miercuri, aprilie 21, 2021

Romania amana tinta de intrare in zona euro. Din nou

In Romania se vorbeste cu prea multa usurinta de  “oportunitatea” intrarii rapide in zona euro. Termenii sunt urmatorii: atat timp cat indeplinim criteriile nominale, avem si o tinta oficiala, de ce n-am intra? Sau de ce sa nu intram macar in ERMII, daca tot am strans cureaua si am indeplinit criteriile de aderare? Iata ca ieri tinta de adoptare a euro a fost declarata oficial nefezabila de guvernatorul BNR, ceea ce pentru multi economisti nu a fost o surpriza.

Ironia face ca in momentul de fata multe dintre statele pretendente la intrarea in eurozona,  inclusiv Romania, sa indeplineasca criteriile de intrare, intr-un context in care multe state din interiorul clubului nu le mai indeplinesc. Cel putin nu pe toate. Ne confruntam cu o situatie oarecum bizara. Statele est europene au acum bilet de intrare in eurozona, dar refuza sa intre. Sau amana. Cum ar trebui sa se pozitioneze statele pretendente in noul context? Sa amane adoptarea euro? si daca da, pana cand? Sa intre, daca indeplineste criteriile? Si daca da, cand?

Raspunsul la toate aceste intrebari e relativ simplu daca intelegi ce inseamna de fapt intrarea unui stat in eurozona. Sa luam cazul nostru. Intrarea Romaniei in 2019 in zona euro ar presupune intrarea in ERMII cel tarziu in 2017, cel mai bine in 2016 (asa cum a demonstrat experienta altor state), adica peste cateva luni. Ce inseamna asta mai exact.

ERMII este un fel de anticamera a zonei euro, o perioada obligatorie de minim doi ani in care Romania trebuie sa demonstreze ca este capabila sa ramana stabila fara sa utilizeze cursul de schimb. Practic, ERMII este o perioada de testare ex-ante a economiei romanesti, o perioada in care fluctuatia leului in raport cu euro va fi limitata.  Participarea in ERMII se face pe baza unei paritati centrale leu-euro stabilita prin negocieri intre BCE, ministerele de finante si bancile nationale din zona euro si cele participante la ERMII, cu consultarea Comisiei Europene (ECOFIN).

Paritatea centrala inseamna valoarea de referinta a leului fata de euro care se stabileste la intrarea in ERMII. Cursul de schimb de pe piata la intrarea in ERMII poate fi diferit de aceasta valoare de referinta. Conform procedurii, in ERMII cursul de schimb de pe piata trebuie sa fluctueze in cadrul unei benzi de ± 15% calculata fata de paritatea centrala. (se poate stabili de comun acord si o banda de fluctuatie mai stransa, de 2,25%, dar numai in sensul aprecierii leului fata de euro, nu si deprecierii).

Principala miza este deci stabilirea paritatii centrale. Pe parcursul participarii la ERMII aceasta poate fi modificata, fie prin revalorizari, fie prin devalorizari ale leului fata de euro. Daca o revalorizare a leului este permisa, o devalorizare a acestuia va fi considerata drept neindeplinire a criteriului de la Maastricht (privind stabilitatea cursului de schimb) minim doi ani in interiorul ERMII. In aceasta situatie, participarea la ERMII va fi extinsa automat, iar Romania va trebui sa amane adoptarea euro cel putin inca doi ani. Ce sa intelegem de aici? ca intrarea in ERMII trebuie aleasa cu mare grija, pentru ca Romania odata ce a facut acest pas cunoaste termenul minim (2 ani), nu si termenul maxim de ani pe care-l va petrece in ERMII, termen care poate fi prelungit daca economia dovedeste ca nu este capabila sa se ajusteze in lipsa cursului de schimb.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca ERMII inseamna practic un regim de curs de schimb fix. Daca pana acum am strans cureaua, ERMII va fi resimtit ca un lant in jurul gatului atat timp cat economia nu va fi suficient de performanta. Practic, in ERMII trebuie sa reusesti sa mentii criteriile nominale indeplinite (ceea ce presupune ca ele sa fi fost atinse in mod sustenabil), sa cresti in acelasi timp convergenta reala, fara insa sa te folosesti de cursul de schimb, pe care va trebui sa-l mentii in marja la care te-ai angajat, ceea ce nu e putin lucru daca economia nu performeaza. In plus, odata intrat in ERMII nu te mai poti intoarce, nu poti renunta la el pur si simplu si sa te intorci la conditiile initiale. Va trebui sa ramai in acest mecanism pana cand indeplinesti conditiile pentru a trece la etapa urmatoare – adoptarea euro.

Pe de alta parte, stabilirea paritatii centrale mai are si o alta miza. Dezvoltarea pe termen lung a economiei romanesti dupa adoptarea euro. Daca Romania intra in zona euro cu un leu supraevaluat in raport cu euro, va fi afectata cresterea economica, competitivitatea exporturilor,  de unde deficite comerciale si de cont curent, etc. Un leu subevaluat va inseamna inflatie, cu toate implicatiile ce decurg de aici. De mentionat aici ar fi ca nici un stat nu-si “alege” paritatea pe care o doreste, ci cea care ii este permisa. Odata stabilita de comun acord cu institutiile amintite, paritatea centrala leu-euro este testata de BCE din punct de vedere al sustenabilitatii acesteia.

Teoria spune ca cel mai bine ar fi ca paritatea centrala sa fie fixata la nivelul de echilibru pe termen lung al cursului de schimb (nivel compatibil cu stabilitatea economiei nationale pe termen lung). In opinia mea, in momentul de fata estimarea unui curs de schimb de echilibru benefic pentru economia Romaniei este foarte dificila, din mai multe considerente. In primul rand, aceasta valoare fluctueaza in timp, indeosebi in tarile in proces de ajustare, ajustari care afecteaza atat cursul de schimb de echilibru cat si cursul de schimb de piata. In al doilea rand, contextul actual in care raporturile dintre valutele principalelor economii se reechilibreaza, nu ne ajuta deloc. In al treilea rand, in Romania cursul de schimb a avut deviatii semnificative fata de cursul de schimb de echilibru (estimat pe baza modelului BEER in perioada 2009-2015 serii lunare).

Ce sa intelegem de aici? Ca adoptarea euro inseamna mult mai mult decat indeplinirea unor criterii nominale, chiar si a celor reale. Ca acestea trebuie insa indeplinite, daca vrem o economie stabila si un drum european. Ca atat timp cat o economie nu este suficient de performanta, e mai bine sa amane intrarea in ERMII si implicit adoptarea euro. Mai devreme sau mai tarziu acest lucru se va reflecta in nivelul de dezvoltare al economiei pe termen mediu si lung. Ca, asa cum am mai spus-o si cu alte ocazii, adoptarea euro nu trebuie sa devina pentru romani un scop in sine. Adevarata miza a adoptarii euro in Romania nu trebuie sa fie nici daca, nici cand, ci cum vom face asta. Si ca la cum vom face asta va trebui sa ne gandim mult mai serios de acum inainte si sa concretizam aceste ganduri in ceea ce ar trebui sa se numeasca o Foaie de parcurs a Romaniei catre euro.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Dl Ponta stie opinia dvs?!
  Ma indoiesc eu ca aveti curajul sa i-o spuneti in fata, dvs sau sotul dvs, pentru ca Ponta zice ca e bine, e foarte bine si Romaaia e gata pregatita sa intre in zona Euro de maine!

 2. In mai bine de zece ani leul a avut o devalorizare de :
  22,5 % fata de euro si 34,23% fata de dolarul american .
  Cresterea de PIB ( calculat in lei ) a fost „mareata si sublima” dar calculata in euro a fost constant „batut pasul pe loc ” .
  A avut nevoie de 5 ani pentru a ajunge PIB calculat in euro la valoarea din 2008 .
  Noroc cu aceasta devalorizare constanta a leului ca altfel era dificil sa introduci mariri periodice de accise , de salariu minim , inventarea taxei pe stalp sau diferite forme de „forfetar” si in paralel sa te lauzi pe ecrane ca „nu a crescut presiunea fiscala”. Normal . Devalorizarea monedei a ascuns aceasta crestere de taxe , a facut bine PIB (in lei ) dar si veniturilor unei singure categorii de cetateni . Respectiv pensionatii speciali .
  Unica categorie la care recalcularile si indexarile au depasit (cumulat) si cu mult procentul de devalorizare a monedei nationale .
  Practic sint unicii pensionari mai „bogati” (datorita statului ) decit in 2008 .

  In rest , fara o economie competitiva in care cheltuielile bugetare sint tinute in frau si la singe, fara o economie care sa exporte mai mult decit importa , adoptarea monedei euro duce exact la situatia Portugalia , Italia , Grecia , Spania . Faimoasele PIGS din literatura internationala .
  Oricum sint impresionat ca doamna Socol a descoperit ca NU E OBLIGATORIU sa adoptam moneda euro . E doar un angajament si conform dex. diferentele intre obligatie si angajament sint enorme . Mai bine mai tarziu decit niciodata . :)

  • Stimate dle Ștefan

   Pretindeți ca ma citiți, ceea ce ma bucura. Nu pot sa cred ca n ați obs cu aceasta ocazie ca am fost întotdeauna împotriva intrării ro in ZE. Fara excepție. Si nicidecum din motivele pt care m ați acuzat inclusiv in comentariul articolului precedent (care apropos n avea nicio legat cu zona euro, dar e ok, va înțeleg Inerția). Ci pt ca pur si simplu nu cred ca ro e pregătită sa facă asta in beneficiul cetățenilor săi. Si asta o tot spun de câțiva ani, nu de ieri de azi! Cu argumente, îmi place sa cred.

   • Multumesc de raspuns doamna Socol . Chiar va citesc si cu atentie .
    Va reamintesc articolul dumneavostra publicat in 13/ 03/2013 .
    http://www.contributors.ro/economie/macro/cat-de-urgenta-este-adoptarea-euro-in-romania/ Citez chiar inceputul :
    „Fiind parte a proiectului european, Romania nu are alternativa. Trebuie sa adopte euro mai devreme sau mai tarziu. In momentul de fata, Romania, la fel si alte state, functioneaza in interiorul UE cu derogare, insa nu una permanenta. Comisia Europeană a anuntat ca nu va mai acorda nicio derogare permanenta in ceea ce priveste trecerea la moneda unica euro… ”
    Nu e obligatie sa se adopte moneda euro (cum scrieti dumneavoastra atunci) . E un angajament . Diferentele sint colosale .

    In continuare citez : „Varianta real-optimista . Romania intra in zona euro in orizontul 2018-2020 In opinia mea acesta este cel mai probabil scenariu” .
    La articolul mentionat este si raspunsul meu . Cu exemple , date . Care contine si : „Momentan , doar devalorizarea controlata a leului de catre BNR mai mentine tara cit de cit competitiva „.

    Evolutia bugetului de stat dar si a investitilor straine in Romania confirma ce am scris atunci.
    Reamintesc era 2013 . Scris de un emigrant fara studii superioare .
    In rest , numai bine .

    • punctual, sa înțeleg ca Dvs răspundeți azi la un articol al meu din Martie 2013. OK. Sa le luam pe rând
     1. Odată ce face parte din UE România e OBLIGATĂ sa facă pași spre zona euro si, când e pregătită (ceea ce eu am susținut tot timpul), /sa între. Deci nu ne jucam cu uite angajamentul nu e angajamentul, mai devreme sau mai târziu TREBUIE sa facă asta, deci alternativa nu avem. Punct. Putem alege doar CAND. Derogări permanente precum are acum marea britanie nu se mai acorda,
     2. Revin, dc cititi cu atenție veți vedea ca niciodată nu am sugerat ca ro e pregătită sa între. Dimpotrivă. Am demontat întotdeauna argumentele celor care susțineau o intrare rapida in ZE
     3. Cât privește orizontul prognozat de mine in 2013, datele de la acea vreme indicau fezabil orizontul 2018-2020. Între timp, S au schimbat multe, nu neaparat la noi, cât mai ales in contextul internațional.

 3. Dupa modul dictatorial in care s-au comportat tarile vestice cu Grecia, nu vad ce interes ar mai avea cineva sa se supuna la asa ceva intrand in zona euro…

  • Ce a fost dictatorial? Ca au venit creditorii dupa bani? Sau ce anume? Eu cred ca au fost prea intelegatori…eu ii vindeam cu Panteon cu tot.

 4. Ceea ce nu luati in considerare este ca zona euro insasi se va schimba fundamental in urmatorii ani, in directia federalizarii = decizii in comun asupra finantelor publice, bugetelor, taxelor etc din fiecare stat membru. ERMII si cursul de schimb de exhilibru e un mizilic in comparatie cu asta. Cred ca Romania trebuie sa ajunga in acest nucleu al euro, riscurile de a sta pe dinafara sunt prea mari. Asta e o discutie foarte serioasa care lipseste cu totul la noi.

  Mai mult, are cineva in vedere riscul ca procesul de aderare la zona euro sa se schimbe/inaspreasca, si chiar daca Romania s-ar pregati cu ERMII si Maastricht si ar fi gata sa intre in 2022-23 (cum a estimat Olteanu/BNR), intre timp se vor inventa alte criterii, sau ne vor tine in fata usii pe motive politice ca la Schengen?

 5. Romanii platesc combustibilul, energia, abonamentul la telefonie, la televiziune si internet, toate accizele, etc. (cu alte cuvinte, in afara de stevia si leusteanul din piata, cam tot) in euro si apoi calculate, la un anumit curs, in lei, asa ca ar fi culmea sa vrem sa intram in zona euro! Si guvernantii, mai ales eternul guvernator, ce-o sa se faca? Sa ramana ei fara jucaria numita curs valutar, cu care isi bat joc de un sfert de veac de romani si sa se vada ca imparatul e in fundul gol?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Aura Socol
Aura Socol
Conferentiar universitar doctor, ASE Bucuresti cu specializari Macroeconomie, Macroeconomia Integrarii monetare europene. In prezent Consilier Vicepresedinte Autoritatea de Supraveghere Financiara A lucrat 2 ani in cadrul Directiei de Analiza Macroeconomica din Ministerul Finantelor Publice A urmat stagii de specializare si cercetare in macroeconomie in cadrul unor institutii internationale de prestigiu precum FMI, Comisia Europeana, etc.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Apocalipsă amânată: Modelele climatice actuale supraestimează semnificativ viitoarele creșteri ale nivelului oceanic. Câteva considerații despre credibilitatea lor

Narațiunile apocaliptice actuale despre Armagedonul climatic conțin mai multe scenarii de groază, dintre care topirea ghețarilor și creșterea nivelului oceanic ocupă un...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro