miercuri, mai 29, 2024

TREI ÎNTREBĂRI. Cartea a supraviețuit până acum tuturor ciumelor și masacrelor: este o eroină

 1. Mă rezum la domeniul cultural. În timpul recentei stări de urgență din Belgia, librăriile au rămas deschise, cărțile fiind considerate bunuri vitale, bunuri de primă necesitate. Semnalat în treacăt, faptul a fost considerat mai degrabă o ciudățenie („Ia te uită ce le mai trece oamenilor prin cap”), deși merita, după mine, discutat ca eveniment major. Fiindcă, până la urmă, cartea și-a dovedit încă o dată valoarea, în toată această perioadă, când tot soiul de ocupații necopertate au dispărut. Cartea a supraviețuit până acum tuturor ciumelor și masacrelor: este o eroină.
 2. Evit, în domeniul literar, asemenea topuri. Fiecare om care a reușit să se adapteze și să-și învârtă bine rotița în marele mecanism social a fost campion. Voi semnala, în ordinea de idei de mai înainte (cartea – bun vital) inițiativa Editurii Humanitas, de a oferi gratuit, în perioada stării de urgență, cărți electronice ale unor autori îndrăgiți. Nu știu dacă e cea mai interesantă idee, dar cu siguranță că e foarte generoasă și a fost de mare folos.
 3. Rămân în spațiul cărților, singurul în care mă simt cât de cât în stare să răspund. Cea mai mare temere este ca în România să se citească tot mai puțin, lucru pe care statisticile îl confirmă, din păcate, deocamdată. Pentru că asta va influența în rău totul. Speranța este să crească numărul cititorilor. Înainte de 1990 acesta era marele atu al esticilor. Păcat că globalizarea distracției ieftine l-a anulat.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. De ce editurile nu incurajeaza publicarea unor scriitori romani de calitate? Sunt cazuri cand, carti la care editurile nici nu s-au uitat, au fost publicate pe banii scriitorului (familiei) si au succes, cititorii spunand ca nu au mai gasit de mult astfel de carti.
  Editurile, cu frica supravietuirii, prefera sa publice autori straini sau autori romani consacrati.
  De aceea literatura romana sufera si piere iar numarul de cititori scade.
  Niciodata nu este vina clientului ci oferta este cea care este limitata.

 2. “Ochiul te minte si mintea te inseala” ar putea zice citatul din opera poetului atunci cind contabilizam , ca forma a cunosterii, cititul . A fi posesorul unei CARTI nu este echivalentul cu a citi lucrarea respectiva . Daca ne aducem aminte , in vremurile comuniste , multa lume cumpara carti , fie la negru, fie atunci cind se nimereu a fi in locul potrivit . Citi dintre cei care cumparau aceste carti le si citeau si citi dintre cei care le cumparau intelegeau ce citesc ? A avea o biblioteca , in carne si oase , adica din material lemnos (asa era la moda in acele vremuri ) facea parte din insasi nevoia de existenta a cetatenilor din acele vremuri . Din nefericire , putina lume citea tot ceea ce cumpara . Masuratoarea nu trebuie facuta functie de numarul de exemplare de carte vindute , unii inca mai isi fac biblioteci doar din nevoia de a arata sau de a da bine in fata prietenilor . In mod natural tinerii din ziua de azi citesc ,selectiv, doar ceea ce ii intereseaza , dezvoltarea tehnologiei le permite asta . Pe vremuri trebuia sa cauti si sa rasfoiesti pagini intregi de carte pentru a gasi un simplu citat dintr-un autor , acum totul este la un clic distanta si cei care doresc sa cunoasca vor selecta parti de interes din diferite opere literare ,de specialitate etc . Pragmatismul cunosterii ia locul sentimentalismului degajat de citirea in integralitate a unei opere literare . O alta lume se naste .

 3. Cred ca alegerile autoarei sunt chestionabile in secolul XXI.
  1. Cartea in format electronic si Internetul in care informatia este distribuita prin aplicatii si format video este mult mai rapida si mai eficace decat folosirea hartiei. Mai mult decat atat, ii sugerez autoarei sa revada cum pana si marele cinic si semidoct dar inteligent Brucan comenta in anii ’80 minunea numita procesor de cuvinte. Adaugati la asta si programul Green Deal al UE. Drept consecinta directa va veti afla mai devreme sau mai tarziu in opozitie ideologica cu UE.
  2. Este mai degraba nevoie urgenta de „computer skills training” pentru tineri si pentru cei mai in varsta?
  3. Nu cred. Consecinta comerciala va fi probabil eliminarea pe cale naturala, comerciala a maculaturii si cresterea calitatii. Ceea ce va fi in opinia mea un factor de control la „democratizarea” informatiei.

  • Alegerile autoarei sunt solide, valabile peste secole.
   Viata digitala contemporana este o aberatie distrugatoare, in momentul care se transforma dintr-un instrument in manipulator.
   Memoria cartilor citiie tine de carte insasi. Localizarea in spatiu a textului, editia, coperta , traducerea, prefata competenta… A citi o carte digital este un handicap intelectual, de ultima optiune, in lipsa alternativei, justificat in domenii profesionale, nu literatura. In general, viata digitala contemporana, in special telefoanele inteligente, reprezinta o catastrofa pentru intelect, spirit si suflet.
   Deci, daca este ceva chestionabil, este modul in care omul contemporan este decerebrat si manipulat de mediul digital.

  • Alegerile autoarei sunt solide, valabile peste secole.
   Viata digitala contemporana este o aberatie distrugatoare, in momentul care se transforma dintr-un instrument in manipulator.
   Memoria cartilor citite tine de cartea insasi. Localizarea in spatiu a textului, editia, coperta , traducerea, prefata competenta… A citi o carte digital este un handicap intelectual, de ultima optiune, in lipsa alternativei, justificat in domenii profesionale, nu literatura. In general, viata digitala contemporana, in special telefoanele inteligente, reprezinta o catastrofa pentru intelect, spirit si suflet.
   Deci, daca este ceva chestionabil, este modul in care omul contemporan este decerebrat si manipulat de mediul digital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioana Parvulescu
Ioana Parvulescu
IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură. SCRIERI: Lenevind într-un ochi (1990), Alfabetul doamnelor (1999), Prejudecăţi literare (1999), Întoarcere în Bucureştiul interbelic (2003, reed. 2007, 2018), În intimitatea secolului 19 (2005, reed. 2007, 2013), În Ţara Miticilor (2007, reed. 2008), Întoarcere în secolul 21 (2009, reed. 2018), Viaţa începe vineri (2009, reed. 2013, 2018), Cartea întrebărilor (2010), Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (2011), Viitorul începe luni (2012), Cum continuă povestea (2014), Inocenţii (2016), Prevestirea (2020). TRADUCERI: Angelus Silesius, Călătorul heruvimic / Cherubinischer Wandersmann (ediţie bilingvă 1999 şi 2007), Maurice Nadeau, Să fie binecuvântaţi (2002), Laurent Seksik, Consultaţia (2007), Rainer Maria Rilke, Îngerul păzitor (2007), Milan Kundera, Sărbătoarea neînsemnătăţii (2014). ANTOLOGII: De ce te iubesc. Paradoxurile iubirii în poezia lumii (2006), Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete (2012), Şi eu am trăit în comunism (2015, reed. 2018).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro