miercuri, ianuarie 26, 2022

Scrisoarea ambasadorului Poloniei catre presedintele ICR: Am rugamintea ca reprezentantii ICR sa nu mai folosesca argumente care sa-mi puna tara intr-o lumina nefavorabila si falsa

Ambasadorul Poloniei, Mareck Szczygiel, a trimis presedintelui ICR, Radu Boroianu, o scrisoare prin care protesteaza fata de afirmatia lui Nicolae Breban, conform careia „in Polonia, cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice.” Redam mai jos continutul acestei scrisori, cu acordul Excelentei Sale, Domnul Mareck Szczygiel.

Domnului Radu Boroianu,

Presedintele ICR

Stimate domnule Presedinte,

Am fost foarte neplacut surprins sa citesc declaratia domnului Nicolae Breban, presedintele Consiliului consultativ al ICR, preluata in masa de presa din Romania, conform careia in Polonia cineva poate fi impuscat pentru exprimarea unor pareri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucura de autoritate si care reprezinta o institutie precum ICR, sa recurga in discutia purtata la niste argumente atat de absurde si evident neadevarate. Acest gen de acuzatii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Romane. Polonia reprezinta de multi ani un exemplu de tara in care domina libertatea nestingherita de exprimare, garantata direct prin constitutie. Acest lucru este demonstrat de insasi pozitia inalta tarii noastre in clasementele internationale referitoare la libertatea presei.

Domnii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se afla printre cei mai straluciti intelectuali romani, sunt persoane cunoscute si respectate si in Polonia. Va asigur domnule Boroianu ca in tara mea nu-i ameninta nici un pericol. Am totodata rugamintea ca pe viitor, in fervoarea dezbaterilor publice, reprezentantii ICR sa nu mai folosesca argumente care sa-mi puna tara, atat de apropiata Romaniei, intr-o lumina nefavorabila si falsa.

Cu respect,

Mareck Szczygiel

Ambasador

Descarca de aici scrisoarea Ambasadorului Poloniei

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Ce vor zice milioane de uslamisti negri pe cerul gurii, despre ambasadorul Poloniei? Vor zice la fel ca si despre ceilalti ambasadori din tarile civilizate. Vor zice la fel ca si despre presa straina, diplomatii straini. Vor zice la fel ca si despre noi, la fel ca si despre justitia noastra. Vor zice ca ambasadorul polonez e basist. Alta explicatie nu gasesc milioanele de uslamisti inapoiati, alta explicatie nu este! (pentru ei, evident)

  De ce oare ne raportam la milioanele de uslamisti, si nu ne ajung oare vedetele si liderii uslamisti?! Pentru ca vedetele si liderii nu reprezinta adevarata forta politica. Forta politica de baza, cea care face posibile toate nenorocirile romanesti, aceasta forta apartine milioanelor de uslamisti inapoiati spiritual si intelectual. Astia sunt inamicii progresului si ai lumii civilizate, nu numai de la noi, ci de oriunde in lume. Milioanele de nemernici uslamisti sunt cei care voteaza si propovaduiesc zilnic non-valori cu desantare. Astia propaga adevarata forta pe care trebuie s-o invingem, cultura uslamista.

  Fara subcultura uslamista de mase, toate vedetele uslamiste, toti impostorii, smecherii si pitipoancele, din politica si din toate domeniile, ar disparea peste noapte. Doar cultura uslamista de mase ii lanseaza si ii mentine pe acestia in atentia opiniei publice generale.

  • Milioane de nemernici, de negri în cerul gurii, de înapoiați spiritual și intelectual, inamici ai progresului și al țărilor civilizate, propovăduitori de nonvalori deşănțate, impostori, şmecheri și pițipoance. Mai rar un comentariu care sa conțină atât venin adresat românilor care au doar vina să fi simțit și votat altfel decât autorul rândurilor de mai sus. Și totuși un astfel de comentariu trece.
   Dacă, pentru a sugera enormitatea conținută în comentariu, as contra comparând abuzul lui Breban cu libertatea „râșniței” vreunui fost președinte comentariul ar fi desigur oprit. Pare sa fie mai cool și mai adecvat platformei contributors.ro sa înjuri milioane de români.

 2. Va multumesc pentru precizari, Excelenta!

  Mi se pare absurd ca astfel de declaratii aberante sa strice relatiinte Romaniei cu, probabil, cel mai bun prieten european al Romaniei.

  • Felicitari, domnule Mareck Szczygiel! Va multumesc si multumesc si Poloniei ,o tara pe care o admir !
   Aceasta trebuie sa fie reactia unui ambasador !
   Ambasadorii romani ce fac in situatii asemanatoare? Cred ca tac!

 3. Voi incerca sa intuiesc raspunsul propagandistic: „domnul Breban a vorbit in nume propriu, iar discutia a fost interpretata rauvoitor de persoane dusmanoase. citatele au fost scoase din context. legaturile dintre romania si polonia sunt solide si au o istorie lunga, nu pot fi afectate de intrigile marunte ale celor care urmaresc interese personale in detrimentul celui national etc”. Domnul Breban se va autosuspenda din functiile detinute pe o perioada de 3 luni, nu inainte de a varsa cateva lacrimi emotionante ca a fost fortat de inamici care sapa Romania din interior.

 4. Ce sa mai spui? Ca roman, ma simt ca si cum as fi primit o palma. Avem un talent unic sa ne facem de ras in lume gratie unor declaratii stupide, precum cea a domnului Breban.
  Ar fi putut macar sa se gandeasca la faptul ca Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu sunt vazuti in Polonia ca intelectuali de calibrul unui Adam Michnik. Dar cui si ce sa ii ceri …

 5. Rau am ajuns,sa ne bata obrazul ambasadorul Poloniei.
  Asa se intampla cand sunt pusi oameni in functii dupa afinitatile antenei 3,Patapievici nu era bun pentru ca era basist e bun politrucul asta comunist care mai e si mebru al academiei.

 6. Nu ca zic, da’vreau sa spun:

  Multumesc, Mareck Szczygiel! Multumesc Polonia!

  a fost stearsa cu aceasta scrisoare si „mizeria lasata de pro…” USL istul, klaus iohannis in interviul din „Gazeta Wyborcza”

 7. Imi aduc aminte si acum ce greu am facut rost de „Bunavestire” , in anii grei in care Breban era un nume respectat. Era o performanta sa ai asa ceva in biblioteca, alaturi de „Fetele tacerii” – Buzura, „Cel mai iubit dintre pamnteni”- M. Preda… era un „must” pentru care apelai la toate pilele posibile si imposibile.
  Acum, (de fapt nu de acum, ci de mai demult) prin nu stiu ce metamorfoza, roata s-a intors. Omul face de ras romanicerul, ne face sa ne simtim jenati, toti cei care l-am admirat odata. Nu poti sa nu te simti rusinat de nerusinea lui….iar palma, eleganta, diplomatica, a Excelentei Sale, o incasam si noi, cei care l-am citit si respectat…atunci.
  Macar de asta si tot ar fi trebuit sa va masurati cuvintele, domnule Breban!
  Basca insulta (probabil ca ati considerat-o lauda, ceva de genul romanul nu-i ca polonezul sienkieviczian, care pune mana pe sabie fara sa stea prea mult pe ganduri, nu? Un Andrzej Kmicic le-ar fi luat capul, nu? Hulitorilor de neam si de tara…)
  Sunteti un nume si prin noi (sau poate doar prin noi?), cei care v-am citit candva, nu ne mai faceti de ras si nu ne mai faceti partasi la nerusinea dvs…notati ca palma am incasat-o noi, si nu e prima!

 8. Ambasadorul polonez e la post si reactiuoneaza.
  Cine ii raspunde acestui badaran? ” Au poate 1500 de Euro salariu. De banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva”
  Cel ce acum 3 ani s-a speriat de Grupul Infractional Organizat, si acum, vazind ca merge, a revenit in forta. Ioan Rus, ministru al marilor proiecte pritocite de Sova.
  Ridem, glumim, dar se poate mai mult?

 9. hélas, câtă ură viscerală, câtă frustrare simandicoasă din partea unor ființe abia alfabetizate se revarsă precum veninul și toxinele aferente prin incisivii cobrei vs o metaforă mai deocheată, o glumă discutabilă a unui romancier ce a dat și dă lecții generațiilor de-a lungul deceniilor

  • @Ana – metaforele exprimate indica calitatea vietii interne. Daca asa isi explica Breban ce se intampla in alte parti ale lumii e dus cu capul. Sa nu uitam ca omul nu e niciodata la fel. Omul se degradeaza, imbatraneste, pierde deminitatea, face pipi pe el, si daca are ghinionul sa moara batran natura il va face complet de ras.

 10. Aici nu e vorba de Congratulations pentru continutul celor scrise, ci este vorba de aprecieri pentru capacitatea Dl Ambasador de a lua atitudine !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro