joi, septembrie 21, 2023

Trăiască Statele Unite ale Europei ! – să nu ne fie frică de momentele istorice pe care le trăim

„Ce nu te omoară, te face mai puternic!”- e vorba românească (update: a lui Nietzsche) ce se potriveşte perefct zbaterilor prin care trece Europa în ultimele luni. Mecanismele care se activeză, rând pe rând, sub ochii noştri schimbă total faţa lumii în care eram obişnuiţi să trăim. După luni bune de bâlbâieli, negocieri şi pedagogie europenii par a fi hotărâţi (constrânşi) să îşi pună jucărille la comun. Anunţurile făcute în ultima săptămână, cu binecuvântarea Germaniei, de către Banca Centrală de la Frankfurt şi Comisia de la Bruxelles sunt, pentru mine, evenimente de rang istoric. Ele dau startul (era şi timpul!) unui proces accelerat şi ireversibil de alcătuire a  Statelor Unite ale Europei. Cert reţeta nu e pur americană, e complicată, precum e şi trecutul nostru împreună.

Scriam în ianuarie pe Contributors o trilogie despre starea continentului şi posibilele ieşiri de urgenţă (Europeni, de ce-am ajuns aici şi încotro ne îndreptăm?). Spuneam acolo că: Prima veste bună e că ştim ce avem de făcut. Dacă refuzăm, ne merităm soarta. Soluţia e unică şi se numeşte integrarea instituţiilor şi a deciziilor […] De fiecare dată când s-a aflat la strâmtorare, construcţia europeană a avansat. S-ar putea ca, retrospectiv, să-i fim recunoscători crizei actuale. Căci ea nu e, nici pe departe, o criză a monedei Euro. Urmăriţi cursul Euro/Dolar sau rezervele deţinute la nivel mondial şi zâmbiţi. E o criză de guvernanţă în zona Euro, criza unor zidari nepricepuţi şi hoţi, care au construit casa cuiva furând jumatate din materialele puse la dispoziţie. Nouă luni mai târziu, pruncul european a început să dea cu picioarele în burta politicienilor cerându-şi dreptul de-a se naşte. Dacă nu-i facilităm naşterea, prin cezariană, îşi va ucide părinţii pe patul de la maternitate.

Ce se întâmplă ? Săptămâna trecută, Mario Draghi (am face bine să îi învăţăm numele) explica clar şi răspicat tipul de intervenţie nelimitată(!) pe care BCE o are în vedere pe piaţa financiară europeană pentru a scădea presiunea pe finanţele şi creditarea statelor membre. O lega direct de eforturi bugetare cerute ţărilor (judeţelor) aflate în vizor (Spania şi Italia, în principal) astfel încât acţiunea să nu fie zadarnică. Nimeni nu îşi face iluzia că pariul e deja câştigat însă alternativă nu există. Dacă BCE va putea neutraliza lichidităţile aruncate pe piaţă şi, în consecintă, stăpâni, măcar parţial, inflaţia, Mario Draghi va deveni un erou. Astăzi, 12 Septembrie, înţelepţii de la Karlsruhe validează MES (Mecanismul European de Stabilitate) iar José Manuel Barroso ţine un discurs istoric despre Starea Naţiunii Europene în Parlament. Printre altele, este expus mecanismul global de supraveghere bancară în Europa şi făcută, de astă dată răspicat şi fără ocolişuri, menţiunea: Să nu ne temem de cuvinte, trebuie să ne îndreptăm către o federatie de state-natiune. Este fraza cheie care ne desenează viitorul!

Ce urmează ? Instalarea unor mecanisme explicite de cooperare şi control economic şi bugetar din partea Bruxelles-ului. Crearea unui adevărat Minister de Finanţe European care va valida bugetele naţionale, jucând rolul de dispecer şi arbitru. Va fi conceput după chipul şi imaginaţia Germaniei (după ce francezii au capitulat ruşinos din misiunea lor istorică. Merci François Hollande !). Vom vedea puteri sporite pentru Parlamentul European şi o mutare, clară, a centrului de greutate (financiară la început) din capitalele de judeţ către Bruxelles. Noul Tratat European se va scrie înaintea finalului de an şi va marca, negru pe alb, naşterea adevăratei Federaţii. Pe termen mediu vom vorbi despre buget comun, politici fiscale comune, piaţă de muncă integrată, mecanisme de guvernare cu adevărat federale, educaţie comună (ca fond, nu LMD),…

Ce şantier fabulos se deschide în faţa noastră! Totul trebuie rescris şi reinventat după regulile şi spiritul lumii noi. Ca de obicei, vor exista două tabere. De-o parte, cea a cârcotaşilor şi a băgătorilor de beţe-n roate care vor face tot posibilul să dea de pământ cu noile proiecte. Nu vor ezita să facă apel la cele mai periculoase arme (naţionalism obtuz, demagogie, populism, Bau-Bau,…). Unii vor face asta intoxicaţi fiind de lumea veche, alţii din frică iar o bună parte dintre ei pentru a-şi salva statu quo-ul micilor privilegii. De cealaltă parte, e tabăra vizionarilor (a visătorilor, dacă vreţi). Cei care vor construi, rotiţă cu rotiţă, mecanismele lumii europene de mâine. Şi veţi vedea, cârcotaşilor, că ea va fi democratică! Pentru asta e nevoie de timp, educaţie(!) şi perseverenţă. Nu e loc aici de dat, în detaliu, definiţia şi workstream-urile proiectului de reorganizare europeană. Economic, social, politic şi cultural (aşa cum am învăţat la şcoala generală) totul trebuie progresiv reinventat. Generaţia mea e liberă să îşi construiască viitorul!

Las altora sarcina de-a rescrie istoria, pe viitor, şi de-a pune in balanta răul si binele adus de cele două secole de luptă şi emancipare natională. Vrem, nu vrem, sfârşitul acelei lumi îl trăim în direct. Demonii se vor mai zbate ceva vreme în chinurile morţii. Internetul si avionul au ucis însă lumea veche. Să nu ne fie frică de viitor! Oricum nu avem alternativă. Voi vedeţi alta ?

O mică divagaţie. Vă închipuiţi o lume în care crizele puberale ale celor doi Lolek si Bolek autohtoni nu vor mai conta? Vă imaginaţi normalul unei lumi în care micile mizerii şi matrapazlâcuri locale vor ajunge la tomberonul istoriei? Repet, lumea aceasta nouă va trebui să fie democratică, sau nu va fi deloc.

PS. Angela Merkel va intra în istorie.

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. Fiindcă avem o imaginaţie foarte bogată şi nu datorită etnobotanicelor, ne imaginăm foarte multe chestii despre importanţa istorică sau mai bine zis isterică a momentelor pe care le trăim.

  1. Helmut Kohl a făcut cel puţin la fel de multe ca Angela Merkel. A fost scos din istorie, total. Ziarele nu pomenesc nimic despre el, televiziunile tac mâlc, discursul politic pretinde că 16 ani din ultimii 30 nu au existat niciodată, sunt o gaură în timp.

  2. Europenii sunt aşa de hotărâţi să îşi pună jucăriile la comun încât nu au niciun fel de autoritate asupra membrilor comunităţii (faţă de măgăria evidentă de la noi au putut cel mult să protesteze verbal), au un şef nominal care există numai pe hârtie şi care a putut cel mult să povestească despre modul în care l-a dus de nas Răposatul Ceaşcă acum vreo 25 de ani, nu au o forţă militară comună şi nici măcar o politică de apărare comună, nu au o reprezentare diplomatică deşi au un lider al diplomaţiei (ca în bancul cu firma care avea un singur angajat, directorul) iar dacă ai pomeni de un control centralizat al armamentului nuclear aşa cum se face într-o ţară mare şi înarmată nuclear, a doua zi ar ieşi război şi s-ar împrăştia statele membre care încotro.

  ~Nautilus

  • La (2) problemele pe care le expui sunt exact genul de probleme ce trebuie rezolvate. Uniunea Europeana este momentan disfunctionala si nu poate fi reparata fara a deveni o federatie de state, asemanatoare cu SUA.

   Problema care o vad este cu totul alta. Comparativ cu SUA, este mai greu pentru tarile membre EU sa adere la o astfel de federatie. In primul rand ca-n SUA toata lumea vorbeste aceeasi limba si au aceeasi cultura. Este mai usor pentru guvernul american sa mute fonduri din state ce o duc mai bine, in state ce au nevoie de ajutor. Populatia accepta usor, pentru ca americani sunt cu toti. California este in prag de faliment, dar Texas nu este. Pe de alta parte California are industrii puternice, concentrate in Sillicon Valley / Hollywood, deci un ajutor dat Californiei nu este numai din solidaritate, ci si un pas bun din punct de vedere economic.

   Pe de alta parte, ma indoiesc ca populatia germana va accepta la nesfarsit imprumuturi pentru codasii uniunii, mai ales ca difera variabile, gen varsta pt pensionare, numarul de ore lucrate pe zi, numarul de zile de vacanta, valoarea somajului, eficienta institutiilor statului, etc … si cine este prostul ala care vrea sa plateasca din buzunar pentru a fi solidar cu oameni mai puturosi decat el, fara sa fie macar conationali?

   Uniunea asta politica trebuia infaptuita inainte de criza economica. Nu prea vad cum ar putea fi facuta acum, cand tensiunile sunt maxime.

   • difera variabile, gen varsta pt pensionare, numarul de ore lucrate pe zi, numarul de zile de vacanta, valoarea somajului, eficienta institutiilor statului, etc

    Te-ar surprinde cât de multe lucruri diferă de la regiune la regiune într-un stat federal ca Spania (limba – spaniola literară, castiliana, sună la fel de ciudat pentru galicieni sau catalani ca dialectul aromânilor pentru noi, obiceiurile, industria, sistemul fiscal), dar totuşi un cetăţean spaniol e spaniol. Nu chinez, nici arab, nici indonezian, chiar dacă el e fiu de imigrant.

    Dacă lumea ar mai fi ştiut în fierberea din 2007 şi de altele decât Gigi Berbecali şi Piticul Porno, din ziare mai serioase, ar fi aflat câte chestii ciudate se mai pot întâmpla şi pe la noi, spre exemplu faptul că regiunea economică a Bucureştiului (Bucureşti, Ilfov şi câteva judeţe învecinate) producea în 2007 cam 85% din PIBul ţării, sau că singurele 2 regiuni care au avut spor natural între 2002 şi 2008 au fost Moldova Centrală şi de Nord şi Bucureştiul. Dar asta nu înseamnă că Moldova are armată proprie sau că Bucureştiul e în altă ţară, oricât de mult şi-ar dori-o baronimea locală.

    ~Nautilus

  • La varsta pe care o are, nu i s-a copt inca ce nu i s-a copt, Nautilus.
   Altfel ar fi ca la un mar care ar intra pe rod in perioada de pre-pubertate.
   Ce nu se coace la timpul lui, pateste precum „cateii dintai” (adica turbeaza).
   O sa doara, or muri „oameni cu zile”, nici un om sanatos la cap nu doreste asta,
   dar orice fortare a situatiei, denaturalizeaza, artificializeaza.

   Europa nu poate interveni ( inca ) in treburile noastre.
   Ne poate certa, poate trimite fonduri pe langa noi, dar nu ne poate lua de urechi, tot
   asa cum un invatator nu mai poate sui copii pe „Calul Balan” de foarte multa vreme.
   Se asteapta de la noi sa fim unul din cei 27 de buni coechipieri ( nu de fotbal ci
   de caiac-canoe 26 + 1 .. Nu de driblinguri ci de pus osul.
   „Jucatori” adevarati adica. Nu doar teoreticieni ci in egala masura cunoscatori ai
   teoriei dar si practicieni cu fapta si nu cu vorba.
   Sunt „nordist”. Nu vreau o Confederatie (cum vroia si „sudul” american”) ci am votat
   si voi vota cat oi exista pentru Statele Unite ale Europei, iar mai apoi sa poata altii
   sa voteze pentru Statele Unite ale Lumii.
   E timpul ca „fiinta umana” sa devina „om” intr-o proportie mult mai mare pe
   fiecare „leat”.

  • De ce crezi ca Kohl ar fi fost uitat? Mass-media de la noi rar vorbeste de lucruri serioase, asta nu inseamna nimic, dar imi imaginez ca Kohl e frecvent mentionat in Germania, poate si in alte locuri. N-am auzit ca imaginea lui sa se fi deteriorat.

 2. CAT DE ADEVARAT !!!

  De cate ori plecam prin Europa si ma intorceam acasa , ca sa ma impac cu gandul ca fac si eu parte un pic din lumea civilizata, ma gandeam ca m-am nascut si eu mai pe la tara , dar daca doresc , iau avionul si imediat ma duc la Frankfurt, Paris , Amsterdam etc. Adica tara mea este Europa si locuiesc si eu mai pe la margine, dar tot fac parte din lumea aceea. Intr-adevar eu chiar am simtit in urma cu vreo 6 ani cum intr-adevar avionul schimba lumea. Asa este. Felicitari!
  Si acest articol trebuie atasat ca document la momentele istorice pe care le traim.
  Inca o data FELICITARI !

 3. degeaba exista un Minister de Finanţe European. ca sa exista cu adevarat SUE avem nevoie de legi in toate domeniile, valabile in toate statele europei. incepant de la codul muncii pana la codul penal, parlament, ccr, justitie etc!

  • In SUA exista diferente semnificative cand vine vorba de codul muncii, codul penal, codul fiscal, etc… intr-adevar, multe legi vin de la centru, dar statele au o libertate de decizie foarte mare.

   Exemple: taxele difera de la stat la stat, exista state unde se aplica pedeapsa cu moartea si state unde nu se aplica. La codul penal pedepsele aplicate difera semnificativ.

   Vizavi de codul muncii, de exemplu in California angajatorul te poate concedia fara motiv. Si atata timp cat lucrezi pentru angajator, nu ai voie sa intri in competitie cu acesta / sa lucrezi impotriva intereselor firmei, pe de alta parte ideile si proiectele personale dezvoltate in timpul liber sunt ale tale pe perioada contractului de angajare, indiferent daca contractul spune altceva. Deasemenea clauzele contractuale de noncompetitie (de exemplu sa nu ai voie sa lucrezi la acelasi gen de proiect/firma dupa ce pleci timp de 4 ani) nu sunt valabile in California.

   Si foarte recent s-a votat tot in California o lege ce mareste varsta minima de pensionare. In alte state codul muncii insa este semnificativ diferit fata de California.

   Avortul pana in saptamana 24 este legal la nivel national dupa decizia curtii supreme din procesul Roe v. Wade din 1973, saptamana 24 fiind considerata varsta minima de la care fetusul este considerat a fi viabil (capabil sa supravietuiasca). Insa Virginia de exemplu vrea sa interzica anumite tipuri de anticonceptionale si sa supuna femeile ce vor avort unui examen cu ultrasunete pentru a masura varsta si viabilitatea fetusului. In Texas o lege ce supune femeile la examen cu ultrasunete deja exista.

   Si exemplele pot continua si sunt multe in orice domeniu.

   • Diferentele existente intre SUA, unele cam ciudate altele anacronice, nu sunt de dorit in cazul Europei. Nu de alta dar Romania ar deveni rapid statul cu legile cele mai excentrice in noua UE. Pentru a iesi din pungasia balcanica vreau legi pan-europene cat mai uniform aplicate in toate statele membre!

    • stimabile red,

     problema nu este legea – prevederile europene sunt deja mai tari decat constitutia si nu se pot promulga legi contrare directivelor europene. deci partea asta este simpla. problema este aplicarea lor – si aici judecatorul roman trebuie sa fie la fel de intransigent precum judecatorul german sau francez, politistul roman trebuie sa fie la fel de intransigent ca politistul englez sau danez, etc.
     deci problema nu este legea, problema este aplicarea ei!

 4. Daca as fi in locul lui Barosso as lua in calcul sa invit China sa adere la UE.

  Ganditi-va putin la asta. S-ar putea sa accepte.

 5. Cam devereme penrtu marcarea unui moment istoric….

  Semanrea unui nou tratat va dura multi ani, daca judecam dupa ce s-a intimplat pana acum.

  Vor fi negocieri crancene, pentru ca bugetele sunt vaci de muls pentru orice stat, nu doar penru cele dambovitean…

  Chiar controlul bancar se va face in dopua faze, mai intai bancile sistemice, apoi peste un an toate celellalte.

  Mai ramane si intrebarea controlului real si a posibilitatii de administrare reala a acestui colos care ar fi Europa federala.

  Nu sunt nici por, nici contra. Doar ma intreb in ce masura scenariul descris este si fezabil.

  • daca Erste Bank este controlata, nici BCR nu se va putea da in barci. OTP Bank fiind din Ungaria nu pune deocamdata frane pe OTP ROmania (daca nu cumva OTP din HU are actionari majoritari alte banci din EUroland.). Daca BCR, BRD nu se dau in barci, nici Fl.Georgescu nu mai poate imprumuta oricand si oricum.

 6. Felicitari Cristian!

  Articolul tau debordeaza de entuziasm la ce va sa vina in privinta constructiei Europene si nu pot decat sa-ti impartasesc aceasi nerabdare.

  Evident, intrebarea ce se naste automat este cum putem noi (RO), asa rahitici politic cum suntem, sa ne pozitionam din timp, strategic, pentru a 1) face parte constructiva din aceasta viitoare noua „organigrama” si 2) a ne apara si interesele nationale, alea care mai sunt?

  Toate cele bune,
  B.

  • Interesele nationale nu ar mai trebui sa fie acelasi lucru cu interesele romanesti. Interesele nationale trebuie sa fie interesele europene, ca vorbim de natiunea europeana.
   Natiunea europeana nu exista inca cum nu a existat natiunea romana (sau valaha) atunci cand romanii au cucerit Dacia. Suntem inca la inceput. Ganditiva cat a durat sa se formeze natiunea romana. Si cu natiunea europeana va fi la fel: va dura sute de ani. Oricum noi nu vom prinde timpurile acelea.

   Se pare ca Germania sunt romanii si restul europei sunt dacii. Germania va „civiliza” restul Europei si apoi vor dispare in istorie la fel ca si celelalte natiuni de azi. Stranepotii nostrii se vor gandi la natiunile actuale cum ne gandim noi la romani si daci.
   Oare germana va deveni o limba moarta, ca latina ? :)

   Formarea SUE nu poate fi oprita. Chiar daca nu toti sunt de acord, in subconstient toti stiu ca nu poate fi oprita si asta ii va impiedica sa se opuna cu indarjire. Pentru altii poate nu o sa fie mai bune decat acum, dar pentru romani sigur o sa fie mai bine (mai rau decat acum nu se poate).
   Crsterea economica a marilor puteri (China, SUA) sunt un catalizator pentru formarea SUE. Noi n-avem alta sansa. Unde-s doi (de fapt 27 sau cati vor fi in final) puterea creste.

   Dupa ce se va defini natiunea europeana, urmatorul pas va fi crearea natiunii pamantene. Intre timp trebuie sa apara si natiunile asiatica, africana, etc. Dar asta e deja SF :)

   • „Formarea SUE nu poate fi oprita. Chiar daca nu toti sunt de acord, in subconstient toti stiu ca nu poate fi oprita si asta ii va impiedica sa se opuna cu indarjire.” – Ce spui tu străine?
    Ia aruncă o privire în Catalonia – care cam vrea secesiune.
    Mai aruncă o privire în Scoția care cam vrea secesiune. Mai aruncă o privire la UK în general care vrea afară din UE cu orice preț.

    Mai aruncă o privire în Grecia unde deja se luptă în stradă – cu foarte multă îndârjire – împotriva m.U.E. (marii Uniuni Europene, desigur).

    Personal, abia aștept să înceapă nasoalele și-n România (și vor începe, stai fără grijă!) și sunt chiar foarte mulți dispuși să lupte cu arma-n mână.
    Nu e problemă că „nu toți sunt de acord” – ci problema e că APROAPE NIMENI nu este de acord. SUE s-ar putea forma numai în urma unui război de tipul celui încercat de Hitler. Iar dacă se va-ntâmpla, sper ca liderul pro-SUE să aibă o soartă mai dură decât Hitler și să fie călcat pe cap la modul grav – cum de altfel le doresc din inimă tuturor utopiștilor.

 7. Vorba „romaneasca” din deschiderea articolului este, de fapt, asa:
  „Was mich nicht umbringt, macht mich starker”
  si a fost scrisa de un neamt-prusac obscur, intr-o carte numita „Gotzen-Dammerung oder Wie man mit dem Hammer philosophiert”. Cartea a aparut in 1889. Pe neamt il cheama Friedrich Nietzsche…
  Vorba asta „romaneasca” a fost introdusa in largul circuit politic si social, prin media, de mai bine de patruzeci de ani, de George Gordon Battle Liddy. Pentru asta folositi traditionalul si romanescul Goagal. Intre timp, spunerea asta a ajuns si in Romania; in ultimii cinsprezece ani, prin intermediul politicienilor, a devenit un aproape-proverb romanesc. Mai e nitel si vom pune aceasta zicere in volume gen „Eterna si fascinanta Romanie”, alaturi de proverbe mai vechi; langa ala cu fudulia, spre pilda.

 8. Optimismul este binevenit în orice situație. Admițând că în construcția monumentală a federației europene vor fi depășite până la urmă obstacolele pe care le ridică mentalitățile și comportamentele diferite ale cetățenilor statelor naționale, lucru extrem de dificil, rămân insurmontabile birocrația, care va crește exponențial și, mai ales, competiția cu Occidentul american și Orientul asiatic. Nu în ultimul rând, se pune problema înțelepciunii și eficienței cu care liderii politici europeni și naționali vor ști, vor putea și, mai ales, vor vrea să facă față cu succes presiunilor de toate felurile ale corporațiilor multinaționale.

  • SUE se va face. Cine vrea inauntru va merge cu ritmul celor avansati. Cine se codeste ramane pe afara, cu gravele consecinte economice care rezulta. NB. Mediul de afaceri englez vrea demult in Euro, altii sunt cei se opun.

 9. Traiasca optimismul !
  1. Eu insa am tendintza de a fi in tabara Gica Contra. Mi-e teama sa inteleg de pilda la ce se gandea ieri dl Barroso ieri cand spunea ca Federatia va fi compusa din
  ”state-natiuni”….Actualul stat Romania nu este chiar un stat-natiune….La trasarea ”judetelor” primul pas va trece HarCov in subordinea ”Prefecturii” Budapesta ? Vor fi arondate, ca al doilea pas judetului Romania teritoriile de peste Prut ? Sau dupa primul pas se va renunta la Federatie ?
  2. De vreo 20 de ani aud incontinuu despre necesitatea DESCENTRALIZARII….dinspre Bucuresti spre judete sau regiuni ale Romaniei….acum Dvs ne anuntzati ca se descentralizeaza prin SUPRACENTRALIZARE de la Bucuresti spre Bruxelles
  3. Cand combatem Catedrala Neamului sau industria mastodontilor lui Ceausescu spunem ca CE E MARE NU ESTE NEAPARAT FRUMOS SAU BUN….O fi valabil si pentru state ? Daca ma uit la Elvetie as zice ca DA !
  4. Ramane de vazut cat de adanc e somnul domnului Hollande….mie mi s-a parut ca vizita celor doi ministrii francezi de ieri a coincis dinadins cu dezbaterea din Parlamentul European….l-a legitimat pe Ponta ca partener de discutie …i-a dat si ”motivare” pentru absentza de la PE ….bashka reactia extrem de razboinica a social-democratilor europeni de ieri din PE in favoarea pucistilor….dupa ce anterior fusesera mai degraba neutrii sau chiar critici fata de Ponta..) .Merkel nu va putea intra in istorie daca Hollande zice NON….
  5 …că in ceea ce priveste Marea Britanie e clar ca in urmatorii 10 ani nu va mai face nici un pas spre vreo integrare europeana…
  6. Nu cred ca INTERNETUL si AVIONUL rezolva toate problemele. Companiile aviatice sunt toate in cvasifaliment….le va subventiona Federatia ? Cum facem noi cu Metroul ?
  7. Daca facem un dus rece si ne reamintim ca sistemul euro se zgaltaie din toate balamalele…ca pe plan mondial se anunta de cativa ani o inevitabila criza alimentara….si ca anul acesta …iaca pozna….criza a devenit realitate printro seceta venita ca la comanda….chestia cu Federatia pare un fel de gripa aviara….un bun prilej de vorbit discutii inutile…

  • Ma alatur d-voastra.

   1. Celor optimisti in legatura cu integrarea le pun urmatoarea intrebare: Daca acum sunteti nemultumiti de politicienii care va reprezinta de ce credeti ca cineva aflat la sute de km distanta va va reprezenta mai bine? Chiar daca ar fi asa (politicieni de prima clasa) ganditiva care sunt sansele ca intr-un parlament european cineva sa dea doi bani pe problema pe care o aveti poate mai localizata.

   2. Daca apreciez bine apucaturile post-comunistilor europeni (cei care vor SUE), cat de democratica vi se pare idea de presedinte al SUE? Doar faptul ca se vrea un asemenea lucru, spune multe de unde se trag sforile (SUA).

   3. V-ati gandit ca prin integrarea accelerata peste 100, 200 de ani poate nu se va vorbi limba romana?

   4. Inca mai considerati ca cetatenii ar trebui sa fie beneficiarii principali ai resurselor tarii? Suntem la un pas de liberalizare totala, insemnand ca oricine poate cumpara gaz sau energie romaneasca si cum neamtul are mai multi bani ghici cine este beneficiarul principal?

   5. Sunteti constient ca urmatorul pas va centraliza si mai multa putere forurilor europene, intelegand prin asta ca parlamentul national va pierde din atributii? Cu toata mizeria asta, poate parea chiar un avantaj ca neamtul ne conduce, dar o fi neamtul empatic cu noi?

   6. Chiar credeti ca porcul trebuie eutanasiat, pasarea sa duca o viata linistita (spre deosebire de noi…) iar vaca sa asculte muzica? Nu considerati ca legile aste sunt facute de oameni care au trait la bloc toata viata lor si pur si simplu nu pot intelege…?

   7. Idea de cota pentru produce (lapte sau vin de ex) vi se pare un sistem concurential real? Sau un sistem menit sa protejeze diverse interese (regionale, nationale sau chiar transnationale)?

   As mai putea continua… Europa unita cum a fost gandita initial a fost o colaborare intre tarile nationale acum se vrea unire. Nu va functiona, nu atata timp cat vor exista natiuni independente! Moneda comuna (euro) inlesneste schimbul comercial, dar fiscalitatea comuna nu face altceva decat sa expuna o parte din tari (Romania va fi afectata f. mult) pe termen scurt, iar pe termen lung duce la schimbari sociale si culturale (sau la razboi).

   Parerea mea este ca Lenin si-ar ridica palaria in semn de respect pentru proiectul SUE. Oricum singurii care pot fi optimisti sunt cei care prin natura jobului lor sunt implicati tehnic sau li se deschid noi oportunitati…

   • Ca sa o spunem clar: ori RO merge spre SUE, ori se va crea o Liga Transilvana + Banat + Bucovina (fostul imperiu). Aceasta Liga -similara cu Lega Nord din Italia- se va indeparta de Bucuresti si va lucra direct cu Bruxelles, lasand miticii sa fiarba in suc propriu. NB. Sunt din Bucuresti, nu sunt maghiar.

 10. De acord! Asa cum acum ani de zile vedeam intrarea in NATO drept scut impotriva inregimentarii noatre in CSI, SUE va fi garantia ca politicienii pupili ai lui Iliescu nu ne vor condamna sa redevenim proscrisii Europei unite. Evenimentele din aceasta vara au demonstrat, ca politrucii nostri nu se simt bine intr-un stat bazat pe legi european acceptate, ci pe legile facute de ei, pentru ei.

  Si altii vor intra in istorie, caci SUE nu e o idee noua. Criza asta i-a dovedit necesitatea si urgentarea.

  • stimabila madame du recamier,

   tare mi-e teama ca cei mai multi politicieni romani nu se vor simti bine, caci mai toti vor trebui sa se descurce pesemne fara fonduri europene, din care s-a dovedid ca este greu de „ciugulit”.

   • Domnule frank g. schmidt, vad ca se repede toata lumea sa se plinga ba de una, ba de alta. La stadiul la care este EU acum, eu m-as multumi cu semnatura presedintelui statului pe acordul unei asemenea constructii, caci ar fi o prima garantie, pe care trebuie s-o onoreze inclusiv generatia capuselor actuale. Daca ar fi putut retrage niste semnaturi anterioare, ar fi facut-o vara asta. Ca nu mai pot sa fure, se vede deja, nu trebuie sa fim intr-o federatie de state, ca sa remarce asta.

    Sa vina mai repede!

    • Oare punerea unei asemenea semnaturi prezidentiale …//….nu ar trebui precedata de UN REFERENDUM ….//….macar unul fara cvorum obligatoriu ….//…in care sa ne prefacem ca intrebam si populatia ..? //…Sigur ca nu …!…//…Ce intelege populatia Romaniei ? …//….Nu e suficient ca numaram cu totii plini de neliniste zilele…//….mai putin de 100…//….pana cand vom aduce tributul de lacrimi lasand masele nepricepute sa ne mutileze viitorul printr-un vot
     la care nimic nu le-ar da dreptul sa acceada…:):):)…//…poate rezolvam si moftul acesta cu alegerile tot printr-o semnatura miraculoasa…//…Decret de numire a Parlamentului..:):):)…sau ii zicem deja nu Parlament ci Consiliul Judetean Romania….

 11. Vedeti de ce va intarzia acest proces? Pentru ca toata lumea se gandeste de ce nu se poate face si nu cum sa inlature piedicile care il stavilesc . Dati-le apa la moara la toti scepticii si creati curentul invers! Nu la asta suntem noi cei mai buni ? Nu la noi e tara plina de Gica Contra?

 12. Imi pare ca bateti campii. Si Napoleon a visat SUE si Bismark mai apoi. Fiecare insa visa o Europa pe limba lui, ca sa zic asa. Cata vreme Europa nu are o identitate culturala proprie, cata vreme cetatenii ei nu vorbesc aceeasi limba si nu se identifica europeni, ci germani, francezi, englezi etc., cata vreme constructia a pronit de sus in jos (cu birocratie) si nu de jos in sus (convietuire) cum e natural, la fel cum multiculturalismul e un esec total, singura istorie in care o sa intre mdme Merkel e cosul de gunoi. 5 ani maxim pt o asemenea ineptie, atat ii dau. Mai rau e ca dupa prostia asta o sa suferim tot noi, la periferie, pt ca dupa ce va avea loc reimpartirea, ne vor arunca iarasi in bratele Moscovei.
  Alternativa exista, dar ambitiile de putere sunt prea mari. Alternativa ar fi coeziunea teritoriala, descentralizarea si nu federalizarea, mai putina birocratie, nu cresterea ei exponentiala, puterea comunitatii, nu a statului, fie el federal sau global.

  • Napoleon si Bismark n-au reusit unificarea pt ca n-aveau TGV si internet, acum avem. Cu federalizarea e de discutat, dar in mod cert singura salvare ar fi o structura parastatala cu un centru puternic si legi uniforme pan-europene. Alternativa descrisa de tine cu coeziune teritorila la nivelul comunitatii in varianta romaneasca suna a feudalizare si de ev mediu, cam asta ne paste dupa alegeri USL va desavarsi opera lui Nastase cu un program baron 2.0 adica ceva sinistru.

 13. Discursul acesta,ce in termeni argotici,se numeste tripping,imi aduce aminte de scena din Star Wars,unde citez,din Padme „uite cum democratia moare in aplauze”,cand republica tocmai a devenit imperiu in film.Cristian,nu va fi SUE aceasta forma de organizare,va fi un Das Vierte Reich extrem,extrem de periculos pentru vointa,fie ea dirijata sau naturala,a milioane de oameni.Cei extrem extrem de multi,nu vor mai putea fi ascultati,dar mai intai,vor fi ascultati din ce in ce mai putin.Va fi o lume a unei political corectness,al unui marxim cultural ingrozitor si guvernatorii „judetelor”,cum le numiti dumneavoastra nu vor fi decat niste marionete al marelui si inspaimantatorului Reich ce se va vrea luminat,mai luminat ca Rousseau.

  Ca politicienii din unele tari,inclusiv Romania,sunt fie tampiti,fie rau-intetionati,fie ambele,nu putem nega.Dar e o enormitate sa inregimentezi mai bine de 20 de tari intr-un mare si gaunos Reich condus cu mana de fier de cucoana Angela.Cameron ar fi de N ori mai potrivit decat varianta asta feminina a unui Goring ceva mai putin bondoc.Pana si Monti.N-or fi ei Merkel,Draghi si Barroso niste neaveniti,dar vor fi nocivi long-term.Anul trecut,doar Cameron a avut curajul aproape nebunesc,de a se opune,sus si tare,elucubratiilor ce astia le ticluiau.SUE va putea linistit fi,daca nu un stergator de democratie,un organism tip caracatita,ce va arunca la gunoi opiniile a sute de milioane de oameni,doar pentru ca it feels right pentru o mana de oameni,care,desi pregatiti,pot sa nu aiba cele mai bune solutii.

  Tu acum ai aplaudat un fel de guvern semi-mondial.Bravos!Ca tot au cei de la Dilema tema despre libertate si iubirea noastra fata de ea,cat de „cool” ar fi sa traim sub egida catorva persoane pe care nu le vom cunoaste,care nu ne vor cunoaste situatia,ca „judete” membre si care vor face ceva pentru ca it feels right?Infricosator,domnilor!

  • economic vorbind eu o prefer pe Angela lui Cameron . Primum vivere deinde philosophari! SI nu cred ca va trai doua sute de ani (desi mi-ar place). Iar integrarea completa in SUE se va termina mult dupa pensionarea dnei Merkel. Dar, mi se pare mie, sau esti partizanul dezmatului bugetar? sau mai pe romaneste, pomanagelii bunului plac al lui „tovarasu’ „?

 14. Acest articol este atat de entuziast scris, ca pareti deja detinatorul adevarului absolut.Or adevarul absolut este o utopie.
  Deci, sa verific intai daca am priceput ideea:
  1. Europa va deveni o federatie
  2.Vor exista doua tipuri de parlament:
  a) parlamentul national
  b)parlamentul european, cu atributii sporite(in ce sens si cat sporite?)
  Rezulta de aici ca vom avea peste 400 parlamentari nationali(situatia Romaniei) care vor vota legi nationale.La acestia se vor adauga europarlamentarii, care vor deveni mai parlamentari decat parlamentarii nationali.Vom avea totusi si o legislatie nationala la care se adauga legislatia europeana(cum e si in prezent).In prezent legislatia romaneasca trebuie adaptata la reglementarile UE.Ce vor face cei 400 tot timpul?
  Vor da accept la ceea ce s-a votat deja in PE, vor dezbate si vota legi romanesti sau existenta lor nu se mai justifica odata ce primim legislatie de la Bruxelles?
  Va exista un guvern european sau guvernele nationale vor fi dublate de cel european( zic guvern pentru ca vorbiti deja de finante, educatie, munca..)?
  Daca vom avea guvern european, caci PE avem deja, se impune si un Presedinte al Europei si atunci balciul cu Basescu & CO nu se va mai justifica.Banuiesc in consecinta ca va urma o reorganizare statala..tarile vor deveni state(model USA) sau de ce nu ? landuri(model german).
  Vom mai avea Constitutie?
  Care va fi limba in care vom vorbi, invata, ne vom adresa institutiilor- si caror institutii- cu petitii, etc?
  Dincolo de intrebarile acestea care oricum vor ramane fara raspuns, trebuie sa va reamintesc ca, aceasta constructie se datoreaza unui populist sadea: Adolf Hitler.
  In caz ca mi se publica postarea voi reveni cu bibliografie.

  • A se vedea USA. Exista legi federale si legi statale. Exista parlament federal si parlament statal. Sau Italia: guvern regional, legi regionale vs. cele centrale. Nu mi se pare ca nu pot trai impreuna sau ca se paruiesc zilnic.

  • Nici autorul nici nimeni nu pretinde ca stie cum va arata aceasta constructie. Important e sa fie facuta cat mai repede, sa existe legi clare si uniforme pt toti, iar centrul de putere sa se mute de la Bucuresti la Bruxelles. Numai asa fortat si trasi de mana putem avansa, dupa propriile merite nationale n-am fi fost nicidata in UE.

 15. Pai hai sa vedem, ca avem exemplu, cat de bine este in federatia deja existenta, SUA, care este MAI BINE consolidate din considerentele amintite si de dvs (limba, cultura, istorie etc comune):
  – datorie externa dezastroasa
  – drepturile salariatilor tind spre 0 (concediere verbala, cu efect imediat, somaj mizerabil, fara job nu ai asigurare si esti mancat)
  – protectie sociala bataie de joc
  – bogatii si companiile fac jocul, ceilalti sunt dispensabili in societate
  – infractionalitate mare si cu acces FACIL la arme prin lege, droguri, etc
  – calitatea vietii mult scazuta fata de Europa de azi: mancare f proasta, case de carton, etc

  Daca SUE se face doar ca cetatenii sa fie incalecati de finantisti/banci de la centru asa cum puternicii lumii i-au incalecat si sclavagit pe americani, atunci nu multumesc.

  • Ca sa nu mai vorbim de felul in care sunt tratati negri! Ha, ha… Ai descris SUA in colori fictive sa arati de ce n-ar fi bun federalismul de parca „problemele” ar porni de la organizarea statala. Intamplarea face ca nici eu, desi sunt mare fan al unei structuri pan-europene, nu agreez in mod particular federalismul dar daca vroiam sa atac federalismul printr-un artificiu de logica asa ca tine, m-as fi luat de Federatia Rusa.

 16. Titlul entuziast se traduce din limba de lemn argotica a eurocratilor astfel: Traiasca Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Europene! De ce? pai federatia de care se vorbeste NU exista, asa cum recunoaste chiar dictatorul-pitic Barroso, s’atunci…cum sa traiasca ceva ce nu exista? Asijderea: natiunea europeana NU exista, oricit ar visa adoratorii uniunii actuale. De asemenea: nici statul european nu exista, oricum l’am privi: acelasi mini-dictator a anuntat ritos ca responsabilitatea pentru criza si greutatile economice actuale nu are cum sa apartina Comisiei si nici altor Organe Centrale ale UE, ci guvernelor si bancilor nationale. Deci executivul central nu’si asuma nicio responsabilitate dar ia decizii pe banda rulanta. Cum se numeste situatia asta in limbaj juridic? Simplu: dictat. Ba mai mult: desi avem o Banca Centrala unica in istorie [prima si singura banca fara stat din istoria economica] ea de fapt nu exista ca o Banca Europeana pentru ca, asa cum rezulta din discursul nanodictatorului, aceasta institutie nu a fost capabila sa ia nicio decizie care sa stopeze degringolada de pe piata financiara [saturata de participarea statelor falite] si, la fel ca executivul european, nu isi asuma nicio responsabilitate pentru activitatea sa trecuta si viitoare. Deci, BCE NU este o banca centrala ordinara, ci un instrument al Dictatului.

  Eurocratia tocmai ne’a anuntat, prin gura dictatorului-naparstoc, ca doreste sa devina si mai multilateral-dezvoltata ca pan’acum. „Federatia” de care vorbeste in eseul sau inscris in pseudo-parlamentul ue NU este o federatie in sensul consacrat in dreptul constitutional si in dreptul international public si in politologie [si va rog sa consultati dictionarele politice disponibile pe internet], ci o supra-structura dictatoriala cu puteri sporite asupra statelor foste nationale, in special in plan economic si fiscal. Iar BCE devine un pilon important al subjugarii statelor in jocul creditelor intretinut pana in prezent de catre mecanismele Centralei. Si trebuie remarcat rolul de Prim-Creditor al statelor uniunii pe care aceasta institutie poreclita ca Banca Centrala si’l va asuma, deja primii pasi fiind facuti, prin insasi incalcarea Tratatului constitutiv al ue. De ce se preconizeaza aceasta augmentare a aparatului financiar etatist dar necircumscris niciunui stat? pentru ca Bancile private NU mai raspund la comenzile Centralei UE si nici ale guvernelor socialiste ale unora din statele membre. Iar impertinenta creditorilor privati trebuie drastic pedepsita. Iar sistemul vicios al retelelor de creditare prin parteneriat public-privat se cer a fi inlocuite printr’un sistem public-public, adica printr-un regim de piata controlata tipic comunist. Piata financiara, adica ansamblul participantilor si mecanismelor private, trebuie sa dispara pentru ca a deranjat foarte tare tehnocratia dictatoriala a Centralei. Iar daca spectatorii simpli nu se prind asa iute de acest aspect si aplauda de zor caderea unui bastion capitalist, in schimb bancherii deja au priceput cum sta treaba si acum ori isi negociaza armistitii/capitulari, ori isi pregatesc evadarea. De altfel, marii detinatori de capital au inceput de ceva vreme exodul, banuiesc ca s’a auzit si in Ro de fuga „investitorilor” din Bancile spaniole ori de retragerea in Alpii prietenosi ai Elvetiei a industriasilor francezi.

  Iata de ce impresia mea e ca traiul dulce al UE e pe duca, laolalta cu toate institutiile unioniste care se vor narui sub loviturile propriilor functionari inconstienti si iresponsabili [si nici macar ai nostri nu’s capabil de atata voluptate in trambitarea propriei iresponsabilitati]. Iar noile planuri marete anuntate de dictatorul-marunt-si-privirea-fixa confirma atasamentul lor fanatic pentru Calea Luminoasa…catre prapastie. Deci, da, e de bine, chibitii se pot bucura de pe margine, dar nu de traiul indelungat al Uniunii, ci de iminenta ei autodistrugere [sa ne amintim cate de repede au pierit pe limba proprie recentele state pseudo-federative multi-nationale conduse insa cu mana de fier, nu de blajini dictatori: k.u.k. – 1867-1918, urss – 1922-1991].

 17. Articolul surprinde noile realitati europene care vor marca perioada 2012-2016. Suntem insa noi pregatiti dpdv politic si administrativ spre a fi proactivi in constructia Statelor Unite ale Europei ?

  Are USLul ( castigatorul previzibil al alegerilor parlamentare ) viziunea necesara ?

  • Proiectul constructiei pan-europene va dura cateva decenii. USL trebuie sa aiba doar o viziune pe 4 ani pt Romania. Din nefericire pt noi o are: e proiectul 2000-2004 „imbunatatit”. nastase 2.0

 18. scepticismul e chestie de common sense in privinta statelor unite ale europei.. structura europeana actuala este foarte eterogena, decalajele enorme. in orice tara federala, si ma refer la cele care au in comun traditiile si limba, exista decalaje in unele tari enorme intre diferite zone pe care nimeni nu face nici un efort sa le elimine. acum ar trebui sa cred ca intr-o federatie de ‘state unite’ ale europei va avea cineva interesul ca noi, romania, sa devenim o putere regionala.. cel mai probabil vom continua sa tinem trena celor din vest si nord. nazuintele noastre ca va veni o zi in care vom redeveni mica elvetie se vor fi dus pe apa sambetei. noi vom ajunge ceva in stilul greciei si a sudului italiei in cel mai bun caz. o gaina, o tzuica buna, un turism rustic, ceva industrie dar nu prea la varf, nici macar in aerospace unde candva am mai avut traditie si pare ca mai facem ceva eforturi fata de vecini, de electronica avansata ce sa mai vorbesc, eventual in manufacturing. eu nu pot vedea cum intr-o comisie de decizie formata dintr-un neamt, un britanic, un francez, un roman si-un bulgar se va lua vreodata vreo decizie care sa ne puna pe harta lumii cu ceva special.. argumentele vor fi intotdeauna de partea lor, o infrastructura performanta, o gama bogata de supplieri in imediata vecinatate, un sistem informatic de calitate, o calitate a vietii de zi cu zi de alt nivel.. am sesizat intotdeauna bucuria unor specialisti straini din tari totusi mai dezvoltate ca noi cand grupul de experti nord-american sau occidental ii baga in seama si ii trata de la egal la egal. numai ca era clar ca era de fatada, sentimentul de superioritate era vadit printr-un aer chiar si extrem de vag de condescendenta.
  intotdeauna unii vor fi mai egali ca ceilalti, dar aici vorbim de natiuni intregi nu de indivizi. mai intai trebuie sa gasim o cale sa ne ridicam, si dupa aia mai vorbim de o adanca integrare europeana. daca vreti sa va integrati complet ca sa traiti la roma sau londra, nu cred ca va impiedica nimeni nici acum.

  • 1. Nu putem redeveni Mica Elveţie, fiindcă pentru a redeveni ceva trebuia să fi fost înainte acel ceva, iar noi am fost de fiecare dată altceva decât trebuie. O şansă de a fi cineva a avut Răposatul Ceaşcă la începutul domniei lui, dar caracterul de ţăran l-a dat de gol până la urmă.

   2. Şansele de a face ceva pentru dezvoltarea ţării se găsesc mereu, dacă le poţi exploata atunci când apar.

   Spre exemplu, teoria premierului Porcescu-Măgăriceanu spunea că România trebuie să se dezvolte pe baza costului redus al forţei de muncă, fiindcă aşa a citit el undeva că au făcut „ţările-tigri” acum vreo 40 de ani.

   Această teorie de 3 parale chioare se baza pe:

   – industrii care lucrează într-o formă de lohn, deschisă sau mascată: textile, confecţii, progamarea pentru companii din afară, asamblarea de autovehicule etc
   – producerea în principal pentru export, neglijând total piaţa internă – el a inventat în 2006, chiar înainte de aderare, barierele care să ţină piaţa internă închisă: accizele pe 4 categorii de bunuri (care erau contrare legislaţiei europene), taxa de primă înmatriculare etc

   Teoria este de 3 parale chioare deoarece presupunea că economia este statică, nu evoluează nici tehnologic, nici din alte puncte de vedere, şi de altfel ignora total ideea de inovaţie. Dacă trebuiau produse maşini la Piteşti sau Craiova sau telefoane mobile la Jucu, proiectul venea din exterior, subansamblele, inginerii şi utilajele la fel, românul era doar un simplu executant, un Dorel de la coada lopeţii, cu salariul minim pe economie 440 RON (atâta era în 2006). Ceea ce e stupid. Economia evoluează, tehnologia la fel. Numai un dobitoc putea fabrica în 2000 Dacia 1300 proiectată în 1969 la standarde de calitate mai proaste decât cele din 1969 şi să spere că o va cumpăra cineva. Să repeţi în 2006 istoria lui Ceaşcă şi Născase, de data asta cu telefoane mobile Nokia de o calitate de râsul curcilor, şi să crezi că vei scoate profit arată că eşti prea bou ca să înveţi din greşelile altora şi trebuie să te dai cu capul de pragul de sus ca să te trezeşti.

   De fapt, după cum spun publicaţii serioase ca Bloomberg, mai multe ramuri ale economiei chineze sunt pe cale să îşi dea duhul din acelaşi motiv, faptul că au ignorat inovaţia, au copiat, au lăsat calitatea să se ducă la vale, au investit numai în ceea ce se exporta şi producea un profit imediat. O otravă care face a doua economie din lume să tuşească bagă în mormânt un pigmeu ca România.

   ~Nautilus

   • doar ca sa fim pe aceeasi pagina.. cand ma refeream ca vom ajunge in cel mai bun caz ca sudul italiei sau spania, cu o gaina si tzuica turistica, era vorba de varianta in care ne vom ‘integra’ mai ‘mult’ in uniunea statelor europene.. noroc ca si alte state europene simt si ele ca ar fi ingradite prea tare in aspiratiile lor de o integrare mai avansata in asa zisa uniune, sau cel putin asa pare daca ma uit cum polonia si suedia dau cu flit programului de integrare la nivel de finante. polonezii mereu au ales sa arate ca sunt un popor care vor sa-si determine singuri soarta, bravo lor. noi visam o semisclavie, sa vina altii sa ne rezolve problemele; am inteles perfect de ce a fost adus carol I.

  • Asa e, dar cred ca e bine sa mai si visam putin si sa ne lasam sedusi de ideea ca noi, ca tara, am putea fi in rand cu lumea pe care o admiram, alminteri ne luam campii la figurat sau la propriu asa cum ai sugerat.

 19. Am depus acum 25 de ani bani pentru cumpararea unui autovehicul Dacia. Nu am primit valoarea reactualizata a depozitului meu bancar, nu am primit masina, nu am primit nimic. In aceeasi situatie mai sunt 2000 de oameni. Exista un proiect de lege, PLx 226/2011 care inlatura consecintele acestei privari de proprietate/ sanse in viata. De ce nu este adoptata ? Mi-am propus sa dau acest mesaj de 1000 de ori. Is curios daca da vreun partid 2 bani pe dreptatea mea. (nr.146)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro