luni, aprilie 28, 2025

Specificul Muzeului Municipiului Bucuresti in Secolul XXI. Scrisoare Deschisa lui Adrian Majuru, Manager

Stimate D-le Dr. Majuru,

Ne cunoastem de multi ani, asa ca imi permit sa va contactez prin aceasta scrisoare pentru a pleda pentru o interpretare diferita a ‘specificului muzeului Bucuresti’ decit cea aplicata de biroul de presa al institutiei pe care o conduceti vis-à-vis de o propunere primita recent de la Coalitia pentru Egalitatea de Gen.  Din ceea ce se poate citi pe pagina de internet a organizatiei care a facut propunerea, la solicitarea de a gazdui o expozitie de fotografie intitulata “Timpul Femeilor,” biroul de presa al MBB a raspuns:

În urma analizei solicitării dumneavoastră de către consiliul științific al Muzeului Municipiului București, solicitarea de a organiza o expoziție de fotografie dedicată timpului pe care femeile îl investesc în îngrijirea familiei, în perioada 8-31 martie a fost respinsă, deoare ce subiectul expoziției nu corespunde specificului MMB.

Raspunsul venit de la MBB m-a suprins, avind in vedere profilul expertizei D-voastra ca istoric al Bucurestiului din perspectiva istoriei cotidiene.  Ati publicat un numar de studii si colectii de documente care se apleaca asupra cunoasterii aspectelor mai putin studiate ale vietii orasului, de la istoria copilariei la istoria prostitutiei.  Aveti un volum intitulat “Bucurestiul subteran.  Istoria unei geografii umane.”  Sunteti cunoscator al istoriografiei despre relatiile de gen si cunoasteti foarte bine lacunele enorme in istoriografia romana in privinta istoriei femeilor.  Am discutat impreuna despre aceste chestiuni acum mai mult de un deceniu.

Bucurestiul a fost si ramine orasul cel mai important in istoria Romaniei in privinta participarii femeilor in viata publica a tarii, atit in zona de politici publice, cit si in zonele de viata cotidiana si culturala.  Daca aspiratiile D-voastra ca manager se imbina cu cele de cercetator si educator ca istoric, ma simt fortata sa intreb: de ce considerati acest subiect—pozitia femeilor in societatea romaneasca contemporana—ca nepotrivit specificului muzeului?

Nu cred ca este cazul de a avea nevoie sa rearticulatez argumente pe care le cunoasteti in mod sigur foarte bine, ca istoria focusata pe viata femeilor este istorie importanta pentru toti, nu numai femeile.  V-ati ocupat prea mult de istorii marginalizate sau musamalizate de alti istorici ca sa nu intelegeti acest lucru.

In urmatorii citiva ani, MBB va trebui sa inceapa sa considere anuminte momente importante legate de istoria orasului si de miscarile feministe care au schimbat multe aspecte ale vietii politice, culturale, si economice ale Bucurestiului, incepind cu marsurile pentru paine organizate de femei in timpul ocupatiei germane din primul razboi mondial si cu munca enorma intreprinsa in spitalul vis-à-vis the cladirea Sutu intru ajutorul ranitilor.  Va veni apoi centenarul campaniei pentru sufragiul universal, care s-a centrat in Bucuresti mai ales dupa 1917.  Vor urma alte momente importante, cum ar fi participarea pentru prima data la vot a femeilor in alegerile municipale in Bucuresti in 1930, la care au participat pentru prima data si femei candidate, dintre care patru au si cistigat si apoi contribuit la crearea unor politici publice cu accente feministe si democratice.  Sunt aceste subiecte cuprinse in ‘specificul MBB’?  Nu inteleg cum nu ar fi… Dar daca ati refuzat dialogul pe care generatia mai tinara interesata in prezentarea vietii cotidiene a femeilor a incercat sa il deschida cu institutia pe care o conduceti, cum credeti ca veti putea atrage publicul acesta mai tinar in viitor?

Intr-o perioada in care cercetarile despre relatiile de gen au ajuns atit de necontroversate peste tot in Europa, de ce o lipsa de interes din partea institutiei D-voastra pentru acest subiect relevant pentru toti?  Tinerii pe care sper ca incercati sa ii atrageti catre expozitiile muzeului traiesc intr-un univers intelectual in care analiza de gen este o perspectiva atit normala, cit si necesara pentru a intelege lumea in care traiesc si trecutul din care vin.  V-au intins deja o mina pentru a dezvolta un inceput de parteneriat.  Nu le intoarceti spatele.  Este in interesul D-voastra si al institutiei pe care o conduceti sa raspundeti pozitiv.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Stimata Doamna,

    Incercati sa-i propuneti acelasi lucru distinsului domn Majuru, punand accent pe inestimabila lui posibila contributie si pe publicitatea de care se va bucura numele sau. Sigur va accepta. Bafta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Maria Bucur-Deckard
Maria Bucur-Deckard
Maria Bucur este profesoara universitara la Indiana University, Bloomington, unde detine catedra de istorie a Europei de Est, si ocupa postul de vice decana pe programe internationale la College of Arts and Sciences. Este autoare a mai multor volume, printre care “Heroes and Victims: Remembering War in Twentieth-Century Romania” [Eroi si victime: Rememorarea razboiului in Romania secolului 20] (2009) si “Eugenie si modernizare in Romania interbelica” (2005). In timpul liber cinta la vioara in grupul “Cedar Bluff Trio”.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro