joi, august 11, 2022

Rusia de azi, mai violentă decât URSS. Şi legal, şi ilegal

Ieri în Siberia opozantul politic Andrei Navalnîi a fost otrăvit – a doua oară, după episodul similar din iulie 2019. Federaţia Rusă în perioada decadentă a regimului Putin se scufundă inexorabil într-o gaură neagră a represiunii instituţionalizate ce nu mai poate fi ascunsă cu maşinăria popagandei de stat, ori sub masca de modernitate urbană vibrantă afişată la Moscova şi St Petersburg. Aparenţa de normalitate şi legitimitate internaţională e tot mai greu de apărat, deoarece nu există ruj suficient de gros pentru cât de mare s-a făcut scroafa, cum s-ar zice.

Nu-i vorba doar de otrăvirea lui Navalnîi, petrecută ieri; ori de împuşcarea în plină stradă a lui Boris Nemţov, un alt adversar celebru al lui Putin, în 2015. La urma urmei operaţiuni criminale de acelaşi fel, pentru eliminarea unora incomozi politic, au avut loc chiar şi peste hotare: de exemplu contra candidatului Viktor Iuşcenko, ulterior ajuns preşedinte al Ucrainei, care a fost desfigurat în 2004 după o contaminare cu dioxină, tot pe cale alimentară.

De regulă Kremlinul nu neagă poveştile, ci doar faptul că ar avea el însuşi de-a face cu ele. În cazul Nemţov ancheta s-a oprit la un grup de killeri ceceni, fără să ştim ce i-a motivat pe ei să asasineze un politician moscovit care nici măcar nu avea scorurile actuale ale lui Navalnîi în sondaje. Kremlinul păstrează distanţarea de evenimente şi ceea ce se cheamă “deniability”: oficial, n-am fost noi, şi n-aveţi vreo dovadă că am fi fost.

Doar că trucul e altul. În realitate, de exemplu, Cecenia e condusă cu mână de fier de un tânăr satrap sociopat, Ramzan Kadîrov, instalat la putere de Moscova, liber să facă orice doreşte atâta timp cât mica republică problematică rămâne loială Federaţiei. Din când în când omul furnizează echipe de mercenari violenţi, o specialitate locală. In rest, îşi face vacanţele (termen relativ) cu Vladislav Surkov, “cardinalul gri” al Kremlinului, şef cu propaganda şi ideolog al regimului Putin până anul trecut. Parcă văd că, dacă episodul de ieri sfârşeşte prost, tot nişte ceceni acţionând de capul lor vor fi scoşi în faţă.

Poate că nu Kremlinul a comandat să i se pună ceva în ceai lui Navalnîi la Tomsk; poate că nici asasinarea lui Nemţov nu s-a făcut din ordinul direct al lui Putin. Însă atmosfera nazisto-bolşevică de cetate asediată, în care orice contestatar al regimului este automat etichetat trădător, manevrat de forţe subterane ori plătit de duşmanii externi, deci finalmente un corp străin care face rău naţiunii organice ruse, reprezintă în sine o încurajare tacită pentru oricine vrea să elimine excrescenţele nocive.

Diverşi antreprenori politici, economici ori grupuri de rebeli fără cauză (angry young men, cum le spun mai nou sociologii din Europa), ce concurează între ei pentru a fi remarcaţi şi a căpăta acces la resurse în acest sistem mafiot vast şi descentralizat care este statul rus, iau deci adesea iniţiative pe cont propriu. Liniile mari de acţiune, prietenii, inamicii şi narativul sunt toate stabilite de la centru; în rest, există independenţă operaţională şi chiar rivalitate între clanuri ori ramuri ale aparatului militaro-securist. E şi mai ieftin aşa, ca diverşi privaţi să-şi asume cheltuielile şi riscul operaţiunilor acoperite – şi beneficiile dacă ele reuşesc – deoarece bugetul Rusiei a cam sărăcit în ultima vreme. Asta nu înseamnă că liderii politici ruşi, în cap cu Vladimir Putin, nu sunt responsabili pentru tot ceea ce se petrece sub patronajul lor îngăduitor, cum ar vrea să credem.

In paralel cu această subcontractare a crimei organizate în interes de stat, Federaţia Rusă acţionează însă tot mai draconic şi la vedere, prin legi şi instituţii. Zilele trecute a fost arestat un videoblogger, Andrei Pij, care ţinea pe Youtube canalul “Urbanturizm” cu aproape 1 milion de abonaţi; îl vedeţi aici https://www.youtube.com/user/urbanturizm. Specialitatea lui era explorarea siturilor industriale abandonate, zonelor urbane non-turistice, buncărelor ori tunelurilor metroului din Moscova, o activitate trendy pe online în toată lumea. Autorităţile ruse îl acuză acum de spionaj şi vânzare de secrete de stat către Ucraina (unde omul se ducea cu filmările pe un stick USB să le monteze), pedeapsa potenţială fiind de opt ani de puşcărie.

In februarie 2020, un grup de tineri radicali politic din regiunea Volga a fost condamnat la pedepse de până la 18 ani de închisoare (!) sub acuzaţia nedovedită de terorism şi subminare a puterii. Comentatorii au comparat imediat cazul cu unul din 1963, când un grup similar de tineri rebeli şi contestatari au fost acuzaţi în spiritul vremii de “tentativă de răsturnare a regimului comunist şi instaurarea unei republici burgheze în URSS prin metode teroriste”. Doar că atunci pedepsele după lege erau între 8 şi 10 ani, nu 18 ani ca în Rusia contemporană.

Mai mult, propaganda anti-sovietică ducea adesea la sentinţe mai uşoare decât se dau azi pentru “provocarea de suferinţe morale” membrilor forţelor de ordine, ori pentru celebra “aruncare cu pahare de plastic” în direcţia poliţiei la demonstraţii. Ultima pildă vine chiar de Putin, fiind oferită la o întâlnire cu consiliul pentru drepturile omului, instituţie împachetată cu loialişti hardliners care l-au ascultat respectuos:

“Intâi aruncă un pahar de plastic în autoritate, ok. Apoi o butelie de plastic, ok. Apoi o sticlă, apoi o piatră, apoi încep să tragă cu arma şi să spargă magazine. Trebuie să prevenim din start aşa ceva”.

Şi încă una, la fel de memorabilă, din aceeaşi întâlnire, cu referire la un episod ce a iscat scandal public în timpul protestelor din 2019, vezi poza.

“E ok să loveşti o femeie în burtă? E ok să baţi un poliţist? Bineînţeles că nu-i ok să loveşti o femeie în burtă. Dar dacă cineva loveşte o femeie în burtă, asta nu dă dreptul altcuiva să bată un poliţist. Astea sunt chestiuni foarte subtile.”

Ca şi fosta URSS, regimul actual de la Kremlin foloseşte tot mai des relativizarea brutalităţii oficiale, plus acuzaţiile hiperbolizate de înaltă trădare, terorism şi violarea secretului de stat pentru tot felul de fleacuri, în scopul de a da exemple vizibile şi a descuraja contestarea. Este aceeaşi paranoia politică de atunci şi aceeaşi strategie de a aplica draconic şi selectiv legea în cazuri punctuale – doar că pedepsele sunt duble faţă de perioada comunistă, cel puţin în epoca de după Stalin. Sau, cum remarca un editorialist de la Moscow Times, perioada de detenţie aplicată se socoteşte în multipli de mandate prezidenţiale putiniste: unul, două, trei… etc.

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

 1. Scuze pentru confuzie: ati lipsit cumva din Romania?
  Acum e de bon ton sa te iei de Trump, nu de Rusia si Putin. Cum ii atragea atentia, acum ceva ani, Cristian Ghinea lui Basescu: cum isi permite sa se ia de Putin?
  Se pare, o zic in gluma, pen`ca lumina vine de la Rasarit, si ne deranjeaza cla ochi, in Romania nu se prea vede ce se intimpla in Rusia, ci doar peste Balta, la apocalipticul de Trump.
  Felicitari pentru articol.

  • Pe aici e de bon ton ca despre orice am discuta de pe lumea asta (PSD, Covid19, Putin, Beirut, alegeri locale in Romania) inevitabil sa ajungem tot la Trump.

   • Nu Basescu e de vina? Hmmm….ceva e-n neregula. Ca daca nu stiu cine e de vina, dau in stenahorie, apoi in ipohondrie,apoi, Doamne-feri, in corectitudine politica. Si gata-i baiu’.

  • Ma intrebam si eu :oare cati ani are Sorin Ionita asta care poate compara evenimentele – negative, evident – ce se desfasoara acum in Rusia cu iadul comunist ce-a domnit atatea decenii in URSS si in tarile satelite !? Noi, urmasii celor detinuti/torturati/ucisi de catre comunisti, copiii lor, noi care am fost urmariti toata copilaria si tineretea noastra de „dosarele” parintilor nostri ne simtim lezati de comparatiile iresponsabile puse in discutie publica de Sorin Ionita ! Tare-as fi curios; oare cu ce s-or fi ocupat parintii si bunicii lui pe vremea lui Stalin, Gheorghiu -Dej, Ceausescu ?….

   • Competenta jurnalistica are legatura cu ceea ce or fi facut inaintasii? Pai cum ar fi trebuit sa fie inaintasii domnului Ionita pt ca opinentul de mai sus sa fie multumit de articol?

  • @ victor L:

   CASTRAVETELE
   ADAPTARE DE OCTAVIAN SAVA , DUPA I.L.CARAGIALE

   PEDAGOGUL ( dupa ce s-a sunat de intrare,iar copiii inca fac galagie ) : Silentium , prostovanilor !!
   Un elev (catre Ionescu ) Ai invatat ,ma ?
   Ionescu (vorbind sasait ) Am invatat la botanica despre castravete .
   Acelasi elev : Si daca te asculta d. Rostogan despre feriga sau despre cartofi, sau despre… bulbi ?
   Ionescu :Ce feriga ? Ce bulbi ? Ce cartofi ?? Io..io…io..io am invatat sa iau nota 10 cu castravetele .
   Pedagogul (dupa ce deseneaza ceva pe tabla )Ce-am vrut eu sa reprezint eu aici ?( se uita prin clasa ..) Ionescule !!
   Ionescu (ridicandu-se)Un castravete!
   Pedagogul (uimit) Numai la foame ti-e gandul ,mancaule ! Nu ,mai,nu-I crastavete .Aista-I o elipsa .Elipsa comeatei !
   Ionescu :Pai..nu mai vine , o trecut.
   Pegagogul .Si asta inseamna ca nu stii ce-I o elipsa ? Ia sa vedem : Ce-ai invatat tu pentru azi ?
   I :Despre crastavete . Crastavetele este un fruct dicotiledonat de culoarea galben-verzuie , face parte din familia curcubitaceelor , are tulpina in forma de vrej , se inmulteste prin seminte si are peste 98% apa ..GATA !(zambind)
   P:Bine ,ma!Va-vad ca asta stii! Da’ acum , vorbeste-mi despre …altceva.
   I : De-despre ce ?
   P: despre…feriga !
   I: Feriga se deosebeste de alte plante , ea se… deosebeste…mai ales de crastavete,care este un fruct dicotiledonat de culoarea galben-verzuie , face parte din familia curcubitaceelor , are tulpina in forma de vrej , se inmulteste prin seminte si are peste 98% apa ..GATA !(zambind)
   […]
   Are sau n-are legatura, tot cu Trump o tragi.
   Omul e istorie, vine noiembrie si se va putea dedica complet, cu tot talentul lui, unui nou sezon din, ta-daaaa, The Apprentice :)))
   Tic tac, tic tac…

 2. Navalnîi este „rezerva” căreia i se construiește o legendă. Mă îndoiesc că dupa o gramadă de atentate oamenii din spatele lui Putin nu reaușeau să l trimită în altă lume. Dacă voiau cu orice preț să l ucidă pe Navalnîi apoi oricănd se găsea o rachetă scapată de sub control care să distrugă acel avion, ori confunda geamul de la etaj cu liftul, ori i se punea în spate o crimă făptuită de altul dar cu amprentele lui etc…
  Navalnîi trebuie să ofere o „alternativă” pentru imaginea din jurul lui Furgal și să reducă presiunea din zona siberiană. Practic un transfer de „imagine” de la Furgal la Navalnîi
  Recentele violențe din Belarus accelereaza „integrarea” lui Navalnîi, astfel el trebuie să apară in ochii occidentalilor ca un reformator veritabil îndreptat către valorile vestice. Omul care la nevoie să fie pus în frunte prezentat pe un cal alb…
  Desigur cei din spatele lui vor fi aproximativ cei de acum din spatele lui Putin. Nu subestimați niciodată planurile pe termen lung ale serviciilor rusești. Momentul cel mai groaznic din istoria rusească a fost exact momentul Lenin cand nu au putut controla iar Rusia era in derivă. De atunci au învățat multe, a se vedea momentul decembrie 1991 controlat de serviciile lor la maxim, au pierdut controlat teritorii si influență.
  Felicitări pentru articol!

  • Uitati sau treceti voit sub tacere faptul ca Lenin a ajuns in Rusia din Elvetia, cu un tren GERMAN… Bolsevismul a fost impus in Rusia de altii, poporul nu a avut nicio optiune. Iar mie mi se pare foarte convenabila „otravirea” lui Navalnii exact in perioada „primaverii bieloruse”… „Baietii” cu ochi albastri de pretutindeni sunt din ce in ce mai lipsiti de imaginatie! :))))

   • Cand am scris „Momentul cel mai groaznic din istoria rusească a fost exact momentul Lenin cand nu au putut controla iar Rusia era in derivă.” ma gandeam si la „Lenin a ajuns in Rusia din Elvetia, cu un tren GERMAN”
    Totusi observ ca nu intelegeti un lucru simplu:
    -ca a fost „bolsevism”, ca putea sa fie nazism , orice alta ideologie, Rusia ramane exact aceeasi de sute de ani: stat care seamana discordia intre vecinii sai, stat care rupe teritorii de la vecini cu forța, stat care jefuiește pe oricine prezinta slabiciuni (aurul spaniol ca sa nu mai zic de tezaurul romanesc) indiferent de pozitionare geografica. Indiferent de ideologia afișată!
    O fi venit cu trenul Lenin din Germania dispus sa execute planurile germane dar rapid a fost ajutat să înțeleagă că în spatele lui sunt grupați adevărații conducători ai viitorului URSS. Concretizat prin accesul lui Stalin pe tronul Romanovilor.
    Care popor rus? Cel obligat de circumstanțe să bea votcă în loc de ceai?

  • Dany, Navalnyi il predateaza pe Furgal cu mult. Nu sta in picioare teoria talica, decat daca Putin are o Volga modificata De Lorean.

   • Furgal a fost acuzat ca i corupt. Imediat bagat in inchisoare. Intre timp incep proteste pentru eliberarea lui in Estul Rusiei pe langa Vladivostok daca imi aduc aminte bine. Protestele se extind si in Siberia. Cu mana chineazeasca sub popou ori fără inca nu se stie
    De notat si reactia lui Jirinovski ”V-am dat Constituția, iar voi ne dați cătușele”
    Intre timp Navalnîi se plimba nestingherit cu avionul taman prin Siberia ca deh opozanții moderni isi permit sa se plimbe cu avionul taman in zonele cu bulina rosie pe hărțile de la Kremlin. Atit de dobitoci astia de la FSB ca nu au fost capabili sa l ucida/distrugă taman pe Navalnîi… Ma indoiesc ca astia de la FSB/GRU sunt atit de dobitoci si nu s capabili sa l faca pe Navalnîi . De notat si interesul subit al Germaniei pentru Navalnîi si culmea ca Putin trece peste desconsiderarea sistemului medical rusesc taman acum cand își puse zălog unul din copii ca sa arate lumii intregi ca medicina ruseasca e cea mai tare din lume…Vorbesc de medicamenul „minune ” scos de rusi , anti Covid
    Si inca ceva: in ultimii ani Rusia a reusit sa si proiecteze puterea incepand din Crimeea , Siria, Libia si trecand prin zona centrala a Africii ori America de Sud. A bagat fitile , a aprins „rezistențe” , practic si a sporit influența ca sa arate ce fel de sef puternic e Putin. Si ar fi permis Putin sa si strice firma cu un „amărăștean” precum Navalnîi care doreste democratie si alte lucruri ciudate pentru Rusia? Eu zic ca nu, daca tipul asta Navalnîi nu era in cărți avea demult timp un glonte in cap

  • @dany
   daca suntem indemnati sa nu subestimam planurile pe termen lung ale celor din securitatea rusa poate ne dati un indiciu care erau planurile lor in :

   1950
   1960
   1970
   1980
   1990

   ca sa intelegem si noi la ce va referiti legat de ” termenul lung”
   ce trebuie sa stim despre ele si cum au functionat…sau nu au functionat?

   • Cateva exemple simple:

    1956 >Ungaria
    1968 >Cehoslovacia
    Polonia ’68, ’70, 80
    Imediat dupa 1945 serviciile sovietice si au intrat in paine in estul Europei. Momentele 1956 , 1968 au fost prevazute si realizate planuri de contramasuri inainte de 1950. Bineinteles aceste planuri au fost actualizate anual pe baza informatiilor primite de pe teren. Inclusiv planuri pentru contracararea efectelor propagandei occidentale atit in zona controlata de URSS cat si in Occident.

    1990- Erodarea puterii sovietice a fost prevazuta se pare in anii 70 de catre conducatorii serviciilor sovietice. Pur si simplu aveau date concrete despre puterea economica /politica/ militara occidentala. Pana la a compara cu ce aveau in raiul sovietic nu a fost decat un pas. Concluziile au generat planuri referitoare la o eventuala rupere a blocului sovietic si de ce nu o destramare totala/partiala a URSS. De aici a rezultat haosul controlat din fostele state ale Pactului de la Varsovia care a generat revolutiile din statele respective si la fel de bine as putea spune haosul aparent pe spatiul fostei URSS. Inclusiv au fost luate in calcul

    1999 a marcat sfarsitul declinului Rusiei si inceputul unui nou capitol scris chiar de cei din spatele lui Putin.
    Ca ne place ori ba, serviciile rusesti de informatii au avut si au tot timpul un cuvant greu in cam toate problemele importante din estul Europei. Nu poti scoate Rusia de pe orbita sa o arunci in haos fara sa lovesti la temelia serviciilor secrete rusesti …

    Trecutul recent arata cat de bine ori cat de prost au functionat planurile sovietice/rusesti in diverse situatii

 3. Ce intelegeti prin violenta legala ? similara celei din Romania din 10.08.2018 , similara celei ale forteleor der ordine din SUA impotriva sutelor de mii de protestari, idem Honkong, Paris si unde o mai fi.
  Deocamdata nu se stie mare lucru dupa cum a fost otravit Navalny, este practica serviciilor ruse ca in cazul lui Skripal, Litwinenko sau a impuscarii la Berlin a unui alt personaj incomod.
  In urma acestor actiuni ce s-a intamplat in afara unor declaratii si masuri punctuale impotria Rusiei, reactia UE de a nu recunoaste alegerile din Belarus avand „alt calibru”.
  Nimeni nu stie cat de „incantat” este Putin si daca aceste actiuni il ajuta la netezirea imaginii sifonate atat in exterior cat si in interior.
  Vom vedea care vor fi reactiile si daca vanzarile de gaz, petrol si alte materii prime catre occident si Asia vor fi afectate, daca se vor lua masuri pe masura daca otravirea va fi confirmata si mai ales cei care au pus-o la cale prinsi, pana atunci va trece multa apa pe fluvile sibiriene, Londra va ramane locul preferat magnatilor rusi si mai ales banilor acestora. Democratia si Rusia nu se potrivesc deocamdata, Putin si intreg aparatul sau, magnatii care sunt de partea sa neputanf fi inlaturati „peste noapte” iar de mentalul rus ce sa mai disutam, a fost distrus o data cu revolutia bolsevica.

  • Nu, inteleg un lucru precis: legi mai dure decat pe vremea URSS pentru fapte similare. Lucru remarcat deja de multi editorialisti rusi.
   In rest, cam bati campii, ti-e greu sa te tii de subiect.

   • N-am nici o problema cu subiectul si-l inteleg foarte bine iar de legislatia rusa sa se ocupe dansii si mai putin altii, fiecare cu borsul sau.
    Ma intriga violenta legala, statul avand de regula monopolul puterii care poate fi exercitata fie violent fie soft, depinde de cicumstante.
    Daca se va adeveri ca Navalny a fost otravit „la ordin” mi-asi dori o reactie identica celei fata de Bielorusia unde statul a intervenit legal la fel de violent insa Bielorusia nu e Rusia, vom vedea.

 4. Naiba stie ce se va intimpla si pina unde va merge si represiunea si nevoia RUSIEI de as asigura spatii de protectie, la granita. Deocamdata totul se joaca le nivel declarativ .Drumul pe care Rusia doreste sa il urmeze va fi aratat clar de situatia , de rezolvarea situatiei in Belarus . Daca Belarus va fi ocupat partial sau in intregime atunci jocurile politice trec dincolo de forma negocierilor , daca nu si se instaureaza o noua forma de conducere statala prin inlaturarea lui Lukasenko , atunci Putin poate gestiona situatia , chiar daca drumul tarii este schimbat spre democratizare .Un razboi de ocupatie este putin probabil , resursele sunt limitate , popoarele nu prea mai accepta asta , guvernele democratice trans-atlantice se vor opune si daca petrolul ,gazele rusesti , nu va mai curge spre Europa , americanii se vor stradui sa acopere mare parte din necesar , Rusia se va afla intr-o situatie dificila . Nici de China nu se vor putea apropia prea mult ,riscul este mult prea mare . Teritoriile Belarusului actual au aparținut anterior mai multor țări, între care se numără Marele Ducat al Lituaniei, Uniunea Polono-Lituaniană, și Imperiul Rus. Deja in partea poloneza a Belarusului populatia se manifesta de partea Poloniei . Cred ca Rusia isi va asuma preluarea unei bucatele din Belarus pe care o va transforma in Cetate de Granita asa cum a procedat si cu transformarea Crimeei . Oricum in viitor Rusia are o mare problema – un teritoriu extrem de bogat si de intins ca suprafata ,locuit de atit de putini oameni – concomitent cu incalzirea globala ce va transforma intinse zone nelocuite in posibile grinare ale lumii si unde accesul la resursele naturale va deveni viabil din punct de vedere material .La un moment dat expansiunea modelului de dezvoltare european si american va fi nevoit sa intre cumva in Rusia ca participant la obtinerea , distributia si vinzarea tuturor acestor bogatii (atentie nu numai petrol si gaze ) Cum acest deziderat nu poate fi realizat pe calea armelor , ele fiind doar o modalitate de descurajare , solutiile vor trebui sa vina de la poporul RUS sau de la acceptul presedintelui Rusiei ,indiferent care va fi el , impreuna cu acceptul bazei de forta militare a Rusiei . Doar o oferta de nerefuzat va fi luata in calcul . Daca nu vor dori sa faca asta , sanctiunile economice in plina pandemie pot face acelasi lucru . Daca echilibrul actual , ce permite Rusiei sa reziste, se va fringe ,greu de presupus care va fi decizia militara . Echilibrul in acest context este garantat de UE cu precadere Germania.

 5. Inteleg ca Andrei Navalnîi este „institutionalizat”, asa ca oricum o iei „institutia” e de vina, adica autoritatile, oricare vor fi ele. Aici nu discutam despre ceceni ce actioneaza pe strada. Daca ar actiona intr-o institutie penitenciara ruseasca ar fi si mai grav, pentru ca tot vina institutiei e, sa previna astfel de acte in interiorul ei.
  A fost dat pe semnatura, cineva e responsabil pentru el.

 6. URSS avea rachete nucleare la 200 de kilometri de coastele SUA, iar tancurile sovietice erau la Berlin.
  Get a real job!

 7. Se boșorogește, tavarișceanul.
  Și, ca orice boșorog…Boșș!! Ko!! Geeaa!!….Jeggiddian….începe să nu-i mai pese de nimeni și nimic.
  I-a mers prea mult kaghebițkayaua ca să mai poată crede că nu are dreptate.
  Dacă i-a mers la Amieriikansky!!!…ce mai vrei, tată?
  Unde-ai mai văzut tu olly gaggh să-și pună președinte-n state?
  Și cum, de pe plaiurile unde a ajuns, nu se mai iese decât cu chișioariilii înainte…este mereu „mișcarea voastră, tavarișcii…io vă tuff de vă îndoi, vă zic din clar…voi ceva? …ffun pic de curr-rrajj?” .

  • Sorin, un judecator rus nu e legat de precedente de drept, asa cum e in sistemele anglo-saxon, ceva scandinavi, olandezi etc. Cred ca de-aici pleaca incoerenta deciziei judecatoresti si libertatea implicita a judecatorului de a trata fapte similare in mod diferit. Pentru ca poate. Relativismul motivat politic nu are o bariera in a se reflecta intr-un relativism juridic. Uzul de forta selectiv e consecinta. In context, in Belarus in 1998 a mai murit un lider al opozitiei. Unul din mai multi, erau fragmentati rau de tot. Sunt batarn si nu-mi mai aduc aminte cum il chema, un tip zdravan pe la vre-o 55-60. Social-democrat. Cauza oficiala – accident vascular cerebral. Singura problema e ca omul disparuse vre-o cinci zile de acasa, dupa care a re-aparut, umpic mort.

 8. V,V, Putin a spus raspicat si clar: „Destramarea CCCP ului a fost cea mai mare catastrofa…” si lucreaza la refacerea acesteia cu actualizarile de riguare.
  Vom vedea cum Ukraina va fi integrata
  ” democratic”, occidentul nu poate si nici nu vrea sa se implice. Exista o generatie de politicieni ” carnati” can peste tot…Ne va veni randul si noua….privind harta ,citando istoria noastra….o chestiune de timp..

 9. Sa nu ne facem iluzii cu „poate”: intr-o dictatura precum cea din Rusia, arestarea, asasinarea opozantilor politici se intampla numai la ordin. Iar toate ordinele le da dictatorul.

 10. Stiti cum se spune in Rusia: „noi garantam libertatea de exprimare, insa nu si libertatea de dupa exprimare”.
  Aici vorbim despre arestari efectuate in cadrul manifestatiilor care au loc impotriva regimului lui Putin, insa poti fi arestat in Rusia pentru multe alte motive. De exemplu, acolo trebuie sa ai in permanenta la tine 3 acte: pasaportul, buletinul si o hartie cu dovada adresei unde locuiesti. Daca iti lipseste unul dintre cele 3 acte, legea spune ca politia are dreptul sa te tina la interogatoriu minim 3 zile. Personal am vazut cum prietena unui tip il implora pe un politist sa nu-l aresteze pe prietenul ei care isi uitase unul din actele alea. Te ia cu fiori.

 11. Putin nu are decit de pierdut din asta . Un opponent politic care nu-l amenintza in sondaje , da chiar bine pentru democratie.
  Pe de alta parte Russia e o tara enorma , nici un singur om nu o poate controla , iar corupti si criminali sunt peste tot.

 12. De acord cu aproape tot. Dar nu cred că Rusia de azi este mai violentă decât URSS cu contestatarii… Cine a trăit anii staliniști s-ar putea să vă contrazică… Rusia este tot atât de primejdioasă ca și URSS din toate punctele de vedere și pentru cetățenii care o locuiesc, și pentru cei pe care îi are în vizor… Și sunt mulți al dracului prin toată lumea…

 13. Foarte bun articolul, merita citit si raspandit. Am o singura nedumerire: cum de nu l-ati publicat in Libertatea? Cumva nu a avut loc acolo de tovarasii Rogozanu, Ernu sau PaH? Altfel mult succes, e nevoie de analize pertinente.

  • Nici vorba, n-am restrictii. Doar ca am scris acolo recent despre Lukasenko si ma cam repetam, capacitatea de absorbtie a publicului roman pentru teme din regiunea noastra e foarte limitata. Ceea ce-i un eufemism :)

 14. Navalny n-a fost otravit, a avut o scadere a glicemei care i-a provocat aceste probleme, sa fie diabetul ? varianta oficiala putinista, sa fi fost medicii instruiti, totul e posibil si numai un control efectuat de medici din afara Rusiei poate confirma sau infirma stirea.

 15. In URSS el nu ar fi ajuns asa de departe. In ultima parte a URSS, in Romania, ii detectau devreme nu ajungeau sa-si faca de cap si sa primeasca pedepse mari. In prima parte a URSS l-ar fi impuscat pentru mult mai putin.

 16. „Destramarea CCCP ului a fost cea mai mare catastrofa”…- o fi sau nu o fi aşa, dar tot nu se explică de ce nimeni nu mai pomeneşte de Gorbaciov şi reformele lui care au adus atât de mult bine lumii. Sigur, pentru o lume programată să fie distructivă, anti-umană şi „anti” în orice face – reformele care au dus la destrămarea URSS nu au fost prea apreciate, din păcate. Dar este evident că un aparatncik ca Gorbaciov poate să aibă o gândire bună/rea dar o gândire, spre deosebire de un agent de securitate/poliţist/ kgb-ist care nu poate „gândi” decât ameninţând cu forţa în stânga şi în dreapta. Totuşi, de ce nu apare şi Gorbaciov ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro