sâmbătă, mai 25, 2024

TREI ÎNTREBĂRI. Două teme din 2020 și una din 2021 care ne pot schimba viața. Altele decât COVID

După mai bine de opt ani de colaborare cu platforma Contributors și aproximativ 400 de analize pe teme fierbinți de politică internațională, am acceptat să răspund, succint, unui set de întrebări inedite ale editorului, care redirecționează inspirat discuția spre culoare mai puțin bătătorite de presă.

1.Ce a fost neglijat, pe nedrept, în 2020? În anul pandemiei, deși s-au întâmplat atât de multe în lume, puțin loc a mai rămas în spațiul public, în dezbaterile intelectuale și în preocupările oamenilor în afară de COVID. Virusul a acaparat, practic, tot. Și totuși, cea mai importantă schimbare trecută în general cu vederea de mass-media și de atenția noastră nu este nici politică, nici strategică, nici economică, nici epidemiologică, ci una de ordin cultural, în sensul cel mai larg al termenului. O schimbare care se reflectă în toate celelalte dimensiuni menționate anterior: iraționalismul în creștere la nivelul unui segment tot mai larg al populației.

Ascensiunea pe scară largă a conspiraționismului/negaționismului și a neîncrederii în versiunile oficiale ale informației, respectiv în expertiza științifică deja consacrată la nivel mondial formează un curent de gândire tot mai puternic în societățile euro-atlantice, de la Pacific la Marea Neagră. Opțiunile tot mai multor concetățeni devin umorale și emoționale, bazate pe canoane ideologice, speculații, zvonuri și sofisme, nefiind opțiuni fundamentate științific, raționale și bazate pe argumentația factuală.

Apare astfel un curent contestatar, retrograd, care va depăși în viitor cu mult granițele discuției legate de pandemie, de existența virusului, de mască și de vaccin. Pe scurt, lumea pare că se prostește, și nu e clar dacă asta e doar de la Facebook și alte rețele sociale –în care manipulatorii din interiorul și din exteriorul lumii occidentale au o influență covârșitoare- de la declinul lecturilor serioase (cărți), de la superficialitatea școlii și scăderea nivelului educațional general, sau mai sunt și alte cauze.

Contestarea populistă și irațională a orice ține de mainstream,fie că ne referim la guvern, instituții, reglementări, valori, principii și politici publice, fie că e vorba de negarea cunoașterii științifice consacrate, pare să sugereze un eșec al moderației și educației liberale raționale, a încrederii în democrația liberală și statul de drept, care au funcționat cu succes în deceniile trecute, aducând pace și bunăstare în spațiul euro-atlantic.

Aș ilustra această deteriorare gravă a culturii politice (ca să nu spunem a nivelului de inteligență) prin cea mai aberantă și jenantă formă de negaționism și contestare populistă din Occident, după al Doilea Război Mondial încoace. Este vorba de pretenția caraghioasă și cinică a lui Donald Trump legată de „fraudarea alegerilor prezidențiale din SUA”, acuzație care, dincolo de faptul că nu a schimbat nimic din rezultatul alegerilor (nu avea ce), a creat o masă de captivi fanatici, cărora li s-a dat o prostie în care să creadă și care îi împiedică să se elibereze și să revină la cadrele raționale, juridice, ale democrațiilor liberale solide, și la încrederea în instituțiile și justiția americane. Se pare că scopul a fost atins.

2.O idee (abordare) interesantă adusă în 2020? Aș vedea aici ca semnificativă și chiar ca o surpriză plăcută în domeniul europenisticii redescoperirea solidarității politice în cadrul UE, într-un moment în care euroscepticii vedeau deja ca certă destrămarea Uniunii. Este adevărat că, în primele luni ale pandemiei, în primăvară, UE a fost evident nepregătită, părând mai degrabă derutată și confuză. Dar, începând din vară, sondajele au arătat că sentimentul pro-european a început să crească, odată cu încrederea unei majorități a cetățenilor celor 27 de state membre că „mai multă UE este soluția” pentru a face față cu succes crizelor și provocărilor acestor vremuri pline de amenințări și riscuri. Chiar și guvernările eurosceptice de la Varșovia și Budapesta au acceptat, spre finalul anului, să nu mai blocheze proiectul de buget 2021-2027 și Pachetul Next Generation de redresare economică. Negocierile interne au reușit. UE a fost, de asemenea, puternică, unită și coerentă în discuțiile cu Marea Britanie, care a căutat fisuri în blocul european, și a rămas neclintită în menținerea sancțiunilor la adresa Rusiei lui Putin, după anexarea Crimeei, deși mulți credeau că se va renunța la aceste sancțiuni, după șase ani, mai ales în contextul răcirii relațiilor cu SUA. Teoria interesantă pe care o sugerează așadar această evoluție suprinzătoare este că, în pofida a ceea ce se credea, amenințările colective întăresc coeziunea țărilor membre ale UE iar crizele fac Uniunea mai puternică, nu o destramă. Anul viitor vor apărea mai multe cercetări pe această temă, în urma analizării comportamentului UE în timpul pandemiei.

3.Cea mai mare temere pentru viitorul României (1-2 ani) și cea mai mare speranță? Ar fi ipocrit să nu recunoaștem că o eventuală instabilitate politică, proastă funcționare sau chiar criză a coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR pe termen scurt și mediu (1-2 ani) ar fi extrem de nocivă pentru opțiunea România Europeană, alimentând curentul contestatar populist, retrograd și iraționalde care vorbeam la prima întrebare, curent care are deja o reprezentare politică agresivă și sfidătoare în noul Parlament. Un astfel de eșec ar pune în pericol rezultatul alegerilor din 2024.

Ca speranță pentru România, dincolo de reușita coaliției de guvernare, ar fi în primul rând reconsolidarea relațiilor transatlantice în noua administrație Biden, salvarea NATO și reinventarea Occidentului în secolul XXI. Cele trei componente de mai sus, care țin toate de relațiile SUA-UE, pot da României șansa de a rămâne într-un spațiu al garanțiilor de securitate, democrației liberale, statului de drept și bunăstării, ferită de intrarea sub influența regimurilor dictatoriale de la Moscova și Beijing. În esență, înțelegem că temerile și speranțele vin deopotrivă din interior și din exterior.

România este o țară suficient de mică încât să nu depindă doar de ea însăși și suficient de mare încât să nu depindă doar de alții. Cu bune și cu rele, ambele planuri, intern și extern, au impact asupra vieții noastre. Pentru a avea o șansă de dezvoltare în viitor, trebuie să fim serioși și performanți pe plan intern și să avem în același timp un context favorabil pe plan extern.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Nu cred ca lumea e mai proasta azi decit era acum 10 ani. Doar ca prostii au devenit mai zgomotosi. Inainte accesul la comunicarea publica era filtrat, acum e generalizat si cacofonia e perfecta. Dar daca la emitator nu mai ai ce face, ca receptor ai controlul. Daca inchizi tv de stiri si facebook&stuff e suportabil, really.

 2. Intrebari si raspunsuri , oare fac ele deliciul cititorului ce uneori isi regaseste propria intelegere in temele propuse spre a fi discutate ? Conspirationismul , negationismul , irationalismul , pandemia nu sunt nici pe departe singurele teme importante . De cind exista omul pe pamant toate acestea au facut si fac parte din natura umana , ele exista si vor exista , singura diferenta apare atunci(acum ) cind toate acestea pot fi vizualizate la nivel global .Acum , spre deosebire de alte timpuri , aflam pe loc tot ceeea ce ne intereseaza si tot ceea ce nu ne intereseaza , ca parte a curiozitatii ce ne-a adus pe toti aici . Stim si putem vedea , uneori surprinsi fiind , instantaneu, atitudini , intelegeri , pareri diferite . Atunci cind nu vezi ,nu stii , poti crede ca unele lucruri nici nu exista , dar acum totul se modifica , totul este la un clic distanta si DA , – lumea parca se prosteste – nu este altceva decit posibilitatea noastra de a vedea acest lucru, ceea ce, pina mai ieri, ne era necunoscut acum este la lumina Putini dintre noi au facut atit de mult pentru omenire . Ar trebui sa ne bucuram ca avem aceasta sansa unica de a trai acum si aici . Pentru mine cele mai importante trei lucruri, ce au un impact nemijlocit asupra umanitatii ,sunt BREXITUL, lupta globala pentru putere, ce si-a modificat formele de exprimare si de ce nu , mult contestata punere in practica a curatarii planetei . Si -DA – pierderea alegerilor de catre TRUMP in SUA , solidaritatea tot mai vizibila a membrilor UE , fac si ele parte din jocul universal pamantean la zi . Daca este sa ne referim la coalitia de guvernare , ce tocmai a numit noul guvern al tarii , putem spune doar ca acest guvern are o unica sansa de a face tot ceea ce a promis deja .NATO va capata o si mai mare importanta , poate Suedia si Republica Moldova vor adera curind si ele .UE va capata o si mai mare forta daca va valida un tratat de liber schimb cu China si daca va reusi sa stopeze nefastele efecte ale virusului covid 19 .Romania pare a se afla pe drumul cel bun si uriasele sume de bani de la UE vor putea moderniza tara . O data cu alegerea lui Biden in functia de presedinte al SUA , relatiile transatlantice se vor relua cu si mai multa forta .Omai mare deschidere catre omenire va fi posibila aproape pe intreg mapamondul si importanta noastra ca tara va creste mult in urmatorii ani . Viitorul suna bine nu-i asa ?

 3. Eu am inteles anul acesta ca institutiile, guvernul si main stream in informatia pe care o dau catre noi, isi apara in primul rand existenta lor. Am inteles ca de fapt noi nu suntem importanti pentru ei in fapte.

  Asa ca nu ii mai cred. Cred in stiinta teoretica si practica. Cred in manuale, iar in toate manualele scrie ca protectia e buna chiar daca e insuficienta. Cred in bunul simt. Am inteles ca interesul meu nu e interesul lor. Desi le stiam si inainte, a mai fost o demonstratie.

  Inteleg mult mai bine pe Orwell, acum privesc „Ferma animalelor” si „1984” pe viu si urmaresc in continuare.

  Daca statul zice ca nu a fost pregatit, intreb si eu, la ce avem atatea institutii, armata, politie secreta si resurse, daca functiile de baza sunt nepregatite? Functiile de baza: cutremure, calamitati naturale, epidemii, pandemii, incendii. Astea sunt functiile de baza, exista institutii nationale si internationale care lucreaza pe aceste domenii de zeci de ani, salarii mari, sedii, studii, conferinte. Ca sa ne zica ca nu au fost pregatiti si noi suntem prosti.

  • Cu totul adevarat. ceea ce se stia difuz, acum cetateanul a avut dovada concreta. Statul nu serveste astazi decat sie insusi si gastii care exercita puterea.
   A fost statul nepregatit? Pai de ce avem ISU, condus de ani buni de maretul specialist alogen? Doar ca sa incaseze spaga la emis autorizatii si avize?
   Indivizii astia continua sa incaseze salarii si sa ne organizeze existenta, desi au dovedit pe deplin totala incompetenta si inutilitate! Ce incredere sa mai aiba cetateanul in institutiile statului?
   Posibil sa fie intr-adevar mari schimbari, pentru ca oamenii pur si simplu s-au saturat. Cum politicienii sunt cu totul izolati de nevoile cetateanului si nu au nicio dorinta sa schimbe ceva (si articolul acesta exprima totala deconectare a politicului de ce se intampla in realitate) probabil ca schimbarile vor fi violente si in mai rau, ca intotdeauna cand frustrarile populare nu au fost luate in seama o perioada lunga de timp si izbucnesc. Practic avem mai bine de un deceniu de criza in care se zbat oamenii. Din 2009 de la criza economica lucrurile au mers tot prost. E adevarat ca unele sectoare au profitat de banii aruncati pe piata de tot felul de planuri de crestere economica, dar economiile merg in general prost, niciodata nu s-a inregistrat o crestere economica sustinuta care macar sa garanteze ca acopera dobanzile la ce s-a imprumutat pentru aceste programe. Epoca banilor mentinuti ieftini prin scheme financiare sponsorizate de state nu poate functiona la infinit, undeva se va rupe lantul acestui imens Caritas. Nu uitati cata ura s-a strans impotriva comunistilor dupa deceniul 1980, anii de criza economica a regimului. Faptul ca noua nomenclatura (functionarimea) a profitat de sistem nu va salva lucrurile.

   • Foarte bine punctat. Cred ca pandemia a aratat ca Imparatul e gol, ca Expertii nu sunt chiar experti. Cea mai mare revelatie e ca sistemul academic vestic a devenit complet capturat de o clica de profesori corupti, ce nu mai au nicio legatura cu meseria, cu stiinta. Se folosesc de increderea populatiei in ideea de Profesor ca sa trambiteze cele mai jalnice cliesee propagandistice. Cand vad ca din Turnul de fildes al Academiei apar voci care critica in continuu populatia „prostita” de conspirationisti, arata cat de deconectati sunt de realitate.

    Care realitate va veni peste toti la un moment dat.

  • „Inteleg mult mai bine pe Orwell, acum privesc „Ferma animalelor” si „1984” pe viu si urmaresc in continuare.”
   Sunt curios ce versine a Fermei animalelor priviti acum. cea care se termina cu fermierii stand la masa cu porcii, cum a scris Orwell, sau varianta hollywoodiana corectata politic.

 4. Mie mi se pare interesanta ura fata de ideea de “mainstream media”, luata la modul general, fara diferente intre (sa zicem) CNN si Financial Times, MSNBC si BBC. Parca nu exista acum cativa ani. Toti jurnalistii la gramada sunt pusi sa lupte impotriva intereselor poporului de o cabala de personaje malefice luate din filmele cu James Bond, roluri interpretate in viziunea publicului de Soros si Bill Gates. Si vorbim de un public care se considera conservator (!) (se rasuceste Edmund Burke in mormant).

  De fapt personaje colorate cu ambitii politice mari din categoria „Doamna Sosoaca” nu se multumesc cu faptul ca au libertate totala de expresie la posturi de televiziune categoria Țăcăneală TV. Nu le ajunge sa isi faca acolo numarul in fiecare seara. La fel si pe social media, vorba unui comentator, pe alternative “conservatoare” la Twitter si Facebook gen Parler viata e pustiu.

  Lupta lor cu mainstream media vine tocmai din faptul ca personajele cu pricina vor sa depaseasca conditia de Doamna Sosoaca. Aspira la mult mai mult. Vor si ei sa fie “mainstream”, de fapt, si isi imagineaza ca daca intra in gratiile unor publicatii mai mari o sa si devina, asa cum isi imagina probabil Elena Ceausescu ca titlul de savanta de renume mondial o si pune in rand cu laureatii premiului Nobel.

  Sa zicem ca Trump ar fi convins CNN sa-l declare geniu pentru ca a trecut, dupa cum singur s-a laudat, un test cognitiv extrem de dificil (de fapt unul facut pentru diagnosticarea dementei) si a tinut minte cinci cuvinte de genul “person – woman – man -camera – TV”, lucru care i-a impresionat la culme pe toti doctorii, dupa spusele lui Trump, care nu mai vazusera asa ceva (!)

  L-ar face asta pe Trump “mainstream”? Eu as zice ca ar ramane tot subiect de glume :D

  https://www.youtube.com/watch?v=LhZyHIZpzoM

 5. De acord cu unele în privința NATO. Tonul la prima întâlnire la NATO/Brussels în primăvara 2021 cu noul Președinte american Joe Biden va fi cu totul altfel decât în era D. Trump (alianța nordatlantică e inutilă, neglijabilă). Partenerii NATO de pe continent au speranțe, au dorințe în direcția NATO și Joe Biden 2021- 2026. Ce vor oferi în schimb?

  …”… reconsolidarea relațiilor transatlantice în noua administrație Biden, salvarea NATO și reinventarea Occidentului în secolul XXI….”….

  De la Paris nu e de așteptat o altă atitudine față de NATO/SUA ca în era D. Trump. Constatarea Președintelui francez E. Macron 2020 într-o retorică franceză excelenă „NATO e moartă cerebral”, după conflictele între partenerii NATO Grecia și Turcia, va rămâne politica externă franceza în privința apărării militare și al relațiilor transatlantice.
  Am văzut mai multe dezbateri la „TV arte Paris / club 28 minutes cu Elisabeth Quin” și invitații intelecuali, jurnaliști, ,profesori, experti francezi. Toți sunt de acord cu conceptul militar francez în care NATO și protecția militară cu scutul nuclear american sunt o iluzie europeană care trebuie schimbată, corectată, în special la Berlin.
  Jean Quatremer, jurnalist francez, a spus acum ca invitat la „TV arte Paris / club 28 minutes cu Elisabeth Quin” despre declarația recentă a ministrului de apărare german doamna A.K. Karrenbauer: e cu capul în nori, nu întelege nimic. Doamna A.K Karrenbauer a declarat 2020 în numele guvernului de la Berlin atașamentul ferm față de NATO. E. Macron a declarat în mod public despre poziția germană față de NATO: cei de la Berlin (A. Merkel, A.K. Karrenbauer) nu înțeleg „istoria”. Jean Quatremer spune acum la TV despre poziția germană în privința NATO (canclelara Angela Merkel și Stoltenberg s-au exprimat 2020 precis la Berlin în favoarea NATO) că trebuie abandonată în avantajul „suveranității europene UE”. E. Macron s-a exprimat de mai multe ori în mod public în același fel despre politica militară germană și menținerea pozitiei ferme pro-NATO la Berlin, pe care o refuză.
  Nu văd o reiniviere a spiritului Transatlantic la Paris, nu cred că intelectualii și politicienii francezi văd și acceptă același „Occident”, aceași alianță NATO ca autorul.

  Jean Quatremer :né le 27 novembre 1957 à Nancy, est un journaliste français spécialisé dans les questions européennes.
  Il travaille notamment pour le quotidien français Libération, depuis 1984, mais il est également l’auteur de plusieurs ouvrages sur la politique de l’Union européenne et réalisateur de reportages sur le même thème.
  • Ces hommes qui ont fait l’euro, querelles et ambitions européennes, Paris, Plon, mars 1999, en collaboration avec Thomas Klau, journaliste au Financial Times Deutschland
  • Debout l’Europe ! Manifeste pour une révolution postnationale en Europe53, manifeste de Daniel Cohn-Bendit et Guy Verhofstadt suivi d’un entretien des auteurs avec Jean Quatremer, Acte Sud et André Versaille éditeur, octobre 2012
  Il faut achever l’euro : tout ce que vous avez voulu savoir sur l’euro (sans oser le demander), Calmann-Levy, janvier 2019.

  • D-le Kurt,
   Cred că Macron are dreptate, deși exprimările lui au fost diabolizate worldwide.
   1. Pe termen mediu și lung UE are nevoie de autonomie strategică. Mă refer la UE = uniunea statelor membre.
   Primul motiv, cel mai vizibil și proaspăt, este acela de a nu mai depinde de bâzdâcurile/toanele/ofuscarile unui factor extern care, după cum se vede, e astăzi decisiv. De ex.: strategia energetică europeană nu poate depinde de un veto exterior UE care (de facto) poate impune sancțiuni „la discreția sa” fără ca acestea să poată fi contracarate serios. Asta in condițiile in care același factor extern vrea să impună cumpărarea de hidrocarburi la prețuri mult mai mari, hidrocarburi pe care le produce acelasi factor extern.. Seamănă a achiziții forțate, ca sa nu le numim alfel.
   De ce strategia UE privind comunicațiile de mare viteză (5G) trebuie să depindă ultimativ tot de același veto extern?!!?
   Al doilea motiv este necesitatea stimulării masive a cercetării prin intermediul contractelor ptr.aparare. Avem exemplele US, Rus, CHN.
   Al treilea motiv ar fi acela că US, Rus, CHN se pregătesc de negocieri globale din care, pe bună dreptate, exclud UE deoarece aceasta e o fiară de pradă îmblânzită care nu are nici colți și care își mușcă coada in permanentă.

   Fiți fără grijă că dacă noi (niște comentatori absolut amatori) înțelegem de ce AKK nu poate spune chiar tot ce crede (din rațiunile istorice binecunoscute) așa înțelege și Macron. Dar diplomația publică e una iar cea reală/clasificată/secretă e alta. Nu se suprapun mereu. Opinia mea e că in domeniul autonomiei strategice DE lasă rolul de prim solist FR. Dar vom mai vedea.
   Overall, depndența masivă nu e bună. UK a invocat același argument in ceea ce privește Brexit. Dar era, în speță, un argument fake deoarece contribuia decisiv la toate deciziile/măsurile legislative ale UE.

 6. „Lumea parlumea pare că se prostește, și nu e clar dacă asta e doar de la Facebook și alte rețele socialee că se prostește, și nu e clar dacă asta e doar de la Facebook și alte rețele sociale”
  Nu pare, este o certitudine asa cum retelele de socializare sunt in primul rand raspunzatoare de cea ce se intampla.
  Increderea in institutiile statului a scazut considerabil, la nivel global asa cum oamenii nu mai cred in puterea statului manifestarile national/socialist/fasciste sau vrem sa le numim fiind urmarea.
  Este ignorata aproape complet neincrederea care predomina la toate nivelurile, cel mai accentuat la nivelul marilor puteri, SUA, Rusia si China iar in UE cu toate declaratiile si parolele trambitate in spatiul public nu stam mai bine, vezi inceputurile pandemeiei, relatiile intre statele occidentale si cele din fostul lagar socialist.
  Vanzarile de armament tot mai mari la nivel global fiind expresia cat se poate de clara a neincrederii.
  Pandemia si cursa in vederea obtinerii unui vaccin arata cata neincredere exista in puterea cercetarii, in viziunea occidentala, doar vaccinurile lor sunt bune fata de cele din China sau Rusia iar impartirea lor arata mai mult a lupta de strada corp la corp decat de solidaritate mondiala.
  Invatamantul de calitate are din ce ce mai mult loc numai in scoli de elita de toate nivelurile inaccesibile pt marea majoritate a tinerilor, intre timp invatatul de pe youtube sau alte medii a devenit mai interesesant decat cel in clasa.
  Atat sistemele de santate cat si de invatamant au fost supuse anui dea randul la tot felul de reforme in sensul eficientizarii si rationalizarii cu efecte dezastruoase, cu personal tot mai putin si din ce in ce mai rau pregatit se doreste performanta, nu se poate, e imposibil in aceste conditii.
  Nu exista nici o discutie serioasa in spatiul public despre digitalizare cu toate ca toata lumea foloseste termenul foarte frecvent insa fara a cunoaste ce se sa afla in spatele sau, care sunt efecte si care vor fi consecintele, primul efect vizibil fiind erodarea clasei de mijloc cu pregatire medie ( ca. 75 % din randul populatiei)
  Daca politicienii nu se trezesc, politicul si democratia vor suferi transformari majore in sensul marginalizarii acestora, locul fiind luat de alte personaje din mediul digital/financiar mult mai influente pt care doar piata conteaza, piata putand functiona foarte bine si in afara formelor clasice ale democratiei, vezi exploatarea resurselor minerale din Africa si America de Sud in vederea fortarii ideologice a electrificarii transportului si „salvarea planetei” in fata efectelor incalzirii globale, pozitii occidentale de o ipocrizie crasa.
  Datorita digitalizarii. eficientizarii si rationalizarii vor dispare pe termen mediu si scuri milioane de locuri de munca, vor aparea alte locuri de munca precare fara nici o siguranta, vezi Amazon si alte servicii prost platite, comertul digital omoara pe cel clasic, trasforma centrele urbane fie in zone de distractie fie devin pustii cu vitrine ferecate.
  In Romania in special la ce ne putem astepta ? poate exista un optimism precaut, experienta politica actuala fiind un inceput insa torpedarea din spatiul media devine tot mai agresiv, rolul mass mediei romanesti fiind cel de distrugere si mai putin in sensul unui discurs critic constructiv.
  Se discuta de cat va rezista coalitia ? se fac scenarii de tot felul insa nimeni nu discuta de programul ei.
  Vom vedea daca coalitia va putea functiona in afara rafuielor personale, a vanitatilor, a ifoselor, a unor ideologii radicale ( vezi USR/Plus) in folosul comunitatii si va resusi depesidarea Romaniei, va fi greu, sunt zone intregi din tara, din sud si est in care Corona e mic copil fata de virsul socialist.

  • Aveti mare dreptate, prea multa digitalizare si robotizare, prea mult timp pe retelele sociale si media dauneaza grav logicii, gandirii atente si profunde dar si sanatatii mintale!

 7. Foarte adevarat , domnule Naumescu . Prostii au devenit mai multi – zicea cineva – eu as zice ca intotdeauna au fost multi , sau momentele de alienare si derapaj rational ale individului s-au inmultit – au devenit mai liberi . Iar calea, surprinsa in afirmatia ” mai multa Europa ” inseamna fara echivoc, mai multa lege, mai mult respect pentru lege . Legi, reglementari si aplicari stricte ; ratiune si cinste ; doar condusi cu atentie si protejati, oamenii obisnuiti, neatenti ar putea iesi din aceste scenarii bine concepute care cauta sa raspindeasca neincrederea generala . Inamicii Occidentului si-au dat seama ca raspunsul la dorinta lor de a perturba bunul mers inainte al societatii occidentale este in interior si e ieftin : el se cheama derutarea cetateanului . Un razboi ascuns , ieftin, eficient si chiar mai periculos . In loc de a duce razboaie riscante, costisitoare si nimicitoare, indivizii statului vizat pot fi transformati in fiinte refractare si nesupuse . Pe fondul lipsei de interes si dedicare al indivizilor din institutii si liderilor statului, , locul si rolul binelui si ratiunii este intotdeauna luat de ura si anarhie . Capotarea institutiilor statului in fata avansului lumii interlope are ca urmare intotdeauna suferinta populatiei , posibila esuare a statului si aruncarea sa in bratele inamicilor sai .

 8. Un articol bun.
  As adauga la punctul 1 tendinta periculoasa a separarii indivizilor in grupuri (bule) care nu comunica intre ele. Cei din bula AUR raman in cercul lor, la fel si cei din alte bule (etatistii, neoliberalii, globalistii, etc). Trumpistii nu dezbat idei cu democratii, ba nici cu putinii repubicani cu scaun la cap, democratii ii dispretuiesc public pe trumpisti, la fel in UK Brexit vs remains, in Rsuian putinistii vs neputinisti, etc.
  In Romania din anii 90 dezbaterea era mai activa intre bule, acum asistam la reperarea unor banalități in care fiecare bula încearca sa-si mențină peretii supusi unei tensiuni superficiale tot mai mari.
  Chiar si aceasta platforma reflecta aceasta tendinta, nu vad pe Contributors decât f rar articole care sa se separe de un curent de gandire neoliberal si, mai grav, mentinerea celor care citesc si/sau aceste articole in bula proprie.
  Cei mai multi autorii raman si ei in bula proprie, publica niste idei si rar catadixesc sa le apere cand, fapt rar, sunt contestate, ba uneori mai si cenzureaza comentarii negative. Cand si o publicatie care se vrea de satira politica sterge comentariile destul de civilizate la adresa unor editoriale ale unor jurnalisti precum M Dinescu sau D Buscu tare ma tem ca bulele se multiplica prea mult.

 9. Elita aristocrata care ne conduce pe noi astialalti, irationalii, conspirationistii, negationistii, prostii, ar trebui sa ia amine la soarta legendarei autoare a indemnului: „Qu’ils mangent de la brioche”. Daca o elita isi inchipuie ca poate conduce un popor pe care il dispretuieste si pe care refuza sa il inteleaga, se inseala. Daca o clasa tehnocrata isi castiga adulatia unor snobi mediocri care se cred inteligenti pentru ca au absolvit un curs de gender studies, nu inseamna ca au legitimitatea pe care o revendica.
  Nu mi-e teama de prostii care se stiu mediocri. Nu mi-e teama de oamenii intr-adevar inteligenti cu care nu sunt de acord. Mi-e teama de mediocrii care se cred inteligenti pentru ca subscriu modelor intelectuale.
  Oamenii intr-adevar inteligenti ar trece astazi drept conspirationisti negationisti. Iata ce au ei de spus despre cei care ne conduc in numele stiintei:
  „While science as the pursuit of power becomes increasingly triumphant, science as the pursuit of truth is being killed by a skepticism which the skill of the men of science has generated.” Bertrand Russel, The Scientific Outlook
  „Before some experiences become „observations” we need a theoretical question, and what counts as a relevant observation depends upon a theoretical frame into which it is to be placed. Repeatable observations that do not fit into an existing frame have a way of disappearing from view, and the experiments that produced them are not revisited.” Richard Lewontin, Billions and Billions of Demons

  Desteptii nostri inchipuiti se tem de „populismul fascistoid”, cum zice Tismaneanu, pentru ca se tem ca conservatorii le-ar putea face lor ceea ce fac ei societatii de zeci de ani fara oprelisti. Ai zice ca stanga asa-zis liberala are pe agenda aducerea fascismului la putere, dupa reteta republicii de la Weimar
  https://www.youtube.com/watch?v=rB-JR_jYdiU

  • Am vizionat zilele trecute un documnetar despre profilul votantului AUR. Exista acolo doua teme.
   1. Sarabanda populista-nationalista a domnului Simion care se prezinta ca Avram Iancu, CZ Codreanu sau un Messia sau a unor generali la pensie. Mai lipsea ca domnul Simion sa vine pe cal alb.
   2. Mai important i se pare ca este motivația comuna a alegătorilor AUR: sunt complet dezamagiti de PSD, PLN sau chiar USR (erau acolo si fosti votanti ai USR).
   Acest documentar trebuie vizionat de toti liderii partidelor de mai sus, daca mai au un pic de minte.
   https://recorder.ro/video-portretul-votantului-aur/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu
VALENTIN NAUMESCU este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective. Printre cărțile publicate în ultimii ani se numără: Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est. 30 de ani de la sfârșitul războiului rece (Humanitas, 2019), The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea. Consecințe pentru România (Polirom, 2022) și Great Powers’ Foreign Policy: Approaching the Global Competition and the Russian War against the West (Brill, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro