luni, iunie 17, 2024

Sancțiunea inteligentă – plafonarea prețului gazului rusesc la nivel european

Nu mai departe de acum câteva săptămâni, Comisia Europeană căuta soluții pentru a impune un plafon de preț pentru gazul importat din Rusia. A fost nevoie ca Gazprom să-și ”flexeze” doar puțin mușchii tăind livrările de pe Nord Stream 1, ca toată Europa să intre într-o panică generalizată, să începem cu toții să zburătăcim ca niște găini speriate în poiată că Gazprom ne va lăsa în frig și-n beznă la iarnă. Comisia Europeană propune zilele acestea o reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze în august 2022 – martie 2023, propunere deja contestată puternic de mai multe țări și care, probabil, va ieși mult diluată în varianta finală.

Un lucru este clar: trebuie să ne decuplăm cât mai rapid de importurile de energie din Rusia, în primul rând de gaz, și am ajuns aici din cauza miopiei unora dintre noi în anii trecuți. Am susținut, de exemplu, ideea embargoului total pe gazul rusesc în primăvară – aveam capacitatea de a acoperi cei 150-155 de miliarde de metri cubi de gaz din alte surse de import, din substituție, din măsuri de eficiență energetică și din depozite de înmagazinare. N-o zic eu, o zic și alții, precum un fost șef NATO. N-ar fi fost ușor, dar era fezabil – mai ales că miza reală este anul acesta, 2022, anul în care am putea distruge definitiv puterea (reală sau închipuită) pe care o are Kremlinul asupra UE prin pârghia gazului și de la anul am fi discutat cu totul altfel.

Cu toate acestea, nu s-a putut obține nici embargo european asupra gazului rusesc în primăvară, nici altă sancțiune de orice fel asupra gazului, din cauză că întotdeauna se găsesc actori sau state care să spună că le e imposibil să facă față fără acest gaz. Exact același lucru se întâmplă zilele astea cu propunerea Comisiei de limitare a consumului, negociată intens zilele acestea, riscul fiind să ajungem la un compromis ineficient și multe frustrări de partea tuturor – mai ales din partea celor care nici măcar nu cumpără gaz rusesc. Ce-ar fi atunci să pornim invers? Să ne gândim la ce ar putea fi de nerefuzat pentru toți actorii din UE și să vedem cum am putea construi o sancțiune în jurul acestei idei?

Toată lumea din UE, consumatori casnici și industriali, politicieni sunt exasperați de creșterea prețului pentru gazul rusesc. Creșterea prețului gazului se duce automat și în prețul energiei electrice, unde ultimele care intră în piață și dau prețul final sunt tocmai centralele electrice pe gaz. Motivul pentru care prețurile energiei cresc este că Gazprom, amenințând cu tăieri selective (de pildă, zilele acestea pe Nord Stream 1), face ca prețurile din bursele europene de energie să explodeze în așteptarea unei crize iminente de aprovizionare. Cum am putea face ca UE să fie unită, într-un echilibru stabil? Să găsim o formă de sancțiune care să taie pur și simplu orice posibilitate lui Gazprom de a mai practica astfel de manipulări de piață. O astfel de sancțiune ar fi: plafonarea prețului gazului de import din Rusia (de pildă, la nivelul anului 2020), concomitent cu întărirea unui mecanism simplu de solidaritate care deja există.

Bun, dar UE e dependentă de Rusia, nu? Cum am putea impune noi unilateral un preț lui Gazprom, când, tocmai, uite că ne amenință că nu ne mai dă gaz deloc? În realitate, Rusia (Gazprom) e cu mult mai dependent de UE decât suntem noi de el. Noi cumpăram de la ruși cca. 40% din gazul consumat; dar și Gazprom exporta 30% din producție (70% din exporturi) către noi. Noi, de bine, de rău, cu costuri mai mari, putem să ne cumpărăm gaz din altă parte; Gazprom n-are ce să facă cu gazul, care se produce continuu, putând varia doar în anumite marje producția. Am calculat aici câtă flexibilitate mai are Gazprom să manipuleze piața europeană în continuare. Aritmetic, deja Gazprom are pentru 2022 vreo 60 de miliarde de metri cubi în exces (cam 12% din producția pe anul trecut). Rușii și-au redus producția deja cu vreo 5% din cauză că exporturile către UE s-au redus cu vreo 20% pentru 2022, și vor trebui să găsească soluții suplimentare pentru a rezolva problema excedentului. Soluțiile – înmagazinare, consum industrial intern, exporturi în altă parte – au fost deja epuizate în mai bine de un an de când Gazprom manipulează piața europeană. Logic, au luat până acum măsurile cele mai puțin costisitoare, de acum încolo va fi mult mai scump și mai distructiv pentru ei să gestioneze fiecare metru cub de gaz care nu se va mai livra spre UE.

În alte cuvinte, Gazprom are o marjă din ce în ce mai mică de abuz asupra pieței europene de energie, iar noi trebuie să ne folosim de asta. Miza lui Putin este să ne divizeze acum, anul acesta, până în iarnă, ca să nu putem pune sancțiuni sau să livrăm arme Ucrainei; miza noastră e să-i punem pe butuci singura pârghie pe care o are asupra noastră, livrarea de gaz. Putem și trebuie să jucăm ”la rupere”.

Putem impune rușilor un plafon de preț, ca sancțiune, cu un mecanism simplu de solidaritate.

 1. Un plafon de preț pentru gazul rusesc ar fi măsura care ar strânge în primul rând unanimitate la nivel european. Cine s-ar putea opune? Ce stat ar putea negocia separat mai bine decât o impunere unilaterală din partea UE, cu greutatea celor 27 de state membre și a 30% din producția Gazprom? Ce populist, la putere sau în opoziție, va mai putea deplânge ipocrit că sprijinul dat Ucrainei ne distruge economic și că trebuie să cădem mai repede la pace cu Rusia, când UE va putea veni cu cea mai bună ofertă de preț pentru energie? Altfel spus, nimeni din UE nu va avea interesul să trădeze, toți vor sta uniți ”în front”, și cu acest front unit putem impune Gazprom ce condiții vrem noi.
 2. Plafonarea prețului pentru acea componentă, gazul rusesc, care aruncă în aer toată piața europeană de energie, va ține atenția cetățenilor UE asupra ororilor pe care le comite Rusia în Ucraina, în loc să devină complet absorbiți de grija facturilor la energie la iarnă și a posibilei crize economice.
 3. Din punct de vedere legal, plafonarea prețurilor pentru gazul rusesc se poate impune ca sancțiune: nu există niciun motiv pentru care embargoul pe petrolul rusesc s-a putut impune în ciuda faptului că existau contracte în derulare, dar nu s-ar putea impune o sancțiune similară pe prețul gazului rusesc. De altminteri, Gazprom nici n-a avut până acum vreun scrupul să încalce contractele existente (de la impunerea plății în ruble și până la întreruperea livrărilor de gaze pe Nord Stream 1, deși cantitățile respective puteau fi livrate fără probleme pe ruta din Ucraina). Nu există niciun motiv să ne reținem și, sper, acum nu mai are nimeni prin Occident iluzia că Gazprom ar fi ”o companie comercială ca oricare alta”.
 4. Într-adevăr, Putin ar putea continua să mai taie selectiv câte puțin gaz către o țară sau alta, în momentele mai sensibile (cu costuri mari, cum ziceam, dar nu se va uita la asta). Totuși, fizic, nu poate juca acest joc decât pe cantități nesemnificative la nivel european. Soluția este un mecanism simplu de solidaritate. Dacă Gazprom taie furnizarea de gaze către o țară, imediat celelalte sar în ajutor să compenseze cantitățile lipsă, proporțional cu capacitatea infrastructurii. Există deja un mecanism de solidaritate pentru consumatorii vulnerabili, putem să îl extindem pentru toți consumatorii, deoarece cantitățile de care discutăm sunt perfect gestionabile de UE cu infrastructura și depozitele de înmagazinare pe care le avem. De altminteri, în fața unui asemenea mecanism, Gazprom nici măcar n-ar mai încerca.
 5. Nu în ultimul rând, plafonarea prețului gazului rusesc va fi o lovitură dură și o sancționare adecvată a regimului de la Kremlin. Nu atât de bună pe cât ar fi fost un embargo pentru 2022 acum câteva luni, dar are șansa să strângă o unanimitate greu de obținut altfel și va lovi serios capacitatea lui Putin de a-și mai finanța atrocitățile din Ucraina. Până la urmă, UE e în primul rând o comunitate de valori și trebuie să ne aducem aminte că asta ne-a adus împreună și ne poate ține uniți și mai departe.

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Cred ca asteptati prea mult de la o Europa decrepita, cu leaderi cel putin mediocri si foarte multe cozi de topor neomarxiste. Un inceput bun ar fi arestarea si judecarea tuturor leaderilor care au dat, de exemplu, Germania pe mana rusilor, cei care au deschis portile imigratiei extraeuropene necontrolate, dar desigur, corb la corb nu-si scoate ochii. In rest, un articol induiosator de optimist.

  • „Ilici” are, probabil, nostalgii revoluționare. „arestarea si judecarea” liderilor este o soluție care denotă mai degrabă neomarxismul său, decât cel imaginar din rândul politicienilor europeni.
   Dar era de așteptat, trumpismul merge mână în mână cu sabotarea UE și imaginarea fantomelor „neomarxiste”. Rețeta clasică, de la Moscova.
   Să nu se obosească „Ilici”, nu, nu sunt „neomarxist” și nu mi se aplică nici vreo altă ștampilă visată de Q.
   Dar pentru cei ca el, dacă nu s-au prins până acum, subordonarea față de Putin este semnalată tocmai de entuziasmul cu care își însușesc vocabularul trumpist, probabil din dorința de a se face/ simți utili.
   PS. Să vorbești de „Europa decrepită” și să susții un bătrân de 76 de ani, the irony.

 2. Abordarea Europeana ,ce tine de plafonarea pretului la gazele importate din Rusia ,este o initiativa in curs de aplicare ce se poate dezvolta la nivel global .Alternativele obtinerii de hidrocarburi de catre UE sunt deja cunoscute si ele cresc pe zi ce trece .Europa plateste .Coridorul Nabucco este in plina refacere .SUA creste de doua ori cantitatea de gaz lichefiat oferit Europei . Egiptul se angajeaza sa livreze gaze UE .Norvegia creste si ea cantitatea extrasa ca si Arabia Saudita .Vom avea o iarna ce va fi dificila dar ea va fi urmata de o primavara acolo unde UE isi va fi recladit deja sistemul de aprovizionare cu gaze .Pina atunci carbunele , energia nucleara si alternativele ecologice vor fi parte a complectarii nevoilor energetice europeane .Rusia nu a reusit nimic din ceea ce si-a propus .Deciziile militare se muta la NATO .Deciziile economice si cele socio- politice se muta la Bruxelles. Decuplarea de Rusia devine realitate .NATO si UE isi maresc componenta si mai toate natiunile din jurul nostru doresc a se integra in UE. Germania si Japonia vor deven,i in curind ,doua forte militare puternice si detinatoare de noi tehnologii in domeniu .Franta si Germania vor cladi apararea nucleara a Europei dincolo de rachetele nucleare ale SUA .Romania devine un HUB al bunavointei si o forta militara zonala puternica avind si prijinul SUA si pe cel al Frantei .La nivel de IT suntem deja o forta avind in principal un sistem de obtinere a informatiilor extrem de puternic .Corvetele si submarinele francilor vor fi si ele parte a inarmarii fara precedent a tarii .

 3. Că sa plafonezi un preț, trebuie sa se pună de acord atât cumpărătorul cât și vânzătorul.
  In UE, exista mai mulți cumpărători și un singur vânzător ( in cazul din articol, Rusia )
  Cum nimeni în UE nu dorește comasarea LEGALA a acestor cumpărători in o singura entitate juridică ( fara de care nu poți face un contract UNIC, oricare ) , limitarea prețului e o utopie scoasă de mintea unor disperati ( germani) .
  Care după 2014 și sub mandra conducere a tovarășei Merkel ,in loc sa diversifice aprovizionarea cu gaz au procedat exact invers.
  Crescut importul din Rusia și devenind astfel dependenți de ruși.
  Acum pe lîngă aceasta utopie , apare și reducerea cu 15 % a consumului general european dar cu o „recomandare” :
  Ajutor frățesc între țări . 😄
  Adică romanul , care deja importa gaz rusesc tot mai mult, va strânge din dinți bucuros că madam Ursula ( aceasta Dancila germana ) va avea cu ce sa se încălzească la iarna.

  Făcând o paralelă , e uimitor cum „solutile” astea seamănă cu altele realizate cu zeci de ani in urmă de „doctori și academicieni ” de renume mondial , economiști și politruci cu mari diplome dar doar 4 ani de scoala.
  Reamintesc :
  – cincinalul in 4 ani și jumătate,
  – militarizarea minelor
  – căldură cu porția .

  Rezultatul de acum va fi egal cu cel de atunci.

  Imposibil de evitat o criza economica europeană prin iarna.
  Oricât trage Germania să evite așa ceva, vine o iarnă grea cu multe probleme sociale. Peste tot.

 4. Nu inteleg cum ar merge. Noi deja platim preturile mari cerute de Gazprom si ei totusi ne ameninta cu oprirea totala, daca plafonam preturile credeti ca ar fi mai dispusi sa livreze gaze decat daca platim pretul original?

  Oprirea totala a gazelor este echivalenta cu o plafonare a pretului la 0, plafonare neacceptata de Gazprom.

 5. Un articol din categoria sa scriu si eu ceva. Tot e wishful thinking.
  Adica, ce daca ii opreste unei tari gazul, pe mine nu ma afecteaza ca Romania are gaz?
  Ba te afecteaza, pentru ca exista schimburi comerciale si s-ar putea ca cei carora li se opreste sa faca produse pe care o fabrica de la noi le foloseste ca materie prima sau parte din unele produse facute in alte parti. Poate ramai fara plasticul din mouse sau carcasa laptop-ului sa vedem cum mai iti castigi painea!
  Rusia putinista a pregatit acest razboi de 20 de ani, a gandit pe terme lung marind dependenta UE de resursele de hidrocarburi, cultivand ascensiunea liderilor populisti si stiind ca un embargou e imposibil de aplicat pentru ca unanimitatea luarii deciziilor in UE este greu de obtinut.
  UE si-a dat singura sah incercand sa faca din energie o piata, desi este un monopol natural, dupa care sa fie si mai rau a introdus celebrele certificate pentru emisii CO2 si acum a inceput, fara sa-i ceara nimeni, Green deal si avortonul lui Fit for 55.
  Solutia este simpla, recunoasterea politicilor gresite din trecut, asigurarea independentei energetice folosind resursele locale, miliarde de euro pentru interconectarea sistemelor de transport si distributie, energie nucleara si carbune care exista din abundenta cu renuntarea la fantasmele ecologiste moristi si panouri. Cand ai o resursa nu iti bati joc de ea, mai ales ca la ora actuala centralele pe carbune emit mult mai putine noxe ca acum 30 de ani si produc o energie ieftina.

 6. O idee genială!
  Dar care ar fi putut fi aplicată de vreo 5 ani, ca negocierile să fie în bloc pt UE.
  Ungaria se va opune, că mizau pe un càștig din reexportul gazelor rusești cumpărate la un preț preferențial de la protejatul lui/de Orban.

 7. Mai bine, nu plafonarea, care poate fi de altfel ocolită, ci suprataxarea. Ar trebui aplicată o taxă de solidaritate cu Ucraina pe gazele care vin din Rusia, care să fie utilizată exclusiv pentru asistența militară pentru Ucraina. Problema nu este că Rusia vinde hidrocarburi, problema este că folosește banii obținuți pentru agresiunea din Ucraina. Dacă banii ar merge în schimb la finanțarea forțelor ucrainiene, nu ar mai fi nici un motiv să nu se permită utilizarea de hidrocarburi rusești, cu cît mai multe cu atît mai bine.

 8. Cum anume ar putea sa impuna aceasta plafonare ?

  „De maine va platim cu 30% mai putin pe metrul cub de gaz” ?

  Aia vor refuza, UE nu are ce face exceptand sa nu mai cumpere, ceea ce ne intoarce la problema de fond.

  Apoi, nu cred ca intelegeti foarte bine cine mai exact cumpara gazul de la Gazprom, pentru ca nu sunt statele membre.

 9. problema nu e în EU… dacă se taie gazul rusesc… e.g. https://www.zoominfo.com/top-lists/top-10-companies-from-mfg-chemicals-petrochemicals-industry-in-DE-by-revenue
  oamenii vor avea cu ce să gătească și încălzească… dar nu EU va fi principala parte interesată să păstreze aprovizionarea cu gaz rusesc… deși se solicită ca să fie curbe de sacrificiu comune… rușii nu vor primi ajutor de minimis… pentru că au trecut de point of no return…

 10. Gazprom si F.Rusa au propria lor strategie contra UE. Ne taie gazul cu taraita sa vedem cum este ca sa vedm cum va fi la iarna. Dar plafonarea pretului pt.gazul rusesc este o utopie. Nu platesti cat cere nu iti vinde nimic. Deja Gazprom s-a orientat catre tari din Asia, asa ca Mme Ursula care nu se pricepe la economie viseaza frumos. Pana acum toate sanctiunile le suportam noi din UE, mai ales Europa Centr.si de Est, cu varf si indesat si fenomenul nu va pieri prea curand.

 11. Nici macar nu ma obosesc sa pun pariu ca Orban de Ungaria va fi primul care se va opune, motivatia nici macar nu conteaza deoarece va fi gargara ieftina. Al doilea care se va opune va fi noul premier italian , Berlusconi sau o papusa pusa de el. Putin trebuie lovit rapid, dur, repetat pana se retrage si apoi e matrasit de ai lui in buna traditie sovietica.

 12. „Mecanism de solidaritate” sună foarte bine. Numai că UE are o problemă capitală: dreptul de veto. Practic UE pune în mână cozilor de topor putiniste frâna oricărei decizii care poate bloca exact solidaritatea despre care scrieți. Orban al ungurilor, câte unul-doi austrieci din guvernele de la Viena despre care aproape anual aflăm că sunt prinși mituiți cu bani de Kremlin – sunt doar cei mai vizibili dintre marionete.

 13. Si care sa fie pretul maxim pe care europenii ar dori sa-l plateasca si cine il stabileste ? Problemele sunt multiple, in primul rand arderea in continuare a gazului rusesc pt producerea curentului electric. Din motive idelogice si dorinta de a pune in aplicare Green Deal, birocratii de la Bruxelles incearca acum sa-si impuna punctele de vedere peste interesele si posibilitatile statelor.
  Polonia si-a exprimat deja dezacordul, Ungaria oricum maraie, intreg fostul bloc comunist are probleme precum si tari dezvoltate ca Germania dar nu numai.
  In acestea situatie este „criminal” sa arzi in continuare gaz in loc sa-l inmagazinezi pt iarna pt producerea curentului in loc sa-l produci in continuare in centrale pe carbuni si atomice.
  Crede chiar cineva ca vom putea salva planeta daca intr-o astfel de situatie energeitica tensionata, de exceptie tinem cu dintii de aceste concepte ecologice aberante ? iar populatiile sa fie stoarse de resurse financiare necesare traiului zilnic ?
  Pana Europa se va putea decupla complet de gazul rusesc va fi nevoie de cativa ani, ani in care nota de plata o vom plati cu totii si sunt convins, la iarna cand platile pt gaz vor fi scandente la multi ochii sa vor face cat cepele.

 14. -jumătate din importurile de gaz rusesc sunt făcute de Germania, Italia și Franța
  -încă peste un sfert e făcut de Vișegrad4 plus Austria
  cu o cotă de piață de peste 75%, ce îi împiedică pe sus-numiții să o facă?

 15. hm ….. si cu piata spot ce facem?
  Daca aia de pe spot au o ocazie de aur (galben nu negru!) sa faca BANI GREI ce nefacem cu pretul plafonat ?
  Zau asqa .. ne intaorcem din nou la contractele pe termen lung ?

 16. Renegocierea pretului, la nivelul cu care il vand chienzilor si indienilor, adica cu 35% mai putin. Adica UE e mai proasta decat china si saracia de indie?

 17. „Un lucru este clar: trebuie să ne decuplăm cât mai rapid de importurile de energie din Rusia, în primul rând de gaz, și am ajuns aici din cauza miopiei unora dintre noi în anii trecuți.”
  Nu e vorba de miopie politica si nu e vorba de noi, cei obisnuiti. E vorba de minciuna, cinism politic si tradare.
  Daca ai trait in sistemul comunist suficient cit sa deschizi ochii si sa intelegi nu era nevoie de mai mult pentru a intelege ca nu e nevoie sa semnezi nici un petec de hirtie nici cu rusii nici cu chinezii. Dar n-am invatat la istorie nici atunci si nici acum ca intre 1939 si 1941 URSS a fost practic aliata cu Germania.
  Tot ai semne ca regimul este scelerat. Ba in Georgia, ba in Cecenia si Germania continua cu madam Merkel, de origine est germana, sa bage bani in conductele de gaz rusesti. In 2014 se invadeaza Crimeea, se doboara un avion de pasageri, dar se face acelasi lucru. Ori asta nu e miopie politica. Este minciuna sfruntata spusa oamenilor si tradare a principiilor democratice.
  Razboiul nu este in Germania, inca! El este in Ucraina, acolo la ei. Noi in vest sa facem in asa fel incit sa salvam pacea si sa deranjam cit mai putin ursul. Ve reamintiti? Si in anii 30 a fost la fel. Ba cu Cehoslovacia, ba cu coridorul, ba cu Austria, ba chiar si dupa ce a invadat Polonia. Cred ca daca nu ar fi intrat in Belgia si Franta nu s-ar fi intimplat nimic. Nu se invata nimic din istorie, iar noi cei mici putem striga cit vrem, ca tot degeaba e. „Esti mic inca si nu intelegi totul.”
  Germania si vestul scot de la naftalina energia nucleara si carbunele si vor rezolva situatia. Apoi se poate trece la gaz din Marea Nordului plus gaz lichefiat din SUA si Canada, cu variante de gaz lichefiat de prin Kazahstan. Dar Romania?
  Si acum e vorba de gaz, dar de dependenta de China nu scoatem o vorba, nu?

 18. Felicitari ! Singura analiza inteligenta pe acest subiect. Sigur, aceasta plafonare nu se va face batand din palme dar avand in vedere ca UE este cel mai mare cumparator de gaze rusesti, aceasta poate, atunci cand „ii va veni apa la moara” (si nu mai este chiar mult pana atunci…) sa impuna pretul. Asemanator modului in care au procedat China si India: vrei sa-mi vinzi? ACESTA este pretul oferit de mine. Repet, poate ca nu se va intampla maine acest lucru dar momentul se apropie. P.S. Apreciez mult articolele dumneavoastra.

 19. Pana nu demult era criticat sever mercurialul, introdus si pe la noi de domnitorii fanarioti pentru a stopa specula cu alimente. Si a fost desfiintat si acum injuram speculantii din energie, alimente, medicamente etc. Pai daca este piata libera pretul il face raportul cerere/oferta, nu ca in societatile iliberale sau totalitare care impun orice.

 20. Reprezentantii Rusiei au avertizat ca nu vor livra gaz metan pt tarile care plafoneaza pretul platit pt gazul rusesc. Cum poate scade pretul o masura care reduce cantitatea disponibila? O sa avem si mai putin gaz disponibil, pretul o sa explodeze din nou. Propunerea Comisiei nu are nici o logica, a fost intocmita de neprofesionisti.

  Pretul gazului rusesc depinde de pretul global al gazului, cresterea pretului gazului ne-rusesc a cauzat cresterea pretului gazului rusesc. Deci scadeti pretul gazului care provine din alte surse si o sa scada si pretul gazului care vine din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro