duminică, noiembrie 29, 2020

Seara la Ateneu. Cu ce rămânem după discursul lui Donald Tusk

Donald Tusk este de profesie istoric, cunoaște istoria Europei, cunoaște cultura și literatura țărilor europene, inclusiv cultura și literatura României. A dovedit acest lucru inclusiv joi seară, la Ceremonia de lansare a Președinției române la Consiliul UE de la Ateneul Român.

Donald Tusk este un lider politic remarcabil care a câștigat două alegeri parlamentare, a fost singurul prim-ministru al Poloniei reales după 1989. Ca președinte de partid, a câștigat, în plus, două rânduri de alegeri europarlamentare, două rânduri de alegeri locale și este la al doilea mandat de președinte al Consiliului European.

Donald Tusk este un om politic viu, autentic, iar cei care îi cunosc stilul își dau seama că discursul de aseară a fost unul gândit cu propria minte și scris cu propria mână. Niciun scriitor de discursuri nu ar fi putut ști că primul autoturism din familia lui Tusk a fost o Dacie sau că socrul fiului său conduce acum tot o Dacie. Dar, chiar și pentru cei care îl cunosc deja de mult timp pe politicianul Donald Tusk,  succesul discursului de joi a fost o surpriză plăcută.

De ce a fost discursul lui atât de bun? Pentru că Donald Tusk înțelege foarte bine situația din România și îi înțelege pe români. Pentru că și în Polonia există un partid autoritar care încearcă să facă ceea ce încearcă să facă PSD în România. Tusk înțelege cum se duce o luptă cu un partid antieuropean și ce simte un popor când propriii guvernanți sunt în conflict cu Europa și când oamenii așteaptă sprijinul Europei.

Președintele Consiliului European a explicat joi seară cu subiect și predicat în limba română că Uniunea Europeană este alături de poporul român în lupta pentru valori europene, pentru statul de drept, pentru independența justiției. Prin acest discurs istoric, Tusk a demontat toată propaganda PSD – ALDE conform căreia Europa vrea răul poporului român.

De luni de zile, atât în Raportul MCV, cât și în Rezoluția Parlamentului European din noiembrie, cât și în discursurile de aseară, toți liderii europeni ne arată că UE este alături de poporul român și înțeleg foarte clar derapajele de la București. Partenerii europeni înțeleg că Liviu Dragnea nu este România, doar Liviu Dragnea încearcă să ne convingă de acest lucru și ne cere să îl apărăm.

Ce a rămas din discursul lui Tusk și ce trebuie să învățăm din el? Poate principalul lucru pe care trebuie să-l înțelegem din acest discurs este că, pentru a juca un rol important în Europa și a conduce cu succes UE, trebuie să cunoști realitatea din toate cele 28 de țări membre ale UE. Atât timp cât te interesează doar ce este în ograda ta, nu vei deveni niciodată un lider de anvergură europeană. Europa este casa noastră, a tuturor. Trebuie să găsim soluții care sunt bune pentru noi, dar sunt, în același timp, acceptabile pentru toți ceilalți și bune pentru Uniunea Europeană. Acest lucru va fi foarte important pe durata Președinției române a UE. Nu am auzit-o până acum pe Carmen Dan vorbind despre securizarea frontierei dintre Grecia și Turcia, despre migrația dinspre Maroc spre Spania sau mergând în vizită la Europol. Nici pe Petre Daea nu l-am văzut pricepându-se la situația agriculturii din Finlanda, Irlanda sau Portugalia.

De asemenea, Guvernul României, prim-ministrul și toți miniștrii trebuie să fie oameni politici puternici, pe propriile picioare, capabili să ia decizii politice. Când vor conduce ședințele Consiliului Uniunii Europene, miniștrii Guvernului Dăncilă se vor confrunta cu negocieri lungi și cu situații neprevăzute. Anul trecut, când eu am negociat cu Consiliul UE bugetul Uniunii Europene, am avut 18 ore de negocieri fără pauză. După câteva ore de negocieri, discuțiile ajung de multe ori în puncte pe care nu le poți anticipa înainte de începerea negocierilor și trebuie sa fii capabil să iei decizii în situații neprevăzute. Nu va fi suficient ca miniștrii Guvernului Dăncilă să recite la începutul ședinței de pe o foaie de hârtie aprobată în sediul de partid din Kiseleff.

Totodată, miniștrii responsabili de o președinție UE trebuie să fie cunoscuți de omologii lor, de comisarii europeni cu care lucrează și de europarlamentarii cu care vor negocia. Opt miniștri din Guvernul Dăncilă au fost puși în funcție în urmă cu mai puțin de două luni de zile. Nu îi cunoaște nimeni în Europa.

Nu în ultimul rând, discursurile de aseară ale liderilor europeni, pe de-o parte, și ale liderilor PSD – ALDE, pe de altă parte, au demonstrat că afirmații cum că suntem stat membru de mâna a doua, cum că românii nu sunt respectați în Europa nu au nimic comun cu realitatea.

Am văzut foarte clar cum liderii europeni vorbesc cu drag despre poporul român, respectă poporul român, îl înțeleg, îl cunosc, îi cunosc istoria, îi cunosc filosofia, sportivii și tradițiile. De cealaltă parte, liderii PSD – ALDE nu au vorbit despre poporul român, nu au vorbit despre priorități, ci au vorbit doar despre ei înșiși. Marea înfrângere după două săptămâni de președinție este că Europa își pune întrebarea dacă Guvernul Dăncilă este capabil să conducă Uniunea Europeană timp de 6 luni de zile și nu discută despre prioritățile României. Asta în sine este o înfrângere fiindcă povestea președinției se scrie mereu la început. În plus, în perioada asta lumea se uită mai atent spre noi decât oricând din decembrie 1989. Felul cum ne prezentăm acum va influența imaginea României pe termen lung. În perioada asta, România este chemată să joace finala Ligii Campionilor la politică europeană și trimitem pe teren o echipă retrogradată de la Teleorman. Din păcate, această echipă nu va reuși să înscrie niciun gol pentru România, după cum a fost vizibil în discursurile PSD – ALDE de aseară.

De aceea, noi, împreună cu partenerii europeni, trebuie să fructificăm această președinție în beneficiul României și al românilor. Și am văzut aseară că toți cei trei lideri europeni, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk și Antonio Tajani, care au vorbit joi seara la Ateneu atât de frumos despre poporul român, sunt membri PPE. Aceasta este familia politică a PNL. Împreună cu ei vom apăra România de atacurile PSD – ALDE, vom apăra valorile europene, democrația, statul de drept și vom promova România în Europa pe timpul președinției. PPE este principalul prieten al românilor în Europa. Acest lucru a fost evident săptămâna aceasta la Ateneu și îl vom arăta cam în fiecare zi în timpul Președinției române a UE și până la alegerile europarlamentare, precum și după, când vom conduce împreună Uniunea Europeană în următorii cinci ani.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Toata stima pentru dl Siegfried Muresan si nu de azi ci de mult.
  Articolul acesta e binevenit.
  Mai putin finalul. Cei 3 nu au venit in Bucuresti si au facut ce au facut pentru ca sunt PPE si urmaresc politica PPE ci pentru ca sunt lideri europeni si urmaresc interesul Europei.
  Chiar daca ar fi meritul PPE, asta nu inseamna automat ca PNL se poate mandri cu asta. PNL din Ro trage in jos PPE-ul. PNL-ul nostru e doar fostul partener al PSD din USL. PNL al nostru e doar un PSD mai spalat si e liberal doar cu numele.
  Domnul Muresan nu e un PNL-ist reprezentativ ci o exceptie fericita si remarcabila. M-as bucura foarte tare daca mai sus de loialitatea fata de partid si colegii din partid, dl. Muresan ar pretui loialitatea fata de idealurile liberale si de interesele Romaniei. Caci atunci dl. Muresan, in loc sa impinga in fata colegii care nu merita, s-ar plasa in fruntea PNL si i-ar trage dupa el in directia onorabila. Si nu ar fi singur, caci nu e singura exceptie fericita din PNL, dansul stie mai bine ca mine pe cine poate conta.
  Oare nu merita ideologia liberala si Romania un PNL respectabil cu un lider european ca cei 3? Altfel, cu lideri corupti sau stersi sau tradatori, tot un PSD de mana a doua ramane PNL, chit ca e din familia PPE.

  • Doar o remarca, poate malitioasa pentru unii, d-nul Muresan a fost propus is promovat de PMP / Basescu care dupa cum se stie face parte din acelasi grup European (PPE).

   • În 2008, înainte de formarea coaliției PDL+PSD, prima invitație a fost adresată PNL. Iar drept dovadă de bunăvoință din partea PDL, lui Tăriceanu i-a fost aranjată intrarea în parlament de pe locul 3 din colegiul Ciofliceni.

    Însă Tăriceanu a condiționat o eventuală coaliție de numirea lui ca prim-ministru, ceea ce era inacceptabil, atât timp cât participase la suspendarea lui Băsescu în 2007 și refuzase să demisioneze în 2005, pentru declanșarea de alegeri anticipate, așa cum se convenise inițial.

    În concluzie, ”prima asociere ticăloasă” a fost eliminarea PDL de la guvernare în 2007 și suspendarea lui Traian Băsescu în același an. Începând din 2007, Tăriceanu a guvernat cu o ”majoritate” de 22% în Parlament, însă cu sprijinul PSD, care primea în neștire contracte pe bani publici, drept răsplată.

    Guvernul PDL+PSD a fost mult mai cinstit și mult mai la vedere decât ce s-a întâmplat în 2007.

 2. Politicienii din Romania nu-si cunosc nici propriul popor, nu-s capabili nici de a prezenta o oferta politica credibila propriei natiuni, decum celor ale Uniunii Europene. Tragica este realitatea care excede gruparea infractionala ajunsa prin mijloace si metode frauduloase la putere. Discursul referitor la democratie este demagogic ori izvorat din minti obtuze, tara noastra neavand vreodata asemenea experienta. Perspectiva europeana este diferita, multe natiuni bucurandu-se de binefacerile/avantajele acestui sistem de guvernare, in prezent culegandu-i, dar din pacate aflandu-se-n situatia de a-i risipi roadele. Sper ca se vor trezi la timp si ca nulitatile care-au cuvantat aseara drept reprezentanti ai poporului peste care s-au instapanit nu vor avea sorti de izbanda intr-o comunitate mult mai evoluata.

 3. Cu ce ramanem dupa discursul lui Donald Tusk de profesie istoric ?
  Buna intrebare.
  Eu cred ca se vede cu ochiul liber (poate si altii la fel ca mine) o enorma diferenta intre oamenii politici de talia domniei sale si „oameni politici romani” fie ei parlamentari sau ministri romani sau europarlamentari din partea Roamaniei.

 4. Mai întîi, dl Tusk a vorbit tot atât de frumos şi la începutul altor preşedinţii est-europene ca Bulgaria, Slovacia, etc. Este însă posibil ca pentru România să aibă o apreciere mai deosebită, ca toţi polonezii care nu uită că România în WW2 a fost singurul vecin care i-a ajutat când au fost atacaţi de Germania şi Franţa. Apoi, a fost o ceremonie de început, era normal să se spună lucruri frumoase.
  Da, toţi oficialii din UE au fost amabili şi înţelegători pentru situaţia prin care trece poporul român. Ei încearcă să ne ajute să străbatem mai repede şi mai uşor lungul şi dificilul drum al instaurării unei democraţii autentice în România. Mai ales că în prezent statul român este capturat de o bandă de mafioţi obraznici şi anti-europeni. Dar ce să facem, aşa a votat poporul în acest moment de cumpănă pentru statul român.
  Într-adevăr, toţi oficialii europeni erau din grupul politic al PPE, din care face parte şi PNL (mai este şi PMP dar el este în lichidare). Ca părere, este bine (şi probabil aşa va fi…) ca grupul politic PPE să devină mai conservator în apărarea identităţii europene şi mai puţin „progresist”….

   • Germania nazista zici?

    Oare erau mai putini naziste alte tari? Nazismul era la el acasa peste tot, e si acum in foarte multe tari de tot felul mai ales in tarile invingatoare.

    Eu nu sunt sigur ca era nazista, nu sunt sigur ca era fascista, fiindca daca ma uit la manifeste si ce isi propun nu corespunde definitiei.

    As zice insa ca erau sisteme totalitariste, agresive.

    • Mussolini si Hitler au avut aceeasi inspiratie: idolatrizarea muncitorimii si faurirea omului nou, transpuse in traditie istorico-mitologica a respectivei tari, Italia respectiv Germania, au fost preluate ad literam din doctrina bolsevica internationalista. Partidul nazist avea la inceputuri drept simbol secera si ciocanul, cel bolsevic la inceput avusese svastika inversata, simbol al mortii. ca au ucis, nici un dubiu. Insa au facut-o nu ca si nazisti ori fascisti, ci ca international-socialisti. Adica de STANGA.
     Primele camere de gazare din istoria omenirii, cel putin modern, au fost cele mobile SOVIETICE. E drept, evrei ca ejov sau iagoda sau kochba nu ucideau evrei, insa ucideau cu voiosie cealalta rasa inferioara: burghezia/dusmani poporului si tot ce se incadra aici in functie de interese si de glumite. Se stie interesul pe care urss l-a avut in instruirea armatei germane, si mai ales in instruirea gestapoului. Operatiunea Barbarossa a devansat cu doar cateva zile o operatiune total diferita a sovieticilor, care prevedea invadarea si ocuparea Europei. De aceea au suferit atatea pierderi in primele luni, trupele alea fiind pregatite pentru cu totul altceva decat pentru atacul surpriza al germanilor. Exterminarea speciei comisarilor sovietici a fost un mare ragaz oferit lumii civilizate, din pacate cei care omorau comisari sovietici, adica bestii cu chip de om, erau si ei aceleasi bestii.

 5. Cu vorbe.
  Noi, sclavii mafiei nationale, ramanem cu vorbe inutile.
  Mafia romaneasca, ramane cu bata. Care bata e suficient de tare si de noduroasa ca sa ne rupta si nou, si UE-ului, picioarele. Capisci?

  • Ultimul tocmai s-a imbolnavit „brusc” – poate si „iremediabil”, datorita unei „lungi lupte cu o boala necrutatoare”, va „deceda dupa o lunga agonie”.
   Asa isi iubeste moscova vecinii si civilizatia in ansamblul ei.
   Ii mai iubehte si trimitand unii precum harald sa manipuleze ceea ce nu poate fi manipulat, adica bunul simt.

 6. De ce, nu au rusii destula influenta politica in statul roman actual si au inca nevoie de PNL-ul platit prin intermediari care fac profituri colosale din gaze si petrol rusesc?
  Poi, cum… NU?
  A mai auzit cineva despre AGRICULTURA si industrie alimentara, moderna, fara gaze si petrol; are Ungaria petrol ori macar petroliere cand pana si MOL e o companie PROFITABILA, de stat!, deoarece asa vrea rusu? Cine detine actiuni la OMV si din ce gaze si petrol fac PROFITURI colosale austriecii?
  (nemtii cu strem urile lor de folosinta interna sunt mici copii – daca vor pompa din acele gaze pana in Ucraina vina lor e minima -, iar austroungaria tine deschisa ruta ucraineana, stiu, insa…
  NU are Romania destule interese PROPRII ca stat, de ce sa se subordoneze altora fie si acceptand politic lobby ul unor intermediari – care, repet, scot PROFITURI uriase, pentru ei, in tzara lor, exploatand resursele altora -, sabotandu-si astfel STATALITATEA si teritoriul propriu, national, actuala!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan
Siegfried Mureșan este un economist și om politic român, deputat european din partea Partidului Național Liberal. Născut la Hunedoara, Siegfried Mureșan a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice din București și programul de Master în Științe Economice și Management la Universitatea Humboldt din Berlin. Siegfried Mureșan se află la al doilea mandat de europarlamentar. Este vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova și membru în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru afaceri economice și monetare. Siegfried Mureșan este, totodată, vicepreședinte al Partidului Popular European.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

“Tradiţia” Sf Andrei, moaştele lui Eminescu şi cruciadele IPS Teodosie Tomitanul

Arhiepiscopul Teodosie de Constanţa, acest Radu Mazăre al BOR, se agită periodic pentru organizarea câte unui carnaval televizabil, în bunul obicei local....

Netflix, Sir David Attenborough și morsele care se „sinucid” din cauza încălzirii globale – Un nou exemplu de fake news și manipulare climatică

Pentru a șoca și manipula cu succes opinia publică naivă și mai puțin informată, o parte a mass mediei recurge la ceea...

… drumul spre iad al Papei Francis

... si-atunci aveti a ma ierta daca nu voi discuta acum nici alegerile din Romania sau din Statele Unite, nici Ziua Recunostintei,...

Țara noastră în termeni de destin*

In interviurile pe care le-am făcut în marginea recentului dialog epistolar cu Andrei Pleșu intitulat Despre destin, am fost întrebat în câteva...

Despre utopia energiei eoliene offshore a României

Actualul articol este generat de faptul că în proiectul de Strategie Energetică generat de MEEMA (aflat încă în discuție), precum și în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.