luni, iunie 17, 2024

Rusia lui Putin şi paranoia imperială

O paranoia imperială pare să fie atins Rusia lui Vladimir Putin. Dincolo de imaginile destinate să umanizeze  profilul unui dictator reinventat ca om al poporului şi prieten al întregii naţiuni o căutare frenetică a inamicilor interni şi externi se desfăşoară, ca şi cum rebeliunea Wagner şi războiul de agresiune împotriva Ucrainei ar hrăni acest instinct de identificare a duşmanului ce pune în pericol lumea rusă.

          Este această paranoia semnul unei patologii politice ce rezumă impasul rus de acum.  Statul rus nu mai are altă raţiune de a fi decât aceea de a susţine un război criminal : economia de război, cu mentalitatea ei cazonă şi totalitară,  modelează un peisaj instituţional ce stă sub semnul controlului şi al suspiciunii. Arestările, mai mult sau mai puţin indicate oficial, epurările cadrelor militare, intensificarea propagandei, toate acestea sunt  simptomele unei radicalizări a regimului putinist, preocupat de consolidarea unităţii şi de propria  lui continuitate.  Rusia  este,  mai mult ca niciodată în anii din urmă, o fortăreaţă ce sfidează lumea civilizată cu  agresivitatea barbariei sale.

Duşmanul

          Paranoia imperială  nu este o invenţie putinistă: parte din  patrimoniul de mentalitate ţarist şi din moştenirea stalinistă, ea  mobilizează un sentiment secular de frustrare al Rusiei. Excepţionalismul rus, ce  însoţeşte  pornirile mesianice, nu poate fi imaginat în absenţa  Duşmanului ce pune în  pericol  mandatul de drept divin sau de drept dialectic. Măreţia Rusiei se  desenează pe un fundal al confruntării ce nu cunoaşte pacea, ci doar armistiţiul.

          Construirea duşmanului, extern şi intern, se află în centrul acestei politici a urii şi suspiciunii. Între cei care contestă puterea în graniţele ţării, ca trădători, şi inamicii  Rusiei, legătura  este cât se poate de clară. Opoziţia nu poate fi decât o armată în serviciul Occidentului  perfid. Critica şi dizidenţa sunt privite ca acte de trădare. Represiunea este un act de suprem  patriotism.

          Angrenajul putinist recuperează o linie de gândire şi de acţiune ce însoţeşte  parcursul  imperial, rus şi sovietic. Rusia este citadela atacată de duşmani,  ţara doritoare de pace ce nu se face vinovată de nici o agresiune.  Imperialismul rus este justificat, invariabil, ca o reacţie legitimă la provocările inamice. Încercuirea  Rusiei o obligă la politica de  agresiune.

          Şi nu este  întâmplătoare  creşterea intensităţii  atacurilor ruse la adresa Duşmanului. Inamicul denunţat de oficialitatea rusă  nu este doar Ucraina. Dincolo de ea se află acea vastă coaliţie animată de  voinţa înfrângeriii şi umilirii Rusiei.  Urile seculare ale Rusiei hrănesc acest  delir paranoic. Evocarea “războiului rece” serveşte spre a desemna Statele Unite ca pe Duşmanul absolut :   lupta de acum este o luptă pentru supravieţuirea Rusiei. Europa occidentală  devine, în această logică de poster sovietic, o reţea de state clientelare subordonată Statelor Unite.

          Cât despre Europa centrală şi de est,  ea are, în sistemul de referinţe putinist, menirea de a întruchipa un inamic ireductibil şi fanatic: memoria stalinistă  oferă putinismului  o cheie de lectură a dinamicii internaţionale. Vehemenţa cu  care Putin a denunţat, în zilele din urmă, Polonia este  un alt semn al continuităţii  imperialismului. Polonia este şi va fi, pentru  imperiul rus, Duşmanul  urât cu intensitate panslavistă : cei care nu aderă la ordinea  lumii ruse trebuie  înlăturaţi.   Denunţarea duşmanului pregăteşte exterminarea sa , ca naţiune şi ca stat.

          Pentru Rusia lui Putin războiul purtat împotriva Ucrainei este  îndeplinirea unui  mandat istoric.  Pe  frontul din Ucraina Rusia îşi înfruntă Duşmanii : unitatea naţiunii sub sceptrul  dictatorului este asigurată prin inventarea Inamicului  a cărui ţintă este lichidarea Rusiei înseşi. Imperialismul rus  a ajuns la un capăt de drum. El nu poate  imagina un sfârşit care ar  însemna victoria  duşmanilor săi.

          Escaladarea agresiunii este unicul drum pe care Rusia lui  Putin îl mai poate alege.  Pentru Rusia, singura pace acceptabilă este aceea impusă prin actul criminal de agresiune.   O  Ucraină eliberată de protectoratul rus este de neacceptat. Paranoia imperială alimentează cruzimea şi barbaria -viitorul statului  lui Putin este  însuşi acest război.

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. Să sperăm că Dracu’ nu este așa de negru. Dar, da, Rusia este disperată și deja a devenit imprevizibilă. Încet-incet toată Lumea întoarce spatele Rusiei, fapt ce provoacă frustrări extreme la Moscova. Pur și simplu, Rusia nu poate accepta decât faptul ca toată Lumea să accepte statutul imperial al Rusiei. Decât să renunțe la acest statut, Rusia preferă să se sinucidă dar și să-și anihileze dușmanii. Rusia a devenit un pericol imens pentru existența Lumii. De aceea Lumea este reticentă de a pedepsi Rusia. Dar să nu acuzăm doar Rusia, linia Napoleon-Hitler-Stalin a vrut cam același lucru. Ba chiar și prin Europa noastră ifosele neo-imperiale izbucnesc pe ici pe colo….

 2. Escaladarea agresiunii este unicul drum pe care Rusia lui Putin îl mai poate alege.

  Da, Putin e disperat ca-si da seama ca armata lui e muci. De unde visa sa cucereasca Ucraina in doi timpi si trei miscari acum se chinuie sa-si pastreze pozitia, nici vorba de inaintare. Semnificativ e faptu ca a minat zone intregi, practic si-a inchis singur poarta pe care ar fi trebuit sa inainteze in Ucraina.
  Putin e ca un leu ranit, si asta-l face tot mai periculos.
  Solutii? Habar nu am.

  • Solutia e simpla, cunoscuta, aplicata de sute de ani, leul ranit e vanat in mod organizat si ucis pentru a nu mai teroriza satenii. Solutia este evidenta pentru Occident , pentru aparatul din jurul lui, pentru miliardarii creati toti de el…toata lumea o stie. La un moment dat un Patrushev isi va pune piciorul in ghips.

 3. Absolut corect dle Stanomir. Mă gândesc cu tristețe la prietenii mei ruși, oameni minunați care nu au apucat încă să părăsească Rusia. Tot cu tristețe, propaganda a prins rădăcini în mentalitatea rusească – numeroși ruși se consideră predestinați întru izbăvirea întregii lumi.
  Să ne ferească Dumnezeu de aceste gen de nebunie.

 4. Da, ok, toate bune si frumoase, Rusia e naspa, etc, imperiul e inradacinat in mintea multor rusi, asta e istoria lor. Intrebarea de 100 puncte este: ce trebuie facut? E evident ca NATO asigura protectia Romaniei si altora state, dar ce e de facut cu Rusia? poate inflori acolo in timp o democratie, sau slabe sanse? Trebuie impartita in bucati mai mici? Va fi inghitita economic si politic de China? astea sunt intrebarile cu adevarat spinoase…

  • @Ragnar7 – răspunsul e foarte simplu: Federația Rusă trebuie dezmembrată, la fel cum a fost dezmembrată Germania în 1945. Karelia poate deveni independentă sau se poate uni cu Finlanda, Tatarstanul poate să devină independent, Bașkortostanul avea chiar un tratat de autonomie semnat pe vremea lui Boris Elțîn, tratat pe care Putin l-a anulat în 2005, republicile din Caucaz pot deveni și ele independente etc. Ba chiar și sudul Rusiei poate fi organizat ca stat separat, la fel cum Austria este astăzi un stat separat de Germania și nu are voie să se unifice cu ea, conform Tratatului de Înființare din 1955.

   O Rusie mai mică, de vreo 80 sau 100 de milioane de locuitori, cu capitala la Moscova, nu va mai fi capabilă să-și invadeze vecinii. Exact din motivul ăsta a fost dezmembrată și Germania în 1945 și chiar a dat rezultate: Europa a avut 75 de ani de pace.

   Occidentul poate ajuta această Rusie mai mică să păstreze Siberia, la fel cum Statele Unite au ajutat Germania Federală să se reconstruiască după război și să ajungă chiar la reunificare, după ce a demonstrat că nu mai amenință pe nimeni cu invazii.

   • @harald. Nu e deloc asa simplu. Dezmembrarea Rusiei e o idee pe care am mai vazut-o vehiculata. Teoretic suna bine, dar practic nu e o solutie realista. Comparatia cu Germania nu tine; germania a atacat si invadat multe tari, a fost un razboi mondial, a fost invinsa si ocupata complet de aliati. Ceea ce nu e cazul Rusiei. Apoi ca marime, germania e mult mai mica decat Rusia, deci mult mai usor de invadat/ocupat/pacificat. Comparatia cade si daca ne uitam la arsenalul nuclear al Rusiei. Germania nu avea nicio arma nucleara cu care sa opreasca aliatii. Pe cand Rusia poate transforma aproape tot Pamantul (cel putin tot Vestul) in cenusa nucleara. Apoi pt a imparti Rusia in bucatele, trebuie mai intai sa o ocupi, sa lichidezi punctele de comanda, armata, etc. Ceea ce iar nu prea e realizabil. Cum justifici invadarea, ocuparea si impartirea unei tari uriase, daca ea nu te-a atacat (ma refer la Vest)?! Comparatia cu Germania e logic gresita si din punctul de vedere al divizarii Rusiei. Desi germania a fost divizata, pana la urma ea tot s-a reunificat. Karelia nu mai are populatie finlandeza/finica decat in mica masura; in general acolo sunt tot rusi. Cum sa dai Karelia Finlandei cu atatia rusi? asta e samanta unui razboi viitor. La fel Baskotorstan, etc. In toate numarul de rusi e f. mare, minim 30-40-60% din populatie, practic tot rusi se vor considera. Deci problema este foarte spinoasa. Apoi tarisoarele astea Baskotorstan, Kalmukia, etc, nu se pot compara cu Ucraina, tarile baltice, Kazakstan; sunt f.mici, a.i chiar daca s-ar rupe de Rusia, tot ar ramane Rusia gigantica si periculoasa. Cum poti reduce Rusia la un „teritoriu doar in jurul Moscovei”, daca ea se intinde pana la Oceanul Pacific? inventezi populatii si tari inexistente? Doar viitorul va decide ce se va alege de rusia. Ma indoiesc insa ca in urmatorii 20-30 va fi acolo o democratie; fibra lor nationala e prea refractara ideii de democratie, lor le trebuie o mana forte, o dictatura care sa tina unita imensa cosmelie cel putin de forma, fiindca altfel coeziunea lor sociala e redusa.

    • @Ragnar7 – Uniunea Sovietică nu a fost invadată de nimeni. S-a dezmembrat pașnic, de bunăvoie și nesilită de nimeni 😀

     Ai o colecție întreagă de minciuni moscovite în comentariu. De exemplu, Bașkortostanul a avut acel tratat de autonomie, anulat de Putin în 2005. Cum l-a obținut, pe vremea lui Boris Elțîn, dacă bașkirii ”practic tot ruși se considerau”? De ce a anulat Putin tratatul, în 2005, dacă bașkirii ”practic tot ruși se considerau”? 😀

     Karelia discuta despre independență chiar și prin 2007, tot Putin a eliminat discuțiile respective. Unirea cu Finlanda e treaba karelienilor și a finlandezilor, în niciun caz nu e treaba rușilor moscoviți. Despre Cecenia și Daghestan ce crezi, te iubesc oamenii de-acolo, când tu le-ai omorât părinții și bunicii, după ce Putin a venit la putere?

     Amenințarea cu ”arsenalul nuclear al Rusiei” e tot din propaganda Kremlinului, clovnul acela de Rogozin te-a învățat să ameninți cu asta. Numai că el a fost crescut să-i conducă pe cei ca tine, iar tu ai fost crescut să asculți de cei ca el. Așa e organizată societatea rusă, după ”principiile” tătaro-mongole.

     I-ai văzut vreodată pe americani amenințând cu folosirea ”arsenalului nuclear”? Arsenalul e de fapt o clădire, formula ”arsenal nuclear” e o sintagmă ridicolă din propaganda rusească. Rolul ICBM-urilor nu este acela de a fi folosite, în universitățile americane a apărut încă din anii ’80 teoria războiului nuclear câștigabil.

     Astăzi nu mai patrulează avioane B-52, cu câte 8 încărcături nucleare la bord, pentru a garanta Uniunii Sovietice riposta chiar și în cazul când suprafața contiguă a Statelor Unite ar fi fost completă distrusă de un atac nuclear sovietic. Acele misiuni au încetat în septembrie 1991. Astăzi există lasere și sateliți, iar 70% dintre ICBM-urile rusești ar exploda în primii 5 – 10 kilometri de la lansare, când încă sunt destul de lente și încă se află desupra teritoriului rusesc. Deci n-ai să lansezi niciodată ICBM-ui, nu te alinta degeaba 😀

     Primul ICBM lansat de ruși și distrus de laserele americane va face ca 10-12 guvernatori de provincii rusești să-și facă repede niște țări proprii, separate de guvernul de la Moscova. Nu e nevoie de trupe americane pe teren, nici măcar în Ucraina, cu-atât mai puțin în Rusia. Trupele americane se află în Polonia și în România, iar asta e mai mult decât suficient pentru ca Rusia să se dezmembreze prin conflicte interne.

     • Povestea cu laserele capabile să distrugă ICBM-uri tine mai mult de domeniul sf-ului. America a încercat crearea unor astfel de lasere dar Pentagonul a renunțat la proiect deoarece era mult prea scump si, cu excepția unor rezultate timide, nu merita investiția. Să zicem că un laser din ala vaporizeaza una sau două icbm-uri. Rusia are câteva mii de arme nucleare. Ce se intampla cu restul? Laserele respective au nevoie de o energie colosală sa faca asta si aici apare o altă problemă, ca exista marele risc ca odata folosită acea cantitate de energie acel laser sa fie la prima si ultima utilizare. Amenințarea cu armele nucleare rusești tocmai de asta e facuta, ca rusii stiu ca americanii nu prea au cum sa le oprească. Pot să le dea si ei, evident, dar nu pot împiedica distrugerea Americii totodată.

      • P.S. In urma unei ipotetice folosiri a laserului nu explodează nimic, se vaporizeaza si lasa in urma o dara de praf.

      • @Darth Vader – un laser de 100 kW face o gaură cu un diametru de câțiva centimetri, în decurs de 3-4 milisecunde, la o distanță de 100 km. Care ”energie colosală”, meștere? 😀

       Cum crezi că mai zboară ICBM-ul, cu o gaură de câțiva centimetri în el, prin care iese un jet sub presiune ? Nu crezi că explodează singur, în mai puțin de o secundă după ce s-a ales cu gaura respectivă? Un singur satelit poate neutraliza cam 40 de ICBM-uri în 5 secunde. Chiar crezi că ”le vaporizează” cu totul?! 😀

       Americanii au astăzi lasere de 50 kW instalate până și pe blindate Bradley trimise în Ucraina, nu doar pe cele folosite de ei.

       ”Amenințarea cu armele nucleare rusești (…) e facuta” strict pentru uz rusesc intern. Pentru ca nefericiții născuți în străfundurile Rusiei să creadă în măreția Rusiei și să moară în noroaiele din Ucraina pentru niște psihopați de la Moscova. De asta e făcută.

       Orice om sănătos la cap a sesizat de mult că americanii nu au nici cea mai mică îngrijorare privind amenințarea nucleară rusească. N-au luat niciun fel de măsuri suplimentare, nu vezi avioane B-52 rotindu-se deasupra Poloniei și a României, deci măsurile existente înainte de invadarea Ucrainei sunt deja suficiente. Mergi la Rogozin și spune-i să-ți dea niște instrucțiuni mai bune, că ”amenințarea cu armele nucleare rusești merge doar în Rusia. În Polonia și în România nu merge 😀

      • Evident ca de obicei Harald bate campii. Zice harald ca laserele americane de pe sateliti fac gaura de nu stiu cati cm in rachete.. amice esti prost informat, poate in filmele sf se intampla asa. Harald asta chiar nu are ce face, comenteaza la absolut orice; e expert in toate, sigur pe sine (cu siguranta habarnistului)… Laserele actuale cele mai performante abia afecteaza drone sau alte echipamente la distanta relativ mica (2-3 km) nici vorba de 100 km ce bate harald campii, si doar prin mentinerea exacta a pozitiei ceva timp– ceea ce e cam dificil pt o racheta in zbor. Deci, nici vorba ca americanii ar fi linistiti in ceea ce priveste rachetele nucleare rusesti, altfel nu ar mai fi instalat scutul de la Deveselu si cel din Polonia. Ei se bazeaza pe faptul ca au rachete si pot distruge rusia, dar nu ca ar putea opri toate rachetele rusesti. E suficient ca rusii sa trimita simultan sute de rachete; in cel mai bun caz americanii ar distruge jumate din ele, dar cu 20-30 rachete sunt distruse toate orasele americane mari… evident si rusia ar fi distrusa. Mutual assured destruction MAD, asta ii opreste pe rusi, nu laserele inchipuite ale lui harald.

      • @Luke Skywalker – Mutual Assured Distruction se aplica în anii ’80. Încetarea misiunilor B-52 în septembrie 1991 asta a însemnat, că Statele Unite nu se mai bazează pe Mutual Assured Distruction.

       Soluția cu cele 70% dintre ICBM-uri care vor exploda deasupra teritoriului rusesc este mult mai descuranjantă pentru Rusia 😀

       Trebuie neapărat să-ți spun și un secret de-al psihologilor: faptul că ai trecut la atacuri la persoană (i.e. ”bate harald campii”) demonstrează două lucruri:

       1. Te afli aici ca portavoce a Moscovei. Unui om cinstit, care ar exprima idei și păreri personale, nu i-ar păsa de soarta Moscovei;

       2. Problema celor 70% dintre ICBM-uri care vor exploda deasupra teritoriului rusesc este complet reală și inevitabilă, iritarea ta demostrează frustare. Du-te la Rogozin și spune-i să te învețe și un pic de psihologie 😀

       P.S. Faci o greșeală de grădiniță, când folosești mai multe personaje din filme americane, deși e clar că toate comentariile sunt scrise de aceeași persoană. Iar condescendența de tipul ”amice” demonstrează că ai și un job oficial în aparatul de stat rusesc. Unde lucrezi, la ambasada din București? 😀

  • Occidentul nu are nici un interes sa „dezmembreze” Federatia Rusa, din contra. O Rusie dezmembrata in nu stiu cate tari fiecare cu potential nuclear ar fi mult mai periculos decat situatia de fata, deh liderii se cunosc !!
   Occidentul crede ca poate ingenunchia Rusia economic si militar si poate se va intampla ceva in interior, se mizeaza pe timp, nimic altceva.
   Deocamdata Rusia respira destul de viguroasa, sanctiunile economice nu si-au facut efectele, masinaria de razboi este bine sustinuta de o economie care are destule resurse de toate felurile.
   Probabil solutia va fi o „pace murdara”, Zelensky este problema, el trebuie „prelucrat” pana se inmoaie.

 5. Putin evita voit să menționeze :
  1- masacrul prizonierilor de război polonezi în pădurea Katyn.Din ordinul ” tătucului” Stalin și executat de „revoluționarul” Beria.
  Practic doi criminali identici cu Hitler și Himmler.
  2- zeci de mii de polonezi au luptat atât pe frontul occidental alaturi de americani și englezi cât și pe frontul oriental alaturi de armata roșie. Divizii întregi erau poloneze.

  Cu așa experiența istorică, sigur Polonia va continua să aibă încredere în criminalii de la Moscova.
  😀😀

   • Nu cunosc eu prea bine spectrul ziaristilor/politicii romanesti, dar parca auzisem ca Ernu ar fi de stinga, chiar un pic spre extrema stg., in timp ce AUR ar fi spre extrema dr. deci cum dracu… dar la judex te poti astepta la orice, el face din noapte zi si din alb negru.

    • @Neamtu Tiganu
     Eu doar observ ca tu si unii ca Simion, Diaconu sau Ernu aveti viziuni practic identice pe multe subiecte, indiferent de categoria politica asumata personal (tu-trumpist, Ernu-stangist, Diaconu-liberal, Simion-nationalist).
     In privinta lui Putin, de exemplu ( https://m.youtube.com/watch?v=Q7hUjudYqno ).
     Cat despre “adversitatea” dintre “dreapta” AUR si “stanga” lui Ernu, sa remarcam ca “dusmanii” lui Simion – UDMR si Viktor Orban ajuta de fapt sa creasca AUR, prin aceeasi strategie de readucere in atentia publica folisita de tine cu Ernu. Relatia AUR/UDMR este de fapt o simbioza, AUR nu ar fi existat fara UDMR. E mai clar?

     • …si toti vreti o Ro iesita de pe orbita UE, din varii cauze. In cazul lui Ernu, din cauza capitalismului din UE, in cazul tau, din cauza “neomarxismului de la Bruxelles”.

 6. Sălbatici au fost, sălbatici au rămas.
  Articol de excepție, al unui român excepțional.
  Eu m-am răvașit cât timp l-am parcurs. Vă mulțumesc atât de mult, domnule Stanomir.

 7. Un articol excepțional! Sunt de părere că o tara este așa cum o percep cei din afara ei. Prin definiție, putinismul este un dezastru paranormal care se repeta și se va repeta atâta timp cât va fi lăsat să nu devină cenușă. Odată înfipt pe tronul Rusiei, insignifiantul KGB-ist Putin a preluat toate frâiele puterii și toate metodele de guvernare tradiționale rusești. Putin a ordonat, in spiritul celor mai „bune” tradiții tataro-taristo-comuniste, sa fie lichidate persoanele „incomode”. Și nu a fost dificil, date fiind acțiunile bazate pe teroare, crime și violente extreme. Despotismul este posibil in Rusia gulagovista. Or, societatea rusă a fost un incubator pentru construcția unor guvernanți excentrici, psihopați, paranoici. „Frumusețea, scria Dostoievski, va salva lumea”. Pe ruși nu i-a atins nici cu o floare, pentru că politica primitivă, barbara, premodernă nu a oferit societății ruse pulsul de inteligenta, de care avea nevoie. Atrocitățile comise de putinisti împotriva populației civile, ororile comise de ruși în „vecinătatea apropiata” ne-a convins că „lumea rusă” este o lume paranoica, cumplită care chiftește de fanatisme și mitologii tembele. Totul, insa, e bine, la moscalii abrutizați, cu nuanța cuvenită de Mucles lugubru și cu megalomania abjectă. O tara mai lălăie, mai canceroasă, mai decăzută și mai periculoasă ca fals-Federatia Rusă nu exista. Nu a fost niciodată „măreață”. A fost, este și va rămâne o Șopârleata. Bunul simt n-a fost niciodată partea tare a societății ruse. Pe măsură ce se prăbușește în putreziciune morală, supusimea devine mai periculoasă și mai puțin previzibilă. Viața a demonstrat, iar astăzi mai clar ca niciodată, că Rusia putinista – Rusia gulagovista, Rusia Fascistă, Rusia Imperialista, ipocrita și ticăloasa – este obsedata de aceleași aventuri militare paranormale. As asemana-o cu o broasca râioasă de proporții supranaturale. Ea sta lacoma la hotarul țărilor civilizate, suverane. Își aruncă limba ca pe un harpon, maxilarele ei mesteca tacticos hălci din „spatii vitale”, înghite apoi ce-a mestecat și-și aruncă din nou harponul…Unde e ea, funesta creatura haplea, hulpavă, nu mai exista răsărit de soare…Arătania lugubră a decis să facă din masacrarea Ucrainei o apoteoza. Semn că școala taristo-comunista de propagandă, ura, minciuna și crimă are o mare putere, ca efect nociv asupra gloatei peste care tronează pervers o Castă sordidă de asasini. O turma subjugată, schizoida, ademenită cu așteptări criminale nu se va aafla niciodată pe calea bunei convietuiri . O mulțime gregară care și-a pierdut orice reper uman, creștin, budist, musulman nu se va afla prea curând pe calea democratiti. Putin – ultimul genghishid – oligarhii, ticăloșii, gușații ideologici, potentații fascizati, înseamnă dispreț războinic fata de lumea libera. Rusia – „benzinaria cu arme nucleare” – este încremenită in strategii barbare de tip tataro-mongol.

 8. Visul lui Putin a fost să sfărâme Ucraina cum e sfărâmată o nucă într-un clește de spart nuci, iar apoi smardoiul Putin să fie eventual primit călare pe-un cal alb intrând în Kiev. Șocul rusesc este că s-ar putea ca rușii să-și rupă cleștele în nucă. Ucraina, o nucă tare. Rusia deja a pierdut mai mult în acest război decât ar câștiga acum dacă ar lua toată Ucraina, iar Putin ar fi primit mâine cu flori la Kiev. Dar tocmai asta este deja imposibil să se mai întâmple. Rusia nu va putea lua Ucraina, iar divorțul ucrainienilor de ruși este pe cel puțin o sută de ani de aici încolo. Asta va fi ultima realizare a lui Putin făcută pe banii și viețile rușilor! Putin a angajat Rusia într-un demers falimentar pe toate direcțiile – financiar, economic, militar, geopolitic, de imagine și ce mai vreți voi. Numai dictatorii de-a dreptul analfabeți politic își pot angaja țările în asemenea gropane fără fund. Puterea corupe etico-moral doar la început. La final puterea ia și mințile.

 9. Exista doua aspecte diferite. Un prim aspect al conducatorilor din toate perioadele istorice ale Rusiei, cu o propaganda de mare imperiu si stat militar, cu dorinta de suprematie globala. Al doilea aspect al milioanelor de rusi care au vazut realitatea si care nu au crezut in aceasta propaganda si care au platit cu viata ei si familiile lor.

 10. Categoric asa e. Rusia este locuita de 145 de milioane de oameni, ceea ce face ca nimeni sa nu poata prevedea ce fel de curenti si virtejuri se nasc in ape adinci. Dinamica fluidelor e un lucru complicat. Ce putem insa spune cu siguranta este ca prima piatra de moare legata de piciorul Rusiei – si-au atirnat-o singuri – este chia slaba pregatire mentala a rusului de rind ; un nivel scazut de educatie si pregatire. Necredinta, lipsa unui sistem inchegat de principii si judecati. Un popor numeros, rautacios si viclean ; nu poti insa face astfel fata concurentei popoarelor mari si tinere care se ridica. Nu ai calitate, UE nu e un concurent direct desi Putin clameaza asta ; China, India da. Iar cu 50 de milioane de tanchisti nu poti cuceri nimic . UE, impanata cu dusmani si autisti, incearca ; vom vedea pe pielea noastra cea groasa si tabacita ce se va intimpla ; nu depinde de noi , noi sintem doar cu fentatul . A doua piatra de moara este perceptia negativa a lumii asupra lor, care e chiar mai daunatoare decit prima. Solutia ? Timpul ; el se scurge diferit ; liderii destepti si vigilenti, treji, il vor folosi cum trebuie. Cei care insa dorm leganati de fantasme imperiale si nostalgii nationaliste inginate de propagandistii Putin, Orban, Xi nu pot avea viitor de pace . Indoiala, scindarea, minciuna, deosebirea sint vesnicele forte ale intunericului ; promotorii lor guralivi si nesabuiti fac parada de prostie si rautate la lumina zilei.

 11. Toate ca toate, la granita noastra, peste Dunare rusii au atact porturile ucraeniene Reni si Izmail, la cativa metri de granita NATO si probabil o vor face in continuare asa cum s-au decis sa faca praf si Odessa.
  Rusii incep sa-si incordeze muschii, au primit curaj dupa cate putem observa, cu riscul atingerii unor orase din Romania precum Tulcea, Galati sau Braila bombardeaza „chirurgical” obiective peste Dunare.
  NATO ? care este reactia daca nici macar mass media occidentala n-a tinut sa relateze despre aceste atacuri la prima ora, daca era la granita polona sau a tarilor baltice sa fi vazut circul de pe lume.

 12. De când lumea și Pământul, oamenii normali au sfârșit prin a suferi din cauza unor lideri macinați de complexe, deformați de neputințe, tarați de anomalii genetice, posedați de manii, distruși de părinți abuzivi sau neglijați de părinți indiferenți, privați de copilărie (sau apăsați de copilării întunecate). Tot răul din lume vine din neputințe și frustrări omenești.

 13. Nu e greu sa facem legătură între cruzimea, ba chiar paranoia lui Herr Putin și izolarea mortificatei întinsori la care a contribuit de altfel el însuși, bolanaviorul R(N)ațiunii Putin. Marele cârmaci de statura josnică, cu reputația omului treburilor murdare și invartelilor cețoase, produce minciuna și orori pe banda rulantă. Și cum ar putea fi altfel într-un stat-caine, într-o țară Imperialista care trăiește și astăzi din odiozitate, în cea mai mare parte păgână. Rusia putinista este o succesiune de crime și masacre. Rusia putinista, ca și MoskaUlus, se hrănește cu sânge și carne de om, uitând nu numai de post, dar și de Dumnezeu. Duhoarea grămezilor de cadavre o îmbată. Nu putem să uităm fraza paranoicului ghiuj Putin despre Ucraina: ” Îți place sau nu, trebuie să suporți, draga mea, violul. Trebuie sa o facem, nu va funcționa altfel”. Adică, violul săvârșit de paranoica Rusie, este violul ca spectacol macabru, ca genocid. Căci ținta violului politic putinist sunt și femeia, și copiii și dezonorarea unei națiuni libere. Violul fascist putinist este săvârșit de Bestie pentru a fi auzit de potentații și histrionii fortosi și pentru a îngrozi o lume întreagă. Dar cine e de vină că mujicii guvernanți s-au născut cu aceasta boala bizară și fără antidot care este mesianismul apocaliptic? Poporul ignorant și crud! Cruzimea, in Rusia, in literatura rusă, este un semn de superioritate. Cruzimea rușilor e un soi de beatitudine.

  • Cruzimea a fost cultivata din dorinta de putere absoluta si de imbogatire rapida. Mai mult mentinerea in saracie si iobagie a fost si este o forma de cruzime. Diferite grade de cruzime au manifestat toate natiunile de la conchistadorii spanioli pana la hitleristii, bolsevicii de mai tarziu. Personal nu pot sa generalizez ca aceasta cruzime este o trasatura a poporului rus, dar a conducatorilor lui, da.

   • În vremurile naive, in care tiranul rădea de pe fața pământului așezări întregi doar ca să-și sporească gloria deșartă, judecata tiranului putea fi justificată. Dar astăzi, in sec.XXI, nu poți să accepti cruzimea putinista împodobita cu veșmintele nevinovăției. Vocația succesorală a conducătorilor ruși pentru cruzime nu poate fi tagaduita. Așadar, Rusia teroristă trăiește în Epoca cavernelor. Rusia este un crescendo de ura bestiala, de cruzime și mesianism plin de ferocitate. Până și șarpele veninos doarme, dar paranoia Rusiei hidoase nu are somn. Războiul sângerosului pitic ne-a deschis ochii. Ca urmare, moscalii nu sunt europeni. Rușii nu au ieșit din peșteră…

 14. Cu sfioasă umilință, opinie de Gică-contra…
  Rusia nu mai este a lui Putin ci vițăvercea, Putin este al Rusiei. Nu cred că nu ați citit „Cidul/El Cid/Le Cid”. Ăsta este acum Putin; dar nu războinicul ci mortul fixat în șaua calului din fruntea oștirii, cu brațul ținînd sabia ridicat, spre spaima oastei păgînilor (evident, evident).

 15. Ura, gata Germania e pregatita sa ajute militar masiv Ucraina. S-a dat o lege Bundeswehrbeschaffungsbeschleunigungsgesetz.

  • Germania nu se grabeste .Germania(UE) nu numai ca a reusit sa se desprinda de Rusia dar a reusit sa fidelizeze America(SUA) ce acum este linga Europa in incercarea acesteia de a repeta anul 1989 atunci cind un rus a pierdut URSS si acum, cind un altul isi va pierde Federatia , UE dorind si refacerea vechilului Imperiu .Asteptam (cei care inteleg zicala : politica este o vesnica razbunare ) pozitionarea Germaniei care acum nu mai are restrictii la inarmare Nu se poate sa nu observam dorinta lui Putin de revansa .Cerintele initiale au fost foarte clare .Refacerea URSS si aducerea in actualitate a situatiei din anii 1997 era tot ceea ce Rusia dorea .Putin a inteles imposibilitatea Rusiei si a poporului rus de a deveni parte a lumii democratice .Occidentul doar s-a folosit timp de zeci de ani de resursele Rusiei. Coruptia din Rusia a devenit parte a jafului ce a dus la aparitia asa numitilor „ magnati” din domeniul energiei si din a altor domenii ce contineau resursele brute ale Rusiei .Jaful a fost total iar Ucraina era parte ,prin toate retelele conexe , a acestui jaf .Germania a fost marea beneficiara .Germania a inteles ca Putin nu va mai accepta „marea pacaleala ” si a trebuit sa schimbe furnizorul oferind SUA posibilitatea vinzarii gazelor lichefiate si a armamentului ce acum s-a dovedit performant in razboi .In contrapartida SUA ofera sprijin miltar Ucrainei.Greseala lui Putin este insa partiala el invadind de facto Ucraina dar distrugind , la ras ,doar partea de Ucraina acolo unde majoritari erau etnicii rusi totul facut in ideea ce contine posibilitatea pierderii razboiului ,denumit doar ca actiune speciala , moment in care ar trebui obtinut un teritoriu de demarcatie intre Rusia si Occident .Rusia nu a atacat NATO si nici macar nu a declarat razboi Ucrainei .Rusia s-a ferit ca „ dracu de tamîie ” sa atace vreun centimetru ce apartine tarilor membre NATO. Rusiei ne pare ca ii este frica sa faca asta cu toate ca amenintarile curg si ele „ valuri – valuri , pe acest subiect .A ataca NATO inseamna a declara razboi tuturor tarile membre NATO ceea ce Rusia se fereste sa faca chiar si in cazul Ucrainei acolo unde nu apare nici o declaratie de razboi .Rusia nu a riscat ca Ucraina sa poata lovi direct teritoriul Rusiei ceea ce acum incepe sa devina realitate .A declara razboi NATO inseamna a-si asuma toate consecintele si loviturile imediate ce vor viza intregul teritoriu al Rusiei . Mai degraba o Coalitie de state ,,ce vor dori sa isi asume responsabilitatea ,poate oferi Ucrainei tot echipamentul militar necesar protejarii intregului spatiu aerian . Paranoia imperiala este si ea parte a deciziilor „ Tarului”.

 16. Ca om mai batran – situatia prezentata si „mofturile imperiale” ale unui „neica-nimeni” – sau mai corect un „gainar al tanzitiei” URSS producatoare de „gangsteri economici” si Troli politici = Putin, mi-a adus aminte de „epoca post-Brejnev” si grozavele programe economice sovietice, care aveau ca tint DOAR ajungerea din urma a americanilor – nu si depasirea lor – Si imediat a aparut si bancul cu ratiunea „ajungerii din urma dar nu a depasirii” : Sa nu li se vada pantalonii rupti in c …r ! Scuze – dar in viata trebue sa mai radem din cand in cand !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro