duminică, mai 19, 2024

Salvați arhiva Eliade! Pe toată.

E incredibil & de neînțeles, pentru mine, cum de statul român nu găsește un amărât de milion de euro, sau cât o fi costând (cam ăsta trebuie să fie ordinul de mărime, oricum), ca să achiziționeze deodată TOATĂ arhiva Eliade.

Și să o digitizeze apoi PE TOATĂ.

Ce înseamnă programul România educată, când România nu dă doi bani pe puținii savanți & scriitori realmente universalizați pe care îi are?

Ce nevoie avem de un Minister al Culturii, care nu reușește să protejeze minimal cultura?

La ce bun să ne mințim că avem o cultură, când e evident că statul nu dă doi bani pe ea?

Eliade vândut pe bucăți la talcioc. Georgian recuperat numai printr-un noroc (de același neobosit & admirabil & neverosimil Eugen Ciurtin care se luptă și pentru Eliade). Casa lui Blecher dărâmată. Artiști amenințați cu moartea.

Cum spuneai, Max Weber? „O națiune e o comunitate de sentiment și memorie.”

Statul român ar trebui să plece obrazul în fața acestei definiții.

Găsiți fleacul ăla de bănet, cumpărați TOATĂ arhiva Eliade & digitalizați-o PE TOATĂ.

Altfel, nu voi mai crede niciodată nici un politician român care vorbește despre cultură.

P.S. Pentru cine nu cunoaște contextul, las mai jos trimiteri înspre două intervenții recente ale lui Eugen Ciurtin, autorul ediției critice Eliade (din care a apărut deocamdată doar primul volum), editorul integralei critice Georgian (3 volume), cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, unul dintre puținii istorici ai religiilor autohtoni admirați de comunitatea academică internațională:

https://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-132256-un-dialog-despre-arhiva-mircea-eliade-licitatii-si-nevoi-culturale-ignorate?fbclid=IwAR1kc2ZeyxonxQ7tBs8_eDs44XTo8xluoVe4FIOnegVULmWPEzGIkqNxvjY

https://www.libertatea.ro/stiri/semnal-de-alarma-privind-organizarea-unei-noi-licitatii-cu-documente-ale-intelectualilor-romani-interbelici-fara-manuscrise-cand-spunem-eliade-nu-stim-exact-ce-spunem-3470432?fbclid=IwAR27b9t4TqbX-rBrejnN0RL0Ge3TV24XzBT_a3vmXecfOVwTYvAZ202EqWQ

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Sinteti prea general in adresare. Binevenita, de altfel.
    Cine a defilat cu sintagma „Romania Educata”? cine e ministrul Culturii? Acum.
    NB,
    mai in gluma, poate in serios: sa se lanseze o subscriptie, ca in cazul statuii lui Brancusi. Poate va avea alt deznodamint; ca tot „ai nostri” fura la putere si atunci.

    • povestea Cuminteniei Pamantului a fost dezamagirea suprema pentru mine.
      6 milioane de euro insemna ca 1 milion de tineri frumosi si liberi corporatisti sa fi renuntat la cate 2-3 beri ca sa contribuie la scopul acesta nobil.

      esecul acela m-a trezit la realitate. mi-am dat seama ca romanii nu mai sunt o natiune, pentru ca nu mai impartasesc niciun ideal, ci sunt o adunatura de indivizi tinuti oarecum laolalta de un stat aflat sub presiunea imprejurarilor istorice externe si au ca unic orizont existential supravietuirea de pe o zi pe alta pentru majoritatea, respectiv urmatorul city-break in scopuri hedoniste pentru altii.

      Brancusi ar fi trebuit sa fie un simbol cultural relativ neutru ideologic, recunoscut interantional, simbol al modernismului catre care tindem, la care sa poata sa adere lumea indiferent de optiuni politice, religioase, de gen, etc. dar uite ca nu a fost… si daca Brancusi nu a reusit sa ne uneasca, nu vad ce alt simbol cultural ar putea sa ne mai uneasca.

  2. „E incredibil & de neînțeles, pentru mine…”

    Nu e greu de înțeles, de ce lucrurile se intimplă cum se intimplă. Pentru asta e de făcut însă un pas inapoi/în joc, în ce privește pretențiile noastre de la viata/societate.
    D. autor nu își permite un asa pas, căci ar trebui sa abandoneze locul (aplaudat) de militant pentru binele țării – pe coordonate agreate în megagrupul uman căruia ii aparține.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro