miercuri, aprilie 21, 2021

România în zodia imposturii

Vă propun un exercițiu de memorie. Să încercăm să ne întoarcem cu aproape 30 de ani în urmă și să ne reamintim componența primelor guverne post-revoluționare.
Fără doar și poate, guvernul provizoriu condus de dl. Petre Roman se situa la mii de ani -lumină de ultimul Executiv comunist al cărui prim-ministru fusese aplaudacul ceaușist Constantin Dăscălescu. Bâlbâiților, gușaților, absolvenților la fără frecvență ai Academiei de partid „Ștefan Gheorghiu” le-au luat locul peste noapte o seamă de reprezentanți ai adevăratelor elite. Mihai Șora la Educație, Andrei Pleșu la Cultură, Sergiu Celac la Externe. Petre Roman însuși reprezenta o plăcută surpriză, fie și numai prin felul în care a reprezentat România la primele forumuri internaționale. Elegant, șarmant, vorbitor de mai multe limbi străine.
Sigur, astăzi știm că totul fusese calculat cu maximă atenție de emanații Revoluției. Conștienți de faptul că le lipsește legitimitatea au recurs la o imensă manipulare, iar valorilor autentice le-au alăturat oameni al căror rost era acela să anihileze elanurile mult prea reformiste care ar fi putut să arunce în aer planurile ticluite de Iliescu, Brucan, Gelu Voican-Voiculescu, de Petre Roman însuși.
Nici primul guvern legitim, în sensul că dădea expresie rezultatelor- bune-proaste- ale alegerilor din 20 mai 1990, atunci când FSN și-a adjudecat mai mult de 66% din sufragii, iar Ion Iliescu a câștigat Cotroceniul cu un scor amețitor- vreo 88% dintre românii cu drept de vot au făcut atunci imensa greșeală de a-i acorda încrederea lor – nu a lăsat, cu ocazia învestirii, o impresie tocmai proastă. Oameni în mare parte tineri, absolvenți de școli serioase, foști angajați ai unor instituții de cercetare de elită (de abia ceva mai încolo aveam să aflăm că măcar parte dintre ei aveau și informale contracte de muncă cu diversele Direcții ale Securității comuniste) trebuiau să contracareze dezastrul de imagine și nu numai reprezentat de Marea Mineriadă din 13-15 iunie 1990.
Cert e că, deși nu moralitatea se găsea la mare preț în guvernele din timpul celor trei-patru mandate ale lui Ion Iliescu, nimeni, nici cei mai aprigi contestatari ai FSN, FDSN, PDSR sau PSD, nu puteau să le reproșeze miniștrilor slaba pregătire. Că la adăpostul ei aceștia au fost mișei, corupți, că au făcut ilicit averi inimaginabile, că au sacrificat interesele României în favoarea buzunarelor proprii este, iarăși, o realitate incontestabilă. Oricât s-ar strădui să ne convingă că lucrurile ar fi stat altfel lamentabilele exerciții retorice ale unui Petre Roman, Adrian Năstase ori Adrian Severin care cu toții pozează lăbărțat, straniu, dizgrațios, abuziv în Iuliu Maniu ori Aleksandr Soljenițin.
Din ianuarie 2017, PSD deține iarăși guvernarea. Pe la Palatul Victoria s-au perindat deja trei echipe. “Curățelului” Sorin Grindeanu, în orice caz absolvent « pe bune », cum se spune, al Politehnicii timișorene, i-au urmat “miștocarul”, frustul Mihai Tudose și, în zilele noastre, agramata absolută Viorica Vasilica Dăncilă. Așa se face că astăzi, din voința penalului Liviu Nicolae Dragnea, în fruntea bucatelor se află inși de cea mai joasă calitate. Absolvenți de universități proaste, de periferie, de tot felul de Colegii Naționale de Apărare, cu diplome luate fără o singură zi de prezență efectivă (Eugen Orlando Teodorovici), indivizi care siluiesc zilnic , fără nici o jenă sărmana limbă română (premiul întâi cu coroniță îl merită la acest capitol nu doar doamna Dăncilă, ci și fostul dar și actualul ministru al Educației căci ce mi-e Pop, ce mi-e Popa, și unul, și altul fiind niște politruci travestiți în haine de profesori), inși numai buni pentru a fi înscriși în regim de maximă urgență la școli ajutătoare (îl am, desigur, în vedere pe ministrul Economiei, inenarabilul domn Andrușcă), foste secretare și făcătoare de cafele promovate fie în fruntea Ministerului de Interne (Carmen Dan), fie ca pdg al SRTV (Doina Gradea), tupeiste plagiatoare a căror singură pricepere este instaurarea haosului (Lia Olguța Vasilescu). Apărați, ce să vezi?, zilele trecute de pretins cea mai deșteapta femeie din România. Nimeni alta decât Alina Mungiu-Pippidi. În numele României curate, desigur.
Nu e nevoie de Rapoarte ale Departamentului de Stat al SUA pentru a ști că România este și astăzi o țară coruptă. Tot la fel cum se vede cu ochiul liber că țara s-a instalat primejdios în zodia imposturii.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Domnule Morariu,
  explicatia e extrem de simpla. Nici un subaltern nu are voie sa fie mai destept decat seful. Asta i-ar mai lipsi lui Dragnea acum; sa vina unu si sa-i faca teorii economice, de finante, de politica externa, ba chiar si de gramatica si ortografie! Ce s-ar alege de edificiul creat cu atata maiestrie si bazat pe ignoranta poporului roman?

 2. Uneori ma intreb daca Romania a depasit cu adevarat perioada de tranzitie din anii ’90 si daca nu cumva pentru noi se potriveste mai bine acest sistem politic , din moment ce tot PSD-ul a fost votat si ales de romani dupa 30 de ani. Sunt aceeasi oameni care-si au „radacinile” pe la „Ștefan Gheorghiu” si care aparent si-au luat diplomele pe bune, insa la fara frecventa…

 3. Romanii au avut drept de vot in 2016, dar l-au aruncat la gunoi, cum a fost imediat aruncata la gunoi Romania.

  Ce lideri merita acest popor care nu se poate deranja sa-si faca datoria democratica?

 4. Titlul corect ar trebui sa fie „Zodia imposturii continua”. Cu exceptia anului in care guvernul a fost condus de domnul Ciolos si a unor perioade punctuale cind prin unele ministere au mai ajuns oameni si competenti si bine intentionati, de la al doilea razboi mondial incoace Romania a fost NUMAI sub zodia imposturii.

 5. FSN/PDSR/PSD , incepand din 1990 a involuat continuu, in ce priveste calitatea celor care au
  avut functii de conducere, pre linie de partid si de stat, atingand acest minimum-minimorum,
  de cand a devenit PSDragnea. Sunt clare si relevante cele expuse de autorul articolului, fin si
  pertinent analist al trecutului recent si al prezentului incert, populat de ultimele relicve -speram-
  ale neocomunistilor/criptocomunistilor, naparliti ideologic in toate structurile de partid si de stat.
  Ramane ca prin actiune democratica si vot sa corectam actala sitatie -probabil- cea mai trista din evolutia tarii dupa 1 decembrie 1918!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Apocalipsă amânată: Modelele climatice actuale supraestimează semnificativ viitoarele creșteri ale nivelului oceanic. Câteva considerații despre credibilitatea lor

Narațiunile apocaliptice actuale despre Armagedonul climatic conțin mai multe scenarii de groază, dintre care topirea ghețarilor și creșterea nivelului oceanic ocupă un...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro