duminică, decembrie 10, 2023

România în criză. Opțiunea demnă versus opțiunea coruptă. De la protest la proiect?

Puncte-cheie:

 • “… iată că se alătură și România acestei uriașe divizări a democrațiilor din spațiul euro-atlantic, pe frontul numit generic liberal-iliberal, cu versiunea proprie, românească, ceva mai primitivă, a acestui război politic și cultural – opțiunea demnă versus opțiunea profund coruptă”;
 • Și totuși, protestul este doar primul pas. Protestul masiv, puternic, vizibil dar civilizat al opțiunii demne împotriva opțiunii corupte este necesar, nu și suficient. Va urma proiectul politic de schimbare profundă a României, infinit mai greu. Pentru că protestul are tendința de a uni, de a fi convergent, în timp ce construcția politică, oamenii ca indivizi, cu „fețele” și biografiile lor, cu discursurile și soluțiile diferite pe care le propun, au tendința la fel de naturală de a dezbina grupurile. Toate democrațiile solide au la bază un exercițiu puternic al protestului, al opoziției, al rezistenței. Dar nu se opresc aici. Adevărata inteligență a unei societăți democratice este de a trece de la protest la proiect. Vom fi capabili să facem acest lucru în România?

*

Pentru cine urmărește atent politica lumii și a Europei, este relativ facilă observația că democrațiile occidentale, fie că ne referim la Statele Unite sau la Uniunea Europeană, au intrat de ceva vreme într-o eră a divizărilor profunde și a polarizării ireconciliabile. Nivelul clasei politice și al dezbaterilor a scăzut peste tot, de la Washington la Londra sau la Roma. Mass-media și superficialitatea consumului popular de informație (Câți se mai informează astăzi din cărți? Dar cât mai reușesc cărțile să țină pasul cu dinamica lumii?) contribuie din plin la isterizarea, baricadarea și radicalizarea opțiunilor adverse, în care fiecare participant este mai convins ca oricând că are dreptate, în care emoțiile sunt scurte, nervoase, intense, dramatice, iar tot ceea ce se întâmplă în jurul oamenilor în societate, de multe ori unul și același eveniment, nu face decât, prin interpretări total diferite, să le betoneze convingerile opuse.

Faliile între opțiuni sunt tot mai adânci iar polemicile nu fac decât să radicalizeze și să întărească și mai mult evaluările și convingerile proprii, de fiecare parte. Tot mai puțini sunt cei care mai speră în consens, în reconciliere. E vremea asumării unei opțiuni fundamentale! Ești cu noi sau cu ei! Temele sunt, desigur, diverse, multiple, aparent fără nicio legătură una cu alta, dar caracterul bipartizan al societăților formal democratice se adâncește peste tot (Trump a spus asta iar observația lui, deși cinică, este reală), pe aliniamentul pe care obișnuim să îl numim, destul de confuz, în lipsă de altceva, liberal-iliberal.

La americani acest clivaj are un nume, la britanici altul, la francezi, germani sau olandezi altă versiune, la italieni altă poveste, la unguri și polonezi sunt propriile temeri și mize, în fine, iată că se alătură și România acestei uriașe divizări a democrațiilor din spațiul euro-atlantic, pe frontul numit generic liberal-iliberal, cu versiunea proprie, românească, ceva mai primitivă, a acestui război politic și cultural – opțiunea demnă versus opțiunea profund coruptă.

Oricâte vor fi fost criticile pentru faimoasa plăcuță de înmatriculare cu mesaj anti-PSD din Suedia, aș spune că nu forma contează, de bună seamă simbolică și oricum discutabilă, ci afilierea la o opțiune mai largă, la un mesaj, pe care fiecare îl transmite așa cum poate, mai frust sau mai sofisticat. Șoferul român din Suedia este oricum mai demn și mai pe banii lui decât șeful unui inspectorat de stat care scrie pe Facebook că, la protestul anti-PSD din 10 august, „se golește Occidentul de hoți, curve și cerșetori”. Din acest punct de vedere, oricât ar părea de șocant ceea ce spun, șoferul român din Suedia și filozoful Gabriel Liiceanu aparțin, în această înfruntare epică din România acestor ani, aceleiași mari opțiuni. Iar aceasta este opțiunea demnă a României, indiferent de stilistica exprimării, aflată în luptă cu opțiunea coruptă, și aceasta din urmă, la rândul ei, în nuanțe diverse, exprimându-se diferit, de la modul grobian la cel spălățel-ipocrit, reprezentată de puterea PSD-ALDE, care acționează în mare măsură pentru favorizarea infractorilor și scăparea penalilor proprii, pe de o parte, și pentru coruperea ordinară a electoratului vulnerabil, pe de altă parte. Guvernarea PSD-ALDE a fost, este și va fi, până la plecarea ultimului numit politic, agramat sau nu, membru al acestei rețele tentaculare, o guvernare esențialmente și profund coruptă. Dar este pregătită cealaltă opțiune să pună altceva în loc?

Înfruntarea marilor opțiuni politice și culturale din societatea românească, în sensul cel mai larg cu putință al termenului de cultură, cel de cultură politică și socială, se apropie vertiginos de punctul critic. Apele se separă. Forțele se grupează. Punctele de vedere se limpezesc, se cristalizează, indecișii trec de o parte sau de cealaltă, tonurile se radicalizează. Punțile de legătură, oricum puține, se prăbușesc. Nici presa, nici Centenarul, nici biserica, nici poliția nu par să mai reușească să unească cele două opțiuni esențialmente opuse. Fiecare opțiune comunică intens în bula proprie, cu mijloace și mesaje distincte, tot mai perfecționate, pentru susținătorii proprii.

Începe. În câțiva ani, cele două opțiuni adverse se vor măsura din nou și vor trasa traiectoria României pentru încă o generație. Nu am nicio îndoială să spun că în 2019 și 2020 prezența la vot a opțiunii demne va fi incomparabil mai mare, în special în orașe. Mulți vor spune atunci că este o imensă surpriză, că este împotriva modelului tradițional de participare la vot de după 1990 etc., dar pentru cei care cunosc mobilizarea din prezent nu va fi deloc o supriză. Cifrele participării la vot se vor răsturna spectaculos, pe regiuni de dezvoltare și pe medii sociale. Mediul urban, în special marile orașe și regiunile dezvoltate vor vota masiv la parlamentarele din 2020, peste nivelul de la turul al doilea al prezidențialelor din 2014. Tocmai pentru că au înțeles că numai așa își pot apăra și salva modul de viață și „achizițiile” României din ultimul deceniu.

„Opțiunea coruptă”, succesoarea vechiului sistem comunist de gândire, a pomenilor de la stat, a supușeniei politice, a șefilor care au drepturi discreționare (atât de fals într-un stat de drept de tip occidental, în care instituțiile funcționează pe bază de legi, criterii, norme și regulamente, nu pe dispoziția bossului), a mâinii drepte care spală mâna stânga și invers, a pilelor și nepotismului, a baronatelor mizerabile din toate domeniile de activitate și a oamenilor mediocri ajunși în poziții de vârf pe baza fidelităților de partid și cumetriilor, a îmbogățiților din contracte cu statul care se autoproclamă susținătorii pensionarilor și asistaților social (ce oroare!), grupată în jurul PSD-ALDE, se agață cu dinții de puterea obținută în decembrie 2016, prin absenteismul masiv al celeilalte opțiuni a României.

Autoritarismul, partizanatul, abuzurile, supușenia umilă a celor care se bucură de firimiturile aruncate de la masa ciocoilor, nepotismul și pilăraia grețoasă și mai ales „baronatele” politice și administrative fac legea în interiorul acestei lumi. Ești cuminte, te supui și primești și tu ceva! Are grijă daddy de tine și de familia ta. Ai vorbit pe lângă, out! Și, peste toată această țesătură coruptă, penală, se așterne uriașa, incredibila submediocritate intelectuală a celor care reprezintă puterea PSD-ALDE – șefi de parlament repetenți în facultate, premieri, miniștri și secretari de stat agramați, plagiatori, absolvenți de Drept „la mare distanță”, în universități nule ca valoare și în filiale ale acestora din târguri jalnice de provincie (cazul unui cunoscut parlamentar PSD implicat acum în mutilarea legilor justiției), demnitari cu mândria Centenarului și cu „tricoaiele” pe piept, lansând salve de gafe („rachete balistice la Deveselu”, „o muncă extraordinară de incinerare a porcilor, ca la Auschwitz”, discursuri la ONU în franceză despre piața muncii rostită ca „marș de tramvai”, „sunt bucuroasă să fiu la Priștina, capitala Muntenegrului” etc.). Aceștia sunt Ei și este firesc să se apere unii pe alții. Și-au angajat unii altora copiii în structuri guvernamentale și și-au dat contracte și ponturi bănoase în relația cu statul. Fără partid și fără numirea politică s-ar întoarce la statutul de nulități profesionale. Aceasta este, în viziunea mea, definiția opțiunii corupte a României. Solidaritatea mediocrității este întotdeauna mai puternică decât capacitatea de coagulare a indivizilor demni, care nu se tem și nu datorează nimic nimănui. Chiar și atunci când sunt șoferi.

Dincoace, pregătirile par mai lente iar „organizarea de șantier” durează o veșnicie. Metodic, calculat, programat, cu nesfârșite consultări democratice, mai mult sau mai puțin utile, unele mai eficiente, altele mai naive, cu un amestec de civism și angajament politic care se cere limpezit curând, cu perioade lungi de tranziție, cu ezitările, dubiile și îndoielile care însoțesc inevitabil un proces intelectualizat, dar, totuși, lucrurile se mișcă. Oamenii sunt cu foarte multă bună credință și vor să se implice. Nu prea știu cum. Unii ar salva balene, alții ar strânge ei mucurile de țigări de pe jos, alții gândesc partide și formule politice noi, iar unii cred că pot să facă și una, și alta. Unii au ceva experiență politică, alții (majoritatea) nu. În unele momente, pare că asistăm la „revoluția IT-iștilor rămași în țară”, cu laptopurile pe mesele de la terase, pregătind Proiectul. Este un entuziasm și o energie în toată această mișcare ce trebuie urgent canalizate spre un proiect politic realist, matur, capabil să coaguleze o masă critică.

Căci despre asta este vorba în esență aici, nu neapărat de o majoritate parlamentară. Ci de o masă critică la nivelul societății. România are nevoie urgentă de o masă critică  demnă, care să respingă mecanismele opțiunii corupte. O opțiune demnă, suficient de puternică și de dinamică, în stare să miște lucrurile, să dea un sens coerent nemulțumirilor, protestelor, mesajelor de împotrivire, mai mult sau mai puțin convenționale. Masa critică va deveni la un moment dat, negreșit, majoritate. De aceea trebuie să trecem, cât mai repede posibil, de la Protest la Proiect.

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. „Nu am nicio îndoială să spun că în 2019 și 2020 prezența la vot a opțiunii demne va fi incomparabil mai mare”

  Eu sper sa aveti dreptate! Avem macar doua partide de oameni cinstiti cu care putem vota.

  • Protestele au fost intodeauna convenabile puterii ca supapa de eliminare a presiunii atata timp cat nu au avut ca obiect schimbarea prin masuri concrete. Lozincile nu a cum sa schimbe guvernarea, iar protestele repetate se diminueaza in timp. E timpul ca opozitia civica sa evalueze lucid ce se poate schimba si cum.

   Pasii mici in directia schimbarii valoreaza mai mult decat demonstratii de sute de mii de oameni care nu cer nimic concret realizabil.

   Aici e un subiect posibil: renuntarea la imunitatea penala a parlamentarilor. Se poate realiza individual, unul cate unu. Reprezentantii care nu se tem de justitia independenta nu au decat de castigat de pe urma renuntarii la imunitate. Pentru vizibilitate, parlamentarii ar putea purta un insemn de genul panglica sau insigna. Acest insemn ar putea fi purtat la urma urmei si de sustinatorii din afara parlamentului, care oricum nu au imunitate. Imaginile din parlament vor aminti tututor ce parlamentari au renuntat la imunitate si ce parlamentari se tem de o justitie independenta.

 2. Problemele interne sunt problemele arzătoare românești. Continuitate de 70 de ani în „selecția negativă“ dâmbovițeană a cadrelor (nu numai în academie) are consecințe groaznice pentru tineri. Lipsa statului de drept de 80 de ani separă România de occident, de NATO/UE ca societate civică până azi.

  …“… Masa critică va deveni la un moment dat, negreșit, majoritate. De aceea trebuie să trecem, cât mai repede posibil, de la Protest la Proiect…. „….

  Nu lipsesc cunoștințe. Strada știe ce vrea și ce nu vrea. Trebuie redobândită încredere. Trebuie redobândită încrederea între cetățeni. Trebuie redobândită încrederea cetățenilor în stat. Tinerii pleacă scârbiți de mârșăviile dâmbovițene în vest. Trebuie redobândită încrederea cetățenilor în serviciile publice. O Românie europeană? Da, merită rândurile autorului.

  Despre lumea în lat și lung: nu prea seamănă ce se scrie în limba „națională“ a dâmbovițenilor cu cea ce se întâmplă pe glob. Prea multă pretentie (ca la ceilalți din balcani): suntem buricul pământului, străinii ne amenință de secole, suntem inconjurați (ca la Kaczsinki /PIS) de dușmani. Bună vecinătate azi cu cine? Cu cine nu?

  Realitatea în secolul 21: NATO/UE oferă cele mai bune condiții pe care le a avut țara de un secol.

 3. Multumesc Domnului Naumescu si Contributors pentru articol. Ritmul cartilor e ritmul studiului, dinamica lumii se poate foarte bine reflecta in studiu.

 4. Articol excelent, cu caracter puternic programatic. Îl consider un răspuns ferm dat masei prea mari de intelectuali, mulți din ei universitari de rang înalt, care, nemaiputând apăra ce nu mai poate fi apărat, au luat în brațe teoria conflictului devastator pentru țară pentru care ar fi de blamat ambele părți.Felicitări și mulțumiri Domnule Naumescu!

 5. Perfect de acord cu dumneavoastra domnule Naumescu, avem nevoie si de protest si de proiect!

  De acord si cu faptul ca protestul este necesar, dar nu si suficient! (a se vedea comentariul meu de ieri la articolul doamnei Mungiu Pippidi despre alternativa si solutii concrete vs. M… PSD).

  Sigur avem nevoie de o masa critica demna care sa respinga mecanismele optiunii corupte!

  Cum spuneti dumneavoastra solidaritatea mediocritatii este n-as spune intotdeauna mai puternica, dar cu siguranta in marea majoritate a cazurilor!

  Si as adauga eu si solidaritatea coruptilor din reteaua de tip mafiot care face coruptia extinsa posibila este in marea majoritate a cazurilor mai puternica!

  Cu o singura exceptie: atunci cind mediocritatea si coruptia se unesc in prostia lor si se cred invincibile, in timp ce li se prabuseste imperiul sub ei!

  A se vedea prabusirea comunismului si a lui Nicolae Ceausescu ce-i drept „with a little help from (some) friends” !

  Oricum, coruptii mai inteligenti si competenti, care stiu cit sa fure fara sa omoare gisca cu oua de aur si care stiu cind si unde sa se opreasca, au viata mai lunga!

  Dar lacomia omoara omenia, iar prostia se pare ca nici macar nu doare! Iar prostia si lacomia impreuna duc la „dauna totala”!

  Ar fi mai bine SA CONTINUAM SA PROTESTAM, nu de alta ca sa nu ne trezim ca pina la viitoarele alegeri nu mai avem alegeri libere (ci tip Stalin, Erdogan, Ceausescu – nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile…) si

  SIGUR IN ACELASI TIMP SA INCEPEM SA LUCRAM SI LA PROIECTUL DE TARA DE IMPLEMENTAT DUPA CE CISTIGAM ALEGERILE!

  CU O SINGURA CONDITIE!!!!

  SA NU LASAM LUPTA DE IDEI NECESARA IN CONSTRUITREA PROIECTULUI SA NE SPARGA UNITATEA PROTESTULUI!!!!

  SA NE CONCENTRAM ASUPRA ESENTIALULUI SI A UNUI MINIM NUMITOR COMUN:

  STAT DE DREPT, DEMOCRATIE, LIBERTATE SI EGALITATE IN FATA LEGII, PRECUM SI EGALITATE DE SANSE ECONOMICE SI PROFESIONALE!

  Lucruri la care vad si inteleg ca aderati si dumneavoastra si sint convinsa multi altii, care asa cum spuneti si dumneavoastra, vor sa se implice si poate nu stiu care ar fi calea cea mai buna.

  Cum scriam si ieri sa nu sarim peste etape:

  INTII PROTEST, INTII NE ASIGURAM CA OPRIM DICTATURA SI CA VOM AVEA CE ALEGERI LIBERE SA MAI CISTIGAM

  APOI NE ASIGURAM CA LE CISTIGAM – MAJORITATE SI IN PARLAMENT (NU DOAR PRESEDENTIE) CA DIN PARLAMENT SE IMPUTE TREABA ACUM! (de la PSDragnea citire: „pentru ca putem”)

  SI CA AVEM UN PROIECT CLAR SI UN PLAN CLAR PENTRU DUPA, PLUS OAMENII COMPETENTII CU CARE SA-L IMPLEMENTAM!

  UNITI VOM REUSI, DIVIZATI/SEPARATI VOM PIERII CA PROSTII!

  Sa invatam si noi astia cu OPTIUNEA DEMNA cum spuneti dumneavoastra sa raminem SOLIDARI!

  Multumesc pentru articolul de azi si pentru cele anterioare, imi face intotdeauna placere sa va citesc.

  • Si eu am avut de multe ori tentatia de a folosi majuscule pentru a sublinia, din cauza faptului ca platforma nu permite carctere ingrosate sau sublinieri.

   Dar am rezistat acestei tentatii, pentru ca pe net majusculele inseamna strigate. Unii nici nu mai citesc daca vad majuscule.

   In rest – da! Indiferent de politica si de optiune, e nevoie de solutii concrete si constructive. Chiar daca dureaza mult si enerveaza, alta cale eu nu stiu sa fie.

   • Multumesc frumos Dedalus pentru sugestia sa renunt la majuscule…Sigur ca nu-mi doresc sa nu mai citeasca nimeni ce scriu, ca nu de aia scriu…

    Si o care credeam ca in felul asta atrag atentia asupra ideilor principale…

    Pacat ca nu putem sa ingosam sau subliniem lucruri in textul comentariului…

    Oricum, o sa gasesc alta metoda multumesc pentru sugestie..

   • @Dedalus – nu pot decât să confirm. Eu nu am citit decât comentariul dvs. Pe cel plin de majuscule l-am ignorat pur și simplu. M-ai ales că nickname-ul respectiv folosea atât sarcasm gratuit și ad hominem la un articol precedent, încât Adrian Năstase și Victor Ponta păreau să se exprime decent, prin comparație.

   • @Dedalus – hai să vedem dacă platforma permite caractere îngroșate sau sublinieri . Caractere cursive știam că permite.

 6. Sa nu ne agitam prea mult, proiectul e deja facut și cred că jumatate din viitoarele pozitii de conducere sint ocupate de pe acum. Securilă nu doarme-n bocanci, a doua revolutie cred ca este pregătită, de data asta va fi relativ pașnică și fără zidul Tîrgoviștei. Compromișii trebuie înlăturați și schimbul doi e la încălzire, totuși trebuie monitorizați ca să nu sară calul ca dl. Vizitiu de la USR care este în celebra comisie de cercetare SRI și spune că ”existența în sine a unor protocoale de colaborare între SRI și alte instituții ale statului are o bază legală și protocoalele în sine sunt prezumate legale”, sau plînge că generalul cîmpului tactic (Dumbravă) este pus pe făraș și țara pierde militari profesioniști care își fac datoria. După cum știm, România e singura țară din NATO cu securiști militari și nici nu are de gînd să le schimbe statutul, ca să nu se strice jucăria. Mai departe nu mai are rost să comentez nimic, vorba Reginei, ”show must go on!”

  • Corect cetățene, chiar fiind turmentat. Că omul la beție spune adevărul. Și apoi, deși un text frumos și mobilizator pentru mine a rămas neelucidate paralelismele liberal-iliberal, demn-corupt, protest-proiect. O lectură ar fi liberal-demn-protest față de iliberal-corupt-proiect. Interesant! pentru că fără PROIECT toate cele nu fac doi bani!

 7. Este foarte greu ceea ce sugerează autorul. A trece de la protest la proiect nu este aşa de uşor, este nevoie de maturizarea corpului social şi de creşterea responsabilităţii politicie. Aş face aici observaţia că proiectele de ţară au fost de două feluri:
  – fie impuse de elite responsabile precum generaţia de la 1848(pentru România, fie
  – fie rezultate în urma unor convulsii sociale majore precum revoluţii, războaie civile, războaie.
  În acest moment societatea românească nu este în măsură să poată impune prin elitele sale un proiect de ţară. Dar poate urgenta, chiar forţa asta, prin mijloace cuasi-violente de tip manifestaţii, mişcări de stradă, mişcări ale diferitelor grupuri sociale. Dar nici asta nu este suficient, pe fond trebuie ceva timp să se cristalizeze corpul social pentru a fi majoritar şi a impune un „proiect de ţară”. Poate asta se va realiza mai repede, altora, mari democraţii azi, le-au trebuit sute de ani şi parcurgerea a două-trei războaie mondiale(primul exemplu: Franţa). Sunt sceptic că societatea românească poate ajunge repede la nivelul de conştientizare necesar a înţelege că azi, mai urgent ca altădată, este necesar să ardem repede etapele dar şi cu maturizarea politică necesară pentru a da un sens/scop unui popor care în acest moment este total abulic. Dar, poate, elitele româneşti se vor trezi şi vor lua hora înainte, deşi mă îndoiesc….

  • Mda, justificarile de genul ca romanii s-ar incadra intr-o categorie ceva mai speciala au circulat si in urma revolutiei din ’89. Pretutindeni in fostul bloc din Est, schimbarile fostelor dictaturi au avut loc in mod pasnic, chiar si in Rusia (ca la romani, la nimeni). Exista mai multe tipuri de „revolutii”, revolutii pasnice, revoluti violente (gen revolutia bolsevica) samd.

   Toate teoriile despre revolutii asuma ca schimbarile din sistemele sociale sau din societati dau nastere la dezorientare sociala, tulburari sau la noi clase sau grupuri de interese si la potential pentru mobilizarea colectiva. Dupa aceea se dezvolta o miscare de masa orientata catre scop care se coaguleaza cu ajutorul ideologiei si organizarii si care in mod constient actioneaza pentru a rasturna guvernamantul existent si poate o intreaga ordine sociala. In sfarsit, miscarea revolutionara lupta impotriva autoritatilor si sau impotriva clasei dominante si daca invinge incearca sa isi stabileasca propria autoritate si dominare. Criza revolutionara ia nastere ca urmare a nemultumirii oamenilor si a mobilizarii in vederea atingerii scopurilor revolutionare. Cine se ascunde astazi in spatele celor care instiga romanii sa puna mana pe furci si pe topoare? Perdantii ultimelor alageri parlamentare cumva? De ce se instiga la violenta tocmai din partea partidelor -corupte- care au guvernat in ultimii 28 de ani si care sunt obiectivele lor? Se incearca „compromisul” miscarilor civice, respectiv deturnarea nemultumirii cetatenilor in interesul cui? Elitele postdecembriste se tem de alternativele oferite de noile partide, i.e Ro+ si USR? Mai discuta astazi cineva despre scopul mitingului din 10 August si despre politica? https://www.stiripesurse.ro/daca-puneau-mana-pe-furci-i-topoare-bacauanii-aveau-apa-in-24-de-ore_1279489.html

   Marea majoritate a romanilor isi doresc „normalitatea europeana”, i.e. eliminarea coruptiei la nivel inalt si a nepotismului din institutii, democratie moderna, justitie independenta, meritocratie, buna guvernare si prosperitate. Doar o minoritate a populatiei are afinitati pentru extremele politice, respectiv substituirea modelului liberal de guvernamant (pluralismului politic, etc) cu cel iliberal i.e. „partidul unic” sau democratia mimata dupa modelul putinist.

 8. Domnule Profesor Naumescu,
  Sunteti, cu adevarat, curajos. Frumos discurs, nobil si lipsit de ambiguitate. Mai ales chestia cu soferul din Suedia, mi-a placut la nebunie…
  Daca si dvs. ati ajuns la limita de insuportabilitate a omniprezentei mediocratii inseamna ca putem avea ceva sperante.

 9. In cazul acesta, singurul lucru inteligent pe care îl puteti face dvs. si altii ca dvs. care inteleg ce ar urma să se întâmple scrieti-ne tot mai des si in articole scurte pașii corecți, așa cum îi vedeți dvs.., sau mai corect etapele pe care in mod normal ar trebui să le parcurgem ca societate. Care sunt urgențele, prioritățile. Dacă maine v-ați aseza la masa de lucru a primului ministru ce ati face? Eu probabil ca as cere bugetul, ca sa vad pe ce lume ma aflu. Apoi as rezolva urgentele: copiii rămași fără tratamente de urgență de exemplu. Adică as potoli plansetele celor care suferă cel mai rau. Apoi as prioritiza urgențele si in paralel as cere tuturor breslelor din fiecare domeniu de activitate sa se asocieze ( pentru cine n-a facut-o deja) si sa-si faca propunerile de corectie pentru legile care le guverneaza activitatea si care sunt strâmbe, cu abuzuri in ele, cu taxe si parataxe pentru orice activitate ai vrea sa desfășori in Romania. Știm că trebuie să susținem firme de pază, sa avem contracte cu firme de protecția muncii, de medicina muncii, firme născute din legi special croite pentru ele.
  Vedeți, de exemplu așa vad eu lucrurile, o fi bine, o fi rau, dar daca mai mulți oameni ca dvs. ne arata șabloanele lor, acum cat mai e timp, cei care vor ajunge în virtutea inerției în poziții cheie, poate isi vor fi extras din aceste șabloane cateva idei esențiale. Poate mai sărim peste niște etape, poate vom vorbi cat de cat aceeasi limba si dupa protest.
  Faceti cum credeți că e mai bine, am zis si eu cum m-am priceput.
  Până atunci Muie PSD!, sau „PSD pestă roșie!”

 10. Proiectul politic pentru o Romanie libera si demna ne priveste pe toti!
  Daca vom fi chemati, trebuie sa raspundem prezent, acolo unde suntem si cu ce putem,
  Importanta este tara, importanta este apartenenta la cel mai avansat proiect politic al momentului, care este Uniunea Europeana (a democratiilor liberale), respectul reciproc, echitatea si domnia legii.
  Eu unul sunt gata sa ma implic, atat cat imi mai permite energia, varsta si timpul, pentru a repune Romania pe drumul demn, european.
  Si va indemn pe toti cei cu inima mare, buni romani si europeni sa faceti la fel!
  Sa auzim numai de bine, intr-o Romanie libera si demna!

  • Buni români și buni europeni, de acord.

   România europeană e proiectul opoziției, e proiectul societății civice „strada“..
   Ne privește pe toți, în țară și în UE, nu numai la 10 August. Tinerii au dublă cetățenie, cea din ținuturilei natale și cea suplimentară UE.27.
   Izolaționismul naționalist e continuitatea Națiunii ceaușiste. Separă țara de occident, meține bezna din pivnița balcanică din epoca de piatră naționalcomunistă autohtonă.

   România are de ales …. …

 11. Va citesc de mult, dar azi e prima zi in care v-am cautat pe social media sa va dau “follow”. Nu v-am gasit. Sper sa profitati de ocazie si sa rectificati chestiunea ;)

 12. Văd că toate comentariile marginale la articolul d-lui NAUMESCU , pe care le-am citit până la scrierea acestor rânduri, sunt pozitive și de susținere. MARE , NESPERAT SI UTIL LUCRU.Mare și nesperat pentru că am devenit foarte sceptic privitor la ”îndreptarea” SITUAȚIEI în ultimii ani (de când cu neparticiparea la vot ,pe bază de ”lehamite” , pentru că așa ceva a declanșat CRIZA ) Folositor și necesar, pentru că face să revină speranța si luciditatea ca factor de coagulare. și coeziune .Poate chiar de SUBLIMARE creativă. Cu atât mai mult cu cât CRIZA nu e numai a României,ci și a Europei , ceea ce e tot atât de grav. Evidența ei e o realitate si nu ne putem permite să o escamotăm. Ba chiar a ”apărut ”, s-ar părea, o ocazie unică pentru RO de a -și aduce contributia. Anul 2019 este decisiv pentru ea.

  PS – Văd chiar acum la TV scris pe un panou NO AMU-I BAI ! INVOLUNTAR, mă duce gândul la celebrul îndemn NO HAI !

  • …neparticiparea la vot… neparticiparea la vot… neparticiparea la vot… neparticiparea la vot… neparticiparea la vot… principalul pretext de lamentare, sursa tuturor relelor.

   Pai ar cam fi cazul sa se treaca si la practica: oamenii acestia cu influenta ca d-l Naumesc, D-l Felea, D-l Liiceanu (numele luate de pe pagina de deschidere, dar lista poate fi destul de lunga) ar trebui sa se inscrie in partide politice si sa militeze din interior, nu doar de pe margine.
   Ca sa avem si niste PERSOANE, nu numai niste idei, pentru care sa votam.
   De 28 de ani, cei care votam liber, votam MUIEPSD sau lehamite.

 13. Pun pariu cu oricine ca PSD va castiga din nou in 2020. De ce?
  Pentru ca PSD se „reinventeaza” mereu – vezi tradarile mai vechi ori mai recente `a la E. Constatinescu, V. Ciorbea, C. Popescu-Tariceanu, A. Mungiu-Pippidi, I. Cristou, si atatia altii ca ei care nu merita sa fie nominalizati.
  Pentru ca romanii sunt nedemocratici, preferand stilul „Erdogan” celui „elvetian”.
  Pentru ca romanii vor continua sa plece din Romania in loc sa o reinventeze impotriva a ceea ce reprezinta PSD.
  Pentru ca lipsa unei strategii de lunga durata este insasi esenta supravietuirii – istorice – a romanilor, nu o „problema actuala” cum cred multi politologi.
  Pentru ca „invarteala”, „mita”, si „smecheria” sunt singurele liante sociale dintre romani.

 14. „Căci despre asta este vorba în esență aici, nu neapărat de o majoritate parlamentară”- Da, insa degeaba vom avea o „masa critica” de oameni care doresc normalitate daca in Parlament va exista o gloata de lepre care va vota legi nocive nedemocratice pentru Romania.

 15. Cu tot respectul, dar analiza dvs. este simplista si abrupta, parca extrasa din basmele populare. Doua optiuni si doua cete, cei buni si cei rai. Cei buni sunt buni, vizionari, democrati, „liberali”, ceilalti sunt „iliberali”, corupti, comunisti, anacronici. Si rai. Evident, dumneavoastra faceti parte din prima tabara. Cum altfel?

  Naiv, periculos si surprinzator fata de maturitatea cognitiva castigata de-a lungul mileniilor de specia umana, acest tip de reductionism se desprinde, insa, la fel de abrupt, si din alte scrieri ale dumneavoastra.

 16. „Căci despre asta este vorba în esență aici, nu neapărat de o majoritate parlamentară. Ci de o masă critică la nivelul societății. România are nevoie urgentă de o masă critică demnă, care să respingă mecanismele opțiunii corupte. O opțiune demnă, suficient de puternică și de dinamică, în stare să miște lucrurile, să dea un sens coerent nemulțumirilor, protestelor, mesajelor de împotrivire, mai mult sau mai puțin convenționale. Masa critică va deveni la un moment dat, negreșit, majoritate. De aceea trebuie să trecem, cât mai repede posibil, de la Protest la Proiect. ”

  Din nefericire, nu cred ca mai poate fi atinsa o asemenea masa critica. In strainatate au plecat peste 3-4 milioane de romani, poate mai multi. Ei reprezinta cel mai reformator segment al societatii romanesti, indiferent ca sunt ingineri, profesori, medici, soferi, zidari, tamplari, „capsunari”… Nu pleaca in afara oameni care sa nu aiba „vana”, care sa nu aiba un minimum de curaj, de initiativa, care sa nu aiba capacitatea minima de a renunta la un loc mai mult sau mai putin caldut, sigur, riscand undeva, intr-o tara, unde nu au pe nimeni, unde nu sunt primiti cu bratele deschise, unde trebuie sa iei totul de la zero.
  In Romania au ramas nulitatile si oamenii slabi (inteleg prin slabicune incapacitatea de a pleca, frica, legatura la care nu poti renunta cu rudele, dorul de tara, boala, o anumita varsta, inadaptarea la nou etc…nu e neaparat deloc ceva pe care il gandesc in sens peiorativ). Ori, Romania, pierzandu-si acest segment cu capacitate mare de a lua viata in propriile maini, cu mare capacitate de adaptare, cu dorinta de risc (in sensul bun al cuvantului), nu mai are sanse la a fi reformata. Ar fi bine sa nu fie asa, mi-as dori din tot sufletul, dar nu cred ca se va intampla, ce e in jur imi da dreptate, din nefericire.

 17. Supliment: Despre protestul pasnic si despre cel violent:

  Majoritate sustin cu argumenteconsistente protestul pasnic(vezi emisiunea de aseara cu dl Pete Iancu de la Rezistenta TV) si totusi Ceausecu nu a putu fi schimbat decat cu violenta. Nu-i acelasi lucru caci violenta nu se poate sustine decat atunci cand mijlocul pasnic este interzis fiind imposibil ca in comunism. Cat timp intr-o tara alegerile sunt inca libere protestul violent nu are ce cauta Daca de exemplu dupa ce actiunea Fara penali reuseste dar parlamentul nu o pune in practica atunci mijlocul pasnic este sa aduci la putere prin vot partidul care garanteaza implementara si doar daca si acesta tradeaza este acceptabila ba chiar necesara violenta ca ultima solutie permisa si de Preambulul Declaratiei ONU a drepturiloromului si cetateanului pentru a impune de exemplu un nou proces electoral. Doar pentru asta ,Sper sa fiu inteles si cine nu intelege ce spun sa ma intrebe sau sa ma contrazica.

 18. „cu laptop-urile pe mesele de la terase, pregătind Proiectul”…
  Proiectul asta, un aluat framantat pe rand de multe maini dibace si „stangace”, nu are si nici nu a avut o reteta in care ingredientele de baza, pasii de urmat si timpii necesari sa fi fost respectati.

  Pesimismul meu rezulta din faptul ca aluatul asta nu creste, daramite sa ajunga sa fie pus la copt.
  Pe 10.08.2018 se adauga maiaua. Aluatul va incepe sa creasca….
  Romania dodoloata e un vis care poate deveni realitate. Oare cand?

 19. O analiza clara care doreste sa antreneze fortele “optiunii demne in realizarea masei critice
  care sa respinga mecanismele optiunii corupte“ si care va deveni la un moment dat,negresit,majoritate.
  Ramane intrebarea cum si raspunsul este doar “sa trecem cat mai repede de la Protest la Proiect“.

  Este partidul majoritar din opozitie PNL capabil sa preia conducerea “optiuni demne“ ?
  Raspunsul este NU , acest partid a fost partener de coalitie cu “optiunea corupta“ si este infiltrat de corupti care se lasa greu indepartati .
  In masura purificarii PNL-ul poate deveni un membru al “optiuni demne“

  Este USR-ul in momentul de fata capabil sa preia conducerea “optiuni demne“ ?
  Raspunsul este DA si NU, DA pentru ca este un partid format ,reprezentat teritorial ,in plina afirmare cu anumite interventii parlamentare care sau bucurat de suces,NU pentru lipsa unei conduceri experimentate in a se impune in fruntea “optiuni demne“.
  Fara indoiala USR-ul este un membru necontestat al “optiuni demne“.

  Este RO+ (Miscarea Romania Impreuna) probabila conducere a“optiuni demne“ ?.
  Cand urmarim scena politica interna observam cat de complicata si dificila este constituirea unui
  partid care pornind de la valori democratice de necontestat incerca sa se faca cunoscut si sa devina cu adevarat steagul “optiunii demne“.
  Constituita din persoane cu un fundament de cunostinte politice si economice ,confirmate si la nivel european(participare activa in organe de conducere ale UE) ,persoane care au avut si o participare in guvernul tehnocrat Ciolos,poate avea avantajul de a conduce “optiunea demna“.
  Prima reactie dupa anuntarea constituirii RO+ a fost impresionanta.

  “Multi cu ceva experienta politica,altii(majoritatea) nu, doresc sa devina membrii ai“optiuni demne“.
  Este un entuziasm si o energie in toata aceasta miscare ce trebuie urgent canalizata“.
  Cum ?
  Prin atragerea in miscare a persoanelor competente capabile in scurt timp sa ridice nivelul politic
  al majoritatii amintite mai sus , sa participe activ (cum de fapt sa inceput) ,la pregatirea “Proiectului“ .
  Pentru organizarea activitatilor unui partid inclusiv a “optiuni demne“ sunt necesare sustineri
  banesti ( legale prin cotizatii si donatii) fara de care este imposibila confruntarea cu „optiunea corupta“afirmarea.
  Se poate aminti ca in 2017 numai o parte a “optiunii corupte“(PSD) a strans 15 Milioane din cotizatii.
  Prin atragerea in miscare a persoanalitatilor marcante din toate activitatile economiice ,culturale….preocupate de lichidarea“optiunii corupte“.
  Atragerea in miscare a romanilor din diaspora care invatand din experienta vietii politice a tarilor de rezidenta doresc sa participe la afirmarea“optiunii demne“ .
  Atragerea in miscare a pensionarilor care inca mai cred in “optiunea demna“ si nu in pomeni electorale (multi au capacitatea sa constate directia gresita impusa de „“optiunea corupta“):
  Atragerea in miscare a studentimii ,partea cea mai interesata de viitorul tarii,care in actuala viata politica este inexistenta.
  Aceasta lista poate fi completata de toti cei care cred ca viitorul apartine „optiuni demne“

  • Eu nu as fi asa de persimist, dimpotriva. Ultimile alegeri din Franta evidentiaza ca resetarea clasei politice este posibila oricand (si-a imaginat cineva cu un an, doi, inaintea ultimilor alegeri din Franta ca miscarea civica „En Marche” va castiga majoritatea parlamentara?) Ii opreste cineva pe romani sa porneasca o revolutie pasnica (o miscare civica la firul ierbii) si la urmatoarele alegeri sa opteze pentru Ro+? Marea majoritate a romanilor (indiferent de afinitatile lor politice) tanjesc dupa o normalitate europeana: democratie liberala (pluralism politic), eliminarea coruptiei la nivel inalt si a nepotismului din institutii, meritocratie, prosperitate, samd.
   P.S.
   Nu inteleg de unde vine negativismul si persimismul fatza de romani! Faptul ca in ultimii 28 de ani romanii nu au avut alternative, respectiv au fost pusi mereu sa aleaga intre „raul cel mic vs raul cel mare”, sau „Aceasi Marie cu alta Palarie” nu inseamna ca sunt incapabili sa aleaga intre bine si rau. Este adevarat, romanii au obosit in fata jocului cu alba-nagra (facut de sectiile fesene de stanga si de dreapta) acum insa, pentru prima oara in istoria postdecembrista, romanii au si alte oferte pe masa! Ceva ma face sa cred ca alegatorii vor profita de aceste oferte – din plin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro