marți, mai 14, 2024

„Și  ce  dacă  nu  știu?!”

                                                                                                                        Studenților mei

            O dată la câțiva ani – pe vremuri la trei sau patru, acum și la doi ani – le dau studenților, pentru examen, o lucrare scrisă. În general, prefer examenele orale (chiar dacă sunt destul de dificile în anii cu mulți studenți), dat fiind că dintr-o discuție – oricât de scurtă – pot să-mi fac o idee mai clară și despre ce știe studentul, și despre felul în care-și articulează răspunsul. Dezavantajul acestei formule de examinare e acela că, deși îmi oferă o imagine asupra felului în care gândesc tinerele generații, îmi dă puține detalii cu privire la cunoștințele lor și – mai ales – la felul în care sunt capabili să integreze lucrurile proaspăt învățate în scheme deprinse pe parcursul școlii. Mai ales atunci când lucrez cu cei din anul I (la ”Gândire Critică”) scopul examinării scrise e – pentru mine – cel mai bun mod de-a-mi da seama cum desfășoară ei un gând. Nu dăm lucrări de tipul extemporalului, dat fiind că acestea nu mi-ar oferi decât fragmente din ceea ce au reținut ei; or, eu vreau să văd cum gândesc ei. Și, pentru aceasta, e preferabil să lucreze fără presiunea constrângerii. Așadar, le dau din vreme cadrul în care urmează să-și articuleze ideile. De această dată (căci, evident, temele nu sunt aceleași în fiecare an) au avut de ales – fiind studenți la Relații Internaționale – un eveniment de actualitate de pe scena internațională, pe care să-l prezinte pe scurt, să-i evidențieze caracterul problematic și să ofere argumente pro și contra unei părți, acțiuni sau a efectelor situației la care s-au referit. Pe lângă aceasta i-am încurajat să-mi scrie un al doilea text – liber și, am precizat acest lucru, care nu se notează – despre ei, despre alegerile lor, despre ce a însemnat școala pentru ei. Rostul principal al acestor notițe personale e acela că, realmente, mă interesează care le sunt problemele și cum gândesc ei. Dar ele mai au o funcție (despre care le vorbesc doar atunci când le duc lucrările): constituie un ”text martor” care-mi permite să-mi dau seama – din frazare – dacă primul text (cel care se notează) le aparține sau nu. În cele ce urmează voi face o sinteză a problemelor din lucrarea de examen, din lucrurile pe care studenții mi le-au scris despre ei și din răspunsurile orale (sau discuțiile de la seminarii). Vreau să spun clar, de la bun început: studenții mei nu sunt deloc mai slabi sau având probleme de învățare mai mari decât alți tineri de vârsta lor. Dimpotrivă: au un spirit de observație bun și sunt capabili să judece intuitiv un context sau altul. M-a uimit mereu – și mă simt responsabil pentru – încrederea pe care o au în mine. Ce e aparte în ceea ce-i privește e faptul că sunt altfel; altfel nu decât mine (și generația mea), ci decât cei cu 2 – 3 ani mai mari decât ei. Într-un timp scurt s-au acumulat multe decalaje. Despre ele va fi vorba în cele ce urmează.

            De fiecare dată când dau lucrări scrise apare câte o noutate. De astă dată a fost scrisul fără diacritice (”căciulița” de pe ”â” sau ”î”, ”virgula” de sub ”ș” sau ”ț”, etc.). Prima dată când dat de asemenea absențe, am început să corectez textul, crezând că e vorba de o serie de scăpări. Apoi am realizat că toată pagina e scrisă așa, ba chiar întreaga lucrare. În total au fost cinci lucrări din aproape cincizeci. Uneori apăreau – aleatoriu (câteodată nici măcar toate în același cuvânt) – câteva semne diacritice. Uitându-mă la aceste lucrări, impresia mea a fost nu atât că ne întoarcem la un soi de scriere similară inscripțiilor latine, cât – mai curând – aceea că asocierea pronunției cu scrierea devine din ce în ce mai laxă și permite o marjă de interpretare tot mai mare. De unde vine acest – deja – obicei, e limpede: din scrierea pe variile mesagerii și chat-uri ale device-urilor. De altminteri, la modul general, mulți dintre ei au probleme serioase cu scrisul de mână. Lectura lucrărilor e, adesea, un proces de descifrare. La cursuri, cei mai mulți nu scriu. Probabil, pentru ei, scrisul de mână se asociază cu o obligație: dictarea din școala mică sau cea pentru ”pregătirea examenelor”. În facultate nu mai scriu nu doar pentru că scrisul îi obosește, ci și pentru că nu știu cum să-și ia notițe dacă nu li se dictează. De ce, o să vedem mai încolo.

            Problemele legate de scris au o cauză la vedere și una mai adâncă. Cea la vedere ține, evident, de obiceiul lor de-a scrie cu ajutorul tastelor. În general, device-urile sunt setate în engleză, iar tastatura nu are diacriticele românești; a le căuta presupune un efort disproprționat față de posibilele beneficii ale scrierii cu ele. În definitiv, dacă cei doi corespondenți cad (tacit) de acord să le elimine și se înțeleg și fără ele, care e problema? Probabil nici nu mai folosesc cuvinte întregi, ci prescurtări care ar putea umple un dicționar: ”cf”, ”frumi” etc. Asta dacă nu vorbesc direct în engleză. Am mai scris cândva despre acest lucru: engleza – cât mai de slang – e limba lor tocmai pentru că maturii nu o înțeleg. Vorbind astfel sunt la adăpost de curiozitatea ”încuiaților” și, în același timp, au sentimentul solidarității pe care-l dă practicarea unui cod ce funcționează (între altele) ca liant al unui grup. A doua cauză e mai adâncă și ea ține de faptul că niciodată n-au vorbit bine limba română. Sunt exact în situația celor ce pleacă din țară și – în doi – trei ani – abia mai vorbesc românește. În fapt, limba de acolo e singura pe care au învățat-o conștienți și, chiar fără însușirea tehnică a gramaticii, cu o oarecare atenție. Româna lor e o limbă colocvială, pe care-o vorbesc în grupurile cărora le aparțin (casa, satul, gașca) și ale cărei reguli țin într-o anumită măsură de gramatica ei comună, într-alta de convențiile grupului. O să mi se spună că aceste convenții nu sunt niciodată atât de strivitoare încât să distrugă gramatica de bază a limbii. Sigur, însă pot fi suficient de puternice pentru a altera limba – de la pronunție la topică – până la a o face ceva absolut paralel cu ceea odată se numea limba literară. Când ne indignează – dincolo de obscenități – limbajul manelelor ar fi bine să ne gândim că el vehiculează una din multele limbi care se vorbesc în România și care sunt înrudite cu româna pe care-o știam odinioară.

            Tinerii de azi sunt cei care-au crescut – de la 4 – 5 ani – cu telefonul mobil și / sau tableta în mână. În general, după școală, au stat acasă, deoarece părinții – alarmați de o media care trăiește din exhibarea cotidiană a ororii – nu mai îndrăznesc să-i lase afară. Mai mult sau mai puțin au trăit în ”lumi virtuale”, care sunt un bizar amestec de imaginație personală și de ”oferte online”, intermediate de algoritmi. Limba, în chip funciar, e un conector și se dezvoltă acolo unde oamenii interacționează. Atunci când ei nu mai intră în contact, decât mediat de tehnică și cu niște succedanee de comunicare (share-uiri, tag-uiri, emoji-uri, emoticoane etc.), crește tot mai mult discrepanța între experiența trăită și capacitatea de exprimare a ei. Această experiență inexprimabilă, dar ”cu puternic impact” asupra persoanei se numește, acum, emoție. Tinerii zilei de azi trăiesc într-un vârtej de emoții pe care le pot controla tot mai puțin. Limba – între altele – are și această funcție: de-a obiectiva experiența personală, de-a o face accesibilă celorlalți ca poveste cu sens și, implicit, de-a ne descărca (măcar parțial) de povara agitației lăuntrice. Omul incapabil să se exprime e captiv într-o temniță interioară în care spaimele și dorințele se amplifică și reverberează infinit. Ecranele îi dau iluzia posibilității de-a-și obiectiva imaginația în imagini, însă – cel mai adesea – ele se dovedesc a fi doar oglinzi (și, de multe ori oglinzi deformante) care fagocitează interioritatea, golind-o de rămășițele ei de sens și, în același timp, o umplu cu reziduurile unei publicități care celebrează transformarea întregii realități în marfă. Studenții înșiși o spun: sunt dependenți de ecrane – pe care, după propria lor mărturisire, petrec în jur de 6 – 7 ore pe zi și, în egală măsură, această surfare printre reels-uri îi obosește și-i face nefericiți.

            Limba își reduce funcțiile pentru că se estompează comunitățile în care se exercita. Locul în care acest lucru se vede cel mai bine e ”structura narativă” a lucrărilor studenților mei. Am pus în ghilimele sintagma ”structură narativă” tocmai pentru că – cel mai adesea – textele scrise de studenți nu au nici una. Ei descriu, descriu și iarăși descriu niște lucruri care nu au altă ordine decât cea în virtutea căreia apar în mintea lor (și pe care nu o problematizează în nici un fel). Sunt mereu tentat să spun ”povestesc”, însă tocmai acesta e lucrul cel mai straniu: nu povestesc! A povesti presupune un început, un sfârșit și un parcurs care le leagă. Într-un anume sens, orice poveste se spune din perspectiva sfârșitului (anticipat, dezvăluit pas cu pas sau – dimpotrivă – păstrat ca surpriză). Toate poveștile au o morală, un tâlc, un sens: sunt decantarea unui gând care te face să te oprești și să regândești lucrurile bine știute. Iar sensul pe care-l descoperi te face să crești lăuntric. ”Poveștile” studenților mei nu au nici finalitate, nici sens; ei se descriu pe ei înșiși și lumea așa cum o văd ei. Aproape toți sunt convinși că lumea aceasta e cu ochii pe ei și, de aceea, sunt timorați. Se simt văzuți – și nu e prea clar dacă de ochi umani sau de lumina din ferestrele reci ale device-urilor – și se simt nepregătiți (mereu se întreabă cum arată) pentru această expunere nelocalizabilă dar universală. Problema e aceea a modului în care arată, a felului în care sunt îmbrăcați, coafați, machiați (fete și băieți deopotrivă); a imaginii care sare în ochi și captează privirea. Ca și cum ar fi ei înșiși un produs a cărui poză durează câteva secunde pe un ecran. Imaginea e mută și se dispensează de cuvinte; dacă are succes, atunci intră într-un joc al împărtășirii emoțiilor.

            Înainte de-a trece la problema mare din spatele acestor probleme, să mai spun un lucru: deja destul de mulți din acești studenți au crescut singuri la propriu. Copiii ai căror părinți sunt plecați din țară, care – de la vârste mici – au fost încredințați bunicilor, rudelor ori au fost puși în situația de-a supraviețui pe cont propriu (și, uneori, de-a mai crește și un frate mai mic). E greu de știut ce înseamnă o asemenea dislocare – simetrică celei a părinților ce pleacă în lume, dar poate mai gravă – pentru un copil de 5 ani sau de 12 ani. Unii mi-au vorbit de faptul că, fiind copii singuri, sau în grija bunicilor, erau – la școală – obiectul bulliyingului. Cu adevărat trist e faptul că și unii profesori îi priveau altfel decât pe ceilalți elevi. Când vorbim de dependența de telefoanele mobile ne gândim doar la reels-uri, la jocuri și la varii filme (iar din ultimele două categorii, unele prohibite minorilor). Dar nu ne gândim deloc ce anume e telefonul în mâinile unui copil pentru care e singura legătură cu părinții lui de departe, care se uită la ecran la fel ca Fetița cu chibrituri la fereastra în care i se pare a-și zări, ultima dată, bunica. Pentru mulți dintre acești copii singuratici, telefonul e – poate – mai curând imaginea unei vieți de așteptare. De așteptare a unui cuvânt dorit, a cuvântului care – cum spunea Novalis – face lumea să cânte, dar care nu vine, care pare suspendat în distanța siderală dintre ecrane. Mă gândesc că mulți dintre ei ar vorbi, însă – undeva – îi sperie gândul că distanțele lumii de azi (și cele fizice, și cele simbolice) sunt atât de mari încât cuvintele nu le mai pot străbate. Doar imaginile, care circulă cu viteza luminii, o mai pot face. Și atunci vorbesc doar în gând sau, cel mult, șoptesc. Când le cer să spună ceva la seminarii, vocea li se frânge în șoaptă.

            Dincolo de familia absentă (fiindcă e plecată, pentru unii; sau e mereu ”la lucru”, ”ca să facă bani”, pentru alții) și mai absentă e școala. Cei mai mulți dintre ei au amintiri traumatice din școală. ”Nostalgicii” de modă nouă – care ne recită cu orice ocazie mantra cu ”era mai bine înainte” – n-au de ce să se teamă: în școlile de azi se bate ca-n tobă, se înjură, se jignește, se dau cadori și se cer bani, se impun meditații și copiii sunt pedepsiți fie din cauza părinților, fie din cine știe ce rivalități între profesori. Când auzi una – două – trei asemenea istorii poți să le iei ca autovictimizări sau mitomanii adolescentine. Când auzi zeci, ți se face părul măciucă. Probabil și copiii dumneavoastră trec prin așa ceva, însă nu spun nimic acasă. Bulliyingul adulților îi paralizează mai tare decât cel al colegilor lor. Pentru că orice text e o poveste, îi întreb de vremea poveștilor din școală. Ei bine, nu mai există așa ceva. Unii studenți nu doar că n-au auzit de Don Quijote sau de Faust, dar nu știu nimic de Scufița Roșie sau de Motanul Încălțat! Își amintesc doar ceva despre ”basmul cult” de la Bacalaureat. Imaginarul lor e altul; din varii ”desene” de pe internet, filmulețe pentru adolescenți, blockbuser-e. Evident, cele ”la modă” într-un moment sau altul al evoluției lor. Poveștile clasice erau un liant mental al oamenilor unui teritoriu (să ne gândim la cele ale lui Creangă pentru noi) sau, într-un sens, al tuturor oamenilor (cum sunt poveștile fraților Grimm sau ”Micul Prinț”). Acum sunt diverse ”produse media” la modă planetară (precum Hannah Montana sau Violeta), care vin la pachet cu o întreagă industrie a consumului și a divertismentului și care se schimbă de la un an la altul, în logica marketingului. Povestea, cu tâlcul ei, lega deopotrivă comunitatea pe orizontală și generațiile pe verticală. Noile ”produse” media nu mai leagă nimic; sunt doar markeri ai consumului de masă.

            Și totuși, ce se face la școală? Răspunsul – stupefiant – este: nimic. Mă refer aici la media cunoștințelor studenților mei: mulți dintre ei, în 13 ani de școală n-au citit nici o carte sau – dacă au citit ceva pentru Bacalaureat – n-au înțeles și nu le-a spus mai nimic. Cunoștințele lor științifice sunt la nivelul clasei a IV-a; adică pur intuitive. Aproape nici unul nu știe să calculeze aria unui triunghi dreptunghic. Unii au probleme și în a înțelege ce înseamnă ”arie”. În lumea emoțiilor nu există cauzalitate logică, ci doar salturi de la o ”experiență” la alta, în funcție de interes și de intensitatea trăirii. Singura forță ce adună lucrurile și situațiile e voința. Ceva se întâmplă în lume ”pentru că așa vrea cineva” (Iohannis, Putin, Trump, Soros, ”Serviciile” sau ”Oculta mondială”). Și, în general, totul se petrece ”cum vrea Dumnezeu”, pentru că ”așa e soarta”. Greu de spus ce e aici: fatalism, superstiție, mitul ”omului providențial”, conspiraționism, noul animism media, indiferență? Un lucru este cert: școala nu și-a făcut treaba, căci menirea ei e aceea de-a pune la îndemâna tuturor celor care-o urmează instrumentele care să le permită înțelegerea lumii în care trăiesc. Din școală nu ieși cu ”informații”, ci cu deschiderea unei capacități de a citi lumea în care te miști.

            Pentru studenții mei experiența lumii poate fi redusă la câteva poncife (vehiculate și de bunicii lor la țară, și pe stradă, în parcuri, pe terase sau rostogolite de media): ”dacă ai bani, poți orice”; ”dacă știi pe cine trebuie, te descurci”, ”dacă intri la o școală militarizată ai loc de muncă asigurat, ai bani de haine, de tot felul și la 40 de ani ieși la pensie” etc. E o înțelegere a lumii primitivă, bazată pe supraviețuire și descurcăreală. O fi acel fond ultim al nostru, pe care n-a prins nici monarhia, nici dictaturile de dreapta, nici comunismul, nici (deja!) 35 de ani de democrație. Problema acestui tip de ”înțelepciune” e aceea că el dispensează complet de orice formă de școlarizare. Astfel de ”adevăruri” nu se deprind în școală și, dacă ele trimit la o lume în care chiar funcționează, atunci școla e inutilă pentru a înțelege acea lume și a acționa în ea. Dincolo de tot, în aceste sentențe (pseudo)sapiențiale e manifestă neîncrederea în cunoaștere. Probabil explicația constă în faptul că cel care se comportă astfel nu a trăit niciodată bucuria cunoașterii. Școala nu mai e nici locul în care – prin intermediul materiilor de studiu – copiii descoperă lumea (ca fiind inteligibilă), nici acela în care se descoperă unii pe alții (și, tocmai de aceea, fiecare pe sine însuși).

            Când vorbesc de lucrurile deprinse în școală, studenții mei se referă – invariabil – la învățatul pe de rost. Și profesorii înțeleg bine că această formă de ”învățare” e o corvoadă sterilă și, ca atare (și, poate, resemnați), se folosesc de ea doar pentru a-și dopa elevii înainte de examene sau de inspecții. Evident, complementul ei, inevitabil, sunt ”meditațiile private”. Nici acolo nu se explică prea mult, dar învățarea pe de rost se face sub supraveghere. Ideea e aceea ca elevul să-și însușească, în viteză, niște șabloane mentale pe care să le debiteze atunci când trebuie. Poate de aceea interpretarea de text, care presupune deschidere și un exercițiu ce se întinde pe ani întregi, a fost înlocuită de formalismul ”eseelor” (așa se scrie!) care se tocesc și se recită fără a trebui asimilate altfel decât în memoria de scurtă durată. Funcția lor socială e uriașă: astfel scapă toată lumea – școala, care ”are rezultate”; profesorii, care și-au făcut cum și-au făcut materia; elevii, care nu găsesc nimic interesant în ea; părinții, care răsuflă ușurați. Și, bineînțeles, inspectoratele, ”comisiile” și ”agențiile” care pot ”să raporteze” cifre și statistici. Cu ocazia publicării rezultatelor la ultimele teste PISA, o doamnă – profesoară la un Colegiu Național din capitală (!) – declara:  „Trebuie neapărat, din punctul meu de vedere, să exite culegeri cu astfel de teste. Este util să știm și noi la ce să ne așteptăm. Ori de câte ori te duci la un examen trebuie să știi pentru ce te pregătești.” (PRESShub, 6 decembrie 2023). Ideea că există o maodalitate de-a vedea cu ce rămâne un elev din școală dincolo de ascultări, evaluări și examene și că acest ceva care rămâne dă amprenta civilizației în om nici măcar nu pare să-i fi venit în gând doamnei profesoare. Ea știe că trebuie să ne pregătim: pentru note, pentru examene, pentru grade, pentru ”comisii”. Cu meditații, cu fondul clasei, cu ”protocol”, ”cu tot ce trebuie”. Și așa școala noastră a ajuns o potemkiadă: un joc gol, de care râd toți (în primul rând elevii), în care toată lumea ”se face că…” , pe nimeni nu interesează nimic altceva decât propriile beneficii cuantificabile și în care se fabrică munți de ”raportări” cu ”rezultate” și performanțe”. Repet, toată lumea știe că totul e fals, însă – la fel ca pe vremea lui Ceaușescu (și, încă odată, nostalgicii n-au nici un motiv să se-ntristeze) – țoți acceptă situația, știu că n-au ce să facă și nu le rămâne nimic altceva decât să se descurce în arcanele imposturii generalizate.

            Le-am cerut studenților să-mi ofere argumente pro și contra unei stări de lucruri actuale din politica internațională. Majoritatea au ales – pe val – Războiul din Ucraina sau conflictul dintre Israel și Hamas. Ce e interesant e faptul că, în prezentarea evenimentului, cauzalitatea lui istorică nu mergea mai departe de 2014 (pentru Ucraina) sau 2006 (războiul din Liban, cu Hezbollahul) pentru Israel. Ce e înainte de 2006 – cam vârsta la care studenții mei actuali au mers la grădiniță – e, pentru ei, preistorie. Lumea se concetrează în prezent, iar trecutul – și formele pe care acesta le-a structurat: arta, literatura, muzica și știința ”clasice” – nu mai au nici o incidență asupra vieților lor. Câteodată, la seminarii, le citesc nuvele sau poezii, ne uităm la tablouri celebre, ascultăm muzică (că doar avem ”table inteligente”!), le povestesc secvențe din istoria științei. Toate au pentru ei un aer de teribilă noutate. ”Cultura” lor se reduce la niște lucruri dictate prin varii etape ale școlii și la inevitabilele ”articole științifice” (neapărat în engleză) care le sunt date ca referințe / bibliografii. Faptul de-a te pune pe tine însuți la-ncercare, trecând prin proba bibliografiei de bază (și, în primul rând, a tratatelor domeniale și a marilor autori) nu mai are nici o căutare. Totul e pe internet, ”știința” actuală e o montură de citate din Johnson și Thomson, la care se mai adaugă ceva cifre ca ”cercetare personală”. Numai că noi nu suntem în lumea lui Johnson și Thomson, ci în cea a ”comisiilor” și a ”raportărilor”, în care nu ce știi contează, ci cum te descurci. Și deasupra facultății, ca deasupra școlii, plutește un aer de neseriozitate și de inutilitate.

            Ce rămâne la capătul tuturor acestora? Generații de copii cărora școala – de toate gradele – le-a luat niște ani din viață, fără a le da nimic în schimb. Și lucrurile care au crescut în ei (fără ca ceea ce altădată se numea ”cultură” să le poată încadra și domestici): frici, spaime, speranțe, iluzii. Toate, fără ritm și fără sfârșit, se pierd într-un murmur ce vine de la fiecare și care, adunându-se, pare vocea surdă a prohodului pentru viitorul nostru.

            Stundeții mei au făcut 8 ani de școală – între clasa a V-a și clasa a XII-a – ”în Epoca pe care cu mândrie o numim” ”România Educată”.

Distribuie acest articol

144 COMENTARII

  1. doar o parere. problema pe care o aveti cu nivelul scazut al studentilor se datoreaza si disparitiei filtrului reprezentat de concursurile pentru admiterea in invatamantul universitar de pe vremuri si a cresterii numarului de locuri la facultati. o mare parte din oameni, indiferent de epoca, nu are capacitatea si/sau inclinatia pentru studiu si educatie .

    • Examenele de admitere sunt un filtru cu are eficiență limitată. Cu ele se testează ceva ce a fost predat în altă parte.
      Problema este că studenții primesc note de trecere la cursuri predate în instituțiile în cauză, chiar dacă performanța este sub nivelul minim cerut.

      • Cu examen de admitere facultatile isi pot asigura un nivel minim de pregatire a candidatilor. Problema e tocmai cu notele luate in liceu, care nu reflecta cunostintele elevilor. Dar facultatile nu vor examen de admitere pentru ca le scade numarul de studenti si implicit finantarea, care se face pe student… Un conflict de interese vechi pe care ministerul nu il sesizeaza aparent.

        • După mine, problema centrală e că „educația” e o noțiune vagă și prost definită, dar care sună atât de bine încât justifică o cheltuială uriașă în bugetul statului. Și numeroase ființe inteligente consumă această cheltuială și fac cele necesare pentru a perpetua situația. Capacitatea de a povesti, ca și capacitatea de a urmări o poveste, ar putea fi parte din scopul educației. Dar nu sunt. Dacă educația ar fi un serviciu cumpărat de părinți pentru copiii lor, părinții ar fi atenți la calitatea serviciului pentru care cheltuie resursele lor limitate, iar profesorii și educatorii ar fi direct interesați de calitatea serviciului lor.

    • Problema – de fapt una dintre probleme, dar cea mai mare, după părerea mea – este faptul că au cam dispărut examenele și evaluările (reale) de la toate nivelurile, începând cu admiterea la liceu (unde poți intra cu media… 2), continuând cu Bacul (care cu greu poate fi numit „examen”), cu admiterea la facultate pe bază de dosar și terminând cu angajarea pe bază de diplome – cu cât mai multe hârtii, cu atât mai bine (doar că hârtiile alea nu sunt garantul competenței în nici un fel, în nici un domeniu). De unde rupererea cu totul de toate realitățile (economice, sociale, politice, științifice etc.). Și mai e și angajarea la stat pe bază de pile și/sau șpagă, fără concurs, fără verificare/evaluare periodică, ceea ce se reflectă în incompetența funcționarilor de la toate nivelurile și are impact direct asupra tuturor aspectelor din societate.

  2. Excelent, ca de obicei, dl Maci.
    Problema nu e totusi neaparat romaneasca, e generalizata international si tine probabil de zeitgeist.

    • Nu este internaționalizată… Adică nu a cuprins tot mapamondul mondial ca sa zic așa. 🤠
      In Balcani, da, covârșitor majoritar, avem aceleași probleme. In vest sau in estul foarte îndepărtat, așa ceva nu (se) există. 🤷

      • Din Norvegia, cu durere de părinte, confirm că există. Cel puțin aici și înțeleg cä se apropie și vecinii suedezi, danezi și, mai încet, chiar și celebrii finlandezi.

      • Te asigur din propria experienta de 20 de ani in vest ca noile generatii sunt exact la nivelul celor din Romania, atat ca se respecta mai mult si nu-si toarna singuri cenusa in cap, obicei de roman traumatizat. Ba mai mult, neavand probleme de self-esteem, totul e ok si nu au nimic de dovedit nimanui, ceea ce-i face chiar mai praf.

      • Parcă sunt ceva mai ‘spălăței’. Rar am auzit la ei greșeli de exprimare. Eu îmi pun speranta că s-au mai maturizat politic.

      • Fierți nefierți nu e plin la ei în partid de parveniți așa ca la restul, judecând după CV-uri. Și ce politică publică pentru educație poate genera un parvenit cu facultatea de apărare națională sau BAC-ul luat la 40 de ani?

        • Boloș! :)))))))
          Și toți primarii/consilierii care au schimbat USR pe PSD în ultima lună, unii din ei traseiști dovediți (ceva pe la Craiova)

  3. Remarcabila analiza a tot ceea ce inseamna decaderea scolii, a logicii, gandirii proprii si libere dar si a culturii generale. Exceptiile in randul tinerilor extrem de putine si datorate familiilor preocupate de a da o adevarata si constructiva educatie. Romania nu vrea sa isi pregateasca cetatenii de maine, onesti si responsabili, solidari care sa detina o perceptie corecta a lumii de azi. Guvernantii de azi nici nu doresc asa ceva.” Romania educata” un slogan acoperit prin sute de hartii si vorbe goale dar si prin o legislatie anacronica.

    • Înainte de a vorbi despre guvernanți ( departe de mine intentia de a le lua apărarea), ați auzit vreo asociatie a părinților sau elevilor care să ceară disciplină și rigoare in școli, evaluare reală, școală „pe bune”? Guvernanții nu fac decât să profite si să se plieze pe dorințele beneficiarilor: cât mai puțin stres , cât mai puțină disciplină, cât mai multe drepturi, zero obligații etc. Rezultatele să nu ne mire. Stați să-i vedeți pe studenții de peste 5-6 ani.

      • Intradevar, elevii si parintii nu mai sunt la fel de preocupati de disciplina si rigoare, evaluare reala si intelegerea unor concepte simple si mai apoi utile in viata. Cu toate acestea, mi se pare gresit sa dam vina pe ei. Blamarea victimei (in cazul acesta in principal elevii) nu aduce o solutie reala si diminueaza adevaratul spirit de nemultumire ce ar trebui resimtit catre clasa politica responsabila de educatie. Drept exemplu, studiile arata ca mai mult de 50% din barbatii din romania sunt de parere ca, daca o femeie poarta decolteu sau alte articole care afiseaza mai mult sau mai putina piele, acestea sunt de vina daca sunt abuzate sau hartuite sexual de barbati, deoarece „si-au” cerut-o, stiau cum sunt imbracate cand au iesit din casa. Astfel, in mintea oamenilor, desi agresorul este blamat, vina nu mai este in totalitate asupra lui, ci o imparte chiar cu victima.
        De altfel, interesul scazut, in special din partea elevilor provine din materia predata si modul in care aceasta este prezentata in fata unor elevi cu varste intre 6 si 19 ani. Materia este veche, metodele sunt demult depasite, iar tehnologia, care este nucleul vietii noastre nu este integrata in procesul de invatare, nici macar la licee de prestigiu, care se lauda cu performante. De asemenea, se imping in fata elevii premianti, olimpici, ca succes al sistemului de invatamant, o dovada ca se poate daca ne dorim cu adevarat. Rareori se mentioneaza faptul ca elevii muncesc in particular, in afara scolii, iar sentimentul de indatorare si recunostiinta fata de scoala si profesori este puternic inradacinat inca din ciclul primar. Astfel, olimpicii ajung sa-si laude scoliile si sa sustina ca profesorul de la clasa este cel care i-a ajutat. Astfel, din nou, elevii care nu sunt interesati de materia invechita sunt priviti ca fiind inferiori, nedornici sa invete si li se spune ca nu vor ajunge sa realizeze nimic in viata.
        Aceste lucruri cumulate fac ca elevii si parintii sa para de vina, pentru ca nu sunt de acord sa se integreze intr-un sistem subred, care, precum se mentioneaza si in articol, iti iroseste 12 ani din viata, neoferind nimic in schimb. Astfel, frustrarea generatiilor care ii preced, acumulata multa vreme, ii face pe elevii de astazi sa priveasca scoala ca pe o corvoada si, in consecinta, sa refuze sa se adapteze la sistem.

    • Daca ati avea ocazia sa aflati ce se discuta pe grupuri de parinti, ati vedea ca vor note cat mai mari pentru efort cat mai mic, unii parinti chiar rezolva temele si le difuzeaza pe mobil! Asa cum adultii vor venituri cat mai mari pentru efort cat mai mic, daca se poate pensie fara munca sau macar de la tinerete. Si nu mai exista repartitie pe post in functie de medie, fiecare cum poate….

    • Conținutul articolului este bun, forma în schimb, ridică anumite probleme de scriere corectă.
      Regula adăugării desinenței de plural sau a articolului hotărât, la finalul unui cuvânt este următoarea: se scriu FĂRĂ cratimă acele cuvinte din limbi străine, care se termină în literă sau sunet românesc sau care se scriu, la final, așa cum se pronunță, cu literă sau sunet românesc. Se scriu cuvintele CU cratimă dacă litera finală diferă de pronunție sau dacă cuvântul se termină într-o literă ce nu aparține alfabetului român. Atenție, Y este sunetul I și literă din alfabetul limbii române.
      Vom scrie: bullyingul, hesbollahul, bockbustere, taguri, emojiuri, share-uri, chaturi, blues-uri, copyrightul, weekendul, hobbyul etc. Regula o regăsiți în orice manual de română de clasa a VIII-a sau a IX-a. Verbul a ști se scrie cu doi i la indicativ prezent, persoana a II-a singular: tu știi.
      Mulțumesc!

      • Felicitari d.le IF pentru disertatia paralela pana la infinit cu textul. Probabil nu ati sesizat ideea de continut, din cauza asta ati ramas in vechea paradigma. Gratie unora ca „voi”, IF-ii, vom ramane cantonati in critica derizoriului si vom cladi nimicul.

        • Eu apreciez comentariul d-lui IF, căruia îi mulțumesc. Și are legătură cu scrierea corectă a cuvintelor folosite frecvent de tineri.

        • Cred ca esti prea dur. IF are in mod evident ca hobby ori profesie gramatica si nu cred ca este neaparat interesat(a) de faptul ca in lumea de azi â,Î & altele devin total incomode. La nivel macro „aint nobody got time fo that”.

      • @) I.F. N-am inteles regula: 1) se scriu FĂRĂ cratimă acele cuvinte din limbi străine, care se termină în literă sau sunet românesc -> se scriu FĂRĂ cratimă acele cuvinte din limbi străine, care se termină în literă românească.
        2) engleza e o limbă străină
        1 & 2) se scriu FĂRĂ cratimă acele cuvinte din engleză, care se termină în literă românească.
        3) toate cuvintele din engleză se termină cu o literă românească.

        Prin urmare, toate cuvintele provenite din engleză se scriu fără cratimă indiferent de situație.
        Ma scuzi ca am batut campii in stilul tau, dar am avut timp si vreau sa-ti multumesc ca interventia ta m-a pus pe ganduri si am cautat regula. Habar nu aveam de ea:

        Cand cuvantul strain se termina intr-o litera care nu se citeste ca pe romaneste, atunci se baga cratima. Daca nici litera nu-i romaneasca, atunci se baga de la doua cratime in sus, sa fie.

      • Nu sunt de acord cu regula specificată în manual. Ar însemna că următoarele cuvinte sunt corecte: „towerul”, „logul”, „dogul”, I-am învățat pe copiii (i-am obligat mai bine spus) să folosească următoarea regulă: dacă termenul este neologism acceptat și încadrat (asimilat) în limba română („senviș” nu „sandwich”, „miting” nu „meeting”) atunci se vor aplica regulile limbii române, dacă termenul nu este neologism, dar el este scris ca în limba de origine (de ex. „dog” ) și, mai mult, există termeni în limba română echivalenți (tower=turn, log=buștean, dog=căine, meeting=întâlnire, site=loc/locație etc) vom aplica cratima pentru a diferenția cuvântul scris „original” (adică în limba din care provine) și, după cratimă, aplicarea regulilor din limba română (articolul, sufixul, etc). Ca atare termenii „tower-ul”, „log-ul”, „dog-ul”, „site-ul”, „emoticon-urile” (EMOTion ICON = iconițe/simboluri de emoție) sunt scrise corect. Chiar și obișnuitul „weekend-urile” se va scrie cu cratima pentru a evidenția pronunția diferită a literei W care in limba română se citește V. Dacă în DEX va apare cuvântul „uichend” atunci el va fi considerat neologism și va respecta regulile, atât de pronunție ale limbii române, cât și de scriere. Până atunci termenul românesc este în continuare „sfârșiturile de săptămână”.

      • Vă mulțumesc frumos pentru comentariul lăsat. Super util în privința folosirii sau nu a cratimei în cazul cuvintelor provenite din limba engleză și articulate în limba română. Nu cunoșteam această regulă.

  4. Pe vremuri, 1991-2019, începeam primul curs cu o lucrare anonimă care testa cunoștințele de bază pentru a putea înțelege și învăța inginerie chimică. Rezultatele erau prezentate sub forma procentelor de răspunsuri corecte pentru fiecare întrebare. Prima întrebare se referea la transformarea unităților de timp. Exemplu, câte secunde sunt în 2 zile, 3 ore și 5 minute. Niciodată în 28 de ani de predare, dar niciodată, nu am avut 100% răspunsuri corecte la această întrebare.

    • Acum mulți-mulți ani, la doctorat fiind, am fost într-o vizită la o nouă companie din domeniul auto, dintr-un oraș din centrul României, împreună cu mulți alți profesori din facultate. La un moment dat, doamna directoare de resurse umane ne-a spus că există absolvenți ai facultății noastre care nu știu cu cât este egal un metru. Ei, atunci m-am blocat! Mi-am zis în mintea mea: „Dacă mă întreabă acum pe mine, e jale! Nici io nu știu! E lungimea percursă de lumină în vid în a 299 milioana parte ditr-o secundă, dar ce e după 299, că mai sunt cifre?!? Depre lungimile de undă în vid ale kriptonului 86 habar nu am! Sunt peste un milion, atâta știu!” După un minut, misterul a fost elucidat, unii absolvenți nu știau că un metru se divide într-o sută de centimetri sau într-o mie de milimetri. Eu sunt sigur că studenții dvs. s-au blocat la întrebarea cu zilele, pentru că nu știau dacă vă referiți la o zi calendaristică sau la o zi siderală.

  5. Un alt aspect negativ este amestecul in invatamantul universitar ale locurilor cu taxa si fara taxa si deschiderea de filiale ale univ de stat in zeci de judete. Dupa 1995, goana dupa norme si bani a dus la o admitere pe dosare, examene de an doar prin teste grila, accesul in mediul universitar ai unor insi mai mult decat mediocri. Mediul universitar nu mai produce azi profesionisti adevarat si acest fenomen se vede acum prin cei care ajung in toate institutiile guvernamentale si publice dar mai recent si in mediul privat.

  6. „Romania nu vrea sa isi pregateasca cetatenii de maine, onesti si responsabili, solidari care sa detina o perceptie corecta a lumii de azi. Guvernantii de azi nici nu doresc asa ceva.”
    Parerea mea e nu ca „nu vrea”, ci ca „nu stie”; iar pe unde mai stie, „nu poate”, prinsa fiind- ca-ntr-un cleste ce se tot strange-, intre resturile de educatie „traditionala”- venind din comunism dar construita pe tiparul antebelic- si valul de educatie „progresista”. Iar scoala nu este un univers inchis. Ea e un organism viu, cu oameni supusi, ca noi toti, acelorasi solicitari din partea societatii si in care valorile par sa-si fi modificat sensibil calitatea. Aceasta facand parte- la randul ei- dintr-o mai larga lume vie, aflata intr-o continua schimbare ( nu neaparat evolutie), intr-un ritm necunoscut pana acum. Dincolo de lozincile sforaitoare ce ne vin dinspre ” cei alesi”, care ne sunt, oare, adevaratele valori pe care punem pret – in majoritatea noastra- noi, cei maturi, pe care le transmitem celor tineri si le cerem sa le respecte?

  7. Este clar că vin de acasă practic FĂRĂ nici o EDUCAȚIE. Școala nu poate suplini familia (și multe altele). O butadă (aproape antică):

     Şi educaţia ?
     Educaţia nu poate face mare lucru. De împăratul Marcus Aurelius ai auzit ?
     Ei bravo, mă jigneşti !
     Aşa ! Filosof-pe-tron, ultimul imperator al secolului de aur deschis de Traian, era un caracter superior. Este considerat un clasic al filosofiei stoice prin cartea de confesiuni lăsată posterităţii. Pe fiul acestui om excepţional îl ai în memorie ?
     Ăăă…
     Commodus.
     Împărat la rîndu-i, parcă ?
     O vreme. Nu prea lungă. A fost de o cruzime dementă pînă ce proprii tovarăşi de ticăloşii l-au lichidat atunci cînd nu s-au mai simţit în siguranţă. Deşi tatăl i-a asigurat cei mai buni dascăli, nu a putut extrage nimic valoros din personaj. Gibbon emite o frază memorabilă legată de acest subiect: „…DAR ÎNVĂŢĂTURA (EDUCAŢIA) ARE ARAREORI URMĂRILE DORITE, ÎN AFARĂ DE ACELE CAZURI FERICITE CÎND APROAPE CĂ NU E NEVOIE DE EA.”

  8. Ca intotdeauna articolele domnului profesor Maci sunt foarte interesante. Sunt oarecum departe de altele ale unor „amestecatori de vorbe” de profesie dar, dupa parerea mea, si domnia sa incepe sa fie influentat de studentii sai in sensul ca articolele sale incep sa includa tot mai multe cuvinte straine ( de exemplu, ca sa inteleg ce vrea sa insemne in context cuvantul „reel” a trebuit sa consult un dictionar) si textul incepe sa devina mai putin inteligibil pentru persoane ca mine (un inginer batran).

  9. Trist, tulburător. Excelent observat! Da, „vocea li se frânge in șoaptă”. Remarcabilă analiză de la firul ierbii, domnule profesor. Cineva să salveze aceste suflete de nepăsarea adulților, AJUTOOOOR! Sunt copiii de lângă noi, nu îi lăsați la vârstă mentală de 11 ani, cufundați doar in emoții.
    Legat de scris, nu știu ce să zic….alte nații zic că asta ar fi toleranță, că poate scrie copilul cum vrea, de tipar, cursiv/caligrafic, la tastatură….probabil e tot o ajustare a școlii la societate, altă cauză a reducerii calității educației în lume (in loc să tragă societatea în sus, sistemul se complace ca un follower al societății…vai de noi!)

  10. Trimiteti aceasta sinteza/reclamatie la guvern si cereti sa vi se comunice un raspuns fata de situatia pe care o reclamati. Chiar va rog. Si dupa ce va raspunde, publicati aici raspunsul, ca sa vedem si noi nivelul de intelegere si sinteza al cui se va invrednici sa raspunda. In functie de acest raspuns ar trebui sa reactionam cu totii, cel putin cei care vor citi. Acest demers va fi ceva, ceva mai mult decat nimicul in care ne zbatem cu totii. Nu am auzit niciodata un politician sa vorbeasca cu adevarat despre copii si despre nevoile lor. A nu se confunda cu contextele in care, eventual, vine vorba despre copii exact asa cum vine vorba despre wc-urile din fundul scolii, despre trenurile care nu merg, sau despre strazile pline de gropi. Asa este tratat subiectul copii/ elevi/ studenti in discursurile politicienilor.
    In concluzie, va rog, trimiteti aceasta excelenta sinteza la guvern. Poate macar o citeste si de acolo cineva si reusiti sa strecurati o pietricica in pantoful cuiva.

    • Cui, la Guvern!?
      Primul Ministru „en-titre” nu cred ca poate parcurge un text asa de lung nici intr-o saptamana. Evident, asta din lipsa de timp 🙃 (timp petrecut la scoala…)
      Puteti astepta mult si bine un raspuns.

      • Asa este, aveti dreptate. Sa nu trimita nimeni nimic, sa nu citeasca nimeni de acolo, sa nu deranjam pe nimeni, sa ne doara doar pe noi. Asta este solutia!

  11. Pentru orice om cu educatie, articolul este devastator. Sunt in totalitate de acord. Mai rămâne totuși o singura întrebare: la ce le-ar folosi tinerilor din vremea de azi sa știe “sa calculeze aria unui triunghi dreptunghic? Dumneavoastra știți sa o calculati?

    • Calculul ariei unui triunghi dreptunghic e simplu, se dubleaza pt a deveni dreptunghi si se imparte la doi.
      Poate fi folositor la calculul tapetului, a parchetului, ingrasamintului, etc.

      • Un dulgher foloseste triunghiul dreptunghic cu laturile 3x4x5 pentru a obtine un unghi drept, fara sa stie ca e de la Pitagora, fara sa stie ce e cateta, ipotenuza, ridicare la patrat si radical. Daca ar sti poate n-ar mai fi dulgher…

      • @LS – alfabetul Kanji (cca 2000 de semne, invatate pina la 10 ani) si materiile din scoala scoala/universitatile chineze, sau coreene, sau japoneze
        apoi veti vedea competitie adevarata si nu ne mai vom intreba de ce le e frica americanilor si europenilor de ei…noi oricum nu contam

    • Cum adica la ce foloseste sa stii sa calculezi aria unui triunghi dreptunghic? E o chestie atat de elementara incat ma mira ca exista asemenea intrebari. Pana si la firul ierbii, la nivel de agricultor, are destule aplicatii practice- de exemplu cata samanta iti trebuie ca sa semeni un teren triunghiular. Sau daca esti meserias cata vopsea ai nevoie sa acoperi jumatate dintr-un perete (cu separatie pe diagonala). Nu mai vorbesc daca ai aspiratii intelectuale.

      Intrebarea daca profesorul care da test si intreaba elevii daca stiu sa calculeze aria triunghiului dreptunghic „stie sa o calculeze” cred ca e total inoportuna. Dumneavoastra testati oameni din lucruri pe care nu le stapaniti?

      PS: eu am un copil de 6 ani si abia astept sa il invat eu geometrie- daca scoala nu il invata.

      • In plus, incapacitatea de a calcula aria unui triunghi (atat de simplu!) este mai relevanta pentru nivelul „telectual” decat utilitatea sau inutilitatea efectiva in viata de zi cu zi.

      • @ Xorciser: O sa fie de-a dreptul interesant cand toate lucrurile practice de care vorbiti vor fi preluate de un aparat (sunt deja in buna masura). Eu am constatat, pe pielea mea, ca nu stiu ce e aia aria unei suprafete sau ce e acela un unghi drept. Ceea ce stiam era „o papaligeala” izomorfa cu tabla inmultirii, d-aia si excesele de performante geometrice de pe la 10-12 ani.

        Cred ca-n buna masura, asa zisa matematica elementara, nu e deloc elementara. Sunt doar niste formule de calcul prescurtat, care si-au trait viata in epoca industriala timpurie. Imho, va fi fara sens ca matematica sa mai fie stiudiata in masa, atat cat a fost ea pana acum. Se pot obtine rezultate similare studiind muzica.

    • Matematica, ajuta la dezvoltare creierului,se dezvolta mai multe legaturi neuronale,circula mai repede informatia prin creier,se fac asocieri.

    • Vă pot spune de ce unui bucătar i-ar folosi noțiuni matematice precum aria dreptunghiului, operații aritmetice cu valori reale, eventual procente.
      Bucătarul citește rețeta unei prăjituri, care este coaptă într-o tavă dreptunghiulară de dimensiuni 30 x 20cm, dar singura tavă disponibilă în bucătăria sa are dimensiunile 40 x 28. Ei, bucătarule, apucă-te de calcule dacă vrei să obții o prăjitură cu aceeași înălțime!

      A, mai e ceva: prăjitura, în mod evident, nu e ciorbă, deci rezultatul e garantat de păstrarea proporțiilor cantităților ingredientelor din rețetă

  12. „Sufletele, plămădite artificial de un nou tip de educație, trăiesc într-o lume transformată de artificiul omului și cred că toate valorile sunt relative și determinate de impulsurile economice și sexuale”.., zicea, acum treizeci de ani, Allan Bloom în „Criza spiritului american”. „Omul a trebuit întotdeauna să ajungă la o înțelegere cu Dumnezeu, dragostea și moartea. Toate acestea au făcut imposibil ca omul să se simtă cu adevărat fericit pe pământ. Dar America a rezolvat toate aceste probleme: Dumnezeu a fost aici, încet-încet, executat; acest proces a durat vreo două sute de ani. Locul lui a fost luat de Sacru. Dragostea a fost condamnată la moarte de psihologi, cam în 75 de ani, fiind înlocuită de Sex. Nici moartea nu mai este ce era o dată! Duminica dimineața, oamenilor educați li se țineau predici despre moarte și eternitate. Nu riști așa ceva dacă te confrunți cu ediția de duminică din „New York Times”. Uitarea, într-o varietate de forme subtile, e unul dintre principalele noastre moduri de a rezolva problemel”. Numai că „nu poate exista cultură fără reprimare și sublimare”. Nici Educație!

  13. Ce mult le place la profesori să evalueze pe alții. Dacă nu căutați ce informații au studentii ci modul de gândire, aflați că și studenții nu așteaptă atât informații de la profesori, ci sunt sensibili la modul de gândire, la atitudinea profesorilor față de ei, de materia lor.
    Și Einstein a fost evaluat ca fiind prost la școala, „that he was a lazy child, that he was a bad student who flunked math, that he had a learning disability”.
    Un alt exemplu de tânăr prost este Giuseppe Verdi, care nu a fost admis la conservator, evaluat tot de profesori superiori astfel: „the candidate was deemed „musically inept” because of his „improper” positioning of his hands on the piano and his „lack of understanding of the rules of counterpoint”.

    • Pe acest site una dintre conditii este folosirea corecta a limbii romane. Iar citatele se dau fie in original (deci germana si respectiv italiana) insotite de traducerea in romana, fie direct in romana. Si cu observatia ca nu orice tanar evaluat prost va ajunge geniu.

  14. Lăsați prostiile și nostalgiile comuniste că nu păcăliți pe nimeni ! Lăsați tinerii în pace ! Lucrurile astea se întâmplă și datorită modului cum este prezentată informația elevilor și studenților, iar personal consider că un tânăr ar avea dreptul să nu își întindă urechea către orice idee sau domeniu, deoarece multe lucruri sunt filosofii umane și pseudoștiințe. Nu îi mai acuzați pe tineri, deoarece voi modelați societatea într-un mod absurd și incoerent. Fiecare are dreptul să își aleagă ce dorește.

    • Vorbe goale, aruncate fara niciun sens! Concret, care ar trebui sa fie „modul in care este prezentata informatia” ? Si ce inseamna „informatie” ? Ofera, te rog, exemple clare si relevante!

      A propos, ar fi bine sa precizezi si care sunt acele domenii pe care le consideri pseudostiinte! S-ar putea ca la acest punct sa fim intr-o anume masura de acord! „Filozofiile” sunt in totalitate „umane”! Nu cunosc sa circule pe mapamond vreo idee sau teorie filozofica provenita din afara sferei umanitatii…de undeva dintr-un mediu extraterestru, de exemplu!

      Concret, ce inseamna „voi modelați societatea într-un mod absurd și incoerent”? In primul rand care „voi”? Cine sunt cei la care te referi? Prin exemple concrete, cum se modeleaza societatea intr-un mod absurd si incoerent?

      „Fiecare are dreptul să își aleagă ce dorește.” – Aici sunt cu totul de acord, dar intre niste limite! De exemplu, daca tu nu vrei sa studiezi matematica in gimnaziu si liceu, e ok, e problema ta, dar asta nu inseamna ca te poti inscrie la studii de licenta in domenii care utilizeaza intens matematica, fara a dovedi ca posezi in mod minimal anume competente si cunostinte din domeniul matematica!

      Si mai e o chestie! Eu suspectez ca majoritatea tinerilor din Romania isi doresc cu ardoare sa obtina diplome fara acoperire in competente si cunostinte….din varii motive, majoritatea provenind din mediocritatea si apetenta la coruptie a majoritatii societatii romanesti! Daca cumva crezi ca in tari precum Germania, Finlanda, Elvetia, Franta, GB, Canada, USA, etc , acolo unde scoala ofera tinerilor ceea ce isi doresc si se pliaza pe problemele si aptitudinile lor, se obtin diplome fara acoperire, te inseli profund! Evaluarile si examenele sunt dificile si serioase, nu ca pseudoexamenele si evaluarile practicate in invatamantul romanesc, la care se coppiaza si se fraudeaza masiv, iar notele se dau, in majoritatea cazurilor, complet aiurea!

  15. Nu ne consoleaza in niciun fel insa, drama are aceleasi dimensiuni si in Europa ” civilizata”.
    Stabilindu-ma in occident din motive de Iliescu, am avut ambitia sa imi echivalez toate diplomele si mai m-am inscris la o facultate. Eram magarul intre oi. Colegii draguți, politicoşi dar…tamaie! Cu toate ca studiasera in liceu ” stiintele vietii”, era prapad la cursul de anatomie. 5 studenti din peste 100 am luat examenul din prima. „Copiii” erau socati ca un personaj mathusalemic din Romania se simtea in largul lui la acest obiect de studiu fioros de complicat. Ma intrebau: ” Cum se face ca ai idee ce este cu pituitara asta?” Momentul de groaza a fost cand Profesorul Renard cu care faceam si disectiile a anuntat ca va anula lucrarile scrise cu greseli de orthografie si exprimare. Si asa a facut. Deci, si-a permis spre binele studentilor sa sfideze dispozitiile rectoratului.
    Imi permit sa cred ca studentii la care faceti referire sunt copiii care intrasera la liceu memorand rezumate fabricate de niste legiuni de profesori mediocri si iresponsabili pe filiera meditatorilor .
    Din 1990 elevilor nu li-s-au mai recomandat lecturi pe perioada vacantei de vara si nici parcurgerea biografiilor autorilor textelor din manuale.
    Acesti elevi deveniti parinti si bunici nu le-au citit copiilor lor povesti si nici nu le-au pus casete inregisteate de ” Casa Radio” cu piese de teatru pentru copii.
    ” Alice in Tara Minunilor” in interpretarea lui Mircea Septilici si Horia Caciulescu ( fosti detinuti politici) a fost si este inca bucuria multor copii cu imaginatie, iubitori de lectura, si de teatru .
    Nu imi permit sa dau niciun sfat dar (aici imi venea sa pun un emoticon) studentilor in chestiune li-se poate propune sa acceseze si Jurnalele elvetiene, belgiene, canadiene , franceze transmise de TV5, BBC ul pentru a intelege că se intampla planetar şi alte evenimente importante decat cele din Israel şi Ucraina.

    • Am început școala în 1993 și nu este deloc adevărat: chiar trebuia să citim în vacanțe! Asta a ținut până undeva prin 2000-2001. Și am făcut școala în Giulești, deci nu d’alde Sava, Caragiale etc.. Mă rog, eu am făcut parte dintre cei care citeau oricum. Mult și de toate. Am ascultat și încă ascult povești și piese de teatru de pe vinil, doar că na, in varianta digitală. Sora mea la fel. Mă rog, ea este născută în 77′.
      Ceea ce a stricat generația celor care au făcut școala în acei ani, a fost strict apariția rețelelor de „socializare”. Nu spun „a internetului”, pentru că foarte, foarte mulți, habar nu au sa caute ceva pe Google și nici nu sunt interesați.
      Cu ocazia asta, s-a văzut nivelul de inteligență al majorității, care nu era deloc strălucit. Iar Facebook-ul și instagram-ul, nu au făcut decât să sape și mai adânc groapa minților nu foarte capabile.
      Adică le-au șters orice urmă de logică și bun simț.
      Oameni mai puțin inteligenți, ori de-a dreptul proști, au fost dintotdeauna, însă cu ajutorul diverselor elemente externe, inclusiv unele sociale, au reușit să mai panseze din bube și să ajungă niste persoane chiar plăcute.
      Doar că în momentul în care acele elemente au disparut, fiind înlocuite total de rețelele social media, respectivii închizându-se în acea bulă virtuală, a rămas doar prostia in toată splendoarea ei. Și ei, la fel ca și copiii pe care i-au crescut mai apoi, s-au dezvoltat într-un mod greșit. Doar că progeniturile lor au primit social media pe mână încă de la doi, trei ani. Ceea ce, evident, a avut rezultate catastrofale.
      Ăia care au avut ceva în cap, încă au și sunt acele excepții care au împins în societate copii bine educați. Doar că din păcate, sunt acoperiți de ceilalți și plus că mulți au plecat din țară.
      Dar și în alte țări sunt la fel de mulți proști, doar că legile sunt mai stricte și îi țin în frâu…

      Nu înțeleg cum de rolul jucat de apariția „internetului”, este atât de puțin luat în considerare când vine vorba de schimbarea societății…

  16. Nici nu știu ce să zic, dar îmi vine să plâng. Asistăm la moartea culturii și civilizației „clasice”. Autorul constată situația, dar soluția nu există. Sau dacă există, nu o știm, ceea ce e tot aia….
    În definitiv, ÎNCOTRO se îndreaptă Lumea?
    Probabil, în curând, nu se va mai face educație deloc. La naștere, în loc de botez, ți se va implanta cu cip cu „de toate” fiind trecut într-o castă din care nu vei mai putea ieși. Libertatea? Ce ne trebuie libertate? Nu avem nevoie de ea. Cultura clasică? Va fi una minimală depozitată în cipul incorporat…
    Se pare că Apocalipsa Omenirii este aproape dar nu din cauza Fiarei 666 ci din cauza controlului informației….
    Națiuni? Cultură? Popoare? Libertate? Cine mai are nevoie de ele?
    Se pare că încă nu înțelegem ce ne așteaptă. Omenirea pe care o știm, cu istoria și cultura ei, va dispărea. Amin.

    • @Lucifer
      Interesant comentariul mai ales sfarsitul cu Amen care este o expresie de binecuvantare … pentru situatia actuala, nu?
      Nu cred ca asistam la „moartea culturii și civilizației „clasice””. Dimpotriva.
      ” ți se va implanta cu cip cu „de toate” fiind trecut într-o castă din care nu vei mai putea ieși” – puteti clarifica ierarhia sociala din iad?
      Referitor la numarul bestiei/fiarei puteti sa incepeti aici
      https://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_the_beast#:~:text=In%20Hebrew%20it%20is%20Nron,pronounced%20%22Ner%C5%8D%20Kaisar%22).
      dupa care puteti sa va lansati in aritmetica avansata din gematrie (pentru cei helenizati a se vedea https://en.wikipedia.org/wiki/Isopsephy).
      Puteti folosi pietricele sau abac.
      :))

      Sper ca nu vreti sa ii persecutati pe pocaitii din Romania.

      • Domnule, nimeni nu vrea să accepte că a III-a Revoluție Industrială (cea a digitalizării și globalizării informației) a produs o relativizare, chiar eliminare, a valorilor clasice ale societății omenești. Alte valori nu au fost puse în loc. Atunci CE educație să faci? Chestiunea aceasta este valabilă peste tot în Lume, toate sistemele educaționale, de peste tot, sunt în criză.
        Nenorocirea este că intrăm în cea de-a IV-a Revoluție Industrială (cea a IA și Geneticii) care va schimba profund esența existenței Omenirii. Acesta este pericolul dramatic în care vom intra. Și se pare că nu ne poate apăra nimeni, nici măcar Dumnezeu….

        • @ Lucifer: Haha, vorbești de parca revoluțiile astea ar veni de la D-zeu. Simplu: educația trebuie sa te ajute sa devii participant la aceste revoluții. Dacă nu poate, esti fript, si întreaga cohorta asemănătoare ție va ieși din istorie.

  17. Cred ca sunt mai multe care trebuie separate.
    1. Scoala a devenit ceva unde esti obligat sa inveti cite ceva pe de rost, fara o explicatie logica, fara o legatura intre ele.
    2. S-a ajuns la situatia absurda cind toata lumea trebuie sa faca o facultate. Ca e de stat sau privata, dar toata lumea trebuie sa mearga la facultate.
    3. Scoala in Romania nu are nici o orientare spre piata muncii. De fapt are, spre ceea ce autorul spune, spre descurcareala. Am si o explicatie pentru asta, profudul contrast intre valorile pe care teoretic scoala le promoveaza si valorile expuse la tv sau pe internet.

    De ce e nevoie ca toti elevii de scoala generala sa mearga la liceu? De ce e nevoie ca toti elevii de liceu sa mearga la facultate? De ce dupa cei acum 3 maxim 4 ani de facultate trebuie sa faci un master? De ce Romania a scos intre 1990 si acest moment sute de mii de doctori?

    Ma uitam zilele astea la uriasul scandal privind subiectele de la simularea de la matematica. AU fost sensibil mai dificile, dar ca absolvent de scoala generala de acum 45 de ani ele n-au depasit programa ce am facut-o noi atunci. Ba chiar sunt chestii ce s-au adaugat, eu numind asta statistica. Cred ca aceste subiecte permit o oglinda mai buna a scolii. Un profesor comenta ca una din probleme necesita cunostinte din afara scolii. Concluzia mea este ca omul nu a predat toata materia la ore. Cu afirmatiile astea m-am intilnit ani si ani de zile in vremea tineretii mele. Afirmatii usor de demontat cind puneai problema pe tabla sau foaie si aratai ca asta e de la capitolul cu teorema lui Thales, asta e de la cerc si proprietatile sale si asta e de la rationalizarea fractiilor.
    Sigur, dupa 30 de ani in care in scoala nu s-a facut nimic si parintii sunt cei ce injura profesorii nu e normal sa te intorci direct la subiecte adevarate.

  18. Observațiile autorului sunt desigur corecte, dar discursul e un pic defetist. De ce nu reușim să le vindem generațiilor următoare informația de calitate și discursul logic ca interesante și utile, comparat cu marketingul și cu emoțiile? Ei sunt de vină? Desigur, nu. Ce clase de școală fac excursii la situri arheologice și pun mâna pe pensulă? Care elevi folosesc o cameră cu ceață la ora de fizică? Cine construiește, fotografiază și developează o placă foto la ora de chimie? Cine citește tragedii grecești clasice și caută aceeași structură a poveștii în telenovele la ora de română? Cine învață ce e un acord la ora de muzică și îl încearcă pe un instrument? Nimeni, doar avem comisii, nu?

    • La catedre sunt deja profesori, invatatori produsi prin acest sistem – studentii de acum cativa ani – deci s-a intrat intr-o bucla.
      La acest sir de intrebari, as adauga: cine sa intrerupa bucla?

      Nu am vrut sa fiu chiar arogant, dar mie, bucla imi apare mai degraba ca o spirala descendenta.

  19. O analiza excelentă a situației studentului (de fapt a elevului de orice nivel) român. Dacă analiza este corectă, putem pune doua întrebari: Cum s-a ajuns aici? Ce trebuie făcut și ce se poate face pentru remedierea situației?
    Dupa părerea mea cauza principală este progresul tehnologic și imposibilitatea școlii (da, imposibilitatea!) de a ține pasul cu acest progres. Și când zic scoala, înteleg atât institutia cât și corpul profesoral. O sa încep cu corpul profesoral. Profesorii de azi, și nu mă refer doar la cei în pragul pensiei, au crescut cu cartea în mână, fără Tv, fără calculatoare, fară telefoane (personal am văzut primul televizor în clasa a X-a într-o vitrină). Pur și simplu nu au reușit să se adapteze ei la ritmul tehnicii, dar să-i mai și educe pe alții. Tot personal cunosc un profesor de matematică (proaspăt pensionar) care nu a utilizat niciodata un calculator si nu se descurca cu un telefon fără butoane. Un astfel de profesor nu poate întelege predispoziția copiilor pentru scurtarea căilor către informație și nu-i poate ajuta să selecteze și să îmbine metodele de cautare. Despre instituția numită ȘCOALĂ, putem spune același lucru. Dacă priviți activitatea miniștrilor educației si învățămantului din ultimii 35 de ani n-au făcut decât să modifice structura anului școlar, fără a afecta miezul problemei.
    La a doua întrebare nu cred că sunt suficient de calificat ca să-mi dau cu părerea. Poate ar trebui pusă și a treia întrebare (nici la asta nu stiu sa raspund) și anume: Oare chiar trebui făcut ceva special pentru reglare sau va funcționa „selecția naturală” si sistemul se va autoregla?

    • Mai exista ora de dirigentie?? Si daca mai exista nu s-ar putea macar 2 ore pe an sa se faca portretul unui mare dascal roman pentru ca elevii sa inteleaga ca invatamantul romanesc a avut si Maestrii ai Pedagogiei , sa fie mandri si sa isi doreasca sa faca parte si ei din elitele Invatamantului din Romania.
      Recunosc faptul ca m-a contrariat faptul ca numele profesorilor autori de compendii si culegeri care au structurat pozitiv mintea elevilor catorva generatii, sunt uitate.Gheba, Ranga, Voiculescu..
      Cum sa nu ai habar cine a fost profesorul si uluitorul om Grigore Gheba care a organizat mintile a sure de mii de elevi care ii datoreaza reusita scolara si chiar aplecarea catre o vocatie?! https://www.google.com/amp/s/adevarul.ro/amp/stiri-interne/educatie/portret-grigore-gheba-matematicianul-care-ne-a-1660946.html
      Despre profesorul de limba romana Mircea Handoca s-a scris macar o monografie in liceul in care a predat?

      • „Mircea Handoca”
        Am avut onoarea si placerea sa iau meditatii de la Profesorul Handoca.
        Buna prietena a mamei a insistat pe langa dansul sa ma primeasca.
        Asa am luat si eu nota foarte buna la romana la bacalaureat.

  20. Invatamintul nostru a ramas la nivel de ev-mediu: dictare,scriere,memorare. Interziceti caietele de notite,cu exceptia caligrafiei din clasele primare. Comasati istoria cu geografia, fizica cu chimia. Desfiintati ora de educatie fizica-nu foloseste nimanui. Reganditi studiul limbilor straine.

    • „Desfiintati ora de educatie fizica-nu foloseste nimanui.“
      Și ce ar trebui să facă în timpul ăsta? Să mai dea o fugă(ptiu, vroiam sa zic să meargă agale) la cofetăria sau shaorma de după colț?
      Generațiile din ziua de azi au probleme cu spatele și greutatea de la vârste prepubertine. Stau lipiți de ecrane ca mucii de chiuvetă mișcându-se doar prin jocurile de pe ecrane sau la ora de educație fizică.
      “Interziceti caietele de notite,cu exceptia caligrafiei din clasele primare”
      Exista nenumărate studii care arată atrofierea anumitor părți din creier in lipsa scrisului de mână. Nu vă supărați că îmi permit a da cu ghicitul dar bănuiesc că nu aveți copii.

    • Acu’ cand in sfarsit incepe sa se lamureasca lumea ca sportul e sanatos, noi sa scoatem orele de sport din scoala? Alea-s foarte bune, de exemplu la fumatori le demonstreaza efectul fumatului la efort, ca sa nu ramana cu imaginea ca fumul e tot un fel de aer.

  21. daca setezi tastaura pe diacritice vei avea numeroase neplaceri la utilizarea tabelelor de calcul in excel si in general la utilizarea oricarui program care implica si calcule;
    daca cineva ar emite pretentia sa scriu cu diacritice, l-as ruga respectuos sa ma scuteasca…

    • Prostii.
      Alt+Shift, scurtătură pentru schimbarea limbii tastaturii din română în engleză. Ba chiar majoritatea aplicațiilor decente recunosc limba tastaturii și încarcă automat dicționarele corecte.
      Folosesc configurări (keyboard layouts) în engleză, română, germană și franceză pe același PC, fără probleme.
      Comoditate, lene, lipsa respectului de sine, refuzul de a vă adapta, astea sunt motivele adevărate.

  22. Dacă tot a luat dl Maci toate școlile la rând și a constatat că se bate ca in tobă, că se înjură și se jignește, se cer bani și cadouri, se impun meditații etc și le plânge de milă studenților terorizați si traumatizați de școala cea atât de absentă, nu a avut curiozitatea să observe si ce fel de elevi au fost ? Cu siguranță, au fost , fără excepție, niște ființe dornice de cunoaștere care au fost trădate fără milă de profesorii dornici de căpătuială. Nu li s-a recomandat nicio carte, deci nu au putut citi , nu li s-a tinut nicio lecție de istorie/ fizică/ biologie deși le așteptau cu nerăbdare, renunțând la live-urile pe tik-tok, la telefoane chiar. Nu, domnule, școala i-a ignorat complet. Domnule Maci, vă anunț că viitorii studenți vor fi și mai și. Îi văd zilnic, cum înjură și îmbrâncesc profesorul de serviciu ce încearcă să-i oprească in a ieși din școală când vor ei, cum își văd de treburile lor mult mai importante decât chestiile inutile pe care încearcă să le predea niște indivizi fără nicio valoare in ochii lor. Peste câțiva ani își va aminti nostalgic de cei de azi.

  23. Impresionant, emoționant, de o hipersensibilitate ieșită din comun.
    De un realism profund cu bătaie lungă.
    Dar cine să înțeleagă? Johannis, Deca, Ciucă, Ciolacu?
    Urmează PRĂBUȘIREA.
    Mii de mulțumiri, domnule Maci.

  24. foarte adevarat. dar n-o avea putin si de-a face si cu specificul universitatii (pardon, Academiei) care reprezinta „laboratorul” de unde va extrageti observatiile? or fi ele, adica, aceste observatii, statistic relevante?

  25. In România a devenit deja o cutumă acoperirea de hârtii, pentru că hârtia te scutește de probleme. Știm toți că este greșit, mincinos uneori, dar de, hârtia este regele.

  26. Un aricol diagnostic foarte bun. Sunt generatie X, nu am copii, si nu vedeam asta ca o problema (decizia a fost conștientă) pana recent, cand mi-am dat seama ca in lipsa propriilor copii care ar putea functiona ca translatori, imi este din ce in ce mai imposibil sa inteleg generatia Z. Inevitabil, am de-a face cu ei intr-un fel sau altul in interactiunile zilnice, dar problema se complica mult cand ii am colegi sau chiar subordonati.

    Acestea fiind zise:
    – chiar si autorul face doua greseli gramaticale majore in text: copii/copiii si sti/stii. A gresi e omeneste, mai ales intr-un text de asa anvergura. Totusi, greselile astea sunt mai grave intr-un articol despre scoala, învățământ si calitatea actului de invatare

    – Nu știu exact despre ce facultate e vorba, dar, dupa ce am citit articolul, mi-am pus intrebarea in ce masura vede autorul, in calitate de educator, rolul si responsabilitatea lui in situația data.
    Evident, vorbim de analfabeti functionali (cel putin in sensul care se da astazi acestui termen. Probabil in alti 10 ani, studentii astia vor fi geniali comparativ cu cei testati atunci).
    Intrebarile mele ar fi: cum si de ce au ajuns copiii astia in facultate?
    (au vrut ei, au vrut parintii, au fost platite taxe, etc). Pentru ca acesti copii sa ajunga studenti, au trecut nu doar prin 12 ani de scoala, ci si printr-un examen de admitere, niste sesiuni, etc.
    Autorul nu ne spune ce an sunt, si nici exact despre ce facultate e vorba.
    Presupunand ca nu e primul an de învățământ al acestor studenti, cum de au trecut examenele anterioare? Presupunand ca asta ar fi primul lor examen, ce face cu ei autorul? Asa-i ca nu ii va pica (oricum, nu pe toti)?? Nu, ii va trece, ca salariul ii vine si din locurile cu taxe, este influentat si de criterii de promovabilitate a studentilor, in plus sunt intre ei si cateva pile de care trebuie avuta gija. Poate cu note mici, dar ii va trece, asa cum au facut-o si invatatorii, si profesorii din scoala primara, secundara si din liceu. Studentii vor termina, vor lua diplome, si vor deveni la randul lor profesori cu nota 3 la titularizare, manageri analfabeti,
    politicieni, antreprenori, oameni proviti de societate drept experti in domeniul lor, pentru ca, vezi bine, au diploma si deci patalama care le intareste autoritatea.

    Prin urmare, degeaba arata autorul cu degetul mai mult sau mai putin voalat. Si el este egal responsabil pentru statusul de azi al „Romaniei Educate”.
    La fel ca toti profesorii din lantul de profesori prin care au trecut studentii lui, si el isi/ne spune: ce sa fac, asa i-am primit, de ce sa imi fac probleme, ia sa le dau eu nota de trecere tontilor astora, n-o sa schimb eu lumea, e too little too late, nu-s platit destul pentru asta.
    Problema e ca asa au gandesc toti profesorii, intr-o disonanta cognitiva generalizata: ce sa fac eu, nu pot face nimic. Sau, ca sa parafrazez titlul „si ce daca eu nu fac nimic?”. Ah, nu, el a scris un articol intr-un jurnal elitist, in mod clar necitit nici de studentii lui, nici de Ministerul Educatiei. Gata, cu asta se simte superior moral: s-a dezis de tot ce înseamnă incultura, analfabetism functional, nepotism si incompetenta in învățământul romanesc.

  27. Excepțional! Într-un fel, îmi dă un sentiment de siguranță că mai există oameni care să analizeze și descrie așa cum faceți dumneavoastră.
    Ca societate însă, tarele serioase pe care aproape nu ni le explicăm provin din faptul că la toate nivelurile în aparatul de stat aceste produse formal meritocrate conduc țara. Studiile lor universitare le masează doar incapacitatea profundă.

  28. Perfect de acord, este un dezastru la propriu ce se intampla in scoala romaneasca, un veritabil film de groaza. O lupta de putere continua a profesorilor cu elevii, a profesorilor intre ei, un spatiu de defulare a frustrarilor, un spatiu de unde sa ti iei „energie” si bani pe spatele altora, cu 0 investitie din partea majoritatii profesorilor. Sunt si exceptii in fata carora ma inclin, dar sunt putini. Trist si lipsit de speranta pt mine.

  29. Parca mi-am povestit experientele mele de părinte și prieten cu diverși angajați în învățământ (învățători și profesori).
    Este chiar mai rău, termină o școală și după aceea profesează în același învățământ ducând din ce în ce mai jos nivelul elevilor.
    Am mai scris, dumneavoastră îmi confirmați, școala românească are doar scopul de a oferi cadrelor didactice un salariu și un loc de unde sa iasă la pensie, fara nici o legătură cu elevul.
    Reforma e imposibilă, Romania educată este deformarea sistemului prin iobăgirea profesoratului în fața superiorilor de la directori de școală până la inspectorate toți aliniați în fața politrucilor mai mari sau mai mici. Elevii în ecuația asta sunt doar niste numere într-un registru de evidență.

  30. Vizioneam acum cateva zile la DIGI un reportaj despre invatamantul suedez unde se trece iar la invatatul din manuale scolare, cu alte cuvinte la forma analoga pt ca s-a ajuns la concluzia invatatul online produce mai multe pagube decat sa aduca plusvaloarea dorita, intre timp existand nenumarate studii care demostreaza stiintific acest fapt si totusi digitalizarea in invatamant este fortata in continuare.
    Specialistii recomanda forme mixte de invatamant atat analog cat si digital insa ce nu recomanda, invatatul digital de la cele mai fragede varste, de loc in scola primara clasele 1 – 4, intr.un mod gradat in clasele 5 – 8 iar in liceu invatarea selectiva digitala cu accente pe gasirea celor necesare si intelegerea informatiilor obtinute din internet.
    Aceste procedee de invatare pot avea loc numai daca cadrele didactice sunt pregatite corspunzator fara neglijarea pregatirii de baza profesionale si mai ales de cultura generala.
    Am avut in liceu o profesoara extraordinara care o abeservat destul de repede dezinteresul nostru pentru materia predata.
    Profesoara cu un bagaj impresioant de cultura generala a inceput sa ne povestesca despre cultura si istoria europeana si dintr-o data interesul nostru a fost trezit astfel incat „pe langa” am invatat si cateceva din materia predata de dansa.
    Ce vreau sa spun, pt o educatie pe masura este nevoie de libertatea pedagogica a invatatorului, a profesorului care sa poata adapta programa dupa cerintele momentului fara a pierde din ochi lucrurile esentiale cu care tanarul trebui sa iasa din scoala, dintr-o forma de invatamant.
    Programele scolare sunt foarte stricte, de multe ori politizate, vezi noua „religie a mediului” , respectarea corectitudinii politice, de gen, feminism, ideologii de stanga si altele care nu fac altceva decat sa perturbeze mersul educational firesc bazat pe acumularea unor informatii, deprinderi , cunostiinte necesare rezolvarii problemelor care apar in viata individuala, sociala, profesionala.
    Educatia afectiva tanarul o primeste in familie, invatatul si informatiile necesare in scoala pe langa continuarea educatiei insa la alt nivel, vorbim de educatie sociala, economica, juridica care toate impreuna formeaza individul.
    Situatia familiilor devine tot mai precara datorita condiitilor de viata rasturnate in ultimii 15 – 20 de ani, rasturnare produsa pe langa altele si de aparitia telefoanelor mobile care au trasnformat oamenii in „zombii” care nu se mai pot desprinde de ecrane, studii aratand ca tinerii isi pierd timp pretios de viata stand ore in sir in fata ecranelor fara nici o finalitate.
    Este un drog mai rau decat cocaina si altele, drogurile clasice fiind combatute prin lege si institutii prin eforturi substantiale, cel mai nociv drog fiind lasat liber consumabil pe motivul ca produce mai multe avantaje decat dezavantaje, sa fie oare asa ?
    Sunt scoli in care telefoanele mobile sunt interzise, sa fie primul pas catre detoxificarea digitala ?

  31. Școala te pregătește exact pentru societatea în care trăim, așa cum, avem exact conducătorii pe care ii meritam.

    • Conducatorii pe care ii meritam?!
      Deci credeti ca romanii au fost naivi cand i-au vazut dardaind de patriotism si indignare pe ecrane si in balcoane pe marele actor Ion Caramitru , pe poetul dizident Mircea Dinescu, pe profesorul Manzatu si pe Carmen Dumitrescu , incriminatoarea opulenței iatacului Zoei Ceausescu??
      Aceste personaje au inscaunat guvernele Roman 1, Roman 2 ajungandu-se la momentul Ecaterina Andronescu care a condamnat la moarte invatamantul profesional , conform dispozitiilor strategilor Clubului de la Roma si ai Clubului de la Budapesta.
      De unde putea romanii sa aiba informatii despre parcursul partinic al familiei Roman, despre rolul jucat de Corneliu Manescu , despre exilul lui Brucan in Statele Unite?
      Cu exceptia securistilor, cine a votat cu iliescienii in cunostinta de cauză?
      A putut cineva intui macar cum vor evolua
      arhitectul Dinu Patriciu sau moțaitorul pseudo profesor de istorie Crin Antonescu , un habarnamist pe care daca il intrebai cati gepizi cunoaste personal, dadea in balba crezand ca e un banc?
      In ce masura au cunoscut romanii realele biografii ale presedintilior Constantinescu, Basescu, Iohannis?
      Au fost prosti ca i-au votat?!
      De Iohannis nici dracu nu auzise . L-au votat comunitatea rroma improprietarita cu terenurile si acareturile SMA si spectatorii Festivalului de Teatru si ai Festivalului de Jazz ,nestiind ca lui Klaus cantecele lui Bessi Smith nu ii gadila placut auzul si „Asteptandu-l pe Godot” nu-i scrisa de un autor sas.
      Pe oricine am fi votat, tot aici ajungeam.
      Si à propos de gepizi , serveste si Google la ceva.
      Important este ce faci cu instrumentul acesta pus tuturor la dispozitie.
      https://fr.m.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9pides

    • Nu va astepti ca niste oameni fricosi, surmenati si chinuiti de problemele zilnice sa-si aleaga conductatori care le ofera libertatea.
      Nu . isi aleg conducatori care promit, orice, dar ulterior nu se tin de promisiuni iar lamentarile dureaza 4 ani, cat un ciclu electoral.

  32. 1. Tinerii vorbesc engleză pentru că majoritatea conținutului la care sunt expuși online este în engleză, de la muzică la jocuri, etc. Nicidecum pentru a se ascunde de „încuiați”. Cine sunt ”încuiații”? Adulții de vârsta tinerilor studenți cam știu engleză și, dacă nu știu, ar trebui să învețe.
    2. Nu doar tinerii, ci și adulții și vârstnicii sunt dependenți de ecrane, de la telefoane la TV. Inclusiv autorul a stat pe un ecran pentru a scrie acest text care va fi citit tot de pe ecrane. Nu e mai rău/toxic să stai pe rețele decât să ai televizorul pornit non stop.
    3. Tinerii își exprimă emoțiile, poate într-un mod hibrid, pe care nu întotdeauna îl înțelegem noi, însă sunt perfect capabili să transmită cum se simt, ce vor și ce nu vor.
    3. Distanțele lumii de azi sunt mai scurte ca niciodată înainte. Mijloacele de comunicare sunt diverse și extensive, de la un telefon la apeluri video cu alte persoane aflate oriunde pe planetă, întâlniri în realitatea virtuală, etc. Inclusiv modalitățile prin care copiii comunică cu părinții lor plecați în străinătate sunt diverse și accesibile, spre deosebire de modul în care comunica bunicul cu tatăl lui plecat la război.
    4. Așa cum poveștile lui Creangă (publicate și marketate la nivelul epocii) erau un liant pentru noi, la fel este un liant și South Park, Minecraft și alte producții creative, oferind un limbaj și un imaginar comun.
    5. Dacă nu au citit nici o carte, lucru de care mă îndoiesc informat, nu înțeleg cum au ajuns la facultate. E oare pentru că facultățile primesc pe oricine contra cost, indiferent de nivel, doar ca să aibă profesorii universitari cui preda? Atunci de ce ar face efortul de a citi, dacă știu că pot face o facultate oricum? Nimic nu împiedică universitățile să pretindă pentru admitere parcurgerea unei liste de lecturi obligatorii, dacă tot vor să determine tinerii să citească. Altfel, sunt de acord. Școala nu își face treaba și este praf, un chin pentru majoritatea elevilor și, tind să cred, un chin și pentru profesori. Curat meșteșug de…
    6. Înțelegerea lumii primitivă, bazată pe descurcăreală, este exact ce le-am livrat noi, adulții, pe toate canalele. Deci, problema e la noi. Asta e moștenirea pe care o lăsăm tinerilor, în timp ce ne uităm cu scârbă spre rural, locul din care venim mai toți și unde s-a pus preț enorm pe educație. Deci bunicii noștri ne sunt net superiori. Bunicii noștri care stau azi pe A3 și de care râdem batjocoritor. De tineri facem mișto, de bunici așișderea, numai noi suntem perfecți.

    • Chiar asa oare, bunicii care stau zilnic cu limba scoasa ore intregi pe Antena 3 si Romania TV ne sunt net superiori? Adica exact aia care, ca o consecinta a increderii in oficinele comunistoide Antena 3 si Romanica TV, voteaza in draci clici corupte si incompetente provenite din mizeria comunisto-securista, ne sunt „net superiori” ??!!

      Eu mai degraba consider ca sunt complici la mizeria morala si economica in care ne zbatem datorita dominatiei de origine comunistoida care ne apasa fara oprire din 1990 incoace, complici moral inclusiv la aducerea sistemului de invatamant in halul in care e azi!

  33. „Analfabetism functional” e un eufemism.
    E vorba de analfabetism, lipsa scrierii, citirii, exercitiului. Si atat.
    Mergeti in gimnaziu, predati cateva luni, si veti intelege de ce s-a ajuns aici.
    Inca ceva legat de diacritice.
    Nu e vorba doar de conversatii pe retele si chat-uri.
    Atunci cand lucrezi mult pe calculator, tehnoredactezi si doresti sa modifici fontul, ai probleme cu diacriticile. Nu orice font le recunoaste.
    Soft-urile profesionale (majoritatea), la fel…. dau erori si nu pot fi citite. Si browserele dau erori, samd.
    Prin urmare, te forteaza cumva sa nu le mai folosesti.
    Si eu am renuntat demult sa le mai folosesc in scrierea digitala, din acelasi motiv, dar atunci cand scriu de mana nu mi-am pierdut acest reflex.
    Copiii de azi nu-l mai au insa pentru ca au crescut cu gadget-urile in mana. Din nefericire.

    • Legat de diacritice, înțeleg ce spuneți. Diacriticele românești se lovesc de probleme tehnice și, de cele mai multe ori, nu reușesc să le depășească. Tehnica nu e întotdeauna prea inteligentă și nuanțată din păcate. Am totuși exemplul încurajator al diacriticelor suedeze. Există pentru ele o mobilizare constantă in a le susține și a aborda infrastructura necesară. Si de aceea ele reușesc să fie prezente. În Suedia, de exemplu, nu vei intilni tastaturi englezești, iar compatibilitatea cu fonturile e, statistic vorbind, acceptabilă ca sa nu devină suparatoare. Motivul pentru care e așa e interesul constant al suedezilor pentru limba lor. Scriu asta ca o încurajare.

      • Aveti dreptate. In Ro dupa 1994 primele calculatoare venite prin UE ori aduse de diferite firme spre vanzare nu aveau programe instalate. Se descarcau de pe internet ori cumparate cu licenta toate erau in lb.engleza ca sistem. Dar am lucrat in proiecte cu italieni si germani si aveau pe calculatoare sau laptopuri in limba tarii lor. Si aveau inglobate aspecte de ortografie.

      • tastatura n-are nici o importanta, poti sa pictezi ce caractere vrei pe ea;
        sistemele de operare lucreaza cu seturi a cate 256caractere; implicit, orice tastatura va genera aceleasi 256 coduri ASCII, carora le sunt asociate caractere personalizate, dintre care o parte sunt de tip alfanumeric si pot avea orice grafica iar restul sunt coduri de functii speciale (de exemplu operatori aritmetici); aceasta personalizare este incarcata in OS si va fi accesata de aplicatii; daca vrei sa scrii in greceste sau in alfabetul chirilic, comuti pe setul de caractere respectiv, din OS sau din aplicatier si de regula nu vei avea probleme cu caracterele alfanumerice; un editor serios va sti sa comute seturile de caractere, dar e imposibil sa ceri unei aplicatii sa tina cont de semnificatia tuturor caracterelor speciale care si-au pierdut semnificatia standard; e ca si cum Excel ar trebui sa reinventeze matematica si aiba rutine speciale pentru tribul bantu care foloseste alt sistem de operatori aritmetici; de exemplu in setul de caractere Ro punctul zecimal e inlocuit cu virgula, iar Excel va interpreta un camp numeric cu virgula zecimala ca fiind un simplu text fara importanta numerica;
        problema apare si la fonturi, care sunt si ele niste aplicatii de stilizare a caracterelor, iar creatorul lor s-a limitat sa stilizeze doar anumite seturi de caractere (imaginati-va un caracter ca fiind o pictura in care artistul picteaza manual fiecare pixel in parte, pentru ca nu exista o inteligenta artificiala care sa faca automat asa ceva – AI poate doar sa numere pixelii respectivi si sa-i mute de colo-colo)

        • Dragul meu domn, problemele pe care le menționați au fost rezolvat de cel puțin 15 ani.
          Orice sistem modern oferă suport pentru Unicode. Majoritatea fonturilor au suport Unicode. Excel nu are probleme cu interpretarea zecimalei și a altor variabile (dată, timp, sisteme de măsurare) pe un sistem configurat corect.

          Pare că sunteți dovada vie a unor aspecte prezentate în articol. Ați rămas în urmă și „predați” niște informații învechite.

          • excel are si versiune Ro, deci nu are probleme;
            numai ca excel, draga domnule, e utilizat ca mediu de import-export intre aplicatii; de ex. daca importi din MS Project in excel ai probleme, ca MS project nu lucreaza cu virgula zecimala;
            iar banale apligatii gen contabilitate e posibil sa nu utilizeze decat fontul SYSTEM si de-aia cand dai copy-paste la un text apar ? # $ % & in loc de diacritice

          • Sunteti pe aproape (caldut, caldut as spune) cu comentariile cu aspectele tehnice.
            Dar nu cred ca oamenii sunt vinovati ca nu stiu pentru ca atunci cand a fost aniversarea centenarului Marii Uniri au bagat banii in afise si fituici si nu in ceea ce s-a publicat in Romania cu ajutorul profesorului Radu Jugureanu.

        • plus ca setarea implicita la excel este cea standard, care asigura compatibilitate cu utilizatorii din alte state, ca bazele de date nu au granite: n-o sa-mi fac eu setari Ro cand lucrez pentru o firma mama care nu e din Ro
          deci mai usor cu sfaturile si pretentiile, ca inginerii cel putin au treburi mai importante decat diacriticele

      • ” Diacriticele românești se lovesc de probleme tehnice și, de cele mai multe ori, nu reușesc să le depășească. Tehnica nu e întotdeauna prea inteligentă și nuanțată din păcate.”

        Problema diacriticelor romanesti pentru fotoculegere a fost rezolvata de tatal meu in anii ’80. Inclusiv fotoculegerea de formule matematice. De ce matematica? Ca doar fusese turnat ca este sionist cand era in anul I student la matematica.
        El era „echipa” de la Laboratorul de Cercetari Poligrafice unde era si fabrica de timbre.
        Software-ul in assembler 8080/8085 a fost scris de tatal meu.
        Eu l-am ajutat cu niste subrutine de interfatare cu masinile de fotoculegere de atunci.
        Pe terminale customizate dupa cerintele tatalui meu.
        Tata fiind evreu si nici nu era membru de partid si era si singurul din industria poligrafica caruia toti muncitorii i se adresau cu D-l ***** nu trebuia sa fie mentionat.
        Sistemele au fost implementate la Casa Scanteii, intr-o alta locatie nu departe de Casa Scanteii si la Cluj.
        Mai am si acum valiza cu dischetele Izot si listingurile originale si as dori sa le donez Muzeului de Stiinta si Tehnica de la Filaret.

        Mai jos este un fel de „extras” din arhiva Internet.

        „Toate materialele avind ‘in partea de
        jos a paginii vigneta de mai sus — repre
        zentind schematic un calculator — au
        fost culese in cadrul redacţiei după un
        pachet de programe de fotoculegere
        conceput de către specialiști de la Labo-

        ratorul de Cercetări Poligrafice pe o con
        figurajie de tehnică de calcul alcătuită

        exclusiv din echipamente produse la
        IEPER-București, implementarea siste-
        mului prezentind multiple avantaj

        • @ Durak
          Am avut asa un simtiment ca sunteti de vita nobila. Comentariul de mai sus confirma.
          In alta ordine de ideii; nu se mai invata trigonometrie mai deloc.
          Exista notiunea de stiinta moarta, trigonometria pare sa fie una dintre ele cu toate ca am auzit de trigonometrie sferica acum cativa ani.
          La vremea mea, in scoala, mi-am rupt prapurul cu trig.
          Si acum, din putzul gandirii; exista trigonometrie in spatiile ne euclidiene?
          Asta cred ca e o intrebare pentru Dl Aurelian Gheondea
          Shalom Durak

    • In occident se incepe interzicerea telefoanelor mobile pt timpul orelor respectiv renuntarea in parte, mai ales in clasele mici la calculatoare.
      Scrisul de maina este corelat cu creierul, daca dispare, dispar si functii necesare ale creierului, tastatura neputand inlocui aceste lucruri.
      Folosirea tastaturii poate avea loc doar atunci cand tanarul/copilul si-au dezvoltat intru totul reflexul scrisului e mana. Suna a moda veche insa nu putem pacali natura, creierul si multe reflexe pe care nu le putem controla constient.

  34. Este cel mai ușor să critici și să judeci, și este foarte greu să găsești soluții la problemele pe care copiii și părinții le au, și să prezinți aceste soluții cu exemple practice pe care toți să le poată urma și să iasă încet încet din aceasta cursa a șobolanului pe care companiile, ghidate de profit, o conduc. Subiectul educației este unul dificil și greu de digerat și de acceptat in contextul cultural și patriarhal. Chiar dacă pare o scuză, în viața de zi cu zi, îți place sau nu, trebuie să pui o pâine pe masă. În toată aceasta alergare, noi ca părinți, uităm că orice schimbare presupune o alegere pe care noi trebuie să o facem, și uneori timpul și oboseala psihologica a unei zile de muncă ne face incapabili să mai vedem pădurea de copaci. Sunt sigur că fiecare dintre noi face tot ce poate mai bine ca părinte. Mi-ar plăcea să trăiesc intr-o societate orientată spre cunoaștere și înțelegere, dar sunt prea multe variabile care să facă posibil acest lucru, și principala variabilă suntem noi și efortul pe care suntem dispuși să îl facem.
    Domnule profesor Maci, ce sfaturi ne puteți da ca părinți, care sa fie în acord cu societatea actuală și să aducă un plus de valoare imediat? Pot aceste sfaturi să între în competiție cu ecranele și dopamina pe care acestea o secretă? În opinia mea, viitorul este sumbru!

    • „Domnule profesor Maci, ce sfaturi ne puteți da ca părinți”

      Imi cer scuze daca sunt prea arogant. Va dau eu un sfat, unul singur. Parinte cu 3 copii, toti trecuti aproape in intregime prin sistemul de educatie romanesc.

      Dati-le carti de citit. De la 7-8-9 ani, de cand invata alfabetul. Mergeti cu ei in librarii, lasati-i sa isi aleaga ce carti vor (Narnia, Harry Potter, fantasy, etc), nici nu conteaza. Dar sa se obisnuiasca cu cititul de mici. Impactul e enorm.

      O sa corectati cumva restul problemelor legate de educatie, pe parcurs.

  35. Textul de mai jos, extras din articol, este interesant din perspectiva psihologica si educational si corespunde modelului de educatie externalist, specific mediilor sociale low, asa cum descrieti provenienta copiilor actuali studenti (educatie minima/medie a parintilor plecati sa munceasca „afara”).
    Sunt studii psihologice care arata ca acei copii proveniti din medii cu educatie joasa tind sa creada intr-o forta exterioara care gestioneaza destinul lor, de unde si lipsa motivatiei de a se invata, de a se mobiliza si a performa in profesie. La polul opus, copii din mediile cu educatie higth sunt internalisti, au sentimentul implantat inca din copilarie ca pot fi artizanii propriilor destine (nu exista forte supreme, religia nu este foarte prezenta in familiile lor), de unde si posibilitatea de a se mobiliza pentru reusita in viata, stiind ca totul depinde de munca/determinarea lor. Mi-am sustinut lucrarea de licenta pe tema aceasta si inevitabil, bateriile de teste aplicate la copiii dintr-o scoala de cartier si una de top din Bucuresti au aratat cat de elocvente sunt rezultatele testelor pe cele 2 categorii de copii.
    „Singura forță ce adună lucrurile și situațiile e voința. Ceva se întâmplă în lume ”pentru că așa vrea cineva” (Iohannis, Putin, Trump, Soros, ”Serviciile” sau ”Oculta mondială”). Și, în general, totul se petrece ”cum vrea Dumnezeu”, pentru că ”așa e soarta”. Greu de spus ce e aici: fatalism, superstiție, mitul ”omului providențial”, conspiraționism, noul animism media, indiferență?

  36. „În democrație nu există niciun stil de viață, nicio chemare sau profesie care să pretindă sau să încurajeze, sau măcar să permită cultivarea spiritului. De aceea , Universitatea ar trebui să manifeste dispreț față de opinia publică, fiindcă are înlăuntrul ei sursa autonomiei_ căutarea , și chiar descoperirea adevărului potrivit Naturii. Universitatea ar trebui să ofere studenților experiențe pe care nu le pot avea în societatea demoratică. Ea trebuie să mențină standarde înalte, pentru că societatea democratică tinde să la estompeze. În totalitarism Universitatea este controlată de sistem . În democrație , n-ar trebui să fie!”

  37. Un articol foarte bun, care ar trebui sa puna mai mult accentul pe „valori”. Ce valori doreste scoala sa insufle elevilor si la fel de important- sunt aceste valori acceptate si au aplicabilitate in societatea noastra actuala?

    S-ar putea sa ajungem la concluzia ca problema este una mai generala, nu doar in scoala. Profesori care si-ar dori sa invete elevii multe lucruri devin blazati vazand ca sunt mai de succes copiii care vin dintr-un mediu in care doar banul conteaza si care nu apreciaza absolut deloc (ba chiar dispretuiesc) orice forma de pregatire intelectuala. Elevi care si-ar dori sa invete (in scoala sau la meditatii) devin si ei blazati fiind agresati permanent de colegii lor care obtin mai mult in scoala doar pe baza mijloacelor financiare superioare.

    Exemplul cu importanta banilor (ca valoare sociala) este doar unul. Sunt si altele care analizate denota o diferenta majora intre ce vrea scoala de la elevi si ce vor elevii de la viata in general.

    Sistemul in sine este corupt de lipsa valorilor, a directiei. E o discutie mult mai ampla. Si e bine ca acest articol ridica mingea la fileu multora dintre noi si ar trebui sa ne dea de gandit. Ce vrem de la copiii nostri? Ce vrem de la societate? Ce putem (sau nu putem) face noi singuri?

  38. Apreciez, tonul cumpărat și reținut, relativ la tânăra generație. Scrisul fara diacritice incepe sa devina normal, buna observație.

    Să facem și noi, cititorii / comentatorii, următoarele exerciții:
    1. Când am scris ultima data de mână un eseu /mail / prezentare, pe o temă aleatoare, in 30 de minute? Hm…

    2. Numiți în 2-3 minute „o stare de lucru actuala din politica internațională.”
    Ok, războiul din Ucraina. Câți dintre noi putem scrie un eseu de 30 de rânduri cu argumente pro și contra, bazate pe istorie!? Recunosc, prezentările de pe YouTube și TikTok m-au ajutat să înțeleg contextul din acești ani, nu am citit tratatul nu știu cărui istoric, pentru că nu știi pe CARE istoric sa îl citesc.
    Ok, problema cu Palestina. Tor prezentările de pe YouTube și TikTok m-au ajutat să înțeleg contextul. Unde exact sa citesc ceva istoric corect? Mă duc la Biblioteca Centrala și întreb de o carte? Cineva ar trebui sa mi-o recomande. Cine CINEVA?

    3. Câți dintre noi citim cărți istorice? Cat de relevate mai sunt aceste cărți istorice în contextul actual? Care cărți istorice sunt relevante? Ce scriitori sunt recomandați in piața abundenta de carte?

    4. In munca noastră de zi cu zi nu ni se cer informații și păreri imediate. Fără pregătirea anterioară a temei de discuție, nimeni nu se mai „aruncă” să își dea cu părerea. Mă rog, este total neprofesionist sa ne apucam sa vorbim / scriem timp de 30 de minute pe o temă despre care nu ne-am pregătit anterior.

    5. Am colegi care se exprimă și scriu perfect in limba engleza, mult mai bine decât în limba română. Și sunt mult mai bine plătiți decât noi, ceilalți, „românașii” corecți. La final, banul contează, nu diacriticele. :(

    6. Modalitatea dumneavoastră de evaluare cu foaia goala și cu pixul am asemanat-o cu grupa de elevi scoși la munci agricole. Puși în fata rândurilor de cartofi, cu sapa in mana. Și evaluați după sacii de cartofi scoși. Când există mașini automate care fac aceasta treabă, și ei știu asta, nu este de mirare că nu știu să manuiasca sapa.

    7. Știu, lumea are impresia că baza trebuie să rămână baza, scrisul de mana, cusutul nasturilor, tăiatul la traforaj, schimbatul uleiului. Da, pt ajuta o data în viață. Dar în 99% din cazuri folosim scrisul la calculator, atelierele de croitorie, tăietorul circular și atelierele auto.

    Poate că sistemul de evaluare ar trebui sa evolueze și el, odată cu societatea. Poate că un eseu scris la calculator, cu documentație libera, ar fi făcut diferența între studentul cel mai bun și cel care nu reușește să țină pasul. Sigur, exista teama de copiere. Dar originalitatea a dispărut din momentul Google și ChatGPT.

    Oricum, apreciez foarte mult radiografia dumneavoastră. Evidențiați foarte bine falia tot mai mare dintre generații. Și așteptarile /valorile atât de diferite ale lor.

    • Dacă YouTube și TikTok sunt referințele principale pentru înțelegerea situației din Ucraina sau a conflictului dintre israelieni și palestinieni, de ce nu ar fi tot YouTube și TikTok cei mai buni sfetnici despre cel mai calificat istoric pe un subiect sau altul, ori despre cel mai avizat critic care să recomande cea mai bună carte pe orice subiect de interes? Vestea bună este că există, doar să-i spunem algoritmului că ne interesează.
      O altă întrebare ar fi despre modul în care oamenii căutau răspuns la astfel de întrebări înainte de YouTube, TikTok și Internet. Oare scriau de mână cu diacritice scrisori pe care le trimiteau la redacțiile revistelor de cultură? Oare mergeau prin librării să caute ultimele apariții editoriale? Ori mergeau prin biblioteci și întrebau despre cărțile existente pe un subiect, iar apoi consultau fișele scrise de mână sau la mașină, riguros clasificate? Oare mai trăiesc astfel de oameni azi? Cum reușesc?

    • Tendinta generala e urmatoarea: abundenta de informatii care excita permanent cortexul frontal si „endorfinele ieftine” oferite experienta retelelor sociale a dus la degradarea procesului cognitiv. Iata cadrul general in care trebuie sa discutam. De ce „trebuie”? Pentru ca e vorba de fiziologie si psihologie si tehnica si asta e tendinta cea mai mare la nivel de civilizatie la moment.

      Am obiectii la:

      Punctul 4 – „este total neprofesionist sa ne apucam sa vorbim / scriem timp de 30 de minute pe o temă despre care nu ne-am pregătit anterior.” De ce ati scris asta? Articolul zice clar ca le da studentilor subiectul din vreme, si ca e vorba de studenti la relatii internationale. Criticand articolul ati aratat exact un gen de superficialitate criticat in articol.

      Punctul 7, cu inutilitatea scrisului de mana – e o opinie raspandita, majoritatea covarsitoare a oamenilor nu stiu asta, de aceea va spun eu: scrisul de mana dezvolta cortexul frontal. Chiar daca copiii vor creste mari si apoi niciodata nu vor avea nevoie sa scrie – ei tot trebuie invatati scrisul de mana, pentru ca motorica fina si practica scrisului de mana dezvolta cortexul frontal (cel care face gandirea).

      Opinie personala: argumentele impotriva invatarii se auto-discrediteaza, propaganda lor e daunatoare.

  39. Interesant si relevant articol . Multumesc . Cu siguranta ca daca nu ei ( poate ca ma insel ? ) dar cu certitudine copiii lor , vor uda plantele cu Pepsi ! E clar si sigur precum Indicatorul de drum cu sens unic … Un fapt . De cateva decenii dau cate o tura de Herastrau zilnic . Ii vad deseori , pe el & ea , intre 25-35 , de manuta si cu 1 divaisu in mana ailalta : fiecare in Lumea lui – sau poate cauta Pepsi la oferta , lanu’ ii asteapta , sa-l irige … Nasol .

  40. @Mihai Maci
    Triste situatii descrise de dvs.
    Din simpla curiozitate am incercat sa vad la R.I. univ.din Oradea care ar fi bibliografia pe diversi ani de studiu. Pe website-ul univ.n-am gasit nimic. Dincolo de faptul ca sunt webpages care nu fuctioneaza. In fine….
    Eram curios daca Thucydide figureaza in bibliografia vreunui curs.

    OFF Topic
    D-le Maci, pe durata acestui weekend am urmarit, cu mari eforturi si in 3-4 reprize, acel video de pe YouTube privind Discursul urii.
    Singurele momente interesante au fost cele in care ati vorbit dvs, dl.Badescu, dl Mihali. Restul….plictisitor la max si pernicios.
    Degeaba, degeaba incepe d-na Iordache vorbind despre liberatatea de expresie/libera exprimare daca reiese imediat ca deosebirile de opinii si exprimarea lor contrar mantrei standard a political correcteness ar reprezenta un „discurs al urii” ce trebuie pedpesit.
    Chestiunea masurilor normativ-punitive a revenit, a revenit si a terminat apoteotic „dezbaterea” prin ultima interventie a d-nei Baluta. Trist!

    D-le Maci diversitatea de opinii inseamna si opiniile care deranjeaza, care ofenseaza, cum opina un jud.american citat de una dintre d-ne. Dar exercitiul acestui drept de a avea convingeri contrare, de a le exprima, de a milita ptr.ele, de a fi vocal in numele acestor convingeri pare-se ca ar trebui pedepsit.
    Ba mai mult, unul sau doi participanti au adus in discutie faptul ca trebuie sa fie, cumva, la cheremul unor ONG-uri un fel de monitorizare si cenzurare a angajarilor in institutiile publice ptr.ca nu cumva sa se strecoare vreun neconvenabil.
    Se mai remarca ceva: cautarea cu lupa, perierea prin criterii ideologice a „greselilor” din manuale, a remarcilor inofensive ale unor profi.
    Zau ca mi s-a parut o acribie de zeloti comunisti la inceputurile preluarii puterii cand ii cautau la dosar pe toti si le rastalmaceau orice zicere din care surprindeau intentiile malefice sau reminiscentele unor opinii contrare.
    D-na Baluta, Doamne fereste sa ne fie profa si sa „miroasa” vreo urma de disidenta(!!), probabil ca nu a trait comunismul. Reflexele/automatismele in registrul normativ-punitiv ar fi avut un firesc bemol.

    Acest video de pe Youtube este o dovada greu de contestat a instapanirii ideilor scolii de la Frankfurt privind schimbarea societatii prin limbaj (impunerea/interzicerea unui anumit tip de limbaj).
    Este evident ca societatea noastra a trecut in comunism prin asa ceva. Este curios cum unii dintre participantii la dezbatere erau entuziasti ai acestei directii ideologice insotita chiar de arsenalul represiv bolshevic.
    Sa ne aducem aminte ca s-au periat manualele, s-a interzis accesul la presa din timpuri indezirabile, s-au creat fonduri speciale in biblioteci unde accesul era f.restrictionat. Scopul&metodele erau aceleasi. Se urmarea eliminarea gandirii libere, a opiniilor disidente a convingerilor contrare.

    La final imi pare rau ca trebuie sa aduc in discutie un element pe care poate ca nu l-as fi ridicat aici daca nu observam un aspect, cumva, intrigant. Unii participanti isi desfasoara activitatea/isi fac un nume (carti, articole, luari de pozitie, accesari de fonduri ptr.studii, etc, etc)/traiesc/isi castiga existenta din chestiunile in discutie: monitorizari, semnalari, indignari, etc.
    Poate gresesc, dar acribia lor/activismul manifestat pare a fi rezultat si dintr-o pornire de amplificare/extindere a domeniului unde activeaza. A cauta cat mai departe contraveninetii/infractorii ai normelor, edictate ideologic ca infailibile, pare a profita.

  41. „cum si de ce au ajuns copiii astia in facultate?” Serios? N-ati mai auzit de studenți analfabeți pana acum? Da, ati auzit bine, analfabeți erau unii dintre colegii mei de facultate pe care-i auzeam vorbind. Asta se intampla acum 20 de ani. „E multe”, „e mișto colegele alea din anul IV” , etc. Da, am rămas și eu șocat, crezând ca in mediul universitar exista doar „elite”. Culmea, colegul avea succes la fete…

  42. Foarte buna prezentarea , dar cred ca asta e o problema a întregii societăți. Baza de selecție a studenților s-a micșorat numărul de locuri în facultăți s-a mărit, filtrul unui examen de admitere este foarte larg . Asta nu scuza cu nimic învățământul preuniversitar. Tehnologia atrofiaza multe funcții. În studenție îmi notam aproape tot la cursuri , Aveam o rețetă proprie de prescurtări și simboluri și concomitent eram atent și la sintetizat,,ideea principala ” . Aveam cursuri de de 15 20 de pagini . Când aveam o anumita tema de seminar bătem bibliotecile și citeam ce găseam la subiectul respectiv și făceam un punctaj pe care îl discutam . Acum ești foarte aproape de aceste informații și nu mai parcurgi tocmai drumul pana la subiect . Drumul acesta cred ca era important. Acum citești o sinteza făcută de IA ,din păcate nu e sinteza ta și nu cred ca lasă în tine urme memorabile . Bun articolul poate va citi un responsabil din Educație

  43. Da,este ca la facultatea de filosofie vine profesorul iti da o tema in clasa si provoaca discutii intre doua grupe, unii pro si altii contra. Aici am vazut multi care combat imediat, nu au respirat profund intai ,nu au dat o comanda creierului sa caute repede ceva care sa te poata arunca repede in ring fara sa fii sfasiat de cei puternici dar fara argumente pentru ca in filosofie discutiile sunt frumoase iar in urma lor raman macar ideii care sa te faca sa mergi mai departe pana ce lumea va face ceva.Schimbarile sunt greu de facut daca nu exista o recompense, problema este ca cei care doresc aceste schimbari nu sunt in stare sa gaseasca recompense pentru cei cu ideii,pentru cei care gasesc solutii,pentru cei care sting focul. Oricum societatea este construita doar sa pedepseasca pe cei buni de plata atentie nu pe toti participantii in loc sa premieze mai intai pe cine merita.Eu cred ca in aceasta speta nu putem gasi un vinovat,nu ar fi prea simplist,prea usor o solutie inadecvata pentru atat de multi participanti: scoala,elevi ,profesori , parinti,societate,politicieni, bani,retele de socializare, media s.a.m.d. Cred ca vinovata ar fi libertatea, fiecare am fost in fata unei placinte mari numita libertate si fiecare s-a repezit sa apuce cat mai mult,invatati din epoca apusa sa ne calcam in picioare sa fim cat mai lacomi mai ales ca libertatea nu costa nimic. Apoi cu cat am luat mai mult decat ne trebuia cu cat am inteles ca nu mai sunt reguli ca fiecare face ce vrea,vulgaritarea s-a amestecat cu dispretul, ura cu nesimtirea ,Incultura cu nerusinarea si tot asa a rezultat ceva ce nu place nimanui apoi toti au luat-o la fuga si a ramas un gol la care privim cu totii si pentru care nu ne gasim nici o vina fiecare crede ca vina lui este mai mica si nu se pune. Nu-i nimic omenirea merge inainte,mereu a facut-o doar ca traim cu totii intr-o hazna din ce in ce mai greu de suportat. Poate vor intra in scena psihologii,psihiatri care vor repara contra cost ce se mai poate.

  44. Citind restul comentariilor, cred că pot spune, cu un grad modic de certitudine, că sunt cel mai tânăr care vă scrie. Am 23 de ani, v-am mai citit diferite intervenții pe tema școlii românești în trecut, și am și eu câteva gânduri legate de acest subiect – eu și generația mea fiind “obiectul” articolului de față.

    Să încep, deci, povestea. Eu am fost un elev neobișnuit, curios din fire dar profund nemulțumit de ce făceam la școală. Vin dintr-o familia foarte săracă, am fost crescut de o mamă singură, tatăl meu natural a murit cu o săptămână înainte de începerea clasei I. N-am avut cărți acasă – mama mea e, cel mai probabil, dislexică. N-am avut sprijin – mama avea 2 locuri de muncă, ca să acopere datoriile de pe urma operațiilor tatălui meu recent decedat. Ăsta e backgroundul: rău și rău, asta e.

    Acum, la capitolul școală: învățătoare care vindea culegeri saptămânal, pe care nu mi le permiteam. Dacă n-aveam culegerea, nu-mi puteam face temele. Nu puteam progresa. Colegii care-și permiteau, trăiau într-o altă ligă. Noi, ceilalți, neavuții? Nimic. Eram desconsiderați ca fiind “proști” sau “leneși”, sau că nu “iubeam cartea” (pentru că nu ne-o permiteam). Asta se întâmplă în clasele 1-4. În gimnazială lucrurile au fost asemănătoare, cu experiențe aproape identice, cu tratament abuziv, atât fizic și verbal, cu bullying constant din toate direcțiile. Liceul a fost o glumă proastă. Facultatea mi-a plăcut nespus de mult, având privilegiul de a studia într-un departament care oferă cursuri în limba engleză.

    Școala nu m-a educat, e adevărat. M-a instruit pentru examene – atât. Nu m-a învățat să gândesc, nu mi-a dat instrumentarul de bază al gândirii (oricât de multă matematică aș fi făcut). Mi-a ucis curiozitatea, des. Mi-a știrbit creativitatea. Eu n-am fost elev de performanță – iar prietenii mei care au fost sunt și mai incapabili de gândire proprie și de creativitate. Bertrand Russel avea dreptate: cei mai școliți ajung cei mai rigizi și înguști la minte.

    A trebuit să mă educ singur. Citesc zilnic, enorm. Și în română și în engleză. Unii profesori m-au învățat să cercetez de dragul de a afla mai mult – de a fi mai mult. Și oameni de pe internet. Foarte mulți oameni din comunități dedicate cărților (EXISTĂ!) – BookTok, BookTube, BreadTube – mi-au alimentat, constant, când nu mai aveam energie sau motivație intrinsecă pofta de lectură. Niște “influenceri” asta au făcut. Există și creatori de conținut cu Doctorate de la Harvard, Oxford, Yale, etc care te învață să înveți, să citești cum trebuie (recomand podcastul Overthink), să gândești. Și de aici am pornit eu. De aici am început să-l citesc pe Platon (nu de la școală), pe Aristotel, după pe Decartes, Kant, Hegel (a fost tortură), Russel, Weil, Sarte, De Beauvoir, Foucault, Derrida, Quine, Searle, Chalmers, adică și analitici și postmoderniști și existențialiști.

    Și iubesc să fac asta. Să citesc, să discut, să cunosc și să-mi dau seama de cât de puțin cunosc și cât de puțin cunoaștem ca specie (Frontierele Cunoașterii, A.C. Grayling pentru mai multe detalii). E omenesc – e firesc. Doar că această curiozitate nu a fost alimentată de această instituție anacronică care este școala. Everett Rainer și Ivan Illich voiau să deșcolarizeze societatea și eu îi susțin.

    Revenind. (Că altfel mă acuzați de incoerență sau de lipsă de “structură narativă”).

    Ca Gen-Z, se vorbește despre noi ad infinitum. E cum zicea Bourdieu despre țăran – el nu vorbește, despre el se vorbește. La fel și cu noi. Despre noi se vorbește, nimeni nu ne ascultă.

    Nu suntem o generație monolitică. Nici omogenă. Suntem definiți de heterogenitatea noastră intrinsecă. De simțul moral justițiar – e adevărat. Suntem generația care e cea mai învolburată în fața urii: homofobiei, rasismului, misoginismului. Alte generații ne-au învățat fix opusul. Că astfel de lucruri sunt “ordinea naturală a lucrurilor”. Că ar trebui să discriminăm, să fim plini de ură, plini de sine, obsedați cu propria imagine și în permanență cu un sentiment de inferioritate (românesc!).

    Suntem acuzați, desigur, pentru că e ușor, de toate relele societății: analfabetismul, violența, retrogradismul “moral” și “cultural”.

    De parcă nu generațiile voastre au creat condițiile materiale, sociale și politice pentru generația mea. De parcă grobianismul profesorilor mei nu au facilitat incultura. De parcă lipsa lor de cultură crasă nu se vedea la fiecare colț. De parcă îngustimea lor mentală nu era evidentă. De parcă faptul că nu înțelegeau ce predau nu era evident. De parcă violență generațiilor d.vs nu era resimțită zilnic de noi. De parcă diferențele socio-economice între copii nu determină cine cum o duce la școală (dar nu și la educație). De parcă nu-mi luam bătaie și de la colegi și de la profesori. De parcă cei mai buni colegi habar n-au să formuleze un gând unic. De parcă voi ați fi fost diferiți.

    Termin, brusc, pentru ca vreau să n-am “structură narativă”, cu un îndemn la lectură de jos în sus, de la analfabeții funcționali la voi, cei hiperliterați, exegeți cu expertiză în hermeneutică textuală: Gary Thomas Education (Oxford Uni Press) și Paulo Freiere Pedagogia Autonomiei.

    • Mi-a placut foarte mult acest comentariu. Dar sufera de aceeasi boala prezenta in mai tot ce se scrie pe aceasta platforma: exacerbarea criticii prin generalizare. Chiar nu ati avut nici un profesor care sa va incurajeze cu o vorba, o privire?

    • @Bogdan, mulțumesc pentru pozitia dumneavoastră, era nevoie de ea.

      „A trebuit să mă educ singur …Și iubesc sa fac asta”. Aici este esența modului de învățare a generației voastre, într-o lume cu informație abundenta, la un click distanta. Informația vine prea puțin prin școală, mai mult prin internet.

      Chiar și noi, cei 50+, continuăm să ne educam singuri. Evoluția informațiilor este prea dinamica pentru a rămâne blocați în biblioteci.

      (Pentru că se apropie luna martie – luna femeilor, am o singura rugăminte: ai grija de mama ta, mai mult decât de obicei. Poate că dislexia ei se datorează unor „dascăli” foarte stricți care, poate, au bătut-o în clasele primare. Sau pur și simplu nu au avut răbdarea necesară să o ajute / corecteze. Multi dintre adulții de acum sunt produsul învățământului abuziv, fii îngăduitor și tolerant cu ei).

    • Bogdan, cu certitudine fiecare generație are plusuri și minusuri, multe variabile. Dar câteva constante există, cea mai pregnantă fiind judecarea generațiilor care urmează: bunicii și părinții își evaluează încontinuu nepoții și copiii. Și, oricât de obiectivi ar încerca să rămână, tot eșuează în subiectivism. Fie pentru că își apreciază altfel propriile odrasle față de restul generației lor, fie îi compară cu propriul leat. Și, nu de puține ori, facem asta pentru a obține post factum o apreciere a ceea ce a fost față de ceea ce este sau ce va fi. E omenește să fim subiectivi. Fiecare generație e rezultatul circumstanțelor în care se dezvoltă și se formează, dar mai ales a ingredientelor pe care generațiile de dinainte le-au adăugat (sau nu) în plămada dată la dospit. Dacă nu le place ce obțin, e propria lor vină, la o adică!
      „Și ce dacă nu știu?!” Dacă nu e totul perfect, nu înseamnă că totul e rău. Faptul că școala de azi nu mai încearcă să umple și să etanșeze toate lacunele studioșilor, nu e neapărat o greșeală. Instinctiv va căuta cel interesat să le umple el însuși. Cunoașterea deschide multe uși, dar și închide altele, mai ales atunci când învățăturile se bazează pe principiul „așa s-a făcut până acum, așa se va face si de acum încolo!” La o vârstă când școlarul e deprins să învețe copiindu-și maeștrii, poate că este chiar bine să își ia soarta în propriile mâini si să caute alternative. De aici rezultă câteva plusuri* ale generatiei dumitale, dle Bogdan:
      – nu sunteți egoiști, cel puțin nu în măsura în care am fost noi
      – nu acceptați uniformizarea, așa cum am acceptat-o noi
      – nu sunteți impulsivi, colerici, și mai puțin frustrați
      – sunteți obișnuiți să verificați informațiile primite, înainte de a le respinge aprioric
      – nu bârfiți la fel de mult precum generațiile de dinainte
      – sunteți mai interesați de viitor și planificați mai de timpuriu
      – sunteți mai interesați de mediu și în general de ceea ce se petrece dincolo de gardul proprietății particulare

      *Multe dintre acestea pot fi considerate slăbiciuni de către alții. Totul depinde însă de cum folosește fiecare talentele si deprinderile proprii.

    • @Bogdan – bravo pentru comentariu – point well taken,
      dar, nu stiu de ce, insa imi pari exceptia pozitiva…aici era vorba de media (generatiei) si nu de exceptii, iar daca ma uit la medie (sau, ma uit la multimea de elevi atunci cind ies din liceu, cum se comporta, cum vorbesc ce vorbesc (mai si trag cu urechea cite odata), nu prea imi place ce vad si aud…gresesc ?!

  45. @Dan, este timpul că specialiștii sa „iasă” la vedere. In mediile cu public. Si multi dintre specialiști o fac. (Apropos de articolul privind OpenAccess-ul, punctajele la Proiecte iau în considerare și „deschiderea către public”, prezentările către publicul neavizat a rezultatelor). Da, YouTube și TikTok găzduiesc specialiști in podcasturi sau in scurte intervenții, ceea ce ii face mai accesibili decât cărțile lor din bibliotecă.

    Înainte de Internet, eu personal, mergeam la biblioteca. Împrumutăm 5-6 cărți la sala de lectură, le frunzăream, și rețineam maxim 2 cu subiectul detaliat. Nu trimiteam scrisori cu diacritice la redacțiile revistelor de cultura, dar revistele aveau rubrici dedicate acestor întrebări venite de la cititori. Probabil alții trimiteau scrisori.

    Mai trăiesc oameni care merg la biblioteca, desigur. Dar cercetările lor sunt nișate pe interese specifice. Daca am face un studiu despre opera lui Mihai Eminescu, e musai sa mergem la biblioteca să căutăm toate publicațiile lui, publicații care nu se găsesc pe Internet. Sau un studiu despre „istoria migrației populației de tătari in zona de nord a României”. E clar că trebuie răsfoite „tomuri” de cărți istorice. Depinde de interesul fiecăruia.

    Internetul este ok pentru a accesa informații la nivel general, 50-60% din acuratețe. Dar pentru a ridica la 80-90% acuratețea informațiilor, biblioteca este „musai”.
    Cum reușesc? Sunt plătiți pentru asta. Fix cum în programator este platit să facă „debug” pe o problema punctuala și caută informații online despre problema lui. :)

  46. Nu putem invinovati doar scoala sau doar elevul pt starea lucrurilor. Adevarul trist este ca lumea s-a schimbat asa mult si asa repede in ultimii 20 de ani incit scoala nu mai poate tine pasul. Se dilueaza maxim pina la disparitie orice forma de „ecosistem cultural” in care cunostiintele obtinute in scoala mai au vreo relevanta. Piata muncii la fel, nu are nevoie de multi educati bine , ci de mase de executanti alfabetizati in diversele domenii, fara suprafata si fara orizont – vezi cazul IT-stilor corporatisti care da, stiu scrie cod si cistiga peste medie, dar in rest au nivelul unui tractorist .
    Ecosistemul cultural, liantul intergenerational format de cultura /povestile comune e pe moarte. E de inteles refugiul in descurcareala si combinatii, e un reflex natural de supravietuire. Provabil civilizatia occidentala (niciunde nu e mai buna scoala, in Suedia copii nu mai invata sa scrie de mina )in intreg va intra intr-o criza profunda si pina la aparitia unui nou model civilizational vom avea toti de tras. Poate nici nu va dura mult, lucurile se schimba cu o viteza ametitoare.

  47. Trebuie spus că școala e doar o parte din problemă. Nu trebuie neglijată nici responsabilitatea părinților, societății, societății civile, lumii academice, politicului etc. în crearea, perpetuarea și adâncirea neajunsurilor pe care le-ați expus.

  48. Legat cu utilizarea englezei: nu-s de acord ca tinerii vorbesc cu englezisme sau in engleza pentru a nu fi intelesi de „incuiati”, ci o fac pentru ca imita modelele ce au autoritate in ochii lor – americanii.

    E o trasatura generala a primatelor – imitarea autoritatii. Prabusirea invatamantului e in parte legata cu despuierea de autoritate a profesorilor, de la care mai nimeni nu mai vrea sa invete.

    La care as mai adauga: vorbirea cu englezisme sau in engleza in Romania e cult cargo. La fel ca aborigenii din Pacific care, dupa plecarea americanilor, au construit imitatii de aerodromuri, cu pista, marcaje si turn de control, in speranta ca pasarile de metal se vor intoarce cu provizii, asa si romanii imita americanii in speranta ca asta ii va eleva la nivelul de abundenta al americanilor si le va da acel „coolness” al americanilor. Nu vad alt motiv pentru a da denumiri in engleza cafenelelor, gheretelor, siturilor guvernamentale, evenimentelor culturale, complexelor rezidentiale etc. care-s toate pentru consumatori romani. Regula nr.1 in marketing e „cunoaste-ti consumatorul” si care e sensul sa-i dai consumatorului roman produse si servicii in engleza? Raspunsul e ca romanii considera superior tot ce-i in engleza – combinatie de autoritate aamericanilor cu un cult cargo.

  49. Se știe acest lucru. Eu un truism deja.
    Avem însă probleme existențiale mai grave: poluarea marilor orașe, prezenta micro plasticului in toate organismele, inclusiv în laptele de la san, încălzirea oceanelor, modelul economic care se bazează pe creștere continuă, modul vorace specific speciei umane (trebuie sa recunoaștem că suntem că termitele), etc.
    Mai mult, avem langa noi o țară care ataca o altă țară ca să îi ia resursele și identitatea. Fără să fie provocată. Nu e singura, dar macar celelalte stau in granițele lor….momentan.
    Ce te mai motivează să lupți, sa înveți când nu există soluții pe termen mediu și lung la aceste probleme? Cum însuflețești copiii, cum ii motivezi in aceste condiții? Cât timp sa le ocolești, sa te faci că nu există?….
    Triste vremurile care vin și demoralizatoare!
    Un tata, fost pedagog.

    • Problema e ca sansa de a depasi aceste asa zise probleme existentiale grave e tocmai asta: educatie de buna calitate desfasurata in mod civilizat, fara excese din partea niciunei parti implicate! Aceste probleme pot fi depasite numai cu oameni educati la un nivel superior si in conditii de viata sociala civilizata, in care cei predispusi la violenta de orice fel, cei care se comporta necivilizat raman a fi dusi la locul pe care il merita. Lipsa de motivatie este consecinta mediocritatii gregare care domina in mod majoritar socieatea romaneasca si nu numai pe cea romaneasca!

      Nu poti rezolva probleme majore cu o societate in care prostii, idiotii, coruptii si cateii acestora sunt majoritari!

  50. https://www.zf.ro/special/campanie-zf-scoala-intr-singur-schimb-bucuresti-capitala-lantul-22262752

    Noua factori de decizie platiti gras din taxe si impozite strinse cu japca legala . Pentru ca alora care ocupa pozitiile astea de ,,factori de decizie ” le pute sa produca valoare adaugata in mediul privat . Mai bine freaca menta in sistemul bugetar pupind sezuturi si clante politice . Traiesc in mijlocul unui popor de dobitoci . Ma intreb uneori de ce nu ma mut definitiv in mijlocul padurii .

    • Domnule Popescu, nu e cazul sa plecati in izolare, in padure sau oriunde altundeva! Faceti ceva concret astfel incat gasca de trepadusi incompetenti si corupti sa nu mai fie la putere! Organizati manifestatii, nu mai votati pe cei proveniti din sistemul comunisto-securist, protestati public la usa acestor ciolaci nesimtiti! Sau puteti sa va cumparati o pusca sau un pistol si sa incercati sa micsorati numarul acestor nenorociti prin eliminarea lor fizica! Nu e crestineste, dar se pare ca alte mijloace de a scapa de acesti nenorociti nu exista, pentru ca dupa cum se observa, de 34 de ani o majoritate a romanilor voteaza clici din astea perverse, asociate cu mostenirea securisto-comunista! Si stiti care e culmea ?! Ca toate aceste trupe de cretinoizi sunt vajnici „aparatori” ai credintei crestin-ortodoxe, pupatori de moaste si de icoane pe la usa unor biserici ortodoxe patronate de niste indivizi imorali si insuficient alfabetizati, inapoiati si inculti, care-si zic cler ortodox! Ce parere aveti de chestia asta?

      Retineti si nu uitai va rog, ca eu nu frecventez astfel de stabilimente decat atunci cand intervin obligatii majore(nunti, botezuri, inmormantari) si nici nu am de gand, pentru ca nu cred in aceasta mare minciuna propovaduita de ceea ce lumea numeste crestinism! All the best si multa sanatate va doresc!

  51. -diacriticele nu se folosesc si datorita multor programe, care nu le recunoasc si iti fac varza un text trimis
    -nu stiu de ce tot perorati pe tema invatarii pe de rost; istoria, de exemplu, nu se poate invata, daca nu stii anii importanti(domnii, batalii, rascoale, inventii etc.) ca soi programe politice, partide, organizatii etc.; poate ar fi timpul sa schimbati placa, pentru ca nici anatomia nu se invata fluierind sau botanica etc.
    -la geometrie, din cate imi aduc aminte (ca veni vorba de arie) -si la matematici, in general-, ni se facea demonstratia intii; la fiecare lectie
    -nu stiu sa scrie „de mina” pentru ca nu fac destule teme acasa; cu stiloul, nu la computer; eu am inceput cu tocul
    -nu stiu basme si povesti pentru ca nu mai citesc si nu li se cere lectura obligatorie
    -au probleme de exprimare pentru ca nu exista ore de povestit la clasele I-IV; povestile citite trebuie spuse clasei; merge si filmu…
    -mai grav ca nu inteleg un text si nu stiu sa extraga ideile principale dintr-un text; si nu inteleg de ce exista paragrafe
    Profii sunt plafonati, facuti si ei dupa scoala noua; au dat mita si au luat examene; nu ii intereseaza doar salariul (modest) si pensia. Gandul le sta la cadouri, mita, meditatii.
    Romania educata….. de cine si pentru ce?

  52. Tragedia e ca toate acestea se intampla cand numarul copiiilor e mic fata de ce era in comunism. In majoritatea satelor ai avea nevoie de 1 singur invatator pentru tot primarul, in orase mici si mijlocii, unde pe vremuri se formau 6, 7 sau 8 clase intr-o generatie, abia se mai formeaza 2. Ca si societate, avem mai multa avutie, avem mai putin copii, dar ii educam mult mai prost.

  53. Vă salut, sunt elev în clasa a XII-a si a trebuit sa fac un rezumat al acestui articol pentru tema mea la filozofie. O să îmi împărtășesc opinia în legătură cu acest subiect, dar în special cu argumentele aduse de autor deoarece nu mulți tineri au auzit de acest articol în comparație cu numărul de cititori din generațiile precedente, în special, generația X (anii 1960-’80). O să abordez acest articol în ordinea argumentelor prezentate de domnul profesor.

    Având un dispozitiv modern, pot să îl contrazic cu încredere pe domnul profesor și să afirm că toate dispozitivele au modalități foarte accesibile pentru a scrie cu diacritice prin a ține apăsată tasta respectivă pană cănd apar diacriticele potrivite, fiind incluse și alte simboluri din limbile care folosesc alfabetul latin. Pe calculator, în schimb, este foarte importantă prezența urmatoarelor simboluri ( / ? : ; , ” etc) pe care diacriticele din tastatura setată pe limba română le ocupă. Doresc să adaug un comentariu, dar acesta nu trebuie sa fie considerat o înjosire a nivelului de cunostinte ale domnului profesor, acesta are o tendință de a „arunca” termeni din câmpul semantic al internetului fără să înțeleagă ce rapoarte există între acei termeni (chat-uri și device-uri sunt în total alte categorii de interacțiuni, o funcție a unui program versus un obiect fizic).
    Alt „comentariu” pe care doresc să îl adaug este faptul că probabil mulți dintre studenții dânsului nu consideră că informația este atât de dificilă în cât să fie scrisă în caiet (probabil nu a observat, dar de multe ori, informațiile de la cursuri, sunt notate pe „Notepad-ul” telefonului). Spre exemplu, o materie precum biofizica, trebuie notată pe caiet și înțeleasă din timp înaintea sesiunii.

    Bravo, ați observat un fenomen obișnuit în formarea unei generații, modificarea limbii în vederea simplificarii comunicării. „Cf” este un termen care a apărut și pentru a simplifica o frază foarte uzuală. „Frumi” este o glumă, nu are sensul adevarat al cuvântului „frumos”, nimeni nu spune că ceva este „frumi” în sensul de „frumos”, nu este o prescurtare a acestui cuvânt. Am mai citit câteva comentarii care evidențiază faptul ca informațiile pe care le primim noi sunt in limba engleză. Limba română nu este in pericol de dispariție, trece prin schimbări care nu o sa fie permanente și nu o să afecteze domeniul academic niciodată.

    Lipsa de stăpânire a emoților vine din cauza faptului că există mai multe emoții decât au existat în trecut, iar viitorul nostru este foarte incert din cauza evenimentelor globale. Dar, fără să mă mai refer la frica viitorului, o să expun câțiva factori intalniti in Romania, in special, din experienta mea.

    -Sistemul de invatamant nu este in stare sa ne mai sustina, metodele care au functionat pentru dumneavoastra ne provoaca decat rau noua. Suntem fortati sa retinem informatii pentru BAC, dar nu putem sa le punem in practica dupa, sau sa invatam cu adevarat ceva pentru BAC, trebuie doar sa retinem. Istoria, spre exemplu, este cea mai vasta materie din care se pot obtine rezultate extraordinare, in loc sa ne lase sa ne alegem un subiect din istoria romaniei sau istoria universala si sa il dezvoltam noi intr-un mod cat mai academic, sistemul ne forteaza sa retinem evenimente dintr-o perioada prea vasta (2500 de ani), care este si cenzurata atent ca sa nu includa evenimente daunatoare reputatiei noastre (participarea la holocaust, sclavia romilor, bataliile dintre domnitorii romani pentru tron, masacrele din cel de-al doilea razboi mondial etc). Pe langa acest lucru, noi invatam sa compunem lucrari care sa ii satisfaca pe corectori, memorand termeni care nu au sens sau informatii false (foarte multe eseuri pentru opera „Plumb” afirma ca aceasta este „o opera interbelica” cand, in realitate, a fost scrisa intre anii 1900 si 1902 si tocmai la 14 ani distanta, in 1916, in mijlocul primului razboi mondial, a fost publicata). Va garantez ca majoritatea elevilor nu pot sa explice ce inseamna o „opera interbelica” in afara faptului ca a fost publicata in perioada interbelica (si mai putini elevi stiu ce probleme existau in acea perioada si ca toate razboaiele nu s-au oprit brusc in 1918). Vina pentru acest fenomen este in total a sistemului invechit, a „arhitectilor” acestuia si a tuturor expertilor care nu au protestat impotriva acestui sistem.

    – „Generatia care a crescut cu tableta in mana” inca are 13-15 ani, toti elevii de clasa a XII-a au avut copilarii normale, mergeam in parc, ne jucam, faceam teme, mergeam la tara vara etc. Adevarul este ca generatia mea este mult mai receptiva fata de emotii in comparatie cu celelalte generatii, acest fenomen inca este studiat deoarece nu am atins maturitatea si nu stim cum o sa ne afecteze. Limbajul adecvat si vorbirea corecta, in mod evident, nu este ajutorul esential in descarcarea emotilor, suntem lipsiti de sprijinul necesar sa ne intelegem pe noi insine de acest sistem si implicit de gandirea toxica ca noi ne ascundem de „cei maturi”, aceasta gandire indica tocmai opusul maturitatii. Este foarte dificil sa primesti ajutorul necesar pentru a invata sa te exprimi in sistemul care te forteaza sa memorezi. Pe langa acest lucru, este evident sentimentul de neajutorare in randul tinerilor, pe care „cei maturi” (adultii care se tot plang) il resping, aratandu-le tinerilor ca ei nu sunt locul unde o sa primeasca ajutorul necesar (pentru informatii reale, cautati studii despre rata de depresie si sinucideri in randul tinerilor sau a corporatistilor, alt mediu in care esti inchis intr-un sistem ierarhizat si static).

    – Alta problema este si educatia primita de la parinti (lipsa educatiei). Romania este notorie pentru nivelul de agresiune domestica, violuri, hartuire la scoala/locul de munca si toate aceste simptome ale unei probleme mai mari. Familia (parintii) nu reuseste sa educe copiii, in combinatie cu sistemul scolar, care te forteaza sa iti ascunzi personalitatea si modul tau unic de a invata (la care sistemul ar trebui sa se adapteze si sa iti gaseasca colegi similari), rezultatul este dezastruos, o mare parte din baieti nu stiu sa isi exprime emotiile si sentimentele, dezvoltand personalitati violente (fata de alti baieti si fete prin bullying si agresiune fizica sau sexuala) si false, iar fetele nu sunt in stare sa se separe de sistemul traditional, in care trebuie sa isi gaseasca un sot si sa faca copii, ajungand astfel sa intre in anturaje periculoase, fiind inconjurate de baietii descrisi mai sus si alte fete similare. Toate aceste lucruri sunt reale si dovedite prin statistici, mai este de mentionat faptul ca rezultatul acestor defecte este, in marea majoritate a cazurilor, consumul de droguri, care este criminalizat si distruge vietile tinerilor. In loc sa tratam niste copii si tineri ca pe niste criminali, ar trebuii sa ii tratam ca pe niste pacienti cu afectiuni care trebuie tratate („War on drugs” a dovedit faptul ca arestarea tinerilor nu este solutia inca din anii ’70-’80, perioada glorificata de „cei maturi”). Iar cauza lipsei de educatie in familie este faptul ca familia este mereu pusa in dificultate, parintii muncind prea pentru salarii mizere, la care se adauga si costul scolii (meditatii, „atentii” pentru profesori si alte practici mizere promovate de sistemul mizer sustinut de toti cei care nu au protestat impotriva lui inca de la evidentierea rezultatelor dezastroase)

    Inapoi la articol, tot exista aceasta aruncare a termenilor care au legatura cu internetul, acest lucru este jalnic pentru argumentul sustinut. „Când vorbim de dependența de telefoanele mobile ne gândim doar la reels-uri, la jocuri și la varii filme (iar din ultimele două categorii, unele prohibite minorilor).” Exista o singura legatura cu problema, dependenta de materiale pornografice create de lipsa reglementarii site-urilor, problemele nerezolvate in legatura cu dezvoltarea emotionala (create de sistemul scolar si lipsa stabilitatii in familie). Probabil scopul acestor cuvinte nu a fost sa scoata in evidenta problemele pe care le-am enumerat, ci sa inalte zidul ridicat de conceptul „celui matur”.

    Ce continua in acest articol este dezamagitor, practic argumentul „Noi am citit „amintiri din copilarie” cand eram mici, iar voi va uitati la desene animate si folositi internetul, noi nu intelegem ce intelegeti voi, deci clar, la ce va uitati voi este rau.” Nu exista un motiv sa compari „amintiri din copilarie” cu „naruto” sau orice alt desen animat. Daca aveti curiozitatea sa cautati, o sa aflati ca desenele animate si alte forme de media au fost analizate mai profund decat majoritatea literaturii romanesti, fiind intalnite teme foarte importante pentru dezvoltare de care literatura noastra pentru BAC nu se atinge.

    Urmatorul argument evidentiaza gresit faptul ca elevii nu sunt ajutati sa isi gestioneze emotiile, acestea fiind asuprite. Daca emotiile nu sunt gestionate corect, procesul de socializare nu poate sa existe, in locul socializarii corecte, apar fenomene precum „Mirel din Turnul Magurele”, care este ignorat de parintii sai, distrusi de munca si a fost batjocorit de profesori, care nici nu i-au oferit sansa sa se dezvolte deoarece nu putea sa memoreze sau scria mai incet. Mirel o sa ajunga sa fie influentat usor de promisiuni de campanie si o sa voteze acelasi partid care o sa promoveze aceste practici in sistemul de invatamant.

    Daca doreati sa auziti alte subiecte in afara de razboiul din Ucraina si continuarea conflictului din orientul mijlociu puteati sa ii indreptati in alte zone precum efectele colonialismului vizibile si astazi sau cum germania inca este divizata statistic deoarece noi nu am invatat despre astfel de evenimente in liceu, al doilea razboi din Cecenia, conflictul care inca este invaluit in mister si l-a catapultat pe Putin in fruntea Rusiei nu este discutat in scoli deoarece manualele sunt din anii ’90 iar profesorii sunt din anii ’80.

    Fata de restul copiilor, eu am avut sansa sa ma dezvolt in domeniul istoriei si am reusit sa aduc discutia despre aceste fenomene la clasa unde le-am discutat pe langa multe alte perioade interesante din istoria universala din afara secolului XX (razboaiele napoleonice, perioada sengoku, etc). Majoritatea elevilor nu primesc aceasta sansa deoarece fie nu au initiativa (deoarece sunt descurajati sa gandeasca liber sau pentru ca profesorii nu le-au permis).

    Apreciez faptul ca cineva din „cei maturi” s-a uitat de sus in directia noastra si aproape a recunoscut ca ceva nu este ok in sistemul facut si promovat de ei, dar mai trebuie sa se „maturizeze” putin si sa ia initiativa pentru a rezolva aceasta problema cu adevarat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Maci
Mihai Maci
Lector la Universitatea din Oradea. Studii de licenţă (1995), de masterat (1996) şi de doctorat (2007) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Preocupări iniţiale legate de Simone Weil (problema decreaţiei în opera ei fiindu-mi subiect de licenţă), apoi de Heidegger şi de relaţiile acestuia cu istoria (tema masteratului) şi cu teologia (tema doctoratului). În lunga epocă doctorală am beneficiat de stagii de documentare în Franţa, ocazie cu care – pe lângă tema propriu-zisă a lucrării de doctorat – m-am interesat de gândirea disidentă est-europeană, şi, în particular, de filosofia lui Jan Patocka. Astfel că domeniile mele de interes vizează în particular filosofia contemporană şi mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei. Am fost membru a două proiecte de cercetare care se ocupau de cu totul altceva, însă aceste experienţe mi-au arătat câte lucruri interesante se află dincolo de cele despre care eu credeam că sunt singurele ce merită a fi făcute.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro