vineri, iunie 14, 2024

Scurt interviu cu Valeriu Nicolae, despre ”secta impostorilor”

Portretele politicienilor actuali, realizate de Valeriu Nicolae și adunate într-o carte ”Nu tot ei!”, publicată la Humanitas, pot părea grăbite sau nedrepte uneori, dar imaginea de ansamblu e devastatoare pentru elita politică din țara noastră. Subtitlul cărții, România în ghearele imposturii, la fel, poate părea prea dramatic, dar, din păcate, chiar asta se întâmplă, ceea ce sugerează metafoara ”ghearelor”, contraselecția pe baza nemeritelor sufocă orice domeniu al statului.

Idei din interviu:

După incendiul de la spitalul din Piatra Neamț

Sunt foarte mulți deputați care au terminat cursuri de management spitalicesc cu o zi sau două înainte de a fi numiți manageri de spital. Avem tot felul de aberații. Sunt oameni care nu au făcut nimic care să aibă legatură cu spitalele și fac un curs aiurea și devin manageri de spitale sau fac parte din consilii de administrație ale spitalelor. Scriam de curând de unul care toată viața s-a ocupat de pescărie și vânătoare și devenise șeful consiliului de administrație al unui spital de obstetrică și ginecologie. Avem cazul șefului PNL din Parlament, domnul Roman, care a trăit din consiliul de administrație în consiliu de administrație. Dacă încerci să afli care e legătura între pregătirea sa și consiliul de adminstrație din care face parte, nu găsești nimic. Există acest eșalon doi, plin ochi de impostori.

Ce o sa se întâmple cu acești impostori.

Nu cred că ne mai putem întoarece în timp și nu cred că există posibilitatea unor sancțiuni. Avem nevoie de un guvern sprijinit de un parlament normal. Așa cum vrea și domnul președinte când vorbește de ”o Românie normală”. Dacă reușim să avem un guvern cu oameni bine pregătiți și un parlament cu oameni care să nu fie în majoritate impostori, atunci lucrurile o să se îndrepte rapid. Nu e nimic complicat în a pune oameni competenți în locurile potrivite.

Problema este că proștii se înconjoară de oameni mai proști decât ei, iar impostorii de impostori mai mari decât ei. Când oameni buni vor intra în Parlament și se vor înconjura de oameni mai buni decât ei, clasa politică va începe să funcționeze. Dacă ești ales și ajungi într-o poziție politică, acest fapt nu te face expert în ceva. Ar trebui să te folosești de poziția ta pentru a aduce oameni mult mai pricepuți decât tine. Cred că România are un mare potențial de dezvoltare.

Impozitarea pensiilor speciale cu 80, 90 la sută va rezolva o parte dintre problemele pe care le avem acum. Eu cred că sunt mult mai mulți oameni buni si competenți decât impostori. Din păcate impostorii sunt foarte vocali. Ei sunt într-o luptă continuă pentru supraviețuire. Din această cauză încercă să iasă în față, îi vedem toată ziua la televizor. Domnul Ponta este un un mega impostor, și nu are nici o problemă să vorbescă despre lucruri pe care și el știe ca nu are cum să le facă. Domnul Gabriel Oprea candidează pentru Parlament. Aproape toți impostorii pe care i-am expus în cartea Nu tot ei! sunt pe liste și candidează.

Colegiul Național de Apărare

Obsesia asta pentru domeniul ”securității” a politicianului român e hilară. Avem sute de doctorate în ”securitate”. Să faci un doctorat în ”securitate” este o chestiune foarte complicată, trebuie să știi o gramadă de lucruri. E o nișă foarte îngustă. Dar, acest lucru face parte din admiterea în sectă. Iar ca să fii pe lista cea bună trebuie să intri în această sectă a impostorilor. Dacă nu ești impostor, ești periculos.

Vindecarea de doctorate

Acum, procesul a încetinit. Emilia Șercan a făcut o treabă fabuloasă. Faptul că ea, de una singură, să încerce să expună plagiatorii părea la început ceva nebunesc, Dar a avut un succes incredibil. Goana asta continuă după diplome s-a cam oprit. Acum avem un fenomen invers în care oamenii cu doctorate încercă să și le ascundă. Dispare din CV doctoratul. A mai dispărut și câte un masterat. Azi am descoperit un domn care a terminat o facultate de Petrol și Gaze – a terminat-o cu greu – si are două doctorate. Aceste două doctorate nu mai figurează în ultimul lui CV. Omul avea două doctorate și s-a vindecat de amândouă. Am mai descoperit unul care a terminat facultatea la 35 de ani și avea trei masterate și un doctorat. Două masterate și doctoratul au dispărut din CV.

Impostura în Parlament

Am fost convins la început când m-am apucat de treaba asta că o să gasesc puțini impostori. I-am luat la rând. Am început cu primii 16 deputați de la PSD, liderul grupului, vice-liderul, secretarii de la Cameră. Din primii 16, 16 erau impostori. Am avut un șoc. După aceea i-am luat pe toți, de la toate partidele. Mi-am dat seama că sunt foarte mulți și nu pot să vorbesc despre toți. I-am ales pe cei mai spectaculoși sau pe cei care au funcții foarte importante în partide.

M-am uitat pe CV-urile lor actuale și pe CV-urile lor vechi și am vazut multe discrepanțe. Multe CV-uri vechi au dispărut. Cineva a stat și le-a curățat unora toate CV-urile de pe Internet, ceea ce mi se pare ciudat. De pildă, cei care au fost în comisia de supraveghere a SRI au CV-urile curățate. Și au dispărut și declarațiile de avere vechi.

Al doilea pas a fost verificarea firmelor lor. Spre stupoarea mea, am găsit foarte mulți intitulați directori generali, conducători de departamente, manageri. Firmele acelea însă nu aveau nici un angajat sau aveau doar un angajat. Cifra de afaceri a firmei arăta de parcă ar fi vandut o șaorma pe zi. Apoi, am verificat în ce fel de procese apar, dacă au fost acuzați de DNA. Am verificat ce a apărut în presă despre ei. I-am sunat pe mulți dintre ei, când lucrurile nu îmi erau clare. Mi-au răspuns unii, nu foarte mulți. Doi dintre ei mi-au dat detalii care mi-au fost utile și și-au cerut scuze pentru inexactitățile din CV.

Vorbind de Serviciile noastre, ele sunt prea puternice, se amestecă prea mult în politică. Dacă aș fi un Serviciu, aș vrea ca oameni care să fie șantajabili să fie puși să ma controleze. Acum, SRI și SIE nu sunt deloc controlate. Parlamentarii noștri de acum sunt exact ce i-ar fi trebuit domnului Coldea.

Este înfiorătoare tăcerea liderilor de partid care nu vorbesc de impostori. Orban ar fi putut da afară o mulțime de oameni care s-au dovedit impostori.

Despre ora de 350 de euro de consultanță

Partea hazoasă e că eu am scris tot timpul despre consultanțele pe care le dau, m-am dat mare pe Facebook. Am lucrat mult în Orientul Mijlociu. Am lucrat in Bahrain mult. Consultanța pe care o dau eu nu e pentru interior, pentru Romania, ci pentru exterior. Am contacte bune în Orientul Mijlociu, în Anglia sau în Austria. Ce fac eu se numește comunicare strategică și management strategic. De la 24 de ani am fost în posturi de conducere și unele lucruri pe care le-am facut mi-au ieșit bine, așa că sunt destul de căutat pentru consultanță pe piață. Iar scopul meu în viață este să am cât mai mult timp liber, așa că sunt scump.

Nu numai că mi-am declarat averea încă din 2007, dar am și spus atunci că scopul meu e de a face un trust fund. Banii aceia nu îi consider banii mei. Vreau să fac un trust found astfel ca după moartea mea chestiile pe care le facem acum să fie continuate. Mie mi se pare o chestie destul de bună. În lumea mea, faptul că sunt plătit foarte bine și că am bani, dar mă duc și stau în Ferentari, cu ploșnițe și gândaci, și fac tot felul de chestii, umblu în cele mai sărace locuri din România ca să ajut cum pot, aș spune că este de bine, nu de rău.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. Excelenta ideea cu cartea.
  Nu stiu cum s-ar putea face ca sa o citeasca macar 20% din populatie; cred ca ar mai schimba lucrurile. In bine!

 2. VN este un reper in zona sociala si a politicii….candidat independent, eu pe el il votez, anul acesta nu mai votez niciun partid, ci caut candidati independenti. Nu de alta, dar pana si USR PLUS pare infestat de dubiosi cu CV-uri „infrumusetate”, de tot felul de aranjamente, gasti, corporatisti care vin din medii toxice, avansati acolo pt smechereala, infipt cutitul in spate, etc, ca stim cum se avanseaza in mediul corporatist. Astia nu or sa vina in politica ca inocenti, din contra. Si modul in care de ex au votat (zic ei ca membrii partidului, dar asta e cu atat mai nasol), listele asa incat Gotiu, V Alexandrescu, F Presada, au ajuns pe locuri neeligibile, spune f.f.f. mult despre ce repere valorice au. Daca tu pe fix cei care au luptat cel mai mult si au avut cele mai multe initiative ii dai la o parte si/sau ca membru simplu in partid votezi pe altii, impusi sau nu de sefi, e groasa.

  De PNL, PSD, Pro etc, nu mai zic….fiecare colcaie de impostura, indolenta…

 3. O, ţară tristă, plină de humor…
  Mi-a plăcut acest interview care face o analiza brutala a „elitelor” României de azi.
  Am făcut si eu anterior observația ca directorii (pardon mangerii) de spitale nu trebuie sa fie absolvenți de facultăți inutile (jurnalistica, comunicare, psihologie) sau chiar absolventi de ASE sau drept. Ei nu conduc o frizerie sau un restaurant; spitalele sunt organizații foarte complexe, sunt non-profit, iar acești șefi au in subordinea lor oameni mult mai inteligenți. Tot asa avem acum directori de teatru care nu l-au citit pe Shakespeare sau Milliere.
  Traiectoria unor tineri care termina un MBA si devin manageri de profesie este tampenie pe care noi am importat-o de aiurea si nici in tarile mai cu cu staif de unde am luat-o nu prea funcționează. Tot așa am copiat moda de a crea consilii de administrație in unități de stat, un fel de sinecuri in care isi găsesc locul toți impostorii domnului Valeriu Nicolae. Daca in Occident mai sunt si consilii de administrație care nu sunt formate pe principiul te aduc in Consiliul (Board-ul) meu si tu ma iei in Consiliul tau, la noi aceste consilii sunt populate de sotiile, nepoții si amantele politicienilor.
  PS
  Boala CV-urilor inventate nu e prezenta doar la politicieni si nu doar in Romania. Am văzut pe internet CV-uri unor persoane cu care am lucrat anterior, unii cu pregatire tehnica buna, chiar specialiști (nu numai din România) si m-am crucit cat de creativi pot fi oamenii: mai toți au fost anterior Managers, Executives, Experts, etc. Diferenta este ca aceștia sunt angajați +/- dati afara pentru ceea ce pot proba nu pentru ceea ce scriu intr-un CV.

 4. Exceptie Capitala si cele cateva mari orase, restul Romaniei nu se va schimba nici pe termen mediu… Romania aia majoritara, profunda e condamnata la subdezvoltare, saracie, depopulare si uite-asa INS a anuntat zilele trecute ca in 2070 Judetele Teleorman si Giurgiu vor disparea: depopularea si imbatranirea sunt cauzele, care insa nu preocupa decidentii Romaniei….
  In Romania aia profunda, politicianul e inca perceput ca STAPANUL, la cheremul caruia e omul simplu, votantul… „sa ne dea si noua”, nu va disparea curand din gandirea si vocabularul acestor oameni…

 5. In conditiile unei democratii nu se spoate scapa de impostori peste noapte. Partidele sunt cele care ar trebui sa-si curete randurile de impostori , dupa ce criterii si cine le pune la punct ? iar cum functioneaza partiele politice romanesti, sa nu numai, stim bine.
  Atata timp cat nu se implica mediul de afaceri, cultural, corpul profesoral si de specialisti in politica nu se va schimba nimic, comentatul de pe margine ramand doar la nivel de „sport de agrement”

 6. Cred că noi, românii, suntem un popor care ne auto-victimizăm prea mult. Alte popoare au fost mult mai odioase ca noi. Iar faptul că un minoritar face asta, deranjează.

  • Bine că nu vă deranjează faptul că din tot CV-ul d-lui Nicolae ați găsit demn de reținut doar faptul că e MINORITAR (pe care de altfel și-l asumă cu sinceritate și umor).

    • Eu aș spune doar: „Păcat că nu există mai mulți ca Valeriu Nicolae.”
     Și în calitate de majoritar pursânge mă deranjează că cineva pune la îndoială dreptul unui cetățean român, născut în România din părinți cetățeni români, de a emite opinii (documentate!) despre viața politică din România și/sau de a participa activ la ea.

 7. „Portretele politicienilor actuali […] pot părea grăbite sau nedrepte uneori, ”

  De fapt, chiar așa sunt.

  Dincolo de aroganța autorului, despre care am mai scris în comentarii anterioare la această carte, și de implicarea politică mai mult sau mai puțin partinică (nu este foarte clar dacă dl Nicolae s-a despărțit cu totul de partidul din care a făcut parte și candidează ca independent la apropiatele alegeri, ori ba), România are cei mai puțini absolvenți de învățământ terțiar la mia de locuitori din Uniunea Europeană, dar se menține pe unul dintre primele locuri la abandonul școlar.

  Denigrarea celor care muncesc cinstit, din greu, profesori, elevi și studenți, prin imprecizia acuzațiilor și generalizarea lor asupra întregului sistem educațional, asupra unor categorii profesionale, ori de vârstă, aduce prejudicii tuturor, inclusiv mie, contribuabilul de rând.

  • Scoala trebuie sa fie parte a comunitatii. Dar azi scoala cu cateva exceptii are educatori, profesori slabi. Majoritatea vin la clasa isi tin ora si pleaca, in rest nu ii intereseaza nimic. In momentul cand vor vizita famiiliile cu abandon scolar, alaturi de director, primar, preot si vor face ceva pentru acei copii, voi considera ca si au indeplinit menirea. Pana atunci mai incet cu munca corecta si cinstita !

 8. Oare de ce alaturi de el nu sunt majoritatea elitei intelectuale, militând public si vocal pentru combaterea imposturii?

  • @Juaganaru Dan _ „Oare de ce alaturi de el nu sunt majoritatea…?”

   Desigur, nu pot vorbi în numele majorității la care vă referiți, dar permiteți-mi, vă rog, să exprim un posibil răspuns.

   Domnul Valeriu Nicolae a fost până de curând membru al partidului PLUS, este un apropiat al d-lui Dacian Cioloş şi a fost secretar de stat în Ministerul muncii în guvernul condus de domnia-sa. La apropiatele alegeri pretinde că va candida ca independent, iar cartea în discuție reprezintă un pretext uzual pentru a-și face campanie electorală.

   Așadar, un prim răspuns ar putea fi că acea „majoritate” nu dorește să fie asociată campaniei electorale a d-lui Nicolae și nu împărtășește aceleași viziuni politice cu domnia-sa.

   Apoi, NU este un motiv de condamnare a unui reprezentant al poporului în Parlamentul României (și niciunde altundeva) faptul că nu are studii superioare, că are o anume etnie, că are o vârstă mică ori înaintată, că este bărbat sau femeie, că aparține unei anume confesiuni religioase șamd.

   TOT ce interesează cu privire la o persoană pe care cetățenii o aleg vremelnic într-o funcție publică precum cele în discuție este să respecte programul pentru care a fost ales și legile statului!

   NU mă interesează ce universitate a absolvit! NU mă interesează la ce vârstă! NU mă interesează daca este doctor în științe! NU mă interesează ce a făcut tatăl lui înainte de 1989! Șamd.

   MĂ INTERESEAZĂ dacă a fost încălcată legea! Iar dacă a fost încălcată (de o persoană, sau de o instituție [de învățământ] etc.), sunt extrem de interesat ca cei vinovați să fie pedepsiți!

   Altfel, denigrarea învățământului românesc și a celor care muncesc onest, elevi, studenți, profesori, aduce prejudicii grave tuturor, inclusiv mie, cetățean contribuabil.

   Acetsta ar putea fi al doilea răspuns la întrebarea dumneavoastră. Poate că mai sunt și altele, dar spațiul este restrâns.

   • Păi simplu. Majoritatea elitei intelectuale tratează subiectul cu indiferență. Pe de altă parte, matale zici că te interesează doar dacă a fost încălcată legea. Impostorii asta fac de obicei. O persoană care a crescut și s-a dezvoltat cu ideea de competitivitate în domeniul în care activează nici măcar nu se gândește să încalce legea. E ca și cum și-ar fura singur căciula. Impostorii asta respiră : încălcarea legii (scrie sau nu).

   • Domnul Constantin, ma bag si eu nepoftit in ciorba, cred ca ar trebui sa ne intereseze ce studii pretind ca au alesii nostri. Cand domnul Nicolae arata ca unii au făcut aproape simultan doua masterate si un doctorat in doua orașe aflate la distanță considerabilă asta spune destul despre profilul candidatului. Mai arată ca deși justitia nu s-a pronunțat candidatul cu pricina a făcut un fals.
    Dacă domnul Nicolae își face campanie electorală cu aceasta carte, o face inteligent si fără sa fure de la nimeni. Nu folosește bani publici precum partidele parlamentare, nu minte si nu promite marea cu sarea.
    Cand o companie vinde un produs nu cred este rău daca prezinta defectele competiției, mai ales cand competiția vinde marfa falsificata sau stricată.

    • @Cinicul _ „Posibil sa ma…”

     Nu ma intereseaza, am scris, pentru ca poate fi membru al parlamentului si daca nu are studii superioare, nu asta conteaza. Ori, poate a urmat doua masterate la distanta simultan, unul la New York si unul la Londra. Ma preocupa daca a facut-o ilegal! Iar daca exista dovezi, indiferent de partid, sau daca e vorba despre o persoana ori institutie de invatamant, vinovatii sa fie pedepsiti. E clar, nu?!

     Fara dovezi, precum cele aduse de d-na Sercan, spre exemplu, panseurile d-lui Nicolae sunt doar calomnie si denigrare. Asta nu inseamna deloc ca sunt de acord cu impostura.

 9. Nu-mi vine sa cred : Chiar si A. Simonis a fost „descoperit” ca IMPOSTOR ? > DA , asa este , „domnia sa” a Absolvit DREPTUL , la Timisoara , LA o Universitate NEACREDITATA pe Atunci , iar ACUM este Liderul Deputatilor PSD , din Parlament !!!! Gh.Stoian.

 10. Il urmaresc pe dl. Ciolan de mai multa vreme (din paginile Dilemei) si nu pot decit sa-i indemn pe toti cititorii de pe contributors.ro sa voteze cu dinsul. Multi dau din gura, dinsul e cineva care face.

  • Indemnul D-voastra este de neurmat din urmatoarele motive:
   1) Nimeni nu a reusit sa intre in parlamentul nostru candidand ca independent in afara unei singure si semnificative exceptii: Antonie Iorgovan in anul 1990. Iliescu avea nevoie sa pretinda ca un „independent” face constitutia Romaniei. Deci intelegeti cum a intrat in parlament pe fondul unei fraude masive pe care nimeni, nici macar istoricii, nu au cercetat-o (inca).

   2) Nu inteleg cum un om atat de implicat social nu reuseste sa colaboreze cu nici un partid, nici macar cu cei care i-au aratat destula consideratie ca sa-l numeasca secretar de stat (guvernul Ciolos). De ce l-as vota pentru o pozitie care presupune colaborare, intelegere, rabdare, adica de fapt arta de a face compromisuri decente?

   • Poate aveți dreptate în ce privește șansele unui independent de a aduna suficiente voturi.
    Cât despre adeziunea d-lui Nicolae la vreun partid, a fost secretar de stat în guvernul tehnocrat (întâi la Cancelaria Primului Ministru, apoi la Muncă (cred), a colaborat bine și cu Dacian Cioloș și cu Crisitan Ghinea în acea perioadă. Când Cioloș a înființat PLUS, Valeriu Nicolae a devenit membru al partidului, apoi a demisionat în urma unei gafe: a scris un discurs pentru Dacian Cioloș, discursul a trebuit scurtat sau modificat la iuțeală, iar în urma modificării a ieșit ce va de genul: „orice român a colaborat cu securitatea”. Desigur că cel luat în unghii de presă/ opinie publică și mai ales de adversarii politici a fost Dacian. V. Nicolae și-a asumat public greșeala (tardiv însă, Dacian înota deja în lături și nimeni nu a retractat/ nuanțat) și și-a dat demisia de onoare. Nu a migrat spre altă formațiune politică deoarece (presupun) nu are gene de traseist și deoarece îl consideră pe Dacian prima opțiune printre politicienii români (me too). Din punctul meu de vedere asta îl face și mai eligibil, din păcate însă nu votez în circumscripția lui.

    • Raspunsul D-voastra imi intareste argumentele initiale. Nu conteaza cat de eligibil este candidatul, ci daca ne intereseaza ca votul nostru sa conteze. Caci, votand un independent fara sanse voturile se redistribuie si ajung la partide pe care nu am vrut sa le votam.

     Nu am stiut despre apropierea dintre VN si DC. Daca nu (mai) exista ranchiuni, cum se face ca, vazandu-l candidand independent, dl Ciolos nu l-a inclus in optiunile partidului sau? Cum se face ca dl VN prin candidatura sa accepta de fapt sa ia voturi de la USR si sa la distribuie adversarilor atat de recent ridiculizati in cartea sa? Cat despre genele de traseist, mai bine sa ai macar o secventa ARN de pragmatism decat, in numele unor autorigori, sa actionezi pe dos decat teoretizezi.

 11. Va dati seama ce capuseala a existat si inca exista in Romania pe banii statului? Firme fantoma, fara angajati si cu cifre de afaceri de 2 lei, dar care probabil ca au sediile fiscale prin niste insule unde urma banilor se pierde. Si ne miram ca astazi suntem in halul in care suntem. Ce este mai trist este faptul ca acest guvern liberal pozeaza in haine de sfinti si tolereaza in continuare coruptia si minciuna. Ar face orice, ar spune orice, ar umfla oricat cresterea economica, ar minti oricat de mult cu privire la calitatea vietii in Romania, ar face aliante si cu dracul pentru a supravietui, ar fi in stare sa spuna ca pandemia s-a terminat in Romania, numai sa supravietuiasca ei si CV-urile lor fictive. Simt ca pierd tot ce au castigat pana astazi, pentru ca tinerii vor schimbari radicale, majore si cat mai rapid. Acesti politicieni desprinsi, si unii, si altii din fostul FSN, au facut tranzitia Romaniei de la Comunism la neo-comunism. Este randul democratiei si capitalismului acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro