duminică, mai 19, 2024

Romania fara presedinte

Este, ma grabesc sa o spun, preferabil mega-plagiatorului Ponta. Doar ca nu este presedinte. E ce vreti domniile voastre, doar presedinte nu este. A zis ca nu vrea sa fie jucator, nu e nici macar actor, precum stim noi cine. E doar prezentator. Un personaj abulic din filmele lui Corneliu Porumboiu. Lipeste vorbele anevoie. E greoi, scrobit si posomarat. Artificial pana la cer. De fapt, se vede cu ochiul liber, omul nu are nimic de spus. S-a instalat la Cotroceni si participa la un spectacol jenant al unui teatru de papusi.

Un personaj periferial, de o eclatanta mediocritate, nimerit accidental in centrul unei drame pe care nu o pricepe. Manipulat de consilieri verosi, nu pare sa observe realitatea din jur. Fuge de ea, se fofileaza, se ascunde. A sarit in apararea unei televiziuni abjecte, a fost tinta unei reactii masive de revolta, n-a gasit decat cuvinte de plumb ca raspuns. Este prizonierul celei mai intristatoare limbi de lemn. Dar si al lui Dan Mihalache, uselistul de serviciu.

Ma veti intreba. in chip clasic, ce-i de facut? Nu stiu, privesc acest spectacol cu tristete si, ca atatia altii, imi pun sperantele in guvernul lui Dacian Ciolos. Sunt multe semnale bune din acea directie. Sunt si unele mai putin incurajatoare (vezi ministrul Curaj). Vorbeam azi cu un ziarist de la „Der Spiegel”. Ma intreba de ce am fost printre foarte putinii intelectuali publici care au protestat la retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes. I-am raspuns ca oamenii sunt obositi, dezgustati, deprimati. Ranile din anii avalanselor de calomnii si insulte, ceea ce politologul Marius Stan numea furtunile excrementale, sunt inca departe a se fi cicatrizat. M-a intrebat ce cred, dupa mai bine de un an, despre presedintele KWI? I-am raspuns: „Amatorism, in loc de profesionalism”. Am facut-o, si vous voulez, din patriotism. Puteam fi mult mai sever…

Distribuie acest articol

59 COMENTARII

 1. Eram in liceu cand SIDA a fost descoperita si imediat au aparut bancuri pe tema cum se intampla cu orice stire publica. Bancul nu e bun dar se potriveste, zic eu, pt. a face haz de necaz de situatia de fata: „In urma unor analize, doctorul il cheama pe Bula si ii spune ca e grav bolnav. Bula, speriat, il roaga sa nu-i spuna ce boala are ci, ca sa-i ofere o sansa zicea el, sa-i spuna cu ce litera incepe numele bolii. Doctorul ii spune ca are o boala ce incepe cu litera S. Atunci Bula incepe sa se roage: ‘ Da Doamne sa fie sifilis!'”
  Precum Bula sifilisul, asa si noi l-am preferat pe Iohannis rugandu-ne sa iasa presedinte.

  • A fost odată ca niciodată, a fost odată – de n-ar mai fi fost niciodată ! – a fost un împarat mare şi puternic, care avea trei copii mari, voinici şi năzdrăvani cu prima lui împărăteasă; şi mai avea Spân-Împărat al nostru cu împărăteasa cea tânără şi alţi trei copilaşi, mai mici, dar mult mai ascultători faţă de tătânele lor, aşa cum le şade bine mezinilor din poveşti.
   Dar într-o bună zi împăratul, împovărat de vârstă, de păcate şi de mandate, trebui să plece de pe tron, fără a mai apuca să lase acolo nici pe împărăteasă, nici pe vreunul dintre boierii lui de încredere, iar fiii lui cei mari purceseră la război asupra celor mai mici şi asupra mamei lor vitrege, fostei împărătese a poşetelor, aşa încât fiii cei mici deveniră din ascultători – ascultaţi.
   Dar aşa de tare se mânie Spân-Împărat, că într-o bună zi, dădu poruncă unuia dintre cei trei copii ascultători-ascultaţi, care îi trase straşnic de urechi pe copiii cei mari, de le smulse cu totul urechile de pe creştet, ba încă se înfurie şi mai tare Cel Spân şi o mai făcu la televizor pe fosta lui împărăteasă cea bună procuror comunist.

   Şi cum prin împărăţie supuşii erau prea împovăraţi de grijile vieţii şi prea obişnuiţi cu hoţii de prin toate colţurile, sătui până peste poate de răzmeriţe în van, cum pe noul Vodă nu-l interesau războaiele boierilor cei vechi, aşa putură Spân-Împărat şi împărărteasa poşetelor să se bucure în tihnă de bătrâneţile lor şi să-şi salveze copiii cei ascultători ANI, DIICOT şi CCR de furia fraţilor mai mari DNA, SRI şi ÎCCJ.

   Şi-am încălecat pe-o şa,
   Dar mai mult m-aş bucura
   Dacă n-ar fi fost aşa.

 2. Am uitat sa va comentez ultimele fraze „I-am raspuns: “Amatorism, in loc de profesionalism”. Am facut-o, si vous voulez, din patriotism. Puteam fi mult mai sever… ” Tocmai din patriotism ar fi trebuit sa fiti sever, in spiritul adevarului.

  • Se pare ca in Romania de la intelectualul lustruit, la analfabetul functional, toti isi doresc un presedinte televizat care sa comenteze in cor cu televiziunile de pseudostiri. O remarca a presedintelui de la ultimul consiliu (ala cu negocierile cu Anglia). Altii au vorbit mai mult si au obtinut mai putin a trecut neobservata. Noi preferam rezultate zero dar nu-i asa teleprezenta maxima.

  • Misiunea lui Cioloș este să asigure victoria PSD-ului la alegerile din toamnă, la fel cum a fost și misiunea lui Stolojan în 1992 sau misiunea lui Isărescu în 2000. Nu toți ne-am născut ieri.

   • Misiiunea lui Stolojan a fost sa mentina cat de cat sandramaua pe linia de plutire din toamna lui 1991 (Miron Cozma) pana in toamna – iarna lui 1992 cand erau programate alegerile. Iliescu l-o fi desemnat si ca sa-si atinga obiectivele, dar si pentru ca omul se mai si pricepea. Faptul ca ulterior a fost recuperat de Banca Europeana face din Stolo un bun obiect de comparatie cu Ciolos care a venit din partea Comisiei Europene. Se numeste INADECVARE sa vezi agenti de stanga la Banca Europeana si la Comisia Europeana , precum cei care vad dungi rosii comuniste in steagul SUA – Apud Bob Dylan. Daca si-ar fi dorit un Premier capabil sa fie exclusiv sluga probabil ca Iliescu ar fi apelat la Boc
    Isarescu a fost desemnat Premier pendru a scapa tara de incompetenta catastrofala a binomului succesiv Ciorbea-Radu Vasile. A fost desemnat de Emil Constantinescu si de PNTCD care – sunt de acord , trebuie sa fi fost la fel de stangisti ka komisia europeana.
    PS. La inceputul verii lui 1992 intr-o memorabila sedinta a Parlamentului, Stolojan a zis Haideti , domnilor ! Constitutia este redactata ! Acest guvern a realizat CRESTEREA ZERO – adica am oprit descresterea . Acum se impune inceperea PRI-VA-TI-VA-TI-ZA-RII. Dar asta o poate face doar un Guvern politic reyultat din alegeri. Haideti domnilor sa facem alegeri mai devreme , prin august sau septembrie. Au luat apoi cuvantul toti de la toate partidele si au zis ca DA sa anticipam alegerile cu 2 – 3 luni. Apoi s-a pus la vot initiatriva ca toti sa demisioneze. Au fost 100% impotriva. Asta pentru cei care isi imagineaya ca vreodata vreun parlamentar roman va accepta sa isi scurteze mandatul cu o zi prin alegeri anticipate.

    • @ MIHAI 2 – ești singurul care vobește de ”agenți de stânga”. Un funcționar este pus să facă un lucru și îl face, că asta e treaba lui de funcționar. Un politician trebuie să țină seama de voturile viitoare, un funcționar nu. După mintea ta, ce a determinat un parlament dominat de PSD să voteze investirea cabinetului Cioloș?

  • ”Alți președinți” l-au promovat pe Cioloș pentru postul de comisar european pentru Agricultură, adică i-au recunoscut calitățile de funcționar, nu de politician.

  • Așa este domnul Tismăneanu. Își spune degrabă părerea… Președintele Iohannis mai și greșește, că doar nu e Dumnezeu. Totuși sunt câteva lucruri importante pe care le-a făcut (printre care chiar numirea domnului Cioloș în funcția de prim ministru) și trebuie să fii ori neatent, ori rău intenționat ca să nu le observi… Sper ca domnul Tismăneanu să se informeze mai bine, să se gândească cui îi folosește această diatribă la adresa președintelui țării și să pună un bemol la considerațiile pe care le-a emis mai sus, așa cum a făcut-o, de exemplu, când a scris despre manifestanții din Piața Universității în timpul protestelor împotriva proiectului RMGC.

   • Așa este . Președintele nostru mai și greșește , că doar e om , nu manechin de vitrină .
    Și știți vorba aia : numai cine nu muncește , nu greșește .
    Bine că nivelul la care muncește este , cel mult , unul moderat …

 3. România are o percepție bună cu acest nou președinte. După ce l-a instalat pe Cioloș imaginea a devenit și mai bună. Nu e acesta un merit? Cel puțin la vârful puterii pare o țară condusă de oameni foarte responsabili. În rest, percepția fiecăruia este o chestiune de gust. Important este că sunt mult mai mulți care așteptau un altfel de președinte și nu sunt dezamăgiți, deși contrastul cu vremurile trecute este izbitor. Poate prea izbitor…

  • Romanii au reusit si ei sa isi aleaga un presedinte de tip occidental (dupa 25 de ani). Multi insa tinjesc dupa „breaking newsurile” de odinioara, dupa lectiile de economie, dupa stirile senzationale de la Prime Time, „datul la ghioale” de la mijlocul noptii prin studiorile televiziunilor private – cu maestrii si cu liderul suprem. Pentru ei viata a devenit plictisitoare, sunt disperati!

   • Multi dintre ei, vor sa vada fapte, nu vorbe. Fapte: respingerea unor legi care nu sunt nici morale nici legale (de exemplu cea cu pensiile speciale pentru ‘alesi”), atacarea lor la CCR, exprimarea unor puncte de vedere in situatiile care o cer (asa cum si-a exprimat parerea in cazul latrinelor, putea sa o faca si in muuuulte alte cazuri cand de fapt a tacut, sau „a urmarit cu atentie”) etc.

    Din nefericire, pentru voi este fie a tacea ca mortu’ (scuze, ca Iohannis), fie a face scandal ca Basescu. Nu exista cale de mijloc, iar daca tace ca mortu’ (iarasi scuze, ca Iohannis), inseamna ca e „occidental”. Ce-a facut in legatura cu situatia votului din 2015? Concret.

    Sau dati niste exemple de realizari de-ale lui Iohannis. L-a dat jos pe Tonta? Asta e realizarea lui??? Ponta a fost dat jos de „strada”, nu de Iohannis. L-a pus pe Ciolos, asa si? Ce realizari a facut guvernul Ciolos? Hai sa vedem pe rand: problema plagiatelor, problema alegerilor in doua tururi de scrutin .. Dati niste exemple cu realizarile lui Iohannis ca presedinte (sau ale guvernului Ciolos, daca nu aveti nimic de spus la Iohannis). Puteti enumera aici si luarea lui de pozitie in ceea ce priveste latrinele.

    Ascultam si multumesc.

    • pentru că exemplele date nu țin de rolul președintelui putem continua: lupta anticorupție a atins cote nebănuite. S-a ajuns chiar în centrul fostei puteri.Și avansează viguros. A fost eliberat Gică Popescu. Am avut cea mai mare creștere economică…Plus o iarnă foarte blândă…

   • @florix. Intelegi ca urmaresti cu atentie si cu preocupare orice criica la adresa lui KWJ.
    Intre altele a FUGIT de la Consiliul Europei llasand pe Ciolos s atace problema cotelor de refugiati. Cumva ca sa poata ulterior sa-l dezavueze?

 4. D-le Tismaneanu, dar daca asta e numai o masca si sub aparenta lui inadecvare e ditamai ambitia si lucratura din umbra ? Sa nu uitam ca „pas cu pas” si-a impus punctele de vedere, iar faptul ca azi Victor Ponta e doar o amintire cosmaresca, impreuna cu toti ciracii lui de prim plan si avem un guvern de oameni spalati condusi de un fost ministru european nu-i de colea. Chiar daca pare el din cale afara de ardelean si molau ma mai bazez pe ceva. Femeia care-i de o viata langa el e spirt, si ma indoiesc ca nu are nici o influenta asupra lui.

  • „Femeia care-i de o viata langa el e spirt, si ma indoiesc ca nu are nici o influenta asupra lui.”

   Asta e de bine sau de rau?

   • Habar n-am. Dar stiu din surse credibile ca are o influenta foarte mare asupra lui si din ceea ce se vede in trecutul lor public e de bine. Nu-i putin lucru sa faci dintr-un obscur profesor de provincie cel mai respectat primar din Romania. Ce va face pana la sfarsitul mandatului de presedinte inca e devreme sa ne pronuntam, abia a trecut un an. Insa deja a schimbat niste obisnuinte dambovitene punandu-i pe majoritatea intr-o stare de stupefactie…

  • „Femeia care-i de o viata langa el e spirt” (orice-ar însemna asta). V-aș întreba, dacă (în afară de rânjetul până la urechi), ați auzit-o vreodată vorbind? Ca să dau doar un exemplu, a auzit-o cineva rostind vreo frază (una singură, măcar!) de compasiune, de alinare față de familiile greu încercațe, care și-au pierdut copiii în tragedia de la Colectiv? Ca să nu mai amintesc de atâtea alte tragedii cotidiene, prea „mărunte” pentru niște oameni atât de… mari.
   Eu cred în continuare că „cine se aseamănă se adună”. Dacă mă înșel, îmi cer iertare…

   • Pentru prima oara in istoria Romaniei post-decembriste, romanii si-au ales un presedinte care nu a fost membru PCR, spre deosebire de precedentii lui, el nu se numara printre „privilegiatii” fostei nomenclaturi. Omul a fost primarul orasului Sibiu incepind cu anul 2000 (timp de 12 ani) si Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Astazi este invitatul Cancelariilor Europene, invitatul privat al Caselor Regale Europene, se bucrua de simpatie si respect, reprezinta Romania cu demnitate, iar voi il etichetati in terchea-berchea (din invidie?)

    https://www.youtube.com/watch?v=hOvRbIIUbo8

    https://www.youtube.com/watch?v=FPZyC4LZlh4

    https://www.youtube.com/watch?v=HIgXbrgb6QQ&ebc=ANyPxKrCg0qWmfbnNCtY9d7VFLnxtlgvwct4Hrvzjgx6PCN7FNrvpJvdv22nI9ddqS990ipydxDAq5b2plm1AcZ_veyCNQ-vcw

    https://www.youtube.com/watch?v=pCXEJjAuaPs

    http://www.digi24.ro/onedb/picture(width=570)/55b52810682ccf74ab69a521

    • Da, suntem foarte-foarte invidiosi. Pe ce suntem, nu stiu,.. Poate pe casele lui, pe caciula, pe modul lui de a urmari cu ingrijorare tot felul de situatii.. Orice este posibil.

    • Supararea d-lui Tismaneanu pleaca de la faptul ca presedintele i-a luat decoratia lui Toekes; este clar ca buna-ziua! Asta nu pentru ca-l iubeste infinit pe maghiar ci pentru ca prin ridicarea decoratiei, reduce meritul de mare revolutionar al acestuia.

     Reducerea meritului lui Tokes, loveste in esafodajul pe care d-l Tismaneanu si-a construit „raportul final ( !?! ) de condamnare a comunismului”. N-ati vazut cate pagini i-a dedicat „predicatorului”, chair dumnealui le enumera in articolul precedent?

     Pai daca „eroul” nostru ne-a inselat asteptarile si a fost pedepsit pentru fapte anti romanesti, cum se mai justifica „temeinicia” si „profesionalismul” cu care au fost culese si prelucrate datele raportului de condamnare a comunismului? Pe ce se mai bazeaza raportul atat de final declarant? Aici este problema d-lui Tismaneannu si nu pare sa reuseasca s-o depaseasca usor.

     In fine, ma deranjeaza ca se leaga cu impertinenta de presedintele tarii mele dovedind lipsa de respect fata de votul majoritar al romanilor, fata de alegerea lor, fata de Romania! Si asta n-o s-o I-o iert in veci, indifferent cat considera dumnealui ca reprezinta dimensiunea mea umana in universul romanesc sau omenesc!

     • Nu am vazut „câte pagini” i se dedică lui LT în raport pentru ca ele nu exista. Asta e referinţa la LT din Raportul Tismăneanu, pag 535: „Reprimarea mişcării spirituale bethaniste din anii 1960-1970 a fost urmată de acţiunile informative şi sancţiunile administrative ale anilor 1980 orientate împotriva disidenţilor, printre care s-a aflat şi preotul reformat Tőkés László, după ce a intrat în conflict cu episcopii reformaţi din Cluj şi Oradea, loiali sistemului.” http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2007-12-20-2118604-0-raportul-tismaneanu.pdf
      Raportul Tismăneanu nu e centrat pe acţiunile lui LT, ci se ocupă de toate dictatura comunista din Romania, deci ramane in picioare si fara LT. Cazul Vişinescu a confirmat caracterul ilegitim şi criminal al regimului comunist Securiştii care s-au mobilizat sa distruga semnificatia sentintei sunt nişte proşti atunci când spun că nu Vişinescu e de vină, pentru că prin asta confirmă că tot regimul era criminal.
      A propos, de ce Raportul nu mai poate fi accesat de pe pagina presedintiei?

      • Ține de debăsificarea prin care presedintele Grivcannis vrea să dovedească Pöbelului, cum a luat-o România de la capăt sub înțelepta-i supraveghere atentă. De-abia din 2014 a început Istoria acestei Țari, decînd poporul care nu-l merită, l-a forțat să-i fie far călăuzitor.

       Omul e un bufon cu morgă și pretenții, un mic excroc de provincie, care a speculat disperarea unui popor obosit de scandaluri, corupție, popor care a crezut că barînd drumul spre puterea absolută a reprezentantului MaleiVita înseși, a și rezolvat trista-i istorie.

     • Nu am expertiza in materie de drept Constitutional, nu conosc nici macar detalii despre „boacanele” lui Tokes. Dar daca este vorba numai despre simple declaratii si opinii personale, s-ar ca decizia lui Iohannis in aceasta privinta sa fi fost pripita.

 5. Eu pun aceasta lipsa acuta de lideri politici si pe macelul mediac petrecut in 2011/2 cu ocazia loviturii incercate de ULS. In acele luni de polarizare excesiva si radicalizare absurda, majoritatea oamenilor decenti (daca mai exista specia asta) s’au simtit instrainati de o scena in care numai stridenta avea castig de cauza.
  Nu cred ca este singura motivatie. Trebuie ca mai este si aceea a unui sistem corupt in esenta lui, de la stanga pana la dreapta. Sistem nu oameni. Adica insasi modul de recrutare in aceste grupari politice este cel similar recrutarii intr’un grup infractional asociat in vederea comiterii unor infractiuni. Se cantareste capacitatea de disimulare, loialitatea fata de grup si dorinta de actiune. Nici un moment nu se pune problema vre’unui merit si nici nu se invoca vre’un argument principial.
  KWI era relativ necunoscut si a parut o clipa decent. Oricum era mult mai decent decat istericii de mai inainte. Acum apele fiind mai linistite vedem goliciunea omului. Nu am gasit alt candidat la momentul respectiv si nici nu cred ca vom gasi in viitorul apropiat.
  Majoritatea oamenilor sunt dezamagiti de aceasta cloaca politica si atunci nu vad cum si de unde ar putea aparea vre’o speranta.
  Intre timp, toti cei de pe gard au fost impuscati de taberele aflate in conflict.

  • buna ziua

   ati portrezitat Corect si Complet Starea de Fapt de la Cotroceni si perceptia Societatii. Ne ramane putin timp la dispozitie dar intens si condensate daca Avem Vointa. Strada ar Trebui sa genereze Voci si Oameni, Strada Ar Trebui sa ocupe Democratic minim 60 % din Parlament in Noiembrie, eu inca mai sper. Parlamentari Independenti , Parlamentari Sustinuti de strada, astfel odioasa hidra numita U$Lam (alianta diabolica intre P$D si penele + satelitii tariceni si uneperisti) sa fie marginala si fara Glas. Odata implinita aceasta Majoritate sa trecem Obligatoriu la Demiterea lui KiWI; rolul lui a fost si seste decorative, nu ne dorim si un viitor cu el

   • imi pare rau dar nu impartasesc entuziasmul dumneavoastra.

    Strada e o hazna, Daunazi cand cu accidentul de la Colectiv strada a crezut ca a dat pe cineva jos si s’a apucat sa se „organizeze”. A venit cineva cu o portavoce si fiecare avea 3 minute la dispozitie. Ei bine, eram in trecere, dar ce mi’au auzit urechile… ualeu. Jale!
    E clar, strada nu e o solutie.

    Mai este strada virtuala… internetul… dar inca oameni nu au puterea financiara de a se asocia. Iar cultura lor scade rampant ramanand doar nemultumirea.

    Pentru un partid e nevoie de elite, pentru existenta unor elite e nevoie de niste principii, pentru aparitia unor principii e nevoie de valori. Or, valorile societatii noastre sunt inca bantute de valorile societatii socialiste multilateral dezvoltate. Desi traim intr’un fel de capitalism, nimic dar absolut nimic nu a provocat inlaturarea vechii culturi socialiste. Dovada ca tot ei sunt acolo adesea, sau copiii lor.

   • Excelent – pentru tot ce ati scris trebuie putintica energie si determinare.

    Tocmai VT spunea ca aratam cam vlaguiti.
    Cred in ceea ce spuneti Dvs., dar este greu, nu imposibil, sa misti pe cei adormiti, comozi si obisnuiti cu cele marunte si meschine.

 6. Aveti dreptate ! Singurul Presedinte adevarat pe care l-a avut Romania in ultimii 50 de ani si probabil ca nu va fi egelat de altul nici in urmatorii 50 a fost si ramane T.B. De ce nu comentati nimic despre candidatii din actuala dumneavoastra tara ? Sunt altfel, ca sa nu spun despre unii care chiar au fost presedinti ?

 7. Nu este o situație disperată, nici SUA nu a avut mereu președinți străluciți. Bolnav este sistemul politic, un Parlament unde nu vin niciodată toți aleșii, iar cei care vin citesc ziare sau dorm. Cred că președintele ar trebui ales de Parlament, dar altul , nu cel de acum. Sunt și eu un simpatizant al lui Dacian Cioloș, primul șef de guvern credibil, modest, harnic și, sper, cinstit. Guvernul trebuie să aibă primul cuvânt, ca în Anglia. Nu ne strică și o monarhie de tip britanic. Dar oamenii nu înțeleg.
  Acum o întrebare – cine și de ce l-a adus pe primarul Sibiului în fruntea țării? Angela Merkel? Nu cred. Nu am nimic cu etnia germană, ba dimpotrivă, speram că un neamț de treabă va fi util. Dar , cum bine spune VT, actualul președinte este nul ca participare. Poate soția să fie mai luminată, ca Hillary în SUA?

 8. A mai trecut Romania prin situatia asta, tot cu un profesor in care se pusesera sperante. Din fericire, astazi, unele institutii ale statului functioneaza mai bine decat atunci, iar „sistemul” (de care vorbea domnul Emil Constantinescu) primeste lovituri puternice in fiecare zi, din partea Justitiei.
  Declaratiile politicienilor nu le mai urmaresc, dar citez aici o declaratie recenta, mai importanta decat a oricarui politician: „O sa ne facem treaba, un pic mai greu, dar o sa facem treaba. Vreau sa le promit cetatenilor ca nu ne lasam.” (Doamna Laura Codruța Kövesi)

  L-am votat, dar nu am asteptari, de la domnul Iohannis. Cred ca prestatia domniei sale face si un lucru bun: trage in jos PNL -ul, acolo unde-i este locul, langa PSD.
  Asa cum au protestat, prin vot, in noiembrie 2015, impotriva PSD, romanii care au votat impotriva lui Victor Ponta pot protesta prin vot, in 2016, impotriva domnului Iohannis. Trebuie doar sa voteze, atat la locale cat si la parlamentare, pentru partide noi care li se par demne de incredere. Sa uitam de PSD, PNL, UNPR, ALDE si alti „sateliti”.

  • Nu e acelasi lucru. Constantinescu a „nimerit” o perioada in care Europa se detensiona pana la adormire (nesimtire), dar acum nu mai e asa. Europa e bantuita de toate stafiile sec XX, nu stie ce vrea, nu stie cine e, nu stie sa comunice cu cetatenii proprii si cu restul lumii, e dezarmata fizic si moral, nu are leadership Putin plesneste de energie, Rusia stie ce vrea, e plina de ea, trage toate sforile si profita de toate prostiile europenilor. Pozitia Romaniei pe harta e cea mai buna din istoria sa de pana acum, dar nu cat sa isi permita un presedinte mut, suficient si incapatanat, care respecta nemteste linia data de consilierii suspecti pe care si i-a ales.
   KI are doua feţe, una catre Mihalache/Est si una catre Bruxelles/Vest. Aia catre Vest l-a acceptat pe Ciolos (pe care nu il ajuta deloc, mai ales cand sprijina antelele si pe toti securistii). Aia catre Mihalache e cea de toate zilele, uselista, cu conexiuni la Usatii si la Grivco.
   KI face niste gesturi de deschidere catre USA, UE, Israel, etc. Nu il doare gura sa spuna cateva vorbe, dar cand trece la fapte, calca in strachini. Nu ia masuri de securitate in care sa putem avea incredere. Nu combate influenta rusa in mediul politic, militar, cultura, afaceri, banci. Stoltenberg a zis ca Romania ar trebui sa se inarmeze. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/secretarul-general-al-nato–recomand-romaniei-sa-si-creasca-cheltuielile-bugetare-pentru-aparare-409477?c=q2561 De ce oare? Ne ameninta cumva Tanzania?

   • Incet-incet, electoratul roman evolueaza. Pur si simplu, treptat, balanta se va inclina catre cei ce functioneaza pe alte lungimi de unda decat cele ce pot fi accesate de partidele „cu vechime”.
    Este inevitabila schimbarea vietii politice din Romania. Nu reformarea, ci schimbarea. Anul asta se va face primul pas, peste 3 ani – al doilea, peste 4 ani – al treilea… In doua-trei cicluri electorale se va infaptui adevarata tranzitie, a Romaniei, catre normalitate.
    Cat despre Rusia, poate fi perceputa ca fiind in defensiva, nu in ofensiva. Trage din orice pozitie, dar pare ca trage in disperare, la foc automat, nu calculat, foc-cu-foc. Ramane de vazut ce va fi cand va termina munitia.

   • Pana si nevinovatul Hellvig vorbeste de amenintari serioase la adresa securitatii nationale „spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la adresa securitatii nationale.” Noroc ca rusii nu se tin de lucruri rusinoase ca spionajul sau criminalitatea informatica, ca ei sunt in defensiva. S-a gandit bine CCR cu decizia aia.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20856795-hellvig-sri-decizia-ccr-impact-cert-asupra-securitatii-nationale-consideram-vor-afectate-dosarele-aflate-diferite-faze-ale-justitiei.htm

 9. „A sarit in apararea unei televiziuni abjecte, a fost tinta unei reactii masive de revolta, n-a gasit decat cuvinte de plumb ca raspuns.”
  Dacă-ar fi doar atât, domnule Tismăneanu! Dar s-a acoperit de ridicol dintr-un calcul cât se poate de meschin. Astăzi nu mai este un secret pentru nimeni că președintele nostru, „nimerit accidental in centrul unei drame pe care nu o pricepe” este protagonistul unui proces legat de o retrocedare „cu cântec”. Aflăm cu stupoare, din investigațiile jurnaliștilor, că majoritatea proprietăților imobiliare pe care le deține familia Iohannis își au originea într-o retrocedare întemeiată pe acte false. Și mai aflăm (culmea nerușinării!) că președintele „greoi, scrobit si posomarat” se pregătește să atace decizia judecătorească „definitivă și irevocabilă” a Curții de Apel Brașov, care l-ar „deposeda”, chipurile, de spațiul comercial din centrul Sibiului care i-a adus bunăstarea… materială.

  https://www.riseproject.ro/articol/mostenirea-din-spatele-averii-imobiliare-a-lui-klaus-iohannis/
  http://revista22.ro/70252089/preedintele-iohannis-ncaseaz-n-continuare-chirie-pe-casa-pierdut-definitiv-n-instan.html

  • Bashing Iohannis, conform sentintei Curtii de Apel Brasov, mostenitorului Bastea Nicolae i se cuvine doar 25% – chiar daca propietarul Eliseu Ghenea ii lasase cele doua case in mostenire (100%) prin testaement. Vezi pagina 2 din lincul de mai jos. In concluzie, disputa este doar pentru 75% din imobil, nu pentru intregul imobil, asa cum preiau mai nou toti (inclusiv basistii;) de la investigatorii Rise Project – din sfera pesedeului? Sentinta Judecatoriei Sibiu din Ianuarie 1996 (vezi lincul de mai jos;) nu este definitiva, iar propietarul caselor -testatorul- a fost un om cu carte, a stiut ce semneaza.

   https://drive.google.com/file/d/0B5wkF8ntliHpVkJPS1pmZE9jTEE/view?pref=2&pli=1

   • dle Florix, instigati la nerespectarea legii? Sentinta de la Brasov este definitiva si irevocabila, avand putere de lege!!!
    Comiteti un act penal..

    • Este vorba despre un proces civil si conform sentintei Curtea de Apel Brasov stabileste ca mostenitorilor propietarului (Bastea Nicolae si Iohannis) i se cuvine doar 25% din cele doua imobile, statul insa le-a nationalizat (le-a luat cu japca) dupa care si le-a vindut chiriasilor – la ordinul lui Ilici. Citeste te rog incaodata ce am scris si mai sus. In final, este dreptul fecarui cetatean sa depuna o cerere de stramutare a procesului la o alta Curte (daca traieste cu impresia ca procesul nu a fost echitabil). Ce va determina sa credeti ca Iohannis nu are voie sa se bucure de acest drept?

 10. O lovitura de stat mediatica? Trecuta si/sau viitoare? Am inceput sa ma obisnuiesc cu afirmatiile socante, fara de care mass-media nu te baga in seama, cum adevar grait-a Donald Trump. Daca Romania este “fara presedinte”, la ce bun lovitura mediatica din noiembrie 2014? De unde a venit semnalul care, in numai doua saptamani, a prabusit cotatiile de la bursa alegerilor prezidentiale? Daca de reparat nu se mai poate repara, cum se poate evita?

  • Da. Și primul care-și face PR cu o ceată de postaci pe forumuri :P
   Până la el, astea erau soluții demne de Elena Udrea. El le-a dat strălucire prezidențială :)

   • Tocmai asta remarcasem și eu. De când s-au înmulțit nemulțumirile, criticile la adresa președintelui, s-au înmulțit și comentatorii cu id-uri ciudate, care reacționează prompt (și numai la articolele despre Klaus Iohannis) cu aceleași fraze (copy-paste) la orice comentariu, argument de bun simț. Niște persoane de bună credință, ar avea curiozitatea să deschidă link-urile lămuritoare și să tragă concluziile care se impun.

 11. Daca tot s-a clasat dosarul crimelor Revolutiei si Contrarevolutiei Teroriste, trebuia decoraţi marii învinşi, Doru Mărieş, Traian Orban şi Dan Voinea, precum şi autorii, câţi mai sunt printre noi, care mai fac Istorie vie:
  Titus Suciu – Reportaj cu sufletul la gură
  Marius Mioc – Revoluţia din Timişoara asa cum a fost
  https://mariusmioc.wordpress.com/category/justitie/
  Victor Eugen Mihai Lungu, Tit-Liviu Domşa – Împuşcaţi-i, că nu-s oameni!
  Romulus Cristea – Mărturii de la baricadă
  http://www.gandul.info/stiri/baricada-14926414
  Doina Marian, Irina Nicolau, Mihail Boitor – Vom muri şi vom fi liberi.
  Consolare, listele de carti bune despre revolutii: https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

 12. Eu tot dezamagit voi fi . Oricine e la conducere , de inventatori nu se intereseaza .
  Am o inventive teribil de importanta dar sunt pasat in toate directiile in loc sa fiu ajutat .
  Asa ca Dumnezeu e un mare prost , El cauta pe Nascocitori ca cica ei fac locuri de munca , prost mai e .
  Presedintii Romaniei sunt destepti , ii lasa pe inventatori la urma . Asa-i corect .
  Nu-I asa ??????
  De ce sa avem nave cosmice ca si OZN-urile , sa pasim in era cosmica ???
  Nuuu , sa ramanem iarasi in urma americanilor care mi-au furat o parte din acest tip de propulsie inertiala ( cosmica ) si chiar acum la sfarsitul lunii Martie 2016 vor lansa o racheta care va pune pe traiectorie catre planeta Marte un satelit care are sistemul meu de propulsie , de zece ori mai slab caci e incomplet , dar in cosmos ,, e aur curat ” .
  Voi bateti-va pe politica , iar americanii pe tehnologie .
  Frumos , foarte frumos .
  Nu simtiti , asa , un pic de rusine ??? Popor roman .

 13. „Nu are” pentru că am vrut să nu aibă unul de un fel care era mai rău ca absența unei personalități.

  Ca și dumneavoastră nu mi se pare ok o atitudine exagerat de critică față de domnul Iohannis. Dânsul a fost împins în față ca soluție pentru a bloca ceva mai rău, a spus-o MRU clar în campanie. Și-a asumat mizeria și invectivele unui contracandidat ca cel pe care îl știm. Ca soluție și-a făcut treaba, a blocat mai răul. Indirect a făcut un bine și BOR, care ar fi avut mult de suferit cu cineva de factura celuilalt candidat ca stindard al valorilor sale în politică.

  Poate că e de folos o critică moderată menită să ușureze trecerea la un alt fel de președinte. Din câte văd acesta ar putea fi domnul Cioloș. Se pare că și domnul Iohannis îl împinge în față, îl trimite în locul său la Bruxelles, etc. Îi creează profil prezidențial.

  Domnul Cioloș se afișează în mod credibil și trans-politic, și creștin ortodox, și iubitor al valorilor familiei, și bun profesionist. Ar fi ce trebuie, dacă totul merge bine. Vom vedea.

  gânduri bune,

  • sa fim seriosi.

   JK nu a blocat raul. raul este in continuare la Cotroceni, poate ca nu se mai vede asa de clar si de aceea este mai parsiv acest rau, dar el se manifesta in continuare.

   USL-ul nu a murit si aceasta face aproape imposibila misiunea lui Ciolos.
   Ciolos nu are oameni pe care sa conteze in guvernul sau.

   Daca Jk il impinge in fata pe Ciolos este pentru ca neamtul este depasit in toate, numai in concedii si deplasari NU.

   Oare trebuia sa petreaca o saptaman in aceasta vizita? Cu ce vine de acolo? Care este importanta strategica a deplasarii lui JK in aceasta ultima vizita? Dar in cadrul vizitelor anterioare? Oare nu este totul de un penibil maxim?

 14. romania este too messed up ca sa mai conteze un singur individ
  toti lingaii bugetari, toata functionarimea inepta, toti neica nimenii vor sa li se aloce citi mai multi bani ca sa fixeze tara. semi / analfabetii vor sa repare televizorul cu lampi fara a fi electronisti. schimba o dioda, mai incearca o rezistenta, dupa ce te a usurat de bani iti spun ca nu se mai poate face nimic, trebuie altul nou. asa sa fie n democratie ? hotii si prostii la putere sustinuti de ciomege ? parca i un deja vu

 15. Cred ca domnul profesor a facut cea mai clara si concisa prezentare a actualului presedinte. Mai mult, cred ca dupa mandatul lui Iohannis, in lucrarile despre sefii de stat ai Romaniei din ultima jumatate de secol, aceste randuri se vor potrivi cel mai bine. L-am votat pe KWI si am facut si mult lobby pentru el. Sunt insa mai dezamagit decat am fost la Constantinescu. Dar, adevarul este ca am avut, din pacate, de ales intre hot si…..

 16. E CAM DEVREME PENTRU ETICHETARI, as zice. Omul e mai incet, putin si prost format in politica, dar cred, si asta conteaza, ca doreste sa indrepte lucrurile, sa fie util tarii. Vreau sa cred ca e asa. In mod cert, Ponta nu voia asa ceva, nici camarila din spatele lui. Un model de presedinte BUN pentru Romania? N-am avut! Nu stiu daca vom avea.

 17. Nu-i înțeleg pe cei dezamăgiți. Probabil au așteptat miracole în Noiembrie 2014. Atât poate produce mai bun clasa politică din România, trebuie să acceptăm cu toții realitatea. Chiar și PM lucrează cu „materialul clientului”. SISTEMUL este bine-mersi. Drumul către normalitate e foarte lung. Se putea mai rău…

 18. @ mihai

  Dupa formularea pe care am facut-o va puteati da seama daca am fost ironic sau nu.
  A mai fost un presedinte despre care se spunea (el sau altii) ca se naste odata la 500 de ani. Cu TB am fost mai modest, am pus doar 100 din care jumatate inapoi si jumatate inainte.

 19. „Un personaj periferial, de o eclatanta mediocritate, nimerit accidental in centrul unei drame pe care nu o pricepe.”
  Iata un portret graitor :) (asta e, fiecare vorbeste cat si cum poate…) care-l descrie, ca de obicei, exact pe cel care-l formuleaza : elegant, ponderat, nu tu dramatic, nu tu exagerat sau incitativ, nici urma de invidie sau de frustrare, altfel spus „so chic”!

  „Amatorism, in loc de profesionalism”. Am facut-o, si vous voulez, din patriotism. Puteam fi mult mai sever…” – Nici nu stiu cum sa va multumesc pentru indulgenta…!
  Parca mai era un celebru patriot, auto-declarat mandru ca-i român, care ni se parea, tuturor, un pic ridicol…nu?

 20. Vorbe pripite!
  Nu ma asteptam ca un om cu experienta dumneavoastra sa se lase inselat ca un tanar si neexperimentat comentator al vietii publice.

  Este evident ca omul are un proiect.
  Proiectul se numeste eliminarea institutiei prezidentiale din prima linie a vietii publice pentru intarirea vietii parlamentare.

  Omul nu este „moale” ci este un dur. Va poate confirma oricine a stat de vorba cu el. Va poate confirma oricine a discutat proiecte cu el.
  (Chiar si faptul ca in ciuda criticilor repetate ale celor care l-au votat si care se autointituleaza „de dreapta” el isi continua proiectul confirma acest lucru. )

  Poate mai face si gafe. Este normal la orice om, dar in principiu proiectul lui este solid si binevenit pentru viata publica romaneasca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro