marți, decembrie 5, 2023

Știrea optimistă de azi – „Calea” asta e din România!

La data când citiți aceste rânduri, o companie își face debutul la bursa din New York. Ca fapt divers, vă spun că titlul acțiunii va fi PATH (calea, în engleză). Ca fapt divers, vă mai spun că această companie a plecat acum 16 ani cu visul ”un robot pentru fiecare om” și acum, prin roboții-software pe care îi face, a ajuns să fie printre cele mai bine evaluate platforme de inteligență artificială din lume!

Ce aș mai putea să vă spun? Ah, da, compania se prezintă așa – ”am început în 2005 ca o echipă de 10 oameni în București. La început făceam outsourcing de software pentru unele din cele mai mari companii din lume”.

Aș mai fi vrut să adaug la acest fapt divers următoarele: Atașații comerciali ai ambasadelor României din întreaga lume au transmis astăzi un buletin extraordinar pe piețele unde sunt prezenți și care începe așa – This is the Path coming from Romania! La noi nu doar că se pot naște astfel de idei de afaceri, dar și sunt încurajate de stat. Avem un regim fiscal prietenos, pe care chiar ne gândim să-l extindem, să accelerăm incubatoarele de afaceri cu valoare adăugată. Mai mult, avem o administrație-partener care funcționează pe principiul nu transforma contribuabilul într-un robot de produs hârtii! Așa vă asigurăm pe dumneavoastră, investitorii, că nu veți fi afectați de o eventuală stabilire a impozitului minim la nivel global de 21%*. E drept, impozitul nostru pe profit e de 16% acum, dar ne angajăm ca diferența asta să fie mai mult decât compensată de acel mediu de afaceri fantastic pe care îl oferă țara noastră. Credem în conceptul de piață liberă, de șanse egale pentru toți, pentru ca si de la noi pot pleca echipe de Super Ligă. Poate pare asta o chestiune frivolă, dar nu și pentru noi, care credem în ideea de competiție, în frumusețea jocului corect. Cum vă spuneam avem o strategie si direcții clare de dezvoltare, deci dacă și voi țintiți, ca noi, viitorul, atunci, dragi investitori, aveți o cale bătută pe care să mergeți – România!

Poate că până la următoarea știre cu încă o afacere pornită din România și evaluată la miliarde de dolari pe prima piață de capital a lumii vom auzi și de minunățiile pe care le-am scris mai sus cursiv. Deocamdată, zic să nu se piardă semnificația acestui moment. Așadar, sincere felicitări echipei de antreprenori români*** care, de azi, arată „Calea” la New York Stock Exchange!

Note

*Cred că a fost exemplară în aceste zile nu doar reacția fanilor europeni, dar și a guvernului Marii Britanii pentru a opri din fașă această idee devastatoare, a unei Super Ligi. Putea fi o ocazie bună și pentru alte state de a-și exprima, fie și formal, poziția de principiu.

** Știre de la începutul săptămânii – un comisar European consideră impozitarea multinaționalelor la 21% o soluție elegantă. Pe aceeași temă, comentariul recent ”Deocamdată avem două stele la impactul cu Europa”.

*** Autorul nu este în relații de afaceri cu firma despre care e vorba în acest articol. 

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Toate bune dar nu pot sa nu observ ca omenirea investește sute de miliarde in inteligența artificială si nici macar un dolar un reducerea prostiei.

  2. Ca de obicei reprezentantii statului roman, profitand de eforturile si succesul punctual si izolat al unor persoane sau companii private, isi aroga merite pe care de fapt nu numai ca nu le au, dar de fapt lucrurile stau exact pe dos. Statul roman nu numai ca nu încurajează noile afaceri si nu este prietenos cu contribuabilul, dar ii sabotează in mod activ, si intentionat , pentru ca adevarata mentalitate a bugetarilor din administratia romaneasca este una foarte socialista: toti privații sunt niste infractori care sug sangele poporului si care trebuie jecmaniti atat legal ( cu o fiscalitate ostila) dar si informal ( prin spagile pe care orice inspector fiscal, vamal, sanitar, etc le considera parte integranta din venitul sau).

    Sigur , cei care exprima astfel de ideii subversive trebuie declarati imediat ca tradatori de tara, pentru ca strica imaginea Romaniei in lume ; probabil ca ar trebui data o lege care sa interzica exprimarea oricarei idei care sugereaza ca Statul roman e orice altceva decat o zana buna pentru intreprinzatori si contribuabili….

    • Satul roman e prin doctrina ostil atit cetatenilor cit si agentilor economici care nu sint pe lista favorizatilor. Singurul avantaj pentru aceasta firma trebuie sa fi fost discutabila scutire de impozite a activitatilor IT. De ce discutabila? Pentru ca e impotriva naturii unui stat cu economie de piata. Care a fost rezultatul acestei masuri de stimulare asupra bransei IT? Inventivitatea nu a crescut pe culmi, ci s-a manifestat doar in aceasta singularitate de uipat, in rest, e o performanta sa sustii mediocritatea IT-ului românesc cu scutire totala de impozite.
      Suedezii, care au impozit substantial de 30% fara favoruri au un IT extrem de inovativ, cu zeci si zeci de aplicatii de virf. Administratia e dura cu impozitele dar foarte favorabila in privinta activitatii oricarui agent economic sau organizatii. Rezultatele sint pe masura.

  3. m ati pacalit sa dau click pe titlu : m am gindit ca firma „calea” si a facut debutul la bucharest stock exchange facind sa tremure pietele financiare ! m au linistit „italicele” ce explica viziunea politica / economica romaneasca ce a facut posibila listarea UiPath la bursa new yorkeza. sa vedeti de acum incolo cresteri de lefuri pentru politrucimea (forta conducatoare) si functionarimea bugetara, speciala si esentiala (forta creatoare), cind pib ul Romaniei va exploda odata cu breaking news ul pe care tocmai l ati devoalat.

  4. Iesirea la bursa a firmei UiPath a fost fulminanta, primul curs a fost cu 17% peste cursul de pornire, un volum total de 1,3 miliarde dolari, una din cele mai mari performante a unei firme software pe piata americana.

    Se sugereaza ca succesul firmei a rezultat si din regimul fiscal prietenos al Ro. Daca nu ma insel angajatii firmele IT sunt scutiti de impozit pe venit. Cum s-ar armoniza aceasta prevedere cu celelalte regulamente globale? Daca inteleg bine autorul face reclama tocmai la aceasta armonizare globala, cum a facut si la auto cu doua stele.

    Nu pot crede ca ar fi posibila stabilirea unui impozit unic pe plan global. Mai ales daca ne gindim si la China. Si nici nu cred ca ar fi benefic. Consider ca fiecare tara ar trebui sa fie libera sa-si administreze impozitul dupa necesitatile proprii, deoarece tarile au diferite stadii de dezvoltare. De asemenea e extrem de complicat sa se stabileasca in ce tara o anumita firma a avut profit si cit.

    • Într-adevăr este greu sau imposibil de stabilit un sistem global de impozitare, dar nu este corect ca o firmă sa faca afaceri in Romania sau Germania și să fie impozitarea simbolic doar ls Dublin, Singapore sau in Insula Man. Este ca si cum si mânca prânzul la un restaurant de pe Calea Grivitei și promiti ca vei onora nota de plată la alt restaurant de pe Calea Victotoei unde mergi doar pentru o cafea.

      • Sigur ca nu e corect, dar intrebarea cheie e cum reusesti sa stabilesti care e valoarea afacerilor intr-o zona, sau alta!? Cum stabilesti ca facebook, care traieste din reclame, la fel ca si google, daca ar avea un milion de clienti in Ro, de ex. acestia ar comanda produsele favorizate de facebook, produse care se fabrica de ex. in China!?

  5. ,,avem o administrație-partener care funcționează pe principiul nu transforma contribuabilul într-un robot de produs hârtii!”
    Vă rog, am pierdut puțin firul și nu mai pricep: e vorba de România?

    • E vorba despre „dorinte” ale autorului, autorul se intreaba cand toate astea vor fi posibile – daca vor fi vreodata posibile in Romania. Adica, pe scurt, performantele exceptionale ale unei echipe pornite de aici, Path, sa se reflecte si in activitatea si initiativele administratiei romanesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Luca
Adrian Luca, 44 de ani, este unul din primii specialiști din România în domeniul prețurilor de transfer, participant la introducerea în legislația națională a standardelor OCDE în materie. Este Prim-vicepresedinte al Camerei Consultantilor Fiscali si unul dintre cei cinci membri propusi de Romania in Comisia europeana de arbitraj pentru eliminarea dublei impuneri in relatia dintre partile afiliate. Mai multe detalii pe transferpricing.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro