sâmbătă, octombrie 5, 2024

România în zodia imposturii

Vă propun un exercițiu de memorie. Să încercăm să ne întoarcem cu aproape 30 de ani în urmă și să ne reamintim componența primelor guverne post-revoluționare.
Fără doar și poate, guvernul provizoriu condus de dl. Petre Roman se situa la mii de ani -lumină de ultimul Executiv comunist al cărui prim-ministru fusese aplaudacul ceaușist Constantin Dăscălescu. Bâlbâiților, gușaților, absolvenților la fără frecvență ai Academiei de partid „Ștefan Gheorghiu” le-au luat locul peste noapte o seamă de reprezentanți ai adevăratelor elite. Mihai Șora la Educație, Andrei Pleșu la Cultură, Sergiu Celac la Externe. Petre Roman însuși reprezenta o plăcută surpriză, fie și numai prin felul în care a reprezentat România la primele forumuri internaționale. Elegant, șarmant, vorbitor de mai multe limbi străine.
Sigur, astăzi știm că totul fusese calculat cu maximă atenție de emanații Revoluției. Conștienți de faptul că le lipsește legitimitatea au recurs la o imensă manipulare, iar valorilor autentice le-au alăturat oameni al căror rost era acela să anihileze elanurile mult prea reformiste care ar fi putut să arunce în aer planurile ticluite de Iliescu, Brucan, Gelu Voican-Voiculescu, de Petre Roman însuși.
Nici primul guvern legitim, în sensul că dădea expresie rezultatelor- bune-proaste- ale alegerilor din 20 mai 1990, atunci când FSN și-a adjudecat mai mult de 66% din sufragii, iar Ion Iliescu a câștigat Cotroceniul cu un scor amețitor- vreo 88% dintre românii cu drept de vot au făcut atunci imensa greșeală de a-i acorda încrederea lor – nu a lăsat, cu ocazia învestirii, o impresie tocmai proastă. Oameni în mare parte tineri, absolvenți de școli serioase, foști angajați ai unor instituții de cercetare de elită (de abia ceva mai încolo aveam să aflăm că măcar parte dintre ei aveau și informale contracte de muncă cu diversele Direcții ale Securității comuniste) trebuiau să contracareze dezastrul de imagine și nu numai reprezentat de Marea Mineriadă din 13-15 iunie 1990.
Cert e că, deși nu moralitatea se găsea la mare preț în guvernele din timpul celor trei-patru mandate ale lui Ion Iliescu, nimeni, nici cei mai aprigi contestatari ai FSN, FDSN, PDSR sau PSD, nu puteau să le reproșeze miniștrilor slaba pregătire. Că la adăpostul ei aceștia au fost mișei, corupți, că au făcut ilicit averi inimaginabile, că au sacrificat interesele României în favoarea buzunarelor proprii este, iarăși, o realitate incontestabilă. Oricât s-ar strădui să ne convingă că lucrurile ar fi stat altfel lamentabilele exerciții retorice ale unui Petre Roman, Adrian Năstase ori Adrian Severin care cu toții pozează lăbărțat, straniu, dizgrațios, abuziv în Iuliu Maniu ori Aleksandr Soljenițin.
Din ianuarie 2017, PSD deține iarăși guvernarea. Pe la Palatul Victoria s-au perindat deja trei echipe. “Curățelului” Sorin Grindeanu, în orice caz absolvent « pe bune », cum se spune, al Politehnicii timișorene, i-au urmat “miștocarul”, frustul Mihai Tudose și, în zilele noastre, agramata absolută Viorica Vasilica Dăncilă. Așa se face că astăzi, din voința penalului Liviu Nicolae Dragnea, în fruntea bucatelor se află inși de cea mai joasă calitate. Absolvenți de universități proaste, de periferie, de tot felul de Colegii Naționale de Apărare, cu diplome luate fără o singură zi de prezență efectivă (Eugen Orlando Teodorovici), indivizi care siluiesc zilnic , fără nici o jenă sărmana limbă română (premiul întâi cu coroniță îl merită la acest capitol nu doar doamna Dăncilă, ci și fostul dar și actualul ministru al Educației căci ce mi-e Pop, ce mi-e Popa, și unul, și altul fiind niște politruci travestiți în haine de profesori), inși numai buni pentru a fi înscriși în regim de maximă urgență la școli ajutătoare (îl am, desigur, în vedere pe ministrul Economiei, inenarabilul domn Andrușcă), foste secretare și făcătoare de cafele promovate fie în fruntea Ministerului de Interne (Carmen Dan), fie ca pdg al SRTV (Doina Gradea), tupeiste plagiatoare a căror singură pricepere este instaurarea haosului (Lia Olguța Vasilescu). Apărați, ce să vezi?, zilele trecute de pretins cea mai deșteapta femeie din România. Nimeni alta decât Alina Mungiu-Pippidi. În numele României curate, desigur.
Nu e nevoie de Rapoarte ale Departamentului de Stat al SUA pentru a ști că România este și astăzi o țară coruptă. Tot la fel cum se vede cu ochiul liber că țara s-a instalat primejdios în zodia imposturii.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Domnule Morariu,
    explicatia e extrem de simpla. Nici un subaltern nu are voie sa fie mai destept decat seful. Asta i-ar mai lipsi lui Dragnea acum; sa vina unu si sa-i faca teorii economice, de finante, de politica externa, ba chiar si de gramatica si ortografie! Ce s-ar alege de edificiul creat cu atata maiestrie si bazat pe ignoranta poporului roman?

  2. Uneori ma intreb daca Romania a depasit cu adevarat perioada de tranzitie din anii ’90 si daca nu cumva pentru noi se potriveste mai bine acest sistem politic , din moment ce tot PSD-ul a fost votat si ales de romani dupa 30 de ani. Sunt aceeasi oameni care-si au „radacinile” pe la „Ștefan Gheorghiu” si care aparent si-au luat diplomele pe bune, insa la fara frecventa…

  3. Romanii au avut drept de vot in 2016, dar l-au aruncat la gunoi, cum a fost imediat aruncata la gunoi Romania.

    Ce lideri merita acest popor care nu se poate deranja sa-si faca datoria democratica?

  4. Titlul corect ar trebui sa fie „Zodia imposturii continua”. Cu exceptia anului in care guvernul a fost condus de domnul Ciolos si a unor perioade punctuale cind prin unele ministere au mai ajuns oameni si competenti si bine intentionati, de la al doilea razboi mondial incoace Romania a fost NUMAI sub zodia imposturii.

  5. FSN/PDSR/PSD , incepand din 1990 a involuat continuu, in ce priveste calitatea celor care au
    avut functii de conducere, pre linie de partid si de stat, atingand acest minimum-minimorum,
    de cand a devenit PSDragnea. Sunt clare si relevante cele expuse de autorul articolului, fin si
    pertinent analist al trecutului recent si al prezentului incert, populat de ultimele relicve -speram-
    ale neocomunistilor/criptocomunistilor, naparliti ideologic in toate structurile de partid si de stat.
    Ramane ca prin actiune democratica si vot sa corectam actala sitatie -probabil- cea mai trista din evolutia tarii dupa 1 decembrie 1918!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro