vineri, septembrie 30, 2022

Reglementarea in energie (1): Cum scapam de infringement?

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si-a pierdut anul trecut autonomia bugetara, iar Comisia Europeana ne ameninta cu un infringement din martie 2011. Ce e de facut? Intr-un raport publicat ieri, propuneam la SAR o solutie imediata, din care are de castigat toata lumea: Guvernul sa dea inapoi ANRE sursele proprii de finantare, cerand insa in schimb angajamente clare si verificabile de buna guvernare, comportament etic, predictibilitate, transparenta si cresterea calitatii reglementarilor.

Cum s-a ajuns insa la amenintarea de infringement? In ultimii ani, Guvernul a politizat ANRE, schimband conducerea la mijlocul mandatului, chiar daca asta insemna incalcarea legii 13/2007, unde scrie negru pe alb ca mandatul conducerii e de 5 ani si nu poate fi inlocuita decat in conditii clare – condamnare penala, incompatibilitate, neindeplinirea mandatului. La randul sau, ANRE a fost implicata in mai multe scandaluri media in legatura cu „salarii nesimtite”, acuzatii de nepotism, relatii „nepotrivite” cu industria reglementata. (Stiati ca, de pilda, unii membri din comitetul de reglementare au actiuni la companii din sectorul pe care il reglementeaza? despre asta si multe alte lucruri care nu s-au spus pana acum, aici). Pe de alta parte, daca ne uitam la celelate tari din Europa, putem vedea ca tocmai in acesti ani Romania a incetat reformele in electricitate si gaz, ramanand la coada Europei.

E de inteles, asadar, ca Guvernul a simtit nevoia sa controleze cumva deficitul de imagine din presa. Dar, din pacate, a ales solutia cea mai proasta: in loc sa ceara un audit financiar, o ancheta de etica sau sa controleze executia bugetara a ANRE prin instrumentele pe care le are la dispozitie (de exemplu, aprobarea sau respingerea unui raport anual de activitate), a preferat sa „inghita” cu totul bugetul ANRE si sa taie brutal salariile cu aproape 70%. Desigur, aceasta masura duce exact la inrautatirea situatiei. Tocmai oamenii competenti si motivati din ANRE (si exista inca!) vor fi fortati sa plece, ceea ce va slabi si mai tare competentele Autoritatii.

Pe de alta parte, un lucru care iar nu se stie e ca ANRE a fost pe la inceputul anilor 2000 unul dintre cei mai buni reglementatori de energie in UE. Stiati ca reglementatorii din Franta si Germania au fost construiti dupa modelul romanesc? Si ca ANRE a fost ani de zile model de buna practica in Europa? Daca am putut o data, de ce n-am putea sa ne intoarcem la acel standard de performanta?

Noi suntem convinsi ca se poate. Mai mult, daca ANRE si Guvernul aplica recomandarile noastre (vezi tabelul de la pag 17), Autoritatea are sanse sa ajunga la performante peste nivelul din 2003-2004 chiar in termen scurt, pana anul viitor, cand vom face noi reevaluarea situatiei. Iar Guvernul scapa tara de un infringement.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice în energie la Expert Forum, colaborează cu 2Celsius și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro