sâmbătă, iunie 15, 2024

Teroarea istoriei

Coperta celei mai noi cărți publicate la editura Humanitas de Tatiana Niculescu poate lesne induce în eroare. E asemenea unui afiș de film, ceva precum cel pentru, să zicem, Strada Hanovra. Oricum, pentru o mega- producție de factură hollywoodiană, menită să stoarcă obligatoriu lacrimi. Și, desigur, să aducă mulți, foarte mulți bani. Înfățișează un peron de gară, un tren mai mult ca sigur tractat de o locomotivă cu aburi  și doi tineri- un El și o Ea- care, la vreme război, adică în timpul celei de- a doua mari Conflagrații mondiale, își iau rămas bun. Își spun, cu speranță, la revedere,deși sunt cum nu se poate mai conștienți că acest la revedere se poate transforma oricând într-un adio.

Acesta a fost, de altminteri, cazul părinților lui Brian Spencer. Personajul principal al cărții. Al cărui tată a pierit într-o misiune aviatică. Moartea lui Walter Desmond Spencer s-a petrecut când Brian încă nici nu se născuse. Walter se căsătorise devreme. Știuse și el cât de ușor în vremurile cu pricina la revedere poate deveni adio. Brian Spencer este Englezul din Gara de Nord. Care a trecut aievea prin București, a trecut și prin Iași, la foarte puțină vreme după ziua fatidică din februarie în care Rusia lui Putin a atacat Ucraina. Țară al cărei președinte se făcuse remarcat anterior prin calitățile lui de actor de comedie. Lui Spencer i-ar fi plăcut ca rolul jucat în film de Volodimir Zelenski să fie interpretat de Robin Williams. 

În primăvara anului 2022, Brian Spencer a ținut cu orice preț să se ducă la Kiev. Și-a realizat dorința la vreo 20 de ani după ce a luat parte activă și a fost rănit în războiul din fosta Iugoslavie. Și după ce  a văzut expus celebrul petec de hârtie pe care fostul premier britanic Winston Churchill a notat demult câteva procente. Delimitând astfel zonele de influență, scriind cât revine Uniunii Sovietice și cât Occidentului după ce se va încheia Războiul.

Întâlnirea cu hârtia cu pricina, cu procentele de acolo care au pregătit și ceea ce în 1946 același Churchill avea să spună că a însemnat căderea Cortinei de Fier, totul întâmplat cu ocazia unei expoziții deschise la National Archives, l-a marcat profund pe Brian Spencer. Cam tot la fel cum l-a marcat moartea tatălui cu care ar fi dorit să semene. În consecință, Spencer și-a consumat un timp consistent din viață spre a afla mai tot ceea ce se putea afla despre ceea ce s-a numit Conferința Tolstoi. Aceea începută în ziua de 9 octombrie 1944.  Conferința Tolstoi, numită astfel după numele autorului romanului Război și pace și a creatorului personajelor Pierre Bezuhov și Natașa Rostova, a reprezentat a doua întâlnire dintre Churchill și Stalin. Venea după cea din 1942. Conferința Tolstoi a fost ocazia cu care Churchill a scris nu cu stiloul Conway Stewart de care nu se despărțea niciodată, ci cu un creion aflat în dotarea soldaților Marii Britanii, mai exact  a celor din Royal Force,  procentele în cauză.

La întâlnirea cu pricina ar fi trebuit să ia parte și Iosif Broz Tito.Șeful partizanilor iugoslavi. Care însă, după spusele lui Churchill, s-a levandat. Englezii o șterg englezește, francezii se extrag din situațiile problematice à la française, est-europeni fug și ei. Acesta e sensul vorbei lui Churchill. Est-europenii se levandează. Cu toate acestea, Brian Spencer avea să îl întâlnească pe Tito în adolescență. Când a mers într-o tabără creată din ordinul liderului comunist iugoslav pentru orfanii de război din Anglia.

Brian Spencer vrea să afle de ce a scris Churchil procentele în cauză.  Înțelegea că fusese un moment care a costat scump zona est-europeană și de la care, ajunge să creadă personajul principal al romanului Tatianei Niculescu, se trage și agresiunea sovietică din Ucraină. Așa numita operațiune specială.  Momentul tragic cu pricina este pus în contextul furnizat de un roman celebru – Ferma animalelor. De altfel, sunt multe influențe și informații livrești în reconstituirea istorică apărută la Humanitas. După care ne este furnizată și concluzia. “într-adevăr, Churchill și Stalin jucaseră fiecare câte un as de pică în același timp. Trișaseră de minune, fiecare sperând că va câștiga. Cel mai bine au înțeles cacealmaua asta oamenii din Europa de Est, care avea să trăiască pe pielea lor  realitatea procentelor, Cortina de Fier, Războiul Rece, răvășelile tranziției de după 1989.”

Așadar, din dragoste pentru amintirea tatălui necunoscut, Brian Spencer, despre care aflăm că a existat aievea și care la mai bine de 80 de ani s-a dus în Ucraina, reconstituie istoria europeană posbelică. O face cu ajutorul Tatianei Niculescu care i-a spus cu lux de amănunte și cu o acribie a documentării povestea. Povestea unui Nimeni, a unui Oarecare. A unui om rămas fără chip, dar care a trăit pe piele proprie ceea ce azi se numește, cu o sintagmă poate demonetizată, teroarea istoriei.

Tatiana Niculescu- ENGLEZUL DIN GARA DE NORD. După o poveste adevărată; Editura Humanitas, București, 2023

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Este absolut infricosator si regretabil ca se continua cu falsificarea istoriei.
  NU Churchill a cedat Europa de Est ci Roosevelt!
  Suna cunoscut pentru zilele noastre?
  Churchill vroia o debarcare in Balcani. Roosevelt s-a opus ca sa ii faca pe plac lui Stalin.
  In Romania englezii nu americanii au parasutat soldati evrei care vorbeau romaneste.
  Abordarea asta descrisa in film este specific securista.
  „Englezii ne-au tradat”.
  „Regele era la mana evreilor”.
  Anglia si Franta au intrat in razboi in WWII.
  America a intrat in razboi mult tarziu.

  La fel si acum.
  BJ mult-hulitul de europenii fara de compas politic si moral a sprijinit Ucraina de la bun inceput.
  Germania si Franta sunt o rusine pentru umanitate!
  Timp de peste 120 de ani.
  Intrebari?

  • Chiar credeți ca Roosevelt i-ar mai putut convinge pe conaționalii lui sa între intr-un nou război spre a salva România? Care pana la 23 august a fost aliata Germaniei.
   Observ ca sunteți hiperactiv. Comentați la fiecare articol de pe platforma. Indiferent de tema. Oferiti-va vreo 3 luni de vacanță. Nu de alta dar mai avem nevoie de dumneavoastră. Sunteți un veritabil om al Renașterii.

   • „Chiar credeți ca Roosevelt i-ar mai putut convinge pe conaționalii lui …”
    Nu asta era subiectul discutiei ci falsificarea istoriei; in scris si in cinematografie si in teatru.

    Problema mea in cazul asta specific este cu politica editoriala de la Humanitas de a publica genul asta de carti cu genul asta de povesti securistice ca fond, de obicei implicit, dar penetrant in constiinta publica.
    Nu vad nici o deosebire de esenta intre cazul asta si cartile scrise de (Pavel?) Corut.

    Nu am gustat ironia ieftina cu „Sunteți un veritabil om al Renașterii.”
    Prietenii mei stiu de ce, chiar daca dureaza cativa ani cateodata sa inteleaga ceea ce spun.
    Ma uit direct in haul continental european cultural, moral si tehnologic si sunt ingrozit.

    • Durak, domnu Morariu e atit de excitat atunci cind cineva se incumeta sa-i comenteze, nu stiu cum sa le numesc, sa le zic articole(?), ca devine impetuos… Mnealui e om de arta!

      • „E de sperat ca are medic de familie”
       Adica insistati sa am un Doctor Stravinsky?

       Pentru cititori dedic piesa de mai jos, inspirata de Maestrul si Margareta.
       https://www.youtube.com/watch?v=Jwtyn-L-2gQ

       Tot la Stefan Iordache mi-a ramas sufletul de cand l-am vazut in Maestrul si Margareta la temperatura de 12 grade in sala.

       .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro