duminică, mai 19, 2024

Secolul totalitarismelor

Să spunem lucrurilor pe nume: PCR fost condus de către o bandă de briganzi inarmați cu o ideologie asasină care au capturat o ţară cu ajutorul direct al unei puteri imperialiste si expansioniste numită URSS. Astfel s-a născut si a funcționat totalitarismul comunist in România, prin complot, crimă, trădare. Acum 70 de ani, în luna noiembrie 1947, avea loc înscenarea judiciară organizată de slugile lui Stalin din România împotriva lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache si altor fruntași ai PNT. In fapt, pe banca acuzaților se afla istoria României democratice. Trădătorii țării îi acuzau pe întregitorii ei de „trădare”. Era ceva odios, monstruos și halucinant în toată această criminală dramaturgie. Am avut șansa să-l cunosc pe N. Carandino, directorul ziarului „Dreptatea”, mi-a vorbit despre comportarea de o inflexibilă demnitate a lui Maniu la proces si iî anii de temniță. Dupa câteva saptamini, printr-o lovitură de stat pusa la cale de agenții Kremlinului, Regele Mihai, monarhul constituțional al țării, era constrâns să abdice. Consecința era limpede: triumfase sinistra, demonica „tactică a salamului” inventată de Mátyás Rákosi, Stalinul maghiar. România înceta să mai fie România, devenise o gubernie sovietică, o colonie pentenciară dirijată de un grup de scelerați convinși că fusesera desemnați de Istorie să batjocorească un popor, o cultură, o tablă de valori întemeiată pe onoare și curaj civic.

Pe 5 noiembrie 1947, Ana Pauker, femeia de fier, de oţel, de beton a comunismului din România, devine Ministru de Externe. Colaboraţionistul Gh. Tătărescu este eliminat precum o măsea stricată. Romania nu mai are de fapt politică externă, este cu desăvârsire vasalizată. Incep epurările din minister, vechii diplomati sunt concediati, multi vor fi arestati. Mâna dreaptă a temutei militante este Ana Toma, ilegalistă din categoria „pură si dură”, membră a CC, sotia agentului sovietic Pantelei Bodnarenko, zis Pantiușa, devenit, prin românizare cadristă, Gheorghe Pintilie, seful Securităţii chiar din clipa infiinţării acelei instituţii criminale in 1948. Cultul lui Gheorghiu-Dej se dezvoltă in paralel cu acela al moscovitei Ana Pauker, rivalitatea lor este ireconciliabilă. Sunt ca două săbii intr-o teacă. Isi zâmbesc, se sărută tandru, dar se urăsc de moarte. In iunie 1952, acuzată de simultană „deviere” de dreapta si de stânga (o sfidare a legilor fizicii!), Ana Pauker este eliminată din Secretariat si din Biroul Politic. A fost arestată in februarie 1953, acuzată de complot sionist. Doar moartea lui Stalin, pe 5 martie 1953, a salvat-o de o soartă similară cu aceea a lui László Rajk ori Rudolf Slánský.

Dedic acest text memoriei lui Corneliu Coposu, multă vreme secretarul personal al lui Iuliu Maniu. Am devenit apropiat de Corneliu Coposu gratie prietenului meu Costin Borc, după 1990 secretar personal al liderului PNTCD.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Va multumesc Dle Profesor.
    De mult asteptam acst text , cu o formulare de fier: ” PCR fost condus de către o bandă de briganzi inarmați cu o ideologie asasină care au capturat o ţară cu ajutorul direct al unei puteri imperialiste si expansioniste numită URSS. Astfel s-a născut si a funcționat totalitarismul comunist in România, prin complot, crimă, trădare. ”
    Si aceasta, deoarece unele evocari , pareau uneori sa faca simtit un vag parfum nostalgic al umanizarii unor personaje odioase prin esenta a ceeace ei sifamiliile lor reprezentau.
    Da, comunismul a fost dela origini si a ramas o ideologie criminala care s-a instalat si a functionat in Romania, numai datorita Rusiei sovietice, prin compoot, crima si tradare, tinzind la nimicirea truuplui si sufletului poporului roman.
    Va doresc un an nou cu bucurii si sanatate si cu noi scrieri

  2. Problema este ca acum avem o situatie similara cu cea de atunci. Niste „briganzi” inarmați cu o ideologie, de aceasta data neo-comunista, captureaza incet, incet aceasta tara. Acum insa luptam cu alte arme impotriva lor, iar configuratia noastra geo politica s-a schimbat datorita UE si NATO, insa pericolul reintoarcerii la comunismul de tip nou al lui Putin inca persista…

  3. Că secolul XX …………….
    a fost cel al totalitarismelor nu-i nicio îndoială.
    Dar că Totalitarismul Comunist al ideologiei Comuniste Mondiale
    Crimă împotriva Umanității azi nejudecat, necondamnat, nepedepsit,
    și nescos înafara Legilor și ne-interzis intră la grămada Totalitarismelor
    uitînd în continuare că România post-decembristă este în plină dictatură totalitară POST-comunistă,
    folosind puțintel lustruite, modernizat-perfecționate exact aceleași metode de distrugere, control și manipulare,
    uitînd că Europa este în plină Dictatură a AMALGAMULUI nivelator, laminator și anihilant al Uniunii sovietizante „europene-bruxelloaze” în plină invazie a valurilor programate de ardenți distrugători ai creștinismului și în euforică decadență și ignoranță planificată și inoculată de decenii întregi de idei revoluționare materialist-dialectice marxisto-luminoase,
    uitînd globalizarea generalizatoare galopantă și recunoașterea Chinei ca partener economic, China fiind, Puterea de la Pekin, aceeași, unul din abatoarele umane cele mai abominale ale omenirii,
    uitînd că majoritatea intelectualilor Europei civilizat-occidentale au fost propagandiștii cei mai de temut și feroci ai ideologiei marxist-comunisto-stalinist-maoist-che guevaristo-CASTRISTĂ criminală și teroare permanentă,
    uitînd că în Franța actuală nu mai există practic niciun partid politic tradițional, nici de dreapta, Culmea, nici cel socialist, care să apere valorile esențiale și simple-sănătoase, iar Statul Providențial controlează „aproape” în Totalitate Dictatura AMALGAMULUI triumfător, o dată și pentru totdeauna cu parafarea în carne, spirit, inimă și minte cu apariția peste noapte a superbului produs marketing de toate și nimic, poante și modernisme, e-Macron.
    uitînd, și uitînd, și uitînd…………..
    Te-ntrebi atunci mirat, despre care secol să fie vorba ?
    Că parcă al XXI-lea nu-i mai prejos, doar că e mai techno-e-lectronico modern subtil și evaziv, simpatic și i-phono-internausticisk.
    Secolul XXI continuă „con brio” mascat carnavalul fascinant, al celui XX,
    al programării-planificării triumfătoare a AMALGAMULUI Totalitarist, al laminării Memorie, a rescrierii istoriei în cheie total ideologia amalgamantistă.
    Dedic acest comentariu Adevărurilor eludate subtil și interesant, atrăgător și fascinant.

  4. Parafrazîndu-l pe J.-F. REVEL
    Cunoașterea fiind deja prea bine știut, inutilă,
    iar secolul XX fiind,
    și celelalte într-alte feluri și ele altfel, fiind,
    am putea fabula imaginînd,
    cu mintea Omului de oriunde și în, din, și de la „noi”, cosmos și timp,
    Moralizînd : „mutatis mutandis” secolul XXI nu mai e deloc „totalitarist”,
    global „compréhensible” și totalizînd „ceteris paribus sic stantibus”,
    [ „étant ainsi plus intéressant” ! ]

  5. Nici rolul special pe care l-a avut Petru Groza nu trebuie trecut cu vederea si nici faptul ca Mihail Sadoveanu, bun scriitor si om fara caracter, a pus din plin umarul la instaurarea deplina a totalitarismului comunist in Romania. Tatarascu a sfarsit prin a fi o victima, dar oportunismul acestui personaj a fost dezgustator: Tatarascu n-a crezut in nimic in afara de teschereaua buzunarului, precum Catavencu. In tinerete cocheta cu socialismul, la maturitate a condus un guvern liberal, cativa ani mai tarziu s-a pus in serviciul lui Carol al II-lea, cu o slugarnicie exemplara, sanctionata ca atare de unii contemporani (cand Carol al II-lea rade, rade si Tatarascu… atunci cand plange, plange si Tatarascu, citat aproximativ). Lipsa lui de caracter a culminat cu transformarea sa si a gruparii sale liberale intr-o anexa de fatada a Partidului Comunist. Ca sa nu mai vorbim de tradarea unor vlastare ale vechii aristocratii, precum Balaceanu-Stolnici, satirizat de Jean Moscopol in anii 50 in cantecele sale. E de invatat ceva din aceste meandre ale istoriei romanesti din secolul trecut…

  6. Coneliu Coposu a fost arestat dupa Tamadau, dar nu a fost condamnat in procesul PNT. A stat in arest pana in 1955, cand i s-a inscenat alt proces si a fost condamnat in acelasi lot cu Constantin Hagea si Ion Domocos.

  7. Din pacate, politica nu are de-a face cu legile fizicii. Tovarasa Ana venise sa aduca „lumina”, iar tovarasii neluminati au eliminat-o pentru „deviationism”. Cata nerecunostinta! Insa ca precursoare a tovarasei Elena, tovarasa Ana a scapat ieftin. Iuliu Maniu si Ion Mihalache, da, au fost personalitati, dar Coposu nu a fost decat o persoana (aurea mediocritas), care a dus PNTCD-ul de rapa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro