luni, aprilie 22, 2024

Transalpina, o investiţie absurdă şi, posibil, penală

Zis şi drumul ţăranilor care vor să spună că au fost la munte ”sus dă tot”, dar fără să coboare din maşină, sau al gospodinelor extaziate de „natura patriei”, echipate în adidaşi Mike, zorzoane mov şi cu GPS pe bordul BMW-ului cu număr de Ruse, acest drum inutil şi exorbitant de scump suie în Parâng la 2150m şi coboară apoi în Valea Lotrului pentru un trafic sezonier care, atâta cât e, dăunează puternic mediului; stă închis mai mult de jumătate de an; şi trebuie întreţinut cu costuri imense. În plus, este sub-standard în multe secţiuni ca siguranţă rutieră, lipsindu-i parapeţii şi refugiile. Totul ne-a costat aproape 400 milioane euro de la buget, bani buni cu care făceai două centuri ocolitoare complete în jurul unor municipii lipsite de aşa ceva (Braşov, Bacău, etc), cu beneficii economice incomparabil mai mari, pe o lucrare contractată şi executată fulger, deşi era nejustificată, fiindcă nu figura ca prioritate în nici un plan de investiţii.

Toate aceste lucruri se puteau anticipa fară cine ştie ce evaluări tehnice, după cum am mai scris în trecut noi la EFOR, doar văzând cât de inutil şi scump de întreţinut este celălalt elefant alb, Transfăgărăşanul, lăsat moştenire de Ceauşescu, ultimul dictator european care a mai crezut că drumurile pe creste de munţi au vreo “valoare strategică”. Genul ăsta de şosele se făceau în Austria pe la 1930, mai mult ca schemă anti-criză de a crea joburi (vezi Grossglockner), numai că asta era acum 80 de ani; lecţiile tâmpite de atunci s-au învaţat iar azi în Europa nu le mai repetă nimeni.

Nimeni, in afara de guvernele României, se pare. Iată că avem acum confirmarea aprecierii că această investiţie majoră este atât de absurdă, încât devine suspectă: ea se află în raportul Curţii de Conturi (aici, pp. 23-30), care face franjuri atât oportunitatea proiectului cât şi modul scandalos cum a fost acesta derulat de către CNADNR, menţionând negru pe alb că există toate semnele de presiune politică externă asupra Companiei, posibil ca urmare a unor fapte de mare corupţie.

Lucrarea, complet scoasă din pălărie cum spuneam, a fost contractată de ilustrele competenţe guvernamentale Tăriceanu-Orban în 2008 şi a fost continuată fără sincopă de miniştrii care au urmat, în vreme ce alte lucrări utile au fost întârziate din lipsă de fonduri. Asta deoarece constructorul era Nelu Iordache (omul cu avionul), actualmente la răcoare pentru deturnare de fonduri pe alte lucrări cu fonduri UE (unde supravegherea e totuşi mai strictă, deci au trebuit să-l lege, cu tot regretul). E plauzibil ca dl Iordache, dincolo de ce o mai fi ciupit el în interes personal, să fi funcţionat ca bidon trans-partinic de fonduri, pasat colegial de la unii la alţii. Ca atare, este  inacceptabil ca acest scandal să se îngroape în rapoarte: DNA trebuie să intre pe fir, începând chiar de la dl Iordache, care ştie desigur multe şi se află în situaţia de a nu mai avea mare lucru de pierdut în viaţă, deci ar putea fi dispus să vorbească.

De ce s-a făcut acest DN scump şi inutil, care duce de nicăieri, nicăieri? In afară de interesul de a deturna jumate de miliard de euro de la buget către mega-asfaltatorul Iordache, o mai fi contat şi lobby-ul local al celor cu vile-pensiune la Rânca, unul din cele mai oribil construite locuri din România, un fel de Pipera la 1600 metri unde nu e recomandabil să călcaţi: vile începute înainte de criză pe Sapard şi falimentare imediat după, deci disperate după tranzit comercial. Cine ştie ce baronet local o fi turnat pe acolo fundaţii şi a rămas cu ele de izbelişte după 2009?

Altminteri, pentru orice om teafăr la cap cu o hartă în mână şi care vrea să ajungă în Valea Lotrului, inclusiv la noua pârtie de schi de la Vidra, Transalpina are utilitate zero, fiind închisă iarna (şi totuşi, incredibil, aceasta e motivaţia bâguită în studiul de fezabilitate). Mult mai firesc, dacă voiai să dezvolţi turismul şi micile afaceri în zonă, era să reabilitezi cu maxim 10% din bani DN7A, care fix acolo merge, însă fără cascadorii la 2200m, ci pe vale, fiind astfel deschis tot timpul anului.

Pe traseul Transalpina nu e nimic interesant de văzut decât drumul în sine care şerpuieste pe nişte păşuni alpine şi strică nişte arii naturale protejate, deschizând accesul în ele legiunilor de maşinişti şi motociclişti care vin acolo doar ca să-şi pârâie artistic motoarele pe serpentine şi arunce PET-uri sau pungile de la şaormă aduse de acasă la puţinele puncte de popas, deoarece la faţa locului nu e nimic pe care să poţi cheltui banii, deci chiar aşteptatele beneficii economice sunt fix zero. Şi asta se putea anticipa fără evaluări experte: anume, că locul va deveni un fel de Bâlea Lac 2, adică târgul auto Vitan suit la 2200 metri deasupra mării.

Iar când mă uit cum se leagă activiştii cu lanţul de câte un gard sau pom uscat, dar nu zic nici cârc la ăştia 100km care taie Parângul degeaba-degebuţa, pe o factură de 400 milioane euro, admiraţia mea pentru Orban, Berceanu şi toţi ceilalţi miniştri ai Transporturilor cărora le datorăm existenţa Transalpina creşte până la altitudini de-a dreptul himalayene, să zic aşa.

Distribuie acest articol

229 COMENTARII

 1. Precis „adidaşi Mike”? Nu cumva „pumaşi Nike”?
  Lăsând gluma la o parte: vă dau perfectă dreptate.
  Mai deunăzi, deoarece mă aflam oricum prin Huedin, am făcut o mică excursie la Stâna de Vale. Şoseaua, care porneşte de la Bucea, de unde prin anii 60 puteai călători cu o cursă de autobuz, a devenit aproape impracticabilă. Pentru clujeni, Stâna de Vale nu mai există.
  Avem în schimb Transalpina, o nouă tichie de mărgăritar.

  PS
  De la Stâna de Vale m-am întors la Cluj via Oradea…

  • E intristator nivelul -mediu- suburban al comentariilor, pe un forum (moderat?) care parea ferit de violenta care ne caracterizeaza din ce in ce mai mult, ca natie…e drept, nici tonul autorului nu e bland, dar de ce ar fi…? Subiectul e delicat, insa suma in discutie este obscena, iar efectele pe termen lung asupra mediului, imprevizibile…oricum nu numarul turistilor de orice neam este criteriul…poate mai bine se investea purcoiul asta de bani in infrastructrura care ar putea permite turistilor straini sa ajunga pana la poalele muntilor (caruntilor), nu pe creasta lor…tardiv, oricum…dar, cine stie, poate ca o sa mai aiba vreodata tara asta atatia bani, deci nu strica sa se discute…
   P.s. Nu sunt ecologist, desi as vrea…

   • P.p.s. Au dreptate cei care spun ca e banal peisajul. Nu am fost pe Transalpina, dar cred ca nu e nevoie sa mergi, musai, ca sa „citesti” poza. Un deal stancos si sterp cu un „sarpe” in spinare. Oameni buni, dupa ce am vazut Alpii, mi-au trecut impresiile ca avem o tara chiar asa de frumoasa. Nu e urata, e peste medie, dar nici nu e cum credem noi…singura zona naturala cu adevarat deosebita e Delta, in rest nimic iesit din comun, cu exceptii punctuale/limitate, poate, in niciun caz munti intregi…nu va grabiti sa judecati daca n-ati vazut alti munti, de peste 3500-4000 m, e genul de senzatie care nu se poate inlocui cu poze sau povesti…un pic de realism insa nu strica nimanui…

    • ok, si daca nu avem Alpi, ne kkm pe ce avem, sau cum?
     Parangul e fantastic.
     spaniolii nu au Alpi, au Pirineii, care sunt un fel de Godeanu ai nostri.
     da’ ei se mandresc cu muntii lor.
     ca tot veni vorba de Alpi, in Chamonix,
     pe versantul opus celui pe care circula trenuletul spre Mer de Glace,
     francezii au asfaltat un drum pana in varf unde …
     e doar o platforma de unde se deschide priveliste catre Aiguille-uri si catre Mont Blanc.
     de ce l-au asfaltat, cand drumul se putea oricum parcurge in vreo 2-3 ore pe jos?
     ca sa urce toti cocalarii si manelistii, exact ca la Balea Lac, ar raspunde dl. Ionita.
     domnilor, francezii au inteles un lucru: turismul nu e doar pentru varsta tineretii.
     sigur, la ei pensionarii, destul de multi, au venituri suficiente cat sa-si petreaca batranetile pe drumuri.
     si am intalnit sute, in cele 2 zile cat am stat acolo, care urcau cu trenuletul pe cablu pana la Mer de Glace, iar de acolo o luau usor, la picior, pe creasta.
     ei, pune-i sa ajunga la Mer de Glace pe jos, sa vezi, cati sunt in stare?
     de pe Transalpina , sau la o ora de „abatere” sunt privelisti uimitoare,
     in zile senine se vede pana pe Parangul Mare.
     cati ar urca pe jos pana la 2200m, ca sa aibe acces la acele privelisti, si cat timp le-ar lua?
     ha?
     ok, ca sunt probleme cu contractul, inteleg ca DNA a inceput deja cercetarile exact pentru Transalpina, foarte bine, insa drumul are potential turistic.
     si odata infrasctructura de acces realizata, zona se va dezvolta.
     nu multi isi dezvolta afaceri in zone unde chiar si vara iti trebuie tractor ca sa ajungi.
     ca o fi fost sau nu o prioritate, desigur e discutabil.
     insa asa, orice investitie e discutabila, orice investitie e mai prioritara pentru unii decat pentru altii,
     orice investitie e mai prioritara pe termen scurt decat lung, etc…
     daca e sa ma-ntrebati pe mine, autostrada Bucuresti-Brasov e mult mai putin prioritara,
     avand in vedere ca exista deja TREI drumuri nationale care deservesc aceasta ruta.
     si ia vedeti cat costa sectorul Comarnic-Brasov, comparativ cu Transalpina.
     referitor la asertiunile autorului despre Ranca, chiar ma bucura.
     daca reusiti, domnule Ionita, sa convingeti miile de regateni si mitici de care noi astia,
     provincialii, nu avem loc iarna in pensiuni la Ranca, am fi de-a dreptul fericiti.
     duca-se-n Predealu’ mamii lor, de ce vin tocmai pana in celalalt capat de tara?
     va las, domnule Ionita, sa raspundeti cu amaraciune la aceasta ultima intrebare.

      • P.S.
       aveti idee cat s-ar dezvolta turistic zona Retezatului daca s-ar largi si asfalta
       drumurile Carnic – Pietrele si Gura Apelor – Poiana Pelegii?
       desigur, cu drawback-ul cocalarimii aferente, ca asa-i la noi.
       insa pentru unii ca mine, orice alternativa la carat rucsaci in spinare si rupt masina pe drumurile forestiere, e binevenita.
       la noi, turismul e la pamant din cauza a (cel putin) trei factori majori:
       – coruptie si evaziune fiscala
       – lipsa infrastructura
       – saracie
       daca ultima incepe incet-incet sa se remedieze, la primele doua, orizontul e innorat.

     • Conu marius ati uitat cate ceva in PS-ul dvs:
      -bunul simt
      -cultura
      -ratiunea
      Chestii care cuvintele de genul „miticii” sau „cocalari regateni” nu le prea arata, cel mult denota un cocalar infatuat din alta regiune. LMAO

      PS: Nu-s nici din „Bucale” nici din Ilfov macar sau din Oltenia sau Muntenia. Dar teribil imi repugna prostia monser!

      • asta cu „cocalari regateni” va apartine.
       eu am folosit cele doua cuvinte, plus „mitici”, separat.
       am identificat prin ele niste realitati, niste mase de oameni.
       insa dvs, alaturandu-le, ati adaugat o jignire acelor mase .
       o privire in oglinda, din cand in cand, nu v-ar strica.
       in rest, vad ca sunteti mai preocupat de trei cuvinte decat de subiectul articolului.
       ce sa mai zici …

  • Fara indoiala ca avem de-a face cu o investitie ciudata, acum problema este ca totusi o avem dar ce ar trebui sa facem cu ea?
   Dupa unii ” comentatori” se pare ca ar trebui desfiintata, nu? Ca doar sunt alte drumuri neintretinute, etc…. ciudat si iar ciudat.

    • Ideea e cam așa: cineva a făcut, cu sute de ani în urmă, acest drum, pentru că a fost nevoie de el. Dacă avem elicoptere, acum nu mai e bun… Domnule Ioniță, și doar dacă ar fi considerat drum strategic pentru armată și tot ar fi suficient ca să existe! Drumurile nu se fac doar între obiective economice, în caz contrar, zonele rezidențiale, care nu duc la mare dezvoltare economică, nu ar trebui să existe, mai ales că nu sunt nici măcar un peisaj turistic deosebit, ba dimpotrivă! ORICE DRUM care e făcut, e bine că există și să fie cât mai multe! la acest capitol, nu OPORTUNITATEA e problema, chiar de-ar fi un drum ce duce de niciunde spre nicăieri și tot ar fi un obiectiv turistic, datorită unicității sale, problema-s prețurile de cost departe rău de realitatea concretă! ERGO: să fie cât mai multe drumuri, dar să fie bine și făcute la prețuri rezonabile!

     • Serios acum, e un drum inutil care doar inghite bani.. „și doar dacă ar fi considerat drum strategic pentru armată” – wow, ti se pare putin motiv asta?

      Drumul a fost proiectat si contruit (in prima faza) cand avea un rol strategic, economic, whatever. Dupa zeci de ani rolul acela poate disparea cu totul, calea rutiera pierzandu-si rostul, despre asta e vorba.

      Sa investesti intr-un loc inutil pentru evidente scopuri personale are un iz usor penal.
      Sa investesti intr-un loc inutil (la mentenanta ma refer acum) doar pentru ca il ai oricum fara sa incerci inainte de toate sa il valorifici cumva (zona, resursele la care duce, whatever) mi se pare prostie.

  • Articolul este binevenit si atrage atentia asupra unei fraude de proportii, frauda la care si-au dat concursul institutii ale statului de la guvern pina la consilii judetene.Dupa parerea mea este una din cele mai mari fraude post-decembriste pe taram mioritic.

   Explicatii:
   Contractele de tip forward-purchase spun ca atunci cand doresti un drum si nu ai banii pe loc,gramada, cauti un constructor care se imprumuta , face lucrarea pe banii lui si tu ii platesti in rate costul lucrarilor in asa fel incat sa fie bine(dupa un grafic de plati agreat).
   In cazul de fata costul lucrarilor este de 380 de milioane de euro( inclusiv acte aditionale) la care se adauga TVA si asa se ajunge la fabuloasa suma de 470 de milioane de euro.

   Cum s-a ajuns aici:
   1.Nu a existat un proiect clar aprobat si verificat din punct de vedere costuri( au fost 5 acte aditionale care au suplimentat cantitatile de lucrari).Asta inseamna ca proiectul a fost estimat si niciodata nu s-au stiut cantitatile exacte de lucrari, la faza DDE,detalii de executie.Garantie de buna executie pentru proiect( ma refer la proiectare) nu a fost niciodata contractata sau pusa in discutie.La un asa contract ar fi trebuit ca proiectantul sa prezinte o scrisoare de garantie[nu a existat asa ceva].De ce? Ca sa nu ai pe cine intreba ulterior cum a „gresit” estimarile.

   2.Nu si-a dat nimeni osteneala sa inteleaga impactul costurilor de finantare.
   132 de milioane de euro.
   De ce faci contract forward purchase cu o firma care nu are banii necesari si te duce la 25% costuri de finantare?Evident castigatorul[de departe] din acest contract este Banca finantatoare[nu dam nume dar nu e greu de ghicit].
   Pierdantul este cel care plateste[statul roman].
   Ca jaful sa fie si mai mare au fost platite ratele nu anual ci trimestrial cu aprobarea tacita a guvernantilor!!!!!!!!( paragraf 197 – raport Curtea de Conturi)

   3.Drumul asta e un drum national si traverseaza 3 judete.Toate cele 3 consilii judetene au emis autorizatii de construire in regim de urgenta[ilegal-pentru ca o autorizatie in regim de urgenta se emite in cu totul alte cazuri].???

   4.Lucrarile efectuate au fost facute de proasta calitate si au fost refacute pe costuri impuse prin acte aditionale.
   Oricum , pentru un drum aflat in relief montan durata de viata este mai mica decat la un drum aflat intr-o zona aflata la o altitudine mica.
   Gelivitatea( rezistenta la inghet-dezghet) este cea care face diferenta.Expunerea la cicluri de inghet-dezghet este mai mare la un drum montan.Nu s-a luat in calcul asa ceva in proiect.Ca urmare, in cativa ani drumul va incepe sa se umple cu pelade,gropi sau fisuri ale imbracamintii rutiere.Nu trebuie sa fii Einstein sa ghicesti asta.

   5.Drumul nu are nici un fel de dotari care sa il poate introduce intr-o categorie de drum national.Nu au existat acorduri de mediu [care trebuiau emise de catre fiecare agentie jurisdictionala,pe fiecare judet-in Austria am vazut pasaje speciale pentru trecerea animalelor!].Nu au fost luate masuri de conformare a infrastructurii rutiere pentru a putea sa se doteze drumul cu protectii impotriva zapezii.[de ce ar trebui asa ceva in varful muntelui, nu?]

   6.Nu a existat o estimare corecta a costurilor de intretinere pentru un asemenea drum.Asta este si motivul pentru care acest drum va functiona 3 luni pe an.Nu exista bani pentru intretinere, ca atare poti circula doar vara.Orice constructie se face in cativa ani si urmeaza sa fie exploatata in cateva zeci de ani.In timpul perioadei de viata a acelei constructii( in cazul nostru un drum) trebuie sa existe un program de urmarire a comportarii in timp si un program de intretinere.Nu exista asa ceva si nu se aplica[ nici la alte drumuri, la acesta ar fi chiar culmea sa se faca!]

   Ma opresc aici, cu toate ca ar fi mult mai multe de spus[ in privinta proiectului, a contractelor,a calitatii lucrarilor].
   Nu ma mira [in continuare] nimic din ce spun rapoartele MCV si rapoartele de monitorizare de la EU.

  • Putem adauga ce vreti dv :)
   Din pacate bani nu mai putem adauga, ca s-au ingropat in pasunile alpine ale Parangului.
   Am impresia ca lumea nu realizeaza ordinul de marime: 400 mil euro, aprox bugetul de intretinere pe un an al tuturor drumurilor nationale din Romania

   • Nu aveti dreptate. In primul rand artera are un rol strategic strabatand muntii de la nord la sud si vine in completarea Vaii Prahovei a Vaii Jiului si Vaii Oltului.
    In al doilea rand drumul deschide turistic zona Voineasa-Vidra si masivul Parang pentru turistii care vin dinspre Sebes sau Targu-Jiu..
    In al treilea rand Valea jiului zona defavorizata economic poate beneficia prin locuri de munca atat in turism cat si prin cresterea atractivitatii pentru investitori, zona avand un potential real de dezvoltare.
    400 milioane de eur sunt o suma semnificativa, dar beneficiul in dezvoltarea zonei justifica o asemenea investitie.
    Transalpina este o realizare si din punct de vedere tehnic, pentru ca nu este tocmai simplu sa construiesti sosele la 2000 de metri altitudine…si ar mai fi ceva….a fost construita de o firma romaneasca cu muncitori romani banii au ramas in tara….

     • Radeti radeti dar mie nu prea imi vine sa rad….Atunci cand un antreprenor roman face o lucrare de infrastructura banii si profiturile raman in tara in cea mai mare parte….Am sa va dau exemplu Bechtel-Enka…..un consortiu americano-turc care au construit o portiune din Autostrada Transilvania cu muncitori turci, fier turcesc si proiectanti straini…ce bani au ramas in tara din cele 2 miliarde platite Bechtel? E mai bine asa? De ce trebuie sa fie musai mai prost ce e romanesc?

     • De la intersectia Transalpina cu DN 7A sunt 29 de kilometri pana in Petrosani. Drumul poate reprezenta o ruta alternativa la traversarea muntilor reducand traficul pe Valea Jiului.
      De ce este o ruta strategica? Ei bine daca sunteti un asa fin cunoscator al geografiei zonei am sa va rog sa intrebati localnicii din zona despre „strategica”….ce este strategica asta? Pai inainte de a fi asfaltata Transalpina era un drum amenajat rudimentar pentru armata, care era folosit din cand in cand de pasionatii de „off road”…..ce rol avea „strategica” asta? Pai tocmai sa traverseze muntii si sa poata fi folosita in caz de razboi si calamitate. Nu aveti idee cat de usor poate fi blocata defensiva unui teritoriu daca rutele de transport sunt putine la numar si nu au alternative….

      • „in caz de razboi…” cred ca razboiul la care va ganditi dv s-a incheiat de vreo 100 de ani :)
       Da, TA se intersecteaza cu DN 7a la Obarsia Lotrului, drum care merge de la Brezoi la Petrosani, pe vale, fiind deschis tot timpul anului, inclusiv cand ninge. Pe acela ajung oamenii la partia de la Vidra si acela ar fi trebuit reabilitat, asa spuneam. TA nu serveste la absolut nimic daca e inchisa 9 luni pe an si oricum n-are nimic de-a face cu Valea Jiului

      • Ce parere aveti despre Elvetia domnule ziarist? Aveti idee ca sunt una dintre cele mai militarizate tari din lume? Ca intreg teritoriul este gandit pentru o puternica strategie de defensiva? Ca pana mai de curand tunelurile si podurile de la granita erau prevazute cu explozibili? Ei sunt prosti ca se pregatesc permanent pentru neprevazut, in timp ce noi suntem „inteligenti” ca nu facem din rutele care traverseaza muntii o prioritate cu dusmanii suflandu-ne in ceafa…
       Este absolut jenant ca nu avem autostrada pe Valea Oltului sau Autostrada care sa lege Moldova de vestul tarii prin munti…care sa poata asigura o retragere rapida in caz de nevoie.
       Daca Transfagarasanul este inchis iarna inseamna ca nu are rost? Daca litoralul este functional numai vara trebuie inchis?

      • De bun simt ultimile intrebari adresate dlui Ionita,carcotasul de serviciu.Se pare ca chestia cu inchiderea litoralului a fost cireasa de pe tortul intrebarilor.Asa a facut si in cazul Casei Poporului, pe care strainii ar da miliarde, si in cazul Cananului Dunare-Marea Neagra etc. Numai de sistemul de irigatii care ar fi preluat toata apa revarsata dupa voia naturii, peste oameni si culturile lor nimic.Pe dl in cauza il arde buza de centurile ocolitoare.

    • Dar faptul că pe timp de iarnă acest drum este închis, ați uitat să precizați ! Vedeți doar avantajele economice, probabil, personale, dar faptul că acolo se vor strînge gunoaie, vor fi întîlniți mitocani de București care sînt plini de ei, că, așa cum spune autorul, vor veni cocălarii cu mașini de fițe să te polueze fonic cu manelele lor oribile și tobe de eșapament special făurite să-ți omoare nervii auditivi… Sînt din Deva, destul de aproape pentru a urca și eu acolo, dar nu mă duc tocmai din motivele enumerate ! Deci, din partea mea nu veți avea profit economic !

     • Cocalari necocalari dezvoltarea tarii trebuie sa mearga inainte. Ce ne facem cu litoralul, ce ne facem cu Valea Prahovei?? Inchidem tot numai ca vin si manelisti acolo? Va placeau mai mult ruinele de la Vidra? Acum statiunea aia are in sfarsit sansa sa renasca si sa devina un punct de atractie nu un „Pripiat” al Romaniei…

    • Atunci cînd s-a făcut Transfăgărășanul se tot șoptea că e „o șosea strategică”. Tatăl meu, fost ofițer (demisionat în 1946) cu războiul făcut, a spus: „Asta este pură prostie. Orice șosea aflată pe vîrful munților poate fi blocată foarte ușor de cîteva avioane de vînătoare-bombardament, fie distrungînd niște poduri, fie niște guri de tunel. Pe de altă parte coloanele de vehicule sînt mult mai expuse atacurilor din aer decît atunci cînd drumul e pe fundul unei văi”. Din acele vremuri au mai apărut și proiectilele ghidate prin laser…

     Chestia cu „profitul care rămîne în țară”: păi îl vedem în vilele de neam prost, atomobilele de fițe, vacanțe de lux + conturi în Insulele Virgine etc. Adică o bună parte se duce tot „afară”. Și asta cu condiția să fie profit veritabil, nu scos din pix ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR.

     • Transalpina nu are tuneluri si nici poduri…e sosea de coasta de la inceput la sfarsit.
      Pana sa inceapa (Doamne fereste!) confruntarea armata propriu zisa rutele de transport servesc la consolidarea rapida a zonelor de granita si la evacuarea civililor.
      Mobilitatea in propriul teritoriu este esentiala si poate face diferenta in caz de calamitate.

    • Ce rol strategic, in calea navalirilor turcesti? E bine ca banii raman in tara si se vor creea locuri de munca mai ales ca restul soselelor sunt in stare perfecta, nu mai avem nici un spital si nici o scoala de construit deci o noua sosea la asa inaltime ar fi investitia salvatoare.

   • Înspăimîntător cum reacționează românii cînd vine vorba de „mîndrie”.

    Orice, dar să nu te atingi de ”mîndrie”.

    O victorie incontestabilă, deși postumă, a patriotului-de-hrubă Ceaușescu, avortonul unui țărănoi alcoolic care nu știa prea bine cîți copii are.

    Se pare că sîntem mulți de genul ăsta. PREA MULȚI !

    • poate nu e chiar ce aci e evident in comentarii,in comentarii e inca ceva… :
     ”nimic nu e mai periculos pe lumea asta decit ignorantza sincera si prostia conshtienta” Martin Luther King Jr.
     ”cel mai mare inamic al cunoashterii nu este ignorantza ci iluzia cunoashterii” Stephen Hawking

 2. Ei domnule, ce chitibusar sunteti! Nu vedeti ce frumos arata? Ah, era sa spun atarna…
  Ce mare branza,niste firfirei acolo… si nevasta-ma isi mai ia cate-un ceas misto, si dupa aia vrea si pantofi, rochie si poseta care sa mearga la…ceas. Noa, om face niscaiva chestii la capetele drumului, sa-i dam sens, nu? Un fleac, nu va mai legati de mizilicuri….

  • Sa zicem doua stranduri…daca tot e inchis iarna, nu? Sau un observator, o saormarie, o gradinita pentru capre negre…de ce nu si un parc tematic pentru Yeti? Ca ala pentru Dracula…daca-i intereseaza, si asta, pe qatarezi cumva? Sau pe rusi, astia-s obisnuiti cu bani multi dati pe prostii.

 3. ”aici sint banii dvs !” va amintitzi?
  azi poporul nostru impreuna cu cei mai buni fii ai sai conduce.si vor sa aiba si ei ce au vazut la clasa exploatatorilor.
  in dezvoltarea unei tzari,factorul uman prevaleaza;bogatziile pamintului vin pe urma

  • Oamenii de bună credință își amintesc cu totul altceva despre ”aici sunt banii dumneavoastră”. Își amintesc despre o coloană de utilaje de sute de metri lungime, numai Bomag și Caterpilllar, pe care la vremea aceea românii nu le văzuseră decât în filme. Coloană care se deplasa încet, metru cu metru, dar nu stătea o clipă, astfel încât dacă mersesei dimineață de la Suceava spre București, seara la întoarcere o găseai la câteva sute de metri mai spre nord, iar DN2 / E85 avea deja o bandă în plus, pe acele câteva sute de metri.

   Ce faci tu nu este decât să repeți propaganda ridicolă tip PSD și Antena 3, care nu știu decât să ducă totul în derizoriu. Ăsta e unul dintre motivele pentru care în România nu se poate face nimic cum trebuie, lucrurile bune sunt discreditate și ridiculizate de politicienii adverși și de mass-media interesată, astfel încât să-și poată face ei șmenurile gen Transalpina.

 4. Felicitari pentru un articol foarte pertinent! Starea (critica) a mediului e bagatelizata, nu avem o cultura solida care sa respecte mediul cu adevarat, multi cred ca e suficient sa nu lasi gunoie in urma, dar aliminteri a avea sosele sau vile sau alte constructii inutile peste tot, e ok. Sau spun „defrisam, decopertam, exploatam dar apoi re-ecologizam” de parca ar fi vorba de vopsit peretii.

 5. Inca un caz care dovedeste:
  – existenta unor strategii si viziuni nationale bine gandite
  – cat de usor se arunca sau se fura banii publici
  – vinovatii nu exista si nu vor exista
  Let’s do it, Romania!

 6. În Siberiada lui Konchalovski era un personaj care singur croia un drum către stele, hăcuind cu toporul printre brazi. La noi însă inspirația a venit din Lost Highway, de David Lynch. Există o clasă care s-a adaptat instantaneu și poate depășește modelul proiectelor de construcție din Sicilia și Calabria, girate de Il Divo (Andreotti) și ai lui. Poate chiar sîntem în avangardă- dezvoltăm rețele rutiere inspirate din Moebius- escheriene, piranesiene, cu o corupție pe măsură, întortocheată, sinuoasă, în care anchetatorul se trezește după câteva luni în punctul de pornire. Consolarea ar fi că spre deosebire de modelul italian, la noi fenomenul nu este încă letal. În Italia, Neluță expira în celula lui, tocmai pentru a nu da pe goarnă. În ce privește investițiile, poate jugul de fier austro-european chiar nu e îndeajuns. Peste noapte, s-a dezvoltat jugul de catifea. Renunțarea la imunitate ar fi un pas serios spre asanare.

 7. Dn 7a nu este reabilitat, pentru că s-ar expune publicului furtul sistematic de lemn în zonă. După ce va ajunge și acolo zonă de pășuni, se va reabilita

 8. Un comentariu colateral:
  Un idiot i-a spus „transalpina”. Chiar trebuie sa fim consecventi?

  Mai exista si un DN66A. Si un planuit „transbucegi”. Avem de lucru.

  • Dpdv turistic, trebuie promovată, dacă tot există de-acum. Iar un nume ca Transalpina e destul de potrivit pentru turiști, puteți găsi clipuri pe Youtube cu britanici extaziați de respectiva șosea. În viziunea lor, Transalpina e chiar un bun motiv de dispută cu Jeremy Clarkson și echipa de la Top Gear, fiind o șosea mai adevărată decât Transfăgărășanul lăudat de aceștia.

   http://www.youtube.com/watch?v=WPSpVpYTvnA

   Acum, poate că dvs.și cu mine suntem de părere că banii publici n-ar trebui cheltuiți în acest mod, iar niște contabili de le Curtea de Conturi nu vor considera niciodată justificată o asemenea investiție. Și probabil că nici nu este. Dar pentru promovarea turismului în România, Transalpina face mult mai mult decât o mulțime de participări la târguri internaționale. Pentru că cea mai convingătoare este reclama neplătită, după cum puteți vedea în videoclipul de mai sus, cam începând cu minutul 10:00.

   • Daca e vorba doar de reclama, ma bate gandul ca la 400 mil euro poti cumpara o gramada de reclama, nu doar un clip pe youtube si o emisiune la circarii Topgear :) Adica, fratioare, cumperi reclama pe 2 luni la TOATE televiziunile si ziarele importante din Europa, nu stiu daca realizezi dimensiunea fenomenului..

   • @ Sorin Ioniță – mi-e teamă că dialogurile cu dvs.încep să semene cu cele cu Petru Clej :P

    Am specificat de la bun început că trebuie promovată ”dacă tot există de-acum” și că nu trebuiau cheltuiți din bani publici 400 de milioane de euro pe așa ceva. Însă odată ce ea există, reclama gratis e disponibilă timp de zeci de ani de-acum încolo. Alternativa de a cheltui 400 mil.euro pentru a plăti reclamă este mult mai proastă, ar fi pur și simplu bani aruncați.

    E un drum frumos și inutil, România se putea descurca foarte bine și fără el, dar acum există și e deja o atracție turistică. Probabil ar fi trebuit să coste doar 35-40% din cât a costat, e foarte bine că Nelu Iordache e deja la închisoare, iar câțiva politicieni ar trebui să-i calce pe urme. Însă lucrurile trebuie privite din punctul în care ele se află deja: acum există șoseaua, iar ea trebuie exploatată cât mai bine, fiindcă e o reclamă turistică autentic favorabilă României.

   • Daca ar fi fost botezata „transhimalayana” cred ca se facea coada de vizitatori pana in Bulgaria.
    Parangul nu are cum sa fie „brand de tara” pe care sa-ti desfasori anvelopa. Am auzit ca si la „casa poporului” este coada in unele zile. Frumoasaaaa… foc!
    Si, daca tot m-am intors pe aici, poate le spune cineva „britanicilor” ca acel drum nu are inca statut de drum public (pentru „britanicii” locului, ceva mai concret: asigurarile auto nu sunt valabile pe-acolo).

  • Sunt unii atat de snobi incat fac abstractie si de bruma de geografie pe care or fi invatat-o in scoala, dar referiri copioase la locurile de petrecut vacantele „in afara”.
   Sigur, daca Transfagarasanul traverseaza muntii Fagaras, facem un copy-paste mic-mic si reiese ca Transalpina traverseaza Alpii!
   Chiar nu va trece prin cap ca numele „transalpina” nu trebuie sa aiba neaparat legatura cu denumirea munitilor pe care ii traverseaza?! E vorba doar de altitudinea la care este situata.
   Inapoi la scoala generala!
   http://www.materie.ro/materie/zonele-biopedogeografice-183

 9. n-am sa intru in discutii teoretice despre coruptie si altele; am sa vin cu chestii mai concrete.

  2 oameni pe care ii stiu vor face o vacanta (si) prin Romania; e un tur mai mare prin Balcani. vreo 6 nopti le vor petrece in Romania. motivele pentru care ei vin in Romania sunt doua:
  Transalpina si Transfagarasan.

  i-am convins sa se duca si prin delta vreo 2 nopti.

  de fapt, si-au modificat tot planul de calatorie in special pentru a prinde Transfagarasanul deschis (daca o sa aiba noroc si autoritatile il vor deschide cand au promis).

  am io asa o banuiala ca mai mult de 2 straini in vara asta pe cele 2 drumuri „inutile”.

  • Nu ne intereseaza ca vin doi-trei sau un milion de straini. Sa stea acasa la ei. noi suntem PATRIOTI si ECOLOGISTI. Adica suntem PROSTI FACUTI GRAMADA. Nu conteaza ca unora chiar le place acel drum. Chiar in slapi sau adidasi mike. Conteaza ca onoratul autor nu a castigat el nimic la afacerea asta si atunci ca sa manance si gura lui o paine se da mare ecologist ca prinde la prosti. Si faza cu siguranta e cea mai tare. SICTIR ecologist imputit

 10. D-nul Sorin va stimez pentru ca opinile dvs. care sunt in contradictie cu ale mele. Sunt tare curios cati dintre cei care au comentat la acest articol au parcurs macar o data Transalpina. E posibil ca raspunsul la aceasta dilema sa fie tipic national. A devenit un sport in Romania a da cu presupusul despre ceva despre care nu detinem expertiza. Eu l-am parcurs o singura data si pot spune ca genereaza acceasi satisfactie ca vizita la Babele sau Manastirea Putna. Aceste realizari fac parte din noi toti si ne defineste ca natiune. Natiunile sunt apreciate pentru realizari si istorie. Probabil ca a costat mult … iar daca nu e finalizat nu cred ca e vina noastra . Dar a spune ca un drum vine de nicaieri si merge nici unde cred ca demonstreaza altceva. De parca ar conta doar dumurile care vin din pipera si merg in ferentari sau autoatrazile suspendate pe care se topesc bani publici pentru studii de fezabilitate generand concluzii pentru care nu trebuia cheltuit nici un ban. Acelasi lucru puteti spune di de Transfagarasan ! ! …De ce nu o faceti !! … si acel drum e in acelasi situatie ! A costat enorm …. se intretine greu ….dar nu ne concepem existenta fara el ! Si mai sunt cateva pe care nu vreau sa le amintesc. Cred ca l-am linsa pe acel minitru care ar declara ca e inutil la TV. Si acum dupa ce v-am sus parerea mea …ce concluzie sa am dupa acest articol ! …ca trebuie abandonat !! ??? … sau interzis !! …bun ! si cu canalul Dunare-Marea neagra ce facem atunci ?

  • Dv. sunteti exemplul perfect de ce aceasta tara merita ultimul sau penultimul loc pe la mai toate statisticile care conteaza!

  • Ideea cheie aici e „numărul” de euro cheltuiți, 400 milioane.

   Transalpina și Transfăgărășan sunt superbe, le-am trecut cu motocicleta de mai multe ori, dar e prea mult spus că „n-aș concepe existența fără ele”. Cînd am treabă de trecut munții, tot pe DN1 sau DN7 îi trec (eventual pe ăla de la Cîmpulung), nu pe niște drumuri mai mult închise decît deschise.

   Popoarele nu sunt definite de construcții faraonice, eventual doar alea care trebuiesc aburite de conducători populiști: ce șmecheri suntem noi cu cea mai mare clădire din lume.

   Vedeți că există unii pe lumea asta care au lansat un satelit (sunt deci putere spațială), chipurile au și arme nucleare, dar majoritatea populației moare de foame sau în închisori.

   Pentru fiecare efort depus se estimează un beneficiu. Cele două drumuri mai mult închise, Casa Poporului (și probabil și canalul spre mare) sunt departe de a se califica la raportul efort/beneficiu.

  • Și by the way, deși am fost doar de cîteva ori pe drumul ăla, o dată l-am găsit închis pentru ceva etapă de campionat de automobilism, și nu era nici un semn pus dinainte ca să nu bat drumul ca prostul pînă sus.

   Dumneavoastră, dacă mergeți, să zicem, de la București la Sibiu, dați de fiecare dată telefoane dinainte ca să aflați dacă DN7 e închis, sau doar în perioadele cu ninsori grele?

 11. … si apropo pentru a informa corect ! …drumul nu coboara in valea Lotrului …ci in Valea Sebesului ! …drumul de pe valea Lotrului a fost realizat cu alta destinatie si nu face parte din Transalpina !

 12. O combinatie mortala intre coruptie si lipsa completa de educatie, cultura si gust.
  In timp ce bijuterii de tipul Baile Herculane dispar sub asaltul ignarilor romani, banii sunt risipiti pe asemenea ineptii.

 13. ba destepti esti ! v-ati adunat toti „da” dreapta si debitati. Lasa ca se face vama la tartarau si beleti ceva miticilor

 14. dle.Ionita, multe lucruri pot fi considerate absurde! ca nu suntem civilizati si ca totul se face la suprapret si f.lent, se stie, aproape a devenit o axioma! in egoismul meu va spun ca traseul pe care l-am facut anul trecut: Bucuresti, Curtea de Arges, Transfagarasan, Sibiu, Alba Iulia, Sebes, Transalpina, Targu Jiu, Petrosani, Lotru, Vidra, Lalea Oltului, Rm.Valcea, Pitesti, Bucuresti m-a incantat; nu contest existenta, pe aproape toate vaile traversate de catre un paraias, „taberelor de romani nomazi iubitori de natura pe bani putini”.

 15. Stimate domnule Ionita, In general sunteti la obiect cu ceea ce scrieti, dar de aceasta data posibil sa va inselati. E adevarat ca Transalpina a cheltuit mult, in detrimentul altor proiecte. Dar observ ca nu vedeti avantajul de a deschide spre dezvoltare prin acest drum unei intregi zone turistice care pana acum zacea in semi anoninat. Daca am avea ochi de vazut, am observa ca avem nevoie de mai multe zone de tip Valea Prahovei sau Transfagarasanul. Ca o paranteza, ghidul de la Pestera Muierii mi-a spus intr-o discutie, ca, incepand cu anul deschiderii noii Transalpine, numarul de turisti de la pestera crescuse de cel putin 2-3 ori. In analiza pe care o faceti uitati tocmai despre beneficiile economice conexe unei astfel de investitii. Apropo, sta cineva in Romania sa adune toate aceste realitati economice conexe unei investitii inainte de a emite pareri avizate?

 16. am fost si eu pe transalpina si mi s-a parut extraordinar. este una dintre realizarile de care ma simt totusi mandru ca fac parte din acest popor, nu ca m-ar da mandria afara din casa. degeaba avem tara frumoasa daca nu avem drumuri sa o vizitam.

 17. Ce peisaj superb se vede in poza!
  Daca pe Transalpina ” nu e nimic interesant de vazut…” inseamna ca v-ati aventurat pe el numai ca sa scrieti acest articol. Adica degeaba. Problemele cu finantarile lui se stiau. Am urcat drumul de la Sugag pana in pas cu bicicleta in 2005. Nu-mi pare rau ca nu era asfaltat ci ca – asfaltat sau nu – orice drum e mai mult sa mai putin plin de gunoaie. Bani irositi / spalati de autoritati sunt cu zecile de miliarde pe alte proiecte. Cred ca stiti sa le numiti. Romania n-o sa faca niciodata bani cu adevarat din turism fara drumuri bine asfaltate. Chiar si pe vf. Moldoveanu am intalnit persoane handicapate – ajutate bineinteles – pentru care orice drum asfaltat care ii duce mai aproape de visurile lor e mare lucru.
  Pe scurt – sa facem distinctie intre cum se face si daca sa se faca o investitie. Romania are destui bani pt dezvoltare daca bugetul se aduna si se administreaza corect.

  • Mersi de link. N-as fi gasit ilustrare mai buna pentru ce am spus : un drum inutil, periculos (neterminat), care nu duce nicaieri. Asta, pentru cine are rabdare sa se uite 30 min la un clip filmat asa cum ziceam la inceputul textului – cu camera pusa de bord, cum ii place romanului sa faca drumetii sanatoase

   • Clipul este interesant, mie imi place drumul. Acum fiecare intelege ce vrea din el: dumneavoastra il vedeti ca ilustrarea perfecta a celor scrise in articol, eu il vad exact opusul articolului si impresia mea e impartasita si de cei care au comentat pe youtube :)

   • Se pare ca refuzati cu obstinatie ideea ca turismul montan nu e – si nici n-ar trebui sa fie – monopolul unei anumite varste. Mai mult, nici macar n-ar trebui sa fie monopolul oamenilor care poseda ambele picioare. Nu ar trebui sa fie nimic anormal in vedea o pasune alpina dintr-un scaun cu rotile, va dati seama de asta, nu? Altfel, s-ar chema ca faceti discriminari :)
    Ceea ce a semnalat curtea de conturi este una – care trebuie tratata de DNA si justitie, iar ceea ce sustineti despre lipsa de necesitate drumului este alta. Probabil ca daca oamenii locului s-au descurcat cateva mii de ani traind din oierit asa ar trebui sa ramana lucrurile pana la sfrasitul lumii, nu e cazul sa se mai dezvolte si altceva in zona – cam asta este ceea ce ar trebui sa intelegem?
    Ce sa mai zic?! Mare om, d-le. Ionita, mareata viziune!
    Eh, uite ca au fost altii care au avut alte viziuni despre dezvoltarea locului:
    http://www.romanialibera.ro/special/documentare/avocatul-care-i-a-scapat-pe-tarani-de-camatari-208699#top_articol
    chiar daca tot de la abuzurile unora au pornit si atunci, ca si azi – difera doar abordarea si solutiile propuse :)

 18. Interesante materialele produse de contrinutorsi. Urmaresc cu interes si reactiile venite din partea altor membri ai grupului la materialele „cu valoare adaugata”. Fara execptie sunt toate pozitive. Acelasi gind – aceeasi simtire…. Asa un grup omogen fara pic de vana critica interior dar gata imediat sa-l ia in furci pe cel de afara ce are alta parere ar merita un turn de fildes ceva mai maricel.

 19. Autorul articolului fie nu știe, fie ascunde faptul că acest drum nu este făcut recent, ci doar semi-amenajat recent. Acesta, numit și ”drumul regelui” datează încă de pe vremea romanilor.

  Dar na, la fotbal, politică și altele, se pare că nu ducem lipsă de specialiști.

  Ne-a costat 240 milioane de euro și National Arena dar nu prea văd articole pe tema acelei lucrări total inutile.

  • Dle, daca legiunile romane treceau pe creste de munti (vara) carandu-si echipamentul in spate, inseamna ca aveau motivele lor, la anul 100 dC. Tot respectul, de la cei care am mai practicat sportul asta pedestru. Insa care ar fi motivul ca noi sa cheltuim 0.5bn euro ca sa asfaltam acum poteca? Nu reiese.
   In rest, perfect de acord: Arena Nationala din Buc este o mega-investitie la fel de inutila, facuta spre incantarea mancatorilor de seminte si care nu se va recupera niciodata.

   • Sorine, faci diferenta intre miliard si bilion? Sper ca da. Altfel nu avem ce discuta. In alta ordine de idei, Grossglockner este o poveste de succes: taxa de drum, multi turisti, deschis o jumatate de an, inaugurat acum 79 de ani.

    • In lumea anglo-saxona (usa de exemplu), bilion inseamna milliard. Asa o sa gasit prin toate revistele financiare.

     Dar, ca sa fie clar: e vorba de o jumatate de milliard de euro.

   • Care este izvorul istoric în care se spune că trupele romane urcau la 2000 de metri altitudine în Munţii Carpaţi? Ce să facă împăratul Traian la înălţimea aceea, pe cine să cucerească? Erau la vânătoare de capre negre şi urşi polari? Făceau fotografii pentru Columna lui Traian şi monumentul de la Adamclisi? Mergeau la plajă pe vârf de munte?
    Orice militar instruit ştie că deplasarea se face prin văile create de cursurile de apă. Doar în cazuri excepţionale se urcă pe un munte, pentru a manevra în flancurile şi spatele inamicului. Exemple sunt foarte multe din campania austro-ungaro-germană din 1916 împotriva trupelor române.

    • Imparatul in persoana nu, dar niste legiuni/cohorte, din diverse motive logistice, se pare ca da. Exista niste urme de structuri militare romane in zona, desi nu chiar la 2200 m altitudine. Plus aceasta legenda cu drumul roman, la care lumea vad ca tine foarte mult. Plus, vezi post alaturat, acum ii bagam in poveste si pe daci, despre care in general nu prea stim ce faceau si de ce, sursele lipsesc. Dar entuziasmul protocronist e mare, in privinta asta stia Ceasca ce face.

     • acest exceptzional popor are si azi formatori care continua neabatutzi calea spre progres si civilizatzie inceputa de Marele Conducator

     • Am văzut. Pentru persoanele care credeau că tot ce zboară se mănâncă şi că dacii erau miezul Universului, profesorul meu de Limbă şi Literarură Română nu ezita să spună: Sancta simplicitas! Probabil că dacii romanizaţi ştiau expresia respectivă, nu şi urmaşii lor mioritici care au scos 400 de milioane de euro din buzunar pentru o şosea care traversează munţii, în timp ce proiectul autostrăzii Piteşti-Rm. Vâlcea-Sibiu nici măcar nu a fost demarat. Americanii au un cuvânt magic: Efficiency! Exact ceea ce lipseşte politicienilor de la Bucureşti şi rudelor lor mai mici din provincie. Şi cine era prim-ministru în perioada în care s-a aprobat proiectul „Transalpina”? Călin Popescu-Tăriceanu? Liberal, social-democrat sau neo-comunist? Nici el nu mai ştie.

     • va cam aberati domnilor. drumul a fost consolidat in 1916 de armata austro-ungara pt invazia Regatului si consolidat incepand din 1934 la initiativa PM Ghe Tatarascu (monumentul din „Plaieti” marcheaza momentul inaugurarii). Sunt din zona dar n-am auzit de drumuri romane sau alte abureli d-astea. Intamplator sau nu traseul se inscrie intr-un lung sir de creste ce pornesc din Transilvania si merg pana aproape de Dunare (cumpana apelor va spune ceva ?) facand parte dintr-un stravechi drum de transhumanta de aici poate si confuzia cu daci-romanii si altii. Daca ma intrebati pe mine, traseul e mai vechi de 2-3000 de ani, cam de pe vremea cand pastorii au descoperit nevoia de a migra turmele, migratie nu neaparat sezoniera ci facand cumva si un ciclu comercial (traseul complet al transhumantei se intinde din Polonia pana in Grecia).

      In timp, au existat granite politice care au impus fragmentarea acestui traseu, motiv pt care au aparut subsegmente „nationale”. Populatia din nordul si sudul Carpatilor de pe linia Sebes-Alba are radacini si istorie comuna (rude ale novacenilor, denumiti „ungureni” se regasesc si azi in Poiana si Marginimea Sibiului si mai departe in Alba, Cluj si se pare ca au venit „roata” prin nordul Moldovei si Bucovina de azi.

      Urme de prezenta umana sunt punctele graniceresti din Cerbu si de pe Valea Lotrului, apartinand Imperiului si unele pietre de hotar stiute doar de unii localnici care demarcau vremelnic cele doua teritorii politice. Am batut muntii aia cu piciorul de mic si n-am gasit caramida sau piatra legata de vreo administratie romana.

 20. Fara civilizatie si bun simt nu se mai poate construi nimic. Avem nevoie la tot ce construim de – paza, paznic permanent, politie, ceea ce duce la o blocare dpdv economic.
  Nu este solutie sa nu asfaltezi drumurile de frica peturilor.

  In cazul asta se poate discuta despre prioritatea asfaltarilor ( in sensul ca trebuia facut Sibiu-Pitesti, inainte de toate), dar in Austria este totul asfaltat si la țară și la munte și e plin de turisti peste tot.

 21. Penibil articol ! Este facut special sa dea in cocalarii cu numere de bulgaria sau cu masini luate din „imprumuturi” fara acceptul proprietarului. Transalpina este o atractie pentru marea majoritatea a romanilor dar si pentru straini . Ca nu este amenajata – asta ar trebui sa fie subiectul articolului , nu ca e inutila ! Domnule Ionita, sunteti probabil abia iesit din adolescenta, mai cresteti si apoi mai incercati …

 22. Super tare, dar garantat nu o sa va creada nimeni. Ati atacat mandria romaneasca tare de tot. Si stiti ce se intampla in astfel de cazuri? Logica si argumentatia obiectiva sunt excluse :)

 23. Pe deoparte tind sa-i dau dreptate autorului, experienta mea, altminteri plăcută, pe TA fiind întrerupta subit de o gască de manelisti cu X6 de Ilfov care au găsit de cuviinta sa ne polueze fonic pe cand admiram linistiti caldarea si lacul Calcescu. Pe de alta parte, ca pasionat de off-road ma îngrijorează sincer eco-talibanismul de moda noua care răzbate din articol! Mai nou se vorbeste despre închiderea accesului pe Strategica, alt drum din zona in numele sacrosanctei protejari a unei specii de broaste și niscai gaze perfect inutile! Unde se termina ideea de a proteja natura si unde incepe absurdul? Vorba aceea: „Save the planet, kill yourself!”

  • Daca prin pasiunea pentru off-road se intelege ca (vreti sa) mergeti cu o masina capabila sau o motocicleta asijderi cam peste tot, de preferinta prin zone cat mai inaccesibile, atunci ganditi-va ca, pentru mine, pasionat de rucsac in spate si mers pe jos, dvs. sunteti exact cum erau ilfovenii cu X6 pt. dvs. Daca mai incalecati su-un ATV, cu atat mai rau.
   Nu sunt numai broastele si gazele inutile (?) la mijloc.

   • Va felicit ca sunteti la varsta si conditia fizica la care sa puteti bate cu piciorul drumurile respective! Eu prefer, din considerente de varsta si de genunchi partu roti in loc de doua picioare. Soarta! Dar de aici si pana la a face divesre considerente la adresa mea, e cale lunga.
    Ma bucura grija dvs. fata de soarta broastelor si gazelor (insecte adica) dar as fi chiar incantat sa aflu ca va misca grija padurilor puse la pamant la adapostul drumurilor inchise in numele protejarii respectivelor broscute! pariem ca dupa ce padurile se termina se deschide si accesul in zona, cu pretul vietii broastelor respective? C’asa-i „ecologia” in Romania!

    • Exagerati. Mult.
     Am 52 de ani, de-abia impliniti, dar am vazut destui oameni de 60+, sau chiar trecuti de 70, in forma mult mai buna decat mine. Iar tatal unei prietene implineste 89 peste cateva zile si ne-a umilit pe toti din „gasca” la capitolul plimbari montane. Fost profesor, care n-a facut sport niciodata, nu te miri ce fost campion.
     „Diversele considerente” erau doar unul, in perfecta consonanta cu nemultumirea dvs. – pentru care puteti fi sigur ca am toata intelegerea – referitoare la cetatenii posesori de X6. Nu vad cum faptul ca toleranta mea la zgomot „mecanic” e mai mica decat a dvs. ar putea fi luat drept o insulta sau atac la persoana.
     Cat despre paragraful sfichiuitor cu care ati ofilit un biet semn de intrebare, locul sau e in familia foarte numeroasa a mistocarelilor la adresa protestatarilor anti-RMGC de asta toamna. Care, fireste, trebuiau sa protesteze impotriva a 1001 de alte lucruri inainte de a primi permisiunea intelighentsiei sa protesteze pentru ce voiau ei.

     Altfel, fara nici urma de condescendenta, va indemn sa lasati vehiculul acolo unde e locul lui, sa luati un rucsac usurel in spinare si sa incercati o plimbare lejera pe munte. Sunt atatea si atatea locuri frumoase unde se poate ajunge in doar cateva ore iar satisfactia, garantat, e mult mai mare.
     De altfel, motivul pentru care am indraznit sa va raspund este faptul ca ati mentionat lacul Calcescu. Intamplarea face ca-mi voi petrece acest weekend lung pe-acolo, planuiesc o plimbare de la Obarsia Lotrului pana la lac si inapoi etc.
     Ziua e lunga, traseul scurt… n-ar fi mai frumos sa ne intersectam pe-acolo decat sa ne intepam aiurea pe Internet?

 24. Ca un iubitor al muntelui, nu cred că este o prioritate națională ca oamenii să poată ajunge cu mașina pe platoul Bucegilor, de exemplu. Dar acesta este un punct de vedere pur personal, nelegat de factori economici. Vorbind însă de priorități, cred că domnul Ioniță are dreptate, în sensul în care acele 400 de milioane de euro erau cerute acut în altă parte. Și tot vorbind de priorități și ceea ce se cheamă viziune economică și strategie, chiar și într-un mediu mixt administrativ-afaceri, mă gândesc cu evlavie la proiectul canalului menit să lege lacul Erie de Albany New York și apoi prin râul Hudson de portul metropolei. A debutat în 1817 și a fost completat în 1825. Acoperea aproape 600 de km cu 50 de ecluze. Inițiativa a pornit de la percepția rămânerii în urmă a marelui port de pe coasta de est față de Philadelphia, sau New Orleans, care beneficia de drenajul natural al întregului bazin Mississippi. Era menit să readucă New York în fruntea traficului comercial naval. And it just did that.

 25. inutil esti tu ionita si mai cu seama absurd , penibil si neinspirat atunci cand iti dai cu parerea despre lucruri despre care orbesti fara sai ai idee.
  desi am parcurs in trecere mesajele postate observ ca in aceasta tara nu se poate construi nimic fara ca toti sa si de-a cu parerea.

  ce este tragic insa, indiferent de subiect , este faptul ca, atunci cand avem ceva, se gaseste cate un smintit de tipul acestui nesimtit ce crede ca este un mare intelectual, sa-si dea cu parerea;
  atunci insa cand nu avem, ne lamentam de asta, privind cu jind la celalate popoare care construiesc ceva , trecand prin urmare in cealalta extrema, pentru ca aici nu se poate face nimic.

  jalnic si lamentabil acest articol scris de un avorton care gasise de cuvinta, anul trecut, sa scrie jignitor de fata din covasna care purtase bentita tricolora in scoala si care punea pe picior de egalitatea in mintea sa intunecata de prostie, ca un drapel national este cam acelasi lucru cu un drapel arborat de o statie peco !!

  vorbeam cu niste prieteni maghiari despre acest fapt si imi spuneau ca, daca acest specimen ar fi spus asa ceva de un alt maghiar IL LINSAU.
  iar acest individ dezgustator, cu un suflet slinos de propriul jeg intelectual pe care il prolifereaza, inca apare cu nesimtire in spatiul public pentru a-l polua

 26. Îmi place ca dl. Ionita nu poate aborda aproape niciun subiect (filme, autostrăzi, politica) fără sa pomenească de ineptii aia de ecologisti. Care au protestat dealtfel foarte vehement împotriva drumului respectiv, pe cand era încă in faza de proiect, tocmai pentru ca trecea printr-o zona protejata (daca nu mă insel era vorba chiar de o pădure virgina). Însă Băsescu a decretat ca ecologistii care se opun proiectului si progresului sunt niste neaveniti. Nu-mi amintesc însă de paleoliberali sa fi avut atunci vreo pozitie împotriva proiectului. Acuma da, putem glossa pe marginea raportului curtii de conturi. Multi viteji după război.

   • Domnule Ionita,

    Ce sa zic, m-ati prins cu mata-n sac!
    Teza principala din comment-ul meu era ca va luati fara motiv si iraţional de ecologisti, acuzandu-i de inconsecvenţă şi irelevanţă pentru ca nu protesteaza fata de distrugerea naturii prin drumuri de munte inutile. Nu m-ati contrazis, dimpotriva, mi-ati dovedit ca stiati foarte bine despre astfel de proteste (faptul ca protestul a fost fata de DN66A – Retezat si nu fata de DN67C – Parang, e mai putin relevant, important este ca protestul a avut loc si a fost pe o speţă similară) insa ati ales sa-i prezentati astfel: „Iar când mă uit cum se leagă activiştii cu lanţul de câte un gard sau pom uscat, dar nu zic nici cârc la ăştia 100km care taie Parângul degeaba-degebuţa”.
    Se pare ca ţâfna vă întunecă raţiunea. O astfel de boală n-ar fi o problemă mare pentru unul ca mine, de exemplu, care câştig o pâine din cu totul altceva, însă pentru un analist aşa ceva este descalificant, deoarece credibilitatea si vioiciunea raţiunii sunt tot ce puteţi vinde pe piaţa publicisticii.

    A devenit amuzant acest obicei al celor care publică pe contributors: indiferent cât de multe proteste se organizează în ţara asta, publiciştii pe această platformă găsesc ceva mult mai important pentru care ar fi trebuit să protestăm.

 27. Sinteti chiar asa convins ca toate investitiile trebuiesc facute doar in jurul lu’ Bucale? Nu trebuiesc si alte zone dezvoltate, incet-incet? Ati vazut Oltenia cit de saraca este si nimeni nu investeste pe acolo,in nordul ei, Obirsia Lotrului, lacul Vidra si zona Sebesului. Ca inghesuiala si preturile de pe valea Prahovei ma face sa vars. Aaaaa, nu au smecherii zilei hoteluri pe acolo…

  • Tocma ce dadusem exemplu alternativ Bacau si Brasov… nu stiu ce sa zic, cu tot respectul, un pic de atentie la textul scris, pliz. Si vedeti ca va ia valul: Sebes nu-i in Oltenia, nici macar in cea septentrionala :)

 28. Multe dovezi de documentare neadecvata d-le Sorin…..era supranumit Drumul Regelui….Ranca se termina la 1650 m altitudine….contract gandit, justificat si atribuit de alianta DA….concluziile le apartin cititorilor…pacat ca au posibilitatea de a scrie…de a contribui…..nonvalorile

 29. Domnule Ionita, am vazut Transalpina anul trecut mergand din Ardeal spre bulgari. Am zis hai sa vedem si noi minunea aia pe care o tot lauda reporterii la tv. Din pacate aceeasi parere am avut-o toti din grup, e o inutilitate in plus neterminata. In afara de a merge cativa trecatori peste munte cateva luni pe an, fara nici un scop economic, e o ineptie strigatoare la cer. Cei care iubesc muntele realizeaza ca e un sacrilegiu sa duci la 2200 m peturile, pungile si celelalte gunoaie pe care „iubitorii de natura” autohtoni le deverseaza mai jos, de obicei, acolo unde ajung in mod regretabil cu motovehiculele. A da prilejul romanului cocalaro-manelist sa ajunga pe locurile acelea altadata atinse doar de oile si magarii ciobanilor e ocazia perfecta sa faci praf acei munti intr-adevar maiestuosi. Cei care au aprobat o asemenea enormitate cheltuind asemenea sume ar merita impuscati, pur si simplu.

 30. Si Marele Zid Chinezesc a costat sume astronomice , mii de vieti omenesti si a parut la fel de absurd . Si totusi , ce bani frumosi scot acuma chinezii de pe urma lui ! Piramidele din Egipt n-au fost la fel de costisitoare ? Mult mai ! Si totusi , ce bani frumosi scot acuma egiptenii de pe urma lor . Ceea ce distinsul editorialist pare sa nu fi priceput este ca in turism mai intai vine CHELTUIALA si abia apoi CISTIGUL . Nu trebuie cu niciun chip amestecate doua probleme : problema corectitudinii banilor cheltuiti pe Transalpina si problema UTILITATII ei . Ca s-or fi furat sau nu s-or fi furat bani este una . Dar ca soseaua e utila este alta . Cindva se vor scoate bani frumosi de pe urma ei . De ce ? Fiindca turismul in Romania nu poate fi condamnat la nesfirsit sa ramina intr-un stadiu primitiv si nerentabil . S-or mai schimba ele lucrurile si pe meleagurile noastre .

 31. @ Marcus

  D-le Marcus,
  Transfagarasanul a distrus acea zona a Fagarasului. La fel, drumul spre Babele in Bucegi.

  Impactul turistic? Daca paltonarii care urca cu masina la Balea sunt dupa d-voastra turisti, atunci aceti dreptate. Pentru mine, un turist are un rucsac in spate si merge pe jos, in bocanci, nu pantofi cu toc inalt. Da, aducem turisti paltonari din strainatate (sunt si acolo destui), dar nu mai vin turistii adevarati, cu rucsac.

  Telecabina spre Balea a fost ,dupa parerea mea, buna. Soseaua insa nu.

  • Well, turiștii adevărați, ăia cu bocanci și rucsac, nu plătesc TVA și accize pe motorină. Ar fi frumos ca mii de kilometri pătrați să rămână doar la dispoziția lor, însă amerindienii v-ar putea confirma că asta e o filozofie greșită, fiindcă pe termen lung pierzi bătălia cu civilizația tehnologică :P

   • Well, faci drumuri scumpe ca naiba in locuri greu accesibile, care taie parcuri naturale, cu gandul la TVA-ul si accize pe motorina. Si drumul e inchis aproape 9 luni pe ani si e semi-pustiu cand e deschis. Super tare.

    De ce nu se baga asta in centura ocolitoare a Timisoarei? Sau a Craiovei? Sau a Bucurestiului (centura sud e moarte pe Nil, se fac cozi uriase la iesirile din Bucuresti, se merge pe un fir, etc)

    Ei, asa se intampla cand cocalarii pun mana pe bani. Si asta e vizibil si in multe orase ale tarii, unde primari de genul asta au pus mana pe bani. Ia vezi recentul pasaj semi-deschis de Oprescu ieri pe Mihai Bravu. A fost pus acolo unde nu erau blocaje mai niciodata, a fost scump ca naiba, a durat 6 ani de chin si jale de blocaje si varsa un bilion de masini in frumoasa intersectie din piata sudului, care deja e blocata complet in orele de varf. Nu-I nimic, acum Oprescu mai cugeta din nou. Are timp si bani. Anunta ca mai baga inca un pasaj in Piata Sudului, subteran, la nici un km de cel deschis acum pe un fir.

    • Dvs.pierdeți din vedere peisajul de ansamblu: la vremea aceea, Nelu Iordache, în baza bunelor sale relații cu Tăriceanu și Orban, ajunsese la concluzia că-și face aeroport la Adunații Copăceni. Așa că avea nevoie de lucrări publice adevărate ca să facă rost de bani, nu cred că se poate face în jurul niciunui oraș din RO o centură de 150 km. Așa că Transalpina era soluția potrivită :P

 32. regret ca am pierdut 30 secunde sa citesc in mare ce vrei sa zici. ma asteptam mai mult de la dvs. pacat. jigniti oamenii care merg pe acel drum cu placere, un drum cu istorie ( razb mondial, drum regal, drum roman, iar acum drum turistic) acum 2 mii de ani relativ pe acolo se mergea spre sureanu si cetatiile dacica.
  Pun pariu ca mergi cu placere prin alpii austrieci si admiri, dar iei in deradere o investitie la noi spunand ca exisatu alte prioritati. nu vb de natura penala aici, e alt subiect, dar punand in balanta in proiect cu altele mai prioritare e o maniplare ieftina oricand exista o investitie mai imp decat alta. sunt necesare toate, pe rand, dar fara investitii am fi toti someri / blogeri

 33. Sunteti un foarte bun analist economic si politic, iar cunostintele dvs. de specialitate ma uimesc si ma incanta.
  Totusi, acest articol este o impletire de afirmatii fundamentate cu mult mai multe afirmatii nefundamentate – probabil afirmatiile fundamentate sunt acolo pentru a da valoare de adevar si celorlalte.
  1. „trafic sezonier care, atâta cât e” Cat este acest trafic sezonier? Aveti un ordin de marime al acestui trafic (pe zi/saptamana/luna/sezon)?
  2. „trebuie întreţinut cu costuri imense” Care sunt costurile de intretinere?
  3. „acest drum inutil şi exorbitant de scump” Inutil din punct de vedere economic? Turismul nu este tot o parte a economiei? Aveti un studiu legat de faptul cu cat a crescut numarul de turisti la Ranca, sau cu cat au crescut (sau nu) incasarile din taxe si impozite de cand s-a inaugurat acest drum?
  4. „cât de inutil şi scump de întreţinut este celălalt elefant alb, Transfăgărăşanul”
  Daca mergeti pe acest tip de rationament costuri versus incasari, de ce nu spuneti si despre Nadia Comaneci (despre gimnastica – inutil si scump), si Gica Hagi (fotbalul – inutul si scump). Am facut legatura intre aceste branduri de tara, pentru ca Romania este cunoscuta in lume prin Nadia, Hagi, Transfagarasanul (nu sunt singurele branduri de tara).
  5. „dăunează puternic mediulu” Corect! Insa aveti vreun studiu care sa cuantifice in vreun fel impactul negativ asupra mediului?
  6. „se află în raportul Curţii de Conturi (aici, pp. 23-30), care face franjuri atât oportunitatea proiectului” Este Curtea de conturi o autoritate in materie in ceea ce priveste oportunitatea unor proiecte? Ce deosebita valoare profesionala au specialistii Curţii de Conturi ca sa ii ascultam ca pe niste guru? Sau sunt multi dintre ei, daca nu majoritatea, ajunsi acolo pe cumetrii politice. Va spune ceva numele Vacaroiu?

  • Curtea de Conturi este chiar singura institutie care poate verifica banul public. Nici dv, nici alti mesageri pe aici, nu cred ca ati citit ce scriu oamenii aia in raport, desi l-am atasat, e in romana si are doar 6-7 pagini. Este un scandal..

   • Spunea un coleg elvetian… „Daca NASA ar fi fost o corporatie, nici macar in jurul lunii nu s-ar fi ajuns.”. De ce? „Pentru ca nu scoate profit!”. Stimate domn, vad ca aspectul economic primeaza in analiza dumneavoastra. Este eronat sa gandim altfel. Exista oameni care apreciaza lucruri si din alte puncte de vedere. Nu manca Betty Ice ca este scumpa.. cumpara te rog la cornet ca e mai ieftin si cumperi mai multe. Asa de simplu sa fie rationamentul?
    Drumul sigur ca nu indeplineste x% trafic lunar si sigur nu face y% procente economice. Nu se poate omul bucura de simplul fapt ca exista?

   • D-le Ionita, lumea nu a citit nici informatia la care faceati trimitere, cea referitoare la Grossglockner.

    Ar fi vazut ca acolo, taxa de acces auto incepe de pe la 30-40 EUR (per acces!)

    Dat fiind numarul mare al admiratorilor frumusetilor alpine ale patriei si al drumetiilor pe sosele strategice, cred ca nu ar fi o problema pentru ei sa plateasca o astfel de taxa si pentru TransAlpina. Inteleg ca merita toti banii! :)

    Ce credeti?

 34. Multa frustrare si semne de tampenie timpurie ies dintre randurile unui nene, care sta calare pe propriul norisor, i se pare ca e mare expert, da din bici cu vorbele, ca deh, cu faptele e cam greu. Ce usor e sa ne dam interesanti, sa lustruim niste fraze cu ironie, si sa ne pisham pe tot ce se mai face in tzara asta. Autorul se exprima ca o femeie aflata permanent la ciclu, vezi drumul facut degeaba (de parca trebuia sa faca sens pentru purtatorul imbecil de ochelari din Bucuresti), Ceausescu facea drumuri inutile, austriecii si ei nu prea erau logici, numai napoleon-ului ochelarel ii merge mintea cu viteza luminii, din pacate, fara multe indicii de utilitate pentru restul semenilor. Bai ciudatule, scrie-ti ineptiile astea direct pe hartie igienica ca sa afli si tu valoarea exacta a frazelor tale pretioase!

 35. Felicitari Marcus pt.comentariu.Expertul nostru in de toate S.Ionita probabil nici nu a fost pe acest drum dar isi da si el cu parerea.Fostii mei patroni din Italia au venit in Romania pt.Castelul Bran,Transfagarasan si Transalpina(+cetatea Poienari).Programul si l-au facut ei,nu eu.Ce pot sa spun, ca au plecat foarte incantati(cu exceptia partii de sud a Transf.care a fost dezastru).Cu ecologia mai usor ca sunt sigur ca nu aruncati gunoiul selectat pe categorii.Drumul acela exista si inainte si era destul de practicabil.La noi daca faci ceva e inutil,daca nu-l faci nu esti bun de nimic. Este pt. prima data cand citesc un articol negativ despre Transalpina.Dar trebuia sa apara unul mai cu mot sa comenteze.Daca s-au furat bani DNA-ul sa-si faca treaba.Singurul lucru care ma deranjeaza este ca dupa 400 mil.nu se mai gasesc 10-20 pt. a fi terminata.Domnule Ionita rugat frumos,scrieti doar despre lucruri la care va pricepeti si nu va mai dati cu parerea despre orice.Va salut cu stima.

 36. Daca tot ati dat ca exemplu Grossglockner, atunci pot declara acest articol INCOMPLET. Am trecut anul trecut pe acel drum, si ia ghiciti, e tot ca Transalpina, cateva satuce pe parcurs, cateva locuri de unde se zaresc niste varfuri mai inalte (vf Grossglockner ar avea vreo 3750 parca, dar nu stiu care din ele o fi fost, ca erau destule inalte si pline de zapada) nimic extraordinar de interesant, natura, cateva satuce, bla bla bla, CU O SINGURA DIFERENTA! Exista o taxa SANATOASA ca sa il parcurgi, mai exact 30EUR/zi, in caz ca vrei sa te si intorci? Si totusi, era destul de plin, o atractie in sine.

  Deci, stimate domn, asta e ce lipseste la noi si pe Transfagarasan, si pe Transalpina, o taxa pt a avea cu ce le intretine! Asa se scapa si de pleava, si turistii tot ar aparea, mai ales ca nici de episodul Top Gear nu ati pomenit, am colegi britanici care numai despre asta vorbesc cand vine vorba de Romania. Publicitate gratuita, ca sa zic asa…

  • Interesanta ideea cu taxa. Ca tot zicea autorul (si Curtea de Conturi, inteleg) de marimea costurilor, o astfel de taxa ar da o indicatie despre recuperarea ziselor costuri.
   Cate masini or putea circula pe TA? Sa zicem 500/ora. 10 ore/zi, 100 zile/an? E probabil o supraestimare; bunaoara TA e inchisa in acest moment si se pare ca nu va fi deschisa inainte de 15 iunie. Insa chiar si-asa fiind traficul, taxa de care vorbiti ar produce doar 15 milioane de euro/an. In plus, ar descuraja turistii ocazionali – adica da, multi ar sofa pe TA o data, de curiozitate, dar a doua oara ar evita-o…
   Este, de exemplu, cazul meu; am fost pe TA de curiozitate si pentru ca se discuta atat de mult despre aceasta sosea. Am gasit-o intr-adevar impresionanta, dar a doua oara (cu sau fara taxa) n-am de ce sa ma mai duc. Zona in sine, din pacate, nu e foarte atractiva; nu vreau sa polemizez pe tema asta, e doar o opinie, dar Parangul mi s-a parut intotdeauna masivul cel mai lipsit de interes turistic din Meridionali. De asta e Transfagarasanul „frumos” – pentru ca Fagarasul in sine e mult mai atractiv, mai dramatic, cu adevarat alpin; inaltimile Parangului amintesc mai degraba de niste dealuri mari – pante relativ domoale, fara abrupturi, stancarii, ape, paduri… Iar Ranca este o oroare, absolut oribil ce s-a facut acolo…
   Bref, nu cred ca TA isi va „scoate banii” vreodata, Ce-i drept, un aspect important pe care autorul nu-l ia in seama (si care a fost mentionat de cativa comentatori) este cel de „antrenare”. Adica, pare rezonabil sa presupunem ca, fara TA, Transfagarasan si poate alte 2-3 atractii turistice majore, multe (zeci de) mii de turisti straini n-ar mai veni deloc in Romania. Iar turistul respectiv probabil ca nu cheltuie efectiv mai nimic pe soselele respective… dar, cum-necum, petrece cateva zile in Romania si cheltuie prin alte parti.
   Una peste alta, tind sa fiu de acord cu autorul in ceea ce priveste statutul de „elefanti albi” ai acestor drumuri, palatului parlamentului, poate si al Canalului. Probabil ca nici reactiile la articol n-ar fi fost atat de dure daca tonul sau era altul.

   Altfel, ideea cu taxa e de retinut; ar acoperi macar o parte din cheltuielile de intretinere, care nu vor fi deloc mici si vor incepe cat de curand sa curga… la cum e construit drumul, ori vor fi reparatii masive in fiecare an, ori va fi pustiu aproape in permanenta.

   • Catalin, 15 mil euro pe an, glumesti? Pai podul de la Cernavoda face cam 20 mil pe an, cu trafic infinit mai mare, de autostrada, deschis 12 luni (nu 3) si puzderie de TIRuri care platesc banul gros. Transalpina ar fi o gluma ca incasari.
    Plus, „antrenarea” prin TA este real-negativa: daca aceiasi 400 mil euro ar fi fost investiti in alta parte, eventual in ceva care functioneaza 12 luni pe an, nu 3, ar fi fost acolo beneficiile de antrenare, mai mari decat cei 100 vizitatori in plus la pestera Muierii . Asa, cei 400 milioane stau ingropati sub zapada 9 luni pe an.

    • Nu, de ce-as glumi? E o pura speculatie, desigur, pornind de la valoarea taxei mentionata de @Mihai, 30 euro/zi, si adaugand niste valori probabil mult prea optimiste, insa posibile.
     In ce masura o astfel de taxa e realista in Romania, peste 100 de lei… nu stiu. Inclin sa cred ce-am scris – multi ar plati chiar si o astfel de taxa, insa doar o data. Pentru ca, de fapt, drumul cu pricina intr-adevar nu duce nicaieri – in sensul ca nu duce catre cine stie ce atractii turistice, drumul in sine e atractia. L-ai vazut o data, de ce-ai plati sa-l vezi si-a doua oara?
     In alta ordine de idei, am motivele mele sa folosesc un pseudonim. Acest pseudonim.

    • Asta e singura parte spusă într-adevăr cum trebuie: cei 400 mil.euro trebuiau investiți în altceva, deschis 12 luni pe an, nu 3. Însă o astfel de discuție ar fi trebuit să aibă loc în 2006, nu în 2014.

     • Corect, acum este prea târziu. În momentul de faţă trebuie finalizat acest proiect şi presupun că domnul Ioniţă are mai multe informaţii despre cel/cei care doresc să obţină contractul respectiv şi să lucreze ca firma „Romstrade”. Comisioanele sunt îmbietoare pentru liderii politici de la Bucureşti …

   • Cred ca nu se intelege prea bine rolul taxei. Din ce stiu eu taxe in Romania se pot pune pt diverse structuri (pod, tunel, etc) pt a acoperi partea de intretinere, nu pentru a amortiza investitia initiala (pana si asta se recupereaza daca e cazul in 30-40 de ani).
    Sunt 116km de parcurs din Sebes pana la Ranca, daca ne luam dupa taxa vanturata pt autostrada si adaptare la veniturile din Romania sa zicem ca taxa ar fi undeva la 10EUR, in loc de 30. Si sa zicem ca sunt pe la 100.000 masini anual, ar da fix 1 milion (din ce stiu eu doar pe Valea Prahovei se duc intr-un weekend vreo 50.000 masini, dar oare pe TA exista o statistica?). E de ajuns pt mentenata? Probabil ca nu.

    Din diversele structuri/obiective de pe acest drum ar mai trebui pusa deoparte o bucata din toate taxele colectate (taxe de statiune, TVA, impozit, etc), tot pentru intretinere. Probabil se mai adauga inca 1 milion, sa zicem.

    Turismul are un trend de crestere, asa ca se pot face proiectii despre situatia peste 10-20 de ani, sa presupunem ca atunci se va ajunge pe la un 5-6 milioane adunate anual, daca nu mai mult.

    PS: exista o taxa de acces si pe Valea Cerbilor, parca undeva la 10RON, si cand am fost era plin. Deci 40RON pt un drum spectacular cum sunt doar 2 in Romania nu mi se pare mult. Romanul prea s-a obisnuit sa fie totul gratis.

 37. Nu stiu ce sa zic, eu am fost pe sosele de mare altitudine in Elvetia si mi-a placut, ce e in neregula sa avem si noi asa ceva in tara noastra?

  N-am fost pe Transalpina, am fost pe Transafagarasan, nu-mi aduc aminte de PET-uri, BMW-uri, MIKE-uri si alte chestii, imi aduc aminte ca mi-a placut peisajul, doar pentru asta am fost, nu? Fiecare ramane cu ce vrea .

  • Ca principiu, nu e nimic in neregula cu TA. Umbland la detalii, incep sa apara astfel de lucruri – bunaoara faptul ca a costat mult prea mult.
   Dar discutia s-a focalizat pe altceva, pe oportunitatea/prioritatea acestui drum in raport cu altele.
   TA (ca si TF, de altfel) este un drum eminamente turistic; daca nu luam in calcul acest aspect, atunci chiar ca e inutil.
   Scopul drumurilor, la modul general, nu este acela de a avea turistul pe unde sa-si incerce caii-putere. Poate ca natiuni bogate ca Austria si mai ales Elvetia isi permit SI astfel de drumuri, dar noi…
   Dadea cineva exemplul DN2/E85. Acela e cu adevarat un drum vital pentru partea cea mai saraca a Romaniei, Moldova. E un drum foarte bun (cel putin pe portiunea pe care o cunosc eu foarte bine, pana mai sus de Focsani), dar sufera de aceeasi hiba pe care o au mai toate soselele din Romania – esti mult incetinit de faptul ca soseaua trece prin zeci si zeci de localitati. Sofezi ca la patru kilometri prin Ramnicu Sarat, trei semafoare si limitare de viteza la 40 km/h… etc.
   Nu ma pricep la constructiile de drumuri, standarde de pret etc., dar poate ca jumatatea de miliard cheltuita pentru TA ar fi putut fi cu mai mult sens economic cheltuita pentru a „scoate” E 85 de prin satele de pe traseu. Sau Sibiu-Pitesti. Sau altele asemenea.
   Daca Romania era impanzita de autostrazi si drumuri expres, poate ca aceste drumuri ar fi generat suficienta activitate economica si implicit resurse bugetare incat sa ne putem permite excentricitati ca TA. Asa cum sta treaba acum, e greu sa scapi de impresia de tichie de margaritar…

 38. Vai, domnu’ Ionita, i-ati facut pe regii romaniei tarani? Pentru ca Transalpina asa este cunoscuta, bine, de cei care vor sa mai citeasca si altceva decit ce le convine, Drumul Regilor! Ma mir ca n-ati bagat-o si pe aia cu terenuri de sport in panta…

 39. Voind sa vizitez Transalpina, am consemnat impresiile multor oameni care s-au bucurat mergind acolo. Asa ca ma contrariaza opinia d-lui Ionita. Nu ajungem cumva noi romanii la curata fandacsie, atunci cind suspectam orice investitie de intruziuni murdare? Dupa ce am vizitat Grossglocknerstrasse, stiam oarecum la ce sa ma astept, iar soseaua noastra ofera acel „ceva” care e numit punct de atractie… Nu cred ca e o tichie de margaritar, cum s-a zis, cred ca e un lucru util. Mai degraba ma trage inima sa merg pe acolo decit sa bat drumul iarasi pina in Austria. Chiar asa am ajuns noi romanii, sa ne plingem si de reusite? O fi fost totul facut cu un tip penal, dar asta e o alta problema, care nu implica deloc ideea ca „mai bine nu s-ar fi facut”. La fel cum s-a spus si despre ICR in vremea lui Patapievici ca a dat bani pentru publicarea in strainatate a unui Cartarescu, in loc sa se dea pensii mai grase…

 40. Cu tot respectul cuvenit, și fără să comentez costurile și dedesubturile investiției, sunt în dezacord total cu opinia dumneavoastră referitoare la frumusețea peisajelor traversate de Transalpina. Este cel mai frumos drum din țara și unul dintre cele mai frumoase din Europa. Poate că unele „vile” din stațiunea Rânca sunt de un gust îndoielnic, dar nu puteți nega faptul că un mic orășel a apărut din nimic în ultimii ani. Este semn de dezvoltare și nu poate fi un lucru rău. Pentru întreținere, s-ar putea institui o taxă, pe care sunt convins că ar plati-o mulți dintre „turiștii” pe care-i priviți cu condescendență.

 41. Ce articol timpit.
  Austria e plina de astel de drumuri „fara rost” care aduc milioane de euro.
  Un ziarist nu ar trebui sa scrie despre lucruri pe care nu le pricepe.

 42. Prin astfel de articole nu faceti decat sa va puneti tara in cap, domnilor pesedisti. ProblemeleTransalpinei sunt doua: una ca a fost construita in timpul guvernarii pdl si alta ca a dus la dezvoltarea turistica (impreuna cu statiunea de schi de la Vidra) atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna a unei zone care bate la fund manelele si atmosfera de Berceni de pe Valea Prahovei. Lucrul asta supara pe multi hoti postdecembristi, care au devenit investitori in turism pe VP si care isi comanda articole pe orice gen de site.
  In alta ordine de idei, imi cer scuze in numele celor muncesc cinstit in tara asta, care au bani doar sa se incalte din Obor, care isi permit doar o masina sh pe care o inmatriculeaza la bulgari, care sunt gospodari si gospodine si care, probabil, renunta la multe pentru a face o iesire la munte. Va rog sa ne iertati, va rog pe dumneavoastra domnule ziarist si pe toti cei care va petreceti vacantele in Austria sau daca chiar in Poiana Brasov (asta penrtru cei mai bogati), care conduceti BMW-uri noi, inmatriculate in Romania, care ascultati doar Bach si care mancati doar icre negre. Mergeti voi in Austria si lasati-ne pe noi sa ne bucuram de Transalpina noastra, alaturi de miile de turisti straini, care vin sa o viziteze (asta-vara am numarat intr-o zi vreo 50 de masini si motociclete de Hu si peste 10 masini de D si Ru).
  Iar in privinta centurilor care se puteau realiza tin sa informez ca guvernul Ponta&Sova va pierde aproape miliardul de euro din fondul destinat autostrazilor, pentru ca de cand este guvernare nu a mai inceput constructia niciunui km de autostrada in plus fata de cei inceputi de Boagiu.

  • Daca va permiteti un BMW inmatriculat la bulgari, precis va permiteti si o bicicleta, e mai ieftina. In muntii austrieci mentionati, sunt la paritate cu masinile; in Romania mult mai saraca, nu vezi neam. Sigur, pe bicicleta sunt mai greu de carat gratarul de mici si berea la PET

   • Nu m-as mira ca domnul sa va fi confundat cu Cristian Socol!! :D e si asta o performanta, pentru care vreau sa va felicit :)

    In principiu sunt de acord cu ce spuneti, desi eu as fi pus altfel problema. Cat timp noi trebuie sa ne imprumutam ca stat pentru a ne acoperi cheltuielile din saracia noastra de buget, soseaua pare sa fi fost facuta pe aceeasi idee ca a celor care si-au facut case mari cu bani luati de la banca. Pe langa faptul ca platesc dobanzi pana se satura, s-au mai inhamat si la cheltuieli viitoare de intretinere mult mai mari decat inainte. Nu stiu de ce vor neaparat sa-i spuna „investitie” cat timp se stie din start ca nu aduce venit, ci doar te inhama la cheltuieli viitoare mai mari, dobanzi + cheltuieli de intretinere. A te inhama la cheltuieli mai mari in schimbul unui plus de confort e un lux, nu o investitie. Asta pe langa pierderea unui beneficiu din investirea celor 400 de milioane in ceva productiv. Pentru a ajunge mai repede la stadiul la care ne-am fi permis permitem luxul de a avea o astfel de sosea (sau o casa mare), ar fi trebuit probabil sa fi facut inainte centurile alea ocolitoare care chiar economisesc efort si bani. Bagandu-ne singuri la cheltuieli si mai mari doar ne indepartam si mai mult de ziua in care vor putea fi reduse taxele.

    Dar asta e un mesaj nepopular. Soseaua se vede si e frumoasa (o sa bag o bicicleta luna viitoare), pe cand explicatiile sunt teoretice rau, mai ales cand sunt sutintue de calcule putine. Romania se imprumuta acum cu aproxiativ 3.25% pe an la 10 ani in euro (minim istoric), deci un minim de 13 milioane pe an sunt doar dobanzile. Nu stiu cat costa intretinerea. Si, to make the case, ne trebuie si un termen de comparatie cu beneficii cuantificabile ale aceleiasi sume, nu numarul de ore de reclama TV, nu se stie la ce, vorba unui comentator.

    • Si cam cate state stiti care nu se imprumuta? Ciudat mod de a pune problema aveti, ce sa zic!
     As propune sa strangem banutii intr-o batistuta pana reusim sa mai platim o consultanta pentru un studiu de fezabilitate pentru un tronson de 5km de autostrada, apoi, dupa ce avem vreo 12000 km de autostrada circulabila (nici nu pot sa socotesc asta in cati s-ar face fara imprumuturi), sa incepem sa ne gandim daca mai dezvoltam si altceva in tara asta.
     Cum ati vrea sa produca turismul bani fara infrastructura de tursim? Aaaa, dar stai, turismul este un lux care se merita dezvoltat abia dupa ce ai industria de varf! Pe bune?! Ce industrie au aia prin Caraibe? Evident, nu conteaza ca scoti niste oameni din zona de asistati in zona de mici proprietari/producatori/furnizori de servicii. Lasa-i sa stea acolo, sa investim din capitalul autohton (fara imprumuturi, deci), in centuri ocolitoare pe pline de tirurile care transporta produsele redutabilei noastre industrii.
     V-ati gandit ce ramura economica numita „transporturi” nu este menita sa fie altceva decat o unealta pentru ramurile celalalte, numite industrie, servicii, agricultura si TURISM? Apropo, la servicii si intra si alea bancare, sa stiti :)

     • Doamna, aveti mari iluzii legate de turismul in romania, pe tipic de Caraibe. Sau Austria. Insa cu conditiile naturale nu prea te poti bate.
      Turcii au un proverb: Allah da fiecarui munte iarna care i se potriveste.

      • Daca asta ati inteles dumneavoastra din comentariul meu, atunci o sa incerc sa mai explic odata: ramurile economice nu ar trebui sa se dezvolte in sir indian ordonat dupa prioritatile care li se par relevante unora sau altora la un moment dat. La fel si regiunile unei tari. Nu este normal sa incepi sa dezvolti infrastructura de turism abia dupa ai atins un nivel care ti se pare rezonabil (tie – stat sau guvern) al industriei sau al comertului, de exemplu. Plus ca in logica asta, putem sa asezam si educatia in urma turismului, iar sanatatea in urma educatiei in acelasi sir indian. Cu regiunile cum facem? Dezvoltam, de exemplu, regiunea Moldova de Sud abia dupa ce a ajuns regiunea de sud-vest la nivelul Elvetiei sau cum?
       Dar stiu: e mai greu cu multi-tasking-ul :)

     • Doamna (inteleg de la S. I.), normal ca aproape toate statele se imprumuta. Ideea era ca orice fel de capital costa, iar atunci cand hotaram daca e mai bine sa-l folosim la centuri ocolitoare sau sa-l investim in turism cu sezon de 3 luni pe an, e bine sa ne facem calculele cu atentie. Iar daca facem niste presupuneri, macar sa le facem constient, sa le scoatem la lumina, nu sa le ascundem si mai tare in spatele unor generalitati de genul „turismul nu poate sa produca fara infrastructura”. Haideti sa vedem, cu calcule concrete, ce venituri putem spera sa obtinem in sezonul ala de 3 luni cand autostrada e deschisa, comparativ cu cheltuielile la care ne-am inhamat. Si ce altceva am fi putut face cu banii. Macar sa stim pentru data viitoare.

  • http://i.imgur.com/FeLtuzb.jpg
   Sper ca linkul de mai sus va va lamuri cu privire la ‘popularitatea’ Transalpinei. Strict pe tronsonul Novaci-Ranca, ciculatia medie este de 1728 de vehicule pe zi. Adica la fel de multe ca intre Stei si Arieseni (Bihor) ori mai putine decat intre Poiana Largului si Brosteni (In caz ca ati citit Baltagul sau Ion Creanga), jud Neamt.
   Va mai dau un link cu privire la strarea drumurilor din tara.
   http://i.imgur.com/mCKRcfd.png

   Astfel cu un efort (destul de mare pentru D-voastra) puteti corobora primul link cu al doilea si apoi trageti linie (sarcina mai usoara) si descoperiti prioritatile rutiere ale Romaniei.

   PS: Nu uitati si de ‘amestecurile straine’.
   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Pan-European_corridors.svg/2000px-Pan-European_corridors.svg.png

 43. Anul trecut am facut un mic traseu cu masina si in doua zile am parcurs Transalpina ca mai apoi sa plec catre Brasov si sa trec muntii spre Focsani pe DN 2D. Ala a fost momentul in care am realizat cat de inutila e Transalpina si cat de util ar fi sa termine DN 2D. Pe langa faptul ca ar scurta distanta intre Brasov / Targu Mures si Focsani / Galati / Braila, ar permite dezvoltarea cu adevarat a localitatilor de munte (Tulnici / Lepsa / Gresu) si ar fi o alternativa perfecta la DN 10 si DN 11. Plus ca zona e de o frumusete rara. Bucata de la Foscani la Tulnici este ok, arata bine, dar bucata care trece muntele e inceputa, s-a lucrat destul la ea, dar anul trecut nu am vazut la lucru nici macar un utilaj, deci lucrarile sunt oarecum abandonate. Asta ar fi o investitie facuta cu cap, strategica. Un drum care trece muntele si pe care poate circula TIR-ul cu marfa intre estul si centrul tarii.

  • Nu ma pot abtine sa ma minunez cum si-ar putea dori cineva o vacanta la munte printre tiruri :) Sunteti sigur ca asa procedeaza si austriecii prin muntii lor?
   Ok, ziceti ca este necesara dezvoltarea transportului intre Brasoc si Focsani. Bun. Asta inseamna ca nu e necesara dezvoltarea turismului in nordul Olteniei? Se anuleaza una cu alta sau cum vine asta?

 44. In zona Celui mai inalt virf din Sureanu – Virful lui Patru sint 2 pirtii facute de Udrea. Proiectul pe nerambursabile cuprinde inca 12. Repet: 12 + 2= 14 pirtii de ski. La Luncile Prigoanei, deasupra lacului Oasa, sint practic batute palmele pentru o intreaga statiune la cheie. Inca 2 pirtii sint la Vidra, linga Voineasa. Deci triunghiul Oasa – Vidra – Valea Frumoasei o sa fie practic centrul unei noi Valea Prahovei. Accesul se va face dinspre sud pe 7A prin Petrosani + Transalpina, iar din nord pe Transalpina din Sebes (tronson care nu se inchide iarna). Pt. ca CJ Sibiu s-a prins de potential a trecut la prioritati finalizarea asfaltarii semiforestierului care care vine de la Sadu (Sibiu) si pica chiar intre lacurile Oasa si Vidra.
  Asta e contextul in care a fost gindita Transalpina. E adevarat, ONGurile nu au fost invitate la gindit. Poate si fiindca nu prea le caracterizeaza procesul amintit, fiind mai cunoscuta apetenta lor pentru a o arde eco pe fonduri UE.

 45. Acum doi ani am parcurs Grossglockner cu punct final ghetarul bine cunoscut…totul acolo iti taie respiratia…
  si acolo sunt destule vehicule dar si multi biciclisti….
  mai important: la intrare se plateste o taxa destul de consistenta…peste 30 euro….
  din loc in loc mici popasuri…etc…
  chiar daca a fost initiat in anii 30 (si acolo au murit destui pe santier) Grossglockner merita sa fie vazut si parcurs…
  transalpina trebuie sa invete din experienta austriaca….

 46. Aceasta capodopera inginereasca postceausista ne arata cine conduce de fapt ROMANIA, devenita intre timp multipla membrana, la aproape 150 de ani de la inventarea OLTENIEI (1867). aproape 100 de ani de la MAREA unire, pusa in scena de catre oltenii nostri dezertori (cu acte in regula, dupa legile oricarui stat civilizat) si 50 de ani de la conceprea filmului MIHAI VITEAZULt&ransfagarasanul inutil – daca mai erea nevoie!
  …Marele Nicolaescu (pe fata adversar al Marelui Stefan si al moldovenilor in general), Ponta cu ale sale origini – de ce MOSKOPOLE si nu Romanopolis, stie si Djuvara -, amestecate orginal, si din HUN e Doara ca DACII romanizati, Caracalul si Dabulenii lui Gioana, Dinescu, Liiceanu, in frunte cu ISARESCU! Fac parte din FimiGLia ALLtenia care detine statul ca pe un detinut, ne-a fabricat ELITA si ne-a umplut degeneratLi in timp record.
  (in stat-nestat, profund corupt, inapoiat, sarac, pentru care ei si stramosii lor au fost foarte scumpi in a-si varsa sangele, ca toti cei fara de tzara si fara viitor pe Terra)
  …400 de milioane de EURO mi se pare exagerat!
  Din banii astia puteau sa traga un viaduct si 3 tuneluri pe linga Cozia,
  ca sa vedem si noi Umbra lui Mircea!
  din lunca OLTULUI.
  (numai nume la tine shtii, dessigur!

 47. Alte tari au drumuri de munte si la peste 3000 m si sunt deschise intreg anul, iar la noi sa nu se chinuie prea tare, le tin inchise sapte luni pe an … Din Canada un cunoscut a vrut sa vada Tranfagarasanul, i-am propus Transalpina ca-i merge numele ca e si mai si, dar si asta e inchisa ca nu s-a topit zapada ! …A plecat de unde a venit! .. Si nici nu sunt cine stie ce drumuri…. Am iesit de pe autostrada in Italia, si am mers 4 ore pe niste drumuri de munte superbe si impecabile, de am zis ca Tranfagarasanul a fost de „antrenament”! …

 48. … Si sa nu uit! … In Italia am trecut pri zeci de tunele sapate in stanca sau semideschise, si erau de vis (curate, iluminate, aerisite, sosea impecabila, securitate si siguranta semnalizata, etc) … Total in contrast cu cele max. 2 tunele de la noi, mizere, intunecate, pline de apa si dejectii, gropi in asfalt si tarabe puse la hibernare! … Cah!

 49. Dle Ioniță, habar n-am care e treaba cu transalpina asta, dar să știți că Brașovul are centura de vreo 4 ani, cu ultimul tronson inaugurat acum 1 an. E adevărat că guvernul nu a dat nici un sfanț, dar prin efortul imens al brașovenilor și al excelentului primar George Scripcaru (PDL) orașul are centura. Ca să știți pe viitor.

  • Brasovul are 2 bucati de centura ocolitoare, acoperind un pic peste jumatate din distanta. I-ar mai trebui inca vreo 2 ca sa inchida semicercul. Parte din ea este in afara teritoriului municipiului, asa ca doar primarul singur nu le-ar fi putut face.
   Cum s-a finantat, depinde de tronson, dar vedeti pe tablele alea puse pe traseu, ca la orice proiect UE. De exemplu „Din suma de 22,7 milioane de lei aprobata prin contractul cu MDDL, 19,6 milioane de lei sunt de la Fondul European de Dezvoltare Regionala si 2,6 milioane lei de la bugetul de stat, ambele fiind finantari nerambursabile. Bugetul local are o contributie de 2% din valoarea proiectului, respectiv 458.000 lei.”

  • Brasovul are jumatate de centura, iar din jumatatea aia o parte deja e stricata.
   Iar autostrada spre Bors a fost scoasa din planuri pentru ca sunt niste munti imensi intre Brasov si Targu Mures, prin care nu se poate construi. Asta conform ministrului PINIIS, Sova Dan.
   Mai conteaza daca e adevarat sau nu? Sutele de mii de olteni si moldoveni care n-au calcat pe acolo in viata lor au inghitit minciuna pe nemestecate.
   Au construit in schimb o autostrada paralela cu soseaua cu 4 benzi Ploiesti – Bucuresti, complet inutila, din moment ce nici acum n-a reusit sa preia traficul de pe vechea sosea.
   Utilitatea si oportunitatea sunt printre ultimele criterii de investitie.

   • Autostrada Buc-Ploiesti nu e inutila nici singura, de capul ei. Exista destui care fac naveta spre Bucuresti din zona, din nefericire pana acuma au deschis/facut accesul doar din Snagov.
    Dar scopul ei final este sa ajunga la Brasov si in Moldova. Ar fi fost o separare undeva pe la km 50 spre Buzau-Focsani. Asta evident era planul de acum cativa ani inainte sa vina marii specialisti in harti pe harta, acuma n-as putea zice ce mai au de gand.

    Cat despre Brasov-Tg Mures, se va putea ajunge conform specialistului SOVA ocolind Brasov-Sibiu-Sebes-Turda-Tg-Mures. Adica ~360km in loc de ~180. Si eventual cu taxa…

    Oare cand au semnat cu Bechtelu nu existau muntii aia, doar acuma au aparut in peisaj? Si totusi exista deja un DN pe ruta asta, E60…suspicios.

 50. Faptul că ați luat în considerare abia acum soluția unei taxe, fie ea chiar și o glumă, dovedește că articolul a fost scris superficial. Taxa de care vorbeam se referea la întreținerea drumului și nu la recuperarea investiției.
  Dar anulează unul dintre argumentele demonstrației dumneavoastră.
  Poate ar trebui să calculați ce oportunități de dezvoltare se deschid într-o zonă săracă, prin investiții în infrastructură.
  E ușor să dai cu bâta. Cu soluțiile e mai greu.

 51. este un simplu basist si onorabil care face o variatiune pe tema: „eu nu am nevoie de autostrada Comarnic -Brasov. eu merg cu elicopterul la Predeal.”
  iar noi aici ne sufocam sambetele, duminicile, de sarbatori si nu numai…

  • Nu Ionita trebuie sa rezolve problema traficului in Sinaia. Data viitoare nu mai votati cu tovarasul Oprea ci puneti un primar capabil sa desfiinteze sensurile giratorii de pe drumul ala de la gara, si sa-l largeasca pe cei 3 km. Atat.

 52. „Artera strategica” (cum îi spune unul mai sus) de acelai calibru mai e şi Transfăgărăşanul, care a înghiţit o poală de bani şi de vieţi omeneşti ca să poată Nea Nicu merge la vânătoare de capre negre în creasta Făgăraşului (cred că aţi auzit că intră şi ăla în reabilitare cât de curând, nu cred că v-a scăpat asta domnule Ioniţă). Subscriu integral la conţinutul articolului.

 53. Şi, apropo de biciclete, să ştiţi că de vreo doi ani au început şi românii să se mai inspire din ce fac alţii şi au început să se mişte per pedes cu rucsacul în spate sau cu bicicleta. Familii de toate vârstele, cu copii şi nepoţi. Încă nu e ca în afară, dar primii paşi sunt făcuţi.

 54. Nu este un drum inutil, el are o utilitate foarte precisa. Este un toboggan pe care vin camioanele cu lemn de pe Valea Sebesului si de peste munti din zona Lotru direct la mamutii mancatori de lemn Holz Idustrie si Kronospan. Acesta a fost scopul investitiei. Mai vorbim, dupa ce dispar padurile din zona, mare parte au si disparut. Este un dezastru deja in zona.

  • citat din ZF ‘Producţia Holz Industrie Sebes de cherestea în 2013 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mil. metri cubi în 2000 ‘.Va inchipuiti cum arata 5 milioane metri cubi de cherestea, ce canititate uriasa? Probabil se grabesc sa rada tot pana nu se prin fraierii. Lemnul pentrua putea fi prelucrat in cherestea trebuie sa fie sanatos, deci nu este lemn de calitate inferioara, lemn bolnav pe care sa-l toci si sa faci prefabricate asa cum face Kronospan. Astea rad copacii sanatosi.

  • TOUCHE !!! Drumul spre iad …. Drumul ,ca si realizare ar descalifica atat proiectantul,constructorul si beneficiarul ; adica intr-un stat de drept,cum din pacate Romania nu va fi sigur cel putin 20 de ani incolo ( deja beizadelele baronilor sunt „parteneri” la sifonatul banilor publici ;dar asta este alta traista vorba d-lui Ionita) ar intra la puscarie !!! Sincer ,va place cum arata drumul ?? Vedeti ca se pregatesc chioscarii sa-si puna chioscuri unde vrei si unde nu vrei cu gunoiul aferent ,pentru care vantul va fi/este singurul responsabil .Si da, din pacate se mascheaza jaful;jaful banului public si nu numai al padurilor ( vedeti cu cata „nervozitate” si rapiditate se taie in padurea Bogatii). Va place cum s-a „transformat” Ranca??
   Nu discut frumusetea peisajului; asta chiar nu are nimic cu hotii,semianalfabetii manelisti si semidocti lideri ai politicii contemporane,urmati in naravurile rele de sotii si copii!! Dar de la o idee buna ( poate) la ceea ce s-a materializat este o cale lunga.
   Nu are nimeni curajul sa ceara un audit extern,sa se afle ce AR COSTA acest drum , adus la standard normal,pana la urma ;[( latime ,parapeti;marcaje ,parcari , toaletele ecologice si pubele/containere ; indicatoare si panotaje informative din 10 in 10 km ( de lipsa acestora sufera TOATE parcarile de pe drumurile patriei )]
   Ma opresc,deoarece sunt atatea de spus de cum permitem noi,contribuabilii sa fim bataia de joc a unei clase ,care incet ,incet vrea sa distruga tot !!
   Imi cer scuze de lungimea postului,dar cel putin sa se inteleaga ca totusi nu suntem cu totii la mana unui dragnea , oprisan ( voit cu litere mici ) sau alti baroni rosii.

   • domnule mih;nu e vorba doar de clasa,casta ash zice io,politica !;e vorba de aceasta comunitate numita popor rumin.cititzi aci comentarii.e o simbioza intre cele doua grupuri.chiar ultimele alegeri au confirmat ! a cita oara !? sa lasam explicatzii de genu: duminica orbului ! toata saptamina e la fel in patria iubita

 55. Nu am citit toate comentariile, asadar nubstiu daca a mai scris cineva, dar stati sa vedeti daca apare Transbucegi, din Moeciu de Sus in Glod, atunci sa te tii…

 56. Citat din raport:
  „Mandatele acordate de către ministrul transporturilor pentru AGA i CA ale companiei
  au fost, de regulă, limitate la fiecare dintre punctele de pe ordinea de zi a edin
  elor, nefiind de tipul obiectivelor concrete de performană stabilite conform reglementărilor specifice, ceea ce a ridicat nivelul riscului ca ministrul să se substituie acestor organe de conducere i, în acelai timp, acestea să nu aibă asigurată o minimă independenă decizională, să nu fie evaluate periodic i să nu răspundă pentru nerealizările înregistrate.”

  si referitor la Transalpina:
  Nu au existat suficiente elemente credibile, reale i fundamentate care să justifice
  demararea obiectivului de investii, iar după ce opiunea a fost făcută, derularea investiiei a
  cumulat în practică, în mod inexplicabil, aproape toate tipurile de vulnerabilităi, disfuncionalităii deficiene constate de audit în activitatea specifică a companiei.

  Mai sunt cateva pasaje interesante acolo, dar astea mi-au retinut atentia.
  In rest, este foarte frumos pe acolo (aici S Ionita greseste, ai ce vedea: cam ce vezi si in alte parti) si uite ce inseamna un marketing bine facut: dom’le se discuta despre subiect! Pai ce sunt niste bani in comparatie cu asta?

  Lasand frumos/nefrumos:
  -cu banii astia se putea face altceva?
  – cati bani ies din turismul local si cat ajunge la buget a.i sa compenseze investitia? (nu vorbim despre cheltuieli de intretinere)

  Dar mai bine ghiocei sa numaram…

 57. Cita energie consumata,pentru un articol penibil ! Adica pe dl Ionita nu-l intereseaza banii cheltuyiti pentru Bechtel,ci un drum terminat. In plus afirmatia :”nu duce nici unde”este o prostie. In loc sa scrie despre pasajele neterminate de la Arad(lasate aiurea la 90% din lucrare),de portiunile de autoruta neterminate (Orastie -Sibiu 3 sau Arad – Nadlac), despre alte proiecte neincepute sau neterminate,dansul se preocupa de un drum mirific,dar si util. Ma copleseste motivul ! Dl Ionita pare a fi in afara logicii !

  • Pai intr-un fel sau altul, S Ionita vorbeste si despre costul de oportunitate. Realizati ca acest drum mirific si util a costat de a rupt? Realizati ca nu este terminat si ca se va degrada? Ei bine, cu banii astia se putea face altceva.

   Problema fiind transpartinica, nu este nimeni de acord ca drumul este inutil :). Cred ca daca in articol scria: partidul X este vinovat, majoritatea comentariilor ar fi fost: este frumos, dar a costat muuuult.
   Stiti cate locuri frumoase sunt in Romania? Foarte multe. Hai sa facem cate o sosea, sa le unim pe toate. Apoi, gasim noi o utiliate: imbina utilul cu placutul, sunt un filigran al drumurilor europene, acum se fac noaptea concursuri de carute, etc.

 58. Am citit toate comentariile de aici si pot spune urmatoarele lucruri:
  – nu am fost inca pe Transalpina dar colegii si prietenii care au fost acolo au fost foarte incantati de peisaje dar si speriati ptr lipsa masurilor de siguranta si a indicatoarelor de semnalizare;
  – traseul Pestera Muierii, Ranca, creasta Parangului cu coborare la Petrosani l-am strabatut pe jos , cu prieteni indragostiti de drumetii montane cu ranita si cortul .
  – soseaua cred ca are importanta turistica, pacat ca am inteles ca nu sunt multe zone de orit si nu sunt indicatoare in dreptul unde intersecteaza traseele turistice , in Parang marcarea traseelor este deficitara sau cel putin asa a fost cand am facut ultima drumetie.
  – mizeria aruncata tine de educatie dar si de spiritul cetatenesc, in strainatate daca arunci ceva pe jos si un localnic te-a vazut suna imediat la 112 si anunta politia, noi intoarcem privirea in alta parte. Daca ai primi o amenda de 100 euro ai uita sa mai arunci ceva pe jos!
  – existenta acestei sosele, construite pe vechiul drum al dacilor care facea legatura intre zona de sud a Daciei cu zona cetatilor si cu capitala Sarmisegetusa, poate dezvolta turismul in zona. Trebuie insa a se evita aparitia unei noi statiuni Ranca care inteleg ca este inghesuita mai ceva ca statiunea Mamaia, daca te cazezi in centru nici nu vezi muntele…
  – pentru intretinerea drumului se poate percepe o taxa pentru cei care fac tronsonul de creasta: Ranca-Obarsia Lotrului, dar 30 euro nu as plati sa merg acolo cu masina.
  – din ce am auzit pana acum nu am inteles daca drumul a fost finalizat sau nu ???

  • Ei hai, romanii ca romanii, dar acum am gasit si „vechiul drum al dacilor”? Adica o carare de oi, poteca, ceva, ca dacii n-au mare reputatie de constructori de drumuri, nici macar pe campie :) si nu stim in general mare lucru despre ei, pe unde stateau (cu unele exceptii), cu ce se ocupau, ce ii preocupa, etc… „Drumul dacilor”, e tare… parca e film de Sergiu Nicolaescu

 59. Ha, ha, ha, ha! Ce-mi mai placeti domnule Ionita!
  Eu personal cred ca doriti sa faceti reclama acestei Transalpina. Cei care nu s-au deranjat pana acum sa o vada, sa o faca in aceasta vara, macar pentru a intra in polemica cu dumneavoastra sau a va da dreptate. Da, sigur ati dorit sa faceti putina reclama unui loc mai putin aglomerat ca Brasovul. Eventual ati fost in we la Brasov si era plin de masini, v-ati enervat in trafic la intoarcere si ati spus: „ce nu se duc toti cocalarii acestia si pe Transaplina ca m-am saturat de ei aici. A cheltuit statul 400 milioane cu drumul ala si ei tot aici, ciucure pe Brasov stau!”
  Ce-mi mai placeti domnule Ionita! Cum sunteti revoltat pentru niste bani cheltuiti care macar au finalitate, se vede un drum, un asfalt! Dar nu am citit sa fiti atat de vehement de studiile de fezabilitate expirate care au costat Romania mai mult in ultimii 10 ani si care sunt date acum deoparte. Despre studiile acelea de ce nu scrieti nimic, de ce nu sunteti revoltat ca banii au ajuns … nu se stie la cine si nu au nici o finalitate? De ele de ce nu sunteti atat de revoltat?
  Dar de ce nu sunteti atat de revoltat de ceea ce NU se face si doar se vorbeste si sunteti revoltat de ceva ce este deja facut?
  Da, e clar! Sunteti pus pe reclama mascata!

  • Dle Ionita,

   exista o vorba in Ardeal: „Dumnezeu nu bate cu bota”. Asa cum dumneavoastră le gasiti pricina ecologistilor pentru ca nu protestează pentru ce credeti dvs. de cuviinta, iată un cititor care va gaseste pricina pentru ca nu va revoltati pentru risipa de fonduri publice pe care o considera dansul demna de atentie.

   • Chiar si in Ardeal, cred ca Dzeu nu bate cu „bata”, nu „bota”. Bota e un recipient arhaic de carat apa, uneori facut dintr-o specie de dovleac. Imi imaginez tot felul de scene creative vizual in care Dzeu ar bate pe cineva cu bota – si efectele :)

    • Suntem complet off-topic, dar nu ma pot abtine…
     Pe la noi bota e facuta din lemn, practic un butoias (foarte) mic. Treaba cu dovleacul cred ca e o confuzie – aluia-i zice tigva sau, prin Moldova, tartacuta.
     Insa stiu ca pe alocuri prin Ardeal termenul „bota” se foloseste si ca „bata”.

 60. Da, Ranca e cea mai mare mizerie dpdv imobiliar pe care am vazut-o intre statiunile de schi de la noi si trecerea vara pe-acolo m-a convins ca n-o sa ajung niciodata iarna. Da, n-am spart bani sus pe Transalpina.
  Dar, am plecat din Cluj pe Transfagarasan (vazut de vreo 3 ori inainte in drum spre/de la mare) , am stat peste noapte si „am spart bani” la Horezu (vizitat prima data) si m-am intors pe Transalpina (prima data). Fara Transalpina toata excursia nu ar fi avut loc si numai pt benzina si tot am cheltuit ceva bani pe turism in Romania cu ocazia asta.
  Da, trebuie vazut daca s-au facut smecherii la consturirea ei…dar eu as vedea mai degraba daca n-au fost probleme la oprirea lucrarilor si intretinere. Dar nu i-as pune drumului eticheta din acest articol.
  Turism nu stim sa facem in general, nu ca n-avem pe ce sparge bani in varful muntelui ca nici in delta cand am vizitat-o n-am avut pe ce cheltui mai mult decat pe Transalpina.

 61. – cu cat mai multe drumuri cu atat mai bine.
  – numai asa poti dezvolta orice zona din tara, daca ai acces la ea….
  – si de tinut cont ca nu a mai construit nimeni mai nimic dupa Ceausescu….

  din punctul meu de vedere as mai investii inca in drumul acesta….

 62. In rand cu Transalpina as baga si drumul spre Piatra Arsa/Bolboci-Padina (asa-zisul Trans Bucegi), inca nefinalizat. Inteleg ca exista proiecte sa se asfalteze un drum pe la Cabana Diham spre Predeal etc.
  Pe vremuri, fantazam (fara finalizare) la actiuni teroriste cu dinamitarea unior turnuri din sticla construite aiurea prin Bucuresti, dupa demolarea unor monumente istorice.
  Desi Bucegii erau deja, in buna masura, compromisi de turismul cu BMW etc, nu mi-am putut reprima o senzatie de resemnare descurajata cand am vazut, acum vreo 3 ani, opera dnei Udrea.

 63. Io constat o mare problema de rationalitate sau de orientare pe harta la multi din comentatori, cu tot respectul. Din moment ce lumea spune „e bine ca legam X si Y, se deschide accesul in nu stiu ce zone, va creste turismul, etc”
  Fratilor, Transalpina nu deschide nici un acces nou, nicaieri, peste tot puteai bine-mersi sa ajungi inainte. La Ranca (1600m) era deja drum, cu partiile noi de schi sau ce au mai facut ei acolo. Dincolo in valea Lotrului se ajungea dintotdeauna pe DN7a, inclusiv la Voineasa, Vidra, noua partie de acolo, etc, fiind si acum singurul acces iarna cand Transalpina ESTE INCHISA. Ce legatura poate avea schiul, turismul, promovarea, etc cu o sosea care este inchisa 9 luni pe an?
  Acest drum nou doar trece inutil peste un munte inalt, dintr-o vale in alta, fiind practicabil doar vreo 3 luni pe an. Intre Ranca (unde era drum si pana acum) si Obarsia Lotrului (unde de asemenea exista drum national) nu este absolut nimic de vazut sau de facut si nici nu va fi vreodata, pentru ca este gol alpin nelocuibil permanent, ci doar urci la 2200m ca sa cobori in partea ailalta.

  • Bine , ca tu puteai ajunge din Bucuresti. Omu din Alba si Cluj de exemplu, pe unde ajungea? De fapt da-l in fasole ca mai poate face un ocol de cateva sute de km. Normal ca doar Bucurestiu intra in rationament, pe restu ….”niste tarani, dom’le niste tarani „

   • Jizas, si pe Transalpina cum ajunge clujeanul la partie, fratioare, daca drumul e inchis iarna?
    Iti spun: ca si acum, pe DN7a prin Petrosani, ca si oricine altcineva. Exact cum propuneau colegii de admiratie care mai comentau pe aici, care doreau binele Vaii Jiului

  • Resalut d-le Ionita, Obarsia Lotrului si Ranca , sunt modele de excelenta a nestintei si nepriceperii in constructii,turism ,afaceri ale celor ce au distrus crezand ca sunt constructori. Jos,la Obarsia Lotrului te apuca mila si plansul , iar la Ranca ramai fara cuvinte. Kitsch in cel mai natural mod.
   Comentatorii care nu au strabatut respectivul drum ,si va zic cateva chestiuni „patriotice” de la obraz,sunt pana la urma dintre aceia care il considera pe M.Mihaies fascist,pe Cartarescu si Patapievici ….stiti cum .
   Vreau sa mai adaug ca am tot scris pe la mediu,pe la diferite ong ce iau bani pe ..vorbe si tot zero.Recent mi-am racit gura de pomana in legatura cu microhidrocentralele mamii lor,facute-n creierii muntilor. Dar nu-i asa , asta-i alta gasca-n alta traista.
   Numai bine

 64. Bine ma, daca nu se face de ce nu se face, daca se face de ce se face ? Carcotasi gasesti tone. Orice investitie poate fi pusa la colt sa paleasca in fata lipsei de bani din sanatate de exemplu. Dar asta nu inseamna ca dam toti banii la sanatate. Pana una alta Transfagarasanu si Transalpina prin niste emisiuni de profil (vezi emisiunea Top Gear si audienta ei de exemplu) fac infinit mai mare reclama tarii din punct de vedere touristic decat frunza . Hai ma mai lasa-ma cu carcotelile astea. Apropo de investitii, oare canalu Dunare-Marea Neagra e profitabil ?( numa intreb ca habar n-am) Ca daca nu-I sa-l astupam , nu ? pfff

 65. Investitia in sine e o oportunitate pentru operatorii din turism, care pot sa invie zona traversata de Transalpina, pentru ca exista trafic important acolo, pe timp de vara. Lipsa parapetilor si a marcajelor este un factor de risc, mai ales noaptea sau pe ceata, iar aceasta lipsa ar trebui remediata, imediat. Insa, a spune ca e o investitie absurda si inutila, mi se pare exagerat…
  Mai intai, ca nu stim cat a adus Transalpina la bugetul statului, fata de cat s-a investit. Intr-adevar, Ranca e urata si exista de mai multa vreme, dar Transalpina a repus-o in valoare. Se construiesc pensiuni peste tot, se baga bani, altfel spus, in turism! Banii astia produc alti bani, inclusiv la buget. Era mai bine sa cugetam, mioritic, sprijiniti in ciomag si privind in zare apusul soarelului pe coama unor munti nevizitabili de peste 70% din populatie? Nu impartasesc aceasta viziune pastorala si stiu ca nici dvs.
  In al doilea rand, aceasta „scurtatura” e un excelent drum alternativ la supra-aglomerata Pitesti-Rm.Valcea-Sibiu, daca vrei sa te duci in Marginime sau in Apuseni. Si e fara TIR-uri, ceea ce e ideal pentru niste turisti deja obositi de „corporatism” bucurestean…

 66. Pe Sorin Ionita l-au atacat Lotrii.

  (de ce la facut fapte bune,
  cei 2,3 MILIOANE de ALLtenii
  care se cred AUSTRIA ! cum ceilalti ELVETIA!!,
  in fundaturile lor jegoase,
  nu se coalizeaza?

  • Hai sa ne imaginam ca oricine altcineva decat oltenii din GORJ/ BiLcea ar fi cerut fonduri consitente de la buget pentru un drum de nicaieri spre nicaieri…

   Sunt atatea zone defavorizate, unele foste miniere, si in Bacau/Suceava – acolo unde Ceausescu nu a investit ca sa faca nicio masina, avion si nicio locomotiva, desi exista un combinat siderurgic aproape – si care au nevoie de drumuri in zone turistice pitoresti.
   Pe drumuri de munte.
   (Slanic Moldova care se stinge din cauza faptului ca nu exista un drum practicabil peste Sandru care s-o lege de Poiana Sarata – Oituz, sau Darmanesti – Valea Uzului – Miercurea Ciuc care ar deschide turismului o zona deosebit de pitoreasca si aproape neatinsa…

   DA,si, au primit …un ciuciu!
   (Monaaa.. papusa din puscarie, Mona Ritzi?

   • Problema prioritatilor este ca sunt, de regula, personale (sau de grup), si este greu de stabilit o lista obiectiva.
    Am observat de multe ori acest lucru: „militezi” pentru ceva, iar cineva iti arunca-n fata faptul ca exista probleme mai stringente. Ei bine, fiecare are dreptul sa sustina cauza care il intereseaza, si sa nu-i pese de cauzele celorlalti (asa-i in democratie), si nici evaluarile absolutist-morale sau economice nu vor schimba acest lucru!
    Sau altfel spus, obisnuiti-va cu ideea (get over it).

    • Tocmai de aia s-a inventat Analiza Cost Beneficiu (ACB), pentru a decide intre proiecte diferite pe cel mai eficace, deci prioritar. Este exact ceea ce cere legea, ce nu s-a facut si ce nu pare sa inteleaga jumate din lumea care comenteaza pe aici

     • M finantelor a organizat recent o multime de concursuri pentru un departament nou creat a propos de ACB. Intrebati-i pe cativa dintre proaspetii angajati ce parere au, sa faca o simulare de studiu de prefezab, etc

   • Gresit: in Bacau a investit Ceausescu intr-o fabrica de avioane, care era inainte de ’90 varful industriei bacauane. Chiar: o mai exista?

     • Ce de-a avioane si elicoptere in capul vostru!
      …Puma!, IAR93-99, ROM-BAC1-11?
      E adevarat ca proptotipul IAR a fost realizat la URA, deoarece aveau utilaje rusesti pentru mentenanta supersonice si experienta pe MiG21, dar a fost produs la Cra-CRA-cra-iova.
      Cum viata MiG21 LanceAlot s-a cam terminat, iar IAK52 e depasit, iar avioanele ultrausoare nereusite si fara cautare, viata Aerostar (din 10 mii de angajat, azi doar o mie) atarna doar de un fir de par – comenzile speciale date de catre armata unitatii sale strategice.

      (pentru parashute, parahutai, planoare si alte nimicuri de astea

 67. Cind am vazut 157 comentarii si 11.611 vizualizari, am crezut ca in articol e vorba despre ciinii vagabonzi din Bucuresti, iar Transalpina e vreo catea ori un adapost de lux pentru ciini.

  Nu mi-as fi imaginat ca soselele pot sa produca asa pasiuni.

  • cred ca n atzi intzeles bine;ha ha .aici e o bucatzica din romanica ! si ginditzi va;la doshdoua de milioane de patriotzi nu sintem multzi ashtia o suta de comentatori !

 68. 1. Cand vedem niscai politicieni si asfaltangii plimbati cu duba de mascati in vreun dosar legat de sus-numitul drum? 2. Orice om cu bruma de creier trebuie sa fie de acord cu dl. Ionita, Transalpina reprezinta o caciula de bani irositi inutil, cel mai probabil si sifonati in loc sa fie cheltuiti pe bune. Asta e, sa nu se mai repete. 3. Sunt exceptati de la punctul 2 numai si numai soferii pasionati de pilotaj, cei carora cuvintele „transalpina”, „transfagarasan”, „bmw”, etc, le dau mancarimi in talpi si bale in coltul gurii. Toti ceilalti ar face bine sa se abtina de la a argumenta in favoarea drumului aiurea-n tramvai.

  • @Alex, inutil din punctul cui de vedere?

   Uite, din punctul meu de vedere este util – imi permite sa admir natura si sa ma bucur de aerul curat de acolo – desi nu am BMW si nici veleitati de pilot de raliu.
   Centura Timisoarei? Nu-mi pasa, merg acolo (poate) odata la doi ani, si atunci folosesc avionul.

   De fapt, ce vreau sa spun? Pur si simplu ca nu exista prioritati absolute ci numai relative. As putea da exemple din toate domeniile cheltuielilor publice: ceea ce este prioritar pentru dumneavoastra ma poate lasa rece (si invers, desigur), deci nu se poate stabili o „lista absoluta”, si – dupa cum i-am raspuns si lui „Drumul Lotrilor” – fiecare dintre noi are dreptul sa sustina cauzele care ii sunt apropiate si sa nu-i pese de celelalte.

   • @ iosiP: Totusi nu relativizati dupa bunul plac. Daca sunt 10 oameni pe saptamana carora le place sa admire natura de pe Transalpina (se vede mai frumos din multe alte parti, dar fie) si inca 10-15 vitezomani care-o ard pe-acolo in fum de cauciucuri, asta nu-i destul pentru a jumuli suplimentar cu 400 mil de euro o tara aflata si asa in cofa dpdv financiar. Pe cand soseaua de centura a unui oras mare e aglomerata cel putin 14/24 h si deci generatoare de profit pentru participantii la trafic de pe ea. @Sorin Ionita: Oi fi eu mai greu de cap, dar nu scrie nicaieri in articol ca Iordache a fost pescuit taman pentru constructia Transalpinei. Ca a construit-o am inteles, ca a sifonat bani de la ea am presupus, ca a returnat o parte din ei vreunei persoane insemnate iarasi mi se pare plauzibil, dar totusi n-am auzit inca de un dosar legat expres de Transalpina. Please don’t shoot the pianist!

 69. De cel cunoscut în zonă drept „drumul lui Băsescu”, Câmpul lui Neag – Herculane, ce părere aveţi? Cel nici azi neterminat. Din punct de vedere al calculelor cost – beneficii.

  • Intr-adevar, acela este proiectul la care au facut scandal organizatiile de mediu, deoarece strabate o padure seculara. Fata de Transalpina, (a) nu trece prin rezervatie naturala, ci pe langa; (b) nu traverseaza creste de munti, ci merge pe vale, deci ar fi practicabil tot anul; (c) are o utilitate (secundara, dar clara) legand valea jiului de valea Cernei; (d) costa rezonabil, nu sume astronomice ca TA. Contra drumului ar fi (d) ca deschide traficului (pe asfalt) o zona naturala relativ neumblata. Personal n-am o parere clara in privinta astuia, n-am vazut SF si analiza cost-beneficiu. Nu-i al lui Basescu, proiectul e vechi, inca dinainte de 1989. Oricum, si daca se face, si daca nu, asta nu justifica in nici un fel alte proiecte fantasmagorice

   • Mulțumesc pentru răspuns. Umbla vorba (nu știu în ce măsură e adevărat şi cât e folclor) că finanţarea acestui drum a fost una din primele tăiate de Mitrea, după reîntoarcerea la putere a pesedeului în 2000.
    Apropo de proiecte vechi, cred că ştiţi că nici Transalpina nu o invenţie a vremurilor contemporane.

    • Ca principiu, foarte putine idei sunt complet noi. Chiar si traseele de autostrazi, erau conturate din anii ’60. Dar una e sa ai o idee, alta e sa ai un proiect, doar acela poate fi evaluat. Dupa cum spuneam, ideea Transalpina dateaza din anii ’30, contemporana cu cele similare din Austria, cand a faciut si Carol niste lucrari pe acolo. Si ce, asta e un argument ca sa faci un drum inutil azi, in conditii cu totul diferite?

 70. si eu consider ca ar fi fost alte prioritati la drumuri, si investitii din buget- banii nostri- in general.
  trebuie sa recunosc ca nu am citit toate cele 170 de comentarii, dar am vazut ca unii pomenesc austria. de acolo s-ar putea fura ideea cu o bariera, care sa coste semnificativ pe cei care folosesc Transalpina, s-ar face si selectie si s-ar rambursa incet investitia (sau ar intra Runca in faliment?)

 71. Ați fost vreodată în această zonă, domnule Ioniță ?! Transalpina nu s-a construit, nicidecum, pentru Petroșani sau Vidra!
  ”Transalpina, Drumul Regelui, porneste din Jina de unde coboara pe o distanta de 7 km pana la Sugag. De aici incepe urcusul. Dupa cativa kilometri se ajunge la barajul Tau si apoi la barajul Oasa. Transalpina continua traversand in partea stanga Barajul Oasa mergand apoi pana la Obarsia Lotrului.
  Tot de la barajul Oasa, in dreapta, se poate lua spre colonia de la „Fetita”, unde s-a construit o manastire. De acolo, urcand la Sureanu, se trece prin „Luncile Prigoanei”, un loc de trista amintire pentru localnici, deoarece aici erau pedepsiti cei ce vroiau sa plece in bejenie, si se ajunge la Cabana si iezerul Sureanu, magnific descris de Lucian Blaga, in acelasi „Hronicul si cantecul varstelor”.Vechea cabana Oasa este acoperita acum de apele lacului de la barajul cu acelasi nume, ca de altfel si celebrul „brad stramb” al lui Mihail Sadoveanu de pe Valea Frumoasei, iar de aici se ajunge in localitatea Sadu si apoi in Talmaciu, dupa ce se parcurg 62 km de peisaj minunat.
  De la Obarsia Lotrului, aflata intr-o vale cu o deschidere foarte frumoasa, sunt mai multe posibilitati: se poate merge in stanga spre Brezoi ce se afla la circa 60 km, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea Voineasa, sau in dreapta spre Petrila, care e cale de 28 de km. Pentru a continua insa Drumul Regelui, Transalpina, DN 67C trebuie mers inainte spre Novaci. De fapt, de abia acum incepe cea mai spectaculoasa parte a Drumului Regal, drumul prin zona alpina”…

  • Am fost. Si asta argumentam si eu cu unii comentatori pe aici, ca nu poate avea nici o legatura cu dezvoltarea Petrosani sau Vaii Jiului.
   In rest, nu m-as baza totusi prea mult pe Lucian Blaga pentru analiza cost-beneficiu de DNuri, desi in rest poate fi o lectura placuta

 72. Iar în acest fragment vă referiți la DN1, pe Valea Prahovei, nu-i așa ?!
  ”Zis şi drumul ţăranilor, care vor să spună că au fost la munte ”sus dă tot”, dar fără să coboare din maşină, sau al gospodinelor extaziate de “natura patriei”, echipate în adidaşi Mike, zorzoane mov şi cu GPS pe bordul BMW-ului cu număr de Ruse”…

  • Fair enough. Atata ca DN1 urca la max 1000m la Predeal, nu la 2200, este deschis tot timpul anului si are trafic cat pentru o autostrada. In rest, nu prea reiese ce vreti de fapt sa spuneti, se vede doar ca aveti unele frustrari legate de textul meu, pentru care imi asum vina

   • ” Referitor : (Multilateraldezvoltat)mi-a revenit in memorie la cei care pe timpurii cunosteau totul……..
    Sper cä sunt inteles,

 73. Carevasazica, dupa parerea autorului, daca nu poti sa-ti arungi bocancii in picioare si ruxacul in spate, n-ai dreptul sa vezi muntii. Bunica-mea are 75 de ani si datorita acestui drum a putut sa vada si ea muntii aia, prima data acum la batranete. Stiu o gramada de turisti straini care vin si vor (re)veni in Romania in special pentru Transalpina si Transfagarasan. Articolul este scris intr-un stil tendentios, cu rautate chiar, as putea spune. Este lipsit complet de orice urma de obiectivitate, seamana cu articolele scrose la comanda, pentru a plati polite cuiva. Nu amintesc decat un urias fault logic: facem drumuri scumpe ca sa aiba cocalarii unde sa arunce peturi si ambalaje de saorma. (Apropos: chestia asta cu saorma e atat de fumata incat orice autor serios s-ar lipsi de ea). Deci raspunsul nu e sa educam oamenii, ci mai bine sa nu facem infrastructura ca sa stricam natura si sa aiba ei unde sa-si lase mizeriile. Nu dispretuiesc natura, sunt (si) geolog si am batut la pas toti muntii nostri dar n-am cazut niciodata in capcana de a ma crede superior celor care, din diverse motive, nu au putinta de a face asta pe propriile picioare.

 74. Autorul a ajuns dusmanul patriei si este banuit ca scrie la comanda :)

  Totusi, sunt 400,000,000 euro cheltuiti.

  Urmatorul obiectiv: Luna. Poate va fi mai scump, dar peisajele de acolo… Plus placerea sa fim cei dintai soferi care infigem steagul Romaniei pe luna.

 75. Si cand te gandesti ca Franta, Elvetia si Austria, Italia au PIB-ul pe cap de locuitor de
  trei-patru ori mai mare decat RO,
  nu sunt vagaunile si fundaturile Europei
  ca Transsylvania Contelui Dragulea si urmasului/ ALLtenia@HUNedoara vechi nume daco-romane –
  peste ele trecand tot traficul N-S, de la Mediterana la Marea Nordului si Baltica-,
  iar Spania de vreo 3 ori mai bogata si mai cunoscuta pe glob decat vom deveni noi vreodata pana la sfarshitu lumii; intelegi de ce tradatorul Ceausescu nu a vrut sa treaca autostrazi prin Defileul Oltului, Valea Prahovei si a preferat sa marsheze ca NAPOLEON pente FOGORASH, imagistic, a refuzat sa faca un supersonic romanesc si a dat D770/66 sub semnul caruia stau majoritatea LOTRILOR postceausisti de azi care va fura putinii bani ca sa-si satisfaca pofta de a va vedea saraci, subdezvoltati si Romania distrusa.

  (ori respectivii sunt bolnavi psihic, adica nebuni, ori sunt teleghidati de interese straine Romaniei ca stat
  European)

  Orice absolvent de Liceu strie ca resursele sunt LIMITATE!
  Asta inseamna ca oltenii si ardelenii care comenteaza in draci AICI, in frunte cu maghiarii si germanii, nu au diploma de BAC?

 76. Domnule Sorin Ionita,

  e pacat sa amestecati asa de amatoricesc lucrurile.
  1. Costul este mare, perfect de acord (valabil pentru orice lucrare facuta in Romania).
  2. Exista nereguli in contractarea acestei lucrari (aproape acelasi lucru cu punctul 1).
  3. De banii astia se putea face altceva (valabil, din nou, pentru aproape orice lucrare facuta in Romania).
  4. Ranca este o voma ordinara, dar vina nu este a drumului, ci a primarului care a facilitat cele mai mici (ca suprafata) concesiuni din Romania.
  5. TA dauneaza mediului (valabil pentru orice asfaltare in varful muntelui, indiferent de tara).

  Unde nu va inteleg, dar deloc:
  1. Drumul este superb, merge de undeva si ajunge undeva. Probabil ca dvs ati mers cu o masina de viteza si ati ratat cele 2 lacuri superbe. Masina dvs vitezista probabil ca avea geamuri fumurii, tot drumul este spectaculos (nu doar cele 2 lacuri).
  2. Geografia prezentata in articol este hilara. Drumul asta chiar taie muntele. Greu de echivalat cu altceva, turistic vorbind. Oierii nu erau prosti. Nu aia dacopati, aia capitalisti.
  3. Daca nu ati fi fost foarte grabit, cu siguranta ati fi avut timp sa stati de vorba cu oamenii zonei. De la Novaci si pana la Voineasa toata lumea admite cresterea numarului de turisti. Pentru ei conteaza.
  4. Inceputul articolului este suburban, scuzati sinceritatea. Eu am fost de multe ori pe acest drum. Evident ca-mi placea mult mai mult INAINTE de a fi asfaltat. Dar taranii nu au legatura cu asfaltul. Doar numarul lor. Exista acest mit ca inainte de asfaltare oamenii mergeau acolo doar cu „jeep-uri”. Realitatea este alta. Logan, Fiesta, Octavia, inclusiv Tico. „Taranul” descris de dvs are legatura cu publicitatea facuta drumului (inclusiv ce faceti dvs), nu cu capabilitatile masinii.
  5. Poate cel mai important, confundati ministerele. Nu putem sa nu mai facem parcuri doar pentru ca se vor umple de „scuipatori de seminte”. Nu putem sa nu mai investim in turism doar pentru ca nu avem infrastructura. Peturile aruncate nu sunt treaba CNADR-ului, MT-ului, lui Tariceanu sau lui Basescu.

  PS: Cred ca ar fi fost mult mai bine sa separati discutiile. Sunteti priceput la cele legate de realitatea politica. La turism, insa, sunteti complet pe langa.

 77. Domnilor, abia acum am avut onoarea sa citesc articolul si comentariile aferente. Evident articolul contine o parte de adevar, dar este, din pacate, tendentios. Opiniile care il urmeaza sunt si ele partizane, cele mai multe in favoarea articolului. Vreau sa va dau o veste buna. Am parcurs ieri din nou transalpina pe o vreme capricioasa, era plin de lume: autoturisme, motociclete, biciclete. Vestea proasta este ca am regasit o transalpina complet neintretinuta, cu brazi culcati peste carosabil, bolovanis cazut care bloca pe multe portiuni mai mult decat o banda de circulatie. Niciun utilaj, niciun lucrator, asta apropos de costurile intretinerii. Vorbind de intretinere, de ce nu se percepe o taxa la traversare?

  Ca vechi turist la munte, atat in Romania cat si in tari cu traditie din Europa, vreau sa aduc dezbaterii Dvs urmatoarele aspecte:

  1. De ce in tari bine dezvoltate din punct de vedere turistic soselele sunt extrem de numeroase, parcurg toate zonele montane, toate parcurile naturale facilitand accesul turistului de orice varsta sau pregatire fizica la principalele obiective turistice. Acolo unde soselele nu se pot construi, mijloacele de transport pe cablu preiau fluxul de turisti. De ce la ei mediul nu se degradeaza prin constructia cailor de acces?
  2. De ca in Romania un cor de voci militeaza pentru interzicerea accesului la munte pentru anumite categorii de oameni: batrani, copii, bolnavi, oameni nepregatiti fizic,cocalari, manelisti,. Sa fie oare o casta privilegiata care are exclusivitatea accesului la munte? Unde scrie ca turistul cu rucsac, cu ATV sau off-roaderul nu va arunca peturi pe pasune? Ati vazut ce dezastru fac off-roaderii si motocrossisti in alte zone, unde nu exista asfalt? Cum tot muntele este brazdat si arat in toate directiile? Este mai bine?
  3. Parangul este minunat, nu numai alpii sunt munti frumosi. Un turist educat va gasi frumusete si bucurie si in Alpi, si in muntii Oasului, Macinului sau Zarand. Cine considera ca Transalpina este un drum urat, trasat prin zone anoste, sau nu a fost pe acolo, sau este lipsit de sensibilitate si cultura. De ce mii de turisti straini urca zilnic pe transalpina, de ce nu merg la ei in tara, in Alpi?
  4. Asa cum am remarcat si in alte zone (ex. Valea Cernei – unde s-a stopat constructia DN6A Herculane-Petrosani), lipsa soselei incurajeaza jaful de padure si braconajul, care s-ar desfasura cu dificultate in conditiile unui trafic turistic ridicat si am o mare banuiala ca multe organizatii care militeaza pentru interzicerea constructiei de drumuri sub pretextul apararii mediului sunt direct interesate in braconaj si taieri necontrolate de padure.

 78. Cunosc drumul numit mai nou Transalpina de 40 ani. Am facut Ranca Obirsia Lotrului de 15.ori cu rucsacul in spate ,am vazut ursi in jnepenis inclusiv atacind un cal.Uneori ne vizitam prietenii sau colegii din liceu ai caror parinti aveau stine la Dalbanu in Coada Rancii sau pe Mohoru.
  Vechiul drum neasfaltat cu bolovani(l-am facut cu o Volga si cu ARO) isi avea o importanta economica care justifica intretinerea lui in anii comunismului.
  Sute de ciobani cu turme private aveau stinele acolo,era o viata economica activa si eficienta.
  Duceau jos brinza. lina carne de oaie sau porc(ii hraneau cu jir si zer si aveau un gust except. si un pret la fel),fructe de padure care erau colectate la Baia de fier ,ciuperci,etc..
  Citi mai stiu ca linga Rinca era o fabrica de cascaval care se exporta in SUA intrind in contributia RsRomania la ONU si care daca aveai noroc puteai sa-l cumperi cu 120 lei/kg la fabtica ceea ce era o suma exorbitanta atunci dar merita.
  Ciobanii munceau din greu dar aveau bani ca nimeni altii.
  De fapt vrau sa arat ca un drum bun si o investitie acolo era justificatad de o viata economica activa. Cei 10000 de turisti dintr-o vara pt. care nu sunt locuri de popas si cazare cu excursii
  organizate la Obarsia Lotrului ,unul din cele mai spectaculoase peisaje din Romania si poate din Europa, e o alta risipire de bani ai contribuabilului, care intra in cele din urma si la comisioane catre politicieni.

 79. Domnule Ionita,cred ca drumul a fost facut doar la insistenta proprietarilor de pensiuni de la Ranca. Sine ne aducem aminte ca terenul de la Ranca a fost luat cam nelegal de la Armata . Dar pt ca la Ranca isi faceau vile toti baronii si barosanii , nu s-a mai dezgropat ” dosarul” terenului. Si pt. ca nu aveau drum, s-a inventat drumul care sa duca la Ranca si pt. ca trebuia sa ajunga undeva au zis sa-l duca pana in valea Lotrului.Si trebuie spus ca spre valea otrului drumul este foarte,foarte periculos. Am mers pe acest drum in luna sept 2013 si pt ca era ceata nu am vazut nimic pe drumul care era dincolo de Ranca . Deci doar pana la Ranca drumul ar putea fi economic. Nu va intrebati de nu este facut cu fonduri Europene? Pt. ca nu ar fi trecut de nicio analiza ! Q.E.D.

 80. Este, în primul rând, ambiţia autoritãţilorlicale care, pânã în 2012 au fost subordonate, benevol, lui Marin Condescu, cel mai mare baron în viaţã!

  Condescu ordona şi Cãlinoiu executa! Pânã în 2012…

 81. Nu va e rusine sa comentati negativ tot ce se face in Romania , am mers pe majoritatea drumrilor de mare inaltime iar transanlina este o minune a putefii ingineriiei romane si o sosea care nu cred ca o poti compara cu alta din europa . E un semn al poporului roman nu il mai comentatati negativ lt ca iricare roman

 82. E un drum fenomenal imi pare bine ca a fist construit de romani pt romani di acest monument al tehnologiei moderne ar trebui rasndit din vb in vb la toats lumea de pe pamant e ceva care iti ia expiratia ceva care iti va ramane pt totdeauna in amintiri , asa ca nu mai comentati….

  • Nu cred ca arecum sa iti ia expiratia :-))) cel mult respiratia…si nu nu ti-o ia nici pe aia pentru ca e o rana intrupul muntelui..o rana inutila pe care alte state au tot multiplicat-o pana la un moment dat pana cand au ramas fara ursi, lupi, certbi etc…de dragul soselelor..ca sa vada tot omul…sunt lucruri pe care nu trebuie sa le vada tot omul ci doar cel care merita…asa ca cine vrea sa vada munti, vai, abrupturi sa ia rucscul in spate de la ranca si sa urce cu el in spinare creasta…..in Parang

 83. Si cu tot cu Alpii lor prin muntii nostrii , majoritatea turistilor sunt straini, ba chiar francezi, elvetieni. De ce, doar au si ei ALPII? Tocmai pentru ca muntii nostri sunt salbatici, fără sosele in varfuri de munte, cabluri si telecabine pe deasupra capului si tot felul de amenajari, carari pietruite, largi, cu trepte pana in varful muntilor. Ca avem si noi doua sosele montane asta nu-i o nenorocire – daca nu avem nu este bine, daca avem iarasi nu este bine. Sa le avem si pe astea si sa facem dracului niste autostrazi, ca-n treizeci de ani nici nu am putut intretine soselele si podurile facute de Ceausescu in vreo 25 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro