marți, noiembrie 30, 2021

Situație explozivă la TVR Cluj: salariații cer demiterea directorului

În februarie TVR a anunțat că evaluează managementul instituției. S-au compus regulamente, s-au alcătuit comisii, s-au publicat etapele. Se știe că instituția se găsește într-un dezastru financiar și managerial recunoscut public de actualul președinte-director general, Stelian Tănase, care a moștenit o gașcă de manageri instalați politic de PSD-PC-UNPR. Naivii au crezut că a venit momentul adevărului și că alde Zgabercea, Gherghescu, Lucaci, Nicolescu etc., precum și șefii mai mici de la editorial, producție, administrativ sau de la studiourile teritoriale vor fi evaluați pe bune. Nici vorbă! Toate regulile sofisticate, cu interviuri și rapoarte, au fost folosite, cu concursul unui consiliu de administrație politizat, să le salveze pielea unor șefi nevolnici, care au condus prost instituția, dar s-au înfruptat din salariile grase și din privilegii. Dacă s-ar avea în vedere diferențele de notare de 80 sau chiar 90 de puncte din maxim 100 la același candidat, evaluarile ar trebui anulate. Oricum, ele nu spun nimic despre competențe, ci arată doar ce susținere politică are fiecare șef. Totuși, câteva contestații au încurcat minunatul proces de evaluare a managementului din TVR. Contestația depusă de Romina Surugiu, membră a CA, demonstrează că Ioana Popescu și Claudiu Lucaci, ambii șefi la Știri, au depus același raport, ceea ce inclusiv Codul Muncii interzice. Comisia de contestații a confirmat acest copy-paste pe modelul Ponta, constatând că ”procesul de evaluare a fost viciat”. În locul sancțiunii cu demiterea, Consiliul de Administrație s-a zbătut să îl salveze pe Lucaci și a dispus ”reevaluarea”. Adică ceva ce nu figurează în regulament.

Nu la fel de norocoși au fost salariații și sindicaliștii de la TVR Cluj care au contestat într-un document trimis președintelui și consiliului TVR evaluarea pozitivă a directorului Romeo Couți, arătând cu dovezi că managementul său a îngropat studioul clujean. Ei n-au primit niciun răspuns. Totuși, la TVR Cluj a descins un anume Valentin Budeanu de la sindicatul reprezentativ, SPUS-TVR, a stat de vorbă cu oamenii, a văzut documente și ar fi trebuit să prezinte un raport atât președintelui, cât și sindicatului. N-a făcut-o. S-a încercat un fel de împăciuire între colectiv și director, dar oamenii nu-l mai vor pe Couți și, din discuțiile cu ei reiese că sunt determinați să iasă în stradă. Ce îi reproșează longevivului director, care stă de 13 ani pe un scaun acum nemeritat? Multe! De pildă că producția studioului, altădată premiată, a scăzut drastic cantitativ și calitativ, fiind privilegiați doar fidelii directorului, la deplasări, proiecte etc. Dealtfel, șase acoliți ai săi au trimis conducerii de la București o scrisoare plină de greșeli de ortografie, pentru a se delimita de colegii lor, peste o sută, fiindcă, zic ei, totul ar fi doar joc sindical și interese. Dar că studioul funcționează prost, asta recunosc și ei printre rânduri.

Este scandalos că TVR Cluj difuzează regional și pe TVR 3 o emisiune dedicată unui turnător la Securitate, confirmat într-o sentință definitivă a Tribunalului Maramureș: Dialogurile lui Andrei Marga. Dialogul nu e gratis, astfel încât Andrei Marga a încasat onorarii între 4500-5000 lei, cât 2 salarii de redactor. Jurnaliștii clujeni pun rușinea pe seama faptului că directorul Couți a fost cooptat drept consilier în Ministrul Afacerilor Externe (situație evidentă de incompatibilitate indicată de Legea 41/1994 a SRTV și SRR) în scurtul ministeriat al lui Marga, iar Karen Sebesi, realizatorul penibilei emisiuni, fusese nominalizat pentru o funcție în ICR, în și mai scurtul directorat al aceluiași Marga. N-a mai apucat. Pentru emisiunea transmisă de la Auschwitz, turnătorul Marga a fost invitat cu nevasta în Polonia, cu cazare asigurată de TVR Cluj la Hotel Arena Tychy. Cheltuirea bugetului auster, se face așadar discreționar, netransparent, într-o cooperare susceptibilă de interese personale a directorului și a redactorului-șef. De pildă, TVR Cluj n-a mișcat un deget pentru a propune primăriei organizarea selecției Eurovision la Cluj, dar conducerea a recurs la minciuni când administrația locală a negat că ar fi fost contactată. Oamenii s-au săturat de aranjamentele care fac de râs un studio teritorial cândva remarcabil. S-au adresat conducerii, s-au întâlnit cu membri ai Consiliului de Administrație, cu SPUS-TVR, au semnalat, au explicat, au avertizat. Sunt deciși să meargă până la capăt. Indiferent dacă Stelian Tănase, consiliul sau tata-moșu’ vor liniște, nu soluții clare și radicale, deci umblă pe vârfuri fiindcă se apropie momentul raportului anual și se tem că își vor pierde funcțiile.

Solidaritate: Vladimir Tismăneanu, Marius Stan&Contributors și jurnaliștii României libere au dreptate

L-am auzit pe Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, explicând la televiziune că declarațiile diplomaților ruși nu sunt niciodată emoționale, reactive, făcute la nervi, ci sunt deliberate, dictate de la ”centru”. Ambasadorul Rusiei la București a exprimat așadar disprețul politic oficial față de politica editorială a contributors.ro, cât și față de cotidianul România liberă. Desigur că diplomația rusă știe foarte bine că, în cazul profesorului Vladimir Tismăneanu de la Universitatea Maryland, are de-a face cu o somitate în studiul comunismului est-european, cu un expert de primă mână și că platforma și ziarul vizate sunt dintre cele mai serioase de pe piața media, deci credibilitatea lor trebuia atacată. Ofensiva mediatică a Rusiei nu se oprește la granița proprie. Analizele găzduite de contributors.ro au arătat cât de intensă este propaganda putinistă, cum sunt prostiți oamenii din spațiul ex-sovietic cu baliverne sângeroase, pentru a întreține ”mândria națională” care trimite tinerii în Ucraina într-un război ”hibrid” de ocupație. Oficialitățile românești, cu excepția întârziată a MAE, nu reacționează la afirmațiile ambasadorului din rațiuni ”diplomatice”. Premierul a prins glas, fiindcă e liniște mare la Cotroceni și atacă el însuși jurnaliștii din alte rațiuni, dar aliniindu-se implicit atacului moscovit. În paranteză, parcă mai ieri apăra Ponta Antenele al cărui patron e nu doar penal, ci și gata condamnat. E important așadar să apărăm noi valorile libertății de exprimare și numele respectate, ca să nu ne pomenim că ni se substituie vreun contributors.ru. De aceea îmi exprim solidaritatea cu toți cei lezați de afirmațiile ambasadorului Oleg Malginov.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Atunci cand aud (sau citesc) cuvinte precum „politician”,”parlament”, „camera deputatilor”, „senat”, „guvern”, „avocatul poporului” nu mai am niciun fel de asteptari pozitive, din start. La fel si atunci cand aud sau citesc „T.V.R.” sau „C.N.A.”. Tot ceea ce este infiltrat de politic si de interesele politicului, este condamnat la iresponsabilitate, incompetenta si non-performanta. In loc sa fie „fruntea”, locomotiva ce ne deschide drumuri si ne duce inainte, politicul este doar o ghiulea, legata de piciorul fiecaruia dintre noi. Orice om de bun simt, lucid si rational poate intelege asta, ori de cate ori deschide televizorul, un ziar sau intra pe un portal de stiri. Avem o clasa politica ce a atins limita de jos, dar refuza sa se reformeze si se incapataneaza sa ne arate ca se poate si mai jos.

    Parlamentul isi da masura „valorii” atat prin ceea ce face, cat si prin ceea ce refuza sa faca. De asemeni, parlamentul isi dovedeste valoarea si prin „calitatea” controlului asupra unor institutii, pe care este chemat, prin lege, sa le controleze. Este imposibil ca institutiile controlate de parlament (cu exceptia celor care stiu cum sa eludeze acest control) sa dovedeasca un nivel de calitate superior celui al parlamentului. Pestele de la cap se impute.

  2. Doamna Armanca, aveti dreptate, tot ceea ce ati scris este adevarat. Dar aceeasi situatie e intalnita si la Radio Cluj, aceeasi mizerie, aceeasi incompetenta. Chiar daca audienta postului a ajuns sub nivelul marii, nu intereseaza pe nimeni.

  3. Pentru TVR nu exista decit solutia (proasta, bineinteles ;) ) propusa de dictatorul acum pensionar si posta: desfiintarea totala si reinfiintarea pe alte baze, reguli, regulamente, si cu alti oameni.
    Caci mortul nu mai noare, e mort demult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro