miercuri, mai 18, 2022

Trădătorii înving și de data aceasta?

Este un secret de Polichinelle faptul că Vladimir Putin, cu degetul pe butonul nuclear, nu se va opri la Ucraina. Anihilarea Ucrainei, în viziunea sceleratului de la Kremlin, nu va fi (în accepțiunile psihopatului) decât încălzirea pentru ce urmează, și anume atacarea directă a flancului de est al NATO. Probabil că România va urma, după Ucraina și Moldova. Credeți că ne va apăra cineva în virtutea mult invocatului Articol 5? Uitați-vă la bâlbele actuale privind sancțiunile aplicate Rusiei. Este suficient ca unele țări din NATO să nu voteze intervenția Alianței, sau să aibă felurite obiecții de formă sau de conținut – și toată operațiunea de apărare se va tergiversa suficient de mult ca să nu mai aibă niciun rost, vezi și în continuare.

În toată nebunia aceasta, se pare că putem detecta și o veste bună. Viitorul nu este chiar atât de negru. Urmează o încercare de demonstrație.

Instituțiile românești cu credibilitatea maximă în rândul populației sunt Armata, Biserica și Academia Română. Să le luăm pe rând.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, declara după asasinarea grănicierilor ucrainieni de pe Insula Șerpilor și preluarea acesteia de către ruși: “Vom învăța să trăim cu rușii la graniță, dar vom fi sprijiniți pentru asta dacă va fi cazul.”

Lucruri din acestea poți gândi singur când ești la baie, poți eventual să le spui nevestei la masă, între două sarmale, dar în niciun caz nu le declari la oră de maximă audiență în calitate de Ministru al Apărării Naționale. Atitudinea normală ar fi fost de condamnare fermă a atacului rus, a uciderii grănicierilor ucrainieni și de nerecunoaștere a preluării acestui teritoriu de către Rusia. Pentru o asemenea declarație, Ministrul Apărării ar fi trebuit demis în secunda doi și inculpat pentru trădare în secunda trei. Să fim clari. În momentul de față, Rusia este un inamic al NATO (ea s-a declarat astfel, chiar dacă noi, în NATO, o cam scăldăm) și acceptarea unui act samavolnic al inamicului de cucerire a unui teritoriu care nu-i aparținea este, după părerea mea, trădare pe față.

Însă șeful Guvernului, fost militar de carieră, nu a avut nicio reacție.

Biserica Ortodoxă Română a avut o luare de poziție:

“Biserica Ortodoxă Română, ca şi celelalte instituţii importante din România şi Uniunea Europeană, a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanşat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent. Ne exprimăm pe această cale speranţa că forţele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei şi al întregii Europe”

Citim printre rânduri: B. O. R., ca și alte instituții (deci nu de capul ei, mai mult presată de împrejurări) ia act cu maximă îngrijorare (etc.). Speranța cea mare este că forțele politice euro-atlantice vor găsi o cale de dialog. Despre Putin, nimic. Care ar fi calea de dialog sugerată de acest comunicat? Să renunțăm la susținerea Ucrainei, probabil. Să acceptăm pretențiile Rusiei lui Putin. Ce ne trebuie nouă nenorocirea aia de scut de la Deveselu? Dacă cineva înțelege altceva, îl (o) rog să argumenteze.

Academia Română nu a avut nicio luare de poziție. Nu cred că se mai miră cineva. Iar alte instituții de elită intelectuală, de exemplu Universitatea din București, au condamnat “orice formă a războiului” (deci nu atacul Rusiei asupra Ucrainei) în termeni foarte blânzi pentru sceleratul Putin. În realitate, nu prea se înțelege cine ar fi de vină pentru situația de război creată. Vorba-ceea. Nu se știe niciodată cum se va termina chestiunea aceasta. De ce să ni-i punem pe ruși în cap?

E jale.

În momentul de față, rotunjind, opțiunile de vot în România sunt 40 % PSD, 20–25 % AUR, 5 % UDMR. Este vorba de forțe politice nu neapărat pro-Putin, dar în mod destul de sigur anti-occidentale și anti-NATO. PSD și-a declarat în repetate rânduri aversiunea față de U.E. și Bruxelles și nu-mi amintesc de vreo luare de poziție fermă a actualei conduceri care să fi condamnat fără echivoc atitudinea partidului din epoca Dragnea. În ceea ce privește UDMR, anexă a FIDESZ, vă rog să faceți un exercițiu de imaginație. Rusia atacă România, de partea cui credeți că se va afla FIDESZ și filiala ei transilvană, UDMR? De AUR nu are rost să mai discutăm. În concluzie, în opțiunile de vot avem o majoritate “constituțională” anti-Occident, dintre care două forțe politice sunt la guvernare și în momentul de față. Cu un Ministru al Apărării trădător în sensul clar al acestui termen, un Ministru al Energiei care tergiversează măsurile necesare în domeniul pe care-l păstorește, un Ministru al Familiei care-și afișează drapelul rus la rever, un Ministru al Educației profesor de îmbunătățiri funciare, care s-a descurcat foarte bine în carieră fără să aibă nevoie de vectori (mă întreb cum calcula distanțele pe vremea când era simplu inginer proiectant la ISPIF, 1991–1992). Și care-i apără pe plagiatori. Jandarmeria care fraternizează cu AUR la atacarea Parlamentului Romîniei, dar îl amendează pe singurul protestatar contra agresiunii Rusiei.

Acestea fiind spuse, pare destul de clar că Putin nu va ataca niciodată România. Pur și simplu nu va avea nevoie. Este un teritoriu deja supus. Vă rog să recitiți mărturii (de exemplu, literatură, adică “un sms mai lung”) care descriu anii 1950. Nu numai rușii au instituit teroarea bolșevică la noi în țară, cât mai ales cozile lor de topor.

Credeți că mai există vreo șansă ca lucrurile să fie altfel? tare m-aș bucura să n-am dreptate.

Distribuie acest articol

62 COMENTARII

  • Pana la NATO,art. 5,… poate scrie cineva (si, se trezeste altcineva), despre dezastrul de la noi, in caz de razboi.
   1. nicun bloc, dar a b s o l u t niciunul, dotre cele construite dupa 2000 nu are adapost (supr construita de >150 mp, cu subsol, avand destinatiile prevazute in lege si Hot). Inutil sa mai scriu ca exista procese verbale de punere in folosinta, constructia fiind conforma cu proiectul … (ori a fost avizat un proiect fara, ori executantul nu a respectat proiectul, iar comisia a senat „in blind”) ;
   2. stadiul celor vechi, este improrpiu destinatiei ;
   3. nicun bloc, dar a b s o l u t niciunul, dotre cele construite dupa 2000 nu au instalatii de prevenire si stingere a incendiilor. Si aici este inutil sa mai scriu ca exista procese verbale de punere in folosinta, constructia fiind conforma cu proiectul … (ori a fost avizat un proiect fara, ori executantul nu a respectat proiectul, iar comisia a senat „in blind”) ;
   4. acoperisurile blocurilor sunt trecute pe 1 singur proprietar (nu in coproprietate si nu in gestinarea Asociatiei), care de regula, daca nu e in vilegiatura prin tari straine, sau exotice, este la munca in … strainatate ;
   5. ultimele 2 etaje, fara proiect, fara studiu de rezistenta, sunt transformate in penthouse, prin practicarea ditami gaurilor pentru scari interioare ;
   6. idem ca la 5 acoperisul blocului, fie nu are trapa de acces, fie este practicata ditamai gaura, pentru amenjarea unei / unor camere pe acoperis, fie pentru amenajarea unei plaji private, posibil cu piscine gonflabile.
   E voie cu denumiri, nume, prenume, foto satelit Google Earth si Map ?

   • Asmita Gardens, rezidenta in Bucuresti, are de toate. Nu cred ca e singurul condominium care indeplineste aceste criterii. Buncarul e imens.

   • Pai, in blocuri avem usi blindate, cum scoti de acolo pe cineva la nevoie? Prin vest vad usi simple care in caz de ceva se sparg usor. Dar asta inseamna sa functioneze si politia cat de cat, si nu atat politia cat economia ca sa nu fie nevoie sa fure.

    Blocuri ca blocuri dar restul cladirilor sunt gata pentru incendii? Pe timp de pace in subsolul „colectiv” au murit o gramada, cum o fi pe timp de razboi?

    Sa nu uitam si de densitatea blocurilor si de ce e in jurul blocului, o masina de pompieri intra acolo? Cred ca nu. O racheta din asta trece prin cateva blocuri odata. E sanatos sa fie asa densitate mare de populatie?

 1. Poi, Dancu e un ardelen + socialist care nu si-a asscuns niciodata simpatiile fata de cei care i-au eliberat stramoshii (vezi, Noi cei dan Linia-ntai)
  Aia de la Patriarhie sunt orto si in comuniune perfecta cu Biserica lui Putin, dar si cu cea Ucraineana, fiind la baza o gasca din banatubaniei (dupa cum e lesne de demonstrat, comunicatorul banescu nu e din BANEASA si nici din Bania Luka, n-asa) cu simpatii CLARE.
  Academia lui Elena Ceausescu si a propagandistului Pop nu prea conteaza – e bagat de baeti la inaintare intr-o tara plina de anaLfabeti FUNCTIONAL cu FACULTATE.
  Nu am inteles-o pe aia cu steagul Rusiei la rever – poate era steagul Frantei, eu stiu – culorile USA si ale UK…
  (binicul meu a luat bataie de la legionari pentru ca si-a pus un trandafir rosu la rever – aceeasi legionari care au devenit si comunisti, dupa raboi)

 2. Nu inteleg de ce a fost publicat acest articol, deoarece nu reflecta decat un singur lucru : frica autorului. Mai rea decat razboiul, este frica. Mai uit la tv si vad ca ucrainienilor aflati in fata rusilor nu le e frica, in timp ce autorului aflat comod in fata unui laptop ii frica. Dle Teodorescu intra domnule intr-un buncar si te anuntam noi cand sa iesi afara! Delirul fricii: …”.cu un Ministru al Apărării trădător în sensul clar al acestui termen”…. “ acestea fiind spuse, pare destul de clar că Putin nu va ataca niciodată România. Pur și simplu nu va avea nevoie. Este un teritoriu deja supus”.

  //

  • Înțeleg teama/furia/frustrarea autorului, deși nu sunt de acord cu ce zice despre Articolul 5. Practic noi ne-am cam topit în NATO dpdv militar oricum, ăștia de la noi nu sunt buni decât de păpat bani pe pâine.
   Revenind la articol, este clar că conducătorii noștri multiubiți ori sunt prea lași, ori prea comozi, ori prea vânduți ca să facă ceva. Văd lumea că invocă inacțiunea cu porcăria aia de justificare că suntem prea aproape de Rusia și vezi doamne să nu ne atace, pe când Țările Baltice au graniță directă, iar la frontierele Poloniei cu Belarusul defilau tancurile fără probleme și tot au trimis ajutoare în Ucraina.
   Buba mare este că deși o bucată din popor este curajoasă și generoasă (vezi zilele astea cu voluntarii), cei care conduc sau, mă rog, ar trebui să conducă țara, sunt niște nevolnici. Degeaba fac eu cocktail-uri molotov dacă armata condusă de Iohannis și Dâncu se predă din prima. Să nu mai vorbesc de împăciutorii de serviciu (prea mulți) care judecă Ucraina că de ce nu s-a predat. O mulțime de slugi.
   Cam asta înțeleg eu că îl enervează pe autor. Acțiunea la nivel micro (voluntarii) vs inacțiunea la nivel macro (președinte, etc). Sunt varză! Ucrainenii sunt și foarte mult încurajați de Zelenski și de membri guvernului, primari, consilieri, etc. Vedeți așa ceva aici? Îl vedeți pe Iohannis făcând live-uri pe FB la 5 dimineața spunând românilor că nu îi va lăsa la greu? Că are nevoie de arme și nu de transport în țări străine? Ăsta a dispărut și în timpul pandemiei când mureau sute de oameni pe zi, și acum când e ditamai războiul într-o țară vecină. Mă simt mai în siguranță știind că avem țări care aduc trupe aici și că Maia Sandu e președintele Moldovei. Nici nu mai menționez meduzele pravoslavnice din țara asta care parcă abia așteaptă să vină Rusia peste ele.

   • Daca va fi cazul, toti romanii vor sti sa isi apere tara!
    Si o vor face foarte bine, cu conducatorii pe care Romania ii are.

   • Degeaba fac eu cocktail-uri molotov dacă armata condusă de Iohannis și Dâncu se predă din prima

    Nu chiar, ai ce arunca in armata condusa de Iohannis și Dâncu care se predă din prima. Ca atunci aia vor veni la vanatoare de romani, ca in anii de glorie.

   • Romania are conducatorii pe care i-a ales liber, democratic. Daca nu va plac, mergeti la alte alegeri , si alegeti altii, pe cine doriti. Mai putin AUR ,care e un partid legionar,iar Roamania nu are nevoie de asa ceva. Toata lumea se leaga de KWI presedintele in exercitiu al Romaniei care a fost ales cu un numar urias de voturi. Ce s-ar fi intamplat acum daca presedinte era Dragnea sau Viorica Dancila? V-ati pus macar problema asta?Daca nu va place presedintele Romaniei, conducerea etc. Rusia va asteapta cu bratele deschise.
    Romania nu este in stare de razboi cu nimeni, asa ca cei care o conduc nu au nevoie sa faca declaratii din buncare ca Zelenski la ora 5 am. Mai mult, e nevoie de retinere acum, pentru a nu se creea panica. Ceva panica e ,daca m-a sunat un amic din Irlanda care mi-a spus ca magazinele sunt luate cu asalt in Bucuresti,ca asa i-a spus nevasta. Eu tocmai venisem de la cumpraturi si i-am spus sa isi vada de treaba. Cat despre Rep.Moldova se poate spune un singur lucru: este un stat esuat de proprii politicieni, un stat care nu are resurse si bani. Maia Sandu nu poate face nimic, numai naivii cred ca tine cont cineva pe plan international de ce zice si ce face Maia Sandu. Asa ca inainte sa scrieti ,mai reflectati.

    • >Ce s-ar fi intamplat acum daca presedinte era Dragnea sau Viorica Dancila?
     Nu știu, probabil ar fi făcut un guvern PSD-PNL din prima cu miniștri la fel de proști. Viorica măcar ar fi bălmăjit două-trei vorbe de bine către popor, nu ca nenea Klaus căruia i-a fost frică și să aibă o dezbatere cu ea.
     Plus că de ce trebuie să ne gândim doar la alegerea dintre Klaus și Viorica? Ce, numai ei au fost? Eu am votat altceva decât vechile partide sau extremiștii de la AUR, așa că pot să critic cât vreau leprele din fruntea țării, am conștiința împăcată.
     Panica apare tocmai fiindcă nu spune nimeni nimic, nu există un președinte, un prim-ministru, un ceva care să le spună oamenilor că nu pățim nimic. Așa au mers ăștia de la început, hai să nu zică nimic populației, să o țină în întuneric, că poate nu se prinde nimeni de nimic. Să fim serioși, așa creezi teamă și neîncredere. Oricum nivelul de încredere e scăzut, bine că au îndrumat inconștient oamenii către tot felul de surse aiurea de informare.
     Și nu ține asta cu du-te în Rusia dacă nu-ți convine. Am votat altceva și voi vota altceva, și atâta vreme cât vom avea ticăloși fără empatie la putere o să-i critic cât vreau, că suntem o țară liberă.
     P.S. Am reflectat înainte de a vorbi.

 3. …nu credeam să citesc vreodată pe Contributors asemenea comentariu de chibiț la table-n parc. Cum să atace Putin flancul de est al NATO când nu se descurcă nici cu Ucraina? Și chiar de i-ar fi reușit blitzkriegul în Ucraina, de unde siguranța că ar ataca NATO? Și chiar de-ar ataca NATO, de ce, Doamne, iartă-mă!, nu ar respecta țările NATO articolul 5 și s-ar condamna singure la un viitor de victimă? O fi ăsta un articol de opinie, dar și opiniile astea trebuie argumentate cumva, nicicum zidite pornind de la o ipoteză falsă și adăugând presupunere trasă de păr peste supoziție neverosimilă.

  • Iei lucrurile prea literal. Este o furie a autorului pe conducatorii inepti care cred ca NATO se bate pentru ei, fara ca ei sa faca nimic. Eu asa am inteles.

  • Invazia din Ucraina este in faza de pregatire. Luptele nu au inceput inca.
   Nu zice hop! pana nu sari gardul.
   Ucraina a rezistat si va rezista eroic, dar exista si scenariul pierderii puterii de catre regimul de la Kiev, spre pilda in urma utilizarii armelor neselective impotriva orasului Kiev. Pe sleau spus, raderea orasului Kiev de pe suprafata Pamantului.
   Adaug si amenintarea nucleara directa a lui Putin.
   Putin a declarat foarte clar ca doreste reasezare ordinii in Europa si a amenintat inclusiv cu retragerea din discutiile privind echilibrul strategic.

   Vestul ignora unele fraze cheie ale acestui selerat, care releva pericolul generalizarii conflictului.

   ===
   La inceputul unui razboi nicio supozitie nu trebuie ignorat pe motiv de „neverosimilitate”. In urma cu o luna, daca i-as fi spus cuiva ca Putin va invada Ucraina m-ar fi internat la ospiciu

   Tinta lui Putin nu e Ucraina, ci Europa.

  • Tinere, te-ai incurcat pune mana si studiaza istoria.
   Tara a fost mereu vanduta de vestici in negocierile cu rusii.
   Ni s-a fluturat la nas intrarea in alianta ptr a putea avea dansii o moneda se schimb.
   Trezirea mister la realitate.
   Guvernantii nostri au senzatia ca or sa alerge vesticii sculati din somn on pijamale cu arma in mana ca sa ne apere dupa ce am fost invadati?
   Ce sa mai apere dupa ocupatie?
   In plus noi nu mai avem armata si nici dotare.
   Ceea ce mai avem le putem numi „detasamente” care vor carne de tun.
   70.000 de soldati profesionisti, asta nu e armata.
   Gasesti scuzabil ca nu sunt bani ptr o armata de cel putin 200.000 de militari, dar se gasesc bani ptr pensii speciale ptr oameni care nu au cotizat?
   Inca ma sunt in viata cca 100 de veterani de razboi, care si-au varsat sangele ptr tara.
   Lor de ce nu li se da pensii speciale??

   • Istoria nu e un argument.
    Romania este membra NATO, prin urmare atacarea sa inseamna atacarea tuturor tarilor membre NATO si declanseaza un raspuns militar solidar si coordonat. Armata NATO este una profesionista.
    Numarul trupelor este important, dar nu este singurul factor intr-un razboi hibrid sau chiar intr-unul conventional in aceste vremuri.

    Sunt multe de spus, dar nu sunt motive de pesimism – Romania e aparata nu „de ” NATO ci „ca” membru NATO. Este o diferenta.

   • Kiki, asta cu istoria care se repeta nu stiu daca poate fii 100% corecta dar 100% seamana cu viziunea unui soricel care alearga in cusca sub forma de roata. Optiunea fiecaruia

   • am vazut de multe ori comentariul asta: tara a fost vinduta de occidentali
    nu are logica, cum poti vinde ceva ce nu e al tau ?!?!?!?
    ne laudam cu independenta, dar cind e vorba sa afcem fata unui atac de pierderea suveranitate , ii acuzam pe altii
    ce obligatii au altii cind tu esti independent, stimabile?

 4. Buna ziua,

  Ma regasesc in acest material, va multumesc.
  Si un gand:
  Azi m-am dus la mitingul de susținere a Ucrainei. Afară era rece, dar plăcut. S-au adunat câteva zeci de persoane, pancarde, foi listate cu mesaje și cu drapelul Ucrainei, cateva luări de poziție unde puterea vocii vorbitorului facea distincția dintre a fi sau nu auzit de participanti.
  Am stat, am ascultat, am aprins lumânarea și am rezonat cu vorbitorii. Apoi am plecat înfrigurată. De la ploaia măruntă, dar nu numai. Am plecat cu gandul la ucrainienii acum sub atac – imi e frig, dar oare lor cum le e? Si cu un sentiment de prea puțin. Nu mă așteptam să fim doar o mână de oameni. Credeam că vom fi sute și mii, daca nu zeci de mii.
  Urmăresc știrile despre rezistența ucrainienilor. Lupte dramatice. Și nedrepte. Și reale. Și pe viață și moarte. Unde toată populația este mobilizată, înarmată peste noapte. Oare cât mai rezistă? Oare ajutorul primit va fi suficient? Cat poate rezista o tara, chiar și cu ajutor, la o asemenea ofensiva?
  Asa este, Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucreale din lume. Are o armată uriașă și un mesaj extrem de agresiv. Are puterea, daca vrea, să declanșeze un cataclism.
  Eu personal am puternicul sentiment ca aceste zile sunt esențiale pentru ceea ce va urma in următoarele decenii. Cred ca acum nu ne putem permite sa urmarim paralizați ce se întâmplă în imediata noastra vecinătate. Cum România este într-o poziție istorică fără precedent – în relație cu Rusia agresoare noi suntem protejați – poate tocmai acest lucru ar trebui să ne mobilizeze. Societatea romaneasca intelege foarte bine ce se intampla si care ar putea sa fie urmarile. Poate ca dupa Revolutie, de fapt acesta este cel mai important moment cand putem sa ne afirmam optiunea pentru democratie si occident. Mesajul nostru de solidaritate cu Ucraina ar trebuie să fie extrem de vocal (adica sa urle si sa inspire).

  • Nu urletele si luminarile ar trebui sa inspire, ci informarea corecta din mai multe surse, incercarea de a intelege istoria recenta si clarviziunea. Urletele sint doar domezi ale isteriei si lipsei argumentelor. Nu urletele rezolva, ci pragmatismul si inteligenta.
   Pentru informare corecta (de ce aici ? cine datoreaza cui, ce ? cine este de vina ?), este un pct. de plecare:

   https://www.jpost.com/jerusalem-report/article-698476

   Restul..sint pareri.

   • „mesajul nostru sa urle” se traduce prin mesajul transmis sa fie bine articulat. Sunt de acord, nu istericalele sunt solutia.

    • Ne aflam in plin razboi hibrid. Acesta se duce inclusiv pe forumuri si pe sectiunile de comentarii.
     ===
     Israelul este intr-o pozitie dificila, deoarece pe de o parte trebuie sa isi reafirme apartenenta la valorile Occidentale iar pe de alta parte trebuie sa fie atent la ce se intampla in Siria, unde prezenta rusa e marcanta.
     Prin urmare, sursele israeline se apleaca spre o atitudine sau alta, cu mai multa sau mai putina subtilitate.
     ===
     Felicitari pentru participarea la manifestatie!

 5. „Credeți că ne va apăra cineva în virtutea mult invocatului Articol 5? ”
  Da. Cred. Și mai cred și că tentativa de a șubrezi încrederea populației in Alianța din care facem parte, in prag de război, e un act de defetism. Că tot îi acuzați pe alții de trădare (!) pentru niște declarații inepte.

  Cu asemenea texte puteți să vă depuneți candidatura pentru un post de ideolog-adjunct la AUR.

  • Subscriu!

   Romania e membru NATO. Acest lucru nu este de dezbatut, alianta functioneaza si va functiona aa cum a fost proiectata sa o faca. Exista suficiente dovezi la aceasta ora, nu are sens sa le scriu aici.

   ===

   Putin vizeaza reorganizarea ordinii europene, inclusiv modificarea granitelor si a ordinii de stat in statele estului Europei. A declarat-o el, nu e rezultatul vreunei analize!

   Textele declaratiilor sale trebuie luate in serios, nu ignorate pentru ca noua, cetatenii unei natiuni civilizate, ni se par incompatibile cu gandirea civilizata, cu logica sau cu umanitatea.

   In pregatirea acestei re-organizari, NKVD si alte institutii ale Rusiei precum si actoriii metastatali ar fi fost tampite de-a binelea sa nu plaseze indivizi in zonele de influenta – in special in politica si in media – care sa pregatesca aceasta reorganizare, prin manipularea opiniei publice si a politicii din statele din Estul Europei.

   Unul dintre narativele propagandei ruse, des intalnite estre semanarea neincrederii in art.5. in populatie, pornind de la intelectualitate si, cu un mesaj adaptat, ajungand pana la populatia generala.

   Unii ceteteni preiau narativul, sau doar isi alinieaza parerile pre-existente acestuia, poate chiar si cu buna credinta, nu contest. Dar rezultatul este acelasi: seamana indoiala in randul populatiei.

 6. „”Credeți că ne va apăra cineva în virtutea mult invocatului Articol 5? „”
  Cu restul articolului sunt de acord, cu partea asta insa, nu. Un astfel de mesaj e cam din aceeasi categorie cu declaratiile lui Dancu.

 7. Domnule Teodorescu,

  Ceea ce spuneți este o utopie. Rusia nu va ataca niciodată România. Nici măcar în 1940 nu au îndrăznit să atace, au dat ultimatum. Ne cunosc, știu cât îi urâm și câți soldați ruși au pierit de mâna noastră în 1941-1944. Iar Putin va sfârși rapid, într-un fel sau altul. România nu va pieri. Nu uitați că pe la 1200 nu aveam decât bordeie, în timp ce francezii construiau Notre Dame.

  • Florine, uite o adaptare a unui banc din epoca ceausista :
   Ion si Gheorghe stau de vorba. Ion : „Gheorghe ce ai face tu acum daca Ceausescu ar deschide granitele ?” Gheorghe : „M-as urca intr-un copac.” Ion : „De ce mai, nebunule?” Gheorghe : „Ca sa nu ma striveasca puhoaiele.”

   PS. Deci tu Florine, spui ca daca prin absurd ne-ar ataca rusii nu ai avea de ce sa te urci in copac ?

   • Înțeleg că locuiești în străinătate și că după tine rațiunea de a fi a românilor este ca imediat după ce se nasc să emigreze cu orice preț. Dacă toți românii ar fi ca tine, România ar pieri în câteva decenii. Din fericire, realitatea te contrazice, ești în minoritate.

   • doar că aţi înţeles sau interpretat greşit bancul: era vorba despre ieşirea din ţară a românilor, nu despre intrarea invadatorilor…

    concluzia: bună poanta, inadecvat aplicată.

    încercaţi alt banc. sunteţi amuzant.

  • Bordeie de piatra.
   epoca feudala a exista de la Novgorod la Edinburgh, trecand prin Neapoli. Nimeni nu s-a multumit doar cu bordeie. Iar Notre Dame s-a construit pe cateva secole. Aveti Wiki. Poate si pe muscaleste.

 8. Caragiale este nemuritor! „Tradare sa fie dar sa o stim si noi.” Prin urmare, avem aceasta tradare in codul genetic. Putin cu toate aceste pseudo sanctiuni va merge pana la capat. Ucraina a devenit noua Sirie europeana.

  • Deja s-a ajuns aproape la maxim in ce priveste sanctiunile.
   Nimeni nu spune ca ele ar putea intoarce lucrurile in Ucraina, pe termen scurt.
   Sunt necesare si se iau, in mod gradual.

   Romania nu are nicio tradare in codul genetic al populatiei sale.
   Nu mai mult sau mai putin decat orice alta natiune.
   Romania va trimite arme Ucrainei, atat cat are si cat poate.
   Am ferma convingere ca niciun politician al Romaniei nu va trada in vreun fel interesela Romaniei si nici valorile Occidentului.

   Romanii isi injura cu sarg politicienii, indiferent de partid sau de orientare, dar interesele nationale reale nu sunt puse in discutie. Statalitatea si suveranitatea Romaniei, respectul tratatelor ratificate, rspectul pentru lege si ordine – toate astea sunt respectate de toata lumea. Si sunt respectate si la altii – cum ar fi Ucraina.

 9. Interesant text si bine punctat desi cred ca exagerati in anumite privinte.NU cred ca Putin daca mai are un dram de ratiune va ataca si Romania, se va multumi cu un razboi psihologic.
  Nu ati punctat modul in care esecurile si slabiciunea UE au contribuit la intarirea propagandei pro putin in Romania.In primul rind trebuie lamurit pt cetateanul mediu (care din pacate nu prea acceseaza acest site destinat pina la urma unei elite intelectuale) DACA companiile multinationale occidentale fura masiv sau nu (adica daca da, atunci in ce masura?!?!) statul roman,asta fiind una dintre punctele forte ale propagandei ruse putiniste in Romania agitata si amplificata de caii troieni coloana a V-a din Romania.”Romania e doar o colonie a Vestului”.
  F. complicat si f. complex; pe linga un presedinte mutulica care s-a dovedit o catrastrofa nu am vazut pina acum in spatiul public o astfel de dezbatere la nivel inalt.Care sa lamureasca niste lucruri astfel incit sa nu mai dea cum se spune „apa la moara” coloanei a V-a;si celor dispusi sa-i creada pina-n pinzele albe.
  Pe linga coloana a V-a aservita intereselor Rusiei putiniste e evidenta si complicitatea politicienilor incompetenti dar iarasi trebuie lamurita problema:oare (cel putin unii dintre ei) sint aserviti DIRECT intereselor Moscovei sau incompententa lor e asa..de la natura…Sau sint plasati intentionat niste incompetenti (idioti utili) de catre cei(adevaratele cozi de topor) care doresc cu adevarat cuplarea Romaniei la comunitatea euroasiatica?Grele intrebari si f complicate.CINE insa ne va lamuri pe deplin?
  Pina la urma „tot raul e spre bine” adica cel putin odata cu invadarea Ucrainiei de catre tzarul de la Kremlin devine f greu pt propaganda coloanei a V-a sa mai demonstreze si sa mai sustina idei de genul ca Putin e un conservator adevarat protector al valorilor ortodoxe si crestine in general, un tzar luminat care lupta pt pace si impotriva mizeriilor decadente, a degenerarii tip LGBT ,etc,a agresivitatii NATO pe care Occidentul Satanic vrea sa le impuna si in Romania.Dar vor ramine destui creduli convinsi de rolul mesianic al Rusiei preavoslavnice si de protectoare al adevaratelor valori crestine.

  Ori, ce-i de facut?e usor sa-l condamni pe Putin dar problema in sine e mult mai complexa;pt f multi romani fie ei nostalgici fie ortodocsi convinsi ca Occidentul e Satana intruchipata greselile lui Putin vor fi scuzabile; da, e adevarat ca a invadat Ucrainia insa el lupta pt dreptate si pt apararea adevaratelor valori ortodoxe, el pedepseste Ucrainia pt ratacirile ei pro occidentale si,cu toate greselile, scopul „nobil” ca de obicei „scuza mijloacele”.Pt cei care gindesc astfel, pedepsirea Ucrainiei e „dura,prea singeroasa pe alocuri” insa e”necesara”.Si, MAI ALES Putin lupta impotriva Satanei Occidentale intruchipate cel mai bine de NATO care uite ca a mai facut o victima, Ucrainia;deci totul poate fi justificat prin prisma ratacirii Ucrainiei si seductiei de a fi parte a organizatiei sataniste militariste numita NATO.
  Cum le schimbi convingerile?
  Problema e ca dincolo de tot ceea ce se discuta acum in spatiul public,nu ni se prea aminteste de faptul ca intro lume tot mai radicala de tip Alb Negru NU prea mai exista loc PT O CALE DE MIJLOC.

  O sa vedeti ca de-a cum incolo propaganda pro rusa va excela si va tine cont de tot ce am scris mai sus.Oh da, f multi oameni inteligenti si culti nu vor „pune botul” crezind asa ceva dar trebuie avut in vedere ca exista o masa tot mai numeroasa de eurosceptici care vor „pune botul” atent manevrati de agentii coloanei a V-a daca UE va persevera in greseli si vom avea la conducere tot aceeasi garnitura de politicieni de 2 bani, in cazul in care rusii vor veni cu tancuri (putin probabil) le vor oferi flori.Scenariu de cosmar dar pina una alta sint tot mai multi romani care gindesc astfel,din pacate.
  Care nu-si doresc sa vina rusii dar vor sa scape de „exploatarea UE si de statutul de colonie” pe care-l avem in UE.+ sa parasim NATO.Ori tocmai aici e buba,din pacate.
  Sa auzim numai de bine!!!!!!!!

 10. Putin s-a cam precipitat, i-or fi dat doctorii vreo stire proasta. Daca mai astepta vreo doi ani nu ar mai fi avut nevoie de razboi. Europa de S-E e ca si supusa, ai nostri, se stie, se indoaie dupa cum bate vantul, si nu numai politicienii ( inca nu am auzit cine stie ce de la marile Lumini, foarte prompte in critica locala de moravuri, probabil sunt prinse in inclestarea cu tirania P.C. … ) . Austria si Italia, prieteni de nadejde, cu Franta si cu Germania s-ar fi inteles , cale deschisa de la Atlantic pana la Vladivostok, Eurasia Mare si crestineasca, denazificata si delegetebizata. Trump ar fi revenit pe cai mari, aliat si admirator ( a se citi vasal ) de incredere, NATO si UE ar fi fost istorie sau s-ar fi transformat in societati caritabile. Si Lumea ar fi fost in grija Marilor Lideri : Trump, Putin ( cu sprijinul consistent al acestuia , poate Le Pen, poate Zemmour, la noi, cine stie, ´premierul din umbra´ duginist, are balta peste, Dragnea, Nastase … ), Orban, Erdogan, Xi Jinping, Kim Jong-Un, Modi, Bolsonaro, Duterte … Secolul XXI.

  • Si Lumea ar fi impartita multipolar in Eurasia, Eastasia si Oceania : Razboiul este pace, Ignoranta este putere, Libertatea este sclavie. Dar poate ca urmatorul razboi e al oamenilor de rand si anonimi, al fiecaruia, cu acesti capcauni flamanzi.
   Si daca dnul Dancu tot e mare si tare in servicii, cum de nu-i vede pe toti filorusii astia care misuna voiosi, peste tot, sau fac si ei parte din ´sistem´ ? Intrebare fara rost …

 11. Rușine contributors
  Pentru asta
  Este un secret de Polichinelle faptul că Vladimir Putin, cu degetul pe butonul nuclear, nu se va opri la Ucraina. Anihilarea Ucrainei, în viziunea sceleratului de la Kremlin, nu va fi (în accepțiunile psihopatului) decât încălzirea pentru ce urmează, și anume atacarea directă a flancului de est al NATO. Probabil că România va urma, după Ucraina și Moldova. Credeți că ne va apăra cineva în virtutea mult invocatului Articol 5? Uitați-vă la bâlbele actuale privind sancțiunile aplicate Rusiei. Este suficient ca unele țări din NATO să nu voteze intervenția Alianței, sau să aibă felurite obiecții de formă sau de conținut – și toată operațiunea de apărare se va tergiversa suficient de mult ca să nu mai aibă niciun rost, vezi și în continuare.

  • Comunitatea internationala a aplicat Rusiei cele mai largi si mai puternice sanctiuni posibile din istoria contemporana, in doar cateva zile. Nu as categorisi aceasta actiune drept „balbe”.

   Romania s-a aliniat acestor sanctiuni si va livra Ucrainei chiar si arme. NATO a activat forta de raspuns rapid. Nu a facut asta a sa aduca militarii la plaja a Marea Neagra, si nici de forma – aceasta activare costa, nu te joci cu ea.

   Asa ca, da! NATO va functiona foarte bine dupa principiul de baza ca atacarea unui membru inseamna atacarea tuturor membrilor sai.

   Trimiterea de arme in Ucraina, inclusiv de catre Germania, arata ca NATO se poarta ca si cum chiar si Ucraina ar fi un cvasi-membru NATO. Nu deplaseaza trupe acolo, desigur, dar pana la urma nici nu e nevoie, ucrainenii sunt negri in cerul gurii si se vor lupta ca turbatii pentru tara lor. Ceea ce se vede ca deja fac.

 12. Am scris mereu că în România, URSS și ulterior Rusia , au avut și au cea mai consistentă coloana a V- cea.
  – securitatea și cadrele ei au fost o creație 100 % sovietică.
  – armata socialistă ( aia care a tras în propriul popor în 1989 ) creata de dezertorul condamnat și revenit în țară cu dublă cetățenie și grad , romano- sovietică, Emil Bodnăraș , a fost plină de ofițeri școliți in URSS.
  -In 1989 cine a devenit conducătorul României ?
  Ion Iliescu școlit la Moscova și iubitor de democrație originala cu minerii pe străzi.
  – Unde a studiat madam Țurcan? Cumva tot la Moscova ?
  – Cine a ” cumpărat” linia de tunuri de la Cugir și combinatul de oțeluri speciale ? Tot rușii.
  – Teodorovici , fostul ministru de finanțe , e membru a conducerii unei bănci internaționale cu sediul la Moscova.

  Mă opresc aici că lista e lunga.

  Cu așa prieteni , Putin nu va ataca veci Romania. Nu are motiv. A primit pe tava tot ce a vrut.

  Cum va primii și extracția gazului românesc din Marea Neagră. Basca posibilitatea să o vândă românilor la prețul și cantitățile stabilite tot de el.

  Oare cine a blocat și decizia lui Ciolos de construire a 4 corvete ?
  Unu numit Dragnea , (fost în pușcărie ) cu partidul lui de borfași.

  Cine trage de timp in toate modurile posibile pentru a împiedica ( de ani buni ) semnarea contractului pentru corvete ?
  Același partid. PSD.

  Cam târziu se vede realitatea.

 13. asta e articol de joi probabil, nenea ala nu mai ataca pe nimeni in viata lui, il sufla NATO ca pe fulgi, dupa imbecila demonstratie miltara din aceste zile.

 14. Ceea ce spune si intreaba Dl. Teodorescu este foarte legitim !
  Toate acestea sunt pe aceeasi linie si cu ceea ce intreba, iarasi, foarte legitim, intr-o emisiune TV, jurnalistul Cristian Tudor Popescu: „pe cine ar asculta romanii, daca, Doamne fereste, am fi in situatia Ucrainei si a Presedintelui Zelenski ?”…a rezultat ca, oarecum, pe actualul Prim Ministru – Ciuca…restul „figurilor publice si politice” nu reprezinta nimic pentru romanii de rind…adica pentru popor.
  Ceea ce afirma iarasi Dl. Teodorescu – ref. bilbiielile occidentului la aplicarea sanctiunilor catre Rusia- sunt oarecum de inteles, dar, ceea ce este insa vizibil, este confirmarea observatiilor dinsului si ca „establishmentul” romanesc este sovaielnic si, in cel mai bun caz, zicem noi, ca scuza eventual, „…ca asteptam sa ne coordonam cu aliatii”…”
  Indiferent de Art. 5 si/sau „coordonarea cu partenerii euro-atlantici”, Romania, cred ca ar fi trebuit sa-si arate hotarirea de lupta si rezistenta (daca va fi cazul !!) in actiuni concrete si nu declaratii de condamnare pe televiziuni.
  E razboi !…deci, actiuni concrete ar trebui sa fie „inghetarea”imediata a activelor rusesti in RO (Lukoil- alimentam cu benzina tancurile rusesti ? Alro- construim avioane rusesti ?…etc, etc….sau BNR- decizie catre toate bancile romanesti de blocare a tuturor conturilor firmelor rusesti cind stim foarte bine cine sunt actionarii acestor firme rusesti !?). De ce trebuie sa astepte Romania decizia UE de excludere a firmelor rusesti din swift, cind SUA a vrut acest lucru din primul moment, dar, „partenerii din UE”(si stim cine sunt acestia) s-au opus !…dintre acestia se vor älege”cei care vo sovai din nou, sau vor ezita aplicare Art 5. in caz de…
  De ce Romania nu a aplicat imediat cele de mai sus, din proprie convingere si hotarire- in concordanta „cu partenerul strategic-SUA” ?…e razboi iar regulile, in razboi, nu mai exista…crede cineva ca ar fi fost condamnata Romania daca ar fi facut toate acestea de mai sus ?
  De ce Romania nu-si arata deschis hotarirea de a rezista, la un eventual atac ? (ca sa fie pace, trebuie sa ne pregatim de razboi), de ce nu ajutam Ucraina direct, fatis, cu materiale, arme, etc…de ce Polonia poate iar Romania nu…adica „establishment-ul”, nu poporul, care, am vazut, deja o face, in mod voluntar ?
  Indiferent ce probleme am avut in trecut si avem cu Ucraina , este mult mai bine sa avem un vecin cu care poti discuta/negocia orice, decit un vecin cu care nu mai poti discuta/negocia nimic-Rusia !. Din acest motiv, Ucraina trebuie sprijinita masiv de Romania, in mod deschis, cu orice…trebuie sa ne asumam asta !
  Cum bine se exprima filosofia NATO: hotarirea si capacitatea de aparare a unui membru trebuie sa fie o valoare/forta adaugata si nu o sarcina/obligatie in plus
  Ceea ce se intimpla acum, este foarte similar cu situatia din 1968-invadarea Cehoslovaciei de catre tarile tratatului de la Varsovia cu URSS in frunte.
  Ca persoana care am trait „pe viu” acel eveniment (aveam aproape 20 de ani- incorporabil deci…si ne-membru de partid !), va asigur ca situatia/amenintarea era mult mai grava si mai palpabila atunci decit acum (Romania era singura !), principalul motiv care i-a descurajat pe rusi sa ne invadeze a fost hotarirea romanilor DE ATUNCI, de a opune rezistenta !…incepind cu armata si terminind cu „razboiul intregului popor”. ACEASTA HOTARIRE i-a determinat pe rusi sa renunte la invazie, pentru ca au realizat ca nu va fi „ca in Cehoslovacia”, ne-ar fi cucerit, fara indoiala, dar, ar fi fost cu pierderi mari, de ambele parti. Sigur, a fost si „sprijin politic” din partea SUA si Chinei, dar, va asigur ca daca rusii ne invadau, la acea vreme, nimeni nu ar fi ridicat un deget contra URSS !…”Razboiul intregului popor” concept care acum, la noi, nu mai exista, fiind considerat, vai, de sorginte „comunista” dar, observ ca in prezent in Ucraina este aplicat cu succes.
  Mai mult: pot asigura stimatii cititori, in calitate de „traitor al acelor evenimente” ca 100.000 de romani s-au adunat in fata sediului CC DIN PROPRIE INITIATIVA SI DORINTA si au asistat SI SPRIJINIT discursul lui Ceausescu de a ne opune si a lupta in caz de invazie !…inclusiv prin hulitele „garzi patriotice”… oarecum echivalentul „Rangers” din US
  Va mai pot asigura ca ROMANII DE ATUNCI s-au adunat nu pentru ca erau membri de partid sau ca il iubeau pe Ceausescu (la acea vreme el macar nici nu avea „statura politica” care e explodat politic dupa aceea !) ci, pur si simplu dintr-un sentiment national (interpretat azi de „istorici” fiind comunism nationalist…cita prostie si neintelegere a vremurilor), antirusesc si avind vie in constiinta imediata, istoric, de la parinti si bunici, ce ar fi insemnat o noua ocupatie sovietica. La acel moment, in piata de la CC, NU EXISTAU MEMBRI DE PARTID SAU NEMEMBRI…ERAM TOTI UN POPOR!…si l-am sprijinit TOTI pe Ceausescu, nu pentru ca era el sau ca era PCR partidul „de guvernamint”, ci, pur si simplu ca aveam constiinta unui popor unit si ceea ce si-a propus conducerea tarii de la acea vreme era in perfecta consonanta cu vointa si dorinta poporului.
  Ce politician sau personalitate vedeti dvs. astazi sa fie capabila sa adune in Piata Constitutiei 100.000 romani, instantaneu, la o simpla chemare si sa canalizeze hotarirea unei natiuni ? Eu cred ca nu avem asa ceva !..Dincu ?!…cred ca nici catelul lui s-ar putea sa nu vina daca-l cheama.
  Deci, ar trebui sa aratam si ca reusim, in primul rind, prin noi insine !…si apoi cu Nato si UE
  DAR, CINE MAI SUNTEM NOI ?

  • Eu sunt mult mai optimist, pentru ca nu confund poporul cu persoanele conducatorilor sau cu imaginea lor publica/

   Care conducatori, cu exceptia unor tradatori (as figuri intalnimi in toata lumea, nu detine Romania monopolul tradatorilor in lume), vor dobandi automat alta forta in cazul unui conflict.

   Cine il credea pe presedintele Ucrainei ca ar fi in stare sa isi conduca natiunea in razboi cu Rusia? Si uite ca o face, si inca admirabil.

  • Domnule Dragostin
   Ati ramas blocat la momentul ’68, la fel ca multi altii de varsta asta. In afara de acei 100000 – care au venit, mai mult sau mai putin spontan, mai mult sau mai putin voluntari, sa-si manifeste adeziunea din ura fata de rusi, NU din dragoste fata de sau fermecati de carisma micului dictator, care abia isi construia soclul – au fost capete mai luminate din lumea larga care „au luat plasa”. Ceausescu a simtit ca e momentul, atata tot. Dar n-a riscat de fapt ceva… fiindca oricum era „pe linie”.
   Pe de alta parte, mai e si legenda pe care si-au creat-o singuri romanii. S-a ajuns pana la a crede ca in 68 rusii s-au speriat de laserul care topea tancurile.
   Romania nu le era in drum rusilor, pentru ca, daca ar fi fost, n-ar fi ezitat. Dar ne place sa ne dam mari. Multe povesti post factum. Altii mai realisti povestesc cum au paralizat de frica cand au primit indicativul „valiza”. Pentru ca Romania fuseset tot timpul, in linia a 2a in alianta de la Varsovia. Inconjurata de tari „prietene”.
   Nu se compara situatia de atunci cu cea de acum.

   Eu as nota mai degraba reactia populatiei care, fara ordin de la partid, i-a primit cu caldura pe refugiatii din Cehoslovacia – unii dintre ei, erau in concediu la mare la vremea aia (ceea ce romanii de rand nu-si permiteau si nu si-au permis vreodata cat au facut parte din „lagarul socalist”) , dar oricum, au fost inconjurati cu multa simpatie. Acum se zice empatie, dar pe vremea aia nu stiam ca exista si asta.

 15. Cum Dancu nu poate fi considerat un tampit, inseamna ca e o lepra !
  PS Si cum de leprosi te feresti (ca asa spun vorbele din batrani si ii izolezi !) tot astfel trebuie procedat si cu Dancu : poftit afara din guvern si din politica mare, aceea care conteaza !
  PPS. Ciuca e militar de formatie… cum poate inghiti o astfel de porcarie precum cea debitata de ministrul Apararii ! ?

 16. Totul in jurul nostru este in continua schimbare .De la „ vladica pina la opinca ” vedem cu ochii nostri cum Ucraina si Zelenski (indubitabil eroul acestui secol )se opun rusilor si de unde toata tarasenia razboinica , ce parea a fi un galop de sanatate militar al Rusiei spre gloria si slava lui Putin, devine cosmarul sefului statului Rusia .Ne aflam cu totii in fata unei invazii prost concepute , prost si criminal prezentata in intreaga media paminteana ,transformind intreaga conducere a Rusiei si pe totii miliardarii de mucava ai acesteia in AGRESORI. O mie de riuri repezi , o suta de ani de pace viitoare , nu vor putea sterge atrocitatile .Generatii de-a rindul vor privi ingroziti aceste scene ,mereu repetabile ,in intreaga media, in viitorul nostru comun .Nimeni nu va uita cea a facut Putin si nimeni nu va uita cit de maret este acum acest Zelenski ce din actorasul de duzina (asa afirmau unii )capata un rol imens in apararea intregii Europe.Olecuta cam tirziu , dar mai bine decit niciodata , intrega Europa sare in ajutor , intreaga omenire face si ea la fel . NATO devine jucatorul numarul unu militar in lume .Vom vedea pozitionari militare , pe intreg flancul de est , nicind vazute vreodata .Cite vreun ratacit il mai lauda pe Putin si ii arata presupusa maretie dar cei care inca ii iubesc pe dictatorii lumi vor fi si ei , politic , inlaturati din memoria colectiva a natiunilor democratice . Suntem un intreg si asta se vede . Rusia lui Putin nu are nici cea mai mica sansa .Victoria este, deja, a acestor oameni neinfricati condusi de Zelenski . Romania primeste si ea capacitati militare de mai peste tot . Portugalia , Germania ,SUA , Franta , Cehia si in curind intreaga lume ,civilizata , va trimite tehnica de lupta si militari in tara noastra .Nu cred ca cineva isi mai inchipuie ca poporul roman va trece„ cu arme si bagaje ” in spatele Rusiei . Uriase sume de bani vor fi curind dirijate pentru inarmare .Intelegem panica unora ce inca traiesc agatati in stupizenia trecutului .Vedem asta chiar acum in Ucraina unde rusii vor fi invinsi si unde calcul militar , initial ,al generalilor rusi s-a dovedit nesustenabil .Nu poti supune o natiune care nu te vrea . Florile si uralele presupuse ca fiind parte a inaintarii trupelor Rusiei in Ucraina s-au dovedit a fi „Ciulinii Baraganului ”.Presedintele Republicii a jucat perfect si politic si militar si a pus in fruntea guvernului pe generalul ,pro American si pro European, Ciuca . Jocul Presedintelui a fost nu numai anticipativ dar si politic pefect pentru Tara si pentru ceea ce va sa vina peste noi .Trupele Francilor vin si ele in ajutoriar batalionul format in Romania va avea parte de sprijinul tuturor . Cit despre rusii lui Putin nu cred ca vor putea trece vreodata de Nipru si sa ocupe partea vestica a Ucrainei .Nu cred nici ca cineva isi mai imagineaza cum Ciuca va renunta, pina in 2024 , la a mai fi Premierul Romaniei .Jocurile sunt deja facute de catre Presedinte si totul se defasoara,pas cu pas , in spiritul pro European si pro Atlantist al tuturor romanilor .Nu va faceti griji : Cineva acolo sus ne iubeste .

 17. Textul dlui Teodorescu, anunțînd atacarea României, punînd la îndoială sprijinul aliaților NATO și prognozînd defetist slăbiciunea statului român, servește deplin propagandei/manipulării putiniste. Indiferent dacă l-a scris intenționat așa sau nu.

  • „prognozind defetist slabiciunea statului roman”…
   Pina acum (cind UE a decis inarmarea ukrainei), nu am auzit ca LukOil-Ploiesti sa fie inchis (sau productia sa fie rechizitionata…sau, mai bine sa li se ceara sa trimita direct in Ukraina benzina si motorina…e mai economic pentru noi), sau Alro sa fie rechizitionata productia de Al. (nu se foloseste Al pt. avioane),…sau BNR sa instructeze bancile din RO sa blocheze conturile oricaror firme/entitati cu cea mai mica legatura cu Rusia.
   Crede cineva ca UE ne-ar fi certat ca nu respectam „market economy”. Dl Citu a mentionat ceva despre ANAF ca sa controleze ceva, ajutoare de stat, etc. …ce sa mai controleze ?!…INCHIS !
   Cred ca ar fi fost masuri de luat imediat, eficiente, decit sa asteptam pina ieri „sa donam singe”…

   • DEFETÍSM s. n. 1. Opinie, atitudine a celui care nu are încredere în reușita unei acțiuni; lipsă de încredere. 2. Infracțiune care constă în lansarea, răspândirea sau publicarea, în timp de război, de zvonuri sau de informații false, exagerate sau tendențioase, relative la situația economică, politică și socială a țării. – Din fr. défaitisme.

    sursa: DEX ’09 (2009)

 18. „Credeți că ne va apăra cineva în virtutea mult invocatului Articol 5?”

  Foarte probabil, comentariul meu nu va fi publicat, Dar..

  Da, cred că Articolul 5 va fi respectat, pentru că altfel NATO s-ar desființa de facto. Dacă într-un singur caz nu este respectat „invocatul Articol 5”, oricare, dar oricare, dintre statele membre devine vulnerabil.

  • Desigur ca va fi respectat art.5. E in interesul tuturor.
   Deja se vede ca politicienii Vestului s-au prins de adevarul simplu ca e mai convenabil sa ii ajuti pe ucraineni cu arme, decat sa iti transformi tara in tinta si in viitor teatru de lupta.
   Pe Romania o apara exact pozitia sa geografica, de scut de Est. :-)

  • Este absolut corect !…art 5 va functiona si trebuie sa functioneze !…”no doubt about it”!
   Ideea este ca securitatea oricarei entitati trebuie sa ia in calcul ORICE scenariu; se proiecteaza din interior spre exterior si nu invers-ce putem face noi insine in primul rind pentru noi si apoi ce fac altii pentru noi.
   Personal, nu cred ca este bine, mental si psihologic, ca tot timpul sa invocam faptul „ca ne apara altii”, suntem sub diverse „umbrele” , etc., etc.
   Acesta este esenta mesajului

   • Romania se va apara ca stat membru NATO. Adica, eforturile sale de aparare sunt parte a eforturilor comune ale tuturor statelor membre NATO.

    Desigur, aceasta idee este mai greu de inteles de catre persoane care au alta treaba decat sa rumege politica internationala. Dar fiecare cetatean care pricepe despre ce e vorba are datoria morala sa explice cui poate in ce const aceasta aparare solidara.

    ===

    1. Principiul de baza este ca daca un membru NATO este atacat, toti ceilalti membri vor considera ca si ei sunt atacati.

    2. NATO nu este intemeiat pe „prietenie” ci pe interese comune – anume ca este mult mai usor sa te aperi daca esti intr-o turma de bivoli, decat daca esti un bivol singur. Acest lucru este inteles si aplicat de toata turma de bivoli.

    „Tradarea” unuia, fuga sa din turma, poate inseamna pierderea intregii turme. Dar cu sigurnata duce la atacarea si ucinderea acelui bivol care se separa de turma. Acest lucru il inteleg toti bivolii.

    Cum interesul supravietuirii este cel mai important, bivolii nu tradeaza turma.

    3) Fiecare contribuie cu cat mai mult, conform posibilitatilor fiecaruia, la apararea turmei. Bivolii mari lovesc cu coarne mari, cei mici cu coarne mici. Dar orice lovitura conteaza si toti lovesc.

   • Este un concept mai greu de asimilat de catre o natiune obisnuita cu supunera. Marile puteri reactioneaza altfel.
    Faptul ca o parte din alianta este atacata este considerat un atac la Alianta.
    Pentru romani e de mirare ca se trimite un batalion sa elibereze un (1) prizonier riscandu-se vietile mai multora – nu se intelege ca lipsa de reactie ar fi luata drept slabiciune a tarii respective.
    Un „comando” francez, englez, american, rus etc a fost trimis intr-o misiune riscanta ca sa salveze un om… aflam din cand in cand pe la stiri si ne crucim…
    Marile puteri isi apara puterea aparandu-si cetatenii.
    Daca nu reactioneaza conform cu art 5 (pentru oricare cm patrat din teritoriul unei tari componente) NATO se desfiinteaza de facto.

 19. Da, da, domn’profesor, asta scriam si eu acum cateva zile. Danca ne spunea sa ne invatam cu violatorul, acum aflat la granita, peste cateva zile ar fi zis ca sa ne invatam sa traim cu el pe strada, la masa si-n pat, ca o baba nostalgica: „lasa, maica, ca o sa ajungi sa iti si placa”!

  Danca, ministrul Apararii Romaniei, membru CSAT, ministru al unei tari independente, membra ONU, UE, NATO, partener strategic al Statelor Unite…
  Eu inteleg ca mangafaua a fost rasplatita cu un fotoliu moale si caldut pentru binecunoscutele-i merite in cadrul Ciumei Rosii, dar… am crezut, in marea mea naivitate, ca e pus acolo pentru figuratie si ca in spatele lui sunt profesionisti.

  Ministerul Apararii nu are Departament de Comunicare, care sa-i scrie declaratiile, sa-l instruiasca ca pe un racan cum sa reprezinte Ministerul si Romania? Daca au vazut cu nu au pe cine instrui, ca e prost facut gramada, atunci nu trebuiau sa-l mai lase sa vorbeasca liber, niciodata. Sa citeasca strict de pe hartia scrisa. Dancila ar fi fost mult mai buna, ca era ascultatoare si silitoare.
  Daca bulgarii l-au dat afara pe ministrul lor azi, inseamna ca se poate face schimbarea sefului Armatei chiar in timp de razboi. Concedierea lui Danca trebuie sa se faca acum.

  Cat despre BOR… trebuie sa ne asteptam la o declaratie frateasca de sustinere a Patriahului Kiril, din partea Inalt Prea Auritul cum il cheama, tov.gradu’, asa, ca de la securist abject la securist abject.

 20. Ce este în neregulă cu mesajul B.O.R.? Ce ar fi trebuit să spună? „Înarmați-vă și porniți la luptă? Mai construiți două scuturi la Deveselu? Îmi pare rău să constat că, ori nu cunoașteți care este învățătura bisericii și ce rol are ea în societate, ori nu scăpați prilejul de a o lovi. Problemele de securitate sunt apanajul altor entități. Pacea este cea mai importantă. „Pace vouă!” este și mesajul lui Hristos. A vorbit despre Rusia și nu despre Putin și cred că a sesizat cel mai bine că aici nu e vorba de Putin. Aceasta e Rusia indiferent cine o conduce și cum se numește (Imperiul Țarist, U.R.S.S., Federația Rusă). A precizat că Biserica, alături de celelalte instituții euro-atlantice, a luat această poziție, ca să sublinieze că este parte a lumii euro-atlantice nu că a fost forțată de ceva.
  Vasile Dâncu nu este M.Ap.N. ci este un vremelnic conducător al acestei instituții. Dacă doriți să vă faceți o idee despre poziția acestei instituții vă sugerez să-i accesați paginile. Ce spune un politician sau altul este irelevant.
  Pare un articol campanie electorală deși se vrea a fi altceva.

  • Nu inteleg de ce nu poate da Patriarhul ROMANIEI si el un mesaj din capu lui – asa, …ca Papa sau ca Bartholomew! – si are nevoie de mesajele lui Banescu!?
   E curios cum de nimeni NU comenteaza vorbele/ spusele/ zicerile din zilele astea ale Patriarhului Moscovei si al Kremnilunui, desi sunt din capuL acestuia; desi pe ale lui THEODOSIE al Tomisului abia asteapta sa le comenteze!
   (inclusiv asa zisa presa/ mass-media si toti anaLishtii ei)

 21. Aparent noi traim in jocuri de strategie… Politicienii/conducatorii ca sa nu para prosti nu spun nimic in ideea ca dupa ce se intampla sa poata minti ca ei au zis intotdeauna. Evident ca „strategia” lor e pe undeva la nivelul de popa-prostu’ sau maxim septica (jocuri de carti) si chiar la platitudini reusesc de multe ori sa dea cu oistea-n gard. Media, daca este vreo parte care sa nu fie controlata de cine stie ce entitati cu litere bizare este la fel de neprofesionista, prea multi analfabeti functionali incapabili chiar sa citeasca prompter-ul fara balbe si total lipsiti de discernamant. Deci daca printr-un nenoroc Putin crede ca pentru a putea cuceri odesa are nevoie sa treaca oleaca prin partea romaneasca a gurilor Dunarii si o face ce credeti ca se va intampla ? NATO ar interveni, daca invocam art. 5, dar chiar si asa nu o va putea face instant. Dar ar invoca Romania art. 5 ? Si daca da cat de repede si in ce conditii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Mihail Teodorescu
Cristian Mihail Teodorescu, născut la București în 1966. Studii: Liceul de matematică-fizică “Gheorghe Lazăr” București, 1984; Facultatea de Fizică, Universitatea București, secția Fizică Tehnologică, 1990; Université Paris Sud, doctorat în Chimie Fizică, 1995; Universitatea București, Facultatea de Fizică, abilitare de conducător de doctorate în Fizică, 2015. Premiul III la Olimpiada Internațională de Fizică 1984, Sigtuna, Suedia. Premiul “Radu Grigorovici” al Academiei Române în 2015, Premiul Ad Astra pentru Excelență în Cercetare, Științe Fizice și Chimice, 2018. Între 1991 și 2002 a lucrat în străinătate (Franța, Germania, Regatul Unit). Autor a cca. 150 de articole științifice în reviste cotate ISI, peste 2500 citări, indice Hirsch 32 pe Google Academic și 27 pe Web of Science (2019). În prezent, Cercetător Științific Gr. 1 și Președinte al Consiliului Științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Profesor universitar asociat Școlii Doctorale de Fizică a Universității București. Conducător de proiecte de cercetare în valoare totală de peste 10 milioane Euro. Conduce un grup de cercetare de cca. 25 de persoane. Scriitor de literatură science fiction, trei volume publicate: “SF unu” (Editura Bastion, 2008), “SF Doi” (Editura Bastion, 2010), “Senzoriada” (Editura Nemira, 2014). Premii literare: Premiul Helion în 2007, Premiul “Ion Hobana” în 2011 pentru Cartea Anului, Premiul “Vladimir Colin” în 2014 la categoria Cel mai bun volum de povestiri. Membru fondator (2009) și Președinte (din 2011) al Societății Române de Science Fiction și Fantasy.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro