duminică, mai 19, 2024

Senatul României accelerează restaurația nedemocratică, încurajat de tăcerea complice a Președintelui Iohannis

România intră într-o perioadă mai întunecată ca niciodată pentru statul de drept. Senatul României se pregătește să ne restrângă prin lege drepturile și democrația, prin două proiecte pe care urmează să le voteze în plen săptămâna aceasta. 

Primul este inițiativa PNL-PSD care limitează dreptul ONG-urilor de a acționa în justiție abuzurile pe care le observă. Pare o inițiativă făcută mănușă pentru dezvoltatorii imobiliari, având în vedere conflictele din ultima vreme din București. Însă e mai mult decât atât.

Parlamentarii au găsit cum să desăvârșească protecția „afacerilor” făcute ilegal în orice domeniu care afectează interesul public și al cetățenilor și pe care corupția sau indiferența autorităților nu le protejează suficient de mânia oamenilor. A oamenilor care nu mai pot respira din cauza poluării, a oamenilor care nu mai au soare în casă din cauza construcțiilor ilegale, a oamenilor care nu mai au păduri și râuri pentru că sunt tocate în mașina de partid care alimentează partidele și politicienii. 

Intimidare și restrângerea accesului la justiție


„Protecția” pe care o oferă senatorilor afaceriștilor murdari și instituțiilor abuzive este prin intimidarea cetățenilor revoltați și prin limitarea drepturilor lor de a acționa pentru a-și proteja interesele:

  1. Cetățenii trebuie să-și fi făcut asociația cu doi ani înainte de apariția problemei pentru care vor să sesizeze instanța, iar asociația trebuie să fi avut activitate în mod continuu în această perioadă, pentru a avea dreptul la acțiune în justiție.
  2. O asociație poate depune cereri în justiție, inclusiv pentru controlul de legalitate al unor acte administrative, doar dacă domeniul corespunde scopului și obiectivelor organizației prevăzute în statut.
  3. Asociația trebuie să depună garanție de 1% din valoarea investiției, până la limita de 10.000 de euro. Ce ONG credeți că are 10.000 de euro în conturi pentru a-i depune garanție?
  4. Dacă asociația pierde procesul, membrii consiliului director plătesc despăgubiri, fără să existe vreo limită, în solidar cu asociația. Ca să se învețe minte să mai protesteze.
  5. Dacă un cetățean a făcut parte dintr-o asociație dizolvată, nu mai are dreptul să mai facă parte din consiliul director al altei asociații timp de 5 ani.
  6. Asociațiile sunt obligate să creeze registre cu redirecționările de taxe din partea cetățenilor și ale companiilor pe care să le pună la dispoziția publicului, conform Legii 544. Informațiile acestea le are ANAF. Dacă nu au aceste registre, ONG-urile se desființează!

Legea 544 se referă la instituții publice, nu la ONG-uri și companii, iar în general autoritățile nu o respectă. ANAF ar trebui să dea publicității în mod transparent cum sunt redirecționați banii din taxe. Ar fi un excelent exercițiu de analiză a comportamentului civic al cetățenilor și ar fi un excelent exercițiu de date deschise. Și poate așa s-ar și responsabiliza să nu mai întârzie transmiterea banilor în conturile ONG-urilor. Dar nu, senatorii încarcă cu noi sarcini birocratice ONG-urile, care oricum nu au resurse.

Alianța Puterii împotriva Cetățenilor

Raportul cu care proiectul a fost aprobat de Comisia Juridică și va intra în plen este aici.

Oroarea a fost inițiată de un număr impresionant de mare de senatori PNL și PSD: Daniel Fenechiu – PNL, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş – PNL; Roberta Anastase – PNL, Viorel-Riceard Badea – PNL , Claudia-Mihaela Banu – PNL, Dănuţ Bica – PNL, Iulian-Mihail Bîca – PNL, Florian-Dorel Bodog – PSD, Septimiu-Sebastian Bourceanu – PNL, Liviu Brătescu – PNL, Sorin-Ioan Bumb – PNL, Robert-Marius Cazanciuc – PSD, Ioan-Cristian Chirteş – PNL, Titus Corlăţean – PSD, Ioan Cristina – PNL, Alexandru-Răzvan Cuc – PSD, Vasile Dîncu – PSD, Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher – PNL, Virgil Guran – PSD, Matei Constantin-Bogdan – PSD, Patricia Simina Arina Moș -PNL, Nicolae Neagu – PNL, Ştefan-Radu Oprea – PSD, Ciprian Pandea – PNL, Eugen Pîrvulescu – PNL, Vlad-Mircea Pufu – PNL, George Scarlat – PNL, Eugen Nazare Ţapu – PNL, Marius-Gheorghe Toanchină – PSD, Marcel Vela – PNL, Mihail Veştea – PNL, Sorin Vlaşin – PSD. Societatea civilă a protestat constant, dar senatorii au ignorat toate argumentele.

Acest proiect de lege lovește în cetățeni, în drepturile lor fundamentale. Și nu este singurul demers făcut de politicieni pentru a-și consolida puterea asupra societății. Este unul care subminează societatea civilă și atacă dreptul la asociere.

Cetățenii și un mecanism European pentru un stat de drept care nu-i impresionează pe cavalerii iliberalismului

Baza democrației este tocmai cetățeanul, cu drepturile și libertățile lui. Cetățeanul care se asociază cu alții care au aceleași opinii și valori și acționează pentru a și le apăra. Da, asta înseamnă că uneori cetățenii, organizați în asociații, intră în coliziune cu acțiunile unor instituții, cu interesele unor business-uri – mai mult sau mai puțin legale și corecte – și ale politicienilor.

Este legitim. Este dreptul cetățenilor să se apere. 

Este dreptul și responsabilitatea cetățenilor să se implice în comunitate, să o facă să fie mai bună.

Este și un criteriu pentru măsurarea funcționării democrației. O democrație în care cetățenii se implică este o democrație vie.

Democrațiile din vest încurajează această participare prin delegarea a cât mai multă putere către cetățeni, prin proiecte co-participative.

Democrația nu constă doar într-un vot dat o dată la 4 ani. Cetățenii nu își dau demisia din poziția lor de cetățeni în clipa în care au dat votul. Nu renunță la tot și nu transferă puterea absolută niciunui politician prin vot. Nici măcar președintelui statului. Votul reprezintă un mandat limitat la un program electoral. Cu excepția AUR, care este un partid declarat legionaroid și anti-democratic, niciun partid din Parlament nu a câștigat voturi spunându-le cetățenilor: „O să rezolv problemele luându-vă drepturile pe care le aveți și mințindu-vă pe banii voștri”!

Funcționarea democrației depinde de funcționarea unor mecanisme de control care să împiedice abuzul puterii politice și financiare. O parte esențială din aceste mecanisme ar trebui să fie la nivelul instituțiilor, cum ar fi Justiția sau organismele de control. Doar că la noi instituțiile sunt adesea subjugate politic și/ sau conduse de incompetenți fără coloană vertebrală.

În aceste condiții, cetățeanul rămâne ultima redută pentru apărarea democrației din România. Iar cetățenii se organizează în cadrul și în jurul unor organizații neguvernamentale, ca alternativă la organizațiile politice. De aceea acțiunea senatorilor este un atac direct la adresa cetățenilor.

Din perspectiva europeană, trebuie spus că societatea civilă este unul din criteriile care sunt măsurate de Comisia Europeană în cadrul mecanismului privind statul de drept, creat pentru a proteja democrația în țările membre. Dacă atât de mult le pasă senatorilor de Mecanismul European privind Statul de Drept, atunci:

  1. fie Comisia chiar este considerată foarte slabă de către acești iliberali convinși
  2. fie chiar este foarte slabă sau instrumentele create sunt ineficiente pentru a împiedica subminarea statului de drept din interior
  3. fie Bruxelles-ul trebuie să tragă mai repede semnalul de alarmă legat de accesul la fondurile europene.

Relația confidențială dintre avocat și client – de la drept, la instrument de lucru pentru SRI

Apoi, alt proiect de lege care urmează să fie votat de Senat reglementează ca relația dintre avocat și client să se deruleze digital pe o  platformă deținută UNBR și pentru care SRI și STS să poată asigura servicii de securitate cibernetică. Obsesia serviciilor secrete din România de a controla tot a ajuns la un nivel paroxistic în ultimii ani.

Relația dintre client și avocat este confidențială și ține de dreptul la apărare și de prezumția de nevinovăție.

Cum poți să ai încredere în SRI, un serviciu secret, care își desfășoară acțiunile în umbră și în afara controlului civil – în ciuda normelor specifice democrațiilor consolidate – și care este în schimb controlat politic? 

Dar oare parlamentarii, care au și ei din când în când dosare penale, nu s-au gândit cum le va fi să discute cu avocații pe o platformă deținută de SRI? Chiar se autosabotează? Sau proiectul e împins în față tocmai de oamenii controlați de SRI din Parlamentul României?

Însă dincolo de parlamentari, și prin acest proiect cine pierde sunt cetățenii României.

Restaurația are loc sub ochii noștri, cu complicitatea Președintelui Iohannis

Restaurația este pe val în România. Se folosește de mecanismele statului de drept, de digitalizare, de fondurile europene și de practicile predate de Kremlin pentru a desăvârși controlul asupra cetățenilor și a societății, într-un stat iliberal.

Este oblăduită de tăcerea maladivă a Președintelui României, care ar fi putut interveni pentru media între părți și a domoli, astfel, elanul nedemocratic al parlamentarilor, în faza de negocieri și de discuții cu societatea civilă.

Cine se amăgește că un eventual veto prezidențial va rezolva problema, greșește. Dacă un astfel de veto are loc și Parlamentul acceptă obiecțiile lui, atunci va fi doar o regrupare, pentru că vor fi cedat un pic, vor fi amânat un pic, obligați de o reacție dură din societate, de la Bruxelles și de la partenerii externi.

Problema de fond va rămâne, însă. Vor încerca din nou. Date fiind atribuțiile sale constituționale, președintele Iohannis ar fi trebuit să intervină și să apere statul de drept, utilizând mecanismele pe care le are la dispoziție, încă din faza de idee. Sau și mai bine, ar fi trebuit să le spună să se potolească cu atacul la statul de drept. Dar nu-i așa, puterea corupe în mod absolut și cei care au puterea vor mereu mai multă putere.

Măcar noi să nu tăcem.

*Erată: Articolul a fost corectat, cu privire la cine ar fi deținut platforma destinată avocaților. Varianta inițială atribuia platforma SRI. În realitate, proiectul de lege prevede ca SRI și STS că pot să asigure serviciile de securitate cibernetică, în timp ce platforma ar aparține UNBR. Problema de fond rămâne

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

  1. Candva ,cineva a spus asa… „Cetatenii care nu sunt interesati de treburile cetatii, sunt aspru pedepsiti de lichelele ajunse la conducere din cauza neglijentei lor.”

  2. Trebuie facuta o distinctie majora intre libertatea de a avea opinii ce nu este restrictionata si responsabilizarea unor entitati numite ONG .Practic se doreste eliminarea a ceea ce numim „rea credinta” si folosirea unor observatii individuale spre a ataca politic persoane sau Partide .Este usor observabila tendita unora de a se folosi politic de astfel de situatii si uneori de a incerca sa incurce deciziiile in Justitie la modul pregerential .Propunerea este inca in faza de discutii .Sa vedem finalul si apoi putem a ne exprima . Dealtfel texul de fata este usor acuzator cind face referire la o persoana(sef de Stat ) ce inca nu a actionat conform prerogativelor . Astfel de atitudini sunt nocive societatii .

    • Sa mai lasam ,,Societatea” asta si ,,interesul” ei sfint, de dragul careia sacrificam cetatenii si libertatile care in alta parte sint normale. Si cei care au marit tensiunea de ,,ciupire” a subiectilor in Experimentul Milgram, au facut-o tot prin perceptia ca-i obliga ,,Societatea” pentru , ,,binele” ei. Pe canalul asta de rationament aberant se scurg toate mizeriile.

    • @ dl.gica: constat ca din 15 comentarii, dvs. sunteti cu o opinie singulara , distonanta, deci, profunda si inteligenta
      nu stiu sa interpretez asta, poate ma ajutati ?!

    • Este evident că tot pentru a evita ”reaua credință” a nenorociților băgăcioși din ONG-uri și a nemernicilor de cetățeni, imaculații ăștia din ”servicii” vor să-și bage la secret declarațiile de avere (https://www.cotidianul.ro/angajatii-din-servicii-vor-regim-special-la-declaratiile-de-avere/.) Verificarea averii securicilor, melițenilor, jăndarilor și a altor lepre d-astea a căror sarcină este să-ți dea în cap dacă zici ceva împotriva stăpînilor de la guvernare este ”o atitudine nocivă sănătății”, nu-i așa? Băi, nea Gică, ține minte că or fi țivilii ăștia proști, da’ pe voi nu vă întrece nimeni!

  3. Propun un amendament: cand le mai intra hotii in casele lor de parlamentari, politia sa inceapa ancheta dupa doi ani, si numai dupa ce tot politia a depus o garantie de 100.000 euro…si procurorul de caz sa aiba o avere mai mica de 50.000 lei,

  4. Da, nimic mai mult de spus când se votează legi prin care se va merge la pușcărie daca protestezi din varii motive pe strada.

    Doar că, nu după mult timp, peste țară se va așeza o liniște asociată cu un calm scârbit încât nu se va mai auzi nici un sunet.
    Apoi din neántul asta tot ei agitați și stresați, vor începe să facă gălăgie, caracteristica proștilor, și din legea făcută de ei va ieși o mare pușcărie și îi va înghiți. Uite așa.

    Datul de legi pentru protecție e semn că ceva îi macină interior, ceva de tipul ‘avem puterea’, dar vai, – nu ne simțim puternici. De ce?

    Dorința de control orb, prostia, lăcomia toate trăite intr-un anturaj in care behăială de grup face ecou, au ridicat ziduri mari in jurul lor. Va rog nu ii deranjați, lăsați-i acolo.

    Nu îi poți întoarce, nu se pot educa, nu ai ce sa faci cu ei. Aceasta e societatea în România în 2023.

    🍻

  5. Nu e nimic surprinzator in faptul ca gruparile infractionale reunite, PSD si PNL, comit astfel de „actiuni” indreptate impotriva democratiei si a statului de drept. Iarasi nimic surprinzator in atitudinea complice a acestui individ care ocupa astazi fotoliul de presedinte al Romaniei.

    De mentionat faptul ca totul se petrece sub obladuirea constienta uneori, inconstienta alteori, a unei majoritati compusa din prosti, hoti, beneficiari de sinecuri si parveniti fara merite(impreuna cu familiile lor), majoritate care reprezinta masa electorala a acestor grupuri infractionale care au tupeul sa se autodenumeasca partide politice.

    Limitarea accesului catre justitie al ONG-urilor este probabil o continuare la bataia de joc ce i-a fost aplicata de clicile PSD-PNL legii avertizorului de integritate.

    Va sugerez ca, impreuna cu alte asociatii de tip ONG independente si neafiliate acestori grupari infractionale ce compun azi majoritatea parlamentara(!!!), sa inaintati de urgenta petitii catre Comisia Europeana, Comisia de la Venetia, catre europarlamentarii USR(catre ceilalti ar fi inutil) care sa lanseze problema in parlamentul european. Poate totusi se poate face ceva impotriva acestei agresiuni a infractorilor impotriva statului de drept!

  6. Trimiteti scrisori catre ambasadele USA, Frantei, Germaniei, Olandei, Marii Britanii, incercati sa ajungeti sa discutati face to face cu ambasadoarea USA, trimiteti scrisoare catre Departamentul de Stat.

    Ceea ce semnalati in acest articol mi se pare foarte grav si cumulat cu alte actiuni ale gruparii infractionale PSD+PNL din ultimele zile, par sa indice o ofensiva a acestor resturi comunistoide la adresa statului de drept si a angajamentelor euroatlantice ale Romaniei. Atentie mare la reactiile recente relativ la Maia Sandu si Moldova, la reactiile lui Grindeanu si Ciolacu relativ la Ucraina si canalul Bastroe!

    PSD+PNL+AUR reprezinta o grupare majoritar pro-rusa, cu Johannis in frunte, care practica un fariseism de cel mai prost gust in incercarea de a convinge occidentul cat de devotat e el fata de NATO si UE….fariseism de doi bani, teatru ieftin practicat de Johannis si gruparea PSD, PNL!

    De asemenea, discutati problema cu Siegfried Muresan! Nu as putea crede ca prefera sa taca pe acest subiect din dorinta de a nu deranja „coalitia pentru stabilitate”!

    • Domnule/doamna LS: stati linistiti ca din moment ce sintem la un pas de anul electoral,baietii „destepti” profitind si de imensa dezamagire numita K.”Clovnis” Johannis vor vira strategic (deja arunca din greu destula propaganda online) pt.a convinge electoratul ca tot raul ni se trage din Vestul decadent si ipocrit care exploateaza la singe Romania si ca sintem sclavii UE si NATO/SUA.
      Si cind oops AUR va creste ca Fat Frumos in sondaje ne vom mira iarasi ca nu exista o formatiune politica apta,credibila si competenta sa conduca Romania, cu adev. pe linia pro occidentala,din moment ce PSD si PNL sint bine cunoscuti..si „fumati”.
      Si, in buna traditie romaneasca, iarasi vom fi obligati sa alegem raul cel mai mic;n-am crezut ca Johannis vs Ponta in 2014 a reprezentat prima varianta, a raului mai mic,dar m-am lamurit in 2019 cu Docila Dancila sau cum o fi chemind-o(isi mai aminteste cineva de ea?!) si nu m-am obosit ca sa mai votez.
      Apropo, ce mai face USR?!
      Sa auzim (numai?!?!) de bine!!

  7. Oroarea care a fost inițiată de un număr impresionant de mare de senatori PNL și PSD trebuie îndreptată.
    O postare publica a numelor acestora pentru a nu mai fi votati in veci pentru incalcarea democratiei!
    Sa stopam pe viitor accesul in Parlament a acestor specimene!

  8. „Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic (…) Când oamenii răi se unesc, şi cei buni trebuie să se asocieze pentru că altminteri vor cădea, sacrificaţi cu cruzime.” – Edmund Burke, 1756. La asta, eu nu pot adăuga. Uitați-vă la dată (1756) și întrebați-vă dacă în 2023 România se îndreaptă într-o direcție bună?

  9. senatul putorilor nerusinate nu al Romaniei! atmosfera atinge paroxismul anilor 80. c un general izmanar la guvernare (i au crescut falcile olteanului de nu l mai incape cascheta) si un robocop cu minte putina si ego exacerbat (paltonul aruncat peste masina si naveta saptaminala bucale sibiu sint singurele lui realizari) Romania n arata bine deloc. asistam neputinciosi (once again) la dictatura prostilor. c un PCR monolitic (cica inspirat dupa sistemul bi partidic american, sa mori de ris ca sa nu crapi de ciuda) Romania a devenit un teritoriu nelocuibil, de unde sa fugi mai degraba de a te lua la trinta cu toate scursurile umane (toata pleava balcanilor si orientului a gasit aici un mediu propice)

  10. Asta-i o berlusconizare a statului! E ușor de înțeles: două partide au pus mâna pe putere, s-au aliat și acum fac tot ce se poate pentru a-și permanentiza puterea pentru că restul opoziției este batjocorită și demonizată ca fiind naționalistă, retrogradă, antidemocrată, coruptă, dementă, ridicolă, vrea să ne scoată din Europa, vrea să ne scoată din NATO. O fi așa cum zic cei de la putere dar, sigur, elita și crema politicii românești de acum ne duce cu pași repezi în râpă. În același timp, presa este plătită să tacă iar cazul Emiliei Șercan este emblematic pentru regimul de astăzi: timorare, pumnu-n gură… Trebuie o schimbare și, cu siguranță, vor veni tot niște corupți și hoți. O spunea Orwell: cine votează într-un regim tiranic din victimă devine complice. Dar chiar dacă eu n-aș vota, este o armată de bugetari, mereu în creștere, a căror pâine depinde de instituțiile statului; ei vor vota să-și păstreze statutul pentru care, unii, au și plătit! Iată de ce nu pot fi optimist. Cunoaște cineva vreo țară în care democrația funcționează perfect?

  11. Puterea corupe. Corupția ucide.
    De ce nu sunt cetățenii (mulți sau puțini – că oricum nu sunt prea mulți cei cărora să le mai pese) în stradă?
    Au ieșit pentru Roșia Montană, au ieșit pentru Colectiv, au ieșit pentru Ordonanța 13 și nu ies pentru orbanizarea sau chiar kremlinizarea țării?
    Unde sunt membrii ONG-urilor afectate sau membrii societății civile?
    Unde sunt dactilografii de mesaje virulente pe Facebook, influențatorii virali pe Instagram, copiatorii și traducătorii de meme de pe Twitter și privitorii năuci de pe YouTube și de pe Tik-Tok? Sunt deja plecați din țară și nu pot participa decât la mitinguri virtuale în Piața Victoriei Boborului asupra Politicienilor?
    Sau mi-a rămas doar să sting lumina, sa-mi iau bocceluța și să mă așez la drum către Occident?!?

    • Nu va grabiti,ca o sa iasa intii-ca-n Moldova-aia pt. care Romania nu e decit sclava Occidentului decadent pe linia UE-NATO-SUA. Si,daca preturile vor continua sa creasca in ritmul asta, pe linga harababura si mizeriile legate de preturile la gaz si energie,deci costurile vietii pe ansamblu, CE ANUME sa mai inteleaga cetateanul de rind?!

      • „Kremlinizare” frumos si elegant scris. Pai daca viram spre euroasia,”Putin si poporul rus/gaz ieftin si benzina(ieftina) ne-au adus.” Deci, CE mai conteaza restul pt. cetateanul de rind?!.
        Se pare ca au trecut vremurile cind multa lume buna dorea UE,NATO si Occident.Asa se intimpla cind nevoile de baza isi spun cuvintul si costurile vietii cresc.Pe masura ce trece timpul vom fi din ce in ce mai divizati, iar elucubratiile verzi ale UE care viseaza cai verzi pe pereti si interzicerea motoarelor cu ardere interna in viitorul apropiat parca sapa din interior minunata uniune.(deh,decit gazul si petrolul rusilor, vor zice multi..)Si nu au darul sa ne linisteasca in privinta viitorului, avind in vedere „superba” calitate pe ansamblu a oamenilor politici romani.Si greselile UE care parca chiar isi sapa propria groapa.

  12. Doar citind lista initiatorilor, iti dai seama ce jalnice persoane si ce caracter infect au membrii parlamentului. Si cand mai observi ca astia sunt cei mai „activi” si ocupa si functii de conducere in parlament si /sau partid, intelegi ca sansele sa traim intro societate democratica si libera sunt din ce in ce mai mici. :(((

  13. Parlamentul României a devenit adunarea huliganilor. Niste topârlani in costume Armani care isi voteaza salarii speciale si se fac ca muncesc. PNL -ul a luat-o pe urma PSD-ului , un partid care din 1990 a tinut Romania pe loc, a furat-o, a corupt-o.
    Imbecilii se mira ca Romania e parasita en-masse. Romanii cu un dram de minte parasesc tara si se duc unde vad cu ochii. Romania nu va fi distrusa de un razboi cu Rusia sau cu Ungaria ci din interior , datorita lipsei de educatie, bun simt si respect pentru lege a majoritatii Romanilor.

  14. Înțeleg că la ora asta (21 feb, 10 a.m.) cam toate proiectele astea ultra-toxice s-au întors de la vot, ori n-au mai ajuns acolo. Hai că se poate!

  15. Atata timp cat exista alegeri libere totul este posibil si vedem foarte bine care sunt efectele , de ce nu iese nimeni in strada datorita interzicerii de catre UE a motoarelor cu ardere interna din 2035 ? a interzicerii montarii centralelor pe gaz de apartament ? a unor obiceuri si traditii ?
    Parlamentul roman nu face altceva decat ceace se face mai tot timpul, multe masuri politice transformate in legi sunt impotriva intereselor cetatenilor.

    • @ursul Bruno: toate ca toate, orice sa se faca, dar, sa nu se atinga de reteta traditionala, de peste 500 de ani, de fabricare a tuicii mele, din livada mea, cu prune soi „grasa romaneasca”

  16. „Senatul României accelerează restaurația nedemocratică…”

    La fel precum titlul, textul este înșelător. Nu Senatul României, ci membrii PNL și PSD ai Senatului și apropiații lor „accelerează restaurația”. Doar că autoarea articolului nu formulează astfel, indicându-i direct, lăsând să se înțeleagă că toți senatorii, indiferent de partid, doresc dictatura.

    Apoi, despre ce restaurație se face vorbire? „Nedemocrația”, mai exact spus, guvernarea cleptocratică, s-a instaurat în România în 1990 și de-a lungul deceniilor s-a tot consolidat, mai mult și mai mult. Sugerează cumva autoarea că pe timpul guvernelor Tăriceanu ar fi existat o puternică democrație, care este umbrită acum de Senat?

    După cum însuși Președintele său spunea, România este un stat eșuat. Și, oricât de puțin simpatic ne-ar fi, nu domnia-sa este principalul vinovat pentru asta, ci numeroasele alianțe și coaliții de guvernare care au fost și sunt marionetele cleptocrației. Inclusiv cele conduse aparent de domnul Tăriceanu.

  17. Cata nerusinare iti trebuie ca sa incerci asa ceva, membru al UE fiind!
    Oricat de convinsi eram ca au ajuns cu nerusinarea si sfidarea la culmi inca neatinse, iata ca aflam ca de fapt ei nu mai au limite!
    Fac o multime de malversatiuni pe ascuns, numai de unele mai aflam, totul ca sa termine „opera” inceputa acum 32 de ani, de a se constitui intr-o categorie privilegiata, bogata, deasupra legii, de neatacat.
    Un comentariu la un articol din ZIARISTII.com, autor Kise Leff, face inca o dezvaluire:
    „Amendament adus în Senat la legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice: anumite categorii de persoane vor fi excluse de la obligația publicării declarațiilor de avere și de interese”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Oana Marinescu
Oana Marinescu
Oana Marinescu este consultant în comunicare strategică. Din iulie 2010 conduce OMA Vision (www.omavision.ro), a cărei fondatoare este. Are o experiență de aproape 10 ani în comunicare instituțională, inclusiv în funcții de nivel înalt - purtător de cuvânt al Guvernului (2005-2007) și director general pentru diplomație publică în MAE (2008-2010). A ținut seminarii de comunicare instituțională în cadrul SNSPA. Este absolventă de științe politice (Universitatea București), cu studii aprofundate și specializări în comunicare, atât în țară, cât și în străinătate.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro