miercuri, ianuarie 27, 2021

TREI ÎNTREBĂRI. Cartea a supraviețuit până acum tuturor ciumelor și masacrelor: este o eroină

 1. Mă rezum la domeniul cultural. În timpul recentei stări de urgență din Belgia, librăriile au rămas deschise, cărțile fiind considerate bunuri vitale, bunuri de primă necesitate. Semnalat în treacăt, faptul a fost considerat mai degrabă o ciudățenie („Ia te uită ce le mai trece oamenilor prin cap”), deși merita, după mine, discutat ca eveniment major. Fiindcă, până la urmă, cartea și-a dovedit încă o dată valoarea, în toată această perioadă, când tot soiul de ocupații necopertate au dispărut. Cartea a supraviețuit până acum tuturor ciumelor și masacrelor: este o eroină.
 2. Evit, în domeniul literar, asemenea topuri. Fiecare om care a reușit să se adapteze și să-și învârtă bine rotița în marele mecanism social a fost campion. Voi semnala, în ordinea de idei de mai înainte (cartea – bun vital) inițiativa Editurii Humanitas, de a oferi gratuit, în perioada stării de urgență, cărți electronice ale unor autori îndrăgiți. Nu știu dacă e cea mai interesantă idee, dar cu siguranță că e foarte generoasă și a fost de mare folos.
 3. Rămân în spațiul cărților, singurul în care mă simt cât de cât în stare să răspund. Cea mai mare temere este ca în România să se citească tot mai puțin, lucru pe care statisticile îl confirmă, din păcate, deocamdată. Pentru că asta va influența în rău totul. Speranța este să crească numărul cititorilor. Înainte de 1990 acesta era marele atu al esticilor. Păcat că globalizarea distracției ieftine l-a anulat.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. De ce editurile nu incurajeaza publicarea unor scriitori romani de calitate? Sunt cazuri cand, carti la care editurile nici nu s-au uitat, au fost publicate pe banii scriitorului (familiei) si au succes, cititorii spunand ca nu au mai gasit de mult astfel de carti.
  Editurile, cu frica supravietuirii, prefera sa publice autori straini sau autori romani consacrati.
  De aceea literatura romana sufera si piere iar numarul de cititori scade.
  Niciodata nu este vina clientului ci oferta este cea care este limitata.

 2. “Ochiul te minte si mintea te inseala” ar putea zice citatul din opera poetului atunci cind contabilizam , ca forma a cunosterii, cititul . A fi posesorul unei CARTI nu este echivalentul cu a citi lucrarea respectiva . Daca ne aducem aminte , in vremurile comuniste , multa lume cumpara carti , fie la negru, fie atunci cind se nimereu a fi in locul potrivit . Citi dintre cei care cumparau aceste carti le si citeau si citi dintre cei care le cumparau intelegeau ce citesc ? A avea o biblioteca , in carne si oase , adica din material lemnos (asa era la moda in acele vremuri ) facea parte din insasi nevoia de existenta a cetatenilor din acele vremuri . Din nefericire , putina lume citea tot ceea ce cumpara . Masuratoarea nu trebuie facuta functie de numarul de exemplare de carte vindute , unii inca mai isi fac biblioteci doar din nevoia de a arata sau de a da bine in fata prietenilor . In mod natural tinerii din ziua de azi citesc ,selectiv, doar ceea ce ii intereseaza , dezvoltarea tehnologiei le permite asta . Pe vremuri trebuia sa cauti si sa rasfoiesti pagini intregi de carte pentru a gasi un simplu citat dintr-un autor , acum totul este la un clic distanta si cei care doresc sa cunoasca vor selecta parti de interes din diferite opere literare ,de specialitate etc . Pragmatismul cunosterii ia locul sentimentalismului degajat de citirea in integralitate a unei opere literare . O alta lume se naste .

 3. Cred ca alegerile autoarei sunt chestionabile in secolul XXI.
  1. Cartea in format electronic si Internetul in care informatia este distribuita prin aplicatii si format video este mult mai rapida si mai eficace decat folosirea hartiei. Mai mult decat atat, ii sugerez autoarei sa revada cum pana si marele cinic si semidoct dar inteligent Brucan comenta in anii ’80 minunea numita procesor de cuvinte. Adaugati la asta si programul Green Deal al UE. Drept consecinta directa va veti afla mai devreme sau mai tarziu in opozitie ideologica cu UE.
  2. Este mai degraba nevoie urgenta de „computer skills training” pentru tineri si pentru cei mai in varsta?
  3. Nu cred. Consecinta comerciala va fi probabil eliminarea pe cale naturala, comerciala a maculaturii si cresterea calitatii. Ceea ce va fi in opinia mea un factor de control la „democratizarea” informatiei.

  • Alegerile autoarei sunt solide, valabile peste secole.
   Viata digitala contemporana este o aberatie distrugatoare, in momentul care se transforma dintr-un instrument in manipulator.
   Memoria cartilor citiie tine de carte insasi. Localizarea in spatiu a textului, editia, coperta , traducerea, prefata competenta… A citi o carte digital este un handicap intelectual, de ultima optiune, in lipsa alternativei, justificat in domenii profesionale, nu literatura. In general, viata digitala contemporana, in special telefoanele inteligente, reprezinta o catastrofa pentru intelect, spirit si suflet.
   Deci, daca este ceva chestionabil, este modul in care omul contemporan este decerebrat si manipulat de mediul digital.

  • Alegerile autoarei sunt solide, valabile peste secole.
   Viata digitala contemporana este o aberatie distrugatoare, in momentul care se transforma dintr-un instrument in manipulator.
   Memoria cartilor citite tine de cartea insasi. Localizarea in spatiu a textului, editia, coperta , traducerea, prefata competenta… A citi o carte digital este un handicap intelectual, de ultima optiune, in lipsa alternativei, justificat in domenii profesionale, nu literatura. In general, viata digitala contemporana, in special telefoanele inteligente, reprezinta o catastrofa pentru intelect, spirit si suflet.
   Deci, daca este ceva chestionabil, este modul in care omul contemporan este decerebrat si manipulat de mediul digital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Ioana Parvulescu
Ioana Parvulescu
Scriitoare și profesor universitar la Facultatea de Litere, Universitatea București. Laureată a European Union Prize for Literature, în 2013.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Occidentul și Sfânta Imbecilitate

Nu sunt un expert nici în economie și nici în politică, dar unul din lucrurile pe care cred că le înțeleg din...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Despre ceea ce este firesc și necesar. Cazul Sorin Lavric

Într-o însemnare din ultimul său jurnal publicat (2001-2002), Monica Lovinescu observa una dintre trăsăturile definitorii ale presei autohtone: Ziua și știrea. Nimic...

Când moașa, chirurgul, șamanul și psihiatrul împărtășesc aceleași temeri asupra vaccinului…

”Într-o țară în care prevalența vaccinării este ridicată - scria undeva C.A. Siegrist, un renumit pediatru și vaccinolog elvețian- e dificil să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.