duminică, iulie 21, 2024

Și maimuțele pot cădea din copaci*

Să fi avut vreo patru sau cinci ani cînd Maria a plecat într-o excursie cu școala pînă nu știu unde în Rusia. Treaba e că muream de invidie, toată lumea se învîrtea în jurul ei înainte de plecare și cam uitaseră de mine. Era îmbrăcată într-un palton roșu, de care era foarte mîndră și ținea în mînă geamantanul din tinerețe al mamei. Așa a dispărut alături de alți colegi în Gara de Nord. Nu mai știu nici cît a stat și nu-mi amintesc nici momentul clar cînd s-a întors. Știu sigur însă că mama a început să îi înjure pe ruși, că sunt niște jegoși și împuțiți, niște proști și nespălați. Pînă a venit tata cu o sticlă de gaz, mama încă nu terminase cu zeflemeaua. După ce i-au turnat lichidul în cap și i-au făcut zdrențe pielea de pe cap și de pe urechi, s-au mai liniștit. Pe mine mă distra să prind de bucățile de piele arsă și să trag de ele, se desprindeau ușor, lăsînd la vedere un nou strat roșiatic și lucios. Spunea mama că nu mai văzuse în viața ei niște păduchi atît de mari și ce noroc că scăpaserăm la timp de ei.

Maria mi-a adus atunci cadou o matryoshka și mi s-a părut cea mai mișto jucărie. Dintr-o păpușă ieșea o altă păpușă mai mică și din păpușa mai mică ieșea o alta și mai mică, în total șase. Le-am pus nume și le-am înșirat pe covor. Cel mai mult îmi plăcea a treia păpușă, era îmbrăcată în verde, avea ochii albaștri cum nu avea nimeni la noi în familie și părul blond blond, aproape alb. Nu mai văzusem niciodată ceva mai frumos. Însă după o vreme le-am pierdut și alte jucării le-au luat locul.

Am început școala în ’90. Eram prima generație de după Revoluție și toți părinții erau încrezători. Sistemul școlar se schimba, poza lui Ceaușescu dispăruse, nu mai existau pionierii, și ce era cel mai important pentru ai mei, nu mai era obligatorie limba rusă, ba mai mult, fusese scoasă din programa școlară.Nici astăzi nu știu mai mult de trei cuvinte în rusă și astea învățate de la Margo.

Am întîlnit-o prima oară în Yoyogi, într-un sfîrșit de martie. Eram la un picnic sub cireșii prematur înfloriți în anul ăla. Era prietena unei prietene a unui prieten. Am dat gata niște beri împreună și ne-am jurat că n-o să mai bem niciodată în parc, asta în timp ce așteptam zeci de minute în șir să intrăm într-una din cele cîteva toalete publice, sărind de pe un picior pe altul. Margo, pe lîngă faptul că știa cum să cucerească oamenii din prima, era și foarte frumoasă, cu ochii ei albaștri și cîrlionții blonzi care îi cădeau peste umeri și chip. Toți japonezii își întorceau privirile după ea. Ce e drept, nu prea vedeai plete ca ale ei prin toată Shibuya. Mi-a spus că este din Ucraina și m-am bucurat că suntem aproape vecine.

Ne-am tot adunat de atunci și-am mai băut împreună, însă de-a lungul anilor Margo și-a păstrat aerul misterios. Uneori dispărea cu zilele și nu mai știam nimic de ea. Alteori apărea din senin și mă întreba dacă am chef să ieșim în oraș. Mă intriga joaca asta a ei de-a v-ați ascunselea și de multe ori am vrut să nu-i mai răspund deloc. Avea momente de sinceritate cînd îmi povestea bucăți din copilăria nefericită, cu un tată mult prea aspru și o mamă venită din Rusia, într-o țară străină, fără să aibă pe nimeni.

Cînd Rusia a atacat Ucraina, am văzut-o pentru prima oară cu lacrimi în ochi, nevenindu-i să creadă ce se întîmplă. După ce am tot întrebat-o dacă e bine, dacă familia din Ucraina e în siguranță, mi-a spus că nu vrea să vorbească despre asta. Nu vrea să se implice în discuții și dacă va avea nevoie de ceva, îmi va spune.

A revenit printr-un mesaj: „Hai să mergem la mare duminică!”.

Am luat-o din fața blocului nu mult după zece dimineața. Pregătise sandwich-uri și băuturi răcoritoare. Ne-am plimbat pe coasta peninsulei Izu, ne-am oprit la magazine locale de unde am cumpărat suveniruri, am vizitat cîteva temple care ne-au ieșit în drum, și-a cumpărat talismane și s-a rugat la zei. La finalul excursiei ne-am oprit pe malul oceanului, să bem o bere și să privim apusul. A început să povestească din senin, ca și cum aștepta momentul ăsta de săptămîni întregi.

„Știi ce greu a fost pentru mama, de la bun început; nu a putut crede ce se întîmplă, încă are rude în Rusia. Și știm cum funcționează știrile, arată o parte de adevăr, iar pe canalele rusești arată altceva. Cei care pot vedea ambele părți ajung să fie confuzi. Eu, care nu prea cred în știri în general, am decis să nu am nici o opinie. Dar fiind aproape imposibil să eviți orice informație, am văzut că arată întotdeauna doar o singură versiune și niciodată ce se întîmplă de partea cealaltă. De ce? Nimeni nu a arătat știrile din punctul de vedere al Rusiei”.

Din care punct de vedere al Rusiei?

„Da, sigur, toți spun că e vorba de propagandă și că Rusia minte. Atunci dacă sunt doar minciuni, toți jurnaliștii ar trebui să meargă și să dovedească că așa e”.

Și să nu se mai întoarcă niciodată. Cum naiba să meargă în Rusia?!

„Nu îi iau apărarea Rusiei, mie nu-mi prea pasă de ce se întîmplă, it’s bullshit. Dar de ce nimeni nu vorbește despre cum ucrainienii s-au omorît între ei opt ani de zile?”.

Lasă, că vorbești tu.

„De ce Zelensky a decis să facă acest război, dacă știa că nu poate învinge?”

Ce mai războinic, dragă, Zelensky ăsta…

„Nu e doar despre Rusia, au fost alți termeni la mijloc. Zelensky era într-un căcat mare, el cu fiul lui Biden, da, au fost prinși la telefon vorbind despre bani, vorbim de milioane. Erau deja în mijlocul corupției și a crezut că o să aibă suport din afară. Zelensky rămîne un comedian. În știrile din Japonia, au arătat că și-a modificat speech-ul, l-au comparat și s-au prins, e o marionetă”.

Eu nu-mi amintesc să fi văzut asta, Margo dragă…

„Nu sunt de acord cu ce face Rusia, motivul pentru care o face, adică se putea discuta înainte, dar Ucraina are aceeași vină, îmi pare rău, ce fac acum e de neînțeles. E vorba de toate bazele americane, normal că Rusiei nu-i convine. Dar Ucraina a început să urască Rusia, și asta e o altă chestie pe care nu o înțeleg. Jumătate din ucrainieni încă vorbesc rusa, și atunci de ce? Mie nu-mi pasă, pot sa facă tot ce vor. Chiar dacă aș zice că e doar vina Rusiei. Asta îți dă dreptul să urăști toți rușii? E ca și cum ai spune hai să urîm toți arabii, că sunt teroriști sau hai să urîm toți nemții, că au făcut ravagii în al doilea război mondial. Chiar sunt toți atît de înguști la minte?”.

Margo dragă, după ce mor atîția oameni, nu doar ucrainienii nu-i mai au la inimă pe ruși, cam noi toți nu-i mai avem. Deloc.

„Rușii nu vor lua Ucraina înapoi, nu se va întîmpla asta niciodată. Ucrainienii nu vor accepta asta în ruptul capului, deci motivul războiului nu a fost ăsta. Ucraina a crezut că dacă America va avea baze militare în țară, vor fi protejați și apărați, pentru că sunt proști. Nimeni nu a ajutat. Nimeni. Ucraina a fost în șoc. Nimeni nu se pune împotriva Rusiei. E prea mare, economia e prea puternică. Și toate sancțiunile astea împotriva Rusiei… sînt atît de stupide. Dacă nu au fost în Rusia sau nu cunosc mentalitatea rusă n-au de unde să știe. Cu cît mai multe sancțiuni, cu atît devine mai puternică Rusia. Pentru că țara are de toate. Cîteva firme și-au închis magazinele? Nu-i nimic, le vor face pe ale lor, au oameni deștepți și vor construi fabrici, au China unde să își vîndă produsele. Nu degeaba Putin a scăpat țara de corupție”.

A scăpat-o, păi sigur c-a scăpat-o. Cum să nu o scape?!

„Nu simt nimic nici pentru Rusia și nici pentru Ucraina. Nu mi-au dat nimic. De aia am plecat cînd aveam 18 ani. Ucraina poate să se facă bucăți și toate țările din jur să primescă cîte o parte, nu-mi pasă. Doar să le fie oamenilor mai bine, pentru că acum toți trăiesc în mizerie. Vreau doar ca totul să se termine și să îmi pot vizita părinții”.

N-a mai spus nimic după asta și și-a făcut de lucru cu niște pescăruși pe plajă. Am înțeles că terminase ce avea de spus. La întoarcere a adormit. Mașina șerpuia pe drumul slab luminat, iar din sens opus farurile mașinilor aruncau umbre și lumini pe chipul ei obosit. Margo, mica matryoshka vie, ieșise iar din burta marii matryoshka.

* Proverb japonez: 猿も木から落ちる (Saru mo ki kara ochiru), cu sensul aproximativ de „Nimeni nu-i perfect” sau „Chiar și cei virtuoși pot da greș”.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

  • Si nu numai, cncerul a fost transplantat cu succes in Africa, Asia, America Latina, Occident chiar prin diverse „idei”. Sa ai azi maoisti in universitatile franceze, nu e de gluma. Nu unul – doi, ci o droaie.

 1. A avut nevoie de cateva zile sa primeasca scriptul cu ce are de spus. Niciun cuvant despre parintii din Ucraina, care ar putea fi ucisi, raniti ori plecati in bejenie, deci stia bine ca sunt la adapost (poate evacuati de urgenta in Rusia?).

  Intreg paragraful despre mareata Rusie, de la „E prea mare, economia e prea puternică ” (ha, ha, ha!) pana la „Nu degeaba Putin a scăpat țara de corupție”(SIC!) arata ca Margo este ori o fata frumoasa, cu creierul neted dar bine spalat, ori dimpotriva, o fata frumoasa, inteligenta si pregatita, trimisa in misiune. Este imposibil ca astazi, in epoca comunicarii, cineva aflat intr-o tara libera, care stie mai multe limbi straine, sa nu fie informat.

  Stati departe de matriosca. E doar mascuita frumos. Si reaminti-va ce i-ati spus pana acum si cum poate sa va afecteze, pe dumneavoastra si pe cei din cercul dumnevoastra. Ganditi-va cum ar incerca sa va foloseasca.

  • 1. Majoritatea rusoaicelor sunt in misiune
   2. Adunatura aceea de insi ce-si zice natie se lauda cu baletul si sportul dar evaporeaza oameni si rade orase, in special pe cele ale „fratilor ortodocsi”
   3. La fel e si in Romania, o parte a populatiei, deloc nesemnificativa dpdv numeric si chiar intelectual nutreste o ura viscerala fata de occident – banii UE, in special pentru agricultura, sunt buni in schimb – ura atent cultivata in comunism („n-au venit sa ne salveze”, dar nu explica si de ce rusii ne-au ocupat si decimat, decat cu „pentru pacatele noastre”, in special cele ale „banditilor de liberali” – multi fiind chiar liberali, cel putin cu eticheta). Multi chiar traiesc in occident, insa „simt” ei ca este nevoie de o „schimbare”, pe care doar „credinta rusa” o poate aduce. Aceasta populatie, cuprinsa de dementa, il uraste pe „neamt”, isi face „nazisti/fascisti” proprii copii/nepoti, vorbeste despre Romania ca despre buricul pamantului („ne-au furat bogatiile, am fost cea mai bogata tara din lume, aveam diamante, etc”), si este masa de manevra ideala. Dac-am fi atacati maine, ar fi vina „tefelistilor”, „useristilor trans si satanici”, „pacatelor omenesti”, culminand cu cea a „neamtului”. Nu le-ar trece prin cap sa arunce un cocktail asupra unui soldat invadator „eliberator”.

   Perfidia acestui neam rus este de nedescris, ea vine direct de la parintele minciunii, invatatorul lor, care zicea a propos de Cadere si Cain: pai eu l-am pus sa muste din fruct/sa-l omoare pe frate-su ?
   Viata alora inchisi pentru un cuvant este distrusa, daca mai traiesc. Chit ca da putin coltu, raman ceilalti, adevaratii detinatori ai puterii, si temnitele se vor umple in continuare.
   Vorbesc alta limba, au alt creier, si alte planuri cu lumea.

 2. Secole de a randul in istorie, Rusia si Ucraina au fost mai mult impreuna decat s-au razboit. Mii de familii sunt mixte, cu rude de o parte si de alta. Artificial dupa WW1 si WW2, Ucr. a primit teritorii de care s-au bucurat si le a exploatat resursele, minoritatilor le au pus limite. Acum Marele Urs isi doreste niste teritorii inapoi si pare dispus sa faca orice. V.Putin este un criminal dar a fost si provocat de nerespectarea unor intelegeri Minsk. Dar ma intreb oare V.Zelensky a avut curajul adevarat sa isi puna problema de regandire teritoriala, ma tem ca nu, a preferat razboiul si a mizat pe SUA si Nato. Are si el multe schelete in dulap, si multi i-au dezvaluit secretele de afaceri si de marire politica. Nici acest ucrait nu si a dorit cu adevarat o conferinta pentru pace cu marile puteri. Vrea inarmare si razboi cu orice chip, fenomen ce va prelungi conflictul. Refacerea Ucrainei la care viseaza Zelensky va dura mai bine de jumatate de secol, presupune sacrificii si munca enorma. Nu are un plan Marshall cum a avut Germania. De suferit sufera, oameni saraci si simpli, cei cu bani pleaca si nu se mai intorc la saracie.

  • Cine are trupe in tara cui, tovarase ?
   Metoda de rapt teritorial a muscalilor este patentata: „apararea populatiei”, deportarea/purificarea (uciderea) ei adica. La momentul oportun, „separatistii” sunt dati disparuti.

   Cum fac muscalii acuma, la fel vor face vecinii si americanii cu ei.

   In God we Trust.

  • „Refacerea Ucrainei la care viseaza Zelensky va dura mai bine de jumatate de secol, presupune sacrificii si munca enorma.” Pai daca rusii au tras cu mii de rachete si obuze in blocuri gradinite spitale si alte cladiri civile normal ca reconstructia va dura zeci de ani.

  • O părere… dar nu prea corectă.
   ”Secole de a randul in istorie, Rusia si Ucraina au fost mai mult impreuna decat s-au razboit.”
   Greșit. S-au războit în perioada modernă încă de la începutul sec.17, când UKR au luptat alături de PL împotriva RU (cucerirea Moscovei). Împreună au fost doar când s-au răsculat UKR împotriva PL, dar și atunci UKR au cerut ajutorul, nu jugul RU.
   După Primul Război Mondial UKR au încercat să se elibereze de RU. În Războiul Civil UKR s-au împotrivit RU.
   În al Doilea Război Mondial inițial UKR (marcați de Holodomor și regimul opresiv bolșevic) i-au întâmpinat ca eliberatori pe nemți, pentru ca apoi să lupte împotriva lor (UKR și Belarus au fost cele mai depopulate țări din URSS datorită II-lea Răzb. Mond.)
   UKR n-a primit și exploatat nimic. Transferurile au fost pur teoretice în cadrul URSS, pentru că nimeni nu putea să creadă că URSS se va dezmembra vreodată.
   Marele Urs putea să negocieze pentru Crimeea, dar nu dă bine și negocierea pare slăbiciune, cu excepția cazului în care Marele Urs este în xkr_m_nte până-n gât (cazul celui de-al II-lea Răzb. Mond.).
   Înțelegerile Minsk au fost făcute de pseudo-republicile pseudo-populare, aka Putin, pentru a câștiga puțin timp în scopul pregătirii invaziei (oricum au fost încălcate de separatiști, care aveau siguranța spatelui de Urs).
   Ce prostii vorbiți despre regândire teritorială, singura regândire teritorială a fost cea afirmată de Putin în 2008: https://adevarul.ro/moldova/actualitate/putin-amenintat-bucuresti-2008-ocupa-crimeea-estul-ucrainei-1_55cde81ef5eaafab2c84423f/index.html
   Zelensky vrea război cu orice preț? Vorbiți prostii la modul absolut.
   Zelensky știa foarte bine ce-l așteaptă – adică distrugerea țării lui – în cazul unui război, dar știa că nu are de ales.
   Mai știa că Putin, odată ce nu a primit nimic peste bot în schimbul agresiunilor din: 1.Transnistria; Georgia(Osetia+Abhazia); Crimeea+Donbas/Luhansk, a fost sigur că poate invada și anexa nepedepsit întreaga Ucraină. Imediat după rebeliunea separatistă instigată, pregătită și sprijinită de Putin, Ucraina (și nu Zelensky, ales președinte mult după aceea) a început un program de pregătire și modernizare a armatei, program realizat cu succes, spre deosebire de programul lui Putin, care a fost realizat la modul teoretic, că practic doar i-a îmbogățit pe șmecheri (vezi cazul elicei portavionului fumigen, unicul rusesc, caz repetat la toată scara armatei ruse).
   Rezultatul? Chiar dacă Ucraina nu era sprijinită de Occident, oricum rezista printr-un război de gherilă, așa cum o face în zona Melitopol.
   Zelensky nu visează război cu orice preț, ăsta e visul umed al lui Putler.
   Și oricum Ucraina va fi sprijinită de Occident, atât în război, cât și în refacerea postbelică.
   Asta pentru că acest război nu este despre teritorii, ci despre geopolitică. Deoarece nu NATO este primejdia care amenință Rusia despotică a lui Putin, ci o țară bogată și democratică, așa cum era pe cale să devină și în cele din urmă va și deveni Ucraina.
   Acesta este un război al Rusiei revanșarde împotriva Vestului, care nu a distrus economic Rusia, așa cum putea să o facă după câștigarea Războiului Rece (oricum a făcut-o Rusia, care, în loc să ia modelul de dezvoltare al Chinei, acum o superputere economică fără să dispună de resursele enorme ale Rusiei).

   • China comunista e „superputere economica” doar datorita fabricilor si creierelor occidentale. In conditiile in care si-au macelarit tot ce aveau mai bun nu mai departe de jumate de secol in urma, in care produc o gramada de gunoaie, in care firme „medicale” apar peste noapte si vand tot felul de otravuri perfect legal cu binecuvantarea partidului, in care iti trebuie permis sa calatoresti in alt oras si daca depasesti durata mergi direct la interogare si lagar, in care vin peste tine si-ti confisca sicriul (sunt demolte o gramada de cimitire, din vointa de stergere a memoriei, de uniformizare si de nevoia de noi si noi pamanturi agricole din care nu prea mai au), in conditiile in care asa-zisele lockdownuri sunt de fapt operatiuni speciale de epurare a populatiei, prea numeroasa deci potential periculoasa, in conditiile in care la tara e saracie pa pe vremea dinastiilor stravechi, iar orasele, cu exceptia unor cartiere, sunt majoritar niste cloace – orice alt comentariu este de prisos.

   • Bine punctat. As fi adaugat si alte agresiuni ale Rusiei de-a lungul timpului: tarile baltice, Afganistan, Cecenia, amestecul in Siria etc. Si as fi mentionat ca NATO nu a agresat vreodata alte tari, in timp ce Rusia, da. Cu un asemenea vecin in coasta e firesc sa vrei aderare si ajutor.

   • Mai cititi si punctele de vedere exprimate pro si contra conflictului F.Rusa si Ucraina de la Davos. Nimeni nu ii garanteaza lui Zelensky ca Ucraina isi va pastra tot teritoriul. Apoi recent Kuleba, min.lor de externe a afirmat ca NATO nu a facut nimic pentru ei. Recunostinta lor va fi zero. Nu imi fac nici un fel de iluzii.

  • „cei saraci”

   soldatul muscal fura pana si budele, acasa n-a avut neam de neamul lui, poate doar cleptoburghezia imbogatita din videochat xxx, una dintre ocupatiile favorite ale cuplurilor muscalesti.

   e mai usor sa furi de la vecin atunci cand acasa nu muncesti

   metoda patentata muscaleasca

 3. Dumnezeu ridica si coboara natiunile, iar pe cei pe care vrea sa-i piarda ,le ia mai intai mintile. Se pare ca acum sunt rusii in pollposition.Cum s-a intamplat si cu samuraii secolul trecut.Si ce frumos crescusera pana atunci.Nemtii erau cea mai educata natie europeana in 1933. Ultima matrioska nu arata a racheta ,nu?

  • Mda, judecata de genul „nu-l apar pe Hitler, dar…” combinata cu „lasa ca ceausescu a facut si lucruri bune” („eram respectati”, „ghearele de pui sunt minciuni ale occidentalilor” – auzit asta de la cei ce nu aveau voie sa iasa din lagarul fericirii, ce erau urmariti de securitatea criminala, ce stateau efectiv cu jumatatile de zi la coada – metoda muscala de autovictimizare si demonizare a ingerului este ultraverificata), nu da gres.
   Impreuna cu aliatii trebuie sa ne aparam tara.
   Ucraina ca Ucraina, insa la noi in tara e scutul, pentru care spumega muscalul criminal. Siguranta lui trece prin distrugerea noastra ca natiune. Ucraina e un fel de repetitie. La noi va baga tot ce are, din toate directiile, si bulgara, si ungureasca, si turceasca poate.
   Iar daca nu lupta nimeni, cultura arheologica scrie pe noi.

   • Mai degraba cred ca razboiul de acum al lui Putler (esuand schimbarea rapida a conducerii actuale, cu una marioneta) se vrea pedepsirea Ukr pentru iesirea din sfera rusa si orientarea pro EU (de fapt: nici marfuri cu pret redus pentru rusia, nici afaceri care sa cotizeze spre rusia). In acelasi timp vrea sa dea un exemplu „cine va face ca ei, ca ei vor pati” tuturor tarilor foste sovietice care stau la panda (boii trag in jug pentru ca n-au ce face si asa au fost invatati, dar cred ca s-ar simti mai bine sa stea tolaniti si sa miroase -liber- florile).

 4. In momentul in care incepe ca Putin a eradicat coruptia si ca Rusia e natiune mare cu care nimeni nu se pune, intelegem cu ce avem de-a face, cu un homo sovieticus, care nu mai are identitate, apartine Ukrainei dar nu-i pasa de Ukraina, se regaseste in Rusia careia nu-i apartine. Povestea asta, adevarata sau nu, dovedeste ca in cazul rusilor (sau a pro rusilor) nu lipsa de informatie, cenzura, propaganda sunt marile probleme. Chiar si din linistita Japonie, ei sunt dispusi sa se agate de orice fel de argumente in favoarea cauzei in care cred (cea pro rusa).

 5. ” Zelensky era într-un căcat mare, el cu fiul lui Biden”….Interesant, ar trebui investigata treaba asta. Stie oare Putin ceva ce noi nu stim sau nu vrem sa stim? De obicei totul are o cauza in lume, iar cauzele reale ale declansarii conflictelor nu ne sunt intotdeauna aratate. Acum, lucrurile au scapat de sub control, iar razboiul se poate extinde si in Europa fortand natiunile occidentale sa apere Ucraina si sa se mobilizeze in apararea celorlalti. Ce ocazie mai mare exista pentru a domina din nou lumea si a o schimba?

  • Mai degrabă ar fi de investigat interesul lui „Mike” de a ne sugera că „ar trebui investigata treaba asta”.
   La un articol care vorbește despre cum se devoalează o matrioșkă, s-a trezit și „Mike” să se dea de gol.

  • @Mike Tov. draga, Putler nu si-a bagat tancurile in Ucraina pentru ca „Zelensky era într-un căcat mare, el cu fiul lui Biden” – asta era cel mult de competenta procuraturilor tarilor lor, independente. Cauta alta explicatie…

 6. Stockholm? Sindromul abuzatorului.

  Nu cred că o persoană normală, rațională, ai cărui părinți sunt în pericol de viață și de moarte în Ukraina, poate găsi scuze credibile unei țări vecine care o ocupă și omoară fără discernământ oameni. Doar o distonanta cognitivă poate justifica aceasta atitudine.

  De aici și incoerenta discursului, pendularea între „am decis sa nu am nici o opinie”, „Ukraina are aceeași vina”, culminând cu „Nimeni nu se pune împotriva Rusiei”. :|
  Trist!

  • Sindromul Stockholm e o strategie foarte eficientă de supraviețuire, mai ales pentru ostatici. E ușor să fii erou în spatele monitorului, dar în fața unui Kalașnikov e mai greu.

   Exemplu concret: la Katyn au fost masacrați zeci de mii de oameni care nu sufereau de sindromul Stockholm. ”o persoană normală, rațională” trebuie să-i găsească scuze convingătoare agresorului, altfel nu va supraviețui.

   În practică, împotriva psihopaților nu pot lupta decât alți psihopați, cel mai bun exemplu fiind Stalin vs Hitler. Da, a fost importantă eliminarea lui Hitler și dezmembrarea Germaniei naziste, dar prețul alianței americanilor cu Stalin îl mai plătim și astăzi. Statul construit de Stalin s-a dezmembrat oficlal în 1991, dar procesul propriu-zis de destrămare nu s-a încheiat încă nici azi.

   Oricine a crescut în spațiul sovietic sau ex-sovietic știe că singura șansă de supraviețuire e sindromul Stockholm.

   • Eu am uitat, cum e aia ?

    Mai stiu ca soldatul rus moare la fel ca ceilalti, si ca prietenii il lasa-n strada sa putrezeasca.

    Interesanta povestea cu Katyn.
    Ulterior, Mauserul a mers de minune si pe muscali.

    Muscali care au „luptat” impotriva lui Hitler doar datorita banilor si armamentului occidentului pe care au visat ulterior sa-l extermine. Anterior au visat la fel, cand si-au impartit Europa cu Hitler, de bunavoie. Asta dupa ce l-au sprijinit la putere, l-au echipat, pregatit.
    Oricine stie (cu exceptia muscalilor) ca greul razboiului a fost dus de anglo-americani, care luptau si cu Japonia imperiala si cu Italia fascista, asta din urma combatanta mai mult de fatada. Repet, doar datorita convoaielor occidentale a tinut urss fata invaziei germane, altfel picior de asiat nu mai era pana la Pacific.

    Singura sansa de supravietuire in situatia de azi e datul peste bot concomitent cu retezarea capului ce tine acel bot. De aceea Nato inconjoara acum complet muscalia, si orice lansare a ceva, cat de mic, se va termina deosebit de prost pentru muscali.

 7. ..”adevărul e rareori pur și niciodată simplu” (Oscar Wilde)

  Totuși, ideea că Putin ar fi scăpat țara de corupție e prea de tot, el devenind (neoficial, desigur) cel mai bogat om din Rusia după ce a confiscat averile miliardarilor opozanți.
  Nu toți au uitat de tunul dat bugetului pe când era viceprimar în Sankt Petersburg. S-a ales și cu o condamnare fără executare..

  Sau să ne amintim de Olimpiada de iarnă de la Soci, (cu totul întâmplător..) reședința lui Putin de la Marea Neagră. A fost cea mai scumpă din istorie (vreo 37 de miliarde de euro, față de 12-Londra, 15-Tokyo, 7-Vancouver și 3 la Torino..)

  Ea a fost sponsorizată (doar aparent..) de miliardarii prieteni cu Putin. În realitate, Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, sau frații Rotenberg, n-au investit nici un cent, toți banii fiind credite de VEB, o bancă de stat controlată (evident..) de Putin.

  Desigur „Nimeni nu-i perfect”.. :))

 8. povestea rusilor putinisti care traiesc bine mersi in lumea civilizata suna mai degraba a „buta ni shinju” 豚に真珠. am mai incercat comentariul acum cateva zile, dar cred ca moderarea o fi luat-o de injuratura :) e parabola biblica la origine (pearls before swine), intrata in vorbirea curenta in forma asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sabina Yamamoto
Sabina Yamamoto
Sabina Yamamoto e autoarea romanului „Nu mai e nimeni acasă” (editura Vellant, 2023)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro