marți, iulie 16, 2024

Statul eşuat şi responsabilităţile politice

Cu o constanţă  tragică, spitalele din România devin fabrici ale morţii. Cu o constanţă macabră,  statul român îi condamnă la moartea prin ardere şi sufocare pe cetăţenii săi.  De la “ Colectiv” până la drama din Constanţa, firul roşu al istoriei noastre contemporane este dat de incompetenţă şi  iresponsabilitate. Statul român este incapabil  să îşi îndeplinească atribuţiile sale elementare: apărarea vieţii omeneşti este una dintre acestea.

          Despre eşecul statului român a vorbit, olimpian ca de obicei,  Preşedintele  Republicii. Ceea ce domnia-sa a omis să adauge este că, în ecuaţia politică şi instituţională a acestui eşec, şeful de stat este unul dintre  principalii responsabili.  Cât  despre Premier, acesta a lansat o anchetă şi a demis un funcţionar de rang secund. Oficialii statului român respectă o tradiţie de decenii: statul nu poate greşi, statul este infailibil,  doar cei ce mor şi suferă sunt automat vinovaţi.

          Guvernarea pe care o patronează Preşedintele  Republicii devine, cu fiecare zi care trece, un exemplu aproape ideal de improvizaţie şi de mediocritate crasă.  Administrarea României este, de facto şi de jure, încredinţată unei structuri pe cât de redutabile, pe atât de netransparente: CNSU. Dincolo de acest acronim se ascunde opţiunea celor ce conduc România pentru o abordare ce privilegiază stările excepţionale, autoritarismul şi înfricoşarea. După eşecul campaniei de vaccinare urmează, dialectic, restrângerea  exerciţiului drepturilor constituţionale.

          Statul român nu se înfăţişează  în starea sa actuală ca urmare a unei implacabile fatalităţi istorice. Impasul în care ne aflăm este efectul cumulat al unei succesiuni de opţiuni politice. De la comunism şi fesenism, cei ce  guvernează au preluat un tipar de gândire şi un stil de raportare la proprii supuşi. Clientelismul pe care îl dezvăluie tragediile din spitalele României  este parte din reţeaua de patronaj  şi exploatare ce permite parazitarea bugetului de stat. Alocările de fonduri şi numirile în funcţie au fost şi sunt tot atâtea pârghii de ingerinţă politică brutală.

          Guvernarea de acum se înscrie în această serie istorică.  Reflexele ei sunt cele cunoscute cetăţenilor României. Nu este nimic nou în voracitatea şi  lipsa ei de transparenţă instituţională.  Detaşarea suverană a Preşedintelui  Republicii nu poate ascunde realitatea unei crize ce devine o autentică metastază.

             Fractura dintre stat şi  cetăţeni este, poate, semnul cel mai neliniştitor. Capitalul social al încrederii este scăzut la proporţii dramatice.  Arbitrariul şi conduita discreţionară sunt regula acceptată tacit ca normă de guvernare.  Privilegiile sunt temelia pe care se ridică edificiul României de azi.  Şi cum se poate creşte încrederea în acest climat de înfricoşare întreţinut de stat şi de agenţii săi mediatici?  Şi cum se poate  imagina un dialog în această societate mai divizată  ca oricând în anii din urmă?

          Oficialii statului român, cei responsabili pentru deriva unei naţiuni, nu sunt tulburaţi de asemenea întrebări.  Certitudinile lor sunt de nezdruncinat. Stările excepţionale sunt unicul remediu  posibil. Pentru  Preşedintele Republicii, acest impas nici măcar nu există. Pentru Prim- Ministru,  declaraţiile  triumfaliste  înlocuiesc privirea lucidă.

           În cele din urmă, continuitatea  învinge: continuitatea mediocrităţii,a imposturii şi a venalităţii.  Impunitatea domneşte, netulburată, în România. Statul eşuat merge mai departe, privind pe cei ce îi sunt cetăţeni ca pe o masă informă de şerbi.  Cuvintele poleite ale  politicienilor noştri nu pot  farda realitatea dramatică a inegalităţii în faţa legii. Victimele de la Constanţa  nu sunt ultimele ce vor fi sacrificate, cinic. Viitorul României este  luat ostatic de cei ce,  în deplină iresponsabilitate, decid  destinele noastre.

Distribuie acest articol

79 COMENTARII

 1. Decidenții politic se schimbă foarte des pentru a pasa responsabilitatea. De parcă într-o lună nu poți să faci un tur de orizont al principalelor spitale și să sancționezi lipsurile flagrante. Fiecare dă vina pe cel dinainte, spunând că trebuia să fie în funcție măcar 2 ani ca să facă ceva. În stilul ăsta, un Alexandru Macedon nu apuca nici să iasă din cetate, darămite să ajungă în Asia.

  • @Plictisitu _ „Alexandru Macedon nu apuca nici să iasă din cetate, darămite să ajungă în Asia”

   Nu știu, oare pe vremea lui Alexandru Macedon se inventase golful?…

   Eu nu cred că un regim autoritar ar fi preferabil, ci cred că statul de drept și independența justiției sunt fundamentale pentru democrație.

   Managerii incompetenți (precum la spitalul din Constanța) sunt în funcții din motive politice și nimeni nu poate schimba asta, cum nimeni nu poate opri jaful din averea publică. Atunci când unii miniștri, sau alți funcționari publici, au încercat să atingă interesele cleptocrației, la Justiție, Sănătate, ori Mediu, au fost aruncați din guvern ori posturile executive pe care le ocupau și a fost declanșată criza politică în care ne aflăm.

   Într-un stat de drept, ăn care funcționează instituțiile importante pentru democrație, precum justiția, CCR, Avocatul Poporului șamd., jaful din averea publică (inclusiv a mea, carevasăzică) ar putea fi stopat. La noi, Inspecția Judiciară sancționează magistrații care respectă deciziile Curții Europene de Justiție, sau Secția Specială le întocmește repejor dosar.

 2. Domnule profesor, pentru o data, nu sunt de acord intru totul cu dvs. Nu e vorba (numai) de incompetenta. Dupa mine, impostura, abia apoi incompetenta si coruptia, in diverse combinatii, formeaza firul rosu al istoriei romanesti (cam ca firul de la martisor, dar impletit in trei). Sa ma explic: incompetent e chirurgul care nu prea a invatat in scoala, in rezidentiat nu a avut de la cine, si te opereaza: poti muri, dar el opereaza legitim, poate isi da si silinta. Poporul roman e operat de un unul care e om de servici la morga spitalului, a furat un halat cu ecuson de doctor (pun intended) si a intrat in sala de operatii. Cum am putea avea vreo sansa?

 3. Corect, dar ce cred ca lasa la o parte aceasta analiza, si altele similare , este responsabilitatea poporului roman in toata aceasta situație. In general se vorbește despre cum poporul roman (care, nu-i asa , este minunat , harnic si constit) este o victima a clasei politice ticaloase. Dar poate ar trebui sa ne aducem aminte ca fiecare popor are conducătorii pe care ii merita, nu? Practic , conducătorii nostri din ultimii 30 de ani au fost aleși de noi , dintre noi. Si asta e e ce am putut. Faptul ca romanii arunca gunoaie pe strada, ca nu-si respecta semenii (in trafic e doar cel mai vizibil exemplu) si considera ca regulile in general sunt pentru fraieri (si cum ei nu sunt fraieri, regulile nu sunt pentru ei) , asta nu e vina guvernanților. Nu, asta e de fapt motivul pentru care avem guvernanții si clasa politica pe care ii avem ( si meritam). Si e motivul pentru care nu o sa avem prea curand guvernanti mai buni.

  Chiar daca avem un partid ca USR care , sa spunem, e diferit de politicienii clasici, credeți ca va lua vre-o data mai mult de 25% din voturi? Nu , niciodata, pentru ca mare majoritate a romanilor nu se regăsesc in cei de la USR, care vor reforme, stat de drept, meritocratie si alte bazaconii. Romanii noștri se regăsesc in oamenii de bine de la PSD sau PNL care “ fura ei, da ne da si noua cate ceva”. Pensii, alocații sinecuri – cu asta câștigi alegerile in Romania, si de asta vom continua sa vedem la putere niste politruci pusi pe capatuiala. Daca va fi altfel , va fi doar printr-un accident al istorie.

  • Foarte bine spus, Robert. Din păcate aceasta fiind realitatea nu va genera o schimbare profundă a clasei politice prea curând.

  • Da, „vina” e (si) a poporului. Intre altele, pentru ca, desi recunoaste ca statul e rau, continua sa-i ceara sa intervina (sa-l apere de nevaccinati, sa-i dea gaz ieftin, sa-i izoleze termic apartamentul, sa-i faca sali polivalente, stadioane, untolduri si multe altele).

   Iar cu USR care e diferit de politicienii clasici, hai s-o lasam mai moale. Sa ne amintim doar de o doamna secretar de stat care zicea asta-primavara ca 2 saptamani de lockdown ar face minuni. Daca zicea in primavara lui 2020, intelegeam ca nu avea de unde sa stie mai bine. Dar in 2021 inseamna refuzul de a accepta realitatea – adica incompetenta si orgoliu la greu.

  • Robert sunt intotdeauna doua cai de rezolvare a unei probleme:

   – de jos in sus – cetatenii responsabili, civilizati, educati, samd care infaptuiesc ei prin ei insasi, si unde reformarea unui stat este constanta, uniforma, pas cu pas cum ii place lui JK;
   – de sus in jos – liderii care imping reforme, dialogheaza cu boborul, uneori cu cutitul in mana, gen TB, cale care este mai scurta dar si mai contondenta…

   La romani cum merge treaba???
   Nici, nici.

   Ca boborul are alte prioritati si nu are timp de finetzuri de astea.

   Ca Presedintele este prea sus fata de marlanii de jos si nu se coboara dansul in mocirla sa discute cu boborul ci doar asa pe plan extern se afiseaza cu mareatza sa statura, doar poate vom mai vedea inca un palton trantit pe capota dupa intoarcerea din cea mai recenta deplasare…

   Pozitionarea unui sef de stat aflat spre sfarsitul celui de al doilea mandat in recunoasterea esecului statului este oarecum similara cu chestiunea in care un alt presedinte de tara a spus ca sistemul l-a invins.

   Mai mult, aceasta recunoastere vine dupa ce exista o noua arhitectura politica in parlament si exista un guvern pe butoane care este guvernul Presedintelui, sau cel putin asa spun unii. Trist tare!

   Unde este hiba?
   Raspunsul meu: si la bobor, si la lider.
   Concluzie: de aceea carutza se misca greu spre deloc, pi loc, chiar revers, dupa gustul clientului…

   Dar intelepciunea populara zice ca pestele de la Presedinte, aoleu iertati-ma, de la cap se impute si de la coada, de la bobor, se curata.

   Ce astept eu?
   Un Presedinte full-time 24/7, pregatit, pentru problemele si dialogul intern dar si extern, care gandeste cu capul lui dar si cu cel al consilierilor competenti desemnati de acesta.

   Cred ca mai am de asteptat pentru ca nici varianta sa scapam mai repede de JK nu cred ca este solutia cea mai buna desi ea este dorita de cel putin un partid aflat in opozitie.

   Si zilele trec si uite asa lincezim, doar scriitura se vede ca actiunea este departe,

  • Mi se pare cat se poate de obiectiv mesajul. Cetatenii sunt cei care-si aleg conducatorii si nu invers. Romania putea avea un alt parcurs politic, social, economic, cultural, daca in anul de gratie 1990 am fi ales Ion Ratiu, presedinte.

 4. Absolut corect !
  Parerea mea este ca romanii au inteles de mult toate astea, este motivul absenteismului la alegeri ! Oamenii „s-au fript” de atatea ori incat si-au pierdut orice speranta de viitor. Mai voteaza doar partizanii fanatizati si interesati, naivii si… optimistii incurabili. Printre care, recunosc, ma numar …
  Tare ma tem, aud de la cunoscuti, ca dupa esecul – o, cat de categoric, de ras de n-ar fi de plans – al guvernarii „liberale”, in care atatia si-au pus speranta, absenteismul sa fie si mai manifest. Multi imi spun :”nu mai merg la vot, n-am cu cine vota.” Nu-i contrazic, nu le pot oferi o optiune . Asa optimist cum ma stiu dintotdeauna …
  La aparitia USR mi s-a aprins speranta; decapitarea, indepartarea lui Nicusor Dan de catre „institutionali” a fost pentru mine o mare dezamagire. Si motivul a fost semnificativ :ND doarea ca „partidul” sa nu impuna o optiune, fiecare sa voteze cum crede el, altii doreau sa impuna parerea lor, tuturor. Unde-am mai vazut asta oare ? Mai vedem si azi, la congresul PNL. Vorba din popor „Comunismul n-a murit …”
  Hai sa fiu – totusi- optimist : mai sunt trei ani pana la alegeri !?

  • Totusi,,,

   Lipsa de exercitiu si memoria slaba duce la repetarea greselilor, asa ca mai bine sa avem jucatori decat privitori, si mai bine prezenti la vot decat comentatori pe blog.

  • 1. Permiteti-mi o corectie la o greseala gramaticala, foarte des intalnita: „de mult”, in cazul de fata corect este „demult”
   2. Oamenii care nu merg la vot sunt cei ce nu merg la vot, de regula, unele dintre motive fiind nepasarea si lipsa culturii civice. Votantii constanti sunt cei ce voteaza PSD, de 30 de ani, indiferent daca traiesc bine sau rau.
   Liberalismul „liberalilor” este doar o iluzie, iar aceasta s-a vazut inca de pe vremea lui Campeanu, cand l-a tradat pe Seniorul Coposu, prin refuzul de a participa la alegeri impreuna, facand jocul lui Ilici si al FSN-ului de atunci si a culminat cu anul 2012, cand s-a aliat pe fata cu PSD, formand coalitia aceea monstruoasa USL, ceea ce i-a usurat munca acestuia de a captura si capusa 99% din tot ce misca in tara asta.
   Cat despre Nicusor Dan si expulzarea lui din USR, dupa cate cunosc, acesta s-a externalizat singur si a aplicat la PNL-ul cel liberal, caruia trebuie sa ii execute ordinele, ca doar orice ajutor e pe bani si despre bani.

 5. Pot fi acuzat de insensibilitate dar ceea ce se întâmplă nu e de mirare.
  E doar consecința directă a ultimelor decenii, răul are rădăcini extinse pe toate palierele. Nu e oare logic că școala de slaba calitate, doctorate ridicole și făloșirea cu diplome fără acoperire a decidenților conduce la eforturi dezlânate de vaccinare iar pe fondul încrederii erodarea a supușilor care au trecut prin aceleași școli să avem rată mică de vaccinare care în cascadă produce suprasolicitare a unor sisteme electrice și echipamente vechi în secții de terapie intensivă supraaglomerate? Cel mai ușor e să acuzăm pe X sau pe Y și să facem un tărăboi ipocrit când problemele sunt atât de intricate în țesătura societății. Eu am fost sincer surprins de buna logistică a vaccinării. Iar pe cei care reclamă proasta comunicare îi chem să comunice ei mai eficient. Trebuie să înțelegem unde suntem, să nu fim ipocriți să avem înțelepciunea să tragem concluzii practice, fără false mirări. E nevoie de multă, multă muncă îndărătnică etapizată și răbdătoare și poate peste mai mulți ani vom vedea niște rezultate. Deja se întâmplă. Fiecare dintre cei conștienți și onești trebuie să își multiplice eforturile. Alternativa e emigrația în țări în care tot acest travaliu a fost făcut de alții.

 6. @ Robert
  Aveti dreptate – avem ce meritam.
  Singura solutie ar fi ca, prin referendum, sa fie anulat votul universal. Sa nu mai poata vota prostii.

  • Nu stiu daca „Sa nu mai poata vota prostii” e spus ironic sau nu. Sugerez insa oricui o ia in serios sa cugete serios la urmatoarele intrebari:
   1. Cum a evoluat inteligenta medie de-a lungul, sa zice, ultimilor 200 de ani?
   2. Cum se compara progresul omenirii de acum, cu vot universal, cu cel din urma cu sute de ani, cu sisteme aristocratice (ca viteza de progres, ca rezultatele se acumuleaza)?
   3. Cine si cum ar face distinctia dintre „destepti” si „prosti”?
   4. Cum se poate preveni ca sistemul de la 3 sa nu fie abuzat?

 7. @ Ioan Stanomir
  Foarte bun articolul. Ca orice alt articol scris de dumneavoastra.
  Mi-ar placea sa pot sa va votez pentru functia de presedinte. Poate dumneavoastra ati reusii sa schimbati ceva.

 8. Buna dimineața,sant constănțeanca
  Mama,tata și bunica nurorii mele au fost internați in spitalul incendiat.
  Singura ,cred, soluție este sa cerem Consiliului Europei un guvern cu specialiști europeni care sa înlocuiască acești guvernanți pe care nu avem voie sa-i blamam ptr sant exponenții noștri
  Noi atât putem.Santem un fel de irakieni sau afganistani puțin mai evoluați
  Numai pe B-dul Tomis in aceasta vara s-au făcut lucrări de reabilitare a canalizării de doua ori și după ce au terminat și s-a turnat asfalt și a fost redata circulației soseaua a început sa se lase,acum se lucrează iar…Pe YouTube exista un filmuleț cu lucrări la un pod peste Someș,am inumarat sant peste 30 de oameni dar numai 8 lucrează efectiv,un mecanic de locomotiva din sectorul privat,lider de sindicat a aflat ca l-a părăsit nevasta,a lăsat locomotiva și a plecat….

  • Ceea ce s-a mai folosit este Consiliul Monetar, cu rezultate bune dupa mine.
   In esenta, se leaga moneda nationala de eur, chiar daca nu trecem la eur. Acest lucru inseamna o disciplina bugetara mai puternica. Nu e un leac minune, dar conteaza.
   Mai mult de atat insa e practic imposibil.
   Ar mai fi poate o solutie din aceeasi gama a renuntarii mascate la suveranitate, anume numirea unui colectiv de specialisti pe care guvernele, de buna voie, sa il asculte. S-a mai incercat si asta, pe alte continente, cu bune rezultate. Dar mi se pare imposibil in Romania de astazi.
   ===

   Singura solutie fezabila pe care o vad consta in rabdare. Dar probabil e cea mai dificila solutie. :-(

 9. Ne dorim simultan un stat omniprezent și minimal, un stat discret și atotștiutor totodată, un stat vigilent și permisiv in același timp, un stat care sa asigure libertățile fiecăruia si să protejeze pe oricine de libertățile prea mari ale celorlalți, un stat puțin cheltuitor dar perfect informat, un stat genial dar fără elitiști, un stat care sa facă totul renunțând complet la intervenționism, un stat fără corupție cu lideri extrem de pragmatici si altruiști deodată. Nu exista un asemenea stat.
  Solicitările intransigente si tânguielile nesfărșite sunt doar o expresie a neputinței proprii.

  • Frumoasă colecția de paradoxuri.. Mi-aș fi dorit să le fi scris eu.

   Poate că doar Dumnezeu să fie omniprezent și minimal în același timp, discret și atotștiutor totodată, vigilent și permisiv.. Doar El să fie-n stare(poate) să asigure libertățile fiecăruia si să protejeze pe oricine de libertățile prea mari ale celorlalți. Și până la apariția omului, chiar a reușit.. :))

   Revenind pe pământ, cei care ne conduc sunt aleșii noștri, exact ca noi, eventual ceva mai iscusiți.. Poate că schimbarea visată ar trebui să înceapă cu fiecare din noi, dar nu e chiar așa de simplu(mă refer la fapte, nu la vorbe..) Trăim într-o societate coruptă, în care fiecare a-nvățat să se „descurce”.. Iar o societate coruptă nu poate genera decât un stat slab.

   O caricatură din Urzica(o tempora..) prezenta un tip ciufulit și îmbrăcat ciudat, care spunea : – Eu nu dau bacșiș nici la frizer, nici la croitor..

   Bun și care e soluția, că la tânguieli suntem meșteri..?
   A dat-o Napoleon atunci când a introdus votul universal. Educația.

   • De acord: educația. Dar și aplicațiile ei.
    De exemplu, a înșira o sumedenie de maxime cu al căror caracter general nu poate cineva să nu fie de acord, dar de fapt discutând despre un context explicit, nu e o dovadă de acuitate. Fiecare caz trebuie judecat mai ales pe baza caracteristicilor sale specifice, nu doar prin comoditatea apelării la unele devenite epice. Pentru că efectul al putea să fie invers celui scontat. De exemplu, corupția generalizată oferă deopotrivă muniție criticilor, dar și material defensiv celorlalți. În condițiile unei corupții generalizate, executivul poate susține oricând că a prevenit alte 90 incendii, dar încă nu le-a putut preveni pe toate.

    • Educatia nu este un panaceu.
     Ea oglindeste societatea, nu invers.
     Altfel spus, educatia nu poate schimba societatea. Ar fi ca si cum te-ai salva de la moarte tragandu-te singur de ciuf afara din apa :-).

     • ..hai să spunem că e condiția necesară, poate nu și suficientă..
      Napoleon a pus problema educației pentru că intuia dificultatea unei „plebe resentimentare și ignare” în a decide lucid la urne. Și încet-încet Franța s-a modernizat. Un bun exemplu de urmat, nu ?

      În ce ne privește, avem destui oameni inteligenți și bine educați. Mai avem însă și analfabetism funcțional(sau clasic..) bine înrădăcinat. Totul stă în procente. Atâta timp cât populiștii vor avea asigurată o mare masă de manevră, (ușor de ademenit cu promisiuni demagogice) care să-i propulseze la putere, ne vom tot învârti în jurul cozii.

      • Dedalus, nu pare să fie ziua ta cea mai bună: exact asta a afirmat mircea gându despre educație:
       ..hai să spunem că e condiția necesară, poate nu și suficientă..

      • Dedalus, atenție: e vorba doar despre probabilitate, nicidecum de reciprocitate sau (im)posibilitate.

      • Oamenii educati au fost tinta prioritara in regimul terorii, raspandit pe toate continentele, cu diferitele nume locale.

     • Cred totusi ca educatia iti permite un loc de munca mai bine platit si ca urmare dorintele se modifica: de la a te multumi cu o bere si un mic de alegeri vei dori canalizare, apa, selectie la gunoaie, functionari eficienti, etc. Fara educatie progresul de orice fel e imposibil, pentru ca dorintele (si pretentiile) sunt reduse la cele necesare supravietuirii.

   • doua sunt solutiile:
    1. educatia – este nevoie de timp
    2. stat de drept adicalea justitie operationala si onesta, celeritate, cuvant iubit – rezolva in relativ scurt timp…

    pe toate domnule Presedinte le-a cam ametit…

    ramane speranta: poate urmatorul?

  • Personal, imi doresc un stat minimal. Pentru ca stiu ca nu poate face prea multe, si atunci vreau sa se implice numai si numai acolo unde se poate demonstra ca, in ciuda limitarilor, statul va face mai bine decat o firma privata.

 10. Eu vreau un vinovat . Nu electricianul de la Constanta ci politicianul de la Bucuresti .Nu mai visez sa vad la politicianul de la Bucuresti demnitate .(sau responsabilitate ? )

  • Pai hai sa punem cazul; a circulat pe net (s-a viralizat, cum se spune) imaginea cu priza scoasa din perete, cand cu vizita baronesesi…
   Eu l-as da afara instant pe electricianul care (nu) a montat priza care se vede in poza de protocol, festivista, de la spital…
   … electricianul o sa zica: „ce ba, pentru o prizaaaa…” si poate o sa-l ierte cu o mustrare intre patru ochi. Daca nu-l da afara intr-o luna sa fie dat afara si directorul. Si daca ia foc spitalul, chiar daca nu de la priza aia, sa-l bage si-n puscarie.
   Responsabilitatea trebuie sa fie pe toate nivelurile.
   Electricianul e prea mic sa fie vinovat, seful e prea sus sa se ocupe de nimicuri. Si saptamanal se duce lupta oarba cu focul

 11. Nici dupa 31 de ani nu intelegem ce inseamna sa fii capitalist sa fii parte a unei societati in care fiecare dintre Institutiile Statului ( persoanele ce le reprezinta )isi respecta prerogativele , respecta regulile si respecta astfel cetateanul . Unii cautatori de vini ancestrale ,mai mult comunistoide decit democratice ,arunca de la stinga la dreapta si chiar prin centru imagini de vinovatie ale guvernului , sefului de stat , fara a avea intuitia de a intelege cum nimeni nu este factotum si nimeni nu poate prevedea intimplari ,de orisicare fel ,fie ele atit de nenorocite ca cea de fata .Priviti in jur si vedeti cita amaraciune este in multe dintre partile Mapamodului .Societatea romanesca este inca intr-o perioada de cautari , de reasezari , de lupta continua cu ea insasi asa cum vedeti pe scena politica chiar acum .Cind sa zicem si noi ”ca am trecut dealul ”hopa ! apar de nicunde atitudini ce numai democratice nu sunt . Un partid ce se autonumeste de factura liberala si ce se dezice de toate atitudinile ce se presupun a fi antidemocratice , se aliaza din senin cu un partid ,numit in presa ,extremist si impreuna cu fostul sef PNL si PSD creeaza ,in sinul natiunii , o stare politica de fapt asimilata cu hoasul .Totul a inceput cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare .PNL pierde alegerile , seful PNL ofera ministere de forta USR-ului , ca mai apoi sa se pozitioneze anti PNL in cadrul motiunii de cenzura si impotriva Sefului Statului , dar asta doar la nivel declarativ .Premierul Citu a intuit bine cind a aratat morica PSD -USR-Ciolos si Orban .Inca un an ,sau poate si mai bine, pierdut de noi romanii .

 12. Cam târziu se descoperă simtomurile statului eșuat.

  Se putea citi definiția de pe Wikipedia și face comparații.

  Sau în alternativa de „privit” Nigeria.
  Campioana mondiala de ani de zile la coruptie .
  A vândut tot. Bogățiile din sol/subsol dar în schimb a oferit poporului doar și exclusiv un grad extrem de sărăcie . Plus o emigrare constanta (forțată de sărăcia multilateral raspindita)
  In paralel, nomenclatura nigeriana , ” esentialii ” lor , concurează la venituri și privilegii cu cele mai dezvoltate și bogate țări de pe planeta.
  E cumva divers in Romania ? Poate nu sunt bine informat eu.

  • E interesant de privit insa Uganda. Si Africa de Est, pe ansamblu.

   Dupa parerea mea, Uganda va depasi Romania, nu foarte repede, dar o va face. E un alt spirit acolo iar spiritul conteaza mai mult decat legea.

   • Si in Uganda si in Kenia subt lideri care au stat sau stau la putere care 4 mandate, prim coruptie uriașă, alegeri fraudate si violență. Africa de E mai include Somalia, Tanzania și posibil Mozambic. Care sunt modelele de preluat?
    Liderul regimului alb din Rhodesia, Ian Smith, spunea o frază memorabilă: in Africa one man one vote means one man one vote once.

    • Potentialul, perspectivele, evolutia.

     a) Uganda este corupta, intr-adevar, dar evolueaza bine sub influenta WB si US, Romania isi adapteaza coruptia la lege.

     b) Museveni are un mare capital de incredere. Guvernarea este pragmatica, Ultimele evolutii politice si halul in care Romania abordeaza investitiile nu necesita comentarii

     c) Da, Uganda e saraca, dar relatiile sociale sunt puternice, ceea ce in Romania nu ai sa vezi.

     d) Usurinta de a face afaceri in Uganda acum este destul de jos, dar creste constant, iar practica contrazice indicatorul intr-o anumita masura. Chiar daca Romania are un indice mult mai bun, acesta scade si practica pare sa confirme,

     Coruptie este si in SUA si in Germania, nu e suficient sa te uiti la asa ceva,
     ====
     Tanzania – da, are un partid dominant de decenii. Dar ghici cine mai are un singur partid la putere tot decenii, chiar daca mai ia si mici pauze?

     Cresterea PIB a Tanzaniei e serioasa.

     ===

     Tanzania, Uganda si Kenia sunt membre ale Comunitatii Africii de Est, o structura supra-statala ce aminteste de Uniunea Europeana. Exista in plan chiar si o moneda comuna! Ca si Uganda, Tanzania are potential si perspective.

     Nu in ultimul rand as aminiti aici situatia demografica mult mai buna a Africii fata de Europa. Pe moment, influenta acestui factor pare mica, dar in 10-20 de ani, sau poate mai devreme , va fi hotaratoare.

     Prozaic spus, daca Europa o ia in jos si Africa in sus, care ar putea sa fie perspectivele?

     Nu spun ca Romania ar trebui sa copieze exemplul Ugandei sau al Tanzaniei, dupa cum nu spun sa copieze vreun model anume. Spun doar ca Romaniei i-ar folosi sa se uite cu mai mare atentie prin lume si sa se apuce sa gandeasca pragmatic. Asta, cat timp o poate face de buna voie.

 13. ..da, încă o tragedie din vina incompetenței, neglijenței, indolenței ..etc
  Și toate astea pe fondul nepăsării, cinismului și populismului politicienilor care au guvernat sau guvernează.

  Prea ocupați cu jocurile politice, PNL și USR au uitat de pandemie și de valurile ei. Au lăsat baltă măsurile nepopulare care se impuneau, având în vedere prognozele din primăvară-vară. Iar acum se plătește decontul.
  Mi-e milă de cei care-și închipuie că PSD și AUR sunt salvarea..

 14. Diagnosticul dvs este bland in raport cu toxicitatea liderilor actuali ai Romaniei. Devine tot mai evident pentru cine mai are un simt al responsabilitatii ca Batman de la Cotroceni ce l-a cocotat pe Superman la Guvern si in PNL sunt „impietriti in proiect”, in proiectul lor numit: „guvernul meu, parlamentul meu, partidul meu, etc_meu!” Iar tara se duce de rapa, ingropata in datorii, inecata in preturi enorme, incinerata in spitale, dar „totul e ok, economia duduie, salariile sunt peste 3000, etc etc”. Tara are la varf generatori de toxine si moare otravita putin cate putin ca sa nu simta si sa se revolte. Iar cioclii vor fi cei doi superEROI: „Batman ot Cotroceni si Superman ot Guvernul Romaniei”! Asa ne trebuie daca ne lasam calcati in picioare fara sa cracnim!

 15. Cand marele om de afaceri / S.O.Vantu a fost prins si intrebat cum de a fost posibil sa faca ce facuse, replica sa a fot geniala „Intariti-va statul!” :-)).

  Am sustinut (prea) des pe aici ca originea marasmului Romaniei este nerecunoasterea faptului ca statul roman este unul de tip comunist, care mimeaza capitalismul.

  Romania a legiferat democratia pluralista si economia de piata. Da, dar societatea nu le recunoaste!

  Pentru a avea o societate stabila si bunastare efortul politic trebuie sa se indrepte spre intemeierea statului liberal si in consecinta, spre recunoasterea sociala a ceea ce este astazi in Constitutie.

  Constitutia nu e decat o forma fara fond, daca in mod subtile sau pe fata, cetatenii isi dedica viata incalcarii sale. Nu ma refer aici la incalcarea literei sale, ci la incalcarea spiritului sau.

  ===

  Al doua cauza , dupa parerea mea, este lipsa pragmatismului. In loc sa inlocuiasca instalatia electrica, managerii de spitale s-au caznit sa le puna termopane si sa le zugraveasca.

  Aceasta lipsa de pragmatism deriva intr-o anumita masura, din incapacitatea statului de a asigura libertatea individuala la pachet cu raspunderea individuala.

  ===
  A treia cauza, dupa mine, este invatamantul prabusit din Romania. In loc de a invata elevii lucrurile utile, le pierdem timpul si le tocim capacitatea profesional punandu-i sa invete sa „rezolve probleme” care de care ma inclacite.

  Cand termini liceul stii o gramada despre structura nucleului, dar nu ai idee de cat de rapid poate sa se propage un foc intretinut de oxigen pur.

  ===

  Prin urmare, orice ai face ca reactie la astfel de cazuri va fi inutil, cat timp nu te adresezi si cauzelor enumerate.

 16. Principalul lucru care ma surprinde oarecum, in special la oameni cu pretentie de intelectuali, e ca, desi se plang ca statul nu functioneaza, continua sa astepte ca statul sa faca una si alta.
  Personal, in conditiile in care statul e incapabil sa-si controleze propriile institutii sub aspectul protectiei la incendii, mi se pare profund ilegitim ca acelasi stat sa-mi impuna ora de venit acasa sau ce vaccinuri sa-mi fac.

  Statul ar trebui sa intervina numai in acele locuri in care se poate dovedi clar ca face treaba mai buna decat cetatenii particulari sau firmele private. In loc de asta, tendinta e sa cerem statului sa intervina oridecateori nu suntem multumiti de ce se intampla altfel, fara sa ne punem serios intrebarea daca interventia statului chiar va imbunatati lucrurile. (Recomand un pic de Milton Friedman – se exprima mult mai bine ca mine.)

  Incompetenta si iresponsabilitate exista peste tot. Problema e ca, in orice organizatie mare (si statul e prima dintre acestea), individul incompetent sau iresponsabil poate scapa basma curata exploatand mecanismul birocratic. Mecanism care ii permite sa se bucure de privilegiile pozitiei (bani, puterea de a da ordine), dar sa se eschiveze (dand vina pe altcineva) cand esueaza.

 17. gurul lucru pe care un partid toxic ca PNL nu l-a facut a fost sa se aleaga singur. Romanii „de dreapta” au ales intre PNL si USR, Iohannis si Barna, Vergil Chitac (care mi-a trezit amintiri din Piata Universitatii) si Stelian Ion. Multi au ales sa nu aleaga, punind semnul egal intre cele doua optiuni.

 18. „…în ecuaţia politică şi instituţională a acestui eşec, şeful de stat este unul dintre principalii responsabili.”

  Mă bucur că o voce publică importantă precum cea a domnului profesor Ioan Stanomir spune asta. Domni-sa a înțeles în cele din urmă (așa cum Președintele Iohannis a fost nevoit să accepte) că România este un stat [parțial] eșuat.

  Doar că România NU a eșuat pe vremea domnului Iohannis, ci pe timpul Președintelui Iliescu, cel care a facilitat instaurarea guvernării cleptocratice securisto-comuniste în urmă cu mai mult de 30 de ani.

  Și, mă tem, domnule profesor Ioan Stanomir, că greșiți fundamental în evaluarea situației patriei noastre. Iar, cât timp nu identificăm corect problemele, nu putem spera la vreo soluție.

  Pentru eșecul statului român, NU Președintele Republicii, roi alți oficiali, sunt responsabili, ci cetățenii, după cum arată Daron Acemoglu și James A. Robinson în celebra lor carte. Bunăstarea este o opțiune [politică] a membrilor unei națiuni. Iar cetățenii sunt manipulați și manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă (a se vedea Brexit, spre exemplu).

  Ceea ce nimeni nu discută în România, nici politologii consacrați, după cum se vede, este cum contracarăm manipularea care determină cetățenii să conducă spre alegeri atât de proaste pentru ei!

 19. Acuzațiile dlui Stanomir sînt corecte pînă la un punct. Pentru că statul eșuat de acum nu e, neaparat și exclusiv, un rezultat al comunismului și fesenismului. Nici în perioada interbelică, nici mai înainte nu stăteam mai bine, statul fiind la fel de incapabil de a proteja viața oamenilor. Înapoierea, spiritul retrograd, incultura, lipsa de instruire și civilizație, corupția fac parte din fibra poporului român. Improvizația, superficialitatea, indiferența, lenea, dezbinarea, invidia, ipocrizia sînt defecte umane, care ne caracterizează și de care nu ne putem desprinde. Politicienii, feseniști – sau nu, sînt toți aleși de-ai noștri, nu trimiși de pe Lună. Și sînt la fel ca noi. Ca marea noastră majoritate. Situația nu se va schimba, sau, în orice caz, nu foarte curînd. Incendiile prin spitale vor continua, molima, la fel, gîlceava poitică, și ea, lipsa de cultură, prostul gust, mîrlănia se vor extinde odată cu noile generații. Răul acumulat de zeci și zeci de ani, nu poate fi extirpat într-o clipă. Nici sub președinția, încă actuală, a lui Iohannis, nici posibil viitoare a lui Cioloș, Ciolacu, Simion sau Stanomir lucrurile nu se vor modifica în mod fundamental. Bocim de trei decenii că nu e bine, dar ne-binele continuă. Fiecare rază de speranță devine o nouă dezmăgire, așa au fost Constantinescu, Băsescu, Iohannis… Am intrat in NATO și UE, dar ne acomodăm greu în clubul lumii civilizate. Nici ei nu stau pe roze, iar noi tot de căruță am rămas.

  • Istoria are legile ei :-).

   Germania pre-nazistă parea ca se tot prpbușește in haul in care fusese tarata in urma primului razboi mondial. A urmat guvernarea national-socialista, razboiul, epoca post-industriala, unirea si, in final avem o Germanie putere mondiala la care nimeni nu s-ar fi gandit in perioada de dupa primul razboi mondial.

   Si invers este valabil – sa ne gandim la prabusirea Imperiului Roman. Sau la disparitia etruscilor.

   Se va intari si statul roman, pana la urma. Sau macar putem spera. Unii vor contempla transformarea, altii o vor ajuta. Trei decenii e putin la scare istoriei. Sau poate ne aflam in zorii transformarii, dar nu avem ochi sa o vedem.

   • Etruscii nu au „disparut”. Marile familii romane sunt etrusce. S-a produs doar ceea ce se numeste evolutie, asa cum nici azi n-o sa gasesti „americani pur sange” ca-n timpul lui Washington, tot asa nu mai gaseai „etrusci pur sange” in vremea razboaielor punice.
    S-apoi Ruma/Roma e nume etrusc.
    „Etruscologia” este inca in bajbaiala, nu se gasesc decat morminte, necropole private. Viii s-au amestecat cu cei din jur, in conflictele omniprezente pentru dominatie in Mediterana etruscii ar fi fost ultimii pro…ti sa ramana neschimbati intru vesnicie. Cei, nu putini, care au incercat varianta asta, au fost „striviti de valul istoriei”.
    Si noi ne imaginam, copiii fiind, ca vom canta tovarasului pentru eternitate. El a intrat in eternitate, iar noi am trecut la altele. Asa si etruscii si mai toti.

  • „Înapoierea, spiritul retrograd, incultura, lipsa de instruire și civilizație, corupția fac parte din fibra poporului român.”

   Văd cel puțin două probleme legate de afirmația dumneavoastră.

   Una. Ultima oară când cineva a împărțit popoarele în „superioare” și „inferioare” lucrurile s-au terminat prost de tot.

   A doua. Cam același tip de discurs îl au membrii cleptocrației care fură cin averea mea. Ba că așa ne-a fost soarta, ba că n-avem pe cine alege mai bun, ba că toți românii suntem hoți, sau am colaborat cu Securitatea șamd. În fine, nu-i nimic de făcut, hoții trebuie să rămână mai departe la conducerea României.

   …Ei, bine, nu-i deloc adevărat! Printre cunoscuții mei nu este nici un hoț.

   • Nu, nu asta era ideea, că sîntem toți la fel de răi, pentru că nu sîntem. Hoți nu sînt nici măcar toți cei care votează cu hoții. Dar dv, cunoscuții dv, eu și alți oameni, care ne învărtim pe aici, nu sîntem suficienți ca număr și influență pentru a determina schimbarea lucrurilor în bine. Nu e suficient să apară un Cioloș, un Barna sau Rădoi ca România să-și schimbe direcția, urmînd drumul cel bun. E vorba de milioane de oameni, de majoritatea electoratului care votează de trei decenii PSD, tot PSD și iar PSD, livrînd, aproape invariabil, în parlament majorități PSD. Într-o democrație e greu să faci reforme împotriva majorității. Sînteți sigur că toți românii sînt dispuși la schimbare? Că magistrații vor și ei reformă? Că electricienii ăia care lucrează prin spitale își fac impecabil meseria? Din gură, toți vor spune că da, dar realitatea e dezamăgitoare. Dacă dv și cunoscuții dv sînteți atît de buni și cinstiți, de ce e România în coada țărilor din UE la mai toate capitolele? De ce de 30 de ani, cinstiți și buni cum sîntem, n-am ajuns încă să schimba lucrurile în bine? De ce ajung la putere doar mediocrii, impostorii, corupții și agramații? Există vreun superzeu care vine și îi așează cu mîna lui atotputernică în fotoliile parlamentului, doar pe ei, pe ei și iar pe ei? Statul român, de la înființarea lui după Unirea din 1859 și pînă acum, n-a fost niciodată de fală, cu excepția unor momente remarcabile după care a reintrat în derapaje. Au trecut 160 de ani și noi tot bîjbăim și bocim că n-am ajuns acolo unde credem că am fi meritat. N-ar trebui atunci să ne întrebăm dacă nu e ceva în neregulă cu noi ca popor?

    • Ovidiu, cred ca ai dreptate, cetatenii (manifastandu-se ca alegatori) ar trebui sa-si asume responsabilitatea, alaturi de cei alesi de ei si sa traga invataminte. Nu se va intampla asta, ci mai degraba va aparea celebra litanie „nu avem pe cine alege”. Eu cred ca intotdeauna ai de ales, asta e drama vietii, ai de ales mereu fara sa ai vreodata certitudini ca ai ales bine. Ceea ce ma framanta, insa, este ca alegerile au inceput sa produca reteuri nu numai in Romania. In SUA si in UK rezultatele din ultima vreme au fost si sunt cel putin ciudate. Lumea se schimba de ceva vreme in sensul in care elitele dispar sau nu mai prezinta interes pentru cetateni. Toti se pricep la toate, asa ca de ce sa nu alegi pe unul care-ti seamana, ca doar si tu ai fi bun de premier, presedinte, parlamentar, samd.

    • Exista un raspuns la de ce apar tot felul de agramati in functii de conducere; serviciile de HR nu functioneaza, functioneaza numai clientelismul de partid.

     A existat o exceptie pentru o scurta perioada de timp dar a existat un Presedinte care a adunat in jurul lui altfel de oameni – si-a dorit acest lucru si l-a implinit. Nu a sfarsit cu oamenii cei mai capabili langa el, dar o mana semnificativa i-au ramas alaturi.

     Uite ca se poate si altfel daca se vrea pentru ca asa cum spunea Constantin exista oameni care sunt onesti si competenti – important este sa vrei sa ii aduci in fata. Si acest lucru se poate!

   • Coruptia a scazut in Romania in ultimii 20 de ani. Acum exista in Ro captura statului, cum le sade bine la cei dezvoltati :-).

    O alta mare problema este pierderea timpului in tot felul de sedinte si seminarii aiurea si in redactarea de documente interminabile dar lispite de esenta.

    Astfel de subiecte se discuta rar sau deloc, oamenii nu au ochi decat pentru ceea ce au mai vazut deja.

    • DA.

     As spune ca Presedintele doar priveste uneori cu ingrijorare si atat.
     Are parghii si de ce nu o face???
     PNRR impune niste controale – are o ocazie in plus sa se afirme acum…

 20. Soacra-mea vrea sa se afle si oful ei:
  Nu inteleg dece se tot pling oamenii la noi. Am ales un Presedinte, sa scrii cu litera mare, deci am ales un Presedinte care facuse parte din alianta USL si n-a avut nicio greata sa fie propus premier de catre Varan. Apoi, odata ales, Justitia a descoperit ca, pentru a intra in posesia unui imobil, a falsificat niste acte de proprietate. Si de 7 ani o tine gaia matu cu „guvernul meu”. Cu care ne tine din criza in criza. Mai jos, avem un prim ministru care, la tineretea lui a fost arestat, arestat pentru conducerea unei masini sub influenta alccoolului. Un prim ministru cu nimic mai prejos in aroganta decit Nastase cel care a vrut sa se sinucida impuscindu-se cu fularul. Ce asteptari poti sa ai de la asemenea conducatori? Care, normal, se inconjoara cu oameni asemeni lor sau prea plecati.
  Ca la sedintele de trista amintire, zic „atit am avut de spus”.

  • Vezi ceea ce vrei sa vezi.

   As vrea si eu sa il vad pe cel fara de prihana care sa ne conduca. Dar sa aiba si varsta legala :-).

   Nu vreau sa sustin prin aceasta afirmatie pe nimeni. Vreau doar sa spun ca trebuie sa fim realisti in asteptarile noastre.

   • Daca esti „realist” in asteptari, sa nu ne mai plingem, sa nu mai jelim starea Natiei.
    Si Iliescu si Nastase (si altii) au fost „realisti”.

    • Bine, atunci hai sa il asteptam pe Fat-Frumos sa conduca Romania.

     Sau oaresce sfant, care nu bea, nu fumeaza, isi daruieste averea sarmanilor, lucreaza din zi si pana in noapte numai la binele natiei.

     Unul care nu a facut nimic rau toata viata lui, nu s-a imbatat, nu a precurvit, nu si-a lovit masina in parcare.
     ===
     Sau, hai sa ne uitam la noi insine: suntem noi macar 50% din cei pe care ni-i dorim conducatori, sub aceste aspecte?
     ===
     Realist inseamna realist. Cine cauta o pisica neagra noaptea intr-o camera unde nu-i nicio pisica nu e realist.

 21. Nu stiu daca esuat e cuvantul potrivit, nu cred ca a navigat vreodata. Asta nu-i un stat, e o replica nereusita a unui stat, o maimutareala.

 22. Stimate,
  Robert,
  1.USR ,,nu vrea” sa fie ,,altfel de partid”, deoarece atit Ciolos cit si Barna au refuzat ,,proiectul de tara” care asigura reindustrializarea, adica o dezvoltare sanatoasa si durabila si succesul de ,,masa” al partidului!Ce sa aleaga electoratul din povestile ,,proiectului politic” al acestuia, daca nu este insotit/sustinut de un PROEICT ECONOMIC concret si operational?Ce sa faca Alianta liberala cu insiruirea de strategii si actiuni economice punctuale, necuprinse intr-un proiect sistemic, care sa imbunatateasca factorii economici fundamentali, in primul rind COMPETITIVITATEA economica nationala, 74 ca indice (subafrican) care a alungat dupa integrare investitorii industriali si pe cei 5 milioane de emigranti economici in strainatate?
  Personal le-am propus acest proiect ambilor lideri, iar esecul USR se datoreaza lor nu ,,poporului” alegator, deoarece o schimbarea fundamentala – politica, economica si sociala necesita un proiect operational, care sa indice modul si tehnicile de lucru!
  In consecinta, asa cum scrie d-l ,,cetateanul”, cei doi ,,chirurgi (de mai sus) ,,n-au invatat la scoala” modul iesirii din starea de ,,stat esuat”, deoarece scoala economica romaneasca n-a ,,descoperit” inca, noua stiinta a dezvoltarii economice cu ,,metodele si tehnicile” Coreii de Sud…
  De asemenea cei doi ,,chirurgi” refuza sa invete in ,,rezidentiatul” apartenentei la guvernare, exact ceeace le sta la dispozitie: proiectul de tara promis lor si dupa ce am incheiat/ratat ,,negocierea” acestuia cu fiecare dintre ei!
  2.Toti ,,liberalii” de frunte care posteaza articole constatative pe acest portal, refuza sa ,,constate” ca una din cauzele esecului national este lipsa cronica a unui ,,Manual de Tranzitie” la dezvoltare, care nu este altceva decit Proiectul de Tara.
  Acum 10 ani. ,,Reconstructia Industriala – Politici si Strategii”, lucrare academica dupa Criza din 2009, afirma necesitatea reindustrializarii ca fundamentul iesirii din Criza, care practic continua si azi, prin cresterea economica CONSUMERISTA, pe datorie, in locul celei pe atragerea masiva a investitorilor industriali majori!
  Abia daca USR (sau PNL) evaluau, dezbateau si propuneau implementarea proiectului de tara, iar partidele il refuzau, putea fi vorba de un,,complot” al clasei politice de a tine tara in starea de natiune esuata!
  3.Am in fata ,,Programul PNL de alegeri pentru Gorj, cu lozinca ,,Dezvoltam Gorjul, dezvoltam Romania”!
  Candidatul DAN VILCEANU (azi min. Finantelor) scria ,,Obiectivul PNL este dezvoltarea Romaniei si a Gorjului in 4 ani cu 80 de miliarde de Euro, fonduri europene nerambursabile…”
  Altceva NU stie d-l Vilceanu ca Secretar executiv al PNLiberal, deoarece liberalii din cercetarea economica nu au construit un proiect de tara, care sa asigure aportul major la dezvoltare al investitorilor industriali majori, iar constructia PNRR de infrastructura NU este un proiect de dezvoltare economica industriala, ci doar un ,,CATALIZATOR” AL ACESTUIA, care va avea rezultate doar peste ani de zile!
  Pina atunci, fara un proiect de tara si industrializare functionam pe datorie, ajungind mai rau ca Grecia anilor trecuti.
  PS.
  Sper ca oferta acestui proiect de tara, pe care urmeaza sa o depun in scurt termen d-lui Vilceanu (la sediul PNL Gorj) sa nu fie ignorata, ca aceea facuta (personal) lui L. Orban, care astfel a ,,mai pus si el umarul”, ca Romania sa se afunde si mai tare in starea esuata…
  Urmeaza sa informez asupra rezultatului ofertei evaluarii si promovarii proiectului de tara (pe canalul P.N.L. Gorj), prin ,,scrisoare deschisa”, daca nu cumva portalul va considera ca nu merita efortul sa o publice…
  prof. Caliman I. Eugen
  constuctor ,,proiect de tara”

 23. Poate ca mai trebuia scris ceva apropo de esuare:

  1. romanii au iesit in strada impotriva unor ordonate si au venit in ajutorul Presedintelui, nu toti cetatenii fac sau se recunosc in enuntul stat esuat…

  2. cand a fost vorba despre stat de drept si coruptie KJ a fugit, a pus purtatoarea de vorbe sa anunte semnarea decretului de destuituire pentru LCK si dupa ce vine o decizie de mai sus, de la un forul pe care JK il pretuieste, nici atunci nu intreprinde alte actiuni necesare.

  Deci stare de esuare nu este a statului ci a Presedintelui caci el are cutitul si taie painea dreptatii…

  Sa mai mentionez si ceva de Romania Educata in septe ani???

  PS
  In copilarie citeam si reciteam o povestioara care se numea Massaro cel Drept, deh…
  Am vrut a spune astfel ca am multe defecte!

 24. Statul n- a esuat, au esuat oamenii, cei care raspund direct de buna functionare a instalatiilor electrice. A esuat constiinta lucrului bine facut, a esuat responsabilitatea unuia fata de altul, a esuat empatia, lucruri pt care un stat si institutiile sale nu pot fi trase doar intr-o anumita masura sa fie responsabile.
  Un proverb spune „Omul sfinteste locul” iar acolo unde nu sunt oameni resposabili si constienti locul devine sterp, indolenta, nesimtirea si ticalosia se asterne peste tot.

 25. Un stat eșuat este un stat pe care cetățenii nu-l revendica drept fiind al lor si nu le pasa daca se duce de râpa.
  După incendiul de la Colectiv au fost demonstrații masive și un prim ministru numit copy and paste a trebuit sa demisioneze. Acum mor oamenii arși în spitale și așa zisa societate civilă nu reacționează in nici un fel. E oarba si muta. Pentru ca societății civile i se spusese si i se spune ca odată înlăturat Dragnea si alți mafioți din PSD va curge lapte si mierie. Societatea civila sta amorțita si nu observa ca de doi ani avem alt grup mafiot conduce România cu aceleași metode, cu ordonate de urgenta, cu împărțirea funcțiilor publice la membri de partid, prieteni si afaceriști legați de partid, cu recrutarea de transfugi de la PSD, cu disperatul legii, cu disprețul unei lozinci cu care mărșăluise pana acum 2 ani: Fara penali, etc.
  Pana acum vreo câteva luni o Casandra de la Berlin, am numit-o pe doamna Mungiu, ma scotea din fire cu teoriile sale despre lipsa de spontaneitate a unor demonstrații majore precum cea din 10 august 2017 de la București. Mi se păreau teorii conspiraționiste demne de cineva mai prejos de un analist fin cum este AMP.
  Văzând cum evoluează lucrurile cum „societatea civila” închide ochii la zeci de faux pas (o sintagma foarte blânda) ai președintelui Iohanis si in special ai unui premier incult care fugise din USA fără sa-si plătească o datorie bancara ma întreb daca demonstrațiile din 2017 si 2018 au fost chiar spontane, si daca in ultimii doi ani a lipsit un ordin de zi de a ieși la demonstrații.
  De peste 5 ani președintele Iohanis n-a mai dat un interview „pe bune”, un interview in care sa răspundă la niște întrebări incomode, iar chiar si pe Contributors principalii formatori de opinie si majoritatea comentatorilor au tratat cu blândețe abuzurile sale si ale guvernelor sale (personale!). Acum vedem ca asa zisa reforma n-a exista niciodată in planul PNL, singura reforma este răsplătirea primarilor, a foot soldiers, care l-au ajutat sa ajungă la bucate.

 26. Motto:
  „Cu prostul care n-are şcoală
  Te lupţi puţin şi-ai câştigat.
  Dar duci o luptă colosală
  Cu prostul care are şcoală! ”
  (Ion Pribeagu- ODA PROSTILOR)
  Prostia guvernantilor a făcut ca valul 4 al pandemiei de COVID-19 să ne ia prin surprindere si lucrurile să scape de sub control. La sfârșitul lunii aprilie, premierul Cîțu a anunțat că România are toate condițiile să atingă 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie și dublu până la 1 august. Tot atunci, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, considera că termenul de 1 iunie, avansat de premier pentru vaccinarea a 5 milioane de români, este „cât se poate de realist”. Pragul de 5 milioane de persoane vaccinate anti-Covid a fost însă atins abia pe 31 iulie, la două luni de la țina stabilită de premierul Florin Cîțu.
  Cu toate astea, Guvernul Cîțu a lansat pe 1 iulie 2021 o nouă etapă de relaxare a măsurilor de preventie a răspândirii bolii, in timp ce tările din vestul Europei au impus noi restricții pentru a se pregăti de al patrulea val de COVID-19, cauzat de varianta Delta. (Vezi: https://bn.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/23/2021/06/HG-…?)
  De atunci, campania de vaccinare a intrat în declin, iar numărul persoanelor care s-au prezentat la centrele de vaccinare a scăzut alarmant. Plătim asadar, incompetenta si prostia unui politician, ajuns premier al României care a declarat public, în martie 2018: „Trebuie să terminăm cu propaganda că Învățământul și Sănătatea reprezintă prioritatea zero în România. Sectorul privat trebuie să fie prioritatea zero în România, nu Învățământul, nu Sănătatea” (Vezi: https://adevarul.ro/news/politica/adevarul-live-ora-1200-florin-citu-des…)

 27. inca mai exista o buna parte din tara fara venituri, fara asigurari de sanatate, fara pensii, fara putere de munca, fara bani de intretinere, care beneficiaza doar de un soi de asistenta sanitara gratuita; spitalele sunt un soi de aziluri care nu asigura nici beneficiile unui azil, nici conditii de asistenta sanitara; cat lopatam cu harnicie datorii catre generatiile urmatoare, ne tot ajung din urma datoriile interminabile ale generatiilor anterioare; e deja prea tarziu chiar si pentru competenta, mai e nevoie de inca o epoca brucaniana; de fapt inca vreo doua, ca lupii mai tineri par din ce in ce mai rupti de realitatea pe care pseudocomunistii doar au cosmetizat-o, fara a indrazni sa o ignore complet;

 28. Eu nu inteleg!
  Nu e bine ca a esuat statul asta si nu prin explozie, nici prin masuri caracterizate de stangisti ca fiind „impotriva poporului” ci prin implozie???
  Este o sansa mare de a re-evalua ce vor cetatenii de la stat!

 29. @ Mircea Libertarianu’

  ’Sa nu mai poata vota prostii’ – e spus serios !
  1. ’Cum a evoluat inteligenta medie’ … – aveti un raspuns vizionand cateva momente ’Vax Populi’ (Starea Natiei). Personajele sunt cel mai bun exemplu pentru inteligenta ‘medie’ a votantului roman.
  2. ’Cum se compara progresul’… – nicicum! Nu avem ca societate nici un progres.
  3. Distinctia dintre ’destepti’ si ’prosti’…
  Aici as dori sa nuantez pozitia mea. Crad ca votul ar trebui acordat doar persoanelor care – prin plata taxelor – sustin statul. Ei, si numai ei, au un drept moral sa decida cine vor fi aceea care vor administra banii lor si sa controleze cum s-au folosit banii alocati.
  4. Pentru a nu fi in situatia de a departaja desteptii de prosti – da, nu ar fi bine ca prostii sa afle ca sunt si oameni destepti pe lumea asta – as propune ca votul sa fie cumparat. Platind buletinul de vot – cu o anumita suma – el va avea o valoare. O valoare pe care nu esti dispus sa o risipesti. Este ca o investitie. Actualmente votul fiind ’mokka’ oamenii nu-l pretuiesc, il folosesc ca pe ceva lipsit de orice valoare.
  ’Atunci cand cumperi ceva, acel lucru are – pentru tine – valoare’ … putin MILTON FRIEDMAN…
  Ca sa nu mai vorbim despre ’DREPTUL LA VOT’ – care nu e altceva decat o abureala – chiar pentru prosti! – ca prin acest drept ei se afla la conducerea societatii. Acest drept la vot nu e altceva decat un simulacru care legalizeaza conducerea unei tari de catre anumiti indivizi ’alesi’ in cu totul alta parte decat cabina de vot…
  Pe lista imbecilitatilor unei societati poate fi adaugat si ’Dreptul la Munca’, ’Dreptul la Educatie’, ’Dreptul la Sanatate’ etc …

  • La 1, studiile arata ca inteligenta medie este (surprinzator poate) in crestere. La fel, nivelul de educatie (formal, cel putin). Problema pare a fi ca intelepciunea nu prea creste nici cu inteligenta, nici cu educatia.
   La 2, daca comparam, de exemplu, progresul in ~1000 ani de ev mediu cu ultimii ~200 de ani (cam de cand se aplica ideile iluministe), ultimii ~200 de ani castiga detasat. Si ideile aici sunt cam legate: egalitatea in drepturi, care implica si vot egal, libertatile individuale, inclusiv cele economice, statul de drept (care e chiar si mai vechi). Daca dai puterea unei aristocratii, problema e ca acea aristocratie se mentine prin forta, fara a avea nevoie sa faca nimic util, iar plebea iarasi, orice ar face, nu poate avansa.
   Problema actuala nu e ca conducatorii sunt prosti. Majoritatea suntem prosti, in sensul ca facem prostii mai mari sau mai mici tot timpul. Problema e cand un conducator ajunge acolo, fie si pentru ca a facut un lucru laudabil, si apoi nu se mai da dus, chiar daca de-acuma face numai prostii.
   3. Pe o piata libera, da, e un lucru bun ca cine a obtinut bani crescand o firma are putere de decizie ce sa faca cu ei mai departe. Cu dreptul de vot, problema e ca cine cumpara, va vota un sistem in care el sa ramana si altii sa intre din ce in ce mai greu. Ar fi ok oare ca, daca cateva firme au peste 50% dintr-o anumita piata, sa aiba dreptul sa reglementeze cum vor jucatorii din acea piata? Da, au dat dovada de competenta ajungand acolo, dar, in mod previzibil, ar impiedica orice nou-venit.
   Revenind la vot, cel mai probabil cumparatorii votului ar considera ca, daca ei isi permit sa joace golf, toata lumea trebuie sa joace golf, ca e un prilej de miscare in aer liber. Asa ca, cine nu are bani de golf (sau considera ca alta actiune e mai buna), ghinion.
   4. Din nou, propuneti un mecanism de piata libera in conditiile insasi ratiunea existentei statului e sa rezolve problemele ce nu pot fi rezolvate bine de catre piata libera.
   Asa ca ii dau dreptate lui Churchill: democratia cu vot egal e un sistem prost, dar celelalte sisteme incercate de-a lungul istoriei s-au dovedit si mai proaste.

  • Hopa… vai…
   „Aici as dori sa nuantez pozitia mea. Crad ca votul ar trebui acordat doar persoanelor care – prin plata taxelor – sustin statul. Ei, si numai ei, au un drept moral sa decida cine vor fi aceea care vor administra banii lor si sa controleze cum s-au folosit banii alocati.”

   oprisan, veo, sov, voiculesco dom p[rofesor, gadea butuc, hoardele de „influenceri” si „analisti”, platesc taxe.

 30. Poporul roman a esuat! Din care stat face parte poporul roman? Atata timp cat absolviti poporul roman de orice vina, nu o sa aveti parte de altceva. Un popor incult- pe ultimul loc la consum de carte si cultura, un popor habotnic, sentimentalist. Ce partid voteaza poporul roman?- psd, de 30 de ani pe primul loc, poporul roman e si nostalgic comunist; frustrat de lumea moderna si civilizata, de Occident si democratia liberala. Cu mana intinsa la politicieni, cu asteptari doar de la politic, n-ai cum sa ai alte rezultate si sa evoluezi, absolviti poporul roman de responsabilitate. Asta numai intr-o tara cu oameni lasi si comozi se poate intampla.

 31. DA.

  As spune ca Presedintele doar priveste uneori cu ingrijorare si atat.
  Are parghii si de ce nu o face???
  PNRR impune niste controale – are o ocazie in plus sa se afirme acum…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro