joi, martie 28, 2024

Singurătatea PDL: între mânia trecătoare și ura statornică a străzii

Spectatorul enervat

Emisiunile cu public au dichisul lor. Se înşeală amarnic cel care crede că „aplaudacii” aşezaţi cuminţi în gradene sunt doar oameni obosiţi, eventual săraci, lipsiți de idei sau demnitate. Dimpotrivă, fără un decupaj al străzii prezent nemijlocit în fața oamenilor politici, dezbaterile TV alunecă într-o sterilitate și cacofonie bine-cunoscute. Hotărârea lui Radu Moraru de-a organiza un alt format al emisiunii Nașul (pe Zece TV) are un tâlc: perorațiile invitaților trebuie confruntate cu emoția vie a sălii. Populism? Poate. Nevoia de rating? Era și firesc. Nu există vreo entitate fizică ori spirituală care să disprețuiască a priori audiența: chiar și preoții vor credincioși atenți la predică; sportivii își doresc săli pline cu suporteri; marile companii visează la un număr crescând de fani sau aderenți.

Recent, am făcut și eu experiența neașteptată a unei emisiuni cu public. Am fost invitat de Radu Moraru în postura de comentator al fenomenului politic alături de reprezentanții a trei partide: Diana Tușa de la PNL, Ecaterina Andronescu de la PSD și Gelu Vișan de la PDL.

Am asistat la schimbul curent de opinii între apărătorii Uniunii Social-Liberale (Tușa & Andronescu) și omul puterii (Vișan). Rând pe rând, au căzut în gol toate argumentele etico-doctrinare împotriva straniei struțocămile doctrinare. Nu mai mișcă sufletește pe nimeni să spui (așa cum am făcut-o și eu) că un mare istoric precum Gh. Brătianu s-ar întoarce în mormânt la vederea concubinajului dintre conservatori, socialiști & liberali. Nu fără tristețe, am constatat apoi că anticomunismul are un efect electoral nul. Mazăre poate purta orice cămașă — maoistă, cheguevarist sau fidel-castristă —, câtă vreme subvenția la căldură e subiectul zilei. Moartea lui Vasile Paraschiv nu interesează fosta clasă muncitoare. Poate tocmai de aceea, executivul și legislativul nu se grăbesc să promoveze proiecte generoase precum un Muzeul al Dictaturii în București. O sală polivalentă aduce mai multe voturi decât un chivot al memoriei pentru suferința lui Maniu, Mihalache sau Coposu.

Considerentele morale care scot la iveală incompatibilitatea între ideile economice ale stângii (taxă progresivă) și principiile dreptei (stimularea investițiilor) sunt, iarăși, irelevante. Talpa țării înțelege distincțiile doctrinare la fel de bine cum percep agnosticii miza dezbaterilor teologice de la marile concilii ale Bisericii: deloc. Nimănui nu-i pasă că PNL n-are un think-tank afiliat la rețeaua organismelor de dreapta din spațiul nord-atlantic (și că PDL are). Minoritatea atentă la aceste finețuri nu depășește 1% din electorat. Restul oamenilor vor altceva decât vorbe despre statistici rozalii sau promisiuni de creștere. Ei știu c-o duc prost, că își cumpără haine și mâncare de proastă calitate și că au multe rate de plătit la bancă. Tinerii cei mai buni au plecat din țară, luînd cu ei suflul antreprenorial, credința în autonomie. Strigătul nemulțumirii celor rămași în România e rostit cu maximă vehemență.

Chiar dacă lucrez într-o instituția a Statului (unde poți lua rapid pulsul nemulțumirii generale), niciodată n-am simțit mai mult clocotul mut al unei mulțimi de oameni, cum erau cei aduși în emisiunea lui Radu Moraru. Și nu se aflau acolo pentru a asculta perorații! Oamenii vroiau să cântărească soluții. Oricât de previzibil, fals, prost argumentat sau înșelător, discursul doamnei Andronescu sau Tușa putea obține aplauzele mulțimii printr-un efect simplu: încheind orice frază adresată reprezentantului Puterii cu formula simplă: lumea s-a săturat de voi! Efectul euforic era garantat.

Monologul opoziției

Evident: ambasadorii Uniunii Social-Liberale rămân adepții unui discurs mono-maniacal, compus dintr-o singură litanie (Jos Băsescu!). În spatele semnelor de exclamație nu descoperi programe, politici fezabile sau oameni cu parfum de credibilitate. Și totuși: e greu, dacă nu imposibil, să convingi o mulțime semi-înfometată, obosită și enervată, că ideile produc realitate sau că, într-un limbaj metaforic, inteligența unui calcul geometric sau reacția instinctuală a unui căpitan de marină (care virează brusc într-o direcție) poate salva orice vas de la scufundare.

Pentru versiunea contemporană a poporulului român (care nu s-a născut printr-un manifest împotriva taxării injuste, precum poporul american în luptă cu Coroana Britanică), teoria înseamnă foarte puțin. La noi, Parlamentul nu are o mare Bibliotecă, așa cum Congresul american se poate lăuda cu rafturile lui Thomas Jefferson sau John Adams.

Disperarea colectivă e atât de mare încât cetățenii români vor putea vota chiar și un repetent (de trei ori la istorie) în locul unui tehnocrat genial și apatic. Oricât am spune sau am demonstra că dl Crin Antonescu e o nulitate patentă, eventual o floare mortuară la catafalcul liberalismului ori un „Rică Venturiano tomnatic” (pentru a cita un mare clasic în viață) — poporul vrea acum altceva: să dea de pământ cu puterea și oamenii ei!

Primăvara lui 2011 scoate la iveală marile erori ale PDL comise anul trecut. Greșeli de comunicare, gafe economice, calcule neinspirate. În loc să opteze pentru schimbarea rapidă a Codului Muncii (în primele luni ale lui 2010), cu efect imediat în disponibilizarea unui număr limitat de bugetari, Guvernul Boc a ales terapia graduală: a lovit în toți, fără discriminare, buni sau răi, dar mai ales foarte mulți. Unii spun că efectul cumulat al reducerilor cu 25%, al creșterii TVA și al inflației ridicate a redus la aproape jumătate puterea de cumpărare a românilor. E usturător, e dramatic, e aproape scandalos!

Marea necunoscută: PD-Leadership

În zadar vor invoca reprezentanții PDL moștenirea catastrofală a guvernării liberale sau mafia organizată de guvernul Adrian Năstase (lăudat altminteri de Traian Băsescu pentru anumite performanțe manageriale). Oamenii sunt amnezici și adeseori plini de ingratitudine. Prognozata creștere economică de 4% va veni prea târziu pentru ca PDL să mai îngroape mânia populară.

Cum poate PDL să împiedice transformarea unui năduf poate trecător într-o statornică ură, lipsită de milă sau regrete? Ce anume va potoli nervozitatea oamenilor care, strânși în mulțimi, n-ar ezita poate să recurgă la agresiune fizică împotriva reprezentanților Guvernului?

Răspunsul e simplu: canalizarea acestei revolte către țapi ispășitori vizibili dinăuntrul și din afara PDL. Sunt în partid capete care, deși se ascund, trebuie să zboare (figurativ, firește): baroni locali, lideri centrali, voci ostoite în blocarea reformei interne, chipuri șterse, inși fără competențe minimale. PDL are nevoie de un sănătos paratrăsnet – obiect care merită chiar inventat,dacă acestă ură se vrea totuși canalizată (damage-control).

Un al doilea rând, resentimentul e personalizat și se îndreaptă cu precădere împotriva lui Emil Boc (un prim ministru altminteri integru și necorupt). Suprapunerea funcției de premier peste funcția de lider al partidului ar putea fi fatală. Cum să defilezi mai departe cu același nume la vârf, când PDL e stagnant la 15%?

În al treilea rând, discursul anti-corupție trebuie aplicat în mod aspru, cu multă convingere. Oamenii vor să vadă că tribunalele din România lasă ca vocea dreptății să triumfe: e timpul să plătească cei care au prejudiciat binele obștesc. Contra-ofensiva de cucerire a electoratului dreptei trebuie să includă și explicarea amănunțită a luptei dusă de liberal-socialiști împotriva justiției (a magistraților independenți și a procurorilor DNA).

Schimbarea de leadership trebuie făcută în beneficiul unei persoane sau a unei echipe noi pregătită psihologic să intre în opoziție după toamna lui 2012. Pentru nivelul de vârf al PDL, va fi nevoie de persoane experimentate și totuși nepătate sub raportul biografiei publice; figuri proaspete și conectate, totuși, la pulsul străzii și la viața filialelor de partid. E imposibil să auzi nemulțumirea oamenilor trăind la mii de kilometri distanță, organizînd conferințe la Hilton sau traversînd marile bulevarde doar pe bancheta unei exorbitante limuzine.

Doar un stomac tare, greu încercat, se poate face cutie de rezonanță pentru strigătul nedreptății. Un lider e un om care a condus alți oameni, altfel decât în sens strict administrativ; o personalitate capabilă să impună atunci când vorbește (fără a fi blocat pe canalul emisie); o figură așadar carismatică, generatoare de optimism și viziune pe termen lung.

Lipsit de aceste atribute, orice leadership selectat pe criteriul răului cel mai mic devine garanția unui eșec.

(Text aparut initial in www.blogary.ro)

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

  1. de acord, de acord, de acord, exista pe banca de rezerve a pdl oameni care sa satureze profilul descris in mod satisfacator ? imi place sa cred ca da, imi place sa cred ca monica macovei poate sa isi treaca peste impulsivitate pentru a actualiza acel conducatorship pragmatic si principial totodata, noah, om vede, desi imi pare putin probabil ca o doamna (mai ales aceasta doamna) sa treaca in linia 1, speranta…. servus

  2. Da, execlent articol.

    PDl isi da singur peste picioare. E vina lor si doar a lor…nu a altcuiva. Sigur, situatia economica a tarii si masurile luate (alea 2) ii trag in jos, ii trag in jos pt ca au dat si dau in continuare dovada ca le lipsesc oameni cu gandire economica corecta si logica, iar lipsa acestor oameni se vede in programul de redresare economica prin care a trecut tara(NOT!) …dar sper ca nu e prea tarziu. Reforma inca se poate face, atat in tara cat si in interiorul partidului. Pt un anti-PDL-ist convins cum am fost si inca sunt, randurile pe care le scriu ma surprind in totalitate.
    Problema e ca nu se vrea….iar cand se vrea, se face prea greoi si uneori gresit.
    De ce in vest, exista persoane specializate in strategii si tactici politice? Pt a evita caderi bruste in sondaje, pt a evita ura maselor…. La noi, astfel de oameni lipsesc cu desavarsire.
    Ce pierderi ar avea acest partid daca ar renunta la anumite personaje din interiorul sau? Ce pierderi ar avea daca ar trimite anumite personaje in fata justitiei? Nici una ! Doar de castigat.
    Au incercat sa-si formeze o imagine de luptatori impotriva coruptiei….au reusit pana la un punct iar acum si-au dat puternic cu stangu-n’dreptu… Credibilitatea lor a atins cote foarte scazute si nu ma supara acest fapt neaparat (cum spuneam mai sus nu sunt tocmai fan PDL)…ma supara f mult faptul ca fac loc struto-camilei, fac loc acelui grup de care ar trebui sa ne ferim pana la adanci batraneti.
    Dar ce sa facem…? Oamenii de valoare care au mai ramas nu se implica, anumiti politicieni cu viziuni mai corecte n-au curaj sa faca ceva, vointa lipseste cu desavarsire.
    Si atunci parca emigrarea nu mai pare o solutie atat de proasta, chiar daca initial ai ramas aici cu ideea de a face ceva bun nu doar pt tine. Pana la urma, cand stii ca in afara te asteapta o viata de 10 ori mai buna, parca e mult mai usor sa cedezi, sa renunti si sa te duci sa traiesti bine, asa cum iti propusesei sa o faci la tine in tara.
    Trist….foarte trist.

  3. Dl Neamtu, o mica corectie la urmatoare formulare: „Nimănui nu-i pasă că PNL n-are un think-tank afiliat la rețeaua organismelor de dreapta din spațiul nord-atlantic (și că PDL are). Minoritatea atentă la aceste finețuri nu depășește 1% din electorat” Conform statisticii din Romania sunt 18.212.970 de votanti. Asta ar insemna 182.129 de votanti. Cum in Romania doctrinele, ideologiile etc. sunt o cvasinecunoscuta apreciez ca fiind gresit procentul. Eu as estima ca fiind 0,01% ceea ce ar insemna cam 1.821 de votanti dar si asa ar fi prea mult!
    Pe de alta parte votarea dupa principii si ideologii doctrinare in Romania nu este caracteristica nici macar nucleului dur al unui partid. Iar restul voteaza conform principiului „sa ne dea” sau „galeata si kg de malai”.

      • Dle, te-ai grabit si romaneste ai dat cu ” ….. in fasole”. Daca citeai cu atentie ma refeream la numarul de votanti TOTAL din Romania. Asta incluzand si votantii PDL-ului.
        Concluzia era ca nu avem oameni pregatiti nici la nivelul politicienilor (de orice orientare ar fi) si nici la nivelul votantilot (orice ar vota)!

  4. In primul rand felicitari pentru emisiunea de la Nasul, 10TV. Cu multa deminitate si argumente ai infruntat un adeversar abil in arta manipularii, numit Andronescu. Din pacate ti-au lipsit duiumul de date de care Plitehnica e plina sub mandatul sau: fabrica de diplome, doctoranzi care inca nu si-au citit teza, articole copiate din Vest, litigii juridice cu teze copiate din Olanda, nepotismul, promovarea oamenilor politici in functii de conducere UPB (cazul celebru Costoiu un fel de Miki Spaga personal, „biblioteca” UPB care a ajuns sa coste 36 milioane euro si care tot nu este gata, administrarea caminelor din Regie in sistem privat si interes personal, taxe de studenti neiregistrate, comisioane peste comisionane la achizitii de computere, samd. Toate sub mandatul sau. Cat despre PDL cred ca Basescu este blestemat sa inceapa constructia unui nou partid si sa lase PDL-ul sa se scufunde Cu Blaga si alti smecheri care se cred capabili de performante politice. Eu ca solutie vad ca partea putreda a PDL-ului sa se uneasca la loc cu PSD-ul si ceea ce ramane sa fie asezat in alt partid. Dezamagirile votantilor PDL sunt cu mult inselate de Pasati si altii care prin comportament sunt mai mult PSD-isti decat populari.

    • Sunt de acord cu Titus: PDL-ul trebuie sa se uneasca inapoi cu PSD! Nu cred insa ca putem vorbi despre vreun grup „curat” care ar ramane si ar putea fi alipit altui partid. In fond partidul asta este la baza o factiune desprinsa din FSN, populata cu oameni de stanga, la care s-au adaugat in timp grupuri de oportunisti, atrasi de mirajul puterii si al afacerilor cu statul. Acest conglomerat a carmit-o brusc chipurile la dreapta si a devenit popular… ce sa zic… In Romania nu mai exista dreapta. Si de fapt cred ca nici stanga. Sunt dezamagit. In plus, cine ziceti ca este blestemat sa construiasca un nou partid? Unul care a facut parte din privilegiatii regimului comunist! Sef de agentie intr-o tara occidentala… in timp ce altii nu aveau voie nici pana in Bulgaria… Eu unul am crezut in sansa noastra de vindecare pana in ziua in care l-am vazut pe Coposu dand mana cu Roman. Acum imi vine chiar sa rad cand ma gandesc ca Roman e, mai nou, „liberal”

  5. Interesant textul. Se pune intrebarea de unde gasesc cei de la PDL lupi tineri si cu experienta?
    Sper sa nu avem parte de niste catelusi maidanezi precum Ponta sau Antonescu care schelaie, dar nu vor fi in stare sa muste pentru ca ar fi facut-o pana acum. Pentru linia a 2-a pare interesant Gelu Visan. Trebuie sa se grabeasca sa creasca repede si sa treaca in prima linie, dar pentru asta are de facut o schimbare de abordare: sa incerce „a nu „se priceapa” la toate. El vrea sa raspunda la toate problemele si risca sa nu termine explicatiile la cele principale. Mai exista si riscul de a nu mai avea ocazia alti membri PDL de a se evidentia. Cred ca solutia pentru PDL este de a scoate la inaintare lupi tineri specializati fiecare pe cateva teme diferite si sa aiba taria de a spune: In aceste probleme specialistul este colegul X, va rog sa-l intrebati pe el pentru ca eu cunosc doar date generale. Cred ca problemele politice si de interes general trebuie cunoscute de toti cei care alcatuiesc interfata prietenoasa a PDL.

  6. Ma umple de tristete adevarurile spuse aici. Desigur, multe lucruri mai pot fi facute,dar eu cred ca cel mai important lucru este ACUM sa ajute o motiune de cenzura sa treaca.

  7. „Emisiunile cu public au dichisul lor. Se înşeală amarnic cel care crede că „aplaudacii” aşezaţi cuminţi în gradene sunt doar oameni obosiţi, eventual săraci, lipsiți de idei sau demnitate. Dimpotrivă, fără un decupaj al străzii prezent nemijlocit în fața oamenilor politici, dezbaterile TV alunecă într-o sterilitate și cacofonie bine-cunoscute. ”

    Sa nu uitam ca „aplaudacii” din gradene sunt platiti; rad la semn, aplauda la semn etc. Este o imagine contrafacuta, dirijista, in sensul ca toate emotiile aratate pe ecran sunt facute la o pocnitura de deget.
    Cei care o i-au de buna ca emisiunile cu public arata adevaratele trairi, credinte, ideologii in care cred participantii (publicul0 se insala amarnic.

    http://www.anuntul.ro/anunt/CASTING__TV_cautam_persoane_toate_varstele_pentru_emisiuni_reality_nu_conteaz…_3534739

    http://www.twistmedia.ro/casting/PUBLIC_FIGURATIE_Casting_General/444.html

    „Casting general, barbati si femei cu varsta minima 18 ani pentru roluri principale si secundare in emisiuni decente de televiziune.”

    Nu am nimic cu cei care participa la casting-uri; este o meserie si asta, faci bani si din asta dar a spune ca publicul dintr-o emisiune imi reda o imagine fidela a realitatii din studio este o prostie, atat pe subiexte ce tin de politic cat si de entertainment.

    • Referitor la calitatea publicului din emisiuni. Indraznesc sa spun cu toate ca o sa mii pun pe unii in cap, ca in anumite situatii calitatea publicului din gradene, este indoielnica, aproape din toate punctele de vedere; moral, intelectual, financiar. Nu ca eu as mai bun dar asta e realitatea, atata timp cat vad oameni hahaind la toate prostiile. hai sa vedem cateva emisuni cu public: Cronica Carcotasilor, Rai da buni, Nimic important (uite o emisiune chiar interesanta), Nasul, Acces Direct, Neatza cu Razvan &Dani etc, etc

  8. Esti doar un lingau ordinar si un propagandist platit in slujba marelui carmaci securist Basinescu-Chivas si a marionetelor lui (piticul ventriloc si parasuta vuittonista a carmaciului).
    Vii cu niste argumente absolut penibile, cum ar fi doctrine, ideologii, cand PD-ul marelui carmaci securist era azi de stanga, in internationala socialista, si maine era cel mai de dreapta partid posibil.
    Iar daca numesti taierile de salarii si pensii si marirea taxelor masuri de dreapta, inseamna ca esti chiar dus cu pluta.
    Adevarul e ca marele carmaci securist nu e interesat decat sa detina cat mai multa putere, pentru el, progeniturile sale agramate, vuittonista lui si clica de lipitori portocalii care nu se mai satura sa suga sute de milioane de euroi din contracte cu statul si din spaga stransa pentru partid.

  9. FELICITARI! Un articol foarte pertinent si care merita publicat in toata massmedia! Din pacate inotam(sau ne scufundam?) intr-o criza morala si o lipsa totala de pragmatism!vreau sa spun ca este inadmisibil ca un grup de politicieni sa nu reuseasca sa activeze cateva parghii simple care ar putea usor sa miste lucrurile in tara asta.exemple? asa discutatele fonduri europene care arata impotenta guvernarii (si nu numai) de a planifica, proiecta si executa proiecte in valoare de miliarde de euro (este mai simplu sa aloce fonduri din buget pentru ”carpeli” si clientela , de fapt banii contribuabililor pentru care nu raspunde nimeni) pentru investitii absolut necesare in infrastructura, agricultura mediu sau energie regenerabila.Romania anilor 1980 a reusit sa plateasca datoriile tarii in 10 ani doar din export de produse agricole iar noi importam acum 70% pentru consumul propriu!!!
    Solutii exista dar este cineva interesat in rezolvarea problemelor? si daca exista asemenea persoane , Cum ar putea fi grupati acestia pentru a actiona in interesul tarii?

  10. Felicitari! V-am urmarit si mi-a placut mult discursul dvs. Asa incat, ar trebui sa intrati degraba alaturi de M Macovei si reformatorii din PDL, pt ca de oameni d-astia avem nevoie. Salut faptul ca nu v-au deranjat intreruperile repetate ale „pupezei” Tusa, care inca de la inceputul emisiunii a tinut, obligandu-l pe Radu Moraru (cred) sa mentioneze faptul ca ea are copilul mic acasa si la 10 trebuie sa plece. Uite se facuse 11 si ceva si ea nu mai pleca.Mincinoasa cu copilul, mincinoasa si-n Parlament. A stat ca s-o vada lumea ce prostii debiteaza. O hahalera, ca altfel nu pot sa-i spun! Bravo inca o data!

  11. @Gimilica: aoleoooo … daca a ajuns Visan marea speranta a PDL si trebuie sa treaca in prima linie, este clar: SUNT TERMINATI! Toti cei trei membrii PDL care apar acum la televizor mi se par niste nulitati mai mari decat precedentii: Blaga, Videanu, Berceanu si Preda. Intre garda veche si garda noua nu poate exista comparatie. Garda veche da clasa celor noi. Hai ca m-am amuzat tare cu Visan. Eu zic sa mai caute si alte persoane.

  12. Dincolo de ideologii, de promisiuni facute si neonorate in conditiile in care era evident ca nu pot fi onorate ramane doar:
    „poporul vrea acum altceva: să dea de pământ cu puterea și oamenii ei”, asta
    indiferent de cati tapi ispasitori ar avea PDL-ul de scos in fata.
    Oamenii nu au memorie asa scurta, cum se crede si nici nu-i plac teribil pe cei din PSD, PNL, migratorii dintre toate partidele… etc. Doar ca ii URASC mai tare pe acestia de acum cu Basescu cu tot.
    Cand l-au dat jos pe Ceausescu 1% strigau „jos comunismul! ” ceilalti isi aminteau ce au vazut ultima data in frigider sau cat de cald era caloriferul.
    Aceste motive le au si acum, cu sau fara doctrina dreapta/stanga sau dreapta+stanga.
    Motivatia de tipul vai ce conditii vitrege au mostenit saracii guvernanti de acum, incat altceva nu puteau face, nu mai tine:
    Daca erau asa grele conditiile puteau sa renunte sa guverneze sa-i lase pe ceilalti sa se descurce cu conditiile deja create. Acum n-o sa spuneti, ca din dorinta de sacrificiu pentru poporul roman se tin cu dintii de ciolan, de n-am vazut o demisie nici cu DNA-ul la usa.

  13. Subscriu la observatiile dvs. Cu toate ca nu spuneti o noutate. Comportamentul multimii ne e cunoscut inca din Noul Testament: Azi Osana fiul lui David, peste putin: Ia-l , ia-l , rastigneste-l.Obligatia politicienilor e sa se profesionalizeze pentru a putea misca multimile, pastrind insa integritatea principiilor.Articolul dvs. explica in mare masura de ce actualul parlament a fost ales de numai 40% din electorat si primarul general de numai 30% ( parca , daca imi amintesc bine cam 27%).Faptul ca multimea da dovada de o lipsa de pregatire, nu e dupa mine o scuza pentru cei care vor sa profite de asta in propriul interes. Procesul de la Nurenbarg a dovedit-o. Ca ar mai fi nevoie si de alte astfel de procese, e alta problema. O zi buna !

  14. „Pentru versiunea contemporană a poporulului român (care nu s-a născut printr-un manifest împotriva taxării injuste, precum poporul american în luptă cu Coroana Britanică), teoria înseamnă foarte puțin.”

    Aceasta este o jignire gratuita. Si pentru PDL teoria inseamna tot foarte putin, indiferent cate „think-tank-uri” (sic!) afiliate la elita dreptei mondiale ar avea. In ce se manifesta la nivel practic presupusa excelenta teoretica a PDL? Daca teoria ar insemna intr-adevar mai mult pentru acest partid si nu s-ar reduce la o insusire simpla a ideilor Tea Party, ar fi stiut sa CONCEAPA si sa CALIBREZE din timp o politica economica luminata, in stare sa urneasca economia din criza. Nu sa taie frunza la caini un an si jumatate, in plina perioada de criza, si pe urma sa recupereze timpul pierdut dand vina neincetat pe fostele guvernari si insultand populatia ca e prea lenesa si ca nu pleaca suficient de repede din tara. Asta inseamna teorie inalta la PDL?

  15. 1. deci esti neoliberal la stat.adica frectioner.
    2.cu ce e mai bun ,mai pregatit basescu fata de antonescu?
    3.ai habar ce trebuie facut cu adevarat impotriva coruptiei ca tot proclami cinstea.
    ( declararea averilor tuturor cetatenilor, ca sa nu mai avem matusi tamara..macar atat-restu sunt paleative)
    4.oamenii de calitate din pd-aia cinstiti sunt prosti sau incompetenti si aia priceputi sunt hoti.(99%)
    5.bratianau,paraschiv,maniu,coposu,mihalache..nu au legatura cu voi nici pe departe..asa ca mai usor cu evocarea lor..
    6.ne spui si noua cand te-ai angajat pe postul in care esti acum,daca ai dat concurs,in ce an,cati ati fost pe post si declaratia de avere pe 2010?( daca esti la stat ar trebui ca toate sa fie chestiuni publice,asa ca in virtutea legii accesului la informatii de interes public, te rog sa le postezi aici)

  16. Aha, inca un angajat la stat care se crede „de dreapta” !

    Think-tank, doctrine, teorii ???? Omule, voi sunteti „partidul” lui dom’ Costel de la Craiova, Solomon, Falca, presedinta Norvegiei, EBA „succesuri” bagata cu frauda in PE, sinecuristii rasplatiti pentru slugareala in presa no si lista e lunga, lunga rau………

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro