marți, iulie 16, 2024

Rusia şi scindarea Europei

Războiul din Ucraina este fotografia Europei înşeşi, a unei Europe care, doar în aparenţă unite, este minată de tensiunile născute din tentaţia complicităţilor şi  ispita acomodărilor. Unitatea  politică a continentului este, în faţa agresiunii Rusiei, doar un deziderat. Dincolo de  generozitatea formulelor de conjunctură se afla strategiile divergente şi ciocnirile de sensibilitate.

          Iar apelul Preşedintelui Franţei la negocieri directe între Ucraina şi  Rusia nu este decât  un ecou al acestei înclinaţii de  a recurge la compromisul întemeiat pe  pe cedările  teritoriale. În  cele din urmă, pentru o parte a elitei  din Europa Occidentală, estul şi centrul Europei sunt şi vor fi un  spaţiu al compensării ambiţiilor Rusiei.  Aceste naţiuni pot fi, oricând, abandonate, total sau parţial, spre a permite continuarea unui lucrativ comerţ al resurselor naturale. Politeţea diplomatică a Preşedintelui Macron maschează, inabil, acest sindrom atât de familiar al conciliatorismului.

          Scindarea Europei este provocată  de cei care, în numele stabilităţii, fac apel la recompensarea agresiunii. Scindarea Europei este provocată de cei care, în numele umanitarismului, sunt pregătiţi să accepte un regim  Putin, imperialist şi despotic, în cadrul comunităţii lor de naţiuni. Scindarea Europei este provocată de cei care, în numele pragmatismului,  imaginează mutilarea unor state, spre a salva, ca în 1938, himera păcii.

          Memoria   elitelor  care practică această politică a acomodării  este afectată de o amnezie deliberată:  discursurile de azi nu sunt diferite de cele care, în urmă cu decenii, făceau apel la destindere în relaţiile cu URSS. Vocile de astăzi, atât de ipocrite în intenţiile lor, le evocă pe cele ale tovarăşilor de drum ce elogiau URSS şi realizările comunismului,  acuzând Statele Unite  de perpetuarea “războiului rece”. Continuitatea dezonoarei  este evidentă, ca şi continuitatea  complicităţilor ce explică  alegerile strategice de acum.

           Războiul din Ucraina expune, dramatic şi limpede, ruptura dintre laşitate şi solidaritate. Deceniile de sinergie cu Federaţia  Rusă au urmat deceniilor de sinergie cu URSS.   Crimele, agresiunea, jaful nu mai contează. Discursurile grandilocvente dedicate solidarităţii europene  sunt menite să compenseze, retoric, inacţiunea ce permite  Rusiei  să  meargă mai departe pe acest drum al violării   principiilor elementare ale naţiunilor civilizate.

          Unitatea Europei se  fondează nu pe  formule birocratice şi pe directive, ci pe asumarea unui destin comun ce refuză  cedarea în faţa barbariei. Cei ce acceptă acest drum al  laşităţii  pragmatice adâncesc liniile de fractură  istorice : Rusia are, in Occident, ca şi în Răsărit, aliaţi destoinici, pregătiţi să  justifice,  documentat, necesitatea capitulării în faţa imperialismului putinist.  Imaginaţia intelectuală este pusă, oportun, în serviciul tiraniei ce avansează cu tancurile sale.  Pasivitatea devine o formă de complicitate criminală.     

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. Europa a fost scindată totdeauna, iar UE este o afacere de făcut bani. Vînturile trase despre democrație, libertate, valori supreme, bla-bla, sînt pentru amețirea cetățeanului, realitatea e banu’, acolo se opresc toate aburelile. America a ajuns să se uite la Europa ca un copil care deja e la casa lui și are o mamă bătrînă care a luat-o razna cu capu’, umblă în chiloți pe stradă fără să știe cum o cheamă, de unde vine și unde se duce. S-ar putea să se sature să o tot adune de pe străzi și să aibă necazuri din cauza ei, iar Putin e gata să o interneze la azilul lui de bătrîni. Că așa sînt rușii, suflet bun.

 2. Subiectul in cauza nu exista .Uniunea Europeana nu poate fi scindata . Un cumul de fire nevazute leaga atit de strins tarile din UE si acum si SUA incit cine crede ca exista vreun Stat membru ce ar putea scinda Continentul se inseala .Trebuie facuta o diferenta clara intre declaratiile politice ale caror scopuri sint altele decit faptele ce apar si pe care le vedem pe masura trecerii timpului .Presedintele Macron ne zice foarte clar .Uniunea Europeana si Occidentul nu sunt in razboi cu Rusia .Lumea libera ajuta Ucraina avind la baza legile universale .Unitatea UE si NATO este de nezdruncinat . Finlanda si Suedia devin curind membre NATO .. Multe alte natiuni doresc sa intre in structurile UE . Flancul estic este intarit ,Trupele France si in curind si cela Germane vor dubla forta SUA in NATO .Alte natiuni europene ofera si ele capacitati de lupta NATO in europa . In paralel SUA ,M.B. UE si NATO inarmeaza de multa vreme Ucraina . O serie intreaga de politicieni si formatori de opinie au inteles tirziu planificarea si atragerea „ in cursa de soareci” a Rusiei .Totul a fost gindit si planificat cu mult timp inainte de cucerirea (vorba vine ) Peninsulei Crimeea .Mai devreme citeam un articol in care se arata cum Rusia a cazut in capcana intinsa si a pornit invazia fiind ferm convinsa ca totul se va intimpla ca si in momentul cuceririi Peninsulei Crimeia .Acum e prea tirziu .Ne intorcem la ceea ce istoria ne zice de multa vreme . Ucraina va fi impartita .Pozitionarea geografica ca si pozitinarea etnica ne arata viitorul .Rusia nu poate ataca NATO , daca putea o facea de mult . Motive sunt suficiente .Recenta vizita (in desfasurare ) a celor trei sefi de state Europene Franta , Germania si Italia impreuna cu Presedintele Romaniei (daca vestea e corecta ) vor stabili exact viitorul Ucrainei .O Ucraina istorica mai mica este evidenta .Astfel , UE se extinde si in aceasta parte rusofona de lume . Vor aparea mari mutatii ale populatiilor ce nu mai pot convietui ,in teritoriile ocupate de rusi ,ca urmare a aparitiei distrugerilor totale ce elimina identitatea ucraineana a unor tinuturi deja cucerite de rusi si a aparitiei crimelor de razboi .Germania devine , in curind , cea mai puternica forta militara din NATO-ul european .O Ucraina europenizata, fara componenta rusofila , este viitorul.Marea cistigatoare este Maia Sandu ce va face posibila intrarea rapida a Rep. Moldova in UE ca prim pas spre aderarea , in viitor , a partii de Ucraina devenita Europeana..Decuplarea de Rusia va fi totala .Cel putin zeci de ani, de acum inainte ,populatiile nu vor mai putea interactiona . Ruptura este evidenta si Rusia si-a ales singura drumul ei asiatic.China ii asteapta cu bratele deschise indiferent ce ar credea unii ca inseamna asta.Neasemuit de interesat este acest joc politico militar chiar daca omenescul din noi nu poate aproba crimele de razboi .

  • Sinteti din cale afara de optimist chiar cind afirmati perspectiva pesimista si extrem de intunecata ca Ucrainia sa fie impartita.Si daca Putin si compania vor TOATA Ucrainia -dupa cum declara tot mai des in ultimele zile-(plus ca bonus Moldova atit de fragila si de slaba)?CINE ii va impiedica?
   Si NU, U.E. poate fi scindata;au grija armata de troli ai lui Putin si pe linga pragmaticii care vor mai departe mentinerea status quo-ului afacerilor lor cu Putin si silovikii lui exista si vor exista destui idioti utili (dupa cum am ovservat si in Romania)gata sa inghita ceea ce abila propaganda putinista vrea, activa la ambele capete ale spectrului politic iar numarul lor va creste exponential daca liderii europeni vor sa sa saboteze prin politica inconstienta si prosteasca de a avea o U.E. „verde’ (si divizata, probabil va ramine o amintire frumoasa in 2035).
   Regimul putinist doreste o U.E. scindata, divizata si implozia ei va fi cireasa de pe tort cum se spune.
   Solutii?(sa nu batem cimpii cu „wishful thinking”)
   1:Lichidarea TOTALA dependentei de petrol si gaz rusesc in urmatorii ani si renuntarea la politicile pseudo ecologice stupide de genul „O U.E. verde pina in 2035 prin interzicerea motoarelor cu ardere interna)
   Abia atunci vom vedea DACA U.E. va fi unita sau va intra in istorie ca fiind doar o „baba in chiloti…” vorba cetateanului turmentat.Si in care doar banii conteaza.
   2: inarmarea rapida,masiva si eficienta a Ucrainiei cu artilerie grea cu bataia lunga, tancuri ultra moderne, rachete,avioane si elicoptere de lupta,adica cu tot ce are nevoie pt. a face fata puterii de foc rusesti.
   Altfel ne vom invirti si ne vom pierde vremea cu discursuri de tip „wishful thinking” si ne vom blestema soarta.
   3;masuri tot mai dure impotriva trolilor rusi si pro rusi care poarta razboiul informational online;niste arestari ale cozilor lor de topor dovedite ar fi binevenite, plus o legislatie mai dura capabila sa contracareze efectele acestui razboi informational.Dar, la cite probleme are U.E. din cauza emigratiei masive si a fundamentalismului islamic tare mi-e teama ca nu se va intimpla mai nimic.
   In martie anul curent Dughin dadea un interviu pt. Al Jazeera in care sublinia importanta razboiului „drept” total dus de Rusia impotriva Occidentului „decadent si satanic”, sugerind cu abilitate, viclenie si diplomatie ca Rusia nu este impotriva islamului moderat, ci dimpotriva duce o lupta „dreapta” de aparare a moralei si eticii „conservatoare” COMUNE atit islamului cit si a iudeo-crestinismului ortodox preavoslavnic)sperind sa-si cistige tot mai multi adepti ai islamului conservator antijihadist dar antiamerican si anti european, anti democratic prin excelenta.O manevra f abila!!!
   Fapte nu vorbarie alambicata,inutila si politicianism de 2 bani!!!!
   Inca n-ati observat ca Rusia lui Putin si compania au declarat ca duc un razboi total?( parca-l vad pe Goebbels cum dupa infringerea de la Stalingrad proclama „razboiul total” in aplauzele multimii).De fapt,asa cum vor si fundamentalistii islamici, Rusia ne submineaza folosindu-se de armele democratiei, a libertatii de expresie si a drepturilor omului (pe care ei nu dau 2 bani).
   O a patra solutie ar fi rasturnarea regimului putinist, dar cu in jur de 80% sustinere cum s-ar putea intimpla asta si ce garantii ar fi ca nu ne vom trezi cu altul si mai rau,si mai nebun?!
   „Ruptura e evidenta”, desigur, dar uite ca in paralel cu drumul ei asiatic Rusia inca are de spus (multe) pe frontul ucrainian si cel european al gazului si petrolului, si daca asa continua lucrurile, nu va mai exista nici o Ucrainie care sa poata fi europenizata, doar un buboi purulent imens pe harta Europei si asa divizata.Un fel de Sirie europeana inghitita de „Sora mai Mare”, Rusia.

 3. Ce se intampla in aceste zile este deosebit de important pentru Romania si UE. Ce semnifica vizita fulger a lui Macron la noi si deplasarea lui Iohannis la Kiev alaturi de cei „trei crai” de la Apus, Olaf, Macron si Draghi?
  Sa fi trecut oare Iohannis de bunavoie si „nesilit de nimeni” in tabara europenilor pro -rusi sau a picat in plasa intinsa de Macron, prin care ii promite intrarea in Schengen, Zona Euro sau alte balarii daca va urma calea europeana cea „dreapta”? De ce nu l-au luat cu ei pe Orban la Kiev, de exemplu? „Dadea” rau la imaginea frantzuzului si pierdea voturi? Nu se cade sa te afisezi cu unul ca Orban, „dusmanul” UE, nu-i asa? In rest, nu prea cred ca Macron avea cu cine sa mearga la Kiev, nici macar cu presedintele bulgar, care cica are diploma de Harvard la fel ca Maia Sandu. Astia cu Harvardu’ terminat, nu doar simulat, realizeaza cine este Macron si ce pune la cale. Asa ca, „Napoleon” a descins in cetetea Bucurestiului calare pe un cal mare si alb, propunandu-i lui Klaus de Sibiu o infratire cu el, ca doar alta solutie nu exista si ar trebui sa ne iasa din cap prostiile cu ITM sau B9, „capete de pod americane” sau „blocuri slave” care sa lupte impotriva Rusiei. Macron simte ca pierde influenta in Europa, iar toti ceilalti „estici” sunt impotriva lui si a lui Olaf, iar atunci apeleaza la romani, pentru ca nu-i asa, exista o relatie deosebita, istorica intre noi si francezi. Plus ca, tu Klaus sa nu uiti, i-a spus Emanuel, v-ati judecat pentru Insula Serpilor la Haga cu Ucraina, nicidecum cu Rusia. Adica Rusia v-ar face-o cadou la o adica, daca vor ajunge vecinii Romaniei, conform lui Medvedev care afirma ieri ca Ucraina nu va mai exista pe harta. Bravo Iohanita, ai intors armele impotriva Unchiului Sam, in ziua de gratie 16.06.2022. Ce sa inteleaga polonezii, britanicii si americanii din vizita la Kiev? Sau poate ca ai avut „trimitere” de la Casa Alba, asa cum ai pentru medicul specialist..?

  • Nu cred că KWI „a întors armele” ci că Ucraina a solicitat şi prezenţa unui stat din Est. Polonia nu era agreată de Germania şi Franţa, aşa că a rămas România, un fel de „porumbel al păcii”. Ceea ce e bine, România chiar trebuie să joace la două capete pentru a reuşi să scoată Moldova din ghearele Rusiei, adică are nevoie şi de SUA+UK dar şi de UE.

   • @lucifer vad ca ai introdus și UE pe lista. Pana acum era doar SUA+UK. Asta știu, faptul ca Macron l-a ales pe Iohannis sa meargă cu el la Kiev, pentru ca altfel nu putea sa apară cu Orban sau premierul Poloniei, doua state care au activate Art. 7 și care nu respecta statul de drept.
    @JB Dupa cum spuneam, războiul și sprijinul pentru Ucraina trec mai întâi prin stomacul europenilor.

    • @mike
     Dacă ați ieși din sfera pamfletului de b.s. și a judecăților bazate pe simpatii/antipatii probabil că ați observa că singurul, dar singurul, lider occidental (US inclusiv) care are un plan/o viziune a lucrurilor pe care ar merita să le construim e Macron. Restul, the whole gang, este populat de simpli gestionari sau de inși cu viziuni distructive PL style sau Bo.Jo.
     Noi, Ro.chiar avem o relație specială cu FR: îi datorăm unirea cu Transilvania. Unirea cu Basarabia o datorăm FR&DE. For real ! Vi se pare puțin ?!!?
     Iohannis o fi criticabil, sunt de acord. Dar in povestea cu UKR e, până acum, ireproșabil, efectiv. Aveți impresia că din poziția unui stat mic și fără anvergură trebuie să facem diplomație și politică internațională prin strigăte și urale de peluza sud?!? Să ne dăm „balenă in lighean” muștruluind non-stop RUS alături de Zelensky și BoJo?!? La ce folosește?!? 5 minutes of fame&glory?!?
     Mărturisesc că atitudinea Ro. m-a surprins f.placut. Nu e va-t-en-guerre, nu face galerie aiurea și acestea par a fi rezultate ale unor evaluări realiste.

  • @Mike
   Un pamflet lipsit de sens, in cheie minora. That’s it.
   Totul privit la nivel tactic si in imediat prin prisma criteriilor de simpatie vs.antipatie.
   E ok. La mai mare!

 4. Din Evul Mediu si pana in 1948 si chiar dupa, toate razboaiele au avut ca efecte pierderi de teritorii castigate de altii, pentru o pace. In relatia, din trecut si de acum, cu F.Rusa a contat ca fiecare stat UE sa isi apere cat mai bine economia si bunastarea locuitorilor. Actualele sanctiuni sunt paleative, F.Rusa se pregateste demult. Ucraina va purta acest razboi pana va intelege ca fara cedare de teritorii va ajunge o ruina totala. Apoi Europa nu se va putea rupe definitiv de F.Rusa ca suport de gaze si materii prime decat in decurs de un deceniu, cu costuri duble. Dar trebuie sa se astepte la miscari sociale de amploare, pentru ca inarmarea moderna costa mult mai mult decat 2% din PIB.

  • Cand un interlop cere taxa de protectie este sigur ca va cere tot mai mult pana platitorul ajunge sclav si nu va mai detine nimic. Un interlop respecta o singura lege naturala , legea fortei ” Esti mai mare, ai un ciomag mai lung, m-ai lovit de am cazut cu nasul in tarana, atunci ma tem de tine si iau distanta”. Nu exista absolut dar absolut nici un alt mod de al opri nu pe Putin ci Rusia.

   • Comparatie hazardata. Fara interlopi se poate trai dar fara resurse energetice nu. La ultima intalnire de la Kiev lui Zelensky i s- a recomndat sa poarte negocieri cu VP. pentru a ajunge la o pace. A refuzat, dar isi pune intrebarea cat timp se va putea finanta acest conflict de tarile dezvoltate?!!

  • „Ucraina va purta acest razboi pana va intelege ca fara cedare de teritorii va ajunge o ruina totala.” Trist, dar f.adevarat. Mulți comentatori dau dovadă de o lipsă de realism vecină cu naivitatea.

 5. Domnule Stanomir,
  Avand in vedere ca o buna parte din cetatenii Federatiei Ruse nu doresc sa fie bagati in aceasi oala cu nomenclatura putinista (a se vedea opozitia – prepoderent formata din clasa mijlocie si majoritatea generatiilor mai tinere care tanjesc dupa democratie, dreptul la expresie libera, stat de drept, meritocratie, buna guvernare, etc) propun ca in viitor sa folositi termenul „Nomenclattura Putinista” in loc de Rusia. In opinea mea, opozantii Nomenclaturii (cei care isi risca viata si libertatea fizica pentru valori liberare) merita probabil mai multa atentie si respect!

  https://www.youtube.com/watch?v=WWDwb8VgCpc

  https://www.youtube.com/watch?v=uyXNFML86U8

  • Ce mai mare parte a cetatenilor rusi sunt pe linia putinista, spalati pe creier de propaganda ruseasca iar Rusia nu va fi nici peste 100 de ani o tara democrata in sensul nostru.
   Cei „cativa” tineri nu au nici un cuvant de spus, prefera emigratia sau sa taca de forca represiunilor.
   Rusia ca dealtfel si China nu vor putea deveni state democratice si va trebui sa avem mare grija, conflictul intre Rusia, China si lumea libera sa nu produca disparitia speciei umane la cat de mult psihopati exista in toate taberele.

   • @Ursul Bruno
    „Rusia ca dealtfel si China nu vor putea deveni state democratice…”
    ___
    Nu putem stii ponderea rusilor si a belarusilor care sunt in linie cu politica nomenclaturii. Personal tind sa cred ca este limitata la o buna parte din bugetarime si f probabil o parte a pensionarilor (prepoderent nostalgici). Ce va determina totusi sa credeti ca rusii si chinezii (in special noile generatii) nu se preteaza la valorile democratiei moderne, i.s. statul de drept, drepturi civile, meritocratie, buna guvernare, samd? Credeti ca ei au necesitati diferite (sa faca ei oare parte din alta specie?)

    https://www.youtube.com/watch?v=FBxS9gwd8bI

    https://www.youtube.com/watch?v=rgKLYjiC5MU

    P.S. Un razboi fierbinte intre puteri nucleare este exlus (asa cum a fost exclus si in ultimul razboi rece). Apropo, in razboiul rece de odinioara, occidentul nu a castigat inimile si mintile oamenilor „hearts&minds” prin ridicari de ziduri, xenofobie, sovinisme, revansisme, etc, asa cum este la moda prin estul-UE. In acest sens, nici in privinta sanctiunilor severe nu sunt convins, caci „victimizarea” face parte din arsenalul /strategia de propaganda a nomenclaturii. In final, vor blama occidentul de situatia lor economica catastrofala -nicidecum sistemul- dominat de coruptie institutionalizata, oligarhie, nepotism, mediocratie, incomptenta, etc. Sper totusi sa ma insel eu in aceasta privinta.

 6. bunul samaritean 16 iunie 2022 LA 22:00

  De exceptie prestatia Presedintelui Romaniei pe tot parcursul anilor de mandat si acum alaturi de cei trei, atit de importanti ,Presedinti Europeni ai Frantei , Germaniei si Italiei . Jocul extrem de inteligent , anticipativ si responsabil , al Presedintelui Iohannis este evident in contradictie cu declaratiile sforaitoare ,dar lipsite de sens ,ale multor Presedinti de tari Europene . Caraghioslicul unora ce se si vedeau cu trupele calare pe Kremlin a contrastat vizibil cu atitudinea extrem de precisa a Presedintelui Iohannis . Cuvintele prin care doamna Harris il numea daunazi „liderul „ pot fi readuse in actualitate .Iohannis este ,in acest moment , de departe , cel mai bun Presedinte pe care l-a avut vreodata Romania .Toate multumirile nostre in fata exceptionalismului si atitudinilor politico – sociale ce au transformat Romania intr-un HUB al bunavointei .

  • Aparitia surprinzatoare la Kiew a lui Johannis alaturi de Macron, Draghi si Schulz poate fi vazuta si intr-o alta lumina, s-a alaturat celor care vor trada Ucraina lasand-o prada rusilor de dragul pacii, a reducerii inflatiei, e reduceri foametei pe pamant si multe altele.
   Cel putin la nivelul comentariilor de pe acest forum, majoritatea cred ca occidentalii vor trada Ucraina si Europa de est.

   • Argumentul cu tradarea Ucrainei este promovat de „populistii” din estul UE. Guvernul PiS de exemplu, deturneaza atentia cetatenilor de la derapajale in privinta statului de drept, acapararea totala a puterii, etc, cu tematici istorice pe marginea evenimentelor WW2, revansime, sovinisme, germanofobie, rusofobie, comparatii intre UE si URSS, etc. Guvernul Fidesz merge chiar mai departe, caci in WW2, Ungaria a calcat si ea stramb (pe bec). Asadar, distrage atentia cetatenilor cu revansime, sovinisme, etc pe marginea Tratatului de la Trianon (vesticii sunt rai;).

    P.S. Este evident ca in noul context international, SUA si aliatii din vestul Europei, reiau strategia razboiului rece: castigul inimilor si al mintilor oamenilor „hearts & minds” prin soft-power. Daca guvernele Ucrainei vor promova si implementa statul de drept, libertatile civile, meritocratie, buna guvernare, respectarea demnitatii umane- incl. a minoritatilor, etc, rusofilii din Estul si din Sudul Ucrainei (incl. cei din Crimeea) se vor zbate pentru integrarea in Ucraina.

  • Faceti parte din garda personala a presdintelui sau sunteti un consilier personal?!! Aveti idee ce angajamente a facut pentru inarmare si cate ne vor vinde Franta, cat ne costa si pe noi primirea si gazduirea de mii de soldati straini, dar si exportul de cereale al Ucr. cu infrastructura noastra, nu a lor ?!!

  • Maistre, ia bagă d-astea mai adînci, să vedem cum îi fumegă lămpile de plăcere la Domnu’ Președinte. Hai, că nu-i greu, te scremi oleacă și poate iese!
   „Întreg, al dumneavoastră, aşa mă simt din nou/ Că de minciuni şi falsuri fiinţa mi-e sătulă,/ Vă mulţumesc de toate, Cinstit şi Bun Erou,/ Renaşte-n mine însumi şi ultima celulă./ Parcă trăiam exilul himeric în pustiu/ Şi fapta dumneavoastră avu deodată-n mine/ Efectul formidabil al unui trăznet viu/ Lovind în ce e putred ca-n rest să facă bine./Sunteţi atât de tînăr şi-atât de curajos,/ Aţi deşteptat întreagă speranţa românească,/ V-au dat strălimpezime durerile de jos/Şi-aţi doborât minciuna ca pe-o cumplită mască./ Vă văd apoteotic, ca pe un Voievod,/ Ce ştie să aplece urechea spre Ion Roată,/Şi se-adresează ţării în cel mai simplu mod”.

 7. Uniunea Europeană a fost creată în mare parte de SUA ca o contrapondere la URSS. Acum ar trebui să fie un moment bun pentru ea.

 8. Articol dezamagitor. Regret sa spun asta. Se inscrie in curentul liberal-idealist din rel.internationale. Pacat!
  Acelasi curent care ieri sustinea (si sustine dar nu la noi) ca relatiile economice intense, tesatura solida a schimburilor economice atenueaza asperitatile si duce la destindere, pace perpetua si lipsa dorintei partenerilor comerciali de a se razboi…… Asa ca o cat mai mare interdependenta cu atat mai bine.
  Acum, aceiasi oameni sustin contrariul, adica reproseaza DE, FR ceea ce sustineau taios pana ieri. Aceiasi sunt soimi indarjiti ai razboiului si ai renuntarii la diplomatie si negocieri. Nu mai vorbesc despre razboiul propagandei unde orice e permis in numele unui greater good.
  Ce spun sunt lucruri usor de verificat pe net/wiki unde se gasesc toate fundamentele acestei teorii (dar care nu se limiteaza la cele amintite de mine aici). Unele sunt foarte laudabile, excelente as spune.
  Dar in anarhia relatiilor internationale unde nu exista higher authority (J.Mearsheimer dixit) idealismul este periculos deoarece duce la orbire si conditionare ideologica.

  Scholz, Macron&co sunt niste politicieni cu capul pe umeri/realisti care trebuie sa traiasca si conduca destinele tarilor lor si al UE. Adica aici in Europa de unde nu putem elimina RUS, nu putem schimba geografia. Vrem nu vrem RUS e aici si are atuurile necesare ptr.a nu putea fi ignorata.
  Macron&co sustin de cativa ani autonomia strategica europeana. La noi si chiar aici pe contributors.ro e vazuta ca o erezie. Bizare atitudini/idei din partea unora care sustin deschis conflictul militar cu RUS.
  Tin sa reamintesc ca autonomia strategica europeana nu vizeaza doar apararea (in sens militar) ci e un concept mult mai larg si cat se poate de rational. Autonomie strategica europeana: energetica, industriala, tehnologica, research, agricola/securitatea alimentara, etc. Toate ducand la autonomia strategica in sens politic.
  Ce facem daca maine-poimaine CHN tine sa-si satisfaca interesul national si declanseaza o operatiune (nu neaparat militara intr-un prim moment) de alipire a Taiwan-ului fortand situatia?!? US isi va deplasa fortele si centrul de greutate, imens, spre acea zona deoarece CHN este competitorul cel mai de temut. Si pe buna dreptate.
  NATO va fi lipsit de mijloace si tragedia din UKR va continua in sensul dorit de RUS. UKR va deveni o chestiune secundara, in cel mai bun caz.
  Dar ce face Europa care se gaseste, astfel, in fata RUS fara (sau minimal) sprijin esential american??!? Acest scenariu e imposibil?!? Sa am pardon, dar e chiar probabil.
  Si ptr.a evita astfel de perspective, nu ar fi normal ca UE sa nu mizeze total pe US ci sa-si construiasca singura mijloacele care ar asigura o autonomie strategica?!? E o erezie ce spun?

  Despre pace&securitate prin cedarea de teritorii. In ’40 Ro.a cedat Basarabia&Bucovina. Unii spun ca Ro.ar fi trebuit sa reziste, cu arma in mana. Sigur ca in principiu, pe fond si moral Ro. avea 100% dreptate. Dar in practica ce s-ar fi intamplat?!? Distrugerea economica si sociala a tarii. Cel putin Moldova si Tara Romaneasca. Moldova ar fi fost, cu siguranta, anexata 100%, zonele industriale si petrolifere sub control strict al URSS, probabil intreaga Dobroge atribuita BG. Orase bombardate, invadate si distruse de tancuri si artilerie grea. Asa ca (sa-mi fie iertat dar trebuie spus) Consiliul de coroana a luat singura decizie rationala si rezonabila care putea fi luata in conditiile date. Grea, umilitoare, injusta, teribila. Dar utila si rationala. S-a evitat ce era mai rau in asteptarea unor vremuri mai bune…..
  Ca orice pe lumea asta lucrurile nu trebuie luate in absolut ci bine si matur evaluate/cantarite, raportate la context si la perspectivele pe termen scurt, mediu si lung.
  Sigur ca sacrificiile umane si materiale ptr.principii si interese nationale sunt legitime. Forjeaza mandria, identitatea nationala si grandoarea unei natiuni. Asa e. Dar nu sacrificii umane si materiale fara sens. Mai bine sacrificarea, temporara, a mandriei, poate a unor teritorii si a unor politicieni.

  • Istoria arata ca politicienii (spre deosebire de oamenii politici) ar sacrifica orice si pe oricine dar nu pe ei insisi.

  • In adevar, de cand a inceput acest razboi bazat pe distrugerea masiva a infrastructurii unei tari care inevitabil duce la perturbarea totala a vietii tuturor locuitorilor, m-am gandit deseori, si de fapt am reconsiderat atitudinea Consiliului de coroana din 1940. Atunci s-a vazut de fapt ca suntem altfel decat popoarele slave care ne inconjoara: ne pasa totusi de viata omeneasca. Ceea ce vedem acum este un razboi intre doua tari pentru care viata omeneasca nu conteaza, atitudinea obisnuita popoarelor asiatice. Sa numim asta vitejie si sa-i blamam pe vestici care stiu ca totul se va sfarsi intr-o buna zi si vor sa limiteze pierderile materiale si mai ales umane incercand sa-i faca sa discute, sa se orienteze spre pace?

   • @Laura
    „sa-i blamam pe vestici care stiu ca totul se va sfarsi intr-o buna zi si vor sa limiteze pierderile materiale si mai ales umane incercand sa-i faca sa discute, sa se orienteze spre pace?” Aveti dreptate. Chestiunile astea privind pacea si razboiul sunt de-o gravitate maxima. Trebuie apreciate, de catre factorii responsabili, ponderat, la rece si prin filtrul unui patriotism lucid.

    Nu impartasesc consideratiile despre popoarele slave. Dar probl.e f.complicata si nu are raspunsuri simple.

   • Despre decizia Consiliului de Coroană: afirmați că a pus preț pe viața omenească. Dar cele trei milioane de români lăsați pe seama teroriștilor sovietici la 28 iunie 1940 nu contau? Intrau în categoria „sufletelor moarte”? Se poate justifica orice în spațiul românesc… Cu asemenea abordări, încrederea în interiorul societății, ca și solidaritatea națională, devin vorbe goale. Încercați să clarificați cât e de moral să le vorbiți românilor, care au trecut prin lagărele de exterminare staliniste, despre înțeleapta decizie a Consiliului de Coroană…Câți „înțelepți” mai poartă și astăzi trauma României dezmembrate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro