sâmbătă, iunie 15, 2024

Totul despre dronele iraniene

Una dintre evoluţiile cele mai neaşteptate ale războiului din Ucraina este folosirea dronelor iraniene Shahed – 136 de către forţele armate ruse, imediat după începerea represaliilor generate de incidentul care a blocat funcţionarea podului din strâmtoarea Kerci. Folosirea acestor drone este considerată a fi un semn de slăbiciune, un indiciu al faptului că Federaţia Rusă nu mai dispune de echipament militar propriu care poate fi dizlocat cu succes în războiul din Ucraina. Dacă se face bilanţul echipamentului militar folosit după începutul ofensivei de succes ucrainene din zona Harkiv, observăm că dronele iraniene constituie o parte importantă a acestuia. Atacul masiv care a urmat la 3 zile după incidentul din strâmtoarea Kerci şi care a vizat ansamblul teritoriului Ucrainei a demonstrat că şi atunci când forţele armate ruse doresc să fie extrem de vizibile rezultatul este foarte departe de ceea ce se doreşte la Moscova. Odată cu preluarea comandei efective de către generalul Surovikin, folosirea dronelor iraniene a devenit un element de bază în strategia armată rusă.

Dronele iraniene reprezintă punerea în aplicare a unui acord militar ruso – iranian, încheiat după câte se pare în luna august, potrivit Le Monde. Potrivit informaţiilor publicate de Washington Post, urmează livrarea de rachete Fateh şi Zolfaghar, potrivit unui nou acord semnat cu ocazia vizitei la Moscova a unei delegaţii iraniene pe data de 8 octombrie. Livrarea dronelor s-a făcut pe baza primului acord, a cărui existenţă nici Moscova, nici Teheranul nu o recunosc. Pe data de 18 octombrie purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dimitri Peskov, a fost întrebat despre colaborarea militară ruso – iraniană dar a negat-o în mod categoric. Datele de pe teren îl contrazic în mod clar dar propaganda rusă ne-a obişnuit cu astfel de negări totale ale realităţii. Ulterior au apărut informaţii potrivit cărora există instructori iranieni care ajută armata rusă la folosirea dronelor, mai ales pe teritoriul Crimeii, o zonă aflată aproape de linia frontului. Nu ar fi nimic surprinzător, Federaţia Rusă a apelat la instructorii iranieni şi în timpul războiului din Siria.

O primă reacţie a Ucrainei a fost propunerea ministrului de externe Kuleba adresată preşedintelui Zelenski în sensul de a rupe relaţiile diplomatice cu Iranul. Ucraina a iniţiat de asemenea demersuri pe lângă Israel pentru a căpăta sistemul de apărare anti-rachetă Iron Dome, folosind argumentul că Iranul este o ameninţare comună, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Israel. Poziţia Israelului a rămas neschimbată, exprimată prin vocea ministrului apărării Benny Gantz: Israel sprijină umanitar şi economic Ucraina dar nu trimite arme. Cu toate acestea, ministrul pentru problemele diasporei din Israel, Nachman Shai, a argumentat la fel ca şi oficialii ucraineni: Iranul este duşmanul comun al Ucrainei şi Israelului, Israel nu poate sta deoparte în conflictul ruso -ucrainean. Răspunsul a venit pe 23 octombrie, prin atacul Israelului asupra facilităţilor de producţie a dronelor iraniene, aflate pe teritoriul Siriei. Haaretz remarca faptul că dronele iraniene sunt fabricate şi depozitate aproape de aeroportul militar Dimas de lângă Damasc, folosit de Iran şi mişcarea Hezbollah în timpul războiului din Siria. Chiar şi după acest atac aerian, Iranul neagă faptul că pune la dispoziţia forţelor armate ruse drone Shahed – 136, iar Federaţia Rusă se abţine să comenteze orice ţine de această implicare directă a Israelului în sprijinul Ucrainei.

Potrivit New York Times, Israelul furnizează deja informaţii esenţiale autorităţilor ucrainene legat de dronele iraniene, iar o firmă israeliană oferă imagini din satelit privind amplasarea locaţiilor de unde se lansează aceste drone, situate pe teritoriul controlat de Federaţia Rusă. Israelul refuză pentru moment livrarea Iron Dome Ucrainei. Motivul este că Federaţia Rusă are controlul aerian al Siriei şi ar putea, ca măsură de retorsiune, să nu mai permită ca Israelul să folosească spaţiul aerian al Siriei pentru a lovi ţinte iraniene. Totuşi, faptul că Israelul a reuşit pe data de 23 octombrie să anihileze facilităţi de producţie iraniene situate în Siria arată că protecţia anti-aeriană rusă este vulnerabilă. Consecinţa va fi o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte livrarea Iron Dome Ucrainei? Rămâne de văzut.

Transferul dronelor iraniene a avut loc în luna august dar încă din luna iulie Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate naţională al SUA, a evocat probabilitatea acestui transfer, ceea ce arată încă o dată – pentru a câta oară? – vulnerabilitatea sistemului de informaţii al Federaţiei Ruse, al Iranului sau al ambelor state.

SUA a sancţionat încă de la începutul lunii septembrie compania aeriană iraniană Safiran Airport Services, acuzată că asigură livrarea dronelor, precum şi firmele iraniene Paravar Pars, DAMA şi Baharestan Kish care le fabrică. UE a sancţionat la rândul său pe 20 octombrie mai multe entităţi şi persoane implicate în fabricarea dronelor iraniene, fără a oferi prea multe detalii legate de obiectul şi întinderea sancţiunilor. Franţa, Marea Britanie şi SUA consideră că livrarea de către Iran a acestor drone este în contradicţie cu Rezoluţia 2231 din 2015 a Consiliului de Securitate ONU prin care Iranul a agreat să-şi restrângă programul nuclear în schimbul renunţării la unele sancţiuni la care era supus.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat pe 17 octombrie că Federaţia Rusă a pierdut peste 6000 de piese de echipament militar de la începutul războiului din Ucraina, ceea ce a făcut ca industria de apărare să fie sub o presiune enormă, consecinţa fiind solicitarea de sprijin din partea unor ţări precum Iranul, adăugând că o bună parte din dronele transferate de Iran suferă de defecţiuni tehnice. Acest fapt a fost confirmat şi de armata ucraineană care a  intrat în posesia unor drone iraniene, interceptate de apărarea anti-aeriană.

Care este motivul pentru care forţele armate ruse preferă folosirea dronelor iraniene? O explicaţie este dimensiunea lor limitată şi faptul că sunt foarte greu de detectat de sistemele de apărare anti-aeriană. Cu toate acestea, armata ucraineană raportează constant anihiliarea dronelor iraniene – cel mai recent, în noaptea dntre 23 şi 24 octombrie fiind doborâte 16 drone iraniene pe frontul din sudul Ucrainei. Nu există deocamdată date credibile despre numărul de drone livrate deja Federaţiei Ruse, numărul celor folosite sau al celor care urmează a fi livrate. Ucrainenii au declarat recent că au doborât 60% din dronele iraniene lansate de Federaţia Rusă. Dacă aceste date ar corespunde adevărului, nu ar fi motiv de optimism – înseamnă că 40% din dronele iraniene nu au fost interceptate şi şi-au atins ţintele, chiar şi în condiţiile în care apărarea anti-aeriană a Ucrainei a fost întărită considerabil în ultimele săptămâni cu ajutorul partenerilor occidentali.

Dronele iraniene sunt foarte eficiente deoarece radarele le depistează în ultimul moment, iar rachetele sol – aer Stinger nu le pot intercepta. Singura modalitate eficientă împotriva lor este – oricât ar părea de hilar – utilizarea armelor automate. Am fost cu toţii surprinşi de imaginile care arată poliţişti ucraineni încercănd să doboare cu focuri de armă dronele iraniene – în realitate, se pare că aceasta este singura modalitate de combatere eficientă a lor.

Aceste drone sunt ghidate de sisteme GPS şi au o autonomie de zbor de 2500 de kilometri dar nu pot purta o încărcătură de explozibili mai mare de 50 de kilograme şi nu pot nimeri ţinte mobile. Ele sunt destinate a lovi ţinte civile, iar acesta este de fapt motivul pentru care forţele armate ruse preferă folosirea lor. Dronele iraniene sunt perfect adaptate noii strategii ruse de a lovi ţinte civile şi infrastructura energetică a Ucrainei. Nu pot fi folosite eficient împotriva obiectivelor militare şi deloc împotriva trupelor ucrainene aflate în mişcare.

Eforturile comunităţii internaţionale de a contracara Iranul în privinţa livrării de drone Federaţiei Ruse sunt îngreunate de apariţia tulburărilor sociale în Iran. Paradoxal, aşa cum remarca Richars Haass, preşedintele Council on Foreign Relations, Iranul este mai interesat decât partenerii occidentali să se angajeze cu aceştia în discuţii legate de livrarea de drone, deoarece aceasta i-ar asigura o oarecare legimitate la putere, într-un moment intern extrem de dificil. De aici dilema existentă la Washington şi Bruxelles: Iranul poate fi constrâns prin eforturi diplomatice să nu mai livreze drone Federaţiei Ruse, însă preţul plătit ar fi legitimarea pe termen lung a regimului de la Teheran, din ce în ce mai contestat şi mai fragil, datorită protestelor. Calea aleasă de Occident a fost şi este utilizarea dreptului internaţional, prin încercarea de a determina aplicarea Rezoluţiei 2231 – însă această cale are nevoie şi de sprijinul Federaţiei Ruse, ceea ar fi împotriva intereselor de moment ale acestui stat.

Barack Obama a admis recent că a fost o eroare a nu fi sprijinit mai mult opoziţia la regimul autoritar din Iran, de teama că orice sprijin ar fi fost interpretat ca o interferenţă nelegitimă a SUA. Probabil că dacă Obama ar fi fost mai ferm cu regimul de la Teheran, în acest moment nu ar fi fost posibilă producţia acestor drone şi mai ales colaborarea strânsă dintre Iran şi Federaţia Rusă.

Până în acest moment, dronele iraniene au fost eficiente în distrugerea sistemului energetic al Ucrainei. Totuşi, Ucraina a reuşit să-şi menţină conectarea cu sistemul de electricitate folosit în Europa. Cât timp va dura ca această conexiune să rămână funcţională este greu de precizat. Strategia rusă este de a ţinti nu centralele electrice, ci componente ale acestora, puncte de distribuţie, etc. Compania de electricitate ucraineană DTEK a declarat recent că starea componentelor esenţiale pentru funcţionarea centralelor electrice este critică. Atacurile succesive ruse cu drone iraniene fac ca apărarea împotriva acestora să fi devenit o problemă foarte urgentă. Care este însă soluţia? Philip Breedlove, fost comandant al NATO, a propus integrarea sistemelor radar ucrainene cu rachetele Stinger. O soluţie tehnică fezabilă, potrivit experţilor militari, însă problema este că o astfel de integrare a sistemelor militare nu a fost făcută, după cum observă The Economist, nicăieri nici în timp de pace, cu atât mai puţin în timp de război. Agresiunea rusă determină luarea unor decizii rapide, în timp real, iar provocarea dronelor iraniene nu este deloc uşor de surmontat. Supravieţuirea Ucrainei depinde în acest moment de supravieţuirea sistemului său energetic care depinde la rândul său de cât de eficient pot fi contracarate dronele iraniene – prin eforturi diplomatice, acţiuni militare şi cooperarea strânsă între Israel şi statele occidentale care asigură apărarea anti-aeriană a Ucrainei. 

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

 1. Multumiri pentru informatii!
  (Daca obiectivele fixe -strategice- ar fi aparate de o grupa de lunetisti, cu pusti de 12,7, nu s-ar obtine rezultate mai bune, impotriva dronelor iraniene? Incerc o solutie, pornind de la materialul dvs. -politistii ce trag cu armele automate in drone-)

  • Din Crimeea o rază de peste 2000 km cuprinde cam toată Ucraina. Ar trebui câteva batalioane de lunetiști să asigure întregul teritoriu. Nu cred că este așa de simplu, dar se prea poate ca, parțial, ideea să fie deja aplicată.

  • se vede ca nu ati tras cu luneta..(e foarte buna pentru tinte stationare, nu mobile)
   pentru tinte mobile marina americana are de ani buni o solutie care foloseste radar pentru achizitie si mitraliere tip Gatling pentru distrugerea rachetelor/bombelor; problema este ca nu au mobiltatea si raza necesara pentru teritoriu mare, peste care se suprapune detectarea problematica a dronelor pe radar
   olandezii fac si ei de ani buni sisteme mobile rachete anti-elicoptere si anti-rachete
   amplasarea lor in preajma obiectivelor strategice (capitala, centrale, etc) ar fi o solutie

 2. WWII s-a terminat prin distrugerea masiva a tintelor civile in primul rand. Bombele atomice, dar si distrugerea sistematica a oraselor de pe teritoriul germaniei.

  Problema este ca natiunile invingatoare dupa razboi au preferat sa creeze legende si sa taca despre aceste „amanunte”, uite astazi vedem rezultatul, unei natiuni i s-a ridicat la cap, a doua natiune cu brexit se crede exceptionala, acum ia pastile economice …

  Pana acum sistemul de pace a fost facut de invingatori pentru invingatori. A functionat relativ bine, dar se pare ca nu chiar asa de bine cum ni se pare in ultimul timp.

  Astept sa se rescrie manualele de istorie si la rece sa relateze cum e in razboi, fiindca multi nu au inteles

 3. Cred ca a sosit timpul ca nato sa sprijine ucraina cu tot ceea ce e necesar pentru a lovi agresorul rus la el acasa vizand obiective ca: centrale electrice,sisteme de comunicatii,depozite de munitii,armament si combustibil,comisariate,centre de recrutare,fabrici,poduri,sedii ale institutiilor statului,etc .Pentru aceasta ucraina trebuie sa primeasca drone,explozivi de mare putere,rachete cu raza de actiune de cel putin 300km si tot ce este necesar pentru infiltrarea de echipe de diversionisti pe teritoriul rusiei.Intre obiectivele ce ar trebui lovite de ucrainieni sunt si instalatiile portuare civile si militare si taberele in care se instruiesc noii mobilizati rusi.Sediile televiziunilor de propaganda rusesti ar putea fi tinte legitime tinand cont de enormitatile ce se debiteaza acolo ( indemnuri la genocid si distrugere totala).

 4. Dronele sunt considerate high tech! Cum poate o tara ca Iran sa produca asa ceva, in timp ce tari avansate nu au? De ex. Ge nu produce nimic original. S-au cheltuit milioane, dar anumiti politicieni au considerat dronele a fi arme lipsite de etica, ha, ha, ha.

  Se spune prin tirg ca Rusia plateste dronele prin sustinerea programului atomic iranian. Asta da problema, dincolo de distrugerile din Ucraina, un Iran putere nucleara ar putea duce la o tragedie.

  Ce se poate face? Ii rog pe „oamenii de bine” sa se pregateasca, vor avea ocazia sa faca spume. Cred ca ar trebui facut orice ca sa se incheie pacea in Ucraina. Pace, sau cel putin incetarea focului, sau inghetarea, sau cum vreti sa-i spuneti. Escaladarea acestui conflict e extrem de periculoasa, chiar daca Rusia e atit de slaba militar, sau poate de aia.

  P.S Ca sa nu se oboseasca unii, da, sunt putinist, sunt platit in ruble, apropos rubla a crescut considerabil, consecinta sanctiunilor! Oare va creste si Rialul?

  • Dronele iraniene nu sunt deloc high tech. Sunt de fapt low tech. Ceea ce vinde Iranul Rusiei sunt cam la același nivel tehnologic cu aeromodelele ce le făceam în serie la casa pionierilor prin 1982-1983. + față de ceea ce făceam noi atunci ăsta are un procesor și un receiver GPS. Anvergura cu ceva peste 2m și alea noastre aveau ceva motoare cehoslovace de 125cc comparabile cu MD-urile iraniene. Dacă rețin corect armata plătea câteva mii de lei pe ele. Nu înțelegeam la ce folosesc: Instructorul a spus sec: „Trag cu tunul în ele”. Probabil că așa era.

   Sigur că trebuie făcut ceva. Ceea ce era de făcut s-a făcut în 2014 și n-a ajutat la nimic. Lui Krăkănel i-a crescut doar apetitul și i-a luat pe toți de proști din cauză că a fost tratat cu foarte multă moderație și îngăduință.

   Vine un moment când totuși trebuie oprit. Și cred că acum e momentul. Dacă nu e oprit acum costul va deveni cu adevărat insuportabil într-un timp relativ scurt.

   El face ceea ce a făcut Rusia întotdeauna de peste 450 de ani, de la cucerirea Kazanului încoace. Înhață cumva o bucată de pământ. Se consolidează și apoi peste câțiva ani sau decenii se lăcomește la următoarea. E tactica salamului combinată mai nou cu amenințarea cu războiul nuclear:

   https://youtu.be/o861Ka9TtT4

   Dacă i se dă acum o bucată din Ucraina ca să fie potolit, peste 5-10-15 ani va lichida complet statul ucrainean. Îl va înghiți cu totul. Apoi vor urma Țările Baltice, România, etc. Când îi zici? „Gata gospodin! Până aici!”Când ajunge la Lisabona? 😄

  • Lumea se reconfigureaza si fiecare stat alege o tabara. Astazi, Iranul este alaturi de rusia, de China, de Coreea de Nord.
   De acord cu dvs., Occidentul ar trebui sa faca orice pentru ca pacea sa revina in Ucraina, odata cu invingerea rusiei. O pace adevarata si (cat de cat) durabila nu poate fi infaptuita decat cu o rusie domesticita.

  • Daca ati fi citit si ascultat si altceva decat mass-media germana, ati fi aflat de o situatie asemanatoare dpdv militar; cea de la granita cu Gaza. Tot cu rachete imprecise dar in curs de imbunatatire cu design si finantare iraniana. Si Iron Dome care costa mai mult dar are o eficacitate monumentala.
   De aia guvernul german vrea sa cumpere iron Dome. De aia Zelensky spera ca americanii sa permita Israelului sa trimita baterii Iron Dome.
   De aia acum 1-2 saptamani fabrica de producere de drone iraniene in Siria a fost distrusa de Israel.

 5. Nu este NIMIC neasteptat in ceea ce se intampla.
  Este consecinta directa a naivitatii/prostiei si neglijentei UE si a administratiilor democrate din US.
  Si totul ranforsat cu antisemitismul si antisionismul UE.
  Tot o sa fie injurat Trump de guvernele si mass media din UE?

  • Amestecandu-se in alegerile din SUA, tov. putin s-a expus eventualitatii de a fi nevoit sa plateasca, pentru acest amestec. Astazi, plateste. Un al doilea mandat al lui trump ar fi fost vant din pupa pentru tov. putin. In loc de asta, SUA lui Biden sufla in panzele Ucrainei. Ain’t life a bitch?!…

 6. Deja eficacitatea acestor drone ,de provenienta iraniena ,este de domeniul trecutului . Ucraina a primit nu numai informatii oferite de catre statul Israel dar si sisteme ce pot dobori astfel de drone de la nemti . Pe masura ce Statele Unite ofera si ei tot felul de astfel de sisteme de lovire ritmul de distrugere a acestor drone creste cu atit mai mult cu cit sunt identificate si locurile de „ bastina ” ale acestora .Ingrijioratoare ramin doar afirmatiile rusilor ce se dezic de punerea in practica a unor lovituri tactice nucleare (evident daca ar face asta ar ramine in istoria umanitatii ca si paria timp de 1000 de ani )dar care afirmatii ne aduc in fata aparitia unor lovituri purtatoare de bombe clasice ce ar contine o mica cantitate de material radioactiv punind , in acelasi timp ,in circa ucrainienilor ,aparitia lor .Scopul aparitiei unor astfel de lovituri este unul singur si el face referire la separarea teritoriala si militara a celor doi combatanti nimeni nemaiavind curajul sa se aventureze cu trupe in aceste zone deja contaminate .Singura necunoscuta , daca nu cumva se va trece la discutii in vederea obtinerii unei paci ce poate multumi si „capra si varza ” este aliniamentul pe care se vor fi detonat aceste mini capacitati slab radioactive .Pusi in fata unei astfel de alternative *(se vor acuza reciproc ) ar fi mai indicat ca pacea sa devina realitate nimeni neavind nevoie de un astfel de „ ceas cu cuc” .Ucraina va incerca , chiar in ceasurile ce urmeaza , sa impinga ,cit de mult pot, trupele Rusiei facind astfel posibila apartia unui minimal tratat de pace obtinut pe un aliniament cit mai apropiat de vechile granite. Observam ,cum Kadirov isi radicalizeaza discursul (nu o face de capul lui ) oferind astfel sansa unei anume format de reabilitare a lui Putin ce poate arunca intreaga vina pe cei care se dovedesc a fi cumva „ recalcitrantii ”de serviciu .In paralel un numar de senatori ai partidului democrat din SUA cer Presedintelui Biden punerea in practica a unei formule prin care pacea sa fie ,rapid, pusa in scena ,in Ucraina .In acelasi timp Presedintele Germaniei este la Kiev si UE isi arata dorinta de a fi cit mai aproape, militar si viitor economic ,, de Ucraina .Ceva se va intimpla curind .Se apropie aparitia unei intelegeri la care Ucraina va fi parte .Miza este si modul de reactie a cetateanului american ce este pus in fata unor alegeri chiar in aceasta toamna .J.R.Biden face tot ceea ce poate spre a determina cetateanul american sa voteze Partidul Democrat in alegerile din toamna acestui an . Faptele si promisiunile, de ultima ora, prezente in cei doi ani de mandat (cel mai semnificativ Presedinte din ultima perioada in SUA)aduc beneficii substantiale in vederea cistigarii alegerilor . Pe scurt vedem cum sustinerea Ucrainei , sustinerea structurilor NATO (fostul Presedinte dorea sa iasa din NATO) sustinerea acordata studentilor , sustinerea eliminarii dreptului de a avea arme de asalt , sustinerea aparitiei unei legii pro avort , sustinerea cresteri extractiei de petrol , sustinerea si realizarea vinzarilor de gaz lichefiat catre UE , sustinerea acordata Taiwanului si Japoniei , cresterea fortei NATO prin aducerea alaturi a Finlandei si Suediei , sustinerea acordata tarilor ce doresc a intra in structurile UE , imensele sume de bani alocate energiei ,asa numita verde ,aducerea laolalta a intregului Occident si multe, multe ,alte aseamenea decizii (sa nu uitam si acuzatiile cu care se confrunta fostul Presedinte) fac din Partidul Democrat un cistigator .

 7. Mai teribil este raspunsul la intrebarea: Ce ar putea da Rusia Iranului in schimbul rachetelor si dronelor?
  Cum Iranul se pare ca are cam tot ce-i trebuie din punct de vedere militar, ramane un singur lucru: Arma Nucleara. Si nu cred ca vor avea probleme morale sau de alt gen ca s-o foloseasca imediat. Nu le pasa nici de propria populatie.
  Cred ca un „razboi preventiv” in Orientul Mijlociu este de preferat la ce nori se aduna in zona respectiva. Orice amanare il va face doar mai ingrozitor.

 8. „nu pot nimeri ţinte mobile. Ele sunt destinate a lovi ţinte civile,”

  Domnule Carp, antonimul/opusul/inversul lui „mobil” nu este „civil” ci „imobil”. Si nu cred ca vreti sa sustineti la modul serios ca toate tintele imobile din Ucraina sint civile.

 9. Cel mai bine se poate contracara daca diplomatia incepe sa devina activa in sensul gasirii unei incetari a focului si ulterior a unui acord de pace, altfel rusii vor continua sa puna la pamant tot ce vad chiar daca metodele sunt rudimentare dar eficiente.

  • Genial! 🤡

   Problema e că diplomația a tot lucrat de i-a sărit basca din 2014 încoace, de când muscalii au invadat Crimeea și Donbasul. S-au pecetluit tot soiul de încetări ale focului armistiții și acorduri de pace. De fiecare dată Rusia a mai pretins câte ceva. În final a atacat pe scară largă.

   Orice acord de pace s-ar face rușii vor găsi 100+1 de motive și pretexte să-l încalce. Istoria ne învață că Rusia are nevoie de câte un colaps ca să se potolească o vreme și să-i treacă pofta de cuceriri.

   În 1917 germanii au zdrobit armata țarului și au provocat colapsul Rusiei țariste. Nu-i vorbă că s-au prăbușit și ei la scurt timp 😄. Dar colapsul Rusiei a oferit 20 de ani pace estului Europei.

   În 1989 americanii au provocat prăbușirea imperiului sovietic și au oferit aproape 25 de ani de pace Europei.

   Se pare că singura soluție e colapsul regimului putlerist pentru alte câteva decenii de pace în Europa.

  • Daca rusii ar fi siguri ca vor castiga, in Ucraina, nu ar bombarda infrastructuri pe care ar fi nevoiti sa le reconstruiasca tot ei. Aceste bombardamente sunt o recunostere tacita a superioritatii militare a Ucrainei si aliatilor sai. In aceste zile, rusia implora pentru negocieri, fiindca stie ca pierde teren.
   Aveti putintica rabdare, in vreo doua saptamani, vom auzi de o noua surpriza facuta de Ucraina, rusiei, pe campul de lupta.

 10. Hehe, pare ca rusia devine un „proxy” al Iranului, in confruntarea acestuia cu SUA… Maine – poimaine il vedem pe tov putin cu turban si djelaba, la o vizita de lucru in Iran. :)
  Cat despre dronele iraniene, probabil ca SUA pregateste o livrare Phalanx (LPWS sau Centurion), in Ucraina. Sau macar o cantitate mare de trasoare 7,62.
  Lumea se reconfigureaza si fiecare stat trebuie sa aleaga o tabara, vrand-nevrand.

 11. Conform calculelor specialistilor militari Ukraina cheltuie cu doborarea lor mult peste ce a platit Rusia Iranului. Mai mult decat atat Iranul incepe sa aiba comenzi seriose de astfel de drone , sunt o multime de tari sarace care nu isi permit ceva american sau israelian sau turcesc si ale barbosilor comparativ sunt ieftine. Uimitor este si altceva, cum a reusit Iranul sa faca trecerea de la inarmarea unor desculti de prin desert (Irak Yemen Liban )la alimentarea (si participarea) unui razboi in Europa! Deja au ajuns in liga mare si deocamdata nu se intrevede nici o pedeapsa, nici o punere la locul lor ba chiar se vorbeste negociaza frumos cu ei.

  • Nu stiu se-si inchipuie europenii despre iranieni (persani) dar cavalerii persani „turnati in zale” i-au precedat cu peste o mie de ani pe cavalerii europeni.

  • Aceste drone sunt arma săracului. Au fost folosite de rebelii Huti în războiul din Yemen împotriva unor ținte din Arabia Saudită și Emirate cu ceva succes împotriva unor ținte industriale. Dacă trimiți foarte multe e inevitabil ca o parte să ajungă la țintă.

 12. Zilele trecute vazui pe programele nemtesti un documentar despre inceputul ww1.
  Semana enorm cu ce se-ntimpla in zile noastre. Una sau alta dintre tari isi baga batul prin gard, fiecare, desigur, in numele dreptatii, si a iesit pocinogul.
  Hilar e ca multi dintre sefii satelor erau rude intre ei, la sfirsit a cistigat Lenin.

  Eu sunt batrin, oricum pt mine nu conteaza, va spun voua, incercati sa aduceti pacea, chiar cu riscul unor mici compromisuri. Ginditi-va, Anglia a avut India drept colonie, si acum prim min englez e un indian.
  P.S Imi place f mult bucataria indiana.

  • Deocamdata NIMENI nu este dispus la negocieri de pace iar daca SUA nu se misca Europa nici atat. Interesele economice sunt imense in spatele acestui razboi, este vorba de rezolvarea problemei energetice pt viitor. SUA doresc sa-si vanda hidrocarburile, Europa doreste sa le elimine complet, un copil neascultator este luat la palme daca nu executa precum doresc parintii.

   • Aha! Acum am înțeles! Deci Krăkănel a atacat Ucraina ca să-și vândă americanii mai ușor hidrocarburile în Europa. 😄

    Ideile astea vă vin așa în mod natural sau le-ați auzit de pe undeva? 😂

  • @ neamtu tiganu – nu inteleg ce va mana sa scrieti doua comentarii la acelasi articol, in care sa cereti o pauza operationala pentru refacerea capacitatii de lupta a armatei ruse – doar ce altceva pot fi orice negocieri in acest moment?

   De la cineva care are experienta de viata si este si barbat pe deasupra, ma astept sa inteleaga ca sunt momente in care nu trebuie sa ai mila fata de dusmanul tau cand are dificultati, altfel se pot intoarce toate impotriva ta…

   Fiecare escaladare a razboiului de catre Rusia aduce intr-o prima faza distrugeri in Ucraina si in faza a doua armele occidentale ( nu dintre cele mai sofisticate…) care neutralizeaza amenintarea.

   Asa a fost cu tancurile si cu aviatia rusa, scoase din lupta in primele zile ale invaziei cu lansatoare portabile Sf. Javelin, Stinger, etc… Acestea i-au adus pe rusi in situatia sa lupte in secolul XXI cu metodele din Primul Razboi Mondial: baraje de artilerie, transee… Dupa cateva localitati cucerite a venit si raspunsul: M777, PZH2000, Caesar si proiectilele ghidate Excalibur care au spulberat artileria rusa, liiile de aprovizionare, depozitele de munitii… Acum vin dronele iraniene ( un fel de aeromodele cu cateva kg de explozibil si ghidaj cu GPS-uri comerciale, nimic sofisticat, mai primitive chiar decat V1 ale lui Hitler – cu exceptia ghidajului…) si apare si raspunsul : IRIS-T, NASAMS, poate HAWK si se ajunge rapid la peste 90% rata de doborare a rachetelor si dronelor rusesti. Ar trebui sa putem observa patternul care reiese din aceste evolutii: Putin si Rusia se infunda tot mai mult in incercarea disperata de a mentine cele cateva teritorii cucerite in degringolada din primele ore ale invaziei, in timp ce Ucraina – cu pretul unor distrugeri destul de mari, dar pe care nu cred ca le putea evita nici in alte scenarii- primeste arme din ce in ce mai moderne si mai eficiente sub pretextul apararii populatiei civile si a infrastructurii critice. Cu cat atacurile Rusiei sunt mai barbare si mai lipsite de logica militara, cu cat ucrainenii se victimizeaza mai mult, cu atat creste si suportul occidental la nivelul populatiei, exact acolo unde Putin spera sa apara oboseala si revolta. Politicienii occidentali stiu ca Ucraina trebuie sustinuta, trebuie doar ca si populatia sa accepte greutatile previzibile: inflatia , preturile mari ale energiei, etc… Inflatia era de neevitat oricum in urma injectiilor de bani de dupa criza din 2008 si pandemia de COVID.

   Firmele de armament occidentale au caietele de comenzi pline. Asta insemana fonduri, productie in Occident, ingineri, noi fabrici deschise, personal calificat, etc… Eu am mai spus ca o inarmare a UE, cu impartirea productiei in toate tarile comunitare ar duce la un boom economic generalizat, un fel de plan Marshall comunitar. Uite ca Rusia in ineptia sa si in disperarea lui Putin de a nu da inapoi, ne duce usor, usor in aceasat directie. Mai intai inlocuirea armamentului donat, cu refacerea stocurilor de munitii epuizate dupa donarea catre Ucraina, apoi cu instalarea de sisteme de aparare anti-aeriana, avioane, tancuri tunuri autopropulsate, submarine, corvete, etc…

   Razboiul din Ucraina va duce in final la o Europa de Est mult mai militarizata si mai capabila sa faca fata singura unei agresiuni ruse in viitor. Planurile de inarmare a Germaniei si ale Poloniei nu ar fi fost posibile in lipsa invaziei din Ucraina. Germania a iesit la cumparaturi si rade tot din SUA pana in Israel, de la sute de F35 pana la zeci de sisteme Iron Dome. Nu mai sta sa le dezvolte impreuna cu Franta in decenii. Ia tot ce functioneza si mai vedem apoi… Polonia cumpara clone coreene ( de sud ) dupa toate sistemele de succes occidentale cu sutele de bucati: tancurile K2 ( Krauss-Maffei-Wegmann Leopard nu face fata productiei), avioane de vanatoare KF21 inspirate din F35 ( Lockheed Martin- F35 nu face fata cererilor), tunuri autopropulsate K279, spun din nou: cu sutele de bucati- in conditiile in care cateva zeci de bucati in mana ucrainenilor au oprit inaintarea Rusiei. Noi suntem ca de obicei focalizati pe scopuri mici. Dar poate ca atitudinea noastra ambigua si secretoasa foloseste in acest moment Moldovei.

   Nu este greu de imaginat ca in timp ( 1-2 ani ) Rusia va fi tot mai slaba epuizandu-si stocurile de arme si personal si Ucraina tot mai echipata cu armament occidental, tot mai antrenata, etc… Scopul final al Occidentului Colectiv in opinia mea ( ca tot spune Rusia ca ea nu lupta cu Ucraina, ci cu Occidentul Colectiv), ar trebui sa fie o Ucraina neutra poate in stilul neutralitatii Suediei si Finlandei, inarmata pana in dinti cu sisteme de apare moderne, o Ucraina capabila sa decurajeze orice forma de terorism rusesc. Nu o Ucraina slaba, neutra, demilitarizata si aservita zonei de influenta ruse pe care si-o doreste Putin. Cred ca un conflict inghetat de tipul celui din peninsula coreeana ar duce in timp la o astfel de evolutie.

   Deocamdata ucrainenii inca isi recupereaza din teritorii, nu au motive de a negocia armistitii cu rusi. Iar restul lumii trage foloase de pe urma slabiciunilor Rusiei: China si India acceseaza petrol si gaz ieftin pentru economiile lor in dificultate, Iranul poate avea acces la secrete nucleare in schimbul dronelor livrate si va fi o contrapondere pentru islamul sunit saudit ( care arme nucleare in custodie in Pakistan..), OPEC face bani pe preturile mari, producatorii de armament din Occident nu fac fata cererilor, productie militara sustine economiile occidentale, inflatia generata de politicile economice si de pandemie trece mai usor cand avem un scop nobil de a-i ajuta pe ucraineni, doar Rusia pierde pe toate planurile si risca o revolta si nemultumire interna generalizate. Pentru ce, pentru cativa km2 de teritoriu pe care ea insasi i-a devastat?

   • Ioane nu inteleg ce va mana sa scrieti doua comentarii la acelasi articol, in care sa cereti o pauza operationala pentru refacerea capacitatii de lupta a armatei ruse

    Ai inteles pe dos. Nu cred ca armata rusa ar avea nevoie de o pauza operationala pt refacerea capacitatii de lupta. Asta e o teorie a razboinicilor de paie, care se bat cu caramida-n piept, viteji in spatele computerilor. Cred ca armata rusa asteapta linistita iarna si face planuri criminale. Unul dintre multele planuri catastrofale e devenirea Iranului drept forta nucleara.
    Si asta poate insemna inceputul sfirsitului, chiar daca uncrainieni vor mai elibera un sat sau altul.
    Ioane, ar trebui sa vezi si mai departe de nasul tau!

   • Neamtu Tiganu si Ursul Bruno sunt din toate cate putin, putin gen Cristoiu oricand gata sa fie contra a orice e de bun simt, putin idioti utili, putin ego cam mare , ei stiu ca nu au dreptate dar se mangaie cu ideea ca gandesc diferit de ceilalti.

    • Sunt sceptic. Exista, cred, si idioti inutili, nu?
     Desigur acestia nu pot intelege pericolul pe care-l prezinta pt pacea lumii un Iran nuclear!?

     • @ neamtu tiganu – degeaba tot încerci să abați discuția de la propunerile de negociere cu Rusia (care sunt esența comentariilor tale la acest articol) cu observația mea că în contrapartida la livrările de drone, Iranul ar putea avea aceea la tehnologie de bombe nucleare din Rusia. Eu nu îmi doresc un Iran nuclear însă acesta ar putea fi o consecință a războiului din Ucraina. Este posibil că idioții utili ai Rusiei sa fie cei deghizați în conservatori, pro-republicani și anti-regenerabile. Tu cam pe unde crezi că te afli?

   • Aveti completa dreptate. Un alt cititor facea legatura cu sarpele anacond care-si sufoca victima cu fiecare suflarea ei. Asta se intampla cu Rusia. Va muri sufocata.

   • mai este un aspect important dar nediscutat: utilizarea dronelor si atacurilor precise este un argument major pentru re-gandirea sistemelor energetice de la modelul centralizat al anilor 50-60 (centrale mamut de peste 1 GWp cu noduri de transformare si distributie, care azi sunt „sitting ducks”). E suficient sa trimiti pe o astfel de tinta (centrala nucleara?) simultan 30-40 drone din directii diferite; la o rata de distrugere de 90% mai raman 3-4 bombe care isi ating scopul.
    La un sistem de productie electrica distribuit (fotovoltaice, eolian, biomasa) cu puteri instalate sub 100 MWp (in special prosumatori) si situate in interiorul tarii (Carpati, subCarpati) sabotarea energetica nu mai e nici eficace nici rentabila

    • Umpleti tara de fotovoltaice, eolian, biomasa si prosumatori. In felul asta nici nu mai e nevoie de vreun sabotaj energetic (si financiar) al cuiva, l-ati facut deja.

     • OK, mai ramane sa imi dati vot de blam cu avertisment in sedinta de plen si sa trimiteti informarea catre Est toashu :)
      dar ca sa nu ramanem in epoca limbajului de lemn raspundeti totusi la intrebarea: cine pierde (la incasari) cand se consuma mai putini combustibili fosili – ca despre asta e vorba de fapt?

  • ”programele nemțești” sunt astăzi mai ideologizate ca niciodată. Măcar pe vremea lui Helmut Schmidt știam o treabă: posturile de televiziune private erau interzise în Germania, ele au fost permise abia începând cu 1983, după venirea la putere a lui Reagan șl a lui Helmut Kohl. Deci nu avea nimeni pretenții de la televiziunile de stat ale unei țări socialiste, mari promotoare ale Ost-Politik. Asta fiind politica pro-sovietică a RFG, justificată la vremea aceea de preocuparea pentru soarta nemților din RDG.

   Primul război mondial a avut la bază militarismul german, care s-a angajat într-o cursă a înarmărilor cu Marea Britanie (în special în domeniul naval) după care spera să-și formeze un imperiu colonial comparabil cu cel britanic. Statul totalitar fondat de Bismarck era special destinat să ducă războaie. Așa a ajuns să încurajeze Imperiul Austro-Ungar în 1914, din dorința expresă de a declanșa un război, pentru că nemții nu știau să facă altceva, își invadau vecinii în fiecare generație.

   Astfel de explicații nu pot fi întâlnite la televiziunile germane de astăzi. Ar însemna să se apropie prea mult de actuala Ost-Politik dusă de vechii marxiști Merkel și Scholz. Care după reunificare nu se mai pot justifica prin preocuparea pentru soarta nemților rămași în RDG. Astăzi Rusia nu mai e comunistă, dar ”telecomanda” pentru sute de politicieni germani încă se află la Kremlin.

   Un exemplu concret, de care foarte puțină lume a auzit: landul Mecklenburg-Vorpommern, unde Merkel și-a avut mereu asigurat locul în Bundestag, e condus de Manuela Schwesig de la SPD, una dintre cele mai agresive ”cârtițe” ale rușilor. Nimeni nu comentează nimic despre ea, deși a contribuit la construcția Nord Stream 2 mai mult decât oricare alt politician german.

 13. Dronele iraniene…
  Cu tot respectul pentru autor, nu cred ca acest obiect este revelatoriu pentru finalitatea conflictului intre parti.
  Sigur, are efecte dar amplitudinea acestora este la nivelul unui surogat.
  Daca rusii se bazeaza pe aceste drone atunci chiar le „plang de mila”.
  Ucraina a dat dovada pana la acest moment ca poseda o flexibilitate si putere de inovatie excelenta, cu aplicatii in echipamentul de razboi si strategia si tactica de lupta folosita, PR-ul pentru cauza sa, talentul de a demonta retorica bolsevica a rusilor, atragerea simpatiilor de pe intregul glob si multe altele, spre diferenta radicala cu limbajul de lemn bolsevic.
  Tehnologia vestica, desi cea de care beneficiaza nu este de ultima generatie, o va ajuta cu siguranta sa castige finalul acestui razboi criminal dezlantuit de o furie oarba generata de apucaturile ancestrale ale inaintasilor rusi, gloatele mongoloide care atacau alte popoare spre a-si procura mancare, bogatii si sclavi-mana de lucru pentru muncile de zi cu zi cu care nu erau prea incantati sa se ocupe personal.
  Tot ce au aratat rusii pana acum nu le face deloc cinste ca popor si nici ca forta militara. Sunt sanse considerabile ca acest razboi sa reprezinte chiar sfarsitul imperiului rus, pe care-l asteptam cu toti de aproape un secol. Acum a venit momentul!

 14. Aceste drone sunt ghidate de sisteme GPS
  Ni s-a promis ca ni se spune totul despre dronele iraniene. M-ar interesa de ce fel de GPS e vorba? E vorba de cel american, sau de cel european Galileu, sau au iranienii, respectiv rusii GPSul lor (Glonass)?
  Cit de realist e decuplarea acestor sisteme de ghidare?

  • Neamtule, sint ghidate, desi exprimarea e optimista, foarte optimista, de Glonass. Sistemul intern de ghidaj e electronica civila de masina de spalat – ce naiba sa te astepti de la Iran, sa citeasca din satelit ziarul pe care-l tii in mina? Propulsia e asigurata de un motor de motoreta chinezesc in doi timpi de 50 de cai putere copiat dupa un motor vechi german. Zice ca initial aveau tubul acela sau ce era care facea avioanele Stuka sa sune cum sunau insa asta par a fi renuntat la asta – de ce sa anunti ca arunci lada aia pe cineva? Lansarea de pe camion se face cu o racheta care se detaseaza in primii 40 de metri de zbor, apoi porneste Mobra. Sint niste facaturi ordinare si trebuie sa atace in stoluri de 5 sau 10, adica sa trimiti o caruta de ele ca sa loveasca ceva, zice ca target aquisition se face prin localizarea emisiilor radio ale tintei, daca e liniste radio nu stiu ce sa loveasca. Incarcatura lor e intre 50 si 90 kg de explozibil, un soi de Mobre cu aripa delta. Nu e de mirare din partea unei tari a carei masina nationala e Moskvici 408!
   Restul sint prostii de presa pentru facut trafic de net si speriat bizonul ametit de criza.
   Singurul lor avantaj e ca sint foarte ieftine.

   • Eu personal nu cunosc vreo masina de spalat care include FPGA-uri de la Altera in logica de control dar n-am pretentia ca le stiu pe toate :)

  • Semnalul GPS se poate bloca/buia în anumite zone geografice. Au făcut-o scurt timp americanii în Siria și Irak când cu au terminat ISIS în 2017.

   Blocarea semnalului GPS e ceea ce probabil vor rușii când atacă cu dronele. Problema e că paguba ucrainenilor ar fi mult mai mare ca a rușilor. Câteva drone rusești cu încărcături de sub 100 de kg ce zboară la sub 200km/h fac mult mai puțină pagubă decât sistemele de artilerie cu proiectile ghidate GPS ale ucrainenilor.

   Puteți încerca pe telefon cum funcționează toate cele 3 sisteme. Majoritatea telefoanelor au opțional navigare cu GPS cât și cu Galileo și Glonass. Nu cred că rușii chiar folosesc Glonass la ghidarea priectilelor. Prin 2016-2017 an încercat să-l folosesc la mașină în apropiere de St. Petersburg și pierdea mereu semnalul la 30-40 de km de oraș. Are o precizie oribilă de peste 10-20 de m. Confunda ușor drumurile.

  • Sunt ghidate dupa Glonass dupa cate am inteles, muterea conflictului in spatiu prin eliminarea satelitilor ar fi o solutie, solutie periculoasa pt toate partile implicate.

 15. Este un clasic al războiului modern.
  Distrugerea sistemelor energetice naționale.
  Lovești statia de transformare de lângă centrala. In 99,99 % din cazuri , aceste stații sunt sub cerul liber. Adică vulnerabile. Au învățat iugoslavii pe pielea lor când NATO le pocnea statile de transformare. Și podurile. Deci nimic nou sub soare.

  Dronele iraniene demonstrează :
  – o înapoiere crasă a Rusiei în acest domeniu. Cantitativ și calitativ.
  – folosirea lor în Ucraina, asigura Iranului e învățare rapida a celor mai eficiente tactici. Nu vor ezita sa le aplice altora. Mult mai aproape de ei ca Ucraina.

  PS.
  Dumneavoastră scrieți că aceste drone iraniene au o rază de acțiune de 2.500 km.
  NU e greșit deoarece peste tot e data aceasta distanta.
  Personal cred că raza de acțiune e exagerată.
  Drona cântărește 200 kg. Încărcătură de lupta e de 50 kg. Basca greutatea motorului ( zboară doar la 185 km/ora) ,a electronicii și a fuselajului. Rămâne puțin carburant pină la 200 kilograme.
  Tot personal sunt convins că un sistem capilar AA cu Planax și Ghepard, ambele ghidate de radar și IR, ar face ravagii. Din păcate primul sistem lipsește cu desăvârșire in Ucraina.
  Al doilea e in cantități minuscule.
  In linii generale,
  războiul din Ucraina va șterge o grămadă de doctrine militare , strategii și va certifica războiul integrat și hibrid. Unde armele lovesc voit civili iar armele economice & financiare devin parte integrantă.

 16. Razboiul nu trebuie sa se termine prea repede, cu cat dureaza mai mult e mai bine….pentru unii. Daca se face pace scade afacerea cu vanzarea de arme si scad si profiturile…pentru aceiasi.

 17. In WW2 nemtii au folosit V1 si V2. Ambele erau ghidate de un sistem de mentinere a traiectoriei bazat pe giroscoape. Motorul de pe V1 era exrtraordinar de simplu, fara piese in miscare. V2 era o racheta balistica cu combustibil lichid. Cerea ore sa fie alimentata. Combustibilul era toxic.
  Eu cred ca dronele iraniene, cu toate ca sunt ghidate prin GPS sunt programate. Nu au link cu statia de baza sa fie dirijate in timpul zborului. Intr-un fel sunt niste avioane micute cu o bomba pe ele si preprogramate spre o anumita tinta. Ca sa fac o paralele, un obuz tras dintr-un tun porneste cu anumite coodinate. Aceste coordonate sunt stabilite de tunar printr-u sistem optic. Directia obuzului e sustinute de faptul ca se invarte datorita ghinturilor care-l fac un giroscop. De asta Iranul nu poate lovi o tinta mobila. Un dispozitiv ghidat si controlat de GPS se gaseste in fiecare telefon mobil. Nu le-a fost greu sa adapteze aceasta tehnologie larg raspandita.

 18. „… de teama că orice sprijin ar fi fost interpretat ca o inferenţă nelegitimă a SUA.”
  InTERferenta. Inferenta, in acest caz, ar fi ca SUA interfera nelegitim.

 19. Dronele, sunt dispozitive mobile fara echipaj uman. Pot fi si tancuri sau nave etc.
  Sunt doua tipuri de drone: ghidate prin telecomanda si autoghidate.
  Avioanele/elicopterele fara echipaj uman sunt cunoscute de mult. Vedeti la aeromodelisti.
  In functie de greutate si dotari, pot fi utlizate la cercetarea cimpului de lupta, dirijarea tirului artileriei grele, bombardament usor sau atac sinucigas.
  Si noi facem drone. Avioanele tinta pentru artileria si rachetele a.a. Se utilizeaza la poligonul de la Capul Midia.
  Acest tip de arma a fost desconsiderat de marile puteri aeriene. S-au inselat. U, cu niste jucarii, a provocat pierderi grele rusilor.
  Dronele pot fi construite de toate tarile europene. Ceea ce e dificil de realizat e centrul de commanda al dronei si echipamentele de observatie.
  Dronele sunt greu detectabile, datorita inaltimii mici la care zboara. Intra in conul de umbra al radarelor, care nu le pot vedea. (Sub 70m.) De aici problema lor. Nu pot fi distruse decat prin doua metode: bruierea sau virusarea centrului electronc de comanda(in teorie) sau loviturile directe. Rachetele a.a. sut prea scumpe pentru asa ceva. Ramine mitraliera de 7,62 lung, si pusca cu luneta de 12,7. E nevoie de posturi de pinda (cum erau inaite de descoperirea radarului) care sa alarmeze penetrarea droneleor in raion si deschiderea focului din apropiere. Mai pot fi folosite si baloane captive, ridicate la 50m. Pt. Observatie, alarmare si dechiderea focului.
  Rusia poate produce foarte multe drone. Prefera sa le foloseasca pe cele iraniene nu pentru eficienta lor, ci pentru ca vor sa atraga Iranul in alianta. Ca luptatori impotriva globalizarii. (Ciudata pasivitatea Israelului.)
  Drona este arma saracului,dezvoltata de Turcia si Iran, in special. Nu stiu cine si de ce se opune sa fabricam si noi, desi avem -deja- unele modele primitive in productie. Consider ca sunt agenti rusi.

  • cei ´mai buni vinatori de drone ar fi vinatorii englezi de rate salbatice. Nicu nu le-ar trebui ciini!
   Adineauri am mincat piept de rata, absolut fantastic, stiau englezii ce stiau!

 20. Articol in care autorul nu a gandit toate aspectele problemei. Ucraina are si ea drone , si multe. celebrele de acum Bayraktar si drone americane. Semnul de slabiciune al Rusiei este faptul ca o tara care fabrica avioane de lupta, rachete intercontinentale , bombe atomice , nu e capabila sa fabrice niste drone de tip iranianian, ale caror componente se gasesc le internet! Sanctiunile dure se vad! Rusia nu mai e ce era! Va pierde!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Carp
Radu Carp
Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Director al Departamentului Politici Publice, Relaţii internaţionale, Studii de securitate (2020 - ). Doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2002). MA în studii europene și relații internaționale, Institut Européen des Hautes Etudes Internationales, Nisa (1996). Reprezentant al Universităţii din Bucureşti în proiectul CIII-PL-0702-09-2021 - Ethics and Politics in the European Context, parte a reţelei CEEPUS III, coordonat de Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin care reuneşte universităţi central şi est-europene (2012 -). Coordonator al echipei Universităţii din Bucureşti în reţeaua ştiinţifică europeană Observatory on Local Autonomy, coordonată de Université de Lille (2015 -). Membru al Academic Curriculum Group, în cadrul E.MA - European Master’s Degree in Human Rights and Democratization, program al Global Campus of Human Rights, Veneţia (2020 - ). Membru al Comisiei de ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică a CNATDCU (2020 - ). Membru al Consiliului de Conducere al ICR (2017 -). A ocupat funcțiile de membru al Comitetului Executiv al E.MA - European Master’s Degree in Human Rights and Democratization, program al Global Campus of Human Rights, Veneţia (2015-2020), membru al board-ului International Centre for Black Sea Studies, Atena (2010-2012), director general al Institutului Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe (2010-2012), prodecan (2008-2010), secretar științific (2010-2012) director al Şcolii Doctorale de Ştiinţă Politică (2015-2020) la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. Colaborări și stagii de predare: Global Campus of Human Rights, Veneţia (2019, 2020); Universitá di Genoa (2019); Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin (2019); Institutul de Ştiinţe Politice, Universitatea din Viena (2017, 2019); National Tchengchi University, Taiwan (2016); EIUC - European Inter-University Centre for Human Rights and Democratization, Veneţia (2016, 2017, 2018); Universitatea Matej Bel, Banska Bystrica (2016); Universitá degli Studi Florența (2015); Institut für Sozialethik, Universitatea din Viena (2015); Institutul de Ştiinţe Politice, Universitatea Wroclaw (2014, 2017); Universitatea Trnava (2014); Universitatea Umea (2013); Universitatea Carolină, Praga (2013); Universitatea Bologna (proiectul internațional 156171-LLP-1-2009-1-IT-ERASMUS JUSTMEN. „Menu for Justice. Towards a European Curriculum on Judicial Studies”, 2009-2013); Universitatea Szeged (2012); The Munk School of Global Affairs, Universitatea din Toronto (2011); Universitatea „Mykolo Romerio”, Vilnius (2010); Universitatea din Atena (2000). A participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituţii: Fridtjof Nansen Institute - Fridtjof Nansen Stiftelsen på Polhøgda Oslo (2020 - ), Université Libre de Bruxelles (2020 - ); Comisia Europeană/CRPE (2019); Academia Română (2018); Wilfried Martens Centre for European Studies (2015); Institut für Rechtsphilosophie, Religions-und Kulturrecht, Universitatea din Viena (2006 2008); Institutul European din România (2007); Institutul „Ludwig Boltzmann” pentru Studiul Problematicii Religioase a Integrării Europene, program al New Europe College, București (2004); TMC Asser Instituut, Haga (2002) etc. A publicat 16 cărți în calitate de autor și coautor. Ultima carte publicată : O lumină în întuneric. Democraţie, stat de drept şi drepturile omului într-o lume în schimbare, Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2020. Capitole de cărți și articole publicate în: Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro