duminică, martie 23, 2025

Supa de roșii sau borșul de sfeclă

„Sunt convins că datorită perseverenței noastre, răbdării și determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul și țara noastră, rămânând totodată deschiși la un dialog echitabil și acorduri pentru a asigura o securitate egală și indivizibilă în Europa.”[1]
Serghei Lavrov

Principala preocupare a Europei pentru 2023 rămâne războiul din Ucraina, nu doar pentru că se află la originea agravării unor crize anterioare și a apariției altora noi, dar și pentru capacitatea pe care o are de a aprinde noi focare de confruntare armată pe continent și în lume.

Albin Kurti[2], premier al Kosovo, își exprimă teama că țara sa va fi din nou atrasă într-un conflict cu Serbia, ca urmare a intrigilor Moscovei: „Cu cât durează mai mult războiul din Ucraina, mă tem că vor fi mai mari șansele de extindere în Balcanii de vest… Putin consideră că intervenția NATO în Kosovo este cel mai important eveniment internațional… Vrea ca statul Kosovo să eșueze pentru a demonstra că succesul NATO a fost unul temporar, exact cum s-au petrecut lucrurile în Irak sau Afganistan”.

Dacă lărgim mai mult perspectiva, ne vor reține atenția și alte puncte fierbinți de pe harta confruntărilor globale, cum ar fi Coreea de Nord versus Coreea de Sud și Iran versus Israel.

Phenianul a devenit extrem de activ și provocator în ultimele luni, cu lansări demonstrative de rachete și drone care au încălcat spațiul aerian al Coreei de Sud și al Japoniei, punând în alertă armatele celor două state și îndemnând Statele Unite să deplaseze forțe suplimentare în zonă.

Pe de altă parte, Benjamin Netanyahu a obținut voturile de investire pentru guvernul său, un guvern în care partidul Likud este aparent formațiunea moderată, pentru că celelalte partide și liderii lor – Itamar Ben-Gvir/Jewish National Front, Bezalel Smotrich/National Union-Tkuma, Avi Maoz/Noam, Aryeh Deri/Shas – sunt la extrema dreaptă și ultra-ortodoxe, cu programe politice ce vorbesc deschis despre escaladare în relația cu lumea arabă.

Pentru autocrația religioasă de la Teheran, aflată sub presiune populară ridicată din septembrie încoace, investirea guvernului Netanyahu este cea mai bună veste posibilă, pentru că le permite să redefinească represiunea internă în numele confruntării existențiale cu „inamicul numărul 1” din totdeauna, adică Israelul.

Lumea în 2023 va arăta din ce în ce mai mult asemeni celei din plin Război Rece, cu scene de confruntare similare, dar și cu redistribuiri de roluri, pentru că ordinea globală nu mai este acum subiect de dispută doar între Noul URSS – Federația putinistă Rusă și Statele Unite; între timp numărul celor care contestă hegemonia Occidentului a crescut și s-a definit oarecum ca un grup: BRICS.

Chiar dacă BRICS nu va ajunge să se consolideze ca un bloc coerent de puteri mari și mijlocii, rămâne cert faptul că țări ca India, Brazilia sau Africa de Sud se distanțează tot mai mult de principiile care au făcut posibilă ordinea globală după al doilea război mondial.

ORDINEA MONDIALĂ CARE VA VENI

Fostul premier suedez Carl Bild, cu două zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, reflecta asupra dilemelor puterii de la Kremlin: „Rusia (camarilei lui Putin, aș completa eu) încearcă să decidă dacă este un stat-națiune sau un imperiu aspirant, iar până când această întrebare fundamentală nu va fi rezolvată, conflicte precum cel legat de Ucraina vor continua sub diverse forme„.[3]

Încă din 2007, Vladimir Putin a avertizat la Conferința de Securitate de la München că Moscova va căuta, revenind la logica sovietică a Războiului Rece, să confrunte ordinea mondială stabilită în 1944, acuzând Statele Unite că este hegemon și urmărește distrugerea imperiului rus (ultimul imperiu rămas după al doilea război mondial, deghizat în URSS), așa cum a provocat de exemplu colapsul Imperiului Britanic.

După ce Xi Jinping a preluat puterea la Beijing în 2012, a început să pregătească China – care din 1972 a profitat din plin de ordinea globală și de accesul la piețele occidentale, ca urmare a acordurilor semnate de Mao Zedong cu președintele american Richard Nixon – pentru rolul de challenger al Statelor Unite, denunțând explicit actuala ordine globală.

De fapt, BRICS a devenit clubul celor care au profitat (și profită) de ordinea globală pe care o declarativ o denunță, fără să împărtășească totuși o idee comună în privința a ce anume trebuie pus în loc. Poate doar China, care pare să își asume rolul de hegemon-challenger și face ce știe mai bine, adică copiază sistemul Bretton Woods prin acordurile de la Shanghai (OSC), în speranța că va reuși să convingă o parte a planetei să adere la noul sistem.

Dacă ne întoarcem la Rusia lui Putin, constatăm că războiul pe care l-a început în 2014 atacând Ucraina este de fapt o luptă pe viață și pe moarte pentru a împiedica destrămarea imperiului; doar că ordinul pe care Vladimir Putin l-a dat în 24 februarie 2022 cred că marchează exact începutul sfârșitului pe care elitele de la Kremlin își doresc să-l evite.

În 1991, după modelul britanicilor care au pierdut imperiul în 1948, dar au constituit pe fundamentele sale un Commonwealth, rușii au pus bazele în 1991 Comunității Statelor Independente, iar în 1992 a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. La CSI aderaseră 9 state foste sovietice, la OTSE numai 6.

Așa cum au dovedit-o anii care au trecut, cele două organizații nu au adus niciun beneficiu fostelor republici, iar reaprinderea conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan în 2020, ca și invadarea Ucrainei i-au convins pe liderii politici din fostele republici că asocierea cu un imperiu în descompunere, dar tot mai agresiv, devine o amenințare existențială.

La reuniunea CSI din 26 – 27 decembrie, Vladimir Putin și-ar fi dorit să obțină de la cei prezenți un sprijin consistent pentru anul 2023, fie că este vorba de escaladarea conflictului din Ucraina sau de întărirea cooperării economice, dar s-a trezit în fața reproșurilor premierului armean Nikol Pașinian[4] și a rezervelor vădite ale celorlalți lideri prezenți, în timp ce Maia Sandu a boicotat reuniunea de la Sankt Petersburg.

Așa că, aflat în pană de idei și de soluții, Vladimir Putin a recurs la un gest pe care și l-a dorit probabil simbolic, dar care a devenit ținta unor ironii generalizate. După cum relatează The Sun[5], grupul liderilor a fost transportat cu un autobuz VIP la club de striptease din Sankt Petersburg, deținut de fosta amantă a lui Putin – Svetlana Krivonoghih, unde au urmărit un spectacol erotic, pentru „destinderea atmosferei”.

Apoi, după cum relatează Meduza, Vladimir Putin le-a oferit celor 8 lideri reuniți Biblioteca Prezidențială din Sankt Petersburg câte un inel confecționat din aur alb și galben, cu emblema CSI. A păstrat un inel și pentru el, ceea ce a atras comentarii malițioase pe rețelele de socializare din Rusia, în care a fost comparat cu Sauron din „Stăpânul Inelelor”, personajul care a „făurit nouă inele de aur pentru bărbații sortiți să moară”.

Noua ordine mondială, așa cum o văd de alde Putin sau Xi, arată ca o ciorbă, sau o tocană de interese, în care sunt amestecate instrumente ideologice, interese personale, bigotism și credințe false, dorința de înavuțire rapidă și o totală lipsă de respect pentru demnitatea ființei umane.

Atunci când George H.W. Bush se gândea la o nouă ordine mondială, înțelegea probabil nu doar intuitiv (doar negociase ani de zile cu sovieticii) că va veni o vreme când vechea înțelegere de la Bretton Woods nu va fi de ajuns; din păcate nu a primit încă un mandat de la alegătorul american, pentru a putea să-și ducă viziunea către un proiect destinat re-orienteze obiectivele post-Război Rece.

Mai mult, după declarația lui Putin de la München nu s-au mai găsit minți luminate și autoritare la Casa Albă și în Occident care să aibă viziunea vremurilor pe care le trăim astăzi și să găsească din timp soluții la provocarea pe care o va reprezenta o Moscovă ce își vrea imperiul sovietic înapoi și mai mult decât atât: locul delicatei supe de roșii să fie luat de borșul rusesc cu sfeclă.

CUM PIERE ULTIMUL IMPERIU AL LUMII

Trăim vremuri pe care istoricii viitorului le vor studia intens și cu mare interes, vremuri care destramă mituri și dau naștere altora noi în schimb, pentru că imperiul rus a intrat în faza accelerată a pieirii sale, începută în decembrie 1991.

Dar așa se întâmplă mereu în istorie, atunci când timpul nu mai are răbdare cu o societate care nu mai știe cum de există și nu și-a propus niciun moment să se reinventeze în folosul comunităților care o compun, al libertății și bunăstării oamenilor; când îți pierzi astfel reperele, o mână de scelerați violenți și veroși se cațără la putere și îi seacă societății acaparate resursele, atentând nerușinat la viața și demnitatea oamenilor în cele mai barbare forme posibile.

Imperiul putinist rus nu mai are a face cu civilizația rusă, cu poporul rus sau cu ortodoxia: toate sunt forme pe care le-a îmbrăcat ca pe veșmintele de camuflaj dindărătul cărora împroașcă în lume venin și pucioasă nu la figurat, ci la propriu; Federația Rusă este acum patria briganzilor, fie că se consideră ei politicieni, oligarhi, militari sau diplomați, toți sunt o apă și un pământ, călărind un popor adus la stadiul de gloată incapabilă să reacționeze (deocamdată).

Așa moare un imperiu. Și o știe. Serghei Lavrov, de exemplu, simte urgia vremii atunci când declară: „Există niște oficiali anonimi de la Pentagon care au făcut amenințări privind o lovitură de decapitare a Kremlinului, ceea ce înseamnă, de fapt, o amenințare cu asasinarea președintelui rus. Dacă cineva chiar are astfel de idei, atunci acest cineva ar trebui să se gândească mult la posibilele consecințe ale unor astfel de planuri.”[6]

Este o declarație făcută din frică (pe care Statele Unite au dezmințit-o cu dezgust, pentru că erau oarecum obligate să o facă), dar nu din frica de americani, ci din groaza teribilă pe care putiniștii o au față de ideea că în jurul lor se țes planuri de înlăturare (fizică, obligatoriu) a lui Vladimir Putin și a camarilei sale (Lavrov știe instinctiv că este pe listă), puse la cale de indivizi mult mai violenți și mai veroși decât cei care (încă mai) ocupă locurile la Kremlin.

Lupta pentru putere la Moscova a început de ceva vreme și este dură. Armata rusă nu are de niciunele pe front, pentru că banii alimentează armatele private concurente, cunoscuta „Wagner” a lui Evgheni Prigojin, „Patriot PMC”, înființată și controlată pe persoană fizică de Serghei Șoigu, „Crucea Sfântului Andrei”, înființată și finanțată de Biserica Ortodoxă Rusă[7], dar și cecenii kadîroviți ai lui Ramzan Kadîrov sau bandele înarmate de infractori recrutați din pușcării (cu voia FSB) de interlopul Armen Sarkisian[8].

De ce s-ar aventura Washingtonul să le servească pe tavă acestor forțe prilejul de a se instala la Kremlin, călare pe valiza nucleară, pentru a arunca apoi lumea în cea mai neagră incertitudine?

Pe de altă parte, după 20 de morți suspecte de potentați ruși[9], dintre care vreo 12 oligarhi[10] contabilizate din 24 februarie 2022 și până astăzi, de ce nu ne-am aștepta ca la un moment dat (poate se și întâmpla asta deja) cineva să ia inițiativa de a se asocia și pune la cale un plan îndrăzneț și fezabil de înlăturare nu doar a lui Vladimir Putin, dar și al unora dintre cei care-i vânează locul. Când totul stă să se ducă de râpă, orice este posibil!

Un alt motiv pentru care un imperiu moare, este și că primește un brânci fatal de la o altă putere emergentă; cred că este clar că vorbim aici despre China. „China este gata să lucreze cu Rusia și cu toate forțele progresiste pentru a se opune hegemoniei și politicii de putere, pentru a se opune unilateralismului, protecționismului și intimidării, precum și pentru a proteja suveranitatea, securitatea, echitatea și justiția internațională”, este discursul pe care Xi Jinping i l-a servit lui Vladimir Putin și a adăugat: „China și Rusia ar trebui să-și consolideze coordonarea strategică și să injecteze mai multă stabilitate în lume”.[11] Apoi a lăsat în aer răspunsul la invitația pe care Putin i-a făcut-o să viziteze Moscova la începutul primăverii.

China are ca obiectiv contestarea ordinii globale actuale, impusă de Occident, dar în același timp are mult prea puțin interes să îi ofere Moscovei suficient sprijin pentru a deveni noul URSS, așa cum își dorește Vladimir Putin; singurul lucru pe care Beijingul ține cu tot dinadinsul să-l evite, este ca pulverizarea Federației Ruse să antreneze și China în haos.

Situația este delicată, pentru că Beijingul își dorește o Rusie slabă și tot mai dependentă (economic și politic, în timp și militar) de China, dar fără a declanșa înainte de vreme o reacție neașteptată a Moscovei sau a Occidentului care să-i strice planurile.

Cu cât China devine mai puternică – scrie pentru The Atlantic Michael Schuman[12] – , cu atât dezechilibrul crește și Beijingul poate determina Moscova să-și alinieze interesele cu cele ale Chinei.  O Rusia ale cărei motive pentru o acțiune militară agresivă în Europa includ probabil recâștigarea respectului bazat pe frică acordat Uniunii Sovietice în trecut, s-ar putea să obosească să fie privită și tratată ca un vasal al Chinei.

Războiul din Ucraina nu-i mai oferă Moscovei foarte mult spațiu pentru a dicta termenii relației cu China, odată ce punțile de cooperare cu Occidentul sunt tăiate și nicio putere mijlocie nu are posibilitatea sau interesul să treacă fățiș alături de o Rusie care se îndreaptă spre apusul puterii sale, strângând compulsiv la piept o valiză nucleară despre care actualii locatari de la Kremlin n-au idee dacă mai funcționează sau nu.

NICIUN IMPERIU BARBAR NU A PIERIT FĂRĂ SĂ ÎNCERCE SĂ DEA FOC LUMII

Ultimele discursuri și acțiuni ale lui Vladimir Putin arată că este absolut decis să transforme Ucraina într-o ruină prin bombardamente susținute, pregătind terenul pentru o nouă încercare de cucerire a Kievului, la începutul primăverii. În acest scop a emis o serie de decrete și ordine, cerând creșterea capacității industriei de a aproviziona armata cu muniția și echipamentele necesare și reluarea încorporărilor masive ale rezerviștilor.

În paralel, Vladimir Putin vrea să-și asigure spatele insistând pe sprijinul Chinei și al statelor CSI, dar și cedând în fața cererilor Iranului sau Coreei de Nord, care își vor spori livrările de furnitură de război pentru Rusia, dar numai în schimbul unor noi pachete de transfer tehnologic, pe care anterior Moscova ezitase să le ofere.

La fel de periculoase sunt încercările Kremlinului de a provoca un nou război balcanic, care are puterea de a antrena imediat Europa într-o spirală a violenței, ceea ce, speră Vladimir Putin, i-ar da mână liberă să-și atingă scopurile în Ucraina. Ținta este Kosovo, iar ciomagul ar trebui să fie naționalismul sârb, cu sau fără acordul regimului de la Belgrad, în speță al lui Aleksandr Vučić (care ține tot mai greu în mână situația internă, intens subminată de rețelele GRU și de influență ale Bisericii Ortodoxe Ruse).  

Deși la finele anului care a trecut Aleksandr Vučić a ridicat ordinul prin care armata națională a Serbiei a fost plasată în stare de alertă generalizată (pregătită să intervină în nordul Kosovo), situația rămâne complicată și extrem de tensionată. Trecând în revistă evenimentele, ne putem face doar o palidă imagine a pericolului care pândește la nici 250 de km sud de granița noastră.

Kosovo. Sursa: Wikimedia

Totul a început cu un simbol, scrie Euractiv[13]: la începutul lunii noiembrie 2022, Kosovo a decis să înlocuiască numerele de înmatriculare sârbești cu unele emise de Priștina. Erau vizate aproximativ 10 mii de vehicule, un număr mic chiar și raportat la numărul total de vehicule înmatriculate în Kosovo.

Pentru a protesta împotriva acestei decizii (care fusese de fapt amânată de mai multe ori înainte), sârbii din administrațiile locale și-au dat demisia: judecători, polițiști, primari. Guvernul sârb a intervenit și a sprijinit aceste demisii, oferind bonusuri care trebuiau să compenseze pierderea locurilor de muncă.

Pentru a umple golul, guvernul din Kosovo a trimis la fața locului polițiști și a anunțat organizarea de alegeri municipale pe 18 decembrie 2022. Aceste decizii au alimentat furia sârbilor kosovari: la începutul lunii decembrie au fost incendiate localurile care urmau să fie folosite pentru alegeri, iar o patrulă de polițiști kosovari a fost atacată.

Autoritățile kosovare au arestat un polițist demisionar, suspectat că a participat la aceste incendii, ceea ce a agravat și mai mult situația: minoritatea sârbă a instalat blocaje pe două drumuri care duc la punctele de frontieră spre Serbia. Aceasta este partea vizibilă a istoriei.

Acest „Kosovo de Nord”: teritoriul aflat la nord de râul Ibar, în speță patru comune locuite de etnici sârbi, nu au acceptat niciodată să aparțină Kosovo; prin urmare întrețin legături strânse cu Serbia, se afirmă ca fideli guvernului și președintelui Serbiei. Administrativ, aceste comunități sârbe kosovare au garantate zece mandate în Parlamentul Republicii Kosovo și două fotolii de ministru în guvernul de la Priștina.

Pentru că, în fapt, guvernul kosovar nu a controlat niciodată acest Kosovo de Nord, regiunea în care locuiesc aproximativ 60 de mii de persoane a devenit un paradis al fărădelegii, un eldorado bine cunoscut în Europa pentru tot soiul de infractori și traficanți. Și, desigur, un rai pentru GRU, SBU și alte rețele ce servesc interesele Moscovei, via Belgrad.

„Avem legături strânse de alianță, legături istorice, spirituale și de alte tipuri foarte strânse cu Serbia. Rusia urmărește cu multă atenție ceea ce se întâmplă acolo, la felul în care sunt garantate drepturile sârbilor” a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și a continuat: Serbia este o țară suverană și, în mod natural, protejează drepturile sârbilor care locuiesc în apropiere în condiții atât de dificile și, în mod natural, reacționează dur atunci când aceste drepturi sunt încălcate”.[14]

Întrebat despre afirmația ministrului de Interne kosovar, Xhelal Svecla, conform căreia Serbia, sub influența Rusiei, încearcă să destabilizeze Kosovo sub pretextul sprijinului pentru minoritatea sârbă, Dmitri Peskov, a insistat: „Serbia este o țară suverană și este absolut greșit să cauți aici influența distructivă a Rusiei”. Dar MAE rus pare să aibă o altă opinie.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului condus de Serghei Lavrov, a criticat coordonarea în chestiune între guvernul de la Priștina și UE, respectiv SUA, rezultând un mod de acțiune comun care ar purta întreaga responsabilitate pentru degradarea politică din Kosovo, iar Rusia va continua, în aceste condiții, să „ajute Belgradul să-și apere interesele naționale legitime în Kosovo”.

Paie pe foc a încercat să pună și capul Bisericii Ortodoxe a Serbiei, Porfirie, chiar în timp ce armata sârbă aducea tehnică blindată și artilerie la graniță, iar etnicii sârbi kosovari și populația locală ridicau baricade la punctele de trecere a frontierei dintre Kosovo și Serbia atât pe teritoriul kosovar, cât și pe cel sârb.

Patriarul Porfirie a cerut Priștinei să-i permită să viziteze Kosovo de Nord în 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului (de rit vechi), cerere refuzată, bineînțeles. Refuzul a fost urmat, firesc, de replica patriarhului Porfirie – în fapt un mesaj propagandistic destinat etnicilor sârbi kosovari și altor minți înfierbântate: autoritățile kosovare „să înceteze acțiunea împotriva drepturilor omului și libertăților religioase ale sârbilor noștri care trăiesc în acea provincie, pământul strămoșilor lor, acolo unde sârbii au locuit neîntrerupt cel puțin în ultimii 1500 de ani”.[15]

Este o eroare ca filiera de propagandă rusă ce se poartă prin bisericile ortodoxe să fie bagatelizată: ea este intens exploatată inclusiv în România (cine a citit știrile promovate de ortodoxinfo.ro, de exemplu, înțelege ideea), cu atât mai mult în Serbia și alte teritorii locuite de sârbi, unde autoritățile bisericești întrețin relații „frățești strânse” cu Moscova și pun serios umărul la ideile și planurile rusești privind Balcanii.

Pericolul izbucnirii unui conflict militar între Serbia și Kosovo este ridicat, trebuie să fie și să rămână o preocupare serioasă în regiune în anul 2023, plecând de la premisa că, odată ce se apropie primăvara, Moscova va insista tot mai mult pe acțiunile care să aprindă un astfel de conflict, pentru a servi tactic planurile sale ofensive împotriva Kievului.

Să ne imaginăm ce ar însemna acest lucru: ar antrena imediat trupele KFOR, deci NATO, în conflict, Serbia fiind contingentată într-o pungă de state membre ale alianței: Albania, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru și România. Rusia ar reacționa activându-și rețelele de luptători din diversele armate private care sunt deja prezente în zonă și care se vor declara voluntari pentru cauza sârbă.

Rețelele de luptători voluntari vor ajunge în regiune prin Serbia, dar și pe alte căi, folosite în prezent de rețelele de criminalitate organizată din Balcani. Grecia va rămâne neutră, sub pretextul că trebuie să facă față amenințărilor Ankarei, și nu va privi cu prea mare atenție riscul ca teritoriul său să fie folosit pentru tranzitul luptătorilor, armamentului și muniției cu care revolta sârbilor kosovari și bosniaci să fie susținută.

La Belgrad naționaliștii vor cere guvernului să arunce armata peste graniță, pentru a recuceri Kosovo, iar președintele Aleksandr Vučić fie va accepta legitimeze cererile făcute sub „presiunea populară”, fie va fi pus în fața perspectivei de a fi înlăturat de la putere.

Așa arată în câteva cuvinte scenariul pentru izbucnirea și alimentarea unui conflict militar în Balcani, care va destabiliza nu doar Kosovo, ci și Bosnia și Herțegovina; iar odată izbucnit, în contextul actual, acest conflict nu va mai putea fi stins cu una, cu două și este rezonabil să ne întrebăm cât de profund va afecta coeziunea Uniunii Europene și modul în care Occidentul va continua să ajute Ucraina.

Chiar dacă imperiul rus se clatină pe marginea prăpastiei sale existențiale, nu ne putem aștepta să se prăvălească în hău fără un zgomot teribil; adică înainte să poată fi mai bine în lume, va fi mai rău și când se va reveni la normal, ni se va servi în farfurie ceva între supa de roșii și borșul de sfeclă rusesc. Sau, în cuvintele lui Peter Zeihan, autorul „Disunited Nations”[16]:

„Va fi o luptă nebună pentru resturile epocii care tocmai se sfârșește. În comparație cu siguranța și bogăția din ultimele decenii, poate părea efectiv sfârșitul lumii. Dar sfârșitul unei ere nu este același lucru cu sfârșitul istoriei. Urmează ceva nou. Ceva care, din punct de vedere istoric, este mult mai normal decât tot ce au creat americanii până acum. Rețineți că normalul este departe de a fi sinonim cu confortabil, cu atât mai puțin favorabil.”


NOTE

[1] https://ziare.com/razboi-rusia-ucraina/putin-obiective-militare-ucraina-sistem-patriot-sua-1780233

[2] Citat de Cristian Unteanu: https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/cu-cat-dureaza-mai-mult-razboiul-in-ucraina-cu-2230867.html

[3] https://adevarul.ro/stiri-externe/rusia/razboiul-din-ucraina-a-impartit-rusia-in-cinci-2231016.html

[4] https://www.hotnews.ro/stiri-international-25988847-kremlinul-contrazice-declaratii-dupa-abandonat-aliatul-din-caucaz.htm

[5] https://ziare.com/rusia/rusia-summt-csi-sankt-petersburg-vladimir-putin-inele-1780203

[6] https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25988992-lavrov-sustine-washingtonul-vrea-asasineze-putin-gandeasca-mult-posibilele-consecinte.htm

[7] https://www.rfi.ro/politica-150532-noua-companie-militara-privata-nume-biserica-ortodoxa-rusa

[8] https://ziare.com/ucraina/ucraina-razboi-rusia-invazie-evgheni-prigojin-armen-sarjisian-armate-private-kremlin-grupul-wagner-1774658

[9] https://romania.europalibera.org/a/decese-suspecte-rusia-apropiati-de-putin/32197551.html

[10] https://www.comisarul.ro/articol/cine-sunt-cei-doisprezece-oligarhi-rusi-care-au-mu_1438253.html

[11] https://www.rfi.ro/politica-151797-xi-jinping-china-si-rusia-ar-trebui-sa-injecteze-mai-multa-stabilitate-lume

[12] https://www.theatlantic.com/international/archive/2022/12/china-russia-xi-jinping-vladimir-putin-friends/672586/

[13] https://www.euractiv.ro/eu-elections-2019/kosovo-5-minute-pentru-a-intelege-reaparitia-tensiunilor-cu-sarbii-din-tara-31871

[14] https://www.euractiv.ro/eu-elections-2019/kosovo-5-minute-pentru-a-intelege-reaparitia-tensiunilor-cu-sarbii-din-tara-31871

[15] https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/cu-cat-dureaza-mai-mult-razboiul-in-ucraina-cu-2230867.html

[16] HarperCollins Publishers, 2020

Distribuie acest articol

63 COMENTARII

  1. Toate bune și frumoase doar ca Rusia nu se afla în situația de a mai ajuta, pe nimeni. Anul 2023 va confirma definitiv avansul tehnogjc occidental pe măsură ce trupele ucrainiene pregătite de Occident întra în lupta cu noi tehnologii militare atașate. Nici Serbia și nici China nu vor risca întrarea în război. Riscul de dezmembrare a federației Rusiei deja, arătat noua de doamna der Leyen creste și China nu poate evita consecințele acestei dezmembrări. Rusia bombardează practic partea ei din Ucraina acolo și unde au locuit pina decurind etnici rusi. Pe măsură ce războiul capătă forme agravante populațiile rusofile pleca spre patria mama. Dacă războiul se muta în anul acesta spre Crimeea același lucru se va intimpla și acolo. Rusia are, nevoie de un spațiu de demarcație între ea și Occident. Moscova fie va cuceri întreg Donbasul (puțin probabil sa poată face asta) fie va transforma întreaga granița de Est cu Ucraina într-un pamint nelocuibil fie și prin folosirea unor lovituri nucleare de mica intensitate în cazul în care sunt învinși. Jocul militar este de forma :care pe care. Niciuna dintre părți nu poate accepta condițiile celeilalte. Planul Occidentului include însă și momentul de revolta al națiunilor sateliți ai Moscovei. În acest context extrem de dificil Rep. Moldova este bine situata. Poziționarea ei și a Ucrainei pe un culoar de aderare în UE este ocazia nesperata de a fi parte din UE. Războiul se va sfirsi undeva spre finalul anului 2024 și el va consfințit printre altele statalitatea Ucrainei, fie și doar parțială, precum și un cumul de avantaje politice materializate pozitiv în alegerile din SUA și din alte state occidentale pentru artizanii păcii. Reconstrucția Ucrainei va deveni pariul economic al a or ce vin. România are partea ei.

    • „Riscul de dezmembrare a federației Rusiei deja, arătat noua de doamna der Leyen creste” ma intreb daca lucrati la vreun cabinet de la Comisie sau la secretaiatul Comisiei Europene. Doar acolo umilii functionari ai UE stau in pozitia ghiocelului in fata acestei „adevarate doamne”, care nu face decat sa distruga UE, insa nu va dati seama din cate se pare. Pentru oameni ca dumneavoastra, exista doar un singur lider de care ascultati, ceea ce este foarte periculos, pentru ca stim bine ce se intampla atunci cand toti asculta de un singur lider. Repet inca o data, pentru a ne salva trebuie sa alegem alti lideri. Summitul UE va avea loc in Kiev peste cateva zile, doar in prezenta sefei (liderului) dumneavoastra si a lui Charles Michel. Nu se stie ce vor discuta (neoficial) ceitrei lideri la Kiev si nici nu stim daca vor transmite mesajele statelor membre. Insa probabil ca va trebui sa ne obisnuim in viitor cu acest tip de regim european care pe de o parte face sluj la Kremlin, iar pe de alta parte se preface ca spijina Ucraina. Indrazniti sa ganditi cu mintea proprie!

      • Manuel îndrăznește sa vezi doar faptele. Îndrăznește sa vezi cum UE și NATO se dezvolta, cum UE se federalizeaza, cum procentele din PIB al tarilor membre NATO ce sunt oferite acesteia cresc, cum, împotriva tuturor cutumelor de pina acum, Germania și Japonia se pot inarma, cum banii din PNNR produc dezvoltare, cum Suedia și Finlanda devin membre NATO, cum Germania și Franța încep sa, dubleze forțele NATO ce aparțin SUA, cum guvernele națiunilor membre UE devin și-mi executanți ai deciziilor doamnei der Leyen, cum decizia militara este în intregime la NATO și cum Zelenski devine fauritorul unei națiunii ce se desprinde de Moscova dind și altora ocazia sa facă asta. Judeca și tu Manuel cu propria ta minte.

        • Personal vad o Europa care se indreapta pe un drum gresit, catre o Uninune controlata de la Bruxelles pe model socialist cu influente pe model chinez.

        • Vad faptele dar nu sint de acord cu ele . Si nu sint de acord sa platesc pentru politicile care le aplica imbecilii si paginii la nivel national si european . Europa , de ceva vreme , pute .

          • Adrian draga, daca nu esti de acord cu orice chestie care se intampla in tara in care locuiesti, esti liber sa te muti altundeva (presupunand ca nu locuiesti in prezent in Coreea de Nord). In rest, minoritatea se supune majoritatii ca doar nu putem sa avem o lege speciala pentru tine, alta lege speciala pentru mine alta lege speciala pentru X, Y etc.

      • De ce dupa discutiile din primavara anului trecut din Turcia intre Ucraina si Rusia nu s-a ajuns cel putin la un armistitiu ?
        Fostul premier britanic Johnson si Biden au spus, nu. Care sa fie fost motivele ? speculatii exista destule insa adevarul n-a iesit la iveala.

      • Datorita Ursulei se va permite in Ge impuscarea lupilor. Da, a lupilor, care s-au inmultit destul de mult si au devenit si extrem de obraznici. Unii i-au omorit calutul Ursulei, un pony Dolli.

      • Dumneata, Manuel, in fata cui stai in pizitia ghiocel? Cumva, in fata cuiva de la Moscova, caci vad ca nu iti convine nici UE, nici NATO? In lumea de azi nu exista decat doua optiuni: democratia occidentala sau dictaturile estice. Mitul neutralitatii este o poveste de adormit copiii si merge pentru tari aflate, geografic, chiar in mijlocul oceanului democratic, cum ar fi Elvetia sau Austria. E convenabil pentru ele. Banii curg, NATO si UE le inconjoara si le apara oricum, caci altfel nu se poate. Dar la noi in est, aproape de Rusia si de razboiul din Ucraina, nu tine chestia cu neutralitatea. A fi neutru aici inseamna a fi un fel de Belarus aservit Moscivei, sau o Republica Moldova, aflata de mai bine de 30 de ani in cautarea unei identitati, intre est si vest. Deci, sa mai lasam vrajelile astea rusesti cu pozitia ghiocel in fata UE si NATO, caci altfel ajungem in pozitia in genunchi, cu un pistol sovietic la tampla, pozitie luata cu cateva secunde inainte ca glontul sovietic sa ne spulbere creierii, si dupa cateva zile de tortura, in camerele speciale de tortura ale kadarovitilor sau ale mercenarilor wagner.

        • @Paul G, pozitia ghiocel, indiferent in fata cui vrei tu, e o pozitie umilitoare si contraproductiva.
          Orice cetatean european trebuie sa participe la viata „cetatii”, respectiv a construirii acestei case comune europene. Constructia din pozitia „ghiocel” e extrem de incomoda, mult mai productiv e sa ai coloana verticala si eventual si ceva cojones. Manuel a spus clar si logic, a vorbit de bietii functionari europeni, de „pentru ca stim bine ce se intampla atunci cand toti asculta de un singur lider”. Pina in prezent liderii europeni ne-au cam dat prada lui Putin.

          • Cu toții avem ocazia sa, participam la viata cetățeni indiferent de nameul purtat pe Site. Nici măcar în România nu exista un singur lider ce ar putea acapara cetatea. Desigur unii au mai multa vizibilitate cum este dealtfel și actualul Președinte Johannis ce a cistiga toate confruntările politice din tara și a aruncat în umbra, politicii românești cel puțin trei șefi foști de partide. Ideal ar fi fost ca la nivel de reprezentare valoarea șefilor de partide sa fie relativ apropiata. Din fericire pentru momentul actual, pandemie, război, inflație, România, s-a aflat sub o cupola a anticipativului decizional ce a transformat România, într-un hub al bunăvoinței, într-o putere religionala și într-un adversar incomod pentru mulți. Președintele Johannis este cel care își politic întreaga decizie a ultimului an indiferent dacă ea este din interior sau se situează pe latura de politica externa. Toți ceilalți politicieni sunt sub pragul acceptabilitatii.

          • Orice cetatean european trebuie sa participe la viata „cetatii”, respectiv a construirii acestei case comune europene.
            Păi asta chiar se întâmplă. VdL este doar șefa unei comisii în care sunt reprezentate toate statele membre. Charles Michel este doar președintele Consiliului, din care fac parte șefii de stat ale țărilor membre și nu are drept de vot în Consiliu. El are funcție de reprezentare, înlocuind o delegație cu 27 șefi de stat.
            Așa că VdL și CM sunt împreună reprezentanții legitimi ai uniunii, mandatati de Parlamentul European să participe la negocieri externe. Deci la Summit-ul de la Kiev fac exact ceea ce e scris în fișa postului. Exact ca orice alt șef de stat din lume. Si tot așa, orice eventuală înțelegere trebuie ratificata de PE, adică de reprezentanții cetățenilor. Manuel nu are dreptate și vorbește doar ca să nu tacă. UE nu e perfectă, dar e mai bună decât orice membru al ei.

            • Stimabile, sistemul functioneaza asa cum il descrieti insa acest sistem este putred si nu ma pot acomoda, dealtfel si multi altii, daca de la Bruxelles vin directive si ordonante pe care noi cetatenii trebuie sale respectam la sange.
              Cine le da dreptul celor de la Bruxelles sa intezica ceva, amestecul masiv in viata economica prin interzicerea spre ex. a construirii motorului cu ardere interna din 2035 ? care este justificarea economica/technica ? nu exista, este o hotarare pur ideologica si nebuneasca prin care se distruge industria auto din Europa.
              Solutionarea problemei nu poate fi luata pe cale politica, mediul economic este solutia, solutiile technice actuale si care vor urma intr-o competitie libera si nu ideologica.
              Toyota spre exemplu nu merge pe drumul electrificarii totale, isi diversifica paleta de modele, inteligent.
              Momentul 2014 , Maidanul de la Kiew, UE s-a dat de partea Ucrainei fara o analiza profunda a evenimentelor astfel pozitionandu-se automat impotiva Rusiei, evenimentele care au urmat le cunoastem foarte bine.
              Atacul asupra Nord Stream, este un atac asupra UE , liniste profunda, cine l-a provocat ? speculatiile pe net ajung la concluzii daca se adeveresc, devastatoare.
              UE doreste pana in 2050 , in 27 de ani decarbonizarea Europei, specialistii seriosi spun ca este imposibil, chiar daca technic si pe hartie ar functiona, va fi esesc prin simplul fapt, lipsesc specialistii si muncitorii care sa puna in practica aceste vedenii ecologiste.
              Astea sunt „durerile” care preocupa tot mai multi oameni si nu „staiful” birocratilor de la Bruxelles care inceraca sa ne convinga de valori si alte baliverne.

            • Stimabile Urs Brun, dacă e așa cum descriu și cum și dumneata accepți că este, atunci e legitim, iar regulile propuse și acceptate prin votul europarlamentarilor sunt dorința cetățenilor, nu a Bruxellesului.
              Uniunea nu este o entitate separată, ci suma membrilor ei. UE nu interzice nimic, nici avorturile, nici căsătoriile, nici excursiile, fiecare poate trăi și interacționa după pofta inimii. Cu singura condiție de a nu prejudicia sănătatea si drepturile celorlalți. Poluarea fără aprobarea majorității asta înseamnă. Vrei să poluezi cu motoare cu ardere internă*, atunci creează-ți partid, obține majoritatea în Parlament și impune regula asta perfect ideologic! Dacă asta e durerea care îi preocupă pe mulți, n-ar trebui să fie prea greu.
              Despre Kiev, nu înțeleg poziția dumitale. Majoritatea euroscepticilor susțin ca UE s-a dat „pradă” lui Putin. Dumneata susții că am fost prea mult de partea ucrainenilor și prea puțin de partea Kremlinului. Am înțeles bine?

              * Nu va fi interzisă producția motoarelor cu ardere internă din 2035, ci a autovehiculelor cu emisii cu efect de seră. Se pot face filtre care să rețină emisiile respective. Dacă acum secol se știa prea puțin despre poluare și era acceptată tacit, prioritate având dezvoltarea tehnologică, astăzi nu poate fi obligat nimeni să inspire gaze de eșapament, pe motiv că asta ar înseamna progres. Astea sunt baliverne! Nu nefumătorii trebuie să accepte fumul de țigară, ci fumătorii trebuie să-și facă viciile fără a-i deranja pe ceilalți.

    • Daca am avea 2 neuroni si un dram de patriotism am face rost de arma nucleara. Singura garantie ceva mai serioasa ca vei fi lasat in pace. dar vai, s-au terminat banii cu atatea pensii speciale :)
      Plus oricine e vag competent in domeniu e cam pe afara de multisor.

        • E o intrebare retoric-ironica? Evident ca NU. Arsenalele respective apara interesele natiunilor respective. Imi e greu sa cred ca cineva poate fi atat de naiv asa ca nu vad rostul intrebarii.

          • „Zambetul lui Ilici” si, concret, CUM vedeti d-voastra sa se realizeze asa ceva?!Vise frumoase si naive…
            Unele guri rele pretind (pe linga povestea devenita deja legenda in mediile ultra nationaliste cu Banca Tarilor in Curs de Dezvoltare sau ma rog, Lumea a Treia pe care se straduia s-o infiinteze,cica) ca Ceausescu si-ar fi dorit ceva arme nucleare si a fost, de fapt, unul dintre motivele pt. care s-a hotarit inlaturarea lui…..

            • Ceaușescu a spus clar sovieticilor, la mijlocul anilor ’80, că sigurul lucru pe care nu dorește să îl fabrice în România este arma nucleară deoarece el lupta pentru dezarmare. Discuția a avut loc în contextul în care Ceaușescu solicita din ce în ce mai multe materii prime din URSS.

  2. „Mai mult, după declarația lui Putin de la München nu s-au mai găsit minți luminate și autoritare la Casa Albă și în Occident care să aibă viziunea vremurilor pe care le trăim astăzi și să găsească din timp soluții la provocarea pe care o va reprezenta o Moscovă ce își vrea imperiul sovietic înapoi și mai mult decât atât: locul delicatei supe de roșii să fie luat de borșul rusesc cu sfeclă”.

    Domnule Cristian Felea, barszcz czerwony (borşul din sfeclă roşie) este o mâncare tradiţională în Polonia. Se serveşte în special în Ajunul Crăciunului, în supă fiind puse şi urechiuşe (minicolţunaşi). Este o blasfemie să se spună despre borşul din sfeclă roşie că este o supă rusească.
    De asemenea, în Polonia există borş ucrainean. Categoric nu este o ciorbă/supă rusească.

    • Borșul de sfeclă roșie se gătește atât în Ucraina (https://jamilacuisine.ro/bors-ucrainean-cu-sfecla-rosie-reteta-video/), cât și în Rusia (https://www.retetelemeledragi.com/2017/02/bors-rusesc-cu-sfecla-rosie.html/).
      Nu cred că este nevoie să mai spun că fiecare consideră că rețeta sa este mai gustoasă, fiind și cea originală. :)
      Dar borș de sfeclă se mănâncă și în Polonia – cum bine ați spus, considerat tradițional și original -, dar și în Republica Moldova sau Țările Baltice.
      Care sunt diferențele și de ce fiecare pretinde că gătește cel mai bun borș de sfeclă și singura rețetă originală, nu aș ști să deslușesc; ne-o pot spune cei care se ocupă de istoria gastronomică a Europei de Est și a Rusiei.
      Și încă ceva, în toată această zonă se gătește și delicata supă de roșii, în diverse variațiuni.
      Ce am intenționat eu cu titlul, este însă altceva: au trecut vremurile pașnice ale ultimelor decenii, ce pot fi asemănate delicatei supe de roșii (un roșu benign și calm) și vor veni zilele tumultoase și amestecate asemeni unei ciorbe de-un roșu aprins ca borșul rusesc de sfeclă.
      (Comparația cu borșul polonez de sfeclă ar fi fost total neavenită, nu credeți?)

      • Tocmai această asemănare culinară m-ar fi determinat să evit folosirea sfeclei în titlu. Se poate interpreta în fel și chip, iar naționaliștii din toate țările așteaptă prilejuri de acest gen pentru a ieși în evidență.
        De exemplu, imediat după declanșarea agresiunii imperialiste împotriva Ucrainei au apărut opinii privind interzicerea în Polonia a denumirii „salată a la russe”. La rândul lor, rușii doreau să interzică folosirea denumirii „borș ucrainean” în meniuri. După cum subliniați în comentariul dumneavoastră, borșul de sfeclă roșie (și alte mâncăruri, adaug eu) nu ține cont de granițele statelor și este foarte gustos în fiecare țară enumerată, însă poate stârni niște discuții nesfârșite și inutile despre revendicarea lui politică.

      • Dar ambeloe contun si rosii – suc/bulion .. se pot folosi si rosii decojite. A nu se uita si 2 adei grasi (ptr guts. Mai bine un kapia mare!)
        Insa a nu se uita … rasolul de vaca!!!! 0,75- 1 kil. Si nu va mai nacajiti cu suoa .. fiebeti dintai carnea si apoi adaugai si restu…

        Despre rest .. ce sa zic …. celo mai marecastigator al unei Rusii prabusite qar fi China. De la Baikal la stramtoarea Bering …

      • Eu as spune ca, la urma urmei nu conteaza atat reteta borsului de sfecla cat conteaza gospodina. Pentru ca borsul de sfecla sa ajunga in bucatariile civilizate, macelarul Putin TREBUIE inlocuit nu de gospodin Prigogine, ci de o gospodina, cel mai bine de o mama cu copiii aruncati pe frontul ucrainean pe post de carne de tun.

    • Rușii nu fac borș din tărâțe că noi, ci din cu totul alte chestii, și probabil îl acresc cu oțet că sudiștii și lipovenii. Mai nou am auzit de ciorba de peste, in locul celebrului borș… Ciorba e un cuvânt turcesc, borș NU e un cuvânt muscălesc. Ardelenii nu mănâncă ciorba sau borș, ci doar multa moare = umoare de varza ca toti Kurtzii și Fritzii, ca acritura absolut necesară. In afara de supe. Deoarece n-au pâne și deci nici tărâțe și cred că toată lumea e la fel că ei și bea pălincă nu vin.
      Îmi plăcea supa de roșii. Pe vremuri nu se găsea borș de tărâțe de cumpărat la orice magazin, dar îl făcea cate o baba cunoscuta de toată strada dar nu tot timpul era deschis la ea și borșul se mai termina.
      Marog, toată lumea știa că Rasputin e un kaghebist nostalgic, abscons, ipocrit și pervers. Nimeni nu-l mai credea democrat ce cel puțin 15 ani!

      • D-aia au nevoie ardelenii de oltenii producatori de grau si oltenii de vita angus de la ardeleni iar de la moldoveni ambii importa cultura – Miron Costin, Cantemir, Eminescu, Iorga, iar Stefan cel Mare si ctitoriile lui vin la pachet
        Mie in copilarie imi placea si braga rece facuta de urmasii turcilor de la Ada-Kaleh (are multe vit B, cred ca le datorez un premiu 1 si o coronitza) dar dupa ce am baut Coca Cola am aflat ca mai conteaza si alte lucruri in viata

      • O observatie culinara: ardelenii acresc ciorbele (da, ciorbele!) cu smantana sau lapte acru. Cu moare acrim ciorba doar iarna, mai ales atunci cand vrem sa ne trezim dupa palinca :)
        Iar vara acrim ciorbele cu rosii, corcoduse, agrise si alte poame

        • Se mai acresc cu struguri verzi, prune verzi, chiar daca e păcat de ele, și se dreg cu smântână și ceva din oua foarte rar – nu se acresc cu smantana. N-am mai mâncat dresuri din astea de când eram mic.
          Nu știam că se bea Moare de varză in Ardeal – parca voi le spuneați la toate Zamă!

      • Nu este cazul sa discutam prea mult despre ciorbe de tot felul pt a distrage atentia de la un subiect care ne poate arde in adevaratul sens al cuvantului la degete.

  3. Tare asta ca Putina i-a dus pe presedinti la un local de striptease detinut de fosta sa amanta, pt a urmari un spectacol erotic ca sa se „relaxeze”. Comportament tipic de mafiot… Trimite pe fraieri sa moara pe front fara bocanci si inarmati cu niste tancuri vechi din epoca sovietica, iar el si acolitii lui se imbogatesc obscen si se distreaza cu cele mai sexy rusoaice la striptease. Cartea lui Orwell 1984 redivivus! De fapt e mai rau decat mafiotii, aia macar se luptau intre ei si nu aveau resursele unui intreg stat la dispozitie. Si e mai rau si decat comunismul, aia macar se mai fereau, tb sa sustina macar public ideologia comunista. Putina si kleptocratia lui fac ce vor in rusia si i-au furat resursele ca in codru, iar ei se relaxeaza la cluburi erotice. Iata punctul terminus al comunismului si al iluziilor „egalitariste” legate de el. O filozofie profund criminala si corupta, care duce spre violenta, dictatura, gulaguri, imbogatirea unui mic numar pe spatele populatiei, faliment economic. Nu e de mirare ca mai exista inca in rusia, o tara slab educata si plina de lenesi si alcoolici …cica „sufletul rus”…

  4. Excelent text! I-ati uitat chiar pe unii dintre liderii occidentali care „uneltesc” impreuna cu Putin si Xi pentru destabilizarea Europei, de exemplu. Respingerea aderarii Romaniei la Schengen este un exemplu in acest sens, aceasta fiind deja o problema europeana, nicidecum austriaca. Intr-adevar, putem afirma ca traim niste momente istorice pe care acum nu prea le percepem si nu le intelegem pe deplin. In acest an si in 2024 vom asista la niste schimbari esentiale, insa nu cred ca atat de puternice incat sa poata rasturna total o ordine cu care umanitatea s-a obisnuit in ulimele decenii. Pentru ca pur si simplu lumea nu poate renunta la capitalism si bunastarea oferita de acesta. Problema este ca doar o parte a lumii va fi supusa acestor schimbari, acea lume situata inca in afara aliantelor occidentale si influentelor acestora. Insa daca dorim sa supravietuim acestui tavalug istoric, va trebui sa ne gasim liderii potriviti, nicidecum cei pe care-i avem acum si care sunt total depasiti de aceste probleme.

  5. o trecere in revista a situatiei internationale necesara. Multumiri!
    (Serbia va trebui, totusi, sa aleaga: Rusia sau UE. Fiind slugile Moscovei, nu au nici o sansa sa intre in UE. Treaba lor. -Chiar daca Austria si Ungaria ii vor sustine.-)

  6. Era doar o comparatie, o asociere, a unor denumiri fără de prea mare importanta. Mințile luminate sunt tocmai cele care au pornit și regizat întreaga lucrare. Privind atent vedem cum, de peste tot, s-au retras marea majoritate a simpatizanților Rusiei fie de buna voie fie de nevoie. Perdanții sunt cunoscuți în frunte cu cel ce daunazi tocmai ce a pierdut alegerile parțiale din SUA. UE și partea europeana de NATO își dezvolta structurile și preiau din mers și forța militara dublind forțele SUA.. Planul Occidentului este fără cusur.

  7. Sa ma ierte autorul, dar exemplul Kosovo e cat se poate de nefericit si un precedent periculos.

    Kosovo este parte istorica a Serbiei si a fost rupt din Serbia dupa o interventie NATO in care alianta si-a depasit pur si simplu limitele de alianta defensiva.

    Cum i s-ar parea autorului ca o alianta externa defensiva sa rupa tinutul secuiesc din Romania pe criterii etnice?… Ar infiera la fel de vehement legitimile incercari ale nationalismului roman de a recupera acele parti de Transilvania?… Si ca sa fie clar, inainte sa sara cineva iar cu eternul whataboutism, atat sarbii cat si kosovarii albanezi sunt vinovati de crime de razboi.

    Kosovo nu este o tara. Kosovo este o entitate croita artificial de US/Nato prin razboi de agresiune externa pentru a se arata pisica rusilor, mari prieteni la vremea respectiva cu sarbii.

    Pe criteriile care stau la baza „tarii” Kosovo, Catalunia se poate separa de Spania, Tinutul Secuiesc de Romania, bascii, valonii etc nu mai spun, banatenii de regat (nu avem acelasi grai) si in general orice scara de bloc cu un anumit tip de majoritate se poate declara independenta si poate sa inceapa colectarea de taxe. Unde ne oprim?

    Disclaimer: nu imi plac rusii, sarbii sau albanezii plus nici unul dintre vecinii Romaniei.

    • Orice trol rusesc adauga un disclaimer, un PS, un ceva care sa arate ca nu este sustine pozitia ruseasca ” daaar…bla bla ailalti fac rau”

    • ”Kosovo este parte istorica a Serbiei si a fost rupt din Serbia”

      Kosovo a fost pașalâc otoman până în 1913, atunci a fost anexat de Serbia, în urma celui de-al doilea război balcanic. Și în secolul 13, când a mai fost parte a Serbiei, tot în urma unei ocupații militare a ajuns parte a Serbiei.

      În 1963, pe vremea lui Iosip Broz Tito, Kosovo a obținut o autonomie semnificativă. Constituția din 1974, prin care Tito s-a declarat președinte pe viață, a adus și o extindere a autonomiei Kosovo. Serbia nu era un stat unitar, ca România. Avea două provincii autonome: Kosovo și Vojvodina.

      Între 1945 și 1963 s-a numit oficial Regiunea Autonomă Kosovo și Metohia, în 1963 a devenit Provincia Autonomă Kosovo și Metohia, iar în 1968 a devenit Provincia Socialistă Autonomă Kosovo.

      În 1990, Slobodan Miloșevici, în calitate de președinte al Serbiei (nu al Iugoslaviei ! ) a eliminat orice autonomie a Kosovo, iar în 1999 armata sârbească a început să-i expulzeze pe albanezii din Kosovo. Așa s-a ajuns la războiul de independență al Kosovo și la intervenția NATO.

      Și da, în cazul în care armata română ar începe să dea foc la satele și orașele secuilor și ar începe să-i expulzeze în Ungaria, ar interveni NATO și în Ținutul Secuiesc, la fel cum a intervenit în Kosovo.

      • The country of Kosovo was ruled by Bulgaria from the 9th century up until the Serbs took cintrol in the 12 century. In 1389 the ottoman empire defeated the Serbs and Kosovo become pashalak

    • Kosovo a ajuns ce a ajuns dupa ce Serbia ultrabationalista a lui Milisevici a masacrat zeci de mii de bosniaci musulmani si a executat mii de oameni luati direct din casele lor si inmornantati in gropi comune, la Srebrenita. Dupa care a incercat sa faca acelasi lucru in Kosovo, dar lumea democrata a zis stop, cu pretul vietii catorva zeci de belgradeni morti in bombardamentele NATO. Si nu e vorba numai de musulmani, ci si de crestini croati, asasinati pur si simplu pe paturile de spital sau pe strada, sau in casa, in Croatia, in conflictul dintre Serbia si Croatis. Desigur ca si Croatia s-a revansat cand si-a reocupat teriroriile ocupate de Serbia. Eu propun ca cei care abordeaza problemele din fosta Iugoslavie, ca dumneata, Zambetul lui Ilici, sa te duci mai intai in toate statele din fosta Iugoslavie, sa discuti cu zeci si zeci de oaneni, de toate etniile, cum am facut eu in ultimii zece ani si apoi sa tragi concluzii. Nu concluziile unor sfertodocti, aliniati Moscovei si ultranationalismului idiot de pretutindeni din lume. Sa nu uitam ce a fost fosta Iugoslavie, pana la sfarsitul anilor 90, pe vremea lui Tito si ce a ajuns pe mana unui lider ultranationalist, ca Milosevici si altii, precum Karadjici si a unor militari cu minti inguste, care au intrat cu tancurile si mitralierele peste cei care nu isi doreau o dictatura unltranationalista criminala si au optat pt independenta. Erau oameni de multe etnii si religii, care au trait de mult impreuna, in buna pace, in fosta Iugoslavie. Iar un regim ultranationalist i-a adus la disperare si fostii prieteni si vecini, de religii diferite, s-au trezit ca trag cu pusca unii in altii, fara sa aiba cu adevarat de impartit ceva intre ei. Si majoritatii lor la pare acum rau si regreta crime facute de altii sau chiar de ei, personal. Kosovo a fost parte a Serbiei istorice, dar acum, dupa o ocupatie musulmana de sute de ani este majoritar musulman. Asta este realitatea. Si Serbia lui Milosevici a incercat epurarea etnica a Kosivo, in masa, ca in Bosnia. Duceti-va domnule in Kosovo si in Bosnia sa vedeti sate intregi distruse, candva infloritoare. Mergeti la Saraievo sa vedeti blocurile si casele care inca pastreaza ranile asediului de 3 ani, in care armata sarba a tras peste oras cum trag rusii acum peste orasele ucrainiene, omorand mii de oameni si distrugand zone rezidentiale intregi. Discutati acum cu sarbi onesti si corecti si veti vedea ca multora le pare rau si le e rusine de ce au facut atunci. Desigur, veti gasi si unii care regreta ca nu au fost lasati sa omoare toti musulmanii, sau toti catolicii. Si pe acestia se bazeaza acum Moscova, pentru a porni un nou conflict in Kosovo si care va aprinde din nou si Bosnia si Hertegovina si cine stie pe unde prin Balkani. Focul se poate raspandi imediat, dun prostia, ignoranta si lipsa de umanitate a unora. Nu scuz ce au facut si musulmanii sau catolicii, in fosta Iugoslavie, cand esti atacat ataci si tu. Dar ei nu au avut o armata puternica ca a Serbiei si o politica ultranationalista de stat. Altfel, sarbii sunt, in general, oameni foarte amabili, muncitori, priceputi, buni meseriasi si foarte ospitalieri. Dar viata lor de acum ar fi fost mult mai buna daca nu ar fi trecut pri ce au trecut. Si au dat si ei jertfa lor de sange unui regim ultranationalist dement. Dar mi-a facut mare placere sa calatoresc in Serbia si in celelalte tari din fosta Iugoslavie si asta datorita oamenilor de acolo si a felului lor de a fi.

    • „nu imi plac rusii, sarbii sau albanezii plus nici unul dintre vecinii Romaniei”.
      Bulgarii, grecii, turcii, tatarii, aromanii, ucrainienii, polonezii, ungurii, gagauzii, lipovenii, evreii va displac si ei?
      V-au pus sa recitati pana la lesin cand erati micutz Eminescu, influentat negativ si el de nefastul rasism continental european?
      UE nu a adus pace in Europa? Nu in Balcani si nu in Irlanda, etc?

  8. Ordinea mondiala care va veni, va fi de fapt aceiasi care a fost si pana acum, cu singura deosebire doar ca Germania, Polonia, Japonia si Taiwanul se vor inarma pana in dinti…Rusia nu se va descompune asa cum delireaza unii, dar va disparea de pe scena internationala decenii bune, exact la fel cum a disparut dupa razboiul Crimeii din 1853…Nu va fi nici un razboi in Kosovo pentru ca altfel Serbia o sa afle pe pielea ei ce inseamna superioritatea hardware-ului militar american, de data asta mai usturator… tarile BRICS isi vor vedea in continuare de treaba, alimentând economia globala cu commodities si exporturi ieftine…Coreea de Nord o sa isi joace in continuare rolul de bufon nuclear santajand Vestul pentru mancare si bani ca si pana acum…iar China, marea China isi va incepe declinul economic si demografic sufocata de embargourile occidentale la technologie si know-how…

    Pe scurt, nu vom vedea deocamdată nici o provocare serioasa la supremația anglo-saxona si la ordinea mondiala pe care aceasta (inca) o proiectează in zona euro-atlantica si in zona Asiei de Sud Est. Din fericire pentru noi, Pax Americana inca se intampla.

  9. Pentru ca vorbim de supe si ciorbe, sa nu uitam de recenta vizita a cancelarului Sholz in Germania, unde s-ar putea spune IMHO ca s-a plimbat ca voda … prin loboda.
    https://www.theguardian.com/world/2022/nov/03/germany-olaf-scholz-china-visit-questions-over-strategy
    Si daca asta nu ar fi fost suficient, madam Lambrecht, tot din partidul PSD-ului german si-a aratat „competentele” in abordare si comunicare.
    https://www.dw.com/en/german-defense-minister-lambasted-over-nye-ukraine-message/a-64264937
    Daca pana si postul oficial german DW a publicat asta … vai de Germania, vai de Uniunea Europeana!

    Astept provincia pentru pledoarii furibunde pentru UE.

  10. Am o întrebare. Știe cineva de ce sunt de la Priștina spre Europa (mai ales Elveția: Basel, Zurich) peste 50 de zboruri pe săptămână? Asta înseamnă cam 10.000 de oameni care vin din Kosovo în lumea civilizată. OK, cine sunt ăștia?

    • In Elvetia in special exista o comunitate foarte mare de albanezi.
      La ultimul recensamant numarul lor fiind apreciat la ca. 170.000, oameni care provin in marea lor majoritate din Kosovo, Macedonia de Nord si Albania
      numarul zborilor din Pristina justificandu-se astfel.
      Daca ati vizionat meciurile de la CM din Katar ale nationalei Elvetiei, au 2 fotbalisti Shaqiri si Xhaka provin din randurile acestei minoritati importante din Elvetia.
      De regula sunt muncitori care lucreaza in industria elevetiana dealfel ca pretutindeni in Europa.

  11. Imi plac articolele scrise de oameni inteligenti chiar daca nu sunt intotdeauna de acord cu cele scrise, tonul materialului de fata fiind, din pacate pentru subiect, destul de partinitor.

    Cateva lucruri care ar trebui probabil dezvoltate:

    1. Schimbarile de regim din Rusia nu au fost intotdeauna benefice tarii noastre.
    2. Pentru a evalua ce inseamna inlocuirea regimului in Rusia trebuie sa stim si cum functioneaza sistemul de putere de acolo, nu am impresia ca exista foarte multa cunoastere in acest domeniu(nu cumva riscam sa cadem din lac in put?).
    3. Ce anume constituie in acest moment imperiul rus? Ce inseamna refacerea acestuia? Mai exista si alte imperii in acest moment? Cum e definit/ce sta la baza unui imperiu?
    4. Kosovo este un conflict inghetat avand(probabil) la baza apropierea istorica a Serbiei fata de Rusia. Este aceasta o ipoteza care poate fi luata in considerare?
    5. Ar fi util sa ne reamintim care au fost marile puteri semnatare ale tratatului de la Berlin, cate ceva despre Todleven si rolul jucat de noi in acel razboi.
    6. Declaratia de la Munchen ar fi trebuit sa puna pe ganduri pe multi dar, beneficiind, atat in Europa cat si peste ocean, de o clasa politica dominata de oameni incompetenti si prea putin educati, am ajuns unde ne aflam acum.
    7. As sugera autorului sa consulte, in vederea unei documentari decente, interviurile date de Merkel si Hollande.

    Una peste alta, un articol foarte bun ca punct de plecare pentru discutii in contradictoriu, cu o clasa sau doua peste materialele penibile publicate de „profesori” universitari de la tot felul de catedre si universitati. Felicitari.

    • Cum functioneaza regimul din Rusia stim foarte bine, am avut propriile experiente pe model sovietic.
      Imperiul rus nu exista, este doar o forma prin care mass media doreste sa potenteze aspectele puse in discutie, in occident nu se discuta de nici un imperiu.
      Problema kosovara este prea complicata si trebuie privita din multe puncte de vedere, mai ales cultural/istoric.
      Occidentul a fost dupa 1990 prea increzator in victoria obtinuta aspura comunismului, aroganta, lipsa experientelor precum si a unei doze foarte mari de „whisfull thinking” ( naivitate mal ales in Europa) au produs afectele actuale.
      Dupa disparitia unor lider de anvergura europeana, lipsa unor hotarari cruciale , Europa a pornit pe drumul unei iluzii . iluzii care acum s-a spart.

    • A fi inteligent înseamnă, printre altele, și capacitatea de a sări peste propria umbră, mai exact cineva să poată renunța la propriile convingeri și prejudecăți în favoarea unor alte teorii sau ipoteze.
      Cel mai greu să facă așa ceva este pentru cei care cred că nu mai au nimic de învățat și ca urmare clasa politică este înțesată de incompetenți și prea puțin educați. Cu astfel de convingeri, respectivii „experți” vor căuta doar elemente punctuale care să le certifice viziunile, considerând părtinitor orice alt punct de vedere.
      De exemplu, Merkel a afirmat că a știut că nu se poate avea încredere în Putin. Nu avea însă nicio altă opțiune la momentul respectiv și a încercat să obțină cât mai mult posibil. Politica este despre disponibilitatea de a te mulțumi și cu un măgar în locul calului râvnit, în condițiile când vânzătorul ar fi dorit de fapt să-ți vândă o găină. Asta au făcut Merkel și Hollande în 2015. Dar apoi Merkel a inițiat construcția trei terminale LNG, deși cu NS 1 și 2 asta le părea multora de prisos. Azi primul dintre terminale este în funcțiune.

      • ”Merkel a afirmat că a știut că nu se poate avea încredere în Putin”

        Putin era stăpânul redegiștilor, evident că nu-l interesează pe stăpân încrederea unei secretare FDJ (*) în calitatea ei de șefă a secției Agitație și Propagandă de la Academia de Științe a RDG, între 1982 și 1990.

        (*) FDJ era UTC-ul din RDG. Biografia lui Merkel a fost ulterior cosmetizată, acum ni se spune că ar fi intrat în politică abia în 1990, de parcă șefa de la UTC avea cum să fie apolitică pe vremea lui Honecker.

        Tot lui Merkel îi datorăm și prezența postacilor Berlinului pe forumurile de limbă română. Iar faptul că Olaf Scholz nu i-a dat afară din 2021 încoace demonstrează că la Berlin schimbarea cancelarului a fost doar cosmetică. Olaf Scholz a fost vice-cancelarul lui Merkel și tot el era cel cu formula ”aggressiv-imperialistiche NATO”, pe vremea când făcea vizite în RDG-ul lui Honecker pentru schimburi de experiență cu FDJ-ul lui Merkel (1987).

    • „Schimbarile de regim din Rusia nu au fost intotdeauna benefice tarii noastre”

      Există și vreun exemplu concret?

      S-ar zice că dimpotrivă, schimbările de regim din Rusia au fost benefice României. Prăbușirea Rusiei din 1918 a permis unirea Basarabiei și Bucovinei, iar venirea lui Gorbaciov la putere în 1985 a dus la înlocuirea lui Ceaușescu. Iliescu și ai lui erau într-adevăr oamenii Moscovei, dar alternativa ar fi fost instaurarea unei dinastii comuniste, gen Coreea de Nord.

      ”Kosovo este un conflict inghetat”

      Nu. Kosovo este exact invers, față de Transnistria, față de Abhazia sau față de Osetia de Sud.

      Conflictele înghețate sunt cele în care Rusia ține ostatice țările în care a creat republici separatiste. Kosovo nu a fost creată de Rusia, Kosovo e o realitate obiectivă, aproape 2 milioane de albanezi nu mai vor să facă parte din Serbia.

      Ca dovadă, Rusia nu a recunoscut independența Kosovo, deși e recunoscută de US, UK, Franța, Germania etc. Rusia e aliatul Serbiei, nu ține ostatică Serbia.

  12. E de ajuns o lingura de fecale, ca să strici o găleată de bors…Războiul putinist demasca Rusia ca fiind un stat schizofrenic, iar regimul existent azi in spatele ușilor somptuoase din Kremlin ca remanenta a războiului împotriva umanității, pe care obeza Rusie nu l-a încheiat definitiv. In esență, războiul Regimului Roșu este inca o tentativa nesăbuită și criminala a Mosca Ulus de a se extinde, într-o isterie de Turn Babel, până în Balcani și Indii. Dar în mod cert in acest Imperiu al Fiarei Estului Bolsoi nu exista un rol pentru nimeni, nici pentru SUA. Maștera RuSSa, stăpână absolută, pe principiul lansat de Hitler: ” Acolo unde suntem noi, nu mai e loc pentru nimeni”. Deci „Visul unei nopți de fiară” este să organizeze niște funeralii pentru UE, să înmormânteze cu onoruri NATO și să dea uitării ONU. Totuși, de bine de râu, lumea a luat nota de existenta Rusiei Teroriste. Americanii nu sunt naivi, europenii nu mai sunt idealiști. China care nu dorește să aplice la hegemonie poate fara dificultate sa captureze regiunile de est ale Fetideratiei Ruse. Or, războiul ghiujului ros de molii și de vicii, Putin, a transformat intinsoarea mastodontica in vasalul Chinei. Într-un sens, războiul putinist îi avantajează pe ticăloși, oligarhi, dinozaurii camarilei, regimurile dubioase musulmane și alte termite. Rusia este o fundatura! O mizerie crunta! Și bine ar fi sa asistăm la distrugerea flagelului care, ca să zic așa, trebuia distrus în fașă. In 2008, in 2014… Un proces tip Nurnberg la Moscova ar rezolva situația. Dar mai mult ca sigur, camarila simte Scabia lui Damocles in jurul gatului, pe la incheieturi. De aceea, Colosul cu Picioare de Lut trebuie învins definitiv. Nu-l poți lăsa rănit, însângerat, este prea periculos. Bănuiesc că Xi și Modi, chiar și dictatorii din CSI, ar fi fericiți să asiste la parastasul Organizației Teroriste Criminale „V.V. Putin”.

  13. Si inca ceva stimate Zambetul lui Ilici. Cum ati spus si dvs, Kosovo este leaganul civilizatiei ortodoxe sarbe din evul mediu. Ocupatia otomana a schimbat total fata lucrurilor. Si spuneti ca ar trebui sa apartina Serbiei. Pe kosovari i-ati intrebat ce vor? Asa sustine si Rusia, ca Ucraina e leaganul civilizatiei ruse, din evul medih, deci Ucraina trebuie sa apartina Rusiei. Si pe aceasta idee au murit zeci de mii de oameni in Ucraina si zeci de mii de cladiri si orase intregi au fost facute una cu pamantul. In aceasta viziune, Romania trebuie sa cucereasca Republica Moldova, nordul Bucovinei, Banatul Sarbesc, Valea Timocului si Cadrilaterul. Si studiati putin hartile europei medievale si cea actuala si incercati sa va imaginati ce s-ar intampla daca fiecare ar revendica de la toti vecinii teritorii ancestrale. Al doilea razboi mondial ar fi o mica gluma fata de ce ar urma intr-un astfel de scenariu. In rest, sa auzim numai de bine.

    • Da,domnule Paul G,aveti dreptate, MAREA problema e ca regimul putinist si propagandistii lui se folosesc de exemplul Kosovo TOCMAI pt. a justifica separatismul din Donbas;adica e simplu(pt. ei si pt. suporterii pro Putin) daca Kosovo,pe motiv de epurari etnice (culmea prversiunii adica recunosc ca sirbii au recurs la asa ceva,desi ii sprijinia pe sirbi) s-a putut separa DE CE sa nu se separe si cei din Donbas supusi „epurarilor etnice” de catre regimrile „naziste” de la Kiev?!?
      Partea trista e ca multi romani, f sensibili la capitolul „ortodoxie” si cu sentimente anti occidentale, anti SUA/NATO si anti UE accepta, aproba si folosesc acest argument solid in retorica lor.SI nr. lor nu e deloc neglijabil-mai ales al celor care insista pe teza „neutralitatii” si a independentei Romaniei;noroc ca nr. radicalilor de la noi care vor sa iesim din UE si din NATO e inca mic si neglijabil, dar daca UE nu se reformeaza din temelii, nr. va creste,din pacate.
      Oricum, aveau dreptate cei care au afirmat ca separarea Kosovo va deschide cutia Pandorei dupa ce albanezii kosovari si-au declarat independenta in 2008 si va crea un precedent periculos; exact cel de care se foloseste acum propaganda putinista pt. a justifica invazia declarind ca poporul rus a fost supus in Donbas unui adevarat genocid.Si binenteles ca se folosesc de orice prilej pt. a agita apele in partile sensibile ale Europei.
      Noroc ca deocamdata spiritele nu s-au incins in secuime asa cum s-a intimplat in 2014 imediat dupa invazia Crimeii cind cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale extremistii maghiari si-au pierdut rabdarea la Tg Mures;noroc ca focul aprins atunci nu s-a raspindit ca in martie 90 ,dupa cum si atunci am avut noroc (in primul rind,printre putinele lucruri bune facute de Iliescu atunci a fost stoparea aplicarii planului secesionist) mai ales datorita atitudinii echilibrate ale majoritatii romanilor si maghiarilor, altfel poate aveam si noi Iugoslavia noastra sau Donbas-ul nostru.
      Oricum apele se agita,politica rusa de dezbinare a UE loveste peste tot cautind verigile slabe, noroc ca circumstantele la noi nu mai sint aceleasi,dar…traim vremuri urite;sint aproape sigur ca si daca pica Putin prea multe schimbari pozitive nu vom vedea (doar aparentze)…vorba aia pesimistul vs optimist:”mai rau nu se poate!!” zice primul;”ba se poate”,raspunde al doilea.. „Ferice” de asa „optimism”…
      La Multi Ani in noul an!!!!!

  14. Pentru Catalin: Todleven este cumva generalul Eduard Ivanovici Totleben ? Si daca da nu vad argumente solide pentru care ne-am aminti de el . Puterile semnatare ale Congresului de pace de la Berlin au fost : Rusia, Regatul Unit, Franța, Austro-Ungaria, Italia și Germania si otomanii precum si patru state balcanice: Grecia, Serbia, România și Muntenegru.

    • Totleben, multumesc mult pentru corectie si scuze pentru stalcirea numelui(sef de stat major sub comanda lui Carol I la asediul Plevnei).

      • Totleben era ofiter de geniu si nu putea fi sef de stat major. Mai puneti mana pe carte, chiar daca sursa e ruseasca! Nu mai traiti in mica lume in care va simtiti atat de bine!

  15. Razboiul din Ucraina si venirea unui individ ca Putin la putere este rodul a catorva ani imediat dupa caderea comunismului si destramarea URSS, ani in care s-a incercat in Rusia un experimet care a esuat, instalarea unui capitalism ultraliberal prim metode economice de soc, metode de inspiratie occidentala.
    S-a dovedit ca nu se poate cladi o economie stabila si diversificata fara suportul politic necesar, caricatura unuia ce Boris Eltin fiind edificatoare, o marioneta manipulata de indivizi obscuri care au reusit necontrolati de nimeni sa puna mana pe resursele tarii dand astfel nastere a ce numin generic, oligarhi, de fapt ei sunt niste banditi de prim rang.
    Totul s-a putut desfasura sub mantia unei democratii de fatada care produs saracie crunta in Rusia si o neincredere profunda a oamenilor in acesta forma politica, democratia.
    O democratie sustenabila nu poate fi edificata pe fundalul unui esec economic profund, a dezintegrarii unor structuri institutionale, imposibil mai ales daca elitele isi pot consolida puterea pe instutii de forta aservite lor.
    Pe acest fundal a putut apare unul ca Putin, la inceput in mantia democratiei care ulterior a dat-o jos simtindu-se „incoltit” de occident si trecand la metode tot mai autocratice, metode sustinute de marea majoritate a cetatenilor.
    Intre ascensiunea lui Putin si cea a lui Hitler sunt paralele clar vizibile, republica weimareana s.a naruit datorita crizei economice de la sfarsitul anilor 20 asa cum incercarea instaurarii democratiei si capitalismului in Rusia la inceputul anilor 90 a sec trecut a esuat, totul pe fundalul economic catastrofal prin saracirea maselor largi a unei populatii cu un nivel cat de cat der trai mai bun.
    Acest fundal este valabil pt toate esecurile ultimilor 30 de ani incepand din Afganistan si pana la conflicte mai recente.
    Democratia nu poate fi „exportata” nicaieri fara suport puternic economic, suport care insa n-a putut fi realizat sub nici o forma de statele dezvoltate economic care dupa 1990 au avut parte de crize culiminad cu 11 septembrie 2001 si economic cu cea din 2007/08
    Singura tara care a mers pe un drum cu totul diferit a fost si este China si care acum devine pe zi ce trece tot mai puternica, din toate punctele de vedere.
    Da, unii vor spune, fara aportul occidentului China n-a putut sa ajunga unde este, adevarat acum insa este prea tarziu, China a devenit pt economia mondiala mult prea mare si dependentele de fabricile ei mult prea mare, un singur exemplu cu care ne confruntam direct, penuria de medicamente, medicamente care in proportie se produc pana la 90 % in China, de ce ?
    Datorita dorintei nebune de eficientizare, a reducerii costurilor pt sistemele de sanatate si multe altele s-a ajuns la dependete care pt unii sunt mortale, pe cine intereseaza ?
    Problema kosovara are radacini foarte adanci in istoria si cultura balcanilor, problema fiind accentuata prin crearea unui stat artificial de la bun inceput esuat, Bosnia-Hertegovina.
    Se poate spune ca este ceva similar Afganistanului intr-o forma europeana, dupa razboiul civil din fosta Iugoslavie zone intregi au ramas ale „nimanui” zone care au produs un exod masiv de oameni catre Europa Occidentala in cutare de munca si venituri pt asigurarera traiului zilnic.
    Sunt probleme existentiale ale omului de rand care provoaca catastrofe, probleme pe care clasele politice nu le poate rezolva doar cu multa greutate, respectiv cum bine vedem, zone intregi ale lumii devin zone de criza continua.

  16. Ba, mă scuzați, sigur că are. Tocmai din fraza citată se înțelege clar că are. Faptul că „civilizația rusă, poporul rus sau ortodoxia” s-au pus în serviciul autocrației criminale din Rusia de astăzi le face complice.

    Pe de altă parte, după cum am mai scris, un lanț, precum cel format de statele membre ale Uniunii Europene, este atât de tare pe cât este cea mai slabă verigă a lui.

    Foarte recent am primit dovada faptului că pentru a bloca o decizie – posibil în domeniul securității, spre exemplu – este suficient să existe un stat care să voteze așa cum dorește Kremlinul. În cazul nostru, Austria.

    În Statele Unite, Rusia a arătat că poate influența deciziile la cel mai înalt nivel.

    Prin urmare, întrucât este dificil a anticipa ce vor vota cetățenii europeni, ori cei americani, iar de acest lucru depinde evoluția războiului din Ucraina, securitatea Europei (inclusiv a noastră) și soarta democrației în lume sunt incerte.

    Rusia nu mai este o superputere dar, ca vasală a Chinei, nu este deloc mai puțin periculoasă. Iar „cozile de topor”, precum a demonstrat Austria că este, reprezintă verigi slabe care pot SPULBERA securitatea Europei într-o clipă. Speranța este că viitorul vot al americanilor va fi mai puțin emoțional ca precedentul.

    • Comentariul meu se referă la citatul …
      „Imperiul putinist rus nu mai are a face cu civilizația rusă, cu poporul rus sau cu ortodoxia: toate sunt forme pe care le-a îmbrăcat ca pe veșmintele de camuflaj dindărătul cărora împroașcă în lume venin…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Dragi prieteni, săptămâna aceasta ne vedem la București. De două ori, odată la Fundația Academia Civică / Fundația Spandugino în 20 martie și, a doua zi, la Humanitas Kretzulescu.
Mihai Maci

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro