joi, februarie 9, 2023

Starea națiunii sau de ce am intrat în USR

În luna octombrie, anul 2018, după Domnul, suntem chemați să mergem la un referendum unde vom fi de acord sau împotriva revizuirii Constituției, în sensul stabilirii în textul constituțional, că doar un bărbat și o femeie se pot căsători. E adevărat acest lucru este stipulat deja în Codul Civil, dar ce mai contează detaliile! Este evident o urgență națională să cheltuim 40 de milioane de euro, din banii pe care nu îi avem, ca să prevenim drobul de sare din povestea lui Ion Creangă cu omul însurat: soacra îi împinge soția să creadă că va cădea un drob de sare în capul copilului sugar și va muri, iar săracul om își ia lumea în cap -ca orice bun român tradițional – și pleacă de acasă. Cu alte cuvinte, dacă va veni o zi când cineva va avea inițiativa revizuirii Constituției în sensul căsătoriei dintre o femeie cu o altă femeie și dintre un bărbat cu un alt bărbat? Oare nu sunt pline constituțiile lumii de așa plăsmuire crudă, care distruge familia tradițională, formată din om și femeie? Iată că nu. Nicio Constituție nu prevede astfel de lucruri, cu excepția statelor cu tendințe autoritare și o puternică influență a Bisericii, ca Polonia, Ungaria, Moldova, Bulgaria. De ce? Pentru că nu se ocupă cu așa ceva. Toate prevederile ce țin de viața privată, căsătorie și copii se află în legile civile, care reglementează în detaliu, relațiile civile dintre cetățeni. Constituțiile, prin natura lor, trebuie să aibă un grad mare de abstractizare pentru că privesc nu doar relațiile civile dintre cetățeni, ci fundamentul juridico-politic al unei societăți. Sper că am lămurit, cât de cât, de ce acest pseudo-referendum – nefiind ceva serios, argumentat pe bază de evidențe și probe – este inutil din punct de vedere juridic, politic, uman și constituțional. Din punct de vedere uman exclude existența ca ființe umane a persoanelor trans-sexuale, pan-sexuale, cu gen fluid sau orice alte minorități sexuale. Indiferent de opiniile noastre pe această temă acești oameni există și au drepturile egale cu noi toți, garantate prin Constituție. Cel puțin, așa se întâmplă în țările europene civilizate.

Tot în luna octombrie, anul Domnului 2018, mai aflăm că trebuie musai amnistie, pentru că stau oameni nevinovați în pușcării, pe probe falsificate. Domnul Dragnea, acest pios lider ortodox, din familia tradițională extinsă Putin-Dodon-Orban-Erdogan, nu ne spune însă cine ar fi falsificat probe și din ce dosare, nu ne spune nimic, ne impune doar – la insistența eminenței negre, Dan Voiculescu – să rezolvăm problema. Acum.

Tot în luna octombrie, anul Domnului 2018, pe data de 3, doamna Dăncilă, fost europarlamentar PSD este chemată în Parlamentul European și în Comisia LIBE să explice, fără a se uita în telefon, de ce au fost gazați protestatarii pașnici și de ce guvernul României se ocupă de 2 ani de zile doar de lucruri neserioase, în timp ce România se împrumută masiv și criza economică bate la ușă, la fel de irațională ca forțele jandarmeriei protestatarii. Liderul PPE, Manfred Weber a declarat, în repetate rânduri și atât de serios încât Antena 3 l-a luat în prelucrare pentru a-l discredita, că statul de drept în România este sub asalt, iar îngrijorările europene sunt extrem de serioase. Bravo, PSD! Chiar și cu trăducători autorizați, interpreți, protocol și protocoale, doamna Dăncilă nu a putut explica nimic coerent,  la fel domnul Tăriceanu, la fel Lider Maximus, domnul Dragnea.

Mai aflăm, tot la 2000 de ani după Hristos, că limba română este o limbă străină de limba dacică, așadar manualele pentru copii au fost retrase pentru greșeli majore, după ce au costat și ele sume imense. De asemenea, strategia pentru educație, care a costat 70 de milioane de euro, nu este bună și trebuie aruncată la gunoiul istoriei acestor ani.

Astăzi aflăm că procurorii vor redeschide dosarul Teldrum, iar cel legat de pesta porcină lăsată să distrugă gospodării întregi, deși se știa de pericol din ianuarie 2017, merge înainte. Cum să se ocupe guvernul PSD de oameni și nevoile lor, când Lider Maximus Dragnea von Teleorman are o obsesie juridico-politică: să distrugă statul de drept și să arunce în aer tot ce este democratic în România. Astăzi a venit rândul presei: prea liberă, prea multe opinii, prea mult haos. Trebuie ordine și dictatură. Să vorbească doar cine știe ce trebuie să spună, conform punctajului Antenei 3. Atât. Dar de ce să ne oprim doar la jurnaliști, când Putin, Orban și Erdogan au distrus și ONG-urile și universitățile? Domnul Dragnea nu poate ieși oricum din istorie, doar ne-a spus, va ieși di grande, trăgând tot statul după el, și dacă e nevoie și pe noi în afara Europei.

Protestăm de 2 ani. Am reușit să oprim Ordonanța 13, iar după o scurtă acalmie, PSD a revenit cu alte și alte ordonanțe, cu alte și alte amendamente la legile justiției și la Codul Penal. Am înțeles, văzând discuțiile din Parlament și Comisia Juridică și lupta dusă acolo de deputatul USR Stelian Ion că trebuie să ne scoatem din minte ideea că protestele vor aduce vreodată schimbare durabilă. Nu. Vor aduce respiro, acalmie, momente de tranziție, așa cum a fost guvernul tehnocrat. Însă lupta se dă pe legi, pe Constituție, pe justiție, pe proceduri. E nevoie de juriști și e nevoie de oameni hotărâți care să se implice. Așa m-am decis să intru în USR, într-o seară de enervare zilnică, după știrile de seară. Am fost sunată în jumătate de oră și de acolo a urmat procesul integrării: verificarea dosarului și a viitorului membru, interviu de admitere (da, USR e serios) și apoi integrarea în grupurile de discuții. Cred că este cea mai bună decizie puteam să o iau în aceste vremuri, când singura opoziție la tăvălugul stepelor iliberale o face USR-ul. Zilnic, articol de lege cu articol și acțiune cu acțiune. Vrea să revizuiască Constituția astfel încât oameni ca Liviu Dragnea să nu mai ajungă niciodată să acapareze puterea absolută în stat, instituție cu instituție și să transforme România în propria colonie, așa cum a privatizat un întreg județ. În primul rând era datoria mea, ca jurist, să mă implic în lupta pe justiție, în al doilea rând era datoria mea de cetățean să mă implic politic, după ani întregi de proteste și inițiative civice. Nu uitați de Colectiv. Ce s-a întâmplat atunci? Am reușit să scăpăm, greu, de un primar corupt, iar apoi lucrurile s-au întors la ”normalul” anormal, școli, locuințe, teatre și cluburi fără avize ISU sau protecție de incendii. În al treilea rând am înțeles că trebuie făcută pedagogia civică a implicării, prin exemplul personal, nu altfel. Românii nu au cultură politică, civică și nici modele de implicare în viața cetății pe care să le urmeze.

Trebuie să fim conștienți că PSD este o hidră bătrână, cu multe capete, oricâte am tăia vor apărea altele: este un partid profund corupt și profund antiromânesc care trebuie eliminat de pe scena politicii românești. USR, partid nou, cu oameni tineri, abia acum începe să înțeleagă, la rândul lui, ce război avem de dus, pe toate planurile, de la intimidări, la desființarea adversarilor prin presa mafiei și servicii afiliate, nu mai discutăm deja de instituții, multe sunt deja căzute în mâna mafiei. Dacă vor reuși să amnistieze, toți infractorii ieșiți din pușcării vor fi votanții PSD. Dacă referendumul va trece, BOR și Coaliția pentru Familie va vota PSD. Preoții s-au aliniat politicii și fac politica PSD în biserici. Referendumul CpF nu este despre familie și protejarea copiilor și femeilor (dimpotrivă!, este un demers misogin), ci despre creșterea puterii unui grup izolaționist, anti-european, anti-liberal de a-și consolida puterea în România. Ei sunt cei care detestă drepturile omului, drepturile femeilor, drepturile copiilor, integrarea europeană, globalizarea, monitorizările externe. Se simt îndreptățiți să țină România în Evul Mediu, pentru că acolo le este lor bine, acolo sunt confortabili, în lumea lipsei de competiție, de performanță, de eficiență. Sistemul concurențial îi devantajează enorm, meritocrația le repugnă, monitorizările externă îi revoltă.

Vă dați seama cu ce forțe luptăm, singuri? Sauron și trolii întunericului vs. USR și speranța europeană. Veniți în USR. Acum. Avem nevoie de o frăție liberală, avem nevoie de unitate și avem nevoie de zeci de mii de oameni. Noi suntem 5000 de soldați acum, haideți să fim 10.000 până în decembrie. Vă aștept!

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Daca vrei sa faci politica trebuie sa ai capacitatea de a-i intelege pe ceilalti. Nu poti conduce numai pentru unii, oricata dreptate crezi ca ai.

  • E valabila in ambele sensuri ideea aceasta? Sau e valabila intotdeauna numai spre sensul care vrea sa distruga Romania, cu scuza umplerii matului? Ce trebuie sa intelegem, ca vrem o tara dezvoltata sau ca unii au „dreptul” sa-si umple matul pe seama celorlalti?

 2. Exagerati intr-o directie: nu toti cei care vor vota DA la referendum vor vota si cu PSD.
  Eu votez impotriva lor de pe timpul stramosilor lor peremisti si peceristi.
  Dar la referendum voi vota DA, daca mi se da voie, pentru ca In Constitutie sa nu scrie altceva decit in Codul Civil.
  Desigur ca PSD-ul spera sa traga oarece foloase in urma referendumului. Asa ca, in contrapartida, sa iesim la vot la urmatoarele alegeri europarlamentare si parlamentare; sa vedem citi sintem si daca stim ce vrem.

  • Nu crezi ca mai degraba ar trebui sa fie invers, adica sa nu scrie in Codul civil altceva decat ce scrie in Constitutie? Asta din simplul motiv ca o Constitutie e legea suprema intr-un stat. Si nu invers!

   • Ba da, asa e, aveti dreptate. Acesta fiind si motivul pentru care noi scriem Constitutia la Referendum: ca sa nu mai puteti dvs modifica Codul civil prin OUG. In cazul probabil ca tot nu v-ati prins: Codul Civil trebuie sa zica ce zice Consttutia. De-aia o si clarificam: ca sa nu mai poata fi violata prin intermediul Codului Civil care e interpretabil de catre orice judecator uist. Apropos, vrei sa te casatoresti cu Danilet din pasiune, sau ce ?

 3. Chestia cu 40 € milioane pentru referendmum ecel putin meschina. Autoare, asemeni tutror celolralti progresisti nu sufla o vorba despre cei 45€ milioane platiti saptamanal pentru plata pensiilor speciale ale fostilor securisti si comunisti. Alea bag seama ca sunt OK si nu-s nici pe departe o risipa.

  E in orice caz stranie dezalntuirea USR impotriva formei supreme de manifestare a democratiei care e nici mai jult si nici mai putin decat referendumul. Patima e de-a dreptul leninista.

  La fel de stranie e dezlantuirea fanatica impotriva cresitnismului. Din nou ceva de-a dreptul leninist.

  Cat despre caracterul „frivol” al referendumului, eu cred ca e o precautiune cat se poate de intemeiata: In SUA o lege organica (mai greu de schimbat ca si codul civil in Romania – ce poate fi manarit prin ordonate de urgenta), votata cu 84% a fost data peste cap de 5 judecatori „militanti” ai Curtii Supreme intr-o dupaamiaza. Acum si in SUA se desfasoara procesul lent si chinuitorde intiiere al amendamentului # 28 al constitutiei care prevede unica casatorie legitima ce dintre un batbat si o femeie. Atata doar ca era mai simplu daca in locul Defende of Marriage Act (cea masacrata de judecatorii „progresisti” intre pranz si cina) se ponrea de la bun inceput cu un amendament constitutional. Argumentele „progresimii” de atunci au fost identice cu cele de azi din Romania: ca e lege organicsa, ca ce va mai trebuie toata cheltuiala cu modificarea constitutiei, etc. etc. etc. Experienta amrericana ne-a invatat de ce anume merita modificata constitutia: nici o manevra a nici unei minortati oircat de agresive si isterice nu o poate da peste cap constitutia. E nevoie de majoritari pe care „progrersimea” cea oripilata de democratie nu le va avea niciodata. Na kazanie!

  P.S.: Un alt motiv sa nu votez USR e ca rimeaza periculos de bine monstruoasa coalitie „USL”. USR are toate sansele sa devina PSD-ul de maine: Mult mai periculos si mai distructiv ca originalul din cauza ca pleaca fara mostenirea comunista si din cauza ca spre desoebire de PSD are priza si la oamenii mai educati.

  • Stimate whataboutist, USR a fost singurul partid care a depus in parlament o initiativa legislativa de anulare a pensiilor speciale. Este singurul partid care are in programul electoral, inca dinainte de alegerile din 2016, anularea pensiilor speciale.

   Insa in parlament initiativa legislativa a fost respinsa de toate celelalte partide.

   • Inișiativa USR se referea DOAR la membrii curții de conturi, diplomați și la parlamentari. Nu și la militari (unde intră securișii, milițienii și politrucii lui Ceaușescu). USR ca prtid neomerxist nu poate susține o inițiativă care să-i lovească la pungă tocmai pe tovarăși :)

  • Herr Soldat, inteleg de unde veniti, sincer, dar faptul ca se platesc mai multi bani pentru pensii speciale nu are nici in clin nici in maneca cu discutia. Este teza valida? – hell yeah! Are
   legatura – nope, not really. Nu ma omor nici eu dupa USR, sunt plapanzi – inclusiv intelectual (ma refer intelectual aplicat in politic), sunt un soi de Galahad care, dupa cum stim din Masa Rotunda, nu prea a facut mare lucru, el doar ‘era’ Galahad, the factor of being, antiteza cu pacatosul de Lancelot, si, speculeaza unii, un mod al colportorilor legendei de a isi asigura non-combat din partea bisericii. Dar daca va fi sa fie o schimbare radicala a starii de fapt din Romania, din zona asta a ‘underdog-silor’ cred ca va veni, traditionalii fie au decedat letal (PNT(-CD)), ori supravietuiesc rezidual, ca PNL (btw, uite USR are un punter pe Contributors. Ati vazut vre-un PNList? Dedalus nu se pune, el e un liberal purist, ceea ce mie imi pare mai tentant decat Sica Mandolina si alti adormiti). Si altfel, v-ati facut sandwichuri de drum cand mergeti la vot sau optati pentru drive-through :) Btw sunteti norocos, sandwichuri sau drive-through: m-am uitat de curiozitate pe situl Ambasadei Ro din Canberra – si uite asa aflai, pacatele mele, ca tre sa cheltui vre-o 1500 de lei de-astia dai lor ca sa votezesc. Trebuie sa merg eu la ei, unde pe vremuri ambasadoarea il gazduia pe Baconschi in jacuzzi. La un vot complet similar aici s-a mers pe posta, dar Romania noo. Eh well, asta e.

 4. Scuzati-ma, dar cum puteti afirma ca Biserica face politica PSD cand toate partidele politice, mai putin USR-ul dvs, au sustinut referendumul ? Sunt 3 milioane de cetateni romani care au semnat pentru acest referendum iar la vot probabil ca vor veni de doua ori pe atat. Toti acestia sunt , in opinia dvs, psd-isti ? De ce? Ca au o opinie cu privire la ce inseamna normalitatea si au curajul de a-si sustine parerile public ?

 5. Intr-adevar, pare ca ne apropiem de un moment de cotitura in evolutia Romaniei. Se fac primii pasi spre iesirea de pe traiectoria europeana si realiniere cu Rusia.

  Referendumul e promovat si la noi, ca si in alte parti, de interese aliniate cu rusii, care mai nou exploateaza fiecare divizare, falie de separare intre tarile europene, si au reusit sa sparga Estul de Vest.

  Romania trebuie sa faca eforturi enorme pentru a se ancora in Vest in aceste momente, dar are ghinionul ca e condusa de niste mafioti care fie sunt prea preocupati de propriile interese si nu-si dau seama ce fac, fie sunt ghidati in mod voluntar spre izolarea Romaniei de Occident.

  Sa speram ca oamenii care vor ca Romania sa se modernizeze se vor implica in numar mare in perioada aceasta pentru oprirea acestei nebunii.

  USR pare ultima speranta.

 6. Eu m-am oprit la aducerea trunchiată în discuție a (tâlcului) poveștii drobului de sare. Prin trunchieri, desigur facem politică. Atenție însă că e pericol să abandonăm politica înlocuind-o cu lozinci, de prea multe trunchieri.

  Așadar, în aceeași ordine de idei, când o să plecați din Uniune ??!

 7. „Frăție liberală” ziceți? Wow!!! După cum vedeți, sub steagul liberalismului nu sunt în stare să se adune nici liberalii de nume. Mai bine căutați ceva nou, ca Macron, ca noile partide din Europa, care nu sunt nici de dreapta (care-a trădat națiunile) nici de stânga (care-a trădat popoarele).
  Odată membră de partid, vă invit să cunoașteți România care votează PSD: partea fără dinți a populației, condusă de partea cu burtă apărată de unchiu’ Nelu din SRI. Încet, această Românie care ne-a crescut și hrănit, mai mult sau mai puțin direct, moare. În loc, ar fi bine să vină un partid care să știe ce vrea, nu care vrea să pună cizma pe grumazul unui PSD muribund.
  Pe la începutul lui 2017, m-am nimerit în aeroport chiar lângă un buchet de parlamentari USR dintr-un județ din vestul RO și fără să vreau am auzit discuții despre mașini și secretare. Niște oameni aflați încă în juisare după actul electoral. Ce mi-a plăcut este că erau la patru ace și aveau o grijă evidentă de a nu se amesteca prea mult cu noi, plebea.
  Am intrat și pe site-ul USR județean și m-am simțit ca în fața board-ului unei companii de IT – imobiliare – avocatură. Așa că chemarea dstră spre înrolare ca „soldați” este justificată – cred că ofițeri aveți destui. Faceți în așa fel încât oamenii să vină de bună voie, nu ca răspuns la apeluri de secol XIX.

  • Gogu, fair enough,mdar spuneti prostovanilor ca mine unde sa se uite. M-am dus pe cateva siteuri USR, le-am gasit usor stupizele -dar asta nu e un pacat – dar nu chestii comerciale cum pare sa indice postarea dv. Deci, un link sau o indicatie mai specifica? Ceva imi spune, well, ca e ceva in ce spuneti, dar a(ve)m nevoie de un pointer mai specific

  • „PSD muribund” – din pacate, mi-e teama ca aprecierea este prea optimista…
   Si tot din pacate, dupa cum se stie, incepand cu ianuarie 2017 PSD ne-a tinut intr-o alerta permanenta cu tentativa de a duce Romania inapoi in epoca Nastase (OUG 13, asaltul la legile justitiei, amnistie-gratiere, atentatul reusit la sefia DNA, sahul la procurorul general
   etc.). In aceste conditii, cred ca e firesc ca pozitia (si opozitia) USR s-a centrat pe aceste teme extrem de importante (probabil ar fi fost ca nuca`n perete si de-a deptul hilar ca USR sa-si expuna nu stiu ce program sofisticat de guvernare cata vreme PSD-ALDE domina copios Parlamentul si ameninta sa faca tandari statul de drept !).
   Fara sa vorbesc in numele nimanui, ca proaspat membru USR pot sa va spun doar ce mi-as dori eu daca USR ar ajunge la guvernare: un sistem judiciar care sa fie lasat sa-si faca treaba, o politica economica echilibrata, birocratie redusa, informatizare cat cuprinde, investitii in infrastructura – adica lucruri de bun simt. Ideea este ca multe lucruri nu se pot face azi (chiar daca exista/se pot atrage bani) pentru ca in acest moment la butoane sunt oameni care nu misca un deget fara sa stie ca-si primesc „partea”. Si aici ajungem la motivul principal pentru care am ales USR: resursa umana – necompromisa, onesta. Si, da, intr-adevar, USR este in plin proces de recrutare de „soldati” din randul carora se vor cerne „ofiterii”. As indrazni insa sa afirm ca, tocmai datorita faptului ca majoritatea membrilor sunt novici in politica, deocamdata USR nu are destui „ofiteri” – adica oameni suficient de versati politic pentru a face fata, de exemplu, unor intalniri televizate cu dinozauri pesedisti care mint de ingheata apele cum deschid gura – dar mint frumos, credibil.
   In concluzie, ii asteptam pe toti oamenii de buna credinta dispusi sa se implice, fara sa lansam neaparat fraze sforaitoare, pentru ca doar comentand de pe margine nu se marcheaza goluri. Eu, ca „soldat”, imi savurez dreptul de a vota „ofiterii”. Si, credeti-ma, in USR chiar este democratie. Iar in ceea ce priveste aderarea noilor membrii, confirm seriozitatea recrutarii dar si, ulterior, transparenta decizionala privind toate treburile partidului.

 8. Mă amuz de fiecare dată când în argumentația unora intervin banii „pe care nu-i avem”. Acum ne doare de cele 40 de milioane alocate referendumului, cu care, nu-i așa, construiam o sută de spitale ce se-nvârt după Soare, 4000 de kilometri de autostradă cu etaj sau 643,5 grădinițe pentru copiii pe care chiar nu-i (mai) avem…
  Trebuie să înțelegem, odată pentru totdeauna, că nu banii sunt problema noastră. O țară care își permite să aloce zeci de milioane lunar pe pensii speciale – așa cum arăta și dl. Svejk mai sus -, pe un aparat birocratic obez și ineficient, pe un sistem de sănătate disfuncțional, numai de lipsă de bani nu poate fi suspectată. Aducerea în discuție a banilor este doar o perdea de fum, care maschează, cel mai probabil, lipsa unor argumente mai consistente.

  Un alt argument rizibil este ducerea în derizoriu a ideii de referendum, chipurile pentru că participanții la referendum pot fi foarte ușor manipulați politic. Mare noutate ! În general orice consultare electorală (alegeri parlamentare / locale, referendum…) poate fi manipulată politic, și chiar este manipulată de către cei care sunt în stare să o facă – și nu mă refer numai la partidul aflat la putere la un moment dat, și nici în mod specific la România. Cei care nu gândesc cu capul lor vor fi întotdeauna ușor de manipulat, asta e. Dar situația asta e de departe preferabilă celei în care nu e nevoie de nici o manipulare, pentru că nu există proces electoral liber în care să ai nevoie să manipulezi pe cei care se pretează la asta. Așa că felicitări că ați descoperit apa caldă !

  • Aveti erori de logica, ca si cel pe care-l pomeniti de mai sus. Nu ne pasa de bani, dar ne pasa de pensiile speciale. Deci ne pasa de bani sau nu?

   Evident ca ne pasa de orice bani prapaditi de politicieni. Atat pe referendum, cat si pe pensiile speciale. Iar articolul e despre rederendum. Pozitia USR despre pensiile speciale e binecunoscuta si asumata politic, va faceti ca nu stiti.

  • Tot nu pricep.. la referendum se vor duce tati, mame, copii, bunici, matusi, unchi… sex bine definit pentru fiecare participant. Ce ii deranjeaza, mai precis ? Au nu stiu ei ca pesedica voteaza pro homo zi de zi in PE ?
   Trotuarele sparte, spaga de zi cu zi, minciuna la rang de obligatiune de stat ?
   Ii deranjeaza ca strainii vin usor si ca ei viziteaza mai greu „putreziciunea spiritual a Occidentului” ?

   Taticule, doar moscova cea criminala are interes sa ne mentina intr-o groapa de gunoi. Iar asta nu e derizoriu deloc.
   Avem doi trei tembeli care lanseaz aberatii si calomnii la doua posturi tv ce ar trebui inchise si toti de-acolo arestati pentru tradare.

 9. Casatoria este uniunea intre un barbat si o femeie. Opozantii referendumului ori nu stiu ce este, ori refuza sa spuna, dar vor sa interzica tuturor care stiu sa o stie si sa o spuna. Acesti opozanti stiu doar cu siguranta ce nu e: nu e uniunea intre un barbat si o femeie.

  • Când eram în clasa a IV-a, metrul era în SI definit ca a 40 milioana parte a cercului meridian pământean. Între timp s-a adoptat o altă definiție, mai exactă: „un metru este distanța parcursă de lumină prin vid într-un interval de timp de 1⁄299.792.458 dintr-o secundă.”

   Trăim într-o lume care se încăpățânează să crească, sa evolueze, să renunțe la tendințele și obiceiurile de altădată. Definiția actuală din Constituție este conformă celei din Declarația Universală a Drepturilor Omului. Dacă ea este greșită și trebuie corectată, cel mai bine ar fi să o facă ONU. Altfel, nu are niciun sens să o facă românii. Aceeași români care au ales referendar ca dispozițiile constituționale să fie interpretate în spiritul declarației susnumite. Fără vreo posibilitate de revizuire a constituției din acest punct de vedere.

 10. Stimata doamna Postelnicescu,
  Ati intrat in singurul partid nepatata din actualul Parlament al Romaniei. Dar daca ati intrat doar ca sa sustineti tot felul de initiative de import, care n-au nimic de-a face cu poporul roman cred ca nu veti face mare lucru pentru Romania. USR a facut gafa de a ridica problema casatoriei persoanelor de acelais sex si i-a servit lui Dragnea o minge la fileu. Chiar daca Dragnea era un idiot tot nu putea sa rateze ocazia sa puna USR intr-o situatie imposibila, ie sa piarda orice sansa de a castiga un electorat traditionalist si mai putin educat.
  La politique est l’art du possible, spunea nemuritorul Gambetta. Da, aduce aminte de Caragiale, dar este un adevar de care trebuie sa tine seama toti politicienii care nu vor sa putrezeasca 30 ani pe bancile opozitiei. Nu este vorba de oportunism, ci de pragamatism.
  Iata ce raspundea Gambetta la acuzele de oportunism:
  Vous allez peut-être m’accuser d’opportunisme ! Je sais que le mot est odieux. Pourtant je pousse encore l’audace jusqu’à affirmer que ce barbarisme cache une vraie politique.

  Da, politica se face urmarind teluri care pot fi atinse, nu luptand cu morile de vant. Politica nu se face cu slogane importate de aiurea, potrivite la Amsterdam si San Francisco. Politica se face reprezentandu-i pe cei pe care vreti sa va voteze. Daca vreti sa va voteze 2-3% din populatia Romaniei pentru ca da bine la o elita reeducata pe aiurea puteti promova politici ultraprogresiste. Daca as trai in Romania m-as inscrie in USR, dar n-as accepta ca liderii USR sa promovezi politici care duc acest partid la sinucidere.
  Daca insa vreti sa rasturnati actual sistem politic si sa-l inlocuiti cu unul mai curat, atunci trebui sa renuntati la politici ultra-progresiste si sa abordati probleme serioase al Romaniei. Colegul dvs Nicusor Dan, fondatorul acestui partid, mazilit intr-un mod dubios de ultra-progresisti, a publicat astazi un articol pe o problema serioasa a Romaniei.
  http://www.contributors.ro/economie/energie-economie/legea-offshore-o-iresponsabilitate-colectiva-fata-de-viitorul-romaniei/

  Vorbiti in articolul dvs de riscul ramanerii in traditionalism si feudalism.
  Reiau aici o comentariu pe care am incercat sa-l fac la un articol al doamnei Maria Bucur- Deckard, comentariu sters de doua ori de autoare.
  Traditia este o forma de conservare a valorilor acumulate de o comunitate, de pastrare a individualitatii unui grup social si este in acelasi timp o rezistenta la schimbare. Uneori schimbarea se face mai usor, alteori este nevoie de timp si chiar de evenimente traumatice pentru a deveni operationala (vezi renuntarea la sclavie).
  O noua traditie nu se infiripa peste noapte de niste bonjuristi educati pe aiurea. Maiorescu avea dreptate cand vorbea acum 150 ani de forma fara fond. Lipsa fondului nu era prezenta doar in literatura, ea s-a vazut in toata viata sociala din Romania, care s-a miscat mai repede decat ii permiteau experienta istorica si traditiile bune sau proaste ale acestui popor. Prabusirea in 15 ani a democratiei interbelice a aratat cat de lipsite de fond au fost institutiile importate peste noapte din Occident.
  In final merita meditat la o fraza despre traditie a lui Harold J Berman.
  Acesta spune: Prin traditie inteleg acest sens de continuitate intre trecut si viitor, parteneriatul intre generatii si, in miscarea noastra catre posteritate, privirea inapoi la strabunii nostri pentru inspiratie (traducere personala).
  Da, trebuie sa privim si inapoi pentru inspiratie, nu doar sa importam orbeste toate modele zilei, mode, poate, trecatoare.

  • Lecturand din nou, cu atentie, articolul, as zice ca nu problema casatoriei a determinat-o pe autoare sa intre in USR. Multe alte probleme (cauzate de PSD) au fost cele care au umplut paharul si au facut-o sa aleaga, intr-adevar, cum spuneti, singurul partid nepatat din legislativ.

   Dar pentru ca referendumul bate la usa iar subiectul suscita controverse aprinse, dati-mi voie sa punctez cateva aspecte in aceasta privinta: in urma cu mai bine de un an, printr-un referendum intern, in USR s-a decis, contrar parerii liderului si fondatorului partidului, Nicusor Dan, ca partidul sa adopte o pozitie fata de aceasta chestiune. Scorul a fost destul de strans (daca nu ma insel, 52% la 48% – sunt date publice, dar nu stau acum sa caut, va rog sa ma corectati daca nu am retinut bine). Pastrand proportiile, ar fi ca si cum, in anii `90, in FSN ar fi avut loc o consultare a membrilor, care ar fi votat, de exemplu, contrar parerii lui Ion Iliescu dar si a majoritatii populatiei, ca minele sa se privatizeze sau sa se inchida peste noapte. OK, situatia ar fi fost de neconceput in FSN/PSD. Dar nu cred ca o puteti intalni (fie si intr-o varianta mai soft) la niciun alt partid de pe scena politica romaneasca din ultimii 28 de ani. Iar asta, prin comparatie, spune multe, in opinia mea, despre democratia reala din USR si verticalitatea oamenilor ce il compun.

   Decizia de pozitionare contra opiniei traditionale, majoritare, este, intr-adevar, discutabila punand in balanta electoratul pierdut / potential necastigat si subiectul relativ minor raportat la temele ce contureaza prapastia spre care ne impinge incet dar sigur PSD. Numai ca USR a aparut tocmai pentru ca ne-am saturat de politicianisme, de acel oportunism (daca vreti, ii putem spune si „pragmatism”) care a facut ca PNL sa se allieze cu PSD si sa sustina interesele securistului Voiculescu, de traseistii din Parlament si goana dupa ciolan etc. Si atunci, de ce sa nu acceptam ca, riscand pierderea unor procente, trebuie, de dragul principiilor, sa ne asumam o pozitie corecta (corecta, in opinia mea de …”ultraprogresist”, desigur).
   Dar mai este ceva. Va spun cu certitudine ca si daca votul din USR ar fi fost invers si ar fi castigat parerea „pragmatica” a neutralitatii sau chiar daca USR s-ar fi pozitionat in favoarea redefinirii frazei din Constitutie, nu cred ca la viitoarele alegeri as fi gasit un partid mai bun cu care sa votez. Si la fel ma astept sa gandeasca cel putin o parte din cei care vor merge la vot pe 6 sau 7 octombrie. Pentru ca ceea ce ne uneste este mai important decat problema asupra careia avem viziuni diferite iar lupta cu inamicul comun, national, care este coalitia PSD-ALDE, mult prea serioasa ca sa n-o punem pe primul plan. Iata, asadar, ca aici nu rezonez cu autoarea si nu cred ca cei ce merg la referendum vor vota automat, ulterior, PSD.

   Si va garantez ca USR nu va sta in opozitie decat pana la alegerile viitoare. Cu cat Dragnea se cramponeaza mai mult de putere in PSD, cu cat Dancila sta mai mult la Palatul Victoria, cu atat mai mari vor fi procentele obtinute de opozitia actuala (inclusiv USR) la alegerile din 2020.

   • Ideea ca respectarea cu sfințenie acorincipiilor este răsplătită de electorat aduce a crez de cavaler medieval. Acești cavaleri au fost aruncați la groapa de gunoi a istoriei de către niste targoveti burtos fara prea multe principii.
    Bine ar fi sa se adevereasca ce speriați in ultimul dvs paragraf. Ma tem însă ca majoritatea elitei din USR trăiește într-un turn de fildeș fara contact cu lumea reală. Romania nu este doar Bucuresti, Cluj sa Timișoara, voturile se aduna si de la Babadag, Corabia sau Târgu Neamț.

 11. Claudia Postelnicescu,
  Regret ca am votat USR in 2014, si i-am indemnat si pe altii sa voteze USR atunci. Daca diferenta din Romania si Olanda ar trebui sa fie DOAR in ceea ce priveste „drepturile” mutantilor genetici numiti ‘homosexuali’, atunci acest referendum este OK.
  Sa spunem lucrurilor pe nume: la fel ca nanismul, gigantismul, si alte boli genetice, si homosexualitatea este o boala genetica, adica o stare care ii deosebeste pe cei care sufera de ea de ceilalti numiti sanatosi/normali. Compatimire? Da. Dar de ce „drepturi” cand ei nu pot avea o familie ca stare dintre doi oameni normali si care nu produc urmasi pe la colturi, ca regnul animal??

 12. „Avem nevoie de o frăție liberală”

  Păi, liberalii din PNL tocmai s-au înfrățit la Bruxelles cu membrii PSD, ca între ei, politicienii care au simpatie pentru ideologii de stânga. Dacă vă înfrățiți și dumneavoastră cu ei, n-am de ce să mai merg la votul pentru alegerile parlamentare.

  „Referendumul CpF nu este despre familie și protejarea copiilor și femeilor (dimpotrivă!, este un demers misogin), ci despre creșterea puterii unui grup izolaționist, anti-european, anti-liberal de a-și consolida puterea în România.”

  Mai exact, este despre oligarhii care vor să consolideze guvernarea cleptocrată. Cum un regim autoritar i-ar ajuta, iar principiile UE îi cam încurcă, au purces la referendumul cu caracter antieuropean despre care predică preoții în biserici.

 13. Buna ziua doamna Postelnicescu,

  Care sunt conditiile care trebuie indeplinite de cineva ca sa poata intra in USR?

  Cei care nu sunt de profesie juristi au sanse sa intre in USR?

  Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro