miercuri, mai 31, 2023

Trei scenarii. Cum ar fi cu Ucraina în UE?

La cum stau lucrurile acum în Ucraina, ele pot evolua în câteva direcţii. Văd posibile trei scenarii mari şi late.

1. Optimist

Ofensiva militară rusă se împotmoleşte, balanţa de forţe se echilibrează încet-încet pe măsură ce trec săptămânile, Vestul rămâne unitar şi sprijină tot mai eficient Ucraina, în feluri care se văd (transporturile de muniţie şi armament) sau nu prea se văd (cybersecurity+, informaţii etc). Odesa rămâne neocupată de ruşi, apoi trupele invadatoare sunt împinse înapoi spre Crimeea, la vechea linie de separaţie. Pe valul uriaş de simpatie şi în urma presiunii morale, UE improvizează o cale rapidă de accedere a Kievului la statutul de stat candidat şi, simbolic, începe negocierile de aderare pe capitole undeva spre finalul lui 2022 (Eventual, cu puţin noroc, intră şi Moldova la pachet aici, în entuziasmul general). Se găseşte o cale de a salva onoarea Rusiei şi se trece la de-escaladare, fără a se admite asta explicit în memorandumul semnat între Kiev şi Moscova, garantat de marile puteri occidentale şi China. Linia de separare din Donbass şi cea din Crimeea devin graniţe de facto, fără a fi recunoscute de puterea de la Kiev, dar cu gentlemen’s agreement că nimeni nu le mai contestă prin conflict militar. Putin e înlocuit ulterior la putere cu un alt silovik, care să asigure continuitatea grupului – sau nu e înlocuit. Doi-trei dintre cei mai războinici din cercul interior al Kremlinului sunt traşi pe linie moartă (Patruşev, Şoigu). Ucraina avansează în anii următori cu negocierile şi devine un mare Cipru de sud.

2. Pesimist

Ofensiva militară rusă se împotmoleşte pe moment, balanţa de forţe ameninţă să se echilibreze deoarece Vestul rămâne unitar şi sprijină Ucraina, în feluri care se văd (transporturile de muniţie şi armament) sau nu prea se văd (cybersecurity+, informaţii etc). Cu toate acestea Rusia nu poate admite o înfrângere şi aruncă tot mai multe resurse în joc, chiar dacă ele sunt ineficient folosite şi prost coordonate. Propaganda internă cu reverberaţii în afară devine tot mai stridentă şi eficientă în a crea o bulă de opinie auto-suficientă şi un sistem de internet suveran. Societatea rusă, ca de atâtea ori în trecut, se dovedeşte capabilă să îndure suferinţe inimaginabile (şi în mare parte inutile) pentru oricine trăieşte în democraţie, fără a putea dărâma sistemul politic. Ca atare, în ciuda sărăcirii accentuate şi a izolării de restul lumii, situaţia se cronicizează şi capătă stabilitate pe decenii înainte. Unii fug din Rusia, dar şi asta devine o aventură tot mai problematică. Ucraina e finalmente ocupată în mare parte, după un conflict lung şi confuz, cu perioade de acalmie urmate de intensificări, întins pe tot anul 2022. La Kiev e instalat un regim marionetă precum cel de la Minsk, în care autorităţile naţionale asigură faţada instituţională iar deciziile importante sunt luate de Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse şi transmise pentru aplicare prin intermediul ambasadei şi al personalului militar. În plan diplomatic, Rusia continuă exact acelaşi discurs revanşist ca înainte de invazia din februarie 2022, acuzând că în porţiuni necontrolate din Ucraina de Vest occidentalii sprijină forţe naţionaliste şi guvernul din exil etc. Obiectivul militar de a uni pe uscat regiunile din est cu peninsula Crimeea e realizat, dar cuceririle teritoriale nu sunt recunoscute de nimeni. Naraţiunea patriotică “apărăm de americani şi nazişti Novorossia istorică” devine principalul vector al discursului politic intern în Federaţia Rusă, pe baza căruia se selectează actorii politici acceptaţi de Kremlin şi cu care se merge în campanii electorale (aranjate). Ucraina se transformă cu totul într-un conflict îngheţat – un mare Donbass – deoarece Rusia nu poate rezolva probleme, nici măcar pentru sine însăşi, dar le poate crea şi întreţine indefinit.

3. Realist

Ofensiva militară rusă se împotmoleşte, balanţa de forţe se echilibrează pe măsură ce trec săptămânile iar Vestul rămâne unitar şi sprijină tot mai eficient Ucraina, astfel încât Rusia nu poate avansa mai departe decât unde se afla în ziua de 11 martie 2022. În acelaşi timp, prin investiţii supraomeneşti de efort şi resurse, care sărăcesc şi izolează societatea rusă de resul lumii, Moscova reuşeşte să reziste pe acestă nouă linie de demarcaţie indefinit, creând un Donbass şi o Crimee ceva mai mari, dar cam atât. Restul Ucrainei rămâne neocupată, cu un guvern ales democratic şi profund ostilă Moscovei, după conflictul sângeros din 2022. Se semnează un acord de pace prin care Ucraina renunţă permanent la aspiraţia de a fi membru NATO; paragrafele referitoare la UE din acest acord sunt mult mai imprecise şi interpretabile diferit de cele două părţi. Conflictul cu Rusia îngheaţă în acestă stare de stabilitate relativă, punctată periodic cu avertismente din partea Rusiei că fondurile primite de la occidentali sunt folosite în scopuri militare iar rusofonii din Ucraina sunt abuzaţi.

Pe valul uriaş de simpatie şi în urma presiunii morale, Parlamentul European se declară în favoarea accederii Kievului la statutul de stat candidat; se discută de o posibilă începere a negocierilor de aderare pe capitole, probabil în unu-doi ani, după evaluări şi reforme suplimentare. Câţiva şefi de stat, de exemplu Mark Rutte, declară însă că există multe dificultăţi practice iar acest calendar e nerealist. Comisia pune totuşi la punct un pachet consistent de asistenţă financiară pentru Ucraina, printr-un mecanism special şi condiţionări de tip MCV.

În alegerile din 2024 partidele şi candidaţii concurează în principal pe platforme patriotice, deoarece electoratul a devenit unul din cele mai anti-Kremlin din Europa, şi încearcă să se prezinte în cea mai bună lumină în raporturile cu UE. Cei de la putere fac campanie cu “banii pe care i-am adus de la Bruxelles”; ceilalţi îi atacă pentru că nu au reuşit să obţină sume per capita comparabile cu ale Poloniei şi României, care n-au avut de dus un război direct cu ruşii. Ţara face progrese în relaţia cu UE pe domeniile comerţ şi circulaţie a forţei de muncă, însă reformele pe stat de drept şi justiţie întârzie, blocate ca şi înainte de invazia din 2022 de grupurile de interese conservatoare din magistratură şi de corupţia din politică.

Marginal, există partide zgomotoase şi extremiste care se opun acordării de drepturi minorităţilor naţionale ori sexuale şi susţin că “Occidentul ne-a trădat în timpul războiului, ne-au vândut ruşilor” sau “am ajuns piaţa lor de desfacere”, lucruri în principiu contradictorii, dar pentru aceea nu mai puţin zgomotos clamate de exact aceiaşi politicieni. Alte partide, mai moderate, spun că pe anumite domenii de negociere cu Comisia Ucraina are interese specifice, deci trebuie să obţină derogări de la politicile comune. Cu alte cuvinte, Ucraina se transformă într-o ţară normală, est-europeană, care deşi nu are un statut oficial în UE se comportă exact ca cele nou-membre.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. Daca totusi ? Scenariile sunt si ele ,uneori, prezentate ca partea cea mai optimista a lucrurilor date de intimplare .Noi toti sau aproape toti nu credeam ca Rusia va trece peste granitele din Donbas .Eram perfect convinsi ca Putin doreste a fi numit de istorie ” REINTEGRATORUL” neamului rusesc si a teritoriilor ce cindva erau parte din „Mama Rusia” dar nu ne imaginam ca isi va ataca propriul frate fie el si cel mic .Nu a fost asa .Acum , privind in urma , poate am putea credea(personal asa imi pare a fi ) cum Rusia a fost cumva atrasa in acest conflict ea fiind total nepregatita pentru ceea ce a urmat si „ iluzia cu florile primite de armata eliberatoare ” ,tocmai la ceas de seara in Gara cea Mare a Kievului,s-a dovedit o „gogonata ” minciuna .Armata Ucraineana lupta , cetatenii fac si ei acelasi lucru si deodata totul s-a transformat in tragedie . Cetatenii paresc tara , Rusii bombardeaza la greu dar tancurile si blindatele ,de tot felul, le sunt distruse iar UE ne anunta ca dubleaza cantitatea de armament defensiv oferita armatei Ucrainiene .Nu poti cuceri o tara atita timp cit cetatenii si armata lor lupta „cot la cot ” si atita timp cit intreaga umanitate sprijina doar partea ucraineana .Era foarte clar inca de la inceput . Rusii bombardeaza tot dar nu pot face fata unei invazii . Armele de felul AG 7 distrug tancurile si orice fel de masinarie „ pe patru roti ” iar o invazie fara tancuri nu are succes .Invazia devine imposibila .Rusii, nu au nici structura logistica atasata unei invaziii si nici nu au pregatite persoane ce ar putea prelua Institutiile Statului Ucrainean .Rusii au mizat pe o intrare triumfala care nu a mai avut loc iar natiunea ucraineana, in urma bombardamentelor inutile si fara de rost , ii va uri vesnic .Armata nu este de partea lor, cetatenii nici atit .Sanctiunile , etapizate , si oprobiul intregii omenirii, fac din Rusia lui Putin o „PARIA ” al Universului Pamintesc .Va imaginati ce sentimente acumuleaza , zi la zi ,seful Rusiei si cei din jurul lui . Deja ,generalii rusi ,ce au declansat invazia ,sunt demisi dar nu exista garantia ca cei noi (inlocuitorii)vor actiona in sprijinul deciziilor Sefului Statului .O revolta , in rindul acestor noi generali ,pare posibila curind .Din ceea ce vedem dintr-o Rusie atacatoare se va ajunge la o Rusie ce se va apara doar .Oare o sa avem ocazia sa vedem contraofensiva Ucrainienilor ? Rusia isi epuizeaza , pe masura scurgerii timpului , stocurile de armament si tancurile (cele captusite ca si vestele antiglont cu cartoane din cofrajele de oua ) sunt lovite cu duiumul iar daca Ucraina mai rezista o saptamina sensul Razboiului se schimba .Din vinator devii vinat .Pina si rusii de rind , ce inca mai cred in Putin , isi vor modifica intelegerea ,urmare a ceea ce sanctiunile vor provoca , curind , ca si efect al lipsurilor de tot felul .Nici macar mareata China nu poate ajuta , in acest moment istoric , Rusia lui Putin .Daca ar face asta ar deveni rapid perdantul absolut al tuturor relatiilor, construite cu migala,timp de peste 30 de ani , pina acum. Va imaginati ce ar insemna un miliard si jumatate de cetateni chinezi supusi embargoului total al intregii lumi .Rusia inca rezista dar populatia Rusiei este mica (146 mil, de locuitori )ca numar de persoane .Dealtfel, cu pasi mici , dar siguri , China se desprinde de actuala Rusie .Nici nu poate face altfel . Occidentul ofera un exemplu clar a tot ceea ce poate pati o natiune potrivnica si Dictatorial condusa .Zelenski (actorasul de duzina sau asa credeau unii )a jucat pina si cartea ,avioanelor de lupta , cu atita pricepere .A mutat exceptional , privirea rusilor , de la sistemele anti tanc si anti avioane ,la inexistenta nevoie a aparatelor de zbor, ce ne este evident cum nu erau necesare .Oare credeti ca sanctiunile si viteza lor de punere in practica ca si conceptul razboiului de gherila (atit de bine pus in aplicare )conceput in a fi sprijinit de intreaga popuatie ucrainieana ca si pregatirea , de exceptie , a trupelor ucrainiene este o intimplare ? Vedem , o armata ucrainiana , sprijinita si de Occident, care atrage luptatori din intreaga lume .Cum ca ar permite, Occidentu, Rusiei , cistigarea ostilitatilor ? Nici vorba de asta . Totul a fost pregatit din timp. Cursa de soareci ”a fost pusa perfect si atragerea in capcana nu putea fi pusa in scena decit de cineva ce parea a fi „ Stan si Bran intrunul singur . Micutul„ Iepuras” ce tremura la vederea Ursului cel mare s-a dovedit a fi un Tigru necrutator .Ursul din Taigaua Siberiana se va retrage ,curind , cu coada intre picioare (cea avuta inainte de intilnirea cu vulpea cea sireata )si abia din acel moment va incepe cu adevarat confruntarea intre Occident si Rusia .Cineva, atit de mult drag mie , imi spunea ,daunazi ,raspunzind la intrebarea mea :Va ataca Rusia Ucraina ? Da ! asa se va vedea in faza initiala dar in fapt Occidentul va ataca Rusia .Am zimbit„ agale” dar acum inteleg ca asa si este .Oare laboratoarele si pasarile migratoare” au si ele partea lor de adevar si oare ne aflam in fata aparitiei unei formidabile arme ce tine de cercetarea in domeniul biologiei moleculare si a geneticii ? Exista, in mod evident si aceasta posibiltate Sa sprijinim cu totii , atita cit ne lasa inima , aceasta natiune condusa de Zelenski , ce fara tagada este eroul Secolului nostru si poate fi una dintre cele mai luminate figuri a Istoriei Universale .

 2. Se pare ca scenariul numit optimist ar fi cel mai realist. Celelalte au o logica a confruntarii defavorabila tuturor partilor implicate (implicit si noua) deci probabil ca nu vor fi sustinute de niciuna din parti. Poate doar de cineva care ar avea interesul sa slabeasca si Rusia si Uniunea Europeana in acelasi timp.

 3. @Sorin Ioniță – dacă moderezi chiar tu comentariile, pun link-uri spre niște hărți și discutăm serios subiectul, că e interesant. Dacă nu, nu.

 4. 4. NATO
  NATO anunta public scopul, iar apoi intervine: scos armata ruseasca din Ucraina si pazit granitele Ucrainei, care intra in NATO, la fel ca granita dintre cele 2 Coreii. Am vazut acelasi model in Corea, sau primul razboi din Irak sau Serbia. Rusia devine o alta Coreei de Nord, fortata sa stea la locul ei si izolata.
  O noua cortina de fier e creata la granitele NATO cu Rusia & Belarus.
  Ideea e ca nimenu nu intra pe teritoriul Rusesc, dar Donbass & Crimea ar trebui curatate de rusi cu forta (ca o demonstratie de forta).
  Eu sint convins ca nu ar incepe WW3 pentru un atac ilegal in Ucraina al unei armate straine care e alungata de NATO la granitele recunoscute international, indiferent cit ar incerca unii sa arate Rusia ca victima (nu agresor cum e in realitate), sau destul de fortoasa sa infrunte NATO (nu e nici pe departe ce credeam noi ca ar fi). Amenintarile cu bombe atomice ramin doar amenintari, pt ca nu pot fi putea in practica.

 5. Primul scenariu se bazeaza pe acul din carul cu fîn: „Se găseşte o cale de a salva onoarea Rusiei şi se trece la de-escaladare, fără a se admite asta explicit în memorandumul semnat între Kiev şi Moscova, garantat de marile puteri occidentale şi China.”
  Care e calea care poate salva „onoarea Rusiei”?. Deus ex machina?
  Doar infringerea si ocuparea Ucrainei ar repera onoarea descreieratului de la Kremlin.

 6. „Ţara face progrese în relaţia cu UE pe domeniile comerţ şi circulaţie a forţei de muncă, însă reformele pe stat de drept şi justiţie întârzie, blocate ca şi înainte de invazia din 2022 de grupurile de interese conservatoare din magistratură şi de corupţia din politică.”
  La Versailles s-au decis deja acum condițiile de aderarea în UE pentru toți care doresc acest lucru. Nu se schimbă condițiile de aderare pentru Ucraina, nici pentru Balcanii de vest, nici pentru Moldova și Georgia. E un drum lung de 10- 15 ani până când un candidat va fi membru deplin în UE. Conditiile de aderarea în UE nu se schimbă după conjunctura în estul continentului. Deciziile mari vin de la Paris.
  Nu știm când va sfârși războiul lui Putin în Ucraina, nu știm cum va lua sfârșit această mârșăvie a lui Putin. Rusia nu se schimbă atăt de repede precum e de dorit. Mai e scenariul cu atrocități extreme ale lui Putin în Ucraina. Orașele Charkiv, Mariupol, Odessa, Kiew, Lwiw etc distruse cum a mai făcut Putin în Aleppo și Grosny. Acest scenariu înseamnă o ruptură totală a Alianței Atlantice de Rusia lui Putin, înseamnă sancțiunea SWIFT fără excepții, comerț interzis, nici un fel de import- export cu Rusia lui Putin. Acest scenariu are un preț mare pentru toți, în Rusia, în Ucraina, în UE. Să sperăm că Putin nu riscă totul. Gerhardt Schröder, fostul cancelar SPD, acum în consiliul la Gazprom și Rosneft, e azi la Moscova în contact cu Putin. Nu prea va avea mare importanță, dar s-ar putea ca să nu se ajungă la scenariul cel mai grav.

 7. Ar mai fi un scenariu, ma apropiat de mentalitatea si sufletul rusesc profund. Scoasa din sarite ca ucrainienii – vazuti de rusi ca niste „frati” mai handicapati care au nevoie sa ii slujeasca pe rusi – Rusia devasteaza Ucraina. Rade de pe fata pamantului marile orase, face milioane de victime (putere de foc are destula, arme chimice la fel). Undeva intre 10 si 30 de milioane de ucainieni parasesc Ucraina. Dupa asta, cu putini ucrainieni ramasi vii in Ucraina, Rusia anexeaza toata Ucraina.
  Totul sub permanenta amenintare credibila nucleara.
  Ca amenintarea sa fie si mai credidibila, pot arunca in aer o centrala atomica din Ucraina (deja era cat pe ce) sau pot arunca intr-un mare oras ucrainian o bomba nucleara din cele mici. Pe urma sa nege ca au facut asta si sa dea vina pe americani! Deja sunt sinistrii in miniciunile lor oficiale colosale.
  Dupa toate cele descrise mai sus, Rusia ia o mica pauza de respiro de cateva luni dupa care incepe amenintarea – de data asta explicit nucleara – a estului Europei.
  Dupa parerea mea tot scenariul de mai sus este muuuult mai apropiat de sufletul rusesc.
  Si intr-un final totul se reduce la o singura intrebare esentiala: sunt dispuse Statele Unite sa intre intr-un razboi nuclear nimicitor de dragul Ucrainei, sau de dragul Europei de Est? Ca Rusia, satanista cum este, nu ca este dispusa, dar este si dornica! Pentru Mama Rassia, cum zic ei. Si da, nu sariti, ca deja Rusia a demonstrat ca e satanista.

  • Rusii stiu ce are SUA in spatiu si mai stiu ca NORAD e sub munte. Restul e circ . Mafia big pharma isi umpluse buzunarele 2 ani ..armamentul a stat pe uscat…..acum e randul armamentului la loz. Distrugerea Ucrainei avantajeaza SUA pt ca ,consuma bani pt refacere masiv din UE si o slabeste pe UE si pe Germania….deci SUA castiga oricum….Pierde Rusia si e ff bine si UE si CHINA care cu peste 200 USD barilul in 3-4 ani sunt fii ploii …..la fel si UE.

  • Mai degrabă ceva de genul acesta.
   Pentru Putin până acum a fost doar ”încălzirea”, de aici și surprinderea că armata rusească nu face mari progrese. Poate nici nu vrea să facă. Rușii rămân surprinzător de calmi, inclusiv Putin, ceea ce înseamnă că au un plan și acesta își urmează în linii mari cursul. Cu tot eroismul ucrainienilor obiectivul final nu s-a schimbat și nu se va schimba.
   Să nu uităm că Putin nu a pornit acest război pentru că se plictisea sau că s-ar fi trezit într-o dimineață mai morocănos. A calculat și așteptat de mult acest moment.
   Nu există nimic care să poată opri Rusia iar Putin știe asta. Sancțiunile economice au fost anticipate și de aceea nu lovesc prea rău. Scopul lui Putin nici nu este să facă Rusia mai bogată iar rușii să o ducă mai bine. Dimpotrivă, oamenii sărăciți și speriați sunt mult mai ușor de condus iar Rusia le poate asigura din resurse interne minimul necesar: mâncare și încălzire. De restul se pot lipsi iar dacă cineva crede că retragerea Zara sau McDonald’s din Rusia va afecta moralul rușilor, înseamnă că nu prea știe cum gândesc aceștia și că ar jindui la hamburgheri.
   Occidentalii au în general un comportament de hipsteri, cu clădiri luminate în galben-albastru și chestii de genul ăsta iar orice sancțiune acum este prea puțin, prea târziu.
   Așa că toate scenariile tale, Sorin Ioniță, sunt optimiste și deși îmi doresc ca măcar cel ”realist” să se îndeplinească, rămân sceptic pentru motivele enumerate mai sus.

 8. Observ ca rusii au incercat sa foloseasca aviatia fara permisiunea turnului de control. Si se pare ca cel putin primele zile functioneaza.

  Am observat ca sistemul de aparare antiaeriana nu e chiar impermiabil, poate trece o drona pana in Zagreb … si nimeni nici nu prea intelege ce s-a intamplat.

  Raman de parerea ca NATO e NATO, dar tot trebuie sa te antrenezi si sa stii sa te aperi. Pana vine NATO cu ajutoare, dar nu observ sa se intample, sau lasam pe ultimul moment? Cel mai bine de examen sa te pregatesti din timp, sa mergi la cursuri, seminar, laborator, faci temele.

 9. Ucraina trebuie si merita sa devina membra a NATO si UE. Daca nu va deveni nu stiu cum se va putea sterge aceasta rusine de pe fata puterilor occidentale.

 10. V-a placut ce-a spus ieri feminina Vice Prim Ministra a lor, prin interviuri?
  PARIU ca Ei nu vor sa fie egali decat cu Franta si Germania, fiind o Piata atat de mare – multe naivitati, desigur – si atat de distrusi NU vor sa intre la pachet in UE (cu puchinoasele… rep.moldova & georgia). Am eu impresia, ori se ghiceste cam acelasi mod de a gandi si simti – zici ca-s in oglinda cu rusii lui Putin – ca al maretei RUSII?
  Odata Pornit orice Razboi evolueaza IMPREVIZIBIL – parca ar capata viata PROPRIE.
  (daca nu ma credeti, priviti doar la cele doua razboaie mondiale)

  Oricum ar fi, China e cea care castiga o imensa Coree de Nord (cu imense resurse, desigur), respectul planetar si o aura de invincibilitate care-i va baga in sperieti pe bune pe americanii care se vor vedea depasiti pe toate planurile in deceniile care vin.
  (cel mai cunoscut produs de export al URSS a fost Revolutia asezonata cu arme de tot soiul)

 11. Ca părere, intrarea ACUM în UE a Ucrainei, Moldovei şi Georgiei este o gogoaşă mediatică, ceva de felul „să prostim proştii”. Păi Occidentul ar prefera Rusia, mai mult ca pe Ucraina, Moldova, Georgia. Aşa că este posibil ca TOT flancul estic, inclusiv Polonia, Ţările Baltice şi România să fie trădate din nou, ca la Yalta…..

 12. Nu stim, cu exactitate , conexiunile, reale , intre Centralele Nucleare Ucrainiene(sa nu uitam Ucraina a fost un stat ce avea dotari nucleare la care a renuntat, in trecut , o data cu recunosterea statului Ucrainean si cu garantarea independentei acestuia de catre SUA , M.B.si RUSIA ) si Rosatomul ce apartine Rusiei .Din textul, pe care l-am trimis , vedem importanta acestui „Rosatom ”in economia statului RUS .Nu stim inca miza economica ce sta in spatele acestor intreprinderi de Stat .Tot ceea ce ni se spune are referire doar la acuzatiile Rusiei, ce contin repunerea in functiune a capabilitatilor nucleare ale Ucrainei ,facute cu ajutorul SUA si in acelasi timp se reclama existenta unor Laboratoare de Biologie Moleculara si Genetica ce ar permite Ucrainei (citeste SUA) lovituri biologice precise (vezi pasarile migratoare )lovituri ce ar fi setate in a distruge etnii (cel putin asa a afirmat un oficial al statului rus ).Daca luam drept bune aceste doua acuzatii , facute de catre Rusia ,impreuna cu acuzatia facuta de Lavrov ce adauga China pe lista atacurilor( SUA),de acest fel , linga Rusia ,atunci jocul militar este extraordinar de periculos si daca aceasta arma Biologica exista ,cu adevarat,atunci intrega Planeta se afla in fata unor ,uriase ,dar extrem de periculoase , forme de ,aparare – atac, ce aduc posesorii ei in postura de invingatori . In acest context (daca se dovedeste real )intelegem si de ce Ucraina a fost in stare sa se opuna doua saptamini (probabil multa vreme de acum inainte va fi la fel ) si intelegem si de ce Rusia a atacat Ucraina „ Frate” „Este acum , poate , foarte clara ,si punerea in actiune a tuturor formelor de (in etape )sanctionare a Rusiei . Costurile acestor sanctiuni nu mai conteaza . Miza occidentului este alta . Daca totul se joaca in „relatia de supravietuire ”ne asteapta pe toti vremuri grele .Deja Zelenski declara in clar cum Kievul nu poate fi cucerit ci doar distrus total .In acest moment declaratia, facuta de Zelenski ,ne arata decizia Ucrainei de a nu se preda indiferent ce ar trebui sa faca daca rusii nu se hotarasc sa paraseasca Ucraina .Cine ar fi crezut ca poate exista aceasta determinare , a unui simplu om, fie el si presedintele (actor ) al Ucrainei si cine ar fi crezut motivatia ucrainienilor de a nu renunta .)Practic ,daca rusii nu pleca, ucrainienii ,pusi in fata pierderii razboiului, nu vor mai tine seama de nimic si de nimeni .Rusia ar trebui sa se gindesca de doua ori stiind ca pe teritoriu Ucrainei exista 15 centrale nucleare si desigur , chiar daca nu ni se spune exact si laboratoare de biologie genetica si cine mai stie ce alte capabilitati distrugatoare .Este absolut necesara interventia concomitenta a unor alte Puteri ale momentului ce impreuna cu Rusia si Ucraina sa se aseze la masa negocierilor .Discutiile purtate in DOI pe teren neutru nu pot avea nici un rezultat .

 13. Strategii spun ca lumea dinaintea datei de 23 februarie este terminata definitiv si irevocabil…greu de prognozat ce va fi.

 14. Ucraina vrea libertate,nu sclavie.
  Sper sa le ajute D-zeu,sa reziste si sa castige acest razboi.
  Rusii sunt doar niste porci.

 15. Cum scriam intr-un comentariu anterior Putin nu joaca șah, asa cum credeau unii analisti politici. Putin joaca pocker cu soarta rușilor, a spus-o si Kasparov. Poate câștiga o mană, poate doua, dar in final Rusia va ajunge falita pentru ca la pocker nu te pot ridica de la masa daca ai câștigat o prima mana. Nu cred ca exista vreun scenariu realist in care Rusia sa nu iasă scărmănată si diminuata din acesta aventura. Enclava de la Konigsberg este primul teritoriu pe care rusii il pot pierde.
  Un scenariu care acum pare puțin probabil, dar ca se poate materializa câteva luni, este o revolta masiva rușilor când șomajul va atinge 25% si rafturile magazinelor vor deveni goale. Naționalismul nu tine de foame. Nu cred ca Putin poate conta pe termen lung pe fidelitatea armatei ruse. Sa nu uitam ca armata n-a deschis focul când Eltin s-a urcat pe tanc in 1991. Probabil ca numai un grup de tineri ofițeri ar putea orchestra o schimbare.

  PS
  Pana acum doua săptămâni primeam zilnic mesaje spam/phishing cu Russian Girls si Assian Girls. Acum au rămas doar cele cu Assian Girls.

 16. De apreciat efortul da a face aceste analize! Avem nevoie de discutii care macar sa ne limpezeasca un pic mintile in fata socului provocat de un razboi in Europa.

  As avea doar o reflectie: ,,Se găseşte o cale de a salva onoarea Rusiei şi se trece la de-escaladare”.
  Ma gindesc cum ar fi fost daca Puterile aliate ar fi ar fi avut grija in cazul Germaniei naziste invise sa lase si o cale de a-i salva onoarea. Razboiul din Ucraina, e drept, nu e acelasi lucru cu Cel de-al doilea razboi mondial, dar seamana prin tipul de agresiune absurda pe care il desfasoara.

 17. D-ul Ionita nu vede si-un scenariu in care NATO lasa Ucraina sa fie dezmembrata de catre Rusia >60%, adica de-a lungul unei linii din Nord, Kiev spre Sud, la est de Odesa, in limanul Nistrului, in schimbul unei neutralitati absolute in viitoarea disputa cu China interesata de Taiwan.
  Am indraznit sa numesc „dezmembrare a Ucrainei”, gandindu-ma ca o Europa estica membra a NATO, aparatoare a granitelor estice ale Europei, fara participarea emotionala din tot sufletul a principalilor piloni, Polonia si Romania nu poate exista fara reglarea definitiva a situatiei partilor de teritoriu national ce au facut parte din teritoriul national al celor 2 tari. Teritorii pe care acum le administreaza prost Ucraina.
  Ce ramane din Ucraina, va constitui statul tampon dintre NATO si Rusia; adica un stat mult mai mic cu o populatie undeva peste 15 milioane locuitori, fara iesire la Marea Neagra. Va ceda si Insula Serpilor, Romaniei, aceasta intrand astfel sub umbrela NATO.
  Romania va avea granita pe Nistru cu Ucraina, care va primi Transnistria, in schimbul teritoriilor ce au apartinut Romaniei pana in 1940.

 18. Cu Ucraina in UE ar fi foarte bine. Ea are minerale, carbuni, petrol, gaze , cernoziom si multi pro…
  europeni. Macar jumatate din ea de-am lua si noi . Poate se indura Putin si ne lasa si noua.
  Papa bun.

 19. Toate cele trei scenarii ale lui Sorin Ionita nu sunt optimist-pesimist-realiste , ci doar aleatorii. Realitatea va fi total diferita , asa cum multi au remarcat ca lumea se va fi schimbat fundamental dupa aceasta experienta. Deci , nu putem sa intuim cum se va sfarsi povestea. Dar sunt cateva lucruri evidente :
  1. Rusia a pierdut razboiul , chiar daca luptele vor mai continua;
  2. Ukraina a iesit invingatoare, chiar daca va pierde mult din teritoriu;
  3. Armata rusa s-a confirmat ca nu mai poate fi o amenintare nici regionala, nici mondiala;
  4. Sanctiunile asupra Rusiei sunt eficiente;
  5. Probabil acum s-a scris si apoi se va fundamenta o noua strategie a razbouiului , in care armele care au consacrat WW2, vor fi devenit subiect de glume.
  Asadar, probabil dupa niste permutari la varf in Rusia , conditiile pacii se vor discuta intre cei doi protagonisti , Ukraina si Rusia , in care parerile vesticilor vor fi importante dar nu determinante. Posibil , se va contura o noua lume slava.

  • Va contraziceti enumerand atatea „lucruri evidente” (?!) dupa ce tocmai ati mentionat ca nu puteti „intui” derularea evenimentelor; asta este doar „wishful thinking”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro