luni, decembrie 2, 2024

Scandalul molestărilor sexuale afectează reputația BBC

Directorul general  al BBC, George Entwistle, a dat răspunsuri în fața unei comisii parlamentare cu privire la acuzații de mușamalizare a unor molestări sexuale, unele chiar acte de pedofilie, petrecute timp de zeci de ani chiar în interiorul corporației publice de radio și TV.

Acuzațiile îl au în centru pe Sir Jimmy Savile, un prezentator de emisiuni de copii și disc jockey la BBC, decedat anul trecut la vârsta de 84 de ani.

Proaspătul șef al BBC, care și-a preluat funcția abia luna trecută, a fost pus în situația să explice deputaților comisiei de cultură și mass-media de ce s-a renunțat difuzarea la sfârșitul lui 2011 a unui reportaj anchetă cu privire la acuzații de molestare sexuală avându-l în centrul lor pe Jimmy Savile, care abia încetase din viață.

Reportajul urma să fie difuzat în cadrul emisiunii Newsnight, un reputat program de analize, difuzat de luni până  vineri de la ora 22.30.

Editorul emisiunii, Peter Rippon, a decis să  retragă reportajul, care cuprindea interviuri cu persoane care-l acuzau pe Jimmy Savile de molestare sexuală, motivând că nu existau suficiente probe și că până și procuratura, care investigase acuzațiile pe timpul vieții lui Savile, hotărâse să nu-l trimită în judecată.

Mai mult, de Crăciun 2011, BBC a difuzat o emisiune omagială Jimmy Savile, deși comportamentul prădalnic al fostului prezentator era un fel de secret al lui Polichinelle în interiorul corporației și nu numai.

Jimmy Savile este acuzat că în anii ’60, ’70 și ’80 ar fi molestat  sexual nenumărate persoane, mai ales minori, care erau invitați pe platou la emisiunile sale.

Dar Savile a fost de neatins pe durata vieții, nu neapărat datorită popularității emisiunilor sale, ci mai ales datorită activităților sale cu scop caritativ, estimate a fi colectat circa 40 de milioane de lire sterline. De altfel, această activitate i-a și adus titlul de Sir în 1990, atribuit de Regina Elisabeta a II-a la propunerea premierului de la acea vreme, Margaret Thatcher, cu care Savile a avut relații privilegiate.

De altfel, Savile a păcălit foarte multe persoane de prim rang în viața publică, ceea ce i-a permis să-și continue nestingherit agresiunile sexuale.

Scandalul a izbucnit cu violență pe 3 octombrie 2012, când ITV, cea mai mare rețea TV terestră privată și principal competitor al BBC, a difuzat un documentar de genul aceluia pe care BBC decisese să nu-l mai difuzeze, în care victime ale lui Savile vorbeau pentru prima oară în public.

La scurt timp s-a aflat că peste 200 de persoane făcuseră plângeri la poliție în legătură cu molestări sexuale din partea lui Savile.

Comisie de anchetă

BBC s-a văzut pusă în defensivă și a trebuit să explice mai întâi de ce nu a difuzat acum un an reportajul în care erau dezvăluite acuzațiile pe care ITV le-a făcut publice în octombrie 2012.

A urmat o serie de justificări care mai de care mai neconvingătoare și până la urmă editorul Newsnight Peter Rippon, cel care a decis nedifuzarea materialului, a trebuit să renunțe la funcție, iar BBC a făcut apel la o comisie independentă condusă de fosta judecătoare Janet Smith ca să investigheze cazul.

Printre întrebările care-și așteaptă răspunsul este și ce a știut conducerea BBC despre reportajul aruncat la coș și dacă au existat presiuni ca el să nu fie difuzat.

Dar poate partea cea mai jenantă a acestui scandal și de fapt cea mai gravă sunt molestările sexuale în sine. Cum a fost posibil ca timp de zeci de ani, în sedii ale BBC, angajați  și colaboratori ai corporației să se dedea la practici care, chiar la acea vreme, erau pedepsite de lege.

În preziua audierii lui Entwistle de către parlamentari, BBC a difuzat la oră de maximă audiență în cadrul emisiunii Panorama o anchetă cu privire la cazul Savile în care au ieșit la iveală detalii cutremurătoare. Pe lângă acuzații de molestare sexuală împotriva lui Savile, un martor spunea că după o emisiune a acestuia, invitatul său, cântărețul rock Gary Glitter (ulterior condamnat pentru pedofilie) a avut relații sexuale cu o minoră în incinta BBC.

Între timp s-a aflat că se află sub investigație nouă actuali angajați ai BBC, sub acuzația grave de molestare sexuală.

După difuzarea luni 22 octombrie a emisiunii Panorama, organizații de caritate care au ca obiect de activitate asistența către persoanele molestate în copilărie au relatat o explozie a numărului de sesizări.

Pe lângă aspectul penal, în care oricum Jimmy Savile nu mai poate fi tras la răspundere, există și latura civilă, pentru că aceste plângeri deschid calea solicitării de daune din partea victimelor, BBC fiind în pericol să plătească milioane de lire.

Și nu e vorba doar de BBC, ci și de sistemul național de sănătate (NHS), pentru că Savile este acuzat de molestarea unor persoane vulnerabile în spitalele unde și-a desfășurat activitățile de caritate.

În final, rămâne întrebarea: cum a fost posibil ca timp de zeci de ani un personaj public atât de cunoscut și stimat să se dedea nestingherit la practici care au ruinat viețile a zeci dacă nu sute de persoane, în incinta unei instituții de reputația BBC? Și dacă acest fenomen a fost posibil la BBC, care a fost amploarea lui în restul societății, presupus civilizate, din Marea Britanie?

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Nu musamalizarile institutionale ma mira pe mine, care functioneaza dupa sistem mafiot , ci cum a fost posibil ca din cei 200 de tati ai copiilor molestati sa nu se gaseasca unul care sa-i gatul lui „Sir”?

  2. Marea majoritatea a copiilor molestați nu au sesizat imediat atacurile împotriva lor. Unii din rușine, alții erau confuzi, altora le era teamă că nu vor fi crezuți, dat fiind că era vorba de o persoană publică așa de cunoscută. Iar luarea legii în propria mână constituie o infracțiune, la fel ca și molestarea sexuală. Nu așa funcționează un stat de drept.

    • Binenteles ca e o infractiune, nu ca as indemna la razbunare, dar ramane mirarea cum de nu s-a gasit nici unul in tot amarul asta de vreme care sa ia dreptatea in propriile maini si sa-i simuleze individului vreun accident. Pur si simplu ma mira chestia asta.

      • Domnule Popescu, pentru că nu sunt sigur că ați înțeles ce se petrece în mintea unui copil molestat sexual, vă recomand să citiți acest fragment:

        A great-niece, Caroline Robinson, has told BBC Radio 5 Live she was abused by him (n.a. Jimmy Savile) when she was 12.

        Mrs Robinson, who is now 49, said: „When I was reading about the victims in the paper it was like reading a mirror image of what I went through.”

        She added: „When I was 12… he asked me to sit on his knee and he said ‘what can Jimmy do for you?’ and I said ‘Can I see the Bay City Rollers?’ who were my favourite group at the time.”

        Mrs Robinson said Savile got sexually excited as she sat on his knee and put his hands in her underwear.

        She said she ended up running upstairs in tears but she said she never told her parents what had happened.

        http://www.bbc.co.uk/news/uk-20081021

        Asta este esența acestui articol.

        • Cred ca nesuguranta intelegerii este reciproca. Pasajul redat de dumneavoastra nu are legatura cu ce incercam eu sa spun. Cum poate Raul sa scape atata amar de vreme nepedepsit, ba chiar sa moara de moarte buna, la o varsta inaintata. Asta in dispretul unei legi a echilibrului universal.

          Asta era esenta mirarii mele. Poate ca la primul comentariu am fost cam bolovanos, recunosc…

  3. D-nul Radu D.L. Popescu v-a demontat efectiv (sunt pistolar dar nu ucid!) şi din fericire nu scandalurile conduc lumea!

    Viaţa şi principiile răposatei prinţese Diana vor copleşi Mapamondul, dar mai bine micile conflicte rezolvate pe cale amiabilă! Nu cunosc rezultatele autopsiei şefului arab Yasser Arafatţ,
    am cunoscut demult pe suveranul Yordaniei- rege dar şi radioamator, era primul rege, care nu permitea colegilor împătimiţi ai comunicaţiilor radio să-i spună măcar ,, dear sir”, de ce lumea
    nu are limite faţă de realizările făcute chiar şi atunnci când Marea Britanie era o ţară vasală, dar din păcate s-a dovedit că acele ţâri coloniale au ajuns mult mai bine decât izolaţiile comuniştilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Petru Clej
Petru Clej
Petru Clej este corespondent la Londra al redacției române a RFI. A fost jurnalist la BBC World Service, redacția română, între 1991 și 2008 (redactor șef între 2000 și 2008) și a lucrat între februarie și decembrie 2007 la BBC News Online.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro