luni, august 8, 2022

Taxonomia: Subiectul fierbinte care nu ar trebui să lipsească de pe masa Consiliului European

Obiectivul strategic al României este ca energia nucleară și gazele naturale să primească eticheta de investiții sustenabile care contribuie la combaterea schimbărilor climatice și, ca atare, să fie recunoscute de legislația europeană din domeniul Taxonomiei. Altfel, aproximativ 35% din mixul național de producție de energie, cu locurile de muncă și infrastructura aferente, se va transforma într-o vulnerabilitate și este posibil să aibă, pe termen lung, soarta cărbunelui.

Astăzi începe la Bruxelles o reuniune extraordinară a Consiliului European, iar șefii de state vor discuta inclusiv tema schimbărilor climatice și a eforturilor Uniunii Europene pentru a le combate. Mai exact, va fi dezbătut modul în care ar urma să fie atins obiectivul european de reducere cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. Discuțiile liderilor europeni vin în contextul în care decizii importante pentru viitorul sectorului energetic, dar cu impact pentru noi toți, urmează să fie luate la nivelul blocului comunitar.

La finalul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat un prim act delegat privind taxonomia UE. Acesta setează criteriile tehnice care urmează să fie folosite pentru definirea activităților care contribuie la combaterea schimbărilor climatice și atenuarea efectelor acestora. Vorbim de acele activități care vor fi susținute prin finanțări europene ca parte a tranziției către economia verde și la care se va raporta până și cel mai mic investitor de pe piața de capital. Sunt vizate principalele sectoare de activitate responsabile pentru generarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră, un loc important fiind ocupat de sectorul de producție a energiei electrice.

Prin documentul aprobat de Comisia Europeană au fost amânate, totuși, două clarificări extrem de importante pentru România și alte state europene, respectiv încadrarea gazului natural și a combustibilului nuclear în taxonomie. Urmează ca cele două resurse energetice să fie vizate de o legislație distinctă.

În ultimele luni, la diferite niveluri, România a fost implicată în susținerea importanței pe care gazul natural și energia nucleară trebuie să le aibă în procesul de tranziție spre decarbonarea sectorului energetic. Alături de europarlamentari din alte state europene, mai mulți reprezentanți ai României din Parlamentul European, inclusiv colegii mei de la USR PLUS din grupul Renew Europe, au semnalat acest lucru liderilor Comisiei Europene. Premierul României a semnat alături de omologii săi din Bulgaria, Cehia, Cipru, Malta, Polonia, Slovacia și Ungaria o scrisoare în care se solicita includerea celor două resurse în actul delegat privind taxonomia și nu abordarea lor în altă legislație distinctă. Riscul major semnalat a fost că impactul unei astfel de excluderi poate face chiar mai dificilă tranziția energetică și poate avea un impact negativ din punct de vedere social, economic și de asigurare a securității aprovizionării cu energie.

Amânarea unei decizii în ceea ce privește gazul natural și energia nucleară nu era de dorit. Intrăm, practic, pe o abordare segmentată, pe diferite niveluri, în loc să avem de la bun început o bază unitară bine stabilită. În același timp, nu a existat nicio concluzie finală de excludere a celor două.

De aceea, încă avem o fereastră de oportunitate pentru întețirea eforturilor noastre. De la nivelul Președinției s-au făcut de asemenea eforturi susținute în acest sens. Am încredere că, în continuare, președintele Klaus Iohannis va argumenta extrem de clar și de hotărât la summitul Consiliului European din aceste zile importanța includerii gazului natural și a energiei nucleare ca soluții viabile în taxonomia UE. Mizele pentru România sunt extrem de mari și nu doar pe termen scurt, ci mai ales pe termen mediu și lung. Comisia Europeană nu ar trebui să caute compromisuri politice facile, cu câștiguri facile, pe termen scurt. Comisia ar trebui să își bazeze analiza și propunerile pe realitatea din teren, nu pe calcule teoretice, analize de laborator sau proiecte pilot care nu au demonstrat încă nimic.

Atât gazul natural, cât și energia nucleară ocupă un loc important în mixul energetic al României. Anul trecut, gazul natural a ajuns în premieră pe locul 3 în topul resurselor naționale utilizate în procesul de producție a energiei electrice, depășind cărbunele. Mai mult, România are perspective importante de dezvoltare în anii următori a producției de energie electrică. Am putea accelera diminuarea rolului combustibililor fosili și am câștiga timp pentru realizarea de capacități noi de producție din surse regenerabile. În ceea ce privește gazele naturale, e nevoie să corectăm cât mai rapid Legea Offshore, după mai multe amânări care au avut loc pe parcursul anului trecut și în prima parte a acestui an. Rezervele de gaz natural din Marea Neagră au potențialul de a ne consolida semnificativ securitatea energetică a României, contribuind la reducerea importurilor de gaze și de energie electrică (pentru că da, suntem în continuare importatori neți de energie). Acest lucru ne-ar permite să redevenim exportatori de energie electrică în plan regional și să echilibram deficitul balanței comerciale. Beneficiile finale s-ar regăsi nu doar la nivelul sectorului energetic, al competiției și competitivității acestuia, ci și al economiei românești per ansamblu și al consumatorilor finali.

Camera Deputaților a ratificat recent acordul în domeniul energiei nucleare încheiat cu Statele Unite. Acordul prevede, alături de alte elemente, realizarea unităților 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă, precum și retehnologizarea reactorului 1.

De aceea, taxonomia UE este extrem de importantă. Deși, formal, abordarea Uniunii nu are încă un impact direct asupra finanțărilor din fonduri europene, în mod practic va exista probabil o condiționalitate  și aceasta va restricționa inclusiv creditarea oferită de către instituțiile financiar-bancare private. Ori, până la urmă, resursele financiare sunt vitale pentru orice dezvoltare pe care ne-o putem dori.

Avem însă o oportunitate în fața noastră, aceea de a ne adapta cerințelor Pactului Verde European și de a deveni concomitent un jucător important pe piața de energie din regiune. Dar pentru asta este nevoie de o viziune pentru ca sistemul energetic românesc să o ia în această direcție. Avem mai multe pietre de temelie pe care le putem așeza, fie că vorbim de Strategia Energetică, Strategia privind hidrogenul, Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice. Mai mult decât atât, este nevoie de un parteneriat real între stat și sectorul energetic, fie că vorbim de companii private sau publice. Investițiile străine au potențialul să genereze mai multe locuri de muncă în România și mai multe taxe la bugetul local, iar companiile de stat trebuie depolitizate în continuare pentru a face performanță. Politicile energetice se schimbă, e nevoie de o schimbare de paradigmă și la nivelul abordării acestei relații care, din păcate, în ultimii 31 de ani a mers cu aceeași inerție într-o direcție care nu a permis României să își pună în valoare competența și priceperea oamenilor care lucrează în sector.

Viitorul energetic al UE, dar și al fiecărui stat membru se decide în această perioadă. Ca oameni politici trebuie să fim solidari în susținerea interesului național al României. Trebuie să fim în același timp responsabili și să aducem în atenție, de o manieră constructivă, direcțiile pe care este nevoie să le valorificăm mai bine. Cu toții știm că viitorul fără carbon este nenegociabil. Dar, până la acel punct, trebuie să avem opțiunea de a ne valorifica cât mai bine atuurile interne, astfel încât să ne asigurăm că vom avea un sistem energetic solid pe parcursul întregului proces de tranziție.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Buna Ziua
  Din continutul acestui mesaj se poate intelege : constructia Casei apoi a Gardului care delimiteaza terenul pe care se construieste casa. Autoarea a fost, a mimat, poate a militat pentru “taxonomia” ANRE, nu a reusit. Acum, azi, maine, se vrea Taxonomia Energiilor la nivel de Uniune. Cu un ANRE nereformat, care, la care USR + nu are Vreo Contributie trecem la un Proiect European ?
  Bizar.

 2. „… este posibil să aibă, pe termen lung, soarta cărbunelui”
  Doamna Pruna, e normal sa aiba soarta carbunelui, de ce aveti indoieli? Gazele arse nu produc emisii? Nu se platesc certificate EU ETS?
  Iar in mai mult nuclear, de ce ar avea rost sa investim? Stiti care e pretul? Puteti sa spuneti cat dureaza, in medie, o investitie in nuclear?

 3. Ei bine nu am vazut pana acum un studiu care sa arate in functie de modalitatea de abordare a acestei tranzitii catre verde afecteaza consumatorul mic dar si consumatorii industriali.

  Mi se pare ca RO arata ca o gaina fugarita fara cap.
  Accepta tot, pe repede inainte, fara sa analizeze consecintele acestor decizii pripite.

  Nu ne obliga nimeni sa facem frumos la Bruxelles. Consecinta a faptului ca vrem sa facem frumos la Bruxelles este ca nu consumam banii si chiar daca printr-un miracol reusim acest lucru, evident avem nevoie de mult mai mult timp si surpriza maxima: ne intalnim cu consecinte nedorite; preturi in crestere, inflatie, decapitalizare, etc.

  Asadar sa mergem cu capul sus la Bruxelles, sa fim diplomati fara sa facem frumos la orice margica pusa in fata noastra si sa fim inarmati cu argumente. Asta inseamna ca cei care pleaca la negocieti au urme de creier activ in cap iar Proasta Satului nu are si nici nu poate deschide clante, dar sa mai rosteasca cuvinte, pana si in romana, care sa contribuie la argumente in sustinrea unei politici coerente in domeniul energetic care sa aiba impact pozitiv asupra schimbarilor climatice.

  Romania are oameni pregatiti numai ca nu vrea sa ii foloseasca pentru ca unii dintre ei nu sunt politici – mare gheneon, conitza…

  Mi-a placut la „culme” declaratia: ”
  Ca oameni politici trebuie să fim solidari în susținerea interesului național al României.”

  Ei bine pentru cei care inca nu au aflat viitorul se poate schimba si altfel, nu prin oamenii politici.
  este scris undeva: „We, the people…”

  Sigur schimbarile aduse de oameni nu intotdeauna conduc la cele mai bune decizii, este un proces de corectie si de aceea trebuie mentinuta si intretinuta corectia democratica care face posibil ca atunci cand un politician o ia serios pe langa drum sa fie indepartat, sa suporte consecinte, pana la inchisoare, fara drept de a mai fi reprimit in randul politicienilor, iar politicienii ratati/retardati sa nu apara in structurile financiare pe post de consilieri, cu sume imense la salariu…

  Oamenii s-au saturat sa tot auda povesti.
  Oamenii vor deveni extrem de nervosi odata cu schimbarile care se anunta, inclusiv unele legate de anumite cresteri de preturi – atunci sa ii vad cum vor raspunde.

  Nu mai poate sa existe o masa a tacerii.

  Va exista o masa a actiunii in care ar fi bine ca politicienii, atat cat sunt ei si atat cat pot ei, sa se alinieze in fata competentei, a valorilor si a principiilor.

  Oare vor putea? Eu nu cred…
  E bine ca macar sa incerce, chiar daca mimeze incercarea…

  PS
  Oare cine/ce i-a impiedicat pe politicieni, pana acum, ca incerce sa valorifice:
  „cât mai bine atuurile interne, astfel încât să ne asigurăm că vom avea un sistem energetic solid pe parcursul întregului proces de tranziție”??? este o chestiune de mare importanta, as spune strategica, daca imi este permis…

 4. Acum se vede mai bine ca niciodata ce a insemnat nesabuita pozitie a guvernarii PSD DRAGNEA in problema gazelor si petrolului din Marea Neagra
  S-a sacrificat fara drept de apel viitorul Romaniei

 5. Am si eu o intrebare. Cu ce inlocuim carbunele, gazul, energia nucleara? Cu moristi si solare? Ca nu e fiabil. La nivel de tara zic.
  La momentul asta aceste energii alternative sunt nefiabile, scumpe si putin productive. In plus si cel mai important lucru, nu asigura productie continua la parametrii necesari. Deci toata productia verde trebuie dublata de surse clasice (termocentrale de obicei) care merg in gol pentru ca nu pot fi oprite si repornite dintr-un buton, pe loc. Cu alte cuvinte ca sa raportam productie de energie verde, sursele clasice merg oricum in gol, ca sa acopere diferentele de productie uriase de la un minut la altul uneori. Sistemul energetic national are niste parametri de functionare, pai cu aternativele productia sare dupa cum bate vantul sau intra soarele in nori. Cum isi imagineaza cineva ca sistemul energetic national poate fi lasat la voia energiilor alternative?
  Germania a dezvoltat incepand de acum vreo 10 ani energii alternative. Ce face acum? Isi retehnologizeaza toate termocentralele pe carbune! De ce? Pai exact din motivele enumerate. Nu se poate fara ele. Nu exista modalitati de a inmagazina energie la scara sistemului energetic national pentru ca nu exista solutii tehnice.
  Si atunci ce rost are? Bani cheltuiti aiurea, subventii la greu si rezultatul este nul. Ia vedeti cu cat si-a redus Germania productia de CO2 dupa marea trecere la energii verzi? Undeva la 0,5%? Adica apa de ploaie da?
  Eu nu zic sa nu incercam sa dezvoltam, dar daca nu avem deocamdata solutii de inlocuire si poate nu le vom avea nici peste decenii, cui foloseste sa se impuna asa ceva? Fiabilitatea nu vine cu subventii, dimpotriva. Daca sunt fiabile piata le va accepta si le va inlocui natural, asa cum carbunele a inlocuit lemnul si petrolul carbunele. Daca nu sunt fiabile pot fi subventionate si 100 de ani ca tot nu se vor impune. Daca se vor impune cu forta se va ajunge la revolte in masa. Oamenii nu accepta sa stranga cureaua pentru povesti de adormit copii.
  Ideea ca ele salveaza planeta este o gluma proasta atat timp cat Germania a dovedit ca rezultatele cheltuirii unor sume absolut enorme sunt cvasi – nule. In orice caz nu justifica nici pe departe cheltuielile
  Cand ideologia stabileste directia rezultatele nu pot fi decat dezastroase. Avem exemple recente.

 6. Stimată doamnă Cristina Prună,
  Dacă doriţi să discutaţi la Bruxelles cu specialiştii în energie nucleară, poate că ar fi bine să consultaţi dosarele care s-au creat în România pe această temă începând din anul 1955.
  Dacă nu vă descurcaţi în găsirea lor, vă pot comunica numărul acestora de identificare şi anul în care au alcătuite, în ce fond se află în prezent la Arhivele Naţionale ale României şi, eventual, copii ale celor mai importante documente din dosarele respective (până în anul 1989, inclusiv).
  În asemenea dosare veţi găsi idei câte în lună şi în stele. Trebuie doar să nu mai ignoraţi ceea ce au spus specialiştii de atunci. Lăsaţi de-o parte conţinutul ideologic al lor şi mergeţi pe urmele respective, pas cu pas, pentru a înţelege problemele energetice ale României (care în prezent sunt aceleaşi cu cele din anii ’60).

 7. Documentarea dv.arata ca avem o UE cu doua viteze. Tari unde energia nucleara este dominanta, altele care au investit masiv in
  tipuri alternative de energie. Prin urmare, cu toate strategiile facute dupa aderare, Ro nu a progresat prea mult si ca dovada ca importam curent electric. ANRE este o institutie care trebuie resetata de la zero, caci are ordine si legi stufoase si contradictorii. In fapt, aici f.multe posturi sunt ocupate de persoane fara pregatire, sinecuri de partid si tot felul de pile. In plus, acest ANRE ar trebuie sa isi refaca serios modul de acreditare a firmelor de gaze si en.electrica sa sa fie de partea clientilor. UE ne va pasui 2-3 ani si dupa aceea va trebui sa aplicam toate cerintele acesteia. Noi nu reusim sa facem selectarea deseurilor si obtinerea din acestea de biogaz, de placare termica cu vata bazaltica, care la fabricare este mai putin nociva si nu cu polistiren de proasta calitate si
  apoi avem pretentii sa facem mari planuri de schimbari climatice. Poate prin 2050!

 8. A venit si vremea in care neavind incotro trebuie sa acceptam si conditionalitatile si controlul asupra sumelor de bani si modalitatilor de cheltuire ale acestora , cind vrind -nevrind trebuie sa ne punem, fundul la ostroveanca (este o expresie )si sa muncim din greu spre a arata Uniunii Europene ca stim ceea ce trebuie facut . Este un moment de unicitate in viata unui popor , moment ce nu trebuie si nu poate fi ratat .Acum ori niciodata este slagarul de ultim moment al guvernului Citu .Cine va fi cel care va ramane in istorie alaturi de presedintele Iohannis ca si fauritor a unei noi Romanii ? Imediat urmatoarele alegeri din PNL ne vor arata cine .Din ce in ce mai multi cetatenii achieseaza la cuvintele domnului primar de Cluj E.Boc si vor sustine neconditionat pe premierul Citu .Volens – nolens soarta noastra este in Europa .

  • ” .Cine va fi cel care va ramane in istorie alaturi de presedintele Iohannis ca si fauritor a unei noi Romanii ?”
   Mi se pare paranormal sa mai existe laudatori in genul vremilor trecute.
   „Acum ori niciodata este slagarul” copiat din sloganurile Iepocii de Aur :D

  • Păi, hai să-ți răspund eu cine poate sta lîngă făuritorul noii Românii, Iohannis.
   – Băsescu care împreună cu Maior și Coldea au împănat statul de securiști, acoperiți, persoane de sprijin și colaboratori.
   – Iliescu cu Măgureanu, Meleașcă și Talpeș care au fost întîistătătorii acestei noi Românii.
   – PCR cu filialele PSD, PDL și PNL.
   După Iohannis care e pus să doarmă în planton și să aibă grijă să nu le fure nimeni bocancii, probabil urmează făuritorul Cioloș care aproape și-a terminat stagiul de pregătire și antrenament și o să intre în faza lustruirii și a ”servitelor” de la mass media aflată în plată, ca să aibă omu’ o imagine bună și să iasă cît mai gigea la votat, să nu se mai chinuie ăia de la STS cu el cum s-au chinuit pînă l-au scos pe Băsescu prezident.

 9. „Viitorul fara carbon e nenegociabil”. Corect. Nu se poate fara carbon! De la chimie citire, sursa mai de incredere decit Al Gore.
  Tranzitie spre hidrogen? Povesti de adormit copiii vinturate mai nou in piata publica ca noua Mecca energetica. Scump de produs, scump de transportat (atomul e foarte mic si usor, iese prin toate locurile prin care poate iesi – n-are rost sa spun ca atmosfera terestra „pierde” continuu in spatiu hidrogen), dificil de depozitat (luati-va gindul de la masini cu hidrogen, experimentul e facut din 2008 incoace in lumea reala in California, Honda FCX Clarity a fost introdusa in California in 2008, s-a investit inclusiv in retea de distributie de hidrogen la benzinarie. Similar si pe aceeasi piata Toyota Mirai. N-au mers si nu vor merge!).
  Vreti energie „tare” in Romania, cea care poate alimenta un strung, o locomotiva, o fabrica de piine sau macar un picamer? Atunci nuclear, hidro (n-am vazut vreo vorba despre curatarea lacurilor de acumulare, activitate restanta de 30 de ani), gaz (ce va tot ciciiti cu Legea Ofshore, modificati-o!), convertiti citeva termocentrale mari pe gaz (Mintia – sa va reamintesc ca BRUA trece pe la Hateg? -, 1-2 prin Oltenia, Braila care sta inchisa, investiti in tehnologii mai curate pentru termocentralele pe carbune esentiale (da, pentru base load citeva centrale pe carbune sint si vor fi esentiale, altfel, tovarasi politicieni, blackout-ul pindeste dupa colt), asta sa faceti cu banii.
  In rest jucati-va intre voi cu vorbe despre sfirleze si panouri solare si veti conduce industria energetica romaneasca spre distrugere. Nu ca n-ar fi pe drumul ala deja.

  • Corect!
   Și aș dori ca atunci când ecoactiviștii vorbesc de energie verde și decarbonizarea energeticii românești, să se uite și pe statistici, care arată că România nu are a primi lecții pe tema asta, pentru că, până una-alta, ponderea regenerabilelor în structura porducției de energie electrică (sau, cum se spune azi, „mixul” energetic românesc) este de 45%, PESTE MEDIA EUROPEANĂ ȘI SEMNIFICATIV PESTE GERMANIA.
   Deci, mai ușor cu pianul pe scări, nu vă mai grăbiți spre utopii costisitoare!
   Gazul trebuie să rămână o sursă importantă a energiei primare și nici cărbunele nu trebuie total exclus, ci inovat tehnologic în prelucrarea lui.

 10. Stimata doamna.
  – Dumneavoastră știți că în țara asta infrastructura e inexistentă ? Că din oricare punct geografic european ( inclus Madrid, Taranto , Oslo ) călătorești mii de kilometri exclusiv pe autostrada pină la Bors și ulterior doar 5,3 km. in Romania ?
  -Cunoasteti procentul de locuințe fara acces la gazul metan ? Pe care îl extragem de 100 ani ? Știți că e mai mare decit in Ungaria care nu are nici un litru 😀 de metan in subsol ?
  – Sunteți informată că România e tara cu cele mai multe buzi in gradina și cu cele mai puține localități deservite cu apă potabilă și canalizare ?
  – Se cunoaște că 10 ani am avut derogare europeană la capitolul deșeuri și suntem exact unde eram in 2007 ? Și cu procedura UE de infracțiune în materie ?

  Dacă știți toate acestea , e curios ce cereți la UE. Nu exista fundația unei societăți moderne dar scriem programe absurde că să arătăm că muncim.
  Iar datoria publică de peste 120 miliarde euro ( era zero în 1990 ) e dovada că înaintașii dumneavoastră , identic cum faceți și voi, actuala guvernare , tocați banii fara să se vadă nimic.

  Și tot o nelamurire.
  Guvernul a făcut PNRR. Sublim , măreț. Emoționant.
  Dar in care lege , articol din constituție , executivul are permisiunea să facă datorii de stat fără aprobarea prealabilă a legislativului ? PNRR NU a fost prezentat parlamentului. Deși are o componentă serioasa de noi datorii de stat (imprumuturi ) care nu sunt nicăieri analizate , aprobate , votate și promulgate de domnul președinte. Adică ANTICIPAT fata de prezentarea programului la UE.
  În tinerețea mea , doar Ceaușescu mai făcea așa. Dând posibilitate adunăturii naționale să aprobe , bata din palme și să strige lozinci exclusiv DUPA semnarea contractelor pentru împrumuturi.
  Unde e progresul , diferența față de trecutul dictatorial ?

  In rest aștept cu entuziasm sa vad hidrogenul românesc pe conducte, încălzirea pe curent electric in sate și orașe plus măcar un reactor nuclear nou funcționant peste doar 5 ani cînd primul din cele actuale va intra în reparație capitală.
  PS.
  Gazul din Marea Neagra, se va extrage doar cu aprobarea lui Putin sau indirect prin OMV tot la Moscova va ajunge cererea ?

 11. Stimata doamna, cum sunteti numita mai sus, va felicit pentru articol!O sinteza excelenta a ceea ce inseamna Taxonomia si importanta calificarii energiei nucleare si a gazului ca surse de energie in tranzitia catre economia verde.As vrea sa considerati feedback-ul meu pozitiv ca o incurajare pentru relatari similare pe viitor.

  • Romania are un potential hidro imens, potential solar peste media UE, potential eolian imens in Dobrogea, podisul Moldovei, crestele Carpatilor si varfurile Subcarpatilor, precum si un potential imens de eolian-offshore la Marea Neagra (vedeti raportul Bancii Mondiale). Asta e, capacitatea trebuie ocupata de Nuclearelectrica „de stat”, sistemul trebuie sa ramana centralizat si monopolizat „de stat”, in numele interesului baietilor destepti (sau in numele „interesului national”, sau cum tot sunt numiti). https://documents1.worldbank.org/curated/en/141221587050442759/pdf/Technical-Potential-for-Offshore-Wind-in-Romania-Map.pdf

   P.S. Ma tem ca membrii guvernului vor veni din nou cu coada intre pricioare de la Bruxelles, iar Romaniei, pe langa cele €10 miliarde dedicate tranzitiei energetice, ii mai sunt alocate (in PNRR) si circa 20 de miliarde pentru transformare digitala, educatie, constructii spitale si alte reforme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristina Prună
Cristina Prună este deputat USR de București. Este membru în Comisia de Industrii și Servicii și în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro