duminică, martie 16, 2025

Restaurația imposturii în învățământul românesc

La început au fost cuvintele. “Înnot”, “Standford”, etc. În spatele lor, impostura academică a unei doamne care reprezenta interesele fabricilor de diplome, ale mediocrității cu patalama universitară împotriva învățământului meritocratic, împotriva chiar a ministerului pe care, din fericire, n-a apucat să-l conducă.

Au urmat cifrele, algoritmii de împrumut ai cuplului de plagiatori recidiviști Mang. Scuze, acuze, eschive patetice, rușine debordând în străinătate, acolo unde domnesc standarde pe care noua putere a încercat să le abolească din primele zile. Și, prea târziu, demisia unui personaj care ar fi rămas anonim dacă nu ar fi ieșit la iveală, ca o bubă a unui sistem bazat pe impostură.

Apoi interimatul prelungit, mărturisire de neputință: a secat rezerva de cadre, impostori și plagiatori marca USL? Dar nu și slăbirea ofensivei împotriva meritului.

A fost decapitată cercetarea: un specialist în cazane ia locul unui cercetător validat internațional. Prim rezultat: sistarea abonamentului la una din principalele baze de date internaționale.

Acum câteva zile, următoarea ofensivă, trecută neobservată: revanșa gerontocrației. E vorba de OUG 21/2012, publicată în Monitorul Oficial în 31 mai, care abrogă aliniatele din Legea învățământului unde se prevede pensionarea profesorilor universitari la 65 de ani. De acum înainte, cei care s-au eternizat în funcțiile de rectori pot să continue sine die să controleze învățământul. Deși vârsta nu spune nimic despre calitatea academică, nu putem să ignorăm la nesfârșit realitatea: ultimii dinozauri nu vor să cedeze locul miilor de tineri cu studii la Harvard, Oxford, Sorbona sau Heidelberg. În spate: funcții, privilegii, rețele de influență universitară și politică, salarii de mii de euro, afaceri chiar.

În fine, ultima ispravă a interimarului: decizia de a reține din nou cotizațiile sindicale ale profesorilor direct din salariu. După cadourile făcute universităților private, impostorilor, plagiatorilor, necercetătorilor și gerontocraților, a venit rândul altei clientele USL: sindicatele.

În nici o lună, guvernul Ponta a dovedit cu vârf și îndesat ce urmărește în învățământ. Poticnit, practic fără titular al acestui important portofoliu în plină perioadă de examene, Ministerul Învățământului lucrează încet, dar sigur la abolirea tuturor criteriilor de excelență impuse de mult hulitul Funeriu.

Greșiți însă, domnilor, subestimând contingentul dascălilor onești și sătui de aceste manevre, al tinerilor străluciți, care nu doar că știu cum se scrie Stanford, dar au chiar studiat acolo. Oricât v-ați dori acest lucru, nu vom emigra cu toții și nu vom tăcea.

“Oportunisme, tocmeli, reductibilități, nouă nu ne sunt permise. […] Suntem profeții unui timp cu mult prea îndepărtat pentru poftele grăbite ale hămesiților contemporani”, rostea Vasile Pârvan în 1919. Aceasta rămâne și astăzi datoria vieții noastre, crezul excelenței pe care toți mangii și grăjdanii împinși în față pentru o efemeră clipă de infamie nu o vor putea la nesfârșit ține sub obroc.

Distribuie acest articol

92 COMENTARII

  1. Ce este de facut? Nu putem asista pasiv la ceea ce USL si dl. ministru Pop ne pregatesc cu perseverenta. Ma asteptam ca mai multe cadre didactice universitare sa ia atitudine fata de aceasta noua hotarare de guvern. De asemenea, fata de decizia de a nu mai plati pentru accesul cercetatorilor la articole de specialitate.

    Ar trebui organizate campanii online, sau adresate scrisori publice atat guvernului cat si presedentiei! Dl. Basescu a spus ca se va opune unei restauratii in educatie sau justitie, ca nu va accepta ca legile bune date in anii trecuti sa fie schimbate.

    Ce vedem acum este o ciopartire a acestor legi, incet, dar sigur incep procesul de restauratie, si domeniul cel mai atacat este educatia, unde se reusise implementarea unor rigori occidentale in evaluarea cadrelor didactice, a activitatii de cercetare, etc

    Va rugam pe dv. si pe alti oameni pregatiti din sistem sa nu lasati garda jos! si sa cereti sprijinul celor care doresc progresul real al Romaniei!

    • Credeati ca aceasta pupaza sindicalista impopotonata in grad de Ministru al Educatiei (ce jalnica realitate…) si-a terminat lista de actiunii duse spre anihilarea meritocratiei in invatamantul romanesc, spre bunastarea gerotocratiei din universitati, si in beneficiul fabricilor de diplome? Ia uite ce i-a copt azi mintea aia de sindicalist rosu cu papion galben: ‘Camerele de supraveghere la Bacalaureat ar putea fi eliminate in 2013, dar vor fi utilizate in acest an, a declarat, luni seara, ministrul Educatiei, Liviu Pop, pentru Gandul.info. Supravegherea la BAC ar urma sa fie facuta, incepand din 2013, de voluntari, potrivit agentiei Mediafax.’ Clar?

    • Incepeti prin a merge la vot.
      Apelurile acestea sterile si cumva patetice se fac de doua decenii, cu rezultate zero.
      Mergeti la vor. Aveti 2 prilejuri de a-i sanctiona anul acesta.

    • ˝Ce este de facut?˝

      De exemplu, să începeţi să vă semnaţi cu numele complet, atunci când protestaţi, ar fi prea mult?

      Ar fi un minim, zic eu…

  2. Una la mina: care „noua putere a incercat sa abroge standarde din strainatate”? Ca toti au fost demisi in citeva zile de noua putere. Si doi la mina: ce visezi „mii de tineri cu studii la Harvard”///? Aia nu sint in Romania, sint in America, acolo e Harvardul. In Romania este Spiru Haret si absolventii de acolo, astia sint chititi sa preia conducerea si de prin invatamint si de prin alte domenii, si unde si- au facut studii mari somitati ale gindirii ca Lenuta Udrea si unde probabil ca ai fost la invatat si mataluta de stii sa scrii asa frumos si corect orientat.

    • Mr. Zbangford, câteva cuvinte…
      Înainte de a ofensa un autor de articol şi înainte de a-l face tâmpit pe un om care are o convingere expusă coerent (fie ea de orice fel), încercaţi o mică documentare. Spun „mică” pentru că Internetul vă permite, în 10 secunde, să aflaţi cine este autorul articolului şi ce calificări are, să aflaţi din ce poziţie comentează.
      Ştiu că subsolurile articolelor aduc deseori a haznale din cauza postacilor şi din cauza frustrărilor unor oameni care, cel mai probabil, sunt mult mai ok în viaţa reală. Să spui că România suferă din cauza unei confuzii a valorilor e deja pleonastic. Hai să nu contribuim la fiecare pas la treaba asta, ce ziceţi?

  3. O analiza lucida si echilibrata a unei realitati triste si intristatoare. Cat de mult se potriveste astazi ceea ce-i scria N. Iorga lui C. Radulescu-Motru la 1 octombrie 1927: ”Și d-ta, însă și eu – eu cu mai puțină mirare, caci imi cunosc bine tara – am putut constata ca si la Universitate ceea ce decide e interesul de partid inteles in chipul cel mai primitiv si ca invatatorii cei mai inalti ai natiei ajung uneori sa judece ca orice functionar… neincununand macar, in lipsa de osteneli didactice si de lucrari literare sau stiintifice, acea statornica politica de principii de care avem atata nevoie”

  4. O sa ii vedeti pe profesori acum iesind in strada sa isi ceara demnitatea???
    De ce au tacut pana acum si au permis cresterea caracatitei din invatamant???
    Credeti ca o sa se miste acum, cand Ponta si neamurile sale sar la gatul oricui isi permite sa aiba o alta parere decat cea majoritara???

    Uitati-va la ce reactii au venit din mediul universitar romanesc cand s-au discutat cazurile de plagiat. Nici una din sistemul universitar romanesc! Doar o voce pensionata si-a prezentat pozitia. Restul au ales tacerea!

    Cadrele didactice din invatamant – cel universitar sau cel liceal – au niste locuri atat de caldute la catedra ca nu isi risca confortul zilnic pentru nu stiu ce idee, fie ea si una excelenta.Este drept nici in strada nu vor mai iesi, oricat ar incerca sindicalistii sa manevreze acum – dar banii pentru sindicat se vor duce sa ingrase interesele viitorului majoritar USLas…

    Nu visati – deschideti ochii si priviti cu atentie!

    Profesorii au ales de mult nemiscarea!

    La revedere

  5. Ma ingrijoreaza insa marea masa a profesorilor, ce accepta toata abuzurile astea, accepta sa fie condusi de niste impostori si accepta aceasta cardasie a sindicatelor cu ministerul. Dragi profesori, nu stiti protesta decat pentru bani? Unde va sunt principiile? Daca va lasati condusi de astfel de specimene, nu putem deduce decat ca va identificati cu ele! Si asta ar fi cel mai rau! De ce nu sunt strazile pline de profesori tineri, care sa reclame nedreptatea?

  6. „Cunosc” in mediul virtual citeva „nume” de oameni implicati in invatamint.
    Se feresc, in ultimul timp, de a-si mai da cu parerea, ca dracul de tamiie; ba, daca e de bagat strimbe, sint prezenti.
    Hai, doamnelor si doamnelor: l-ati injurat pe ministrul Funeriu pentru ca va obliga sa faceti scoala, dar nu va obliga sa platiti cotizatia sindicala daca nu o vreti; acum aveti ocazia sa-l ridicati in slavi pe ministrul interimar.
    Ma abtin sa le dau nick-ul pur si simplu de rusinea lor.

  7. Marea problema este ca exista mai multa prostime careia nu-i pasa de ce se intimpla la invatamint si in general ce face noua guvernare, decit oameni care au studiat la universitatile mai sus enuntate sau care macar sa discearna efectele nocive ale unor astfel de masuri.

    Vedem la toamna cit de sustinute mai sunt sperantele noastre.

  8. „Dascalii onesti'” (apropo, de ce dascal si nu profesor? exista dascal in nomenclatorul meseriilor? are leagtura cu invatamantul?) nu vor face nimic pentru ca salariile sunt prea mici ca sa-i intereseze cu adevarat ce se intampla la varf. Cu 800-1000Ron pe luna, nu conteaza cine e la minister si ce face.

    • Nu ai auzit de „dascal”?
      Sa stii ca un apropiat de-al tau, dupa ce a vazut girafa, a zis: „asa ceva nu se ezista”.

        • Fireste – dascal presupune daruire si vocatie, profesor e o meserie ca oricare alta, unde se inseala se fura si se cer salarii nesimtite de la stat. Normal ca unii sa se simta jigniti de apelativul dascal. Unii sunt onorati de el – din pacate o minoritate.

        • dáscal și dáscăl m., pl. lĭ (ngr. dáskalos, vgr. didáskalos, d. didásko, din didák-sko, învăț pe altu. V. didactic). Învățător, institutor, profesor. Cîntăreț de biserică (fiind-că odinioară școala era o anexă a bisericiĭ).

          Daca demnitatea dvs de profesor este patata de un cuvant ce categoric nu era folosit cu intentie rea si eventual de titlul acad., doresc sa va amintesc ca sunt si alte fenomene care risca sa degradeaze calitatea unui profesor:

          -setul de valori; sunteti mai degraba un profesor al epocii industriale, sau un mentor pentru tinerii din 2012?
          -educatia dvs continua si dezvoltarea personala; in ce stadiu e?
          -cat ati luptat pentru o educatie mai buna si cat ati ramas pasiv sub pretextul ‘ministerul e de vina’, ‘salariul e prea mic’; din pacate si daca salariul ar fi triplu, calitatea umana a profesorilor-dinozauri pe care o observ, cel putin in mediul universitar, ramane imbolnavita cu cele mai scarboase bacterii anti-intelect si anti-bun-simt.
          -etc.
          -etc.

    • @tomaso. Tu ai accepta activitatea unui angajat care da 60-70% REBUT (procentaj de bac)???? ar supravietui o firma cu astfel de angajati? Si ce-ai zice daca un astfel de angajat ar veni sa ceara mereu o marire de salariu? sau i-ai spun intai sa justifice banii pe care-i ia?

  9. Profesorilor le-a convenit faptul ca nu mai trebuiau sa cotizeze la sindicat via salariu. Atunci au scazut cotizatiile cu cca 90%, pentru ca foarte putini au mai cotizat din propria lor initiativa. Sindicatul profesorilor a luat foc, nu le mai intrau bani nemunciti. Acum ca s-a reintrodus aceasta cotizare ILEGALA, de ce profesorii NU se opun. Lasitate? Oare?

  10. daca erati vehement si cand dl Funeriu stalcea intr-un mod aiuritor limba romana si l-ati fi sfatuit , ca minima decenta, sa isi echivaleze diplomele ca un respect pt demnitatea ocupata ( domnia sa era reprezentant al statului roman si nu francez), atunci domnule Papahagi as fi avut tendinta sa va dau dreptate.. in lipsa unei pozitii echilibrate nu pot vedea decat omul din ONG-ul aservit PDL-ului, un om care se afla in campanie electorala

    • Dilema mare intre „intelectualii” de pe forumuri… cu basca sau fara basca…

      PS: Nu stiu ce e mai rusinos, ca un individ scolit in exterior si plecat din tara ani buni cu un contact minim cu limba romana sa faca greseli de exprimare sau ca un individ cu toate studiile facute in Romania, sa se balbaie anagramat la modul cum o face „interimul” nostru…

      Stiu, stiu… sunt vandut PDL-ului… cu basca sau fara basca….

    • Deci dupa capul tau Einstein, Feynman sau Watson nu valoreaza prea mult in Romania, desi toti au Nobelul, pentru ca nu si-au echivalat studiile ???

      Ce conteaza ca Funeriu a studiat si a facut cercetare la cel mai inalt nivel din lume, cu 2 laureati Nobel. Ce conteaza ca era olimpic international la chimie si in primii 3 din Franta atat timp cat nu-si echivaleaza diploma cu una de la Spiru ???

      Vai de capul tau copilasule. E clar ca n-ai nici macar un IQ de doua cifre si ca nu poti gandi si singur.

  11. Subscriu….si propun o concentrare si o radicalizare a discursului si a actiunilor acelei parti din intelectualitatea romana „necontaminata”!!!

  12. Si asta-i doar ce-si permit sa faca in perioada pre-electorala si electorala. Veti vedea abia dupa alegeri adevarata fata a acestei coalitii. Veti vedea atunci cum pun baietii shaua pe toata reforma facuta in ultimii 2-3 ani.
    Da’ reforma cu forta nu prea se poate. Daca asha a decis poporul, ca vrea mangi si popi in loc de funeriu, asha va fi. E greu sa ceri meritocratie unui popor de manelisti spargatori de seminte. Prea multi cetateni ai acestei tari sunt infipti puternic in sistemul PCR (Pile, Cunostinte si Relatii). Prea multi vor ca odraslele lor sa aiba o patalama la mina indiferent daca o merita sau nu. Vor mai trece citeva zeci de ani pina cind cei care cred in meritocratie sa devina majoritari. Deocamdata poporul se preface ca are studii, statul se preface ca-i plateste, multinationalele deja nu se mai extind din lipsa de personal calificat. Cu alte cuvinte au reusit sa distruga si ultimul domeniu care mai producea cit de cit calitate in Romania: invatamantul.

  13. Neocomunistii nu au fost niciodata prietenii oamenilor educati, caci educatia iti da posibilitatea sa vezi dincolo de demagogie. Invatamantul in .ro va ramane o epava sub papucul politrucilor. Tara te vrea prost, si daca mai aveti vreo indoiala, de anul viitor se va renuta la monitorizarea video a examenelor de BAC. De ce ?? Hahahahhahaha, pt ca astfel poti pune vita in jug.

    • Din pacate, cand presedintele afirma ca „tara are nevoie de tinichigii si ospatari”, invatamantul nu are cum sa capete importanta!

      Si eu l-am votat!

      • Din fericire, are dreptate. Tara nu are nevoie ca toti sa fie sefi, tara are nevoie si de „tinichigii si ospatari”. Basescu avea perfecta dreptate. Tu nu intelegi ca NU TOTI trebuie sa aiba facultate. Facultatea este optionala (la fel si bacalaureatul), este pentru cine poate nu pentru cine vrea. Sincer, decat o tara de prosti cu multe diplome (cam ca si acuma) mai bine o tara cu mai putini din astia dar mai multi meseriasi (care sa stie o meserie, sa nu te gandesti la alt sens de meseriasi).

      • Si aceste profesii au nevoie de studii si de profesori. Scoala care scoate doar profesori nu are nici o valoare pentru societate. Asta nu inteleg „profesorii” ce ar dori sa fie considerati cei mai importanti oameni din societate – evident platiti in consecinta. cand profesorii se gandesc doar la castig meseria lor e compromisa. PS sunt sigur ca acum il veti vota pe politicianul „bunului simt” care a valorificat plenar sistemul de invatamant cu lenea sa ramanand si repetent pentru a intelege mai bine subtilitatile materiilor.

      • date ANOFM pe mai multi ani, adica FAPTE. DIn nr. de joburi nici 10% nu sunt cu studii superioare. Din job-urile cu studii superioare cam 60% NU SUNT UMANISTE, adica se cer ingineri si economisti. Prin regula de trei simpla (s-o fi predat de vreunl din dascali inainte de a cere 50% marire de salariu?) numai PATRU din UNA SUTA sunt job-uri de „filosofi”. Liber la injurat Basescu si dati drumul la fabricile de dascali, de pshilogi de sociologi de ziaristi etc. PS. In fine, dupa numeroase ZBIERETE, Colegiul Medicilio recunoaste ca in CINCI ANI au plecat trei mii de medici (daca s-a intors vreunul, nu exista date). Anual absolva CINCI MII din care numai 2500 se prezinta la rezidentiat. Unde e deficitul?

  14. PROSTI,PROSTI,DAR MULTI !!!.,asta-i problema ,dac-o iei democrati ,au majoritatea si ajunsi la putere isi fac mendrele.Daca au distrus scolile au facu-o cu intentie :prostii nu ridica probleme ,stau cu mina intinsa la pomeni,pun botul la prostii,pot fi manipulati unii impotriva altora ,pot fi minati ca vitele din urma.
    Cultura ,educatia promoveaza elite si ELITE nu-s pe toate drumurile,iar democratia nu are de-a face cu elita ci cu prostimea.
    Smecherii de azi parvenitii de miine,sau vorba lui Vacarescu „cu iaurt cu gogosele te facusi vornic misele”.
    Dupa guvernantii ieri si de azi e bine sa tragi apa de doua ori !!!.

  15. „Nu vom tacea” mi se pare insuficient.
    Cei care neconduc sunt de o nesimtire prea mare ca sa le mai pese. Care ar fi solutiile, pe termen scurt si mediu, pana nu se degradeaza totul ?

  16. Permit sa fac o corectie. Autorul a scris gresit numele universitatilor. Acestea sint de fapt: Harbard, Osford, Surbuna si Haidalberg, conform inicatiilor pretioase ale ministerului. Asa putem alege noul ministru al educatiei fara circul cu CV-ul gresit pe care diversi ciudosi le semnaleaza prin presa.

  17. Procesul de restauratie a imposturii este posibil deoarece impostura nu a fost eliminata din sistem, nici macar aratata cu degetul.

    Dl Funeriu ar fi trebuit sa incerce sa faca cel putin evaluarea tuturor dosarelor de Conferentiar si Profesor ale celor care ocupa aceste pozitii, prin prisma noilor standarde, si sa publice situatia nominala si pe universitati pe site-ul ministerului.

    Politic aceasta masura ar fi fost inacceptabila pentru ca avem „Profi” care nu indeplinesc standardele in toate partidele… Multi sunt in spatiul universitar doar pentru acoperire pentru alte ocupatii…

    Impostura nu va putea fi eliminat din universitati pana nu se modifica substantial calitatea clasei politice, iar impostorii vor face tot posibilul ca acest lucru sa nu se intample (modul cum s-a finalizat cazul Mang a fost un accident fericit). Cei care vrem reforma trebuie sa investim un timp si in actiuni civice, cum este acest articol al dvs. Dar nu numai. Angajarea civica organizata, sau cel putin sustinerea reformarii clasei politice, este obligatorie pentru eficiență.

  18. Rad si plang citindu-va. Rad pentru ca stilul este plin de umor rafinat si-mi aminteste de Caragiale, si plang pentru ca situatia descrisa este una jalnica si din pacate reala.
    Ce sa mai zicem de o stire cum e asta?
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/adio-pensie-vom-munci-pana-la-80-de-ani-984942.html
    Apa la moara pentru susnumita OUG 21/2012…
    Astept cu emotie momentul in care dascalii onesti si tinerii straluciti vor lua cuvantul, si acest cuvant se va auzi public si se va oglindi intr-o alegere fericita la Ministerul Invatamantului.

  19. am cautat continutul legii si pe cel al ordonantei si daca tot le-am gasit m-am gandit sa le impartasesc:

    OUG 21/2012 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011

    14. La articolul 289, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
    „(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), (2) si (4), in cazul in care institutiile de invatamant superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotari mentinerea calitatii de titular in invatamant si/sau in cercetare pe baza evaluarii anuale a performantelor academice, dupa o metodologie stabilita de senatul universitar.”

    Legea educatiei nationale. Legea nr. 1/2011

    Art. 289
    (1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
    (2) In invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare. Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit varsta de pensionare. Fac exceptie de la aceste reglementari functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.
    (3) Senatul universitar din universitatile de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare, in baza unui contract pe perioada determinata de un an, cu posibilitatea de prelungire anuala conform Cartei universitare, fara limita de varsta. Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenta didactica si de cercetare, cadrelor didactice care au atins varsta de pensionare. Cadrele didactice pensionate pot fi platite in regim de plata cu ora.
    (4) Cadrele didactice si de cercetare care conduc doctorate se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani si:
    a) pot conduce doctoratele in desfasurare la data pensionarii pana la implinirea varstei de 70 de ani;
    b) dupa implinirea varstei de 65 de ani, pot conduce noi studenti-doctoranzi numai in regim de cotutela impreuna cu un cadru didactic si de cercetare care nu implineste varsta de pensionare pe toata durata desfasurarii doctoratului respectiv.
    (5) Regimul juridic al cumulului salariului cu pensia nu se aplica cadrelor didactice care beneficiaza de prevederile alin. (3) si (4).

    • ma poate lamuri cineva?

      noul alineat:
      „Prin exceptie de la prevederile alin. (1), (2) si (4)…pot hotari mentinerea calitatii de titular…. ”

      de ce noul alineat care se refera la calitatea de titular poate fi o exceptie la alineatul (2) care se refera la „ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare”.

      • Buna intrebarea.

        Vrei functie de conducere se poate obtine daca, prima conditie, esti cadru didactic sau de cercetare.

        Asadar abrogare alin. (1) si (4) poate si pensionarul sa fie cadru didactic titular.
        Daca era cadru didiactic putea ocupa o functie de conducere, dar alin.(2) introducea o limitare de varste si atunci abrog si acest aliniat si se considera ca acest cadru didactic titular pensionar poate sa fie si cadru de conducere.

        QED

        P.S.
        Maine ma astept ca persoana X, de exemplu, sa renunte la un Ministeriat si sa se retraga ca Rector al Universitatii…Ghici ciuperca int-un picior despre cine este vorba?

  20. Orice ministru va urma, exista semne ca sistemul, aflat in dificultate, va intra intr-o faza de dezagregare-reorganizare. Exista un criteriu major care poate primeni sistemul de non-valoare si anume plagiarismul.
    Nu e nevoie de criterii fanteziste, ci de eliminarea imposturii prin plagiarism. Asta se va inimpla.

    • De acord cu eliminarea plagiatului dar nu ajunge.
      Criteriile pentru promovare nu pot fi numite fanteziste atat timp cat impun o anumita calitate.
      In revista scolii poti fi original dar tot mediocru ramai daca te rezumi numai la asta !

      • Din cate am auzit, bravul minstru interimar a reusit si oprirea abonamentului la bazele de date cu lucrari stiintifice! Ei, acum sa vad cum ii mai verificatii pe multi-diplomatii sai colegi!

  21. Excelent text !!! Cu o furie pe care doar infamia mediocrităţii, concretizate de actualul ministru al Educaţiei, ţi-o poate induce. Înţeleg, susţin şi acord deplin credit indignării domnului Papahagi, un detaliu de care trebuie ţinut cont: că profesorii şi cercetătorii oneşti din sistem vor riposta, nu vor lăsa ca lucrurile să se dizolve, să se uite, să fie ignorate.
    Este ruşinos unde s-a ajuns, cu impertinenţa ingorării oricăror reticenţe în faţa modificărilor aplicate Legii învaţământului. Iată că au facut-o…. cu un sindicalist pentru care „performanţa” e doar un sinonim aplicat politic „duşmanilor” din sistem.

  22. Adevarul este , ca intotdeauna , la mijloc ! Nu toti profesorii universitari trebuie pensionati la 65 de ani , multi dintre ei sant valori , pe care nu le gasesti asa usor in tanara generatie , studentii exceptionali au oferte mult mai bune decat invatamantul sau cercetarea romaneasca !
    Alegerea rectorilor , este , cu concursul larg al cadrelor didactice din universitati ,un demers politruc , la care acesti profesori dezavantajati nu au o reactie adecvata , gasindu-si alte treburi cand trebuie sa se solidarizeze pentru ceva ! Despre ce vorbim ?
    In ceea ce priveste sindicatele , asa cum sant ele , sant singurele care mai apara un drept al profesorilor , din pacate , asociatiile profesionale nu functioneaza la noi , o mare parte a profesorilor sant resemnati , comozi , incapabili de un spirit civic sau de o atitudine corecta , asa ca , pana acum doar sindicatele au descoperit , prin juristii lor , ilegalitatile si tot ele au incercat o rezolvare !E bine sa vedem realitatea asa cum e ea !

    • @ledo. Ne spui contra CUI apara sindicatele? cine este dusmanul „care cauzeaza” si contra cui te aperi? Contra Consiliilor de Administratie ale Scolilor care sunt format din 33% parinti si 33% administratie locala (adica cei ce platesc totul) si 33% profi??? [nu e diferit in Universitati!]. Sau sindicatele din pre-universitar vor sa ascunfa faptul ca dau 60-70% REBUT?????? si mai au tupeul sa ceara bani mai multi pt. o calitate si mai proasta! si ca nu ai vreun atac de cord, sunt universitatile care declara ca, an de an, primesc spre admitere, elevi tot mai analfabeti???

  23. Salut reactia ta Adi, marturisesc cu rusine ca nu stiam de OUG 21/2012! Multumesc ca o spui cu voce tare. Am insa si o reactie de fost doctorand la University of California, Los Angeles: si acolo nu se luau cotizatiile sindicale direct din salariu. Si bine faceau, sindicatul meu de la UCLA (al asistentilor, Teaching Assistants) m-a ajutat enorm in conditiile de acolo. Am apucat sa predau un an sau doi fara sindicat, si dupa asta doi ani dupa ce s-a organizat sindicatul asistentilor. Diferenta a fost semnificativa, atat intr-o crestere a venitului, cat si a accesului la sanatate.

    • Am vrut fireste sa scriu:

      „Am insa si o reactie de fost doctorand la University of California, Los Angeles: si acolo NI se luau cotizatiile sindicale direct din salariu.”

      • @ Nu conteaza unde si cum, extragerea cotizatiei direct din salariu este un abuz si un santaj pentru cei care nu vor sa sponsorizeze retelele sindicale clientelare, care intra intotdeauna in porno-coabitare cu autoritatile, unde varful e intotdeauna racolat de sistem, sau impun sistemului inertia non-valorii, protejand impostura, favoritismele si lenea structurala, si ingrasand birocratia parazitara.

    • Pai problema nu e daca sa se ia direct sau nu (atata vreme cat ai optat pt asta si nu ti s-a impus). Problema e _cine_ retine banii si se ocupa sa ajunga in contul sindicatelor (platind si taxele aferente). La UCLA ii oprea guvernul federal?

  24. Odata cu intrarea la min.invatamantului a dlui.Pop care in calitatea lui de sindicalist a contribuit la franarea adevaratei reforme in invatamant,nemaivorbind de incultura si agramatismele acestuia,USL-ul a pornit sarguincios la contrareforma,instaurand cu tupeu si obraznicie RESTAURATIA,in conformitate cu tezele bolsevice de conducere a tarii.Faptul ca in foarte scurt timp dela venirea la guvernare a USL(guvernul PONTA) sa procedat la o masiva modificare atat in domeniul personalului,cat si legislativa,cu toate ca GUVERNUL PONTA ESTE INTERIMAR si deci cu raspundere limitata,arata ca totul a fost premeditat si restauratia se implementeaza agresiv aducand tara in evul mediu.In alta ordine de idei ,desi aceasta restauratie este vizibila opinia publica si societatea civila prin pasivitatea cu care priveste acest fenomen este de condamnat pentru pasivitate.Deci nu este de mirare ca acest „neica nimeni”ne-au incalecat.Asta meritam pentru pasivitatea noastra.

  25. Politica pasilor marunti, Caini latra, caravana trece … etc Cam asta fac cei de la educatie acum !
    Ce strategie !? Ce directie !? Vi se pare ca au asa ceva ?
    O gasca de diletanti si incompetenti ajunsi din intamplare sa conduca, care au un singur scop:
    multumirea ‘sustinatorilor care este’ : lideri de sindicate, profesori vocali fara activita, dinozauri care se cred capabili, doctori de carton si cine o mai fi!
    Mai rau pentru noi este faptul ca in mintea lor, ingusta, ei chiar cred ca fac bine ceea ce fac!

  26. Sunt 24 de comentarii si nici un raspuns al autorului.

    Subiectul este important, invatatura este radacina viitorului.

    Tocmai de-aia cred ca nu mai e nimic de facut.

    Funeriu era prea la extrem in ce priveste exigenta in timp ce actualul ministru este clar prea indulgent.

    • Tocmai ca de oameni ca Funeriu este nevoie in educatie si numai!

      Valoarea si non-valoarea sunt elemente opuse si extreme si de aceea masurile pentru sprijinirea uneia sau a celeilalte in raport cu opusa sa sunt masuri radicale. Definirea acetor doua notiuni nu ne apartine – nu poate fi schimbata dupa placul unuia su al altui localnic din RO – si au facut-o cei din comunitatea internationala si definitiile/standardele au fost validate de mai multe natii.

      Unde plasam normalitatea/ standardul: in zona valorii sau in zona non-valorii? Chestiune este una de apreciere personala care ulterior prin propagare, in societate devine trend majoritar, si se plaseaza de o parte sau de cealalta parte.

      Acum clar suntem in zona non-valorii. Vezi multimea de plagieri si de minciuni spuse si recunoscute ca fiind normale.

      Nu se poate opri nenororcirea din invatamant decat prin masuri hotarate si absolut firesti, dar care pot sa para pentru unii radicale, gen supravegherea Bac-ului, analizarea lucrarilor publicate de catre doctoranti/ doctori.

      Promovarea valorilor intr-o masa de non-valoare poate sa para ca si cum ar fi ceva radical, utopic, dar pana la urma reprezinta normalizarea unei normalitati existente in comunitate internationala in care vrem sau nu vrem este inscrisa si Romania. Abaterile de la corectitudine si de la valoare duc la excluderea din aceasta comunitate – ceea ce, din punctul meu de vedere, reprezinta adevarata justitie pe care o primesc cei care fraudeaza sistemul.

      Povestea masurilor radicale din invatamant este idem si la fel cu cea a coruptiei – si ele merg mana in mana pana se intalnescu cu justitia. Daca nici justitia nu opereaza -avem o mare problema. Sistemul se poate face bine numai si numai daca justitia lucreaza cu adevarat. Daca avem societatea civila si mass-media, ambele active cu atat mai bine, si asta face ca sa fim siguri ca sistemul niciodata nu se va gripa in prostie, coruptie ai injustitie, .

      Radicalizarea unor masuri poate sa insemne doar aducerea normalitatii in viata zilnica intr-un sistem distorsinat, nedemocratic, lipsit de valori si de justitie.

      Caracatita este oprita daca ii asaltezi partea centrala de comanda – sistemul universitar – dar si partea de jos – sistemul de educatie prescolar – clasa pregatitoare -. Funeriu incepuse un lucru exceptional pentru Ro – asanarea invatamantului de la cele doua capete. Era de asteptat ca intr-o perioada relativa scurta societatea sa isi revendice adevaratele proprii valori in tara.

      Cazul Funeriu din educatie este idem si la fel cu exemplul Mocovei din justitie.
      Monica Macovei primeste recunoastere in strainatate dar nu in tara si nici macar in propriul partid.

      Nu am vazut Academia si nici Consiliul de Etica al USL-ului ca au luat pozitie fata de cazul Mang . Am vazut oameni demisi, de exmplu Vladimir Tismaneanu, fara justa explicatie – poate doar ca are o alta voce si atat. Asadar normalitatea de astazi este cea a non-valorii.

      Mortul se indreapta rapid catre groapa – atent indrumat de un PM format sub pulpana unui mare corupt, zambitor si amabil, este neinvins in instanta.

      Pe placa funerara se va putea scrie:

      „AIci odihneste rapusa ceea ce odinioara parea Romania democratica, libera si puternica!”
      1996-2011

      RIP

      • M-am intrebat si eu, ca si americanii, daca trebuie sa il asteptam pe Superman sa ne reformeze educatia.

        Un raspuns nu am, dar cred ca ar trebui sa incurajam vocile alternative din invatamant si mai ales sa pregatim oameni cu cunostinte serioase de pedagogie, preferabil trimitandu-i la specializare formala si al schimburi de experienta in strainatate.

        Sau macar incurajandu-i. Eu stiu pe cineva care a fost pur si simplu imbolnavit psihic de nerecunoasterea oamenilor. Acea persoana avea o anumita parere despre invatamant, dar atat de multi i-au sarit in cap si atatea persecutii a indurat, pana cand a ajuns sa creasca flori intr-un sat intr-o margine de Bucuresti, scarbit de tot si de toate.

        Romania ar trebui sa-si incurajeze pe cei ce au ceva de spus, nu sa ii imbolnaveasca.

        Sola Deo Gratia.

  27. Raspuns rapid, scris intr-o benzinarie, caci sint pe drum: dascal vine din greaca, „didaskalos”, si inseamna profesor. Verbul grecesc e inrudit cu „doceo” din latina, deci didaskalos ar fi docent. E un cuvant vechi si demn: doar oamenii recenti pot fi deranjati.

    Sinistra, comunista e doar sintagma „cadru didactic”.

    • Fratele meu a lucrat in invatamant in epoca de aur si un pic dupa. El chiar se distra cand noi il luam la misto cu termenul de „cadru didactic”.

      – Mai, baieti, corect se spune „cadavru didactic”.

      Ei, alte vremuri… Sau nu?

  28. Stau si ma intreb spre ce vrea USL-ul sa indrepte aceasta tara focalizand lupta politica in favoare medicritatii si a imposturii? Spre UE in nici un caz caci nimic din ceea ce a „scos” actualul sindicalist nu este pro-european? Spre China? In nici un caz! China a inteles ca o tara puternica trebuie sa aiba un sistem forte de educatie. Majoritatea catedrelor universitare din China sunt ocupate de profesori americani si din UK. Acolo a luat fiinta celebrul indice valoric Shanghai al universitatilor. La noi Andronescu se plimba prin piete cu imposori candidati la primariile de sector. Cand sa mai tina si ore, cand sa mai faca si cercetare? Dincolo de lamentarile noastre pe forumuri ar trebui ca societatea academica sa pregateasca un raport catre UE si revistele de politica educationala in care sa arate ce fel de partid este acest USL? Euro-parlamentarii PDL au un rol crucial in demascarea imposturii facuta zilnic prin OUG-uri care schimba o lege articol cu articol. Si asta pana nu va fi prea tarziu. Uitati-va numai la acest clasament care spune totul unde suntem: http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=europe

  29. Sintetic si convingator.

    Penibilul s-a produs. Dinozaurii tardigrazi, sindicatele clientelare si fabricile de diplome au dat contralovitura.

    La noi la facultate vor fi reangajati dinozauri cu salarii de 100 de milioane, in timp ce nu sunt fonduri pentru promovarea a 10 asistenti la lector, ceea ce ar usura enorm procesul didactic.

    Ma bucur sa vad ca nu au avut rabdare pana la alegeri, si ca lumea poate observa clar ce vrea marea alianta imposibila.

    • Bucuria Dvs.pare ca este legat de strugurii care par ca sunt prea acri…

      Aveti copii?
      Daca DA, unde invata sau au invatat?
      Daca NU skip to next.

      Daca locuiti in RO asta va doriti?

  30. Ministrul Educației își dorește un alt sistem de monitorizare. Începând cu examenele din anul școlar 2013-2014, camerele de supraveghere ar putea fi înlocuite cu observatori pe bază de voluntariat (rude ale elevilor, etc.)Pop a spus că nu este corect ca profesorii să fie suspectați de rea intenții.Da, pai sa desfiintam si Politia si Garda Financiara deoarece prin simpla lor existenta creeaza premisa ca cetatenii si firmele incalca legea!!!!

  31. Ma alatur luptei impotriva prostitutiei din scoli.
    Profesorii se prefac ca predau iar elevii se prefac ca invata!
    Totul este o mascarada pe care multa lume nu o cunoaste.
    Imi pare foarte rau de putinii dascali care mai incearca sa fie corecti si sa-si faca datoria cu daruinta.
    Doamne ajuta!

  32. Se intorc facultatile MUNCITORESTI. Vor fi aceleasi rezultate: foarte slabe. Se doreste scaderea stachetei ca sa treaca toti prostii si sa ocupe posturi in administratie,pt ca la firmele particulare nu-i angajeaza nimeni!

  33. Ceea ce nu intelege autorul articolului e ca marea masa a mediului academic prefera sistemul clientelar unui sistem competitiv.
    Prefera un loc sigur intr-o universitate proasta (daca se poate la nivel de profesor universitar) in locul unui post de sef de lucrari intr-o universitate buna.

  34. Nu amestecati catedrele in universitati cu restul invatamantului. Primele aduc bani si prestigiu. Restul cadrelor abia au bani de mancare. Cu salariile de acum nu vine niciun om capabil in invatamant. Si tinerii cu studii la Harvard nu vin in Romania sa predea pentru ca au alte oferte mai bune.

  35. Va reamintiti cind in al doilea tur la prezidentiale s-au prezentat I. Iliescu si VC Tudor? Majoritatea a votat cu I.I (raul cel mai mic). Dupa ce acest interimar Pop va face treburile urgente cerute de capii USL, va fi numit un titular (probabil Cati), si multi vor rasufla usurati. Cati va declara nu mai poate bulversa sistemul cu alte modificari, va fi mai discreta, mai putin vocala etc. Va debita mai putine prostii pe unitatea de timp.
    Ce ma ingrozeste? Este ca acest Pop a fost totusi director de liceu, a avut niste responsabilitati, cunoaste nivelul elevilor, metode de fraudare si mituire, neimplicarea profesorilor mai bine si de la surse decit cei din universitar. Si totusi debiteaza chestia cu voluntarii la supraveghere (adica prieteni/rude ale candidatilor, sosonarii partidelor politice). Ne crede prosti. Comisia din fiecare centru va trebui sa acrediteze „externii”. Pe cine vor acredita? Pe cine vor dori in functie de interesele locale.

    Profesorii si SAR-ul au ales neimplicarea. Vad ca D-na Mungiu scrie din ce in ce mai putin structurat (ca sa ma exprim soft), iar a criticat subiectele la Bac (eu nu ma bag nu ma pricep, dar ca forma imi plac, sint „cool”).
    Din pacate reforma NU se poate face impotriva celor reformati. Trebuie sa recunoastem ca NU EXISTA O MASA CRITICA DE PROFESORI (din preuniv. si univ.) CARE SA-SI MERITE CALITATEA DE DASCAL. Un comentator de pe acest forum estima ca doar vreo 200 de persoane indeplinesc cerintele minimale de profesori. Ce gindesc celelalte mii despre reforma?
    Eu va spun ca in universitati de-abia se asteapta relaxarea criteriilor minimale de conferentiar si profesor Un nou contingent de politruci/capuse sindicale, copii, gineri/nurori, fini/nasi va popula mediul academic pina cind „moartea ii va desparti”.
    Ziarele i-au prezentat pe larg .

  36. ce va determina sa fitzi optimist,d nule autor?e firea dvs sau ptr ca da bine?
    poporul construit de pcr cu inceputurili puse in 1920 va continua s o duca bine

  37. Si eu am crezut ca Funeriu a impus criterii de excelenta, dar, dupa ce am vazut ce s-a intimplat cu Mang am inteles, dezamagit, ca nici D. Funeriu nu a facut nimic. Nu-i posibil sa platesti cu salarii de profi universitari doi plagiatori mizerabili. A mimat reforma, cu inteligenta, desigur. Singurul plus au fost camerele de la Bac.

    Iar faptul ca faceti mare caz de baza de date Thompson arata ca nu stiti nimic despre ea. Aia e o baza de date continind TITLURILE articolelor. Doar titlurile, nu si articolele propriu-zise. Nu are absolut nici o valoare.

    Asta cu pensionarea bosorogilor e o magarie! universitatile nu pot acoperi posturile cu titulari pentru ca nu scot posturi la concurs!

    • @costica

      Imi para rau sa o spun dar sunteti paralel cu cercetarea la nivel academic. Poate intelegeti totusi ca inainte de a scrie un articol pe un subiect trebuie sa faci un „literature review”, sa vedeti ce s-a scris in lume pe acest subiect (poate ideea dvs. a mai fost folosita si nu este originala asa cum credeati, poate cineva a oferit argumente valide impotriva ei, etc.) Astfel, aveti nevoie de o mare baza de date pentru a introduce cuvinte cheie si a afla care sunt cele 100-500-1000 articole care trebuie gasite ulterior si citite cu atentie)

  38. Am vazut un postac mai sus ca isi punea problema diplomei lui Funeriu. Mare dreptate are. Sa va explic. Va amintiti cum se inghesuiau profesorii la micii lui Vanghelie?. Cum ii multumeau si pupau mainile, cu ochii umezi? Asta ii lipseste omului nostru.
    Faptul ca Funeriu nu a apartinut acestei „clase” de profesori „titularizati” cu note de 0 la 6 , reprezenta un pericol. A trebuit sa i se gaseasca ceva. Nu era diploma,ar fi fost altceva. Nu era idiotu nostrul, ar fi fost o multime de idioti care s-ar fi simtit amenintati. Idiotii ar fi fost multumiti, cu un plagiator dar nu s-a putut, acum avem un agramat, plin de franturi logice, franturi pe care le afiseaza mandru ca model de exprimare.
    Partea proasta este ca pe idioti nu poti sa ii convingi pentru ca ei nu inteleg (de ce sunt idioti? de florile marului? Nu :) ). Nu imi spuneti ca trebuie sa ii respect parerea. Parerile bine argumentate, logice, trebuie respectate, cele comise de idioti, cu rea intentie trebuie tratate ca atare. Parerea mea :)

  39. Statistica e de vina.

    Numarul profesorilor cu coloana verticala e foarte mic.

    Si mai mic e numarul celor competenti stiintific, didactic si care au si demnitate.

    E neglijabil de fapt.

    Prin urmare, noi cei care activam in domeniul privat si producem ceva util pentru societate, dispretuim tagma profesorilor. E jalnica. Trebuiau acum sa fie in strada toti, cerand demisia ministrului lui Ponta, si chiar si a lui Ponta, care a numit 3 impostori, unul dupa altul, la educatie.

    Si refuzam sa mai platim taxe la stat pentru ca voi, profesorii, nu faceti nimic util pentru societate, judecand dupa calitatea execrabila a absolventilor care ne vin la firme.

    • Profesori care-i pupa mina lui Vanghelie si accepta sa maince la restaurantul Rin (a proxenetului viitor pimar sector 3 Robert Negoita) vreti sa iasa in strada?
      Ei zic merci ca sistemul s-a relaxat. E o veselie in cancelarii! „ne-a dat”, asta este nivelul majoritatii. Desig cu scuzele de rigoare pentru minoritate.

    • multi vorbesc fara sa aiba habar de situatia din educatie, dupa ce mai prind pe la cate un ziar sau pe la nu stiu ce televiziune si sunt iritat de ipocrizia unora.
      Pentru calitatea slaba a absolventilor de facultate nu poate fi aruncata vina doar pe profesorii universitari. E un intreg lant al slabiciunilor, absolventul care a terminat o facultate si e praf, acela era tot o lepra si cand a terminat liceul si poate si in scoala generala. Ca sa nu mai zic de primii 7 ani de acasa!
      Daca in anul I se inscriu elevi, viitori studenti care nu stiu tabla inmultirii, ce pretentie poti sa ai de la ei mai departe? Nu spune nimeni ca sistemul universitar e finantat in functie de numarul de studenti. Ai studenti inscrisi, ai bani de salarii, nu ai studenti, incepi sa vezi cui ii tai din salariu. Si atunci, tu ca om prins in acest sistem iti pui problema, o fac pe-a marele profesor universitar, tai si spanzur, ii pic pe toti (asa cum ar trebui), pierzand finantarea de la guvern, sau inchid ochii si las sa treaca toate specimenele, asigurandu-mi in felul asta macar amaratul de salariu. Ce motivatie pot avea eu cu 1100 de lei pe luna, ca si asistent universitar, ca sa scot ceva din niste indivizi care sunt o cauza pierduta din start. Nu mai zic de salariilor din preunivesitar care sunt si mai mici.
      Pentru dl care spunea ca numarul de profesor competenti e mic, vorbiti in totala necunostiinta de cauza. Sunt profesorii foarte buni in universitatile noastre, scoliti pe vremea cand se facea carte cu adevarat. Ei stau in universitati si isi vad constiinciosi de treaba lor. La suprafata apar doar scursurile si uscaturile, care din pacate ajung sa decida pentru restul. Credeti ca ei nu sunt scarbiti de tot ceea ce se intampla? Credeti ca e placut sa iti bati capul 14 saptamani intr-un semestru, sa vii in fata lor, sa tii un curs coerent, sa te faci inteles (atat cat poti fi inteles de unii) iar la final in sesiune sa constati ca ai vorbit degeaba, ba inca sa te faci ca ploua la supravegheat, ca deh, studentii trebuie sa treaca, pentru ca altfel nu vin banii de salariu. Eu unul sunt scarbit pana peste cap si cu toate bunele intentii cu care am intrat in sistem acum 4 ani, simt ca nu mai pot merge in ritmul asta.
      De unde calitate in invatamant cand ministerul educatiei e subfinantat cronic de ani de zile.
      Vrem absolventi de valoare, oameni de calitate? Pai formarea acestora incepe inca din copilarie stimabililor. Implicati-va activ in viata copiilor, urmaritii cum isi fac lectiile, implicati-va in tot ceea ce inseamna relatia copilului cu scoala (sedinte de parinti, diverse activitati), saditi in mintea lor virtuti precum cinstea, onestitatea, responsabilitatea, corectitudinea, dragostea de munca si tot ce e bun si frumos. Supravegheati-i cu atentie in adolescenta, fiti aproape de ei. Daca vor fi formati de mici in spiritul acestor valori atunci cu siguranta vor avea sanse foarte de mari de deveni oameni de inalta tinuta morala si o certa pregatire profesionala.
      Calitatea absolventilor de liceu si de facultate a scazut dramatic in ultimii 20 de ani, ca urmare a unui mix de factori, din care enumar: numeroasele si dezastroasele „reforme” ale sistemului de educatie, mass-media ce a promovat numai non-valori si a indus ideea ca banul e valoarea absoluta, cu toate implicatiile de rigoare, distrugerea industriei si lipsa locurilor de munca, neputinta sau dezinteresul unor parinti referitor la viitorul odraslelor, in fine sunt foarte multe aspecte.
      Ideea este ca fiecare suntem responsabili intr-o masura mai mare sau mai mica pentru rahatul in care a ajuns tara asta in ultimii 20 de ani. Cei care ii critica pe profesori ca nu ies sa protesteze impotriva abuzurilor facute de minister sunt doar ipocriti carora le place sa se eludeze de orice responsabilitate la nivel civic. Nu copii dumneavoastra sunt cei care vor fi tocati in acest sistem? Nu cumva ar trebui sa va intereseze la modul cel mai direct de ceea ce se intampla in educatie? Numai profesorii sa iasa in strada? Ei bine multora le este frica sa nu isi piarda locul de munca de unde castiga cate ceva de bine, de rau. Nu cumva am asistat cu totii pasivi la furturile care s-au facut in tara asta dupa revolutiei? Cine v-a impiedicat pe dvs sa va opuneti la toate reformele care s-au facut in ultimii ani? Astia sunt de vina acum ca nu ies la greva. Stim doar sa ne ascundem dupa deget si sa cautam vinovati in stanga si in dreapta.
      Daca nu vom ajunge sa ne reformam noi insine, la nivel individual, unul cate unul, atunci nimic nu se va schimba in tara asta. Clasa politica nu a venit din luna, ci a rasarit tot dintre noi. E o imagine a societatii noastre. Cand ne vom schimba si vom reusi sa formam un alt fel de societate, asa cum invidiem pe nemti spre exemplu, atunci vor aparea si conducatori buni, atunci vom avea si pe cine sa votam. Pana una alta, marea majoritate ne complacem fiecare in starea in care suntem, fiecare cu scopurile lui, cu placerile lui, pentru care suntem in stare sa calcam in picioare pe cei din jur. Nu cumva sa sacrificam ceva de la noi, noi sa ramanem asa, restul sa se schimbe!
      Va doresc o zi buna!

  40. In invatamantul preuniversitar nu s-a luat, in timpul mandatului lui Funeriu, nicio masura impotriva incompetentei profesorilor. Dimpotriva: examenul national de titularizare a fost inlocuit de niste concursuri de doi lei date la nivelul scolilor. De cateva zile s-a revenit, din fericire, la un concurs national, mult mai greu de trucat (cu subiecte elaborate la nivel national si corectare la nivel national).

    De ce sprijina multi profesori sindicatele (nu-mi vine sa cred ca e necesar sa explic lucrul asta): fiindca sindicatele ii ajuta sa castige mai multi bani, fiindca sindicatele ii reprezinta in instanta si-n fata diverselor autoritati atunci cand impotriva lor se comit abuzuri sau erori. Exista lideri sindicali corupti sau prosti, asa cum exista si avocati corupti sau prosti, dar asta nu inseamna ca cei aparati eficient ar trebui sa se dezica de aparatorii lor! Ar fi imoral s-o faca!

    Se intreba cineva mai sus de ce tac profesorii adevarati. Eu nu tac, insa n-am timp sa lamuresc fiecare persoana de mai multe ori. Sunt lucruri pe care le spun pentru a doua sau a treia oara aici, pe contributors. L-am sustinut deschis pe Funeriu candva ( vezi aici, de exemplu: http://marcelinapopa.wordpress.com/2009/10/13/un-excelent-ministru-al-educatiei/ ), sunt de acord cu exigenta introdusa de el la bac si, de la distanta, cu reformele din invatamantul superior, insa cu preuniversitarul a dat-o in bara. Aici situatia s-a inrautatit, dupa parerea mea.

  41. Constat cu amaraciune ca profesorii din preuniversitar saluta reforma din invatamantul superior dar considera ca aceeasi reforma in preuniversitar „a dat-o in bara”. Probabil ignora faptul ca cele doua ramuri ale invatamantui sunt strans legate intre ele, performanta din invatamantul superior depinde si de calitatea studentilor, absorventi de liceu cu bacalaureat, unii dintre ei semianalfabeti. Se mira in schimb de slaba pregatire a absolventilor de universitate, atunci cand acestia le devin colegi, si tot asa ne invartim intr-un cerc vicios. Probabil ca reformele in invatamant stau sub semnul sloganului NIMBY („not in my back yard”). Autonomia scolilor e prezentata ca o masura dezastruoasa, dar universitatile sunt autonome de ani de zile, concursurile la nivel de scoala sunt contestate, insa cine crede despre concursurile pentru ocuparea posturilor de decani ca ar fi fost altceva decat inscenari? Din pacate, LEN pare a fi fost conceputa pentru un sistem in care calitatea morala si profesionala a oamenilor este de necontestat, Nu LEN este nepotrivita pentru Romania, ci profesorii din Romania nu ajung la cerintele LEN. Totusi, cum se poate face reforma in Romania, cu pistolul in mana?! Intr-un sistem dictatorial?!

    • Dupa cum ati observat, nici eu nu am pus la indoiala bunele intentii ale autorilor Legii Educatiei Nationale (desi poate ar trebui sa fim mai suspiciosi). Asa cum spuneti si dvs, s-ar putea sa fie o lege buna, dar pentru alte tari. Nu-i vorba numai de profesori, e vorba de intreaga societate. Avem profesorii pe care-i avem pentru ca-i platim prost, pentru ca angajarile in invatamant se fac de multe ori cu interventii din partea puterii locale, pentru ca facultatile produc analfabeti cu diploma. Si, dupa ce ca am deschis drum larg profesorilor incompetenti (prin salariile deloc motivante si prin coruptia de la angajare), nici macar nu-i ajutam sa devina competenti! In invatamantul gimnazial, de 10 ani nu mai exista manuale conforme cu noua programa! Ministerul a promis ca va elabora niste manuale in format electronic, dar n-a facut-o. O fi din motive ideologice (descentralizare bla bla bla)? O fi datorita editurilor care si-ar pierde musteriii? Pana una alta, apar la catedre oameni care predau dupa culegeri de probleme, incercand sa deduca din enunturile problemelor care-o fi materia de predat, si care impun copiilor sa cumpere acele culegeri, in timp ce statul reediteaza pe bani publici manualele din 1999, demult depasite.

      Am scris despre asta aici, de exemplu: http://marcelinapopa.wordpress.com/2010/01/09/despre-manualele-de-gimnaziu-demult-depasite/ si am ridicat problema de zeci de ori, in diferite ocazii. Daca nici Funeriu n-a facut nimic, ce pretentii sa mai avem de la altii?

      Exista o singura speranta: cand noi, ultimii profesori competenti, vom iesi la pensie si vom avea timp, sa scriem gratuit niste manuale conforme cu programa si sa le punem la dispozitia incompetentilor care vor napadi intre timp sistemul. Ca sa invete ei insisi materia dupa ele, mai intai, si ca s-o predea apoi copiilor.

      Am uitat sa mentionez ca se cheltuiesc multi bani europeni pentru perfectionarea profesorilor, dar la cursuri se discuta chestiuni de pedagogie generala, presupunandu-se in mod incorect ca participantii ar cunoaste disciplina pe care o predau si metodica ei specifica.

  42. Am citit ieri ,azi am vazut ce-a iesit din sondaj,constat ca deja multi nu mai simt realitatea ,amenintarile si nu realizeaza unde se va ajunge continuind asa.
    Azi indiferenta ,miine lasitate ,demnitatea e pe duca ,poimiine ajungi cirpa de sters pe jos.
    Indobitocirea este o cale a manipularii ,a supunerii oarbe a regresarii de la om la animal ,aici vrem sa ajungem noi si copii nostri ???.
    Invatamintul este si trebuie sa ramina lumina ,viitorul-speranta ,demnitatea,forta orcarui neam.
    Daca voi cei care v-ati bucurat de invatamint aveti inca nevoi necazuri probleme ,atunci ce-i va astepta pe copii vostri lipsiti de invatatura :golaneala ,smechereala,invirtitul,minciuna ,hotia???.
    De ce i-ati mai facut ???,sa se chinuie ,sa devina o masa amorfa flaminda si fara viitor???.
    Nu cred ca suntem o natie blestemata si destinata pieirii.
    Sa ne intoarcem la ce-a fost bun in scoli ,sa-i redam scolii rolul si rostul intr-o societate NORMALA.

  43. Stimate domn, aveti perfecta dreptate. Dar ce putem face, pentru ca tot invatamantul este tinut in gheare de catre mafie. Singura noastra sansa este sa iesim la vot! Din pacate, pensionarii si bugetarii (care sunt cei mai usor de manipulat) cred ca vor face cartile de data aceasta.

    • Din cate stiu eu, scolile profesionale n-au fost desfiintate decat cu numele. Ceea ce se numea inainte „scoala profesionala” face parte acum din „ruta progresivă de profesionalizare”, care include doi ani de „scoala de arte si meserii”, un eventual an de tranzitie si doi eventuali ani de completare a studiilor liceale. Amanunte aici: http://www.tvet.ro/index.php/ro/harta-site/114.html . Noutatea era, de fapt, posibilitatea echivalarii a doi ani de SAM plus unul de tranzitie cu doi ani de liceu. Pana atunci, absolventii de scoala profesionala erau obligati sa reia liceul de la clasa a IX-a, daca doreau sa-l termine.

      Pe vremea cand scolile profesionale aveau o existenta de sine statatoare, ele ramasesera aproape pustii, fiindca numarul de locuri la licee era suficient de mare incat sa includa toti copiii dornici sa urmeze liceul. Deci problema nu e atat absenta unor institutii numite scolil profesionale, cat lipsa lor de atractivitate

      Daca vrem ca numarul de absolventi ai liceelor sa scada, exista doua solutii:
      – sa ignoram dorintele parintilor si sa micsoram numarul de locuri la licee, astfel incat o parte din copii sa fie obligati sa mearga la scoli profesionale, fiindca de scoala oricum n-au voie sa se lase;
      – sa acordam copiilor care opteaza pentru scoli profesionale avantaje substantiale: burse, cazare gratuita, posibilitatea de a castiga bani inca din timpul scolii, certificate de calificare autentice, recunoscute in UE.
      In ambele cazuri, ar trebui sa refuzam echivalarea scolii profesionale cu o parte din liceu. Lucrul asta n-ar trebui sa fie posibil nici macar prin examene de diferenta (care se dau si acum, ca veni vorba, dar total neserios).

  44. O fi avut domnul Funerii intenții nobile, însă legea propusă de domnia sa n-a fost tocmai echitabilă. Indiferent cât de mult urăști universitățile particulare, nu te bagi cu bocancii în managementul lor academic cu atât mai mult cu cât nu le dai un ban, iar legea educației naționale moșită sub oblăduirea domnului Funeriu tocmai asta făcea. Apoi, standardele impuse de CNCS pe baza noii legi pentru promovarea pe posturi didactice în învățământul superior sunt la fel de lipsite de echitate. De pildă, dacă predai filozofie în universitate ajungi mult mai repede conferențiar decât dacă predai filologie, iar asta nu-i corect. Sunt PENTRU standarde înalte, însă echitabile, ceea ce – pentru moment – CNCS nu oferă… Să-mi fie iertat, nu DOAR și nu TOATE universitățile private sunt fabrici de diplome. Nu mă puneți să arăt cu degetul universitățile de stat (sau cel puțin anumite facultăți din TOATE universitățile de stat) care sunt veritabile fabrici de diplome. Prin urmare, vă rog eu frumos, faceți legea echitabilă și mai discutăm. Altminteri ne batem cu cărămida în piept folosind vorbe pline de aplomb, în timp ce învățământul românesc stă să crape… Și încă ceva: nu învățământul superior are în PRIMUL rând nevoie de o reformă, ci cel preuniversitar care ne chinuie și ne tâmpește copiii, scoțând din mintea lor orice urmă de educație. Ne transformăm pruncii în premianți limitați la minte în loc să-i educăm cu grijă, dragoste, și – dacă se poate – într-un mod inteligent, ceea ce până acum nu s-a făcut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi
Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Doctorat la Universitatea Paris IV-Sorbonne, stagii doctorale și post-doctorale la Londra, Oxford, New Europe College-București. Membru al asociației M10.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro