duminică, august 14, 2022

TREI ÎNTREBĂRI. “Ne furăm singuri căciula” nu mai este doar o zicală românească. S-a internaționalizat

NOTA Editor: Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat.

Cele trei întrebari sunt: 1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020? 3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

Cu riscul de a-mi atrage ironiile cunoscutilor, ma vad nevoit sa-l pomenesc iarasi pe Tocqueville. Ce sa fac daca in ultimele doua secole niciun alt ganditor nu a reusit sa faca atatea predictii confirmate ulterior? Tocqueville vorbea despre pericolul major care pandeste democratiile – gandirea in turma si despotismul “soft”, cel de care nici macar nu mai esti constient, pentru ca e prea “moale” (“mou”), prea placut si prea lesne de inghitit pe nemestecate. In ziua de astazi, toate media sunt constiente de pericolul stirilor false. Toata lumea vorbeste despre “fake-news” – e la moda. Fenomenul e cat se poate de real, dar un pericol de care esti constient nu mai e chiar atat de periculos. Cu adevarat periculoasa pentru mass media e moda. Moda va fi fiind buna cand vine vorba despre coafuri si haine (desi am si aici suspiciunile mele), dar cand vine vorba despre informarea (si formarea) opiniei publice, moda are efecte devastatoare pe termen lung, chiar daca greu de sesizat imediat. E spiritul de turma (in)formand spiritul de turma.

Cu adevarat periculoasa acum e manipularea cu stiri adevarate, cu “true-news”, de care mass media (cu atat mai putin social media) nu sunt constiente. Repet: pana manipularea e constienta, facuta cu bune sau rele intentii, pericolul nu e mare. Cu adevarat ingrijoratoare e manipularea ne-intentionata. Auto-manipularea, daca preferati. “Tehnica” romaneasca de a-ti fura singur caciula s-a internationalizat, iar efectele sunt vizibile la tot pasul, din Romania pana in Statele Unite. Asta se poate face in mai multe feluri, dar cele mai comune sunt manipularea prin titlu, prin ruperea din context si prin simpla repetitie. Daca, bunaoara, dau un titlu de genul “In luna noiembrie, in Suedia, au murit mai multi oameni decat in timpul gripei spaniole”, informatia e corecta. Atat doar ca, raportat la populatia din 1918, procentul e mai mic. Folosind o informatie corecta, am transmis, in subtext, ideea ca strategia Suediei in timpul pandemiei are efecte devastatoare. Si n-am mintit! Sau, daca anunt zilnic ca iarasi a apus soarele, induc ideea ca poate soarele nu va mai apune maine, sau, poate, ca apunerea soarelui presupune o iminenta catastrofa. Vorba lui Eugen Ionesco: “Luati un cerc, mangaiati-l, va deveni vicios.” (Stiu, iarasi ma repet, dar macar o fac intentionat.)

De aici pana la cenzurarea unor pagini de Facebook a unor site-uri sau a unor conturi pe Twitter care posteaza “stiri false”, nu mai e decat un pas. Fake-news sunt dusmanul vizibil. Dusmanul facil, cel care iti distrage, ca la “alba-neagra” atentia de la adevaratul dusman. Iar de aici pana la “cancel culture” nici macar nu mai e pas – e alunecare la vale. Tobogan. Avalansa. Consecinta logica.

Ne pavam singuri, cu frenezie, drumul spre iad. Cu cele mai bune intentii, desigur.

2. Care este cea mai interesanta idee a anului 2020?

Cum am, ca tot omul, mai multe “domenii de preocupari”, am avut anul acesta mai multe descoperiri (si redescoperiri). In literatura, l-am descoperit, cu invidie, pe Vodolazkin; in poezia romaneasca i-am redescoperit, cu aceeasi incantare, pe Ion Muresan si pe Simina Codruta; in teologie, pe Leon R. Kass, cu un volum impresionant dedicat in intregime interpretarii Genezei (The Beginning of Wisdom: Reading Genesis); in ceea ce ma pasioneaza acum, m-a interesat (cum altfel?) ultima carte pe care am scris-o (Foundations of American Political Thought), care va aparea la anul tot la Cambridge University Press, dar m-au mai interesat inca alte cateva carti despre “rusine” – noul proiect la care lucrez. Cum insa intentionez sa le critic cu simpatie, prefer sa nu intru in detalii.

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveti pentru viitorul Românei si cea mai mare speranta? 

Cea mai mare temere, cat se poate de intemeiata, din pacate, cred ca o va reprezenta generalizarea educatiei online, dupa terminarea pandemiei. Odata descoperite “avantajele”, economice si de comoditate, e greu de crezut ca ne vom intoarce 100% la educatia fata-catre-fata. Incet dar sigur, ne vom indrepta spre educatia exclusive online. Ne vom mai zbate nitel, ca stiuca la capatul firului, dar, dupa ce vom obosi, ne vom lasa trasi in barca. Resemnati: Dom’le, am facut tot ce s-a putut! Ca e mai comod in barca, pana si ca stiuca. Nu mai trebuie sa inoti – altul vasleste pentru tine.

Cum stiu ca asta e un pericol? Pentru ca mie, ca profesor, imi este mult mai eficient economic si mult mai comod sa o fac de acasa, din fata computerului. Si ma cunosc suficient de bine pentru a sti ca ma atrag viciile. Iar educatia online asta e – un viciu. Raportata la educatia fata-catre fata, e precum facutul de dragoste in raport cu pornografia online: cand vrei tu, cu cine vrei tu, cum vrei tu. Lipseste insa partenerul. Din fericire, Romania e inca ramasa in urma la acest capitol. Nuu ma indoiesc, insa, ca va recupera. Suntem “prinzasi”. Mai periculoasa pe termen scurt ar fi o majora “dezordine mondiala”, din nefericire tot mai probabila in urmatorii ani. Din pacate, toate vin de se leaga: tampirea in masa, auto-manipularea, pseudo-educatia, crizele identitare, exacerbarea sentimentelor belicoase.

Pe de alta parte, cea mai mare speranta pentru Romania, tot pe termen scurt, ar fi extinderea digitalizarii. Ma contrazic? Catusi de putin. Digitalizarea e aidoma bisturiului. Cu bisturiul poti taia o beregata sau poti vindeca. Cand vine vorba despre administratie, digitalizarea birocratiei romanesti la toate nivelurile va reprezenta o adevarata binecuvantare. Digitalizarea administratiei nu salveaza doar timp si nervi. Sporeste si eficienta, scazand coruptia, de la scoala din comuna, la alocarea fondurilor europene.

Tragand linia si facand socotelile, miza viitorului o reprezinta imbinarea inteligentei cu bunul simt. Pe de o parte, bunul simt fara inteligenta supravietuieste, dar e fragil. Poate fi lesne facut tandari. Pe de alta parte, inteligenta fara bun simt e puternica si eficienta, dar extrem de periculoasa. Iar la absenta concomitenta atat a inteligentei cat si a bunului simt prefer sa nu ma gandesc in aceste zile de sarbatoare. Mi se pare de bun simt.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Mesajul de pa punctul 1 poate fi reformulat in felul urmator. Voi, stimati cititori, nu va puteti prindeti singuri de modul subtil prin care presa va manipuleaza, pentru ca n-aveti cum. Nu va mai luati dupa aparente si ascultati aici la mine, care sunt un intelept si va vreau binele, daca vreti sa intelegeti cum functioneaza lumea de fapt. Ok, daca spuneti Dvs. Eu ma tot gandesc cat de bine ar putea interpreta acest rol regretatul Dem Radulescu :)

  Sarbatori fericite!

 2. Mi se pare un pic de discriminare sa-i intrebi doar pe autori, comentatorii de ce nu au voie!?
  1. nedreptate 2020:
  1.1 Arbitrul roman e facut de rahat in Paris, mare tambalau, rasist, criminal, etc.
  1.2 Jucatorul de cunoale neagra Thuram il scuipa de la 30 de cm pe un jucator austriac blond. Thuram se scuza zic eca nu a fost intentionat. Mass media germana pune batista pe pian, ca ei, vezi Doamne, nu au tambal.
  2. Cea mai interesanta idee!? Cea mai interesanta nu e cea mai buna. Isteria ecologica, inchiderea populatie in custi, creeara sentimentului de vinovatie ca maninci, ca respiri, ca te misti, ca te intilnesti cu copiii,
  3. Viitorul Romaniei. Cel mai mare pericol depopularea prin emigratie.

 3. Poate ca lipseste partenerul (partenera )dar daca nu , atunci si digitalizarea online ,devine parte si modifica substantial datele problemei . Tot asa si educatia online poate deveni mult mai interesanta decit cea facuta la clasa . Imaginati-va cum elevul pune in clasa o intrebare profesorului la care acesta nu poate raspunde , nu acelasi lucru se intimpla online ,raspunsul corect este la un clic distanta ca si raspunsul de tip fake, dar poate ca profesorul ar trebui sa depisteze din timp intrebarile si raspunsurile posibile la o tema data si sa arate elevului exact de unde se poate informa cu adevarat .Asta ar fi marea provocare ce sta in fata invatatorului oriunde s-ar afla .A pune la dispozitia elevului informatia corecta este intradevar o mare provocare . Daca se va face asta , elevul va fi obisnuit cu nonaceptarea falsurilor de orisicare fel si incet , incet , va decela singur adevarul de minciuna .Cit despre digitalizarea generalizata ca si cea din invatamint , elimina toate neajunsurile predarii la clasa incepind cu neacceptarea , de catre unii elevi , a unor profesori din cvasi motive ce tin nu neaparat de cunostintele profesorului pina la diferentele de opinie de toate felurile , ce apar chiar in sinul comunitatii elevilor , uneori soldate cu victime de partea celor mai slabi dintre ei .Oricum, preocuparile extrascolare sunt si ele facute doar impreuna cu cei cu care te poti intelege si de care esti acceptat . Nimic nu poate fi mai frumos in aceasta lume decit sa iti duci viata cu cei asemeni tie . Idealuri , capacitati mintale comune , modalitati ce tin de viata sexuala si de acceptul diversitatii , toate la un loc si multe altele nu pot produce decit binefacere unei societati moderne si unanim acceptate , ca parte a digitalizarii . Multi dintre noi traiesc deja intr-o astfel de lume .

 4. Aruncati o interesata provocare.
  La punctul 1 eu n-as pune auto-manipularea, ci o modificare a primii legi a lui Cipolla: Procentul de imbecili in circulatie nu are nici o legatura cu cu GDP/capita.
  2. Vodolazkin este un scriitor interesanat. Gasesc romanul Laur un pic cam comercial, scris parca pentru 51% din cititori, ca sa fiu si precis dar si corect politic. Mi-ati dat o tema de lectura: n-am auzit despe Leon Kass. Va multumesc.
  3. Acum vreo 20 am dat piept cu distance learning intr-o universitate occidentala. Ca experienta personala, ca mature student a fost OK, dar ulterior am comparat-o cu studiile fiului meu si am vazut diferenta. Universitatile serioase ar trebui sa interzica astfel de studii. Nu se va intampla pentru ca sunt foarte profitabile. Despre invatamantul on line pre-universitar nici nu merita sa vorbim.

 5. Despre despotismul soft a mai atras atentia si Dragos Paul Aligica
  „Practic in acest moment, Big Tech a creat o infrastructura paralela sistemelor publice, democratice si constitutionale, prin care si-a autoarogat monopolul articulării adevărul lui și falsului în spațiu public.”
  http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/dragos-paul-aligica-una-dintre-cele-mai-ciudate-evolutii-in-spatiul-dezbaterii-publice-de-limba-romana/

  Despre manipularea cu stiri adevarate, se pot da zilnic exemple cu duiumul, desi nu sunt totdeanuna chiar adevarate, ci poate pe jumatate, si nu sunt totdeauna neintentionate si cu bune intentii.
  O tactica foarte raspandita e minciuna in titlu, pe care o citeste toata lumea, si adevarul in text, pe care il citeste doar o mica parte dincei care vad titlul.
  Exemplu de pe NBC: „After permit approved for whites-only church, small Minnesota town insists it isn’t racist”. Din articol aflam ca asa-zisa „biserica” e Asatru Folk Assembly, un cult neo-pagan. Cand ati mai auzit termenul de biserica aplicat la altceva decat o biserica crestina?
  https://www.nbcnews.com/news/us-news/after-permit-approved-whites-only-church-small-minnesota-town-insists-n1251838

  Exemplu de pe Hotnews, citand Vatican News: „Vaticanul afirmă că vaccinurile anti-Covid-19 sunt „acceptabile” din punct de vedere moral.”
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-24498454-vaticanul-afirma-vaccinurile-anti-covid-19-sunt-acceptabile-din-punct-vedere-moral-congregatia-pentru-doctrina-credintei.htm
  Ce spune de fapt Vaticanul „Este ”acceptabilă din punct de vedere moral folosirea vaccinurilor anti-Covid-19 care, în procesul de cercetare și producție, au folosit secvențe de celule provenind din fetuși avortați…”.
  Asadar, acceptarea vaccinarii este morala, producerea de vaccinuri nu. Asa cum ne-a obisnuit, pentru a fi corect politic, Vaticanul danseaza in jurul doctrinei stabilite si neschimbate de acesta declaratie. Iata cum:
  ”există responsabilități diferențiate din moment ce în cadrul întreprinderilor care folosesc linii de celule de origine ilicită nu este identică responsabilitatea celor care decid dirijarea producției comparativ cu răspundere celor care nu au nicio putere de decizie”. Adica cei care decid cercetarea si productia de vaccinuri comit un act moral ilicit, iar cei care participa la proces coopereaza la acest act, desi responsabilittea lor este diminuata.
  „Atunci când din diferite motive nu sunt disponibile vaccinuri anti-Covid-19 indubitabile din punct de vedere etic este acceptabil din punct de vedere moral a se vaccina cu cele care au folosit linii de celule provenind din fetuși avortați.” Adica vaccinurile anti-Covid19 sunt problematice din punct de vedere etic.
  „O cooperare la răul avortului, în cazul celui care se vaccinează, este îndepărtată”: adica cel care produce vaccinurile coopereaza la raul avortului.
  Un cititor oarecare habar nu are ca accest vaccin contine celule provenite de la fetusi avortati, pentru ca nu i-a spus nimeni.
  Un necunoscator al filozofiei morale catolice, cum e cititorul obisnuit de stiri, habar nu are ca Biserica Catolica considera imorala cercetarea si producerea de vaccinuri folosind fetusi avotati, si ca aceasta noua declaratie nu schimba aceasta doctrina. Evident, presa mainstream e fericita sa amplifice neintelegerile pentru a promova vaccinurile.

 6. Referitor la punctul 1 imi permit sa am alta opinie. Ce descrie autorul nu mi se pare auto-manipulare inconstienta. E pur si simplu vorba de adevaruri partiale ce pot fi asociate fix cu dezinformarea si cu minciuna. La un alt nivel acestea sunt metode vechi KGB-iste, adevar partial pe care se insaileaza multe minciuni ca se dea aroma de adevar. Un adevar partial spus pur si simplu onest e mai mult ignoranta, dar nu cred ca aici merge autorul.
  Toate cele bune in 2021!

 7. Domnule doctor*,

  Cred ca doar invidia profesionala v-a facut sa treceti cu vederea incredibilele realizari in domeniul sanatatii publice in 2020, dintre care as aminti la repezeala diminuarea considerabila a numarului de decese cauzate de boli de inima si a celor cauzate de pneumonie, dar, mai ales, eradicarea gripei. Daca te uiti la datele statistice oficiale din USA, concluzia iti sare in ochi: 2020 a fost un an al miracolelor medicale. Iata faptele in privinta numarului de cazuri de gripa in USA:

  Influenza reported by Public Labs:
  2018- 45,881
  2019- 46,974
  2020- 106

  Influenza reported by clinical labs:
  2018- 183,483
  2019- 250,494
  2020- 496

  Vezi:
  https://is.gd/3xnT01

  Si la WHO se lucreaza din greu pentru sanatatea omenirii si implinirile nu lipsesc:
  https://is.gd/2n50Qj

  (*) — pentru neinitiati: dl Fumurescu este absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj.

 8. hmmm…ce sa te nvete un profesor ? depinde de profesor. unul te ademeneste cu functii convexe pe spatii vectoriale altul cu educatie bancara si interes national pe spatii frontaliere. what things matter most in life ? putin calare pe urs, obama cu yes we can, i ll be back and i ll destroy you, romania educata, muncitorimea rupta n fund, populimea habotnizata, sky is the limit, daca vrei poti adidas torsion ?

 9. Din păcate autorul refuză să răspundă la întrebări. Ne-a rupt firul narațiunii in paișpe de ne-a făcut să uităm despre ce era vorba. Și cam atât.

  Încerc să răspund la primele două.
  1. Nu știu și nu am cum să știu din moment ce presa (atât de limbă engleză cât și autohtonă) a trecut cu vederea orice alt eveniment ce nu avea drept subiect covid, pandemie, trump, corupție, condamnări. Totuși, un mare eveniment -pomenit totuși de presă dar la modul superlativ- mi s-a părut a fi Mărețul Plan Verde European (votat in PE in ianuarie 2020). Eu zic că e unealta autodistrugerii civilizației noastre, presa trece insă cu vederea consecințele nefaste ale adoptării unor pachete legislative anti-carbon. Aici nu evenimentul e dosit in ultima pagină, ci efectele pe termen lung ale diktatului verde (ce altceva ar putea fi din moment ce nu a fost plebiscitat in nicio țară europeană?) sunt eliminate din dezbaterea publică, neexistînd analize, investigații jurnalistice serioase. Nici actorii și traseul instituțional (cine-s inițiatorii, când, cum, de ce?) ai acestui sabotaj industrial de anvergură nu au fost relevați publicului de către presa europeană ce s-a comportat ca un bizar organ colectiv de propagandă.

  2. Nu am descoperit nicio idee interesantă in 2020. Aceleași fixații, platitudini, baliverne, marote și prejudecăți. O adevărată epidemie de plictiseală. Un an bun pentru întoarcerea la clasici, atât in literatură, cât și in muzică. La fel și in cinematografie. Bâlbâiala și gâlceava savanților covidari m-au împins să revăd pentru a treia oară Idiocracy. Măcar să râdem puțin cu geniile neînțelese..

  • „…Mărețul Plan Verde European (votat in PE in ianuarie 2020). Eu zic că e unealta autodistrugerii civilizației noastre, presa trece insă cu vederea consecințele nefaste ale adoptării unor pachete legislative anti-carbon.”

   Am nimerit peste un interviu recent cu Iulian Iancu, parlamentar mi se pare, sef de nu stiu ce comisie… Nu auzisem niciodata de el. Nu stiu cit e de credibil, insa prima impresie pe care mi-a facut-o e de om serios, de specialist foarte bine informat, care vorbeste fara gargariseli politicianiste despre lucruri concrete si care e, aparent, la curent – in cele mai mici detalii – cu intentiile de viitor ale UE in privinta asa-numitului „The European Green Deal”. Chestiunile energetice ma depasesc si nu vreau sa risc sa-mi dau cu parerea, dar unele lucruri pe care le-am auzit de la Iulian Iancu privind viitorul Romaniei m-au lasat perplex. Un scurt interviu care merita vazut de toata lumea, fiindca in presa si la tv nu cred ca se discuta astfel de lucruri.

   Cineva care e in domeniu (Constantin Cranganu?) ar merita sa faca o analiza a acestui Green Deal european asa cum este el schitat la repezeala de Iulian Iancu in acest interviu extraordinar de interesant (interviul incepe de la minutul 35:36).

   https://youtu.be/6TMYQNBv5Lg?t=2136

 10. 1.Nu stiu;
  2.Cea mai interesanta idee a anului 2020: La prima Adunare a PSDemocrat dupa disparitia lui Dragnea, unul din vorbitorii partidului s-a referit in cuvintul sau, la un ,,PROIECT DE TARA” al acestui partid!Am auzit aceasta idee ascultind VIDEO – CONFERINTA respectiva!
  3.Pericolele pentru Romania sint multe si mari: emigratia economica masiva, desertificarea (fara solutii a) Sudului si diminuarea drastica a productiei agricole datotrita secetei in crestere, persistenta pandemiei ,,economice”, etc.
  Un ,,pericol” pentru tara este si ,,programul de guvernare 2021-2024″, cu 252 de pagini, in care capitolul Min. Finantelor are peste 100 de obiective in cele 12 pagini, insemnind mult peste mia de obiective cu cele de la inca 17 ministere!El nu are continutul si capitolele analitice si ,,executive” ale unui PROIECT DE TARA.
  Obiectivele sint irealizabile practic, deoarece comisiile necesare nu pot fi constituite ,,fizic” ca numar, iar logistic un proces de SCHIMBARE ,,birocratica” obisnuita de asemenea dimensiune nu este administrabil.
  Analizind programul de guvernare Tariceanu – asemanator acestuia – B.N.Sindical afirma (in 2005) ca nu-i vorba de un program real de guvernare si dezvoltare economica, ci de o simpla enumerare a ceeace trebuie realizat, ca obiective.Ca nici unul din obiectivele programului respectiv n-a fost realizat pina in 2012 se cunoaste de toata lumea.Acelasi PERICOL exista si acum!
  Probabil ca echipa de atunci a B.N.Sindical ar aprecia la fel programul actual de guvernare.
  Daca am o speranta, care este si a Romaniei, este aceea ca pina la urma Guvernul va evalua si promova ,,Proiectul de tara” cu obiectivul reindustrializarii, pe care l-am propus fara succes ultimelor 3 guverne Liberale si social – democrate, cit si Presedintelui actual.
  Este inadmisibil ca in starea de tara dezindustrializata, Romania sa nu aiba un proiect/program de tara/guvernare care sa inceapa cu obiectivul REINDUSTRIALIZARE iar toate capitolele sale sa fie conexate/articulate cu acesta!
  SPRIJINIREA, STIMULAREA, INCURAJAREA, etc. capitalului romanesc, strain si astfel de continut aproximativ al unui program de guvernare, ,,asa ca sa fie”, tine locul unui proiect de tara cu obiective concrete care sa aduca competitivitatea/economica catre indicele 1 pentru atragerea masiva a investitorilor industriali majori.Desi are citeva obiective legislative importante, acest program de guvernare este complilatia imbunatatita si amanuntita a programelor postdecembriste, teoretice, care nu se deosebeste cu nimic de strategiile economice nationale, la fel de teoretice.
  Practic, programul de guvernare este compilatia celor vechi, imbunatatit cu sumarul teoretic al acestora…

 11. Bull’s-eye…sau cind eveniment si fenomen sint sinonime. Si eu care cu nici o luna in urma crezusem ca „…drumul spre iad al Papei Francis” e Evenimentul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro