vineri, martie 24, 2023

TREI ÎNTREBĂRI. Pe măsură ce România se modernizează scade, paradoxal, încrederea oamenilor în șansele lor de a trăi aici o viață decentă

1 Răspunsul la prima întrebare mi se pare evident : evenimentul cel mai trecut cu vederea și de media și de opinia publică e tocmai cel cel aflat ”în centrul atenției” – pandemia. Iată că se întâmplă ceva cu noi, la scară globală, și nu știm ce. Trăim – asemeni strămoșilor noștri – într-o lume de zvonuri și de păreri (amplificate de media), al căror singur criteriu de adevăr ține fie de decibelii (sau meme-le) cu care se vehiculează peste tot, fie de credințele subiective ale individului bombardat cu atâta ”informație”. Mărturisesc că mă așteptam să văd știința la lucru; o știință surâzătoare, capabilă să (se) explice fără complexe, într-un limbaj accesibil, care să le dea oamenilor dorința de a cunoaște și de a înțelege mai mult. Tot așa cum m-aș fi așteptat ca această încercare să ne dea, tuturor, prilejul de a ne întoarce în noi înșine și de-a ne deschide mai mult – și mai adevărat – unii către alții.

2. Descoperirea mea în acest an sunt cărțile lui Christopher Lasch, în mod particular minunata The True and Only Heaven. Progress and its Critics, dar e vorba de o carte apărută cu trei decenii în urmă. Asta ca nu spun L’Histoire des Littératures Slaves a lui Pypine și Spasovic, apărută (în ediția franceză) la 1881! Marele merit al recluziunii obligatorii a fost – cel puțin pentru mine – acela că mi-a dat posibilitatea de a mă întoarce spre lucrările mai întinse, cărora obligațiile cotidianului din vremuri normale nu-mi îngăduiau să le urmez cu suficientă atenție desfășurarea. Probabil, la nivelul cercetării medicale, au loc chiar acum o mulțime de descoperiri (ce se decantează în teorii) care ne vor influența masiv viața în deceniile ce vin. Trei Premii Nobel – cele pentru Fizică, Chimie și Medicină – au fost alocate în acest an unor descoperiri epocale care, deja, au schimbat ceva în gândirea noastră. La capitolul noutăți aș menționa și vocea, lucidă și ponderată, a Louisei Glück.

3 Criza economică ce ne va lovi inevitabil și pentru care nu suntem de loc pregătiți. Paradoxul face ca, pe măsură ce România se modernizează (mult mai lent decât ar trebui) să scadă încrederea oamenilor în șansele lor de a trăi aici o viață decentă. Câțiva ani de ”raționalizări”, ”tăieri” și carențe investiționale mă tem că ar pune capăt oricăror speranțe de mai bine în România. Încă odată, poate părea paradoxal, dar – deși în multe privințe ne-am schimbat – nu mai avem (cum se spune acum) reziliența de la începutul anilor ’90. Dacă bunăstarea mult-promisă se îndepărtează încă odată de noi, mă tem că cea mai mare parte a populației active și dinamice a României va abadona țara ca pe o corabie aflată în derivă. Și, din rațiuni mai tari decât cele ale oricărui decident al lumii acesteia, ne vom prăbuși nu doar într-o zonă gri, ci într-o dizolvare a civilizației în care ne vom descompune ca popor. Încă mai concret, mă gândesc la generațiile de copii pe care școala făcută ”cum se poate” îi condamnă la sechele ale formării pe care nimeni nu va mai avea răbdarea de a le remedia.

Distribuie acest articol

42 COMENTARII

 1. „ne vom prăbuși nu doar într-o zonă gri, ci într-o dizolvare a civilizației…”

  Bineînțeles că statisticile arată altceva, lucrurile stau cu totul altfel, prezicerile sumbre depresive cuprinse în articol nu au niciun temei.

  Disperarea a alungat din România un val de concetățeni exact după mineriadele din 1990. A fost pentru ei evident că prezicerile d-lui S Brucan erau optimiste, că cel puțin două decenii România nu va cunoaște cu adevărat democrația șamd.

  Al doilea val al emigrației a fost odată cu admiterea la muncă a românilor în statele membre UE.

  Schimbările actuale sunt dătătoare de speranță, invers decât prezice autoru articolului. Dacă timp de 31 de ani cleptocrația securisto-comunistă a furat din averea publică, a venit vremea începutului sfârșitului perioadei de tranziție postcomunistă în România, iar cleptocrația se clatină ușor. Cum era de așteptat, simpatizanții PSD, marioneta cea mai reprezentativă a cleptocrației, vâd în actualele reforme socio-economice o catastrofă (pentru ei și cleptocrați).

  • domnule, nu observi ca dupa 30 de ani tot psd ul cistiga ? ce dovezi mai vrei? caschetarii de orice tip, putorile din administratie si politica, justitierimea, prospera e adevarat, dar pe astia atit ii duce mintea (nu pot supravietui altundeva), sa aiba matul si buzunarele pline, nu s deranjati ca se misca printre flegme si rahati si le turuie maneaua n cap. o societate anomica cu o scara valorica inversata, vaduvita de inteligente / elite adevarate (au emigrat), unde vrei sa ajunga ?

 2. Ce susţine autorul? Că românii vor o „ţară ca afară”, dar s-o facă altcineva, nu ei. Fiindcă, la recentele alegeri, proiectul Dezvoltăm România asta voia, să facă o ţară ca afară. Numai că….poporul nu a vrut aşa ceva, a votat în ţară PSD+AUR iar în diasporă 25% au votat AUR. Autorul vrea să spună ca dacă nimeni nu vrea să le facă o ţară ca afară, atunci românii pleacă „într-o ţară din afară”….
  Măi, cine să vă facă ţara mult dorită?

 3. Emigratia este contagioasā. Cu cât nivelul ei este mai ridicat cu atât optiunea de a emigra are mai multe justificāri personale si credibile. Inclusiv emigratia sezonierā devine o oportunitate personalā si o catastrofā nationalā.

  • La început proiectul „căpșunari” a fost un proiect reușit, a adus bani în țară la familii și devize în balanța BNR.
   A urmat aderarea la UE 2007 cu Uniune vamală (vom vedea după Brexit 2021), Piața comună: libertatea circulației mărfurilor, al investiților și al persoanelor. Libertatea circulației mărfurilor înseamnă ca se poate produce în țară, intreperinderile din țară pot intra în lanțurile de producție continentale și globale. Libertatea circulației investiților inseamnă fabrici noi, tehnologi noi, produse noi, sercivicii noi, cumpărători noi de pe glob. Libertatea circulației persoanelor e contrariul pivniței balcanice denumită elogios „Națiunea ceaușistă”. Izolaționismul naționalist 1939-1989 a eșuat ca sistem politic, cultural și economic. Izolaționismul naționalist e propagat azi de extremele politice stânga/ dreapta PSD/AUR. Continuitatea izolaționismul naționalist de la naționalismul legionar ortodox, naționalcomunismul ceaușist până la FSN/PSD/PRM/AUR e o umbră apăsătoare din trecutul recent, din ultimii 80 de ani. Să sperăm ca e numai o stafie, un coșmar care trece, dispare….

  • Emigratia nu este nici o catastrofa nationala, din contra, cei emigrati temporar sau definitiv au multa influenta asupra celor din tara in fel si fel de moduri ar infuzia de capital este binevenita.
   Decidenti politici trebuie sa geseasca solutii, fie prin reducerea emigratie romanilor, incercarea readucerii in parte in tara a celor plecati iar daca aceste 2 solutii nu dau rezultat, atragerea de emigranti, alte solutii nu prea exista, lamentarea fiind cea mai rea.
   In opinia mea, cea mai simpla si usor de rezolvat este problema unei adevarate reforme agrare, reforma prin care productia de materie prima pt industria alimentara autohtona, industrie care poate fi repornita atat pt uz intern cat mai ales pt export.
   Sectorul agricol ar ocupa destula forta de munca care actualmente pleaca in occident la munca, tot in sectorul agrar, acasa n-ar fi mai usor si bine.
   Sunt probleme mari de rezovat dar se poate, exemplul Ungariei este graitor.

   • „Emigratia nu este nici o catastrofa nationala” – presupun ca nu aveti nici ceea mai mica idee de ce inseamna emigratie, cand parintii, chiar si copii si prietenii sunt departe de tine! Cat cinism!
    Remitentele celor emigrati sunt cu mult mai mari decat orice fonduri UE primite pomana vreodata!
    „Sectorul agricol ar ocupa destula forta de munca care actualmente pleaca in occident la munca” – uitati-va la procentul ocupat de cei din agricultura in US si mai ales acum cu monitorizare cu tehnologii AI si drone, cu UE la coada cozii intre statele dezvoltate.
    Pe scurt – Qui prodest?

    • La sfarsitul celui de al 2 lea Razboi Mondial au emigrat catre Germania milioane de oameni din Italia. Spania, Portugalia, Jugoslavia, Turcia lasand totul in urma lor si n-a fost nici o „catastrofa nationala” tarile si-au revenit unele chiar si din dictaturi cumplite precum Spania sau Portugalia si au devenit foarte atractive pt romani, de ce ? orice catastrofa poate fi depasita daca se doreste, cu melodramatism si vaicareli nu s-a castigat nimic.

   • Cooperative agricole de cumpărare- desfacere existau deja 1928 în județul Timiș (comuna Variaș). Cooperativa cumpăra produsele agricole locale la prețuri mari europene (carne, unt, lapte, cai, cereale, porumb etc) și le vindeau cu pret mare în Elveția, Cehia, Germania etc. Cooperativa locală a funcționat transparent și eficient. Azi lipsește acest model la sate. Cooperativa ca model a fost discreditat în comunism prin CAP și GOSTAT. Funcționează până azi (Raiffeisen) eficient în Elveția, RFG, Olanda etc.
    Pentru mecanizare și eficientă sunt neceare ferme mari de peste 200- 500 hectare sau specializare. Agricultura are succes dacă pe piața locală- regională se plătesc prețuri bune pentru tot ce e „bio”, deci fără insecticide etc.
    Regionalizare și decentralizare …..

    • Romanii au o problema foarte mari cu cooperativele agricole, practica uzuala de organizare a fermierilor din occident , datorita trecutului si nimeni nu este in masura sa le explice ce inseamna iar literatura ofera exemple precum „Miorita” sau „Baltagul” care exemplifica motivele.

    • „Azi lipsește acest model la sate”
     Io zic să vă mai informați. Căutați de pildă pe Google ‘Cooperativa Agricolă Integrată Ţara Mea’ sau ‘Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest’ sau ‘Combinatul Agroindustrial Curtici’ (nu tocmai o cooperativă, mai degrabă o fermă ridicată pe scheletul vechi cu asociați locali).

     • Sunt fenomene razlete insa foarte bine venite, pana la implementarea generala cale lunga, dupa cate vad sunt in Ardeal.
      Legumicultorii din sud nu sunt organizati, ne plangem de produse din import, Romania are potental agricol pt ” 3 tari”, nu se vede.

 4. 1. Nu numai decibelii ci si „democratizarea” informatiei si atacurile cyber ale dictaturilor asupra lumii inca libere.
  Se compara nivelul de educatie ale generatiilor recente cu ceea ce noi si parintii nostri am primit?
  3. Asteptarile de gratificare instantanee a generatiei Millenials este o cauza dar mai ales lipsa de perspective.
  Modernizarea este prea lenta si mai mult de fatada.
  Votul romanilor in bejenie in UE este foarte semnificativ.
  De aceea a fost votul-protest de pe 6 decembrie.

 5. Bravo domnule Maci! In sfarsit cineva o spune cu subiect și predicat: criza economica reprezinta principala problema care va aparea. Nu degeaba avem un premier economist. Din pacate nu doar Romania va avea probleme, ci si intreaga Europa de care depindem economic. Pe lângă criza economica provocată de pandemie, Brexitul va pune capac. Nu sunt sigur ca romanii realizeaza amploarea fenomenului Brexit si urmarile acestuia. Eu as spune ca Brexitul este marele eveniment al anului 2020. O Uniune Europeană instabilă provoacă instabilitate întregii lumi. O decădere in criza economica si sărăcie, inseamna probleme sociale si politice greu de anticipat la acest moment. O apropiere de China, ar însemna alterarea valorilor pe care s-a clădit UE. O Rusie ignorată de Occident și cufundată în criza economica nu mai are ce sa piarda si devine agresivă. Solutia: apropierea de SUA și partenerii occidentali. Europa nu-si mai permite acum sa întoarcă spatele Americii. Pentru Romania, evitarea căderii intr-o zona gri va depinde numai de relația UE-SUA.

  • @mike
   Degeaba vrei tu sa te apropii de americani, daca investitori americani nu te baga in seama, iar englezii te baga acum in seama si mai putin, in urma Brexitului au o contractie de 11% din PIB (sunt cam varza). Adevarul este ca nu se renteaza sa investesti pe unde sunt putini consumatori, evolutia demografica negativa (si nici oamenii lumii nu se inghesuiesc la emigrat prin Estul Europei). https://www.remitly.com/gb/en/landing/where-the-world-wants-to-live

   P.S. Daca UE se prabuseste asa cum trambitezi, germanii isi vor muta liniile de productie in Sud (Franta, Italia, Spania, Grecia, Portugalia) iar prin Estul Europei ramaneti povestitori. Asadar, aveti grija ce va doriti!

   • @Florix iti stiu stilul demult. Degeaba încerci să trambitezi supremația corectitudinii politice europene…Probabil ca nu vezi situatia de ansamblu. Oameni ca tine sunt un pericol pentru democratie si pentru libertățile noastre.

  • Brexitul nu va provoca nici o problema majora, acordul stabilit cu unele exceptii mai ales din sectorul financiar tocmai reduce acest risc, „blocada lui Macron” inainte de craciun a dat roade.
   De ce nu va fi criza, din contra, anul acesta datorita pandemei destule sectoare industriale au avut probleme, multe investitii fiind stopate sau amanate, „ambuteiajul” astfel provocat de pandemiei o data desfundat va aprinde un „foc de artificii” in industrie, constructii, servicii.
   Acordul pe care UE il va semna cu China trebuie bine studiat in Romania si gasite acele oportunitati prin care sectorul manufacturier/industrial poate profita cat mai mult.
   Digitalizarea va omora in urmatorii 10 ani multe locuri de de munca in occident
   sectorul productiei de bunuri de tot felul fiind si mai mult mutat catre Asia, de ce sa nu profite Romania de acest fapt ?
   Romania nu este pregatita de nici un fel in fata provocarilor digitalizarii, oportunitatea fiind productia atat agricola si cat si bunuri industriale, atat cat sa ajunga astfel incat o populatie de nici 20 milioane de oameni sa poata trai destul de bine, „Masterplanul” poate fi scris pe o coala DIN A4.

   • „Acordul pe care UE il va semna cu China trebuie bine studiat in Romania si gasite acele oportunitati prin care sectorul manufacturier/industrial poate profita cat mai mult.”
    China are un excedent comercial de sute de miliarde de dolari si cu UE.
    O fi bine sa se incerce producerea de hartie igienica vintage Letea din bambus? :)
    Cat priveste blocadele europene ale Angliei, modus operandi este bine cunoscut.
    Si rezultatele de asemenea.

 6. Indiferent cita informatie a binelui (ca si continut ) apare in fata ochilor nostri cea mai mica doza a raului , presupus de cele mai multe ori ,poate distruge orisice speranta de mai bine . Degeaba se scriu – tone – de hirtie – ce ne prezinta virusul , consecintele lui asupra vietii cotidiene , modalitatile de aparare , necesitatea de a fi vacinat , totul este in zadar pentru intelegerea unora dintre noi . Este mai usor sa crezi , decit sa te documentezi si sa vrei sa intelegi .Desigur , a intelege nu este la indemina oricui , atit de putini dintre noi inteleg ceea ce citesc sau aud ,cum tot atit de putini se afla la polul opus – un numar mic dintre noi ,a facut atit de mult pentru omenire . Criza economica, pare a fi la portile cetatii , doar vaccinul si rezultatele obtinute in urma administrarii lui , mai pot opri dezastrul .Abandonarea corabiei ,numita Romania , este si ea o tema atit de controversata . Procentul foarte mare de tineri ce isi doresc un alt mod de viata , ce se supune doar legilor ,tineri ce pleca sa isi gasesaca norocul pe alte meleaguri , au mai fost si vor mai fi . Existenta popoarelor nu este vesnica . Totul , intregul , ce tine o natiune in picioare , are la baza existenta unei forme lingvistice comune .Cind cetatenii , cei care pleca nu mai percep nationalitatea ca parte a propriei fiinte , atunci ramane in sarcina celor ramasi pe aceste meleaguri sa incerce si sa nu permita a ne decompune ca popor . Sunt sigur ca vom reusi asa cum am reusit mereu .

  • Criza urmatorilor ani va fi provocata de digitalizarea necontrolata iar daca guvernele nu vor gasii solutii ca ea sa fie controlata si indrumata in directia dorita intradevar va fi o catastrofa.
   Cum mai pot functiona sistemele sociale occidentale daca numarul lucratorilor industriali se va reduce simtitor, ele putand fi inlocuite doar in parte cu alte „joburi” precare, limitate in timp sau doar pe decursul unui proiect ?
   Ce sa va intampla cu ca. 75 % din populatia activa cu pregatire medie ?
   Da, tinerii vor o alta lume, numai ca nici ei nu stiu cum va putea arata, multe idei incepand cu scenarii SF si pana la reinventarea comunismului/ecodictatura, datatoare de mari batai de cap.

 7. Cei rămași în țară sunt cam câți am fi fost fără decret. Suntem și mai rezilienți decât am fost în anii ’90, acum am fost expuși la globalizare, suntem distribuiți global și începem să avem reacții. Românul nu moare.

 8. 1. Oamenii au crezut mii de ani in ce nu cunosteau, acum nu mai cred in ce stiu.
  2. Documentarul Ihuman de Tonje Hessen Schei
  3. Deocamdata nu se prevesteste nici o criza la orizont, din contra, pe burse e „bal” datorita infuziilor mai responsabile, in opinia mea, mai mult iresponsabile de capital, adica datorii, ruleta se invarte si mai tare.
  Romania daca se misca inteligent poate devini o tara cu multe oportunitati si nu trebuie sa ne facem griji de cei care pleaca, trebui sa ne gandim cum ii putem inlocui.

  • Pai nu ii poti inlocui, pentru ca au plecat cei mai muncitori & adaptabili, o masa critica. Iti trebuie imigratie echivalenta calitativ, ceea ce este absolut imposibil. Solutia e starpirea coruptiei din radacina, dar lupul e paznic la stana deocamdata :)

 9. Ceea ce nu s-a facut cum trebuie si cand trebuie in trecut se razbuna pe viitor! Daca nu avem coloana vertebrala si nu stim sa fim uniti asa vom dispare, lent dar continuu. Suntem azi martorii unor fenomene de diluare ale unor popoare asa cum au mai avut loc in istorie. Sa aveti un an bun cu sanatate si bucurii si puterea sa ne mai oferiti articole deosebite! La multi ani, domnule Maci!

  • Corect!!
   La fel cum greselile noastre din tinerete ne cam ajung din urma mai tarziu, acelasi lucru se intampla si la nivel national.

 10. scaderea populatiei are si efecte bune. nu mai trebuie create locuri de munca si nu mai trebuie construite locuinte. poate patronii romani vor intelege incetisor sa creasca salariile avand in vedere penuria de forta de munca si lucrurile vor fi tinute sub control. bugetarii vor papa bani buni de la politicieni si investitiile vor fi finantate de la ue. nu avem de ce sa ne plangem.

  • Nu gandi pana unde se termina buricul. Puterea unei tari sta in forta ei de munca atat dpdv calitate cat si cantitate. Orice job si om aduce plus valoare tarii unde lucreaza. O tara nu va fi niciodata puternica doar prin GDP / capita si nu va avea suficienta forta (nu ma refer doar militara) pe plan extern doar prin acest indicator. O tara puternica nu inseamna liechtensteinizarea ei.

 11. Mult prea pesimist.
  Tinerii de azi din țară sunt tezaurul României.

  …”.. mă gândesc la generațiile de copii pe care școala făcută ”cum se poate” îi condamnă la sechele ale formării pe care nimeni nu va mai avea răbdarea de a le remedia…”…

  Tinerii de azi din tară sunt conectați mult mai mult cu tinerii din generația lor de pe continent și lumea întreagă decât cu generația părinților și bunicilor, cu generația „frunților plecate”. În era digitală elevii și studenții de azi din țară au acces la patrimoniul universal în cultură, știință, artă, muzică, tehnologie, film, sport, cu un clic.
  Timișoara 2023 capitala culturală europeană e o șansă pentru a prezenta locuitorii orașului de pe Bega și toată țara lumii întregi. Brandul României atât de mult cautat …. diversitate, pluralitate, civilizație urbană de trei secole în Timișoara, de 800 de ani în regiunile „istorice” ale tării. În care, în câte limbi (culturi) literare se va prezenta TM2023?
  „Hei tramvai” de Phoenix
  Alimentare cu apă, curent, căldură, transport în comun, tramvaie ….. gospodăria comunală nu are nevoie de eroi…. Timișoara a ales un primar nou ….

  • Care si de unde tineri ?!!! Caci demografic sunt tot mai putini! Cei care sunt mai scoliti pleaca catre alte orizonturi. Din prognoza ONU pana in 2050 mai scadem cu 4-5 milioane!

   • „Vreu pentru România Mare populația Chinei și Gloria Franței” scria tânărul Cioran în epoca interbelică.
    Un tânar, o familie e măsura care contează. Libertate, pace, democrație e cea ce cunosc tinerii de azi din țară. E bine. Tinerii de azi din țară pot alege liber meseria, locul de muncă și reședința oriunde în UE. Tinerii de azi din țară au pratic o cetățenie dublă, cea din locuirile natale și cea suplimentară din UE. Tinerii de azi din țară au cu totul alt orizont decât generația părinților și bunicilor, generația „frunților pelcate”. Tinerii de azi din țară au cu totul alte perspective decât generația complicilor și colaboratorilor în „Națiunea ceaușistă”.E mai bine.
    Tinerii de azi din țară sunt tezaurul României.

  • Cu respect, Timisoara la care visati nu mai exista de multa vreme… Reflexe din Banatul de pe vremuri se mai gasesc doar prin unele sate, cu dificultate. Timisoara e la fel de melteana ca multe alte asezari romanesti manelizate.

   Panta reii.

 12. „Pe măsură ce România se modernizează scade, paradoxal, încrederea oamenilor în șansele lor de a trăi aici o viață decentă”.
  E normal: ” încrederea oamenilor”, desi „România se modernizează”, increderea zic, e bombardata de liderii de opinie si de progresisti cu cele mai optimiste sloganuri.
  – toate partidele aceiasi mizerie;
  – toti politicienii sint corupti;
  – Romania este o tara corupta;
  – in Romania nu se poate trai….
  – etc…
  Cind ti se tot repeta asemenea lozinci, parca-parca vrei sa fugi unde vezi cu ochii.
  NB,
  in Romania se face front comun pentru apararea Justitiei, de catre aceiasi lideri de opinie si de catre progresisti, desi Justitia in 31 de ani nu a reusit sa finalizeze doua dosare: a Revolutiei si a Mineriadelor. Ba, rezolutia ICCj pe unul din dosare era „nulitate a rechizitoriului”
  Dece sa mai ai incredere daca „nu ti se da, imediat, o tara ca afara”? Emigram (si) in Congo :P

  • – toate partidele aceiasi mizerie;
   – toti politicienii sint corupti;
   – Romania este o tara corupta;
   ……
   Pai ce ai dori sa creada lumea dupa ce tatucu’ dreptei romanesti (Basescu Petrov) a iesit in Senatul Romaniei „brat la brat” cu liderii altor partide (Tariceanu, Dragnea) sa puna justitia in lesa?

 13. Zilele trecute un țigan ponosit intră in magazin și cum mă gini își scoase telefonul (unul șmecher și scump) și mă somă (da, ăsta e cuvântul) să-i ofer iute produsul X despre care el verificase in prealabil (nu, nu a folosit cuvântul ăsta) pe site atât stocul cât și condițiile de retur și service. Asta e modernizare. Țiganul nostru intrase in modernitate și bravo lui! NU însă și România! România este CFR, CET, CNAIR, ANAF și alte asemenea lighioane medievale, falimentare și abuzive. România este și Guverne, Parlament și partide care au creat și susținut, vreme de 30 de ani, in total dispreț față de o constituție relativ modernă, un sistem aristocratic de rente, in care aristocrația e formată din securiști, politruci, milițieni, militari, juzi, cneji locali și alte orătănii medievale. Pensia specială este un privilegiu medieval pe care România anacronică îl oferă unei caste de tâlhari feudali. România nu a intrat incă in modernitate, ba mai mult, dă semne puternice că s-ar îndrepta către negurile istoriei, către regimul de clan militarist caracteristic neoliticului. Cum România lor are sprijinul total al unor instituții străvechi -Biserica și Armata, in special, mituite fiind de poltruci cu privilegiile amintite adineauri- e de așteptat ca România celorlalți să se izoleze in oaze de modernitate oarbă sau să migreze in masă către acel Occident pe care-l credea a fi motorul modernității. Din păcate pentru ei nobilimea de la Bruxelles tocmai a decis întoarcerea la căruță a săracului european (care după ce s-a obișnuit cu ideea că proprietatea privată e vetustă -un moft al capitalismului sălbatic de secol 19- și că e mai elegant să stea in chirie, va trebui să priceapă că mobilitatea personală e o fixație arhaică, tipică barbarilor, și că progresul vine din lucrul-acasă, din nemișcare, din comenzi online, din plăți online, din școli online, din sex online, ba chiar și din prozelitism online), că doar n-o să-și permită orice mocofan mașină electrică…

  Din păcate pentru ultimii modernizați ai Europei, de-acum in Occident a fi modern înseamnă a-ți scana permanent orizontul identitar, a descoperi in tine noi valențe de gen și noi orientări sexuale și patologice precum și lupta pentru îndeplinirea acestor năzuințe personale de ordin fizic și psihic, o luptă publică cu blocul inerților conservatori. De pildă, inventarea unui pronume special, care dacă se poate să te definească numai și numai pe tine intr-un anume moment, este un act de propășire a ființei. O operație de schimbare, de adăugare, de rectificare, de echilibrare, de gonflare, de simetrizare a sexului, a chipului, a nasului, a feselor este, fărădarșipoate, un gest eminamente modern-occidental. Și am mare încredere in românul-recent că o să prindă și el trenul ăsta, chiar dacă nu prea mai sunt locuri in vagoane…

 14. Exista cumva senzatia ca majoritatea celor plecati sunt capsunari/necalificati, nimic mai fals. Au plecat extrem de multi profesionisti, as zice chiar masa critica ce ar fi putut influenta lucrurile in bine. Au plecat cei mai adaptabili, intreprinzatori, muncitori si curajosi. Au plecat cei care inteleg capitalismul & comunismul. Au plecat inclusiv multi care activau in domeniul public, joburi din care dupa cum stim se cam iese doar la pensie sau cu picioarele inainte. Exista inca un decalaj enorm intre Romania si vestul europei, asa putred cum este el astazi. Inca tinerii (si nu numai ei) vor sa plece, fugitul peste granita a ramas sport national. In viziunea mea problema e usor de identificat, vorbim pur si simplu de coruptie, care printre multe altele duce la furatul caciulii.

  • @Zambetul lui Ilici _ „Exista inca un decalaj enorm intre Romania si vestul europei…”

   Decalajul este în primul rând între nivelurile veniturilor medii pe cap de locuitor, mult mai scăzut în România decât în statele vest-europene. cauza, identificată în mod corect de către dumneavoastră, în opinia mea, este ineficiența economiei românești, determinată de corupție, într-un stat captiv, parțial eșuat, dominat de cleptocrație.

   Și, cel mai probabil (după cum arată cele mai recente studii sociologice), acestea sunt motivele emigrației din vremurile recente, mult mai mică prin raportare la cele două valuri, din anii 1990 (când România s-a aflat în „deceniul negru”) și anii 2000, când românilor li s-u deschis porțile UE.

   Doar că, spre deosebire de perioadele anterioare, atât contextul politic internațional, cât și cel intern, sunt favorabile reformelor de substanță, cu toată opoziția cleptocrației și țuțerilor ei. Nu pot prezice viitorul, dar există argumente puternice care ne îndreptățesc să spunem că în România începe sfârșitul perioadei de tranziție postcomunistă.

   Nu știu cât va dura și cum se va derula. Dar, negarea acestui fapt evident este făcută exact de membrii cleptocrației și acoliții lor, care așa cum era de așteptat, nu nu dau ușor plecați de la conducerea țării. Ar fi fost cu mult mai lesne de înfăptuit procesul dacă mai mulți români ar fi participat la alegerile parlamentare.

  • In Europa Centrala si de Est (si nu numai) coruptia, nepotismul si mediocratia se mentin /sau chiar imuguresc la umbra populismului primitiv de grota si a mitocaniei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihai Maci
Lector la Universitatea din Oradea. Studii de licenţă (1995), de masterat (1996) şi de doctorat (2007) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Preocupări iniţiale legate de Simone Weil (problema decreaţiei în opera ei fiindu-mi subiect de licenţă), apoi de Heidegger şi de relaţiile acestuia cu istoria (tema masteratului) şi cu teologia (tema doctoratului). În lunga epocă doctorală am beneficiat de stagii de documentare în Franţa, ocazie cu care – pe lângă tema propriu-zisă a lucrării de doctorat – m-am interesat de gândirea disidentă est-europeană, şi, în particular, de filosofia lui Jan Patocka. Astfel că domeniile mele de interes vizează în particular filosofia contemporană şi mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei. Am fost membru a două proiecte de cercetare care se ocupau de cu totul altceva, însă aceste experienţe mi-au arătat câte lucruri interesante se află dincolo de cele despre care eu credeam că sunt singurele ce merită a fi făcute.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro