marți, mai 17, 2022

Statul paralel cu ştiinţa sau povestea pilelor Karpen

Recent, Ministerul Cercetării a făcut o gafă. Încercând să promoveze rezultatele inventatorilor români la Salonul de Inventică de la Geneva, a emis un comunicat de presă ce face referire la „pila Karpen inventată în 1950 de Nicolae Vasilescu Karpen, un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior”.

Desigur, o astfel de frază nu trebuia să scape niciunui funcţionar de la minister, fie el secretar sau ofiţer de presă. Este evident pentru oricine (trecut prin şcoală) că nimic nu poate genera energie la nesfârşit „fără a primi vreo intervenție din exterior”. Energia se conservă. Dacă într-o parte se generează, atunci ea se consumă în altă parte. Să nu fi trecut pe la şcoală ofiţerul de presă responsabil? Sau secretarul care a tipărit comunicatul? Răspunsul (dureros) stă într-o creştere a analfabetismului ştiinţific în societatea românească, combinată cu o scădere a spiritului critic şi de aceea o acceptare prea uşoară a miturilor care circulă în unele medii ştiinţifice. Iar pilele Karpen sunt un exemplu.

Nicolae Vasilescu Karpen a fost un om de ştiinţă remarcabil. A obţinut doctoratul în fizică la Paris, în anul 1904, sub îndrumarea fizicianului Gabriel Lippmann, cu un studiu asupra mişcării corpurilor electrizate. Studiul arăta cum prin astfel de efecte nu se poate măsura mişcarea absolută a Pământului, un rezultat relevant pentru teoria relativităţii. Întors în ţară, Nicolae Karpen îşi continuă cariera ca profesor de electrotehnică la Şcoala de Poduri şi Şosele, publicând un manual de electrotehnică generală şi altul de electricitate. Ca inginer, construieşte o staţie de telegrafie la Băneasa şi se ocupă de construcţia unui tunel în Bereşti, lung de 3 Km. Îşi continuă cariera deosebită, publicând timp de 55 de ani mai mult de 70 de articole în fizică şi în inginerie. A fost rector, ministru, dar şi membru al Academiei Române în perioada interbelică.

Ca orice cercetător, Nicolae Vasilescu Karpen a fost atras de limitele cunoscute ale ştiinţei. Făcând experienţe cu pile electrice (precursoarele bateriilor de azi), a construit câteva a căror explicaţie i-a scăpat. Fără să înţeleagă pe deplin funcţionarea lor (probabil observând că masa electrozilor nu se schimbă vizibil), profesorul Karpen vine cu o propunere îndrăzneaţă: pilele sale generează energie la infinit din mediul ambiant, contrazicând al doilea principiu al termodinamicii (pentru că îşi iau energia de la o singură sursă).

În sine, o astfel de abordare nu este de condamnat. Fizicieni celebri (Niels Bohr, de exemplu) au propus violarea unor principii de fizică atunci când nu au înţeles unele descoperiri noi. În esenţă, aceasta este natura fizicii, aflată în eternă schimbare. De cele mai multe ori, fizicienii reuşesc să lămurească, după un timp, problemele. Profesorul Karpen, însă, s-a grăbit. În anul 1924, a publicat un brevet de invenţie intitulat „Pile electrique. Brevet d’invention No.577.087„. Acesta protejează conceptul general de extragere a energiei din mediul ambiant, fără să dea explicaţii specifice de construcţie sau funcţionare (un astfel de brevet nu ar fi acceptat azi, nu numai din cauză că ar contrazice principiile fizicii și ar fi un perpetuum mobile, dar și pentru că nu arată explicit cum se construieşte invenţia).

Profesorul Karpen îşi continuă apoi viaţa, fără să insiste asura violării principiilor fizice, ori să înțeleagă pe deplin ce se întâmplă cu pilele sale. În anii 50’ construieşte un nou prototip, format din două astfel de pile și un motor. Pilele au câte un electrod de aur şi altul de platină, scufundate într-un  electrolit de acid sufuric și pun motorul în mișcare. La rândul lui, motorul are contactori ce extrag energia simultan din cele două pile, permițând astfel refacerea chimică a pilelor la intervale regulate. Tot sistemul este închis în tuburi de sticlă. În anul 1964, profesorul Karpen se duce la cele veşnice.

Peste zeci de ani, prototipul este redescoperit într-un dulap. Suprinzator, pilele încă generează o tensiune electrică. Prototipul este scos din dulap şi expus la  Muzeul Național Tehnic „Prof.ing. Dimitrie Leonida” din București. Vizitatorii muzeului vor fi dezamăgiţi, pentru că nu vor vedea pilele în funcţiune și nici motorul în mișcare. Într-un articol din Evenimentul Zilei (2014), doamna director Laura Maria Albani declara că tensiunea electrică se poate măsura doar dacă se dă la o parte vitrina,  se trag două fire conductore şi se aşează la un voltmetru. Aceasta, însă, se întâmplă doar de două-trei ori pe an.

pile KarpenCele două pile Karpen aflate la Muzeul Tehnic, conectate împreună la un motor

Surpriza funționării pilei a produs un val de emoţie în societatea românească, prea sensibilă la argumente de genul „romanii sunt deştepţi” (ca şi cum alte popoare nu ar fi). De exemplu, în emisiunea „Reportajele Telejurnalului” (TVR1, 2013) despre pilele Karpen, reporterul  îşi pune întrebarea  „Care stat nu ar vrea să renunţe la gazele de şist în favorea unui sistem care produce energie fără să consume nimic în schimb?” Iar exemplele pot continua.

Este interesant că Muzeul Tehnic nu a cerut o expertiză tehnică, în ideea că pila Karpen este un obiect de patrimoniu şi nu trebuie atinsă. Totuşi, o astfel de expertiză tehnică se poate realiza uşor, fără a afecta obiectul de muzeu, iar rezultatul ar lămuri viaţa îndelungată a pilei.  Odată ce curentul electric este lăsat să circule pe o perioadă mai lungă, microscoape atent poziţionate pot măsura efectele care au loc la interfaţa electrozilor, oprind procesul înainte ca el să afecteze iremediabil exponatul de muzeu. S-ar putea vedea dacă energia electrică provine din energia chimică a reacțiilor care au loc la interfața electrozilor cu electrolitul, ca într-o pilă obișnuită. Exercițiul fi un bun exemplu de spulberare a unui mit construit în România.

Cel mai probabil, se va dovedi că pila Karpen nu contrazice principiile termodinaminicii şi nici nu produce energie la infinit, lucru susținut și de cercetătorii Nicolae Vaszilcsin si Dănut-Ionel Văireanu în Revista de Chimie (2015). Este vorba de o reacţie care are loc lent, tocmai pentru că pila este nefolosită. Domnul Văireanu crede că „pilele sunt un fel de convertori termo-electrici, ce au nevoie de o sursa caldă și una rece. In echilibru termic perfect ele se opresc” (ca un efect Seebeck).

Faptul că funcţionari de la Ministerul Cercetării cad pradă acestor mituri poate fi de înţeles, dacă detaliile sunt prea tehnice. De neînţeles este referinţa la energia care se produce la nesfârşit, referință care trebuia să sară în ochi oricui din minister. E ca şi cum CFR-ul ar anunţa că a descoperit cum poate teleporta un tren de la Bucureşti la Cluj.

Scăparea ministerului scoate la iveală, din păcate, probleme mult mai adânci ale societăţii româneşti: scăderea gândirii critice şi expunerea din ce în ce mai mare la subiecte pseudoştiinţifice. La televizor se discută prea des despre „energiile universului” care ne-ar însănătoşi. Dacă intrăm într-o librărie, dăm peste cărţi ce prezintă “atingerea cuantică” sau “experienţe extrasenzoriale în realitatea cuantică” ce ne-ar ajuta să ne conectăm la universul microscopic prin meditaţie. Ca să nu mai menționăm horoscoapele de dimineaţă ale celor mai multe televiziuni.

Desigur, în esenţă, libertatea presei este garantată. Totuşi, aşa de multă pseudoştiință devine alarmantă. Poate că este momentul să privim astfel de mesaje pseudoştiințifice ca un atac la sănătatea ştiinţifică a noilor generații ale societăţii noastre , aşa cum le considerăm pe altele ca un atac la persoană. Poate că este momentul să luăm măsuri. Altfel ne vom trezi cu un stat paralel cu știința, construit din oameni incapabili să gândească critic, aflați într-o societate a cărei supravieţuire se bazează tocmai pe tehnologie.

Distribuie acest articol

90 COMENTARII

 1. Mai e ceva important de remarcat: Ministerul CERCETĂRII vorbește despre Invenții / Idei ca si cum acestea ar fi rezultate ale unui proces solid de cercetare. Idea de Teleportare nu e rea, dar Ministerul CERCETĂRII sa-si dea cu cărămida in pieptul lui de Minister roman verde autentic pentru ca un roman s-a gândit la teleportare, e penibil. Ceva comunicate despre Cercetare, pe cand ?!

 2. Cred ca va imaginati ca in ministere lucrurile sunt puse la punct. In multe cazuri, mentenanta site-urilor web sau alte sarcini murdare sunt lasate pe mana unor studenti amarati care nu sunt controlati de pilosii de la departamentele de comunicare. Nu ca ultimii ar sti ce sa controleze, dar asa…
  Nu-i problema, apare tanti secretara Dan care zice ca a fost o eroare materiala (de dactilografiere), dansa stie mai bine.

 3. Prof. dr. ing. Dănuţ-Ionel VĂIREANU
  Universitatea Politehnica Bucureşti
  Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor
  Departamentul de Chimie Anorganică, Chimie Fizică şi Electrochimie

  Pila Karpen nu este o pilă de combustie, aşa cum greşit se crede, ci un ansamblu de capacitoare electrochimice de o construcţie mai specială (double layer electrochemical capacitors), funcţionarea lor nu contravine principiul al II – lea al termodinamicii, iar reîncărcarea lor este un proces spontan endoterm, căldura necesară fiind extrasă din mediul înconjurător datorită existenţei unui gradient de temperatură între soluţia din vecinătatea electrozilor şi mediul înconjurător.

  Nu vorbim de un perpetuum mobile şi nici de un dispozitiv ce nu respectă principiul II al termodinamicii, ci de o conversie de energie termică în energie electrică, sistemul fiind unul de tip oscilant cu o perioadă de amortizare bine definită.

  Nu este o pilă de putere şi nu poate fi folosită pentru consum, curentul debitat fiind mic şi folosit exclusiv pentru acţionarea unui electromotor de mici dimensiuni, ce înglobează energia într-un fir de torsiune. Tot aici se află şi întrerupătorul, de natură mecanică; acesta, după o perioadă de debitare de curent prestabilită şi setată de un limitator mecanic (motorul electric este pus în contact cu pila timp de 0,5 s, după care urmează o perioadă de întrerupere de 18 s), acesta întrerupe circuitul electric şi aduce sistemul la punctul de repaus, când alimentarea este întreruptă, astfel încât prin desfăşurarea reacţiilor electrochimice se obţine refacerea dublului strat electric la cele doua interfeţe, procesul fiind reluat din acest punct prin debitarea de curent in circuitul exterior (prin motor). Continuitatea mişcării şi revenirea în poziţia iniţială este asigurată de firul de torsiune de care este suspendat rotorul motorului (firul de torsiune, în care s-a înmagazinat energia mecanică prin rotirea motorului readuce întrerupătorul în punctul iniţial, restabilind contactul electric, astfel încât ciclul se repetă).

  Sistemul este constituit din două pile constructiv identice. În timpul perioadei de contact, curentul ajungea la 17,5 µA, tensiunea pilei scăzând la 0,02 ÷ 0,03 V. În timpul întreruperii, pila se regenera, tensiunea la borne crescând la 0,25 V.

  Este deosebit de important ca sistemul să se afle izolat sub cupola de sticlă (izolarea mediului de reacţie sub cupola de sticlă).

  • Articolul in care se demonstreaza ca pila Karpen NU ESTE UN PERPETUUM MOBILE se gaseste si poate fi descarcat de la adresa (open source/gratuit)

   http://www.revistadechimie.ro/pdf/VASZILCSIN%20N.pdf%209%2015.pdf

   A fost publicat acum 3 ani in Revista de Chimie, ca un omagiu adus Academicianului NV Karpen, la comemorarea a 50 de ani de la dispariti (trebuia sa apara in 2014).

   O versiune in limba romana a fost publicata de dl. prof. Alexandru Mironov in Stiinta si Tehnica, nr. 58, iulie/august, 2016, p100-104.

   Pentru cei care isi fac iluzii, pilele nu au functionat niciodata 60 ani neintrerupt,si acum nu mai functioneaza. Sunt restaurate, doar estetic, nu si functional, da, se gasesc la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, Bucuresti.

   Daca cititi cu atentie articolele de mai sus, trebuie indeplinite anumite conditii constructive, nu doar estetice, sa fie repuse in functiune, si NU, NU SUNT UN PERPETUUM MOBILE, ci o versiune a unor condensatori de strat dublu electric, un fel de convertori termo-electrici, au nevoie de o sursa calda – mediul si una rece. In echilibru termic perfect se opesc.

   Cu privire la afirmatia facuta pe site-ul Ministerului Cercetarii, eu pur si simplu m-am oripilat cand am citit-o! Este inca o dovada graitoare de cine sunt si ce competente au cei care ne impart fondurile de cercetare….pardon…faramitele. Si mai ales cat de bine isi cunosc cercetatorii si stiu despre probleme deja solutionate!

   Multumim pentru citare, este corecta.

   Creditul merge in mare masura catre Dl. Decan, Prof.dr.ing. Nicolae Vaszilcsin, care a venit cu ideea clarificarii acestei neintelegeri si asa au aparut articolele de mai sus!

    • Multumim mult!

     Un alt articol pe tematica similara este si

     N. Vaszilcsin, D.-I. Vaireanu, Could one achieve a self-recharging double layer capacitor?,
     Bulgarian Chemical Communications, Volume 49, Special Issue, C, pp. 263 – 269, 2017, ISSN 0324-1130 (ISI) WOS:000418299200032

     Este Open source, poate fi descarcat la liber, Daca nu reusiti, un email si vi-l trimitem!

     Toate cele bune!

  • În zilele noastre se poate juca oricine cu un modul Seebeck, costă între 10 și 50 de euro. Nu generează prea multă putere la temperatura camerei, dar amplasat undeva lângă mașina de gătit sau lângă un calorifer, radiator etc. rezultatele sunt vizibile și ușor de înțeles. Totul e să aibă o față mai caldă și cealaltă mai rece. Sunt uneori numite module TEG.

   • Excelent. Ce se cere azi la fizică la bacalaureat?

    (…. …. Thomas Johann Seebeck entdeckte zufällig, dass in einem Stromkreis aus zwei unterschiedlichen Metallen (z. B. in Stangenform) eine elektrische Spannung entsteht, wenn zwischen den zwei Verbindungsstellen der Stangen ein Temperaturunterschied herrscht. Dass dabei elektrischer Strom fließt, konnte er über das dabei auftretende Magnetfeld mit Hilfe der dafür typischen Ablenkungen einer in ihm platzierten Kompassnadel nachweisen. Seebeck nutzte diesen Effekt 1821 in einem ersten Thermoelement aus…… Unter Thermoelektrizität versteht man die gegenseitige Beeinflussung von Temperatur und Elektrizität und ihre Umsetzung ineinander. Seebeck-Effekt (auch thermoelektrischer Effekt), Peltier-Effekt und Thomson-Effekt beschreiben jeweils eine umkehrbare Wechselwirkung zwischen den beiden physikalischen Größen…….. Die Spannung entsteht durch Thermodiffusionsströme in einem Material. Die Betrachtung nur eines Materials mit Temperaturgradienten liefert also eine hinreichende Erklärung. Für Messzwecke braucht man zwei verschiedene Metalle. Am heißen Ende des Leiters gibt es mehr Elektronen mit hoher Energie und weniger Elektronen mit geringer Energie (unterhalb des chemischen Potenzials). Durch Diffusion bewegen sich entsprechend energiereiche Elektronen zum kalten Ende und Elektronen mit wenig Energie in die entgegengesetzte Richtung. Dies beschreibt die Wärmeleitung durch Elektronen. Ein eventuelles Ungleichgewicht der Ströme wird durch ein elektrisches Feld ausgeglichen, da im offenen Stromkreis kein Strom fließen kann. Die entstehende Spannung (Integral des elektrischen Feldes) ist die Seebeck-Spannung.
    Sie wird durch die Abhängigkeit der Beweglichkeit und Zahl (Zustandsdichte) der Elektronen von der Energie bestimmt. Die Abhängigkeit der Beweglichkeit von der Energie hängt empfindlich von der Art der Streuung der Elektronen ab. Entsprechend können auch relativ kleine Verunreinigungen die Thermokraft recht stark beeinflussen. Die treibende Kraft für die Diffusion ist proportional zur Temperatur. Als groben Trend erwartet man daher für Metalle eine Zunahme der Seebeck-Koeffizienten etwa proportional zur Temperatur.
    Ein Spezialfall ist der so genannte Elektronen-Drag. Bei niedrigen Temperaturen von etwa 1/5 der Debye-Temperatur werden die Phononen vor allem durch Stöße mit Elektronen gebremst. Die Phononen ziehen dabei die Elektronen mit in Richtung niedriger Temperaturen. Dadurch können in diesem Temperaturbereich die thermoelektrischen Effekte etwas größer werden, als man es sonst erwartet. Bei höheren Temperaturen gewinnen Umklappprozesse für die Streuung der Phononen an Bedeutung und der Effekt wird kleiner….. ……. Beim Peltier-Effekt, angewandt bei dem Peltier-Element, liegen gegenüber dem Seebeck-Effekt umgekehrte Verhältnisse vor – ein elektrischer Stromfluss bewirkt eine Änderung des Wärmetransportes. Während jedoch der Seebeck-Effekt das Entstehen einer Spannung beschreibt, tritt der Peltier-Effekt ausschließlich durch das Fließen eines elektrischen Stromes auf. In einem stromdurchflossenen Thermopaar treten immer beide Effekte auf, bei metallischen Thermopaaren ist der Peltier-Effekt jedoch nur schwer nachweisbar. Die Entdeckung machte Jean Peltier daher erst 1834, dreizehn Jahre nach der Entdeckung des Seebeck-Effektes……. ……Der Thomson-Effekt, benannt nach William Thomson, 1. Baron Kelvin 1856, beschreibt den geänderten Wärmetransport entlang eines stromdurchflossenen Leiters, in welchem ein Temperaturgradient vorliegt.
    Jeder stromdurchflossene Leiter mit einer Temperaturdifferenz zwischen zwei Punkten wird, abhängig vom Metall, entweder mehr oder weniger Wärme transportieren, als dies ohne Stromfluss aufgrund der Wärmeleitfähigkeit der Fall wäre. Dieser Effekt überlagert sich jedoch mit der Erwärmung des elektrischen Leiters durch den Strom auf Grund seines Widerstandes und ist daher schlecht nachweisbar…. /…/………….. efectele Seebeck, Peltier, Thomson…. . Seebeck a folosit 1821 într-un element două metale diferite cu temperaturi diferite .. a observat că circulă un curent electric…….).

    Cum sunt dotate laboratoarele de fizică la licee și universități azi? Incercările la fizică, chimie, tehnică se pot repeta ușor.

    • @Gamma – pe intelesul gresit al tuturor :)

     Elementul Peltier se bazeaza pe efectul invers, el trebuie alimentat cu energie ca sa produca racirea unei fete si incalzirea celeilalte. Un element Peltier se poate folosi ca radiator de procesor, un modul Seebeck nu e pentru asta. Poate or fi existand si module reversibile, nu exclud complet ideea.

     • Toate sunt reversibile , dar exista diferente :

      However, a well-designed Peltier cooler will be a mediocre thermoelectric generator and vice versa, due to different design and packaging requirements

 4. Vă mulțumesc din suflet. E primul text coerent despre pilele Karpen pe care l-am citit în ultimii 35 de ani, de când am auzit despre ele și mi-au stârnit curiozitatea. Am și văzut prototipul în muzeu, n-am avut cu cine să vorbesc acolo despre el.

  • Păi se dovedește că nu aveți cu cine să vă lămuriți nici la Ministerul Cercetării!!!!!!!!!! În ce hal ne-au adus ăștia…

 5. Unul din proiectele tehnice inovative cu budget UE ar putea deveni proiect comunitar european: bateria electrică pentru automobile produsă în UE.

  E. Macron va vorbi azi în fața PE Parlamentului European la Bruessel prezentând conceptul său de reformare UE. Un element central e un budget UE pentru inovații. Bateria electrică pentru automobile are azi șanse de a primi acordul de le scepticii din Olanda ( Premierul Rutte și 7 UE asociați au refuzat în public conceptul de la Sorbonna 2017 al lui E. Macron, cu un budget și ministru de finanțe UE/ZE), Berlin, etc.

  A trecut mult timp și problema bateriei litiu-ioni (Tesla, SUA) încă nu e satisfăcătoare.
  Cu fizica cuantică e mult prea dificil. Niels Bohr și Werner Heisenberg s-au întâlnit de multe ori la Kopenhaga și au discutat modelul atomic (Rutherford, Max Planck erau bine cunoscuți) cunoscut si înțeles numai în parte. Werner Heisenberg și-a scris lucrarea despre mecanica cuatică (Partea și ansamblul. Convorbiri în jurul fizicii atomice. Der Teil und das Ganze. Gespräche im Umkreis der Atomphysik) 1926 și a primit Premiul Nobel 1932.

  Ma găndesc că ar fi bine ca platforme digitale pentru elevi în limba română ar putea înlesni învățarea în licee pentru cei care nu vor studia. Avem nevoie de electricieni buni, mai puțin de cei din „academii obscure SRI” și din academia dămbovițeană cu un istoric dubios (colaborator securist?, partizan al politicii naționaliste izolaționiste de stat „iliberal”?) ca noul președinte.
  Pentru studenți limba engleză e obligatorie. Azi nu mai e posibil a ramâne, a fi UP TO DATE în științele naturii, în fizică, chimie, biologie și tehnologie numai cu manuale și cursuri universitare în limba română.

  …. „ … pila Karpen invetată în 1950 de Nicolae Vasilescu Karpen, un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior”…. „…

  Amuzant cum reprezentanții statului „montează” azi texte pe care nu le înțeleg și care nu au sens.
  „Consilience. The Unity of the Knowledge, Edgar O. Wilson NY 1998” pune unele întrebări și propune răspunsuri în privința personalului în SUA care e decisiv în administrația universităților americane și a instituților publice (guvern, ministere, etc). E îngrijorat de faptul că majoritatea acelora involvati în treburile publice (res publica) vin din domeniul „umanistic” (filozofie, sociologie, istorie, economie, etc) fără cunoștințe elementare din științele naturii (fizică, chimie, biologie, etc).

  „Chaos și ordine. Structura complexă a viului. Friedrich Cramer” (Chaos und Ordnung. Die komplexe Struktur des Lebendigen. DVA 1989, fost director Max Planck Institut, biologie Göttingen) descrie momentul la Cambridge al anilor 1952 cu cercetători tineri, când Watson & Crick au descoperit structura dublu helix DNA. Ultima parte a cărții face concesii modei anilor 1970 despre „complexitate”.

  Era digitală oferă studenților și cercetătorilor din țară cele mai bune condiții cu un clic… în engleză.

  • EXISTA un „buget UE pentru inovatii” – este Programul „Horizon2000” – si este finantat chiar FOARTE generos! ;)
   Din pacate, o parte buna din bani se duc pe chestii „din pix” – adica gen „Consultarea stakeholderilor referitor la perspectivele (sau functionarea) chestiei X” – dar chiar si asa, ramane inca FOARTE mult pentru inovare! ;)
   Bineinteles, romanii nu-l prea acceseaza – ca iti trebuie „aprobari” si tzepe de la Organismul Cutare – si cum toate Organismele Cutare sunt politice…! >:

 6. Un articol binevenit si bine scris!
  Daca-mi permiteti, o mica precizare: un perpetuum mobile nu este acceptam spre brevetare, cel putin in Europa (probabil nici in alte parti, dar nu stiu asta cu certitudine). Asa ca „Inventia” ar fi nebrevetabila (si) din aceasta cauza.

 7. Ar fi interesant de compilat (si demontat) o listă cu invențiile mitologice românești – pila Karpen, tunurile laser cu care Armata Română i-a oprit pe ruși în 1968, primul zbor din lume, caloriferul etc

  • Ma bag si eu in vorba , lasere alea sigur au existat , le-a văzut un prieten de-al unui prieten al unui unchi de-al meu ,erau puse pe niște mașini aro ! Glumesc , din seria de zvonuri protocroniste nationaliste lansate de securitate cu acordul si sprijinul partidului , perpetuate si in cartea lui Pacepa . Romania făcea de toate : diamante artificiale , centrale nucleare, electronice calculatoare , avioane , toate astea fiind eșecuri comerciale dar prezentate ca mari cuceriri ale cercetarii romanesti , in timp ce lumea murea de frig si foame in anii 75-89.

    • si avioane facea , au facut vreo 6 bac111 parca se numeau din care au zburat 2 si dupa cateva luni au fost interzise in vest ( soros ) ca faceau zgomot peste limita admisa , probabil diamante sintetice se produceau , dar ca tot ce se producea pe la noi , in pierdere .

      • De calitate nu pot vorbi, nu am vazut nici un test comparativ facut de o firma serioasa, credibila. Dar daca afirmi asa ceva, de ce nu prezinti tu unul, asa mi s-ar parea normal, sa-ti sprijini afirmatiile. In ce priveste pretul, intr-o economie ca aceea, statul putea stabili ce pret vroia, asa ca asta nu e un criteriu. Este cunoscut ca se vindeau multe produse sub pret, mai ales la export. Si nici chiar in tara preturile nu reflectau neaparat calitatea si costurile.

  • Povestea (repet: povestea) aşa-zisului laser care ar fi topit tancuri sovietice în anul 1968 are legătură cu activitatea ştiinţifică a fizicianului Ionel Valentin Vlad, preşedinte al Academiei Române până la 22 decembrie 2017, când a trecut la cele veşnice, la vârsta de 74 de ani.
   În anul 1968 a fost realizat primul laser cu mediu activ solid din România. Realizarea ştiinţifică a fost opera membrilor Laboratorului „Metode optice în fizica nucleară” de la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, laborator condus de Ion Agârbiceanu, membru al Academiei Române. Fizicienii Ionel Valentin Vlad şi G. Nemeş au fost implicaţi direct în construirea laserului respectiv, împreună cu şeful laboratorului.
   O coincidenţă cronologică a făcut ca laserul respectiv să fie terminat în acelaşi an cu invadarea Cehoslovaciei de către unităţi militare sovietice, poloneze, ungare, bulgare şi est-germane (în noaptea de 20 spre 21 august 1968).
   De la conicidenţa respectivă până la teoria laserului care distruge tancuri sovietice nu a mai fost decât un pas – care a fost făcut şi, de atunci, „laserul românesc” a devenit un mit politico-militaro-propagandistic.

 8. In primul rind nu pot sa-mi stapinesc mirarea ca exista un Ministerul Cercetătorii . Pe aici exista un minister numit BMBF, care este al invatamintului si cercetarii, deci cele doua parti, invatamintul si cercetarea sunt in aceeasi mina, cum mi se pare normal.

  In al doilea rind e cunoscut ca cele mai multe motoare cu apa sunt inventate in Romania, inventii, dupa parerea mea, f. importante pt. lume. Din pacate acestea sunt bruiate de interese meschine, mai ales de rusi si de concernele capitaliste de petrol.

  In al treilea rind ar trebui sa se mai revizuiasca legile fizicii, unele vechi de sute de ani, neadaptate conditiilor lumii moderne, cred ca daca exista vointa politica, cum spunea marele Basescu, este posibil. Dar ce pretentii sa ai de la PSDistii lui Dragnea?

  • Pai chiar asa a si fost: ani intregi a fost al „Educatiei si Cercetarii” – da’ cum la astia le trebuiau posturi de ministri, secretari de stat samd. faranumar-faranumar, l-au desfacut si au facut doo mi(ni)stere! :P

   • @Mihai – vezi că postacul ăsta a lucrat la proiectarea trenurilor Siemens Velaro și la niște IAR-uri, din ce-am mai tras eu cu urechea :)

   • Facea misto ;)
    Intr-adevar, daca te uiti pe diverse forumuri, gasesti o GRAMADA de comentarii si „informatii”, referitoare la toooot soiu’ de „motoare cu apa”, chestii cu „randament de peste 100%” si alte balarii, ceea ce face ca noi sa fim singurul si adevaratul Popor Luminat! ;)

  • @neamtu tiganu

   În acelaşi spirit de glumă, pe care îl aveţi în comentariul dumneavoastră, aş propune şi implicarea Curţii Constituţionale în stabilirea unui termen până la care legile fizicii să funcţioneze în actuala formulă, după care acestea să fie modificate în funcţie de „vocea patriotului naţionale”.
   Fapt divers: Motoarele dacilor utilizau alcoolul. Deoarece Burebista a incendiat viţa-de-vie, vinul nu s-a mai făcut, dacii nu au mai avut alcool suficient pentru motoarele lor şi aşa că tehnologia de construire a motoarelor cu alcool s-a pierdut în negura vremurilor.

   • Si era foarte avansata tehnologia wireless; ca dovada: nu s-a gasit nicio sirma in toate sapaturile arhelogice din epoca…

  • @neamtu tiganu – instrucțiunile de utilizare prevăd că se folosește tag-ul #sarcasm, altfel hipsterii și pokemonii vor interpreta ad litteram textul :)

  • @neamtu tiganu
   Cred că e o glumă. … ar trebui sa se mai revizuiasca legile fizicii, unele vechi de sute de ani, neadaptate conditiilor lumii moderne, … Spre deosebire de legile unui stat, legi făcute de oameni, legile naturii sunt universale; ele nu sunt FĂCUTE ci DESCOPERITE. Astfel că legile fizicii nu pot fi revizuite sau actualizate de către oameni. Cel mult, pot fi explicate mai bine.

 9. Este un exemplu tipic de abordare „heirupista” a cercetarii in Romania. Fara viziune, fara directii pe termen mediu si lung, fara programe de incurajare a unor linii de dezvoltare care sa sustina dezvoltarea Romaniei. Alocari de fonduri pe principiul „mandarinului discretionar” si zero impact sau recunoastere internationala. Decuplarea de zonele principale ale cercetarii internationale duce la plecarea masiva a cercetatorilor valorosi (probabil autorul articolului este un astfel de caz). Cei ce raman fie se complac intr-o ipocrizie a laudelor reciproce interne fie se orienteaza spre zone comerciale in companii private, cercetari cu orizont imediat.. PS referitor la ne-intelegerea principiului de functionare si la pseudo-stiinta energetica doar un exemplu: acupunctura- practica medicala cu 4000 de ani vechime, a fost „revelata” stiintei occidentale abia in anii 1970 (1972) la vizita lui Nixon in China. Toata lumea medicala este de acord ca functioneaza dar occidentalii resping explicatia meridianelor energetice care functioneaza si este operationala in practica traditionala din China dar nu se incadreaza in sistemul stiintei occidentului. Evident nici o paralela cu „pila Karpen” – nici un perpetuum mobile functional nu este dovedit pana azi – fapt ce ar pune in discutii legi de conservare esentiale.

 10. Problema e ca pila Karpen merge si azi dupa 60 de ani, o baterie obisnuita nefolosita se duce intr-un an, poate doi. Nimeni nu stie de ce, nici Karpen, nici autorul acestui articol, nici eu.
  Poate ca in loc sa arunce bani pe salonul de la Geneva care genereaza false valori stiintifice romanesti, MCI ar trebui sa investeasca bani intr-un contact national de cercetare ca sa se gaseasca un raspuns, fie si partial pentru pila Karpen.
  Problema utilizarii mediului ambiant ca generator de energie e la ordinea zilei. Energia solara se transforma in curent electric, energia electromagnetica ambianta provenita de la retelele de wireless se transforma in energie electrica care poate incarca un telefon mobil si asa mai departe…se poate scrie un articol intreg pe tema asta.
  Sigur, nu este vorba de perpetuum mobile.
  Sunt insa uimit ca exista cercetatori care se uita zilnic pe site-ul MCI si se inflameaza la orice tampenie debitata de functionarii de acolo, care au facut candva o facultate,dar au uitat ce au invatat , daca au invatat ceva chiar si atunci.. Exista multe lucruri mai bune de facut decat a vana greselile unor oameni mediocrii, in marea lor majoritate.

  • Nu este vorba despre „a vâna greșelile unor oameni mediocri”, este vorba despre a nu permite ca în spațiul public să se răspândească diverse nerozii, iar asta chiar cu concursul unor autorități publice.

   Dacă mâine site-ul unui minister publică un articol bazat pe teoria că americanii n-ar fi ajuns niciodată pe Lună, lăsăm asta pe site ca să nu vânăm greșelile unor oameni mediocri?

   • Da,ideea ca in ” spatiul public să nu se raspandească diverse nerozii” este vanare de vant.
    Din nenfericire in fiecare zi se debiteaza in spatiul public tamapenii. Cateva exemple , sorosistii platiti in euro, dolarii care curgeau in Piata Universitatii , boierii care vin si iau pamanturile, si lista este atat de lunga incat mi-ar lua o luna sa o scriu numai ceea ce aud zilnic aici in Romania de ani buni.Nu ai decat sa gandesti si sa filtrezi ceea ce auzi si vezi, e singura solutie, aplicabila insa pentru putini.Restul voteaza PSD!
    Si totusi mai nimeni din comunitatea stiintifica nu s-a implicat pe Contributors cand cei de la #rezist ,erau facuti zilnic tradatori, vanduti, drogati etc. de posturi TV de trist renume si in multe ziare .Astea nu sunt nerozii? Uite ca ne-am trezit brusc acuma ca cineva, cu siguranta mediocru, a scris ceva de un perpetuum mobile…
    In schimb nu se revolat nimeni ca locurile la marile universitati au fost ciuntite, s-a scris ceva pe contributors , ei si, va schimba cu ceva asta? Am citit cu consternare un articol tot aici pe Constributors, ca ce bine e ca Ioan Aurel Pop a fost ales presedintele AR, uitandu-se ca in timpul manifestatiilor din iarna 2017 la care au participat zeci de mii de oameni in toata tara, acest domn a fost principalul autor al apelului Academiei Romane de identitate si suveranitate nationala a Romaniei, desprin parca din lucrarile Congresului XV PCR. Cei care demonstrau erau un pericol. Veneau ungurii, nu-i asa? Nu se revolta nimeni pe chestia asta ?
    Nu, ne revolatam pe subiecte benigne ca perpetuum mobile…pe functionari mediocrii…pe doamna D. ca a zis 2020 (twenty twenty) ca in engleza.
    Sunt aproape sigur ca acest comentariu nu va fi postat pe site. Critica in tara aste este doar de fatada, si de aia suntem unde suntem.

    • @mike_the_hunter – principiile termodinamicii sunt ceva mai de bază decât disputele ridicole din mocirla dâmbovițeană.

     S-ar putea ca părerile noastre despre #rezist și despre finanțarea de către stat a universităților să difere în mod semnificativ, pentru că socialismul cu față umană rămâne tot socialism. Dar părerile noastre despre principiile termodinamicii ar trebui să nu difere. Cam asta-i.

     • „Principiile termodinamicii sunt ceva mai de baza decât disputele ridicole din mocirla dambovițeana.”

      Nu exista” mai de baza”,sunt de baza. Nimeni nu contrazice termodinamica, nici macar MCI, care tocmai a dat acum un comunicat cu scuzele de rigoare.

      Cat despre disputele ridicole din mocirla dambiviteana sunt de baza si astea. Daca revolutia romana, miscarile din Piata Universitatii , manifestatiile rezist sunt mocirla in care adeptii termodinamicii „mai de baza:” nu se amesteca, atunci acestia ar trebui sa stie ca fara aia care s-au bagat in mocirla asta a istoriei , nu scriau pe Contributors despre perpetuum mobile , eventual dezbateau problema intr-o sedinta PCR sau PSD , ca tot aia e, sau o taiau in vest pe post de dizidenti ai regimului.
      Stimate domn, intelectuali lasi am vazut toata viata mea, ca asa sunt 80% din intelectualii romani.. Din fericre, sunt si altii,putini, verticali, si aia se baga in mocirla domboviteana a istoriei.

      à bon entendeur salut!

      • Dumneavoastra ati vrut sa glumiti cred (si sper!). Adica acelea sunt scuze de rigoare? Maine-poimaine o sa vedem pe site-ul acestui asa-zis minister pornografie, lectii de terorism, ca doar de, vor fi tot „pareri personale”. Adica oricine poate posta ce vrea acolo? Nu am vazut nimic despre masuri luate…

      • @mike_the_hunter – stimate domn, am eu multe defecte, însă intelectual nu mă consider și sunt mândru de asta! :)

       Îți desfac o imprimantă Dell, îți spun cu ce piese de la Xerox e făcută și ți-o fac să meargă cu piese de la un Epson, îți desfac un motor de Jaguar, îți spun cu ce piese de la Ford e făcut și ți-l fac să meargă cu piese luate de la un Range Rover, dar intelectual nu sunt. Eu chiar trăiesc în lumea reală, unde socialiștii sunt toți de-o mamă, nu contează că unii își spun PSD, iar alții USR.

       Există lucruri și mai de bază decât principiile termodinamicii, am și am avut întotdeauna angajați care nu le știau și nu le înțelegeau, dar își făceau treaba ca la carte în economia reală. Mai aveți cam 8 sau 10 ani să vă jucați cu laternele de la telefoane pe lângă clădirea guvernului, după care o să faceți echipă cu ce va mai fi rămas din PSD și vă va recunoaște toată lumea drept parte a problemei, nu parte a soluției. Dar să nu anticipăm :)

   • Daca sunteti un pic mai atenta, dl Marius Stoi citeaza din

    http://www.vasilescu-karpen.ro/ro/_start0.html

    iar la inceputul citatului este totusi numele Danut-Ionel Vaireanu, deci a procedat corect.

    Este o explicatie oferita de mine (Danut-Ionel Vaireanu),in urma unei colaborari cu dl Prof.dr.ing. Nicolae Vaszilcsin, Univ. Politehnica din Timisoara, ideea si cea mai mare parte din munca apartinand dl Prof. Vaszilcsin.

    Din citare unde lipseste link-ul articolului scris in 2015,l-am pus eu mai jos ca raspuns,
    unde se ofera in amanunt mecanismul de functionare al acestor pile si faptul ca NU SUNT PERPETUUM MOBILE.

    Cu stima,

    Prof.dr.ing. Danut-Ionel Vaireanu

    • Aha, scuze! nu imi dadusem seama ca era un citat ;)
     Oricum: explicatia e f. buna si reiese f. clar de acolo ca nu e vorba despre un „perpetuum mobile” :)

 11. „Altfel ne vom trezi cu un stat paralel cu știința, construit din oameni incapabili să gândească critic, aflați într-o societate a cărei supravieţuire se bazează tocmai pe tehnologie.” Prea tirziu. O patura cit mai groasa de idioti e indispensabila populistilor si cum ei sint la putere …

 12. Cu ceva timp in urma OSIM a acordat brevet pentru o cerere in care inventatorul sustinea ca gazul metan care trece printr-un cimp magnetic are o putere calorica mai mare. Demonstratia era facuta, la o manifestare a aceluiasi minister al cercetarii, cu doua festile din care una ardea gaz metan obisnuit si alta gaz metan trecut prin cimp magnetic. O escrocherie aprobata oficial!

 13. Problema interesului scăzut pentru știință si pericolele lui sunt remarcate în ultimul interviu al lui Carl Sagan.
  https://speakola.com/ideas/carl-sagan-science-last-interview-1996

  27 May 1996, interview with Charlie Rose, USA

  SAGAN: My feeling, Charlie, is that it’s not that pseudoscience and superstition and New Age so-called „beliefs” and fundamentalist zealotry are something new. They’ve been with us for as long as we’ve been human. But we live in an age based on science and technology, with formidable technological powers.

  ROSE: Science and technology are propelling us forward at accelerating rates.

  SAGAN: That’s right. And if we don’t understand it, and by „we” I mean „the general public,” if it’s something that, „Oh, I’m not good at that, I don’t know anything about it,” then who is making all the decisions about science and technology that are going to determine what kind of future our children live in? Just some members of Congress? But there’s no more than a handful of members of Congress with any background in science at all. And the Republican Congress has just abolished its own Office of Technology Assessment—the organization that gave them bipartisan, competent advice on science and technology. They say, „We don’t want to know. Don’t tell us about science and technology.”

  ROSE: Surprising. What’s the danger of all this? I mean, this is not the thing that…

  SAGAN: There’s two kinds of dangers. One is what I just talked about. That we’ve arranged a society based on science and technology in which nobody understands anything about science and technology, and this combustible mixture of ignorance and power, sooner or later, is going to blow up in our faces. I mean, who is running the science and technology in a democracy if the people don’t know anything about it? And the second reason that I’m worried about this is that science is more than a body of knowledge. It’s a way of thinking. A way of skeptically interrogating the universe with a fine understanding of human fallibility. If we are not able to ask skeptical questions, to interrogate those who tell us that something is true, to be skeptical of those in authority, then we’re up for grabs for the next charlatan political or religious who comes ambling along. It’s a thing that Jefferson laid great stress on. It wasn’t enough, he said, to enshrine some rights in a Constitution or a Bill of Rights. The people had to be educated, and they had to practice their skepticism and their education. Oherwise we don’t run the government—the government runs us.

 14. E foarte interesant ca omul a lucrat la poduri, tuneluri, drumuri. Acum toti vor sa fie poeti, sa discute filozofie. Noi inca nu avem WC-uri ca lumea peste tot, dar gandim despre calatorii spatiale. De aici si lipsa gandirii critice, pragmatism, lipsa gandirii aplicate, lipsa laboratoarelor si culturii de a calcula si masura. Mint, facem calcule la fotbal si cati bani are Mutu sau care mai e prin fotbalisti, stim sa calculam cate beri s-au baut ieri la petrecere, si cine ce prostie a zis.

  1. Avem scoala foarte slaba la limbi straine, cu toate astea, nu avem cultura de a traduce masiv carti, filme, etc. cum se face in franta, germania, islanda si alte tari. Ne e lene, nu e profitabil. De aici avem si multe handicapuri.

  2. Un cercetator, inginer, doctor nu trebuie sa stea doar in satul lui toata viata, el trebuie permanent sa circule prin lume, sa invete, sa faca schimb de experienta. Copii, studentii, ar trebui obligatoriu dusi pe la muzee, uzine, prin tara, sa vada si ei ceva practic, sa-si cunoasca si ei tara (nu doar din perspectiva restaurantelor din statiunile de vacanta).

  3. Trebuie lucrat pe infrastructura calitativa. E important sa fie si calitativa, nu facuta de lihamite. E important sa avem cultura lucrului bine facut. Infrastructura va trage dupa ea pe toti, va da un sens oamenilor simpli. Trebuie sa avem niste arhitecti, urbanisti, fiindca mediul in care te afla influenteaza mult oamenii care traiesc in el. In plan urbanistic stam rau de tot. De ce avem cabluri atarnate pe stalpi in bucuresti?

  4. Bilete ieftine la avion intre romania si tarile europene. Pentru ca noi sa mergem la ei si sa invatam si ei sa vina la noi. Noi singuri nu vom face nimic, poti inventa si cerceta in mici domenii, poti contribui cu mici caramizi, nu poti face o cladire singur. Eu as atrage proiecte internationale, acelasi hyperloop, de ce nu i-am invita la noi, uite ai legislatie permisiva, poftim, vrei sa-ti testezi masina fara sofer sau lazere, telescoape, sa face teste clinice, offshore medical, vino la noi. Nu poti inventa nimic teoretic, nu poti face inovatie in aviatie cand nu ai volum mare de zboruri si un singur aeroport mare.

  • Acel hyperloop are nevoie de o căruță de bani publici, iar Elon Musk asta caută, state dispuse să-l finanțeze. Egal pentru ce, numai să-l finanțeze din bani publici, că așa face el afaceri.

   România are nevoie de 3.000 km de căi ferate de mare viteză bazate pe tehnologia matură folosită de francezi la LGV și încă de vreo 3.000 km de căi ferate grele de marfă, pentru zecile de mii de containere care vin în prezent din China spre Europa pe la Moscova, pe trans-siberiană și care ar putea fi ”deturnate” prin România, pe un traseu cu 3.000 km mai scurt (Astrahan – Volgograd, în loc de Moscova). Încasând taxe de tranzit cu ocazia asta.

   Hyperloop reprezintă bani aruncați la momentul de față, iar România nu are bani de aruncat. Tehnologia actuală de la trenurile de mare viteză, capabilă de 320-360 km/h, este mai mult decât suficientă pentru secolul ăsta, iar despre marfă și despre camioane transportate pe calea ferată nici nu poate fi vorba, la asemenea viteze. Hyperloop e demn de Jules Verne la momentul de față, dpdv economic va merita realizat abia peste 100-150 de ani.

   • Din cate stiu si TGV este in pierdere, e subventionat. Din ce castiga bani caile franceze, este transport marfa. Apropos, vezi cat costa un bilet.

    In rest sunt de acord, dar daca vrem cercetare, trebuie si noi sa avem niste proiecte ceva. Nu e neaparat sa construim hyperloop intre 2 orase, dar am putea oferi un teren sa se joace ei, sa experimenteze. Nici sa fii prea prudent, trebuie sa-ti asumi niste riscuri ceva.

    Nu prea cred in finantare de stat. Daca statul finanteaza, politrucii au grija cine castiga acesti bani, cel putin la noi. Deocamdata cred ca Romania trebuie sa lucreze mult la infrastructura mai ales ca sunt si bani europeni. Si sa lucreze la infrastructura comerciala, nu de distractii.

    • @ion – ce relevanță are costul unui bilet? Ești capabil să faci diferență între TGV ca vehicul și serviciu comercial și LGV, linia care îi permite acelui TGV să meargă cu 320 km/h? Eu am scris LGV, nu TGV, iar liniile folosite de Eurostar și de Thalys sunt tot LGV, chiar dacă circulă pe ele și trenuri TGV.

     În rest, vezi cum își finanțează Elon Musk Tesla și SpaceX, dacă vrei să ai o idee realistă despre finanțarea Hyperloop.

 15. In primul rand, articolul este foarte bun. Cand citesc cate un articol din acesta nu pot sa nu ma intreb: de unde ai aparut, omule? Unde stati ascunsi?

  In al doilea rand, romanii chiar au inventat perpetuum mobile. Fabrica prostie din nimic. Treaba asta chiar ar trebui cercetata. Cum e posibil ca o natie atat de numeroasa sa fabrice atata prostie din nimic?

 16. @tyty
  Nu toți medicii occidentali au disputat avantajele terapeutice ale acupuncturii. Doar ca nimeni nu putea raspunde la intrebarea: de ce si in ce mod sunt acestea obținute?

  O recenta descoperire a unor medici occidentali da o explicatie.

  https://www.nature.com/articles/s41598-018-23062-6

  @Mike_the_hunter. Poate mai caută oamenii o bursa, o finantare si dau din întîmplare peste asemenea tîmpenii. Fără acest control,mîine poate ar scrie unii pe site la Ministerul Sanatatii sau al Cercetării ca tratarea cariilor dentare produce autism, ca cel mai bun spermicid este Coca-Cola formula clasica, ca in caz de risc seismic cele mai rezistente clădiri sunt cele in forma de trunchi de piramidă cu baza mică la sol, ca banii ppm

  . Nu v-ati simti discreditat sau îngrijorat de propagarea bazaconiilor de mai sus?

 17. „Desigur, o astfel de frază nu trebuia să scape niciunui funcţionar de la minister, fie el ofiţer de presă, secretar sau portar.”

  Numai portar in Romania dl-lui Presura sa nu fii. Parca vad ca ii intreaba de regresii Cox, Poisson sau ce e o deviatie standard :) Numai asa ducem Romania inainte! Zero toleranta fata de impostura ce stapaneste in breasla portarilor din estul Europei.

  Parerea mea: mai incet cu patosul :)

 18. De 30 de ani statul roman spune ca incurajeaza cercetarea si inovarea, in gura mare, pe la toate conferintele si intalnirile de PR insa, realitatea este ca urineaza pe cercetatori. Din cauza asta salariile, conform Legii 153/2017 (si la cea anteriora) sunt de nivelul unui sofer de primarie. Iar in cazul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare salariile sunt, in fapt, virtuale, desi pe contractele de munca sunt salarii pe care cercetatorii trebuie sa le primeasca neconditionat, luna de luna, asa cum este la universitati.
  In schimb la universitati salariile de baza sunt asigurate, mai marisoare decat la cercetatori, desi sunt aceleasi conditii de promovare, iar cunostintele si realizarile stiintifice ale multor cadre didactice cu titlul de prof. univ. este, intr-adevar, la nivelul soferilor de primarie. Multi sunt „baieti destepti de partid” si asa au ajuns in functie. Si tot astia au sifonat si fonduri uriase alocate pentru cercetare, in toti acesti ani, ca sa vada lumea larga si sa-si traga viloaie si casoaie. Si tot astia ajung in functii de conducere guvernamentale !! De asta au aparut gafe de genul celei descrise.
  Cu astia defilam, din pacate…. RUSINE !!! DEMISIA !!!
  Stimati cercetatori de calitate, nu va amagiti, statul roman este un mincinos si un ticalos !! Stati in locuri mai bune ori plecati cat de curand !! Nu mai sunt sanse aici in urmatorii 200 de ani !!

 19. Cu multi ani in umra pila Carpen antrena un „dispozitiv” format din 2 foarte subtiri si cam inguste foite metalice.. care lent se justapuneau ca apoi sa se departeze in V „marturisind” astfle ca [ola functiona..

  Insa problema este alta . Extrem de multi insi cu prtenetii intelectuale se pare ca nu au auzit de legea conservarii. Mai rau se pare ca si destui ingineri nu au auzit de legile termodinamicii .Destui ingineri nascuti prin 1952-56 , 58 care au apucat vremea in care „scoala era scoala!”…

 20. Este clar ca foarte multi functionari din minister au facut scoala, nu invatand despre pile generatoare de energie, ci avand deja multe „pile” pe la profesori.
  Cred ca fenomenul „analfabetismului stiintific” este intalnit si in alte tari din Europa, nu doar la noi. Uitati-va numai la inovatiile concepute la nivel european comparativ cu cel din SUA/Japonia/Coreea de Sud. Diferentele din diverse domenii sunt din ce in ce mai mari iar UE incearca din greu sa relanseze inovatiile si tehnologiile in Europa prin diverse proiecte cu fonduri UE. Solutia nu cred ca este aceasta. Solutia ar fi ca mediul privat , marile corporatii dezvoltatoare de tehnologii sa investeasca in cercetare si in universitati.

  • Investesc, dar investesc în proiecte care duc undeva. Statul român ”investește” bani publici în sinecuri, iar pentru unele dintre ele o face sub pretextul cercetării.

 21. Păi ce faceți d-le Presură, criticați ”sistemul ” ? nu știți că dacă nu sunteți cu ei, sunteți împotriva lor ? Adică îndrăzniți să deranjați somnul unor IRESPONSABILI (adică incompetenți care nu plătesc pentru erorile lor) ajunși azi în mai toate funcțiile de decizie la nivel înalt din bazarul numit ”Românica” !! Bravo pentru curaj , dar aveți grijă ! – p-acilea domnesc incompetenții, slugile, corupții, iar funcțiile si cv-urile se cumpără ! nu se obțin cu muncă si studii ! Deci să nu aveți pretenții să vă fie luate în considerare explicațiile critice, s-a-nțeles ? (că veni vorba de istorie, uite una bună: în anul centenarului, Muzeul Național de Istorie din capitală nu are ce arăta vizitatorilor, expoziția principală permanentă fiind inchisă – de mai bine de 20 de ani, vă închipuiți ? – din cauza lipsei fondurilor dar și al clarificării ”ideologice” a modului de tratare a epocii ”omului nou ” !!!!)
  Da, d-le Presură, aceasta e atmosfera în țara de unde ați plecat, si bine ați facut !!
  In altă ordine de idei, mă bucur pentru locul dvs de munca; și eu sunt un fan Philips, firmă pt care am mare respect, izvorât (si extins la întreg poporul olandez) din pasiunea pt casetofoane; din acest respect și pasiune am încercat să construiesc ”muzeul casetofonului” (pe care îl consider cel mai bun din ce poate fi vazut pe net) și va invit să îl vizitați la http://www.cassetterecorder-museum.com ;
  toate cele bune !

 22. Cercetarea poate fi finantata numai de stat: direct sau prin armata, cum se intimpla in SUA.

  Mediul privat face putina dezvoltare, dar nu baga bani cistigati cu greu in lucruri care nu aduc profit imediat, fara a mai pomeni ca exista riscul ca banii sa fie cheltuiti fara rezultat.

  In Romania, dezastrul pleaca din universitati: cei mai multi dintre cadrele didactice habar n-au pe ce lume traiesc, doctorate copiate si o lipsa totala de interes pentru cercetare si teorie.

  Aveam niste intreabari si m-am adresat fostei facultati – evident, nici un raspuns si convingerea mea e ca dincolo de dezinteres (mie ce-mi iese?) era si o ignoranta totala.

  In Romania ar trebui sa existe maximum trei-patru centre universitare, daca o fi material uman si pentru atitea !

  • Finantare prin armata- interesant concept. Cred ca cele mai importante si interesante tehnologii au fost initial create in scop militar. Mai observ si ca exista companii producatoare de tehnnologii inalte (mai ales in Japonia), care colaboreaza din ce in ce mai mult cu diversi specialisti din armata (ex: piloti pe avioane de vanatoare), deoarece au infrastructura necesara pentru a produce orice minune electronica. Eu daca as fi inginer, as fi foarte onorat sa dezvolt tehnologii pentru armata SUA/NATO.

  • Sunt citeva remarci de facut:
   -cercetarea este ulterioara ideii
   -fara idei majore, cercetarea se face doar de dragul notiunii.
   -de asta cercetarea nu are scop sau tinta si este in „grija” unor”fosile” ce-si fac veacul prin universitati sau ministere in asteptare..(pensie sau moarte)
   -ideile majore nu sunt in sarcina statului ci a individului (Einstein si alti mari ginditori, nu au fost „sponsorizati” (in prima faza,ulterior nu stiu)
   -in sarcina statului, asa cum il dorim noi, se afla „EDUCATIA”,responsabila de aparitia indivizilor care pot avea idei mari in viitor,care pot fi cercetate,explicate si intelese
   – a face cercetare doar de dragul cercetarii este absurd,este similar cu vuietul national privind autostrazile..studiul iti spune ca ai un flux de 130 masini pe ora si tu ceri autostrada al carui prag minim si optim este de 1300 masini/ora, pentru ca asa vrea majoritatea manipulabila si manipulata
   (pot dat exemplu amenajarii trecatorii Focsani-Ojdula care a costat multe miliarde si care deserveste un trafic de 20-50/ora in timpul verii ,ca iarna iti este frica sa mergi pe el la cit de pustiu e)
   -dincolo de aparenta ,sa stiti ca in tara sunt indivizi care muncesc de ani de zile la idei din studentie si a caror rezultate sunt asa de socante incit iti vine greu sa crezi ca sunt inventate de romani si binenteles nu sunt aplicate in tara ci doar in cele mai evoluate tehnologii,cu tara atasata
   -deasemeni,tot din cunoastere directa ,sunt centre universitare unde se lucreaza pe „brinci”de multe ori sponzorizati de familii,prieteni (mult hulitii „oameni de afaceri” deseori asimilati cu hotii),pentru idei mari ,serioase unde studentii isi formeaza o „arhiva”,care poate duce in viitor la idei majoare
   -evolutia ,intotdeauna s-a facut prin elite si nu in masa,doar principiile falimentare au crezut alceva
   -imi pare rau,cu toate ca sunt inginer cu doua licente si am facut termodinamica la un nivel evoluat,pe mine personal nu m-au convins principiile termodinamicii…fara explicatii si fara logica,tot timpul m-am gindit la ce a insemnat Einstein in epoca „Newton’s mens” si atita timp cit marii ginditorii teoretici nu vor veni cu o explicatie ferma,logic demonstrabila,cum din nimic s-a intrupat universul (fara conotatii religioase) imi va fi greu sa preiau idei „batute in cuie” de sute de ani,doar ca mi-au fost predate la scoala si urmareau o programa
   Ar fi multe de spus …!

 23. CORECTIE: Cine stie a povesti FIZICA stie putin, cine cerceteaza NATURA stie ca nu exista system INCHIS ( in care legile TERMODINAMICII sunt “ambiguie”, fiind specifice LOCULUI si unui anumit palier de interactiune a corpurilor natural, fenomenul de conversie fiind ‘eludat”.

 24. Carpen a fost un creator care a inteles ca FIZICA te inrobeste, In schimb NATURA iti da LIBERTATEA creatiei. A inteles ca desi ne nastem „majori mental” devenim „minori mental” insusindu-ne „povesti” a unor consfintiti posesori a unor adevaruri absolute/DOGME. Din pacate „minori mental” devenind avem numai CERTITUDINI. Ce-rtitudini au numai cei ce „cunosc” FIZICA iar NATURA pentru ei nu

 25. Eu unul marturisesc spasit, ca, inginer electro find, nu citisem nimic despre pilele Karpen. asa ca ma consider castigat, oricum ar fi. Banuesc ca toti comentatorii stiau deja ce si cum :P
  Apoi,citind articolul, ce sa mai zici?
  Fie te iau ametelile fie te iau amintirile
  Prefer sa-mi. aduc aminte, na, pe la vreo 7-8 ani, am crezut ca decoperisem si eu un perpetuum mobile: erau pe vremuri, ohohho, demult, niste jucarii in forma de moara, facute din tabla, cam urate, turnai apa pe sus si roata se invartea de mai mare dragu. Am pus-o sub robinet si se invartea la nesfarsit :P
  Mai tarziu,dar nu prea, m-am gandit ca roata aia ar putea actina un dinam,de bicicleta, care sa produca curent cu care sa se alimenteze un motor electriic, mititel, cu magneti permanenti (magnetii astia nusunt un perpetuu mobile, ai?)cam ca la vaporasul din dotare-ca-l desafacusem sa vad de ce merge, iar motorul sa actioneze ceva care sa „urce” apa inapoi in moara,daca nu mai vine de la robinet. Simplu ca apa, un adevarat perpetuum mobile :P
  Diferenta e ca eu eram atunci un tanc de 7 ani si habar nu avam de randamnete, bilant energetic sau..phh, termodinamica, si ‘astia” sunt ditamai Mi(ni)sterul cercetarii…fara paranteze.
  Mai piatra filosofala, sfantul Graal si comoara lui Barba Neagra mai sunt de deslusit si treaba e oabla! Doamne, doamne, piatra filsofala cate n-arar rezolva …macar bugetul, tare imi e ca va fi un ditamai proiectul finantat de Misterul cercetarii in „persoana”,
  P.S. Ei, cine spune ca nu exista perpetuum mobile? ia intrati pe emag, okazii sau olx, sa vedeti ca geme piatu de PM-uri..si nici nu costa mult, 100 de lei si-l ai pe birou. Perpendicular pe orizontala, parol!

 26. Nu am urmărit povestea acestei invenții ( sunt destul de convins că inventatorul avea o bănuială că există o explicație mai bună decât încălcarea principiilor termodinamicii) însă cred că afirmația funcționarului respectiv este datorată lecturii „almanahelor” din ultima parte a anilor ’80 când curentulndă. protocronist a readus în atenție câteva invenții ( unele remercabile) dar amplificate până la penibil de câtre mașinăria de propagandă. Îmi amintesc de „magnetonul Bohr-Procopiu” – evident toți fizicienii știu de magnetonul Bohr- care era prezentat ca o „descoperire” ( aveam să aflu mai târziu, la bruma de fizică atomică din facultate, că nu e vorba de vreo particulă, ci pur și simplu de o formulă, deci e cel mult o „invenție” nu o „descoperire”) ; de asemenea de schimbătorul de viteze al lui Gogu Constantinescu ( chiar am fost curios în legătură cu asta, printre altele pentru că celebrul inventator a absolvit același liceu cu mine) ; ideea schimbătorului era cu adevărat interesantă, dar rezultatele practice nu au fost grozave, și aș îndrăzni să cred că nici tema de proiectare nu a fost cea mai fericită, întrucât autorul și-a propus să obțină un raport de transmisie optim, pe când clientul s-a dovedit că își dorea o viteză cât mai mare … Paulescu, apoi Coandă – avionul său a fost cu adevărat revoluționar, dar până la avionul cu reacție adevărat mai era mult drum de parcurs…. Din păcate, educația personajelor care ocupă acum diverse funcții în aparatul de stat s-a oprit brusc o dată cu terminarea școlii, deci nu ar trebui să ne mirăm că absolut toate ideile lor provin din epoca ceaușistă, nici măcar nu sunt conștienți de asta….

 27. Am fost foarte dezamagit in vara anului 2015 cand am vizitat Muzeul Dimitrie Leonida. Pila Karpen nu functiona deloc, nu se misca nimic. I-am si intrebat pe muzeografi, mi-au spus ca are astfel de toane. In rest, am comentat pe locatia de web indicata mai sus.

 28. De mai bine de 10 ani incerc sa conving oamenii ca Pilele Karpen nu contrazic Principiul al II lea al termodinamicii si nu sunt un perpetum mobile de speta a II a.
  Lucrand la Muzeul Tehnic pana in anul 2017 am acordat mai multe interviuri la radiouri si televiziuni, au aparut mai multe articole in ziare si reviste, am prezentat lucrari la simpozioane si mese rotunde, din pacate „nevoia de senzational” si lansarea in spatiul public a unor informatii fara nici un fel de documentare prealabila a dus la situatia prezentata de dumneavoastra. Nu pot sa uit ca de-a lungul timpului am tras foarte multe semnale de alarma fara sa fie luate in seama.
  Chiar anul trecut am prezentat un material la Casa Oamenilor de Stiinta in cadrul lucrarilor Comitetului Roman pentru Istoria si Filozofia Stiintei de pe langa Academia Romana, al carui rezumat il redau in continuare,

  În mass media din România au apărut în ultimii ani informaţii bombastice de tipul:
  Cea mai mare enigmă a tehnicii românești, deşi unii ingineri o consideră mai mult o legendă, a fost scoasă la lumină la sfârșitul lui 2013, fiind expusă la Muzeul Tehnic “Dimitrie Leonida”. Pilele lui Karpen alcătuiesc practic o baterie care oferă energie de 60 de ani. Din 1979 și până la Revoluţie, unul dintre secretele inexplicabile pe care fostul dictator Nicolae Ceaușescu a decis să-l ţină ascuns a fost sistemul de energie denumit „Pilele lui Karpen”, inventat de inginerul român Nicolae Vasilescu Karpen în 1920, …„Pilele K sunt un perpetuum mobile de speţă a doua. După părerea cercetătorilor de atunci şi chiar de acum, este irealizabilă dar ea funcţionează de peste 60 de ani”,…
  Pentru că nu am putut să înţeleg că „nevoia de senzaţional” şi preluarea şi „aruncarea” unor informaţii în spaţiul public fără a încerca o minimă documentare este permisa fara nici o argumentare, voi face câteva consideraţii bazate pe documente care se află la Muzeul Tehnic, pe literatura de specialitate pe care am consultat-o si voi incerca sa trag si cateva concluzii.
  În anul 1979 Academia Română dona Muzeului Tehnic o pila completa un electrod de pila şi un „electromotor oscilant utilizat la instalaţia pilelor K”. ”. Patru ani mai târziu muzeografa Iosif Valentina întocmea o fişă analitică de evidenţă cu nr. 537 pentru „Pile K” 2 buc. Din această fişă analitică aflăm că cele două „pile K” inventate de prof. Vasilescu Karpen sunt cu electrozi de aur şi platină cenuşie, având ca electrolit (soluţie) de acid sulfuric. Explicaţiile muzeografei mai sus menţionate nu sunt destul de riguroase şi detaliate pentru a putea să înţeleg ce este Pila K şi care este modul ei de funcţionare, motiv pentru care am căutat în literatura de specialitate mai multe informaţii. Am aflat ca Nicolae Vasilescu Karpen a fost o personalitate marcanta a stiintei si tehnicii romanesti si incepând din anii `20 a făcut cercetări cu numeroase pile. În anul 1925 Karpen a publicat o lucrare sub titlul „Mişcarea perpetuă de speţa a 2-a este o consecinţă necesară a atomisticii”.
  În anul 1956 N.V. Karpen a conceput un prototip numit în literatura de specialitate pila K2, pe care o numeşte o „pilă termoelectrică cu temperatură uniformă”.
  Iată ce afirma N. V. Karpen despre această pilă:
  „pila k2 este o pilă de concentraţie cu oxigen. Oxigenul din aerul dizolvat în electrolit este absorbit de suprafeţele electrozilor, mult mai mult de către pătura de platină neagră, care acoperă electrodul pozitiv (catod) decât de suprafaţa aurului formând electrodul negativ (anod)”… „Toate proprietăţile acestei pile se explică complet , considerând-o ca o pilă de concentraţie cu oxigen, deosebită de pilele de concentraţie obişnuite, prin fenomenul de autogenerare şi prin intervenţia fenomenului de difuziune compensată.
  „pila k2 este o pilă care îşi împrumută exclusiv şi indefinit energia din căldura mediului ambiant de temperatură constantă.”..
  „pila k2 este complet reversibilă datorită fenomenului de difuziune compensată”.…”S-a realizat astfel efectiv ceea ce se numeşte un Perpetum Mobile de Speţa a Doua; adică un motor care se mişcă cu energie captată, de temperatură constantă.”
  N. V. Karpen a încercat să demonstreze cele afirmate astfel:
  -verificând reversibilitatea pilei prin trecerea „unei anumite cantităţi de electricitate” în cele două sensuri, după care a constatat că pila revine „exact” la starea iniţială.
  -măsurând „forţa electromotoare a pilei în funcţie de intensitatea curentului produs” timp de 40 de minute.
  -măsurând coeficientul de temperatură al unei pile asemănătare, introdusă într-un termostat în obscuritate, menţinută circa 10 zile la temoeratura de 20ºC, până când f.e.m. s-a stabilizat la 203,7 mV, după care temperatura a fost ridicată la 47 ºC şi menţinută timp de 10 zile, f.e.m. stabilindu-se la 255 mV (aceste experienţe au fost repetate de câteva ori, urcând şi coborând alternativ temperatura între 20 şi 47 ºC cu rezultate similare).
  Explicatiile lui N.V. Karpen mi s-au parut neconvingatoare si am cautat sa gasesc in cartile de chimie cateva clarificari.
  In Tratatul de chimie generală, al lui C. D. Neniţescu am gasit aşa numitul “Electrod de hidrogen”, foarte asemănător cu pilele Karpen, dar cu o funcţionare complet diferită faţă de modul de funcţionare pe care îl propune N. V. Karpen. Tot în Tratatul de chimie generală, al lui C. D. Neniţescu am găsit cum sunt definite pilele de concentraţie. De asemenea nu am găsit în literatura de specialitate termenul de difuziune compensată pe care îl introduce N.V. Karpen. Avand in vedere toate acestea am incercat sa trag cateva concluzii despre Pilele Karpen.
  1. Pila Karpen a fost catalogată de N.V. Karpen drept pilă de concentraţie, deşi electrozii sunt diferiţi, din Au şi Pt, iar soluţia este una singură – acid sulfuric concentrat, ceea ce este mult prea departe de definiţie. Mai mult, între cele două vase nu există acea membrană sau o punte salină ceea ce înseamnă că sunt două elemente distincte.
  2. Explicaţiile lui N. V. Karpen pentru a demonstra funcţionarea Pilelor Karpen sunt în opinia mea indirecte şi reprezintă mult prea puţin pentru a putea să susţinem că aceste pile contrazic Principiul al II-lea al Termodinamicii şi sunt un Perpetum Mobile de Speţa a II –a.
  3. Prestigioşi oameni de ştiinţă nu au fost convinşi de explicaţiile lui N. V. Karpen. Dintre aceştia amintim: Charles Fabry (fost profesor de fizică generală la Sorbona, membru al Academiei Franceze de Ştiinţe), Maria Sklodowska Curie (doctor în ştiinţe, singura femeie ce a obţinut Premiul Nobel în două domenii, fizică şi chimie), Jean Perrin (fizician francez laureat al Premiului Nobel pentru fizică), Paul Langevin (profesor de fizică şi membru al Academiei Franceze de Ştiinţe), etc.
  Fără a nega caracterul de noutate şi valoarea Pilelor Karpen consider că ar trebui să se găsească o altă explicaţie pentru funcţionarea lor. Această explicaţie trebuie să cuprindă în primul rând argumente ştiinţifice date de specialiştii din domeniu.
  Aceste consideraţii personale au fost expuse la masa rotunda “N.V. Karpen om de ştiinţă şi inventator de excepţie” organizată de IRE la 29 mai 2014 şi au fost publicate în articolul “Consideraţii asupra Pilelor Karpen” apărut în revista Energetica din anul 2015.
  În revista Ştiinţă şi Tehnică din 31 iulie 2016, a apărut articolul “Mecanismul generării energiei electrice în pilele Karpen” realizat de profesorii de chimie Nicolae Vaszilcsin și Dănuț-Ionel Văiereanu. Aceştia emit ipoteza că pilele Karpen sunt capacitoare (condensatoare) cu auto încărcare, iar apariţia unui gradient de temperatură între pila Karpen şi mediul înconjurător este responsabilă de transferul de energie termică de la mediu la pila Karpen și, implicit, de funcționarea pe perioadă îndelungată a pilei. Fără existența acestui gradient de temperatură, pila ar intra într-o fază de amortizare a funcționării în timp, conducând în final la oprirea motorului. Pila Karpen nu contrazice astfel principiul II al termodinamicii, adică nu este un perpetuum mobile de speța II. Fara a ma convinge in totalitate cu explicatia data consider ca ipoteza emisa de profesorii amintiti reprezinta un pas inainte la cercetarea acestor pile foarte controversate.

  Cu stima
  Istoric Aurel Tudorache

 29. Domnule Cristian Presura, dumneavoastra doriti sa intelegeti misterele Universului etern si infinit cu ajutorul fizicii clasice, care este o stiinta pamanteana, limitata? Nu veti intelege Universul acesta. De asemenea, nu veti putea intelege niciodata sufletul uman, spiritul, constiinta, energiile subtile si dimensiunile subtile ale Creatiei. Universul nu a aparut in urma celebrului „Big bang”, ci a existat dintotdeauna si este etern, iar viteza luminii nu este constanta, ci variaza, desi ni s-a spus ca este constanta.

  Dumneavoastra credeti ca dispozitivele perpetuum mobile nu pot exista?

  Ce spuneti despre cristalele timpului? Va prezint o stire publicata pe site-ul TVR:

  „Au fost create cristalele timpului, materie căreia i se adaugă o a patra dimensiune

  Oamenii de știință au creat cristalele timpului – cristale care au o structură atomică ce se repetă nu doar în spațiu ci și în timp, fiind într-o perpetuă mișcare fără energie.

  O nou tip de materie, denumită cristalele timpului- a fost creat de două echipe de oameni de ştiinţă, demontând teoria potrivit căreia acest lucru ar fi imposibil, informează independent.co.uk.

  Cristalele normale, de la cele de diamant la cele de gheaţă, au atomi care sunt dispuşi în mod repetitiv în cele trei dimensiuni ale spaţiului: lungime, lăţime şi înălţime.

  Totuşi, atomii cristalelor timpului, a căror existenţă a fost intuită de câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică, Frank Wilczek, în 2012, au o structură care se repetă și în timp, nu numai în spațiu. Astfel cristalelor timpului li se adaugă o a patra dimensiune, mişcarea timpului.

  În esenţă asta înseamnă că ele oscilează pentru totdeauna fără nicio influenţă externă. Cristale temporale se mișcă fără energie.

  Este ca și cum materia și structura acestora este creată de un cerc temporal care se repetă.

  Înainte ca aceste cristale să fie create, au fost cercetători care şi-au exprimat îndoiala că pot exista cristale care să aibă o mişcare perpetuă contrazicând legile fizicii.

  Cristalele timpului par a fi un sistem închis, astfel că nu se pierde energie în afară şi par să aibă proprietăţi similare super conductorilor, astfel că electronii pot să se mişte fără nicio rezistenţă.

  Acest lucru permite ca mişcarea cristalelor să continue pentru totdeauna, cel puţin teoretic.

  Aplicaţiile practice sunt considerate a fi departe, dar se crede ca proprietățile unice ale cristalelor ar putea ajuta la transpunerea calculului cuantic în realitate.

  O echipă de cercetători din Maryland și alta de experţi de la Universitatea Harvard au publicat lucrări distincte în Nature, una dintre revistele de top din lume, în care descriu proprietăţile unui cristal al timpului.”

 30. Cristian Presura, nu ati explicat de ce bateria nu se consuma/epuizeaza? Iata ca asa-zisele „legi ale fizicii” sunt contrazise. Ce veti face? Ce veti zice? Veti ridica din umeri, asa cum ridica „savantii”, atunci cand vad fenomene paranormale, pe care nu le pot explica prin „stiinta clasica”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Presurahttps://www.facebook.com/stiintaclub
Fizician, cercetator la compania Philips, Olanda (canal youtube) Autor al lucrarii "Fizica Povestita", aparuta la editura Humanitas in anul 2014. Absolvent al facultatilor de electrotehnica si de fizica, Cristi a obtinut doctoratul in fizica la Universitatea Groningen, Olanda, in anul 2002, unde a caracterizat proprietatile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat in lucrari publicate in reviste de specialitate: Physical Review Letters si Science. In prezent este cercetator la compania Philips, Olanda, unde s-a specializat in domeniul senzorilor medicali. Impreuna cu echipa sa, a inventat si introdus pe piata primul ceas capabil sa masoare pulsul sportivilor, numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrari si brevete de inventie. Este membru al asociatiei cercetatorilor romani Ad Astra. In fiecare zi, Cristi descrie, pe scurt, cate o stire din stiinta, pe pagina sa de Facebook: https://www.facebook.com/presura

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro