duminică, mai 19, 2024

Singurătatea unei doamne

Ne-am fi așteptat ca după 1989 să i se ridice Doinei Cornea o statuie a recunoștinței noastre, una care să apere puținele legende ale rezistenței şi bruma de demnitate dobândită prin numele celor câțiva care, în singurătatea curajului lor, au îndulcit batjocura şi umilinţa la care ne condamnase regimul lui Ceaușescu. Și totuși, nu Doinei Cornea i-am pus flori zilnic în poarta casei ei, unde fuse­se bătută de oamenii Secu­rităţii. Nici nu ne-am dus să-i cerem iertare pentru tăcerea noastră de-atunci şi pentru singurătatea ei, şi nici să-i mulţumim pentru graţia cu care ar fi fost gata să se des­partă de viaţă pentru a spăla ruşinea noastră, a celor dispuşi să îndure la nesfârşit şi orice. Între timp, i-am ridicat o statuie lui Adrian Păunescu și am omagiat apoi patriotismul de ticluitor de asasinate al generalului de Securitate Iulian Vlad.
Am văzut pentru prima oară chipul Doinei Cornea după 1990 în stop-cadrul care încheia o peliculă filmată clandestin în România anului 1988. Proiectat pe ecranele televiziunilor europene, chipul acela, răscolitor de senin, ne-a adus în conştiinţa Europei ca pe o emblemă a spiritului capabil să conteste Răul cu prețul vieții. Poate că în faţa acestui chip şi a acestei priviri Europa începea să se simtă stin­gheră când venea vorba despre România. Confruntată cu această privire a ajuns, poate, să-și măsoare dimensiunea indi­ferenţei vinovate și să-și aducă aminte de această parte a lumii.
Cum ne-am purtat noi cu Doina Cornea după 1990? I-am lăsat pe urmașii Securității, reveniți la putere după o scurtă sincopă a Istoriei, să-i inventeze copii din flori, să-i adauge în paranteză numele de Iuhasz (ca şi cum un nume maghiar ar fi o infamie), să o tragă aici, jos, între noi, cu spe­ranţa că astfel vor putea șterge diferența și o vor reduce la numitorul comun al precauțiilor colective.

Cultul eroilor nu-l au decât oamenii unui popor care pot recunoaşte ca superior ceea ce le este cu-adevăr superior. Noi ne acceptăm eroii abia atunci când şi-au luat locul într-un trecut care nu ne obligă. Cât sunt vii, preferăm să le împrumutăm urâţenia noastră decât să imităm frumuseţea lor. Astăzi, pe scena țării, se agită tot soiul de aproximații umane care ne obligă să ne privim în oglinda incompetenței și ignominiilor lor.
Doina Cornea, în schimb, n-a mai existat pentru noi de peste două decenii. N-a devenit un model, așa cum s-ar fi cuvenit. Nu i s-a mai cerut părerea, pentru a acompania cu rectitudinea spiritului ei toate strâmbătățile care puneau stăpânire pe noi. Celor care fac opinia publică în țara asta ar fi trebuit să le fie rușine că au uitat-o în tot acest răstimp și că-și amintesc de ea abia când nu mai e printre noi. Nu credeți că măcar acum, într-o ultimă tresărire recuperativă, ar trebui să cerem puterii actuale (care n-are, desigur, nici un motiv să o iubească sau să o respecte) să-i facă funeralii naționale? Această ţară, pe care Doina Cornea a iubit-o mai mult decât şi-a iubit fiecare pielea lui, îi dă astăzi onorul, pregătindu-se s-o uite încă o dată, definitiv.

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

 1. Mai lipseste sa se duca vreun jurnalist la Ion Iliescu sa-l intrebe ca unul care a „cunoscut-o” si i-a fost alaturi „la revolutie” cate ceva despre Doamna Doina Cornea.
  Plin de substanta comentariul dl. Liiceanu. Trist de adevarat.

  • Se pare ca Romania este neputincioasa in fata neocomunismului de dupa 1989. Clasa politica arata oribil. Clanurile mafiote (numite pompos partide) se bat precum cainii maidanezi pentru profituri si beneficii pe care nu le merita si nu le vor merita niciodata. Sunt cateva flori ici si colo, dar prea putine ca sa poata da nastere la o primavara plina de sperante. De aici si locul 2 (dupa Siria) al Romaniei in privinta celor care parasesc Romania definitiv.

   • Da, aveti dreptate, „Romania este neputincioasa in fata neocomunismului de dupa 1989”.

    Comentariul dvs mi-a amintit opinia unui evreu american despre englezi, pe care am citit-o intr-un articol de-al sau din 6 Jun 2017. Traduc doar primul paragraf, restul e mai bine sa ramina in original, la P.S.:

    „Cititorii mei mai vechi s-ar putea sa-si aminteasca teoria mea care afirma ca pierderile catastrofale ale Angliei in Razboiul Mondial 1914-1945, care au lipsit-o de cei mai valorosi tineri barbati din doua generatii consecutive, au facut ca Anglia ca atare sa nu aiba cum sa supravietuiasca.”

    Romania a avut, si ea, pierderi uriase in barbati tineri (si valorosi genetic) in Razboiul Mondial 1914-1945. Doar infirmii si cei cu pile nu au ajuns pe vreun front. In plus fata de englezi, a avut doua decenii (1945-1964) de teroare bolsevica (urmate de alte doua decenii de infometare si umilire planificate si de inca doua de emigrare masiva a celor capabili), perioada in care intreaga elita nationala, indiferent de virsta, a fost fie pur si simplu exterminata fizic, fie doar jefuita de proprietati, marginalizata si eliminata din institutii, fiind inlocuita cu cei mai primitivi, mai degenerati si mai rudimentari oportunisti semi-analfabeti care s-au inscris in partidul unic, rezultatul fiind, la fel ca in cazul englezilor, decaderea poporului roman – care a rezistat in istorie pina atunci fiindca era suficient de viril, altfel nu se explica – la starea de popor de leguminoase tocmai bun de bagat la cuptor.

    P.S.
    „Long-time readers may remember my theory that England’s catastrophic losses in the 1914-1945 world war, which stripped her of two generations of her best young men, meant England as such may not survive.

    The capable emigrated long ago, those who could. Look at England today. Effeminate posers, deranged Marxists, diversity enforcers, career weirdos, faggots, political correctness commissars and child molesters run the place. Which puts all hope of England’s viability in her besieged young white males. Again.

    Does anyone believe the „traditional masculinity” grunts and limeys and flyboys of those bygone days, or the progeny they never had, would put up with 23,000 jihadists at large in London, much less with one as mayor? More likely every lamppost between London and Folkstone would be decorated with them and their apologists. Then they’d raise a pint to a job well done.

    Until I see the mayor and his fellow eighth-century primitives marched down the M3 to waiting barges they may also spare me the candlelight vigils. Without the will to resist they’re just another act of submission. „

 2. nu exista vinovati pentru dezastrul trecut si actual. activistii si securistii, militienii si tortionarii, isi consuma in tihna pensiile speciale si dispar in vilele lor opulente, cel mai adesea cu onoruri militare. au servit patria. progeniturile lor sint mindre c au readus democratia si libertatea in romania. atit de libera si democrata incit lumea pleaca de parca ar fi ciumata. aceiasi prosti care nu si vindeau tara unora ca Doina Cornea, Coposu sau Ratiu, se ndoapa ori de cite ori au ocazia cu mici si bere de la partid.

 3. Este corect ceea ce afirma dl. Liiceanu. Doamna Cornea ne-a curatat putin, pentru ca mai mult nu s-a putut, onoarea patata de lasitatea tacerii generalizated din anii comunismului. Ar merita funeralii nationale cu asupra de masura, dar nu le va avea. Nicio sansa! Poporului roman, in marea lui majoritate, nu-i pasa de ea. Guvernantilor agramati si patibulari, nici atat. Doar asa, eventual pentru un discurs „bine simtit”, acum, ca zace rece in cosciug. N-am facut niciun gest de recunostinta, noi ca popor, pentru Doamna Cornea. Marea majoritate habar n-aveam cine e. Iar restul stiam, dar ne enerva doamna, tocmai pentru ca stiam ce a facut. La fel cum n-am facut si nu vom face nici pentru cel mai mare disident roman, PAUL GOMA. Il marginalizam cu tacerea noastra, pentru ca prea ne-a umilit cu al lui CURAJ, in vremea Ceausescului. Nu ii redam nici macar CETATENIA ROMANA. Pai daca nu face CERERE! Sa faca cerere, ce dracu’! E inca in viata, batran, bolnav, exilat de Ceausescu si cei care-l stim, tot mai putini, il uram din toti rarunchii pentru curajul si frumusetea lui. Iar ‘telectualii repeta ce i-a invatat Securitatea: „N-a avut talent, domnule! Scriitor slab!” In plus, e cam anti-semit, chit ca nevasta si, in consecinta, unicul lui copil, apatrizi si ei, sunt evrei. Hai, pa!

 4. In 1993 am ascultat la un post local de radio o emisiune despre un alt luptator anticomunist din Cluj. Este un nume pe care nu cred ca l-am mai auzit de atunci (Calin Nemes), dar ma bucur acum sa vad astazi ca exista macar cateva randuri in Wikipedia despre povestea lui. Emisiunea de care vorbesc a fost realizata la putin timp dupa moartea lui Calin. Un jurnalist din Cluj a venit in vizita la noi in oras. In colaborare cu baietii de la postul de radio a povestit ascultatorilor de ce Calin Nemes a fost un erou uitat de noi foarte repede si de ce moartea lui la varsta 33 de ani o tragedie.

  Dar asta a fost doar prima parte a emisiunii (cam o ora, daca tin bine minte). A doua ora a fost rezervata unui alt subiect de mare interes, si anume miracolul care se producea chiar atunci si tot la Cluj gratie unui alt erou popular. Este vorba de Ioan Stoica. Moderatorul spunea ca oamenii vor sa stie tot felul de lucruri gen cum se pot depune banii, cat se asteapta, etc. Nu mai tin minte amanuntele, dar acelasi ziarist din Cluj, venit cu informatii valoroase direct de la sursa, a trecut de la tonul serios si tragic din prima ora la entuziasm si superficialitate in a doua. A reusit sa-mi cam strice seara suficient cat sa o tin minte. Acum incerc sa vad si partea pozitiva. E bine ca astazi, intre alte subiecte de actualitate, s-a vorbit si despre Doina Cornea.

  • Aici poți auzi vocea lui Călin Nemeș:
   https://www.youtube.com/watch?v=f043A0YlbPg&list=RDf043A0YlbPg&start_radio=1
   (Muzică cu astfel de mesaje nu se mai difuzează nici după ora 1 noaptea, iar în curând s-ar putea difuza non-stop însă vor lipsi receptorii. Pentru majoritatea populației cred c-ar putea fi clasificată ca muzică grea, inaccesibilă.)
   Doamna Cornea a fost îngropată de vie în uitare de ura surdă și ignorarea interesată a șobolanilor roșii, pe de o parte, iar pe de alta, de consumerismul adus odată cu capitalismul pe care ea și niște naivi l-am înțeles mai întâi ca democrație și libertate.
   Ca nație, nu am fost în stare să adunăm în jurul ei nici măcar minima recunoștință formală. A rămas un exemplu incredibil de ridicare fragilă împotriva răului. Pare că ea continuă un drum în etern corect, iar noi suntem iremediabil jegoși și rătăciți.
   Odihnească-se în pace!

   • ecleziastul acompaniat de tobosari si chitari electrice; cu eminescu si tatal nostru si …
    saracu, cum urla ca robespierre, da-i sarea camasa de pe el impreuna cu lecturile obligatorii.

 5. Despre noi numai de bine…
  Cioran a zis-o pe un ton muzical, ” Daca nu era Eminescu ar trebui sa ne fie rusine ca sintem romani” (citat din memorie )

  RIP Doina Cornea si iertati-ne !

 6. Cei cu biografia în două epoci total diferite au respirat mai linistiţi, ieri şi azi, cu gîndul la Doina Cornea. Amintirile nu se sting cînd cei mulţi se înclină azi în doliu. Meine Hochachtung.
  Cu stimă.

 7. „…aproximatii umane…” – fabulos de concisa si exacta descriere esentiala a celor care ne conduc, fie Putere sau Opozitie si a tuturor celor care au vreo influenta in societate si gasesc ascultare din partea Puterii.

 8. Foarte bun articolul domnului Liiceanu, ca de obicei.
  Insa cel mai mult m-a bucurat unul dintre comentatori “r2”, care a pomenit de Calin Nemes.
  Fara a stirbi din maretia doamnei Doina Cornea, vorbesc despre Calin Nemes deoarece despre el s-a pomenit si mai putin.
  Cred ca acesti doi oameni au fost, alaturi de alti cativa, scapati cu viata in decembrie ‘89, poetii, visatorii revolutiei, cei care au crezut ca intr-adevar lumea se va rasturna si binele si frumosul va triumfa.
  Si eu am crezut o perioada acest lucru. Oricat de mult rau s-a intamplat in perioada din urma, fericirea, sentimentul de libertate, bucuria eliberarii nu imi vor fi luate niciodata, oricat de naiva eram.
  Se mira alt comentator de retragerea din viata publica a Doinei Cornea. Ce ar fi putut sa mai faca atunci cand a vazut ca toata straduinta ei s-a consumat in zadar, ca a luptat pentru ca poporul sa mai primeasca un mic in plus de la partid (anul asta PSD Olt a dat 5 mici!!!).
  La fel si Calin Nemes. A vazut ca toata zbaterea sa, entuziasmul sau au fost in zadar. Si a preferat sa moara.
  Romanii prefera acum sa plece decat sa mai lupte. E trist, trist.

  • Plecarea definitivă nu e o soluție pentru toți.

   De la sat la oraș s-a plecat de când e lumea. Copii se nasc la sat și pleacă la oraș. Azi untr-un oraș undeva în UE.27, în lume. E bine.
   Expulsarea intenționată, violentă a locuitorilor din țară a fost prea mult timp 1941- 1989 o stategie politică a statului dâmbovițean „național unitar centralizat” ( tinerii sași și șvabi în Bundesrepublic D, elevii și studenții de azi la Siebenbürger Sachsentreffen Dinkelsbühl, nu au auzit limba română, vorbesc în engleză cu cei din generația lor de pretutindeni. E minunat).
   Un țel major al UE e „asemănarea conditiilor de viață” în toate părțile UE. De ce nu se discută aici la publicația contributors un an înainte de alegerile PE Parlamentului European 26 Mai 2019, un an înainte de președinția UE 2019?
   Tinerii de azi din țară pot fi câștigați cu laude „putrede”” (țarișoara plânsete..) despre centenar ( cincizeci de ani 1939-1989 dictatură autohtonă, 80 de ani fără stat de drept 1938-1989-2018)?
   Doinea Cornea a trăit pentru un alt viitor, pentru o altă democrație.

   Mai sunt și alții ?

 9. Acum vreo doi ani a fost publicat pe Contributors un articol care sugera ca noi romanii nu ne pretuim oamenii de valoare decat cand nu-i mai avem. Nu sunt sigur ca numai romanii cad in acest pacat, in general este greu sa fii profet in satul tau. E si mai greu sa fii recunoscut drept erou/curajos, pentru ca asta ii umileste, prin comparatie, pe noi, ceilalti, lasii.
  Romania a numarat doar vreo cinci opozanti declarati ai regimului Ceausescu: Paul Goma, Dorin Tudoran, Radu Filipescu, Gheorghe-Calciu Dumitreasca si Doina Cornea. I-am inclus aici pe cei care i-au aruncat pe fata manusa regimului si au riscat foarte mult, si nu pe cei care au scris vreo scrisorica la Europa Libera (tip Desliu sau Brucan) dupa ce au pierdut privilegiile anilor 50 sau cei care au scris o poezie despre motanul Arpacic.

  • Ati uitat din enumerare pe Vasile Paraschiv si doctorul Ionel Cana… Initiatorii SLOMR.
   Dar oricum, tot sunt suficiente degetele celor doua maini si mai si ramin.

  • Doamna Ana Blandiana, ca si doamna Doina Cornea, a trait in picioare, cand un popor intreg traia in genunchi. Sarcasmul dvs. e de prost gust.

 10. Nu ma astept ca urmasii lui iliescu sa-i faca funeralii nationale, dar primaria orasului Cluj-Napoca este datoare sa organizeze funeralii pentru un erou al poporului roman.
  Si pe vremea lui Ceusescu ca si acum tacerea si complicitatea unei bune parti a populatiei, este cel mai trist lucru pentru onoarea noastra, ca popor!
  D-zeu sa o odihneasca in pace !

  • Ce pacat ca intradevar uitam. Momentul evocat de Dvs a fost la vremea lui cu adevarat SINGULAR. Nimeni nu se trezise inca din extazul prim al eliberarii cand Doina Cornea l-a pus pe Iliescu sub semnul intrebarii. Din acel moment FORȚA s-a orientat impotriva ei . Cu cateva zile inainte o inclusesera , fara sa o intrebe , in Frontul Salvarii Nationale , dar din acel moment baietii cu ochi albastrii au luat-o din nou in catarea pustii. Inaintea Regelui Mihai, inaintea lui ratiu, Campeanu sau Coposu, Doina Cornea a fost proclamata discret drept nefrecventabila. Si a mai fost un moment in urma cu 9 – 10 ani cand o demonstratie basista desfasurata intr-un mare oras altminteri cu adevarat mrtir si erou, a fost comparata de Doina Cornea cu invazia minerilor. Atunci au executat-o aparent altii, desi s-ar putea ca incet incet sa descoperim ca au fost fix aceiasi.

  • Excelenta punere la punct ce rezuma perfect trei decenii de manipulare. In plus, daca privim dupa atatia ani videoclipul in care o fiinta atat de fragila sta absolut singura !!! ( adica ne reprezenta pe noi toti cum zic acum unii care atunci nu ziceau…) in fata cinicului si sinistrului Siviu Brucan ( probabil peste inca 30-50 de ani se va afla cine a fost in realitate …) , in fata unui ofiter de Securitate si in fata unui politruc , avem dimensiunea grozaviei care se clocea romanilor . Asa putem intelege de ce acum au uitat-o si institutiile statului, si organizatiile societatii civile care au alte prioritati, dar cardinalul Francesco Monterisi le-a adus aminte ce au vrut sa uite, respectiv cine a fost Doina Cornea nu numai in Romania , ci si in Europa.

 11. fantastic de concis si adevarat, cate s-au putut spune in cateva cuvinte, de o limba romana impecabila. Felicitari domnule Liiceanu. Exact, ramanem cu „aproximatiile umane”

 12. Acum 7 ani am fost la Cluj. Pe un bloc scria „Traiasca doamna Doina Cornea”. Dupa 10 ani de la revolutie am simtit ca-mi dau lacrimile. De rusine ? Cum am putut sa o uitam? Cum am putut sa lasam sa fie bajocorita ? Cum ar fi aratat tara asta daca ne-am fi mandrit cu Doina Cornea?

 13. Desigur, funeralii nationale! C’est la moindre des choses.
  Chiar daca ne-am obisnuit sa ne justificam atitudinile nejustificabile prin „lasa, ca niciodata nu e prea tarziu”, devine din ce in ce mai urgent sa invatam din greselile comise, inainte sa le uitam de tot…
  Intrebarea care ar trebui sa fie leit-motivul acestor zile este „ce valoare au valorile noastre?”
  Indiferent ca e vorba de oameni cu educatie sau fara, raspunsul pe care si-l da, cu sinceritate, fiecare, produce o examinare a constiintei cu efecte, mereu, „facatoare de minuni”, mai ceva ca moastele!

 14. Mi-as dori sa stiu daca a fost marginalizata cand PAC si Emil au fost la putere, sau doar prea slabita de varsta si boala. Dar asta e o discutie pentru o alta zi. Azi, RIP DC.

 15. Mulțumim Dle. Liiceanu pentru acest articol de rămas-bun de la Dna. Doina Cornea, articol care cred că va rămâne și pentru viitor ca unul din cele mai valoroase ale Dvs. Este într-adevăr, extrem de trist, să asiști la plecarea umilă dintre noi a unei adevărate eroine naționale, în timp ce, prin televiziuni și mass media, suntem inundați zi de zi și ceas de ceas cu ce au mai făcut ”aproximațiile umane” aflate (să sperăm vremelnic) pe scena țării.

 16. Mult stimate dle Liiceanu,
  De multi ani de zile imi populati gandurile cu fantasticul indemn adresat lichelelor: „nu asasinati aceste cuvinte”. Da, cuvintele, mai exact spus intelesul lor, pot fi asasinate daca sunt folosite in mod ilicit de indivizi in gura carora, dat fiind cazierul lor moral, ele nu au ce cauta. Cu articolul de fata ati „comis” o noua populare a gandurilor mele: „aproximatii umane”.
  Revenind la subiectul articolului, cred ca o buna radiografie a starii morale a populatiei din Romania (ca de popor nu mai poate fi vorba demult) ar fi daca s-ar face un sondaj cu urmatoarele intrebari:
  1) Cine a fost Elisabeta Rizea ?
  2) Cine a fos Doina Cornea ?
  Rezultatul sondajului il banuiti si dvs., dupa cum il banuiesc si eu. Vorba tataului meu, Dumnezeu sa-l odihneasca, „iti vine sa te sinucizi din disperare”.
  Va doresc puterea de a continua si curajul de a nu va sinucide.

 17. Felicitari Dumneavoastra, Gabriel, pentru ca ati readus in atentia noastra cu gratie, oportun si precis o persoana careia constiinta colectiva a romanilor inca ii este datoare. Nu este singura persoana din Romania care a luptat cu minciuna, furtul si crima (nu cred ca ideologia a motivat-o, ci in primul si ultimul rand etica), insa este un simbol unic al demnitatii cu care a dus aceasta lupta. Iar faptul ca sunt persoane care rezoneaza (sa speram ca vor participa la acest ultim omagiu simbolic si GDS, 22 Decembrie, Asociatia Revolutionarilor, Timisoara, ….Mircea Dinescu?!?) este o dovada clara a faptului ca lupta dumneaei nu a fost in zadar, si omagiind persoana ne onoram acea parte din noi care lupta cu demnitate pentru adevar si dreptate.

 18. Ce am de spus referitor la articolul dv.? Îngăduiţi-mi să-mi spun oful !
  Patriotarzi şireţi, cu gura mare,/ produc ravagii la înaintare / şi aburind mulţimi de gură-cască /punctează astfel că îi lasă mască // prea mulţi ticăloşiţi produc urgia / şi infestează toată România / de nu mai vede marile repere / prea multe mituri calpe, efemere // durerea mea e peste cât se poate / când văd crescând valorile trucate / în timp ce jertfa plină de grandoare / în ceaţa amneziilor dispare // E trist şi ruşinos din cale-afară / ce se petrece în această ţară / îmbolnăvită grav şi cangrenată / de haita ticăloasă şi turbată // Creştini de mai suntem din joi în Paşte / doar Cel de Sus dezastrul ni-l cunoaşte / şi nu mai ştiu la Marea Judecată / cine-o să piardă, cine o să bată.
  Mă-ntreb, în umilinţa şi onestitatea mea, ce ecou va putea să aibă acest strigăt de durere şi indignare ? Românaşii noştri nu prea sunt dispuşi să -şi cunoască marii predecesori, necum să-i urmeze. Mare păcat, dar şi aici e vorba de siajul funest al totalitarismului criminal şi consecinţele -i nefaste.

 19. Domnule Gabriel Liiceanu, nu aveti decat partial dreptate in ceea ce spuneti. Poporul roman sta foarte bine la capitolul disidenti si eroi in timpul regimului comunist. A dat atatia eroi si disidenti din 1945 pana in 1965 ca a obosit, s-a vlaguit. Din ce am auzit de la altii e posibil ca stam cel mai bine dintre toate tarile din europa de est. Aici, in romania, s-au intamplat crime, torturi, santaje si suferinte inumane greu de imaginat. As fi de acord sa se faca statuie si Doinei Cornea daca am face inainte mai multe statui celor care au murit in inchisorile comuniste sau au fost asasinati miseleste pur si simplu in timpul regimului comunist. Unii dintre ei au fost personalitati de seama ale acestui popor. Nu ar strica o statuie nici inginerului Gheorghe Ursu, omorat in bataie de securitate, sau copilului de 16 ani Mugur Calinescu din Botosani care, avand 16 ani in 1981, avea curajul sa vorbeasca liber si sa scrie lozinci anticomuniste pe pereti. A platit cu viata pentru asta. Si oare cati altii nestiuti or mai fi. E lung sirul crimelor comuniste si al eroilor in Romania domnule Liiceanu. Va rog nu mai umiliti in plus acest popor care a facut ce-a putut.

 20. Vreau sa pun cateva intrebari retorice, nu atat domnului Liiceanu, pe care nu il pot acuza de nestiinta, ci celor care citesc aici. Oare nu a fost toata clasa politica si toata crema intelectualitatii romanesti interbelice bagata in puscarii din care multi acolo si-au gasit sfarsitul in chinuri groaznice? Oare nu au fost inchisi si au murit prin puscarii mai toti taranii gospodari si instariti numiti de comunisti „chiaburi”, dar si taranii mai saraci care nu au vrut sa-si dea pamantul la colectiv? Oare taranii nu erau conditionati ca daca nu dau pamantul la colectiv nu li se primesc copii la scoala? Oare nu am avut partizani anticomunisti care au rezistat in munti pana spre sfarsitul anilor 60? De revolta anticolectivizare din saracele sate galatene si vrancene calmata de comunisti in frunte cu generalul de securitate Nicolae Ceausescu cu armata cu tancurile si cu gloante ati auzit? A mai suferit vreun stat comunist est european fenomenele de reeducare prin tortura care s-au intamplat in Romania? De fenomenul Pitesti ati auzit? De munca silnica pana la moarte la canal Dunare-Marea Neagra ati auzit? De Gheorghe Bratianu, mort in puscarie in propriile necuratenii ale conditiei umane pentru ca nu a vrut sa recunoasca ocupatia ruso-sovietica in basarabia ati auzit? De bibliotecarul Lucian Blaga omorat prin iradiere care a facut subit cancer osos ati auzit? De Gheorghe Ursu ati auzit? Cine stie cati oameni au suferit si pierit in tacere, si de care nu stim nimic pentru ca nu au avut relatiile necesare pentru a se face cunsocuti. Oare nu se stia in vremea lui Ceausescu ca cine vorbeste contra partidului ajunge sa mature strada si copiii lui nu vor avea nici un viitor? De copilul de 16 ani Mugur Calinescu din Botosani omorat de securitate pentru ca avea opinii si pareri libere si scria lozinci anticomuniste pe pereti prin 1981 ati auzit? Intr-o tara in care TOTUL era controlat de securitate si partid, daca indrazneai numai sa ai un pic alta parere decat partidul erai un om terminat. Cariera profesionala devena ca si inexistenta, familia iti era amenintata, si daca era nevoie se mergea pana la crima. Numai cei care au avut puternice legaturi in afara tarii si deopotriva sustinere au avut curajul sa ridice vocea. Normal ca au fost doar cativa. Ce poate inflori intr-un astfel de regim poltic inuman decat turnatoria, linguseala, obedienta fara scrupule. Oare membrii seniori ai PNTCD si PNL care au recladit partidele dupa revolutie erau totuna cu lingaii profesionisti ai sistemului? Oare Petre Tutea si alti intelectuali care au mai supravietuit erau totuna cu masa amorfa de insi scoliti la Stefan Gheorghiu? Poporul se chinuie sa supravietuiasca, dar este luat in considerare prin elitele lui. Normal ca cea mai mare parte din popor, dupa 45 de ani de propaganda mincinoasa, desantata si agresiva, dupa 45 de ani teroare si totalitarim s-a reeducat in spiritul vremurilor. Oare puteti considera ca suntem lipsiti de elite care conteaza? Sau confudati televiziunile de gasca si de partid si ceea ce se da pe ele cu poporul roman? Steagul revolutiei nu a fost steagul cu gaura? Stema aia nu simboliza cumva comunismul? Oare la revolutie nu s-a strigat de nu stiu cate ori jos comunismul? Pentru unii a fost revolutia foamei, dar nu pentru toti. Nu s-au reinfiintat partidele istorice imediat dupa revolutie? Nu au fost atatea demonstratii in ianuarie si februarie 1990, multe dintre ele calmate cu minerii? Cum s-a nascut CPUN? De buna voie? Cum s-a nascut piata universitatii? Cum au aparut mineriadele din iunie 1990? Cati oameni au fost in strada la prima vizita a Regelui Mihai in Romania? De ce sunt oamenii disperati si pleaca din tara? S-a ridicat vreo forta din randul intelectualilor romani pentru care poporul sa opteze in alegeri si care sa indeparteze de la purere pe actualii pradatori? NU.

 21. Nu avem nevoie de „fake funeral” din partea doamnei Dancila. Mai bine ma lipsesc. Insa un moment de reculegere in Piata Universitatii ar fi transmis jn semn ca inca ne pasa…

 22. Reamintesc ca europenii par a fi si ei mai putin sensibili la argumentele dlui Liiceanu. In timp ce citeam acest articol am vazut vestea participarii dlui Juncker la sarbatorirea de la Trier a lui Karl Marx. In loc ca Europa, nu doar Romania, sa isi vada de erorii luptei anti-comuniste, se umbla din nou la duhurile marxiste care au bantuit continentul cu rezultatele cunoscute.

   • Cei obișnuiţi cu diversiunea comunistă spun azi „Marx nu e răspunsul, Marx e metoda“. Cei mai multi pământeni nu au citit o literă din Marx.
    Din cele peste 100 de volume nu e tradus decât un pic (Manifestul Partidului Comunist, Capitalul, din secolul 19, scris după 1848, înainte de 1871). Marx a început ca jurnalist liberal, s-a refugiat la Bruessel și Londra (a murit 1881 la Londra). Nu a luptat 1848 ca revoluţionar (Friedrich Engels a condus un batalion de 600 revoluţionari în Baden contra Prusacilor). Marx a scris la Londra și a primit bani de la Engels. Trei copii „refugiaţi“ ai familiei Marx au murit în timp de 5 ani.
    Nu am citit Marx ca student, nu era la modă în anii 1970. Pentru indicaţiile pretioase din „ socialismul multilateral dezvoltat dâmboviţean“ am primit nota 5 (răspunzi sau cinci).
    Colegii de la filologie de la Universitate, poeţi tineri, au vrut să discute „Marx“ (Frankfurter Schule, Adorno, Marcuse, W. Benjamin) și s-au mulţumit cu bătaie, închisoare, ameninţări, șantaj, din partea „patrioţilor securiști“ (Constrângerile Mermoriei, William Totok/ Patria mea a fost un sâmbure de măr, Herta Müller).

 23. @Răzvan Orăsanu Nu stiu de ce va mirați atâta în privința Europei. La Bruxelles există un socialism-comunism cu fața umană, „ambalat” frumos în instituții europene. Nu ma mira ca Junker procedează astfel.

  • Ei pe mine ma mira, pt. ca doctrina populara, pana acum frumos ambalata, ne vorbea despre liberali, doctrine sinteza, familie si europa federala. NU despre Trier, Marx, luxemburghezi sau ce o mai fi…

 24. Era fermecatoare, o trestie ganditoare, cum se zice! Opiniile si le spunea cu inteligenta si gratie feminina, avea o intonatie placuta, cu inflexiuni din cele cateva limbi vorbite!
  Amabilitatea sa vadea imediat intelectualul de spirit, cu multa intelepciune si practica pedagogica!
  R I P

 25. Perfect textul, mai putin ultimele doua propozitii.
  Funeralii nationale…?! Ar fi fost ipocrizia suprema oferita de aceasta societate.

 26. Disparitia Doinei Cornea si reactia societatii romaneasti

  „ Ne-am fi așteptat ( noi- s.n.) ca după 1989 să i se ridice Doinei Cornea o statuie a recunoștinței noastre, una care să apere puținele legende ale rezistenței şi bruma de demnitate dobândită prin numele celor câțiva care, în singurătatea curajului lor, au îndulcit batjocura şi umilinţa la care ne condamnase regimul lui Ceaușescu.”
  „ Cum ne-am purtat noi cu Doina Cornea după 1990? I-am lăsat ( noi –s.n.) pe urmașii Securității, reveniți la putere după o scurtă sincopă a Istoriei, să-i inventeze copii din flori, să-i adauge în paranteză numele de Iuhasz (ca şi cum un nume maghiar ar fi o infamie), să o tragă aici, jos, între noi, cu speranţa că astfel vor putea șterge diferența și o vor reduce la numitorul comun al precauțiilor colective.”
  „Doina Cornea, în schimb, n-a mai existat pentru noi ( s.n.) de peste două decenii. N-a devenit un model, așa cum s-ar fi cuvenit.”
  „ Cultul eroilor nu-l au decât oamenii unui popor care pot recunoaşte ca superior ceea ce le este cu-adevăr superior. Noi (s.n.) ne acceptăm eroii abia atunci când şi-au luat locul într-un trecut care nu ne obligă.”
  Gabriel Liiceanu
  http://www.contributors.ro/cultura/singuratatea-unei-doamne/

  Intrebarea este care noi si despre ce popor vorbeste filosoful Gabriel Liiceanu . Ne spune istoricul Lucian Boia :

  „ Fiecare dintre noi, cât am fi de critici la adresa realităţilor din România, trebuie să ne adaptăm lor, aşa că şi noi suntem parte. Dar nu e un dat psihologic, pentru că românii se integrează bine în alte ţări, într-o filosofie de tip occidental.”

  „ Ideea de la care plec este că s-ar putea ca România să fie ceva mai altfel decât media europeană. Cred că România este societatea care adună cele mai multe distanţări faţă de normă. Sunt multe şi dispuse adesea contradictoriu. România este diferită nu numai faţă de Occident, ci şi de ţările din Europa Centrală. Dacă ar fi să amintim câteva evoluţii istorice mai speciale, prima care mi se pare semnificativă este marea întârziere cu care porneşte la drum societatea românească.”

  „ Din Evul Mediu şi până în prezent, dacă vă uitaţi la indicatorii economici, Ţările Române şi apoi România sunt mereu la coada Europei. Am pornit cu o întârziere şi am rămas cu ea, economic vorbind. În plan social aveam o societate formată din boieri şi ţărani, cu oraşe mici şi murdare locuite de mulţi străini. Burghezia apare târziu, e firavă şi este în cea mai mare parte neromânească la nivel economic.”
  „ România a avut şi încă are o întârziere istorică. E uşor de spus că puteai face mai mult, dar ce se putea face mai mult? S-a încercat în 1920 o reformă agrară şi ţăranii au fost împroprietăriţi, dar erau prea mulţi ţărani şi prea puţin pământ. S-a pus la punct şi un sistem de învăţământ prin intermediul lui Spiru Haret. Se progresa, dar se progresa încet. Suntem şi astăzi la fel de întârziaţi cum eram şi în perioada interbelică, şi pe vremea lui Ştefan cel Mare”

  „ Proiectul comunist a fost peste tot modernizator. Că a dat-o în bară e altceva, dar proiectul în sine asta şi-a propus.”
  „ E ciudat cum România, ţara care avea cele mai reduse tentaţii comuniste în 1944, devine ţara în care se răspândeşte cel mai bine comunismul. Până la urmă, ne-am acomodat mai bine decât alţii cu regimul comunist. Foarte mulţi oameni au considerat că comunismul le-a adus până la urmă mai multe lucruri bune decât rele „.

  „ România avea cel mai mic partid comunist din regiune în 1944, deşi exista un rezervor pentru ceea ce reprezenta comunismul. Mă refer la ţăranii săraci şi analfabeţi, care au putut să fie foarte uşor atraşi de comunism pentru că au găsit în el satisfacţia unei promovări sociale. Plus că a fost şi satisfacţia de a vedea că în timp ce ei urcă, alţii se prăbuşesc.”

  „România e ţara cu una dintre cele mai slabe opoziţii la comunism, chiar dacă au fost oameni care s-au opus.”

  [ Nota . Printr-o regretabila eroare ( se intampla si la case mai mari …) distinsul istoric a omis din viziunea sa , din intamplare desigur, o perioada esentiala de exact 30 de ani :
  „Rezistența anticomunistă românească este o mișcare populară de luptă împotriva dictaturii Partidului Comunist Român (6 martie 1945-22 decembrie 1989). A fost activă începând cu anul 1944 și a durat timp de mai mult de treizeci de ani, unele luptători izolați subzistând efectiv până la mijlocul anilor ’70[note 1].” (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Romanian_anti-communist_Resistance.svg/370px-Romanian_anti-communist_Resistance.svg.png )

  Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Rezisten%C8%9Ba_anticomunist%C4%83_din_Rom%C3%A2nia ]

  „ Uitaţi-vă la felul în care s-a ajuns la comunismul dinastic. Românii au înghiţit ca soţul care era conducătorul ţării să îşi împartă puterea cu soţia şi cu fiul. În Europa aşa ceva nu a existat. Să nu mi se spună că a fost o fatalitate. Românii au înghiţit chestia asta care este ruşinoasă şi care ar trebui asumată. ”

  „Pentru că românii au cultura tăcerii, iar exploziile sunt o dată la o sută de ani. Am avut o explozie la 1907, alta în 1989. Ideal ar fi să nu ai asemenea explozii, ci o conştiinţă civică astfel încât lucrurile să se regleze în permanenţă.”

  „Mai întâi, ce mă deranjează este minciuna ca mit fondator al României moderne. Noi încă nu ştim ce s-a întâmplat la revoluţie. Mă mai deranjează desfiinţarea imediată a Partidului Comunist. În felul acesta nimeni nu mai era comunist, dacă nu mai exista partidul. Deşi toată elita noastră îşi are originea în comunism. Toate reperele noastre sunt de dinainte de comunism, iar oamenii care ne conduc sunt moştenitorii sistemului pe care l-au repudiat ”.

  „ Reapariţia partidelor istorice a fost şi ea artificială. Coposu a umflat foarte tare PNŢCD şi pe urmă am văzut cum s-a dezumflat.”

  „ Da, nu există niciun fel de conştiinţă civică. Comunismul a vrut să creeze o societate colectivistă şi i-a făcut pe oameni să fie extrem de individualişti.”

  Lucian Boia
  http://adevarul.ro/cultura/istorie/ce-facem-romAnia-lucian-boia-minciuna-mitul-fondator-romaniei-moderne-1_50f6d4e1dc344dc202414409/index.html

  Cei doi intelectuali publici au perfecta dreptate. In acest caz „ noi” si „ poporul” se rezuma de fapt la cei de mai jos (http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2018/05/06/5aef38a5df52022f75a6c05d/646×528.jpg; http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2018/05/06/5aef5b4adf52022f75a772c2/646×528.jpg ) :

  „ Câteva sute de oameni au venit duminică să aducă un ultim omagiu Doinei Cornea.
  Cu o oră înaintea începerii parastasului, aula era practic pustie. Doar fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, alături de alţi câţiva membri ai familiei, aşteptau în tăcere.
  …mitropolitul mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ a rostit cateva cuvinte in memoriam.
  …episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a oficiat slujba cu un grup de preoti.
  …cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii Papale San Paolo fuori le Mura din Roma aflat în aceste zile într-o vizită în România, s-a rugat la căpătâiul Doinei Cornea.”

  Sursa : http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/foto-cateva-sute-oameni-venit-sambata-aduca-ultim-omagiu-doinei-cornea-dupa-avut-atatea-suferit-viata-lovit-o-nou-doi-ani-1_5aef3676df52022f75a6ac84/index.html

  In acest caz , respectul celor cateva sute de oameni din sala , respectul cardinalului Francesco Monterisi , absenta totala a reprezentatilor societatii civile si absenta totala a reprezentatilor statului subliniaza destinul tragic al acestei personalitati intr-o tara si intr-o societate care nu-si respecta nici valorile, nici eroii.
  Doina Cornea, Corneliu Coposu, Vasile Paraschiv, Elisabeta Rizea, Ion Gavrila Ogoranu, etc. au fost eroii acestui popor si cosmarul regimului comunist , dar au ramas un cosmar si pentru regimul post-comunist si societatea post-comunista pentru ca au aratat cat de mult s-au indepartat statul si societatea civila de idelalurile luptatorilor impotriva comunismului.

 27. De ce Ion Iliescu si nu Doina Cornea? In 1989 a avut loc o mare mistificare, o maskirovka in toata regula, mai e oare cineva care sa se indoiasca de asta? Una dintre regulile elementare a maskirovka e masacrarea elitelor – vezi 1945-47 – sau discreditarea lor. E simplu, asta s-a intamplat in 1989, asa si-a re-castigat puterea PCR-ul in 1989 si asa si-a si-a mentinut-o pana astazi. De ce teroristii, ce legatura are fenomenul teroristilor cu maskirovka? Ca sa elimine posibilitatea ca un alt grup, concurent, din strada, sa conteste inscaunarea lui Iliescu si acolitilor in fotoliul puterii. De ce executarea imediata a lui Ceausescu? Pentru ca Ceausescu ar fi demistificat maskirovka intr-un eventual proces.

 28. Pentru Margo – Stimata Doamna, ori sunteti prea tânăra, ori sunteti datoare sa va informati in plus..Ana Blandiana si Doina Cornea aparțin unor lumi cu crezuri diferite.Faceti, va rog, un gest pios si nu le alăturați.Daca Doina Cornea intruchipeaza dăruirea, sacrificiul, pentru o idee inalta, cealaltă persoana trebuie plasata in „cercul decorativ anticeaușist”.Avea voie, adica, sa critice regimul.Stiu bine ce spun.
  .In tabara scriitorilor de pe Cumpatu, inainte de 1989,poeta era tratata ca o vedeta, editurile ii publicau cartile, iar relatiile ei in lumea sus-pusa a vremii erau de notorietate. Dupa aceea, a ajuns in apropierea lui Ion Iliescu si Corneliu Coposu.. făcându-si , mai apoi, glorie (nemeritata) din Muzeul de la Sighet.
  De ce Doamna Doina Cornea sau emblematica Elisabeta Rizea – veritabile luptătoare – sunt, astazi, total uitate, iar Ana Blandiana este mereu pe val, reconsiderata după o reteta românească omologata , nu este cazul sa va raspund eu.Posteritatea o va face, insa, sigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro