duminică, iunie 22, 2025

Și la sfârșit, un cântec vesel să cântăm!

Actori din Italia, Anglia, Franța, Canada, SUA și România s-au lăsat convinși de scenariul a cărui idee inițială aflăm că i-ar fi aparținut lui Dan Chișu, scenariu definitivat de Tim John și de Andreea Georgescu și de regizoarea Cristina Jacob (al cărui nume a mai figurat și pe genericele filmelor Oh, Ramona!, Selfie 69 și Poveste de dragoste) și și-au reunit eforturile spre a turna, în timp de pandemie, The Perfect Escape. Film despre care am aflat din materialele publicitare că ar conține love, sex și ritmuri psihedelice.

Văzându-l, m-am convins cu ochii proprii că le conține, însă cu un exasperant simț al măsurii și cu multe, foarte multe minute în care nu se întâmplă, de fapt, nimic. Spectatorii fiind lăsați să admire în voie munții acoperiți de zăpadă. Să admire și să suspine. Aceasta poate și din cauza faptului că filmările s-au realizat în timp de pandemie când am fost obligați să stăm în case, deși mai ningea pe alocuri, dar și fiindcă unul dintre personaje este obsesiv preocupat de salvarea naturii. Care trebuie păzită de tot felul de agresiuni venite din partea oamenilor.  Chiar cu prețul de a le deveni unora profund antipatic.

Povestea din The Perfect Escape (dau titlul în engleză fiindcă replicile sunt rostite în limba lui Shakespeare) se petrece cândva, în ultimele zile ale perioadei sfârșitului de an. Patru cupluri, mai mult sau mai puțin tradiționale, își consumă vreo 48 de ore, inclusiv Revelionul, izolate, din motive meteorologice, într-un fel de mini-hotel sau pensiune în care se întâmplă multe. Așa cum se întâmplă în mai toate romanele, filmele și piesele de teatru ce utilizează atât de generosul topos al spațiului închis.

Unii dintre protagoniști se împacă, își iartă infidelitățile, realizează că se și iubesc, se și plac, alții își descoperă adevărata dragoste, o a treia categorie face sex nebun, punând la grele cazne patul și pe cei ce se ascund sub el. După ce o bună bucată de vreme nu se pot desprinde nici de laptop, nici de telefonul mobil, aceasta în pofida faptului că nu beneficiază de binefacerile internetului, personajele acceptă să se angreneze în variate jocuri de societate care vor culmina cu un fel de Noapte a Walpurgiei. Când respectiva noapte ajunge la sfârșit, totul se încheie fără probleme deoarece nu se comite nici o crimă. Așa că nu e nevoie să fie așteptat nici un personaj care să semene cu acelea ale lui Georges Simenon, Agatha Christie, Rodica Ojog- Brașoveanu ori Horia Tecuceanu. În momentele de final auzim un foarte frumos cântec compus de Andrei Tudor. Cântat mai întâi de cel numit Sebastian, apoi de toți protagoniștii. Încă o dovadă că avea dreptate Beaumarchais atunci când susținea că Tout finit par des chansons. În The Perfect Escape nu cade nici o Bastilie. De altminteri, e multă muzică în filmul în a cărui coloană sonoră compozițiile cu totul remarcabile ale lui Andrei Tudor se amestecă cu superbe pasaje de muzică clasică.

Actorii din The Perfect Escapesunt asemenea filmului. Poate cu o clasă sau două peste scenariu și regie. Nu sunt nici răi, nici buni. Însă cum-necum lor li se datorează faptul că peliculei i se anulează măcar o parte din puternicele valențe soporifice. În distribuție figurează și câțiva actori români. Printre care i-am recunoscut pe Andrei Runcanu și George Piștereanu care au parte de apariții episodice. De un rol consistent beneficiază foarte tânărul Bogdan Iancu. Care a mai jucat în filmele Cristinei Jacob. Bogdan Iacob e excelent. E expresiv, e fotogenic, e mereu pe fază. E bun. Felul în care evoluează el în filmul regizat de Cristina Jacob înseamnă încă o dovadă că nu avem nici cel mai mic motiv de îngrijorare în ceea ce privește noua generație de actori. Că la UNATC chiar se face școală. Așa că dați-i lui Bogdan Iancu roluri. Și în film, și în teatru. Merită!   

THE PERFECT ESCAPE (Evadarea perfectă)

Regia: Cristina Jacob

Scenariul:  Tim John și Andreea Georgescu

Producători:Daniel Iacob, Adrian Sîrbu

Imaginea: JP. Garcia

Costume: Ioana Albaiu, Eli Călin, Diana Oprișan

Muzica: Andrei Tudor

Cu: Giorgia Sinicorni (Susanna), Nigel Whitmey (Scott), Stacy Tunes (Britta), Aggy K. Adams (Britta), Maëva Demurger (Laura), Laura Hamisultane (Alessa), Mark Hoden (Joel), Bogdan Iancu (Sebastian), Howard Dell (Victor), George Piștereanu (Taxi Driver)

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro