marți, octombrie 26, 2021

Știrea optimistă de azi – „Calea” asta e din România!

La data când citiți aceste rânduri, o companie își face debutul la bursa din New York. Ca fapt divers, vă spun că titlul acțiunii va fi PATH (calea, în engleză). Ca fapt divers, vă mai spun că această companie a plecat acum 16 ani cu visul ”un robot pentru fiecare om” și acum, prin roboții-software pe care îi face, a ajuns să fie printre cele mai bine evaluate platforme de inteligență artificială din lume!

Ce aș mai putea să vă spun? Ah, da, compania se prezintă așa – ”am început în 2005 ca o echipă de 10 oameni în București. La început făceam outsourcing de software pentru unele din cele mai mari companii din lume”.

Aș mai fi vrut să adaug la acest fapt divers următoarele: Atașații comerciali ai ambasadelor României din întreaga lume au transmis astăzi un buletin extraordinar pe piețele unde sunt prezenți și care începe așa – This is the Path coming from Romania! La noi nu doar că se pot naște astfel de idei de afaceri, dar și sunt încurajate de stat. Avem un regim fiscal prietenos, pe care chiar ne gândim să-l extindem, să accelerăm incubatoarele de afaceri cu valoare adăugată. Mai mult, avem o administrație-partener care funcționează pe principiul nu transforma contribuabilul într-un robot de produs hârtii! Așa vă asigurăm pe dumneavoastră, investitorii, că nu veți fi afectați de o eventuală stabilire a impozitului minim la nivel global de 21%*. E drept, impozitul nostru pe profit e de 16% acum, dar ne angajăm ca diferența asta să fie mai mult decât compensată de acel mediu de afaceri fantastic pe care îl oferă țara noastră. Credem în conceptul de piață liberă, de șanse egale pentru toți, pentru ca si de la noi pot pleca echipe de Super Ligă. Poate pare asta o chestiune frivolă, dar nu și pentru noi, care credem în ideea de competiție, în frumusețea jocului corect. Cum vă spuneam avem o strategie si direcții clare de dezvoltare, deci dacă și voi țintiți, ca noi, viitorul, atunci, dragi investitori, aveți o cale bătută pe care să mergeți – România!

Poate că până la următoarea știre cu încă o afacere pornită din România și evaluată la miliarde de dolari pe prima piață de capital a lumii vom auzi și de minunățiile pe care le-am scris mai sus cursiv. Deocamdată, zic să nu se piardă semnificația acestui moment. Așadar, sincere felicitări echipei de antreprenori români*** care, de azi, arată „Calea” la New York Stock Exchange!

Note

*Cred că a fost exemplară în aceste zile nu doar reacția fanilor europeni, dar și a guvernului Marii Britanii pentru a opri din fașă această idee devastatoare, a unei Super Ligi. Putea fi o ocazie bună și pentru alte state de a-și exprima, fie și formal, poziția de principiu.

** Știre de la începutul săptămânii – un comisar European consideră impozitarea multinaționalelor la 21% o soluție elegantă. Pe aceeași temă, comentariul recent ”Deocamdată avem două stele la impactul cu Europa”.

*** Autorul nu este în relații de afaceri cu firma despre care e vorba în acest articol. 

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Toate bune dar nu pot sa nu observ ca omenirea investește sute de miliarde in inteligența artificială si nici macar un dolar un reducerea prostiei.

 2. Ca de obicei reprezentantii statului roman, profitand de eforturile si succesul punctual si izolat al unor persoane sau companii private, isi aroga merite pe care de fapt nu numai ca nu le au, dar de fapt lucrurile stau exact pe dos. Statul roman nu numai ca nu încurajează noile afaceri si nu este prietenos cu contribuabilul, dar ii sabotează in mod activ, si intentionat , pentru ca adevarata mentalitate a bugetarilor din administratia romaneasca este una foarte socialista: toti privații sunt niste infractori care sug sangele poporului si care trebuie jecmaniti atat legal ( cu o fiscalitate ostila) dar si informal ( prin spagile pe care orice inspector fiscal, vamal, sanitar, etc le considera parte integranta din venitul sau).

  Sigur , cei care exprima astfel de ideii subversive trebuie declarati imediat ca tradatori de tara, pentru ca strica imaginea Romaniei in lume ; probabil ca ar trebui data o lege care sa interzica exprimarea oricarei idei care sugereaza ca Statul roman e orice altceva decat o zana buna pentru intreprinzatori si contribuabili….

  • Satul roman e prin doctrina ostil atit cetatenilor cit si agentilor economici care nu sint pe lista favorizatilor. Singurul avantaj pentru aceasta firma trebuie sa fi fost discutabila scutire de impozite a activitatilor IT. De ce discutabila? Pentru ca e impotriva naturii unui stat cu economie de piata. Care a fost rezultatul acestei masuri de stimulare asupra bransei IT? Inventivitatea nu a crescut pe culmi, ci s-a manifestat doar in aceasta singularitate de uipat, in rest, e o performanta sa sustii mediocritatea IT-ului românesc cu scutire totala de impozite.
   Suedezii, care au impozit substantial de 30% fara favoruri au un IT extrem de inovativ, cu zeci si zeci de aplicatii de virf. Administratia e dura cu impozitele dar foarte favorabila in privinta activitatii oricarui agent economic sau organizatii. Rezultatele sint pe masura.

 3. m ati pacalit sa dau click pe titlu : m am gindit ca firma „calea” si a facut debutul la bucharest stock exchange facind sa tremure pietele financiare ! m au linistit „italicele” ce explica viziunea politica / economica romaneasca ce a facut posibila listarea UiPath la bursa new yorkeza. sa vedeti de acum incolo cresteri de lefuri pentru politrucimea (forta conducatoare) si functionarimea bugetara, speciala si esentiala (forta creatoare), cind pib ul Romaniei va exploda odata cu breaking news ul pe care tocmai l ati devoalat.

 4. Iesirea la bursa a firmei UiPath a fost fulminanta, primul curs a fost cu 17% peste cursul de pornire, un volum total de 1,3 miliarde dolari, una din cele mai mari performante a unei firme software pe piata americana.

  Se sugereaza ca succesul firmei a rezultat si din regimul fiscal prietenos al Ro. Daca nu ma insel angajatii firmele IT sunt scutiti de impozit pe venit. Cum s-ar armoniza aceasta prevedere cu celelalte regulamente globale? Daca inteleg bine autorul face reclama tocmai la aceasta armonizare globala, cum a facut si la auto cu doua stele.

  Nu pot crede ca ar fi posibila stabilirea unui impozit unic pe plan global. Mai ales daca ne gindim si la China. Si nici nu cred ca ar fi benefic. Consider ca fiecare tara ar trebui sa fie libera sa-si administreze impozitul dupa necesitatile proprii, deoarece tarile au diferite stadii de dezvoltare. De asemenea e extrem de complicat sa se stabileasca in ce tara o anumita firma a avut profit si cit.

  • Într-adevăr este greu sau imposibil de stabilit un sistem global de impozitare, dar nu este corect ca o firmă sa faca afaceri in Romania sau Germania și să fie impozitarea simbolic doar ls Dublin, Singapore sau in Insula Man. Este ca si cum si mânca prânzul la un restaurant de pe Calea Grivitei și promiti ca vei onora nota de plată la alt restaurant de pe Calea Victotoei unde mergi doar pentru o cafea.

   • Sigur ca nu e corect, dar intrebarea cheie e cum reusesti sa stabilesti care e valoarea afacerilor intr-o zona, sau alta!? Cum stabilesti ca facebook, care traieste din reclame, la fel ca si google, daca ar avea un milion de clienti in Ro, de ex. acestia ar comanda produsele favorizate de facebook, produse care se fabrica de ex. in China!?

 5. ,,avem o administrație-partener care funcționează pe principiul nu transforma contribuabilul într-un robot de produs hârtii!”
  Vă rog, am pierdut puțin firul și nu mai pricep: e vorba de România?

  • E vorba despre „dorinte” ale autorului, autorul se intreaba cand toate astea vor fi posibile – daca vor fi vreodata posibile in Romania. Adica, pe scurt, performantele exceptionale ale unei echipe pornite de aici, Path, sa se reflecte si in activitatea si initiativele administratiei romanesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Luca
Adrian Luca, 43 de ani, este unul din primii specialiști din România în domeniul prețurilor de transfer, participant la introducerea în legislația națională a standardelor OCDE în materie. Este membru non-guvernamental supleant in cadrul Forumului Comun al preţurilor de transfer de pe lângă Comisia Europeană (EUJTPF) fiind totodata nominalizat pentru lista de persoane independente eligibile in cadrul Comisia de arbitraj pentru liminarea dublei impuneri la nivelul Uniunii Europene. Mai multe detalii pe transferpricing.ro

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.