sâmbătă, mai 21, 2022

Scrisoare către prietenii cunoscuți și necunoscuți

Dragii mei prieteni,

E foarte greu, știu. E un moment atît de nasol, încît stăm, mulți dintre noi, blocați în fața mailului sau al Skype-ului și nu știm ce să spunem. O prietena din Madrid îmi trimite știri pe care, din păcate, le-am citit deja, o veche prietena din Canada ma sună pe Viber și nu am timp și nici energie să-i răspund pentru că știu că mă va întreba ce dracu se întîmplă în România și eu nu am nici un răspuns. Degeaba citesc toată presa, degeaba trimit mailuri și pun întrebari, degeaba am dat, poate, în anumite momente, impresia că înțeleg mai mult ca alții, ba chiar am avut și aroganța să scriu, crezînd că pot contribui la o cît de mică limpezire. Nu pot. Nu știu. Și pur și simplu nu mai înțeleg nimic. Povestea cu găinile e, ca să zic așa, bomboana de pe colivă. Pînă se vor lămuri hermeneuții care e semnificația exactă, cred că putem să fim de acord că e un gest de un prost gust sinistru, un fel de repetiție cu costume a prostului gust sinistru care se va troieni peste România dacă băieții aceștia glumeți vor fi lăsați singuri la butoane.

Am în față o carte extraordinară, semnată de o profesoară de etică din Barcelona, care a primit de curînd un premiu foarte important în Spania. Am început s-o citesc nu cu liniște și cu creionul în mînă, eventual ascultînd un concert de Mozart interpretat de Clara Haskil, așa cum îmi place să fac de obicei, ci complulsiv, disperat, ca pe o carte motivațională, deși nu-mi place genul. Dar ce altceva poți să faci într-un moment în care simți că îți fuge pămîntul de sub picioare? Ar fi o carte neprețuită în orice alt moment, dar nu acum. Pentru că nimic din explicațiile raționale, nici chiar cele cu tentă de psihopatologie socială, oferite atît de inteligent de Adela Cortina, nu mă ajută să înțeleg România. România e de neînțeles. E ca și cum ai vrea să explici cu o carte de naratologie a romanului realist, un text de Urmuz. Nu e nimic de explicat, pentru că totul pare un experiment.

Așa că voi lăsa la o parte intenția de a scrie un articol închis la toți nasturii și vă scriu o scrisoare, acelora, cunoscuți sau necunoscuți, care sînteți la fel de perplecși ca mine. Să recapitulăm cum stăm.

Diaspora care nu a putut vota pe 2 noiembrie, nu va putea vota nici pe 16 noiembrie, pentru că nu se vor înființa noi secții de votare. Restul e un balet de prost gust cu miniștri de externe care execută piruete ridicole și cu mesaje nu doar pline de limbă de lemn (”evaluare consolidată” cred că bate ”meandrele concretului”), dar și batjocoritoare, profund jignitoare la adresa oricărui român în deplinătatea facultăților mintale și alfabetizat minimal.  Socoteala lor e limpede, românii din diaspora vor veni, vor sta la cozi, nu vor putea vota, vor face puțin scandal, va veni poliția locală și-i va invita politicos să se ducă acasă și cu asta se va termina totul. Vor mai sta puțin pe internet, vor mai trimite cîteva mesaje și nimic mai mult. Românii din străinătate se vor întoarce în cîteva zile la joburilor lor străine și vor uita această poveste românească neplăcută. Asta își imaginează guvernul, ce se va întîmpla în realitate e deocamdată o mare necunoscută.

Pomenile electorale nu mai au număr, ca și cum brusc, în această săptămînă de noiembrie, guvernanții ar fi aflat că profesorii sau medicii români sînt plătiți rușinos și vor să dreagă anomalia. Șefii sindicali le prezintă ca pe o mare victorie. Cît trebuie să fii de inept ca să crezi că cele 10% procente aruncate din vîrful pixului înainte de alegeri vor însemna ceva, în condițiile în care nu trebuie să fii economist ca să vezi spre ce se îndreaptă România din punct de vedere economic? Cum să ai cinismul să spui, ca lider sindical, că vor fi respectate măsurile, pentru că în 2016 sînt iar alegeri? Cît să fii de nesimțit încît să le dai 700 de lei profesorilor prin intermediul directorilor de școală, în weekendul premergător turului II, în condițiile în care nici nu e clar pentru ce vor putea fi folosiți acești bani? Nu am un răspuns, nu știu ce să spun și cum să comentez, pur și simplu nu înțeleg nimic. Nu înțeleg cum se poate ajunge atît de departe și ce ar trebui făcut, ce fel de reacție ar fi cea normală. Nu știu. Glumeam între noi cu litrul de ulei și punga de zahăr… ce naivi eram! N-aș vrea să fiu în pielea profesorilor chemați de directoare să-și ridice cei 700 de lei și să semneze pentru ei.

Înțeleg că a fost ultima ședință de guvern, dar poate o să mai facă una, sau două, de urgență. Pentru că atenție, oricine poate cere orice în aceste zile, ar trebui profitat de ocazie, dacă un grup, o categorie de salariați, chiar și o asociație de scară de bloc, i-ar cere lui Ponta în aceste zile un milion de euro, cred că ar obține cel puțin un cec, se va dovedi fără acoperire, probabil, dar sigur îl va obține, cu ștampilă și semnătură.

Cel mai trist e nu că oamenii sărmani și neinformați se duc și sparg la cîrciumă cei cîțiva lei aruncați cu dispreț și strigă, cu limba împleticită, trăiască Ponta, ci că oameni inteligenți, care-și dau seama perfect că e vorba de praf în ochi, de măriri nesustenabile, de promisiuni și de mită în cel mai propriu sens al cuvîntului, tac. Asta în cel mai bun caz. În cel mai rău, spun mulțumesc și ridică osanale. Și ne mai explică încă o dată ce neconstituțional a fost Băsescu cînd a anunțat el însuși tăierile de salarii, în loc să-l lase pe Boc. Ponta acum este prim-ministru în funcție, dar mărește salariile în numele președintelui României care încă nu a devenit, dar care, atunci cînd va deveni, îl va determina pe viitorul prim-ministru să respecte ce a promis el acum. Cum vi se pare asta, stimați intelectuali, care ne spuneți de doi ani cum Băsescu și-a depășit atribuțiile și trebuia suspendat? Ce își depășește Ponta acum, atribuțiile pe care încă nu le are, dar se poartă ca și cum le-ar avea și mai mult decît atît? Urmuz curat, predat cu morgă drept Balzac, iar dacă îndrăznim să zicem că nu prea merge, sîntem invitați să stăm liniștiți la locurile noastre…

Am văzut de curînd, pe facebook, un tînăr scriitor din Craiova care o preamărește pe Olguța Vasilescu pentru faptele ei de eroism, el fiind proaspătul șef al unei case de cultură locale cu bani de la primărie. Brav băiat, bravă funcție! Mie personal mi-e cumplit de rușine că orașul meu natal, din cauza acestei primărițe pitorești și a presiunilor pe care instituțiile statului îi permit s-o exercite asupra cetățenilor Craiovei,  a ajuns de rîsul lumii. Și că acolo, se pare, partidul-stat știe cine cu cine votează, pe fiecare scară de bloc. Mi-e rușine, rușine, rușine. Sînt alături de toți angajații primăriei din Craiova, terorizați de o impostoare, obligați să-l aplaude pe Ponta mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu, obligați să-și aducă două rude sau doi prieteni să aplaude și ei. S-a întîmplat de curînd și se va întîmpla din nou, probabil cu șase sau șapte rude și cunoscuți aduși obligatoriu de funcționarii primăriei, pentru că Olguța Vasilescu a promis 10.000 de manifestanți pro-Ponta și un eventual război civil. Mă gîndesc și cum e să fii atît de iresponsabil, cocoțat în ditamai demnitatea publică, într-o țară care are graniță cu Ucraina și să arunci cu asemenea vorbe atît de ușor. Vreau să știe toți ardelenii, pe bună dreptate enervați mai mult ca niciodată pe mitici, că nu toți craiovenii sînt așa, că sînt mulți, mulți oameni extraordinari în Craiova, doar că tac, din frică, din lehamite, din silă.

Mă gîndesc cu dor și nostalgie la bunicul meu, preot ortodox, coleg de Teologie și de promoție (în 1946, la București) cu unii dintre cei care azi conduc Biserica din România și pentru prima dată mă bucur că nu mai e printre noi și că nu e nevoit, obligat în aceste zile să facă propagandă politică la slujba de duminică. Cred că n-ar fi făcut-o, oricum, dar cred că ar fi suferit și i-ar fi fost frică, exact ca în 1954 cînd a fost luat cu duba la Securitate pentru că nu voia să-și toarne un coleg. Mă bucur că nu mai poate să-i fie frică și cred că ar fi înțeles această scrisoare și s-ar fi bucurat că am curaj s-o scriu, asumîndu-mi patetismul, ridicolul poate, dar și speranța că unii dintre prietenii mei se vor simți mai bine și mai puțin singuri, citind-o.

Îmi pare rău că Ministerul Educației s-a pretat la josnicia de a-i trimite pe studenții români la casele lor, nu ca să voteze la domiciliu (încă o jignire la adresa inteligenței românilor!), ci ca nu cumva să se adune în grupuri mai mari de trei persoane și să inițieze cine știe ce golănii, căci se știe, în anumite momente studenții se dau de trei ori peste cap și se transformă în golani.

Sînt convinsă că dacă mă opresc în timp ce scriu acest text ca să verific știrile din România, aș mai putea adăuga încă cîteva paragrafe cu ultimele fapte, proaspete și la fel de pline de culoare făcute de actuala putere din România. Așa cum sînt convinsă că la sfîrșitul zilei se va găsi cineva, într-un comentariu sau într-un articol de revistă culturală care să-mi explice că exagerez și că e vorba de o campanie electorală ceva mai aprinsă și de o luptă între un partid de stînga și unul de dreapta și de opțiuni  diferite de vot care trebuie respectate. Le doresc tuturor acestora să aibă parte de respectul marca PSD în fiecare zi a vieții lor și să mă lase pe mine așa, lipsită de respect și de toleranță, o biată ființă chinuită de dihotomiile anilor 90, în timp ce România e cum nu se poate mai normală, mai europeană, mai civilizată, iar eu n-am ochi s-o văd, pentru că m-a plătit Iohannis (și Macovei, săptămîna trecută).

Dragi prieteni,

Știu că în afară de toate astea, vedeți, ca și mine, ultimele sondaje, servite la moment, cu lingurița, ca o injecție paralizantă. Diferența dintre cei doi e deprimantă, de parcă ar mai fi nevoie de încă ceva deprimant în acest peisaj liniar. Dar, să nu uităm, cele două sondaje care au fost făcute publice între cele două tururi din 2009 au indicat ambele același scor: Băsescu 46%, Geoana 54%.     Ce coincidență!

Deci, mai sînt cîteva zile în care v-aș propune tuturor să lăsăm la o parte frica de ridicol și să nu ne scuturăm textele de patetism și să le publicăm așa cum sînt. Pe cît posibil, să ne ținem de urît unii altora la acest priveghi național care ne așteaptă! Cine știe, s-ar putea să se întîmple minunea, cifrele au hazardul lor și erau la fel de întoarse pe dos în 2009 ca acum!

Cele bune,

LM.

PS. Cartea despre care spuneam se numește ”Etica aplicada y democracia radical”, cred că e tradusă în engleză, iar autoarea, Adela Cortina. O altă carte foarte potrivită în context și utilă pentru a explica chestiuni aparent inexplicabile, a unui clasic al psihologiei: Erich Fromm, ”El miedo a la libertad”, sigur tradusă în engleză, probabil și în română.

PPS. Am văzut între timp cîteva fragmente din marea confruntare Ponta-Iohannis. Nu știu cine a cîștigat la puncte, sper doar să cîștige, pe termen lung, acel tip de presă normală, civilizată, care există în alte părți ale lumii și să piardă presa de tip Ion Cristoiu-Lavinia Șandru. Primul ne explică, cu amestecul vomitiv de șmecherie și teoria conspirației care l-a consacrat ca ”maestru”, că cei preocupați în aceste zile de votul diasporei, sînt ”acoperiții din presă”. Am mai auzit asta, nu de mult, cînd toți cei numiți de Patapievici la ICR-urile din străinătate, plus cîțiva jurnaliști străini, eram ”agenți”. A doua, cu un zîmbet specific și în aplauzele țopeniei naționale, îi pune înrebări-capcană unui Klaus Iohannis redus la tăcere nu de ingeniozitatea întrebării, ci de tupeul mizerabil, de insinuarea grosolană și de lipsa incredibilă de politețe exhibată pe un post de televiziune național. Dacă românii decenți vor taxa, în sfîrșit, această anomalie, această pseudo-presă, acest radio-șanț prea mult timp luat în serios, deja va fi un cîștig enorm. S-ar putea ca acest om, Klaus Iohannis, să fie cel care, tocmai prin tăcerile și rezerva lui politicoasă, va da adevărata lovitură acestei mahalale fără sfîrșit, pentru că replica în același stil, șmecheria și verva dezlănțuită, care făceau deliciul aparițiilor lui Băsescu, a funcționat doar pe termen scurt, pentru satisfacția imediată a spectatorilor, în fond alimentînd și creditînd același stil imund de dezbatere dîmbovițeană.

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

  • chiar in sensul in care intrebati exista mai multe raspunsuri mai mult ori mai putin glumete si reusite.
   Doar ca autoarea are alta abordare; serioasa si preocupata de ce se intimpla in tara.
   Ceea ce multora dintre noi ne lipseste.
   Votez anti Ponta.
   Din convingere.

   • cu rusine accept ca n am citit tot si am avut neobrazarea sa postez
    am intuit de la inceput care ar putea fi continutul !
    si ptr a fi mai serios,desi e greu,ha ha,am sa aduc aminte unora si poate altii afla acum:
    Marele Partid a avut grija de toate aspectele: el a fost garantul victoriei poporului nostru la rivolutia din decembrie,dar el s a preocupat de toate libertatile ruminului: a infiintat peste 100 de partide atunci in acele prime luni ale lui 90,toate libere !,televiziunea a facut o libera !,a organizat salvarea natiunii rumine formind un front si el liber,a organizat sindicatele,libere si ele(ca tot zice autoarea ca si alea il voteaza pe ponta,ha ha)! ce mai,ruminii e liberi acum !urmeaza sa fie si mai liberi dupa ce ortodoxii o mintuiesc
    aspectul cu sindicatee imi aduce aminte de mitrea manivela: ce sindicalist liber si rebel era tovarasu atunci prin 90 !
    cum sa nu l voteze ruminii mindri pe ponta ?

 1. Nu este posibil, chiar trebuie autocenzurat sentimentul de deprimare,de nemultumire. Vrem sa reusim stringem din dinti refacem calculele si mergem sa infruntam adversarul. Nu este alternativa. Trebuie sa ne mobilizam si sa refacem strategia. Luptam sa cistigam.

 2. Nu cred ca trebuie sa stam si sa asteptam, cuminti, rezultatele in fata televizoarelor.
  Cu ochii pe votul din strainatate, vom neglija fraudarea masiva din tara.
  Ce conteaza citeva sute de mii de voturi din strainatate, pe linga milioanele de voturi pe care le fraudeaza psd-ul in tara ?
  Trebuie sa acordam atentie maxima la ceea ce se intimpla in tara, trebuie ca Dragnea si infractorii din jurul sau sa fie impiedicati sa fraudeze din nou alegerile.
  Dragnea si toti cei care au fraudat alegerile anterioare trebuie sa ajunga urgent in puscarie, nu sa fie in guvern si in parlament sau sa organizeze alegeri.
  Trebuie o mobilizare exemplara pentru a impiedica fraudarea alegerilor.
  Studentii, in loc sa merga acasa, se se mobilizeze si sa merga in tara, in satele din sud si sa monitorizeze atent alegerile, sa semnaleze orice autobuze sau autoturisme cu turisti electorali, sa urmareasca cite persoane intra in sectiile de votare, unde se raporteaza o prezenta de 150%.
  Adevarata Societate Civila, Fortele cu adevarat Democratice, Ziaristii cinstiti, Studentii trebuie sa sesizeze imediat politia, jandarmeria, presa, in caz ca descopera incercari de fraudare a alegerilor.
  Stiindu-se atent supravegheati, infractorii din psd, care au fraudat de fiecare data alegerile, poate se vor speria si vor renunta la indeletnicirea lor.

 3. Subscriu intru totul, mai ales in privinta observatiilor legate de „elitele romanesti”. Marii vinovati nu sunt oamenii de prin sate care voteaza pentru ca asa ii indeamna primarul sau cei de prin regii adusi cu arcanul la urne de sefii lor pusi politic de PSD ci distinsii reprezentanti ai elitelor noastre. Unii, din lumea academica, au cautionat moral si profesional un doctorat plagiat, ca membri in comisii, altii (precum rectorul UMF de la Cluj, cel al ASE Bucuresti, si cine stie citi or mai fi) il sprijina deschis, senin, in alegeri pe premier in ciuda acestui plagiat care ar trebui sa aiba, mai ales pentru ei, o semnificatie speciala. De altel, un alt fost rector (si fost presedinte, Emil Constantinescu) a facut, probabil ros de frustrari, acelasi gest. Si nu i-as uita nici pe cei care sunt mari combatanti in jurul mesei, il critica aspru pe Ponta, dar nu sufla o vorba in public. Mai mult se lasa bine mersi gratulati public si premiati cu distinctii de tot felul exact de catre cei pe care ii dispretuiesc si ii critica in particular. Cu asa luptatori pe frontul ideilor si valorilor societatea romaneasca se duce sigur, garantat, in prapastie.

 4. S-a disputat o batalie, VP a castigat-o PUNT.
  Ce inseamna asta? Nimic mai mult si nici nimic mai putin!
  Doar ca astazi (!), ziua de ieri este deja istorie…si asta mi se pare o veste buna, singura veste buna pentru noi : a trecut!
  Ca orice istorie deci, evenimentul este interpretat si resimtit diferit, in functie de…atat de multi factori(!), ca mi se pare inutil sa le incep listarea!
  Tot ce conteaza ACUM este ce facem cu datele concrete ale problemei?
  Daca le analizam rational ne apuca durerile de cap, daca lasam emotiile sa se exprime, ne inteapa inima!
  Intre aceste 2 variante, n-ar fi rau sa o alegem pe a 3a, adica ceva ce romanul nu prea experimenteaza : suradem cu calm (!!!), si-i lasam pe „ceilalti” sa se agite, iar duminica, la fel de surazatori si de imperturbabili, mergem s-il votam tot pe KI!
  De ce nu?

 5. Foarte probabil sa fie un punct de vedere valid. Si-anume, iohanis pare sa fi pierdut pe termen scurt, dar pe termen lung…sa ne scoata din acest circ gen cancan, wowbiz si alte tampenii pe care le adora diversi conationali. Ideea este, insa, ca tocmai acest „sacrificiu” de a intra in lupta si a-l demasca pe impostor este necesar pentru a castiga finala. Altfel, noi ramanem cu aceasta cunoastere (ca avem si oameni diplomati, tehnocrati in politica) iar ei cu fraiele tarii. Nu stiu la ce sa ma astept de la dezbatarea din aceasta seara sau de la celelalte dezbateri, daca vor mai urma.

  p.s.: nu merge sa ma loghez cu contul de FB? puteti verifica?

  Multumesc si toate cele bune, dna. Marcu.

 6. Si eu sunt craiovean , intelectual ,anti-PSD si anti-Ponta ,ce sa facem daca avem ghinionul sa ne tragem din zona asta „rosie” ?
  Se pare ca saracia si nivelul redus de educatie sunt tocmai mediul propice in care se dezvolta mucegaiurile PSD-iste ,mi-e rusine cu o asa primarita care numai de nivel european nu e ,pacat si de mentalitatile celor de la tara , care nu inteleg ce se intampla in tara asta, parca sunt rupti de lume , dar parca sunt roboti programati pe PSD.

  • Ma declar „fara educatie si de la tzara” si voi vota Ponta desi am o diploma de medic obtinuta in RO si doua masterate obtinute in strainatate. Cele bune

   • Felicitari!
    Pe langa aceia, unii mai pun pe lista asta si idiotii, numiti uneori si „utili”.
    Spovedania trebuie sa aduca dupa sine impacarea cu sine; deci, veti dormi linistit in continuare.
    A se vedea si marturisirea lui emil bobu in fata instantei … aia cu : „am fost un dobitoc!” daca ati uitat sau daca ati deschis mai tarziu aparatele de radio si tv.

   • Sper sa fiu in asentimentul majoritatii comentatorilor si imi exprim toata compasiunea pentru dv. Problema adevarata este caracterul si calitatea morala a lui Victor Ponta. Este foarte adevarat ca sunt lucruri „minore”. Concluzia este clara: numai cine impartaseste aceleasi valori cu Ponta il poate sustine. Studiile nu au importanta.

   • @ Dan Bruma,
    sinteti intr-o companie selecta:
    – va declarati „“fara educatie si de la tzara””;
    – Postelnicu recunostea: „am fost un dobitoc”;
    – Paunescu a avut o clipa de sinceritate; „sint un porc”.
    Normal ca votati Ponta; ar fi fost pacat sa nu :P

    • @victor L
     Multumesc pentru corectie: dupa o vreme aia doi, bobu si postelinicu au inceput sa mi se para unul si acelas, adica unul mai … decat celalalt. nici nu-mi vine sa cred cat timp a trecut de cand ei nu erau dobitoci ci conducatori de turma

 7. Sunt de acord, trebuie sa ne dezlantuim si sa utilizam intreaga acoperire de contacte, miza e prea mare si nu mai e loc pentru orgolii personale.

  Eu am incercat sa public textul de mai jos pe contributors, cerand Curtii Constitutionale daca este in regula sa asistam la aceasta privare de dreptul la vot care se pregateste pentru romanii din diaspora fara ca nimeni sa ne poata apara drepturile.

  http://www.petitieonline.com/scrisoare_deschisa_curtii_constitutionale

  Articolul nu a fost acceptat de contributors, pe un motiv justificat probabil, in urma consultarii unui expert constitutional, CC nu se poate pronunta pe fapte posibile viitoare, ci doar pe legi trecute.

  Dar eu nu pot sa accept situatia de fapt, sunt ULTRAGIAT ca lumea asista pasibila la violarea suveranitatii nationale exercitata prin vot liber egal exprimat.

  Vot fraudat, alegeri anulate!

 8. Multumesc pentru aceste rânduri, intr-adevăr avem nevoie sa ne ținem de mana. Chiar si cuvintele par sa se fi epuizat. S-a scris si s-a spus tot. Sa așteptam totusi sa treacă futuna si vom înțelege cu siguranta, de ce a trebuit sa trecem si prin asta.
  Va rog nu mai fiți trista. Daca va ieși cum vrem noi, probabil ca va fi un timp in care sa ne tragem sufletul, iar daca va fi altfel, eu cel puțin voi privi totul ca pe un nou început. Si nu bat câmpii. Imi voi lasa in urma tristețile si voi încerca sa-mi împlinesc viata si visele cum ma voi pricepe mai bine. Voi rămâne cu niște concluzii amare, dar pe care nu le voi lasa sa-mi otrăvească viata. Altceva nu cred ca mai este de facut. Sau nu pentru mine ( si sunt mai mare cu 8 ani decat dumneavoastră).
  Dar pana una alta, sa ne ținem strâns de mana, timpul nu s-a scurs, iar speranța încă nu a murit!

 9. Subscriu. Nici eu nu-mi pot reveni din dezgust si perplexitate. Locuiesc ca si dvs. intr-o tara occidentala in care gesturi precum cel cu gainile ar fi inimaginabile. Tot ceea ce am citit despre tara in ultimii ani m-a determinat sa iau decizia de a nu-mi invata niciodata copiii sa vorbeasca romaneste. Eu voi continua sa votez, sa ma enervez, sa simt aceasta nenorocita lipsa de speranta si frustrare cat se poate de reala, corporala, gatuindu-ma, dar voi fi ultima generatie care va simti asa.

 10. Excelent articol, felicitari. Insa am de facut si o mica observatie: in viata, intotdeauna avem de ales si suntem responsabili pentru alegerile pe care le facem si nu putem da vina pe sistem, primarie, partid etc, pentru faptul ca unii dintre noi nu au curajul sau puterea de a deschide gura si a protesta. Ar fi uimiti respectivii sa vada cati oameni gandesc ca ei. Cand vezi o nedreptate, n-o lasa necomentata sau nesanctionata, ci arata ca-ti pasa si mobilizeaza-i si pe altii sa arate ca le pasa. Spun lucrul acesta, referitor la acel pasaj din articol, unde povestesti ca unii angajati ai unei primarii, sunt obligati sa mearga la mitinguri si, eventual, sa aduca si o ruda sau un prieten cu ei, desi acele persoane nu sustin acel candidat. Oamenii aceia tacand si nespunandu-si opinia sincera, nu fac decat sa-si faca rau siesi si sa devina parte din sistem, imi pare rau s-o spun.

 11. Doamna Luminita Marcu, spuneti ca incercarea de a explica ce se intampla acum in Romania ar fi echivalenta incercarii de a articula un text de Urmuz cu mijloacele naratologiei realiste. Grila de interpretare nu este oare prea restransa? Nu este oare orice text, fie el din cale afara de avangardist, efectul frictiunilor dintre inovare in spatiul naratiunii si sedimentele traditionale ale istoriei literare. Nu rezulta oare astfel ca autorul inovator este inevitabil situat in orizontul traditiei si ca orice incercare de a o depasi este egala cu stradania de a sari peste propria umbra? (fac referire aici la pozitia lui Ricoeur din Temps et récit). Naratologia realista poate nu ne ajuta, insa traditia literaturii nu se reduce la realism. La limita, un text absolut inovator poate fi inca inteles, circumscris prin identificarea traditiei rasturnate. Putem spune ca, in mod paradoxal, aceste texte sunt poate cele mai traditionale, pentru ca, in cazul lor, atentia fata de traditie constituie impulsul creator.
  Sa ne intoarcem acum la situatia Romaniei: ce se intampla zilele astea este poate de neinteles daca grila interpretativa este cea a traditiei politice occidentale. Dar asta nu inseamna ca situatia social-politica este obscura, opaca in absolut. Istoria omenirii este mult prea bogata pentru a putea fi declarata inoperanta in cazul nostru.
  Nu incerc, desigur, sa va dau lectii. Dumneavoastra sunteti, cel mai probabil, constienta de banalitatile astea. Comparatia amintita mai sus este, veti spune, doar un fel de giumbusluc retoric. Tocmai acest lucru mi se pare insa nepotrivit. Faptul ca, de dragul unui efect retoric, induceti ideea ca realitatea romaneasca este cumva prea blurata pt a fi corect evaluata. Care este efectul? Inactiune, lamentari fataliste, provincialism pagubos. Astfel, afirm clar si raspicat: nu, romania nu este de neinteles.

 12. Cu votul in diaspora, ramane de vazut… Inteleg ca MAE va trimite 800.000 de buletine de vot, in strainatate. Daca, in mod miraculos, vor vota 5-600.000 de romani, guvernul va putea spune „iata, am imbunatatit situatia votului in diaspora”. :) Ba chiar, daca majoritatea celor 5-600.000 vor vota, miraculos, cu domnul Ponta, domnul Ponta va putea spune si ca e chiar iubit in diaspora. :)
  Nu stiu, oare ACL are cate un observator in toate sectiile de votare din diaspora, sau contam doar pe corectitudinea functionarilor statului?… :)

  • Conform legii, partidele trebuei să asigure prezenţa câte unui reprezentant al lor în comisiile din secţiile de votare. Este responsabilitatea lor să asigure această prezenţă. Aceşti reprezentanţi nu observă, ci participă la desfăşurarea operaţiunilor de vot, la numărarea voturilor şi semnează procesele-verbale finale.

 13. Doamnă Luminița Marcu,
  ”Matahala fără sfârșit” a colectat 3.836.093 de voturi (inclusiv frauda) și, eventual, a mai atașat și niște meșe consistente la coafura progeniturii ciudate pe care o tine în lesă pentru cotețul viitorului PM.
  Dacă lucrurile merg la fel (inclusiv frauda) și în turul al II-lea iar votanții lui Tăriceanu, Meleșcanu și Vadim vor repeta și ei figura atunci Matahala va ajunge la 4.798.212 = 25,93% din numărul celor înscriși pe Listele Electorale.
  Din toți ăștia vreo 3 milioane sunt pensionari cu 200 Eur pensie. Nu-i puteți atinge.
  Restul sunt bugetari captivi și sinecuriști securiști.

  Cei din tabăra opusă eu zic să nu-I deranjăm; ei vor fi prezenți ca și până acum, și în țară și afară.

  Cu ceilalți însă, CEI CARE NU VIN LA VOT, avem probleme:
  O mare parte dintre sunt cei care gândesc în felul următor: ”N-am de ce să merg la vot. Dacă vin ăia cu Legea-n gură la putere îmi pierd salariul pe care mi-l dă Boss-ul la negru, bașca ciubucurile despre care el se face că nu știe. Da nici să-l votez pe porcul ăsta care nu vrea să-mi facă și Carte de Muncă nu vreau. Poate-i cade dracului Guvernu și atunci să vezi distracție.”

  O altă parte, mai mica, are altfel de gânduri: ”Băi, nașpa dacă vin ăia de țin cu alde procuroarea băsistă Macovei ! Or băga case de marcat peste tot și am rupt-o-n fericire… Ia mai bine să merg eu pe șipcă și să-i las să-și scoată ochii unii altora !”

  Ultima parte și cea mai mica este compusă din corporatiști. Ăștia pe 16 Noiembrie se vor duce la ski în Alpi. Putem încerca să le punem sare pe coadă… dar suntem în sec. al XXI-lea, au smartphoane, deci mai spre seară, la spa, pot primi un scurt SMS: ”Firma s-a retras din România din cauza incertitudinilor mediului de afaceri. Vă urăm drum bun spre West !”

 14. Nu votez. Inainte sa ma luati la injuraturi, cititi-mi explicatia.

  Am plecat acum 4 ani din Romania la indemnarea prietenilor si a sotiei. Eram scarbit de „sistem” si sunt si acum insa mai aveam energia sa convietuiesc cu el. Am tot citit stirile despre ce se intampla in Romania, mai ales cu alegerile astea si cu primul tur din diaspora (la care nu am participat).
  Acum mi-am dat seama ca decizia pe care am luat-o de a pleca din Romania inseamna mai mult: Romania nu mai reprezinta tara mea. Sunt rezident al unei alte tari unde imi platesc taxe si imi trimit copilul la scoala. Nu mai am dreptul sa le spun celor care au ramas in Romania ce e bine si ce nu.

  Daca iese VVP sau KI, e alegerea Romanilor din Romania. E tara lor, nu a mea. Am familie, prieteni care sunt acolo – ei trebuie sa decida. Si cine decide?: majoritatea. Daca majoritatea isi spala creierul la Antena 3 si mai stiu-eu ce alte televiziuni pentru ca nu au inteligenta de a intelege ce se intampla, inseamna ca isi merita soarta. In 25 de ani cred ca lumea a avut timp destul sa se destepte – vad ca nu a facut-o.

  Good luck, Romania…

  • Va rog sa nu va suparati, dar gresiti, in cazul in care mai aveti cetatenie romana. Daca nu mai aveti, de acord cu dvs. Altfel, o decizie a Romaniei in care nu mai locuiti fizic va poate afecta, de pilda o mobilizare, un razboi, iesirea din UE etc. Asa incit aveti tot dreptul sa participati la alegerea celor care vor putea lua astfel de decizii extrem de importante, indiferent unde locuiti geografic, atit timp cit sinteti cetatean roman.

   • Stimata Doamna, am sa incerc sa dau un raspuns:
    1. Mai am cetatenia Romana. Altfel nu as mai discuta despre vot, nu?
    2. Mobilizare, razboi, etc.. E mai mult de discutat aici: din punctul meu de vedere perioada aceasta e istorie. Lumea noua vorbeste despre bogati si saraci – popoarele si natiunile sunt de domeniul trecutului deja. Razboaiele moderne se fac intre profesionisti zilele astea – ideea de armata asa cum o stim noi (iei mii de rezervisti si le dai niste arme) e de-a dreptul depasita. Si daca faci treaba asta nu ajungi decat sa ai un scut uman destul de ineficient…
    3. Iesirea din UE. Sunt rezident (nu cetatean!) al Statelor Unite. Nu ma va afecta aceasta decizie. Din motive econimice, UE are mai mare nevoie de Romania decat invers. Romania in afara UE – nu se va intampla, si cu VVP la butoane… I-au scos pe unguri din UE dupa alegerea lui Orban?

    • Daca nu va intereseaza si o duceti bine unde sinteti si perspectiva Ponta presedinte nu va afecteaza si nici nu va misca si nici nu pareti ca vreti sa intelegeti ce insemna pentru cei ramasi in tara (intr-un fel sau altul), ce anume cautati aici? Doar ca sa va exersati fronda un pic cinica? Un fel de dam cu vorba aia in ventilator…

  • Ai perfecta dreptate… doar ca acum ar fi momentul propice sa ne ajuti … pe noi astia care inca mai sunt in tara si muncesc ca sa intretina pensionarii, cei care lucreaza la stat, etc…. Cred ca mai suntem vreo 2 000 000 care mucesc ca ceilalti 18 000 000 sa f…. banii.

  • Atunci nu mai privi omule in urma si lasa-ne in saracia noastra. Nu mai privi inapoi! Gata, nu te duce la vot, nu te mai intrebam nimic. Ai scapat!

  • Ca sa raspund:
   Da, am in continuare cetatenia romana.
   Da, am inca parintii in Romania si majoritatea rudelor (o familie destul de numeroasa). Mama este pensionara si, da, muti dintre alegatori muncesc acum ca sa ii plateasca pensia.
   Da, privesc inapoi pentru ca ma intereseaza ce se intampla in general asa cum m-a interesat cine a iesit presedinte in India si ce sa intampla cu Rusia sau Ungaria sau cu Ebola in Africa.
   Da, sunt cinic si sarcastic desi multi cunoscuti ajung sa imi spuna ca am fost/sunt realist in multe situatii.

   Votul meu nu va ajuta pe nimeni, credeti-ma. Omul care voteaza cu VVP trebuie sa se ajute pe sine, sa se ridice.
   Motivul pentru care am plecat din Romania nu este ca o duceam prost, ci ca mi s-a dovedit ca sistemul este bolnav.

   Dar cine este sistemul? Sistemul sunt oamenii – unora creierul a incetat sa functioneze. Ei nu mai gandesc, gandeste un tatuc sau on Antena pentru ei. Si asta este sistemul care trebuie schimbat pentru ca politicienii de azi nu sunt decat o oglinda a acelor oameni. VVP a scos 40% (cu sau fara frauda). Deci 40% din alegatori il vor… Nu vreau ca votul meu sa le arate ca „suntem mai tari”. Fara a incerca sa imi dau aere: muncesc mult cu oameni si parte din meseria mea este sa le arat ce e bine si ce nu – bucuria mea nu este cand eu fac un lucru ci antunci cand cineva pe care eu l-am invatzat face lucrul respectiv.

   Revenind la propriul exemplu: parintii mei au votat constant Iliescu in anii 90 desi le-am zis ca nu e bine… Acum, dupa ce si-au „pierdut” un fiu, pe cine credeti ca voteaza? Am reusit sa ii invat pe parintii mei sa gandesca pentru ei dupa anii grei de comunism si spalare la creier iliesciana.
   Sunt si oameni care trebuie sa invete pe propria piele ce e bine si ce e rau – aveam 14 ani cand le ziceam parintilor si rudelor ca Iliescu e un politruc, un criminal. Mi se raspundea „ce stii tu, bah pu*ica, cum merge treaba?!”.

   Daca KI iese castigator, pe oamenii aia nu i-ai ajutat cu nimic. La urmatoarele alegeri vor fi la fel de prosti ca sa il voteze pe cel care le promite mai mult. Trebuie sa ii faci sa se intrebe singuri „de ce ne-au plecat toti copiii din tzara?”, „de ce nu au medicamentele de imi trebuie la spital?”, „de ce din pensia pe care o am pot sa cumpar cat mai putin?”.

   Inchei prin a spune ca daca as fi in Romania as merge la vot. In schimb, eu ma astept ca oamenii care traiesc acolo sa se ajute singuri, sa se trezeasca si sa faca ceva cu soarta lor si sa nu se mai lase dusi de nas macar o data in viatza.

   Inchei prin a spune: „give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime.”

   • Draga Cristi,

    Imi permit sa te tutuiesc, nu doar pt ca e…trendy si tu traiesti in USA, unde se poarta, dar si ca semn de simpatie. Ba poate si de la diferenta, marisoara, de varsta…
    Ne cam pacalesti, Cristi! E evident ca inca iti mai pasa de noi, prietenii tai necunoscuti, dintr-un motiv evident: iti petreci, iata, destul timp cu noi, pe-AICI, iti iei destul timp (pretios, americanesc, caci time is money!) sa raspunzi, sa insiri multe si pertinente randuri. Noi iti multumim, sa stii!
    As putea sa ma alatur motivelor care ti se insira ca pledoarie pentru vot, dar, in vremurile astea tulburi, uneori merge taman melodrama…
    Asa ca, draga Cristi, ca cetatenii romani sa voteze liberi, au murit 1400 oameni (niste fraieri, vei replica tu, mizand in continuare pe cartea cinismului!). Nu avem dreptul sa nesocotim aceste morti. Spui ca mai esti cetatean roman. Ar fi trist sa nesocotesti acei morti.
    Cum e trist si ca ne amarasti pe noi, prietenii tai necunoscuti, morti si noi de frica anilor ce vor veni. Din varii motive, n-am avut curajul tau de a lasa totul in urma. Poate am avut alte soiuri de curaj. Poate meritam o vorba buna de la cei ca tine. Nu ne intrista, fa gestul asta, simbolic!
    Sa stii ca si barbatii cinici (si probabil tu nu esti, doar plusezi pitoresc…) fac gesturi frumoase. Uneori pe ascuns, sa nu iasa din rol, dar le fac. Si la te-miri-ce bilanturi personale, in te-miri-ce momente de cumpana, isi sunt recunoscatori ca le-au facut!
    Multumim!

    • imi pare un dialog al surzilor.dar…..un aspect pe care d-nul cristi il aduce in discutie : dejaba ruminu mindru il voteaza amu pe Johannis daca el nu i impartaseste valorili ! dupa citeva luni il va injura si va iesi in strada ca nu i se da . ma intelegeti oare ?
     uite,ginditiva la tovarasul iliescu : ruminii l au votat 90 % ! omu poate sta linistit,desi ar trebui sa se afle in puscarie

 15. Da, este nevoie de mare atenție si la ce se va intampla in țară. Tare mi-e frică de faptul ca nu vom mai fi furați doar cu votul ci si cu softul (Siveco) ! Verifica cineva detalii ale softului ?? Că n-o fi făcut așa de simplu doar prin sumă. Procent din numarul de voturi anulate verifica cineva (pe soft) unde se duc? sau alte șmecherii??? Ar trebui facut un demers pentru validarea oficiala a programului folosit, cu participarea reprezentanților ambelor tabere. După ce că l-am lăsat pe Ponta să participe la alegeri din poziția de Prim ministru având deci toate frâiele în mâini,, lăsăm pe mâna lor si înregistrarea voturilor ????

 16. Toti acesti scriitori, literati si alte soiuri de intelectuali care scriu ca sa se citeasca unii pe altii ar trebui sa faca – chiar acum – un urias sacrificiu (zic urias fiindca ii stiu cit sint de comozi si de fuduli): sa-si ia si ei doua zile de concediu fara plata (joi si vineri) si sa plece in satele si orasele lor de bastina sau pe unde au rude, prieteni, cunoscuti si sa lase pentru 72 de ore scrisul si spartul in figuri de stil. Sa intilneasca si sa convinga cit mai multi oameni sa iasa la vot. Sa stea prin circiumi, prin piete, in vizite la cunoscuti si rubedenii de dimineata pina seara.

  Numai Uniunea Scriitoare are vreo 3000 de figuranti. Sa iasa naibii sa faca si ei putin teren, ca n-o sa moara! Profesorii universitari, daca tot li s-a dat liber, cu atit mai mult.

  Liiceanu sa rastoarne situatia la Rimnicu Vilcea, Plesu sa o rastoarne prin Buzau, pe unde a avut domiciliu fortat, sau oriunde crede el ca poate sa o faca. Ei, si inca 5000 ca ei iesiti in strada, in piete, in circiumi, prin sate, orase si catune pot rasturna situatia.

 17. „We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender…”

  Pe data de 4 iunie 1940 Winston Churchill urma sa tina un discurs in Camera Comunelor. Situatia in tara si in Europa era catastrofala. A vizitat orase, sate, fabrici, uzine, a fost pe plaje, printre militari… Peste tot moralul populatiei si al soldatilor era la pamint, nimic nu functiona, nimeni nu parea sa aiba vreo idee ce e de facut, nimeni nu lua initiativa, nimic nu se misca, parca fiecare astepta de la celalalt sa zica sau sa propuna ceva.

  Si el trebuia sa-si scrie discursul, un discurs in care practic avea de descris un urias dezastru militar, inclusiv o iminenta iesire a Frantei din razboi, si de avertizat asupra unei posibile invazii germane, dar fara sa inspire defetism, ba chiar sa reafirme mentinerea ferma a obiectivului victoriei, indiferent cit de lung si de greu va fi drumul.

  Atunci cind se gindea cum sa-si formuleze textul, cu gindul la totala debusolare a populatiei (Mass Observation reported civilian morale in many areas as zero, one observer claiming that everyone looked suicidal), a fost strafulgerat de o idee: se purta si el ca toti ceilalti asteptind ceva de undeva, de la cineva… Pai, tocmai el, primul ministru, era cel care trebuia sa aiba initiativa, sa ia comanda si sa ridice moralul trupelor si al populatiei. Lui ii revenea misiunea asta. Si asa, in loc sa constate deprimat dezastrul militar pe pamint, pe apa si in aer a scris:

  „We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender…”

  Asta e atitudinea pe care trebuie sa o aiba pina la ora votului si cei care inteleg pericolul mortal pe care il reprezinta Ponta si mafiotii din jurul lui pentru Romania.

  Toti scriitorii, literatii si celelalte soiuri de intelectuali care scriu ca sa se citeasca unii pe altii ar trebui sa faca – chiar acum – un urias sacrificiu (zic urias fiindca ii stiu cit sint de comozi si de fuduli): sa-si ia si ei doua zile de concediu fara plata (joi si vineri) si sa plece in satele si orasele lor de bastina sau pe unde au rude, prieteni, cunoscuti si sa lase pentru 72 de ore asfaltul Bucurestiului, scrisul si spartul in figuri de stil. Sa intilneasca si sa convinga cit mai multi oameni sa iasa la vot. Sa stea prin circiumi, prin piete, in vizite la cunoscuti si rubedenii de dimineata pina seara vreme de 3 zile.

  Numai Uniunea Scriitoare are vreo 3000 de figuranti. Sa iasa naibii sa faca si ei putin teren, ca n-o sa moara! Profesorii universitari, daca tot li s-a dat liber, cu atit mai mult.

  Liiceanu sa rastoarne situatia la Rimnicu Vilcea, Plesu sa o rastoarne prin Buzau, pe unde a avut domiciliu fortat, sau oriunde crede el ca poate sa o faca. Ei, si inca 5000 ca ei iesiti in strada, in piete, in circiumi, prin sate, orase si catune pot rasturna situatia.

  „We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender…”

  • Cred in contiuare ca fiecare trebuie sa-si faca treaba la care se pricepe. Cit despre Uniunea Scriitorilor, am facut eforturi sa NU fiu membra a acestei asociatii si am reusit.

 18. Si cum se face ca stiti citi membri are Uniunea Scriitoare? Mirositi a literat frustrat… Asa sau altfel, folositi-va ca exemplu personal… ca doar nu trebuie sa fii neaparat literat care se sparge in figuri de stil ca sa scoti lumea la vot… Cu atit mai mult cu cit „in teren” notorietatea nu conteaza (de vreme ce spuneti ca literatii se citesc doar intre ei).

 19. Capacitatea unui singur om de a face rau e limitata. Raul se intampla pentru ca alte mii pot fi convinse sa se alature nebuniei iar alte milioane sa fie convinsi sa coopereze permitandu-si sa se simta inspaimantati, speriati sau indiferenti.

 20. Doamna, noi suntem niste accidente. Tara e normala, asa cum a fost mereu.
  Faptul ca suntem in UE si in NATO e un accident fericit al istoriei.
  Priviti la harta Uniunii Europene si veti vedea ca, alaturi de Bulgaria si Grecia, suntem un fel de excrescenta bizara in Est.

  Ne-am obisnuit cu gandul ca traim intr-o tara de tip european, ca putem calatori si vorbi liber si-am uitat cine suntem de fapt. De-aici cred eu ca vine dezamagirea si revolta.

  Nu sunt defetist dar sunt oarecum resemnat. Credeti ca Ponta ar fi un presedinte mai rau ca Ceausescu ? Probabil ca nu. Mai rau ca Iliescu ? Cam pe-acolo. Cum n-a disparut natia asta pana acum n-o sa dispara nici sub Ponta.

  Poporul va vota altceva de foame, peste 5 ani sau cand o fi. Asa cum a votat mereu. Starea de echilibru a tarii e asta pe care o descrieti in articol: pomeni electorale, prosteala in fata, retorica antivest, preoti mizerabili etc.

  Sa ne uitam la lucrurile bune care s-au intamplat in ultimii 25 de ani.
  Nu cred ca Ponta va putea face ce-a facut Putin la el acasa, nu suntem chiar genul ala de tara.

  Daca nu se va intampla inca un accident -de data asta nefericit- al istoriei, timpul curge de partea noastra. Incet.

 21. Sărut-mâna,
  În primul rând, îmi place cum scrieți și ce scrieți. Mai îmi place și viziunea, și optimismul Dumneavoastră. Vreau numai să fac oarece completări:
  1. În caz că Johannis va câștiga aceste alegeri, sigur va fi suspendat; asta se va întâmpla în Ianuarie. De ce atunci? Pentru că PSD are nevoie ca Băsescu să plece dela Cotroceni.
  2. În cazul în Johannis va fi suspendat, și sper din tot sufletul să se ajungă aici, va urma demisia și o nouă rundă de alegeri; și sper ca acele aleferi să fie câștigate de Macovei, prima mea preferință;
  3. Există varianta ca Plagiatorul să câștige. În acest caz, situația este gravă. Nu trebuie să ne panicăm prea mult, sau cum spune Poetul ”vreme trece, vreme vine”. Întrebarea este: Ce pierdem și ce câștigăm? Răspunsul este simplu: mai mult decât sărăcia, vom pierde libertatea de exprimare. E bine de spus că se vor ivi și situații de profit comercial rapid și mare. Se pare că dicționarele bilingve ruso-române, se vor vinde foarte bine. Altfel, știm că România este în recesiune economică, mai știm că va intra curând în stop cardiac. Sincer, cred că prețul la lumânări va exploda, și biata noastră țară va avea parte de discursul acela ultim: ”moartă fără lumânare”. Totuși, e bine să ne păstrăm optimismul pentru că după 10 ani de guvernare psd-istă, vor mai muri niscaiva tineri, ca cei dela școala de subofițeri din Câmpina, ne vom mai preface că le vom duce dorul și îi vom onora corespunzător. Treaba este că acei tineri ar fi trebuit să fie de aceeași vârstă cu noi, și să fie alături de noi lângă familie…familia numită România.
  Cum spunea Silviu Brucan: ”ne vor trebui 20 ani să știm democrația” și apoi ne numea ”stupid people”.
  Să privim situația globală: SUA a ajuns la democrația de azi în 500 ani; UK este azi așa cum o știm pentru că…știm cine este UK (treaba cu fotbalul, cu industrializarea, etc); Să vorbim de Elveția, Norvegia, etc. Acum, să scoatem din context biata noastră țară, bieții noștri români, cuprinși de teroarea comunistă (frig în case, indivizi care și-au stricat sănătatea pentru că în fabricile lui Ceaușescu nu existau măsuri de protecție și acum geme spitalele de ei, încă îmi amintesc de lipsa portocalelor de sărbători, etc), și să vedem lipsa de educație politică și dorința de nu evolua ca națiune. Jocul PSD a fost clar dela bun început clar: cu doi candidați, în tabere diferite, este imposibil să nu âși atingă scopul. Așa că au scos din joc un Antonescu care refuza să se trezească dimineață și să vină la job, adică să simuleze că muncește, și au plantat un Johannis care simulează inteligența. Sincer, în 25 de ani de democrație cenzurată, cât poate învăța un individ? Și ne întoarcem la binefacerile comunismului și la promotorul său Silviu Brucan cu cei 25 ani…Pe bune? Estimarea mea este că ne vor trebui cel puțin 200 ani de progres intens pentru a fi la umărul marilor națiuni, și asta cu guvernanți competenți. 200 ani este o cifră mare? Greșit, este o cifră mică. 200 ani înseamnă 3 generații: tată, fiu, nepot; În 25 de ani, avem aproape cei mai buni hackeri. De 25 ani câștigăm aurul la salonul de inventică pe diverse materii. La fel vorbim și despre olimpiade. Ceea ce ne va încetini este masa amorfă, ca cea din zilele noastre. Acea marsă amorfă învățată de comunism că se poate trăi și cu 3 felii de pâine pe zi. Acea masă amorfă care nu știe să folosească bancomatul pentru a își retrage salriul sau pensiile. Acea masă amorfă care nu știe să trimită un SMS. Evident, vorbesc de persoanele trecute de 60 ani. Când timpul își va face datoria și urmașii acestor relicve vor fi diluați de restul populației, numai atunci vom scăpa de Plagiatori, Criminali, Turnători, hoți de voturi, etc.
  De noi depinde cât de repede ne mișcăm. Cât despre găinile moarte din curtea ACL, sau despre diaspora umilită….
  O națiune decade când proprii membrii nu merg la vot, sau când lasă Plagiatorii să guverneze. Se pare că analfabeta Elena Ceaușescu nu a fost de ajuns pentru această țară. Acum vrea un Plagiator.
  O națiune se crește precum un copil: cu grijă, cu atenție, cu severitate, cu Responsabilitate și cu gândul la viitorul în care trebuie să trăim cu toții.

  • Nu stiu de ce sperati sa fie suspendat Johannis caci nu e deloc sigur ca ar castiga atunci Macovei si chiar daca ar castiga nu vad de ce credeti ca ea nu va fi suspendata la randul ei, daca modelul asta de suspendare functioneaza. Care sunt argumentele logice, nu pasionale?

 22. D-na Luminita , mi se pare foarte pertinenta scrisoarea dvs . Opiniile dvs . sunt convins ca preocupa pe foarte multi dintre noi . Regret sincer situatia din Craiova , eu sunt ardelean si la fel ca majoritatea ardelenilor vad lucrurile simplu : nu dorim sa mergem inainte cu Ponta si PSD . NU as vrea sa se inteleaga ca sunt fan K.I. , dar ne vedem pusi in situatia de a alege intre doua rele , raul cel mai mic . Nu doresc sa creada cineva ca la noi in ardeal nu exista mafia PSD si ca aici Ponta nu are sustinatori , are destui si acei sustinatori sunt extensiile mafiei PSD-iste , anumiti baroni locali si toti acolitii lor . Cel mai recent exemplu este cazul Govor de la Satu Mare care a convocat directori ai institutiilor bugetare si a tunat si fulgerat , a amenintat cu taieri de fonduri pana la demiteri daca in turul doi rezultatele nu vor fi pe placul PSD. Nu vreau sa intram in detalii pe aceste exemple , caci e treaba DNA sa se ocupe de astfel de indivizi . Dar as vrea sa atrag atentia asupra unor aspecte care sunt strans legate de SISTEM . Si eu cred ca aici sunt necesare schimbari majore in viitor . Indiferent cine ar fi fost candidat la functia de sef al statului , ar fi fost putin probabil sa aiba rezultate si asta doar din cauza SISTEMULUI . Noi suntem chemati sa votam un presedinte care in fond nu poate face mai nimic pentru noi . Daca presedintele ales indrazneste sa sugereze guvernului sa faca ceva … indiferent ce … poate fi suspendat pentru depasirea atributiilor si incalcarea constitutiei , aspect care stim bine ca s-a intamplat , si nu o data . Exista de asmenea o multime de alte motive pt care presedintele poate fi suspendat , dar conform art. 89 din constitutie presedintele poate dizolva parlamentul doar pentru un singur motiv si anume daca parlamentul nu acorda votul de incredere pentru propunerea presedintelui privind formarea guvernului si daca exista doua respingeri in cadrul acestui proces . Acum noi stim cine sunt parlamentarii nostri si cate parale fac , noi stim bine ca ar trebui sa existe mai multe motive pentru ca parlamentul sa poata fi dizolvat . Noi ar trebui sa votam ca in toate tarile civilizate omul care va gestiona direct bunastarea natiunii , nivelul de trai , bunul mers al economiei . Exemple sunt nenumarate , englezii voteaza un premier , dar acesta este direct raspunzator de guvernare , de nivelul de trai si mersul economic al tarii . Nemtii voteaza un cancelar , dar acesta raspunde de toate aspectele , probabil ca extrem de putini cunosc numele presedintelui germaniei , dar nici nu intereseaza pe nimeni deoarece nivelul de trai din germania nu depinde de presedinte ci de guvernarea cancelarului . Ungurii aleg premierul , iar presedintele tarii este numit de parlament soarta tarii fiind in mana premierului . Americanii voteaza un presedinte , dar acesta conduce intreaga guvernare . Exemplele ar putea continua , dar la noi parca totul e pe dos , votam un om , oricare ar fi el , care de fapt nu poate face mai nimic oricat de bun ar fi . Faptul ca orice lege trebuie promulgata de presedinte nu inseamna ca acesta are o putere mare , deoarece stim bine ca daca legea nu e buna , presedintele poate refuza promulgarea o singura data dupa care este obligat sa-i dea drumul . Desigur interesul clasei politice este sa pastreze acest sistem confuz cat mai mult cu putinta , deoarece stim bine ca aceasta stare de confuzie le-a permis in 25 de ani sa fure fara limita indiferent de culoarea politica . Eu as dori sa aud de la un candidat la functia suprema in stat chestii simple dar clare , sa vina unul care sa zica , oameni buni in acest moment salariul minim pe economie este de 200 de euro , la sfarsitul mandatului meu de 5 ani acesta va fi 350 de euro . E doar un exemplu dar ar putea fi mai multe , legat de numarul locurilor de munca , de cosul zilnic , de sanatate , de invatamant etc . Este inadmisibil ca dupa doi ani de guvernare Ponta , sa tragem linie si sa vedem ca de fapt nu s-a facut nimic altceva decat sageti catre Cotroceni . probabil ca presedintele a fost de vina ca elevii nu au avut abecedare pe banci la inceputul anului , sau ca in spitale nu avem de nici unele . Programele prezentate de candidati sunt praf in ochi ca de obicei . Viitorul nu se anunta deloc bine , dar vom merge la vot ca sa spunem ca am facut-o si pe asta dupa care sa suferim in stilul nostru personal inca un mandat . Sincer cred ca populatia din ardeal s-a cam saturat de raterui dupa rateuri . Ponta , presedintele care uneste … nu stiu ce vrea sa uneasca , dar inca nu e presedinte si a reusit deja sa puna ardealul de o parte a baricadei si restul tarii de cealalta parte a baricadei in frunte cu primarul Craiovei care vrea sa-si stranga zeci de mii de olteni si chiar sa porneasca un razboi civil contra ardelenilor . Desigur la nivel de declaratii , dar este jenanta atitudinea ei si pana la urma ni se rupe de ea . Daca o incurcam asa de tare , cat dureaza sa facem un referendum si nu mai vrem sa-i incurcam , deci iata ca Ponta a inceput sa ” uneasca ” . Ponta , dragul de el a orchestrat cea mai mizera campanie electorala din istoria post decembrista . Gaini aruncate in curtea adversarului … incredibil … preseaza biserica sa se implice in campanie electorala , pana la urma face orice ca sa castige . Scopul unul singur : sa puna mana pe justitie si sa-si scape toti acolitii . Daca cineva crede ca ii pasa lui Ponta de bunastarea tarii se inseala amarnic . Veti vedea bugetul pt 2015 care intentionat a fost bagat in sertar pana dupa alegeri , se vor vedea si noile taxe inventate pt 2015 si pe cand lumea se va fi lamurit cum stau lucrurile deja va fi tarziu . In rest oameni ca mine vor continua sa munceasca in mediul privat 12 ore pe zi , fara liber de 1 Decembrie , fara alte libere de care se bucura bugetarii doar ca sa sustinem un aparat bugetar extrem de costisitor , sa platim datoriile externe , sa platim cei mai scumpi km de autostrada si nu vreau sa continuu caci lista este extrem de lunga . Dragilor , daca nu se va schimba Constitutia la modul serios si real in folosul natiunii si nu in folosul politicienilor , vom continua sa suferim indiferent cine va candida si in viitor . Politicienii trebuie sa fie slujbasii nostri , nu noi sa fim sclavii lor . Eu va doresc tot binele din lume si duminica sa aveti inspiratie la vot .

 23. Excelenta analiza a realitatii din Romania. Pacat ca ce care gindesc ca dvs. sunt in minoritate fata de cetatenii turmentati, pensionarii de la CAP si nu numai, si mai nou, tiganii.

 24. Draga Luminita,daca-mi permiti,sa stii ca nu toti ardelenii sunt suparati pe olteni sau moldoveni.
  Eu sunt Sibian,pedeasupra si maghiar si pot sa spun cu ca nu sunt suparat,deoarece chiar cunosc o gramada de olteni sau moldoveni care voteaza cu Johanis iar daca nu voteaza cu el sa nu uitam ca partea cea mai buna a democratiei este aceea ca avem dreptul sa simpatizam liber cu cine dorim.
  Zilele trecute citeam un articol cu raspunsul fiului lui Ion Ratiu catre Victor Ponta ,iar singurul lucru care mi-a ramas in minre si care mi-a placut foarte mult este acest citat.(sper sa nu gresesc).
  Ion Ratiu spune „Am sa lupt pana la ultima picatura de sange pentru ca tu sa ai dreptul de a nu fi de acord cu mine”
  Respect.
  Doamne Ajuta.

 25. Infiorator.

  Pe cand plagiatul facea valurile dintai imi scriam teza de doctorat („in strainatate”, cum zice un distins domn comentator care are, ca si mine, o diploma de medic din Romania – tare mi-a venit sa comentez ceva despre valoarea intrinseca a unei astfel de diplome, dar ma abtin intrucatva). Mi-a fost rusine atunci cand un coleg m-a intrebat razand care e povestea cu plagiatul (zarva se intinsese pana in Nature, am gasit linkul – e primul returnat de Google la cautarea dupa „Nature Victor Ponta”).

  Da, „Frica de libertate” a lui Fromm e tradusa in romana de cativa ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Luminita Marcu
Asistent universitar în Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti, doctorat în filologie cu o lucrare despre presa culturală din comunismul românesc (profesor colaborator din 2001, titular în departamentul de Studii literare, din 2005). A publicat cartea Mansarda cu portocale. Puzzle spaniol în 2006 la Editura Polirom, traduceri din engleză şi spaniolă şi numeroase articole în presa din România. În curs de apariție la Editura Cartea românească, lucrarea ”Gazeta literară 1954-1968. O revistă culturală în comunism”. Aprilie 2010 - aprilie 2014, director adjunct al ICR Madrid. 2007-2010, consilier de presă al Institutului Cervantes din București. Din septembrie 2014, lector, prin concurs, la Universitatea din Salamanca (titular al cursurilor de Literatură română în cadrul Literaturilor romanice și de Limbă și civilizație românească).

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro