joi, noiembrie 30, 2023

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum este el, dincolo de fardul mediatic: lipsit de empatie,  ezitant, autocratic, inept,incapabil de acţiune în vederea apărării binelui comun. Divorţul dintre stat şi cetăţeni este realitatea dramatică pe care nu o mai putem ignora. Impasul în care ne aflăm este consecinţa politicilor  duse de un an şi jumătate de cei care ne-au asigurat că sunt deţinătorii adevărului suprem.

Eşecul statului român este eşecul încercării de a  clădi şi întări încrederea socială.  În aceste momente   discordia pare să fie atotstăpânitoare. Un aer de agresivitate şi de vulgaritate domneşte în spaţiul public, iar invectiva şi ordinele cazone sunt singurele tipare stilistice în care această comunicare publică se poate realiza.  Capitalul social al încrederii este pe cale să dispară şi o dată cu el posibilitatea de a întemeia în legitimitate un set de soluţii  acceptate social.

Paralizia politică ce a urmat moţiunii de cenzură nu face decât să accentueze senzaţia de claustrare colectivă. Partidele fostei coaliţii de guvernare au reuşit să compromită,  de o manieră dramatică, nu doar şansele  minimei asanări instituţionale, ci şi perspectivele  unei elementare decenţe a actului de guvernare.   Retras  în  opoziţie, PSD  a fost revitalizat graţie acestei serii de erori monumentale. Ca de atâtea ori, PSD se reinventează exploatând falimentul competitorilor săi. Şi este o chestiune de timp până când urnele vor acorda PSD majoritatea   necesară spre a a forma cabinetul.

Paralizia politică este inseparabilă şi de conduita prezidenţială.  Şeful de stat, atât de preocupat de majestatea simbolică a oficiului său, este mai puţin atent la semnele  vremurilor noastre. Dincolo de mandatul de premier- desemnat încredinţat lui Dacian Cioloş, opţiunea Cîţu rămâne, probabil, alegerea ultimă a lui Klaus Iohannis. Sanşele ca USR şi PNL să restaureze încrederea cerută spre a alcătui o coaliţie viabilă sunt reduse. În absenţa alegerilor anticipate,  ( improbabile  acum),  un cabinet fragil minoritar va fi, cel mai probabil, scenariul instituţional urmat.

Şi poate că toate aceste calcule de strategie pot oferi şefului de stat  iluzia menţinerii puterii. Dincolo de aritmetica voturilor din Parlament se află însă impasul ai cărui prizonieri suntem, cu toţii. Stările excepţionale, invocate ca unic remediu, sunt menţinute  inerţial, deşi  potenţialul lor autentic de a  oferi un cadru de acţiune eficient este mai degrabă limitat.  Impuse ca o soluţie destinată să  asigure  timpul  necesar întăririi sistemului sanitar ele sunt, în România de astăzi,  panaceul fără de care guvernarea nu mai poate fi imaginată.

Eşecul statului român este însoţit,invariabil, de impunitate şi de ipocrizie.  Cetăţenii acestei ţări sunt vinovaţi, niciodată cei ce conduc. Transformarea spitalelor din România ( administrate clientelar  ) în anticamere ale morţii , iată un detaliu pe care omnipotentul CNSU îl ignoră. Restrângerea  exerciţiului  drepturilor constituţionale este calea aleasă, de vreme ce sistemul de patronaj şi de influenţă nu poate fi afectat în nici un fel. Mizând pe înfricoşare, statul român a subminat, tenace,  încrederea ce stă la  temelia comunităţii civice. Promisiunile neonorate au  hrănit neîncrederea.

Conversaţia firească dintre stat şi societate este întreruptă  în România: ipoteca deceniilor risipite în post-comunism iese la lumină acum. Statul vorace şi  cleptocratic este incapabil să iasă din cadrele care îi sunt familiare. Inegalitatea, arbitrariul şi  indiferenţa sunt temeliile pe care s-a clădit. Demnitatea umană şi limitarea puterii prin constituţionalism îi sunt străine. Impasul colectiv de acum este simptomul unei metastaze. Statul român merge mai departe, neabătut, indiferent, suveran şi  iresponsabil.

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

  1. 45 de ani de comunism si 30 de ani de „democratie”, adica 75 de ani de furt si minciuna ne-au dus aici… Nu mai este cale de intoarcere… Poate intr-o suta de ani…

    • 30 de ani de „democratie”

      De ce puneți democrație în ghilimele?
      Vreți să spuneți că nu avem democrație în România?
      Nu e democrație ce vedem de 30 de ani? Dar ce e?
      Nu avem vot universal? Nu avem alternanță la guvernare? Cred ca suntem campioni europeni la alternanță și la entropie politică. Ar trebui să ne mândrim cu asta. Am putea fi dați ca exemplu în UE. Alternanța la putere e atât de viguroasă la noi încât am putea zice că orice român care se înscrie într-un partid are în raniță cel puțin un portofoliu de ministru. Asta înseamnă echitatea în politică: nu contează cine ești, ce știi să faci, sau cât ești de inteligent. Dreptul oricărui doritor de a deveni într-o zi ministru, chiar și doar pentru câteva zile, e sacrosanct într-o democrație adevărată.

      Uitați-vă la unguri, la polonezi, la cehi, la slovaci (sau chiar și la ruși), fiindcă și ei au implementat câte o versiune de democrație! Stabilitate guvernamentala aproape de nedislocat. Entropie politică minusculă. Ce fel de democrație e aceea care permite eternizarea la putere a unor personalități sau partide sub pretextul nedemocratic că alegătorii sunt mulțumiți de prestația acestora șî, ca urmare, îi votează în mod repetat? S-a săturat lumea de Putin, de Lavrov, de Orban Viktor, dar alegătorilor din țările respective puțin le pasă de ce zice lumea. Ei vor să trăiască bine și altceva nu îi mai interesează. Iar serviciile lor dorm în cizme și lasă lucrurile în voia lor fără să intervină pentru redresarea democrației.

      Și acum, uitați-vă la cei care ne reprezintă pe noi în lume sau în fruntea treburilor interne! Nu-i știe nimeni. Dacă nu ar avea ecusoane de identificare nu ar ști nimeni ce e cu ei pe la ONU sau UE. Nu-i știm nici noi. Și nici ei nu știu prea bine ce caută în fruntea unor ministere. Când, rar de tot, câte unul începe să priceapă ce e cu el în guvern, alternanța la guvernare îl va trimite, rapid și democratic, în opoziție. Unii ar putea să creadă că lipsa de experiență sau incompetența guvernanților ar fi un dezavantaj pentru România. Teoretic, s-ar putea să fie. Dar numai teoretic, fiindcă serviciile sunt stabile și ocrotesc buna funcționare a democrației. Garanția acestei protecții este faptul că serviciile, ca orice alte structuri militarizate, sunt nedemocratice-prin-definiție, adică extrem-de-stabile.

  2. Sa nu deresponsabilizam cetatenii. Privind la politicieni, ne privim in oglinda. In mijlocul valului 4, AUR creste in sondaje. Desi de zeci de ani este clar ca PNL este un PSD mai putin agresiv, el a fost votat destul de bine la ultimele alegeri – desi exista o optiune mai buna (nu perfecta) – USR. La doar 1 an de la indepartarea PSD care tocmai venise cu un prim ministru puscarias si un altul analfabet, lumea a uitat, zice cu ipocrizie ca nu are de ales: PSD iar creste in sondaje desi, desi din nou, exista alternative mai bune: USR. Guvernul Ciolos desi era in provizorat, fara majoritate parlamentara a guvernat totusi „decent” acum cativa ani. Ce conteaza? A fost pedepsit la alegeri…Cand votezi tot timpul aiurea, clasa politica iese aiurea. Nu mai dati vina pe martieni si alte „forte oculte”…

  3. ..da, e momentul să se reactiveze găletușa aia roșie de campanie, în care zac într-un consens perpetuu, kilul de ulei alături de kilul de zahăr..
    Iar noi s-o așteptăm (ca niște bunicuțe blajine și naive) pe Scufița Roșie, că doar ea ce ne mai iubește din fundul inimii..

    Necazul e desigur cu lupul cel rău, „vorace și cleptocratic”, care „este incapabil să iasă din cadrele care îi sunt familiare”, mai pe limba copiilor care ascultă povestea cuminți, incapabil să-și schimbe părul (că năravul..)

    Da’ vine el vânătoru’, care-acum își lustruiește meticulos pușca nițeluș ruginită cât a stat el la popreală, pentru niscai alune dosite pentru bunicuța.. Că vorba aia, facerea de bine..

    Ș-am încălecat pe-o trotinetă electrică și-am luat-o pe șosea, că pe trotuar nu ne mai dă lupu’ voie (pune-i-ar vânătoru’ pielea-n băț..) Dumnezeu cu mila, bine c-am apucat să vă spun povestea.. Noapte bună, copii !

  4. KWI+Cîţu au dinamitat alianţa de guvernare, guvernul şi mai ales PNL. Pur şi simplu nu înţeleg fenomenul. Ce le-a venit, pentru ce au făcut asta? Nu poţi să distrugi totul fără să te gândeşti ce pui în loc. Nu ştiu dacă este iresponsabilitate sau nebunie.

    • Din partea lui Florin este prostie crasă, oportunism si iresponsabilitate, dar Iohannis intelege foarte bine ce face pentru ca este foarte experimentat in politica.

      Cred ca la el problema este cu bataie pe termen lung:
      Orban se declarase conservator, declarase public ca el vizeaza felia aia de 70% din electorat in locul celei de 15% progresiste, deci ar fi impins partidul intr-o zona asemanatoare cu Fidesz-ul celuilalt Orban si PIS-ul polonez.
      Klaus este atasat de „valorile europene” – in sensul in care franco-germanii folosesc expresia, deci a perceput un PNL conservator ca un risc major pentru Romania. Asa ca a riscat orice ca sa il impiedice pe Orban, inclusiv distrugerea partidului. (Partid care oricum nu inseamna mare lucru pentru el. El a fost adus in partid cu unicul scop de a fi facut presedinte peste noapte, nu are un atasament pentru oamenii din acest partid sau pentru vreo doctrina.)
      Intelege si el ca Florin este cum este, dar nu a avut de ales pentru ca al treilea candidat nu a existat.
      De fapt cred ca l-a lasat deja din brate pe Florin… si-a trait traiul, si-a mancat malaiul, nu mai este util in strategia prezidentiala.

      In alte cuvinte, stabilitatea politica si economica pe termen mediu a Romaniei a fost sacrificata pentru a mentine Romania in zona ideologica franco-germana in loc de cea polono-maghiara.
      O fi bine, o fi rau… Judeca fiecare pentru el.

      • Este o mică contradicţie în ceea ce spuneţi, şi anume că USRPLUS era agreat de Franţa, iar Ludovic Orban era sprijinit de PPE( condus de Germania). Nu cred că KWI a vrut să menţină România pe linia europeană franco-germană, ci dimpotrivă. Mai degrabă a primit ordin de la „licuriciul” american, Orban şi Cioloş fiind percepuţi ca prea europeni, iar Cîţu şi Ciucă mai pro-americani. Dar poate altele au fost cauzele pe care noi nu le ştim.

        • N-am spus nicaieri ca Usr este agreat de Franta si Ludovic de Germania.

          Eu imi bazez rationamentele doar pe ce se vede in presa de masa.
          Nu am acces la dedesubturile politice si nici nu imi place sa imi dau cu presupusul.

  5. ” Transformarea spitalelor din România ( administrate clientelar ) în anticamere ale morţii , iată un detaliu pe care omnipotentul CNSU îl ignoră. ”
    Transformarea spitalelor in anticamere ale morgii era de anticipat. Acum 9 luni genialul Citu spunea ca trebuie mai lăsam prostiile astea cu prioritățile guvernului fiind sănătatea si învățământul, prioritatea trebuie sa fie mediul privat. După 9 luni liberalii in frunte cu superman-ul levantin culeg ce-au semănat.

    • Nu inteleg care e revolta.
      De 31 de ani societatea romaneasca sustine democratia originala si constitutia lui Iliescu.
      Si nu ma refer la generali si la politicienii fesenisti.
      Ma refer la politicienii teoretic moderni si luminati cum ar fi useristii, si la oamenii de cultura care nu sunt pe ștatele de plata ale unor institutii controlate de generali sau politicieni fesenisti.

      Deci avem ce ne dorim, democratie originala in fiecare moment.

      Chiar si aici, pe Contributors, teoretic este spuma intelectualitatii romanesti. Nici macar unul nu s-a obosit sa explice de ce dupa revolutie era necesar sa ne intoarcem la situatia legitima de dinainte de comunisti, adica constitutia din 1923, nu sa faca cripto-comunistii lui Iliescu alta, si de acolo sa vedem ce facem (mergem cu ea mai departe, o modificam in sensul unei republici, etc).

      Evident ca pe crimele de la revolutie si mineriade nu se poate construi nimic. Evident ca Iliescu nu poate fi condamnat cat timp societatea se ghideaza dupa constitutia lui – adica marile dosare nu isi vor gasi rezolvare, evident ca toti care se prind in hora asta devin santajabili si la un moment dat se sucesc aparent inexplicabil la 180 de grade.
      Evident ca constructia asta nu duce nicaieri si mai devreme sau mai tarziu statul roman se va prabusi.

      Sper doar sa se prabuseasca pe model cehoslovac, nu iugoslav…

      • Nu va scuzați. Ati ridicat o problema serioasa deși eu nu sunt convins ca in 1990 soluția era Constituția din 1923.
        Aceasta constituția a fost abolita in 1938 fără intervenții externe, fără nici un foc de arma si fără nici un protest serios din partea politicienilor vremi. România nu era pregătită atunci pentru un regim democratic, după cum n-a fost nici in 1990 si nu este nici azi.

  6. Da, ce spune dl prof. Stanomir este perfect adevarat. Orice comentariu in plus este inutil.
    Dar ce facem? Cum iesim din crizele multiple in care am intrat ? Daca as fi stiut un raspuns l-as scrie imediat aici.
    Un cabinet minoritar? OK. Dar problema nu este asta. Problema este neincrederea cetatenilor in propriul stat. Cum va fi refacuta, daca va fi vreodata?. Consecinta prima este ca mesajele statului esuat nu mai au nici o rezonanta la cetateni, a se vedea campania esuata de vaccinare. Problema e ca trebuie luate masuri dure , de exemplu introducerea pasaportului verde in toate activitatile economice, de exemplu in institutia in care lucrezi. Italia, Franta, Spania au luat aceste masuri. La noi nu are cine lua astfel de masuri,cetatenii sunt de vina intotdeauna, si calculele politice meschine primeaza.

    • Mecanismul democratic are solutii. In ultima instanta – alegeri anticipate.
      S-ar putea insa ca perspectiva alegerilor sa domoleasca iubirea de Catu.
      Dar s-ar putea si sa nu.

  7. Ca de obicei ,un examen lucid,precis,dramatic,Și,nu în ultimul rând,de o înaltă conștiință civică.De un profund sentiment al atașamentului și datoriei adânc lezate. De o îndelungă și greu explicabilă incapacitate de a guverna țara, a partidelor care piruetează la putere într-un festin,cred ei,fără sfârșit.

  8. Am mai spus-o si o repet, este o problema de educatie si mai apoi de dezinformare. Insa, oricat ai fi de dezinformat pe toate canalele media si oricate Sosoace ti-ar spune verzi si uscate, nu ai voie sa nu crezi in stiinta si intr-un vaccin atat de eficient care te poate scapa de anticamera mortii. De ce aia din vest s-au vaccinat intr-o proportie atat de mare (Belgia 80%, Portugalia 99%, etc, etc.), in ciuda faptului ca o teorie a conspiratiei a circulat si pe acolo? Nu pentru ca au incredere in politicieni, pentru ca nimeni n-are incredere in politicieni de fapt. Nu, nicidecum, ci pentru ca au incredere in stiinta si in medici. Dar guvernul Citu si Iohannis stiau ca o buna parte a societatii romanesti nu este educata si crede in conspiratii sau in religie si moaste mai mult decat in medicina. Stiau asta atunci cand Citu afirma asta vara cu un aer de grandoman ca „pandemia a trecut, gata, pentru ca romanii au la dispozitie vaccinuri”. Cat de cinic sa fii, sa ii lasi pe acesti oameni sa decida singuri daca vaccinul este bun ori nu sau daca pandemia chiar exista? Unde a fost reactia guvernului Citu la mizeriile debitate de unii de la AUR, de exemplu, care afirmau ca totul este facatura? Intr-adevar, aveti dreptate, avem politicieni criminali cu sange pe maini, asa cum au avut si in ’89…

  9. Totusi, am vazut multe la viata mea… Dar asa ceva, inca nu!
    Cand un Presedinte incredinteaza cuiva mandatul de a forma un nou guvern decizia e precedata de o discutie intre Presedinte si candidat, de o analiza temeinaca a sanselor, de un plan de actiune. Dupa care Presedintele iese alaturi de candidat in fata Tarii, anunta ca i-a acordat increderea sa duca la capat acesta misiune !
    La noi ? KWI anunta publicul ca-l insarcineaza pe Ciolos … Lui i-o fi trimis oare vre-un SMS ? Chiar c-ar fi nemaivazut …
    Cine oare poate lua in serios o asemenea „desemnare” ? Nici macar Dacian Ciolos, sa fim seriosi …

  10. Nu avem numai un stat esuat ci si o societate esuata. Aceasta pentru ca nu am avut o lege a lustratiei. Din 1990 tot vechii comunisti si securisti au stat la butoanele guvernarii. Legislatie incoerenta si neclara, instabila, data pe interese de grup. Reforme fara fond ca sa dea bine la UE. Nerespectarea legilor merge de sus pana la cea mai amarata firma si izolat sat. Sa furat cu mare, cu mic cat s-a putut. Acum s-a ajuns la fundul sacului si bataliile pentru bani nu se mai dau in culise ci pe fata. Caderea guvernului o datoram presedintelui si lui Citu, desi nu vor recunoaste nici da ii pui oe rug. Au vrut sa ia toate ministerele banoase de la USR. Toata acesta situatie de trei decenii, explica migrarea a 4,5 milioane de romani. Si daca nu se trezesc politicienii de mucava vor mai pleca pe atat.

    • Sa recunoastem totusi ca statul roman sta mai bine decat la sfarsitul secolului trecut.
      Probabil urmeaza un dus rece. Asa a fost mereu in istorie, m-as mira sa fie acum altfel.

  11. da statu ro pare esuat din multe puncte de vedere si rolul sau nu poate fi suplinit de privati sau comunitate, totusi referindu-ne la pandemie, ma intreb de ce multi ro poarta masca sub nas sau nu o poarta deloc in locurile in care ar fi obligati sa o faca (tren, avion etc) si mai ales de ce au ales sa nu se vaccineze desi acesta e gratis si la indemina oricui, da autoritatile si gouv au esuat in a comunica importanta acestora si mai ales in a renforsa obligativitatea de respecta niste reguli, insa oamenii ar trebui sa aiba o minima judecata si responsabilitate cu privire la propriile lor actiuni si sa se gindeasca la consecinte.

  12. „The Show Must Go On” vorba lui Freddy Mercury, alta sansa nu avem iar dupa un spectacol prost poate urma unul si mai prost sau cu actori schimbati va fi mai bine.

  13. Frumos articol, deși trist. …
    Mărturisesc însă că mi s-a părut că autorul are ceva a le reproșa celor de la USRPLUS (așa se chemau când erau la guvernare) și nu am reușit să găsesc explicit ce anume și de ce.
    Poate că domnul Stanomir are bunăvoința fie să expplice, fie să-i extragă cu obiectivitate dintre subiectele criticilor domniei-sale.

  14. Impecabil, excelent articol!

    Asa e, recursul la autoritarism e singurul lucru pe care conducatorii nostri semidocti, educati in „spiritul eticii si echitatii socialiste”, il pot intelege. Foarte trist.

  15. Se vorbește pe bună dreptate despre statul român ca un stat eșuat, dar, în realitate, statul român există doar scriptic, nominal. Funcțiile satului sunt exercitate de către partidele care dețin puterea. Partidele guvernează sub titulatura statului român. Dacă vreți să criticați statul român, redirecționați criticile către partidele politice și zeitățile acestora. Cei care au trăit ultimele decenii ale dictaturii ceaușiste își amintesc, probabil, că la toate formele de învățământ politic prima temă se intitula: P.C.R.- Centru Vital al Națiunii noastre socialiste. Nu statul era centrul vital, ci partidul. Statul era doar un instrument la dispoziția partidului. După dec. 1989, în condițiile pluripartidismului, națiunea română nu mai are un singur centru vital, ci mai mulți centri vitali funcționând, fie simultan în coaliții, fie alternativ. Statul este tras de către partide în toate direcțiile ,,ca pe opinca cea scurtă”. Rezultatele nu puteau fi altele.

  16. Citesc cu mare plăcere textele domnului Stanomir: sunt cumva o excepție in peisajul mediatic românesc, raționale, calme, bine argumentate și întotdeauna la obiect, aproape lapidare*. Imiplac și textele dumnealui pandemice deși nu mai sunt deloc ca inainte. Acum se simt la fiecare cuvânt impaciența, hiperbola, văzul enorm și dispariția oricărui orizont mântuitor. Iar statul, ca o consecință, a evoluat și el către o monstruozitate, o superființă care vede, aude, e dotat cu inimă, multe picioare și chiar cu organe sexuale:

    „Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări astfel cum este el, dincolo de fardul mediatic: lipsit de empatie, ezitant, autocratic, inept,incapabil de acţiune în vederea apărării binelui comun. Divorţul dintre stat şi cetăţeni este realitatea dramatică pe care nu o mai putem ignora. ”

    Dar statul -prin definiție- e lipsit de empatie. Nu se poate ca tona de fard de babă milostivă să păcălească un om inteligent. Deci nu e cazul să ne smulgem părul din cap de disperare in urma „descoperirii” nesimțirii naturale a entității.

    La fel, statul e in mod firesc azi ezitant și mâine autocratic, nu de ieri de azi, ci dintotdeauna. D-aia a fost dotat cu constituții, că să-i limiteze oleacă pornirile faraonice și să-i fixeze obligațiile. Eu prefer ca statul să rămână mai degrabă confuz asupra acțiunilor sale, decât să ajungă să creadă că deține Adevărul Suprem și să mărșăluiască neînfrânat pe capetele noastre.

    Statul nu a divorțat de mine și niciodată nu am simțit că aș fi intr-un mariaj cu entitatatea. Chiar dacă avem câteodată senzația că Statul ne regulează cam des comportamentul și nervii asta nu înseamnă că suntem căsătoriți. Contractul social nu, din fericire, unul matrimonial, ci unul de servicii -io, cetățeanul mă oblig să execut plățile in contul Lui, după ce El și-a îndeplinit obligațiile de a face/a nu face ceva. Cum acest contract NU are o formă scrisă definitivă, ci se prezintă doar ca un document draft – Constituția- cetățeanul nu poate niciodată clama neîndeplinirea unei obligații principiale de către Stat și nici asigura executarea unei obligații punctuale (cu excepții). Iar Statul, la rândul lui, nu poate nici el forța cetățeanul să achite serviciile oferite și de aceea de mulți ani, cu mult inainte de pandemie, s-a dezvoltat un adevărat fenomen de evaziune fiscală, pentru că mulți cetățeni au considerat că Statul nu își îndeplinește obligațiile, sau că serviciile sale sunt execrabile, sau că unele servicii sunt nesolicitate ori nici măcar prezente in draft, sau că prețul cerut de Stat e mult mai mare decât prețul real/al pieții etc. Mulți alți cetățeni s-au săturat de jocul ăsta al iresponsabilității contractuale și au plecat din țară (au băgat divorț și nici nu au mai așteptat pronunțarea, in cuvintele domnului Stanomir :) ).

    Statul era incapabil de acțiune intru binele comun și inainte de pandemie. Statul român, nu altele. O caracteristică mai degrabă negativă in vremuri liniștite a devenit una mai degrabă pozitivă in situația de criză pe care o traversăm. De ce? Dau un exemplu: un filfizon aflat temporar in fruntea guvernului a declarat public că opozanții înverșunați ai vaccinării ar fi teroriști și ar trebui eliminați (sper că se referea la spațiul mediatic), asta după ce a năpustit un adevărat aparat de semănat teroarea asupra populației. Dacă statul ar fi fost capabil de acțiune ar fi urmat imediat o vânătoare de teroriști, la instigarea filfizonului-șef al țării. Dar n-a fost să fie. Nu s-a întâmplat nimic, poliția nu a urmărit conspiraționiști pe net, nu a tăiat amenzi la cârcotași pe motiv de cârcoteală, serviciile secrete nu au depistat uneltiri impotriva noii ordini (ne)constituționale, ziarele (unele plătite de guvern) nu au tăiat accesul la comentarii antivacciniștilor samd. Deci ezitarea și tărăgănarea celor ce populează Statul au condus la o stare de inacțiune a entității clar deraiate autoritarist la nivel reglementativ și declarativ. Așa arată o dictatură cu picioare de vată, cu mâini de pluș, cu șlapi de mucava, cașchetă de staniol și creier de boier strămoșesc (in care creierul mic ițit in fruntea Statului e beizadeaua aflată totuși sub controlul neuronilor bătrâni și stăpâni de facto ai plaiurilor).

    *rezumat pentru cei nu au timp de pierdut cu elucubrații. ce voiam să spun: in realitate, la firul ierbii, lucrurile nu stau atât de oribil cum oamenii mai simțitori sunt îmboldiți să vadă. pentru că moartea e prea prezentă pe ecrane.

  17. Adevar graieste auctoirele „Ca de atâtea ori, PSD se reinventează exploatând falimentul competitorilor săi. Şi este o chestiune de timp până când urnele vor acorda PSD majoritatea necesară spre a a forma cabinetul.

    Dar cine este de vina ?
    Nu cumva competitorii sai ?!

    Na de un par d’egzamplu actual – avem in depozite cica 390 de ventilatoare INSA spitalele romanesti asteapta sa vina donatiile din Europa…

    E buna si observatia „Mizând pe înfricoşare, statul român a subminat, tenace, încrederea ce stă la temelia comunităţii civice. cu aduagirea ca (buna [parte]) a comunităţii civice este implicata in actul de guvernare din timpu’ pandemiei si mai ales la (in)Sanatate!

    Ceci care este mirarea ca PSD .. ?
    Mirarea este ca pSD nu ramane la guvernare!!!

    • @ Ghita Bizonu’ _ „Dar cine este de vina ?”

      Manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Brexitul este o elocventă dovadă.

      „De vină” în sensul întrebării dumneavoastră suntem noi, cetățenii patriei noastre. Un stat eșuează prin opțiunile cetățenilor săi (dacă nu este sub cotropire străină), iar bunăstarea este o opțiune [politică] a cetățenilor.

      Prin urmare, întrucât niciodată poporul nu greșește, nici atunci când alege contrar propriilor interese, „de vină” nu este nimeni!

      …Dar, indubitabil, putem face împreună ceva spre îmbunătățire situației dacă am devenit deja conștienți că ceva nu este în regulă cu direcția în care ne îndreptăm.

  18. ??!!! „Transformarea spitalelor din România ( administrate clientelar ) în anticamere ale morţii , iată un detaliu pe care omnipotentul CNSU îl ignoră.

    Cine este acest CNSU ?! Pai este o parte din guvern!!! Atunci de ce este atotputernic?!

    de ce in spatiu public este numit doar Arafat ?!!! Ca este „comandantul actiunii”? El este doar „comandantul actiunii” ….. in spate si peste el este cel care ordona actiunea .. caci
    La nivel național, comandantul acțiunii este secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau persoana desemnată de acesta.
    Deci „comadantul actiunii” depinde ierarhic de Ministrul de Interne … care este doar vicepreședinte al CNSU care se afla sub conducerea viceprim-ministrului pentru securitate națională, ce este președinte al CNSU …
    Si care președinte al CNSU raspunde in fata .. primului ministru!!!!

    Deci suntem departe de „Statul vorace şi cleptocratic este incapabil să iasă din cadrele care îi sunt familiare ci despre …. si despre o parte a societatii civile ajunsa la ciolan !!!

    • ”Cine este acest CNSU”. Aici sînt adunați specialiștii și oamenii de știință cei mai capabili din România, singurii care pot scoate țara din catastrofa sanitară în care ne aflăm. Avem așa
      -din partea STS – generalul de brigadă Remi Manda
      -din partea SPP – dr. Lucian Lerescu și dr. Claudiu Sbârcea
      -din partea poliției de frontiera – chestorul principal de poliție Liviu Bute
      -din partea IGSU – generalul maior Dan Iamandi și colonel Radu Cristian
      -din partea MAI – chestorul de poliție Ștefan Săvulescu
      -din partea MAE – generalul Mihai Liviu Dănilă
      -din partea MAN – general dr. Dragoș POPESCU și col. Valeriu Gheorghiță
      Mai sînt și niște țivili doftori și doftoroaie p-acolo dintre care doi infecționiști și cu col. Gheorghiță, trei. Restul sînt numiți politic prin tot felul de ministere și direcții. Am înțeles că e nevoie de logistică și disciplină, dar parcă doar trei care știu cu epidemia și de restu’ umplutură cazonă e aiurea. Toți votează cot la cot cu ăia trei care știu despre ce e vorba, dintre care unul e la ordin și uite așa am ajuns campioni mondiali, locul I și medalie de aur la nr. de morți/milion locuitori. În sfîrșit, cu vreo 16/mil, i-am spart pe ruși care sînt pe locul II cu doar 6/mil.

      • Pastrez speranta ca se mai pun si diagnostice aiurea si ca ordinatoarele statisticienilor sunt piratate din neatentie, de proprii operatori.
        Se intampla si la case mai mari. In Belgia, pe care o tot pomenim din motive de buricul Europei, in ultimele zile spitalele au suferit atacuri informatice cu consecinte fff neplacute. Cifrele se mai pot manipula, la o adica.

  19. Acum, pentru toți conspiraționiștii care sunt îngrijorați ca la noi „statul„ va fi capabil de construcția unui sistem complex ce va avea la baza metode sofisticate de control aș dori sa precizez următoarele: în cazul în care vor exista „cipuri„ acestea vor fi furate, pentru „ei„, dacă se vor apuca să facă zone de campus pentru carantinare (vezi Australia) acestea vor fi gata cam în 20 de ani și se vor muta „ei„ în ele, când într-un final vor da drumul la 5G vom lovi o pană națională de curent, și tot așa, etc.

    Mai simplu, ca să poți construii o pușcărie trebuie ca cel care o proiectează/construiește să fie mai deștept decât cel care va încerca să evadeze. Astfel de „know-how„ se acumulează în timp pentru că „there is no substitute for experience„ ori nimic nu trădează faptul că cei din conducerea statului ar fi suspecți de astfel de demersuri. Dacă în 30 de ani n-ai construit nimic, n-ai ce sa faci acum.

    Dintr-un alt punct de vedere cred ca noi suntem cei liberi, pentru că incompetența, impostura și mândria, au ridicat în jurul lor limite zdravene și tot ce vedem la TV e un spectacol filmat la ZOO din care maimuțele zbiară ceva la noi ce nu ne interesează. Aplauze și o banană suedeză preț de 5 minute, în rest avem altă treabă.

  20. „Eşecul statului român este eşecul încercării de a clădi şi întări încrederea socială. În aceste momente discordia pare să fie atotstăpânitoare. Un aer de agresivitate şi de vulgaritate domneşte în spaţiul public, iar invectiva şi ordinele cazone sunt singurele tipare stilistice în care această comunicare publică se poate realiza. Capitalul social al încrederii este pe cale să dispară şi o dată cu el posibilitatea de a întemeia în legitimitate un set de soluţii acceptate social.”

    Valabil pentru tot occidentul. Ba chiar comparativ noi stam mai bine. Si nu exista „seful statului” , ati chiulit de la scoala si ati luat diploma pe spaga. Cica „profesor de drept constitutional” si scrie de cinci ori in articol „seful statului”.
    Va faceti de ris . Macar scoateti din CV ca predati drept constitutional. Sau puneti un disclaimer:
    „acest articol l-am semnat in calitate de jucator de tenis cu piciorul si nu are nici o legatura cu dreptul constitutional”.
    Deci e doar inca un articol de propaganda politica. Cantitatea bate calitatea si adauga non-valoare .

  21. Vai, domnule Stanomir, ați folosit așa cuvinte minunate pentru a descrie Apocalisa noastră. Cea care durează de peste 30 ani, adusă peste noi de toți primitivii veniți în politică după pelticul din Scornicești.
    Au făcut ăștia praf de o țară întreagă. Și tot cel rupt în spate e vinovat.
    Să fiți blestemați netrebnici și hoți ai tranziției pe care nu reușiți, Doamne iartă-mă, s-o mai terminați!

  22. Ne-am fi asteptat ca din postura de Premier Desemnat atribuita domnului Ciolos de catre cea mai inalta autoritate a statului Presedintele Republicii seful USR sa vina in fata partenerilor din Coalitie si in fata cetatenilor cu o propunere de pace cu o„ naframa in virf de bat” si sa prezinte natiunii modalitatile prin care doreste resetarea Coalitiei aflate pina de curind la guvernare . Credeam ca o cedare, de ambele parti ,ar fi fost binevenita si ca o noua formula comuna de a guverna ne va fi prezentata . Ne asteptam sa vedem fie nominalizari de noi ministrii ce nu ai facut parte din vechiul guvern , fie ne asteptam ca domul Ciolos sa propuna renutarea la functia de premier in favoarea PNL ce la rindul lui ar fi putut renunta la nominalizarea sefului de partid si la numirea altui membru PNL ca si viitor prim ministru . Ne asteptam ,ca posibila forma comuna de guvernare, la o impartire a mandatului de premier intre Ciolos si Citu (pe modelul din Israel ).Ne asteptam ca atacurile intre cei doi fosti parteneri , in spatiul public, macar in perioada negocierilor , sa inceteze .Ne asteptam la flexibilitate si la dorinta sincera de relansare a Coalitiei . Cind colo ce sa vezi ? Nimic din toate astea nu s-a intimplat . Un„ dialog al surzilor” ne-a aparut in fata si acuzele de tot felul nu numai ca nu au incetat ba chiar au crescut in intensitate .Ultima speranta s-a naruit o data cu modelul de prezentare pus si adus in fata nostra de seful USR. Esti parte a unei intelegeri cu AUR .Votezi alaturi de AUR o Motiune de Cenzura impotriva partenerilor tai (fostii ) la care acum vii si le ceri votul si nici macar nu accepti sa iti recunosti eroarea politica .De necrezut .Am sperat ca noul sef al USR sa aiba o noua atitudine . Totul a fost in zadar .Suntem in cea mai romanesca situatie politica posibila si in acelasi timp imposibila creata artificial de un singur om .Nu o sa va spun numele lui , dar cei care au citit ceea ce scriu de mai bine de opt luni vor recunoste de buna seama „ interpretul ”Avem un Presedinte de etnie germana ce pare a se fi luptat„ cu morile de vint ” .Poate acum in ceassul al 12-zecelea„ Sancho Panza ” (cred ca stiti la cine ma refer )va reusi imposibilul si va reseta Romania pe drumul cel bun .O imensa presa de scandal , un numar impresionant de cetateni aserviti si conectati la banul public , politicieni ce o viata intreaga au trait din aranjamente pentru ei si ciracii lor , se opun cu vehementa dezvoltarii tarii . Totul trebuie sa ramana cum a fost . Retelele de socializare sunt inundate cu o multime de fakeuri.Toate relele lumii se sparg in capul actualui Premier . Orice zice este automat inversat si falsificat la nivel de media si nu numai . Toate suflarea„casca gura” la timpeniile spuse in presa si nimeni nu citeste ,nici macar ,ceea ce acest guvern face .O tara intreaga pare a se bucura de propria ei necunostere si pare a se veseli de cite ori aude vreo gluma spusa despre Premier. Bula era mic copil , bancurile de ”neam prost”fac likeuri mai peste tot .Scuipatul contra vintului si linsul fundurilor nespalate ale raclelor au devenit obiceiuri strabune . Cuvintele antivaccinistilor mai au putin si vor fi sculptate in ADN-ul natiei .Capra vecinului nu mai e la moda . Singurul vinovat este Presedintele Natiunii .Cuvintul cetateanului de rind este vorba goala .Ce daca cetateanul a votat ca Dreapta Romanesca sa conduca tara .Ce daca noi toti am dorit o democratie functionala .Tot degeaba !USR a facut, parca in ciuda tuturor promisiunilor,o alianta cu AUR si cind credeam ca isi vor recunoste eroarea politica si vor pune umarul la aparitia unui nou Guvern PNL ,USR, UDMR, totul a sfirsit ca intr-un film ieftin cu prosti (prostii fiind desigur noi cetatenii tarii) . Minciunile si influentarea cetatenilor au devenit si ele litera de lege .Mintim pe toata lumea fara macar a intelege ca ne mintim propria nostra fiinta .Pacala si Tindala redevin si ei idolii neamului romanesc . A te bucura de nefericirea altuia pare a fi modul etern de intelepciune al natiei .Gunoaiele au fost transformate in„ bulgarasi de aur ” si tot ceea ce scoatem pe gura este un adevar ” vopsit mai ceva ca cioara vopsita” de pe turla bisericii ce strajuieste eternitatea satului romanesc .Hohotim si chihotim HU, HU, HU si HE ,HE, HE bucurosi nevoie mare de raul altuia .Acatistele curg si ele girla mai ceva ca riul Buzau ce isi lasa apele prin intorsura Buzaului si fericirea se citeste pe chipurile celor carora divinitatea le-a facut favorul .Am ramas incremeniti in timp . Mintea nostra nu poate uita egalitarismul si slugarnicia fata de un singur conducator .Ca e bine , ca e rau ,vinovatul este unul singur .Da-i doamne romanului mintea ce a de pe urma nu este tocmai o vorba in vint .Cit de bine ni se potriveste aceasta zicere ? Parca ar fi luata cu arcanul , dar nu la oaste si ar fi mutata undeva unde nu o putem vedea decit cind este prea tirziu .Am reusit ca in 31 de ani sa descreditam totul .Singura valoare ce ne-a mai ramas este Prostia . Cu cit mai multi cu atit mai bine , diplome sa avem , in rest nimic nu mai conteaza .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro