vineri, ianuarie 27, 2023

România- o țară tot mai “altfel’’?

Cum-necum, România se încăpățânează să fie, vorba profesorului Lucian Boia, o țară “altfel”.
În vremea comunismului, abia dacă găseai pe plaiurile mioritice o urmă de viață politică autentică, adică de refuz, de disidență (cu excepția SLOMR și a MIșcării “Goma” au putut fi consemnate doar atitudini individuale și eroice de genul celor ale lui Radu Filipescu, Gheorghe Ursu, Doina Cornea sau Dorin Tudoran). Astăzi totul se politizează. Inclusiv numărul celor atinși de COVID ori cel al pacienților așa-numiți asimptomatici. Puterii concentrate în mâinile unei singure persoane ori ale unei singure familii (aceea a Ceaușeștilor) li se opune în zilele noastre o situație încă și mai bizară. Cei ce se află azi la guvernare nu dețin cu adevărat puterea. În fapt, Parlamentul, CCR, instituția Avocatului Poporului, posturile publice de radio și televiziune le pun în mod vizibil și din ordin politic piedici. În schimb, cei care dețin puterea (recte, PSD) nu mai au din noiembrie 2019 încoace guvernarea.
Așa se explică, cred, în primul rând declarația controversată, pe care și eu aș califica-o drept imprudent, a premierului Ludovic Orban. Declarație prin care le cerea românilor să nu respecte deciziile CCR.
Nu tocmai abil în comunicarea publică, foarte adesea cam “din topor” în exprimare, dl. Ludovic Orban nu a găsit chiar cele mai inspirate cuvinte prin care i-ar fi putut sfătui pe românii internați în spitale, bănuiți că ar fi pacienți asimptomatici, să nu forțeze ieșirea de sub observația atentă a medicilor. Creșterea masivă a îmbolnăvirilor cu virusul ucigaș le dă dreptate și medicilor, și premierului, și guvernului, iar această realitate trebuia folosită în argumentația împotriva inițiativelor celei ce semnează Avocatul Poporului (în fapt, marioneta epavei politice Călin Popescu-Tăriceanu și a PSD-lui, cu ajutorul cărora s-a cocoțat într-o funcție complet nemeritată), a deciziilor inepte ale CCR și, desigur, ale PSD însuși și ai comunicatorilor acestuia, unul mai analfabet, mai agramat ca altul. Citeam ieri pe portalul Republica.ro un articol care susținea că părăsirea spitalelor de asimptomatici poate fi comparată cu ravagiile făcute de recursul compensatoriu. Cred că observația este complet justificată.
Zicerile mai mult decât imprudente ale d-lui Orban au stârnit replicile dure ale dezgustătorului președinte al CCR, un anume Dorneanu Valer, și ale fostei marionete băsesciene Morar Daniel. Lor adăugându-li-se apelul la nesupunere civică pe față al îmbătrânitului în rele Ponta Victor care seară de seară se bagă în seamă pe la vreo televiziune.
Tot auzim pe la radio și televiziune că România ar fi și că trebuie să rămână ceea ce se cheamă un stat de drept. Or, stat de drept înseamnă, în primul rând, respectarea ordinii constituționale.
Statul de drept presupune existența unor instituții puternice, funcționale, cu atribuții bine precizate, limpede clarificate și respectate ca atare. Instituții care se respectă una pe cealaltă. Cei care le reprezintă se cuvine să fie cumpătați în afirmații, atenți la ceea ce se cheamă stilistica apariției publice și, în nici un caz, să nu incite la dezordine.
Fiecare buletin de știri ne aduce vești îngrijorătoare. Și nu e vorba doar despre creșterea îngrijorătoare a îmbolnăvirilor cu COVID 19. Crește infracționalitatea, iar pe măsură ce situația economică a multor cetățeni se va degrada probabil că, și din acest punct de vedere, lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate.
Numai de dezordini de mare amploare nu avem nevoie. Firesc ar fi ca politicienii, indiferent că sunt la putere sau în opoziție, să nu devină pe față instigatori.
Țin oare politicienii ca România să devină o țară tot mai ‘’altfel’’?

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Domnul Lucian Boia cu siguranta stie ca Romania este o tara altfel, una in care dupa ce a fost colaborator pentru cel putin 16 ani al Securitatii, este publicat si citat. Desigur, dezgustul provocat de aceasata situatie aminteste de cel generat de „operele” colaboratorilor nazisti. Dar Romania este „altfel”.

  In privinta deciziei CCR, ma gandesc ca orice persoana infectata cu SARS-Cov2, Ebola, TBC, ori mai stiu eu ce molima extrem de contagioasa, poate, intr-o Romanie altfel, sa ma infecteze pe mine si familia mea in autobuz, tren sau avion. Pur si simplu pentru ca este dreptul sau de a infecta pe cine doreste, consfintit prin decizia CCR.

  Ce rost are decizia aceasta?! Acela de a discredita guvernul, in interesul electoral al PSD. Intr-adevar, suntem altfel. Iar legea de organizare si functionare a CCR trebuie modificata in interesul national cat mai curand!

  • Da, sa purcedem de urgenta la internarea fortata a celor bolnavi de Covid, Ebola, TBC, gripa porcina, gripa aviara, hepatita A, hepatita C, meningita, rujeola, scarlatina, varicela, malarie, herpes, conjunctivita, toxoplasmoza. Cu lanturi de pat si paznic la usa, desigur, sa nu raspandeasca bolile. Sa reinfiintam coloniile de leprosi din Delta, lepra e transmisibila (greu, dar este), doar n-o sa lasam leprosii liberi sa ne infecteze copiii? Cei cu handicap mental? Nu putem avea incredere ca inteleg sa respecte vreo regula, sa-i legam preventiv cu lanturi de pat. Daca, Doamne-fereste, au SIDA si sangereaza din greseala pe familiile noastre?

   Eu, tu si familia ta suntem mereu expusi contactului cu alti oameni in autobuz, tren, avion, la librarie, la piata, la scoala. Oameni sanatosi si oameni bolnavi, oameni hetero si oameni homosexuali, oameni cu schizofrenie, oameni. Asta e viata, doar n-o sa-i inchidem acum pe toti cei pe care nu vrei sa-i intalnesti? Ei n-au si ei drepturi? Sau cine are Covid a devenit brusc ne-om, n-are mama, n-are tata, n-are drepturi, n-are copii, nu mai are nimic?

   Prin anii nouazeci circula povestea cu seringa infectata cu SIDA la cinematograf: in intunericul cinematografului circula oameni cu SIDA care te zgarie intentionat cu o seringa infectata de ei inainte. E acelasi tip de frica ancestrala, irationala, ca si in cazul asta. Hai mai bine sa ne potolim anxietatea si sa judecam cu masura.

   • @kinn _ „Oameni sanatosi si oameni bolnavi, oameni hetero si oameni homosexuali…”

    Trecand peste exprimarea dumneavoastra colocviala, spuneti-mi, va rog, pentru a-mi linisti curiozitata, cum vi s-a intamplat sa va molipsiti de heterosexualism? De la cine? Este grav? V-a fost usor? Cum vi se manifesta? Suferiti mult?

 2. Candva a fost nevoie de o Decizie CEDO entru a tranșa pe intelesul tuturor chestiunea ARESTARII DISPUSE DE PROCURORI. Curtea a retinut că, desi in legislatia romaneasca sunt denumiti si ”magistrati” , procurorii romani aflati intr-o forma de subordonare ierahica nu au un statut de ”magistrati independenți” pentru a putea restrange liberatea cetatenilor – fie ei si aparent penali – si ca pentru a obtine arestarea acestora trebuie sa aduca chestiunea in fata unui judecator.
  Nici atunci nu a fost un moment prea comod. Decenii de procurareala de tip sovietic au fost puse la index si o intreaga categorie de profesionisti ai dreptului penal a trebuir sa inghita cu noduri nedicamentul amar al libertatii individului.
  Mediciii romani neavand deprinderi – ci doar oarecari predispozitii manifestate in acest an special – de a dispune discretionar de libertatea concetatenilor lor vor trece mult mai usor peste cest prag.

 3. Intr-adevar, eseistul Boia prezinta Romania, in special Transilvania „ältfel’. Chestiunea a fost lamurita de istoricul
  Ioan Aurel Pop.Privind realitatea,actuala, starea de fapt este cea relevata de autorul articolului,cu precizarea ca
  de moment nu avem solutii iar perspectiva este rotirea incapabior cu incompetentii, ceea ce -logic- nu rezolva
  involutia….

 4. Regretatul antropolog Vintilă Mihăilescu (1951-2020) a venit în prima fază cu o replică reflexivă la volumul „De ce este România altfel?”. În anul 2017 la editura Polirom fiind publicată lucrarea „De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc”. – https://www.polirom.ro/carti/-/carte/6428

  România altfel – Romania astfel – Romania un fel de toate pentru toti, intr-un mod cat se poate de autentic si de anihilator pe toate palierele …

 5. Romania este altfel pentru ca nu a putut sa schimbe Constitutia sa fie mai clara si functionala, pentru ca a ramas cu aceiasi organizare adm teritoriala din 1968, ca nu a facut descentralizarea deciziilor si investitiilor la nivel regional. Romania este altfel pentru ca nu a facut reformele necesare in educatie, sanatate, cultura, etc. Va fii mereu altfel cand mediul de afaceri este politizat si afacerile cele mai banoase se fac cu statul, cand locurile de munca cele mai cautate sunt la stat. In concluzie, nu avem inca o adevarata economie de piata, axata pe concurenta si calitate, responsabilitate. Coruptia, hotia, smecheria sunt inca la putere. Ca dovada facem autostrazi care o iau la vale la o ploaie mai puternica si ne vaitam ca litoralul din Ro este denigrat de Bulgari si de Turcia. De ce nu am facut ceea ce au facut alte tari pentru o infrastructura buna si servicii turistice cat mai bune?!!!

 6. Domnule Morariu, vă rog să observați că Daniel Morar spune exact același lucru , că nu cetățenii trebuie să respecte deciziile CCR.

 7. Exact! Doar că dl. Morariu are un anumit fel de a se raporta la guvernarea lui Traian Băsescu și atunci toi cei pe care îi asociază acesteia sunt automat… vinovați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro