sâmbătă, iunie 12, 2021

Situație explozivă la TVR Cluj: salariații cer demiterea directorului

În februarie TVR a anunțat că evaluează managementul instituției. S-au compus regulamente, s-au alcătuit comisii, s-au publicat etapele. Se știe că instituția se găsește într-un dezastru financiar și managerial recunoscut public de actualul președinte-director general, Stelian Tănase, care a moștenit o gașcă de manageri instalați politic de PSD-PC-UNPR. Naivii au crezut că a venit momentul adevărului și că alde Zgabercea, Gherghescu, Lucaci, Nicolescu etc., precum și șefii mai mici de la editorial, producție, administrativ sau de la studiourile teritoriale vor fi evaluați pe bune. Nici vorbă! Toate regulile sofisticate, cu interviuri și rapoarte, au fost folosite, cu concursul unui consiliu de administrație politizat, să le salveze pielea unor șefi nevolnici, care au condus prost instituția, dar s-au înfruptat din salariile grase și din privilegii. Dacă s-ar avea în vedere diferențele de notare de 80 sau chiar 90 de puncte din maxim 100 la același candidat, evaluarile ar trebui anulate. Oricum, ele nu spun nimic despre competențe, ci arată doar ce susținere politică are fiecare șef. Totuși, câteva contestații au încurcat minunatul proces de evaluare a managementului din TVR. Contestația depusă de Romina Surugiu, membră a CA, demonstrează că Ioana Popescu și Claudiu Lucaci, ambii șefi la Știri, au depus același raport, ceea ce inclusiv Codul Muncii interzice. Comisia de contestații a confirmat acest copy-paste pe modelul Ponta, constatând că ”procesul de evaluare a fost viciat”. În locul sancțiunii cu demiterea, Consiliul de Administrație s-a zbătut să îl salveze pe Lucaci și a dispus ”reevaluarea”. Adică ceva ce nu figurează în regulament.

Nu la fel de norocoși au fost salariații și sindicaliștii de la TVR Cluj care au contestat într-un document trimis președintelui și consiliului TVR evaluarea pozitivă a directorului Romeo Couți, arătând cu dovezi că managementul său a îngropat studioul clujean. Ei n-au primit niciun răspuns. Totuși, la TVR Cluj a descins un anume Valentin Budeanu de la sindicatul reprezentativ, SPUS-TVR, a stat de vorbă cu oamenii, a văzut documente și ar fi trebuit să prezinte un raport atât președintelui, cât și sindicatului. N-a făcut-o. S-a încercat un fel de împăciuire între colectiv și director, dar oamenii nu-l mai vor pe Couți și, din discuțiile cu ei reiese că sunt determinați să iasă în stradă. Ce îi reproșează longevivului director, care stă de 13 ani pe un scaun acum nemeritat? Multe! De pildă că producția studioului, altădată premiată, a scăzut drastic cantitativ și calitativ, fiind privilegiați doar fidelii directorului, la deplasări, proiecte etc. Dealtfel, șase acoliți ai săi au trimis conducerii de la București o scrisoare plină de greșeli de ortografie, pentru a se delimita de colegii lor, peste o sută, fiindcă, zic ei, totul ar fi doar joc sindical și interese. Dar că studioul funcționează prost, asta recunosc și ei printre rânduri.

Este scandalos că TVR Cluj difuzează regional și pe TVR 3 o emisiune dedicată unui turnător la Securitate, confirmat într-o sentință definitivă a Tribunalului Maramureș: Dialogurile lui Andrei Marga. Dialogul nu e gratis, astfel încât Andrei Marga a încasat onorarii între 4500-5000 lei, cât 2 salarii de redactor. Jurnaliștii clujeni pun rușinea pe seama faptului că directorul Couți a fost cooptat drept consilier în Ministrul Afacerilor Externe (situație evidentă de incompatibilitate indicată de Legea 41/1994 a SRTV și SRR) în scurtul ministeriat al lui Marga, iar Karen Sebesi, realizatorul penibilei emisiuni, fusese nominalizat pentru o funcție în ICR, în și mai scurtul directorat al aceluiași Marga. N-a mai apucat. Pentru emisiunea transmisă de la Auschwitz, turnătorul Marga a fost invitat cu nevasta în Polonia, cu cazare asigurată de TVR Cluj la Hotel Arena Tychy. Cheltuirea bugetului auster, se face așadar discreționar, netransparent, într-o cooperare susceptibilă de interese personale a directorului și a redactorului-șef. De pildă, TVR Cluj n-a mișcat un deget pentru a propune primăriei organizarea selecției Eurovision la Cluj, dar conducerea a recurs la minciuni când administrația locală a negat că ar fi fost contactată. Oamenii s-au săturat de aranjamentele care fac de râs un studio teritorial cândva remarcabil. S-au adresat conducerii, s-au întâlnit cu membri ai Consiliului de Administrație, cu SPUS-TVR, au semnalat, au explicat, au avertizat. Sunt deciși să meargă până la capăt. Indiferent dacă Stelian Tănase, consiliul sau tata-moșu’ vor liniște, nu soluții clare și radicale, deci umblă pe vârfuri fiindcă se apropie momentul raportului anual și se tem că își vor pierde funcțiile.

Solidaritate: Vladimir Tismăneanu, Marius Stan&Contributors și jurnaliștii României libere au dreptate

L-am auzit pe Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, explicând la televiziune că declarațiile diplomaților ruși nu sunt niciodată emoționale, reactive, făcute la nervi, ci sunt deliberate, dictate de la ”centru”. Ambasadorul Rusiei la București a exprimat așadar disprețul politic oficial față de politica editorială a contributors.ro, cât și față de cotidianul România liberă. Desigur că diplomația rusă știe foarte bine că, în cazul profesorului Vladimir Tismăneanu de la Universitatea Maryland, are de-a face cu o somitate în studiul comunismului est-european, cu un expert de primă mână și că platforma și ziarul vizate sunt dintre cele mai serioase de pe piața media, deci credibilitatea lor trebuia atacată. Ofensiva mediatică a Rusiei nu se oprește la granița proprie. Analizele găzduite de contributors.ro au arătat cât de intensă este propaganda putinistă, cum sunt prostiți oamenii din spațiul ex-sovietic cu baliverne sângeroase, pentru a întreține ”mândria națională” care trimite tinerii în Ucraina într-un război ”hibrid” de ocupație. Oficialitățile românești, cu excepția întârziată a MAE, nu reacționează la afirmațiile ambasadorului din rațiuni ”diplomatice”. Premierul a prins glas, fiindcă e liniște mare la Cotroceni și atacă el însuși jurnaliștii din alte rațiuni, dar aliniindu-se implicit atacului moscovit. În paranteză, parcă mai ieri apăra Ponta Antenele al cărui patron e nu doar penal, ci și gata condamnat. E important așadar să apărăm noi valorile libertății de exprimare și numele respectate, ca să nu ne pomenim că ni se substituie vreun contributors.ru. De aceea îmi exprim solidaritatea cu toți cei lezați de afirmațiile ambasadorului Oleg Malginov.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Atunci cand aud (sau citesc) cuvinte precum „politician”,”parlament”, „camera deputatilor”, „senat”, „guvern”, „avocatul poporului” nu mai am niciun fel de asteptari pozitive, din start. La fel si atunci cand aud sau citesc „T.V.R.” sau „C.N.A.”. Tot ceea ce este infiltrat de politic si de interesele politicului, este condamnat la iresponsabilitate, incompetenta si non-performanta. In loc sa fie „fruntea”, locomotiva ce ne deschide drumuri si ne duce inainte, politicul este doar o ghiulea, legata de piciorul fiecaruia dintre noi. Orice om de bun simt, lucid si rational poate intelege asta, ori de cate ori deschide televizorul, un ziar sau intra pe un portal de stiri. Avem o clasa politica ce a atins limita de jos, dar refuza sa se reformeze si se incapataneaza sa ne arate ca se poate si mai jos.

    Parlamentul isi da masura „valorii” atat prin ceea ce face, cat si prin ceea ce refuza sa faca. De asemeni, parlamentul isi dovedeste valoarea si prin „calitatea” controlului asupra unor institutii, pe care este chemat, prin lege, sa le controleze. Este imposibil ca institutiile controlate de parlament (cu exceptia celor care stiu cum sa eludeze acest control) sa dovedeasca un nivel de calitate superior celui al parlamentului. Pestele de la cap se impute.

  2. Doamna Armanca, aveti dreptate, tot ceea ce ati scris este adevarat. Dar aceeasi situatie e intalnita si la Radio Cluj, aceeasi mizerie, aceeasi incompetenta. Chiar daca audienta postului a ajuns sub nivelul marii, nu intereseaza pe nimeni.

  3. Pentru TVR nu exista decit solutia (proasta, bineinteles ;) ) propusa de dictatorul acum pensionar si posta: desfiintarea totala si reinfiintarea pe alte baze, reguli, regulamente, si cu alti oameni.
    Caci mortul nu mai noare, e mort demult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro