duminică, august 14, 2022

TREI ÎNTREBĂRI. Anul 2020, o bornă importantă în declinul regimului Putin. Pierderea influenței în fostul spațiu sovietic și contestarea internă, împing Rusia spre o criză dramatică

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică?

Scăderea influenței Rusiei în fostul spațiu sovietic. Procesul început acum aproape trei decenii a intrat într-o fază decisivă, fiind accelerat de pandemie. Rusia a pierdut Ucraina pentru cel puțin două generații. Moldova tocmai a ales un președinte pro-european. Belarus se află încă sub umbrelă rusească, dar acolo își semnalizează prezența o generație nouă, care vrea în Occident, și care va întoarce spatele Kremlinului acuzat că-l ține în brațe pe tot mai odiosul Lukașenko.

Turcia se întoarce în Caucazul de Sud după un secol, iar fostele republici sovietice din Asia Centrală au intrat sub umbrela Chinei.

Deci: agitație mare, de la Minsk și Tbilisi până la Bișkek, fără ca Moscova să poate influența semnificativ evoluțiile din aceste capitale.

10 noiembrie e ziua în care Rusia a renunțat la statutul de putere regională. Semnarea armistițiului dintre Armenia și Azerbaidjan cu medierea Rusiei o confirmă. Dacă-ți abandonezi singurul aliat din Caucazul de Sud, care a dat dovadă de o loialitate exemplară, nu mai poți pretinde să fii luat în serios ca partner.

Cu doar câțiva ani înainte era de neconceput nota Ministerului de Externe al Azerbaidjanului pe tema doborârii elicopterului rusesc de aviația azeră, în care tot militarii ruși sunt făcuți responsabili. Sau ca președintele Rusiei, ministrul de Externe, șeful spionajului, plus o duzină de parlamentari să-l critice pe președintele ales din Moldova, pentru că a reiterat o poziție cunoscută de aproape două decenii. Acel președinte conduce o țară de dimensiunile unui cartier al Moscovei.

Soluțiile Kremlinului la crizele din fostul spațiu sovietic nu sunt realiste, pentru că Moscova reacționează folosind pumnul, forța militară, fără să ia în considerare nevoile populației din țara respectivă. În instituțiile cu putere de decizie nu mai există expertiză solidă, iar degradarea intelectuală dramatică a elitei în urma militarizării ei ar face această expertiză inutilă, de vreme ce aceia care au putere de decizie, oricum nu pot pricepe mare lucru. Nici măcar nu încearcă, de vreme ce consideră că știu ei mai bine. Multe din aceste dosare complicate necesită instrumente civile și nu tropăit de cazarmă.

SUA și statele vest-europene ar trebui să imagineze politici pentru a stabiliza estul Europei, Caucazul de Sud și Asia Centrală, pentru a umple acest vacuum politic și de securitate care crește.

2. Care este cea mai interesanta descoperire (carte) a anului 2020, din domeniul dumneavoastră de activitate?

Poate că nu interesant e adjectivul, ci important…. Vedeta acestui an a fost, pentru mine, societatea civilă din fostele republici sovietice, care nu doar că n-a murit, ci e vie, destul de vioaie, iar prezența ei în stradă, la proteste, sau la urne, mi-a readus speranța privind viitorul unor țări precum Moldova, Georgia, Ucraina, Belarus și, mai ales, Rusia.

Protestele de sâmbăta de la Habarovsk, Orientul Îndepărtat al Rusiei, care durează de mai bine de șase luni, și cele de duminica, de la Minsk, care continua din august, sunt fără precedent. Ca să nu vorbesc de curajul incredibil al unui grup mic de oameni, adunați în jurul lui Aleksei Navalnîi, tineri curajoși care au făcut ca Putin și întreaga elită rusească cu structurile ei militarizate, să fie ridiculizate în fața întregii lumi. În Rusia, zeci și sute de activiști civici organizează proteste individuale, asumându-și riscul arestării și condamnării la închisoare. Cu toți sunt niște eroi, ar merita ca străzile noastre, în Vest, să poarte numele acestor oameni minunați care cred, mai mult decât noi, în valorile lumii libere și le promovează riscându-și libertatea.

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveti pentru viitorul Românei (într-un orizont de timp de un an sau doi) (e vorba aici si de evolutii internationale care pot schimba soarta Romaniei) si cea mai mare speranta (in acelasi orizont de timp si intemeiata)?

Fără să minimalizez pericolele externe asupra securității, pe care România nu le poate îndepărta, cred că cea mai mare amenințare e de natură internă. Și ea împiedică România să atingă un standard de performanță în administrație și politici publice care i-ar permite îmbunățirea substanțială a rezilienței în fața agresiunilor hibride operate de puteri ostile, revizioniste, în spațiul nostru.

La ce mă refer? La elita administrativă, la cea din business, dar mai ales la clasa politică care toate par că și-au epuizat potențialul. De aproape un deceniu, bună parte din establishmentul românesc e cu piciorul pe frână, ca nu cumva să piardă puterea și privilegiile. Primul și ultimul deceniu al tranziției au fost cel puțin parțial ratate. Potențialul a fost fructificat doar între 1999 și 2012, iar saltul înregistrat a fost uriaș și a re-cuplat România la Occident, după mai bine de o jumătate de secol de regim comunist.

Coaliția de acum și guvernul Cîțu, chiar dacă e departe de așteptările unora dintre noi, reprezintă ultima șansă a României de a se moderniza și recupera diferența față de Occident. Emigrarea tinerilor, îmbătrânirea populației, modificarea structurii de vârstă, lipsa infrastructurii și dispariția mâinii de lucru calificate, reformarea urgentă a educației, vor pecetlui viitorul României. Dacă ratăm următorii 2-3 ani și nu modernizăm radical țara (cu sau fără bani europeni), România va fi condamnată la mediocritate și irelevanță pe termen lung.

Dacă președintele Iohannis și actuala coaliție ratează reforma, reinstaurarea competenței și meritocrației, nimeni și nimic nu mai poate împlini vocația acestei țari. Destin la care ar fi putut să aspire dacă membrii actualei elite politice ar fi făcut mai puțin marketing personal și mai mult management.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. la punctul 3, despre Romania, se afirma:
  „Dacă ratăm următorii 2-3 ani și nu modernizăm radical țara (cu sau fără bani europeni), România va fi condamnată la mediocritate și irelevanță pe termen lung”.
  De acord, din punct de vedere politic 2021 este crucial pentru Romania, pentru ca se pot crea sau nu premisele administrative pentru o dezvoltare economica reala, nu bazata pe consumarea imprumuturilor pe importuri, cum s-a facut din 2012.
  Nu sunt de acord cu sugestia ca acest lucru se poate face fara bani europeni (cum se afirma iresponsabil in paranteza). Deci pe de o parte se pot face imprumuturi externe de 30 miliarde pe care politicienii actuali sa le poata „distribui” netransparent si iresponsabil ca pana acum (din 2012 in 2019) iar generatiile viitoare sa le restituie, iar pe de alta parte Romania poate lua 30 miliarde fonduri europene nerambursabile care pot fi cheltuite transparent si responsabil pentru modernizarea Romaniei, si fara sa trebuiasca platite de urmasi. Ce este de ales?

 2. 1. Da, Rusia se topeşte ca lumânarea şi asta o ştie şi administraţia Rusiei. Rusia devine din ce în ce mai irelevantă în zona internaţională, deşi se agită şi ameninţă în toate părţile. Rusia nu mai sperie pe nimeni, nici măcar ţările din fosta URSS. Rusia este în faţa unei dileme teribile: ori face compromisuri dureroase pentru ea cu Occidentul, ori se aliază cu China( cu riscurile de rigoare).
  2. Este normal ca noile generaţii din Est să vrea bunăstare, ceea ce politicile ruseşti-asiatice nu pot asigura. Dar asta poate duce la o anarhie generalizată în Est cu pericolele de rigoare.
  3. Cred că pentru România şi Moldova anul 2020 a fost un an bun din punct de vedere al relaţiilor internaţionale. S-a confirmat justeţea politicii externe româneşti a necesităţii întăririi legăturilor Europa-SUA, s-a reuşit un guvern pro-occidental la Bucureşti, plus că a fost obţinută o victorie de etapă în Moldova. Sper ca 2021 să fie şi mai bun, mai ales pe relaţia România-Moldova.

 3. Daca nici acum ,atunci CIND? -NICIODATA-? ,ca si posibilitate ,pare a fi intelegerea generala a cetatenilor Romaniei . Daca nici acest guvern nu performeza , chiar daca are la dispozitie o majoritate parlamentara , liniste politica timp de patru ani ,perioada in care nu sunt nici un fel de alegeri , sume uriase de bani la -BATAIE-ca parte a intelegerilor din UE, acceptul populatiei ce nu are alta alegere la dispozitie , atunci totul se duce de ripa – se destrama ,mai ceva ca lințoliul lui Laerte (cunoscut și sub numele de pânza Penelopei)si dezamagirea va fi atit de uriasa incit bruma de speranta ce ne-a mai ramas se va risipi ca un fum . Am fost la un mic pas de a se intimpla toate relele din lume . Toate decizile , nonnecesare , luate de catre fostul premier , cu putin timp inainte de alegeri(voit sau poate nu ) , puteau reprezenta un dezastru pentru tara .Romania tacuta (cei care , multi la numar, nu sau mai prezentat la vot ) asteapta . ULTIMA SANSA.

 4. Cea mai mare drama si cel mai mare pericol este semnarea acordulului dintre UE-China, faptul ca liderii europeni accepta tacit conditiile impuse de China. Este inadmisibil sa te faci ca nu vezi cum drepturile omului siblibertatile sunt călcate în picioare in China: atrocitățile comise asupra uigurilor, asupra protestatarilor din Hong Kong, amenințările la adresa Taiwanului, iar mai nou, arestarea jurnalistei care a relatat adevarata situație din Euhan de la începutul pandemiei. Ar mai fi: coruptia din sistemul comunist chinez, poluarea mediului dincolo de orice limita imaginabila, spionajul prin 5G, etc. Asadar, UE trece cu vederea aceste lucruri si se preface ca nu le vede, doar de dragul salvării unor companii mizerabile. Prefera un acord cu China, in detrimentul unuia cu SUA, lucru inadmisibil pentru niste state occidentale.

 5. Declinul regimului Putin si pierderea influentei Rusiei in lume care, combinate cu contestarea interna, imping Rusia spre o criza dramatica ar fi mai usor de perceput chiar si de amatori in ale politicii daca analistii specializati pe Rusia ar face studii comparative, punind in balanta (pentru contrast) vigoarea politico-economica, cresterea influentei in lume, pacea interna si armonia sociala care propulseaza SUA sau UE spre noi culmi de progres, civilizatie si bunastare sociala si materiala.

  curajul incredibil al unui grup mic de oameni, adunați în jurul lui Aleksei Navalnîi, tineri curajoși care au făcut ca Putin și întreaga elită rusească cu structurile ei militarizate, să fie ridiculizate în fața întregii lumi.

  Intr-adevar! Ce poate fi mai ridicol decit sa incerci si sa tot incerci sa-ti omori adversarii cu Noviciok si sa nu moara nici unul? (Pina si umbrela bulgareasca de pe vremea lui Brejnev era mai eficace.) Poate doar incrincenarea de a-ti elimina adversari politici insignifianti, ca Navalnîi, care, s-a vazut, nu sint in stare sa obtina mai mult de 1-2% din voturile rusilor. Desi nu ar fi de mirare ca in spatele acestor rezultate sub-mediocre sa se afle vreo socotitoare de voturi gen Dominion Voting Software, votul prin corespondenta al mortilor din cimitire si alte inselatorii standardizate si consacrate in republicile bananiere. Ori partizanii lui Putin sa fie lasati sa voteze zile in sir, pina iese ce trebuie, asa cum a facut la noi condamnatul penal Adrian Nastase cind nu ieseau voturile necesare pentru Constitutia UE.

  E clar: declinul accentuat al regimului Putin prefigureaza la orizont o criza dramatica si inevitabila pentru Rusia. Cred ca valorosii oligarhi pusi pe fuga de Putin (si urmasii acestor oligarhi, deja cu inalte studii la mari universitati occidentale) isi pot pregati jet-urile private pentru intoarcerea triumfala intr-o Rusie in sfirsit condusa cu intelepciune de la Kremlin de un grup mic de oameni, adunați în jurul lui Aleksei Navalnîi, tineri curajoși si hotariti sa schimbe radical directia in Rusia post Putin. Tonul la prohod, va rog!

 6. Excelent interviu cu o personalitate a presei din Romania. Felicitari !
  Nu-i vorba, punctul 3 m-a si necajit/nelinistit. Corect si precis formulat, realist, ingrijorator pentru noi toti…
  „Desteapta-te romane !”

 7. Va doresc La Multi Ani, Dle Gosu !
  Urarile sint insotite de interesul cu care urmaresc aparitiile Dvs pe acest portal.

  Vidul de putere din Asia Centrala va fi disputat probabil intre China si Turcia. Fortele acestora sint inegale, iar America lui Biden va fi mult prea proasta pentru a intelege si mult prea slaba pentru a actiona in sensul de a separa Turcia de Rusia, de a o readuce complect in NATO si de-ai canaliza energiile nu spre pomparea emigrantilor in Europa ci spre extindere in Asia Centrala. Asta include si transformarea Turciei nu numai in HUB de transport al petroluui si gazelor dar si in controlor al productiei din axeasta zona. slabind serios Rusia. Dar America este preocupata sa schimbe denumirile scolilor, sa demoleze statui si sa se scufunde intr-o mlastina rosie , iar EU prin Acordul Merkel se va preda cu arme si bagaje Chinei.
  .

 8. Excelentă și corectă evaluare. De unde că educația serioasă contează.
  Aș adăuga:
  Federația Rusă are mai puțin de 50 milioane de ruși. Restul sunt minoritari nemulțumiți că au fist ocupați samavolnic in secolul 18-lea. Ei n-au uitat și nu uită.
  China va avea în curând, 20-30 de ani, 2 miliarde de oameni și o societate ultra sudată, ultra echipată ( 3- 4 milioane de ingineri in fiecare an ). Deja în Siberia doar chinezii lucrează pentru că nu au oameni.
  La următoarea cotitură Federația Rusă se va rupe, nu știu cum, nu știu când dar Federația Rusă nu e in sistem funcțional. Cât să te bazezi pe zăngănit de arme?
  Iar Siberia, cândva a Chinei, va deveni casă pentru 1 miliard de chinezi.

  Rusia nu a construit societăți umane sustenabile ci doar mici exaltări nefuncționale.
  ” Unde a pus rusul cizma s-a uscat și iarba”.

  Toate amenințările ‘ Rusiei” cu atacuri atomice nu sunt decât spaimele profunde ale unor șefi de klan ingroziți de ce-ar putea păți dacă pierd controlul.
  Cred că ” rușii” ar vrea să vină americanii să-i salveze din starea de sărăcie cum și noi speram înainte de ’89.

 9. Asa sa fie?
  Situatiile dramatice nu sunt chiar o noutate pentru rusi, si iata ca le-au depasit relativ bine.
  Ca nu mai sunt ce-au fost, e adevarat, dar oare ceilalti sunt?
  Sa nu uitam ca Rusia lui Putin e ( in sfarsit) autosuficienta din punct de vedere agro-alimentar. Energetic nu mai vorbim.Iar militar este ca in cele mai negre cosmaruri ale NATO.
  Influenta in fostele colonii au pierdut-o nu numai ei, peste tot intervin chinezii.
  Iar de problemele Ucrainei si Belarusului nu ii vad nici pe americani, nici pe vestici foarte dornici sa se ocupe. In Caucaz e mai curand un armistitiu trecator decat o revenire a Turciei, armenii sunt prea puternici pe plan mondial.
  Iar mica nostra sora ar cam trebui sa revina acasa.
  Sa nu-i cainam pe rusi!
  Dar nici sa nu ne facem sperante!

 10. 1.Avem imaginea clasica a dezintegrarii continue a unui stat dictatorial comunist (apoi postcomunist), datorita esecului economic si social general.
  Societatile economice comuniste sint nereformabile, situatie dovedita intre 1978 – 1990 de URSS-ul lui Gorbaciov, solutia fiind dezintegrarea statala dictata de Eltin.
  In lipsa institutiilor si tehnicilor necesare, restructurarea incercata de Eltin prin liberalizare si democratizare economica a condus la haos economic, la saracirea extrema a populatiei si inceputul pierderii averii energetice si minerale a tarii in favoarea strainatatii, in loc de reconstructia industriala si economica a Rusiei.
  In mod fortuit, Putin a blocat acest proces negativ si perdant, odata cu accesul Vestic in zona rusa de influenta, prin destabilizarea Ucrainei si ocuparea Crimeii cedata acesteia de Hrusciov, la un … pahar de votca.
  Cele doua decenii de recuperare a mindriei nationale si pastrare a avutiei au insemnat stagnare economica si industriala, care sufoca pina la implozie societatea rusa si este imposibil ca acest lucru sa nu fie inteles de Putin si camarila sa, ca necontinuabil.
  Solutia pare a fi retragerea strategica din functie a acestuia, deschiderea economica si politica ce va urma, fara a ceda din recuperarile sale, de catre urmasul la cirma Rusiei!
  Aceasta situatie nu are alternativa, problema fiind doar cind se va produce.Criza Rusiei dureaza de pe vremea Romanovilor si n-are cum sa se acutizeze mai mult ca acum.Democratizarea este departe, urmind dupa reconstructia economica si industriala a tarii care nu se stie cum si cind va incepe…
  2.Intradevar, cea mai mare amenintare pentru Romania ,,este de natura interna”, constind in incapacitatea intelighentiei eonomice de a construi si propune guvernului Citu un PROIECT NATIONAL, cu obiectivul reconstructiei economice si industriale, capabil sa asigure o crestere economica substantiala (industriala) de 4- 5 la suta anual, asigurind crearea de intreprinderi industriale care sa ofere 200 – 250 de mii de noi locuri de munca anual!
  Acest pericol este cu atit mai imens, cu cit clasa politica si guvernul Citu nu au nici macar ideea NECESITATII absolute a unui astfel de demers programatic, pentru iesirea din criza economica dublata de cea pandemica.

 11. ” Fără să minimalizez pericolele externe asupra securității, pe care România nu le poate îndepărta, cred că cea mai mare amenințare e de natură internă. Și ea împiedică România să atingă un standard de performanță în administrație și politici publice care i-ar permite îmbunățirea substanțială a rezilienței în fața agresiunilor hibride operate de puteri ostile, revizioniste, în spațiul nostru.

  La ce mă refer? La elita administrativă, la cea din business, dar mai ales la clasa politică care toate par că și-au epuizat potențialul. De aproape un deceniu, bună parte din establishmentul românesc e cu piciorul pe frână, ca nu cumva să piardă puterea și privilegiile. Primul și ultimul deceniu al tranziției au fost cel puțin parțial ratate. Potențialul a fost fructificat doar între 1999 și 2012, iar saltul înregistrat a fost uriaș și a re-cuplat România la Occident, după mai bine de o jumătate de secol de regim comunist.

  Coaliția de acum și guvernul Cîțu, chiar dacă e departe de așteptările unora dintre noi, reprezintă ultima șansă a României de a se moderniza și recupera diferența față de Occident. Emigrarea tinerilor, îmbătrânirea populației, modificarea structurii de vârstă, lipsa infrastructurii și dispariția mâinii de lucru calificate, reformarea urgentă a educației, vor pecetlui viitorul României. Dacă ratăm următorii 2-3 ani și nu modernizăm radical țara (cu sau fără bani europeni), România va fi condamnată la mediocritate și irelevanță pe termen lung.”

  Armand Gosu

  https://www.contributors.ro/trei-intrebari-anul-2020-o-borna-importanta-in-declinul-regimului-putin-pierderea-influentei-in-fostul-spatiu-sovietic-si-contestarea-interna-imping-rusia-spre-o-criza-dramatica/

  Este foarte adevarat ca cea mai mare amenintare la adresa Romaniei a fost si ramane cea de ordin intern . Din pacate, tabloul descris in care exista doar o focalizare pe slaba capacitate administrativa a tarii ( respectiv elita administrativa , de bussines , clasa politica ) si pe consecintele ei ( ” emigrarea tinerilor, îmbătrânirea populației, modificarea structurii de vârstă, lipsa infrastructurii și dispariția mâinii de lucru calificate, reformarea urgentă a educației” , etc.) este incomplet .
  In realitate, situatia este cu mult complicata si mult mai grava , iar dupa trei decenii urmarile sunt deja si vor fi in continuare catastrofale .
  Acest tablou nu aminteste nimic despre coruptia din structurile statului, existenta clanurilor interlope , nesiguranta cetateanului , ineficienta si involutia societatii civile respectiv degradarea generala a societatii romanesti care in loc sa progreseze in cele trei decenii care au trecut ( dovada clara este starea catastrofala a invatamantului, educatiei si culturii care nu poate fi rezolvata in cativa ani ) a regresat .
  Dupa modelul comunist , clasa politica a vanat titluri , diplome si functii urmarind cu disperare validarea sociala , impostura si contraselectia devenind metode indispensabile pentru pastrarea puterii politice si a puterii financiare obtinute prin coruptie.
  Daca politicienii au vanat dupa modelul agramatei Elenei Ceausescu titluri academice si doctorate , ramane de neinteles in acest caz traiectoria bizara a culturii si a reprezentatilor ei care au promovat limbajul , valorile si estetica periferiei societatii in detrimentul valorilor culturii si civilzatiei romanesti si europene ( https://sergiusimion.blogspot.com/2020/12/scrisoarea-celor-50.html) .
  In esenta , societatea romaneasca a trecut in realitate printr-un proces tacit de decivilizare, desensibilizare si dezumanizare care a rupt legatura cu trecutul si a subminat sistematic statul de drept si democratia.
  Ultima mostra de imbecilizare nationala a oferit-o recent chiar Televizunea Romana prin oribilul ” Revelion la mine ACAS` (@TVR1)” – https://youtu.be/60hMjhcYJyM ) .

 12. Inca nu se prefigureaza cine va putea fi inlocuitorul lui Putin, deocamdata rusii si-au cam atins toate obiectivele propuse, reintegrarera peninsuluiei Crimea, pastrarea influentei asupra regimului din Siria, blocarea Ucainei catre un drum occidental, un acord economic cat si militar cu China, terminarea conductei Nordstream 2, intarirea substantiala a capacitatilor militare ale tarii, infiltrarea reteleleor de socializare, a internetului , a unor grupari politice occidentale, in general sustinerea a ceaace au inventat, razboiul hibrid cu occidentul.
  In aceste conditii nu vad unde Rusia se indreapta catre o criza majora, opozitia interna putand fi ignorata complet, cazurile de otravire a unor opozanti ridicand mai mult praf in occident decat in Rusia.
  Asa cum bine spuneti sunt grupuri mici de oameni care nu-au puterea necesara sa produca schimbari majore in Rusia dar mai ales n-au nici un program coerent cum ar putea Rusia sa arate dupa era Putin, o Rusie in agonie putand deveni cosmarul occidentului si este Rusia pregatita pt o democratizare in sens occidental ?
  In utlimii 10 ani dorintele de democratizare ale occidentului in alte zone ale lumii a produs haos si disolutie ca nici o data, oare nu s-a invatat nimic din aceste expereinte foarte amare si cu consecinte dramatice ?
  modelul occidental pierzandu-si mult din atractivitate.
  De viitorul Romaniei ar trebui sa ne facem mai putine griji, nu va dispare de pe fata pamantului, sa va transforma intr-o forma sau alta si nu va ramane neatinsa de noile provocari.
  Actualul guvern are acum sansa sa-si demonstreze calitatile, sa puna in aplicare toate planurile anuntate.
  Ca nu vor putea s-o faca 100 % e normal sa fie, guverne democratice n-au putut sa-si realizeze toate obiectivele doar succesiunea acestora a putut garanta un drum catre un viitor mai bun si sa-mi fie cu iertare, Romania o duce astazi cu toata pandemia infinit mai bine decat cu 30 ,20 sau chiar 10 ani in urma.
  Ati vazut cate masini erau pe drum in toata tara de revelion ? nu toata industria este afectata de criza, sunt unele sectoare precum Horeca, altele au „explodat” in sens pozitiv tocmai datorita pandemei, comertul online, adevarat in deprimentului celui clasic insa acest lucru s-a intamplat la nivel global.
  Romania s-a descurcat cu toate neajunsurile destul pe bine in acesta pandemiei si sper ca in urma vaccinarii sa treaca ca si alte state de acesta belea, de data aceasta suntem toti in acceasi barca si ca dupa situatie de criza sa vina si momente mai bune iar de criza nici vorba, in occident mai toti se pretatesc de „un raliu economic” in urma unei perioade mai grele cum a fost si este cea actuala.

 13. Nu e chiar aşa. PNL a participat în alegeri sub sloganul „Dezvoltăm România”, care, conform rezulatelor din alegeri, nu prea a avut succes, pe primul loc ieşind PSD şi anexa lor naţionalist comunist-legionară AUR( votat în proporţie de 25% în diaspora!!). Asta înseamnă că în societatea românească nu prea există segmente sociale care să vrea o adevărată modernizare a României. Chestia cea mult clamată cu „Vrem o ţară ca afară!” s-a dovedit doar iluzia unei minorităţi, majoritatea nu are niciun chef, căzând sub controlul PSD, BOR, TVR şi alte instituţii de stat. Nu poţi să faci reforme dacă poporul/ majoritatea nu vor asta.

 14. Unele idei, din ambele sectiuni (text si comentarii), exprima mai degraba dorinte decat realitati, in privinta Rusiei. Nu este remarcata noua etapa de reforma a Rusiei, care este confundata cu “declinul”. Este adevarat ca oricine intra intr-o zona de reforma intra si intr-o zona cu cele mai mici performante si cele mai mari riscuri. Cu aceste vulnerabilitati de tranzitie s-a confruntat si China, in perioada deceniilor de reforme si modernizari, al carei cuvant cheie la puterea a treia a fost si este “Adaptarea” – Adaptati!, Adaptati!, Adaptati!. O “re-Lenin-izare” decomunizata, daca vrem, pe bazele capitaliste ale proprietatii private, competitiei si meritocratiei, a lui “Invatati!, Invatati!, Invatati!”. Pana a venit vremea sa culeaga roadele, care au devenit vizibile si sunt incontestabile. Decisive sunt munca asidua, rabdarea si perseverenta.

  Marea Resetare, care va face obiectul Forumului de la Davos, din ianuarie 2021, inseamna un altfel de capitalism, la care Estul a aplicat deja, invitand si Vestul sa o faca, in parteneriat cu Estul. Asa cum remarca recent ministrul de externe chinez, cine face o obsesie din a-i bloca pe altii, sperand iluzoriu sa se inalte pe sine coborandu-i pe ceilalti, in loc sa se preocupe de propria dezvoltare, devine groparul propriului sistem statal si regim politic. Cine refuza reforma si adaptarea nu poate sa aiba pretentii de evolutie. Stagnarea, cel mai mic rau, si involutia, cel mai nefast, sunt inevitabile. Si greu reversibile. Abandonarea sovietismului a insemnat sfarsitul ultimului Imperiu al Estului. Spre deosebire de Vest, unde inca subzista Imperiul Globalismului, bolnavul incurabil al Lumii, care e cu adevarat ultimul din Istoria Imperiilor.

  La noul hibrid de coalitie si guvernare neomarxist-liberala din Romania – o casatorie din interes, gata sa se destrame la cea mai mica neintelegere la impartirea avantajelor guvernarii, pe motiv de “nepotrivire de caracter” – nu observ din pacate niciun potential real de a face ca tara sa inainteze. Se merge pe aceeasi paradigma exclusivista si pagubitoare, de a cauta ”reds under the bed”, pentru a cita o recenta si lucida conceptualizare, care dezbina eforturile si iroseste resursele romanilor. Ironia e ca cel care ne intretine aceasta stare perpetua de neincredere si vanatoare de vrajitoare este el insusi, prin culoarea politica si actele de imixtiune diplomatica, trafic de influenta si coruptie, un rosu mai rosu decat cel din istoria recenta de la noi, la care se refera! Privind Basarabia, modul fair play, cu onoare si respect pentru adversar si electorat, cum s-a facut la Chisinau tranzitia puterii in urma alegerilor prezidentiale basarabene, castigate de opozitie, exact cum s-a intamplat in SUA – cunoscandu-se ca opozitia poate fi supusa abuzurilor puterii in exercitiu – a fost un model, o lectie de contrast pentru abuzurile, contestarile si fraudarile din alegerile prezidentiale americane. O solutie pasnica la conflictul din Transnistria, ar fi reinvierea spiritului pactului de neagresiune Titulescu-Litvinov, din 1936, intr-un pact de buna vecinatate si angajament constructiv bi si multilateral in regiunea Marii Negre, cu extensie in intreaga Europa de Est. Reconcilierea dupa modelul franco-german este inceputul normalizarii intre Rusia si Europa de Est. Sper ca acest sumar punct de vedere alternativ, pe care il supun oricaror imbunatatiri si critici, sa fie util contributivitatii.

 15. Jalnic domnule Gosu … jalnic!

  Adica ca cum ? Cu toți sunt niște eroi, ar merita ca străzile noastre, în Vest, să poarte numele acestor oameni minunați care cred, mai mult decât noi, în valorile lumii libere și le promovează riscându-și libertatea. Am ajuns noi , Romania sa fim vestu precum Nemtizia?!
  Am „uitat” ca inainte de Putin a fots Balshoi Pianetietz Boris ?
  Si ca cum asa Rusia a pierdut Ucraina pentru cel puțin două generații. . A poerdit sau nu ? tin sa va atrag atentia ca Rusia + Ucraina = imperiu. Insa Ruisoa singira este dopar o tara cam … intinsa teritorial si cam atat!
  Si … SUA și statele vest-europene ar trebui să imagineze politici pentru a stabiliza estul Europei, Caucazul de Sud și Asia Centrală, pentru a umple acest vacuum politic și de securitate care crește. Cine ? Dumneavoastrea puteti>
  Da, da dvoastra care sunteti cercetător asociat la Berlin, la Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V. (Consiliul german de politică externă), în cadrul Robert Bosch Center for Central and Eastern Europe, Russia, and Central Asia. . Va mia amimntiti de … conducta Nabuco ? Noi, adica Romania am mizat pe ea … nu pe Turkish stream! Dar unde e Nabuco ?

  Si cu Rusia …. imi este usor sa vizionez o Rusie „prescurtata” la E de Baikal care sa perceapa comisioane si redevente ptr resursele siberiene (banu alocati asa „ca exemplu” de cinste comerciala ) , ajunsa oizna de tranzit comercial traind don vamiule Drumului Matasii onsa nu uitati sl;va ei nucleara , desi „neechivalenta” ar fi distrugatoare ptr orice tara! Este un risc pe care un serhgent major in toate mintulke sale nu si-l poate asuma ! Rusia va ramane chiar „prescurtata” intre Caucaz si Marea Baltica!
  Inca ceva .. Rusia .. „draga de ea” este o tara complet aiurea! Nascuta din dezastru a propserat prin dezastre inimaginabile ,,,, nascuta in furie cu sabia in mana in sangele de la Kalka si-a distrus titi dusmanii … insa .. insa pacea .. pacea o incurca cf zicalei „da-i destula funie si se spanzjura singura” (din plictis presupun!) Nu doriti Rusiei raul … ca ii prieste ! Si de unde iesi Vladimir cel Potent mai sunt sute de polcovnici la fel de dotati ! Virili, inteligenti, dedicati !
  Ar mai fi ca „vestu” mneaviastra sa se intereseze nitel de Ucraina (cestie ce ma neliiisteste . Dupa ce i-am cunoscut pe malorusi am inceput sa simpatizez oaresicum pe aia muscali!)

  Cat despre muscali (velico rusi) le urez pace , prosperitate .. adica multa funie !!! Stiti ce se intanpla cu pisoii care au multa funie ?!

  Si …v provic sa lasati comentariul meu . Poate e cam ofensiv (eu sgt mj rez!) insa ca cum sa va zic … dvostra „cercetător asociat la Berlin” .. Mda … Povestile baronului von Munchausen incep cu niste aventuri in Rusia , iarna! Si nemtzioteii se plang siu azi de „generalul Iarna”. Pesemne de inteligenti ce sunt!

  Ada , Baronul Munchausen a fots personaj real si chiar a luptat ptr tar ! Bine platit ! Su un excelet povestitir cazon!
  Da nemtiii e prea prosti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Armand Gosu
Armand Goșu este cercetător asociat la Berlin, la Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V. (Consiliul german de politică externă), în cadrul Robert Bosch Center for Central and Eastern Europe, Russia, and Central Asia. Armand Goșu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București. Are un doctorat în istoria Rusiei, susținut la Universitatea din Moscova (1998). A lucrat ca cercetător la Institututul de istorie „N. Iorga” al Academiei Române, apoi la Institutul Român de Istorie Recentă, înființat de Fundația olandeză MATRA la București, și conferențiar la Universitatea din București, unde predă cursuri despre trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al Rusiei și al URSS. A lucrat la radio BBC (birourile din Moscova și București), a fost – pentru aproape un deceniu – redactor șef adjunct și redactor șef la revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. Cea mai recentă carte Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic a fost publicată anul trecut de Editura Curtea Veche. A editat volume de studii și mai multe volume de documente, cel mai recent fiind Istoria comunismului din România. Vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975). A scris peste o mie de articole din 1993 și până astăzi în presa din România și din străinătate despre Vecinătatea Estică, Rusia fiind în centrul preocupărilor sale.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro