miercuri, mai 18, 2022

Scoateti armele economice nucleare acum! Cum ies Romania si Europa din criza ce vine?

Nu e 2008. Nu e 1929. Va fi 1918 sau 1945. Nu avem de-a face cu o criza clasica in reactorul financiar al economiei mondiale, ci cu un gripaj total al cuplului cerere-oferta din economia reala. Regulile clasice ale economiei de piata pe timp de pace se suspenda pe perioada crizei sanitare. Lumea trebuie inundata si pusa in formol financiar pe perioada pandemiei, daca vrem sa pastram coeziunea sociala si societatile pe care le avem. Tot ce descriu e doar un scenariu. Mai mult decât plauzibil. E scenariul de lucru al guvernelor si bancilor centrale din lumea larga. El trebuie sa devina urgent, inainte de 1 Aprilie, foaie de parcurs si pentru Guvernul Romaniei.  Asadar, e doar un scenariu: lumea poate arata maine cu totul altfel, mai bine sau mai rau.

Dupa bajbaieli si alte « imunitati de grup », guvernele par sa fi integrat datele statistice, prezentate cel mai coerent de cei de la Imperial College of London in graficul de mai jos:

Cea mai pertinenta simulare de infectii pentru UK si SUA arata ca fara factori externi (vreme, tratament miracol, vaccin etc.) suntem doar la inceputul crizei, cu varf undeva pe final de aprilie, inceput de mai. E foarte plauzibil ca Europa de Est, deci Romania, sa se afle in acelasi interval de timp. Multi chinezi sunt inca in case dupa aproape trei luni, desi s-au aplicat masuri draconice, pe care nici o democratie de tip occident nu le-ar putea pune in practica.

Nu avem alt scenariu (optimist) de lucru decat acela ca pandemia e o paranteza de cateva luni, pe care o vom jugula ulterior prin vaccin, imunitate etc. Fiecare zi de criza sanitara inrautateste indicatorii economici si paralizeaza putin cate putin sistemul privat. Singurii actori care pot actiona in acest timp sunt guvernele si bancile centrale care trebuie sa se substituie firmelor: interventie masiva de stat si, daca e nevoie, nationalizari temporare de facto (ori de operatiuni, ori de flux financiar). Nu e loc, nici vreme pentru ideologii.

Sistemul financiar isi face masiv datoria: 26 de banci centrale (din 43) actioneaza ”nuclear”, din ianuarie incoace, la nivelul dobanzilor si asigurarii lichiditatilor. Interventiile au depasit deja pragul din 2008. Armele lor sunt perfect eficace in cazul unei recesiuni (soc de cerere) insa apa de ploaie cand vine vorba de gripajul ofertei, al productiei de bunuri etc. Guvernele nationale trebuie sa intre masiv in joc si au inceput sa o faca in SUA si cele in cinci mari economii din Europa (Germania, Franta, UK, Spania, Italia). Toti urmeaza aceeasi reteta, cu mici variatiuni tehnice si tempo diferit. Obiectivul e clar : zero falimente de firme, zero somaj.

Prescriptia medical-economica pentru firme suna cam asa:

 • stoparea imediata a tuturor taxelor catre stat (“esalonare” ori “stergere” dupa caz);
 • crearea de mecanisme de somaj partial masiv – zeci de milioane de indivizi daca e nevoie. Aici e cheia de bolta si marele pariu: statul plateste 75%/100% din salariul angajatilor pe toata perioada crizei (cateva luni) ;
 • punerea la dispozitie imediata de credite bancare pe termen scurt pentru trezorerie cu garantii de stat;
 • preluarea de catre stat a platilor catre terti : chirie, apa, electricitate etc

.

Unele companii vor lua toate cele 4 medicamente, altele doar unul, insa reteta trebuie sa fie gratuita si pentru toata lumea.

In Romania aceste mecanisme trebuie activate urgent. Guvernul a facut un prim pas timid ieri, 19 Martie, anuntand  ca « există două categorii de companii care beneficiază de ajutor la somajul tehnic ». Strategia pasilor mici e total nepotrivita in astfel de cazuri. Rolul guvernului e acela de a genera un soc masiv de incredere . Whatever it takes!! ar suna cam asa in romaneste: Stim ce ne asteapta incepand din aprilie. Suntem pregatiti. Nu va exista nici o firma din Romania care sa nu beneficieze de sprijinul nostru total. Obiectivul e clar: zero faliment, zero somaj. Formularele de cerere vor fi puse la dispozitie imediat si veti fi acompaniati. Vor exista abuzuri? Poate, insa nu conteaza ! Miza e prea mare pentru a cere sfatul contabilului.

Unde se vor duce miliardele de euro aruncate pentru a tine lumea in formol pe perioada pandemiei? Intr-o uriasa datorie publica. Romania si-o poate permite: 35% din PIB datorie actuala, cand occidentul sare de 100%. Uniunea Europeana si-o poate permite: 0% datorie publica! Sa facem asadar, in sfarsit, Europa! Oare Germania aude? SUA nu se intreaba de doua ori daca si-o poate permite sau nu : urmariti planul de 1000 de miliarde de dolari lansat ieri (inclusiv cu sume de bani date direct particularilor).

Da, riscurile de inflatie monetara sunt uriase. Se poate face quantitive easing la infinit? Nu stiu. Da, exista riscuri sistemice in cazul in care pandemia dureaza dincolo de cateva luni, insa nu avem prea multe solutii in fata noastra. « Imunitatea de grup » nu reprezinta nici o garantie si e moralmente insuportabila, e falimentul total al societatilor noastre. Asa ca scoateti armele economice nucleare acum!

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. Orcât de mult ajută metaforele și comparațiile cred că ne putem lipsi de expresii ca ”armele economice nucleare”. Asta mai lipsea din aceasta parte a mediei cât de cât responsabilă: titluri care să te ducă cu gându la războaie nucleare. Așa mult ne dorim să ne fie citit articolul?

 2. Graficul ala e eronat. Nu tine cont de faptul ca statistic vor fi exact acelasi numar de pacienti din populatie, iar in cazul prelungirii aparand probabilitatea sa fie chiar mai multi. Practic nu respecta aria egala sub linii.

 3. Daca estimam sfirsitul crizei ,undeva la inceputul lunii iunie , ar trebuie doar sa ne intrebam ce situatie vom avea in fata in etapa imediat urmatoare . Nivelul de indatorare a statelor membre UE va fi maxim . Parte a industriilor ce pina mai ieri produceau venituri uriase vor fi fie nationalizate , fie (acolo unde se poate ) reprofilate . Un foarte mare numar de oameni nu vor mai veni la seriviciu si vor munci de acasa , oamenii nu vor mai avea curaj sa se stringa cu miile la un loc si prezenta efectiva la competitiile sportive sau artistice va fi micsorata substantial , emisia TV prelund mare parte din numarul spectatorilor . Deplasarile cu avionul ,cu trenul, cu autocarele ,vor intra in alta faza a existentei lor (masurile vor fi drastice ).Statul va prelua multe din activele economice nesustenabile .Orasele isi vor regindi modalitatile de transport si circulatia la intimplare in masinile personale va fi redusa , forma de invatamint ce pina mai ieri insemna adunarea la un loc a elevilor studentilor in clase de curs sau anfiteatre se va reconfigura , reformarea sistemului de sanatate este obligatorie si probabil tratamentele usoare nu vor mai fi facute ca pina acum in mediul spitalicesc ci doar la domiciliu (o forma noua de implicare a medicilor ) cu medici echipati corespunzator . Spitale vor prelua doar cazurile foarte grave iar medicii vor reprezenta in viitor cu totul altceva decit ceea ce am crezut pina acum , Foarte multe dintre aceste activitati medicale , de invatamint ,vor fi reanalizate si se vor transfera la nivel de internet . Folosirea banilor cash va fi eliminata intr-o mare proportie peste tot in lume .Masurile impotriva poluarii planetei vor fi exceptionale , mai ales acum cind am vazut cu totii cum orasele au devenit mai curate .Categorii mari de cetateni vor cere eliminarea salariilor uriase si a pensiilor preferentiale concomitent cu pedepsirea in regim de urgenta a celor ce produc pagube si sunt conectati la banul public in mod ilicit . Rolul statului in societate va fi accentuat si redefinit .Controlul asupra averilor si asupra modalitatii de obtinere a acestora se va schimba . Lucrurile nu se vor opri aici ,curind doamna Merkel si presedintele Macron vor cere intregii Uniuni Europene transformarea solidaritatii intr-un fapt juridic real . Miliardele si miliardele de euro ,imprumutate statelor, vor produce modificari si in spectrul deciziilor politice viitoare . Nu putem razbi decit impreuna si nu exista alternativa nici pentru Rusia ce va fi obligata sa se alinieze noilor cerinte mondiale impreuna cu UE.Statele lumii vor fi obligate de ceea ce se intimpla sa renunte la inarmarea fara rost si sa canalizeze banii in alte scopuri umanitare .

  • ar trebui revizuit existenta marelor metropole cu populatie extrem de deasa, aceste blocuri cu multe etaje unde daca da o boala in ei, sunt sute daca nu mii de locatari

   eu estimez 70% din joburi din bucuresti de exemplu se pot face de acasa, daca mai lichidam institutii gen casa de pensii, contabilitate doar electronic, etc. Ei se vor putea duce linistit sa lucreze din alta parte, cu vedere la munte, la mare, ce doresc

   medicina (consultatii, hartogaraie) in mare parte se poate face de la distanta

   magazinele trebuie facute fara contact …, eventual faci lista si ei pachetul

   evenimente din astea mari … , conferinte, etc. fitze … sa terminam cu milioane in fotbal, avem stadioane si nu avem masti in spitale!

   horeca, fitze, trebuie sa-si regandeasca afacerea si riscurile foarte serios, nu ii vom salva de fiecare data

   productia trebuie sa fie uniforma, nu mai merge sa produci peste oceane totul, trebuie sa fie mai multe centre de productie

   • @ion – așa e, tot ce lipsește e cineva care să reorganizeze toată planeta, să demoleze cartierele de blocuri și hotelurile :)

    Horeca nu are nevoie de salvarea ta, dacă nu ai interzice deplasările. Nu e treaba ta să decizi cine muncește la domiciliu, asta e treaba angajatorului. Nu e treaba ta să decizi cine merge în persoană la medic, asta e treaba pacientului și a medicului. Nu e treaba ta ce bani se cheltuie în fotbal, asta e treaba cluburilor și a spectatorilor, că de-acolo vin banii. Treaba ta ar fi să corectezi educația primită pe vremea lui Brejnev și dorința nestăvilită de a controla întreaga lume, dar exact ăsta e capitolul la care nu miști un deget.

    • Cate restaurante care au intrat acusica pe pierdere patronezi, bastane???
     La cate dintre ele ai trimis oamenii acasa?
     Si la cate ai organizat livrare la domiciliu?

     • @Pricinosu’ – ce-ar să mai și citești comentariile, înainte de a apăsa pe ”Răspunde” ?! @ion era cel nemulțumit de faptul că e nevoit să salveze mereu domeniul Horeca.

      Oricum, mă onorează atenția pe care mi-o acorzi, e clar că reușesc să te enervez la maximum :) :) Nu mă ocup cu restaurante, nu am nevoie de salvarea statului și în general refuz bugetarii, deși ei ajung până la urmă să cumpere prin intermediar tot componentele și subansamblele oferite de mine. Dar eu nu livrez nicio comandă fără să fi încasat banii deja.

      Cât despre livrare la domiciliu, pe-aici cam orice ”fish and chips” de la colț de stradă are și livrare cu Uber Eats sau cu Deliveroo. Dar multe s-au închis temporar, iar sâmbăta asta au fost închise și pub-urile. Mai sunt prin sate unele pub-uri care scot clanța de la ușa de la intrare și zic că au petrecere privată, în timp ce clienții intră prin grădina de vară, dar în oraș chiar sunt închise.

 4. Domnule autor, uiţi situaţia bugetului României devalizat de fosta guvernare şi cu legi date care falimentează bugetele pentru trei ani de-acum în colo? Uiţi că avem un parlament dominat de „ciuma roşie”, uiţi de instituţiile şi media aservite PSD?
  De UNDE bani pentru măsurile propuse de Dvs? Apoi, România nu este SUA, Germania, UK, Franţa, chiar Italia şi Spania care pot „să tableze” SUTE de MILIARDE de €/Dolari. Chiar nu vedeţi că actualul guvern este legat de mâini şi de picioare? Trebuia să rămână Dăncilă şi Teodorovici, poate ei vă puneau în aplicare dorinţele.
  Încă o dată: de UNDE bani?

  • Vedeti dvs. l-am urmarit pe autor in cadrul Conferintei organizate de Humanitas.

   Vorbea folosind multe sabloane fara insa sa dovedeasca o intelegere mai adanca a fenomenelor. Practic dialogul cu HRP nu a reusit dar cum hRP este o persoana fina si inteligenta a lunecat usor peste…

   daca aveti timp urmarit expozeul lui HRP de la 1.00.00 pana la 1.08.00 din aceea conferinta
   https://www.youtube.com/watch?v=Pbp8kLgH_cA

   Vremea de criza scoate mastile de pe chipurile noastre, ne scoate din tipare si de abia atunci se vede clar cat am inteles din ceea ce este in jurul noastru si numai in baza acestei intelegeri poti sa mergi mai departe, cu masuri care sa fie realiste.

   si se uita ceva extrem de important – banii nu trebuie decat sa acopere nevoile imediatw – tot ce vine in surplus va crea inflatie. Dca gandesti ca viteza este mult incetinita in aceasta stare este relativ usor sa determini suma de bani necesara de aruncat in economie – Ulterior se ajusteaza pe masura ce viteza creste – deocamdata suntem aproape de zero, cu mici exceptii.

   • Da, am urmarit o parte buna din inregistrarea de pe Youtube. Multe banalitati, multe clisee ideologice din lumea anglofona. O singura informatie interesanta, marile grupuri financiare sunt mai mari decat economiile Germaniei + Frantei la un loc. Influenta lor este uriasa. Nu cred ca HRP era interlocutorul potrivit pentru o astfel de dezbatere. Trebuia cineva care se pricepe la economie, nu un propagandist.

    • Graficul din cartea lui lui Branko Milanovic, pe care domnul Muresan il pune pe ecran la inceputul prezentarii de la Ateneu arata unel lucruri si ascunde altele. Arata ca o parte a lumii a 3-a, clasa mijlocie din aceste tari (China, India, Coreea de S si tigrii Asiei de E si SE, din unele tari din Europa de E) si-a ridicat standardul de viata. In acelasi timp, pentru ca amalgameaza datele din intreaga lume, nu arata ca asta s-a facut pe seama clasei mijlocii din lumea dezvoltata.
     Ascunde de asemenea cauza acestui fenomen: offshoring (sau delocalizare, dupa termenul din tara in care rezideaza domnul Muresan). Delocalizarea a facut ca trompa elefantului din graficul lui Branko Milanovici (cei cu venituri f mari, ie 1% din populatie) sa benefiocieze masiv de acest fenomen, in timp ce restul polulatiei din tarile dezvoltate sa piarda sau sa stagneze.

 5. Mai bine s-ar face scenarii si simulari financiare si economice in functie de durata acestei pandemii. Simulati ce va fi peste o luna, peste doua, peste 7 daca pandemia va dura pana la acel moment, avand in vedere sumele injectate in economie. Simulati care este limita acestor resurse financiare in bancile centrale, pentru ca in ritmul asta bugetele nu vor fi suficiente daca nu exista taxe platite la bugete. Astea sunt utopii: somaj zero, falimente zero, revenirea economiei la capacitatea de dinainte de criza, etc. Reveniti-va oameni buni. Statul are resurse limitate. Cum va putea salva gigantii economici?

 6. Excelent scris.
  Protecția sănătății populației are prioritate. Paralell trebuie salvată economia.

  …”… Whatever it takes!! ar suna cam asa in romaneste: …”….

  BCE Frankfurt are deja 2.600 miliarde Euro datorii de stat din sud-est cumpărate de M. Draghi. Acum doamna Cristine Lagarde cumpără alte 750 miliarde Euro datorii de stat din sud-est (Grecia) și de la companii mari. BCE Frankfurt a prevăzut un pachet de 1.110 miliarde Euro pentru anul acesta. Spania prevede 200 miliarde Euro intervenții ale statului. RFG are o situație de start solidă cu deficit de budget zero de mulți ani și datorii de stat de 60% BIP (Italia 131% BIP, Franța ca. 100 % BIP). Pachetul de 500 miliarde Euro prevăzut de guvernul A. Merkel și pachetele prevăzute de fiecare Land (Bayern, NRW, etc) se adaugă la această sumă. Nu va fi deajuns spun economiștii la o scădere BIP cu 4% – 9 %. Bund și Länder vor interveni în economie, se vor cumpăra intreprinderi strategice la nevoie de către KFW Kreditanstalt für Wiederaufbau, banca federală de reconstrucție. Pachetul cu ajutor de șomaj, Kurzarbeitergeld, bani direcți de la stat către liberi profesioniști (cultura), legea a deja trecut prin Bundestag, va fi adăugat după necesități (scoatem Bazooka a spus ministrul federal de finanțe Olaf Scholz/SPD). RFG nu e o problemă în UE.27.
  Oficial se vorbește în UE.27 de criza virusului și trei luni de stare de urgență. Va dura mult mai mult, după ca. doi ani rata de infectare va fi de 60%- 70% din populație.

  Prezentarea autorului e bine venită.
  Trebuie apărată economia în fața unui colaps, trebuie relansată economia după imunizarea populației. Nu știm cât timp va dura atacul cu virusul COVOD-19, nu știm cum va fi situația în economie în acel moment (alegeri Prezidențiale în SUA 2020, alegeri pentru cancelar în RFG 2021, alegeri Prezidențiale în Franța 2022). Un șomaj mare (în Italia mult prea mare de multi ani, mare la tineri în Grecia și sud-est) în UE.27 trebuie evitat cu tot ce e posibil. Inclusiv intervenția masivă a BCE Frankfurt și a statelor partenere în UE.27. Trecerea temporară în proprietatea de stat (Alitalia, linii aerine, etc) e numai un început.

  Suedia a practicat cu succes această intervenție de stat după criza bancară din 2008. Statul suedez a cumpărat băncile suedeze, le-a administrat excelent și le- privatizat cu câstig mare după trecerea recesiunii economice.
  Un model pentru România de azi?

  Italia e prea mare pentru a fi salvată de la un faliment financiar?
  Intervențiile de azi în economie au pagube colaterale. Nu e momentul acum de a avertiza. Banii de hârtie se vor devaloriza. România nu e în ZE.19 Zona Euro și Schengen (acum suspendat).

 7. In orice business plan exista un capitol riscuri. Nu ar trebui sa ia lumea mai serios acest capitol? Nu de alta dar la anu poate fi o altfel de criza, ce o sa mai faceti? Iar arme nucleare?

  • De la o criză la cealaltă salvarea a devenit mai scumpă.
   Statele „naționale” continuă cu „bani de helicopter”, deficitele de budget cresc, datoriile de stat „național” cresc (Italia 131 % BIP). Pagubele colaterale sunt cunoscute. Banii de hârtie, micile economii sunt devalorizate. Cei mari, cei 1 % din populație care azi sunt posesorii a 50 % din avuție sunt câștigatorii crizelor financiare /economice. Cauzele le văd în deficitele de budget ale statelor „naționale”, ale datoriilor de state (azi deja peste 84.000 miliarde $).
   Nu cred că se va schimba.

 8. Cred ca exagerati teribil. De asemenea, metafora cu formolul e cat se poate de nefericita, dar poate ca e binevenita pentru a sugera problemele propunerilor dvs.: organismele din formol sunt moarte. Asa va fi si economia daca se aplica cele sugerate.

  Tocmai prudenta in a nu bloca complet economia privata e sansa mai rezonabila. A crea – via panica – un orizont in care toata initiativa economica privata paralizeaza asteptand salvarea de la stat e reteta sigura spre un 2022 ca in Coreea de Nord.

  Ideea ca imunizarea naturala este moralmente insuportabila o aruncati pur si simplu ca pe o parere proprie. Macar partial, trebuie s-o avem in vedere. Avem datorii fata de toata lumea, fata de varstnici si vulnerabili, dar si fata de copii nostri. Ai arunca cu 100 de ani inapoi economic pentru ca unii n-au idei mai bune nu mi se pare intelept. Aristotel spunea pe undeva ca marca omului prudent si intelept practic e ca nu absolutizeaza un anumit criteriu, ci poate in permanenta sa echilibreze toate perspectivele. Mesajul dvs. mi se pare prea unilateral din acest punct de vedere.

  Ideea ca statele sunt pregatite sa reactioneze este si ea in buna masura scoasa din buzunar. Poate la inceput, poate partial, dar monopolizarea rapsunsului la criza peste un anumit nivel mi se pare mai periculoasa chiar decat a nu face nimic.

  Cele bune,

 9. Foarte de bun simt articol!

  Injectie masiva de lichiditati, bankrolling cu ochii inchisi pentru statele euro / romania de catre ECB sau dupa caz Nationala, perfuzarea businessurilor si, daca e nevoie, bani din elicopter pe sistem cec acasa. Dupa ce trece epidemia, pompata benzina euro (sau lei) in carburatorul economic pentru relansare. Stimulat apetitul pentru consum, reparata increderea (imposibil 100%) si problema rezolvata. Pe termen lung quantitative tightening pentru a tine volumul de lichiditate si inflatia sub control.
  Nu se pune problema de slabire in raport cu alte valute, toti o duc rau… deocamdata. Paralizia e temporara si artificiala, practic un accident, oamenii ar produce si ar cumpara, insa e caz de forta majora si nu li se permite, prin interventie guvernamentala. Ceea ce teoretic presupune ca pusa in treapta a doua si impinsa, economia va porni. Cu sughituri, dar va porni.

  Gresesc cu ceva? Rog expertii sa ma corecteze.

  • @hanu – v-a explicat mai sus @Adrian că grâul nu crește cu bani. Vă contraziceți în același comentariu, la doar 5 rânduri distanță, începeți paragraful cu ”Injectie masiva de lichiditati” și îl încheiați cu ”quantitative tightening”.

   În ultimii 10 ani, lira sterlină s-a devalorizat cam cu 60% (în special prin quantitative easing) iar moneda euro nu cred că stă mult mai bine, dată fiind evoluția cursului EUR / GBP din ultimii 10 ani. Practic, Europa nu a ieșit încă din criza din 2008 decât pe hârtie. Chiar credeți că există funcționari ai statului capabili să decidă ce bancă sau ce firmă trebuie să reziste, în condițiile în care pierde bani?

   În 1992, România a avut 320% inflație. Chiar vreți să retrăiți vremurile respective?

   • Apreciez.

    Acum ne apropiem de situatia fara bani si fara produse – sigur agricultara este o resursa.
    Practic ne intoarcem foarte mult inapoi – asta se vede si in USA acum cand indicele este unde este..

    In luna septembrie vom vedea ca in Europa vom avea un posibil castigator si ca Asia a fost mai putin afectata si se va reface mai repede decat Europa si USA.

  • Nu sunt expert incerc sa scriu si eu ceva.

   Stai in casa si mananci din propria camara – o luna, deja 2 luni este prea mult. Daca insa perioada se extinde mai multe de 3 luini si ajungi la 3-4 luni nu o sa mai ai ce manca – eventual cu o recolta buna cumperi paine mult mai scumpa si o sa bei apa – atat. saracie maxima.

   In ceea ce priveste pomparea cu bani trebuie limitata.
   Asa cum a inceput in RO a inceput prost.

   Ideea de a transmite ceck-urile – mult mai bine.
   Mulyi au inceput sa ghitaie ca daca stau acasa nu au bani pentru cele strict necesare.

   Revin la noi.
   Bucure maxima pe bugetari – stau acasa primesc bani si nu fac nimic. Atat gandesc.
   Depunerea la termenul initial stabilit a declaratiilor financiare este o mare prostie – evident ca cineva rtebuie sa o intocmeasca – actele sa circule – etc. Nu cred ca este fezabil – era necesara amanarea cu o luna si nu cred ca producea un prejuduciu statului roman – nu pot sa inteleg de ce au scos aceea prevedere.

   NU mai vorbesc despre aceasta minunata minare a invatarii in aceasta perioada.
   Invatarea la distanta presupune ca exista materiale, ca exista platforme si ca si calculator cu net cu conducta buna…

   Sa trimiti tu cu gura ta oamenii acasa fara sa te gandesti la implicatiile economice arata ca inca suntem dobitoci.

   Mobilizai bani si luai echipamente de protectie pentru cadrele medicale si/sau improvizai pentru cei activi , cumparai teste cat mai multe si te organizai ca sa fii operational cel putin in zonele de intrare in tara si cred ca astfel puteai sa desfasori activitatea economica in continuare.

   Problema este ca nu numai RO este acasa dar mai toata Europa si USA

   Pentru RO reluarea activitatii va depinde efectiv de reluarea activitatilor in toata Evropa.

   Ca si reactie in fata pandemiei Europa, inclusiv RO, a gresit. O sa coste nu numai vieti omenesti – care iertati-ma pentru cinism nu este o pierdere semnificativa – dar va atinge viata celor ramasi si prosperitatea lor pe durata a cel putin 1,5- 2 ani

   Va fi ca o reconstructia dupa WWII ceva nai scurta- si bine ar fi daca RO ar porni pe alte baze.
   Macar atata sa aduca bun pandemia asta in RO

 10. …nu acuma trebuie sa se cauta solutii. Germania are rezerve suficiente, de ex. la nevoie va nationaliza o parte Lufthansa, care va fi ajutata cu cateva sute milioane euro. Ce a facut Firea, in loc sa-si formeze o mica rezerva pt perioade mai grele, a aruncat banii la cu sutele de milioane in catedrala neamului, unde numai clopotul cu numele lui Danie (vai ce important)l este de cateva milioane euro. Firea este gazetar de meserie, habar nu are cum sa menajeze bugetul capitalei. Prostia si domnia a fost intodeauna costisitoare,

 11. Toata lumea recomanda: sa dea statul bani la firme, sa dea statul bani la oameni, timp de 3-4-6 luni de zile.

  Intrebare este: de unde sa ia statul acei bani??

  Statul roman nu are bani nici cand toata lumea isi plateste taxele. De unde sa aiba statul bani cand milioane de romani nu o sa mai produca nimic si nu o sa mai aiba venituri timp de cateva luni?

  Alta intrebare ar fi: in situatii din acestea de criza maxima nu ar fi normal ca angajatii de la stat care chiar stau degeaba acasa in aceste momente sa primeasca numai 40-50% din salariu??

 12. Domnule Muresan, aveti dreptate dar sunteti incredibil de optimist cu privire la durata crizei.
  Daca printr-o minune la 1 iunie virusul ar fi eradicat, ceea ce nu se va intampla clar pentru ca nu vom avea nici vaccin si nici medicatie eficienta pana atunci ( indiferent de ce spune Trump si de derogarile de la procedurile de aprobare a medicamentelor), tot ne-ar mai trebui luni in sir sa ne reluam viata obisnuita de dinainte de pandemia asta. Prin aplatizarea curbei vom avea restrictii cam de un un an, un an-jumate (asa cum spus Merkel, singurul lider cinstit cu poporul sau de pana acum, trebuie sa fie infectati cam 60-70% din indivizi pentru a ajunge se ajunge la imunitate „de turma” si a reduce raspandirea virusului…). Asta daca virusul nu va suferi mutatii pe parcurs si nu ne va bantui sezonier ca si gripa.
  Cu tot ajutorul de stat, resursele indivizilor de rand se vor imputina, iar cei scapati cu bine vor fi mult mai precauti in a-si relua vechiul stil de viata, consumul, calatoriile… Stiri de tipul ‘ in orasul cutare, cunoscuta destinatie turistica s-a semnalat un caz de coronavirus…” vor pune pe butuci regiuni intregi. Sa fim clari, vacanta de vara va fi la Amara, nu in Grecia, schiul la Cavnic, nu la Soelden, city-break-uri pas. Nu mai merge cu „ma sui pe Wizz si ma duc la concert la Dublin, sau la cumparaturi la Milano, Paris, Dubai…”.
  Sunt de acord cu dvs. ca aceasta este ora astrala a UE. Sa dea drumul la tiparnita de Euro, asa cum fac americanii de vreo 50 de ani, sa-si schimbe fiecare orasel din UE bordurile la 2 ani ca si in Bucurestiul lui Videanu, sa-si vopseasca nemtii podurile in verde cu inca 5 straturi de vopsea, sa-si traga spaniolii inca o autostrada in paralel cu cele doua deja facute pe bani europeni, nu stiu, nu conteaza pe ce, dar banii trebuie sa curga astfel incat toti sa se poata hrani, iar la sfarsit lumea intreaga, cei care au Euro in rezerve, sa se gandeasca de doua ori daca Euro poate fi penalizata sau ba. Bineinteles ca nu, pentru ca americanii vor proceda la fel. Iar chinezii ( asiaticii in general) vor inghiti cu placere aceste monede in contra marfurilor lor, facandu-se ca n-au vazut ce s-a intamplat. Show must go on!

   • Nu va faceti probleme, in curand se va vinde in orice moneda cu care se poate cumpara ceva pe lumea asta.
    Apropo de petrol, imi aduc aminte cum in urma cu ceva timp, anu’ trecut cam pe vremea asta, domnul Cranganu ne anunta ritos cum din cauza adoptarii unor masuri de poluare mai stricte in transporturile navale ( eliminarea sulfului din combustibilii marini) pretul petrolului va sari de 100$-200$, poate chiar de 400$, pentru ca si petrolul asta are arome, unul este dulce, altul acru si in lume numai unii au petrol dulce, cei mai binecuvantati si dai cu MAGA inainte si cu nerecunoscatorii astia obsedati de ecologie si de incalzirea globala din UE. Chiar daca am scoate pandemia si razboiul preturilor cu Rusia, declansat de Mohammed bin Salman si tot am avea o cerere anemica si niste preturi de vreo 50-55 dloari/baril. Dar avem si pandemia care nu se va termina curand si dorinta sauditilor de a-si recupera cotele de piata pe diverse regiuni.
    Cam asa si cu importanta denominarii contractelor de petrol in USD, cam ca si previziunea de mai sus. Nici America nu mai crede in petrol, dovada cresterea Tesla la bursa in dauna producatorilor de masini clasice cu motoare cu ardere interna si pierderile cronice inregistrate de firmele de fracturare hidraulica de cand s-au infiintat.

    • @Ioan – minciunile ar trebui să aibă niște limite. Ce-ar fi să citezi cu exactitate articolul sau comentariul în care ar fi scris Dl.Crânganu așa ceva?

     • @Harald- asa e cand scrii tone de comentarii, incepi sa uiti ! Nu pe tine te-am asteptat, dar daca ai picat tu , e bine si asa! Ia fii atent:
      -http://www.contributors.ro/sinteze/vom-avea-o-noua-criza-a-petrolului-urmata-de-o-noua-recesie-in-2020-bonus-o-scrisoare-de-la-pre%c8%99edintele-statelor-unite/
      Articol care incepe cu:
      „În următoarele 12 – 16 luni este foarte posibilă declanșarea unei noi crize a petrolului. De la prețuri actuale variind între $65-$74/baril, experții piețelor energetice prevăd o creștere până la $240/baril sau chiar mai mult ($400/baril)….”

      • @Ioan – acelea nu erau cuvintele Dl.Crânganu, doar cita un articol din Washington Examiner, care la rândul lui îl cita pe Philip K. Verleger. Dar chiar și Washington Examiner numea ”bold claim” afirmațiile lui Philip K. Verleger.

       Comentariile mele la acel articol ar trebui să fie suficient de relevante chiar și pentru tine.

      • @Harald-domnul Cranganu și-a construit tot articolul pe acel citat. Cum ar zice americanii ” fully endorsed” acele cifre, pe de o parte pentru că nu are credibilitate că analist financiar iar pe de altă parte pentru că are experiența de a nu plagia.
       Uite, îți mai dau un link, apărut azi:
       https://www.salon.com/2020/03/22/with-oil-prices-falling-amid-the-covid-19-recession-its-the-beginning-of-the-end-for-fracking_partner/
       Am avut nenumărate comentarii blocate la articolele sale, pe două-trei chestiuni, niciodată apărute la dansul: că acesta industrie nu a fost niciodată profitabilă, că peste o mare consumatoare de apa lăsând în urmă cantități imense de apă contaminată și că reprezintă principala sursa de emisii de metan în atmosfera, un gaz de sera de 80 x mai potent decat dioxidul de carbon și cu remanenta lunga în atmosfera.

    • @Ioan – ce-ar fi sa alegi o companie reala dintre cele care se ocupa cu fracturarea hidraulica si vedem daca a obtinut profit sau nu. Trei sferturi dintre afirmatiile tale sunt de-obicei minciuni sfruntate, ridici mereu in slavi China si Rusia, astfel incat credibilitatea ta e undeva sub zero

     • @Harald- daca tu crezi ca cu un astfel de comentrariu te scoti atat pe tine cat si pe cel pe care il aperi, esti de plans. In primul rand trebuia sa taci cu cateva comentarii mai sus.
      Ia vezi pe unde-i Svejk/Absurdistan, de ce tace, probail ca isi contabilizeaza pierderile de pe burse, iar planul de pensii ii este in aer.
      Nici macar nu ma mai obosesc sa-ti dau vreo replica. Sper sa stai in casa si sa nu faci pe desteptu in zilele acestea ( in concordanta cu continutul comentariilor tale), nu de alta, dar esti extrem de usor de demolat si exista o sansa reala ca cel care va fi trimis in locul tau sa fie mai competent.

      • @Ioan – am înțeles, de fapt nu ai niciun exemplu. Doar propagandă de doi bani în favoarea Rusiei și Chinei, asezonată cu ad hominem cât cuprinde.

 13. Aceasta este reteta franzuteasca in care rolul statului creste si ma doare in basca si nu imi bat capul daca se poate face si altfel decat:

  stoparea imediata a tuturor taxelor catre stat (“esalonare” ori “stergere” dupa caz);
  crearea de mecanisme de somaj partial masiv – zeci de milioane de indivizi daca e nevoie. Aici e cheia de bolta si marele pariu: statul plateste 75%/100% din salariul angajatilor pe toata perioada crizei (cateva luni) ;
  punerea la dispozitie imediata de credite bancare pe termen scurt pentru trezorerie cu garantii de stat;
  preluarea de catre stat a platilor catre terti : chirie, apa, electricitate etc

  Totul gratuit si sa ajunga la toata lumea – va rog unde am mai auzit asta???

  Altfel, pe calcule

  – echipamente de protectie pentru medici si pentru cei care muncesc – cost estimat 50 – 200 mil euro
  – testare si reactivi cumparati in transe daca nu se poate altfel incat sa acopere toate intrarile in tara + cca. 100.000 per saptamana pentru testarile populatieim- nu am idee de costuri
  – dezinfectari la fiecare 8 ore in mijloacele de transport public si mall-uri cu plata serviciilor asigurate de catre stat
  – coordonarea europeana a eforturilor pentru producerea echipamentelor de protectie + teste + R&D vaccin la nivel european fara sa inchidem circulatia si deplasarea cu exceptia marilor intruniri Evenimentele anulate despagubite de catre stat.

  ZAu ca ieseam mai ieftin si mai sanatosi.
  Si ajungea si la toata lumea dar se muncea – bu se statea acasa.

  • Reteta frantuzeasca a fost aplicata in USA si UK in 2008-2009. Atunci statul a preluat datoriile bancilor, ie a subventionat actionarii, nu insa si pe cetatenii de rand.
   Reteta frantuzeasca va fi aplicata din nou in aceste tari, poate din nou doar pentru salvarea celor din top 10%.

 14. Autorul ne somează să acceptăm senini o aberație economică pe care o numește ‘armă nucleară economică’ care va transforma efectiv continentul intr-o anarhie de tip african (pe linia Somalia-Zimbabwe), sub considerentul:

  „« Imunitatea de grup » nu reprezinta nici o garantie si e moralmente insuportabila, e falimentul total al societatilor noastre.”

  Adică ignorînd total istoria scrisă a civilizației noastre care arată că de fiecare dată când ne-a izbit o epidemie -iar multe au fost extrem de hidoase și ucigașe- am reușit să scăpăm EXCLUSIV prin obținerea imunității de grup. Nu prin politica de stat, nu prin injecții financiare, nu prin naționalizări, nu prin ajutoare de stat, nu cu ajutorul unor politruci cu veleități de vizionari, ci numai și numai prin forța noastră naturală, acceptînd atât riscurile cât și moartea și suferințele inerente.

  Deci, e exact pe dos: tipărirea de bani de către state și oferirea lor celor ce nu muncesc este calea sigură către falimentul societăților noastre. Criza și panica nu justifică ignorarea istoriei, a logicii economice și nicio abandonare temporară a rațiunii. Nu poți opri un virus cu oameni sălbăticiți, înfometați și suferinzi, cu sistemul imunitar terminat și cu moralul la pământ, cu firme distruse sau preluate de birocrați iresponsabili, prin definiție incapabili să demareze o afacere.

  Incă un articol ce se înscrie in seria glorioasă a propagandei pentru Statul Providențial Polițienesc. Modelul chinezesc pare că prinde aripi in imaginația culturnicilor europeni. Și iată cum virusul incepe să pară o joacă de copchii, dacă ne gândim câți oameni -altfel inteligenți și de bună credință- au capotat deja in fața Statului autoritar și cum se reped să-și declare credința in El și să răspândească astfel adevarată molimă catastrofală pentru Europa.

  • Cu destepti amorali ca tine se instaleaza haosul. Ce gandire de indoctrinat, nu conteaza victimele, cateva sute de mii pe tara, doar sa imi iasa mie formula ideologica. L-am ascultat pe Muresan la Ateneu. Minte brici, libera, pragmatica. Sper sa nu ia parintii tai virusul ca sa vezi cum merge treaba cu imunitatea.

   • „L-am ascultat pe Muresan la Ateneu”
    Interesant. Iar asta ar fi argumentul pentru insultarea preopinentilor domnului Muresan. Sper ca intelegeti ca nu poate fi vorba de dialog intre un om liber si unul captiv idolatriei.

 15. In 1944 Goering i-a convocat pe marii industriasi germani si le-a pus ca nu este excus ca Germania sa piarda razboiul (daca stia Adolf il atarna de un carlig de macelarie). Le-a spus ca nu contreaza cine pierde sau castiga razboiul, ci cine se reface cel mai repede dupa razboi. Si asa s-a intamplat. Germania si Japonia s-au refacut mai repede decat invingatorii din Europa.
  Aceasta afirmatie ramane valabila si astazi. Nu conteaza cati morti va inregistra Italia vs Engleteria sau Alemania, conteaza care din tari se pune pe picioare mai intai.
  Unele tari, precum UK, prefera sa sacrifice niste octogenari si sa-si protejeze economia. Ramane de vazut daca nu vor sacrifica atat economia cat si pe octogenari.
  Ma uimesc discrepantele mari alte ratei de mortalitate in tarile europene: Italia 8.4%, Spania 4.9%, UK 4.4%, Franta 3.5%, Olanda 3.2%, Elvetia 1%, Germania 0.3%.
  Ce au facut nemtii si elvetienii diferit? Sau doar disciplina nemteasca (elevetieni sunt si ei niste nemti mai incapatanati) face diferenta?
  Tari din prima line: S Corea 1% si Japonia 3.4% (datoriata ponderii mari a populatiei imbatranite sau densitatii populatiei?). In US rata mortalitatii este ~1.3% dar epidemia abia a inceput.

  • Putina mate: in China mor “natural” 600.000 pe luna. In italia 50.000. Cam la fel si in celelalte tari din vest. Rata corona nu spune nimic pentru ca baza de calcul e diferita pe tara, depinde cine e stampilat “moarte corona”. Sunt statistici pentru TV…
   Cifrele din China sunt o gluma proasta.
   Eu nu cred decat in statisticile pe care le manipulez singer, obisnuia sa spuna Churchill.

   • Marturisesc ca nu inteleg unde bateti. Poate nu m-am exprimat clar. Nu e vorba de cati morti sunt in China, Italia, Germania, Franta, UK sau USA, ci cat de tare sunt lovite economiile acestor tari si cat de repede se pot reface.
    Cinic vorbind, tari care au pierderi mari de vieti omenesti (in special de octogenari) s-ar putea sa-si reduca deficitul bugetar.

 16. Branko Milanovic, un economist american nascut in Yugoslavia, publica acum o saptamana in in Foreignaffairs.com un articol in care incearca sa analizeze posibilul impact pe termen lung al crizei actuale.
  https://www.foreignaffairs.com/articles/2020-03-19/real-pandemic-danger-social-collapse
  Autorul nu ofera solutii, ci scenarii posibile. Interesanta comparatia cu evolutia Europei de V si Centrale dupa prabusirea Imperiului Roman de Apus. S-a revenit la o economie naturala, schimb de bunuri de stricta utilitate.
  Nu cred ca asta se va intampla dupa 2020, dar cred ca tarile care produc bunuri de stricta necesitate (hrana, energie, medicamente) vor fi mai bine pozitionate decat cele care produc BS (paradisuri fiscale, servicii financiare, moda, produse virtuale, etc).
  Criza economica din 1929-33 s-a datorat si scaderii valorii produselor agricole care a rezultat in incapacitatea celor care lucrau in agricultura de a cumpara bunuri scumpe produse la oras. Cand a izbucnit criza cei de la oras au fugit la tara (vezi cartile lui J Steinbeck) unde nu era nevoie de ei pentru ca agricultura se modernizase. Cam asta s-a intamplat in ultimii 20 ani in mai toata lumea, chiar si in Romania, produsele agricole sunt prea ieftine, si cei de la tara nu pot cumpara produse de la oras, piese de schimb, tehnologii noi, etc.
  Intr-o prezentare la Ateneu, semnalata de @eu, domnul Cristian Muresan era intrebat de HRP cum vede redresarea Romaniei din afara a 10-15 mari orase, in special a Romaniei rurale. Raspunsul a fost un pic dezamagitor, practic Romania la ajuns la maxim dezvoltare cu cele 10-15 mari orase si n-a venit cu nici o solutie pentru Romania rurala. Capitalismul practicant si chirurgul de companii a sugerat ca doar interventia statului va putea revitaliza lumea satului. S-ar putea ca tocmai la tara sa fie relansarea Romaniei.

  • Excelenta conferinta la Ateneu. Totul a fost foarte clar explicat pentru cele 4 Românii. Romania rurala nu se poate ridica fara infrastructuri de baza si stimulenti fiscali. De ce sa ne minta ca se poate si drege? A spus-o foarte raspicat. Si elegant, fara a jigni.

   • @Andrei – intre timp, kilometrul de cale ferata costa in Romania cam de 5 ori mai scump, in mare parte si datorita fiscalitatii si parafiscalitatii, nu doar datorita coruptiei. Cam ce stimulente fiscale crezi tu ca poate oferi un stat cu o asemenea fiscalitate?

    Trebuie o totala lipsa de intelegere a fenomenului economic, pentru a ajunge la asemenea manifestari de idolatrie, cum scria @euNuke mai sus. Romania a mai fost condusa de Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, ce te face sa crezi ca aplicand aceleasi metode vei ajunge la rezultate diferite?

 17. De voie, de nevoie, vom fi nevoiti sa ne concentram pe productia de alimente in perioada urmatoare. Zecile de mii de romani intrati dea valma in tara in ultima saptamana, nu pot sa se intoarca decat de unde au plecat, majoritatea de la tara si din orasele mici lipsite de speranta. De frica, din inconstienta si din lipsa de educatie, cel mai probail nu vor respecta termenii autoizolarii asa ca ma astept in perioada urmatoare la o explozie de cazuri din mediul rural, provocate de cei intorsi si care vor depasi repede capacitatea sistemului nostru sanitar. Cum cei ramasi sunt in varsta, procentul de decese va fi corespunzator. Din nefericire, cei care le vor pune cruce vor fi chiar cei dragi lor.

  Partea buna a lucrurilor este ca pamanturile trebuiesc lucrate, iar cei intorsi sunt oameni in putere si nu vor avea alteceva mai bun de facut. Pe camp nici nu prea se pot contamina. In fapt agricultura va fi una dintre putinele businessuri care vor merge bine in perioada urmatoare. Nu cred ca la noi va fi penurie de alimente de baza. Poate ca vor fi sincope in aprovizionarea supermarketurilor cu anumite produse importate, dar de paine, lapte, oua, carne nu cred ca vom duce lipsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro