joi, octombrie 28, 2021

Secolul totalitarismelor

Să spunem lucrurilor pe nume: PCR fost condus de către o bandă de briganzi inarmați cu o ideologie asasină care au capturat o ţară cu ajutorul direct al unei puteri imperialiste si expansioniste numită URSS. Astfel s-a născut si a funcționat totalitarismul comunist in România, prin complot, crimă, trădare. Acum 70 de ani, în luna noiembrie 1947, avea loc înscenarea judiciară organizată de slugile lui Stalin din România împotriva lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache si altor fruntași ai PNT. In fapt, pe banca acuzaților se afla istoria României democratice. Trădătorii țării îi acuzau pe întregitorii ei de „trădare”. Era ceva odios, monstruos și halucinant în toată această criminală dramaturgie. Am avut șansa să-l cunosc pe N. Carandino, directorul ziarului „Dreptatea”, mi-a vorbit despre comportarea de o inflexibilă demnitate a lui Maniu la proces si iî anii de temniță. Dupa câteva saptamini, printr-o lovitură de stat pusa la cale de agenții Kremlinului, Regele Mihai, monarhul constituțional al țării, era constrâns să abdice. Consecința era limpede: triumfase sinistra, demonica „tactică a salamului” inventată de Mátyás Rákosi, Stalinul maghiar. România înceta să mai fie România, devenise o gubernie sovietică, o colonie pentenciară dirijată de un grup de scelerați convinși că fusesera desemnați de Istorie să batjocorească un popor, o cultură, o tablă de valori întemeiată pe onoare și curaj civic.

Pe 5 noiembrie 1947, Ana Pauker, femeia de fier, de oţel, de beton a comunismului din România, devine Ministru de Externe. Colaboraţionistul Gh. Tătărescu este eliminat precum o măsea stricată. Romania nu mai are de fapt politică externă, este cu desăvârsire vasalizată. Incep epurările din minister, vechii diplomati sunt concediati, multi vor fi arestati. Mâna dreaptă a temutei militante este Ana Toma, ilegalistă din categoria „pură si dură”, membră a CC, sotia agentului sovietic Pantelei Bodnarenko, zis Pantiușa, devenit, prin românizare cadristă, Gheorghe Pintilie, seful Securităţii chiar din clipa infiinţării acelei instituţii criminale in 1948. Cultul lui Gheorghiu-Dej se dezvoltă in paralel cu acela al moscovitei Ana Pauker, rivalitatea lor este ireconciliabilă. Sunt ca două săbii intr-o teacă. Isi zâmbesc, se sărută tandru, dar se urăsc de moarte. In iunie 1952, acuzată de simultană „deviere” de dreapta si de stânga (o sfidare a legilor fizicii!), Ana Pauker este eliminată din Secretariat si din Biroul Politic. A fost arestată in februarie 1953, acuzată de complot sionist. Doar moartea lui Stalin, pe 5 martie 1953, a salvat-o de o soartă similară cu aceea a lui László Rajk ori Rudolf Slánský.

Dedic acest text memoriei lui Corneliu Coposu, multă vreme secretarul personal al lui Iuliu Maniu. Am devenit apropiat de Corneliu Coposu gratie prietenului meu Costin Borc, după 1990 secretar personal al liderului PNTCD.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Va multumesc Dle Profesor.
  De mult asteptam acst text , cu o formulare de fier: ” PCR fost condus de către o bandă de briganzi inarmați cu o ideologie asasină care au capturat o ţară cu ajutorul direct al unei puteri imperialiste si expansioniste numită URSS. Astfel s-a născut si a funcționat totalitarismul comunist in România, prin complot, crimă, trădare. ”
  Si aceasta, deoarece unele evocari , pareau uneori sa faca simtit un vag parfum nostalgic al umanizarii unor personaje odioase prin esenta a ceeace ei sifamiliile lor reprezentau.
  Da, comunismul a fost dela origini si a ramas o ideologie criminala care s-a instalat si a functionat in Romania, numai datorita Rusiei sovietice, prin compoot, crima si tradare, tinzind la nimicirea truuplui si sufletului poporului roman.
  Va doresc un an nou cu bucurii si sanatate si cu noi scrieri

 2. Problema este ca acum avem o situatie similara cu cea de atunci. Niste „briganzi” inarmați cu o ideologie, de aceasta data neo-comunista, captureaza incet, incet aceasta tara. Acum insa luptam cu alte arme impotriva lor, iar configuratia noastra geo politica s-a schimbat datorita UE si NATO, insa pericolul reintoarcerii la comunismul de tip nou al lui Putin inca persista…

 3. Că secolul XX …………….
  a fost cel al totalitarismelor nu-i nicio îndoială.
  Dar că Totalitarismul Comunist al ideologiei Comuniste Mondiale
  Crimă împotriva Umanității azi nejudecat, necondamnat, nepedepsit,
  și nescos înafara Legilor și ne-interzis intră la grămada Totalitarismelor
  uitînd în continuare că România post-decembristă este în plină dictatură totalitară POST-comunistă,
  folosind puțintel lustruite, modernizat-perfecționate exact aceleași metode de distrugere, control și manipulare,
  uitînd că Europa este în plină Dictatură a AMALGAMULUI nivelator, laminator și anihilant al Uniunii sovietizante „europene-bruxelloaze” în plină invazie a valurilor programate de ardenți distrugători ai creștinismului și în euforică decadență și ignoranță planificată și inoculată de decenii întregi de idei revoluționare materialist-dialectice marxisto-luminoase,
  uitînd globalizarea generalizatoare galopantă și recunoașterea Chinei ca partener economic, China fiind, Puterea de la Pekin, aceeași, unul din abatoarele umane cele mai abominale ale omenirii,
  uitînd că majoritatea intelectualilor Europei civilizat-occidentale au fost propagandiștii cei mai de temut și feroci ai ideologiei marxist-comunisto-stalinist-maoist-che guevaristo-CASTRISTĂ criminală și teroare permanentă,
  uitînd că în Franța actuală nu mai există practic niciun partid politic tradițional, nici de dreapta, Culmea, nici cel socialist, care să apere valorile esențiale și simple-sănătoase, iar Statul Providențial controlează „aproape” în Totalitate Dictatura AMALGAMULUI triumfător, o dată și pentru totdeauna cu parafarea în carne, spirit, inimă și minte cu apariția peste noapte a superbului produs marketing de toate și nimic, poante și modernisme, e-Macron.
  uitînd, și uitînd, și uitînd…………..
  Te-ntrebi atunci mirat, despre care secol să fie vorba ?
  Că parcă al XXI-lea nu-i mai prejos, doar că e mai techno-e-lectronico modern subtil și evaziv, simpatic și i-phono-internausticisk.
  Secolul XXI continuă „con brio” mascat carnavalul fascinant, al celui XX,
  al programării-planificării triumfătoare a AMALGAMULUI Totalitarist, al laminării Memorie, a rescrierii istoriei în cheie total ideologia amalgamantistă.
  Dedic acest comentariu Adevărurilor eludate subtil și interesant, atrăgător și fascinant.

 4. Parafrazîndu-l pe J.-F. REVEL
  Cunoașterea fiind deja prea bine știut, inutilă,
  iar secolul XX fiind,
  și celelalte într-alte feluri și ele altfel, fiind,
  am putea fabula imaginînd,
  cu mintea Omului de oriunde și în, din, și de la „noi”, cosmos și timp,
  Moralizînd : „mutatis mutandis” secolul XXI nu mai e deloc „totalitarist”,
  global „compréhensible” și totalizînd „ceteris paribus sic stantibus”,
  [ „étant ainsi plus intéressant” ! ]

 5. Nici rolul special pe care l-a avut Petru Groza nu trebuie trecut cu vederea si nici faptul ca Mihail Sadoveanu, bun scriitor si om fara caracter, a pus din plin umarul la instaurarea deplina a totalitarismului comunist in Romania. Tatarascu a sfarsit prin a fi o victima, dar oportunismul acestui personaj a fost dezgustator: Tatarascu n-a crezut in nimic in afara de teschereaua buzunarului, precum Catavencu. In tinerete cocheta cu socialismul, la maturitate a condus un guvern liberal, cativa ani mai tarziu s-a pus in serviciul lui Carol al II-lea, cu o slugarnicie exemplara, sanctionata ca atare de unii contemporani (cand Carol al II-lea rade, rade si Tatarascu… atunci cand plange, plange si Tatarascu, citat aproximativ). Lipsa lui de caracter a culminat cu transformarea sa si a gruparii sale liberale intr-o anexa de fatada a Partidului Comunist. Ca sa nu mai vorbim de tradarea unor vlastare ale vechii aristocratii, precum Balaceanu-Stolnici, satirizat de Jean Moscopol in anii 50 in cantecele sale. E de invatat ceva din aceste meandre ale istoriei romanesti din secolul trecut…

 6. Coneliu Coposu a fost arestat dupa Tamadau, dar nu a fost condamnat in procesul PNT. A stat in arest pana in 1955, cand i s-a inscenat alt proces si a fost condamnat in acelasi lot cu Constantin Hagea si Ion Domocos.

 7. Din pacate, politica nu are de-a face cu legile fizicii. Tovarasa Ana venise sa aduca „lumina”, iar tovarasii neluminati au eliminat-o pentru „deviationism”. Cata nerecunostinta! Insa ca precursoare a tovarasei Elena, tovarasa Ana a scapat ieftin. Iuliu Maniu si Ion Mihalache, da, au fost personalitati, dar Coposu nu a fost decat o persoana (aurea mediocritas), care a dus PNTCD-ul de rapa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.