luni, aprilie 22, 2024

Traficul de droguri, crima organizată și curioasa lor absență din cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Dimensiunea pieței drogurilor ilicite din România – suma plătită de utilizatorii de droguri și veniturile către grupurile de crimă organizată – a fost estimată de Institutul Național de Statistică și de Fondul Monetar Internațional la aproximativ 153 de milioane de euro pe an, în 2013. Ținând cont de faptul că în timpul Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020, consumul tuturor drogurilor a crescut, în medie, cu 70%, putem estima că în momentul actual piața drogurilor din România valorează cel puțin 260 de milioane de euro, anual.

Traficul de droguri este deci „o mare afacere” dominată de grupuri de crimă organizată care produc și furnizează droguri ilicite, pentru a satisface și a genera o cerere în creștere din partea utilizatorilor de droguri, toate acestea în timp ce subjugă autoritatea statului și domină comunitățile prin violență și frică. Conform experților și practicienilor internaționali, „traficul de droguri este considerat a fi sectorul cel mai profitabil al criminalității transnaționale și reprezintă cea mai mare amenințare din partea crimei organizate”.

Bazându-ne pe estimările aplicate altor state, România suferă costuri sociale și economice duble față de mărimea pieței ilegale: peste 500 de milioane de euro anual, dintre care costuri legate de infracționalitate, corupție, tratament, dar și încercările de aplicare a legii, preponderent împotriva consumatorilor. Luând, de asemenea, în considerare faptul că grupările infracționale utilizează banii din droguri pentru finanțarea traficului de ființe umane, organe, arme și, pe teritoriul altor state, chiar a terorismului sau războaielor, traficul de droguri este deci una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței naționale.

Însă rădăcinile traficului de droguri nu se află nici în răufăcătorii „străini” care conspiră să asalteze România, nici în vreo „patologie” invizibilă care împinge oamenii spre droguri – ci în legi învechite, strategii slabe și intervenții eșuate: ele se regăsesc în politica românească de prohibiție a drogurilor în sine, axată în special pe persecutarea consumatorilor. Bazându-se în principal pe Legea 143/2000, veche de 23 ani, România a pornit într-o luptă împotriva consumatorilor de droguri, omițând combaterea reală a traficului de droguri.

Ultimul episod care perpetuează acest gen de abordare este anunțul președintelui Klaus Iohannis de introducere a consumului de droguri în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 12 octombrie, omițând orice menționare a traficului de droguri. Cu alte cuvinte, instituțiile-emblemă de forță ale țării, printre care șefii SRI și SIE, șeful Statului Major al Apărării, miniștrii Justiției și Internelor, ar trebui să se întrunească, aparent, pentru a continua vânătoarea consumatorilor.

Tocmai aceste abordări au determinat Comisia Globală pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor să constate, în anul 2018, că „prohibiția a pus organizațiile criminale în controlul vastului comerț ilegal cu droguri […] [și] a îmbogățit și împuternicit crima organizată”.

În fond, în loc ca instituțiile din Consiliul Suprem de Apărare a Țării să lupte pentru atingerea pragului de 70% de interceptare a traficului (procentul estimat necesar pentru a scădea disponibilitatea drogurilor, România aflându-se momentan, estimativ, în jurul a 20%), se pare că ne îndreptăm către alte zeci de mii de dosare și sute de condamnări împotriva victimelor traficului de droguri: consumatorii.

Din 2018 până în prezent, 80% din totalul capturilor DIICOT sunt pentru cantități de substanțe mai mici de 5 grame, respectiv cantități mici și nesemnificative. Spre exemplu, în 2021, pentru capturarea a 2.793 de grame (2,7 kilograme) de canabis s-au efectuat 2.425 de operațiuni de capturare, însemnând o medie de puțin peste 1 gram capturat per operațiune. În 2022, pentru capturarea a 3.274 grame de canabis, s-au efectuat 2.616 capturi, însemnând 1 gram și un sfert pe fiecare operațiune. Irosirea resurselor forțelor de ordine și aparatului judiciar pe astfel de acțiuni este strigătoare la cer.

În tot acest timp, se estimează că circulă prin România zeci de tone de droguri, dintre care se interceptează doar câteva sute de kilograme pe an. Așa se face că grupările de criminalitate organizată controlează o piață neagră uriașă, nereglementată, incredibil de profitabilă, știind că toate instituțiile Statului sunt preocupate cu zeci de mii de dosare ale simplilor consumatori și că nu se va ajunge vreodată la adevărata problemă. În fond, deși România a fost avertizată de către Inițiativa Globală Împotriva Crimei Organizate Transfrontaliere asupra faptului că portul Constanța este un paradis al traficanților, nu am reușit să interceptam nici măcar un gram de droguri în acest port în ultimii doi ani.

Partenerii internaționali precum Belgia și Spania, care nu mai pedepsesc penal faptele din jurul consumului de droguri (dezincriminarea cantităților mici de droguri pentru consum propriu), capturează sute de tone de droguri anual. Este deci curios că România pare a fi o încăpere inundată de droguri, însă refuzăm în continuare să încercăm oprirea robinetului, deși avem toate datele, resursele și structurile necesare. Deocamdată, toate aceste instituții par a se concentra asupra simptomelor, și nu asupra cauzei. Reorganizarea în jurul combaterii elitei crimei organizate ar trebui să fie adevărata problemă de siguranță națională, iar nu vânătoarea consumatorilor.

Autori:

Andrei Lupu – deputat, Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională

Vlad Zaha – cercetător Universitatea din Manchester

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Consumatorii de droguri nu pot da șpăgile pe care le dau rețelele de traficanți, șpăgi care se transformă în vile, mașini, vacanțe și valize de cash puse la păstrare prin beciuri de serviciile și politicienii care asigură protecția și bunul mers al afacerilor cu droguri. Chiar e așa de greu de priceput?

 2. Câtă vreme vom fi conduși de oameni fără anvergură și cu profil dubios ne vom duce viața dintr-o caricatură în alta. Câtă vreme ne lăsăm batjocoriți în fața potentaților ne merităm soarta.

 3. Fenomenul drogurilor a iesit la suprafata cu violenta de abia acum. Dar exista inca din 1999-2000. Eram cadru didactic la o univ. particulara si am avut in fiecare grupa cate 2-3 studenti care luau droguri. Aveau atitudini iesite din tiparele firesti. Dar principalul vinovat este statul prin politicile proaste din invatamant, munca si asistenta sociala, lipsa de control, corupte, spalare de bani. Toate acestea s-au adunat si azi avem rezultatul. Daca s-ar lua la puricat toate familiile de interlopi din toata tara, dar si de oameni care prin munca lor nu isi pot justifica averile ar vedea ca mai mult de jumatate sunt din traficare droguri, produse contrafacute, comert deseuri, prostitutie si videochat, licitatii trucate, etc. Nu noi taxe si impozite sunt solutia ci defrisarea dura ale unor asemenea activitati. Am ajuns sa fim Columbia Europei.

 4. Pai, da, d-le Lupu! Nimic neobisnuit in Zona Crepusculara denumita Romania. Exita coruptie, dar fara corupatori:)), asa cum ne demostreaza „Justitia” de 33 de ani. Exista consum de droguri, dar fara traficanti (asta e clar ca lumina zilei, daca luminatii CSM nici macar n-a ridicat problema).
  Vorbiti de legalizare? Pai nu e rentabil, ca se pierd bani cu TVA, taxe, impozite, inchirierea, deschiderea si gestionarea magazinelor (stiti ca e nevoie de personal cu atestat de calificare profesionala, cazier, examen medical, instruire pentru protectia muncii si PSI, platit macar salariul minim pe economie? Stiti cate avize sunt necesare pentru activitatea de comert cu ibrice, de exemplu?).
  Si stiti ce e cel mai rau? Ca acei bani s-ar duce la Stat! Pai nu se poate asa ceva! Exclus! Statul trebuie sa se imprumute la dobanzi exorbitante, pe zeci de ani, sa fie sigur ca ingroapa in saracie generatiile viitoare, garantat votante USL, doar asa se poate numi Statul Roman, pastorit cu mare drag si eficienta de CSM.
  Probabil, incepand cu viitoarele alegeri, nu se vor mai cumpara voturi cu mici si bere, ci cu un pliculet de 10 lei. Bun si ala. Vedeti, e gandire cu premeditare.

 5. Deoarece, daca te cufunzi suficient de adanc, descoperi ca politicul coexista simbiotic cu lumea interlopa, politicienii nu au niciun interes sa taie raul de la radacina, asa ca se limiteaza la masuri de fatada, bune de aburit masele, dar care nu inlatura cauzele. Raul inseamna droguri, trafic de persoane, coruptie, tunuri imobiliare s.a.

 6. Traficul de droguri si de persoane sint efectuate de servicii sub comanda si protectia politicienilor intr-o piramida mafiota din care fac parte si judecatorii si procurorii si „interlopii” , in cartel cu autoritatile celorlalte state si servicii europene si nu numai. Daca studiati un pic cazul recent de la Braila veti afla ca familia unuia dintre inculpati este partenera de afaceri (co-proprietari de firme de constructii abonate la banii Statului si cu imunitate in fata ITM si DNA ) cu fostul director judetean al SRI – a carui sotie isi da siesi contracte publice in calitate de Consilier la Primarie….
  Despre ce vorbim ? Pretindeti ca nu stiati lucrurile astea ? Deputat in Comisia de Aparare ? Sunteti infiltrati si manjiti toti.

 7. Revoltator si intolerabil este faptul ca aspirantii la jilturi in parlamentul Eu nu pun presiune pe Media pentru a prelua metodele folosite in buricul Targului Europei , in Belgia, pentru diminuarea numarului de tineri dependenti de droguri, de alcool, de fumat.
  Exemple de ” fapte bune” ignorate : Au interzis petrecerile studentesti initiatice soldate cu morti la care se consumau droguri si alcool ( cazuri la Louvain) .
  Au difuzat pe toate posturile TV timp de un an un spot in care erau filmati tineri imbibati cu alcool proiectand fraza ” Tu, te-ai vazut cum arati cand esti beat?”,
  Au programat cu acordul spitalelor si al pacientilor vizite, fara comentarii , in saloanele cu persoane carora li s-a extirpat limba sau penisul .
  In scoli au fost proiectate imagini cu tineri in criza , halucinand, alternand cu fotografii ale acestora la varsta copilariei inocente.
  Ce se intampla ? Sutele de functionari romani europeni , incluzand si Corpul Diplomatic, Institutul Cultural Roman sunt interesate doar de cabinetele cosmetice, buticurile de pe Avenue Louise si bordelurile de la Anvers?
  Au facut legamant de a promova in Romania doar ceea ce aduce profit negutatorilor Mortii?
  A observat cineva ca un actor f apreciat si prin prestatiile sale la TN din Craiova face publicitate pe posturile de televiziune din Romania unui lubrefiant sexual conversand confesiv pe o canapea cu o fetiță??!
  CNAul mut, telespectatorii amorfi, Protectia Copilului complice?

 8. Statistic vorbind, Strategia Nationala Antidrog, pentru ca in realitate a dublat piata drogurilor, inseamna ca a fost conceputa pervers fiind in favoarea (mascata, desigur) a drogurilor si drogatilor. Analiza prin puncte critice arata erorile (intentionate?) si poate sa indice vinovatii. Cine are curajul sa dea primul cu piatra?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei-Razvan Lupu
Andrei-Razvan Lupu
Deputat în cadrul Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională. Cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro