miercuri, septembrie 27, 2023

Teama de Alianța 2020

Presa, cea care în mod vădit și de multă vreme slujește necondiționat puterea, fiind plătită copios de aceasta din bani publici, totul petrecându-se în cel mai nerușinat chip și printr-un simulacru de legalitate , dar și Realitatea tv, postul de televiziune care, de câteva luni încoace, e greu de spus ce politică mai face, s-au străduit în chip și fel să arunce în derizoriu Congresul USR de sâmbăta trecută.
S-au formulat tot felul de întrebări, s-au formulat acuze care mai de care mai rău intenționate. De la “cine a creat acest partid dacă nu Florian Coldea, Sistemul și Statul paralel?” la “ de ce a fost nevoie de el?”. S-a spus că USR ar fi un partid neomarxist, dar și complet lipsit de orice urmă de ideologie. S-a tot plusat afirmându-se că ar fi vorba despre un partid al cărui unic rost ar fi acela de a submina capitalul românesc, industria națională (puțin contează pentru acești oratori, retori și limbuți că aceasta e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire), care urmărește lichidarea ideii de proprietate și face jocul multinaționalelor. Etern dezgustătorul Nistorescu a funcționat ca un acuzator public din anii 50 acuzându-i pe toți cei din USR că sunt vânduți pentru un pumn de arginți. În mintea și în formele de manifestare ale fostului trimis al lui Ceauțescu la mormântul lui Khomeiny fostul lui stăpân trăiește. Și cam la fel stau lucrurile cu “maestrul”în ale ticăloșiei jurnalistice Ion Cristoiu.
Nu logica, nu coerența, nu păstrarea unei doze de minimă decență și de bun simț a analizei au contat pentru cei care au formulat aceste acuze. Care s-au repezit ca niște ulii. Ci un tot mai pronunțat sentiment de teamă față de procentul pe care îl va putea obține candidatul USR, al Alianței 2020, la alegerile prezidențiale din noiembrie, dar și la alegerile locale și legislative din cursul anului ce urmează.
Pentru moment, dl. Dan Barna, cel care aproape sigur va fi candidatul Alianței la prezidențiale, nu dispune în sondaje (aceasta dacă luăm de bun sondajul CURS) decât de un modest 9%. Are, în schimb, un considerabil potențial de creștere. Îngrijorător nu doar pentru cei din PSD care se tem că vor avea de înghițit rușinea de a nu-și vedea candidatul în cel de-al doilea tur, ci și pentru dl. Tăriceanu care persistă în iluzia de a deveni prezidențiabil. Ca să nu mai vorbim despre PNL. Un al doilea tur în care contracandidatul d-lui Klaus Iohannis ar urma să fie dl. Dan Barna sau chiar dl. Dacian Cioloș va complica nespus de mult situația. Aceasta fiindcă este cum nu se poate mai pauzibilă ipoteza ca acei votanți din PSD care se vor prezenta la urne chiar și după ce candidatul partidului lor va fi eliminat din cursă vor prefera să îl voteze nu pe dl. Iohannis care pentru ei și pentru partid se identifică cu dușmanul absolut, cu omul asupra căruia se concentrează ura partinică social-democrată, ci pe contracandidatul actualului președinte.
Pentru moment, dl. Iohannis nu prea dă semne că ar realiza cât de mare este primejdia care îl paște. E comod, se mulțumește cu scurte ieșiri în conferințe de presă, cu atacuri la adresa PSD și la guvernarea falimentară a acestuia. Dl. Iohannis se menajează, pentru moment nu prea îl văd pregătit nici tocmai dornic să bată la pas țara, darmite să își sacrifice concediul de vară. Nu dă semne că ar renunța la dulcele somnuleț de după-amiază.
Cu totul alta este situația în tabăra USR-PLUS. Incomparabil mai dinamică. Numai că și aici lucrurile nu sunt tocmai perfecte. Se vorbește pe mult prea multe voci, lipsește o coordonare a discursului, unor vectori de imagine le ies pe gură afirmații nelalocul lor, s-a adoptat prematur o atitudine sărbătorească, triumfalistă, de studenți care de abia au încheiat cu rezultate strălucite studii la Cambridge. Inteligenței individuale îi lipsește organicitatea necesară. Se aștaptă afirmarea unui proiect de țară coerent. Cu obiective și cu termene concrete. Până în noiembrie nu mai e chiar atât de mult timp. Oricum, nu e vreme pentru vacanțe.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Este evident , presedintele actual percepe ca inamic doar partidul de guvernamint si ataca doar acest partid . De altfel daca partidul de guvernamint isi mentinea actiunile politice si nu numai, intr-un registru acceptat de spectrul politic in toatalitate ,nu avea parte de reactia atit de vehementa a presedintelui . Este foarte clar ca presedintele nu poate sa procedeze la fel cu toti actorii politici . In stadiul actual alianta USR-PLUS nu este un dusman politic al presedintelui . In functie de evolutia lucrurilor pina in toamna si de modul in care alianta va aborda temele referitoare la alegeri ,inclusiv desemnarea unui candidat comun sau fiecare parte a aliantei in mod individual (sa asteptam si vedem ce si cum )presedintele va avea obtiuni si strategii de abordare .Deocamdata presedintele nu se pronunta si doar ataca cu un scop bine definit ,doar partidul de guvernamint ,incercind sa induca in rindul populatiei si sa determine in acelasi timp votantii sa elimine pe cit se poate ,partidul in cauza , din jocul politic al prezidentialelor . In ceea ce priveste Alianta, se pare ca inca isi cauta modalitatile de exprimare, tatonind grupurile de votanti nemultumite de actiunile preferatilor de pina acum . Media si nu numai, incearca in mod constant sa gaseasca un contracandidat credibil , ce se poate bate (politic vorbind) de la egal la egal cu actualul presdinte . In acest moment nu exista insa o astfel de persoana , presedintele nu poate fi invins ,iar perceptia colectiva intelege asta si decit sa isi consume energia votind mici (ce nu au sustinere masiva electorala ) actori politici, va vota doar figura centrala a neamului si anume presedintele KLAUS IOHANNIS. Se poate chiar sa cistige din primul tur alegerile .

 2. “Nu logica, nu coerența, nu păstrarea unei doze de minimă decență…”

  Există, din nefericire, și logică și coerență.
  Guvernarea cleptocrată se teme într-adevăr de membrii unui partid care nu participă la “combinații” (cel puțin până acum) și par a refuza să devină instrumentele oligarhilor.

  Serviciile aflate în slujba grupului infracționalorganizat care a capturat statul iși văd amenințate statutul și poziția. “Conservele” și reprezentanții “bidoanelor “ au fost activate. Spre exemplu, ce imensă tragedie ar fi dacă la MAI ar veni un ministru onest, care și-ar face datoria în serviciul interesului public, și ar întreprinde o anchetă întrutorul corectă cu privire la evenimentele din 10 august, anul trecut. Sau, ar Ancheta dispariția unei tone de cocaine din depozitul de probe al poliției, pentru a ajunge pe străzi! O TONĂ! Vândută de poliție, cu banii încasați livrați către structurile interne și în cele din urmă la partid! La fel ca dobânzile Băncii de Credit Corcodel! Șamd.

  O mulțime de mizerii de la traficul de țigări, la cel de droguri, patronate de angajații MAI și ai “serviciilor”!

  Cine și-ar dori așa ceva?!

  De curând, pentru a crea disensiuni în Opoziție, doi reputați sociologi spuneau la TV că electoratul PSD, al cărui candidat nu intră în turul II, va vota masiv USRPLUS din ură față de dl. Iohannis. Reacția PNL a venit deîndată. “De ce are nevoie USR de candidat propriu la prezidențiale?!” Dl T Băsescu se aliniază la Campania anti-USRPLUS și anti-Kovesi. Nu este deloc clar de ce babele din Teleorman ori Vaslui ar vota “Cioloș fiul lui Soros” în locul d-lui Iohannis. Dar nu contează. Important este să nu aibă un scor bun USRPLUS la alegerile care contează cu adevărat, cele parlamentare de anul viitor. Iar teama este atât de mare, încât au început campania de denigrare încă de pe acum.

  Se evidențiază astfel marionetele cleptocrației, plătite din banii furați [inclusiv] de la mine, din presă, din “servicii”, ori din partidele “democratice”, specialiștii în comunicare, sociologii reputați, analiștii de toate felurile șamd., care atacă furibund și apparent aberrant, irrational, USRPLUS. NU aliantă PSD-ALDE-UDMR aflată la putere, nu PNL, cu cel mai mare scor electoral la recentele alegeri, nu ProRomânia, formațiunea cu ascensiunea cea mai spectaculoasă, nu PMP al d-lui Băsescu, cel căruia i-au fost găsite numeroase vinovății pe când era în favoarea independenței justiției și statului de drept.

  USRPLUS se anunță a fi în anul ce vine cea mai atacată formațiune politică. Iar demersul cleptocrației este logic și coerent.

  • „nu participa la combinatii” „decat” pe contracte grase de „consultanta” , precum domnii Paslaru sau Barna – fix cu administratiile alea „cleptocrate” despre care spuneti… desigur, in respectivele situatii „cleptocratii” n au cerut spaga de la domnii Paslaru si Barna, ci a fost pe „expertiza”, ca asa se dau contractele de consultanta in Romania …
   ma numar printre cei care au inceput sa critice plusr ul pentru simplul motiv ca , in loc sa vina cu proiecte novatoare si necesare o tin in lozinci si n discursuri despre cat de puri si cinstiti sunt ei … asa ca m au facut sa i caut putin prin … genealogie si sa constat ca foarte multi dintre acesti ‘oameni noi” sunt odrasle de securisti cu grade mari, de beneficiari ai unor tunuri babane date bugetului public, sau chiar , un domn senator usr, nepot de ilegalist si presedinte al Marii Adunari Nationale in perioada comunismului feroce, 1952….

 3. Iohannis este candidatul perfect al fostului USL. El „decat” a vorbit in tot mandatul si chestia lucrurlui bine facut a cam lasat-o moarta-n popusoi. Dar, daca nu apare Kovesi in cursa prezidentiala sau altcineva care se bucura de prestigiu in ochii romanilor care s-au saturat de PSD-ALDE, atunci fatalmente tot Malai Mare are prima sansa si nici nu se poate imagina un candidat al PSD-ului la carma tarii. Dupa ce se va vedea cu al doilea mandat in buzunar, Iohannis va trebui sa treaca de la vorbe la fapte si sa nu mai joace duplicitar intre societatea romaneasca democratica si acel fragment tot de societate romaneasca care sustine de 30 de ani fasul lui Iliescu si neoceausismul.

 4. Ingrijorator este si faptul ca Alianta 2020, vazand aparenta slabiciune a PSD, se concentreaza pe atacuri la adresa d-lui Iohannis, parand sa ignore potentialul distructiv si toxic destul de mare pe care il mai are PSD chiar si in lipsa unui candidat vizibil acum.
  D-l Barna promitea mai alaltaieri dezvaluiri in legatura cu slabiciunile domnului Iohannis.
  Chiar nu ati invatat nimic din istoria recenta? Cum veti proceda, domnilor Barna-Ciolos daca in turul doi veti fi nevoiti sa-l sprijiniti pe Iohannis? Sau veti continua sa-i dezvaluiti slabiciunile? Nu se stie niciodata.
  Bine, si D-l Iohannis trezit din somn vorbeste fara sa gandeasca: „niste politicieni…”

  Mi-aduc aminte ca dupa ce s-a declarat invins de sistem Emil Constantinescu cu tot anturajul sau s-au decis sa atace tot spectrul politic din opozitia PSD… de atunci Emil Constantinescu nu a mai esit din trena PSD; Fapta pentru care i s-a acordat o sinecura onorifica avand drept scop doar sa-i gadile ego-ul. Ca sa nu mai vorbim de D-l Ciorbea care s-a angajat neconditionat din tot sufletul si fara urma de mandrie in serviciul bine platit al fostilor adversari.

 5. Inca nu avem toate candidaturile si nu cunoastem combinatiile posibile. Cert este ca
  urmeaza o schimbare de generatii si ca actualii neo/criptocomunisti isi cauta salvarea
  in sinecuri nemeritate [Basescu, Renate…]

 6. „Teama” asta are doua variante.
  1 -teama unora ca vor pierde guvernarea in favoarea acestor Feti Frumosi ai politicii mioritice;
  2 – teama altora ca acesti Feti Frumosi vor fi mai catastrofali decit actuala coalitie (dupa unele semnale chiar sint neo marxisti vopsiti, atunci cind vorbesc de renuntarea la proprietate, trsaiul in comun…)

  • Ceea ce a spus Oana Bogdan referitor la proprietate nu poate fi înțeles la noi și nu din cauza ei. În Suedia toți locuitorii unui bloc folosesc mașinile de spălat în comun la subsol; se face programare și se păstrează ordinea. În Marea Britanie fiecare cartier are un centru de întâlniri și divertisment, lumea donează pentru lucruile necasare în comun, cum ar fi un defibirlator. Deciziile majore se iau împreună acolo. Există nenumărate campanii de strângere de fonduri, respect pentru persoanele cu handicap și respect pentru educația generală a oamenilor. Este o onoare să fi pompier (voluntar), plătit cu mai puțin de o liră pe oră etc etc! Oamenii simt mai mult decât nevoia de succes personal. Asta a vrut să spună Oana Bogdan! Dar cine să înțeleagă? La noi conceptul de comunitate aproape nu există. De aici și absenteismul la vot. Românul se comportă întotdeauna ca și cum România nu este țara lui. Tocmai aici USR și PLUS aduc un suflu nou, pentru că se bazează foarte mult pe oameni care au trăit în Occident și vin cu solidaritatea și civismul învățat acolo! De văzut numai cum a decurs campania de strângere de semnături la diverse partide pentru a înțelege diferențele.

 7. Chestiunea este ca aceste atacuri au acelasi rezultat cu atacurile PSD-ului la justitie si statul paralel, adica-i conving pe oameni ca USR+ este partidul viitorului, care trebuie votat. Neincrederea in trecutul politic al Romaniei este deplina, pe drept cuvant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro