joi, februarie 9, 2023

Tragedia de la Caracal şi reîntemeierea statului

Tragedia de la Caracal este o hârtie de turnesol ce indică starea unui stat român care a încetat să mai privească demnitatea şi siguranţa cetăţenilor săi ca pe valorile destinate a fi protejate prin acţiunea sa. După ani de la cataliclismul de la Colectiv, atrocitatea de acum este o nouă fotografie de grup în care regăsim aceeaşi combinaţie de incompetenţă criminală şi de degradare instituţională: nimic nu pare să se schimbe, cu adevărat, în România.

Tragedia de la Caracal nu poate fi separată de analiza lucidă pe care suntem chemaţi să o facem, spre a întrevedea rădăcinile răului care ne macină, dar şi calea viitoare de urmat. Cei şapte ani de guvernare USL şi PSD ALDE îşi arată bilanţul. Mutilarea legislaţiei penale, lichidarea instituţiilor menite să garanteze egalitatea în faţa legii, intimidarea magistraţilor, transformarea inspectoratelor de poliţie în feude alocate politic, toate acestea au condus la drama de acum.

În şapte ani, cabinetele USL şi PSD ALDE au reuşit să distrugă rudimentul de modernizare anterior. Patronajul, clientelismul, incompetenţa, mediocritatea sunt criteriile în funcţie de care se construiesc carierele în România de astăzi.

Între acţiunea, sistematică, de apărarea legislativă a infractorilor şi moartea celor două adolescente relaţia de cauzalitate nu poate fi negată. Majoritatea care a susţinut regimul Dragnea a acţionat spre a acorda celor care încalcă legea un grad de protecţie fără precedent. Scopul de salvare al unor politicieni a fost extins spre a conduce la destructurarea statului de drept. Premierul de acum este parte din acest sistem: apelul la justiţie şi la iniţiativa referendară este, în cazul Vioricăi Dăncilă, un simptom de iresponsabilitate demagogică.

Preşedintele Republicii nu poate fi separat, la rândul său, de acest parcurs al degradării instituţionale. Ezitările din mandatul său au permis lui Liviu Dragnea şi complicilor săi să edifice reţeaua care parazitează organele puterii de stat. Inacţiunea şefului de stat a contribuit la succesul operaţiunii de distrugere politică premeditate de PSD.

Pentru toţi cetăţenii ce posedă, încă, un instinct al lucidităţii patriotice, impasul în care ne aflăm nu mai poate fi ignorat sau subestimat. Statul român se cere reîntemeiat,spre a fi redat funcţiunilor sale naturale. Revigorarea sa implică eliminarea sistemului de contraselecţie clientelară ce a permis această concentrare de incompetenţă. Revigorarea sa implică aplicarea unui program constituţional şi legislativ coerent şi metodic.

Toate acestea sunt condiţiile obligatorii asigurând supravieţuirea noastră ca naţiune occidentală. Alternativa este adâncirea în marasmul complicităţii şi al neglijenţei criminale . Despărţirea de fesenism şi de cleptocraţie este necesară spre a imagina un viitor al demnităţii umane.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Buna Ziua

  Sunteti de acord ca o Noua ADUNARE CONSTITUANTA cu O NOUA CONSTITUTIE care sa abroge toata constructia actuala ar fi o resetare a tuturor stangaciilor si nenorocirilor
  Laurentiu

  • Actuala Constitutie mi se pare destul de OK. Problema e ca decidentii din mai toate institutiile au esuat in apararea demnitatii, drepturilor si libertatilor cetatenilor asa cum cere Constitutia.

   Poate ca singurul lucru ce lipseste din Constitutie ar fi obligativitatea organizarii unui referendum in vederea alegerilor anticipate daca se aduna un anumit numar de semnaturi in acest sens. Cetatenii ar putea reseta astfel puterea legislativa si cea executiva.

   • Un sistem politic nu se schimba prin Constitutie. Aceasta este doar conditia necesara si obligatorie, dar nu e suficienta.

    Romania a ramas 75% ca inainte de 1989. Trecerea la capitalism, concurenta si piata libera ar trebui sa o faca partidele politice.

    Daca nu, o va face o dictatura.

  • Domnule Laurentiu, cu siguranta, Romania are neaparat nevoie de o noua constructie constitutionala, care sa consemneze un nou contract social … in fapt, Constituia din 1991 asa a si fost gindita, ca o prima forma a noii realitati post-decembriste, care sa parcurga asa-zisa tranzitie … Firesc ar fi fost ca dupa aderarea la UE sa inceapa dezbaterile … Pentru Constitutia din 1923 dezbaterile au inceput cu cel putin trei inainte, si au antrenat intreaga elita a tarii …

   • Imi aduc aminte ca la ultima modificare de Constitutie au avut loc importante dezbateri si ca exista undeva o centralizare a tuturor temelor aflate atunci in discutie.

    Una din teme a fost si cea legata de forma statului – monarhie, republica, ce fel de republica…
    NU s-a pus o intrebare legitima atunci – la referendumul care avea sa mai schimbe pe ici pe colo unele lucruri si din simplul motiv ca tema – forma de stat – era oarecum transata de catre cetateni.

    Totusi temele care urmau sa fie amendate au fost mult prea putin discutate – 1 luna – asa scrie in lege, dar cum cred ca trebuia sa fie mai bine pregatit referendumul… Mai mult a circulat un banner, pus mai peste tot, de partidul aflat atunci la conducere, acelasi care ne conduce si astazi, prin care se facea referire la o Constitutie Europeana – un proiect care a fost ratat si deci o alta minciuna lansata de catre astia care ne tot conduc.

    Nu stiu daca ne ajuta o noua Constitutie dar stiu ca respectarea spiritului legii ne-ar fi de mai mult folos. Poate gresesc.

 2. „Tragedia de la Caracal este o hârtie de turnesol ce indică starea unui stat român care a încetat să mai privească demnitatea şi siguranţa cetăţenilor săi ca pe valorile destinate a fi protejate prin acţiunea sa.”

  Vă rog să mă iertați, dar cred că nu este deloc așa.
  Cu părere de rău spun că acesta este doar un caz asupra căruia presa s-a aplecat mai mult, poate din pricina unchiului fetei, care era un susținător al autorităților (îmi pare rău dacă greșesc), sau din cauza insistenței părinților care l-au făcut vizibil etc.

  În realitate lucrurile stau cu mult mai rău.
  Statul nostru este unul de tip mafiot în cel mai propriu sens al termenului.
  În contextul tragediei de la Caracal NU POT să nu mă gândesc că ar putea fi vorba despre o rețea de trafic și exploatare a minorelor în străinătate. Sunt mai multe indicii că au fost mai multe persoane indicate, precum și că inculpatul Nea Gigi era cunoscut poliției de proximitate, care nu l-a deranjat, cum nu l-a deranjat nici pe Nea Nelu din Remetea Mare pe care l-au rugat să facă un duș după crimă, iar el a plecat pe ușa din spate…Erau cunoscuți, carevasăzică.

  Poate taximetria ilegală a lui Nea Gică aducea un venit polițistului, sau poate Nea Gică furniza fete pentru o rețea transnațională. Iar dacă acestea se împotriveau erau ucise. Nu este deloc exclus.

  Nu este exclus pentru că infractorii apropiați de coaliția de guvernare PSD-ALDE-UDMR, constituiți într-o rețea exact ca cea prezumată mai sus, poate și cu violențe prin alte state europene, așa cum este Nea Gigi din Caracal, a fost ajutată să scape de orice efect al legii în Țăndărei.

  O rețea criminală dovedită de autoritățile europene a fost făcută scăpată de polițiștii, magistrații, politicienii șamd. români.

  Tragedia de la Caracal nu este revelatorul de turnesol, acesta a fost văzut de mult la o sumedenie de cazuri similare. Aceasta este doar încă o crimă din șirul celor înfăptuite de statul mafiot împotriva propriilor cetățeni. Pentru că Statul român este autorul moral. Aceasta este doar una mai vizibilă…Despre Luiza și zecile, sutele de „Luize” nimeni nu ar mai fi zis nimic dacă nu era cazul Alexandra.

  Criminalii din Țăndărei sunt liberi, iar dacă doamne-ferește Nea Gigi face parte dintr-o rețea similară, ne putem aștepta ca și el și rețeaua din care face parte să fie peste 9 ani, cât va dura procesul, liberi. Sau va lua asupra lui toate faptele pentru a nu se ajunge la ceilalți membri ai grupului infracțional. Cazul Țăndărei confirmă că nu sunt scenarii nefondate.

  • De acord cu d-stra !
   Sunt n cazurile cu autori inca necunoscuti, autoritatile statului s-au reformat in interesul clanurilor mafiote, iar ca d-l Stanomir , specialisti in drept( aplicarea si continutul legilor)sunt multi dar nu sunt luati in seama de absolut nimeni…in cazul presedintelui care ar fi putut sa-i ia consilieri pe d-l Stanomir si d-na Laura Stefan ( expert in anticoruptie), domnia sa l-a pus sef de cancelarie pe nimeni altul decat pupcuristul lui iliescu si nastase, azi mare ambasador in UK….mahalache!
   Schimbarile solide si pe termen lung se fac cu oameni care au de oferit solutii clare, oameni care stau fbine pe picioarele lor si nu sunt subordonati nici unui clan mafiot!

 3. Legea Lustratiei + Legea Ticu in Constitutie
  Minoritatile prezente in Parlament sa NU aiba voie sa voteze Chestiuni de Sigurantza Nationala + Justitia Aferenta

  Sau

  When the government violates the people’s rights, insurrection is, for the people and for each portion of the people, the most sacred of the rights and the most indispensible of duties. Marquis de Lafayette

  S a ajuns la punctul fara Intoarcere !

 4. Un om al sistemului critica sistemul. Nu este rau, dar este insuficient. Dupa caderea comunismului societatea avea cangrene, rani suprainfectate care trebuiau tratate, asanate. Nu a avut cine sa o faca pentru ca increderea era o problema nationala. Comunismul a introdus suspiciunea ca mod de a trai. Deci privind retrospectiv pot sa spun ca fiecare din noi trebuie sa invatam sa fim oameni, oameni sociali dispusi sa traim impreuna pentru aceleasi idealuri, unde recompensa este posibila si pedeapsa cit de aspra trebuie sa-si faca efectul. Intre timp trebuie sa ne respectam mamele, surorile, ficele, bunicii, vecinii, prietenii, cetatenii intr-un fel care sa nu diferentieze. Toti suntem datori si toti vinovati de cea ce este astazi in Romania. Daca vreti sa lasati in urma o lume mai buna apoi trebuie sa va schimbati si sa priviti mai larg, mai cuprinzator.

 5. Din greseala sau din dorinta de a introduce un neadevar in discutie, este evident ca doar prededintele actual , poate fi asociat cu lupta impotriva transformarilor activate de PSD-ALDE.Toate actiunile presedintelui au in esenta un sigur scop, respectarea statului de drept si a tratatelor deja semnate cu UE ,ca membru cu drepturi depline in UE . Pina si ultimul discurs ,aduce in prim plan, cererea majora adresata premierului , de abrogare a tuturor legilor pe justitie . In curind actualul presedinte isi va prezenta programul de mandat pentru viitorii cinci ani si atunci se va intelege clar ce urmeaza .

 6. Am câteva propuneri pentru constituție

  1. Misiunea statului : cine e statul și ce vrea el.
  După părerea mea misiunea statului e de a apăra pe cetățeni de răufăcători.
  (nu de a da pensii)

  2. Pentru responsabilitatea aleșilor în fața alegătorilor e nevoie ca fiecare cetățean să știe cine îl reprezintă și ce votează reprezentantul său. Asta înseamnă:

  2a. Vot uninominal

  2b. Votul cetățenilor e secret dar votul reprezentanților aleși e public și se publică în monitorul oficial alături de fiecare lege. Circumscripțiile electorale să aibă nume (în loc de numere). Ar fi util să fie numite “scaune” (~constituency).

  De exemplu am putea avea în monitorul oficial alături de o lege:
  “Ion Popa scaunul Breaza-Prahova: vot pentru”

  3. Statul nu se va implica nici în finanțarea nici în reglementarea funcționării partidelor sau asociațiilor politice de orice fel

  4.Legile intră în vigoare la 5 ani după publicarea în monitorul oficial. Ca nimeni să nu facă legi pentru sine și să oprim “diareea legislativă”

  5. Șeful statului e responsabil de guvernare și,poate delega această responsabilitate către o altă persoană care se va numi “primul ministru” (fără consultări). Responsabilul de guvernare poate forma o echipă de miniștri în funcție de nevoi. Această echipă se va numi „guvernul României”.

  6. Guvernul României va guverna țara pe bază de ordonanțe și ordonanțe de urgență. Ordonanțele de urgență își încetează valabilitatea după un an. (de discutat în ce măsură e bine ca valabilitatea ordonanțelor să fie de asemenea limitată).

  7.Impozitul pe proprietățile imobiliare e stabilit în mod independent de către fiecare primărie și constituie bugetul său.

  Mi-ar plăcea să văd cât mai multe păreri cu privire la aceste propuneri.
  Mulțumesc

  • In esenta, propuneti un fel de „dictatura prezidentiala”. :-)

   Mecanismul prin care legile se adopta este destul de omogen in statele lumii, e destul de dificil sa fie inovat si mai ales acceptat intr-o forma noua.

   Avem de fapt 2 alternative:
   a) stat liberal construit prin vointa politica
   b) stat liberal construit in urma unei caderi socio-economice masive

   Pentru asa ceva, in primul rand trebuie sa constientizam aceasta nevoie. Deocamdata, 90% din discursul public este stangist la extrem, bate a comunism si fascism de la o posta.

   Pe plan local, primarii sunt deja vopsiti in rosu intens si va forte dificil de daramat aceasta reduta.

   Egal viabila este insa si varianta b) – moment in care din pacate exista supapa emigrarii.

   • Într-adevăr am omis sa spun ca prin guvernare se înțelege aplicarea legilor în vigoare.

    Legile intră în vigoare prin adoptarea de către majoritatea reprezentanților aleși și publicarea în monitorul oficial (de discutat dacă e utilă promulgarea).

    Asta înseamnă că șeful statului și guvernul nu au doar dreptul să aplice legile prin aceste ordonanțe. (nu e o dictatură prezidențială)

    Îmi cer scuze pentru neclaritate

    • corecție :

     șeful statului și guvernul au doar dreptul să aplice legile

     sau

     șeful statului și guvernul nu au decât dreptul să aplice legile

  • la 7. mai ai de lucrat …

   ce face cu banii acea primarie?
   ce faci cu acei care locuiesc, lucreaza acolo, dar nu au imobil?
   daca ai definit cine e statul, explica cine e primaria?
   as mai putea continua

   e un exercitiu bun de imaginatie, dar in conditiile romaniei e o utopie. Ai putea incerca pe martie un astfel de model.

 7. „supravieţuirea noastră ca naţiune occidentală”
  Hai să nu ne mai amăgim, nu suntem vreo națiune occidentală. Ideea că România ar fi națiune occidentală este o versiune mai soft a dacilor care au fost buricul pământului. Nu, suntem o națiune de lepre puturoase și bețive, și-am mai fost și influențați de turci și greci, alte lepre și ăia.

 8. Toate astea au fost posibile pentru ca au fost platite cu banii din imprumuturi.

  Indiferent ce face politistul, procurorul, profesorul etc. statul le da la toti dupa nevoi. Ca are de unde – ne imprumutam in disperare.

  Guvernul imprumuta de la copiii nostri si cu banii plateste voturile. Guvernantii impart apoi banii impurmutati de la copii cu votantii lor.

  Iar romanii, parinti de copiii, traiesc pe spinarea copiilor lor si le iau orice sansa la un viitor in care sa-si indeplineasca visele. Romanii nu-si iubesc copiii, sunt un popor de criminali precum cel hulit de toti.

  Credeti ca e vreo diferenta intre a da in cap si a lua visele propriilor copiii? Eu spun ca nu e! Patri-hoti cu „tara” in gura , adepttii „demnitatii nationale” trag in fiecare zi cate un cimag dupa ceafa copiilor Romaniei. Si in loc sa fie trimisi la curatat de haznale, ei sunt votati!

  De ce se plange toata lumea de ceea ce s-a intamplat? Toti suntem complici! Absolut toti! Unii prin stampila pusa iresponsbil pe propriul burdihan, altii prin indiferenta superioara: „Ce putem sa facem?! Tot astia ies!”

  Hotarat, romanii nu isi iubesc copiii! Doar ii vand cui da mai mult. Stati sa treaca 2 sapatamni, toata lumea se va intoarce la indiferenta sau la stampila pe burdihan, dupa caz. In tara asta de comunisti, intotdeauna „altcineva e de vina”.

  • @Dedalus
   In contextul in care emigratia e (inca) posibila, copiii nostri nu vor plati nimic, vor pleca. Statul roman va plati cu ce are, valori imobiliare (vezi Grecia) si cu cresteri foarte mari de taxe. Astea vor lovi pe cei care nu mai au cum pleca sau nu au cum vinde (pentru ca nu va mai cumpara nimeni). Cine va trai mai bine? Pai aceiasi ca si astazi, vor avea pensii mari (chiar daca impozitate) si vor lucra tot la stat, ca cineva trebuie sa incaseze taxele. Exista, bineinteles, solutia unei dictaturi care nu mai recunoaste datoriile si inchide granitele. Mereu le spun copiilor ca totul e posibil, ca schimbarile vin pe neasteptate.

   • Nu vor pleca toti.

    Intr-adevar si scenariul expus e plauzibil, dupa mine.

    Nu cred insa ca intr-o tara falita cineva poate trai bine, indiferent de venit.

    Problema de fapt nu este a venitului ci a bunastarii. Cu mintea incetosata, cu cunostinte de tipul „Eu Tarzan tu Jane!”, cu serviciile prabusite etc. cam ce fel de viata credeti ca vor avea „cei care vor incasa taxele”?

    Ceva cumplit traieste acum Grecia: o tara intretinuta de batrani angajati la stat cu o parte insemnata a tineretului emigrata.

    Cu noua lor conducere politica, au sanse de revenire.

    Un experiment socialist nefericit a trait Suedia. Dar a scapat de el.

    Eu sper ca vom avea o criza (recesiune) atat de puternica incat va prabusi acest criptocomunism cleptocrat al Romaniei. Speram sa faca Dragnea acest oficiu de distrugere purificatoare, dar uite ca soarta ne-a fost potrivnica. Suntem nevoiti sa ne distrugem singuri, daca altfel nu se poate. :-(

   • Aveți exemplul din 1989, despre ce se întâmplă când statul intră în colaps. Anterior, România intrase de două ori în încetare de plăți, în 1981 și 1986. Nu există nimic comparabil la momentul de față, alarmismul nejustificat duce la pierderea credibilității.

    Economia reală din România funcționează practic independent de stat, firmele germane de componente auto își plătesc angajații fără să aibă nevoie de binecuvântarea statului român, iar cei care lucrează în vest trimit bani în țară tot fără binecuvântarea statului român. România nu e Grecia, distanța față de Frankfurt chiar face diferența în UE. De data asta în favoarea României.

 9. Presedintele este singurul care poate revendica opozitia fata de demersurile guvernarii ,atit in tara cit si in exterior.

 10. Cu 7 sau opt ore înainte de apariția articolului, pledam într-un comentariu pentru același lucru: resetarea/reîntemeierea statului. Cu instituții noi, cu personal cernut pe alte criterii. Opinam că începutul nu poate fi făcut decât printr-o grevă generală, altfel n-o să plece de la putere … putorile! (ideea plutește în aer, chiar în acea succesiune de comentarii eu n-am făcut decât să o reiau, ca și cuvântul ce reflectă lenea, nepăsarea, complacerea în complexe provinciale și alt fel, prostia etc. etc).

  Cel care propusese înaintea mea a fost atacat, precum că dezbatere, direcție greșită bla-bla, de cineva care și-a construit mai întâi ceva prestigiu pe forumuri, ca apoi să schimbe foaia și să descurajeze online. Semn că putorile se apără cu sistem, cu metodă, cu consilieri plătiți din greu tot de cei care suferă.

  E încă o dată de răscruce. Va fi ratată și asta?

 11. Încă ceva: semnul că resetarea/reîntemeierea statului este absolut necesară este că în a doua zi de interogatorii, popicu din Caracal a înțeles ce trebuie să declare: a ucis-o pe Alexandra imediat, da’ imediat după ce fata a sunat la 112. Înțelegeți boieri dumneavoastră, nu conta că instituțiile de aplicare a legii sunt pline de imbecili și dubioși, 19 ore sau 2 ore e tot aia, ce să mai răscolim cenușa … Tot așa, tocmai citii: se fac publice imediat declarații date în anchetă precum că și pe Luiza a omorât-o imediat, da’ imediat ce-a răpit-o …

  Pot să pun pariu pe ce vreți (și mă tem c-o să câștig): va declara că nu e implicat în nicio altă crimă care ar lumina alte multe dispariții din zonă. Și va fi crezut pe cuvânt de anchetatori! Deși cei care le fac criminalilor profiluri psihologice, știu foarte bine și pot băga mâna în foc că nu-i așa.

  Da, reîntemeierea statului! Da, resetarea instituțiilor statului! Da’ cu cine? Vedeți să n-o facă Veorica …

 12. „țara … seamănă mai mult cu curtea criminalului de la Caracal”, scrie nimerit dl. Val. Mircea,

  iar cei care au adus-o in aceasta situatie (dragnea, tariceanu, „marii” creatori de legi nicolicea,

  fl. iordache, serban nicolae, tudorel toader, unii de la CCR), dar si presedintele KWJ –

  „Preşedintele Republicii nu poate fi separat, la rândul său, de acest parcurs al degradării”, dupa

  cum, pe drept, afirma dl. Stanomir, trebuie sa raspunda juridic pentru aceasta distrugere;

  daca statul ajuns sanatos nu-i poate trage la raspundere, atunci macar ” sa se bucure de

  oprobiul public asa ca sa nu mai indrazneasca sa iasa din casele lor;

  Stimate domnule Stanomir, cum e posibil ca nici un parchet sa nu deschida dosar penal pe

  seama vinovatilor dupa afirmatia pm vv dancila cum ca exercitarea functiei i-a fost blocata 6 luni

  de catre dragnea si acolitii lui ?

  • @Arady
   Intrebarea din finalul interventiei Dvs. mi-o pun si eu de cand am citit marturisirea aia extraordinara. Ma tem, insa, ca nu e decat partial adevarata, VV Dancila crezand ca, astfel, se va scuza pentru suita de magarii fara precedent. Cine se scuza, se acuza!

 13. Buna Ziua

  Sunteti de acord ca o Noua ADUNARE CONSTITUANTA cu O NOUA CONSTITUTIE care sa abroge toata constructia actuala ar fi o resetare a tuturor stangaciilor si nenorocirilor
  Laurentiu

  • Orice parlament poate actiona ca o adunare constitutionala. Cine-l opreste?! Credeti ca parlamenteul din 2020 va fi mai breaz ca asta de acum?!

   Pana in 2020 vor mai fi cine stie cate asemenea tragedii. De fiecare data se vor starni adevarate taifunuri in pahare cu apa, iar peste cateva zile sau saptamani se va uita de chestia aia ca si cumn n-ar fi fost. Sa ne amintim doar de urgia din media cauzata de inecarea de acum catia ani a unei fetite in „fosa septica” a budei din curtea scolii satesti „modernizata” cu bani europeni, dar ramasa tot cu buda in curte :). Si atunci a fost un suvoi de vorbe mari si actiune 0.

   Problema e ca oameni aparent inteligenti si aparent cultivati, se inghesuie sa declanseze crize de isterie la fiecare mica tragedie si sa propuna cu furie solutii pe cat de radicale, pe atat de lispite de orice finalitate. Nu ar fi mai bine ca oamenii astia care se vor „formatori de opinie” sa scuteasca auditoriul de vorbe sforaitoare ce se pierd in neant si sa faca ceva mai multe fapte marunte dar utile?! Zic si eu, nu dau cu parul…

   P.S.: In afara subiectului: Ma gandeam ca poate ne aratati insfarsit cum de marile automatizari si robotizari scandinave au permis reducerea ostirilor de contopisti din acele tari. Ca tare erati extaziat de ele. Chiar daca statistica arata ca ele sunt doar o modalitate ingenioasa a birocratiei publice de a se umfla si mai mult pe seama jupuirii contribuabililor.

   Si nu in ulotimul rand, tragedii de genul celei de la Caracal sunt pana la urma consecinte directe ale statului umflat cu pompa si ajuns la proprotii motruos-morbide. Situatie in care disprare orice umbra de responsabilitate…

 14. Ar trebui sa producem o reforma reala a statului:

  1. Guvernantii sa munceasca in interesul cetateanului – sa poata dovedi asta.
  2. Legile si lucrarile publice sa fie facuta in interesul cetateanului – iarasi sa putem dovedi asta.

  Cand politia nu poate interveni la un apel 112, este clar ca nu e in slujba cetateanului, oricati deontologi se vor aduna si vor da vina pe legi, parlament, vreme, guvernarile anterioare.

  Imi produce o infinita sila incercarea de politizare a unui eveniment de impotenta maxima a autoritatilor:

  – PSD+ALDE spun ca uite, „statul paralel”, procurori, justitie, politie, etc nu e in slujba cetateanului, am avut dreptate cand va spuneam.

  – Iohannis spune ca PSD a slabit statul si lupta pentru justitie.

  Doua incercari josnice de politizare a unui fapt ceva mai simplu: nici unii, nici altii n-au fost in stare sa produca nimic pentru cetateni.

  • Pai produceti-o! (refoma aia) Cine va opreste?!

   V-a scapat punctul 3: „Si tot romanul sa propere!” Eventual tot romanul sa castige potul cel mare la loterie :)

   Guvernantii aia iresponsabili de care vorbiti nu au cazut din cer. Ei au fost alesi de cetateni. Ei sunt exact la fel de breji ca si cei ce i-au ales. Sau altfel spus orice tara are conducatorii pe care-i merita.

   Mi-au placut intotdeauna la nebunie chemarile fornaitoare la curatirea mizeriei venite din pare celor asa mai in particoler ce mai dau cate o spagutza pe ici si colo, sau il sune pe nea Ghita de la prefectura sa rezolve una alta de fiecare data cnad e necesar… De regula cu cat omul denunta cu mai m ulta turbare injustitia si coruptia cu atat mai mult si mai des apeleaza pe usa din dos la „relatiile socialiste”

  • Statul acela este statul liberal. Este supercunoscuta modalitatea sa de formare.

   Dar nu vrem, aia e problema. Vorba lui Arghezi : „una vorbim si alta fumam!”.

   Pasim pe drumul Greciei, nu am invatat nimic.

 15. Cine a seamanat vant in ultimii 30 de ani (FSN-PDSR-PSD, PRM, ALDE si toti acolitii) va culege un dezastru politic in 2019 – 2020 si va disparea definitiv din viata Romaniei.

 16. Am citit undeva ca tanara era nevoita sa mearga 100 km pt meditatii si nu era transport public.
  Asta nu este numai esecul unei politii iincompetente. Este esecul unei societati intregi.
  In urma cu cativa ani, cand am fost la Bucuresti, in troleibuz, am vazut un tanar care i-a spus unei femei in varsta de la tara, ” te cauta moartea acasa si tu te plimbi cu autobuzul”, in supermarket, un cuplu de 30+ s-a repezit pe o femeie in varsta care se misca incet, iar eu si cativa cetateni care am ajuns la Baneasa mall inainte de ora de deschidere, am fost admonestati de catre un paznic tanar, sub 20 , pe ton batjocoritor, ” ce, v-a aruncat cineva din pat sambata dimineata?” Ca sa nu mai spun despre experientele parintilor mei varstnici care au vrut sa ia taxi pe distante scurte pt ca nu puteau sa mearga mult pe jos…
  1/ Lipsa de respect, fata de om in general si in special fata de oamenii vulnerabili – in varsta, femei si copii.
  2/ Lipsa de accountibility – lipsa constiintei in sens de awareness ca esti raspunzator si trebuie sa dai socoteala pt ce faci la servici – politisti, personal medical… in primul rand in meseriile de care depinde in mod direct viata oamenilor
  3/ De ce o tanara trebuie sa mearga 100 km pt meditatii?
  4/De ce nu este transport public?
  Romania s-a socat. Poate o sa se schimbe ceva in atitudinea politistilor si a oamenilor in general fata de om.

  • Traitorii din pomana nu respecta pe nimeni.

   Nu e transport public pentru ca vrem sa fie „pentru toti”. Nu se poate, el poate fi doar pentru cei lucreaza pentru venitul lor.

   • Draga Dedalus, traitorii din pomana care nu respecta pe nimeni evocati de Delia F in postare sunt cei care au sustinut prin munca si truda lor sa o faci tu pe desteptul … poate nu stii, dar ar fi bine sa verifici, pensionarii sistemului asigurarilor de stat au contribuit zeci de ani la fondurile de pensii, deci nu au cum fi traitori din pomana … daca ar fi sa calculam, s-ar putea sa nu se stie care e mai dator … dar asta e ultima gaselnita marca domnului Barna si a USR-ului, fascism soft si subtire, de pirlit de avocat de duzina din Brasov, caruia i s-a urcat la cap ca e mare om politic si pe care o vehiculeaza toti snobii in virtualia …

    • Incercati sa fiti explicit. Si sa cititi cu atentie dialogurile la care participati.

     Va apreciez parerea despre mine, dar postarea Dvs. este pur si simplu nuca in perete.

     Daca la ati invatat sa fiti expliciti, nu e vina mea. Inteleg ca sunteti platiti la numar de postari si la numar de enervari, dar chiar asa- doar ca sa umpleti spatiul … e de ras.

     Sau asa va razbunati pe indemnizatiile prea mici de la „fabrica”? Atunci, da va inteleg. E pacat de efort.

 17. Resetam, cum să nu resetam…..
  Dar, nu cumva….

  Doamna „legată la ochi” e principala vinovată de situația de acum….
  Până la pseudo-politicieni, ea e cauza….
  Cine l-a condamnat pe livache cu suspendare, ca apoi acest individ, inconjurat de alte specimene, să își bată joc de noi ?
  Nu cumva duamna chioară/ justiția?
  ghiță ne trimite bezele de la Belgrad, mazăre făcea pe refugiatul in Madagascar, elena prin Costa Rica….
  Ca să nu mai zic că in România dacă ești cercetat pt infracțiuni cu violență, „riști” sa fii cercetat in arest la domiciliu, sau in libertate…
  Și daca e vreunul condamnat, mai e și eliberat înainte de termen pt bună purtare, ce dacă e recidivist….nu e suficient că pedepsele sunt mici..

  Hai „duamna chioară”, poți mai rău de atât….
  Mai rămâne să fii condamnat ca ai deranjat „organul” prin 112, sau că ai îndrăznit să îți aperi locuința sau propria persoană….

  De unde dracu’ spirit civic când până și cei plătiți să asigure un climat de siguranță sunt vai mama lor ?

  „Siguranță și încredere”
  He, he , bună asta…..

 18. Stimate domnule profesor,
  citesc cu mult interes interventiile dumneavoastra responsabile si bine argumentate. Eu cred ca este doar o chestiune de timp pana cand si ultimului bizon carpatin i se va fi facut lehamite de sandramaua iliesciana numita „republica”. Ca, de fapt, in 1991 s-a adoptat, prin referendum, un text caruia unii din interes, altii din naivitate ii spun Constitutie, fiind de fapt ceea ce eu numesc de multa vreme nonConstitutie. Dar, fiind realisti, ne putem intreba: cine sa fi adoptat atunci o veritabila Constitutie? Putem uita ca cei care au preluat puterea in acele zile au fost si unii chiar mai sunt, fiii ideologici, uneori chiar biologici, ai celor care au introdus institutia crimei numita „lupta de clasa”, institutia furtului, numita „nationalizare” si institutia minciunii ca politica de stat? Ar fi o naivitate! Cred ca as putea sa dezvolt mai pe larg ideea, dar ma opresc aici, reiterand stima ce v-o port.

 19. Eu sunt tanar.Am 23+ de ani ,dar tare ma tem pentru cei care o sa ramana/raman in tara.Adevarul este ca toti politicienii(inafara de cateva cazuri care in 10 ani ii numeri pe degete) sunt la fel de incapabili,lipsiti de viziune ,lipsiti de omenie,si capacitate de a conlucra aka….sa nu sara unu la gatu celuilalt de cand se vad.Eu nu cred ca boala asta se vindeca.E mostenita de cand s-a facut „Revolutia” care a fost mai mult o lovitura de stat.De atunci Romania a intrat in democratie ,dar culmea,e mai putin libera si independenta.Singura solutie e sa faca cineva cu mult timp liber si chef de jertfa(ca sa te bati cu asta sigur iti trebuie nervi de fier si minte a naibii de luminata + sange in vene) o organizatie politica,o adunare,un cenaclu ceva(ca la noi prin definitie partidul e o adunare mai criminala) in care sa faca un plan de desfasurare,niste idei de conducere cu niste solutii care sa fie aplicabile in viata reala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro