vineri, martie 28, 2025

Spontaneitatea unei revoluţii planificate

Nu cred ca in nici o parte a lumii poate exista vid politic si sunt convins ca influenta Statelor Unite in Orientul Mijlociu  va avea mult de suferit in viitoarea perioada. Nu intru in detalii si nici nu cred ca sunt avizat sa fac judecati valorice despre demersurile unei supra-puteri globale, care este inca cel mai puternic stat al planetei. Am vizionat ieri un epoisod dintr-un serial interesant: History Channel – CIA – Secret Wars”. Poate o parte din voi l-ati vazut ieri pe “History Channel” – episodul se termina cu o fraza memorabila a unui fost sef al acestui serviciu de informatii: – “Politicienii americani nu vor pierde niciodata ocazia de a face o marea tampenie.” Bineinteles ca am cizelat traducerea, omul a folosit un termen problematic de tradus in limba romana (fuckup).

Scriam intr-o analiza a situatiei din Orientul Mijlociu facuta acum un an si jumatate si publicata anul trecut:

Singurii care pot opri macelul [in Orientul Mijlociu] sunt Americanii. Dupa cum am explicat in randurile de mai sus. Toata lumea poate sa dea bani, sa vanda arme, sa organizeze proteste, nimeni nu poate aduce o stabilitate sau cel putin un “razboi rece”, in afara de Americani. Cheia pacii in OM se afla astazi la Washinghton si Teheran. Orice  “deal” care nu-i va include pe Iranieni nu va fi respectat. Al doilea lucru cardinal pe care trebuie sa-l faca Americanii pentru o liniste relativa este nemultumirea egala a ambelor parti. In OM treburile nu merg pe compasiune  ci pe antipatie comuna, ceva de genul si eu si adversarul meu suntem tratati la fel de prost. (Vezi in bibliografie intreaga analiza)

Azi cred ca datele problemei s-au schimbat si din nefericire brusc si radical. Poti gasi sute de analize in presa mondiala care sustin sau nu aceasta ipoteza. Faptele vorbesc de la sine. Daca in Europa retregerea americana nu poate fi semnificativa din punct de vedere strategic avand in vedere ca nu creaza nici un fel de dezechilibru si considerand ca procesul a fost si continua sa fie treptat si reglat prin tratatul aliantei Nord-Atlantice,  in alte zone lucrurile stau complet diferit.

Astazi este clar majoritatii analistilor cu o minima onestitate intelectuala ca in America Latina, Statele Unite stau cel mai prost decat au stat in toata istoria lor in ultimul secol. Majoritatea statelor Americii Latine si-au vazut de treaba fara sa mai aiba nevoie de tutorele din Nord. NAFTA (North American Free Trade Agreement) nu a reusit sa se transforme in SAFTA (South North American Free Trade Agreement), in special din cauza viziunii “traditionale” a americanilor, care au considerat America Latina intr-un fel sau altul drept zona lor de influenta, mostenita de la fostele state coloniale, pentru sustinerea independentei lor (Doctrina Monroe). Timpul a trecut si aceste state si-au gasit sau regasit  caile lor de a se sustine. Dintr-o majoritate absoluta de guverne pro-americane in regiune putem numara astazi doua sau cel mult trei si asta mai mult retoric decat in realitate.

Noile pozitii americane nu sunt nici surprinzatoare si nici noi. Au precedente istorice, de fapt, in conditii foarte asemanatoare cu cele de astazi. Dupa o criza economica crunta, cu aspecte sociale negative, in 1936, Presedintele american, Roosevelt, de voie sau de nevoie, accepta deciziile Comisei Senatoriale condusa de Republicanul Gerald P. Nye (vezi Legislatia Izolationista Americana 1936 –1939). In anul 1941, aceasta legislatie este abolita de acelasi Presedinte Roosevelt. Fluxurile popularitatii Americii overseas cresc si scad dependente de situatia economica a Statelor Unite. Politica externa a Statelor Unite a fost mai intotdeauna, cum este si normal intr-un stat democratic sa fie, dependenta de tendintele reprezentate de opinia publica americana.

Daca in Europa si America Latina, prezenta sau absenta Statelor Unite nu genereaza probleme mai mari decat cele existente in prezenta ei, miscarile facute in Orientul Mijlociu pot genera un vid care poate fi ocupat numai dupa dispute care, de obicei, se dau acolo pe sangeroasele locatii de langa  muntii Meghido.

Ca pe toata lumea, inceputul acestor miscari tectonice in Orientul Mijlociu m-au surprins, crezand ca lucrurile s-au dezvoltat firesc, in afara influentei patronale a Statelor Unite in regiune. Astazi este clar ca lucrurile nu stau exact asa. Fara a incerca sa fiu paranoic, cred ca revolutiile iasomiei au fost puse la punct din primul an al mandatului Obama.  La inceputul lunii mai 2009,    un cotidian egiptean apropiat regimului Mubarak (Al-Misri al-Yum), considerat insa bine informat si obiectiv atat cat se putea in Egipt, a dezvaluit o intalnire dintre Obama cu o delegatie a Fratiei Musulmane. Delegatia respectiva a fost condusa de “expertul” Fratiei Musulmane in relatii cu occidentul, care l-a asigurat cu tarie ca Fratia Musulmana va sprijini democratizarea Egiptului si va respecta tratatul cu Israelul. Cu doua saptamani dupa aceasta publicare, cotidianul israelian Ha’aretz preia stirea publicata de cotidianul egiptean. Despre cum au decurs lucrurile puteti citi din linkurile prezentate in Bibliografie.

Poate lucrurile sunt intamplatoare, poate nu sunt, in orice caz avand in vedere si pozitiile exprimate in mesajele publicate de Wikileaks, avand ca sursa conversatiile dintre (Joint Chiefs of Staff) Amiralul Michael Mullen si Omar Soliman, Vicepresedintele actual al Egiptului, este aproape clar ca unele pozitii ale Egiptului au fost considerate de unii consilieri ai lui Obama, poate si de Secretarul de Stat, Hillary Clinton, ca ne-benefice discutiilor dintre Israel si palestinienii moderati (in bibliografie puteti citi si fragmentele din documentele Wikileaks).

Din nefericire, nu pot publica alta documentatie pentru a sprijini teza unei manevre planificate si nici nu doresc sa speculez acest subiect, cred insa ca dorinta unei “democratii decorative” in Egipt va aduce multe probleme tuturor, inclusiv Statelor Unite. Greseala sau inocenta, lipsa de experienta sau prostie politica – timpul ne va demonstra. Un lucru putem fi siguri astazi – spontaneitate multa nu a fost acolo.

Articolul urmator va discuta despre Prezenta Chinei in Orientul Mijlociu.

Bibliografie:

Politeia – Razboaiele viitorului / teatre de conflict – Orientul Mijlociu  / 12 si  3

Congresul AmericanLegislatia Izolationista

Ziarul Ha’Aretz despre intalnirea intre Obama si Fratia Musulmana

Wikilaks Stenogramele Mullen – Suleiman

Alte note despre subiecte citate:

Ziarul egiptean Al-Misri al-Yum

Doctrina Monroe in Romana

NAFTA in Romana

Vezi si:

Politeia – 1001 de nopţi – Prinţii deşertului
Politeia – 1001 de nopţi: Orientul în flăcări
Curs de Guvernare1001 de nopti – O analiză a evenimentelor din lumea musulmană. Ziua Sacalilor

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

      • agreement-ul intre Obama si Fratie are valoare in masura in care partile (ca sa fiu echidistant) isi mentin cuvantul! Daca citesc discursurile lui Khomeiny pot fi cu sufletul in Rai, dar cand vad ce se intampla pe teren….

    • Autorul articolului sugerat uita de exemplu doua simple lucruri a) Obama este (partial) musulman b) Obama s-a inchinat (fizic – aproape ca a sarutat mina) regelui Arabiei Saudite. Dar pentru un american (care nu-i asa, …isi respecta si isi iubeste presedintele ca altfel nu este considerat patriot ) articolul este …bunicel.

  1. Am ajuns sa nu mai credem nimic, in nimic si in nimeni :) Doar in bibliografie si telegrame diplomatice secrete dezvaluite. Uneori realitatea o ia inaintea marilor experti. Sunt convins ca lumea de dupa 1989 a fost planuita intr-un anume fel la Malta si prin padurile Islandei dar rezultatul cred ca i-a surprins atat pe liderii sovietici cat si pe cei americani. Lumea araba e mult mai complexa decat Fratii musulmane, Hamas etc. Iar Iranul nici macar nu face parte din lumea araba ;) Arata ca arabii si pentru cine nu stie pare ca si vorbesc ca arabii dar e farsi iar ei sunt urmasii persilor si nu sunt semiti ci indo-europeni. Diferentele dintre suniti, siiti si wahabiti sunt la fel de reale ca cele dintre catolici, ortodocsi si protestanti. Si mai au si ei neoprotestantii lor, secte de diverse orientari. Exista si in Orientul Mijlociu oameni educati si cu vederi progresiste si pana la urma cred ca s-or fi saturat de rahatul si mizeria din acea zona. America a incercat ceea ce a incercat si Kemal Ataturk in Turcia, o modernizare fortata cu sprijinul armatei. Pana acum s-au lovit de popi. Religia care e cealalta institutie influenta in zona. Poate ca pana la urma se va schimba ceva in mod real. Si in bine.

    • Doru Dragan Buna seara,
      daca ati citit analizele complete pe care le-am postat saptamana anterioara cred ca ati vazut detaliat toate aspecte pe care le mentionat in comentariu.

      Daca nu ati citit, va recomand sa o faceti poate deficientele analizelor pe care le mentionati isi au raspunsurile acolo. Vedeti bilbliografia in limba Romana a postari anterioare, acolo veti gasimai multe!

  2. sangeroasele locatii de langa muntii Meghido.

    Adica Armaghedon, loc cu bogate si multiple – chiar capitale – semnificatii.

    Sensibil loc, Orientul Mijlociu…

    Si pertinente analize.

  3. Felicitări pentru un nou articol fain.

    Am citit astăzi în presa americană cum că Obama i-ar fi motănit – pe bună dreptate, după părerea mea – pe şefii servicillor de informaţii pentru că nu i-ar fi oferit la timp o prognoză asupra evoluţiei situaţiei din Egipt (ceva de genul la 80 de miliarde de dolari buget anual, ar trebui să nu uite că, dincolo de operaţiile cu drone, astfel de analize şi prognoze intră în atribuţiile lor). Adaug la asta „bâlbâiala” Mubarak e bun, Mubarak trebuie lăsat să asigure tranziţia, Mubarak trebuia să înceapă ieri, apoi adaug bîlbîiala similară a partenerilor europeni în special Germania şi Anglia – de regulă, ei sunt informaţi prealabil de acţiunile Casei Albe, dovadă că acum fie n-au fost anunţaţi pentru că nici Casa Albă n-a ştiut nimic – plus scandalul din Franţa pe o temă asemănătoare, faţă de situaţia din Tunisia. Apoi, cum spuneam mai demult, şeful de Stat Major al armatei egiptene se afla la Washington cînd au început demonstraţiile şi a trebuit să-şi întrerupă vizita ca să se-ntoarcă acasă.

    Mie astea mi se par că intră în contradicţie cu teoria „planificării”, mai degrabă-mi seamănă cu scoaterea piedicii de sub roata maşinii aflată-n pantă, cu riscurile aferente :)

  4. Sunt de acord ca au existat niste tratative secrete intre SUA si sa presupunem Arabia Saudita care este actualmente puterea zonala ( excludem Iran-ul) gen Malta, asa cum spunea un antevorbitor..Acesta este probabil motivul pentru care apar in ecuatie Fratii musulmani care sunt un fel de reprezentanti ai sauditilor. Probabil aranjamentul este de 50-50% in zona cu amendamentul ca SUA nu va mai acorda ajutor militar Egiptului si probabil va reduce ajutorul economic.Nu stim care e intelegerea valabila pentru alte state din zona , vom vedea.De ex.Iordania si Siria vor ramine intr-o zona gri ( cum a fost Romania in perioada anilor 90, probabil Tunisia Algeria si Maroc vor ramine in influenta UE, iar restul ( Yemen, alte state mici din Golf) sauditilor ,cu exceptia Libanului & Siria care de facto sunt influenta iraniana. Eu nu vad bine Israelul in aceasta ecuatie va urma un razboi rece cu Egiptul.Timpul o va dovedi dar eu ramin la teoria mea ca SUA nu mai are bani de aruncat in Orient, nu stiu de ex.daca mai acorda ajutor militar Turciei sau altora.Sunt de acord partial cu ceea ce spui ca va urma o reorientare a politicii americane in zona, dar asta nu din prostie ci din lipsa de bani. Adu-ti aminte cum a disparut Imperiul Britanic din zona, cam asa vor disparea si americanii.

    • bigone salut :)
      Poate ieri as fi fost de acord cu unele lucruri pe care le mentionezi. Astazi stiu mult mai multe ca sa-ti dau dreptate. fi pe faza in postarile de la inceputu saptamanii viitoare si fi atent la raspunsul pe care l-am dat lui @ampersand 1 si 2 , si un 3 care a aparut in New York Times de acum cateva minute. Postez si linkul ala in cateva minute :)

      Uite ai si linkul din NYT citeste cine a devenit „Iliescu” lor :)
      http://www.nytimes.com/2011/02/06/world/middleeast/06egypt.html?hp

      • Asa e Suleiman e un fel de Iliescu pro-american.Ca si Romania in 89 in acest moment exista oameni care vor sa ia puterea ori in nume propriu sau sprijiniti de alte puteri. Eu cred ca solutia Suleiman e o timpenie, o parte din oamenii care participa la aceste miscari sunt intelectuali- o sa-si dea seama ca au schimbat un dictator cu altul. Modul acesta mecanic de gindire, ca democratia in zona nu poate fi impusa decit de o casta militara( ca in Turcia) e gresit in cazul Egiptului.Nu inteleg ce e cu El-Baradei ,atunci sa fie o solutie de rezerva? Atunci rezulta ca Fratii Musulmani sunt reprezentantii altei natiuni, asa cum cred eu? Ma intreb , exista o forta politica pur nationala egipteana implicata?

        • Bigone,
          nu cunosti orientul mijlociu, crede-ma este solutia cea mai buna. Cat despre intelectuali? Hai sa fim seriosi – unde sunt intelectuali Iranieni sau poate mai bine unde sunt ai nostri?

          • E adevarat am citit destul de multe carti despre OM( si nu numai romanesti ) dar nu pot sa zic ca ii inteleg foarte bine.Am vorbit cu citiva oameni in special in Turcia ( dar si cu arabi din Romania) am ramas socat de un lucru.Un sofer de taxi mi-a spus ca Romania este o fosta provincie a Imperiului dindu-mi de inteles ca lucrul acesta se va mai intimpla.Tipii astia inca mai traiesc in Evul Mediu, pentru ei cruciadele nu s-au terminat.

  5. E clar, ne aflam in era internetului si informatia vine peste noi :) Singura problema e ca fiind prea multa trebuie sa sti sa filtrezi ;) iar dupa aia vine munca de analiza si incercare de a pricepe ce se intampla. Banuiala mea este ca nici Mubarak si nici Omar Suleiman nu duceau lipsa de informatii :D Durerea e ca cel care recepteaza informatiile e om si e subiectiv. E „biased” cum zic americanii. Suntem hotarati sa manipulam informatiile pe care le primim in asa fel incat sa iasa asa cum credem noi ca e de fapt :lol: Si mai e o problema: foarte putina lume observa ca informatiile vin dintr-o singura directie, America. Ceilalti, rusii, chinezii etc. se tin tari si nu spun nimic :D Am impresia ca doar americanii au vorba „ceea ce nu te ucide te face mai tare”. Sa zicem, dle Theophyl, ca aveti dreptate si acolo, la americani e buba. Eu ca orice om normal am nevoie de cel putin un punct de sprijin, de un reper. Unde sa il gasesc? La rusi, la chinezi, la persani ??? Sau ce altceva oferiti? In mod evident nimic nu e curat in lumea asta dar exista totusi nuante.

    • Mih salut :)
      Extrem de greu de raspuns. Au fost guvernari Republicane cu un pronuntat program pro-arab (vezi Ford + Rogers) sau (Bush tatal + Beker) si au fost republicani cu un pronuntat program pro-israelan (Reagan + Haig ori Bush fiul) au fost democrati pro arabi (Carter + Vance) sau pro-israelieni (Clinton)

      Lucrurile nu sunt atat de clare si nici nu atat de orientate in politica externa. Daca ar fi fost McCain lucrurile ar fiu fost complet diferite, insa. Alta viziune politica mult mai mare experienta. Adevarul este ca Obama este un presedinte in retragere cam de peste tot, primul de la Wilson si cel mai slab de la Carter.

      • Multumesc pt raspuns.
        Ca Obama este un presedinte slab pt America (si nu numai), s-a vazut si se va mai vedea.
        Mai exista si cei care au mizat pe asta…
        Totul este sa nu prinda si un al doilea mandat.

  6. Cronologic toate revoluitiile din zona OM au inceput (cel putin la nivelul la care s-a facut mediatizarea) dupa vizita importanta chineza in US. Poate avea vreo legatura?

    • CC,
      raspunsul este categoric NU! Este contra intereselor politice si economice ale chinezilor. Am sa postez in curand un articol despre interesele Chnei in OM. Am sa detaliez acolo :)

  7. in ultimele zile am citit in mai mjulte articole despre faptul ca musulmanii sunt ramasi intr-o viziune de ev mediu asupra lumii.
    acest fapt mi-a amintit despre o discutie de acum vreo 20 ani cu un student din iordania, care spunea ca spania trebuie sa apartina lumii musulmane, deoarece arabii au fost acolo acum vreo 800 de ani.
    evident, pentru ei istoria lumii incepe de pe la anul 600, iar daca vreun musulman a pasit doar pe un teritoriu, candva, nu conteaza cand, acel teritoriu si-l revendica si acum.
    evident, pe aceeasi logica, nu conteaza, de exemplu, ca egiptul a fost sub imperiul bizantin crestin vreme de vreo mie si ceva de ani.
    in concluzie, latura religioasa este extrem de importanta in intelegerea lumii musulmane, decalajul dintre crestini si musulmani fiind mult mai mare decat ne putem imagina.
    rog doar sa constientizati faptul ca de vreo 800 de ani musulmanii au avut o contributie ce tinde vertiginos spre zero la dezvoltarea civilizatiei umane, a stiintelor si tehnologiilor.
    cred ca asta spune destule.

    • andrei salut :)
      1. Nu toti musulmani. Nu e bine de generalizat, Sunt probleme in lumea islamica care este mult mai etrogena decat s-ar putea crede.
      2. Despre studentii respectivi, cred ca este mai mult bravada si imaginatie orientala.
      3. Soferul de taxi a fost un idiot, astia insa l-au votat pe Erdogan si sustin neo-otomnismul :)

      • hi,
        am sa-ti raspund laconic (oooh, dulce sparta :) )
        discutia cu studentii respectivi era foarte laxa, afirmatia respectiva a fost facuta de ei fara patima, fiind vadit credinta lor sincera.
        cred cu tarie ca este nepermis de mult minimizata influenta componentei religioase din politica statelor musulmane.
        cu la fel de multa tarie cred ca democratia occidentala da dovada de o nepermisa derogare de la valorile sale fundamentale (care sunt iudeo-crestine) atunci cand are de-a face cu islamul.
        cred ca o dovada puternica in acest sens sunt di recentele declaratii ale cancelarului germaniei si a prim-ministrului britanic referitoare la esuarea statului multicultural.

  8. Buna ziua
    Am urmarit cu interes articolele d-voastra si sint in general bine documentate.
    V-as sugera o serie de artciole despre catastrofa (in desfasurare a) politicii externe americane in administraa Obama. O analiza a educatiei, a influentelor altor persoane asupra lui Obama, a simpatiilor dubioase ar fi un punct de plecare interesant in opinia mea.

  9. Ipoteza este interesanta si destul de vehiculata in cercurile Tea Party. Pe de alta parte, pierderea Orientului Mijlociu este picatura de apa care umple paharul si care va asigura ca Obama va fi un „one termer”. Nu numai fiindca s-a intamplat „on his watch” dar si datorita efectelor economice imediate (sa urmarim cu amuzament evolutia pretului petrolului si efectele ei…). Ceea ce inseamna ca Obama este fie sinucigas, fie tradator, membru sub acoperire al Al-Quaida, etc.

    Mai serios, nu cred ca a existat vreo premeditare. Acest lucru este demonstrat de esecul total al serviciilor de informatii, mai ales al celor mai prezente in zona, cele ale Israelului, ale SUA si ale Frantei. Priviti luarile de cuvant ale guvernantilor acestor tari chiar dinainte sau de la inceputul „evenimentelor” si o sa va pufneasca rasul.

    Pe de alta parte, (si scriam asta acum trei ani) cred ca izolarea Fratiei Musulmane a fost o eroare. Este vorba de o miscare nonviolenta si care nu cere nici un fel de „actiune directa”. Izolata cat mai etans, ea va continua sa genereze franje violente si sa-si intareasca sustinerea in rindul populatiei anti-americane (si, de la razboiul din Irak, aratati-mi un pro-american in zona…). Inclusa in dialog, ea ar putea evolua spre normalitate. De fapt, sa fim sinceri: izolarea Fratiei a fost decisa mai mult de Mubarak, care se temea de opozitia politica, decat de Israel fiindca nu recunostea Israelul „ca stat al evreilor” (sa nu uitam nuanta!). Daca Obama s-a intalnit cu reprezentantii ei in America (desi sursa nu e prea credibila) nu pot decat sa-l felicit. Daca a facut-o planuind o „tradare” inseamna ca e un idiot patent si ma intreb cum naiba a ajuns presedinte.

    Nu cred ca America ar fi putut „pastra” OM. Indiferent cine si ce ar fi facut. Pentru o gramada de motive pe care as fi vrut sa le discut, dar care erau probabil prea stupide, caci Contributors.ro nu le-a publicat. Dar ce poate face SUA acum? In primul rand, sa nu para extremista si sa discute cu toate fortele politice. Daca se opune pe fata Fratiei, Obama poate fi sigur ca sprijinul ei popular va creste abrupt. Fratia are acum 40% sustinere, dar asta fiindca este singura forta de opozitie organizata. Daca alte forte politice sunt create, lasate putin sa se dezvolte si sa angajeze populatia, si mai ales daca America nu se amesteca in campania electorala, acest sprijin poate sa scada pana la 30-33%. Abia dupa alegeri o „anumita” coalitie, care sa excluda Fratia, poate fi stimulata. Diplomatic dar si economic. In plus, prin Armata. De ce naiba nimeni nu vorbeste despre armata egipteana si rolul ei in politica tarii? Incercasem sa o fac eu, dar inca o data, fara indoiala cu o calitate mult sub standardele contributors.

    Si daca Fratia ajunge la guvern (lucru pe care toti specialistii par sa il creada, desi eu am unele indoilei). Desigur, that’s bad news. Pe de alta parte, uitati-va la Hamas. I-a luat cativa ani si ceva „munca de lamurire” aviatica, dar nu vi se pare foarte ironic felul cum lupta acum, cu toata energia, impotriva lansatorilor de rachete, in timp ce infloresc castele de milioane de dolari pe malul marii? Nu uitati vorbele lordului Acton (alea cu puterea corupe…).

  10. Hi Teophyle,
    Foarte interesanta teoria expusa, si chiar cred ca SUA au planuri si scenarii ;pentru situatii de acest gen. Referitor la ceea ce se intimpla acum in Egipt si in general in lumea araba, sint convinsa ca americanii au fost prinsi, de data asta, cu pantalonii pe vine.

    Daca ne scoatem un pic nasul din OM si luam citiva pasi inapoi, vom constata ca miscarea populara din Egipt, asa cum a fost si cea din Tunisia, nu reprezinta un fenomen izolat. Irlanda, Franta, Romania, Iugoslavia – in mai multe tari s-au facut simtite efectele nemultumirilor populare. Nu mai stiu cine a folosit expresia „efectul domino” pentru a descrie revolta din Egipt. Mi se pare corect.

    Cred ca multi analisti exagereaza impoirtanta si influenta de care se bucura SUA in OM – mai ales acum, cind Obama distruge sistematic tot ceea ce a facut din America o supraputere. Mai cred ca zisii analisti pun prea multa baza pe declaratiile diversilor oameni politici din tarile arabe/musulmane. Discursul acestora in engleza, pentru urechi occidentale, este deseori complet diferit de cel destinat urechilor orientale de acasa. MEMRI poate sa-ti ofere nenumarate exemple in acest sens.

    Pe scurt, situatia SUA, si a Occidentului in general, in lumea araba/musulmana din OM, arata cam asa:
    http://s38.photobucket.com/albums/e109/pisa4you/?action=view&current=Photo0131.jpg

    Cu aceasta abordare neacademica imi inchei comentariul – argumente as mai avea, dar nu cred ca mai ai tu rabdare!

    • salut Pisa :)
      Cunosc metodologia double-talk obisnuita in regiune. Deoarece eu cunosc limbile „regiunii” nu prea cad in capcanele traducerilor de tot soiul. Poti scrie cat vrei, daca este la obiect nu m plictisete, deobicei citesc totul si reactionez cum pot si cat pot :)

  11. Am notat discursul politic implicit al imaginilor care ilustreaza articolul. Pentru mine asta s-ar traduce prin „administratia republicana a administrat in mod dezastruos in trecut situatia din Orientul Mijlociu, iar acum Obama va fi folosit ca tap ispasitor”. Seamana destul de bine cu strategia guvernarii liberal-pesediste, care a pastrat „pacea sociala” pe barba guvernului urmator, care trebuie sa plateasca factura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro