duminică, octombrie 2, 2022

S-a trezit Consiliul de Administrație al TVR

Circulă prin toată presa nu doar una, ci chiar două scrisori deschise redactate de membri ai Consiliului de Administrație al televizunii publice. Șapte membri desemnați de partide de la putere și din opoziție – Dan Lazea, Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Hajnalka Nagy-Debreczeni, Cristian Vasile Petcu, Christel Țopescu – s-au asociat pentru a cere președintei-director general convocarea unei ședințe extraordinare pentru a discuta urgent starea contractelor unor emisiuni ca Starea nației și România 9, precum și stadiul contractărilor pentru festivalul Cerbul de Aur aflat în pregătire. Semnatarii îi reproșează Doinei Gradea că n-a așteptat concluziile Comisiei de Etică unde se analizează cazul Dragoș Pătraru care a înregistrat clandestin discuții cu conducerea TVR și o avertizează că ruperea unilaterală a contractului poate genera noi cheltuieli și daune într-un eventual proces. Și așa, televiziunea publică a fost dată în judecată recent de Societatea Națională de Telecomunicații pentru recuperarea a 9,2 Euro datorii pentru serviciile prestate în ultimele șase luni ale anului trecut. Conform legii, PDG nu poate refuza convocarea ședinței, fiindcă Legea 41/1994 spune la art.24 că ea poate fi convocată la solicitarea a unei treimi din membrii CA. Nu comentăm sesizarea separată a pesedistului Sorin Ilieșiu scrisă în același sens și adresată lui Dragnea, dar plină de patetisme ieftine și divagații care atestă inadecvarea individului cu treburile televiziunii publice.

De ce pare un eveniment comunicarea CA al TVR sau al SRR în spațiul public? Pentru că îndeobște consiliul de administrație devine mut și surd îndată ce trece de votul parlamentului. Cei 13 membri desemnați de partide, de guvern și de președinte încep să își digere în pace indemnizația de 25% din salariul brut al PDG (adică peste o mie de Euro pentru participarea la o ședință pe lună), precum și facilitățile statutului (cazare, transport, telefon mobil, participări internaționale etc.) uitând complet că, după lege, CA are și responsabilități. Incompatibilitățile încep să curgă, la fel aranjamentele. Un exemplu: deși art.23 din lege interzice membrilor CA angajația ai TVR să ocupe și funcții în instituție, Raico Cornea era și membru CA și director. Responsabilitățile CA nu sunt puține: aprobă concepţia de dezvoltare a societăţii şi normele privitoare la strategia şi structura programelor, supraveghează respectarea obligațiilor societății în toate domeniile (economic, programe, structură, etică etc.), se face responsabilă de formula organizatorică, de elaborarea reglementărilor interne de funcționare și de restructurări, veghind totodată la corecta desfășurare a concursurilor, votează bugetul, aprobă bilanțul, investițiile, creditele, decide în privința partenerilor internaționali ș.a.m.d, așadar se află la cârma instituției în toate aspecte sale. Dacă unele consilii de administrație, dintre cele peste 15 care s-au perindat la conducerea TVR, și-ar fi respectat atribuțiile, televiziunea publică nu ar fi ajuns la buza falimentului. Partea comică este că partidele și grupările parlamentare, iresponsabile cum le cunoaștem, au continuat să desemneze adesea aceleași persoane în consilii succesive, după ce au pus umărul la degradarea TVR. Prin nepăsare, prin urmărirea propriilor interese, prin obediență politică.

De data aceasta, cei șapte membri ai CA au reacționat la un scandal cu posibile resorturi politice, fiindcă Pătraru a știut să se poziționeze ca victimă a cenzurii politice și să denunțe încetarea contractului său pentru emisiunea Starea nației, arătând căDupă mai multe încercări eșuate și tot felul de șicane (diminuare contract, anularea reluării de pe TVR 2, decalarea reluării de pe TVR 1, pentru a i se reduce audiența), intimidări și încercări de cenzură, s-a reușit acum. Pentru că asta fac slugile cărora li se dau funcții, execută ordinele venite de la partid. Simplu și trist pentru democrația noastră.Nu există încălcări ale contractului din partea noastră.Tot ce am făcut a fost să încercăm să apărăm televiziunea publică de niște oameni care ar face orice pentru funcțiile în care i-a pus partidul…Timpul va confirma că noi am avut dreptate. Timpul și justiția, desigur”. Însă nu acestea sunt problemele dramatice ale televiziunii care și-a luat modele greșite gen Antena 3 în structura programelor și a apucat pe un drum prost ca investiții, ca management al bugetului și în relația cu personalul, tot mai demotivat moral. N-am auzit decât rarisim puncte de vedere ale CA în spațiul public despre aspectele grave. Cel puțin membrii cu vot minoritar ar fi putut face acest serviciu, să comunice ce se întâmplă, mai ales că nu sunt grevați de interdicții ca angajații. Un simplu comentariu la scrisoarea publică amintită este mai pertinent decât analizele (inexistente, dealtfel) ale CA:Hai să le luăm pe rând, că problemele sunt complicate”, spune Paco, probabil pseudonimul unui angajat din interiorul instituției. Și continuă un șir întreg de nerealizări, deficiențe și eșecuri:

„1. Venirea Doinei Gradea nu a schimbat nimic din starea tehnică ultra-precară a TVR. Știrile nu au decât două surse de live, un singur studio de dimineață până seara în care a crăpat un videowall (compus din vechituri), aparatură veche de zeci de ani. Parcul auto e jalnic. Pt un drum ai nevoie de zece hartii, scumpirea combustibililor se resimte dramatic, peste cateva luni va inceta leasingul la masini, numărul de soferi e la 60% din necesar.

2. E necesară o regândire dramatică a schemei de personal. Sunt departamente unde se trage ca la jug, în timp ce prin turn zac vreo 200 de secretare care plimba hartii si scormonesc facebook-ul. Există 85 de directori în organigramă!!! 85 de inși care au tot felul de atribuții în care se calcă pe bătături și din care, imensa majoritate, nu extrag decizii, idei, nu sunt în stare să țină o ședință. Relațiile de subordonare – colaborare sunt făcute, prin regulament, în așa fel încât toți tăietorii de frunze la câini să se poată spăla pe mâini de orice.

3. Regulile și regulamentele sunt majoritatea anacronice. Nu poți fi o instituție modernă dacă te ghidezi după procese valabile acum 25-30 de ani.

4. Schimbările manageriale au fost făcute de formă. Au fost aduși tot felul de looseri de la ProTv și combinați cu tot felul de dinozauri interni (Romeo Couți, Horia Cazan, Sorin Burtea, Cătălin Blebea) la care s-au asociat aceiași inși cu vocația eșecului, care n-au demonstrat nimic profesional (Carla Tompea, Oana Popescu, Dorin Muntean, Iuliana Marciuc) și/ sau au făcut de râs TVR în momente-cheie, gen netransmiterea tragediei Colectiv.

5. Nimeni nu răspunde pentru eșecul grotesc de la Eurovision 2017, pentru care s-au cheltuit aiurea milioane de euro din bani publici. Cinci semifinale-șușe plus o finală, toate arătând jalnic, fără un scenariu profesionist, cu prezentatori poticniți și puși să facă glume proaste au tras în jos rău prestigiul instituției, și așa șifonat. Diana Dumitrescu apărea concomitent și la producția ProTV tabloidă Ferma Vedetelor, în contradicție flagrantă cu ideea quality promovată de Eurovision. Ioana Voicu (pila tatălui, îndoielnicul Mădălin Voicu) și Sonia Argint Ionescu (care taie morcovi și citește poticnit pastiluțe de sănătate) n-au nicio treabă cu spontaneitatea, cunoștințele și prospețimea pe care le presupune divertismentul de top. Acum se aude că la Cerbul de Aur va fi adusă „actrița” Alexandra Dinu, anonimă în profesie și vedetă doar pentru că a fost una din multele soții ale unui fotbalist suspendat cândva pentru consum de droguri.

6. Scandalurile în care personaj principal a fost și este Doina Gradea au afectat și ele rău de tot imaginea TVR. Nu se poate să te comporți ca pe marginea șanțului, cu atât mai mult cu cât ar trebui să fii garantul moral și profesional al mii de oameni. Nu se poate să nu răspunzi pentru cheltuieli pantagruelice, pentru deplasări ne-necesare ale camarilei la Eurovision (apropo, reportaje vax de acolo, zero absolut după necalificare, deși au fost vreo 15 inși deplasați special pt asta!). Nu se poate să menții pe post de șerif neoficial suprem un individ condamnat penal (nedefinitv), Cristian Zgabercea, pentru fapte incompatibile cu calitatea chiar de simplu angajat TVR.

7. Poate se interesează cineva și de eșecul CM Fotbal. Audiențele mari sunt mincinoase, pentru că meritul e al transmisiilor internaționale de înaltă calitate. Calitatea comentariilor e jalnică, de râsul presei. Se mențin aceleași personaje precum Bogdan Tomulică, Costin Deșliu, Florin Mihoc (șușele sale cu Jackie Ionescu sunt moartea audiențelor) etc. Emisiunile pre și post meciuri, cu unele excepții, sunt culmi ale plictiselii. Lipsesc reportajele de culoare, corespondențele de la fața locului”, spune Paco în comentariul său de pe forum postat pe paginademedia.ro. Se aude acolo sus, la Consiliul de Administrație?

Articol aparut pe site-ul revistei 22

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. CM de fotbal 2018… pentru prima data imi place un comentator roman, e vorba de Adrian Soare (!) / la nivelul catastrofe sa-l punem pe hossu-longin / asta e!

 2. Ce facem noi, aici?
  Ne miram ca pesedistii se comporta dupa acelasi tipar, indiferent in ce institutii sau pozitii s-ar afla?
  Ne miram ca oamenii PSD -ului sunt atat de primitivi si de lipsiti de imaginatie, incat nu pot ajunge la rezultatul dorit decat prin „fiindca asa vrea muschii mei”?
  Ne miram ca pesedistii habar n-au (si nici nu vor sa invete) ca democratia presupune si pareri contrare?
  Ne miram ca pesedistilor li se pare normal sa nu raspunda nicicum pentru banul public risipit?
  Uitati-va la guvernul actual al Romaniei, uitati-va la cei ce conduc partidul aflat la putere – ne miram ca cei numiti de ei in diverse functii sunt dupa chipul si asemanarea „elitelor” PSD?
  Pai, daca ne miram, problema e la noi, nu la ei. Mi se pare evident ca trebuie sa coboram abrupt nivelul pretentiilor noastre. Ca sa nu ne mai miram.
  Cred ca TVR -ul trebuie sa-si reduca drastic personalul, pana la punctul in care poate fi eficienta. Iar reducerea sa se faca din randurile sinecuristilor, nepotilor, amantelor, rudelor si „obligatiilor” de tot felul.
  Cand te gandesti ce de impozite si de taxe platesti si-i vezi pe astia care le praduiesc cu nonsalanta, mai ca-ti vine sa iei calea padurii si sa traiesti in pestera!…
  Si cu toate astea, foarte putini bucuresteni se strang in Piata Victoriei, seara… si foarte putine figuri publice care tot combat pe la radio si TV. Ieri, de exemplu, eu doar pe Moise Guran l-am vazut. Respect, Moise!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro